Simrishamn 17 maj Samverkan och organisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Simrishamn 17 maj Samverkan och organisation"

Transkript

1 Resultat workshop Simrishamn 17 maj Samverkan och organisation Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, Lund Webbadress: kfsk.se Telefon:

2 Program Inledning BOSS-teamet Per Germundsson Universitetslektor och docent i socialt arbete Foto: Hanna Nordehammar Lokala exempel Simrishamns kommun berättar om lokalt samverkansprojekt. Ystads kommun presenterar erfarenheter av förvaltningsövergripande samverkan genom deltagande i Ingvar Nilsson och Eva Lundmarks rapport 1+1=3. Foto: Hanna Nordehammar Lunch Workshop Fortsättning workshop. BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 2(11)

3 arbetar utifrån frågeställningen Hur kan vi gemensamt, genom att ta vara på våra egna och andras kunskaper, kompetenser och perspektiv, samverka och samarbeta för att stärka integrationen av nyanlända och ensamkommande barn och unga? Utbildning BOSS Utbildning BOSS Utbildning BOSS Förändringsprocess Förändringsprocess Förändringsprocess Redskap Stärkt samverkan Redskap Stärkt samverkan Redskap Stärkt samverkan BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 3(11)

4 Resultat från workshopen Foto: Hanna Nordehammar Hur kan vi arbeta för att de aktörer som arbetar med ensamkommande och nyanlända ska kunna ta ett gemensamt ansvar och använda sin egen och andras kompetens på bästa sätt? Hur kan vi använda oss av varandra och bidra till varandra på bästa sätt? Förväntningar på dagen När man går in i samverkan- hur skapar man goda kontrakt? Hur jobbar vi med det? Verktyg att hantera frågorna, integration - en fråga för alla, för hela kommunen hur kan vi göra för att involvera alla förvaltningar? Helhetsperspektiv samverkansfrågorna i fokus. Hitta former på alla nivåer för att kunna samverka samt att hitta goda exempel Samverkan det finns många goda erfarenheter, vill hämta det som finns och de som har goda erfarenheter. Få in integration och samverkan. Hur kan vi få ut så mycket som möjligt av detta för att det ska gagna vår verksamhet? Hur kan man samverka kommunövergripande? Hur kan man mäta? Vill samarbeta med andra kommuner på ett mer fruktsamt sätt. Vi är duktiga på att skapa kontrakt och att delegera ansvarsområden, måste gå ifrån det till gemensamma mål och gemensam handling. Vill gå bort från förvaltningsperspektivet, vill ha kommuninvånaren i centrum. Vill få en helhetsbild, vill samla upp alla goda ex på integrationsarbete, hur kan vi systematisera detta? Bryta befintliga strukturer och hitta nya väger framåt. Hoppas på lite nya tips. Övergripande kunskap om samverkan, att hitta strukturer. Samverkan blir väldigt känsligt när det är personbundet. Vill lära sig mer om detta. Vi har varit tvungna att samverka i vår verksamhet. Nyfiken på att höra hur andra samverkar Intresserad av goda ex. BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 4(11)

5 Har ett formaliserat rutinflöde som är framskrivet och har arbetat mycket med dokument. Är bra på väg men behöver lyssna in vad som görs i andra kommuner. Praktiska goda ex, vill ha den där receptboken för samverkan Samverkansfrågor är svåra och viktiga. Elevhälsan, psykolog, specialpedagoger - hur får vi till helheten. Måendet, inlärningsproblematik, vad är traumatisering. Vill att det ska landa i att det blev bra för eleven. Hur får vi verkstad i detta? Vi får börja i det lilla. Det finns stora behov hur kan vi stötta individerna? Olika ansvarsområden, stor påverkan att hjälpa individerna att klara sig i samhället. Skapa förutsättningar för individerna till ett bra liv. Intressant projekt. Olika kontakter och ingångar i kommunen hela tiden, svårt och ingen samverkan. Intressant att höra och att kanske kunna påverka. Lyssna och berätta om goda ex i fokus Vad hjälper mig och vad stjälper mig en tisdag klockan tre? Hindrande faktorer Stress Dolda agendor Olika prioriteringa just nu! Tid Tid-prioritera Prioritering Ovilja Kultur Dimensionera verksamheten Strukturer Skola kan ej kalla till SIP Många personer inblandade BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 5(11)

6 Sekretess Prestige Resursfråga Få tag i rätt personer Vad la ni krut på i diskussionerna? - Lätt att hamna i den diskussionen, om vad som motverkar. - Olika kommuner sitter med samma dynga, lätt att känna att man är ensam i en kommun om detta men många kommuner sitter med liknande problem. - Många av de motverkande faktorerna är också främjande. - Övergripande struktur och kultur kan båda hämma och främja. - Tid beror på hur man förhåller sig. - Hur pratar vi om andra? Vilket ordval använder vi? Att vara kulturbärare genom vårt ordval och hur vi väljer att förhålla oss. - Tillit hur förhåller vi oss vi som är ledare fungerar som megafoner ut till våra medarbetare - Hinder och trösklar har vi mest effekt av att minska då vi redan har farten uppe. Främjande faktorer: - Relationer - Ansvar - Lärande - Viljan - Finns god samverkan trots allt - Kunskap om varandras organisationer och regelverk - Prestigelöshet - Mandat - Strategiska frågor - Kultur - System för avstämningsmöten - Rätt och samma syn på syfte - Engagemang - Skapa mötesplatser - Tillit BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 6(11)

7 - Tydlig förväntan - Strukturer och sammanhang - Kunskap om varandras verksamheter - Fokus på strategiska frågor Reflektioner? Vilken insikt skapar ovanstående? - Vi har inte varit redo för den våg av nyanlända som ramlat in. Bara den rena viljan har skapat stort handlingsutrymme. - Vi har inte haft tid att hitta strukturer men ändå i vardagen hittat lösningar i akuta situationer. Hittat nya samverkansformer. Släppt prestige, det har skapat ett kitt. Dock håller det inte hur länge som helst, vi behöver en struktur. - Viktigt att ha både ha ett makro och ett mikroperspektiv. Om vi kan behålla bara en liten del allt som fungerade under krisen kommer det att driva utvecklingen. - Viktigt att behålla känslan för individen det är människor vi hanterar. Det är när man möter engagemang det fungerar. Bara som anställd tjänsteman och inget mer så blir det inte bra. Diskussion och grupparbete Utifrån huvudfrågan får deltagarna möjlighet att formulera en fråga/utmaning som man vill diskutera med någon annan. En gemensam agenda skapas. Frågorna diskuteras vid fyra olika bord. Initiativtagaren inleder med beskrivning av utmaningen, sedan följer fri diskussion. 1. Hur arbetar vi kommunövergripande, strategiskt långsiktigt? 2. Hur syns/märks samverkan för den enskilda individen? 3. Hur skapas samverkan som håller över tid, är personobunden och är målstyrd? 4. Våga bryta mönster 5. Mötesstruktur mindset och mandat 6. Lita på varandra 7. Nyanlända familjer med barn, i flera skolformer. Hur samverkar vi kring det förebyggande arbetet? BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 7(11)

8 Redovisning 1. Hur arbetar vi kommunövergripande, strategiskt långsiktigt? Deltagare: Maj Holst, Linda Abrahamsson, Anders Wramnell, Jonas Rosenkvist, Alexandra Hansson och Carolina Palm. Definiera integration Individens förmågor/styrkor utgångspunkt, inte behovsinriktat/offer Social hållbarhet det jobbar alla med - vi får gemensamt ägandeskap - växla perspektiv till social hållbarhet från integration för att slippa socialtjänstperspektiv Gränsdragning mellan förvaltningar gråzoner Tänk utanför boxen gällande bostad Förbättrad samverkan utanför kommungränserna Fler individer kräver strukturell samverkan i större utsträckning än ett fåtal individer. Förståelse för de olika uppdragen - vad är mellan de olika gränsdragningarna Task force multikompetenta team Gemensamma mål och ambitioner Politiskt engagemang kopplat till mål och ambitioner, samverkan med politiken. Flexibel organisation som kan möte nya utmaningar. Hur kan vi jobba utifrån det istället för uppdelat per förvaltning. Kunskap om kostnadsperspektivet. Behövs det bättre kunskap om. Att räkna utifrån ett långsiktigt perspektiv. Vilja att jobba som en kommun inte bara driva sin egna förvaltning/avdelning/enhet. BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 8(11)

9 2. Hur syns/märks samverkan för den enskilde individen? Deltagare: Marianne Landgren och Christina Bergkvist Synlighet Delaktighet Empowerment Egenmakt Mål med samverkan? Tydliggör! Självständighet Coping strategier Fokusera på friskfaktorer - skyddsfaktorer 3. Ingen grupp 4. Våga bryta mönster Deltagare: Peter Lindberg, Clas Martinsson, Andreas Mattsson, Helene Sidoli, Catharina Dahlman och Mattias Gunnarsson Olika regelverk ger stora konsekvenser för den unge/enskilde Arbeta fram egna överenskommelser som inte följer gängse mönster Ryggen fri Arbeta med den unges bästa i första rummet Barnkonsekvensanalys Deltagarnas reflektioner: Olika regelverk som inte kuggar i varandra Var kan man våga bryta mönster? Vi måste hålla oss till lagstiftningen, men vissa områden har ett utrymme det handlar om att våga. Att våga prata om de här sakerna. Mycket samverkan finns redan idag: det behöver skapas en synlighet kring det arbete som vi redan gör. Synen på de människor som tagit sig hit: passiviserar vi dem i vissa fall? Målet måste vara att individerna klarar sig själva. Viktigt att det inte blir vård när det inte behövs. Ha med ungdomen i den långsiktiga planeringen tydliggör vad som görs, varför och vad som är målet. 5. Ingen grupp 6. och 7. Hur samverka vi runt mottagandet av familjer + Lita på varandra Deltagare: Margareta Danielsson, Sven Håkansson, Pia Svensson, Rasmus Björck, Andreas Liljeglimt Familjecentraler Fokus på familjen BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 9(11)

10 Förenkla Lita på varandras professioner. Tillit att vi klarar det tillsammans Träffas innan för att utstråla gemensam agenda Nyanlända och familjerna som kommer. Hur tänker vi kring dessa familjer? Familjecentralerna skulle kunna underlätta som mötesplats. Utcheck Foto: Hanna Nordehammar Vad tar jag med mig hem från den här dagen? Jätteintressant att höra om de olika rollerna vid de olika borden, med olika aktörer. Skapa överblick. Värdefullt att höra åsikterna. Viktigt att förstå vilka ramar som finns. Fortsätta vara kreativ både tänka nytt och lyfta det som redan görs som är bra. Kreativitet krävs om vi ska få till samverkan Det blir viktigt, brukarperspektivet glöms lätt bort. Våga vara modig. Orka hålla i det som fungerar och göra det lite mer. Intressant att prata med olika personer med olika bakgrund men ändå samma problem. Nyttigt med sådana här nätverk Samverkan är viktigt för att allt ska fungera Börjar känna mig hoppfull går att systematisera Bränsle att fortsätta det arbete vi påbörjat, tydliggöra varandras roller, lära känna varandra Samverkan i grupp Sociala relationer vad tar vi med oss när vi går in i ett möte Föreläsningen gjorde intryck Föreläsning och höra om andra kommuner Jätteintressant att få infall från annat perspektiv gode män och lokala ex från ystad Spännande att träffas i detta sammanhang något bra på gång. Bra föreläsning viktigt med värdegrundsfrågor när vi samverkar Vi är igång med ett värdegrundssammanhang engagemang viktigt, då är det bra med teoretisk underbyggnad. Stanna upp. BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 10(11)

11 Stort tack för samtligas stora engagemang! Dhara, Tobias, Yuriy och Johanna BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan 11(11)

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Lund 28 augusti 2017 Organisation & samverkan

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Lund 28 augusti 2017 Organisation & samverkan Resultat Workshop Lund 28 augusti 2017 Organisation & samverkan Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning BOSS-teamet

Läs mer

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program

Läs mer

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.25

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor Resultat Workshop Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Klippan 15 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Klippan 15 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet Resultat Workshop Klippan 15 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet Kommunförbundet Skåne Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Bromölla 1 september 2017 Asylprocess & ansvar

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Bromölla 1 september 2017 Asylprocess & ansvar Resultat Workshop Bromölla 1 september 2017 Asylprocess & ansvar Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning BOSS-teamet

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Malmö 4 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Malmö 4 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet Resultat Workshop Malmö 4 september 2017 Värdegrund & interkulturalitet Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning

Läs mer

Resultat workshop. Trelleborg 2 maj Arbetsmarknad & etablering. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Trelleborg 2 maj Arbetsmarknad & etablering. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Trelleborg 2 maj Arbetsmarknad & etablering Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018

SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018 SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018 Under heldagen den 12 november om ledarskap och organisatoriska mellanrum ägnades eftermiddagen åt gemensam work shop.

Läs mer

BOSS. Bred Operativ och Strategisk Samverkan kring EKB och unga

BOSS. Bred Operativ och Strategisk Samverkan kring EKB och unga BOSS Bred Operativ och Strategisk Samverkan kring EKB och unga Vad är BOSS? ESF-projekt 16 kommuner, Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen och Region Skåne medverkar Huvudsyfte Att stärka integrationen

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 1 OKTOBER 2018 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2018 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund Lyckas med SIP-mötet - Samordnad individuell plan Vilka är vi? Anette Ståhl Socionom Kurator Barnsamordnare Handledare Psykiatri Sydväst Stockholms läns landsting Fanny Eklund Socionom SIP-samordnare Kungsholmen

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE VI HOPPAS KUNNA INSPIRERA OCH VISA PÅ VÄGEN FRAMÅT Lyfta fram lärdomar kring hur samverkansbaserat regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0

B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 B r u k a r i n f l y t a n d e d o k u m e n t a t i o n f r å n e t t d i a l o g c a f é d e n 9 n o v 2 0 1 0 Det regionala brukarrådet med inriktning på missbruk och beroende 1 bjöd, den 9 november

Läs mer

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016 Workshop äldres psykiska hälsa 4 februari 2016 Program 08:30 Introduktion 08:45 Föreläsning: Riv 65-årsgränsen och rädda liv vad du med små medel kan göra för att möta äldre med psykisk ohälsa. Susanne

Läs mer

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning Samverkan i arbetslivet blev det som vi tänkt oss? Sedan ca 20 år finns samverkansavtal i offentlig sektor- centralt och lokalt. Ursprungstanken

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Sammanfattning av rapporten. Familjecentraler i Västra Götaland en utvärdering

Sammanfattning av rapporten. Familjecentraler i Västra Götaland en utvärdering Sammanfattning av rapporten Familjecentraler i Västra Götaland en utvärdering Agneta Abrahamsson Vibeke Bing Mikael Löfström oktober 2009 Familjecentralen den självklara mötesplatsen Socialstyrelsen föreslår

Läs mer

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Vi lever i en snabbt föränderlig samtid som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och samtidigt ställer höga krav

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Helhetsgreppet. Att stötta ur flera perspektiv och prioritera i kaos

Helhetsgreppet. Att stötta ur flera perspektiv och prioritera i kaos Helhetsgreppet Att stötta ur flera perspektiv och prioritera i kaos Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert Linda Janze, Familjehjälpen Trygg-Hansa Det här ska vi prata om Därför är vi här idag

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Hinder: brist på tid och resurser

Hinder: brist på tid och resurser Hinder: brist på tid och resurser Bilaga 3_ GROW från hinder till möjlighet, övning träff 4 Mål: skapa mer tid för nyskapande och utveckling, mer tid och fler resurser, tid för livskvalitetsprogram. ta

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Bättre liv och mer lust för unga.

Bättre liv och mer lust för unga. Bättre liv och mer lust för unga. Säg STOPP Kulturskolan har tagit fram ett antimobbningprogram som heter Säg STOPP. Med hjälp av en film och en temateater har man fått elever i årskurs 4 att aktivt börja

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN

SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Ditt ansvar, vårt stöd. -Ett självständigt liv! Förändringar har blivit det normala i dagens samhälle. Förändringar berör alla delar av samhällslivet

Läs mer

Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län

Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län Återhämtning vid psykisk ohälsa 2015 Cecilia Ingard, enheter för Välfärd och FoU stöd Regionförbundet, Uppsala län Återhämtning - hur är det möjligt? Individen själv måste göra jobbet Involvera personens

Läs mer

Samverkan vad, hur och varför?

Samverkan vad, hur och varför? Samverkan vad, hur och varför? Göteborg 23 oktober 2018 Fördjupad introduktion för socialsekreterare vuxenområdet Anna Melke, fil dr offentlig förvaltning, FoU i Väst/GR Göteborgsregionen (GR) består av

Läs mer

Dokumentation av arbetsseminarium Barn och ungdomars psykiska hälsa En gemensam målbild

Dokumentation av arbetsseminarium Barn och ungdomars psykiska hälsa En gemensam målbild Dokumentation av arbetsseminarium Barn och ungdomars psykiska hälsa En gemensam målbild 2011-11-03 1 Barn och ungdomars psykiska hälsa Workshop kring målbilder och visionsarbete Processledare Marthe Vakoufari,

Läs mer

Kom igång med Vår arbetsmiljö

Kom igång med Vår arbetsmiljö Kom igång med Vår arbetsmiljö Vår arbetsmiljö är ett verktyg från Suntarbetsliv som involverar medarbetarna i undersökningen av arbetsmiljön. Undersökningsmetoden beaktar såväl risk- som friskfaktorer.

Läs mer

Vägen till framtidens skola och mötesplats i Dalby. Sammanställning från workshop den 5e mars 2013.

Vägen till framtidens skola och mötesplats i Dalby. Sammanställning från workshop den 5e mars 2013. Vägen till framtidens skola och mötesplats i Dalby Sammanställning från workshop den 5e mars 2013. Om workshopen Syftet med workshopen var att arbeta tillsammans med projektplanering för att komma framåt

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Den 11 mars möttes nära 130 personer i Eslövs medborgarhus för att under en dag fokusera på hur samverkan kan vara ett

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Fokus barn och unga. Anne-Charlotte Blomqvist. Stadsledningskontoret Fokus barn och unga

Fokus barn och unga. Anne-Charlotte Blomqvist. Stadsledningskontoret Fokus barn och unga Fokus barn och unga Anne-Charlotte Blomqvist Stadsledningskontoret Fokus barn och unga Barnperspektiv och barnets perspektiv i budget 2015 I Sundbyberg ska alla barn oavsett förutsättningar få en bra start

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa Minnesanteckningar från temaseminarium 6 november 2015 Plats: Hornsgatan 20 Stockholm Deltagarförteckning se sista sidan Inledning Ralph

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Utgiften ses som investering på sikt. Sesammodellen och barnahus i alla Blekingekommuner för VINR Utbildning/kunskap från stuprör övergripande

Utgiften ses som investering på sikt. Sesammodellen och barnahus i alla Blekingekommuner för VINR Utbildning/kunskap från stuprör övergripande Pass 1 Grupp 6 Social investeringsfond Ingvar Nilsson träffar beslutande politiker/chefer. Utbildning/samhällsinformation för ensamkommande ungdomar/nyanlända riktat till olika grupper samma koncept till

Läs mer

ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER

ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER Reflektion: Vi är bättre på att formulera risker än

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Region Jönköpings län Kommunal utveckling Ola Götesson 072-5724293 ola.gotesson@rjl.se Primärkommunalt samverkansorgan Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Bakgrund

Läs mer

atervandande@stromsund.se När börjar och när slutar asylprocessen? När börjar och när slutar återvändandearbetet? Fundera lite själv, dela sedan med dig till din granne. Jag ska inte åka hem - Vi ska

Läs mer

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne SIP - Samordnad individuell plan Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne Agenda Vad är det som gäller Syftet med SIP Hur gör man en SIP Film från SKL Styrande dokument Ramavtal Lokal överenskommelse

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Det civila samhället och dess ansvar för god integration

Det civila samhället och dess ansvar för god integration Det civila samhället och dess ansvar för god integration Slutsatser från ny enkätundersökning i Växjö kommun Växjö 10 december Daniel Folkesson Praktiskt genomförande av Institutet för lokal och regional

Läs mer

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås.

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås. 22 januari 2018 Kompetenslista Haninge kommun använder kompetensbaserad rekrytering. Denna mall innehåller de kompetenser som valts ut och definierats vara viktiga för Haninge kommun. Kompetensmallen används

Läs mer

Ordförande Ledamot (KS) Ersättare (KS) Johan Andersson (S) Annette Linander (C) Henrik Wöhlecke (M) Lesley Holmberg (L) Tony Hansson (S)

Ordförande Ledamot (KS) Ersättare (KS) Johan Andersson (S) Annette Linander (C) Henrik Wöhlecke (M) Lesley Holmberg (L) Tony Hansson (S) Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Plats och tid Stadshuset Eslöv, Albert Sahlin klockan 14.00-16.00 Närvarande Johan Andersson (S) Annette Linander (C) Henrik Wöhlecke (M) Lesley Holmberg (L) Tony Hansson

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 2 Guide 3 Du är här! Reflektera över resultat Detta är ett förberedande

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända

Systemfel mottagande och etablering av nyanlända MÖTESANTECKNING, 19 JUNI 2017 Dialogmöte med representanter från riksdagen och tjänstepersoner från skånska kommuner om systemfel i mottagande och etablering av nyanlända I juni 2017 träffade representanter

Läs mer

Mötesplats Inkludering

Mötesplats Inkludering PROGRAM SE SIDAN 4 Mötesplats Inkludering 15 MARS tema INKLUDERING. Vi lyfter frågor som bränner till. Tillsammans har vi erfarenheten och kunskapen som bygger ett bra samhälle. Succéregissören Gabriela

Läs mer

DOKUMENTATION AV WORKSHOP 14/6 2016

DOKUMENTATION AV WORKSHOP 14/6 2016 Göteborgs stad DOKUMENTATION AV WORKSHOP 14/6 2016 FÖRDJUPNINGSARBETE TEMAN: SAMVERKAN, INFLYTANDE OCH UTVECKLING marmar0324 2016-06-14 INLEDANDE FÖRHOPPNINGAR Jag jobbar mycket med brukarsamverkan inom

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd

Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd Kristina Folkesson Löner och yrkesvillkor 2015 03 06 Sida 1 Yrkesråd försörjningsstöd Avslutande rapport Arbetsvillkor fo r personal inom ekonomiskt bista nd Inledning Visions yrkesråd för personal inom

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Sammanställning över utvärdering av MYSAMworkshop Bollnäs nov 2015

Sammanställning över utvärdering av MYSAMworkshop Bollnäs nov 2015 Sammanställning över utvärdering av MYSAMworkshop Bollnäs 24-25 nov 2015 Antal deltagare: 47 Varav från kommunen: 15 RG: 16 AF: 7 FK: 5 Aleris: 4 Antal utvärderingssvar: 36 Varav från kommunen: 12 RG:

Läs mer

Projektrapport - HeLa Barn

Projektrapport - HeLa Barn 01054 1(6) Projektrapport HeLa Barn 2017-08-31 Projektrapport - HeLa Barn (tidigare projekt Öka friskfaktorer för barn med normbrytande beteende ) PART, preventivt arbete tillsammans, är en verksamhetsöverskridande

Läs mer

1. Hitta en annan lösning

1. Hitta en annan lösning 1. Hitta en annan lösning Socialtjänsten i Piteå kombinerar tryggheten att ha heltidsanställning med friheten att välja hur mycket man ska arbeta. Man vet att delaktiga medarbetare, med sin kunskap och

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Riktlinjer för integration av nya svenskar Dokumentet har skapats i samverkan med förvaltningar och bolag i Alingsås kommun samt med Arbetsförmedlingen

Läs mer

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-01-25 1 (2) Kommunstyrelsen Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av

Läs mer

(Eva Broms, Framtidsverkstäder, 2013-04-11) Problem/Svårighets-fas. Brainstorm. Svårigheter, farhågor

(Eva Broms, Framtidsverkstäder, 2013-04-11) Problem/Svårighets-fas. Brainstorm. Svårigheter, farhågor D nr: 11/0008 Hur kan vi kreativt, nytänkande och smart jobba för att skapa nöje och nytta för medborgarnas/vårt bästa? Vad innehåller framtidens överenskommelse mellan civila samhället och offentlig sektor?

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger Avdelningen för folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 Ann-christiine.lundkvist@skane.se ERBJUDANDE OM SAMVERKANSMEDEL Datum 2012-01-20 REGIOIlleh N S KAN E 1 (2) Till

Läs mer

Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson

Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson Elevhälsokompetens- Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson 2018-03-14 Skolhälsovård Elevvård Specialpedagogisk kompetens Elevhälsan 2018-03-15 2 FN:s barnkonvention- Elevens

Läs mer

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 Jag lever mitt liv mellan stuprören Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 BAKGRUND Statlig satsning Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Regional handlingsplan

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

S:t Olof Resursskola Simrishamns kommun. Verksamhetsbeskrivning

S:t Olof Resursskola Simrishamns kommun. Verksamhetsbeskrivning S:t Olof Resursskola Simrishamns kommun Verksamhetsbeskrivning 081120 St:Olof Resursskola: Skolan ligger i ett kulturlandskap med skog och hav i omedelbar närhet. Skolan erbjuder undervisning i alla kärnämnen,

Läs mer

FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER. Jan Zakariasson 1

FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER. Jan Zakariasson 1 FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER Jan Zakariasson 1 AGENDA Samlade erfarenheter från ledning och styrning av verksamheter Verktyg, metoder Tips Agima Management - Förändringsledning

Läs mer

Rädda Barnens arbete mot barnfattigdom, socioekonomisk utsatthet och strukturell diskriminering

Rädda Barnens arbete mot barnfattigdom, socioekonomisk utsatthet och strukturell diskriminering Rädda Barnens arbete mot barnfattigdom, socioekonomisk utsatthet och strukturell diskriminering 1 Du är 13 år. Du bor i ett socioekonomiskt utsatt område i 2018 års Sverige. 2 Erik Westling Det område

Läs mer

Dokumentation från Sjöbo och Ystad kommuns Arbetsmarknadsnämndens möte 20051212

Dokumentation från Sjöbo och Ystad kommuns Arbetsmarknadsnämndens möte 20051212 Dokumentation från Sjöbo och Ystad kommuns Arbetsmarknadsnämndens möte 20051212 1 Deltagarförteckning arbetsmarknadsnämnden Stefan Lundgren Ordförande Sjöbo Kommun, kommunalråd Bo Nilsson Sjöbo Kommun

Läs mer

Tidiga insatser för barn i förskolan

Tidiga insatser för barn i förskolan Tidiga insatser för barn i förskolan Övergripande mål Vara kommuns invånare trivs att bo och leva i kommunen Vara för barn och ungdomar 16.000 invånare år 2015 Grundläggande värden Kund/brukarorientering

Läs mer

Om mentorskap. Soroptimisternas Unionsmöte

Om mentorskap. Soroptimisternas Unionsmöte Om mentorskap Soroptimisternas Unionsmöte Luleå den 10 april 2011 Mona Odhnoff Sundström Moderna mentorskapet Tidigare kunskapsöverföring Nu - lärande process Båda deltagare utvecklas Mentorn tränad i

Läs mer

Sammanfattning Tema A 2:3

Sammanfattning Tema A 2:3 Sammanfattning Tema A 2:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Socialdepartementet skriver i promemorian om det nya lagförslaget

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna?

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Sänk blicken Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Som du säkert vet ligger det på statens

Läs mer

DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN

DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN DIALOGGRUPPSMÖTE 1 2 MARS 2011 DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN Dokumentation Bakgrund Den sociala välfärden i regionen ska präglas av goda levnadsvillkor

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

Satsningen för tillit och demokrati:

Satsningen för tillit och demokrati: Satsningen för tillit och demokrati: Frågan är komplex och mycket svårhanterad för kyrkan och för andra. Satsningen Tillit och Demokrati vill därför: Påbörja och stärka ett samtal kring proaktiva strategier

Läs mer

FRAMTIDENS SOCIALTJÄNST

FRAMTIDENS SOCIALTJÄNST FRAMTIDENS SOCIALTJÄNST En översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter - grunder och förutsättningar Utredningens organisation Sekretariat Sakkunnig- och expertgrupp Parlamentarisk

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer