Utbildningsplan för. Data- och systemvetenskap, 180 / 120 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan för. Data- och systemvetenskap, 180 / 120 högskolepoäng"

Transkript

1 Utbildningsplan för Dnr BTH Data- och systemvetenskap, 180 / 120 högskolepoäng (Computer and System Science, 180 /120 ECTS credit points) 1. Programbeskrivning Data- och systemvetenskapsprogrammet vid BTH är en utbildning för blivande systemutvecklare. Målgruppen för programmet är personer som vill arbeta med systemutveckling och problemlösning genom logiskt tänkande. Anknytningen till matematik är nedtonad till förmån för användbarhetsaspekter och användarmedverkan. I den framtida yrkesrollen kommer studenten troligen att arbeta med utveckling av specialbyggda system. Det kan även röra sig om att utveckla moderniserande delar till ett existerande stort system, exempelvis att göra information i ett befintligt system tillgängligt på Internet, eller att anpassa systemet mot mobila tjänster. Arbetet med specialbyggda system medger, och kräver ibland, en flexibilitet och arbete med alternativa arbetsmetoder. En stor del av utbildningen är projektorienterad och ofta används webben som tillämpning. I yrkesrollen ska man kunna vara delaktig i hela utvecklingsprocessen av ett system. Exempel på det är: Att vara i kontakt med blivande beställare och användare för att fastställa behoven av, och kraven på ett nytt system, att delta i utvecklingen av systemets arkitektur och struktur, att delta i skapandet av programkoden och designen av användargränssnitt och övriga interaktionselement, samt att driftsätta och underhålla det nya systemet hos användare / kund. Utbildningsområdet för programmet är teknik med det huvudsakliga området datavetenskap. Fokus ligger på praktisk design av mindre och ändamålsenliga programvarusystem. Det finns även möjligheter att genom programmets valbara kurser få kompetenser inom andra ämnesområden. Programmet ges i två varianter: En treårig utbildning, som leder till en filosofie kandidatexamen i datavetenskap (180 högskolepoäng, ECTS) och en tvåårig, som leder till en högskoleexamen (120 högskolepoäng). De två programmen är identiska till och med termin fyra. Student som är antagen till 120 poängsprogrammet har möjligheten att under våren i årskurs två ansöka om att byta till det längre utbildningsprogrammet. En högskolepoäng motsvarar en poäng i European Credit Transfer System (ECTS). 2. Beslut och riktlinjer Beslut om att inrätta utbildningsprogrammet har fattats av Högskolestyrelsen för Blekinge Tekniska Högskola Ansvarig sektion för programmet är Sektionen för teknik. Utbildningsplanen är fastställd av dekanus på delegation från Grundutbildningsnämnden och reviderad Utbildningsplanen gäller för studenter antagna från och med hösten 2007.

2 3. Mål Dnr BTH Utöver de nationellt reglerade målen, vilka återfinns i Appendix B, gäller följande mål för utbildningen. Efter genomförd utbildning skall studenten: Kunna utforma och dokumentera arkitektur för mindre system enligt vanligt förekommande notationsformer. Kunna framställa programkod som är stabil, återanvändbar och med stöd för ett framtida underhåll, både för webbapplikationer och för applikationer för persondatorer. Kunna utforma en skriftlig akademiskt riktig avrapportering med korrekt referenshantering. Ha tillägnat sig insikter i grundläggande nätverksuppbyggnad och IT- säkerhetsaspekter. Förstå komplexiteten som är förknippat med systemutveckling, exempelvis beställarens och olika användares krav och behov samt tekniska och säkerhetsmässiga aspekter. Ha förvärvat förmågan att omforma resultatet av iakttagelser och samtal med beställare och olika användare till ändamålsenliga system. Ha förvärvat förmågan att arbeta i projektform i grupp, där var och en i gruppen kan ta initiativ och arbeta självständigt såväl som i grupp mot gruppens gemensamma mål. Ha förvärvat förmågan att kvalitetsutvärdera mjukvarusystem under hela utvecklingsarbetet samt innan systemet driftsätts. För 180-hp programmet gäller dessutom att: Studenten skall förvärva fördjupande teoretiska kunskaper inom datavetenskapsområdet. fördjupa sina kunskaper inom något av programmets områden, alternativt bredda sin kompetens genom att läsa kurser inom något annat område, beroende på vilka fördjupningskurser som väljs under år tre. 4. Lärande och utbildning Projektform Inom programmet kommer studenterna att arbeta projektorienterat med skarpa projekt. För att underlätta kontinuitet i projekten är programmet konstruerat av större kurser med flera mindre kursmoduler som belyser flera olika aspekter av kursens tema. I programmet eftersträvar vi att det är projektets behov som leder lärandet framåt, vilket i sin tur leder till mer praktiskt orienterade kunskaper. Som en antipod till det praktiska görandet i projekten ingår det även en teoretisk avrapportering av projekten, där stor vikt läggs på ett akademiskt skrivsätt. Hemrum Lärandet sker till stor del genom samspel med andra. Det är dels med lärare som föreläser, handleder och ger konstruktiv feedback, och dels med kurskamrater. För att underlätta samspelet med kurskamraterna kommer studenterna att disponera ett hemrum på skolan där huvuddelen av undervisningen är förlagd och där studenter träffas även på ej lärarledd tid för erfarenhetsutbyte i sitt arbete med gruppuppgifter och individuella uppgifter. En stor del av de praktiska momenten kommer att utföras på den personliga datorn i hemrummet.

3 Progression Under inledningen av utbildningen ges grundläggande IT-kunskaper, som ofta är praktiskt orienterade; att driftsätta den personliga datorn i hemrummet och en liten server samt att utforma och skapa enklare webbapplikationer. Det kan även handla om att träffa användare för att få en förståelse för användarnas behov. Redan i de första kurserna kommer studenten att tränas i ett akademiskt skrivsätt. Efter det första året ska studenten ha tillräckliga kunskaper för att kunna söka ett enklare arbete inom webbområdet. I utbildningen kommer studenten att få kunskaper i hur arkitekturen för ändamålsenliga system bör vara utformad. Studenten kommer även att få kunskaper i programmering, exempelvis i programspråket Java. Efter andra året kommer studenten att ha tillräckliga kunskaper för att söka ett arbete inom systemutvecklingsområdet. Under tredje året kommer det teoretiska inslaget och forskningsanknytningen att få mer utrymme än tidigare och dessutom ökar kravet på ett akademiskt förhållningssätt. Det innebär bland annat att studenten kommer att tränas i att relatera de egna erfarenheter som har erhållits genom projekten till akademiska forskningstexter. De valbara kurserna i årskurs tre gör det möjligt att välja fördjupning inom valfritt område. Undervisningsspråk Undervisningsspråket är huvudsakligen svenska, men det förekommer även kurser med undervisningsspråket helt eller delvis på engelska. Kurslitteraturen är till stora delar på engelska. Det är möjligt att studenten i framtiden kommer att verka på en internationell arena, vilket gör att det är viktigt med träning i att ta till sig information på, och att uttrycka sig på engelska såväl som svenska. Studenten kommer att öva både det svenska och det engelska språket i tal och skrift under utbildningens gång, så att denne kan använda språket på ett konstruktivt sätt i sina kontakter med andra kollegor och uppdragsgivare både under utbildningen och i den kommande yrkesutövningen. 5. Huvudsakligt upplägg av utbildningen Utbildningen är uppbyggd av relativt stora kurser, som var och en belyser flera aspekter av kursernas teman. Alla aspekterna integreras i kurserna, så de utgör en helhet och delarna är satta i ett sammanhang. Exempelvis kommer webbkurserna att belysa flera aspekter av webbutveckling: tekniskt, användbarhet för webben, samt i viss mån search engine visibility och grundläggande säkerhetsaspekter för webbplatser. Ändamålsenlig utveckling med användbarhet och kvalitetsutvärdering är exempel på aspekter som återkommer i flera kurser, men i olika tappning beroende på temat för kursen.

4 Kursöversikt Dnr BTH Årskurs 1 Läsperiod 1 Läsperiod 2 Läsperiod 3 Läsperiod 4 Introduktion till systemutveckling DV1120, 15 hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva: Kunskaper om grundläggande begrepp och terminologi inom ITområdet. Grundläggande kunskaper i driftsättande av vanlig IT-utrustning, och en enkel webbserver. Introduktion till webbkonstruktion. Grundläggande användbarhetsaspekter. Grundläggande kunskaper i litteraturstudier och reflektiv analys av IT-relaterade skrifter. Grundläggande färdigheter i informationssökning, och källkritisk granskning. Introduktion till akademiskt skrivande. Webbutveckling introduktion DV1122, 15hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva: Kunskaper i webbutveckling med xhtml och css. Grundläggande kunskaper i användbarhets- aspekter förknippade med publika webbplatser. Orienterande kunskaper i utformning av webbplatser för att även tillmötesgå Search Engine Optimization- perspektivet (SEO). Orientering inom webb-relaterad ITjurudik Databasdrivna webb- applikationer. DV1217, 15hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva: Kunskaper i utveckling av interaktiva webbplatser med hjälp av klient och serverscript. Kunskaper i databasdesign med webb-applikationer som tillämpning. Orienterande kunskaper i uppföljning av SEOperspektivet. Webbapplikationsprojekt DV1114, 15hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva: Färdigheter i att analysera och beskriva hur arbete utförs, för att använda som underlag för design av webbaserade informationssystem. Färdigheter att beskriva ett tänkt framtidsscenario baserat på arbetsplatsstudierna. Insikt i komplexiteten som är förknippad med utveckling av IT-system. Grundläggande färdigheter i projektorganisation. Tillämpning av kunskaperna från tidigare kurser. Vissa färdigheter, såsom informationssökning, källkritisk granskning, akademiskt skrivande, utformning med hänsyn tagen till användbarhetsperspektiven samt underhåll av IT-system återkommer som små inslag genom i stort sett samtliga programmets kurser.

5 Årskurs 2 Läsperiod 1 Läsperiod 2 Läsperiod 3 Läsperiod 4 Utvecklingsmetodik Projektarbete (Ny kurs) 15hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om: Objektorienterad modellering, speciellt objektorienterad design Arbetsmetoder för utveckling av objektorienterade programvarusystem; Förvärva insikter i återanvändningens betydelse för effektivare och framgångsrikare systemutveckling exemplifierat med objektorienterade designmönster och ramverk Förvärva kunskaper och färdigheter inom Agile- development PA1205, 15 hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva: Kunskaper om hur man organiserar och genomför projekt inriktade på evolutionär systemutveckling med användarmedverkan. Kunskaper om metoder och medel för att organisera och leda projekt, för systemdesign och konstruktion. Särskild tonvikt läggs vid design för användning i konkreta situationer. Insikter om etnografiska och andra metoder för arbetsplatsstudier och förståelse för de konkreta sammanhangen för hur människors arbete kan samspela med de organisatoriska Programmering, problemlösning och algoritmlösning DV1121, 22,5 hp Målen med kursen är att: Studenten skall förvärva en förmåga att självständigt utifrån en problembeskrivning konstruera ett, enligt objektorienterade principer, händelsestyrt program med grafiskt användargränssnitt och funktionalitet för filhantering och databaskoppling i programspråken java och C++. Studenten skall erhålla en förståelse för begreppen abstraktion och inkapsling Studenten skall erhålla kunskaper för att kunna använda olika datastrukturer Studenten skall erhålla introducerande kunskaper till konstruktion och analys av algoritmer sammanhangen och påverka designarbetet Säkerhet DV1118, 7,5 hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om: Grundläggande historisk bakgrund inom säkerhet och riskanalys. Grundläggande kunskaper om informationssäkerhet. Grundläggande kunskaper i sambanden mellan sårbarheter, hot och riskanalys. Grundläggande kunskaper om sambanden mellan teknik, organisationsfrågor samt mänskligt beteende vad gäller informationssäkerhet Grundläggande erfarenheter kring åtkomstskydd och integritetsskydd. Modeller för oönskat intrång samt lämpliga metoder och verktyg för datorbaserade skydd, upptäckter och åtgärder inom informationssäkerhet.

