Business Intelligence Utveckla ditt företag med rätt nyckeltal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Business Intelligence Utveckla ditt företag med rätt nyckeltal"

Transkript

1 Business Intelligence Utveckla ditt företag med rätt nyckeltal

2 Introduktion Dagens komplexa affärsmiljöer gör att företagen måste vara snabbrörliga och proaktiva i sina beslutsprocesser. Företagens framtida beslut och framgång hänger på deras förmåga att förstå all den information som lagras. Data och information utgör trots allt företagets absoluta kärna, vilket innebär att de IT-ansvariga inte längre kan betrakta datahantering som en av många komponenter i företagets generella IT-strategi. De måste i stället utveckla strategier som tar hänsyn till datahanteringens drivande roll vad gäller lönsamma aktiviteter 1. Företag av i dag samlar på sig mer data än någonsin tidigare, oavsett företagets storlek. Dessa data kommer från en rad olika system och källor, t.ex. kunder, leverantörer, affärspartner och marknadsundersökningar. Att hantera och omvandla så ofantligt stora mängder data till användbar information som kan gynna ditt företag är en stor utmaning 2. För att dessa data ska kunna omvandlas till begriplig och användbar information som enkelt kan användas i företagsanalyser måste företagen använda sig av Business Intelligenceverktyg (BI). BI handlar om rapportering och analys i syfte att förse rätt personer med rätt information vid rätt tillfälle, så att de korrekta strategiprocesserna kan tillämpas. Att kunna omvandla systemens utdata till relevant information är nyckeln till framgång. BI-verktygen blir alltmer populära inom alla typer av branscher, och både små och stora företag välkomnar den nya tekniken och de nya insikter som den medför. Vi kommer därför i denna guide att ta en närmare titt på BI-konceptet; hur det fungerar, de senaste trenderna och hur små och medelstora bolag (SMB) kan dra fördel av BI-verktygen. Vi kommer vidare att belysa de vanligaste utmaningarna, den typ av affärsinformation som SMB-företagen bör uppmärksamma och ge fem olika tips som hjälper dem att bättre utnyttja sina data. Denna guide är först och främst riktad till SMB-företag som är i behov av verktyg som stödjer faktabaserade beslutsprocesser. 2 Bild 1: Business Intelligence Komponenter 1 IDC White Paper, sponsrad av Delphix, Taking a Holistic View of the Total Cost of Data helps CIOs Optimize IT and Business Gains, april Inside Info Whitepaper, Business Intelligence in SMEs, 2013.

3 Innehåll Introduktion...2 Vad är BI?...4 Hur fungerar BI?...4 Trender inom BI...5 Vad är Big Data?...6 Varför behöver SMB BI?...7 Hur kan BI hjälpa SMB?...8 Vilka utmaningar kan BI innebära för SMB?...8 Om Visma Software

4 Vad är BI? BI omfattar de processer, verktyg och tekniker som krävs för att omvandla data till information, information till kunskap och kunskap till bättre affärspraxis. Detta ger i sin tur förmåga att identifiera, utveckla och skapa nya strategiska affärsmöjligheter som fungerar som drivkraft för de åtgärder som krävs för att förbättra affärsverksamheten, konkurrenskraften och den långsiktiga stabiliteten 3. BI-verktyg ger med andra ord mer effektiva och skräddarsydda rapport- och analysprocesser så att du kan driva ditt företag utifrån aktuella fakta, vilket i sin tur hjälper dig att fatta välinformerade och intelligenta affärsbeslut. BI-tekniken ger dig dessutom en historisk, aktuell och förutseende överblick över din affärsverksamhet. De vanligaste BI-funktionerna omfattar rapportering, online analytical processing (OLAP), analys, datautvinning, styrning av verksamhetsprocesser och jämförelser. Det handlar inte bara om teknik. Det handlar inte bara om metodik. Det handlar om ett nytt omfattande styrmedel och förhållningssätt som, när det sköts på rätt sätt, kan erbjuda kunskap, effektivitet, bättre beslut och vinst till praktiskt taget alla som tillämpar det. 4 Hur fungerar BI? BI fungerar huvudsakligen genom att extrahera data från flera transaktionshanterings- eller verksamhetssystem för att sedan integrera och lagra informationen i en särskild databas. Databasen kan sedan exempelvis matcha och kombinera kundregister från olika driftsystem (t.ex. CRM, Service Management, Order Management, Web shop) i en enda datauppsättning. Denna extraherings- och integrationsprocess omvandlar data till en helt ny produkt: information. 4 Användarna får på så sätt tillgång till analysverktyg (t.ex. fråge-, rapporterings- och datautvinningsverktyg) som gör att de enklare kan komma åt och analysera den information som lagras i databasen. Analyserna identifierar olika trender, mönster och avvikelser, och analysverktygen låter användarna omvandla information till kunskap, vilket gör att de kan fatta beslut som grundas på tillgänglig information och inte bara på magkänsla. Med hjälp av denna kunskap och insikt kan åtgärdsplaner sedan utvecklas och anpassas för specifika marknader och/eller kunder i särskilda segment. 3 Inside Info Whitepaper, Business Intelligence in SMEs, S. Williams och N. Williams, The Profit Impact of Business Intelligence, Morgan Kaufmann, 2010.

5 Bild 2: BI i praktiken Trender inom BI BI-trenderna har påverkats av betydande faktorer såsom låga utgifter och företagens investeringsbegränsningar till följd av dagens ekonomiska klimat. Dessa faktorer har tillsammans med begreppsförvirring (analys, BI, Big Data) resulterat i långsam marknadsspridning och ökat fokus på avancerade användare. Med Big Data menas den explosion av tillgängliga data som har uppstått och är mer relevant för större företag. Detta beskrivs vidare i nästa avsnitt, där vi även understryker varför SMB-företagen bör vänta ytterligare 5-10 år innan de fördjupar sig i Big Data. De flesta av dagens BI-system har höga licenskostnader och kräver dyr konsultexpertis för att implementera systemet. Kunden får då ett system med ett antal nyckeltal (key performance indicators, KPI:s) som hjälper dem att driva företaget bättre. Men för att ändra eller justera nyckeltalen krävs återigen konsulthjälp. Det innebär att det endast är större och mer avancerade företag som har tjänat på att använda BI-systemen. 5 Dock har BI-trenden de senaste åren riktat in sig på system som stödjer datagranskning och dataidentifiering. Den största skillnaden mellan dessa nya verktyg och traditionella BIverktyg är att de nya verktygen i större utsträckning tillåter att professionella användare analyserar sina data utan konsulthjälp. Detta blir en rimligare lösning för många företag eftersom systemet inte är lika statiskt som tidigare. Dessutom blir analysprocessen i många fall mer dynamisk, vilket är bra när man inte riktigt vet vad man letar efter. Summa summarum är att dessa nya verktyg för datagranskning eller dataidentifiering lämpar sig bättre för företag i SMB-segmentet.

6 Vad är Big Data? Termen Big Data syftar på dagens informationsexplosion av tillgängliga data. Antalet länkade datakällor som finns tillgängliga för allmänheten har vuxit enormt de senaste åren. Ett exempel är den norska dataportalen där du kan hitta aktuella data om en mängd olika offentliga tjänster. Data relaterade till demografi, inkomst, köppreferenser, marknader, omsättning m.m. blir helt plötsligt allmänt tillgängliga för vidare analyser. Det finns dessutom informationskällor tillgängliga. Detta kan t.ex. resultera i att det skapas datauppsättningar som är så stora och komplexa att traditionella applikationer har svårt att hantera dem 5. Big Data genererar ofta marknadstrender ur ett statistiskt perspektiv eller databaserad information som kan användas för att understödja strategiska beslut. 6 Användningen av Big Data ökar, men tekniken kan ännu inte leva upp till förväntningarna. Verktygen som kan göra Big Data tillgängliga för ditt företag är än så länge otillräckliga, varför Gartner s Hype Cycle for Emerging Technologies råder företag i SMB-segmentet att vänta ytterligare 5-10 år innan de investerar mer pengar i hanteringen av Big Data. Här nedan illustrerar figuren från Gartner att det dessutom krävs avancerad kunskap och expertis för att nå framgång 6. 5 Forbes, Big Data Definitions: What s yours? Gill Press, mars Gartner Webinar, Big Data Industry Insights, Lisa Kart, september 2014.

7 Bild 3: Nödvändig kunskap för tillämpning av Big Data Varför behöver SMB BI? BI-lösningar gör att företagen i SMB-segmentet kan driva sin verksamhet med hjälp av fakta, och inte enbart gå på magkänsla. Detta gör att de kan uppnå bättre resultat genom att använda sin affärsinformation på ett mer strategiskt sätt. SMB-företagen kan på så sätt göra det de gör bäst, men snabbare, med mer precision och med finansiell transparens. BI-mjukvara utgör en värdefull resurs för företagen, och den är en nödvändig faktor för företag som vill optimera sin datahantering och leda verksamheten framåt. De potentiella fördelarna är enorma: ökad produktivitet bland de anställda, bättre kundservice, högre intäkter och övergripande framgång och lönsamhet. 7 Välutformade BI-lösningar gör SMB-företagen mer flexibla och de anställda kan samarbeta smartare, snabbare och mer synkront, och de kan fatta bättre affärsbeslut. Enligt industrianalytikern IDC 7 bör SMB-företag som vill utöka sin konkurrenskraft göra följande: Erbjuda snabb och konsekvent tillgång till företagsdata och en enda sanning till alla sina anställda. Ge beslutsfattarna de data som behövs för att i god tid kunna beräkna nästa steg så att de kan fatta bättre operativa och strategiska beslut. Fokusera på produktiviteten utveckla tillämpningar som förenklar affärsprocesserna och kortar ned ledtiderna. Förbli rörliga på marknaden för att överlista konkurrenterna. Hålla den totala ägandekostnaden (total cost of ownership, TCO) för alla tekniska implementeringar nere. 7 IDC White Paper, sponsrad av Delphix, Taking a Holistic View of the Total Cost of Data helps CIOs Optimize IT and Business Gains, april 2014.

8 Hur kan BI hjälpa SMB? För att SMB-företagen ska gynnas av BI måste de välja nyckeltal och rapporter som understödjer deras affärsmål. Mäta och följa nyckeltalen över tid, dvs. både finansiella och icke-finansiella mätningar. Identifiera och isolera siffrornas drivkrafter. Erbjuda särskilda rapporteringsnivåer så att företagets alla led enkelt kan se vad de bör fokusera på. Inte bara rapportera olika händelser, utan även analysera och förstå bakomliggande orsaker. Presentera information på ett sätt som kartlägger en särskild affärsprocess eller ger de anställda en tydlig översikt över den relevanta informationen. Exempelvis mäta resultaten för leverantörskedjan eller presentera flerdimensionella resultatöversikter för säljteamen. För att uppnå detta måste en typisk BI-lösning bestå av två huvudmiljöer: en databaserad och en analytisk. 8 Bild 4: Business Intelligence miljö Vilka utmaningar kan BI innebära för SMB? Brist på resurser gör det svårare för SMB-företag att tillämpa BI SMB-företag av idag är väl medvetna om vilken typ av affärsinformation som behövs och hur denna information kan gynna företaget. Men den största utmaningen är vanligtvis bristen på nödvändiga resurser. Antingen har företaget inte den BI-expertis eller -kunskap som behövs, eller så är det för dyrt att köpa in den hjälp som behövs. Standardiserade affärsrapporter är inte nog för att analysera all data Standardiserade rapporter som genereras i de flesta affärssystem ger information om företagets resultaträkning och balansräkning och en generell översikt över försäljningsmarginalerna eller olika stadier vad gäller kostnad-nytta-projekt. Dock är denna information ofta ganska svår att tyda och analysera närmare. Utmaningen ligger därför i att hitta den rapport som bäst lämpar sig för företaget. Något som är lättare sagt än gjort eftersom affärssystemen ofta har flera hundra olika standardrapporter som

9 SMB-företagen kan välja mellan. Dessvärre kan affärssystemen inte alltid generera den typ av rapport som företaget behöver, och det är här som BI-verktygen kommer in i bilden. De största utmaningarna: SMB-företagen vet inte alltid exakt vilken information som behövs för att uppnå bättre resultat Begränsade resurser för professionell hantering BI-relaterade kostnader Svårigheter att se fördelarna Inga nytänkande lösningar Osäkerhet runt datakvalitet Vilken typ av affärsinformation bör SMB fokusera på? 1. Operativ och strategisk information För att kunna fatta beslut behöver SMB-företagen operativ och strategisk information, samt relevant affärsinformation. Det är viktigt att den operativa informationen är lättöverskådlig från flera olika perspektiv. På så sätt kan SMB-företagen få bättre förståelse för marknaden och konkurrenterna. Strategiska beslutsunderlag spelar också en viktig roll, särskilt för större företag i samband med nya marknads- eller produktlanseringar eller förvärv. Men detta är även viktigt för SMB-företagen. Operativ och strategisk information som kan vara relevant är: Operativt: Är vår kundtjänst effektiv? Är mina kunder nöjda? Inom vilka områden behöver jag öka förtroendet? Vilka kunder är mest lönsamma? Strategiskt: Förstå marknaden Förstå konkurrenterna Förstå kunderna Förutspå: Tänk om... 9 När det kommer till beslutsfattande är det viktigt att företagets aktiviteter identifierar olika trender och avvikelser: trender visar vart företaget är på väg och avvikelser får oss att förstå varför. Till exempel varför ett visst projekt visade sig vara mer lönsamt än ett annat projekt. Att förutspå och avläsa trender baserat på standardiserade rapporter är svårt då dessa rapporter är statiska. Dock erbjuder BI-verktygen viktiga funktioner vad gäller utredningar av trender och avvikelser. 2. Ekonomisk förvaltning BI-verktyg kan ge SMB-företagen en djupgående kunskap om företagets finansiella information, vilket gör beslutsfattandet enklare och mer flexibelt. Dessutom har BIverktygen oftast bättre grafiska funktioner än traditionella rapporter. Företaget kan t.ex. analysera sin kostnadsbas i syfte att upptäcka eventuella avvikelser på grund av inkomstbringande aktiviteter, överinvesteringar, produktproblem eller utökat behov av kundsupport.

10 Vissa BI-verktyg kan dessutom generera påminnelser eller varningar exempelvis om de schemalagda betalningarna överskrider företagets aktuella tillgångar, eller om kunder är sena med betalningar som påverkar företagets kassa. Situationer då ledningen kan behöva vidta särskilda åtgärder. 3. Försäljningssiffror Med BI-verktygen kan SMB-företagen få en tydlig inblick i aktuella försäljningssiffror och annan relevant information. Detta gör det enklare att identifiera olika säljtrender och drivkrafterna bakom trenderna, något som hjälper företagen att anpassa sina säljaktiviteter för att förbättra resultaten och öka lönsamheten. De kan t.ex. analysera avvikelser för att avgöra om de beror på säsongsvariationer, marknadsskiftningar eller på specifika produkter eller säljaktiviteter. Frågeställningar som kan vara relevanta är: Vilka kunder bör jag rikta mig till? Vilka marknader bör jag rikta mig till? Inom vilka områden kan jag öka företagets merförsäljning? Är mina säljare motiverade? Har jag rätt produktsortiment? Hur presterar jag jämfört med mina konkurrenter? 4. Projekthantering BI-verktyg kan även optimera företagets projekthantering. Standardrapporter innehåller inte nödvändigtvis tillräckligt mycket information för att företaget ska kunna följa ett projekt i detalj. Med BI-verktyg kan man i detalj följa varje steg i projektet och få utförlig information om t.ex. antal arbetstimmar, kostnader, löner, övertid och om hur dessa utgifter är fördelade. 10 Verktygen gör det möjligt att jämföra projekt och se vilka projekt som har varit mest lönsamma och varför. Anledningen kan vara projektplanering eller arbetsfördelning, och specifika rapporter kan underlätta identifieringen av de olika framgångsfaktorerna, vilket i sin tur gör det lättare att planera och hantera projekten och nå framgång. 5 tips som hjälper SMB-företag att optimera sina data 1. Säkerställ att alla verkligen förstår verksamheten För att ett affärssystems olika lösningar och analyser ska fungera är det viktigt att alla företagets anställda är väl medvetna om företagets verksamhet och om vad de data som används innebär i praktiken. Innan BI-analyserna introduceras bör företaget säkerställa att alla berörda anställda förstår företagets drivkrafter och vilka data eller nyckeltal som ligger bakom företagets lönsamhet och framgång. Detta motiverar implementeringen av BI-verktygen och hjälper till att etablera nödvändiga användarprocesser. 2. Säkerställ att företagets affärssystem används genomgående För att SMB-företag ska få bättre information om den egna verksamheten är det av yttersta vikt att företagets affärssystem används aktivt och genomgående i hela organisationen. Utgör systemet t.ex. en del av de anställdas dagliga arbetsuppgifter?

11 Det är med andra ord viktigt att affärssystemet ligger bakom företagets verksamhet och struktur även ur ett praktiskt perspektiv. Det är viktigt att all kund- och leverantörsrelaterad information finns samlad i affärssystemet och inte i t.ex. e-postmeddelanden eller lokalt på de anställdas enskilda datorer. 3. Säkerställ att informationen är tillförlitlig Om affärssystemet utgör kärnan i företagets verksamhetsrutiner är det viktigt att informationen i systemet är tillförlitlig. Systemet avgör kvaliteten på den exporterade informationen, samt kvaliteten på den information som finns tillgänglig i systemet. Företaget måste därför säkerställa att den information som exporteras från affärssystemet är korrekt, precis och aktuell. Ett bra sätt att få mer tillförlitliga data är att automatisera processerna för purchase-to-pay och order-to-cash. Ett annat bra sätt är att försäkra sig om att kund- och försäljningsinformationen lagras i databaser, t.ex. CRM, varifrån analyser kan genereras. 4. Rätt verktyg för rätt företag SMB-företag bör välja ett BI-verktyg som är användarvänligt och pedagogiskt, och att dess introduktion och implementering inte kräver alltför stora resurser. Urvalsprocessen bör också innefatta en utvärdering om verktyget stödjer företagets affärsmiljö. SMB-företag kan välja mellan särskilda BI-verktyg som kan integreras med det befintliga affärssystemet, eller så kallad oberoende BI-mjukvara. De oberoende BI-mjukvarulösningarna är oftast ganska dyra eftersom de kräver ett mer avancerat implementeringsprojekt. Dock är BI-mjukvara som kan integreras i affärssystemet ofta billigare och snabbare eftersom de resurser som då krävs är begränsade. SMB-företagen bör beakta följande kriterier när de ska välja BI-lösning: Kostnad Möjlighet att ändra nyckeltal utan konsulthjälp Support för datagranskning med hjälp från företagets berörda anställda Identifiera företagets drivkrafter Ju mer medveten ledningen är om drivkrafterna bakom företagets lönsamhet, desto bättre blir besluten som fattas.

12 Sammanfattning Företag av i dag handskas med allt större datavolymer, vilket gör BI-verktygen till en alltmer nödvändig komponent i företagens faktabaserade beslutsprocesser, oavsett storlek och komplexitet. Precis som de större konkurrenterna måste SMB-företagen ha snabb och enkel tillgång till de data som lagras i affärssystemet, i den ekonomiska förvaltningen, i CRM eller i andra affärslösningar. För att kunna hålla jämna steg med dagens konstant skiftande marknader och tekniker måste SMB-företagen dessutom anpassa sin tillväxtstrategi till rätt hanteringsverktyg. De senaste BI-trenderna visar att dessa lösningar har blivit mycket billigare och mer flexibla, vilket gör dem alltmer lämpliga för företag i SMB-segmentet. De senaste BI-verktygen låter SMB-företagen själva ange viktiga nyckeltal och jobba i en mer dynamisk miljö, utan extern konsulthjälp. Dagens konkurrenskraftiga klimat kräver optimerade affärs- och beslutsprocesser, vilket i sin tur kräver högkvalitativa data. Det är inte bara konkurrensen som ökar, utan affärsmiljön blir i sig själv alltmer komplex. Detta tydliggör den viktiga roll som bra affärsprocesser, faktabaserat beslutsfattande och operativ kompetens spelar alla faktorer som BIverktygen erbjuder för att hjälpa ditt företag att lyckas och ligga före konkurrenterna. 12

13 Om Visma Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare använder oss som hostingpartner. Vi är anställda och omsatte miljoner norska kronor Kontakta oss Telefon: E-post: info@vismasoftware.se Malmö (huvudkontor) Besöksadress Neptuniplan Malmö Postadress Box Malmö Stockholm Lindhagensgatan Stockholm Göteborg Gårdatorget Göteborg Umeå Umestan Företagspark Hus Umeå 13

Visma.net AutoPay. Elektroniska betalningar har aldrig varit enklare

Visma.net AutoPay. Elektroniska betalningar har aldrig varit enklare Visma.net AutoPay Elektroniska betalningar har aldrig varit enklare Innehåll Vad är Visma.net AutoPay?... 3 Hur fungerar Visma.net AutoPay?... 3 Fördelar... 3 Hur är det att jobba med Visma.net AutoPay?...

Läs mer

Exklusiv chokladleverantör. full koll i molnet

Exklusiv chokladleverantör. full koll i molnet Exklusiv chokladleverantör får full koll i molnet 1 Introduktion Åsö i Åtvidaberg AB är en chokladgrossist som säljer och lagerför exklusiva produkter för tillverkning av bakverk, praliner, desserter,

Läs mer

Skapa insikter till rätt beslut

Skapa insikter till rätt beslut Skapa insikter till rätt beslut Enklaste vägen till beslut med dynamiska rapporter Verksamhetskolls dashboards är tydliga och det är lätt att direkt ta till sig det väsentliga. Alla dimensioner i ditt

Läs mer

Lösningar för en bättre arbetsvardag

Lösningar för en bättre arbetsvardag Lösningar för en bättre arbetsvardag Effektivare, tryggare och roligare Effectplan tar organisationen från en konventionell budget till en verksamhetsplanering där ni arbetar med rullande och aktivitetsbaserade

Läs mer

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Utan frågor & svar stannar världen OM BISNODE Det finns små och stora frågor inom alla företag, organisationer och verksamheter. Frågor som kräver uppmärksamhet

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 2014-10-22

PRESSMEDDELANDE 2014-10-22 PRESSMEDDELANDE 2014-10-22 Vismas Affärsbarometer hösten 2014: Optimistisk trend i landets små och medelstora företag Hälften av de mindre företagen i Sverige räknar med ökad försäljning det kommande halvåret.

Läs mer

Större kassa med effektivare fakturering

Större kassa med effektivare fakturering Större kassa med effektivare fakturering Cash is king. Detta bekanta uttryck är så sant som det är sagt. Kanske inte cash i sin faktiskt fysiska form, men definitivt dess funktion i ett företag. Att företag

Läs mer

Visma Projekt & Ekonomi Helhetslösning från försäljning till ekonomiadministration

Visma Projekt & Ekonomi Helhetslösning från försäljning till ekonomiadministration Visma Projekt & Ekonomi Helhetslösning från försäljning till ekonomiadministration FOKUSERA PÅ LÖNSAMMA PROJEKT OCH FÅ KONTROLL PÅ DIN EKONOMI! Visma Projekt & Ekonomi en helhetslösning med allt du behöver

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Cornerstone HCM Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Ett av de viktigaste målen för Human Resources är att se till verksamheten hela

Läs mer

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Som säljchef möter du idag flera ganska stora utmaningar. Tidigare säkra säljmetoder och arbetssätt

Läs mer

Prognostisering av efterfrågan Konkurrera med hjälp av Affärsanalys

Prognostisering av efterfrågan Konkurrera med hjälp av Affärsanalys Copyright SAS Institute Sweden, november 2008 SAS INSTITUTE AB STORA FRÖSUNDA, BOX 609 169 26 SOLNA TEL: 08-52 21 70 00 FAX: 08-52 21 70 70 WWW.SAS.COM/SWEDEN SAS Institute AB is a subsidiary of SAS Institute

Läs mer

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Ny i HR-rollen Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Innehåll Sida 2 Inledning 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen

Läs mer

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare.

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. Maskininvesteringar Gör rätt från start Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. 12 minuter kan ge dig 12 månader Om du funderar på att köpa en ny maskin, ge oss 12 minuter

Läs mer

Visma.net Logistics. Full kontroll på ditt lager. Hur fungerar Visma.net Logistics? Vad är Visma.net Logistics?

Visma.net Logistics. Full kontroll på ditt lager. Hur fungerar Visma.net Logistics? Vad är Visma.net Logistics? Visma.net Logistics Full kontroll på ditt lager Vad är Visma.net Logistics? Visma.net Logistics är en modul i det molnbaserade affärssystemet Visma.net. En logistiklösning som förser dig med aktuella försäljningssiffror,

Läs mer

Så fungerar ett Business Partner-program i praktiken. Sara Lindberg - Movestic

Så fungerar ett Business Partner-program i praktiken. Sara Lindberg - Movestic Så fungerar ett Business Partner-program i praktiken Sara Lindberg - Movestic Här befinner jag mig nu Bakrunden En av Sveriges största bank- och försäkringskoncerner Många omorganisationer Controllers

Läs mer

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering.

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. intelliplan intelliplan Intelliplan Om företaget Vi hjälper kunder att hitta gömda guldgruvor. 2 Intelliplan

Läs mer

Tänk Business Mobility. Upptäck fördelarna med Alphabet.

Tänk Business Mobility. Upptäck fördelarna med Alphabet. Tänk Business Mobility. Upptäck fördelarna med Alphabet. Stadshuset Om ni har några frågor är ni välkomna att kontakta oss. Företag Alphabet Fleet Services Adress Vetenskapsvägen 10, Sollentuna Internet

Läs mer

I0 VANLIGA UTMANINGAR OCH HUR MAN LÖSER DEM. som försäljningschefer ställs inför. i-snapshot Driving Sales Performance

I0 VANLIGA UTMANINGAR OCH HUR MAN LÖSER DEM. som försäljningschefer ställs inför. i-snapshot Driving Sales Performance I0 VANLIGA UTMANINGAR som försäljningschefer ställs inför OCH HUR MAN LÖSER DEM Här på i-snapshot talar vi med ledande försäljningschefer dagligen. Vi vet att trots deras gedigna kunskap och kompetens,

Läs mer

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra!

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra! Välj rätt affärssystem för att din organisation ska blomstra! - En guide till dig som funderar på att byta eller investera i ett ERP system. Innehåll Därför är ett affärssystem viktigt för tillväxten...

Läs mer

Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin. 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor

Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin. 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor www.kentor.se/bi Ökad insikt viktigare än någonsin Måste ha bättre koll (SvD 8 okt) Svenska företag laddar för lågkonjunktur

Läs mer

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Förändrar ditt företag Canon Business Services När konsumenternas beteenden ändras påverkar det hur företagen drivs och fungerar hur organisationer bygger och säljer sina produkter

Läs mer

Vilken utbildning väljer du? skräddarsydda kurser för dig som är controller eller ekonomichef

Vilken utbildning väljer du? skräddarsydda kurser för dig som är controller eller ekonomichef Aktuella kurser hösten 2013 Vilken utbildning väljer du? skräddarsydda kurser för dig som är controller eller ekonomichef Vi ordnar kompetensen Tillväxten kommer per automatik Controllerrollen har aldrig

Läs mer

Wasa Kredit ökar kompetensen kring processer genom tt performance suite

Wasa Kredit ökar kompetensen kring processer genom tt performance suite SUCCESS STORY Wasa Kredit ökar kompetensen kring processer genom tt performance suite Wasa Kredit använder tt performance suite för all dokumentation om deras användare och visualisering av företagets

Läs mer

Oslagbara affärsmöjligheter med. Software. Mamut Partnerprogram Nå dina mål bli en del av vinnarlaget

Oslagbara affärsmöjligheter med. Software. Mamut Partnerprogram Nå dina mål bli en del av vinnarlaget Oslagbara affärsmöjligheter med Mamut Business Software Mamut Partnerprogram Nå dina mål bli en del av vinnarlaget 3 Nå dina mål bli en del av vinnarlaget 3 Prisbelönta affärssystem som dina kunder kan

Läs mer

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Styr verksamheten utifrån aktuella siffror som visar hur ditt företag mår idag Vi kan nu se svart på vitt hur det ligger till inom varje område vilket gör att vi kan identifiera risker

Läs mer

För smartare belysning

För smartare belysning För smartare belysning CityTouch LightPoint Lighting Asset Management. CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Välkommen till framtidens smarta belysning Professionell hantering av offentlig belysning

Läs mer

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPlanning

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPlanning Med bemanningsplaneringen i kan man fördela företagets personalresurser i förhållande till verksamhetens produktions-, jobb- och aktivitetsbehov. IDENTIFIERING AV ARBETSUPPGIFTER SOM SKA UTFÖRAS OCH NÄR

Läs mer

Vi skapar resultat och produktivitet genom hållbara arbetskonstellationer

Vi skapar resultat och produktivitet genom hållbara arbetskonstellationer Vi skapar resultat och produktivitet genom hållbara arbetskonstellationer VerksamhetensDNA ArbetsrelateratDNA Vårt erbjudande Potential Management och Preferensanalys Kartlägger, definierar och säkerställer

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

ProReport PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT PROREPORT BESLUT BASERADE PÅ FAKTA

ProReport PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT PROREPORT BESLUT BASERADE PÅ FAKTA PROREPORT BESLUT BASERADE PÅ FAKTA är ett rapporteringsverktyg för att dela information. Det ger dig möjlighet att presentera och distribuera data från ProMark i form av automatiserade rapporter och statistik,

Läs mer

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProHost

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProHost säkerställer stabil och trygg integration mellan ProMark och bakomliggande system som ERP och lön. är en konfigurerbar standardlösning som innehåller en lång rad förkonfigurerade filuppsättningar. PROMARK

Läs mer

fem områden för smartare marknadsföring

fem områden för smartare marknadsföring fem områden för smartare marknadsföring fem områden för smartare marknadsföring Strukturerad information Sättet du lagrar information om dina kunder och prospekts beteenden, kontaktuppgifter och demografi

Läs mer

För Soliditets högprioriterade kunder. Det här kan vi erbjuda er

För Soliditets högprioriterade kunder. Det här kan vi erbjuda er För Soliditets högprioriterade kunder Det här kan vi erbjuda er 2 Du är högprioriterad och får därför högre service Att ditt företag valt Soliditet betyder mycket för oss, och det vill vi gärna visa. Du

Läs mer

utbildning Översikt av funktioner i #fakta

utbildning Översikt av funktioner i #fakta utbildning Översikt av funktioner i #fakta innehåll 1. Säljstödet #fakta 2. Logga in 3. Projekt 4. Vyer 5. Rapportvyn 6. Frågeställningar 7. Diagram 8. Svarsalternativ 9. Interaktiv HTML 10. Aktionsknappar

Läs mer

Vi presenterar. Talent Management

Vi presenterar. Talent Management Vi presenterar Talent Management Finns det ett enkelt framgångsrecept för framgångsrik Talent management som ger resultat utan ansträngning eller kostnad? Nej, tyvärr - men ett systematiskt HR-arbete tillsammans

Läs mer

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före fem SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före Fem smarta sätt att hitta nya kunder Om inte du hittar dem, så kommer dina konkurrenter att göra det För varje företag är nya kunder

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården utveckling av en analysstrategi för IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik juli 2015 IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik Vårdgivarnas investeringar i dataanalys ökar stadigt Vårdgivarna satsar fortfarande mer på

Läs mer

Framtidens produktion

Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens Framtidens produktion Siemens är en pionjär inom Future of Manufacturing. Vi hjälper Sveriges industrier att ta klivet upp till

Läs mer

GLÖM INTE DE SOM INTE SLÄPPS IN I KREDITPORTFÖLJEN. UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller. UC Affärsoptimering Du kör vi optimerar

GLÖM INTE DE SOM INTE SLÄPPS IN I KREDITPORTFÖLJEN. UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller. UC Affärsoptimering Du kör vi optimerar GLÖM INTE DE SOM INTE SLÄPPS IN I KREDITPORTFÖLJEN UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller UC Affärsoptimering Du kör vi optimerar UC Affärsoptimering Vi tillför nya perspektiv UC Affärsoptimering Vi

Läs mer

Ekonomifunktioner i förändring hänger du med?

Ekonomifunktioner i förändring hänger du med? Ekonomifunktioner i förändring hänger du med? Hfr höstkonferens 2018-11-15 The better the question. The better the answer. The better the world works. Välkomna! 01 Vilka är vi? 02 EY och offentlig sektor

Läs mer

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Optimera din affär. Här nedan följer tre vanliga metoder för hur man kan analysera kunderna som inte är kom att in i portföljen. ligga Det är av största vikt att

Läs mer

Säljchefens guide till CRM FÖR EFFEKTIV FÖRSÄLJNING

Säljchefens guide till CRM FÖR EFFEKTIV FÖRSÄLJNING Säljchefens guide till CRM FÖR EFFEKTIV FÖRSÄLJNING Oliver Lopez har jobbat med försäljning i 15 år. Sedan ett par år driver han företaget Structsales där han hjälper sälj och marknadsorganisationer att

Läs mer

Employer Branding. Inbjudan till en studie om emotionella drivkrafter på arbetsmarknaden 2012-12-03

Employer Branding. Inbjudan till en studie om emotionella drivkrafter på arbetsmarknaden 2012-12-03 Employer Branding Inbjudan till en studie om emotionella drivkrafter på arbetsmarknaden 2012-12-03 Employer Branding blir mer effektiv på att attrahera och behålla medarbetare Bristen på rätt kompetens

Läs mer

Ekonomicheferna AB. Bokföring & redovisning för bättre lönsamhet. Bokföring >>> Resultatuppföljning och Lönsamhetsanalys >>> Personligt Ledarskap

Ekonomicheferna AB. Bokföring & redovisning för bättre lönsamhet. Bokföring >>> Resultatuppföljning och Lönsamhetsanalys >>> Personligt Ledarskap Ekonomicheferna AB Bokföring & redovisning för bättre lönsamhet Bokföring >>> Resultatuppföljning och Lönsamhetsanalys >>> Personligt Ledarskap A Kort om Ekonomicheferna AB Vision Vår vision är att alltid

Läs mer

IHM BUSINESS FINANCE

IHM BUSINESS FINANCE BUSINESS FINANCE IHM BUSINESS FINANCE Som beslutsfattare, affärs- och verksamhetsansvarig kan du inte helt överlåta affärsbeslut och verksamhetsstyrning till ekonomispecialister. Du måste själv kunna ställa

Läs mer

EG i Sverige, nu och i framtiden. Stefan Fleron, VD

EG i Sverige, nu och i framtiden. Stefan Fleron, VD EG i Sverige, nu och i framtiden Stefan Fleron, VD Förut: Mätningar i fokus Nu: Människan i fokus Skifte från mätningar till människor Fakturera Beräkna förbrukning Leverera Avveckla Utveckla Attrahera

Läs mer

Molnet som skapats för ditt företag.

Molnet som skapats för ditt företag. Molnet som skapats för ditt företag. Det här är Microsoft Cloud. Alla företag är speciella på sitt sätt. Hälso-/sjukvård, detaljhandel, tillverkning och ekonomi ingen verksamhet fungerar exakt likadant.

Läs mer

custice. fakta. presentation

custice. fakta. presentation 73% av alla Sveriges företag är helt utan CRMsystem. Ni vinner Strategiskt underlag Konkurrenters positionering Egen positionering Kunders nöjdhetsgrader Regional och lokal kontroll Konkreta trender Möjliga

Läs mer

Time Care Hälso- och sjukvårds Suite. En intelligent bemanningslösning för effektiv resursanvändning och god vård.

Time Care Hälso- och sjukvårds Suite. En intelligent bemanningslösning för effektiv resursanvändning och god vård. Time Care Hälso- och sjukvårds Suite Time Care Hälso- och sjukvårds Suite En intelligent bemanningslösning för effektiv resursanvändning och god vård. Time Care Hälso- och sjukvårds Suite erbjuder långsiktiga

Läs mer

MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION SERVICEHANTERING Gör det lönsamt att tillhandahålla överlägsen kundservice.

MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION SERVICEHANTERING Gör det lönsamt att tillhandahålla överlägsen kundservice. MICROSOFT BUSINESS SOLUTIONS NAVISION SERVICEHANTERING Gör det lönsamt att tillhandahålla överlägsen kundservice. Fördelar: Öka företagets produktivitet genom att skapa en högeffektiv arbetsmiljö för servicepersonalen

Läs mer

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Det här är programmet för dig som vill vända och vrida på din affärsidé för att skriva en affärsplan - planen

Läs mer

LEANanalyser En helt ny generations analys- och visualiseringsverktyg

LEANanalyser En helt ny generations analys- och visualiseringsverktyg LEANanalyser En helt ny generations analys- och visualiseringsverktyg 2018-10-23 Din uppgift är att ta fram en analys som ska baseras på data från ett antal olika källor. Ska du fortsätta med Excel eller

Läs mer

Ökad kontroll, högre effektivitet och bättre transparens. Leverantörsreskontra

Ökad kontroll, högre effektivitet och bättre transparens. Leverantörsreskontra Ökad kontroll, högre effektivitet och bättre transparens Leverantörsreskontra Utforma leverantörsreskontran på det sätt som passar just dig Enklare lösningar Här kommer lösningen till ett enklare och smartare

Läs mer

MED OVÄNTAT MYCKET FRIHET

MED OVÄNTAT MYCKET FRIHET MED OVÄNTAT MYCKET FRIHET Jag bara längtar till detta kommer. Det är en jätteklar förbättring mot det som jag har varit van vid Tandläkare Behnamn Ghasemi, Sävedalen Ett öppet system som skapar frihet

Läs mer

Sveriges största oberoende studie av CIO-rollen. 164 it-beslutsfattare deltog i studien.

Sveriges största oberoende studie av CIO-rollen. 164 it-beslutsfattare deltog i studien. Sveriges största oberoende studie av CIO-rollen. 164 it-beslutsfattare deltog i studien. Du titulerar dig... CIO 36% IT-chef 33% CTO 3 % IT-direktör 7% CDO 1% Head of IT 7% Annan 14% 83% 17% Du sitter

Läs mer

Canon Essential Business Builder Program. Samlar allt du behöver för att lyckas med företaget

Canon Essential Business Builder Program. Samlar allt du behöver för att lyckas med företaget Canon Essential Business Builder Program Samlar allt du behöver för att lyckas med företaget Essential Business Builder Program Inledning Att driva en tryckeriverksamhet är en utmaning. Att få den att

Läs mer

INFN45, Informatik: Business Intelligence, 7,5 högskolepoäng Informatics: Business Intelligence, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

INFN45, Informatik: Business Intelligence, 7,5 högskolepoäng Informatics: Business Intelligence, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan INFN45, Informatik: Business Intelligence, 7,5 högskolepoäng Informatics: Business Intelligence, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPC

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPC är den mobila arbetsplatsen en Windowsbaserad terminal för alla typer av registreringar via dator eller surfplatta, både på företaget och för dem på språng. Imponerande kraftfull off-line funktionalitet.

Läs mer

Projecticon PKS. Microsoft Project och dokumenthantering

Projecticon PKS. Microsoft Project och dokumenthantering Projecticon PKS Microsoft Project och dokumenthantering "Kunskap och färdigheter inom trafik är nyckelbegrepp hos oss. Då krävs exakthet och en inarbetad metodik eftersom vi bland annat levererar kritiska

Läs mer

Hur vill du använda Visma Severa via din mobil?

Hur vill du använda Visma Severa via din mobil? Hur vill du använda Visma Severa via din mobil? Resultat Severa Mobile -undersökning Förord Tack alla ni som medverkade i denna undersökning som vi fick 389 svar på. Detta är en av de mest kompletta undersökningar

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay-

Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay- Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay- Varför systemlösning istället för manuell hantering Kostnadsbesparing i både tid och pengar Effektivare hantering Bättre rutiner Bättre kontroll Får

Läs mer

Ergonomisällskapet Sverige 091103

Ergonomisällskapet Sverige 091103 Ulf Johanson Ergonomisällskapet Sverige 091103 Är hälsa/arbetsmiljö lönsamt? Bhö Behövs ekonomiska k kalkyler/ekonomiska lkl /k ik argument? Behöver hälsa/arbetsmiljö kopplas ihop med verksamhetsstyrningen?

Läs mer

Så arbetar svenska koncerner med Business Intelligence

Så arbetar svenska koncerner med Business Intelligence Så arbetar svenska koncerner med Business Intelligence Affecto är enligt Dataföreningens 20 000 medlemmar det IT-företag som bäst förstår kundernas behov, som tillhandahåller rätt kompetens, till rätt

Läs mer

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper bluegarden.se Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper Kan din verksamhet tjäna på att outsourca hela eller delar av löne- och HRadministrationen? Detta whitepaper ger dig underlag att fatta korrekta

Läs mer

Clavic Consulting AB PROSPEKT INFÖR REKRYTERING AV CFO. Personlighetstester & Rekryteringsprocesser -

Clavic Consulting AB PROSPEKT INFÖR REKRYTERING AV CFO. Personlighetstester & Rekryteringsprocesser - Clavic Consulting AB Personlighetstester & Rekryteringsprocesser - www.clavic.se PROSPEKT INFÖR REKRYTERING AV CFO Konfidentiellt visas ej till utomstående Företaget xx Startades 1980 - säljer och distribuerar

Läs mer

UTBILDNING: Företagsstrategi i praktiken

UTBILDNING: Företagsstrategi i praktiken UTBILDNING: Företagsstrategi i praktiken Introduktion Ett effektivt lednings- och strategiarbete med en strukturerad affärsplanering är en förutsättning för att skapa långsiktigt lönsamma och konkurrenskraftiga

Läs mer

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPortal

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPortal är en enkel, webbaserad ingång till ProMark både när det gäller att registrera sin egen tid, sina uppgifter, sin information och att utföra specifika arbetsuppgifter. körs i en webbläsare och kan även

Läs mer

FÖRETAG UTNYTTJAR FLEXIBLA MOLNTJÄNSTER I ALLT HÖGRE GRAD, MEN UPPHANDLINGEN AV SYSTEMSTÖD STAMPAR PÅ STÄLLET

FÖRETAG UTNYTTJAR FLEXIBLA MOLNTJÄNSTER I ALLT HÖGRE GRAD, MEN UPPHANDLINGEN AV SYSTEMSTÖD STAMPAR PÅ STÄLLET FÖRETAG UTNYTTJAR FLEXIBLA MOLNTJÄNSTER I ALLT HÖGRE GRAD, MEN UPPHANDLINGEN AV SYSTEMSTÖD STAMPAR PÅ STÄLLET White paper Hösten 2014 Relex Författare Mikko Kärkkäinen Verkställande direktör, D.Sc. (Tech.)

Läs mer

Vi skapar resultat och produktivitet genom hållbara arbetskonstellationer

Vi skapar resultat och produktivitet genom hållbara arbetskonstellationer Vi skapar resultat och produktivitet genom hållbara arbetskonstellationer VerksamhetensDNA ArbetsrelateratDNA Vårt erbjudande Potential Management Kartlägger, definierar och säkerställer verksamhetens

Läs mer

Anna Leo Konsult och verksamhetsutvecklare inom CRM. Februari 2010

Anna Leo Konsult och verksamhetsutvecklare inom CRM. Februari 2010 Anna Leo Konsult och verksamhetsutvecklare inom CRM Februari 2010 förväntar sig att vi har koll på dem och deras avtal är kräsna och förväntningar ska helst överträffas vill bara ha relevanta erbjudanden

Läs mer

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Customer Journey Design Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Kunden är den viktigaste tillgången Det finns ett talesätt som säger att kunden är den viktigaste

Läs mer

STÅ UPP OM DU HÅLLER MED!

STÅ UPP OM DU HÅLLER MED! Hur många tycker att ekonomisk styrning och uppföljning är viktigt för att driva en väl fungerande förening? Hur många känner sig exalterade över att prata om ekonomisk styrning och uppföljning? Hur många

Läs mer

HUR MAN LYCKAS MED BYOD

HUR MAN LYCKAS MED BYOD HUR MAN LYCKAS MED BYOD WHITE PAPER Innehållsförteckning Inledning... 3 BYOD Checklista... 4 1. Val av system... 4 2. Installation och konfiguration... 5 3. Prestanda... 5 4. Valfrihet ökar upplevelsen...

Läs mer

Dialogue Technologies Effektiv kundtjänst

Dialogue Technologies Effektiv kundtjänst Dialogue Technologies Effektiv kundtjänst Oktober, 2004 Dialogue Technologies AB Skalholtsgatan 10 B 164 40 Kista Kunder uppsöker leverantörer med olika frågor och önskemål Jag skulle vilja ha? Hur får

Läs mer

Transporter och IT. Källa: Logistik och IT, för effektivare varuflöden. Fredholm, Peter (2006) 2015 Transporter och IT, Logistikprogrammet, Norrköping

Transporter och IT. Källa: Logistik och IT, för effektivare varuflöden. Fredholm, Peter (2006) 2015 Transporter och IT, Logistikprogrammet, Norrköping Transporter och IT Källa: Logistik och IT, för effektivare varuflöden. Fredholm, Peter (2006) 1 Nuläge Med IT som drivkraft är transportindustrin på väg in i en mer tjänsteintensiv fas. Tjänster och rådgivning

Läs mer

IBM Power BI for CPG & Retail on Microsoft Surface TM. Av IBM Microsoft Solution Practice - Kanada

IBM Power BI for CPG & Retail on Microsoft Surface TM. Av IBM Microsoft Solution Practice - Kanada IBM Power BI for CPG & Retail on Microsoft Surface TM Av IBM Microsoft Solution Practice - Kanada Inledning Resursintensiva industrier som CPG och professionella tjänster har ofta ställts inför utmaningen

Läs mer

Frigör kraften i er organisation! Engagerande ledarskap och utveckling som ger resultat

Frigör kraften i er organisation! Engagerande ledarskap och utveckling som ger resultat Frigör kraften i er organisation! Engagerande ledarskap och utveckling som ger resultat Affärslösningar som skapar engagemang Familj av verktyg Decision Dynamics familj av forskningsbaserade verktyg har

Läs mer

Case : ABC-gruppen. Case: Hur blev. så framgångsrik? Insights utvecklade högpresterande individer och team!

Case : ABC-gruppen. Case: Hur blev. så framgångsrik? Insights utvecklade högpresterande individer och team! Case: Hur blev så framgångsrik? Insights utvecklade högpresterande individer och team! ABC- gruppen okt 2013: Omsättning på 73 MSEK och vinst ca 9 MSEK efter skatt och har senaste året erhållit bl.a. nedanstående

Läs mer

Transporter och IT. Källa: Logistik och IT, för effektivare varuflöden. Fredholm, Peter (2006) 2013 Transporter och IT, Logistikprogrammet, Norrköping

Transporter och IT. Källa: Logistik och IT, för effektivare varuflöden. Fredholm, Peter (2006) 2013 Transporter och IT, Logistikprogrammet, Norrköping Transporter och IT Källa: Logistik och IT, för effektivare varuflöden. Fredholm, Peter (2006) 1 Nuläge Med IT som drivkraft är transportindustrin på väg in i en mer tjänsteintensiv fas. Tjänster och rådgivning

Läs mer

Därför är bisnodes. de bästa argumenten för en lyckad försäljning

Därför är bisnodes. de bästa argumenten för en lyckad försäljning Därför är bisnodes kreditvärderingssystem bäst de bästa argumenten för en lyckad försäljning Innehåll. Bisnodes kredit värderingssystem. 4 Nordens äldsta kreditvärderingssystem 4 Det mest kända kreditbetyget

Läs mer

Sammanfattningsvis beror de största skillnaderna i prioriteringar och arbetssätt inom CRM främst på storlek på organisation och antal slutkunder.

Sammanfattningsvis beror de största skillnaderna i prioriteringar och arbetssätt inom CRM främst på storlek på organisation och antal slutkunder. Konceptet Customer Relationship Management (CRM) har funnits i decennier och idag är det allmänt känt att CRM har stor potential att effektivisera verksamheter och maximera intäkter. Trots denna vetskap

Läs mer

4 dagar med strategi, metodik och analys. IHM DIGITAL MARKETING

4 dagar med strategi, metodik och analys. IHM DIGITAL MARKETING 4 dagar med strategi, metodik och analys. IHM DIGITAL MARKETING IHM DIGITAL MARKETING IHM Digital Marketing är ett program skapat av ledande branschaktörer. Utbildningen syftar till att hjälpa företagen

Läs mer

The power of simplicity

The power of simplicity The power of simplicity FACTSHEET - 1 - Vertex GRC är ett molnbaserat verktyg som är utvecklat med användaren i fokus det ska vara lätt och intuitivt att implementera, administrera och använda! Verktyget

Läs mer

bättre kategoristyrning

bättre kategoristyrning TIO TIO TIPS TIPS FÖR FÖR bättre kategoristyrning INNEHÅLL Tio tips för bättre kategoristyrning Sätt tydliga mål för kategoristyrningsarbetet...4 Använd nyckeltal för att följa upp målen...5 Använd tvärfunktionella

Läs mer

Du är expert på att driva ditt företag, för allt annat finns BDO

Du är expert på att driva ditt företag, för allt annat finns BDO Rådgivning Revision Skatt Företagsservice Du är expert på att driva ditt företag, för allt annat finns BDO www.bdo.se 2018 FÖR SJÄTTE ÅRET I RAD TACKAR VI VÅRA 700 MEDARBETARE LITE EXTRA. BRANSCHENS NÖJDASTE

Läs mer

Drivna av en passion att utveckla våra kunder, har SuperOffice blivit en av Europas ledande leverantörer av CRM-lösningar.

Drivna av en passion att utveckla våra kunder, har SuperOffice blivit en av Europas ledande leverantörer av CRM-lösningar. Caesar CRM CRM på ditt sätt Drivna av en passion att utveckla våra kunder, har SuperOffice blivit en av Europas ledande leverantörer av CRM-lösningar. Vill du öka er försäljning, kundlojalitet och lönsamhet?

Läs mer

Trender inom kundservice 2019

Trender inom kundservice 2019 Mot framtidens kundupplevelser färre samtal och kontakter och mer digital kundservice. Översikt över trender inom kundservice. 2019 1. Kundupplevelsen styr Kunderna är villiga att betala mer för produkter

Läs mer

Är din plattform redo för High Performance?

Är din plattform redo för High Performance? Är din plattform redo för High Performance? Få optimal utdelning av din investering i Dynamics eller nu och i framtiden. Delta på Dynamics-dagen och se branschmoduler, tilläggslösningar och tjänster som

Läs mer

PROMOBILE APP FÖR EFFEKTIV REGISTRERING AV TID OCH FRÅNVARO

PROMOBILE APP FÖR EFFEKTIV REGISTRERING AV TID OCH FRÅNVARO PROMOBILE APP FÖR EFFEKTIV REGISTRERING AV TID OCH FRÅNVARO Med appen ProMobile kan medarbetarna registrera närvaro, frånvaro och tid på olika aktiviteter i sin mobiltelefon oavsett var de arbetar. De

Läs mer

BLI PROAKTIV MED PÅMINNELSER

BLI PROAKTIV MED PÅMINNELSER PRONOTIFY BLI PROAKTIV MED PÅMINNELSER är modulet som automatisk påminner relevanta personer om saknade registreringar samt oattesterade transaktioner. Detta förenklar administrationen och ger en mer korrekt

Läs mer

Rätt information till rätt person vid rätt tillfälle

Rätt information till rätt person vid rätt tillfälle Rätt information till rätt person vid rätt tillfälle System för samverkan, effektivitet och konkurrenskraft Du håller säkert med om att ditt företags kanske mest värdefulla tillgång består av all den information

Läs mer

Investera för framtiden. Lås er inte vid det gamla.

Investera för framtiden. Lås er inte vid det gamla. Investera för framtiden. Lås er inte vid det gamla. Samuelsson & Partner är Sveriges enda renodlade digitala låssmed. Vi är experter på moderna låssystem som gör livet enklare och tryggare. Eftersom vi

Läs mer

AI Guide: Så här blir du en modern redovisningskonsult med hjälp av artificiell intelligens

AI Guide: Så här blir du en modern redovisningskonsult med hjälp av artificiell intelligens AI Guide: Så här blir du en modern redovisningskonsult med hjälp av artificiell intelligens Vad är artificiell intelligens (AI)? AI är metoder och tekniker som gör det möjligt för datorsystem att utföra

Läs mer

IBS BI & FS & OP. Bengt Jensfelt Product Manager, PD IBS Kunddag 29 November 2012

IBS BI & FS & OP. Bengt Jensfelt Product Manager, PD IBS Kunddag 29 November 2012 IBS BI & FS & OP Bengt Jensfelt Product Manager, PD IBS Kunddag 29 November 2012 RPM Teknologi och lösningar IBS Statement of Direction RPM är IBS plattform för Business Intelligence-och SOP-lösningar

Läs mer

Time Care Kommun Suite

Time Care Kommun Suite Time Care Kommun Suite Time Care Kommun Suite En intelligent bemanningslösning som balanserar kommunens, medborgarnas och medarbetarnas behov. Med Time Cares lösning har verksamheten fått en bättre överblick

Läs mer