Protokoll (2016:2) från Kungl. bibliotekets forskarråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll (2016:2) från Kungl. bibliotekets forskarråd"

Transkript

1 Enhet Enheten för kunskapsuppbyggnad Handläggare Jonas Nordin Datum Dnr Protokoll (2016:2) från Kungl. bibliotekets forskarråd Tid: 2 juni 2016, kl Plats: Kungl. biblioteket, Humlegården, Klemming-rummet Närvarande: Elisabeth Elgán (ordf.), Stockholms universitet Rasmus Fleischer, Stockholms universitet Hillevi Ganetz, Stockholms universitet Ola W. Jensen, Riksantikvarieämbetet Jussi Karlgren, Kungl. Tekniska högskolan Marie Lennersand, Riksarkivet Jonas Nordin (sekr.), KB Adjungerade: Erik Fichtelius, utredare, KB, punkt 5 Johannes Rudberg, KB Anmält förhinder: Anja Hirdman, Joacim Hansson, Paula Henrikson, Ola W. Jensen, Erika Kihlman, Jan Olsson, Olof Sundin 1. Mötets öppnande Ordförande Elisabeth Elgán förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Den i förväg utsända dagordningen godkändes med tillägg av en övrig fråga om enkät om forskande myndigheter. 3. Föregående mötes protokoll Projektledningen för bibliografin Nya Lundstedt ville ha Forskarrådets synpunkter på ett presshistoriskt seminarium som POST / MAIL BESÖK / VISITS TEL / PHONE FAX E-POST / MAIL / WEB Box 5039 SE Stockholm Humlegården, Stockholm kungl.biblioteket@kb.se SWEDEN Karlavägen 100, Stockholm Org.nr

2 2 (8) avslutning på projektet ( 4). Projektledningen skulle inkomma med underlag med förslag på seminariets utformning. Projektledningen har meddelat att de måste prioritera arbetet med att färdigställa bibliografin till halvårsskiftet 2016 och tidplanen för seminariet har därför blivit förskjuten. Projektledningen planerar att hålla seminariet i april 2017 och formulerar ett utkast till seminarium efter projektets avslutning. Forskarrådet har diskuterat ett närmare samarbete med Forumgruppen för Open Access och publiceringsfrågor ( 5). Denna grupp hade sitt första sammanträde den 28 april och frågan om ett samarbete togs väl emot. Publiceringsgruppen anpassar sitt arbete efter det uppdrag regeringen förväntas tilldela KB i fråga om öppen tillgång. Något formellt uppdrag existerar ännu inte och kommer tidigast med forskningspropositionen, som förväntas till oktober eller november Publiceringsgruppen håller vid behov ett möte den 5 september. Ett definitivt möte är satt till den 18 november, förutsatt att en forskningsproposition då föreligger. De närmare samarbetsformerna mellan Forskarrådet och Publiceringsgruppen får därför formuleras senare. 4. Utvärdering av rådets verksamhet 2015 och planering för Elgán hade före mötet cirkulerat ett utkast till berättelse om Forskarrådets verksamhet under , vilket väckt blandade reaktioner bland ledamöterna. Elgán berättade om sina avsikter med redogörelsen. En sådan skall sammanställas varje år enligt rådets uppdragsbeskrivning. Den cirkulerade skrivelsen har formulerats efter genomgång av förra årets protokoll och som en sammanfattning av de frågor som rådet faktiskt diskuterat.

3 3 (8) Efter ledamöternas synpunkter har Elgán ändrat uppfattning och sett det som lämpligare att i stället för en resonerande redogörelse hellre skriva en traditionell verksamhetsberättelse. Den fråga som väckt stört diskussion har varit Forskarrådets inställning till KB:s arbete med bibliometrisk infrastruktur. Ganetz: Det kanske går att finna någon form av kompromiss. Swepub-utvecklarna är inte ansvariga för den bibliometriska styrningen, men rådet måste kunna uttrycka skepsis mot den New Public Management-styrning som breder ut sig. Karlgren: Swepub är i sig ett utmärkt initiativ. Att en mätmetod är dålig är inte linjalens fel. Kvantifierbar data används som stöd för forskningen. Det finns en stor förbättringspotential i Swepub. De problem som finns bör adresseras i rådets skrivelse, men det kan uttryckas i ett positivt tonläge. Lennersand: Det finns problem med bibliometriska mätningar, men de är här för att stanna och KB är i sammanhanget den mest lämpade huvudman man kan tänka sig för en sådan tjänst. Om inte KB gör detta arbete gör någon annan det förmodligen med större tonvikt på naturvetenskaperna. Jensen: Det som skall sammanfattas i redogörelsen är ju de diskussioner rådet faktiskt fört, inte vad rådet tycker här och nu. Elgán: Man kan kanske ändå tänka sig en redigerad kompromiss mellan det som sagts och det som tycks. Ganetz: Om nu denna skrivelse skall läsas av riksbibliotekarien och andra ansvariga är det ju bra om den kritik som faktisk finns framförs. Det betyder inte att rådet motsätter sig Swepubutvecklingen som sådan, men att det samtidigt vill uppmärksamma vissa problem utifrån de verksamheter som rådet företräder. Flera: Redogörelsen bör inte bara lyfta fram den nationella spridningen av audiovisuellt material, utan även betona behovet av

4 4 (8) att förbättra tillgången till KB:s samlingar i stort. En central fråga är att KB starkare än nu borde utmana upphovsrätten. (Diskussionen avbröts tillfälligt av Fichtelius ankomst. Diskussionen fortsattes sedan punkt 5 avklarats.) Elgán: För att komma vidare med den här punkten föreslår jag att jag skriver ett nytt utkast med hänsyn till de synpunkter som framkommit. Detta kan vi cirkulera per e-post för godkännande. Den som har invändningar får författa en reservation som fogas till skrivelsen. Elgáns förslag accepterades. Flera: Forskarrådet accepterar sin roll som just råd, men skulle gärna få tydligare information om hur synpunkterna når berörda parter och tillgodogörs i verksamheten. 5. Den nationella biblioteksstrategin (Fichtelius) Erik Fichtelius redogjorde för sitt arbete med att formulera en nationell biblioteksstrategi. Regeringen beslutade våren 2015 att ge KB i uppdrag att föreslå långsiktiga mål och strategier utifrån bibliotekslagens bestämmelser. Avsikten är att främja samverkan och kvalitetsutveckling i hela det allmänna biblioteksväsendet samt att fortsätta arbetet med att tillgängliggöra e-böcker via den nationella katalogen Libris. Uppdraget skall slutredovisas senast den 1 mars Detta är inte en SOU, utan utredningen skall formulera ett myndighetsuppdrag till KB. Fichtelius: Vi har inlett med att göra en lägesrapport, som presenterades i maj Avsikten har varit att kartlägga de problem och de möjligheter som finns på biblioteksområdet. Vi har pratat med många aktörer på biblioteksområdet inom Sverige och Norden. Vi har arbetat med depescher enligt UD:s modell. Det innebär att vi begärt personliga rapporter från olika intressenter och aktörer inom biblioteksområdet. För att visa konkret hur arbetet kan te sig har vi framställt tre filmer, en från Chalmers biblitek, en från KTH:s bibliotek och en från skolbiblioteket i Hjulsbro.

5 5 (8) I rapporten har vi identifierat tio områden som vi menar behöver närmare utredning. Dessa är: Delaktighet och rummet Medier och digital inlåsning Strukturer och samverkan Stad och land Infrastruktur, biblioteksväsendet Bibliotekarieyrkets roll och förutsättningar Högre utbildning och forskning Samlingsuppbyggnad Skolbibliotek Portalparagrafen i bibliotekslagen om att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla Fichtelius nämnde flera exempel där den digitala utvecklingen paradoxalt nog begränsar tillgången till bibliotekens samlingar: Mikrofilmade dagstidningar var tidigare tillgängliga på en stor mängd forskningsbibliotek medan de digitaliserade dagstidningarna är inlåsta i KB:s lokaler, som det står i e-pliktlagen. Vad finns det för lösning på detta problem? Kan man göra en mer kreativ tolkning av begreppet KB:s lokaler? E-böcker kan inte fjärrlånas på samma sätt som tryckta böcker. Begränsningen märks också inom forskning och högre utbildning: som universitetsanställd och student har du tillgång till en mängd e-resurser som blir otillgängliga när du lämnar högskolan. Fichtelius nämnde vidare de skilda förutsättningarna mellan stad och land. Skolbibliotek är lagstadgade i varje kommun, men det finns ingen definition av vad ett skolbibliotek är. KB har definierat det som ett bibliotek med minst 20 timmars bemanning per vecka och med den definitionen är det bara en av tio skolor som har ett skolbibliotek. Frågan om öppen tillgång (Open Access) är en annan komplex fråga. I nuläget betalar bibliotek och forskare fem gånger till förlagen: vid forskning, granskning, publicering, prenumeration och köp av rätt till öppen tillgång.

6 6 (8) Redogörelsen ledde till en intensiv diskussion om det akademiska meriteringssystemet och hur det kan justeras för att främja öppen tillgång till forskning. Nordin: Många av de utpekade lösningarna innebär ökade kostnader. Finns det beredskap att täcka de kostnaderna? Fichtelius: Avsikten med utredningen är inte att skriva ett förslag på besparingar utan att peka ut vad som behöver göras. 6. Nya ledamöter Två ledamöter har av olika skäl lämnat Forskarrådet under året. Nya ledamöter utses av riksbibliotekarien och frågan är under beredning. Förslag på nya ledamöter kan sändas till rådets ordförande och sekreterare. Ledamöternas mandat löper på tre år och det är önskvärt att rotationen sker omlott. Det är oklart hur nuvarande forskarråd förhåller sig till KB:s tidigare forskarråd. Nordin utreder denna fråga. Fleischer föreslog att rådet skulle utökas med någon företrädare från de konstnärliga disciplinerna. 7. Övriga frågor a) Myndighetsenkät I Per Tegnérs betänkande Kvalitetssäkring av forskning och utveckling vid statliga myndigheter (SOU 2012:20) föreslogs att det skulle inrättas ett nätverk för forskande myndigheter. Ett sådant finns på plats sedan ett par år och administreras av Vetenskapsrådet. Nordin deltar regelbundet i dess möten för KB:s räkning. Nätverket är indelat i arbetsgrupper med olika fokusområden. Arbetsgrupperna skall utarbeta en form av handbok med riktlinjer för myndigheternas FoU-verksamhet. Nordin ingår i en arbetsgrupp som bereder frågan om externa forskarråd.

7 7 (8) Tegnérs utredning föreslog att varje myndighet med FoUverksamhet skall ha ett externt forskarråd, vilket är bakgrunden till att KB:s nuvarande forskarråd inrättades Några särskilda riktlinjer för dessa forskarråds verksamhet föreslogs däremot inte och vid nätverksdiskussionerna har det framkommit att de kan ha kraftigt varierande organisering och mandat. För att få ett bättre kunskapsläge kommer arbetsgruppen att skicka ut en enkät till de berörda myndigheterna under hösten Nordin, som varit med att utarbeta enkäten, föredrog ett utkast för synpunkter. Enkäten diskuterades och en del preciseringar och tillägg föreslogs. Nordin för vidare dessa synpunkter till arbetsgruppen. b) Tryckfrihetsåret Som tidigare meddelats administrerar och samordnar KB många av de aktiviteter som uppmärksamma att det i år är 250 år sedan Sveriges första tryckfrihetsförordning antogs. Nordin är redaktör för webbplatsen frittord250.se, som anslår och samordnar många av programpunkterna. Huvudnumret i KB:s jubileumsaktiviteter har varit en serie om fem diskussionskvällar Tisdagar med tryckfriheten som ägt rum i hörsalen under våren. Arrangemangen har varit välbesökta. Tre av samtalen har filmats av SVT Forum, två har filmats av KB. Samtliga filmer finns fritt tillgängliga på webben. Under bokmässan i Göteborg kommer KB att ha ett inledande seminarium som drar ihop trådarna från vårens samtal. Ytterligare aktiviteter är inplanerade under året.

8 8 (8) c) Suecia-projektet Nordin meddelade att det tidigare presenterade Suecia-projektet lanserades den 24 maj. På adressen suecia.kb.se har drygt bilder från 1600-talets Sverige gjorts fritt tillgängliga. Samtidigt invigdes en utställning i KB:s annex Bortom bergen bor ock folk som pågår året ut. En katalog har producerats till utställningen och sedan tidigare finns boken Drömmen om stormakten. Erik Dahlberghs Sverige, författad av Börje Magnusson och Jonas Nordin. Uppmärksamheten har varit stor i media och den digitala tjänsten har snabbt fått många användare. Viss finjustering av tjänsten pågår ännu. Formellt projektslut är under hösten Nästa möte Mötet beslutade att ha en elektronisk enkät för att bestämma tiderna för höstens möten. Tänkbara mötesdagar är september och november alternativt 1 december. Vid protokollet: Justeras: Jonas Nordin Elisabeth Elgán

Protokoll (2016:1) från Kungl. bibliotekets forskarråd

Protokoll (2016:1) från Kungl. bibliotekets forskarråd Enhet Enheten för kunskapsuppbyggnad Handläggare Jonas Nordin Datum 2016-02-09 Dnr 6.7-2016-195 Protokoll (2016:1) från Kungl. bibliotekets forskarråd Tid: 9 februari 2016, kl. 13.00 16.00 Plats: Kungl.

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Protokoll (2018:3) från Kungliga bibliotekets forskarråd

Protokoll (2018:3) från Kungliga bibliotekets forskarråd Handläggare Datum Dnr. Eva Häusner 2018-10-12 6.6-2018-58 Protokoll (2018:3) från Kungliga bibliotekets forskarråd Tid: fredag 12 oktober 2018, kl. 13:00 16:00 Plats: Klemmingrummet, Kungliga biblioteket,

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Dagordning, gruppen för biblioteksstatistik

Dagordning, gruppen för biblioteksstatistik Datum/Date Dnr 2019-03-14 6.7-2017-145 Gruppen för biblioteksstatistik inom Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Kallade: Monica Nordsten, Falu stadsbibliotek, ordförande 2016 2019 Daniel

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7-2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 1 bakgrund, syfte och

Läs mer

Inspel till arbetet med nationell biblioteksstrategi från skolbiblioteksgruppen

Inspel till arbetet med nationell biblioteksstrategi från skolbiblioteksgruppen Datum: Dnr: 6.6-2017-795 2017-12-14 Handläggare: Marja Haapalainen Till sekretariatet för nationell biblioteksstrategi Inspel till arbetet med nationell biblioteksstrategi från skolbiblioteksgruppen Tillsammans

Läs mer

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag Handläggare Beate Eellend, Jonas Nordin Datum 2018-06-18 Dnr 1.3-2018-322 Universitetskanslersämbetet Box 7703 103 95 Stockholm Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56)

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) 59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden antar

Läs mer

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129)

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Statens kulturråd SWEDISH NATIONAL COUNCIL FOR CULTURAL AFFAIRS Utbildningsdepartementet 04-05-26 Dnr KUR 2004/388 103 33 Stockholm 1(4) YTTRANDE KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Kulturrådet

Läs mer

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 REMISSVAR DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2013-02-14 239-KB 928-2012 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Sammanfattning Kungl.biblioteket

Läs mer

Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Anteckningar

Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Anteckningar Datum/Date Dnr/Ref.no. 2018-03-21 6.3-2018-237 Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Anteckningar Tid: Onsdagen den 14 mars 2018, kl. 13.30-16.30 Plats: Kallade: Anmält förhinder:

Läs mer

Remissyttrande gällande betänkandet SOU 2015:91, Digitaliseringens transformerande kraftvägval för framtiden (N2015/08335/ITP)

Remissyttrande gällande betänkandet SOU 2015:91, Digitaliseringens transformerande kraftvägval för framtiden (N2015/08335/ITP) Datum/Date 2016-05-23 Dnr/Ref.no. 1.4.1-2016-229 National Library of Sweden Näringsdepmtementet III 21 Stockholm Remissyttrande gällande betänkandet SOU 2015:91, Digitaliseringens transformerande kraftvägval

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Kallelse och dagordning för möte

Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Kallelse och dagordning för möte Datum/Date Dnr/Ref.no. 2018-01-30 6.3-2018-237 Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Kallelse och dagordning för möte 2018-01-30 Tid: Tisdagen den 30 januari 2018, kl. 13.30-16.30

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Kungliga bibliotekets forskarråd

Kungliga bibliotekets forskarråd Enhet Handläggare Datum Protokollnr. Dnr. Kunskapsuppbyggnad Johannes Rudberg 2018-12-14 2018:4 6.6 2018-58 Kungliga bibliotekets forskarråd Protokoll 2018:4 från möte 2018-12-14 samt program för rådets

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor

Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Forskningsbiblioteken som aktörer i publiceringsfrågor Helena Francke UH bibliotekkonferansen 2015 Bergen, 18 juni 2015 helena.francke@hb.se Bakgrund och perspektiv 1 Publicera! (2013) Belysa bakgrunden

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Vision KB:s syfte, vision och målbild

Vision KB:s syfte, vision och målbild Vision 2025 KB:s syfte, vision och målbild Regeringen Syfte Vision 2025 Målbild 2020 Aktiviteter KB:s styrkedja KB får sitt uppdrag från regeringen i instruktion och regleringsbrev etc. Myndigheten omsätter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap VERKSAMHETS- PLAN 2015 Fri information för framtida kunskap 1 Sveriges nationalbibliotek svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

2 Dagordningens godkännande 2 Dagordningen godkänns. 3 Utseende av justeringsperson 3 Styrgruppen utser Leif Lönnblad

2 Dagordningens godkännande 2 Dagordningen godkänns. 3 Utseende av justeringsperson 3 Styrgruppen utser Leif Lönnblad Fysik- & astronomibiblioteket Styrgruppen Protokoll Sammanträde nr 2008:1 2008-02-20 Närvarande ledamöter Leif Jönsson, professor, ordförande, Fys. institutionen Kristina Lindgren, bibliotekarie, sekreterare

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-09-21 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-09-21 Plats: MTM, Johanneshov, Stockholm

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Datum/Date Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor?

Datum/Date Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor? ;adi: ^7^ Datum/Date 2018-07-16 Dnr/Ref.no. KB 1.2.1-2018-672 Kulturdepartementet Regeringskansliet Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor? Remissvar Ku2018/00773/KO

Läs mer

För forskning och demokratisk samhällsutveckling

För forskning och demokratisk samhällsutveckling För forskning och demokratisk samhällsutveckling KB på Bok- och biblioteksmässan 2017 Äpplet är en gammal symbol för kunskap I bibliotekens samlingar finns många äpplen, både bildligt och bokstavligt talat.

Läs mer

Anmält förhinder: Elisabeth Wåghäll Nivre, prodekanus, Humanistiska fakulteten; Alejandra Pizarro, ST.

Anmält förhinder: Elisabeth Wåghäll Nivre, prodekanus, Humanistiska fakulteten; Alejandra Pizarro, ST. 1 (6) PROTOKOLL 2015-10-26 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2015-10-26 Dnr SU 525 1.3.1 2015-4 Konferensrummet Frescati, kl. 13.00

Läs mer

3 Info från KB, lägesrapport statistikinsamlingen KBs omorganisation har genomförts från Allt rullar på som tidigare beskrivits.

3 Info från KB, lägesrapport statistikinsamlingen KBs omorganisation har genomförts från Allt rullar på som tidigare beskrivits. Datum/Date 2014-02-11 Dnr/Ref.no. KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Expertgruppsmöte 2014-02-05 Carolina biblioteket, Uppsala Närvarande : Krister Hansson, ordförande Cathrine Berggren,

Läs mer

Protokoll (2018:2) från Kungliga bibliotekets forskarråd

Protokoll (2018:2) från Kungliga bibliotekets forskarråd Enhet Enheten för kunskapsuppbyggnad Handläggare Jonas Nordin Datum 2018-05-31 Dnr 6.6-2018-58 Protokoll (2018:2) från Kungliga bibliotekets forskarråd Tid: 31 maj 2018, kl. 13.00 16.00 Plats: Kungliga

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 17 mars 2011 kl. 10.00-16.00 Plats: Arkitekturmuseets bibliotek i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 20 mars i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 20 mars i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2017 2017-03-20 16 30 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 20 mars i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Närvarande: Ledamöter:

Läs mer

Minnesanteckningar Expertgruppsmöte KB, Humlegården

Minnesanteckningar Expertgruppsmöte KB, Humlegården Datum/Date Beteckning/Reference 2014-06-23 Minnesanteckningar Expertgrupp KB:s expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling Minnesanteckningar Expertgruppsmöte 2014-04-24 KB, Humlegården Närvarande:

Läs mer

Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Mötesanteckningar

Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Mötesanteckningar Datum/Date Dnr/Ref.no. 2017-09-06 6.3-2017-264 Gruppen för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Mötesanteckningar 2017-09-06 Tid: Onsdagen den 6 september 2017, kl. 14.00-16.00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information

Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information Ulf Kronman Samordnare för programmet OpenAccess.se Kungliga biblioteket Mötesplats Open Access 2013, Göteborgs universitet 2013-04-18

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen 2008-02-13 på KIB, Stockholm Närvarande: Annika Annemark, BTH Christer Björklund, tf ordförande Annacarin Börjeson, Högskolan Väst Marie-Louise Fendin, Handelshögskolan

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 5 september i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 5 september i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2016 2016-09-05 17-32 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 5 september i Svenska Kennelklubbens museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2013 2013-06-04 14 25 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2010-06-09 Plats: Södertörns högskolebibliotek Närvarande: Annika Annemark, Blekinge Tekniska högskola Karin Grönvall,

Läs mer

1. Karin Linder, KB Nationell biblioteksstrategi. POST / MAIL BESÖK / VISITS TEL / PHONE FAX E-POST / MAIL / WEB Box 5039 SE Stockholm

1. Karin Linder, KB Nationell biblioteksstrategi. POST / MAIL BESÖK / VISITS TEL / PHONE FAX E-POST / MAIL / WEB Box 5039 SE Stockholm Datum/Date Dnr/Ref.no. 2016-06-08 6.4-2016-331 Gruppen för Nationell biblioteksstrategi Närvarande: 1. Anja Dahlstedt, Botkyrka bibliotek 2. Anja Taube, Sametinget 3. Ann Edvik, Bäckagårdsskolan Malmö

Läs mer

Från samlingsuppbyggnad till förvärvspolicy. Förvärvskonferens den 1 juni 2017 Christine Wallén, verksamhetsutredare, KB

Från samlingsuppbyggnad till förvärvspolicy. Förvärvskonferens den 1 juni 2017 Christine Wallén, verksamhetsutredare, KB Förvärvskonferens den 1 juni 2017 Christine Wallén, verksamhetsutredare, KB Vad gäller saken? KB kommer att göra två studier : Hur ser samlingsuppbyggandet ut nationellt på forskningsbiblioteken? Hur påverkas

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13 Minnesanteckningar Möte 1 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2013-02-13 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014 för Expertguppen för utvärdering och kvalitetsutveckling

Verksamhetsplan 2012-2014 för Expertguppen för utvärdering och kvalitetsutveckling Datum/Date Dnr/Ref.no. Verksamhetsplan 2012-2014 för Expertguppen för utvärdering och kvalitetsutveckling 2012 Fysiska möten 7 mars, 2 maj, 6 september, 8 november Utlysning av projektmedel Expertgruppen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet

Arbetsordning för universitetsbiblioteket vid Uppsala universitet UFV 2019/708 Arbetsordning för sbiblioteket vid Uppsala Fastställd av rektor 2019-06-18 Innehållsförteckning 1 kap. Inledning 4 Uppgifter 4 2 kap. Organisation 5 Biblioteksnämnd 5 Överbibliotekarie 5

Läs mer

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes.

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes. KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 16 september 2008 kl. 10.00-16.00 Plats: Karolinska universitetssjukhuset, Solna Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen,

Läs mer

Kungl. bibliotekets kunskapsstrategi

Kungl. bibliotekets kunskapsstrategi 1 2007-12-27 03-486-2007 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Kungl. bibliotekets kunskapsstrategi 2009-2012 (U2007/4250/F) Kungl. biblioteket (KB) har fått i uppdrag av regeringen att utarbeta en

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 KB och dess partners och nationella kompetenscentra i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget Bakgrund I mars 2012 tog Kungl biblioteket beslut om

Läs mer

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 Närvarande: ordförande: Anders Cato Ingrid Berg Magdalena Gram Pia Leth Maria Hedenström Marika Holmblad Torbjörn Persson,

Läs mer

Välkomna till Bibliotekschefskonferensen. #bibchef16

Välkomna till Bibliotekschefskonferensen. #bibchef16 Välkomna till Bibliotekschefskonferensen #bibchef16 Chefsknytis kl 14.10 14.35 Utbildningarna och professionen, Hagaparken (Peter Alsbjer) Hur kan vi hjälpa B/I-utbildningarna att få fokus på bibliotekens

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Sveriges Schackförbund Allsvenska kommittén Sammanträde 2006:5 Göteborg , 07 och 10

Sveriges Schackförbund Allsvenska kommittén Sammanträde 2006:5 Göteborg , 07 och 10 Sveriges Schackförbund Allsvenska kommittén Sammanträde 2006:5 Göteborg 2006-07-05, 07 och 10 Sammanträde med Allsvenska kommittén - Protokoll Nr 2006:5 Datum Onsdag 5, fredag 7 och måndag 10 juli 2006

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Bilaga 2: Formulär för Fas 1-rapport och för uppdatering

Bilaga 2: Formulär för Fas 1-rapport och för uppdatering Datum/Date Dnr/Ref.no. 2014-05-14 137-KB 415-2014 Bilaga 2: Formulär för Fas 1-rapport och för uppdatering 1.1. Uppgifter om Innovationsdeltagaren Innovationsdeltagare: Person- eller organisationsnummer:

Läs mer

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team Tex i kursiv: Förslag Generellt ansvar för funktionerna planering, genomförande och uppföljning av aktiviteter i funktionen löpande arbetet bedrivs effektivt med hög kvalitet rutiner och logistik kvalitetsarbete

Läs mer

KB:s samverkansstruktur

KB:s samverkansstruktur Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-03-30 Dnr 6.5-2015-31 KB:s samverkansstruktur Förslag på ny form för nationell bibliotekssamverkan 1(19) Innehåll

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID FÖRENINGEN NORDENS STYRELSEMÖTE

PROTOKOLL FÖRT VID FÖRENINGEN NORDENS STYRELSEMÖTE PROTOKOLL FÖRT VID FÖRENINGEN NORDENS STYRELSEMÖTE ONSDAGEN DEN 13 JUNI 2008 1 Styrelsen Protokoll 3/2008 06 13 Protokoll från möte med Föreningen Nordens styrelse Datum: Fredagen den 13 juni 2008 Tid:

Läs mer

Lätt att hitta - lätt att låna KB:s slutsatser utifrån utredning och remissyttranden

Lätt att hitta - lätt att låna KB:s slutsatser utifrån utredning och remissyttranden DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2011-09-09 50 554 2009 Lätt att hitta - lätt att låna KB:s slutsatser utifrån utredning och remissyttranden Bakgrund Kungliga biblioteket (KB) och Statens kulturråd beställde

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

kvalitetsgranskning, publicering och spridning av vetenskapliga böcker Maja Pelling och Lena Larsson Linnéuniversitetet

kvalitetsgranskning, publicering och spridning av vetenskapliga böcker Maja Pelling och Lena Larsson Linnéuniversitetet kvalitetsgranskning, publicering och spridning av vetenskapliga böcker Maja Pelling och Lena Larsson Linnéuniversitetet 2018-10-23 The picture can't be displayed. Vad gör Kriterium? Värnar den vetenskapliga

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Huvudföredragande: Wilhelm Widmark, överbibliotekarie.

Huvudföredragande: Wilhelm Widmark, överbibliotekarie. 1 (5) PROTOKOLL 2016-02-19 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2016-02-19 Dnr SU 525 1.3.1 2016-1 Konferensrummet Frescati, kl. 9.00

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Fra n ord till handling: pa va g mot en nationell biblioteksstrategi

Fra n ord till handling: pa va g mot en nationell biblioteksstrategi 1 [10] Referens Marie Johansen Mottagare Kungliga biblioteket, Kultur- och fritidsnämnden Botkyrka kommun Svar fra n Botkyrka kommun pa Fra n ord till handling: pa va g mot en nationell biblioteksstrategi

Läs mer

PROTOKOLL 2003:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 2003:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 2003:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2003-09-16 Tid: Måndagen 16 september 2003, kl 13:00-17:00 Plats: Sal: 31:530 Närvarande ledamöter Carin Röjdalen, företrädare för lärarna

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning

Rutiner för samråd och styrning Handläggare Anna Lundén Datum 2018-09-24 Dnr KB-4.5-2018-743 Rutiner för samråd och styrning 2019 - KB och dess partners/nationella kompetenscentra i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Triona AB, Stockholm Datum och tid torsdagen den 21 september, kl 13.30-14.30 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Sekreterare Christina

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub MINNESANTECKNINGAR: 2017-02-15 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum och tid: onsdagen 15 februari 8:15-11:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande:

Läs mer

Dagordning medlemsmöte Piratpartiet i Stockholms län

Dagordning medlemsmöte Piratpartiet i Stockholms län 1 Dagordning medlemsmöte Piratpartiet i Stockholms län Söndagen 29:e mars 2015 1. Mötet öppnas 2. Fastställande av röstlängd Vi vill gärna veta vilka som var med och röstade. På den här punkten sammanställer

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub 2017-05-02 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum & tid: tisdagen 2 maj 15:00-17:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande: Anmält förhinder:

Läs mer

Två av de nya uppdragen 2011

Två av de nya uppdragen 2011 cecilia.ranemo@kb.se http://biblioteksstatistik.kb.se Två av de nya uppdragen 2011 CD-rom, spel 2% Video, DVD 11% Musik-fonogram 25% E-musik 0% Talböcker 20% Ljudböcker 24% E-böcker Övr. AV-media 8% 9%

Läs mer

Bibliotekets innehåll och mening

Bibliotekets innehåll och mening Bibliotekets innehåll och mening Demokratiska uppdraget 2 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-11 Dnr Dnr 6.7 2016-48 Hur Kvalitetsdialog är organiserat? Detta dokument sammanfattar de olika beslut som har tagits i gruppen Kvalitetsdialog som reglerar

Läs mer

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan 2014 Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

8. Information om ny organisation för folkhälsa och närvård

8. Information om ny organisation för folkhälsa och närvård KALLELSE 2015-03-16 Kommunstyrelsens kultur- och livmiljöutskott Ledamöter Håkan Welin (FP), ordförande Sabine Noresson (MP) Werner Schubert (S) Ersättare Fred Rydberg (KD) Johan Tolinsson (S) Kommunstyrelsens

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Nationella referensgruppens möte

Nationella referensgruppens möte Nationella referensgruppens möte 20140226 Klemmingrummet, Kungl. biblioteket, Humlegården Närvaro: Gunilla Herdenberg, Riksbibliotekarie, KB (ordförande) Louise Andersson, Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 1 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats: Bullarsalen Tid: tisdag 7 december kl. 13.00-16.00 (OBS!!! tiden ändrad efter förfrågan i mail till rådet) Ordförande och justerare utses Dagordningen godkännes. Ärenden

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 10 november 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 10 november 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 3/2015 2015-11-10 27 39 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 10 november 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande:

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-01-31 6.6-2018-70 Närvarande Libris användargrupp katalogisering, 2018-01-31 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket Jörgen

Läs mer