6 Årskurs 3 Läsperiod 1 Läsperiod 2 Läsperiod 3 Läsperiod 4 Valbara fördjupningskurser 15 hp Observera att minst 7,5 hp av de valbara kurserna i årskurs 3 måste vara på C-nivå i datavetenskap (DV13xx) (Rekommendation: DV1204, Operativsystem) Valbara fördjupningskurser 15 hp Observera att minst 7,5 hp av de valbara kurserna i årskurs 3 måste vara på C-nivå i datavetenskap (DV13xx) (Rekommendation: FE1208 Projektorganisation och organisationsbeteende DV1321 Lokala nätverk) Kandidatarbete i DV hp Kursens syfte är att studenten själv skaffar sig fördjupad kunskap inom något delområde inom ämnet datavetenskap. Studenten ska utföra ett självständigt arbete vilket omfattar en kunskapsmässig fördjupning relativt tidigare studier inom ämnet. Studenten ska genom planering, genomförande och avrapportering få erfarenheter av ett vetenskapligt utredningsarbete inom området datavetenskap. Valbara fördjupningskurser 7,5 hp Observera att minst 7,5 hp av de valbara kurserna i årskurs 3 måste vara på C-nivå i datavetenskap (DV13xx) Utveckling av komplexa webbapplikationer DV1323, 7,5 hp Målet med kursen är att studenten ska förvärva en förståelse för: De speciella behoven för webb- applikationer orsakade av Internets distribuerade natur: Olika hårdvarumiljöer samt olika operativsystem och övriga mjukvarumiljöer, användarnas skiftande behov ur tillgänglighets-perspektiv. Integrationen av webb- applikationer med andra typer av system framtvingar utveckling av strukturer som underlättar data- överföring mellan olika typer av system.

7 Kurser Åk3 Kursnamn Kurskod Läsperiod Hp Valbar / Obligatorisk Tillämpad artificiell intelligens DV ,5 V Operativsystem DV ,5 V Realtidssystem DV ,5 V Datakommunikation och nätverksteknik ET ,5 V 1 Arbetspsykologi, grundkurs PS ,5 V Arbetspsykologi, ledarskap PS ,5 V och gruppsykologi Entreprenörskap i ITsamhället FE ,5 V Prestandaoptimering DV ,5 V Diskret matematik MA ,5 V Människa-datorinteraktion DV ,5 V Kognitionspsykologi, grundkurs PS ,5 V Kognitionspsykologi, känslor, PS ,5 V tankar och perception Lokala nätverk DV ,5 V Projektorganisation och organisationsbeteende FE ,5 V Optimization Techniques DV ,5 V Grundläggande företagsekonomi FE ,5 V Kompilator- och översättarteknik DV ,5 V Kandidatarbete i DV* DV & 4 15 O Utveckling av komplexa webbapplikationer* DV ,5 O * Obligatoriska kurser i Läsperiod 3 & 4 Utbildningsprogrammet genomgår kontinuerlig utvärdering och utveckling, vilket kan medföra att kursutbudet och placering av kurser i tiden förändras.

8 6. Bedömning och examination Utbildningsprogrammets mål uppnås i de olika kurserna som ingår i examen. Bedömning och examination sker på kursnivå och detaljer rörande examination och betygssättning finns i respektive kursplan. 7. Utvärdering Alla studenter uppmanas att delta i utvärderingen av programmet. Under utbildningens gång utvärderas också varje kurs, och program- och kursutvärderingarna ligger som grund för fortsatt utvecklingsarbete av kurser och program. Utvärderingarnas utformning kan variera i kurserna; ofta används enkäter kompletterade med fritextfält, samt en öppen dialog med kursansvarig. 8. Förkunskapskrav För tillträde till utbildningsprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, Matematik C, Engelska B samt Samhällskunskap A med lägst betyget Godkänd. 9. Övergångsregler mellan årskurser Om studenten har klarat mindre än 45 högskolepoäng av första årets kurser efter ett års studier, rekommenderas kontakt tas med studievägledare för samtal och eventuellt framtagning av individuell studieplan. För att få läsa tredje årets kurser måste studenten ha klarat av minst 105 högskolepoäng av programmets kurser. Dessutom måste studenten uppfylla förkunskapskraven för respektive kurs. 10. Examen Utbildningen leder fram till en examen på grundnivå. Den treåriga varianten leder till en Filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap. Motsvarande benämning på engelska är Bachelor of Science in Computer Science. Den tvååriga varianten leder till en Högskoleexamen med inriktning mot datavetenskap. Motsvarande benämning på engelska är University Diploma with specialization in Computer Science. Se Appendix B för relevanta utdrag ur examensordningen.

9 Appendix A: Valbara kurser inom utbildningsprogrammet De valbara kurserna gör det möjligt att erhålla fördjupning alternativt en breddad kompetens beroende på val. Flera av de valbara kurserna är arrangerade så studenten ska kunna följa ett av två områden: programutveckling eller företagsekonomi. Det är även möjligt att välja andra fristående kurser efter samråd med programansvarig och studievägledare. Om studenten önskar fördjupa sig inom programvaruutveckling / systemutveckling kan exempelvis följande kurser väljas: Tillämpad artificiell intelligens DV1318, 7,5hp Operativsystem DV1204, 7,5hp Realtidssystem DV1209, 7,5hp Datakommunikation och nätverksteknik 1 ET1104, 7,5hp Arbetspsykologi, grundkurs PS1113, 7,5hp Arbetspsykologi, ledarskap och gruppsykologi PS1114, 7,5hp Entreprenörskap i IT-samhället FE1106, 7,5hp Prestandaoptimering DV1307, 7,5hp Diskret matematik MA1104, 7,5hp Människa-datorinteraktion DV1304, 7,5hp Kognitionspsykologi, grundkurs PS1115, 7,5hp Kognitionspsykologi, känslor, tankar och perception PS1116, 7,5hp Lokala nätverk DV1321, 7,5hp Projektorganisation och organisationsbeteende FE1208, 7,5hp Optimization Techniques DV2414, 7,5hp Grundläggande företagsekonomi FE1108, 7,5hp Kompilator- och översättarteknik DV1203, 7,5hp Om studenten önskar bredda kompetensen med företagsekonomi kan exempelvis följande kurser väljas: Grundläggande företagsekonomi, FE1108, 7,5 hp Entreprenörskap i IT-samhället FE1106, 7,5 hp Projekt som arbetsform FE1113, 7,5 hp Elektroniska affärer FE1105, 7,5 hp Skaffa kapital och investera FE114, 7,5 hp Industriell ekonomi: Marknadsföring IE1101, 7,5 hp Kommersiell IT-juridik HA1103, 7,5 hp Det är även möjligt att kombinera kurser från de föreslagna spåren, eller med fristående kurser inom något annat område. När det gäller andra områden är det fritt för studenten att sätta samman ett passande kurspaket, under förutsättning att de inte överlappar övriga kurser. Dock rekommenderas att det sker i samråd med programansvarig och studievägledare.

10 Appendix B: Utdrag ur nationella examensordningen Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen. Mål Kunskap och förståelse För kandidatexamen skall studenten visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor. Färdighet och förmåga För kandidatexamen skall studenten visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer, visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar, visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser. Värderingsförmåga och förhållningssätt För kandidatexamen skall studenten visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens. Självständigt arbete (examensarbete) För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Övrigt För kandidatexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.

11 Högskoleexamen Omfattning Högskoleexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 120 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer. Mål Kunskap och förståelse För högskoleexamen skall studenten visa kunskap och förståelse inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen, inbegripet kännedom om områdets vetenskapliga grund och kunskap om några tillämpliga metoder inom området. Färdighet och förmåga För högskoleexamen skall studenten visa förmåga att söka, samla och kritiskt tolka relevant information för att formulera svar på väldefinierade frågeställningar inom huvudområdet för utbildningen, visa förmåga att redogöra för och diskutera sitt kunnande med olika grupper, och visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta med vissa uppgifter inom det område som utbildningen avser. Värderingsförmåga och förhållningssätt För högskoleexamen skall studenten visa kunskap om och ha förutsättningar för att hantera etiska frågeställningar inom huvudområdet för utbildningen. Självständigt arbete (examensarbete) För högskoleexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet för utbildningen. Övrigt För högskoleexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.

Utbildningsplan för. Data- och systemvetenskap, 180 / 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för. Data- och systemvetenskap, 180 / 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Dnr BTH 56-0544-2009 Data- och systemvetenskap, 180 / 120 högskolepoäng (Computer and System Science, 180 / 120 ECTS credit points) 1. Programbeskrivning Data- och systemvetenskapsprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan för. Informationsteknologi, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för. Informationsteknologi, 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng (Information Technology, 120 ECTS credit points) 1. Allmän information Programmet vänder sig till den som vill bedriva studier i datavetenskap

Läs mer

Programvaruteknik, hp

Programvaruteknik, hp 1 (6) Utbildningsplan för: Programvaruteknik, 120-180 hp Software Engineering, 120-180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TPVAG Grundnivå MIUN 2010/1734 Högskolepoäng

Läs mer

Dnr G 2014/566 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Examensbenämning (eng

Dnr G 2014/566 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Examensbenämning (eng Dnr G 2014/566 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Examensbenämning (engelsk): Degree of Bachelor of Science with a major in

Läs mer

Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng,

Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng, Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng, (Information Technology, 120 ECTS credit points) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av chefen för grundutbildning vid Sektionen för

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr G 2017/412 IT-FAKULTETEN LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Degree of Bachelor of Science with a major in Cognitive Science 1. Fastställande Examensbeskrivning

Läs mer

Avdelningen för informations- och kommunikationssystem Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier

Avdelningen för informations- och kommunikationssystem Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier 1 (6) Utbildningsplan för: Datateknik, 180 hp Computer Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TDATG Grundnivå 2007/127 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning Ansvarig

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan SGITD. IT-design. Study programme in IT-Design

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan SGITD. IT-design. Study programme in IT-Design Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan IT-design Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SGITD IT-design Study programme in IT-Design Affärssystem och ekonomi (AFEK) Programvarudesign

Läs mer

Informatik med inriktning systemutveckling, 180 hp

Informatik med inriktning systemutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Informatik med inriktning systemutveckling, 180 hp Informatics with Focus on Systems Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Utbildningsplan. IT-design. Dnr: HS 2015/154

Utbildningsplan. IT-design. Dnr: HS 2015/154 Dnr: HS 2015/154 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan IT-design Programkod: Beslut om fastställande: SGITD Utbildningsplanen a r faststa lld av fakultetsna mnden vid fakulteten

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

Beslut om fastställande: - - Behörighetskrav: -

Beslut om fastställande: - - Behörighetskrav: - Dnr: HS 2014/146 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan IT-design Programkod: SGITD Beslut om fastställande: - - Programmets benämning: IT-design Study programme in IT-Design Högskolepoäng:

Läs mer

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 2015/59 Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Programmet benämns

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng

Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng (Information Technology, 120 ECTS credits) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av Utbildningsnämnden vid Blekinge Tekniska Högskola 2011-02-23.

Läs mer

Utbildningsplan för. Telekommunikationsingenjör, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för. Telekommunikationsingenjör, 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Telekommunikationsingenjör, 180 högskolepoäng (Bachelor of Science in Electrical Engineering, with emphasis on Telecommunication, 180 ECTS credit points) 1. Allmän information Telekommunikation

Läs mer

Utbildningsplan. Webb och multimedia. Dnr HS 2015/172 SGWOM. Programkod: Webb och multimedia Study Programme in Web and Multimedia

Utbildningsplan. Webb och multimedia. Dnr HS 2015/172 SGWOM. Programkod: Webb och multimedia Study Programme in Web and Multimedia Dnr HS 2015/172 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Webb och multimedia Programkod: SGWOM Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120/180 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-44/2007 Sida 1 (5) SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Development, 120 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Programinformation för. Webb, internet och programvaruteknik, 180 högskolepoäng

Programinformation för. Webb, internet och programvaruteknik, 180 högskolepoäng Programinformation för Dnr BTH 56-0250-2009 1 Webb, internet och programvaruteknik, 180 högskolepoäng (Web, Internet and Software Engineering, 180 ECTS credit points) 1. Beslut Detta dokument är fastställt

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/512 HANDELSHÖGSKOLAN Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Business and Economics, Programkod: S1EKA 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

EXAMENSBESKRIVNING. Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap Degree of Bachelor of Science with a major in European Studies

EXAMENSBESKRIVNING. Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap Degree of Bachelor of Science with a major in European Studies EXAMENSBESKRIVNING Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap Degree of Bachelor of Science with a major in European Studies 1. Fastställande Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap

Läs mer

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2015/217 Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Computer Science, Bachelor s Programme, 180 higher education credits Grundnivå/programkod (N1COS) 1. Fastställande

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2019 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, 180 hp

Datavetenskapliga programmet, 180 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN GRUNDNIVÅ DATAVETENSKAPLIGA PROGRAMMET Programkod: TGDAK Inriktningskod IT-arkitekt: ITAR Inriktningskod visiomatik: VISI Fastställd av NT-nämnden 2006-09-21 Reviderad

Läs mer

Kandidatprogram i teologi 180 högskolepoäng. Teologiska högskolan Stockholm. Utbildningsplan

Kandidatprogram i teologi 180 högskolepoäng. Teologiska högskolan Stockholm. Utbildningsplan Kandidatprogram i teologi 180 högskolepoäng Bachelor of Theology (Three Years), 180 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Stockholm School of Theology Utbildningsplan Beslut: 2015-01-20(reviderad)

Läs mer

Utbildningsplan för. International Software Engineering, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för. International Software Engineering, 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Dnr 56-1113/07 International Software Engineering, 180 högskolepoäng (International Software Engineering, 180 ECTS credit points) 1. Allmän information Software Engineering Software

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2018 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling Samhällsvetenskapliga fakulteten A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling (Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning) Omfattning: 180

Läs mer

LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04

LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN INFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG IF04 Fastställd i institutionsstyrelsen 2004-04-01 Dnr 420/333-04 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN Sid

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2017 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2017/368 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft

Läs mer

A. Utbildningsplan för Kandidatprogram i genusvetenskap

A. Utbildningsplan för Kandidatprogram i genusvetenskap Dnr U2017/92 Samhällsvetenskapliga fakulteten A. Utbildningsplan för Kandidatprogram i genusvetenskap (Bachelor of Science Programme in Gender Studies) Omfattning: 180 högskolepoäng Nivå: Grundnivå Programkod:

Läs mer

A. Utbildningsplan för kandidatprogram i Freds- och konfliktvetenskap (Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies)

A. Utbildningsplan för kandidatprogram i Freds- och konfliktvetenskap (Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies) S2013/249 Samhällsvetenskapliga fakulteten A. Utbildningsplan för kandidatprogram i Freds- och konfliktvetenskap (Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies) Omfattning: 180 högskolepoäng

Läs mer

Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng

Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng Dnr: BTH 4.1.2 0254 2015 1 Programinformation för Informationsteknologi, 120 högskolepoäng (Information Technology, 120 ECTS credit points) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av Nämnden för utbildningsfrågor

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Programinformation för. Ekonom Online, 180 högskolepoäng

Programinformation för. Ekonom Online, 180 högskolepoäng Programinformation för Ekonom Online, 180 högskolepoäng (Bachelor Degree Programme in Business Administration, 180 ECTS credit points) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av Grundutbildningsrådet på

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2018/514 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft (N1LES),

Läs mer

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2010-11-24 Gäller fr.o.m. 2011-07-01 Reviderad

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 206 BESLUT 2015-11-11 Dnr SU FV-3.2.5-1916-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Data- och systemvetenskap Computer and System Sciences Data- och systemvetenskap är ett

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Program utan akademiska

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Programinformation för. Ekonomprogrammet för innovation och affärsutveckling, 180 högskolepoäng

Programinformation för. Ekonomprogrammet för innovation och affärsutveckling, 180 högskolepoäng Dnr BTH 56-258-2009 Programinformation för Ekonomprogrammet för innovation och affärsutveckling, 180 högskolepoäng 1. Beslut (Programme in Business Administration for Innovation and Business Development,

Läs mer

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan. Politices kandidat. SGPOL Politices kandidat. Programkod: Programmets benämning: Political Science. Högskolepoäng/ECTS: 180

Utbildningsplan. Politices kandidat. SGPOL Politices kandidat. Programkod: Programmets benämning: Political Science. Högskolepoäng/ECTS: 180 Dnr HS 2016/702 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Politices kandidat Programkod: Programmets benämning: SGPOL Politices kandidat Högskolepoäng/ECTS: 180 Political Science Beslut

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan SGITD. IT-Designprogrammet. Study programme in IT-Design

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan SGITD. IT-Designprogrammet. Study programme in IT-Design Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan IT-Designprogrammet Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SGITD IT-Designprogrammet Study programme in IT-Design Affärssystem och

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Magisterprogram i psykologi för lärande, utveckling och kommunikation, 60 högskolepoäng

Magisterprogram i psykologi för lärande, utveckling och kommunikation, 60 högskolepoäng Programinformation för Magisterprogram i psykologi för lärande, utveckling och kommunikation, 60 högskolepoäng (Master (60 credits) in Psychology: Learning, Development and Communication, 60 ECTS credits)

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Dnr: 2010/1475 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande

Läs mer

Grundläggande behörighet och Matematik B eller Matematik 2a/2b/2c (områdesbehörighet 7/A7, undantag ges för Fysik A/1b1/1a).

Grundläggande behörighet och Matematik B eller Matematik 2a/2b/2c (områdesbehörighet 7/A7, undantag ges för Fysik A/1b1/1a). Utbildningsplan Dnr GU 2019/1571 IT-FAKULTETEN Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor in Cognitive Science, 180 Programkod: N1KOG 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUTAD 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1959-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business Administration Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse

Läs mer

Språkkonsultprogrammet

Språkkonsultprogrammet HUMANISTISKA FAKULTETEN Utbildningsplan för Språkkonsultprogrammet 120/180 högskolepoäng Grundnivå Language Consultancy Programme 120/180 Higher Education Credits First cycle H1SPK G 2016/44 (reviderad

Läs mer

Dnr G 2016/249. Grundnivå. First cycle. vid Göteborgs Syfte. Slöjd och. , verksammaa 1 (5)

Dnr G 2016/249. Grundnivå. First cycle. vid Göteborgs Syfte. Slöjd och. , verksammaa 1 (5) NATURVET TENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2016/249 Utbildningsplan för Ledarska ap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet. Cultural Studies

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet. Cultural Studies Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr GU 2019/1736 Matematikprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Mathematics, 180 credits Programkod: N1MAT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

SASMA, Masterprogram i Service Management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Service Management, 120 credits

SASMA, Masterprogram i Service Management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Service Management, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASMA, Masterprogram i Service Management, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/270 IT-FAKULTETEN Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Computer Science, Bachelor's Programme, 180 Programkod: N1COS 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS)

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Sida 1 av 8 MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Kandidatprogrammet i samhällsplanering

Kandidatprogrammet i samhällsplanering DNR 2016-00773 1(8) Kandidatprogrammet i samhällsplanering 180 hp Bachelor programme in Urban and Regional Planning F7KSP Gäller från: 2017 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Programkod: Programmets benämning: TGDDI Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Study Programme in

Läs mer

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2017/62 Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits Grundnivå/programkod (N1COS) 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

International Tourism Management 180 högskolepoäng

International Tourism Management 180 högskolepoäng Utbildningsplan International Tourism Management 180 högskolepoäng International Tourism Management 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-10-11 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1919-15 Lokal examensbeskrivning Ekonomie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business and Economics Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse om

Läs mer

Utbildningsplan. Webbutvecklare. Dnr HS 2017/657 SGWEB. Programkod: Webbutvecklare Web Developer Högskolepoäng/ECTS: 120/180 Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Webbutvecklare. Dnr HS 2017/657 SGWEB. Programkod: Webbutvecklare Web Developer Högskolepoäng/ECTS: 120/180 Beslut om inrättande: Dnr HS 2017/657 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Webbutvecklare Programkod: SGWEB Programmets benämning: Webbutvecklare Web Developer Högskolepoäng/ECTS: 120/180 Beslut om

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10 Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 217 4135/10 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s programme in Leadership and in Handicraft

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS)

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Sida 1 av 6 MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: TGDDI Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Study

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovet 4FH17 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4FH17 1.2.

Läs mer

Utbildningsplan för Software Engineering (180 högskolepoäng) Software Engineering (180 ECTS credits)

Utbildningsplan för Software Engineering (180 högskolepoäng) Software Engineering (180 ECTS credits) Utbildningsplan för Software Engineering (180 högskolepoäng) Software Engineering (180 ECTS credits) 1. Beslut Utbildningsprogrammet har inrättats av högskolestyrelsen vid Blekinge Tekniska Högskola 1994-09-21.

Läs mer

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad

Arbetsvetarprogrammet. - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet - programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Grundnivå, 180 högskolepoäng Programme for Analysis and Evaluation of Work and labour Markets,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG STYRDOKUMENT Dnr G 2016/234 UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME IN EDUCATIONAL LEADERSHIP, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS AVANCERAD NIVÅ/SECOND CYCLE

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits

SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Sociology, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSCO, Kandidatprogram i sociologi, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBETG Grundnivå MIUN 2006/765

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-03-15

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Utbildningsplan Benämning Benämning på engelska Poäng Programkod Gäller från Fastställd Programansvar Beslut Utbildningens nivå Inriktningar

Utbildningsplan Benämning Benämning på engelska Poäng Programkod Gäller från Fastställd Programansvar Beslut Utbildningens nivå Inriktningar Utbildningsplan 1 (6) Benämning Magisterprogrammet i politik och krig Benämning på engelska Masters Programme in Politics and War Poäng: 60 hp Programkod: 2PK15 Gäller från: Höstterminen 2015 Fastställd:

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer