Frågor och svar Mindre barngrupper i förskolan 2017/2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar Mindre barngrupper i förskolan 2017/2018"

Transkript

1 Frågor och sv Mindre bngrupper i förskolan 2017/2018 Hur beräknas et? I ansökan ska ni ange en prognos för den 15 oktober 2017 för det totala antalet bn och på förskolan om ni inte får och om ni får. Skillnaden mellan ekna multipliceras med antal om ni inte får och med sbeloppet. om ni inte får om ni får ek om ni inte får Förskol e- enhet a b c ek om ni får För förskola a: Skillnaden mellan ek om ni inte får och om ni får är = 4 Multiplicerat med antal om ni inte får, 4*1 = 4 Multiplicerat med sbeloppet per plats, 4*30000 = För förskola b: =13 13*1 = 13 13*30000 = För förskola c: =9 9*1 = 9 9*30000 = Hur beräknas bngruppens storlek? I et beräknas den genomsnittliga eken, dvs, det totala antalet bn som är na på förskolan delat på antal. Om ni på en förskola h två med 10 respektive 20 bn (dvs. totalt 30 bn på två ) är den genomsnittliga eken 15.

2 Hur definier Skolverket en bngrupp? Skolverket definier en bngrupp som "den grupp bnet huvudsakligen ingår i". Det betyder att gruppens sammansättning ska va densamma under större delen av dagen, och också va densamma över tid. Att skapa mindre grupper under en begränsad del av dagen är inte en åtgärd som kan finansieras med hjälp av statset. Det är tillåtet att samla bnen från olika under en begränsad del av dagen, exempelvis på morgonen eller eftermiddagen när det är färre bn på förskolan. Ska vi räkna med de bn som ba går på förskolan några timm per dag? Ni ska räkna med samtliga, oavsett om bnen är på förskolan på hel- eller deltid. På vilka sätt kan man minska bngruppens storlek? Ni kan minska bngruppens storlek genom att ha färre på förskolan eller genom att utöka förskolan med ytterlige. Om ni utök med ytterlige kan ni välja att öka det totala antalet bn på förskolan så länge den genomsnittliga eken minsk (se exempel för förskola c). Vi sökte förra året för att minska bngruppernas storlek. Kan vi söka för att bibehålla förra årets minskning? Om ni tidige h fått för att minska bngrupperna och det nu finns planer på att öka bngruppernas storlek kan ni söka för att motverka en sådan ökning. Det måste finnas ett beslut på att ni planer att öka bngruppernas storlek om ni inte får. Om ni tidige fått för att minska bngruppen till 20 bn på en och det utan fortsatt finns planer på att öka bngruppen till 25 bn fyller ni i ansökan som i exemplet nedan. om ni inte får om ni får ek om ni inte får Förskol e- enhet x ek om ni får

3 Hur söker vi för att motverka en utökning av bngruppens storlek? Om ni h planer på att öka bngruppernas storlek kan ni söka för att motverka en sådan ökning. Det måste finnas ett beslut på att ni planer att öka bngruppernas storlek om ni inte får. Om ni i dagsläget h 20 bn på en och det finns planer på att öka bngruppen till 25 bn på en fyller ni i ansökan som i exemplet nedan. om ni inte får om ni får ek om ni inte får Förskol e- enhet x ek om ni får Vi vill minska bngruppernas storlek på en befintlig förskola genom att öppna en ny förskola och placera bn där. Hur ansöker vi? Ni ansöker om för de befintliga förskolor där ni vill genomföra minskningen eller motverka ökningen av bngruppernas storlek. Tänk på att både åtgärden (vad ni gör för att minska eller motverka bngruppernas storlek) och utgifterna (exempelvis för att bygga den nya förskolan eller för personal) måste ske under såret. Om ni är i sttgropna för att bygga en ny förskola men vet att ni inte kommer hinna under detta sår bör ni överväga att vänta till nästkommande sår. Våra förskolor är fulla och vi måste ta in ytterlige bn kan et hjälpa oss? Om ni planer att ta in ytterlige bn på vissa förskolor kan ni söka för att motverka en ökning av bngruppernas storlek. Det måste finnas ett beslut på att ni planer att öka bngruppernas storlek om ni inte får. Bidraget kan ni sedan använda för att skapa nya förskoleplatser, antingen genom att skapa ytterlige på befintliga förskolor eller genom att skapa helt nya förskolor. Den minskning eller motverkan av en utökning måste alltså ske på den förskola som beviljas men åtgärderna behöver inte genomföras på den förskolan. Ni ansöker om för de befintliga förskolor där ni vill genomföra minskningen eller motverka ökningen av bngruppernas storlek. Tänk på att både åtgärderna (exempelvis skapa en ny förskola och på så sätt förändra eken) och utgifterna (exempelvis för att bygga den nya förskolan eller för personal) måste ske under såret. Om ni är i sttgropna för att bygga en ny förskola men vet att ni inte kommer hinna under detta sår bör ni överväga att vänta till nästkommande sår.

4 Vad händer om vi inte kan genomföra den minskning som vi söker för kan vi istället välja att motverka en ökning? Nej, ni kan inte planera för att minska bngruppernas storlek och istället välja att motverka en ökning av bngruppernas storlek. Vi h redan små grupper. Kan vi söka? Om det finns planer på att öka bngruppernas storlek kan ni söka för att bibehålla bngruppernas storlek. Ni kan däremot inte beviljas enbt för att ni redan h små bngrupper. Vi kan minska gruppstorleken under hösten men planer att ta in fler bn i janui - kan vi söka för en del av året? Nej, såret pågår mellan 1 juli och 30 juni. Ni måste bibehålla den minskning eller motverkan av en ökning som ni ansökt om under hela såret. Ni måste också använda et under såret. Vad kan vi använda et till? Det är huvudmannen i samråd med förskolechefen som bestämmer vilka åtgärder som pass på vje förskola som beviljats. Beroende på de lokala förutsättningna kan det va många olika sorters åtgärder. Det som är viktigt är att åtgärderna syft till att minska eller motverka en utökning av bngruppernas storlek. Det måste finnas en tydlig koppling mellan de åtgärder som ni genomför och vilka kostnader ni redovis. Om ni exempelvis minsk bngrupperna genom att öppna en ytterlige kan ni använda et till att anställa personal, rusta upp lokaler, köpa inventier eller pedagogiska verktyg till den nya en. Om ni öppn en med utepedagogisk inriktning kan ni exempelvis använda et till att rusta upp utemiljön. Om ni minsk bngrupperna genom att ha färre totalt kan ni exempelvis använda et till personalkostnader om ni behåller befintlig personal. På förekommen anledning vill Skolverket förtydliga några åtgärder som inte är godkända: Åtgärder som sker hos en annan huvudman. En kommunal huvudman som minsk sigrupper genom att ge enskilda huvudmän ökade etableringsmöjligheter kan inte beviljas för detta. Bn antas till annan omsorgsform än förskola. Det är inte en godkänd åtgärd att minska bngruppens storlek genom att istället placera bn i omsorgsformen pedagogisk omsorg. Personalförstärkning utan att eken påverkas.

5 Kostnader som inte kan kopplas till att eken påverkas. Får vi använda et till att anställa personal? Statset är inte ett personalförstärknings utan syft enbt till att minska bngruppernas storlek. Att enbt öka personaltätheten är alltså inte tillåtet. Men ibland kan mer personal va en nödvändighet för att genomföra åtgärder som leder till mindre bngrupper. Till exempel kanske det krävs mer personal för att man ska kunna dela upp bnen i fler grupper, vilket därmed är en godkänd åtgärd. Mer personal kan va vägen för att nå målet, men det kan aldrig va målet i sig. Om ni minsk bngruppens storlek med bibehållen personal kan ni använda et till personalkostnader. Måste vi genomföra minskningen/motverka utökningen på just den förskola som beviljas? Ja, ni måste genomföra förändringen av eken på den förskola som beviljats. Måste vi använda et för åtgärder på den förskola som sökt et? Statset ska användas för åtgärder som leder till att bngruppens storlek minsk eller inte ök på de förskolor som beviljats. Ni kan alltså inte att använda et på förskolor som inte beviljats. Bidraget ska fördelas och användas enligt det belopp som beviljats för respektive förskola. Ni kan alltså inte omfördela pengna mellan de förskolor ni beviljats medel för. Ni kan använda et till att bygga en ny förskola eller skapa en ny på en annan förskola, d v s kostnader för åtgärden kan uppstå på andra förskolor än de ni söker för. Observera att resultatet av åtgärden måste va en minskning/motverkad utökning vid den förskola som beviljats. Vad menas med att vi ska prioritera bn som är högst två år den 31 december 2017? Att "prioritera" ska inte förstås som att åtgärderna ba ska omfatta de yngsta bnen. I stället ska man tolka det som att åtgärderna i första hand ska komma de yngsta bnen till del. När huvudmannen minsk bngruppens storlek är det i första hand de yngsta bnen som ska få minskad grupp. Formuleringen knyter an till riktmärket för ek i förskolan som också beton att mindre grupper h större betydelse för de yngsta bnen.

6 Vi h inga bn som är högst två år den 31 december 2017 och enligt förordningen är det dessa bn som ska prioriteras. Kan vi ändå söka? Ni ska prioritera bn som är högst två år om det finns såda på förskolan. Om ni enbt h bn som är äldre än så kan ni ändå söka. Att "prioritera" ska inte förstås som att åtgärderna ba ska omfatta de yngsta bnen. I stället ska man tolka det som att åtgärderna i första hand ska komma de yngsta bnen till del. När huvudmannen minsk bngruppens storlek är det i första hand de yngsta bnen som ska få minskad grupp. Formuleringen knyter an till riktmärket för ek i förskolan som också beton att mindre grupper h större betydelse för de yngsta bnen. En huvudman som driver en förskola som inte h några riktigt små bn kan söka och beviljas ändå. Skrivningen om att prioritera bn som är högst två år den 31 december 2017 h ingenting med ve sig giltigheten i er ansökan eller ett eventuellt urval mellan olika förskolor att göra, utan handl om hur huvudmannen ska göra eventuella prioritering inom den egna verksamheten. Vi h en förskola som inte finns med i listan över förskoleenheter. Hur söker vi för den? Listan omfatt de förskolor för vilka huvudmannen lämnat uppgifter till SCB:s 15 oktoberstatistik. Om fler söker än vad som finns medel kommer Skolverket att göra ett urval. När Skolverket bedömer vilka förskolor som kan anses ha svåra förutsättning kommer vi att titta på faktorer som ek, andel förskolläre och olika socioekonomiska pametr. Uppgifterna om ek och andel förskolläre hämt vi från den statistik som förskolorna själva lämnat till SCB i den så kallade 15 oktoberstatistiken. Om det inte finns tillgängliga uppgifter om förskolan i 15 oktoberstatistiken kan den inte inkluderas i urvalet. Det är därför inte möjligt att söka för dessa förskolor. Vilka uppgifter kommer ni att utgå från när ni väljer vilka som får? Om antalet sökta platser är större än vad det finns medel att bevilja kommer ett urval att göras. Vid ett eventuellt översök ska peng enligt den nya förordningen i första hand fördelas till förskolor i områden med svåra förutsättning där det behövs särskilda insatser för att höja utbildningens kvalitet. När Skolverket bedömer vilka förskolor som kan anses ha svåra förutsättning kommer vi att titta på faktorer som ek, andel förskolläre och olika socioekonomiska pameter. Uppgifterna om ek och andel förskolläre hämt vi från den statistik som förskolorna själva lämnat till SCB i den så kallade 15 oktoberstatistiken.

7 När kommer utbetalningen? Bidraget betalas ut uppdelat på två tillfällen, i augusti och i janui. Ni h möjlighet att fördela sbeloppet till insatser under hela såret som sträcker sig från 1 juli till 30 juni. Måste vi använda pengna från första utbetalningen innan årsskiftet? Bidraget betalas ut uppdelat på två tillfällen, i augusti och i janui. Utbetalningen i augusti behöver inte användas innan ni får er nästa utbetalning i janui. Ni h möjlighet att fördela sbeloppet till insatser under hela såret som sträcker sig från 1 juli 2017 till 30 juni När ska vi redovisa? Ni ska redovisa era åtgärder och kostnader i september När det är dags att redovisa får ni ett mejl till den adress ni uppgett när ni sökte et med information om v ni hitt redovisningsblanketten. Vid redovisningen kommer Skolverket göra en bedömning om era åtgärder och kostnader gör att ni h rätt till hela det utbetalda statset eller om ni i någon del kommer att bli återbetalningsskyldiga. Vad händer om vi måste ta in fler bn än vi skrivit i vår ansökan? Bidraget beviljas för minskning eller motverkan av utökning under såret (som löper fram till 30 juni 2018). Om bngruppen åter utökas under såret kan ni komma att bli återbetalningsskyldiga för den eller de platser som ni inte klat av att minska/motverka jämfört med vad ni angett i er ansökan. Ni kommer att få redovisa genomförda åtgärder och kostnader efter sårets slut, dvs. efter den 30 juni Om ni inte h kunnat genomföra de åtgärder som ni ansökt om får ni möjlighet att förkla vför. Skolverket bedömer sedan om er prognos och era åtgärder gör att ni h rätt till hela det utbetalda statset eller om ni i någon del kommer att bli återbetalningsskyldiga. Om ni gjort en så god prognos om möjligt kommer ni, enligt förordningens tionde pagraf, inte att bli återbetalningsskyldiga.

Redovisning av uppdrag om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan

Redovisning av uppdrag om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (10) Redovisning av uppdrag om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan U2015/3229/S, U2015/03560/SAM, U2015/01954/GV Härmed redovisas uppdraget statsbidrag

Läs mer

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018 TYRESÖ KOMMUN 13581 TYRESÖ 1(5) Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018 om ansökan Skolverket beslutar att delvis bevilja er ansökan. et om statsbidrag

Läs mer

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017 TYRESÖ KOMMUN 13581 TYRESÖ 1(5) Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017 om ansökan Skolverket beslutar att bevilja er ansökan. et om statsbidrag fattas

Läs mer

Instruktion - redovisning av statsbidrag för Lågstadiesatsningen

Instruktion - redovisning av statsbidrag för Lågstadiesatsningen 1 (6) Instruktion - redovisning av statsbidrag för Lågstadiesatsningen 2015/16 Senast den 22 december 2016 ska ni skicka in en redovisning av statsbidrag i Lågstadiesatsningen 2015/16. Instruktioner för

Läs mer

Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan

Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan Dnr 8.1.2-2014:1190 1 (8) Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan Det här dokumentet innehåller information om vilka regler som gäller för att ta del av bidraget, till exempel

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering Sida 1(13) Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:15 15.00, ajournering 14.40 14.50 Beslutande Carin Erlandsson Ledamot (M) Susanne Olsson Vice ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona Wettergren

Läs mer

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Dnr 2017:1 1 (7) Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Information om ansökan 2017 15 januari 15 februari 2017 Uppdrag Skolverket har fått

Läs mer

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Dnr 2016:1055 1 (8) Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Information om ansökan 2016 1 september 1 oktober 2016 Uppdrag Skolverket har fått

Läs mer

Redovisning av utvärdering av effekter av statsbidrag för mindre barngrupper (uppdrag givet i förordning

Redovisning av utvärdering av effekter av statsbidrag för mindre barngrupper (uppdrag givet i förordning Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (16) Dnr 2016:1182 Redovisning av utvärdering av effekter av statsbidrag för mindre barngrupper (uppdrag givet i förordning 2015:404) Härmed redovisas uppdraget

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg 2018-10-15 Sammanfattning Antalet barn i förskoleåldern 1 5 år ökar i Nynäshamns kommun. Vid prognosperiodens slut 2028 beräknas antalet ha ökat

Läs mer

Antal barn i förskolegrupper - tre scenarier

Antal barn i förskolegrupper - tre scenarier Sid 1 (8) Dnr 18UN61-3 2018-04-10 Curt-Ingvar Hamrén Telefon curt-ingvar.hamren@gavle.se Antal barn i förskolegrupper - tre scenarier Uppdrag i kommunplanen 2018 Utbildningsnämnden ges i uppdrag att återkomma

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2016

Barn och personal i förskolan hösten 2016 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2016 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskola hösten 2016. Varje år

Läs mer

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket Ärende Utbildningsnämnden har erhållit en remiss från kommunstyrelsen.

Läs mer

Ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar inom elevhälsan

Ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar inom elevhälsan Dnr 2011:1162 1 (6) Ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar inom elevhälsan Bakgrund Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att under 2012 till 2015 genomföra insatser för en förstärkt

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Gäller fr. o m 2013-03-01 Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion.

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Kommunstyrelsen har beslutat att återemitera ett ärende (Dnr KS/2014:237) till Barn- och utbildningsnämnden för ytterligare utredning

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2013

Barn och personal i förskolan hösten 2013 1 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2013 Denna promemoria ger en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2013. Jämförelser görs framför allt med år 2012

Läs mer

Föredragnings-PM redovisning Läslyftet i skolan 2017/18

Föredragnings-PM redovisning Läslyftet i skolan 2017/18 Föredragnings-PM Läslyftet i skolan år 2017/18 1 (5) Föredragnings-PM redovisning Läslyftet i skolan 2017/18 Beslut om redovisning Beslutet avser redovisning för perioden 1 augusti 2017 till den 31 juli

Läs mer

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Ansökan Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Kristiina Pousar, Yvonne Karlsson och Catharina Nordström, 20151021 Rapporten

Läs mer

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning.

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning. Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skollag; utfärdad den 23 juni 2010. Utkom från trycket den 6 juli 2010 8 kap. Förskolan Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns allmänna bestämmelser (2 11 ), bestämmelser

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Utbildningsnämnden ISSN 2000-043X HebyFS 2015:31 Infördes i författningssamlingen den10 juni 2015 Riktlinjer för godkännande av och bidrag till fristående förskolor Utbildningsnämnden

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Barn och personal i förskola hösten 2008

Barn och personal i förskola hösten 2008 1 (7) Barn och personal i förskola hösten 2008 I denna promemoria ges en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper under 2008. Bland annat behandlas frågor om inskrivna

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Johannes Pålsson Chef barn och utbildning Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Sammanfattning Barn- och utbildningsnämndens utfall per mars visar ett negativt

Läs mer

Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet

Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-10-26 Reviderad 2016-09-26 Reviderad 2017-09-25 Innehållsförteckning

Läs mer

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun 1 (5) Lärande Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 2017-05-22 Dnr KS16.1151 Antagen av kommunstyrelsen 2017-06-14

Läs mer

Månadsrapport maj 2019

Månadsrapport maj 2019 Controller David Johansson 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se Västervik -06-14 Månadsrapport maj Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden lämnar efter maj månad en helårsprognos

Läs mer

Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018

Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018 Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018 Revideringen är öppen 1 maj 1 juni 2018 Från och med 2018 är det möjligt att under perioden 1 maj-1 juni ansöka om revidering

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.322 1 (10) Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Pedagogisk omsorg... 2 Barn i pedagogisk omsorg... 2 Mest yngre

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun. Skövde kommun skovdekom_mun@skovde.se Beslut för förskola efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i förskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under hösten 2016. Intervjuer

Läs mer

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 2016-06-03 Handläggare Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet 2016UTN/0161-1 Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11,

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem SID 1 (6) Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg inklusive flerfamiljssystem Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp för 2015

Beslut om bidragsbelopp för 2015 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-10-09 FSN-2014/431.601 1 (7) Beslut om bidragsbelopp för 2015 Grundbelopp till förskolan och pedagogisk verksamhet I enlighet med skollagen om offentliga bidrag

Läs mer

Uppföljning av Lärarlönelyftet

Uppföljning av Lärarlönelyftet 1 (17) Uppföljning av Lärarlönelyftet hösten 2016 Denna redogör för hur Lärarlönelyftet har fördelats under höstterminen 2016 (perioden 1 juli - 31 december 2016). Hösten 2016 var första gången som skolhuvudmän

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015 1 (10) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015. Annan

Läs mer

Barngruppernas storlek i förskolorna

Barngruppernas storlek i förskolorna Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på skrivelse från Jessica

Läs mer

Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet

Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet YTTRANDE 28 april 2014 Dnr 62-2013:801 Skolverket att: Bengt Thorngren Förskole- och grundskoleenheten 106 20 Stockholm Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet Lärarförbundet

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag för 20. (Fyll i vilket år ni söker bidrag för)

Ansökan om föreningsbidrag för 20. (Fyll i vilket år ni söker bidrag för) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Ansökan om föreningsbidrag för 20. (Fyll i vilket år ni söker bidrag för) - Aktivitetsstöd avser stöd till aktiviteter som föreningen avser genomföra - Verksamhetsstöd

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (1) 2010-09-21 MISSIV ANNE-MARIE SKÖLIN DIREKT NR 0224-551 23 DNR 2010/85 UAN NR 10/48 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Ansökan om statsbidrag

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg (Dnr 12BUN328) Riktlinjer 2013-10-02 115 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017 Datum 2016-11-08 Beställarkontoret Hélène BöklinJonsson BUN 16/35 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2017 En kommuns bidrag för barn/elev

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan Skolnämnden 2017 05 19 Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2010

Barn och personal i förskolan hösten 2010 1 (7) Barn och personal i förskolan hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2010. Jämförelser görs framför allt med situationen

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Diarienummer: 2019:00323 1 (16) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Utveckling av antal elever och anställda samt antal fritidshem och avdelningar... 4

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp och resursfördelning för förskola och annan pedagogisk verksamhet för 2015

Beslut om bidragsbelopp och resursfördelning för förskola och annan pedagogisk verksamhet för 2015 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-10 FSN-2014/431.601 1 (2) HANDLÄGGARE Schönning, Jenny 08-535 360 12 Jenny.schonning@huddinge.se Förskolenämnden Beslut om bidragsbelopp och

Läs mer

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun.

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Nässjö kommun organiserar sin förskoleverksamhet utifrån att den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan.

Läs mer

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden De får betala priset för Sverigedemokraternas högersväng - en rapport om hur

Läs mer

Anvisningar till uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar

Anvisningar till uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar Anvisningar till uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar 2005/2006 Inledning I detta dokument finns anvisningar för ifyllande av blanketter för uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar

Läs mer

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET Rapport Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. SYFTE... 4 4. METOD... 4 5. JÄMFÖRELSER MELLAN OFFICIELL STATISTIK

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 1 (11) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014. Annan

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Policy för enskild förskoleverksamhet

Policy för enskild förskoleverksamhet Policy för enskild förskoleverksamhet 2004-05-27 BUN 2001-11-06 172 Ändrad senast BUN 2004-05-27 61 POLICY FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET I NYNÄSHAMNS KOMMUN Bakgrund Enskild förskoleverksamhet i kommunen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun Köpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (4) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola Villkoren för ansökan regleras i Skollagen 2 kap 5, 7 och 26 kap 4 samt i barn- och utbildningsnämndens regler för etablering av fristående förskolor.

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut om ansökningar att starta eller utöka fristående skola läsåret 2019/20

Beslut om ansökningar att starta eller utöka fristående skola läsåret 2019/20 Beslut om ansökningar att starta eller utöka fristående skola läsåret 219/2 2 (11) Innehållsförteckning Inledning... 3 nyetableringar av fristående skolor... 4 Antalet fristående gymnasieskolor som får

Läs mer

Dialogmöte. Förskolechefer i fristående förskolor

Dialogmöte. Förskolechefer i fristående förskolor Dialogmöte Förskolechefer i fristående förskolor Dagordning Kort information om särskola och Soligast Skolinspektionens tillsyn av kommunernas tillsyn Skolverkets riktmärke och stödmaterial Barngruppernas

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM STÄRKTA BIBLIOTEK

FRÅGOR OCH SVAR OM STÄRKTA BIBLIOTEK Webbinarium 16 februari 2018 FRÅGOR OCH SVAR OM STÄRKTA BIBLIOTEK Vem kan söka? Bidrag kan sökas av folkbibliotekets huvudman, det vill säga kommunen, enskilt eller i partnerskap med andra kommuner. Måste

Läs mer

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Dnr 2015:815 1 (8) Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Innehåll Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 1 Om bidraget 2 Sök bidrag för F-3 2 Sök

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Innehåll 1 Godkännande... 3 2 Ansökan... 3 3 Upphävning av godkännande... 4 4 Barngrupper och god miljö... 4 5 Miljöpåverkan... 5 6 Ledning

Läs mer

157 Justering av Maxtaxa inom förskola och fritidshem

157 Justering av Maxtaxa inom förskola och fritidshem PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-06-08 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/179 157 Justering av Maxtaxa inom förskola och fritidshem Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 16:1 2014-11-05 37/49 KS 206 Dnr KS/2014:41 034 Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen.

Läs mer

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun.

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun. (PN Beslut Dnr 43-2014:8683 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för förskola efter tillsyn i Åmåls kommun 2 (8) ]syn 2v iförrskoleverksamheten i Åmåls komrrun har genomfört tillsyn av Åmåls kommun

Läs mer

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna Cirkulärnr: 2001:16 Diarienr: 2001/0093 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 2001-01-16 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Läs mer

Nyetablering fristående förskola

Nyetablering fristående förskola Nyetablering fristående förskola Vanliga frågor och svar Fråga 1: Vad kostar det? Svar: Godkännandet av ansökan om att driva förskola eller annan pedagogisk verksamhet kostar inget. Fråga 2: Hur lång tid

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018 Datum 2017-11-03 Beställarkontoret Jennie Vellner BUN 17/91 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2018 En kommuns bidrag för barn/elev i fristående

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Ansökan om tilläggsbelopp för barn med omfattande behov av särskilt stöd

Ansökan om tilläggsbelopp för barn med omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Ansökan om tilläggsbelopp för barn med omfattande behov av särskilt stöd Kommunal och fristående verksamhet inom förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och skola Fastställd: 2019-02-11 Innehåll

Läs mer

Insamling av enskilda och kommunala verksamheter som bedriver förskola eller pedagogisk omsorg 15 oktober 2018

Insamling av enskilda och kommunala verksamheter som bedriver förskola eller pedagogisk omsorg 15 oktober 2018 Insamling av enskilda och kommunala verksamheter som bedriver förskola eller pedagogisk omsorg 15 oktober 2018 Instruktioner Sista insändningsdag: 2018-08-24 Innehåll Nyheter 2018... 1 Allmänt om undersökningen...

Läs mer

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Promemoria 2013-07-03 U2013/4305/S Utbildningsdepartementet Enligt sändlista En försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Sammanfattning Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva en förskola

Läs mer

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig SID 1 (9) 2012-02-21 UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig uppföljning Bakgrund Enligt skolverkets lägesbedömning för 2011 ökar

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

Barn och personal i förskola 2006

Barn och personal i förskola 2006 PM Enheten för utbildningsstatistik 27-5-16 Dnr (71-27:135) 1 (5) Barn och personal i förskola 26 Hösten 26 går det 5,1 barn per anställd i förskolan jämfört med 5,2 barn ett år tidigare. Det är det lägsta

Läs mer

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Information 2011-02-15 1 (5) Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Skolverket vill informera om möjligheten för kommuner att, utöver ordinarie verksamhet inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Motala kommun Beslutsinstans: Bildningsnämnden Diarienummer: 16/BN 0278 Datum: 2017-03-22 Paragraf: 50 Reviderande instans:

Läs mer

Andel förskollärare, %

Andel förskollärare, % Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 214-4-27 Ärende/nr: 214/4 Kultur- och utbildningsnämnden Rapport- Uppföljning personal, barn statistik SCB 213 Per den 1 oktober varje år samlar

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen Sida 1 (7) i enlighet med 2 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsnämnden i Uppsala kommun prövar om sökanden har förutsättningar att bli godkänd som huvudman för fristående förskola

Läs mer

Barngruppers storlek och sammansättning

Barngruppers storlek och sammansättning Malmö stad Förskoleförvaltningen Barngruppers storlek och sammansättning En reviderad och utökad kartläggning BESKRIVNING AV KARTLÄGGNINGEN 1 Förskolor från f.d. stadsdel Limhamn-Bunkeflo har inte lämnat

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan?

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Barnomsorg Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Religion var det roligaste ämnet eftersom jag lärde mig så mycket om andra kulturer. Annika, 31 år Svenska är roligast för då kan jag läsa böcker

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer