BILAGA ARKITEKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA ARKITEKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR"

Transkript

1 Version:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATION... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram... 5 PROJEKTERINGSSKEDE: SYSTEMPROJEKTERING... 7 BESLUTSUNDERLAG OCH ALTERNATIVA LÖSNINGAR... 7 Kreativ Process... 7 Systemval... 8 DOKUMENTATION... 9 Beskrivningar... 9 Ritningar... 9 Gränsdragning mot konstruktör... 9 Arkitekten redovisar principiella uppbyggnader för väggar, tak m.fl. byggdelar där isolering, tätskikt och ytskikt framgår... 9 KALKYL... 9 PROJEKTERINGSSKEDE: DETALJPROJEKTERING - FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG KONSTRUKTION INTERAKTION MELLAN KONSULTER Geometri Detaljering FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Dokumentation Kontroll Färdigställande BYGGSKEDE Bygghandling Produktion Dokumentation Version:

3 FÖRVALTNINGSSKEDE Driftuppföljning TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR BYGGNADER Tillgänglighet Tillhandahållna mallar - lokalprogram; generell (exell-format) - lokalprogram; skola/förskola (exell-format) - lokalprogram; äldreboende (exell-format) - (typrum/rumsfunktionsprogram (word-format)) tillhör projektledaren och finns under den mappen Version:

4 PROGRAMSKEDE Målet med programskedet är att ta fram ett Byggnadsprogram vilket är en sammanställning av de krav som byggnaden/lokalen skall uppfylla. Det skall utgöra underlag för fortsatt projektering och en kostnadsuppskattning. Ändringar i den fortsatta projekteringsprocessen skall alltid relateras till byggnadsprogrammet eller reviderade utgåvor av detta. BEHOVSANALYS Deltar vid behov KRAVSPECIFIKATION Lokal- och funktionsprogram Deltar vid behov. Vid lite större och/eller speciella projekt eller när Kärnfastigheter har ont om resurser kan det vara lämpligt med deltagande. Det underlättar om man vill utveckla samma handling från ett enkelt underlag till ett färdigt byggnadsprogram Tillhandahållna mallar - lokal och funktionsprogram (i förekommande fall) Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys Analysen skall sammanställa förutsättningarna för avsedd lokal, fastighet eller tomt och den verksamhet som avses. Även eventuella framtida behov skall beaktas. Utförande Bedömning av en eller ett antal tomters förutsättningar att bäst uppfylla de krav som det avsedda ändamålet ställer ifråga om: - läge - detaljplanebestämmelser - trafik - logistik - planlösningsalternativ - utbyggnadsmöjligheter etc. - skyddsvärda byggnader, vegetation, miljöer För ombyggnad gäller även att: - bedöma det befintliga husets lämplighet för avsett ändamål - bedöma det befintliga husets byggnadstekniska kondition - kartlägga det befintliga husets konstruktiva förutsättningar när dessa enkelt kan bedömas, (utförs annars av konstruktör) - identifiera eventuella antikvariska krav Version:

5 Ovanstående parametrar skall kommuniceras med Kärnfastigheter och övriga konsulter så att relevant hänsyn tas i detta tidiga skede. Dialogformen är avgörande för ömsesidig förståelse. Avlämning Genomförda utredningar, överslag och bedömningar redovisas i en sammanställd rapport Underlag Arkitekt till utredning Lokal-, fastighets-, tomtutrednings och plananalys innehållande: - en kortfattad beskrivning av tomtens förutsättningar, kompletterat med enkla skisser som belyser den grundläggande problematiken enligt ovanstående bedömning - redogörelse av verksamhetens krav samt dess påverkan på inre, yttre miljö och hälsa Vid ombyggnad: - görs dessutom en kort redovisning av det befintliga husets förutsättningar kompletterat med enkla skisser som belyser byggnadens lämplighet enligt ovanstående bedömning - förteckning över befintlig dokumentation - fotodokumentation Byggnadsprogram Byggnadsprogrammet utgör en sammanställning av alla programhandlingar vilka är basen för fortsatt projektering. Deltagarna tar fram en samordnad programhandling för respektive profession. Myndighetskrav förutsätts vara varje projektörs ansvar att följa och därför upprepas de inte i programhandlingen. Målet med första delen av programskedet är att ge förutsättningar för upprättande av en preliminär arkitektskiss som kan utgöra en plattform för den kompletta programbeskrivningen och som underlag för att upphandla en arkitekt tidigare än de övriga konsulterna. Eventuella byggnadspåverkande krav från installationskonsulterna inarbetas i programmet. Byggnadsprogramskedet avslutas med en slutsamordning, såväl intern som extern, och en kostnadsberäkning utifrån nyckeltal och erfarenhetsvärde anpassade till lokalen eller byggnaden samt de krav som ställts. Kostnadsberäkningen utförs normalt inte av arkitekten. Gällande kravspecifikationer från Kärnfastigheter - Riktlinjer Energiprestanda och Inneklimat för Kärnfastigheter Tillhandahållna mallar - mall för projektgemensam gränsdragningslista (för projektering och entreprenad). Version:

6 Utförande Skissarbete där nedanstående uppgifter kontinuerligt inarbetas: - ytbehov etc. om detta inte görs av projektledaren - funktionssamband, tekniska krav för de olika rumstyperna - tillgänglighetskrav - byggnadspåverkande krav från teknikkonsulter - förhandskontakter med myndigheter - gällande kravspecifikationer från Kärnfastigheter - förutsättningar och krav på brandskydd - förutsättningar och krav på låsning - projektgemensam gränsdragningslista anpassas grovt. VVS Projektör samordnar. - krav på redovisning av handlingar i projektet tas fram För en ombyggnad gäller även: - göra uppmätningar om detta erfordras - fördjupad byggnadsteknisk bedömning av den befintliga byggnaden, gärna tillsammans med konstruktör och/eller projektledare - vid antikvariska krav fördjupas analys från tidigare skede Ovanstående parametrar skall kommuniceras med Kärnfastigheter och övriga konsulter så att relevant hänsyn tas i detta tidiga skede. Dialogformen är avgörande för ömsesidig förståelse. Avlämning: Programhandling Arkitekt innehållande: - lokal- och funktionsprogram där de invändiga yt- och funktionsbehoven finns sammanställda kompletterat med krav på utvändig anläggning samt erforderliga uppgifter om verksamhetens organisation, antal medarbetare etc. - inarbetad utredning Lokal-, fastighets-, tomtutrednings och plananalys - speciella krav enligt ovan - hänvisning till Bygg-PM projektgemensam gränsdragningslista - uppdragsbeskrivning Arkitekt - skedesindelad handlingsförteckning - bilaga med informationshandlingar nödvändiga för projektet - skisser där samtliga kända krav är inarbetade - eventuella synpunkter från förhandskontaktade myndigheter Skisser Arkitektens skisser utförs tidigt så att de ger en plattform för övriga konsulter att precisera sina programuppgifter på, se utförande ovan. Skisserna skall vara förhållandevis enkla men genomtänkta avseende funktion och övergripande gestaltning. Version:

7 PROJEKTERINGSSKEDE: SYSTEMPROJEKTERING I systemhandlingsskedet skall system och byggnadens utformning väljas utifrån de krav och förutsättningar som getts av programbeskrivning Byggnadsprogram. Alternativa system och utformningar såväl arkitektur, teknik som konstruktion skall studeras och installationernas förläggning samt dess utrymmesbehov skall visualiseras i alla kritiska snitt och måttsättas. Målet är att presentera systemhandlingar som beskriver planlösning, höjder, byggnadens konstruktiva utformning, byggnadens tekniska försörjningssystem med förläggning och principscheman på ett sådant sätt att den efterföljande detaljprojekteringen kan koncentreras till detaljlösningar och utarbetande av förfrågningshandlingar. Bakgrunden till de systemlösningar som valts skall redovisas med de möjligheter och begränsningar som de innebär. Systemhandlingar skall vara kalkylerbara och utgöra underlag för en systemhandlingskalkyl. BESLUTSUNDERLAG OCH ALTERNATIVA LÖSNINGAR Målet är att presentera lösningar som totalt sett uppfyller de krav som ställts i byggnadsprogrammet. Projektering av en byggnad kan liknas vid en stor optimeringsprocess där brukarkrav, gestaltningskrav, olika teknikslag, ekonomiska villkor, myndighetskrav mm inte sällan är kontraproduktiva. En väl genomförd projektering sammanväger de olika delkraven till en optimal helhet. Detta möjliggörs enbart genom att parterna lyssnar på varandra och förstår varandras delmål. Kreativ Process Den kreativa processen skall inbegripa olika konsultdiscipliner och är alltså inte bara arkitektens ensak. Det förutsätts att det finns ett skissförslag som är väl genomtänkt avseende verksamhetens funktioner och gestaltning samt att man förvissat sig om att projektet är genomförbart ur ett myndighetsperspektiv. Eftersom arkitekten redan gjort det första utspelet, blir arkitektrollen inledningsvis att klargöra för övriga deltagare projektets innebörd och peka på uppgifter som måste fram, av avgörande betydelse för att komma vidare. Övriga deltagare måste bringas att förstå att det nu är deras tur att komma med kreativa alternativa systemförslag för att utveckla projektet. Arkitekten bör vara drivande här eftersom hon eller han i detta läge är den som har störst övergripande kunskap om projektet. Det är viktigt att alla deltagare engagerar sig i den kreativa processen och inte bara inväntar varandra. Funktioner enligt nu upprättat rumsfunktionsprogram löses in av arkitekten. Version:

8 När sedan förslag till systemlösningar tagits fram har arkitekten en viktig roll i att bedöma vad dessa sammantaget får för inverkan på projektet, hur de olika systemen går att koordinera utrymmesmässigt och i vad mån de påverkar projektets funktion och gestaltning. Rumsfunktionsprogrammet kompletteras parallellt med nya uppgifter. Processen fortsätter som ett aktivt växelspel mellan de olika deltagarna till dess att ett eller kanske två alternativ till helhetslösning börjar utkristallisera sig. Arkitekten skall, tillsammans med samordningsansvarig för energi, göra en inledande energianalys av tänkt byggnad. Avstämning av fönsterareor, mot vilka väderstreck de finns samt behov av solavskärmning skall göras. Byggdelars uppbyggnad stäms av med konstruktör. I processen skall de i projektet bestämda energimålen lösas in. Detta görs i samråd med övriga projektörer och samordningsansvarig för energi. Ingen enskild projektör har företräde utan att uppfylla målen är allas gemensamma ansvar. Underlag för beräkning lämnas till energisamordnare. Avlämning kreativ process: - ett par alternativa förslag väljs för att studeras vidare avseende byggnadspåverkan, energipåverkan och livscykelkostnad - gemensamt med övriga tas förslag fram för typrum Systemval Efter den kreativa fasen är det dags att göra slutgiltiga val. Det är av största vikt att alla projektörer har uppnått jämförbar status på sina förslag. Kritiska delar utkristalliseras när presentationer görs. Dessa delar måste studeras djupare. De val som görs nu är de absolut viktigaste för en fortsatt god process. Viss fördjupad analys måste göras för att slutligt välja system samt hur det skall lösas in i byggnaden. För att göra ett definitivt systemval bör man sammanställa och koordinera skisser från den kreativa processen så att de hänger samman. Arkitekten måste här datera upp sina ursprungliga skisser samt svara för en grovsamordning av övriga deltagares skissunderlag. Därefter kan gemensamt beslut tas om systemval. Avlämning Systemval : Systemvalsbeskrivning innehållande: - motiv för val av de viktigaste systemlösningarna. Generalitets- och flexibilitetsnivåer beskrivs med möjligheter och begränsningar i en konsekvensanalys - underlag kostnadsanalys systemval - miljöplan för projektering utifrån gjorda val - areor, volymer och relationstal - underlag till livscykelkostnader - underlag till energibehovsberäkning i form av u-värde konstruktionsdelar och ytor m m Version:

9 DOKUMENTATION BILAGA ARKITEKT Handlingarna skall användas som information till många intressenter. Stor vikt skall därför läggas vid utformningen av redovisningen för att ge en klar bild av den planerade byggnaden och dess tekniska system. Handlingarna måste vara så detaljerade att en träffsäker kalkyl kan tas fram utifrån handlingarna av intern eller extern kalkylator. Beskrivningar Arkitekten specificerar sina materialval. Invändiga ytskikt och rumsinredning kan specificeras i ett vidareutvecklat rumsfunktionsprogram alternativt en preliminär rumsbeskrivning. En byggnadsteknisk beskrivning upprättas för att specificera generell uppbyggnad och materialval. Beskrivningen samordnas med övriga konsulter. Uppgifter till gemensam gränsdragningslista stäms av med VVS Projektör. Beskrivning avseende: - byggnadsbeskrivning (grov) - rumsbeskrivning (typrum m m) - hänvisning i respektive beskrivning till Bygg-PM projektgemensam gränsdragningslista Ritningar Ritningar upprättas. All ritningshantering skall ske i 3D, se CAD manualen. Systemritningar skall omfatta: - situationsplan 1:400, 1:500 - huvudritningar i form av planer, fasader och sektioner normalt i skala 1:100 Brandcellsindelning skall och ljudkrav bör redovisas på dessa, detta sammanfaller väl med kraven för att söka bygglov, vilket ofta gör det lämpligt att göra detta vid samma tidpunkt (bör i vissa fall göras tidigare) Bl.a beroende på projektets art kan det vara nödvändigt med en ökad detaljering av vissa delar, där man ställer speciella krav på utförandet - speciella funktionsstudier och eventuellt perspektiv - typrum, samordnat och samredovisat med el, VS och Ventilation, skala 1:50 Gränsdragning mot konstruktör Arkitekten redovisar principiella uppbyggnader för väggar, tak m.fl. byggdelar där isolering, tätskikt och ytskikt framgår. Konstruktören redovisar stomme inklusive grundläggning. Särskild genomgång avseende redovisning skall hållas mellan arkitekt och konstruktör. Båda parter är lika ansvariga för att den genomförs. Arkitekt ansvarar för att genomgången dokumenteras. KALKYL Normalt ingår inte kalkyl i arkitektens åtagande men arkitekten skall överlämna underlag. Version:

10 PROJEKTERINGSSKEDE: DETALJPROJEKTERING - FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Förfrågningsunderlaget skall alltid ha en sådan form och innehålla alla erforderliga detaljer för att entreprenören skall kunna beräkna kostnaderna och lämna ett bindande anbud utan reservationer. Handlingar skall redovisa mark, byggnad, situationsplan, huvudritningar och tekniska lösningar så detaljerat att omfattning, kvalitet och utförande av ingående konstruktioner, apparater och material framgår helt entydigt. Underlaget skall vidare redovisa entreprenadens omfattning och dess gränser. Om förändringar sker som ändrar förutsättningarna från systemskedet så skall de delar av systemskedet som berörs göras om. KONSTRUKTION INTERAKTION MELLAN KONSULTER I detta skede sker det egentliga konstruktionsarbetet med dimensionering och bearbetning av systemhandlingarnas generalitet. Utbytet av information mellan de olika konsultdisciplinerna är högst avgörande. Var och en ansvarar för sitt aktiva deltagande vid utbyte av information både för att ge och att få information. Målet är att efter detta skede kan merparten av det återstående konstruktiva arbetet utföras enskilt av respektive konsult. Geometri Byggnadens geometri fastställs. Dimensionering och bearbetning av systemhandlingarna till underlag med status motsvarande 50- delsritningar tas fram. Alla mått och dimensioner bestäms. Vilka kompletterande sektioner och detaljer som skall finnas bestäms gemensamt mellan konsulterna. Principer för undertak och inredning fastställs. Resultatet stäms av med systemskedets förutsättningar. Beskrivningsarbete påbörjas, samordnat med konstruktör. AVSTÄMNING GEOMETRI: PLANER OCH SEKTIONER - planritningar Arkitekt skala 1:50 fastställs i samråd med Konstruktör, El- och VVS-konsult - principer för undertak typer, höjder och indelning bestäms - var och vilka kompletterande sektioner och detaljer som behövs bestäms, samt i vilken skala de skall redovisas - gränsdragning Arkitekt / Konstruktör - behov av inklädnader och takgenomföringar anges principiellt - konsekvenser, miljö- och hälsa, av valda material verifieras - konsekvenser arbetsmiljö för valda material verifieras Version:

11 Detaljering BILAGA ARKITEKT I detta skede ritas merparten av byggnadens detaljer och inredning. Kontakten och dialogen mellan de inblandade konsulterna är tät och detaljerad. Samtliga förutsättningar för utförande av resterande arbete skall redovisas. Efter denna fas är detaljering så klar att respektive konsult själv kan rita klart sina ritningar. Ansvar för detaljernas lösande är gemensamt för arkitekten och konstruktören. Arkitekten är samordningsansvarig. AVSTÄMNING: KONSULTSAMORDNING: Vid konsultsamordningsmöte samordnas - undertak - inklädnader för installationer och brandskydd - inredning - sektioner och detaljer - utrustning - höjder - byggdelars uppbyggnad, bland annat m.a.p. fukt, energi inkl. köldbryggor - håltagning, ursparing, gropar - VVS installationer mot elinstallationer - uppfyllandet av brandkrav - gränsdragning - tillträdesvägar - plats för service - lås, larm, passagesystem FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Detaljeringen av förfrågningsunderlaget kan variera beroende på projektets art men skall alltid ha en sådan form att entreprenörerna kan beräkna sina kostnader och att det klart framgår vad som skall ingå i upphandlingen och hur kvaliteten på produkten kommer att säkerställas. Kärnfastigheters mall för administrativa föreskrifter anpassas till det aktuella projektet. Respektive konsult kompletterar texten tillsammans med projektledaren. Handlingarna skall betecknas FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG och dateras. Dokumentation I detta skede tas ett komplett preliminärt förfrågningsunderlag fram inför slutsamordning bestående av alla ritningar och beskrivningar inklusive eventuella bygg-pm. Utbyte av kompletterande detaljuppgifter utförs. Hänvisning till annans handling får ej göras utan överenskommelse mellan parterna Respektive projektör skall verifiera att av den lämnade uppgifter har införts rätt i annans handling. Version:

12 Ritningar utförs med redovisningsteknik motsvarande rekommendationer i av Byggstandardiseringen (BST) och SIS utgiven publikation Bygghandlingar 90. Beteckningar och symboler skall följa svensk standard alternativt av branschorganisationer eller BST rekommenderad standard. För ritningar skall användas program enligt Kärnfastigheters CAD manual. Beskrivningar upprättas enligt gällande AMA. Handlingarna skall även innehålla sådana krav som beställaren har för dokumentation, uppföljning och förvaltning av byggnaden. Kompletterande utbyte av uppgifter med övriga projektörer - ursparningar, ev. ingjutningsgods redovisas med mått såväl till storlek som läge - uppgifter om utrustning och inredning - lås, larm, passagesystem - belysning - underlag för samordnad provning till projektör för styr- och övervakning (gäller bl a dörrmiljöer, rökluckor m m) Beskrivningar Beskrivningar upprättas för dokumentation av förfrågningsunderlaget. Förfrågningsunderlaget skall omfatta: - handlingsförteckning innehållande alla förekommande handlingar - byggnads- och målningsbeskrivning alt. byggdelsbeskrivning enl. AMA. - rumsbeskrivning inkl. färgsättning - invändig färgbeskrivning - beskrivning av utvändiga ytskikt och kulörer Ritningar Ritningar upprättas för dokumentation av förfrågningsunderlaget. Förfrågningsunderlaget skall omfatta: - situationsplan, måttsatt 1:500 eller 1:400 - huvudritningar 1:100, Planer inkl. Takplaner, Fasader, Sektioner - relationsritning/annan ritning med redovisad rivning och demontering vid ombyggnad - måttsatta planer 1:50 - undertaksplaner 1:50 samordnad inkl övriga projektörers installationer i undertaket - sektionsritningar 1:50, 1:20 alt 1:25 - detaljsnitt 1:5, 1:10; redovisning av knutpunkter mellan olika byggdelar - redovisning av sammansatta husbyggnadsdelar som trappor, balkonger, - rum med speciell inredning som kök, badrum etc - uppställningsritningar för enskilda husbyggnadsdelar som fönster, dörrar, glaspartier etc som kräver ritningsfigurer - förteckningar; specificering av standardiserade husbyggnadsdelar som dörrar av trä eller metall Ritningsredovisningen avgränsas i normalfallet mot konstruktör enligt nedan: Version:

13 Stomkomplettering: - fasaduppbyggnader, infästningar och anslutningar redovisas av arkitekt - takuppbyggnader, takfall, takbrunnsplaceringar, takgenomföringar och takskyddsanordningar inkl. tillträdesanordning redovisas av arkitekt - termisk isolering inkl isolering av köldbryggor dimensioneras av konstruktör och redovisas av arkitekt. - brandisolering resp. brandskyddsmålning av stomme redovisas av konstruktör, all övrig brandisolering redovisas av arkitekt - ljudisolering redovisas av arkitekt (dimensioneras av akustiker när sådan anlitas) Ritningsredovisningen avgränsas i normalfallet mot mark enligt nedan: - generellt gäller att redovisar allt som byggs på markplanet utanför husets ytterväggar och som inte är infäst i byggnaden - skrapgaller utanför entré dörrar inkl. ram och anslutning mot hus redovisas av arkitekt, Mark & yttre VA projektör redovisar försänkning i markbeläggning - lösning på stuprörsanslutningar vid mark tags fram gemensamt och redovisas av mark & yttre VA projektör AVSTÄMNING: SLUTSAMORDNING. - arkitekten ansvarar för samordningen och redovisning av installationer i/på undertak - arkitekt svarar för framtagningen av samplottade ritningar Kontroll Efter den gemensamma slutsamordningen av dokumentationen ovan införs de överenskomna förändringarna och kompletteringarna. En granskningshandling upprättas och distribueras. Kontrollskedet anger inte ett skede där egenkontrollen skall börja utan ett skede där den avslutas. Egenkontroll skall utföras kontinuerligt under alla de tidigare skedena. Så kallade konstruktionsgenomgångar skall utföras internt i alla de tidigare skedena. Efter varje avslutat skede (Program-, System-, och Detaljprojekteringsskede) skall en slutgenomgång utföras där eventuella kvarvarande fel upptäckta i de tidigare konstruktionsgenomgångarna skall vara åtgärdade. Av annan utförd AF del kompletteras med specifik text för handlingsförteckning, personuppgifter etc. AVSTÄMNING: SLUTGRANSKNING - remiss till aktuell förvaltning/nyttjare, förvaltare och sakkunniga AVSTÄMNING: KALKYL - arkitekten gör en sammanställning av de kostnadspåverkande förändringar som skett samt dess kostnad Version:

14 Färdigställande BILAGA ARKITEKT När inkomna granskningssynpunkter bearbetats och handlingarna har uppdaterats färdigställs Förfrågningsunderlaget och en intern genomgång utförs kallad frisläppande av handling. I denna säkerställer man att underlaget är komplett och att inga kvarvarande fel finns. Därefter distribueras handlingarna till av projektledaren angiven plats. AVSTÄMNING: SKEDE DETALJPROJEKTERING - arkitekt deltar och delger återföring av erfarenheter - UPPHANDLING AV ENTREPRENÖRER - arkitekt deltar endast vid behov Version:

15 BYGGSKEDE BILAGA ARKITEKT Byggskedet inleds med att färdigställa bygghandlingarna. Vid ombyggnad kan kompletterande inventeringar vara nödvändiga särskilt om det förekommit rivningsarbeten. Eventuella förändringar skall utredas och förslag till åtgärder upprättas. Bygghandling Bygghandlingarna skall ge entreprenören den information denne behöver för att uppfylla byggherrens krav som hämtats från systemprojekteringen. Efter det att entreprenör är upphandlad skall bygghandlingarna färdigställas. Respektive konsult arbetar då in de eventuella förändringar som upphandlingen har inneburit. Konsult deltar efter behov vid startmöte med entreprenörerna. Projektledaren kallar de som skall närvara. AVSTÄMNING BYGGHANDLING: - slutlig egenkontroll, samordning vid behov STARTMÖTE MED ENTREPRENÖRER - arkitekt deltar Produktion Arkitekten deltar vid informationsmöten / konstruktionsgenomgångar inför påbörjande av nya arbetsmoment på byggarbetsplatsen samt skall ha beredskap att svara på telefonfrågor och göra arbetsplatsbesök vid behov. Normalt förmedlas dessa frågor via beställarens representanter i byggprocessen. Frågor som förmedlas direkt mellan entreprenör och konsult skall dokumenteras och kännedomskopia skall delges beställarens representant. Information skall även omfatta de arbetsmoment i entreprenaden som projektören identifierat som kritiska ur kvalitets-, arbetsmiljö och miljö- /hälsosynpunkt. Arkitekten sammanställer underlag till en Hyresgästpärm som byggnadsentreprenören sedan sammanställer. Gäller pärm och orienterande uppgifter. Dokumentation Relationshandlingar upprättas från det underlag som entreprenörerna har tillhandahållit. För de arbeten i entreprenaden som innebär konstruktion och projektering ingår för entreprenören att ta fram relationshandlingar enligt respektive bilaga. Överlämning av ett slutfört projekt till förvaltaren utförs i samband med godkänd slutbesiktning. SLUTBESIKTNING - arkitekt deltar normalt inte vid slutbesiktning - arkitekten deltar normalt inte vid överlämning av projekt till förvaltaren Version:

16 AVSTÄMNING: BYGGSKEDE - arkitekten sammanställer sina synpunkter och deltar vid möte om återföring av erfarenheter från byggprocessen. Version:

17 FÖRVALTNINGSSKEDE Under förvaltningsskedet skall uppföljning av det levererade projektet utföras. I projektet inblandade sakkunniga, entreprenörer projektörer, förvaltning/nyttjare skall tillsammans med förvaltaren, driftpersonal, Kärnfastigheters teknikavdelning och projektledaren träffas för att utvärdera det färdiga resultatet. Vid behov kallas även berörda projektörer. Driftuppföljning Driftuppföljning innebär bl a att de förväntade energimål som satts i projekteringsprocessen verifieras. Men det är även en erfarenhetsåterföring från aktuell förvaltning/nyttjare om vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt i anläggningen. 3-5st möten á 3-4h skall ingå i projektet. Normalt leder och protokollför sakkunnig VVS/Styr mötet. Det sista mötet skall hållas precis innan 2-års besiktningen. Vid det bör även projektörerna och samordningsansvarig för energi och eventuellt för fukt deltaga och då görs även en genomgång av de samlade erfarenheterna. Tillhandahållna mallar: - protokollmall för Driftuppföljningsmöte Utförande: Projektledaren ansvarar för: - att kallelse utöver den i utlåtandet inskrivna sker till berörda - att aktuell förvaltning/nyttjare till mötet har sammanställt synpunkter avseende: - funktion - trivsel - klimat - belysning - akustik - säkerhet - rätt/fel - att förvaltaren till mötet ska ha sammanställt synpunkter på: - funktion - slitage/underhåll - rätt/fel - energi användning uppdelad på energislag och poster - fukt - service - att driftorganisationen till mötet ska ha sammanställt synpunkter på: - funktion - slitage/underhåll - rätt/fel - service Version:

18 TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR BYGGNADER Anvisningar upptar punkter där Kärnfastigheters krav eller önskemål är en skärpning i förhållande till BBR:s krav eller ligger utanför BBR:s område. Punkter där arkitektens generella kunskaper skall vara tillräckliga tas ej upp här. Tillgänglighet Dörrbredder Innerdörrar som enl. BBR får vara typ K9 skall ha bredden K10. Entrédörrar och dörrar mellan olika kommunikationsutrymmen skall ha fria bredden motsvarande K11. Obs! Aluminiumkarmar och karmar till fönsterdörrar har ofta en sådan storlek att dessa dörrtyper måste breddas ytterliggare för att få tillräcklig fri bredd. Ramplutningar BBR-krav lutning 1/12, i vissa fall 1/20. 1/20 eller ännu om möjligt ännu flackare skall om möjligt eftersträvas i alla lägen. Särskilt viktigt för vårdboenden. Tröskelutformning BBR tillåter golvtrösklar med en höjd av 20 mm. Detta är dock svårforcerat för speciellt äldre rullstolsburna och bör undvikas. Golvtrösklar bör undvikas helt inomhus i boenden och arbetsplatser så långt som möjligt. Brand- och ljudkrav måste dock beaktas. Automatiska trösklar i dörrbladen bör övervägas i miljöer med många rullstolsburna eller där transporter sker på vagnar om brand- eller ljudkrav kräver tröskel. Balkongtrösklar är oftast nödvändiga men måste utformas omsorgsfullt med tanke på motstridiga krav på funktion och fuktsäkerhet. Wc för rullstolsburna skall aldrig ha golvtröskel. Om ljud- eller brandkrav föreligger föreskriv automatisk tröskel. Wc/d i vårdboende skall aldrig ha golvtröskel. Stor omsorg måste läggas på förhållandet mellan golvfall och golvutformningen vid dörr. Entrépartier av aluminium utförs med helförsänkt tröskel. Version:

19 Fukt Omvända tak; plastfolie skall läggas även på diffusionstäta underlag p.g.a. byggfukt. Kondens från hushållsmaskiner disk, torktumlare; t.ex. ånga från diskmaskin som skadar fanerad inredning. Dagvatten, krav på lösningar; utvändiga stuprör, självrensande lövsil. Invändig takavvattning skall undvikas. Val av mattor; på betonggolv på mark med hänsyn till aktuell relativ fuktighet vid läggningstillfället. Terrassbjälklag; undviks i princip om nödvändigt hög kvalitet på isolering typ foamglas. Förbjudna konstruktioner: - uteluftsventilerade krypgrunder - platta på mark utan underliggande värmeisolering - invändig isolering av källarväggar - oventilerade putsfasader på yttervägg med regelstomme - invändig avvattning Energi Se Riktlinjer Energiprestanda och Inneklimat för Kärnfastigheter för Kärnfastigheters energimål. Arkitekten tar redan på ett tidigt stadium som utgångspunkt att en ny byggnad skall vara välisolerad. Uppbyggnad av väggar och tak; lämpliga typer för att få låga transmissions- och konvektionsförluster och för att minimera problem med genomföringar. Byggnadsdelarnas u-värde skall väljas anpassas och avvägas mot ställda krav på energiförbrukningen. Solavskärmning; vid behov utvändig solavskärmning. Säkerhet Inom äldrevården är inte alltid BBR-kraven tillräckliga eftersom vårdtagarna ofta har nedsatt rörlighet och/eller är dementa. Därför måste följande krav skärpas för äldrevård: Säkerhet mot fall; Den högre räckeshöjden 1.1 m ses som norm även där det generella regelverket medger lägre höjd. Detta gäller utvändigt och invändigt. Vid öppningsbara fönster med underkant lägre än 1,1 m kompletteras med överliggare på 1.1 m över golv. Version:

20 Nedåtgående trappor; även enkla steg förses med grind eller annat lämpligt hinder som förhindrar fall av misstag. Låsning - begränsning av tillgänglighet; Olika låssituationer för bl.a. senildementa kartläggs i samarbete med aktuell förvaltning. Gäller dörrar men även olika typer av skåp för mat, medicin, kemikalier, värdesaker etc. Låsning samordnas med aktuell förvaltning. elkonsult och helst låsexpert avseende passagesystem, inbrottslarm, brandlarm och dörrautomatik. Skötsel, underhåll Ytmaterial skall alltid väljas utifrån verksamhetens förväntade användning och dess slitage. Fönsterputs, vädring; Metod för hur fönsterputs skall gå till skall godkännas av förvaltaren. Städbarhet; Ytskikt framförallt på golv skall väljas utifrån verksamhetens- och estetiska krav men även ur städsynpunkt. De alternativa förslagen i typrummen accepteras. Utomhusmålning, produkter som skall målningsunderhållas utomhus undvikes i största utsträckning där inte detta krävs av andra vägande skäl. Skolor; stuprör byggs på nedre delar av ståltuber, varmförzinkade. Version:

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

BILAGA FÖRVALTARE/TEKNISK FÖRVALTARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FÖRVALTARE/TEKNISK FÖRVALTARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version 2 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

BILAGA MARK OCH YTTRE VA KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA MARK OCH YTTRE VA KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 3 BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Preliminärt Lokalprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA KONSTRUKTÖR KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA KONSTRUKTÖR KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 3 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA ARBETSMILJÖ KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA ARBETSMILJÖ KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 3 BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA MILJÖ OCH HÄLSA KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA MILJÖ OCH HÄLSA KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 3 BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA ENERGI KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA ENERGI KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

BILAGA STYRSYSTEM KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA STYRSYSTEM KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 3 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0BEHOVSANALYS... 4 1BKRAVSPECIFIKATIONER... 4 31BLokal- och funktionsprogram... 4 41BLokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 51Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA AKUSTIK KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA AKUSTIK KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 3 BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Preliminärt Lokalprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA GEOTEKNIK KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA GEOTEKNIK KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 3 BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA BRANDSKYDD KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA BRANDSKYDD KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram...

Läs mer

BILAGA EL, TELE, OCH TRANSPORTSYSTEM KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA EL, TELE, OCH TRANSPORTSYSTEM KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR BILAGA EL, TELE, OCH TRANSPORTSYSTEM Version: 3 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning

Läs mer

BILAGA VENTILATION, VÄRME OCH SANITET KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA VENTILATION, VÄRME OCH SANITET KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 3 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram...

Läs mer

GENERELLA ANVISNINGAR

GENERELLA ANVISNINGAR Beskrivning av projekteringsprocessen för om- och nybyggnadsprojekt inom Kärnfastigheter i Helsingborg samt projekteringsanvisningar för respektive deltagare i projekteringsprocessen Helsingborgs Stad

Läs mer

BILAGA PROJEKTLEDARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA PROJEKTLEDARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 3 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 ARBETSMETODIK... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATIONER... 5 Lokal- och funktionsprogram... 5 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys...

Läs mer

UPPDRAGSSPECIFIKATION

UPPDRAGSSPECIFIKATION UPPDRAGSSPECIFIKATION BYGGKONSULTENS UPPDRAG 1. PROGRAMSKEDE Ingår inte i uppdraget. Program har utarbetats av beställaren. 2. FÖRSLAGSHANDLINGAR Förslagshandlingar utgör en översiktlig redovisning av

Läs mer

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar Bilaga Energi ROLLBESKRIVNINGAR Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Energi, Rollbeskrivningar December 2018 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar.

Läs mer

MILJÖBYGGPROGRAM SYD. Kap 5 Byggnadsakustik 2013-03-14 Eva Sjödahl

MILJÖBYGGPROGRAM SYD. Kap 5 Byggnadsakustik 2013-03-14 Eva Sjödahl MILJÖBYGGPROGRAM SYD Kap 5 Byggnadsakustik 2013-03-14 Eva Sjödahl Kärnområden Miljöbyggprogram Syd version 2 innehåller följande kärnområden 1. Energi 2. Fuktsäkerhet 3. Innemiljö 4. Urban biologisk mångfald

Läs mer

Bilen 25. Förfrågningsunderlag. RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad. Handling 6.2 Sidantal 3. Upprättad 2014-05-09 av Simon Sundström

Bilen 25. Förfrågningsunderlag. RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad. Handling 6.2 Sidantal 3. Upprättad 2014-05-09 av Simon Sundström Handling 6.2 Sidantal 3 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 RAMBESKRIVNING- HUS... 3 3(6) 0 RAMBESKRIVNING-HUS

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida

Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida KRAVSPECIFIKATION KRAVSPEC 7.2 BILAGA 5 LSU2014-0028 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OMFATTNING... 2 1.1 Geoteknik...2 1.2 Mark och Anläggning...2 1.3 Bygg, Hus...3 1.4 Installation, VVS...4 1.5 Installation,

Läs mer

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen

Läs mer

Fuktbegrepp - definitioner

Fuktbegrepp - definitioner 1 Fuktbegrepp - definitioner Översikt SKEDE AKTIVITET RESULTAT UTFÖRARE PROGRAM Att (om)formulera byggherrens krav på fuktsäkerhet i program och AF eller i ett speciellt fuktsäkerhetsprogram Upprätta en

Läs mer

Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus

Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus KRAVSPECIFIKATION KRAVSPEC 7 BILAGA 3 1 (8) Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus Leverans är granskad avseende: Kommentar: Sign: Struktur/Dokumentutformning: Katalogstruktur. Filnamn,

Läs mer

Utförs av Aktivitet Not Skede Huvudarena Arkitekt tidig Volymstudie av kommersiella lokaler och Pågår. Klart sep-14

Utförs av Aktivitet Not Skede Huvudarena Arkitekt tidig Volymstudie av kommersiella lokaler och Pågår. Klart sep-14 014-07-14 Rev B 014-09-18 Uppsala Kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB 1 (8) Underlag och handlingar i skede 1 tas fram som del i ett beslutsunderlag för kommunstyrelse/ -fullmäktige och tas fram

Läs mer

Ombyggnad - processen Lilliehorn Konsult AB Per Lilliehorn

Ombyggnad - processen Lilliehorn Konsult AB Per Lilliehorn Ombyggnad - processen Per Lilliehorn Standardförändringar 2 Byggprocessen Min definition: Börjar med att någon vill bygga ett nytt hus eller bygga om ett befintligt och slutar med att byggnaden, efter

Läs mer

B Engström konsult ab

B Engström konsult ab 1(5) B Engström konsult ab Runstensvägen 26, 446 35 ÄLVÄNGEN, Tel. 0303-746 373 RÅD & ANVISNINGAR PROJEKTERING AV LIVMEDELSLOKALER PLANERING Anvisningarna avser ny- och ombyggnad av livsmedelslokal Livsmedelslokalerna

Läs mer

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Kort om Lokalförvaltningen Förvaltar offentliga lokaler för Göteborgs Stad: - förskolor, skolor, äldreboende, gruppbostäder,

Läs mer

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Projektnamn, Projektnummer Upprättad av: Fuktsakkunnig, ort, datum Godkänd av: Byggherre, ort, datum Senast reviderad Datum Fuktsäkerhet i byggprocessen. Version 1.0. 1 Anvisning

Läs mer

Vändskivan 5 B Svenska Kakel

Vändskivan 5 B Svenska Kakel Handling 6.2 Sidantal 3 Vändskivan 5 B Svenska Kakel Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad ombyggnad Upprättad av Lars-Göran Hedström Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 CHECKLISTA

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 CHECKLISTA UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 Upphandling av projektörer Administrativa föreskrifter Informationsleveranser Checklista Bilagor September 2016 CHECKLISTA Underlag för vilka krav som

Läs mer

Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS

Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Handling 6.2 Sidantal 3 Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad om och tillbyggnad Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0

Läs mer

Uppdatering EIO Q Ledningssystem

Uppdatering EIO Q Ledningssystem Uppdatering EIO Q Ledningssystem December 2017 Följande dokument har uppdaterats: - Startsida - Strategiprocessen - Årsplan - Nödläge - Organisationsplan - Presentation Ledningssystemet - Försäljning -

Läs mer

Introduktion till kvalitetssäkringsmetoderna ByggaF, ByggaL och ByggaE

Introduktion till kvalitetssäkringsmetoderna ByggaF, ByggaL och ByggaE Introduktion till kvalitetssäkringsmetoderna ByggaF, ByggaL och ByggaE Thorbjörn Gustavsson SP - Byggnadsfysik och innemiljö Fuktsäkerhetsansvarig Projektering Varför kvalitetssäkring? Med kvalitetssäkring

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 FÖRKORTNINGAR 2 PROJEKTERING 3 4 LÅS LÅSINDIKERING 5 2(5) ALLMÄNT Dessa anvisningar Dessa anvisningar har

Läs mer

SKOLFS. beslutade den maj 2015.

SKOLFS. beslutade den maj 2015. SKOLFS Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:44) om ämnesplan för ämnet samhällsbyggande i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den maj

Läs mer

Storheden 1:55 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS

Storheden 1:55 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Handling 6.7 Sidantal 3 Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad Bygg Måla Golv Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign Rivning samt tak 2013-11-28 SS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ämnet samhällsbyggande behandlar byggprocessens olika delar samt byggmaterial, byggnadsteknik och installationsteknik.

Ämnet samhällsbyggande behandlar byggprocessens olika delar samt byggmaterial, byggnadsteknik och installationsteknik. SAMHÄLLSBYGGANDE Ämnet samhällsbyggande behandlar byggprocessens olika delar samt byggmaterial, byggnadsteknik och installationsteknik. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet samhällsbyggande ska syfta till

Läs mer

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader ByggaF L E www.fuktcentrum.se www.lufttathet.se Finansiärer till ByggaE ByggaE utvecklas i samverkan med företagen inom FoU Väst. Finansieras av:

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

TALLMON VÅRDHEM Älvkarleby kommun, Sverige

TALLMON VÅRDHEM Älvkarleby kommun, Sverige TALLMON VÅRDHEM Älvkarleby kommun, Sverige Kund: Älvkarleby kommun Version: Datum: 27 Maj 2015 Utgiven av: Kai Luotsinen WSP Upprättad av: Per Dahlhjelm WSP Teknik Statusbedömning Teknisk Due Diligence

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR ABS 09

ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR ABS 09 BRF UTSIKTEN TORSBYFJÄRDEN, VÄRMDÖ ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR ABS 09 Tillbyggnad 20 radhus Ljung 1:4, Värmdö 2012-06-18 Upprättad av: Ingrid Westman 2012-06-18 ALLMÄN ORIENTERING Brf Utsikten Torsbyfjärden

Läs mer

UPPDRAGSSPECIFIKATION

UPPDRAGSSPECIFIKATION UPPDRAGSSPECIFIKATION VVS-KONSULTENS UPPDRAG 1. PROGRAMSKEDE Ingår inte i uppdraget. Åtgärdsprogram, förstudie och skissritningar bifogas. 2. FÖRSLAGSHANDLINGAR Förslagshandlingar utgör en översiktlig

Läs mer

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 1/6 Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 2013-03-08 1. INLEDNING Denna förfrågan avser projektering av Arkitekthandlingar. Som option kan även uppdraget utökas och komma att omfatta upphandling och samordning

Läs mer

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Information angående stambyte mm överlämnat på informationsmötet den 23 November Vi på Projektledarhuset AB, har erhållit styrelsens

Läs mer

_A6IW BYGGSUPPORTEN AB

_A6IW BYGGSUPPORTEN AB _A6IW BYGGSUPPORTEN AB KONTROLLPLAN ENLIGT 10 kap 6 plan & bygglagen Samhai!sby2c,n.'.r4mnden FOUANDE INGAR I TJANSTEN: 2016-02- 0 :3 Uppratta kontrollplan Medverka vid tekniskt samrad Besok pa arbetsplatsen

Läs mer

BILAGA 3 Leveransplan

BILAGA 3 Leveransplan BILAGA 3 Leveransplan Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0 Senast reviderad 2007-10-01 Ett samarbete mellan: Bilaga 3 Leveransplan 2 (10) Innehållsförteckning 1 Leveransplan...3

Läs mer

KV HÄGERN 11, LULEÅ OMBYGGNAD AV KONTORSLOKALER 2012. BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2012-02-15. WSP Byggprojektering

KV HÄGERN 11, LULEÅ OMBYGGNAD AV KONTORSLOKALER 2012. BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2012-02-15. WSP Byggprojektering Utgåva 1, förfrågningsskede H:\LULEÅ\CENTRUM\HÄGERN\HÄGERN 2012\BD1\Hägern 2012 bdf1doc.doc Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2012-02-15 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering

Läs mer

Vårdsätra 14:4 Takomläggning RAMBESKRIVNING

Vårdsätra 14:4 Takomläggning RAMBESKRIVNING Vårdsätra 14:4 Takomläggning Totalentreprenad RAMBESKRIVNING 2015-02-15 Rev Rev.datum Sign Strandbodgatan 1 Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 00 www.temagruppen.se 190100000 Upprättad av: Per Liljestrand

Läs mer

Lilliehorn Konsult AB. Rebus 1. Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100. 2012 Folkuniversitetet_Ombyggnadsprojekt

Lilliehorn Konsult AB. Rebus 1. Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100. 2012 Folkuniversitetet_Ombyggnadsprojekt Rebus 1 Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100 1 Byggprocessen Min definition: Börjar med att någon vill bygga ett nytt hus eller bygga om ett befintligt och slutar med

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Rutin för Kontrollansvarig

Rutin för Kontrollansvarig .docx 1/8 Syfte Syftet med denna rutin är att säkerställa att arbetet som kontrollansvarig enlig PBL sker systematiskt och enligt lagens krav samt enligt överenskommelse med kunden. = Kontrollansvarig,

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

KVALITETSPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Projektorganisation. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag

KVALITETSPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Projektorganisation. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag KVALITETSPLAN Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- Generai- Under- Utförande- Entreprenad 1 entreprenad j entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud Beställarens Platschef Projektorganisation

Läs mer

Beständiga träprodukter -Krav och Önskemål - ur ett användar perspektiv.

Beständiga träprodukter -Krav och Önskemål - ur ett användar perspektiv. Lars Dahlberg Direkttel: 070 / 645 04 78 Beständiga träprodukter -Krav och Önskemål - ur ett användar perspektiv. Egen historik: Verksam inom Byggentreprenörledet mellan 1971 och 2003, Med arbetsuppgifter

Läs mer

Kursprogram. Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen

Kursprogram. Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen Kursprogram Bakgrund Skärpta regler för fukt i byggnader gäller i BBR sedan 2007. Byggnader ska utformas så att fukt inte orsakar skador, elak lukt eller

Läs mer

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF, 1 Bakgrund 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF 2012-2013 vidareutvecklades ByggaF till svensk branschstandard

Läs mer

Bilaga Riktlinjer LCC

Bilaga Riktlinjer LCC Bilaga Riktlinjer LCC Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Riktlinjer LCC Augusti 2019 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar. Denna

Läs mer

Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer

Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Organisationsnummer Byggherrens förslag på kontrollplan enligt 10 kap. 6 i plan och bygglagen (2010:900) för ärenden utan krav på certifierad kontrollansvarig och tekniskt samråd Upprättad datum:.... Senaste revidering datum:...

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

STYRSÖ BLACK & WHITE ENTREPRENAD- OCH RUMSBESKRIVNING

STYRSÖ BLACK & WHITE ENTREPRENAD- OCH RUMSBESKRIVNING ENTREPRENAD- OCH RUMSBESKRIVNING GENERELLT ENTREPRENADBESKRIVNIG ENTREPRENADBESKRIVNING UTG. 2 2014-08-08 Åtagande gäller nybyggnation av enfamiljshus baserat på plan- och fasadritningar, leveransbeskrivning

Läs mer

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum HANDLING FU1 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG C5 Gruppen AB Karlbergsvägen 84 113 35 STOCKHOLM Tel 08-690 26 90 Fax 08-690 26 99 Beställare. Lägenhet nr Ort:.. Datum.....

Läs mer

1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35

1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35 Innehåll Inledning 5 1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35 2 Genomförande av konsultuppdrag och utförande av entreprenad 39 Uppstart 41 Startmöte 46 Kartläggning

Läs mer

Utredningsrapport. Vikdalens barn Fastighet: Kv. Sicklaön 380:6 Järlastigen 1, Nacka. Antal sidor: 6 st. Stockholm 2012-03-13 1 (6)

Utredningsrapport. Vikdalens barn Fastighet: Kv. Sicklaön 380:6 Järlastigen 1, Nacka. Antal sidor: 6 st. Stockholm 2012-03-13 1 (6) Utredningsrapport Vikdalens barn Fastighet: Kv. Sicklaön 380:6 Järlastigen 1, Nacka. Antal sidor: 6 st. Stockholm 2012-03-13 1 (6) Innehåll 1. Uppdragets omfattning... 3 2. Mål... 3 3. Underlag... 3 4.

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Byggherrens fuktsäkerhetskrav och krav på aktiviteter

Byggherrens fuktsäkerhetskrav och krav på aktiviteter Byggherrens fuktsäkerhetskrav och krav på aktiviteter Nedan följer förslag på tekniska krav och krav på aktiviteter som byggherren kan ställa utöver samhällets krav. Byggherren gör överväganden avseende

Läs mer

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola Byggprocessen VBEA01 Introduktion Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola 1 - Allmän information Introduktion - Kurslitteratur/kurskompendium - Grupper

Läs mer

HUDIKSVALLS KOMMUN Kv BOKHANDELN 1 KULTURHUSET GLADA HUDIK TÄTSKIKT PÅ YTTERTAK OMBYGGNAD RAMBESKRIVNING

HUDIKSVALLS KOMMUN Kv BOKHANDELN 1 KULTURHUSET GLADA HUDIK TÄTSKIKT PÅ YTTERTAK OMBYGGNAD RAMBESKRIVNING KULTURHUSET GLADA HUDIK TÄTSKIKT PÅ YTTERTAK OMBYGGNAD Ansluter till Hus AMA 11 SÖDERHAMN 2014-05-20 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Sid 1 (11) TÄTSKIKT PÅ YTTERTAK, OMBYGGNAD Sid 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37. Vi har tidigare lovat att hålla ett informationsmöte om kommande renoveringar av tak, fasader

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

Kvalitetssäkringssystem

Kvalitetssäkringssystem Kvalitetssäkringssystem för förbättrad inomhusmiljö och energiprestanda vid renovering av flerbostadshus 1 Kvalitetssäkring vid renovering av flerbostadshus 2 Kvalitetssäkringssystemet - Överblick 3 Fem

Läs mer

Förfrågningsunderlag, innehåll i korthet

Förfrågningsunderlag, innehåll i korthet Förfrågningsunderlag, innehåll i korthet Krav på leverantörens tekniska specifikationer Utvärderingsregler Kommersiella villkor Administrativa bestämmelser Sara Bäckström 2 Förfrågningsunderlag, krav Tillfrågade

Läs mer

Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05

Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05 Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05 ENERGI INNEHÅLLSFÖRTECKNING ENERGI... 2 SYFTE... 3 Allmänna anvisningar... 4 Kravbeskrivning... 4 Effekt... 4 Energi... 4 Kompensation för skuggning... 5 Ventilationstillägg...

Läs mer

Kvalitets- och miljöplan SolTech Energy

Kvalitets- och miljöplan SolTech Energy SolTech Energy Sara Klingberg 441 88 51 2013-11-18 A 2 (7) nnehållsförteckning 1 Policy... 3 1.1 Mål... 3 1.2 Befogenheter och ansvar... 3 1.3 Miljöinriktning... 3 1.4 Miljöpolicy... 3 2 Organisation...

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN 5 2014\BD2\bdf2.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-02-14 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Box 918 971 27 Luleå Besök:

Läs mer

Standardmodeller för administrativa lokaler

Standardmodeller för administrativa lokaler Standardmodeller för administrativa lokaler UPPRÄTTAT AV FASTIGHET Innehåll Sida Inledning - Adminstrativa lokaler vid VLL - Adminstrativa lokaler sett ur ett förvaltningsperspektiv - Allmänt om kontorslokaler

Läs mer

Teknisk Beskrivning Generell beskrivning stadsvillor 2015-12-04 Stadsvillor Runstenen Nybyggnad Bostäder Sörbygatan, Gävle

Teknisk Beskrivning Generell beskrivning stadsvillor 2015-12-04 Stadsvillor Runstenen Nybyggnad Bostäder Sörbygatan, Gävle Teknisk Beskrivning Generell beskrivning stadsvillor 2015-12-04 Stadsvillor Runstenen Nybyggnad Bostäder Sörbygatan, Gävle 1 Orientering. Beskrivningen avser nybyggnad av 5 st. stadsvillor (radhus) inom

Läs mer

Lokalprojekt från idé till verklighet

Lokalprojekt från idé till verklighet Lokalprojekt från idé till verklighet Innehållsförteckning 3 Samarbete 4 Att påverka 5 Olika roller 6 Olika skeden 9 Behovsanalys 10 Förstudie 11 Program 12 Genomförande 16 Överlämnande 19 Utvärdering

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Bilaga 9 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det aktuella

Läs mer

Berviksskolan. Företag: Luleå Kommun Tekniska Förvaltningen. Sida 1 (9) VAP01-2011-09-02 08:50:01

Berviksskolan. Företag: Luleå Kommun Tekniska Förvaltningen. Sida 1 (9) VAP01-2011-09-02 08:50:01 Sida 1 (9) Urval: Dokument.Dokument börjar med 1003 Dokument.Dokumenttyp lika med Ritning 1003.00.01 01 Ritning Situationsplan A03-71-01 Situationsplan 1995-09-22 00:00:00 1003.00.04 01 Ritning 60:01 Situationsplan

Läs mer

Projekteringsprocessen. Construction Management

Projekteringsprocessen. Construction Management Projekteringsprocessen Construction Management Byggprocessen 2 Projekteringsprocessen 3 Påverkan från omvärlden Samhällsförändringar Politiska förändringar Finansiella förutsättningar Lokala opinioner

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Beräknad och verklig energianvändning

Beräknad och verklig energianvändning Beräknad och verklig energianvändning 2016-11-29 Jasenka Hot 2016-04-05 Helhet exempel Norra Djurgårdsstaden, Stockholm Uppdrag åt Exploateringskontoret 1) - Begära in och granska energiberäkningar kontinuerligt

Läs mer

STYRDOKUMENT ENERGI OCH BYGG

STYRDOKUMENT ENERGI OCH BYGG Reviderad: Fastställd: 2008-04-08 : STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun 2 (5) INNEHÅLL 1 ALLMÄNT 4 2 ENERGIBEHOV 4 3 U-VÄRDEN 4 4 TÄTHET 4 5 ÖVRIGT 5 3 (5) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument

Läs mer

Metodbeskrivning ByggaE Metod för kvalitetssäkring av energieffektiva byggnader

Metodbeskrivning ByggaE Metod för kvalitetssäkring av energieffektiva byggnader Metod för kvalitetssäkring av energieffektiva byggnader Version 2019-01-24 www.byggae.se Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 3 Projektgrupp 3 Användaranvisning 3 ByggaE metodgenomgång 4 1 Planering 6

Läs mer

Projekteringskrav Märkning, Provning, Dokumentation mm 2010-07-01

Projekteringskrav Märkning, Provning, Dokumentation mm 2010-07-01 2253-M-015-100701 version 2 Projekteringskrav Märkning, Provning, Dokumentation mm 2010-07-01 Projekteringsanvisningen är avsedd som en hjälp vid projektering och är avsedd att läsas som en teknisk standard

Läs mer

Byggproduktion I BYGB15 VT2012 Projekt-PM utökat och justerat 2012-03-13 Med fördjupade råd och anvisningar för arbetsuppgiften

Byggproduktion I BYGB15 VT2012 Projekt-PM utökat och justerat 2012-03-13 Med fördjupade råd och anvisningar för arbetsuppgiften Karlstad universitet Energi- miljö och byggteknik Byggproduktion I BYGB15 VT2012 Projekt-PM utökat och justerat 2012-03-13 Med fördjupade råd och anvisningar för arbetsuppgiften Nya mindre kompletteringar

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ändringsdatum Ver.Rev/Bet Referens LSU MIKAEL ERIKSSON

Upprättad av Godkänd Datum Ändringsdatum Ver.Rev/Bet Referens LSU MIKAEL ERIKSSON KRVSPECIFIKTION KRVSPEC 7.1.1 BILG 5 LSU2014-0028 1 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OMFTTNING... 2 1.1 Geoteknik...2 1.2 Mark och nläggning...2 1.3 Omfattning Bygg, Hus...3 1.4 Omfattning Installation, VVS...4

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år;

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade den -- maj 2015. Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 2 förordning

Läs mer

KONTROLLPLAN SÄKERHETSANVISNINGAR FÖR KONSULTER. 2253-M055-090226

KONTROLLPLAN SÄKERHETSANVISNINGAR FÖR KONSULTER. 2253-M055-090226 Denna kontrollplan är avsedd som ett hjälpmedel för att kravelementen i Anvisningar för säkerhetsinstallationer i Gävle kommun daterad 2001-01-08 uppfylls vid projektering av säkerhetsanläggningar. Totalansvaret

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL kap

Kontrollplan enligt PBL kap Dnr B 2016-001291 Ankom 2016-11-15 Adress: Sida 1 av 10 Byggherre Byggherre namn Propio Tollare 3 AB Adress Box 3621 103 59 Stockholm Kontaktperson John Hunter Telefon 073-313 3283 E-postadress john@propio.se

Läs mer

Teknisk handbok Projektering

Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering... 1 Läsanvisningar... 2 1. Lagar, bestämmelser och riktlinjer... 2 1.1. Handlingar som åberopas... 2 2. Projektledning... 2 2.1. Projektstart...

Läs mer

PM - Kostnadsbedömning 1 (7)

PM - Kostnadsbedömning 1 (7) PM - Kostnadsbedömning 1 (7) ABadABACUMBygg+&Fastighetsadministration Kaptensgatan3,70365ÖREBRO Tel0199307330 Mobil07096651918 Rev. Ljusnarshallen, Kopparberg Kostnadsbedömning för om och tillbyggnader

Läs mer

Proposition till Brf Riddarsporren24 föreningsstämma inför beslut om tak-, fönster- och fasadrenovering

Proposition till Brf Riddarsporren24 föreningsstämma inför beslut om tak-, fönster- och fasadrenovering Proposition till Brf Riddarsporren24 föreningsstämma inför beslut om tak-, fönster- och fasadrenovering Stockholm 2015-05-04 Efter redovisning vid informationsmöten den 12 mars 2015, öppet hus den 14 och

Läs mer

VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER?

VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER? Serien - Byggherrens betydelse Hur konsulterna vill utveckla byggsektorn i samarbete med byggherrarna VAD BORDE BYGGHERREN KRÄVA AV KONSULTER? Seminarium 25 september 2003 LILJEWALL arkitekter ab Göteborgsregionens

Läs mer

NY BYGGNAD FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET. Detta avtal om projektering ( Avtalet ) har ingåtts mellan följande parter.

NY BYGGNAD FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET. Detta avtal om projektering ( Avtalet ) har ingåtts mellan följande parter. Bilaga10 KONCEPT 2017-04-20 AVTAL OM PROJEKTERING AV PROGRAMHANDLING NY BYGGNAD FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Detta avtal om projektering ( Avtalet ) har ingåtts mellan följande

Läs mer

Kurser Yh Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande

Kurser Yh Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande Kurser Yh Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande Utbildningen har 16 delkurser Arbetsledning och kommunikation Yh-poäng: 15 förstå sin egen personlighet och hur det påverkar den

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer