Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf"

Transkript

1 Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

2 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem Beställ Webbhotell Domännamn LoopiaDNS Om Loopia Återförsäljare Kontakt/support Blanketter Blogg WordPress-skolan del 1 Med publiceringssystemet WordPress kan du publicera både hemsidor och bloggar som du sedan enkelt uppdaterar direkt via din webbläsare utan att behöva några kunskaper i HTML eller webbutveckling. För att du snabbt och enkelt ska komma igång med att bygga en egen blogg eller hemsida så startar vi nu en WordPress -skola. Skolan skrivs av Kristoffer Emanuelsson som även driver bloggen wordpressguru.se, där han skriver guider, tips om plugins och andra smarta lösningar för WordPress. Håll till godo, här kommer del 1 av Loopias WordPress-skola: WordPress-skolan del 1 Installera och publicera ditt första inlägg Bloggverktyget WordPress är idag världens mest använda publiceringsverktyg för bloggar och hemsidor överallt på internet. Det är enkelt, gratis och har möjlighet att förändras i en så pass stor grad att en sida inte behöver vara den andra lik samtidigt som det kan fylla dina behov och önskemål oavsett vad de är. Tack vare att WordPress använder sig av en så kallad öppen källkod, möjliggör det till att människor över hela världen utvecklar verktyget och bygger tillägg till det, som du i sin tur enkelt, med en knapptryckning, kan installera och utnyttja på just din installation av WordPress. Den här artikeln är den första i en serie som är tänkt att få dig, som Loopiakund, att komma igång med WordPress. I det här första inlägget kommer jag att guida dig igenom de olika delarna från Loopias enkla installation, till publiceringen av ditt första inlägg. Så läs vidare och förbered dig på starten av din alldeles egna WordPress-blogg. När du har köpt eller uppgraderat ditt konto hos Loopia till webbhotell finns möjligheten att använda deras enkla steg-försteg-guide som bl a enkelt ger dig tillgång till flera populära tredjehandsprogram, och där ibland även WordPress. Logga in i Loopias kundzon och klicka sedan på Starta en hemsida, blogg eller webbutik och sedan Starta en hemsida eller blogg (WordPress). Nu blir du ombedd att fylla i lite information. Du anger här t ex vilket namn du vill ha på bloggen, detta går dock utmärkt att ändra i efterhand om du skulle ångra dig. Ange även det användarnamn och lösenord du vill använda för att kunna logga in i administrationsgränssnittet där du ändrar och lägger till innehåll på din hemsida/blogg. Din e-postadress anger du för att t ex kunna få meddelanden när någon har skrivit en kommenter på din blogg, men den används också om du har glömt ditt lösenord och behöver återställa det.

3 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 2 of 10 När du har fyllt i informationen är det dags att välja ifall du vill ha WordPress installerad på din befintliga domän (tex. wordpressninja.se), på en subdomän (tex. wordpress.wordpressninja.se) eller i en ny mapp (tex. wordpressninja.se/wordpress). Efter dina val klickar du på Installera. Grattis! WordPress är nu installerat och du kan nu titta på din blogg genom att surfa in på adressen du valde enligt föregående sida. För att logga in i admininstrationsgränssnittet klickar du på Logga in och fyll din hemsida/blogg. I fortsättningen loggar du in genom att lägga till texten /wpadmin/ i slutet av din bloggadress, eller genom att klicka på bloggens namn i Loopia Kundzon under rubriken Logga in i dina tjänster. WordPress administrationstgränssnitt är den panel där du kommer att spendera mycket av din tid som bloggare; Här ser du kommentarer som har kommit in, skriver nya inlägg samt modifierar och ändrar på hur din blogg ska visas för omvärlden, för att nämna några saker.

4 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 3 of 10 För att skriva ett inlägg så väljer du Inlägg > Skapa nytt i huvudmenyn på vänster sidan och kommer in i redigeraren. Du anger sedan en titel på inlägget, tex Hej Världen!, och skriver ditt inlägg i rutan nedanför. Du kan skriva hur långt eller hur kort som helst, eller om du vill göra en fotoblogg, kanske endast infoga en stor bild och ingen text. För att infoga en bild i ett inlägg klickar du på bildikonen till höger om texten Ladda Upp/Infoga strax under titelraden, och förslagsvis väljer att ladda upp från dator genom att klicka på knappen Välj filer i dialogrutan som kommer upp. När du sedan valt en bild och klickat på öppna, för att ladda upp den, har du möjlighet att valfritt fylla i rubrik och beskrivning på bilden, vilken storlek bilden ska ha och ifall den ska vara vänster-, höger- eller mittenjusterad. Klicka sedan på Infoga i Innehåll för att lägga in bilden i ditt inlägg.

5 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 4 of 10 Om du vill kan du nu klicka på Publicera i högerspalten för att dela med av dina tankar till hela världen, men jag tycker att vi studerar dina val lite till först. Om du nu skulle välja att klicka på Publicera, så skulle inlägget få ett namn i stil med?p=5 och hela adressen till inlägget skulle se ut ungefär så här: wordpressninja.se/?p=5 vilket inte är så snyggt, dessutom är det svårare för sökmotorerna att indexera ditt inlägg. Klicka därför på knappen Ändra permalänkar och du kommer in i ett nytt fönster. Genom att studera exemplen kan du här välja precis hur du vill att adressen till dina inlägg istället ska presenteras. Ett vanligt val är datum och namn vilket skulle få ditt inlägg att presenteras med år, månad, dag och dessutom titeln på inlägget, men jag rekommenderar, om du kan hitta på unika titlar, att bara presentera inlägget med titel. Om du vill det klickar du på Anpassad struktur och fylla i följande i rutan bredvid: /%postname%/. När du har gjort ditt val och klickat på Spara ändringar, kan du stänga fliken och återgå till ditt inlägg. Låt oss nu titta på högersidan där det står kategorier, och där du hittar kategorin Okategoriserad. Här kan du ange kategorier för dina inlägg så att dina läsa enklare vet vad inlägget handlar om, och så att du får en snygg struktur på din blogg. Klicka på Lägg till ny kategori och skriv in ett valfritt namn, tex Webbutveckling, Galleri eller WordPress, och avsluta med Lägg till ny kategori. Ett inlägg kan ha flera kategorier om du vill, vanligt är dock att ett inlägg har max 3 kategorier. Strax under Kategorier hittar du även Inläggsetiketter. Det är alla små nyckelord du kan hitta i texten, som du tycker att ditt inlägg handlar om. Det kan vara allt från Nytt, Bilder eller Galleri till Blomma eller Rött. Skriv in etiketterna du vill ha i rutan och separera dem med ett kommatecken och avsluta med Lägg till. Ett

6 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 5 of 10 inlägg brukar vanligtvis ha fler etiketter än kategorier, kanske någonstans runt 10 stycken. En tumregel är att en kategori är ett substantiv, och etiketterna är adjektiven som beskriver dessa, men undantagen är nog fler än reglerna skulle jag tro, och i slutändan är det helt upp dig dig själv hur du vill strukturera din blogg. Nu är det dags att publicera ditt inlägg. Gå upp till rutan till höger som heter Publicera, förhandsgranska ditt inlägg om du vill, spara det som ett utkast för att skriva vidare vid ett senare tillfälle, eller klicka på Publicera för att lägga ut ditt första blogginlägg. När så är gjort, kan du antingen klicka på länken Visa inlägg, som dök upp i den gula rutan, eller klicka på ditt bloggnamn högst upp till vänster för att komma till startsidan av din blogg och se hur det blev. När du nu är inne på ditt publicerade inlägg kan du och dina besökare sedan lämna kommentarer på ditt inlägg, för att kunna föra en dialog mellan er. Uppmana gärna till detta, och visa dina besökare att du uppskattar att de lämnar en kommentar, genom att svara dem. Utan dina läsare är din blogg endast en dagbok, och det är klart, det kanske är det du vill, men jag lovar att dialogen gör bloggandet mycket roligare. Så, nu är ditt första inlägg publicerat. Var inte rädd för att redigera, lägga till eller ta bort i ditt gamla inlägg, om du känner att någonting är fel eller saknas. Låt gärna en utomstående person läsa igenom dina inlägg innan du publicerar dem, och använd ett rättstavningsprogram för att slippa slarviga stavfel. Men framförallt, skriv ofta, regelbundet och älska det du skriver. Nu är det upp till dig att göra en intressant och trevlig blogg att läsa, och berätta för dina vänner att du finns. Missa inte nästa inlägg då vi ska gå igenom hur du modifierar din bloggs utseende, tills dess, lycka till. Text av: Kristoffer Emanuelsson, wordpressguru.se Send Like Kommentarer: 21 svar

7 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 6 of 10 Detta inlägg postades i Skolor, WordPress-skola och märktes installera, kristoffer emanuelsson, publicera, skola, wordpress, wordpress-skola, wordpressguru.se den [ av Gästbloggare. 21 reaktion på WordPress-skolan del 1 MMCakeDesign kl. 12:13 Roligt med gaide, men när kommer nästa eller flera stef för steg. Det var flera månader sen jag började blogga och nu har behov av mera avancerade gaide. Tård Wennerborg kl. 13:02 Vi kommer att löpande publicera fler delar i WordPress-skolan. Vi har dock tidigare skrivit ganska mycket om WordPress här på bloggen, så gör en liten sökning ( så kan du hitta mycket smått och gott redan nu Pingback: Tweets that mention Rumor Control» WordPress-skolan del 1 -- Topsy.com Pingback: WpGurun lär Loopia kunder WordPress del 1 WordPress Guru Lotta Holmberg kl. 12:46 Vilken bra tjänst Loopia erbjuder oss kunder här:)) 2 frågor: Om man har ett domännamn redan som man vill använda men önskar kunna låta befintligt hemsideupplägg ligga kvar medan man i lugn och ro bygger upp den nya sidan hos er, hur gör man bäst då? Det känns som denna del 1 är inriktad mycket på blogg. Om man istället vill skapa en hemsida, vilka skillnader blir det då? Det kräver väl lite mer layout-mässigt? Ser fram emot ert svar och WordPressbyggande så snart som möjligt:) Ronnie Bengtsson kl. 13:13 Jag har samma fundering som Lotta Holmberg! Vilket är lättast att hantera, jomla eller wp?

8 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 7 of 10 Lisa DW kl. 13:45 Har inte lyckats få bort att alla kommentarer måste vänta på moderering/godkännande av administratören. Trots att jag klickat bort de rutorna under Inställningar/diskussion. Vad kan ha blivit fel?? Anastasia kl. 13:52 Hej, jag undrar om du vet vad det kan vara för fel om mina bilder inte syns, det går bra att ladda upp dom osv, infoga i innehåll, men det verkar som att allt mitt bildmaterial blir det ett kryss på?? Märkligt, har jag missat någonting? Tård Wennerborg kl. 16:46 Hej Lotta, Svaret på fråga 1 hittar du här i vår alldeles nya guide: Svaret på fråga 2 är lite mer komplicerad. Men egentligen kräver det inte mer än en blogg. Istället för blogginlägg skapar du då sidor (Sidor -> Lägg till ny). Du kan också välja att ha en av de sidor du skapar som startsida istället för bloggflödet. Detta gör du under Inställningar -> Läsa och markerar En statisk sida intill Startsidan visar. Sedan markerar du den sida du vill ska visas som startsida i rullisten Startsida. Självklart kan du kombinera både bloggflödet och sidor i samma WordPress-installation. Lars kl. 23:59 Har samma problem som Anastasia med mina bilder Tård Wennerborg kl. 07:47 Hej Lars, Kontakta med kundnummer och detaljer så hjälper vi dig att hitta orsaken. Pentti

9 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 8 of kl. 07:52 Har inte förrän nu äntligen fattat vad permalänken skulle användas till. Tack för utmärkt skola. Pingback: Rumor Control» WordPress-skolan del 4 från blogg till hemsida Benjamin kl. 19:26 Hur ändrar man en sida från att den är statiskt till att den ska bli formad som en blogg? Tård kl. 08:14 Hej Benjamin, Om du idag ej har WordPress-installerat så börjar du med att installera det enligt guiden ovan. Därefter får du anpassa utseendet på din WordPress genom att välja en av alla färdiga teman som finns, alternativt justera CSS-koden så att du får det utseende du önskar. Sedan fyller du sidan med information från din gamla statiska sida. Kontakta gärna vår support om jag missförstod din fråga eller om du behöver mer hjälp. Pingback: Loopia Blogg» Snabba upp WordPress Skjorta kl. 17:57 Det som folk verkar klaga på här fungerar på min blog om skjortor. Så det verkar vara återställt nu. Tack för en bra guide! Tommy kl. 18:23 Har installerat enligt guiden men kommer bara till Är parkerad hos Loopia. Hamnar där även om jag använder../wpadmin. Har en annan sida på Loopia med Wp som fungerar men inte den nyinstallerade. Är det någon fördröjning innan man kan komma åt kontrollpanelen? Jag ser den via FTP n men går som sagt inte att logga in på. Mvh Tommy Tård kl. 10:30

10 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 9 of 10 Hej Tommy, DNS-förändringen har troligtvis inte hunnit slå igenom (kan ta upp till 48h). Kontakta med kundnr och detaljer om det inte löser sig inom den tiden så hjälper vi dig. Lotta kl. 21:00 Hur ändrar jag teckensnitt? Tård kl. 09:00 Hej Lotta. Typsnitt definieras av det tema du använder. Det går bra att justera typsnitt för vilket tema som helst, det kräver dock att du gör ändringar i CSS-koden (Utseende / Redigerare). Har du inte arbetat med CSS tidigare är det bra att först lära sig grunderna, för det finns det gott om bra resurser på Internet, t ex och

11 WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg Page 10 of 10 Kommentera E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta * Namn * E-post * Webbplats Kommentar Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> Skicka kommentar Loopia AB, Kopparbergsvägen 8, Västerås Loopia är en del av Vismakoncernen Prisbelönade ekonomistyrning- och CRM-system. Copyright Loopia AB Org.nr: Svenska English Cрпски

12 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem Beställ Webbhotell Domännamn LoopiaDNS Om Loopia Återförsäljare Kontakt/support Blanketter Blogg WordPress-skolan del 2 byt utseende Vår gästbloggare Kristoffer Emanuelsson från wordpressguru.se beskriver här i del två av WordPress-skolan hur du ändrar utseende på din blogg genom att byta tema. Det finns tiotusentals gratisteman att tillgå till WordPress, och skulle du ändå inte hitta något som passar så kan du antingen köpa ett färdigt tema, eller anlita någon för att bygga ett helt unikt utsseende för just din blogg/hemsida. Missade du del 1 av skolan hittar du den här: Installera och publicera ditt första inlägg WordPress-skolan del 2 byt kläder på bloggen Om din blogg hade varit en människa, hade temat varit kläderna. Byt kläder och du kan få din blogg att se helt annorlunda ut. Men rätt val, och rätt kombination kan du ge ett intryck av seriositet alternativt lekfullhet eller vad du nu själv önskar. Att byta tema är lika enkelt som någonting annat på WordPress, man går in under menyn Utseende > Teman där dina installerade temat finns, klickar på ett av dessa för att se en förtitt på hur din blogg skulle se ut med det nya

13 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 2 of 10 temat, och om man tycker att det ser bra ut, så klickar man på Aktivera. Att välja tema, och hitta ett tema som passar just dig och din blogg, behöver händelsevis inte heller vara så svårt om man inte vill, men om man önskar, har tid och tycker att det är roligt så finns det oändligt med kombinationer av färg och form vilket kan ge din blogg precis det uttryck du själv önskar. Med lite enklare bearbetning kan man dessutom snygga till de små skavanker ett alternativt tema kan ha för att känna att man ska kunna leva med sitt val en tid framåt. Var inte rädd för att byta tema, ofta och mycket. Teman är som med alla kläder där hemma, men tröttnar, köper nya, och byter runt. När du väljer tema, skulle jag vilja jämföra det med ett husköp; du behöver gå på visning efter visning för att hitta ett som verkligen passar. Många kan du enkelt avfärda redan efter att ha passerat ytterdörren, medan andra behöver kännas in, testas ett tag, innan man kan göra sitt val. När man letar tema ska man också tänka som när man köper hus; det behöver inte vara helt perfekt från början, så länge alla väggar står på rätt plats och så länge köket och toaletten är nykaklade och fräscha så är det inte så svårt att måla om i vardagsrummet med lite baskunskaper i CSS och HTML, saker vi kanske kommer att nosa lite på i en framtida artikel i den här serien. Så var och hur hittar man nu sitt tema? Låt oss gå på en shoppingrunda, och för enkelhetens skull, låt oss göra det i WordPress självt. Navigera till menyn Utseende > Teman och här högst upp hittar du en flik med namnet Installera teman. På sidan som nu dyker upp kan du ta en titt på populära och nya teman, men också söka efter ett tema, antingen med speciella namn, nyckelord eller visa karaktäristiska egenskaper.

14 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 3 of 10 Bland egenskaperna hittar man förutom bland annat färger, så som Blå eller Grön, också funktionalitet på temat, så som Egen bakgrund och Anpassa sidhuvudet. När du gjort dina val är det bara att klicka på Sök och en lista med matchande teman kommer att dyka upp med tumnaglar för hur de ser ut. Genom att sedan klicka på tumnaglarna får du upp en virtuell test hemsida, där du kan se lite exempel på hur temat kan se ut med några inlägg. Om du gillar vad du ser är det bara att klicka på Installera och temat kommer att installeras på din blogg.

15 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 4 of 10

16 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 5 of 10 Ett installerat tema dyker nu smidigt upp i den förra fliken vi var på Hantera Teman där du, som tidigare nämnt, kan testa temat och aktivera temat på din blogg. Hittar du inte ett tema som passar dig, trots dina tappra försök med olika söktermer så behövs inga tårar spillas för det. Då skyndar du dig bara vidare till vår trogne räddare i nöden Google. skriv några söktermer i stil med WordPress och Themes och inkludera ordet Free om du vill få resultat på teman som är gratis. Varför inte lägga till några nyckel ord som Sidebar Left, Widget eller vad du nu kan hitta på också. När du sedan tycker på sök kommer att få en mängd nya resultat att titta igenom. En del är gratis att bara ladda ner och testa, andra, så kallade Premium Themes, behöver du betala för. En fördel med att betala för ett tema, är att man vet att man kan få hjälp om temat inte fungerar som det ska, och man vet att det kommer att uppdateras i takt med att nya versioner av WordPress kommer ut. Ett gratis tema har ofta inte dessa fördelar och glöms lätt bort av sin utvecklare när nya versioner av WordPress släpps, och kanske inte fungerar alls när du testar det. Å andra sidan så har du inte betalat någonting för temat i så fall, och kan lika enkelt testa vidare. När du köper ett tema eller laddar ner ett tema från internet så kommer det tyvärr inte magiskt att dyka upp på din blogg, men det är inte långt ifrån. Filen du laddar ner kommer att vara en komprimerad fil och bör vara av formatet.zip. Filen sparar du till att börja med på din hårddisk, och navigerar dig sedan till fliken på bloggen, som vi nyligen besökte, nämligen Installera Teman. Här finns det högst upp ett val att Ladda upp. Du kommer nu till en ny undersida med

17 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 6 of 10 möjligheten att bläddra till.zip filen på din dator, markera och klicka Öppna. Klicka där efter på Installer nu, och temat kommer att ladda upp, packa upp, och bli installerat på bloggen. Nu, nästan magiskt, har det, likt dina andra teman, dykt upp under fliken Hantera teman där du lika enkelt kan aktivera det. Om du är intresserad av att köpa ett tema, så kulle jag vilja rekommendera hemsidan WooThemes, som har mycket intressanta och snygga teman, med mycket professionell kod i bakgrunden. Om du bara vill ha inspiration för hur din hemsida skulle kunna se ut så rekommenderar jag SmashingMagazine och deras showcase inlägg där de lägger upp bilder på bloggar som de tycker är snygga eller har någonting som de gillar. SmashingMagazine är ett perfekt ställe att hämta inspiration ifrån. Så nu är det bara att kasta sig in i djungeln av teman och försöka göra någonting snyggt av din blogg. Värt att notera så här i slutet är också att ifall du har specifika önskemål, kanske en klar design i huvudet eller på papper om exakt hur du vill att din blogg ska se ut, så finns det många webbyråer och liknande som man kan anlita för att de ska bygga ett tema till din WordPress hemsida som ser ut precis som du vill ha den. Lycka till, så ses vi nästa gång, då jag går igenom tillägg och Widgets till din blogg. Text av: Kristoffer Emanuelsson, wordpressguru.se 5 Like 5 0 Send Kommentarer: 13 svar Detta inlägg postades i Skolor, WordPress-skola och märktes kristoffer emanuelsson, wordpressskola, wordpressguru.se den [ av Gästbloggare. 13 reaktion på WordPress-skolan del 2 byt utseende

18 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 7 of 10 Marie kl. 13:02 WordPress skolan är det bästa som hänt för en amatör som jag. Nu kan jag lära mig grunderna i WordPress utan att behöva vänta på att få hjälp och vara beroende av andra, TACK! Marie Tård Wennerborg kl. 15:02 Hej Marie, Vad roligt att höra Lycka till med WordPressandet. Pingback: WordPress skolan hos Loopia fortsätter med utseendet i fokus WordPress Guru Ylva Nilsson kl. 11:28 Kanon att ni ger så enkla instruktioner så vem som helst kan följa med. Men jag får kommentarer till min blogg om att sajten har browser compatibility issues, t ex med Internet Explorer. Är det nåt jag kan göra för att lösa det? /Ylva WordPressGuru kl. Tack för kommentaren, jag försöker alltid skriva så att alla ska förstå, oavsett förkunskaper. Angående fina kommentarer så låter det som skräpkommentarer. Jag ser att du använder dig av Twentyten som tema, WordPress default tema. Jag vet till 100% att det är ett tema som klarar Internet Explorer perfekt. Så om inte personerna som kommenterar kan specificera mer exakt vad som är problemet så skulle jag inte lita på dem. Pingback: Rumor Control» WordPress-skolan del 4 från blogg till hemsida catrine kl. 12:30 Hej! Jag försöker ladda upp ett nytt tema som jag har köpt, jag laddar upp.zip filen men den säger att temat misslyckades för att:

19 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 8 of 10 Paketet kunde inte installeras. Temat saknar formatmallen style.css. Hur ska jag göra? Tård kl. 00:30 Hej Catrine, Kontakta med kundnummer och detaljer så kan vi titta närmare på detta. Katarina Hjertstedt kl. 15:54 Hej! Jag är tyvärr inget fan av WP då jag inte är imponerad alls av den påstådda användarvändligheten. Dock är jag nu tvingad att jobba i detta Jag har följt instruktioner om hur man byter och installerar ett tema enligt ovan steg. Jag har försökt med flera olika zipfiler, dvs letar fram zip-filen som jag har laddat ned och sparat på hårddisken. Men så snart jag trycker på Installera nuknappen rensas fältet där jag precis hade laddat upp zip-filen. Vad är det som händer. Varför installeras inte flen? /Katarina Tård kl. 16:03 Hej Katarina, Vår support kommer att kontakta dig och hjälpa dig med detta. Michaela kl. 01:04 Hur ska jag gå till väga om jag vill ha en helt egen desgin till min hemsida? Kunna välja allt själv, typsnitt i sidokolumn, i menyn under headern och framför allt färg på den menyn och bredd. JAg känner mig väldigt bunden till dessa teman. Om det är så att jag behöver koder till stilmallar, hur får jag det? /Michaela

20 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 9 of 10 Tård kl. 09:36 Hej, För att få full kontroll över utseendet på din WordPress-sida behöver du hantera CSS-kod. Du kommer åt CSS-koden för det aktuella temat genom att välja Utseende -> Redigerare i WordPress. Det finns gott om resurser både på nätet och i bokform för att lära dig CSS om du är intresserad av det. Använder du temat TwentyEleven kan du dock få lite mer kontroll utan röra CSS-koden genom att installera tillägget Twenty Eleven Theme Extensions. Läs mer om det här: Beroende på vilken typ av hemsida du är ute efter kan det dock vara mer passande att använda Loopia Sitebuilder där du kan göra väldigt mycket mer åt utseendet utan att behöva hantera någon CSS- eller HTML-kod. Läs gärna mer om Loopia Sitebuilder och testa en gratis-demo på gonzalo kl. 20:24 Hej När jag försöker installera en tema så kommer den här texten upp: Paketet kunde inte installeras. Temat saknar formatmallen style.css Vad kan det bero på? Mvh Gonzalo

21 WordPress-skolan del 2 byt utseende Loopia Blogg Page 10 of 10 Kommentera E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta * Namn * E-post * Webbplats Kommentar Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> Skicka kommentar Loopia AB, Kopparbergsvägen 8, Västerås Loopia är en del av Vismakoncernen Prisbelönade ekonomistyrning- och CRM-system. Copyright Loopia AB Org.nr: Svenska English Cрпски

22 WordPress-skolan del 3 Tillägg och widgets Loopia Blogg Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem Beställ Webbhotell Domännamn LoopiaDNS Om Loopia Återförsäljare Kontakt/support Blanketter Blogg WordPress-skolan del 3 Tillägg och widgets En av WordPress allra största styrkor är alla tillägg du kan installera. Är det något du saknar i WordPress så har antagligen någon annan redan tänkt på det och tagit fram en lösning som du kan använda. I del 3 av vår WordPressskola berättar Kristoffer Emanuelsson från wordpressguru.se hur du hittar och installerar tillägg och Widgets. Dessutom ger han dig ett antal tips på tillägg du inte bör vara utan. Har du missat tidigare delar av skolan hittar du dem här: Del 1: Installera och publicera ditt första inlägg Del 2: Byt utseende på din hemsida/blogg WordPress-skolan del 3 Tillägg och widgets I första delen av den här serien har du lärt dig att installera och posta inlägg, andra lektionen gick igenom hur du laddar ner och ändra ditt utseende på bloggen. Det här avsnittet i WordPress-skolan ska lägga fokus på tillägg och Widgets. Men vi tar det från början. En av WordPress starka sidor är alla dess tillägg (plugins). Tänk dig ett bilköp, tilläggen där är huruvida det ska följa med en gps, cd-spelare, alkolås eller kanske en försäkring. I WordPress kan tilläggen skapa en koppling till Facebook, lägga till ett bildgalleri eller skydda dig mot skräppost. Det positiva med WordPress är, som tidigare nämnt, att de använder sig av ett så kallat öppet gränssnitt, vilket gör det möjligt för vem som helst att skapa sitt eget tillägg, som kan göra nästan precis vad som helst. WordPress erbjuder sedan dessa skapare att ladda upp sina tillägg så att en vanlig användare som du och jag ska kunna ladda ner dem och använda dem gratis på vår egen WordPress-sida. Widgets är sedan de olika sakerna som du kan placera i din sidopanel. Det kan vara allt från en kalender till populära inlägg, reklam eller etikettsmoln och dessa följer med vissa tillägg så att du kan placera dem i dina Widgetytor på din hemsida. Så hur får du tag i tilläggen, och vilka ska du ha? Som tur är, är tillägg lika lätt att skaffa och installera som allting annat i WordPress. Du loggar in i din administrationspanel (lägger till /wp-admin/ på slutet av din hemsidas adress) och navigerar vidare till Tillägg > Lägg till nytt, här kan du söka efter tillägg antingen genom deras namn eller beskrivning, eller så kan du ta en titt på de populäraste, intressanta eller senast uppdaterade tilläggen.

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg

Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg Konfigurera Wordpress som Hemsida istället för blogg - exempel från hemsidorna: www.vestus.se och www.thingsbym.se Copyrightinformation: Detta dokument är fritt att använda, även kommersiellt, så länge

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2.

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2. Joomla - Administrationsguide Joomla - Administrationsguide 1 Logga in i administrations-gränssnittet 2 Ändra globala inställningar 2 Ändra titel 3 Artiklar, kategorier och sektioner 4 Skapa sektioner

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor Wordpresshandledning fördistrikt,lokalavdelningaroch personsidor 1 Index Adminpanel... 5 Användare... 21 BWS Plugins... 15 inlägg... 6 Inlägg skapa och hantera... 7 Kategorier... 7 Inställningar... 14

Läs mer

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 Uppdaterad 20131029 WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner och

Läs mer

Dokumentation för användning av administrationspanelen på Xtractor.se

Dokumentation för användning av administrationspanelen på Xtractor.se Dokumentation för användning av administrationspanelen på Xtractor.se Kontrollpanelen når man på: http://xtractor.se/admin Xtractors webbplats är uppbyggt på en skräddarsydd variant av publiceringssystemet

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

Introduktion Till WordPress

Introduktion Till WordPress Introduktion Till WordPress Vad är WordPress? ett blogg- och innehållshanteringssystem skrivet i PHP och som använder databasen MySQL för datalagringen Wordpress har under åren utvecklats från ett bloggsystem

Läs mer

Ehandelslösningars komma igång tips!

Ehandelslösningars komma igång tips! Ehandelslösningars komma igång tips! Här kan du få reda på allt du behöver för att komma igång och sälja dina produkter! Om du behöver redigera bilder kan du göra det gratis på www.pixlr.com (exempelvis

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Le Bureau.se - WordPress manual

Le Bureau.se - WordPress manual Le Bureau.se - WordPress manual Logga in i WordPress för att administrera hemsidan. Skapa ett inlägg inlägg i nyhetsbloggen. Skapa ett nytt case till portfolion. Redigera en sida. Redigera sidfoten. Byt

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

lär dig söka och publicera på världens största videocommunity!

lär dig söka och publicera på världens största videocommunity! lär dig söka och publicera på världens största videocommunity! En guide av Jennifer Erlandsson och Youtube en stor community där du kan titta på och dela med dig av videoklipp. Det är ett utmärkt ställe

Läs mer

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Inloggning Denna instruktion vänder sig till användare som skall lägga upp texter/blogginlägg på klubbens hemsida. Användarna har behörighetsnivå Författare

Läs mer

Wordpressguide - Palmstiernska Släktföreningen. Det här kan du göra:

Wordpressguide - Palmstiernska Släktföreningen. Det här kan du göra: Palmstierna Wordpressguide Hej! Vad kul att du vill hjälpa till med Palmstiernska Släktföreningens hemsida http://palmstiernskaslaktforeningen.wordpress.com. Det första du behöver göra är att bestämma

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se 3 Denna guiden är speciellt anpassad för att redigera sidor som är gjord av Pcconcept till dess kunder. Här kommer vi inte att gå igenom hur du installerar Wordpress på din webbhotell utan endast redigerar

Läs mer

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

2013-04-02 Ver 3.0. Lathund WP-tema SAGA

2013-04-02 Ver 3.0. Lathund WP-tema SAGA 03-04-0 Ver 3.0 Lathund WP-tema SAGA Om SAGA för wordpress SAGA är ett Wordpresstema framtaget av Psynkprojektet inom SKL för att underlätta kommuner och landsting att presentera vart man ska vända sig

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

CMS. - Content management system

CMS. - Content management system CMS - Content management system Agenda CMS Server, webbhotell och FTP Wordpress, ställ mycket frågor Om vi hinner - Snabb genomgång av CMS - uppgiften Nu & Då Sidor med bara HTML och CSS kräver manuell

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

2012-10-09. Skapa Bufblogg

2012-10-09. Skapa Bufblogg Skapa Bufblogg Vill du skapa en blogg till klassen/avdelningen? Alla anställda inom BUF har möjlighet att skapa blogg på http://bufblogg.kristianstad.se. Elisabeth Banemark, Skoldatateket Sida 1 Innehåll

Läs mer

WORDPRESS FÖR NEWBIES

WORDPRESS FÖR NEWBIES WORDPRESS FÖR NEWBIES 2015-03-09 Enkel handledning för nybörjare Vanliga frågor som dyker upp när du precis installerat din egen WordPress-installation, och inte riktigt vet vad du ska göra WordPress WordPress

Läs mer

Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress

Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress WordPress är ett kraftfullt publiceringsverktyg för webben som trots sin flexibilitet och styrka är lätt att komma

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Det fasta innehållet finns på sidor och kan inte ändras av den som har rollen författare.

Det fasta innehållet finns på sidor och kan inte ändras av den som har rollen författare. Allmänt om hemsidan och Wordpress Brantevik.se är baserad på Wordpress (WP). Från Wickipedia: Wordpress, ofta versaliserat WordPress, är ett blogg- och innehållshanteringssystem. Det distribueras under

Läs mer

Skapa din egen blog och hemsida:

Skapa din egen blog och hemsida: Skapa din egen blog och hemsida: Följ denna steg-för-steg guide så kommer du i mål Välkommen och grattis! Du är nu endast ca 5 minuter från att ha din egen domän och egen blogg eller hemsida uppe. I den

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

Brasklapp: REV:s rådgivande verksamhet omfattar egentligen inte något detaljerat IT-stöd, men eftersom många väghållare har behov av att effektivt

Brasklapp: REV:s rådgivande verksamhet omfattar egentligen inte något detaljerat IT-stöd, men eftersom många väghållare har behov av att effektivt Brasklapp: REV:s rådgivande verksamhet omfattar egentligen inte något detaljerat IT-stöd, men eftersom många väghållare har behov av att effektivt kunna förmedla information vill vi med denna presentation

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Blogga med Wordpress

Blogga med Wordpress Blogga med Wordpress Introduktion En blogg kan användas på en lång rad olika sätt, även om det vanligaste kanske är att se den som en mer eller mindre publik yta på nätet att dela med sig av tankar och

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Anna Jonströmer. Bloggning

Anna Jonströmer. Bloggning Anna Jonströmer Bloggning Del 2 BÖRJA BLOGGA 6. Bloggverktyg... 28 7. Skapa en blogg... 31 8. Publicera... 35 9. Inställningar... 39 10. Ändra design... 42 11. Övriga ändringar och funktioner... 48 12.

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI

BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI BLOGG PETER WALTONEN @ DPI.FI WordPress är en väldigt användbar nätportal, som kan användas både som blogg men även för att bygga upp din hemsida på nätet. Verktygen är lätta att använda och det erbjuds

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator http://www.easylabelcreator.se/customer/lantmannen/ Innehållsförteckning Om tjänsten... 2 Snabbguide... 3 Inloggning... 5 Skapa konto... 5 Glömt användarnamn... 6

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Att skriva inlägg i Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google

Att skriva inlägg i Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google Att skriva inlägg i Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google Läsare vem som helst eller utvald krets Bloggen kan konfigureras så att inlägg kan läsas av vem som helst på nätet. Den kan även konfigureras

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

6. BLOGGVERKTYG. Här ska vi titta på några olika bloggverktyg som du kan använda för att komma igång med att börja blogga. www.blogsome.

6. BLOGGVERKTYG. Här ska vi titta på några olika bloggverktyg som du kan använda för att komma igång med att börja blogga. www.blogsome. Del 2 BÖRJA BLOGGA 6. Bloggverktyg... 28 7. Skapa en blogg... 31 8. Publicera... 35 9. Inställningar... 39 10. Ändra design... 42 11. Övriga ändringar och funktioner... 48 12. Underhålla en blogg... 51

Läs mer

Online-resultat. Manual

Online-resultat. Manual Online-resultat Manual Är onlineresultat något för vår förening? Jag tror vi alla kan hålla med att online-resultat är en fantastisk service! Vi började försiktigt med några få klubbar, sedan fick fler

Läs mer

Nu är det äntligen dags! Vi publicerar vår nya hemsida!! Förutom att den ser oerhört fräsch och god ut så finns där många nya finesser att upptäcka.

Nu är det äntligen dags! Vi publicerar vår nya hemsida!! Förutom att den ser oerhört fräsch och god ut så finns där många nya finesser att upptäcka. Hej alla ÅF! Nu är det äntligen dags! Vi publicerar vår nya hemsida!! Förutom att den ser oerhört fräsch och god ut så finns där många nya finesser att upptäcka. Börja med att använda din vanliga inloggning

Läs mer

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Sida 1(9) Mediecenter Värmland Lena Bengtsson, 054-7011062 lena.bengtsson@regionvarmland.se Datum 2015-05-07 En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Region Värmland - kommunalförbund Postadress

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Byalag.se Administrationsmanual

Byalag.se Administrationsmanual Byalag.se Administrationsmanual Snabbmeny: Återgå till huvudmenyn - Ladda hem Manual Skriv ut denna sida Inledning Du läser nu ett kompendie på hur man uppdaterar www.byalag.se på ett enkelt och smidigt

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

1. Polopoly och webbpublicering på SU

1. Polopoly och webbpublicering på SU 1. Polopoly och webbpublicering på SU Den här guiden är en introduktion till webbpubliceringssystemet Polopoly 9.16 för dig som ska arbeta som webbredaktör vid Stockholms universitet. Här går vi igenom

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med wordpress Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med Wordpress Varför blogga i skolan? - öka antalet mottagare för elevernas arbete. - förmågan att kommunicera tränas och utvecklas. - otaliga användningsområden,

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

En introduktion till SLI.SE

En introduktion till SLI.SE En introduktion till SLI.SE Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i skola,

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Uppgift 3: Skapa ett Youtube-konto

Uppgift 3: Skapa ett Youtube-konto Uppgift 3: Skapa ett Youtube-konto 1 Skapa ett Youtube-konto Det är dags att skaffa ett användarkonto på Youtube! Youtube är den största internetsajten i världen när det gäller videodelning, och Youtube

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide

Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide 31.3.2014/ Quiroz-Schauman & Forslund Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide Skapa en blogg - i korthet!... 2 1 Logga in och beställa en bogg... 2 2 Panel... 3 3 Panel-menyn... 4 4 Inlägg... 4

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2015-09-01 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 7 Lägga till bildgalleri... 10 Publicera... 12 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben Publicera Y-bladet Innehåll Publicera Y-bladet...1 En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben...1 Logga in...2 Logga ut...2 Att lägga till en artikel till Y-bladet...3 Ändra ett inlägg...5

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Välkommen till Jaguarklubben på internet

Välkommen till Jaguarklubben på internet Välkommen till Jaguarklubben på internet Menyn här ovanför tar dig snabbt till olika delar av webbplatsen. Start är förstasidan, För medlemmar innehåller länkar till bl.a. förmåner och försäkringsinformation,

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer