RAPPORT 1(21) Datum: kartor rev Internremiss. Åtgärdsförslag i korthet. Nationell plan för. transportsystemet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT 1(21) Datum: 2009-04-20 kartor rev 2009-04-24. Internremiss. Åtgärdsförslag i korthet. Nationell plan för. transportsystemet 2010-2021"

Transkript

1 RAPPORT 1(21) Datum: kartor rev Internremiss Åtgärdsförslag i korthet Nationell plan för transportsystemet

2 2(21) Innehåll Detta är planen i korthet Drift och underhåll av väg- och järnvägsnätet...3 Strategier...3 Leveranskvalitet för vägar och järnvägar Sektorsverksamheten för väg och järnväg...8 Samhällsplanering...8 Personresor Samverkan med aktörer...8 Godstransporter Samverkan med aktörer Åtgärdsområden...10 Miljöinvesteringar...10 Trimning av transportsystemet för tillväxt och klimat Investeringar...14 Investeringar i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten Fel! Bokmärket är inte definierat. Investeringar i Dalarna och Gävleborg...Fel! Bokmärket är inte definierat. Investeringar i Stockholm, Mälardalen och Gotland...Fel! Bokmärket är inte definierat. Investeringar i Värmland, Västra Götaland och Halland...Fel! Bokmärket är inte definierat. Investeringar i Blekinge, Kalmar, Jönköping, Kronoberg och ÖstergötlandFel! Bokmärket är inte definierat. Investeringar i Skåne...Fel! Bokmärket är inte definierat.

3 3(21) Detta är planen i korthet 1 Trafikverken eftersträvar effektiva långväga godstransporter, i första hand på utpekat nät av stråk och noder fungerande arbetspendling, främst kring storstäderna att flaskhalsar åtgärdas och problemen för dagens trafik löses Bärighetshöjande åtgärder (väg) prioriteras med utgångspunkt i näringslivets regionala behov. För att klara hänsynsmålet - säkerhet, miljö och hälsa satsar vi på åtgärder inom effektiva åtgärdsområden med stor måluppfyllelse. Detta har varit vägledande i planeringen: Hög prioritet till mindre åtgärder som ger stor nytta och hög måluppfyllelse Drift och underhåll mycket högt prioriterat Stor del av ramen till närtidssatsningen och pågående/beslutade objekt Begränsade möjligheter till nya objekt Medel avsatta i marknadsanpassningspott för att möta förändrad efterfrågan i framtiden Enligt regeringens direktiv har planen anpassats till de givna ekonomiska ramarna: Drift och underhåll av statliga vägar inkl bärighet, tjälsäkring, rekonstruktion och medfinansiering enskilda vägar 136 mdkr Drift och underhåll av statliga järnvägar 64 mdkr Åtgärder för utveckling av transportsystemet - Sektorsverksamhet - Åtgärdsområden (mindre investeringar för trimning och miljö) - Investeringar - Räntor, amorteringar mm - Länsplaner (33,1 mdkr) 217 mdkr 1. Drift och underhåll av väg- och järnvägsnätet STRATEGIER De drift- och underhållsstrategier som föreslås i planen ska säkerställa så långt som möjligt att vägar och järnvägar har en funktionalitet och leveranskvalitet som motsvarar trafikanterna och företagens behov av och krav på resor och transporter. Det kapital som finns nedlagt i vägar och järnvägar ska vårdas genom ett långsiktigt underhåll. 1 Den här översikten är en kort beskrivning av de åtgärder som återfinns i huvudrapportens kapitel 7 Satsningar under planperioden Åtgärdsplan.

4 4(21) Medborgare och företag ställer krav på att komma fram vid en förutsägbar tidpunkt. Det förutsätter framkomlighet på vägar och järnvägar, att vägarna har god kvalitet, att hinder och störningar kan undvikas och att den beräknade res- eller transporttiden kan hållas. Punktlighet är viktigt, särskilt vid byten av transportslag eller färdsätt. Det handlar om tillit och förtroende för transportsystemet, som gör att företag vågar satsa på företagsutveckling, affärsidéer och kundåtaganden och att människor vågar ta steget att bosätta sig, ta ett arbete eller studera på en ort. Drift och underhållsstrategierna möter dessa krav genom att: Kraftsamla för ökad punktlighet i järnvägstrafiken i storstadsområden och inom de större stråken Stödja trafikanterna i deras resa genom att ge aktuell och relevant trafikantinformation. Genomföra bärighetssatsningar för att stödja näringslivets tranportmöjligheter. Minska störningar i vägtrafiken året runt. Minska de tågförseningstimmar som järnvägsinfrastrukturen orsakar genom att arbeta för färre fel, effektivisera driftledning och övervakning. Underhåll gör väg- och järnvägsnäten robustare och ökar dessas förmåga att stå emot och klara av störningar. Detta är skärskilt angeläget inför kommande klimatförändringar som väntas ökar påfrestningarna på vägkroppar och banvallar. Drift och underhållsstrategierna möter dessa krav genom att: Utöka underhåll av avvattningsanläggningar som trummor, diken, dräneringar Förstärka bärigheten hos vägar och broar för att minska risken för skred och ras Genomföra riskreducerande åtgärder Upprustning, utbyten av trummor, diken och dräneringar för att klara ökade vattenflöden Ha en gemensam beredskap för större störningar som stormen Gudrun Säkerställa omledningsmöjligheter i väg- och järnvägsnät i samband med större störningar För att planera sin resa eller transport så att den blir tidseffektiv och ger bästa nytta behöver trafikanter och företag aktuell och tillförlitlig information om trafikförhållanden, störningar och förseningar. Olika former av intelligenta transportsystem (ITS-lösningar) ska kunna erbjudas som stöd för planering och genomförande av resan eller transporten. Drift och underhållsstrategierna möter dessa krav genom att: Säkerställa funktionaliteten i trafikinformationsutrustningen Förbättra aktualitet och kvalitet i trafikinformationen Ge resenärer och godstransportörer bättre stöd för att egen planering och egna val kring resan och transporten Säkerheten är grundläggande för medborgarnas resor och företagens transporter. Vägarna och järnvägen ska hållas i ett skick så att människor och varor kommer fram utan att utsättas för risker

5 5(21) eller skador. Ingen ska behöva dö i trafiken eller skadas allvarligt. Detta ställer krav på järnvägens drift- och säkerhetssystem, skötseln av vägarna och förebyggande underhåll. Drift och underhållsstrategierna möter dessa krav genom: Åtgärda brister i järnvägsnätet innan de har påverkat säkerheten i syfte att hålla en hög och jämn nivå på hela järnvägsnätet Åtgärda brister i vägnätet med intervall som är anpassade till trafikvolymen Väggrepp året runt Bekvämlighet i och kring resan och transporten är ett viktigt mervärde för framför allt långväga resenärer men också för alla pendlare, fritidsresenärer som använder transportsystemet dygnets alla timmar. Drift och underhållsstrategierna möter dessa krav genom: Ställa höga krav på spårens och vägarnas jämnhet, i synnerhet för stråk som används för längre resor och transporter Förbättrad skötsel av utrustning för optisk ledning för att underlätta för vägtrafikanter att köra i mörker och dåligt ljus. Förbättrad skötsel och belysning på plattformar och i stationsmiljöer Säkerställa de service åtagande som finns för rastplatser längs vägnätet Säkerställa skötseln av natur- och kulturvärden i vägens och järnvägens omgivning Skötsel av planteringar i anslutning till väg- och bannätet, skötsel av markområden för att bland annat bevara utsikt Underhåll av beläggningar och slipning av räls för att minska buller för resenärer och trafikanter Transportsystemet är till för alla. Även barn, äldre och funktionshindrade behöver utnyttja bil, buss och tåg för att ta sig till skola, samhällsservice och arbete. Det ställer krav på den fysiska användbarheten hos fordon och på-, av-, och omstigningspunkter liksom trafikinformationen. Drift och underhållsstrategierna möter dessa krav genom att: Säkerställa att rastplatser, plattformar, hissar, rulltrappor, lyftanordningar för rörelsehindrade, ledstråk, ramper med mera uppfyller sin funktion I drift och underhåll ingår även bärighetsåtgärder. I planen föreslås 14,8 miljarder under planperioden. Bärighetssatsningar på cirka 1,25 miljarder årligen avlastar underhållet med 185 miljoner kronor årligen. Medfinansiering till enskilda vägar föreslås omfatta 11 miljarder (920 miljoner årligen).

6 6(21) LEVERANSKVALITET FÖR VÄGAR OCH JÄRNVÄGAR Utifrån användarnas krav på leveranskvalitet beskrivs tre målnivåer (bas, +, ++). Dessa kopplas sedan till olika kategorier av vägar och järnvägar. Framkomlighet / Punktlighet Robusthet Trafik- och trafikantinformation Bekvämlighet Säkerhet Användbarhet Bas + ++ Väg och järnväg ska vara tillgängliga året runt. Restriktioner för tung trafik kan förekomma vissa perioder(ex tjällossning, lövhalka) Återställningsförmåga och vissa omledningsmöjligheter ska finnas Det ska finnas tillräcklig information (om normalläge, störningar, prognoser och alternativa förslag) för att fatta beslut som berör resan/transporten Resan ska vara genomförbar Transporten/resan ska kunna genomföras säkert. Alla som vill resa ska kunna göra det. Väg och järnväg ska vara tillgängliga året runt. Mindre avvikelser i den förväntade transporttiden kan förekomma Återställningsförmågan och omledningsmöjligheterna ska vara goda Det ska finnas god information (om normalläge, störningar, prognoser och alternativa förslag) för att fatta beslut som berör resan/transporten Resan ska upplevas som behaglig Transporten/resan ska kunna genomföras med hög säkerhet och människor kan med tillförsikt vistas vid och kring vägnätet. Väg och järnväg ska vara tillgängliga året runt. Avvikelser i den förväntade transporttiden ska vara ringa Återställningsförmågan och omlednings- möjligheterna ska vara utmärkta Det ska finnas mycket god information (om normalläge, störningar, prognoser och alternativa förslag) för att fatta beslut som berör resan/transporten Resan ska upplevas som behaglig och mervärden finns(ex rastplatser, stationsservice) Transporten/resan ska kunna genomföras med högsta säkerhet och människor kan med mycket stor tillförsikt vistas vid och kring väg- och järnvägsnätet.

7 7(21) Leveranskvalitet på vägnätet 2021 Vägtyper Leveranskvalitet 2021 Övriga nationella stamvägar+ anslutningsvägar med årsdygnsmedeltrafik högre än Bas Utpekade pendlings- och servicestråk Bas Övriga för näringslivet utpekade viktiga vägar + + Bas + + Bas Landsbygdsvägar och enskilda vägar Bas Bas Bas Bas Bas Bas Leveranskvalitet på järnvägsnätet 2021 Bantyper Leveranskvalitet 2021 Framkomlighet / Punktlighet Robusthet Trafik- och trafikantinformation Bekvämlighet Säkerhet Användbarhet Storstadsområden Bas Framkomlighet / Punktlighet Robusthet Trafik- och trafikantinformation Bekvämlighet Säkerhet Användbarhet Storstadsområden Bas Större sammanhängande stråk Bas Övrig viktig gods- och resandetrafik Bas Mindre trafik + + Bas Bas ++ Bas Ringa eller ingen trafik Bas Bas Bas Bas ++ Bas

8 8(21) 2. Sektorsverksamheten för väg och järnväg SAMHÄLLSPLANERING Samhällsplanering och samhällsutveckling tidiga skeden Att stödja andra samhällsaktörer så att fortsatt expansion av bostäder, service, arbetsplatser och industri i ökad utsträckning sker vid kollektivtrafikknutpunkter eller i noder längs stråk där personoch godstransporter kan ske på ett klimatsmart sätt. Rådslag, charretter, strategiska forum och gemensamma projekt är nya metoder för att tillsammans med berörda aktörer skapa ett ökat deltagande, ökad flexibilitet samt åstadkomma kreativa lösningar i planeringen. Deltagandet i den fysiska planeringsprocessen Vägverket och Banverket deltar i enlighet med plan- och bygglagen aktivt i den kommunala fysiska planeringsprocessen genom yttranden över detaljplaner, översiktsplaner och bygglov. Deltagandet i planprocessen sker också via medverkan i samråds- och planeringsmöten samt genom samråd med Länsstyrelsen. Expertstöd och kunskapsförsörjning Forskning, utveckling och demonstration inom områdena: samhällsstruktur så att stora resflöden kan försörjas med kollektivtrafik planeringsmetoder och -verktyg för strategiska miljöbedömningar (SMB) direkta och indirekta klimateffekter barriäreffekter PERSONRESOR SAMVERKAN MED AKTÖRER Ökat resande med kollektivtrafik, cykel och gång Samarbetet med aktörerna kommer att inriktas på: attraktiv kollektivtrafik (ökad andel resande med kollektivtrafik, bättre utformade anläggningar och tjänster(bland annat ur säkerhetsperspektiv), samordnat kollektivtrafik-, taxe- och biljettsystem och möjligheter till byte mellan trafikslag) ökad säker gång- och cykeltrafik förbättra användning av bilen, bilpool, sparsamkörning, samåkning, regelefterlevnad, säkerhetssystem i bilen och inköp av energieffektivare bil resfria möten d v s synliggöra andra kommunikationsmedel (telefonmöten, videokonferenser, netmeetings m m) bytespunkternas lokalisering, utformning och servicenivå resans kvalitet, till exempel turtäthet, restid, komfort, trygghet och tillgänglighet fordonsutformning och underhåll

9 9(21) lokala ITS-åtgärder (till exempelhastighetspåminnare, GC-varnare och variabla hastigheter vid skolor) Utveckling och användning av fordon Prioriterade områden: Lämna sakunderlag till riksdag och regering för att möjliggöra styrmedel som främjar en utveckling för energieffektivare trafiksäkra bilar. Sådana styrmedel kan till exempel vara koldioxidbaserade förmånsvärden, fordonsskatter, lagkrav på alkolås etc. I samråd med köpare av fordonsflottor (förmånsbilar, firmabilar, hyrbilar etc) hjälpa dessa att göra bra bilval utifrån energieffektivitet och säkerhetssystem. Stötta bilförsäljare med kunskap. Forskning inom området kommer att ske dels inom ramen för fortsatta fordonsforskningsprogram liknande EMFO och IVSS och dels för enskilda projekt för utveckling av fordon och användning av fordon. GODSTRANSPORTER SAMVERKAN MED AKTÖRER Expertstöd och kunskapsförsörjning Effektivare framtagande av kunskap och utnyttjande av kunskap behövs inom intermodalitet och logistik för att kunna höja kapaciteten: Intermodalitet/kombitrafik är ett område som inte är färdigutvecklat. System för är att enkelt kunna växla lastbärare mellan bil, tåg och sjö behöver utvecklas. Metoder för ökad fyllnadsgrad både på längre och kortare transportsträckor behöver utvecklas. Smartare citylogistik behöver utvecklas. Här kommer frågan om terminaltätheten in och om det lämpliga i att terminalerna tenderar att hamna allt mer perifert i sina upptagningsområden. Utveckling av logistikåtgärder kan vara samlastning och öppna terminaler som servar flera aktörer. Under perioden kommer verken att öka kunskapen och expertstödet genom en aktiv omvärldsbevakning, analyser och utvärderingar tillsammans med företag och organisationer och ett fortsatt finansierande av forskningsprojekt för att utveckla kunskap inom: Logistik Intermodalitet Fordonsutveckling (miljö, trafiksäkerhet, funktionalitet) ITS Alternativa kraftkällor, drivmedel och hybridteknik (både väg- och järnvägsfordon) Trafiksystem Beteenden i systemet och hur de kan förbättras Logistik och trafikslagsval Tillsammans med företag, kommuner, landsting, myndigheter och organisationer underlättas och förbättras transporter genom att:

10 10(21) Aktivt arbeta för att restiden och restidsvariationen för gods på utpekade järnvägsstråk kan minska. Aktivt arbeta för att skapa goda förutsättningar för kombinerade transporter, här ska alla fyra trafikslagen samarbeta. Aktivt arbeta med att ta fram bättre information om terminaler och last- och lossningsplatser Öka tillgängligheten till infrastrukturen och terminaler etc. Reducera administrativa hinder. Med olika åtgärder bidra till en sund konkurrens inom godstransportsektorn. Underlätta för och driva på utvecklingen av e-transport och intelligenta transportsystem (ITS) Stödja aktörerna att ställa miljö- och trafiksäkerhetskrav i upphandlingar Stödja aktörerna till att genomföra säkrare och mera miljöanpassade transporter Utveckling och användning av fordon Fordons utformning och användning har stor betydelse för utvecklingen i transportssystemet. Ambitionen hos verken är att stödja olika aktörers arbete inom huvudsakligen: Energieffektiva och/eller fossilfria fordon. Lågbullrande fordon. Säkrare fordon. Säkrare och miljöanpassad användning av fordon. 3. Åtgärdsområden MILJÖINVESTERINGAR Buller Fönsterbyten, bullerplank/bullervallar, spårnära bullerskärmar och skärmar vid bostäders uteplatser samt vid lokaler för vård, skolor och barnomsorg är åtgärder som ingår i planen. Dessa kommer att vidtas längs hela väg- och järnvägsnätet nätet. Merparten av åtgärderna på väg görs för personer som bor nära vägen längs det lågtrafikerade vägnätet. För utomhusmiljöer längs vägnätet handlar det främst om andra åtgärder som beläggningar och hastighetssänkningar. I planen föreslås åtgärder för 1400 mkr. Landskap Infrastrukturen har en stark påverkan på biologisk mångfald, kulturmiljövärden och landskapsupplevelser. Buller påverka fåglars häckningsplatser och föroreningar av dagvatten påverkar groddjurs lekdammar. Vidare dödas miljontals djur i trafikolyckor. Vägar innehåller även skyddsvärda kulturmiljöer som till exempel värdefulla alléer, milstenar och kulturbroar. I planen satsas 1300 mkr för att åtgärda sådana brister. Vatten Befintliga grund- och ytvattenförekomster som används för dricksvatten ska skyddas från risken att utsläpp av farliga ämnen leder till oreparabla skador. Dagvatten ska inte förorena. Yt- och

11 11(21) grundvattenförekomster som är av nationell betydelse för att försörja många människor ska ha en långsiktigt tryggad vattenkvalitet. Fysiska åtgärder som kommer att genomföras är skyddszoner med tätskikt avledning av tillrinning av dagvatten partikelavskiljare i from av sedimentations- och fördröjningsdammar anläggning av våtmark Dessutom görs sidoområdesåtgärder som minskar risken för att olycka ska ske i form av avåkning, vältning eller läckage från transporttankar. I planen föreslås åtgärder för 1000 mkr. Förorenad mark Den totala kostnaden för att genomföra de riktade åtgärderna inom järnväg bedöms uppgå till cirka Miljoner kronor. I planen föreslås att 600 miljoner kronor avsätts för: Riktade åtgärder (inventering, undersökning och efterbehandling av områden som innebär risk att människors hälsa eller miljön skadas) Händelsestyrda åtgärder (inventering, undersökning och efterbehandling vid schaktning, fastighetsöverlåtelser och nedläggning av spår) Cirka 400 punktkällor kommer att åtgärdas under planperioden. Merparten av åtgärderna planeras under planperiodens första halva. Tätorter För att möjliggöra upprustning av fula och slitna trafikmiljöer i tätort avsätts 800 miljoner kronor i planen. Tillsammans lokala, regionala och nationella aktörer utvecklar vi tätortsmiljöer som är attraktivare, säkrare och mindre störande. TRIMNING AV TRANSPORTSYSTEMET FÖR TILLVÄXT OCH KLIMAT Åtgärder för att öka andelen cykelresor Cirka 50 mil ny cykelväg anläggs längs det nationella vägnätet under planperioden. Dessutom byggs ett antal gång- och cykelportar. Satsningar kommer också att göras på cykelturistleder. Förbättrade parkeringsmöjligheter bedöms behövas vid cirka 500 busshållplatser. Den totala kostnaden för åtgärderna har beräknats till 950 miljoner kronor. Åtgärder för ett ökat kollektivtrafikresande Investeringar för ett ökat kollektivtrafikresande handlar dels om ombyggnationer, förbättringar och mindre investeringar, dels om statsbidrag till trafikhuvudmän för att åstadkomma bättre fungerande bytespunkter: Minst 150 stationsmiljöer kommer vid planperiodens slut att vara anpassade exempelvis vad gäller plattformar, plattformsförbindelser, väderskydd och informationssystem m.m. Det ger

12 12(21) bättre förbättringar för alla resenärer och gör stationerna användbara för personer med funktionsnedsättning. Kostnaden är beräknad till 1000 miljoner kronor Åtgärder kommer att vidtas på drygt 2000 hållplatser och då innefattas även anläggande av helt nya exempelvis ett antal motorvägshållplatser längs E 6. Merparten avser åtgärder för att göra hållplatserna användbara för personer med funktionsnedsättning vilket kommer alla resenärer till gagn. Kostnaden är schablonmässigt beräknad och bedöms uppgå till cirka 380 miljoner kronor. Insatser planeras för ett 80-tal nya och befintliga pendlingsparkeringar. Kostnaden för detta bedöms totalt uppgå till 200 miljoner kronor. Kollektivtrafikkörfält, signalåtgärder m.m. till en kostnad beräknad till 390 miljoner kronor vilket även innefattar vissa åtgärder i Göteborg inom ramen för K2020 projektet Medfinansiering till trafikhuvudmän för mindre åtgärder för regional kollektivtrafik enligt förordning beräknad kostnad 1000 miljoner kronor. Åtgärder för ett transportsystem som det är säkert att färdas och vistas i Ökad säkerhet får vi genom åtgärderna: Elskyddsåtgärder vidtas till en kostnad av 20 miljoner kronor för att förhindra att personer (ungdomar) klättrar på uppställda järnvägsvagnar och kommer för nära kontaktledning bör. Stängsel sättas upp till en kostnad av 50 miljoner kronor för att försvåra för obehöriga att beträda spårområdet. Kameraövervakning installeras på ett antal platser till en total kostnad av 100 miljoner kronor för att motverka självmord. Ett antal bangårdar utrustas med ATC till en kostnad av 50 miljoner kronor för att motverka järnvägsolyckor på bangårdar. Den tekniska säkerheten på banor med tåganmälan (manuellt meddela tillstånd att köra ut på spår) förbättras för att ytterligare reducera risken för järnvägsolyckor, vilket kostar cirka 80 miljoner kronor. En höjning av skyddsnivån på ett antal plankorsningar kommer att genomföras till en kostnad av 400 miljoner kronor. Dessutom kommer medfinansiering med 200 miljoner kronor att bidra till ett antal planskilda förbindelser. Mittseparering, räffling av mitt- och sidolinjer samt sidoräcken genomförs för att minska riskerna att dö eller skadas svårt i vägtrafiken. Kostnaden för åtgärder i form av cirka 60 mil sidområden och cirka 75 mil mittseparering samt räffling har beräknats till 2435 miljoner kronor. Andra åtgärder är uppsättande av viltstängsel där det finns behov på cirka 25 mil till en beräknad kostnad av cirka 75 miljoner kronor. Fortsatt utbyggnad av automatisk trafiksäkerhetskontroll, ATK har i nuvarande förslag tagits med till en kostnad av 100 miljoner kronor under perioden. Säkra, trygga, attraktiva och funktionella rastplatser, uppställningsplatser och parkeringsfickor är viktiga i den goda resan inte minst för att skapa goda möjligheter för lagstadgad rast och vila för yrkestrafiken. Satsningar på ett hundratal såväl förbättringar av befintliga som anläggande av nya föreslås längs det nationella vägnätet företrädesvis längs stråk för långväga gods och turism. Kostnaden för detta beräknas till cirka 300 miljoner kronor.

13 13(21) Stängsling och kameraövervakning är ett effektivt sätt att förhindra självmord. I planen har medtagits en kostnad för 50 miljoner kronor. Åtgärder för förstärkt kraftförsörjning till järnvägssystemet En förstärkning av kraftförsörjningssystemet är en absolut förutsättning för att kunna hantera den ökade trafik som förutses under planperioden. De anläggningar som främst berörs av utökad trafik är omformarstationer och överföringssystemet, det vill säga. kontaktlednings- och matarledningssystemet. Åtgärder i omformarstationer omfattar utbyggnad med nya omriktare eller omformare. Införande av ett effektivare överföringssystem (AT-system), förstärkning av befintlig kontaktledning, nya inmatningspunkter, större transformatorer etcetera är andra nödvändiga åtgärder. Om åtgärder på banor av anläggningsklass 1 och 2 ska prioriteras krävs insatser till en kostnad av miljoner kronor. I detta förslag till plan föreslås 4500 miljoner kronor. Åtgärder för en ökad samordning av näringslivets gods- och varutransporter mellan trafikslag Åtgärder i form av anslutningsspår för järnvägstrafiken, rundgångsspår, uppställningsspår, elektrifiering av spår etcetera till en total kostnad av 1000 miljoner kronor. I vissa fall kan det bli aktuellt med förbättrade eller nya anslutningar till vägnätet. Åtgärder för att öka kapaciteten och höja kvaliteten i transportsystemet Planen innehåller åtgärder på det nationella vägnätet i form av trafikplatser, ramper, ytterligare körfält, stigningsfält, breddning, korsningsåtgärder, cirkulationsplatser och ITS-lösningar som variabla meddelandeskyltar m.m. till en kostnad av totalt 3050 miljoner kronor. Ett trettiotal cirkulationsplatser till en kostnad av cirka 400 miljoner kronor och ett trettiotal trafikplatser till en kostnad av cirka 800 miljoner kronor ingår i förslaget. Vidare ingår stigningsfält, breddning, variabla meddelandeskyltar, signalåtgärder, s.k. HIN-åtgärder för personer med funktionsnedsättning med mera för 1000 miljoner kronor. Medel avsätt för årliga trimningsåtgärder i vägnäten i Stockholm och Göteborg för sammantaget cirka 550 miljoner kronor det vill säga per år cirka 30 miljoner kronor i Stockholm respektive 20 miljoner kronor i Göteborg. I pågående Kraftsamlingspaket för järnväg i storstadsområdena ingår ett antal åtgärder som hör hemma i denna kategori. Ytterligare åtgärder kan förväntas under planperioden för att förbättra punktligheten och öka återställningsförmågan i samband med störningar. Planen innehåller mindre kapacitets- och kvalitetsförbättrande åtgärder i spårsystemet till en kostnad på totalt 2500 miljoner kronor. Det är bangårdsåtgärder, signaler, hastighetshöjningar, växlar, mötesspår, lokala bärighetsförstärkningar, eliminera hinder för utvidgad lastprofil. Behovet av förbättring och utveckling av systemen för driftledning och övervakning av järnvägssystemet är stort. I planen ingår investeringar för totalt cirka 1500 miljoner kronor.

14 4. Investeringar 14(21)

15 15(21)

16 16(21)

17 17(21)

18 18(21)

19 19(21)

20 20(21)

21 21(21)

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Konsekvensbeskrivning av ny plannivå för drift och underhåll av järnväg

Konsekvensbeskrivning av ny plannivå för drift och underhåll av järnväg PM Till: Näringsdepartementet Trafikverket Från: Trafikverket 2010-10-29 Konsekvensbeskrivning av ny plannivå för drift och underhåll av järnväg Inledning Den plannivå som låg till grund för drift- och

Läs mer

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake ITS Arlanda 2011-03-29 Catherine Kotake Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-03-30 Smidigt för alla Välinformerande trafikanter och transportörer Samordnad information mellan trafikslagen

Läs mer

NATIONELL TRANSPORTPLAN 2010 2021

NATIONELL TRANSPORTPLAN 2010 2021 NATIONELL TRANSPORTPLAN 2010 2021 Vägverkets styrelse 11 augusti 2009 1 Den nationella transportplanen handlar om Tillväxt Fler jobb i fler och växande regioner Samhällsnytta Ökat samspel mellan olika

Läs mer

Trafikverkets arbete med fotgängare

Trafikverkets arbete med fotgängare Trafikverkets arbete med fotgängare Vad gör Trafikverket när det gäller fotgängare? Vi gör en hel del men vi gör även en hel del för lite. Vi kan göra mer Uppmärksamma fotgängares skaderisker Uppmärksamma

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Jan Lindgren, Trafikverket 1 2015-02-24 Åtgärdsval vad, varför? När ett problem i transportsystemet identifierats påbörjas ett åtgärdsval. Åtgärdsval

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät - Remissversion

Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät - Remissversion HANDLEDNING 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Anna Fällbom [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt av (person)] 2014-10-13 0.9 Dokumenttitel

Läs mer

Bilaga 7. Ett nationellt prioriterat nät av kollektivtrafik. Förslag till fortsatt etappvis utveckling under perioden 2010 2021

Bilaga 7. Ett nationellt prioriterat nät av kollektivtrafik. Förslag till fortsatt etappvis utveckling under perioden 2010 2021 Bilaga 7 Ett nationellt prioriterat nät av kollektivtrafik Förslag till fortsatt etappvis utveckling under perioden 2010 2021 1 Innehåll Uppdraget 3 Bakgrund 3 Sammanfattning av arbetet med etapp 1, 2007

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

DEL 2 Åtgärdsplan 2010 2021

DEL 2 Åtgärdsplan 2010 2021 DEL 2 Åtgärdsplan 2010 2021 Del 2 innehåller planförslaget samt inom vilka ekonomiska ramar planen tagits fram. Planförslaget redovisas i enlighet med verksamhetsområdena drift och underhåll, sektor, åtgärdsområden

Läs mer

Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen , ert dnr N2015/4305/TIF

Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen , ert dnr N2015/4305/TIF YTTRANDE 1(6) Regionledningskontoret Näringsdepartementet, 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029, ert dnr

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Fire steg till fremtidens transportsystem Exempel och erfarenheter från Sverige. Patrik Tornberg KTH Urbana och Regionala Studier / WSP Stockholm

Fire steg till fremtidens transportsystem Exempel och erfarenheter från Sverige. Patrik Tornberg KTH Urbana och Regionala Studier / WSP Stockholm Fire steg till fremtidens transportsystem Exempel och erfarenheter från Sverige Patrik Tornberg KTH Urbana och Regionala Studier / WSP Stockholm En viktig utgångspunkt för utvecklingen av transportsystemet

Läs mer

Förberedelser inför åtgärdsplanering Regionsamverkan Sydsverige TMALL 0141 Presentation v 1.0

Förberedelser inför åtgärdsplanering Regionsamverkan Sydsverige TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Förberedelser inför åtgärdsplanering 2018-2029 Regionsamverkan Sydsverige 2016-06-27 Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål 12 års sikt Åtgärdsplanering

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Hur hanterar vi klimatets, och dess förändrings, påverkan på vägnätet? Håkan Nordlander

Hur hanterar vi klimatets, och dess förändrings, påverkan på vägnätet? Håkan Nordlander Hur hanterar vi klimatets, och dess förändrings, påverkan på vägnätet? Håkan Nordlander Temperatur Klimatfaktorer som bedömts påverka vägsystemet Flöden Nederbörd Vind Isbeläggning Havsnivå 2 2011-06-30

Läs mer

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget RegLab hemläxa nr 2 Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget 2018-2029 I inriktningsunderlaget ges en bredare bild av transportsystemets utveckling utifrån behov, gällande och aviserad politik. I vilken

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Syftet med propositionen Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem är att skapa förutsättningar för ett kapacitetsstarkt,

Läs mer

Strategier för drift och underhåll av väg- och järnvägsnätet. publikation 2009:103

Strategier för drift och underhåll av väg- och järnvägsnätet. publikation 2009:103 Strategier för drift och underhåll av väg- och järnvägsnätet publikation 2009:103 2(138) Förord Regeringen har i beslut 2008-12-19 gett i uppdrag till Vägverket, Banverket, Sjöfartsverket och Luftfartsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län. Nationell transportplan för 2014 2025

ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län. Nationell transportplan för 2014 2025 ÖSTERGÖTLANDS LÄN Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län Nationell transportplan för 2014 2025 Regeringens beslut den 3 april 2014 I beslutet den 3 april 2014 har regeringen

Läs mer

2011-08-30. 5 miljarder kronor till järnväg och väg

2011-08-30. 5 miljarder kronor till järnväg och väg 2011-08-30 5 miljarder kronor till järnväg och väg Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1061 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Kommunförbundet Skåne TC-konferens

Kommunförbundet Skåne TC-konferens TMALL 0141 Presentation v 1.0 Kommunförbundet Skåne TC-konferens 2015-11-06 Peter Bernström PLsys Transport-, tillväxt-, bostadspolitiska m fl mål Ta fram inriktningsunderlag till kommande planperiod (2018-2029)

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för N2015/4305/TIF 2016-02-24 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

Trafikverkets. strategiska utmaningar

Trafikverkets. strategiska utmaningar Trafikverkets strategiska utmaningar 1 Vår verksamhetsidé: Vi är samhällsutvecklare som varje dag utvecklar och förvaltar smart infrastruktur. Vi gör det i samverkan med andra aktörer för att underlätta

Läs mer

Framkomliga och användbara vägar och järnvägar Nu vässar vi oss för framtiden

Framkomliga och användbara vägar och järnvägar Nu vässar vi oss för framtiden Framkomliga och användbara vägar och järnvägar Nu vässar vi oss för framtiden 1 2 En tydlig inriktning för framtiden. Vår uppgift är att hålla vägar och järnvägar framkomliga och säkra, oavsett årstid.

Läs mer

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Kalmar län 2030 Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Fosilbränslefri regionförstoring 2030 Tågpendling Cykelparkering Pendlarparkering Attityder

Läs mer

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik 2012-03-29 Trafikverket och tjälforskning Per Andersson Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik Från infrastrukturförvaltare till samhällsutvecklare 2 2012-04-24 Varför bildades Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Miljöaspekt Befolkning

Miljöaspekt Befolkning Miljöaspekt Befolkning - Reviderat förslag av miljöbedömningsgrund för Nationell plan 20170116 Definition Miljöaspekten Befolkning kan vara mycket bred. I denna miljöbedömningsgrund är aspekten reducerad

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering 1 2 Nära vardagen där det händer Så här arbetar vi Ekonomisk planeringsprocess Planläggningsprocessen

Läs mer

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning TMALL 0141 Presentation v 1.0 Infrastrukturproposition Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21 Kort sammanfattning Direktiv för åtgärdsplaneringen

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne. Nationell långsiktig plan 2010-2021

Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne. Nationell långsiktig plan 2010-2021 Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne Nationell långsiktig plan 2010-2021 Benny Nilsson Vägverket Britt-Mari Grafström Banverket Den övergripande processen Åtgärdsplanering Inriktningsplanering Infrastruktur

Läs mer

JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR

JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR Rolf Haraldsson Strategisk planerare, projektledare Joel Sultan Nationell planerare Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål Inriktnings-planering Infrastrukturproposition

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västernorrlands län 2016-02-24 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna

Läs mer

Per Hansson, Vårforum del Vårforum Per Hansson, Region Kronoberg Del 2

Per Hansson, Vårforum del Vårforum Per Hansson, Region Kronoberg Del 2 Vårforum 2017 06 15 Per Hansson, Region Kronoberg Del 2 Innehåll 1 Sammanfattning och inledning...3 2 Regionala investeringar i Kronobergs län 2018 2029.11 3 Uppdrag och nationella riktlinjer..27 4 Utgångspunkt

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Hinder och drivkrafter för minskad klimatpåverkan från godstransporter. Anders Ahlbäck & Håkan Johansson

Hinder och drivkrafter för minskad klimatpåverkan från godstransporter. Anders Ahlbäck & Håkan Johansson Hinder och drivkrafter för minskad klimatpåverkan från godstransporter Anders Ahlbäck & Håkan Johansson Chalmers Trafikverket Vart ska vi? mål för transportsektorn Användning av fossila bränslen jämfört

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Gatukontorsdagar 2010 Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-09-16 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets

Läs mer

Åtgärdsplanering KTH Järnvägsgruppen Rolf Haraldsson. TMALL 0141 Presentation v 1.0

Åtgärdsplanering KTH Järnvägsgruppen Rolf Haraldsson. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Åtgärdsplanering 2018-2029 KTH Järnvägsgruppen 2017-05-17 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Rolf Haraldsson Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål 12 års sikt Åtgärdsplanering Nationell

Läs mer

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt

Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt Samhällsekonomisk analys och underhåll förklarat på ett enklare sätt I den här broschyren får du en inblick i hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomiska analyser på underhållsområdet och hur vi arbetar

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard Lycksele 2013-04-11 Richard Hultmar Sktm Hastighetsfrågan i planeringsdirektivet Det är viktigt att systematiskt fortsätta anpassa hastighetsgränserna

Läs mer

SATSA II Regional cykelstrategi

SATSA II Regional cykelstrategi SATSA II Regional cykelstrategi Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt underlag

Läs mer

Förslag till NATIONELL TRANSPORTPLAN 2010 2021

Förslag till NATIONELL TRANSPORTPLAN 2010 2021 Förslag till NATIONELL TRANSPORTPLAN 2010 2021 Helsingborg 23 september 2009 Katarina Norén, Planeringsdirektör, Banverket 1 Den nationella transportplanen handlar om Tillväxt Fler jobb i fler och växande

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Kompl. med bilder Sven Hunhammar KNEG, 20170918 Uppdrag och utgångspunkter Transportpolitiska mål, infrastrukturproposition

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Bilaga 2. Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

Mats Petersson

Mats Petersson Mats Petersson 2008-10-10 Process Inriktningsdialog 2007 Etablerade samverkansformer - region, verk, kommuner mfl Politiska överläggningar region-kommuner Prioriteringar från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Bilaga 5 Samlad effektbedömning

Bilaga 5 Samlad effektbedömning Bilaga 5 Samlad effektbedömning Åtgärdsvalsstudie E södra infarten Örnsköldsvik 1 TMALL 000 Rapport generell v 1.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-91 91 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Hinder och drivkrafter för minskad klimatpåverkan från godstransporter. Anders Ahlbäck & Håkan Johansson

Hinder och drivkrafter för minskad klimatpåverkan från godstransporter. Anders Ahlbäck & Håkan Johansson Hinder och drivkrafter för minskad klimatpåverkan från godstransporter Anders Ahlbäck & Håkan Johansson Chalmers Trafikverket KNEG..? Bildades 2006 med den gemensamma målsättningen att: Halvera utsläppen

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2017-10-16 Dnr 1381-2017 N2017/05430/TIF Näringsdepartementet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Östersunds kommun är en del av Mittstråket, som med alla fyra transportslagen,

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring Framtidens transporter Skellefteå 9 okt Ingela Jarlbring Nationella och internationella transportmål - Målsättningar och utmaningar 2 2012-10-09 Fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer