Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken"

Transkript

1 KOMMNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOKHOLM tgiven av Stadsledningskontoret 2014:19 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges beslut den 15 decemberber 2014 (utl 2014:111) (Ersätter Kfs 2013:20) Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra stycket miljöbalken (1998:808). 1 Avgift ska betalas enligt denna taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens tillsyns- och prövningsverksamhet enligt miljöbalken, föreskrifter som har meddelats med stöd av balken och E-förordningar inom miljöbalkens tillämpningsområde. Nämndens verksamhet omfattar prövning enligt 19 kap. miljöbalken och tillsyn enligt 26 kap. miljöbalken. 2 Avgift ska betalas av den som inom Stockholms stad har utövat, utövar eller ämnar utöva verksamhet eller vidta åtgärd som omfattas av miljöbalken och innefattas i miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt 1 taxan. Avgiftsskyldigheten omfattar den som rättsligt förfogar över mark, byggnad, anläggning eller anordning där sådan verksamhet har bedrivits eller bedrivs respektive den som annars är skyldig att avhjälpa olägenhet eller brist i sådan verksamhet. Avgiftsskyldig enligt denna taxa ska enligt 27 kap. 3 miljöbalken lämna de uppgifter som behövs för att avgiftens storlek ska kunna bestämmas.

2 3 Gällande timtaxa för nämndens handläggning enligt denna taxa är 1050 kr. Avgift tas ut som a) Prövningsavgift för tillstånds- och dispensansökningar samt vissa anmälningsärenden med extraordinär prövningsavgift (bilaga 1:A) b) fast årlig tillsynsavgift med extraordinär tillsynsavgift (bilaga 1:) c) undersökningsavgift (bilaga 1:) d) timavgift för tillsyn som inte omfattas av fast årlig avgift e) dröjsmålsavgift f) avgift för kungörelsekostnader i samband med prövning av ärenden g) prövningsavgift för handläggning vid påförande av miljösanktionsavgift (bilaga 1:A) 4 Avgifter enligt 3 a, b, c och g ska betalas med de belopp som anges i bilaga 1:A-1:. Om belopp står angivet som timavgift i en bilaga ska avgiften tas ut enligt de principer som anges i 8 taxan. 5 Prövningsavgift enligt 3 a betalas av den som lämnar in en tillstånds- eller dispensansökan eller en anmälan, vid ingivandet. Dock ska avgift för nyanmälningar i ärenden om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap. 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) (-verksamheter) beräknas på samma sätt som timavgift enligt 8 taxan och betalas i efterskott. Om ytterligare handläggningstid krävs i ett ärende ska extraordinär prövningsavgift betalas i efterskott. Extraordinär prövningsavgift beräknas på samma sätt som timavgift enligt 8 taxan. Prövningsavgift tas inte ut för anmälningar i ärenden som rör miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap. 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) (ändring av A-, - och -verksamheter) och som omfattas av fast årlig tillsynsavgift enligt bilaga 1:. För handläggning vid påförande av miljösanktionsavgift ska prövningsavgift enligt bilaga 1:A betalas i efterskott.

3 6 Fast årlig tillsynsavgift enligt 3 b omfattar kalenderår och betalas årligen i förskott under avgiftsåret enligt nämndens inplaceringsbeslut. Avgiften ska betalas med helt avgiftsbelopp för varje påbörjat kalenderår verksamhet bedrivs. Avgiften erläggs med belopp som anges i bilaga 1:. Den årliga tillsynsavgiften ska betalas av den som är verksamhetsutövare vid kalenderårets början, om inte tillsynsmyndigheten beslutar annat. Om det finns en betydande samordningsfördel i tillsynen kan nämnden besluta om en reducerad avgift för verksamhetsutövare som på samma plats bedriver flera verksamheter som är sådana att fast årlig avgift kan påföras enligt flera punkter i bilaga 1:. Dock ska avgift alltid påföras enligt vad som följer av: avgiftskod S1 och S2 (yggnader där P kan förekomma) avgiftskod S4050 (Små kyl- och värmepumpanläggningar innehållande köldmedia som omfattas av förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen.) avgiftskod S9260:1 (assängbad). 7 För verksamhet som omfattas av fast årlig tillsynsavgift får miljö- och hälsoskyddsnämnden i särskild ordning besluta om extraordinär tillsynsavgift. Denna får tas ut ett visst år om den faktiskt utförda tillsynen överskrider den tillsynstid som motsvaras av den fasta avgiften. Extraordinär tillsynsavgift beräknas som timavgift enligt 8 taxan och ska betalas i efterskott av den som är verksamhetsutövare vid tillsynens utförande. 8 Timavgift enligt 3 d tas ut för varje påbörjad halvtimme nedlagd handläggningstid. Därmed avses att den sammanlagda handläggningstiden avrundas till närmast högre halvtimme. Med handläggningstid avses den sammanlagda tid som varje tjänsteman vid myndigheten har använt för inläsning av ärendet, kontakter med parter, samråd med experter och myndigheter, inspektioner, revisioner, resor, provtagning och kontroller, handläggning i övrigt samt föredragning och beslut. För inspektioner, mätningar och andra kontroller som utförs vardagar mellan klockan 19 och 07, lördagar, söndagar och helgdagar tas avgift ut med dubbel timtaxa. I handläggningstiden ingår inte restid som vid ett restillfälle överstiger två timmar. Avgift tas inte ut för handläggning av a) klagomål där verksamhetsutövaren har visat att olägenhet inte föreligger och att kravet på egenkontroll är uppfyllt. b) överklaganden av nämndens eller överinstans beslut.

4 9 ndersökningsavgift enligt 3 c tas ut i de fall som anges i bilaga 1:. ndersökningskostnader som inte regleras i bilagan ska betalas av verksamhetsutövaren efter beslut i varje enskilt fall. I avgiften ska ingå konsultarvoden och de ytterligare kostnader nämnden haft för undersökningen och debiteras i förhållande till varje tillsynsobjekts inverkan. 10 Om det finns särskilda skäl med hänsyn till en verksamhets art, omfattning eller tillsynsbehov, får miljö- och hälsoskyddsnämnden i ett enskilt ärende ändra en avgift enligt denna taxa. 11 Avgift enligt denna taxa ska betalas till Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd. Avgiften ska betalas inom den tid och på det sätt som nämnden bestämmer. etalas inte avgiften i rätt tid ska dröjsmålsavgift enligt 3 e utgå. Dröjsmålsavgiften ska beräknas på samma sätt som enligt 3, 6 och 9 räntelagen (1975:635). 12 Av 27 kap. 1 andra stycket miljöbalken, 1 kap. 2 respektive 9 kap. 4 förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken följer att nämndens beslut om avgift får verkställas enligt utsökningsbalken och utsökningsförordningen såsom allmänt mål. 13 Av 27 kap. 1 tredje stycket miljöbalken, 1 kap. 2 respektive 9 kap. 5 förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken följer att miljö- och hälsoskyddsnämnden får bestämma att beslut om avgift ska gälla omedelbart även om det överklagas. 14 Har en avgift fördelats på två eller fler betalningstillfällen ska ränta beräknad på sätt som föreskrivs i 9 kap. 1 tredje stycket förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken betalas för de delbelopp för vilka betalningsuppskov har medgetts.

5 15 estämmelser om överklagande av miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut enligt denna taxa finns i 19 kap. 1 miljöbalken. 16 Miljö- och hälsoskyddsnämnden får om ändringar vidtas i miljöbalken, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, miljöprövningsförordningen (2013:251) eller förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, göra motsvarande ändring i bilagorna till denna taxa. Denna taxa träder i kraft den 1 januari I ärenden om prövning av tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter tillämpas taxan på ärenden som kommer in efter denna dag.

6 ilaga 1:A Anmälnings-ansöknings- och prövningsavgifter eskrivning MILJÖFARLIG VERKSAMHET OH HÄLSOSKYDD 9 kap AVGIFTSKOD GÄLLANDE AVGIFT (timmar) 1050 AVGIFT MED GÄLLANDE TAXA 2015 (kr) Tillstånd och anmälan av enskilt avlopp, vattentoalett, torrtoalett, latrinkompostering och gödselstad enligt miljöbalken (1998:808), avfallsförordningen (2011:927), förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH) samt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna för Stockholms kommun. Ansökan om tillstånd för att inrätta avloppsanordning med sluten tank enligt 13 FMH samt 1 a lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun. Ansökan om tillstånd för att inrätta avloppsanordning med ansluten vattentoalett och där utsläppet sker till mark och vatten enligt 13 FMH samt 1 a lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun. Ansökan om tillstånd för att ansluta vattentoalett till redan befintlig avloppsanordning där vattentoalett inte tidigare är ansluten och där utsläppet sker till mark och vatten enligt 13 FMH samt 1 a lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun. Anmälan för att inrätta annan avloppsanordning enligt 13 andra stycket FMH och 1 a lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun Anmälan av väsentlig ändring av avloppsanordning (t.ex. omläggning av anordningen) samt anmälan av väsentlig ändring av användandet som påverkar mängd eller sammansättning av avloppsvattnet (t.ex. övergång från fritids- till permanentboende) enligt 14 FMH och 1 a lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun. Ansökan om tillstånd för installation av torra toalettlösningar, exempelvis torr-, mull-, frys-, förpacknings- och torktoalett om restavfallet ska tas om hand på den egna fastigheten genom t.ex. latrinkompostering enligt 40 FMH och 1 b lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun. Anmälan av gödselstad eller annan upplagsplats för djurspillning inom detaljplanerat område enligt 37 FMH M1 M1:1 M1:2 M1:3 M1:4 M1:5 M1:6 M1:7 tim* tim*

7 Tillstånd till värmepumpsanläggning för utvinning av värme genom mark, ytvatten eller grundvatten som anges i 17 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd och 3 i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna för Stockholms kommun: 1. Ansökan om tillstånd för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten upp till 20 kw M2: Ansökan om tillstånd för utvinning av värme ur mark genom s.k. bergvärmeanläggning över 20 kw men maximalt 10 MW. M2: Ansökan om tillstånd för övriga typer av anläggningar än som avses i p.2 för utvinning av värme genom mark, ytvatten eller grundvatten över 20 kw upp till 10 MW. M2:3 tim* tim* 4. Ansökan om ändring av befintligt tillstånd, exempelvis ändring av situationsplan. M2:4 tim* tim* Hållande av djur inom detaljplan enligt 2 i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna för Stockholms kommun meddelade med stöd av 39 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd: M3 1. tillstånd för nötkreatur, häst, get, får eller svin M3: tillstånd för fjäderfä eller pälsdjur som inte hålls som sällskapsdjur M3: tillstånd för orm M3:3 tim* tim* Prövning av dispens från bestämmelserna i 6 (gatumusik) i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna för Stockholms kommun. M4 tim* tim* Anmälan som anges i 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verskamhet och hälsoskydd för den som avser driva eller arrangera: 1. verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling som innebär risk för blodsmitta genom användning av skalpeller, akupunkturnålar, piercingverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg, M5: bassängbad som är upplåtna åt allmänheten eller som annars används av många människor M5: Förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, specialskola, sameskola eller internationell skola. M5: Extraordinär prövningsavgift när anmälan av verksamheten kräver mer tid än vad avgiften motsvarar. M5:4 tim* tim* KEMISKA PRODKTER 14 KAP M6 Anmälan av saneringsåtgärd enligt 18 förordning (2007:19) om P m.m. Sanering av fog- och golvmassor med P-halt över 500 mg/kg. Avgiften tas ut per fastighet/objekt. M6: M2 M5

8 Anmälan av saneringsåtgärd enligt 18 förordning (2007:19) om P m.m. Sanering av fog- och golvmassor med P-halt mg/kg. Avgiften tas ut per fastighet/objekt. M6: Anmälan; installation av cisterner enligt 4 kap 1 (NFS 2003:24) M7 Anmälan om installation av cistern för lagring av eldningsolja, M7:1 dieselbrännolja, brandfarliga vätskor eller spillolja gällande: - öppen cistern i mark (öppen = med manlucka) eller rör- och slangledningar i mark/golv med mängd mer än 1 m3 - öppen cistern ovan mark och med rör- och slangledningar ovan mark med mängd 1-10 m3 - hantering av mer än 250 liter brandfarlig vätska inom vattenskyddsområde AVFALLS- OH PRODENTANSVAR 15 kap Ansökan om tillstånd eller dispens för omhändertagande av avfall inom egen fastighet eller eget omhändertagande av avfall enligt 15 kap 18 miljöbalken samt övriga anmälningar, tillstånd och undantag enligt renhållningsordningen. M8 tim* tim* Anmälan om kompostering enligt 45 avfallsförordningen (2011:927) M9 1. Små komposter (en- och tvåfamiljshus) M9:1 2. Större komposter (flerfamiljshus, restauranger, livsmedelsbutiker och motsv.) M9: MILJÖSANKTIONSAVGIFTER - 30 KAP M10 Avgift för handläggning vid påförande av miljösanktionsavgift (hälsoskydd) M10:1 tim* tim* Avgift för handläggning vid påförande av miljösanktionsavgift (plan och miljö) M10:2 tim* tim* tim* = faktiskt nedlagd handläggningstid multiplicerat med gällande timtaxa

9 ilaga 1: Fast årlig tillsynsavgift med extraordinär tillsynsavgift Fast årlig avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa NIVÅ A// VERKSAMHETSESKRIVNING I den mån miljöfarliga verksamheter tillkommer inom Stockholms stad som inte finns med i bilagan tillämpas timtaxa enligt 3 d) taxa för MHN:s verksamhet enligt miljöbalken på dessa verksamheter. TVINNING, RYTNING OH EARETNING AV TORV, OLJA, GAS, KOL, MALM, MINERAL, ERG, NATRGRS M.M. erg, naturgrus, torv och andra jordarter Anläggning för sortering eller krossning av berg, naturgrus eller andra jordarter 1. inom område som omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser, eller 2. utanför område som omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser, om verksamheten bedrivs på samma plats under en längre tid än trettio kalenderdagar under en tolvmånadersperiod. AVGIFTS- KOD AVGIFT (timmar) AVGIFT MED GÄLLANDE TAXA 2015 (kr) - mer än ton per år mer än ton men högst ton per år mer än ton men högst ton per år upp till ton per år LIVSMEDEL OH FODER M.M. Animaliska råvaror Animaliska råvaror Anläggning för framställning av livsmedel med beredning och behandling av animaliska råvaror (utom mjölk, fisk och skaldjur) för en produktion av mer än 400 ton men högst ton produkter per kalenderår, om verksamheten inte är avgiftspliktig enligt avgiftskod Anläggning för beredning eller konservering av fisk eller skaldjur eller för tillverkning av fiskmjöl, fiskolja eller fiskpelletar för en produktion baserad på mer än 10 ton fisk eller skaldjur per kalenderår. Avgiftskoden gäller inte för hållbarhetsbehandling genom endast frysning, torkning eller saltning eller om verksamheten är avgiftspliktig enligt avgiftskod Rökeri, där spån används, för en produktion av mer än 50 ton men högst ton rökta produkter per kalenderår Rökeri, som använder vätskerökning, för en produktion av mer än 50 ton men högst ton rökta produkter per kalenderår S

10 Vegetabiliska råvaror ageri som förbrukar mer än 15 ton torrjäst eller 50 ton annan jäst per kalenderår Anläggning för beredning eller konservering av frukt, bär, rotfrukter eller grönsaker för en produktion baserad på mer än ton råvara per kalenderår. Anläggning för beredning eller konservering av frukt, bär, rotfrukter eller grönsaker för en produktion baserad på mer än 100 ton och högst ton råvara per kalenderår. Mjölk, oljor och fetter m.m Anläggning för framställning av mjölkprodukter (med undantag av glass) för en produktion baserad på en invägning av mer än 500 ton per kalenderår S Anläggning för framställning eller raffinering av vegetabiliska eller animaliska oljor eller fetter eller produkter av sådana oljor eller fetter för en produktion av mer än 100 ton per kalenderår Anläggning för tillverkning av glass för en produktion av mer än 10 ton per kalenderår. Annan livsmedelstillverkning Anläggning för 1. tillverkning av mer än 500 ton choklad eller konfektyr per kalenderår, 2. tillverkning av mer än ton pastaprodukter per kalenderår, eller 3. rostning av mer än 100 ton kaffe per kalenderår Anläggning för framställning av mer än ton livsmedel (där avloppet leds till tillståndspliktigt reningsverk) Anläggning för framställning av mer än ton men högst ton livsmedel. FOTOGRAFISK ELLER GRAFISK PRODKTION Rulloffsettryckeri där tryckning sker med heatsetfärg om inte verskamheten är avgiftspliktig enligt avgiftskoderna eller S Anläggning med tillverkning av metallklichéer Anläggning med utsläpp av processavloppsvatten där mer än kvadratmeter fotografiskt material i form av film eller papperskopior framkallas per kalenderår

11 22.40 Anläggning 1. utan utsläpp av processavloppsvatten där mer än kvadratmeter fotografiskt material i form av film eller papperskopior framkallas per kalenderår, eller A 2. med utsläpp av processavloppsvatten där mer än kvadratmeter fotografiskt material i form av film eller papperskopior framkallas per kalenderår. - mer än och högst kvadratmeter fotografiskt material - mer än och högst kvadratmeter fotografiskt material 1. Anläggning med utsläpp av processavloppsvatten där mer än och högst kvadratmeter fotografiskt material i form av film eller papperskopior framkallas per kalenderår. 2. utan utsläpp av processavloppsvatten där mer än och högst kvadratmeter fotografiskt material i form av film eller papperskopior framkallas per år. 3. utan utsläpp av processavloppsvatten där mer än och högst kvadratmeter fotografiskt material i form av film eller papperskopior framkallas per år KEMISKA PRODKTER Anläggning för att genom kemiska reaktioner i industriell skala tillverka 1. organiska ämnen, 2. kloralkali, eller 3. mer än ton andra oorganiska ämnen än kloralkali per kalenderår. Om inte verksamheten är avgiftspliktig enligt avgiftskod Anläggning för att genom biologiska reaktioner i industriell skala tillverka organiska ämnen Anläggning för att genom kemiska eller biologiska reaktioner i industriell skala tillverka 1. ytaktiva ämnen (tensider), 2. bindemedel för färg och lack, eller 3. bränsle ur vegetabiliska eller animaliska oljor Anläggning för att genom endast fysikaliska processer i industriell skala tillverka 1. gas- eller vätskeformiga kemiska produkter, 2. läkemedelssubstanser genom extraktion ur biologiskt material, 3. sprängämnen, 4. pyrotekniska artiklar, eller 5. ammunition : : S2240-2:1a S2240-2:1b S2240-2:

12 Anläggning för att genom endast fysikaliska processer i industriell skala tillverka 2. mer än 10 ton men högst ton färg eller lack per kalenderår. 3. mer än 10 ton men högst ton rengöringsmedel eller kroppsvårds-, kosmetik- eller hygienprodukter. Anläggning för att genom endast fysikaliska processer i industriell skala tillverka mer än 1 ton och högst 10 ton rengöringsmedel eller kroppsvårds-, kosmetik- eller hygienprodukter Anläggning för att genom endast fysikaliska processer, i försöks-, pilot- eller laboratorieskala eller annan icke industriell skala, yrkesmässigt tillverka 1. sprängämnen, 2. pyrotekniska artiklar, 3. ammunition, 4. mer än 10 ton färg eller lack per kalenderår, 5. mer än 10 ton rengöringsmedel eller kroppsvårds-, kosmetik- eller hygienprodukter per kalenderår, eller 6. andra kemiska produkter. GMMI- OH PLASTVAROR Anläggning för att genom vulkning tillverka gummivaror, om produktionen baseras på mer än 1 ton ovulkad gummiblandning per kalenderår S mer än 500 ton men högst ton per år 25.11: mer än 100 ton men högst 500 ton per år 25.11: mer än 1 ton men högst 100 ton per år 25.11: Anläggning för att genom ytterligare polymerisation tillverka produkter av plast om produktionen baseras på mer än 1 ton plastråvara per kalenderår Anläggning där produktionen baseras på mer än 1 ton plastråvara per kalenderår och inte omfattar ytterligare polymerisation, för 1. tillverkning av produkter av plast förutom endast mekanisk montering eller mekanisk bearbetning, eller 2. beläggning eller kalandrering med plast. - över 200 ton per år 25.50: över 50 ton men högst 200 ton per år 25.50: över 1 ton men högst 50 ton per år 25.50:

13 IKE-METALLISKA MINERALISKA PRODKTER Glas, glasvaror och keramiska produkter Anläggning för tillverkning av mer än 1 ton men högst 100 ton keramiska produkter per kalenderår S ement, betong, kalk, krita och gips Anläggning för tillverkning av mer än 500 ton betong eller lättbetong per kalenderår, eller 2. varor av betong, lättbetong eller cement per kalenderår. Andra icke-metalliska mineraliska produkter Asfaltverk eller oljegrusverk 1. som ställs upp inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser, eller 2. som ställs upp utanför område med detaljplan eller områdesbestämmelser i mer än 90 kalenderdagar under en tolvmånadersperiod STÅL OH METALL Anläggning för gjutning av andra metaller än järn, stål, zink, aluminium och magnesium, för en produktion av mer än 1 ton per kalenderår. YTEHANDLING AV METALL ELLER PLAST M.M. Ytbehandling, avfettning och färgborttagning m.m Anläggning för kemisk eller elektrolytisk ytbehandling av metall eller plast, om 1. behandlingsbaden har en sammanlagd volym som överstiger 1 kubikmeter, och 2. verksamheten ger upphov till mer än 10 kubikmeter avloppsvatten per kalenderår. - ytbehandling med mer än 500 kubikmeter avloppsvatten per år. - ytbehandling med högst 500 kubikmeter avloppsvatten per år. Denna avgiftskod gäller inte för 1. betning med betpasta, 2. järnfosfatering Anläggning för kemisk eller elektrolytisk ytbehandling av metall eller plast, om verksamheten ger upphov till mer än 1 kubikmeter avloppsvatten per kalenderår. Anläggning för kemisk eller elektrolytisk ytbehandling av metall eller plast, om verksamheten ger upphov till mindre än 1 kubikmeter avloppsvatten per kalenderår Anläggning för : : S järnfosfatering våttrumling av mer än 1 ton metaller per kalenderår eller härdning av mer än 1 ton gods per kalenderår. 6. termisk ytbehandling med en metallförbrukning av mer än 50 kilogram men högst 2 ton per kalenderår

14 ELEKTRISKA ARTIKLAR Anläggning för tillverkning eller reparation av kvicksilverinnehållande ljuskällor. METALLEARETNING M.M Anläggning där det förekommer maskinell metallbearbetning och där total tankvolym för skärvätskor, processoljor och hydrauloljor i metallbearbetningsmaskinerna är större än 20 kubikmeter. Med total tankvolym avses såväl volymen i ett fast centralt system för vätskor som volymen i lösa behållare som är kopplade till metallbearbetningsmaskin eller öppnade behållare som används för påfyllning av metallbearbetningsmaskin Anläggning där det förekommer maskinell metallbearbetning och där total tankvolym för skärvätskor, processoljor och hydrauloljor i metallbearbetningsmaskinerna är större än 1 kubikmeter. Med total tankvolym avses detsamma som i avgiftskod total tankvolym för skärvätskor, processoljor och hydrauloljor i metallbearbetningsmaskinerna är större än 10 kubikmeter men högst 20 kubikmeter. - total tankvolym för skärvätskor, processoljor och hydrauloljor i metallbearbetningsmaskinerna är större än 5 kubikmeter och högst 10 kubikmeter. - total tankvolym för skärvätskor, processoljor och hydrauloljor i metallbearbetningsmaskinerna är större än 1 kubikmeter och högst 5 kubikmeter. - total tankvolym för skärvätskor, processoljor och hydrauloljor i metallbearbetningsmaskinerna är högst 1 kubikmeter 34.80: : : S Skeppsvarv. - med blästringsverksamhet 35.20: utan blästringsverksamhet 35.20: FÖRRKNING AV ORGANISKA LÖSNINGSMEDEL Anläggning där organiska lösningsmedel förbrukas 2. med mer än 50 ton per kalenderår i tillverkning av farmaceutiska produkter. Med förbrukning avses lösningsmedelstillförseln minskad med den mängd som i tekniskt eller kommersiellt syfte återvinns för återanvändning, där även återanvändning av lösningsmedel som bränsle ingår men inte lösningsmedel som slutligt bortskaffas som avfall

15 39.30 Anläggning där organiska lösningsmedel förbrukas per kalenderår med 3. mer än 1 ton i ytrengöring, om lösningsmedlet innehåller någon kemisk produkt, som enligt föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter som Kemikalieinspektionen har meddelat, är klassificerad eller uppfyller kriterierna för att klassificeras med riskfraserna "misstänks kunna ge cancer", kan ge cancer, kan ge ärftliga genetiska skador", "kan ge cancer vid inandning", "kan ge nedsatt fortplantningsförmåga", eller "kan ge fosterskador" 4. mer än 2 ton i annan ytrengöring mer än 1 kilogram i kemtvätt, , Med förbrukning avses detsamma som i avgiftskod Anläggning där det per kalenderår förbrukas 1. mer än 5 ton halogenerade organiska lösningsmedel, eller 2. mer än totalt 25 ton organiska lösningsmedel. Med förbrukning avses detsamma som i avgiftskod Vid tillämpningen av första stycket ska inte medräknas sådana organiska lösningsmedel som omfattas av förordningen (2007:846) om flourerande växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen eller av föreskrifter som meddelats med stöd av den förordningen Anläggning där det per kalenderår förbrukas 1. mer än 1 ton halogenerade organiska lösningsmedel, eller 2. mer än totalt 5 ton organiska lösningsmedel. Med förbrukning avses detsamma som i avgiftskod mer än 20 ton och högst 25 ton organiska lösningsmedel. - mer än 10 ton och högst 20 ton organiska lösningsmedel. - mer än 5 ton och högst 10 ton organiska lösningsmedel. Anläggning där det per år förbrukas mer än 500 kg och högst 5 ton organiska lösningsmedel (grafiker). mer än 500 kg och högst 2,5 ton organiska lösningsmedel (annan verksamhet) mer än 2,5 ton och högst 5 ton organiska lösningsmedel (annan verksamhet) : : : S S3950-3: S3950-3:

16 LAGRING AV RÄNSLEN OH KEMISKA PRODKTER M.M Anläggning för lagring eller hantering av gasformiga eller flytande petrokemiska produkter, oljor, petroleumprodukter eller brännbara gaser, om anläggningen har kapacitet för lagring av mer än ton vid ett tillfälle eller hantering av mer än ton per kalenderår, eller 2. andra kemiska produkter som, enligt föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter som Kemikalieinspektionen har meddelat, är klassificerade eller uppfyller kriterierna för att klassificeras med de riskfraser som ingår i faroklasserna "mycket giftig", "giftig", "frätande", "cancerframkallande", "mutagen", "reproduktionstoxisk" eller "miljöfarlig", om det i anläggningen lagras mer än ton vid ett och samma tillfälle eller hanteras mer än ton per kalenderår, eller 3. andra kemiska produkter än som avses i 1 och 2 om det i anläggningen lagras mer än ton vid ett och samma tillfälle Anläggning för lagring av 1. gasformiga eller flytande petrokemiska produkter, oljor, petroleumprodukter eller brännbara gaser, om det i anläggningen vid ett och samma tillfälle lagras mer än ton, eller 2. andra kemiska produkter än som avses i 1, om a) någon produkt enligt föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter som Kemikalieinspektionen har meddelat, är klassificerad eller uppfyller kriterierna för att klassificeras med de riskfraser som ingår i faroklasserna mycket giftig, giftig, frätande, "cancerframkallande", "mutagen", "reproduktionstoxisk" eller "miljöfarlig" och b) det är fråga om en verksamhet för energiproduktion eller kemisk industri och anläggningen har kapacitet för lagring av mer än 1 ton vid ett och samma tillfälle, eller 3. andra kemiska produkter än som avses i 1 och 2 om det i anläggningen lagras mer än ton vid ett och samma tillfälle. Anläggning för lagring av gasformiga eller flytande petrokemiska produkter, oljor, petroleumprodukter eller brännbara gaser, om anläggningen har kapacitet att vid ett och samma tillfälle lagra mer än 150 ton S

17 GASFORMIGA RÄNSLEN, EL, VÄRME OH KYLA Gasformiga bränslen Anläggning för framställning av mer än kubikmeter gasformigt bränsle per kalenderår : Anläggning där endast blandning/uppgradering sker 40.10: Värmepumpar och kylanläggningar m.m Värmepump eller kylanläggning för uttag eller tillförsel av värmeenergi från mark, vattenområde, grundvatten eller avloppsvatten för en uttagen eller tillförd effekt av mer än 10 megawatt. Avgiftskod enligt denna beskrivning innefattar inte uttag eller tillförsel genom vattentäkt. A Förbränning Anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av mer än 300 megawatt Anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av mer än 50 megawatt, om verksamheten inte är tillståndspliktig enligt mer än 100 megawatt och högst 300 megawatt 40.50: mer än 50 megawatt och högst 100 megawatt 40.50: Anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av mer än 20 megawatt Anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av 1. mer än 500 kilowatt, om annat bränsle används än enbart eldningsolja eller bränslegas, eller 2. mer än 10 megawatt, om inget annat bränsle används än eldningsolja eller bränslegas. Om inte verksamheten är avgiftspliktig enligt någon av avgiftskoderna 40.40, eller Kyl- och värmepumpanläggning innehållande en sammanlagd mängd köldmedia på 10 kg eller mer, med en uteffekt understigande 10 megawatt. FORDONSSERVIE OH DRIVMEDELSHANTERING Anläggning för tvättning av 1. fler än personbilar per kalenderår (i automatbiltvätt), 2. fler än 100 tåg eller flygplan per kalenderår, 3. fler än 500 tågvagnar eller lok per kalenderår, eller 4. fler än andra motordrivna fordon per kalenderår. S

18 Automatbiltvätt eller annan anläggning för tvättning av motorfordon dimensionerad för mer än tvättar av personbilar per år eller mer än 400 tvättar av andra fordon såsom lastbilar, traktorer eller andra vägfordon per år Anläggning där det per kalenderår hanteras mer än kubikmeter flytande motorbränsle, eller mer än 1 miljon normalkubikmeter gas avsedd som motorbränsle. Anläggning där mer än 10 kubikmeter men högst kubikmeter flytande motorbränslen eller mer än normalkubikmeter men högst normalkubikmeter gas avsett som motorbränsle hanteras per år. S S Fordonsverkstäder med mer än 5 anställda S INFRASTRKTR Hamn där trafik medges för fartyg med en bruttodräktighet på mer än A Fler än 1000 anlöp per kalenderår Högst 1000 anlöp per kalenderår ivil flygplats med en instrumentbana som är längre än meter. Väganläggning i drift upplåtna för allmän trafik med en sammanlagd trafik över S6020: fordonskilometer per år med en sammanlagd trafik över fordonskilometer men högst fordonskilometer per år S6020: Trafikverkets nybyggnad av väganläggningar S6020: Spåranläggning Spåranläggning i drift för lokal kollektivtrafik med en sammanlagd spårlängd över 80 kilometer S Spåranläggning i drift för regional kollektivtrafik eller nationell person och/eller godstrafik med en sammanlagd spårlängd över 30 kilometer S Trafikverkets nybyggnad av spåranläggningar S6011: LAORATORIER Kemiska eller biologiska laboratorier med en total golvyta som är större än kvadratmeter

19 TANKRENGÖRING Anläggning för rengöring av cisterner, tankar eller fat som i annan verksamhet än den egna används för förvaring eller transport av kemiska produkter och där någon kemisk produkt, enligt föreskrifter om klassificering och märkning av kemiska produkter som Kemikalieinspektionen har meddelat, är klassificerad eller uppfyller kriterierna för att klassificeras med de riskfraser som ingår i faroklasserna "mycket giftig", "giftig", "frätande", "cancerframkallande", "mutagen","reproduktionstoxisk" eller "miljöfarlig" HÄLSO-OH SJKVÅRD Sjukhus med fler än 200 vårdplatser Tandvårdsverksamhet med 10 eller flera behandlingsstolar där amalgam sätts in eller tas ut. - där verksamheten bedrivs i lokaler med avloppsrör som inte är kvicksilversanerade - där verksamheten sker i lokaler med avloppsrör som utifrån inkommen dokumentation till tillsynsmyndigheten bedömts vara fria från kvicksilver. Tandvårdsverksamhet med färre än 10 behandlingsstolar där amalgam sätts in eller tas ut. - där verksamheten bedrivs i lokaler med avloppsrör som inte är kvicksilversanerade - där verksamheten bedrivs i lokaler med avloppsrör som utifrån inkommen dokumentation till tillsynsmyndigheten bedömts vara fria från kvicksilver..-där verksamheten bedrivs i lokaler med avloppsrör som tidigare sanerats från kvicksilver men där det beroende på den tid som förflutit sedan saneringen bedöms finnas risk att rören åter förorenats. ÅTERVINNINGSSTATIONER FÖR PRODENTAVFALL enligt förordning (2006:1273) om producentansvar för förpackningar Återvinningsstationer för producentavfall avsedda för allmänheten S S S S S S

20 RENING AV AVLOPPSVATTEN Avloppsreningsanläggning med en anslutning av fler än personer eller som tar emot avloppsvatten med en föroreningsmängd som motsvarar mer än personekvivalenter. - mer än personekvivalenter 90.10: rening av trafikdagvatten från det kommunala S vägnätet Avloppsreningsanläggning som är dimensionerad för mer än 200 personekvivalenter, om verksamheten inte är tillståndspliktig enligt Avloppsreningsanläggning som är dimensionerad för - mer än 100 personekvivalenter men högst 200 personekvivalenter - mer än 25 personekvivalenter men högst 100 personekvivalenter AVFALL Mellanlagring Anläggning för mellanlagring av annat avfall än farligt avfall om den totala avfallsmängden vid något enskilt tillfälle utgörs av 1. mer än ton avfall som inte är avsett för byggnads- eller anläggningsändamål, eller 2. mer än ton avfall avsett för byggnads- eller anläggningsändamål Anläggning för mellanlagring av annat avfall än farligt avfall om den totala avfallsmängden vid något enskilt tillfälle är större än 10 ton Anläggning för mellanlagring av farligt avfall, om mängden avfall vid något tillfälle uppgår till 1. mer än 5 ton oljeavfall, 2. mer än 30 ton blybatterier 3. mer än 50 ton elektriska eller elektroniska produkter 4. mer än 30 ton impregnerat trä, eller 5. mer än 1 ton annat farligt avfall. S9020: S9020:

21 90.60 Anläggning för mellanlagring av farligt avfall som 1. utgörs av uttjänta motordrivna fordon där mängden avfall inte uppgår till mer än totalt 50 ton farligt avfall, eller 2. om mängden avfall inte vid något tillfälle uppgår till a. mer än 5 ton oljeavfall, b. mer än 30 ton blybatterier, c. mer än 50 ton elektriska eller elektroniska produkter, d. mer än 30 ton impregnerat trä, eller e. mer än 1 ton annat farligt avfall. Anläggning som utgör del i insamling och där mängden avfall inte vid något tillfälle uppgår till mer än 1 ton elektriska eller elektroniska produkter, kg blybatterier eller 200 kg annat farligt avfall omfattas inte av avgiftskoden. anläggning där den lagrade mängden blybatterier eller elektriska och elektroniska produkter vid något tillfälle överstiger 10 ton 90.60: övriga anläggningar 90.60: Förbehandling, sortering och mekanisk bearbetning m.m Anläggning för sortering av annat avfall än 90.70: farligt avfall, om den hanterade avfallsmängden är större än ton per kalenderår. Anläggning som endast avser sortering av returpapper och plast Anläggning för sortering av annat avfall än farligt avfall, om den hanterade avfallsmängden är större än ton per kalenderår. om verksamheten inte är avgiftspliktig enligt avgiftskod : Anläggning för yrkesmässig förbehandling av avfall som utgörs av elektriska eller elektroniska produkter, med undantag för förbehandling som består av ingrepp i komponenter eller utrustning som innehåller isolerolja Anläggning för att genom mekanisk bearbetning återvinna annat avfall än farligt avfall, om den hanterade avfallsmängden är större än ton per kalenderår. Gäller dock inte för krossning, siktning eller motsvarande mekanisk bearbetning av avfall för byggnads- eller anläggningsändamål

22 Anläggning för att genom mekanisk bearbetning yrkesmässigt återvinna annat avfall än farligt avfall. -mer än ton men högst ton avfall per år : högst ton avfall per år : anläggning där bearbetningen enbart består av siktning och krossning eller motsvarande mekanisk bearbetning av avfall för byggnads- eller anläggningsändamål : Anläggning för återvinning av avfall genom sådan lagring, tömning, demontering eller annat yrkesmässigt omhändertagande av uttjänta motordrivna fordon som inte omfattas av bilskrotningsförordningen (2007:186) Anläggning för återvinning av avfall genom sådan lagring, tömning, demontering eller annat yrkesmässigt omhändertagande av uttjänta bilar som omfattas av bilskrotningsförordningen (2007:186) A iologisk behandling Anläggning för biologisk behandling av annat avfall än farligt avfall om den tillförda mängden avfall är större än 500 ton per kalenderår Anläggning för biologisk behandling av annat avfall än farligt avfall, om 1. den tillförda mängden annat avfall än park- och trädgårdsavfall är större än 10 ton per kalenderår, eller 2. den tillförda mängden park- och trädgårdsavfall är större än 50 ton per kalenderår. Förbränning Samförbränningsanläggning där avfall förbränns, om den tillförda mängden avfall är större än ton per kalenderår. I den tillförda mängden inräknas inte 1. vegetabiliskt jord- och skogsbruksavfall som energiåtervinns, eller 2. rent träavfall som energiåtervinns. Deponering Anläggning för deponering av annat avfall än inert eller farligt avfall, om den tillförda mängden avfall är större än ton per kalenderår, eller den tillförda mängden avfall som deponeras i anläggningen är större än ton Anläggning för deponering av inert avfall eller annat avfall än farligt avfall. Annan återvinning eller bortskaffande Anläggning för behandling av farligt avfall, om avfallet har uppkommit i den verksamhet där anläggningen finns

23 Anläggning för behandling av farligt avfall, om 1. avfallet har uppkommit i den verksamhet där anläggningen finns, och 2. behandlingen leder till materialåtervinning Anläggning för destruktion eller annan bearbetning av kasserade produkter som innehåller fullständigt eller ofullständigt halogenerade klorfluorkarboner eller halon Anläggning för att återvinna eller bortskaffa annat avfall än farligt avfall om verksamheten inte är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt 90.30, 90.40, 90.70, 90.80, 90.90, , , , , eller SKJTFÄLT, SKJTANOR OH SPORTANLÄGGNINGAR M.M Permanent tävlings-, tränings- eller testbana för motorfordon TEXTILTVÄTTERIER Tvätteri för mer än 1 ton tvättgods per dygn. S EGRAVNINGSVERKSAMHET Krematorium P yggnad eller annan anläggning uppförd eller renoverad mellan år 1956 och 1973, i vilken P i fogmassor kan förekomma eller förekommer i sådana halter som fordrar sanering enligt 17 förordning (2007:19) om P m.m. S yggnad eller annan anläggning uppförd eller renoverad mellan år 1956 och 1973, i vilken P i fogmassor kan förekomma eller förekommer i sådana halter som fordrar sanering enligt 17a förordning (2007:19) om P m.m. FÖRSKOLOR, GRNDSKOLOR, GYMNASIESKOLOR enligt 38 och 45 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd S Förskolor S80.10: Grundskolor S80.10: Gymnasieskolor, studieförberedande S Gymnasieskolor, yrkesförberedande mm S

24 SKYDDADE NATROMRÅDEN (enl 7 kap miljöbalken) Naturreservat som beslutats av kommunen - med en areal större än 400 hektar S med en areal större än 200 hektar men högst 400 S med en areal om högst 200 hektar S ADANLÄGGNINGAR enligt 38 och 45 i förordningen (1998:899)om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd S 9260:1 assängbad assängbad med 1 bassäng S9260: assängbad med 2 bassänger S9260: assängbad med 3 bassänger S9260: assängbad med 4 bassänger S9260: assängbad med 5 bassänger S9260: assängbad med 6 bassänger S9260: assängbad med 7 bassänger S9260: assängbad med 8 bassänger S9260: assängbad med 9 bassänger S9260: assängbad med 10 bassänger S9260: assängbad med 11 bassänger S9260: assängbad med 12 bassänger S9260: Strandbad S9260: Plaskdammar S9260: åtklubb med uppläggningsplats S

25 ilaga 1: ndersökningsavgifter 1.ndersökningsavgift 1.1 ndersökningsavgift utgörs dels av timtaxa, dels sådana faktiska kostnader som uppkommer till följd av undersökningen. 1.2 För följande undersökningar tas fast avgift ut ANTAL TIMMAR Tim*+faktiska kostnader Tim*+faktiska kostnader AVGIF T MED GÄLLA NDE TAXA 2015 (kr) 1.2 a) Per badvattenprov, inkl analyskostnad (tas ut utöver fast årlig avgift vid brister i egenkontroll); - assängbadvatten Plaskdammsbadvatten Strandbadvatten b) Per legionellaprov, inklusive analyskostnad Nedlagd tillsynstid multiplicerat med timtaxa med tillägg för faktisk analyskostnad Tim* + analyskostnader 2. Avgift för undersökning tas med stöd av 26 kap 22 miljöbalken ut även om någon annan, på uppdrag av miljö- och hälsoskyddsnämnden, utför en undersökning. Avgiften motsvaras av den faktiska kostnaden som uppkommer med anledning av undersökningen. Faktiska kostnader

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOKHOLM tgiven av Stadsledningkontoret 2012:11 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges beslut den 26 november 2012 (tl

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2017-2239 Sida 1 (5) Bilaga 1 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra stycket miljöbalken

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN NIVÅ A/B/C AVGIFT MED. GÄLLANDE AVGIFT (timmar) AVGIFTS- KOD. (kr)

MILJÖFÖRVALTNINGEN NIVÅ A/B/C AVGIFT MED. GÄLLANDE AVGIFT (timmar) AVGIFTS- KOD. (kr) A// JORDRK M.M. Djurhållning m.m. 1.20 Anläggning med stadigvarande djurhållning med mer än 100 hästar, inklusive föl upp till sex månaders ålder. TAXA TIMANTAL VID 1.20 4 3 800 4 3 920 TVINNING, RYTNING

Läs mer

Miljöförvaltningen kr. Timmar ** Lagrum. Beskrivning* Avgift 2017

Miljöförvaltningen kr. Timmar ** Lagrum. Beskrivning* Avgift 2017 Miljöförvaltningen Bilaga 1:B Fast årlig tillsynsavgift med extraordinär tillsynsavgift Fast avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa: 1 110 kr Kod PN

Läs mer

Nacka kommun

Nacka kommun 2015-08-28 Bilaga 2A: Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område samt lagen med särskilda bestämmelser för gaturenhållning och 1 Fasta årliga tillsynsavgifter för miljöfarliga

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Bilaga 3:A. Anmälnings- och ansökningsavgifter (3 a)

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Bilaga 3:A. Anmälnings- och ansökningsavgifter (3 a) MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH HÄLSOSKYDD 9 kap Tillstånd till inrättande av vattentoalett med sluten tank enligt 13 första stycket förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1.1.a)

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2016:13 Taxa från och med den 1 januari för miljöoch hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Miljöförvaltningen Dnr 2017-2239 Sida 1 (5) Bilaga 1 Taxa från och med den 1 januari för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra

Läs mer

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken AXEBILAGA 1 1 (5) Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken a = timtaxa (timavgift) = timtaxa x nedlagd tid i ärendet ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER MM. (2 KAP illsyn i övrigt illsyn

Läs mer

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Förslag MBN 07-- 9 Antagen av Kommunfullmäktige 08-0-6 5 Taxebilaga till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Den fasta avgiften räknas fram genom att multiplicera antalet timmar (tidsåtgången)

Läs mer

Taxa för miljö- och livsmedelstillsyn Bilaga 1:B Årliga avgifter

Taxa för miljö- och livsmedelstillsyn Bilaga 1:B Årliga avgifter ilaga 1: A/// VERKSAMHETSESKRIVNING TILLSYN ENLIGT MILJÖALKEN (1998:808) JORDRK M.M. Djurhållning m.m. 1.11 Anläggning med stadigvarande djurhållning av nötkreatur, hästar eller minkar med mer än 400 djurenheter,

Läs mer

Avgifter för prövning och tillsyn

Avgifter för prövning och tillsyn Samhällsbyggnadsförvaltningen Avgifter för prövning och tillsyn Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:20 Taxa från och med den 1 januari 2016 för miljöoch hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖBALKEN TAXEBILAGA 1 Antagen av Kf i Habo 2012-10-25 86 Kf i Mullsjö 2012-06-19 53 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Allmänna verksamheter (avlopp, värmepumpar etc.) Avgift 2014 (kr) av ansökan

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd AVGIFT ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter SKYDD AV NATUREN ENLIGT 7 KAPITLET av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor Taxebilaga 1 Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 är 1134 kronor SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN Antal timmar av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken Information om taxa Avgiften (timtaxan) är beslutad i kommunfullmäktige genom beslut 2016-10-13, Kf 92. Denna avgift baseras på ett prisindex som kallas för PKV. Timtaxan kan därmed förändras varje år.

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT Sida 1 av 5 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 014-01-1 (5) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 69 014-11-7. Gäller från och med 015-01-01 Bilaga 1 prövningsavgifter enligt Miljöbalken 014-0-13

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper

Taxebilaga 1 Ärendetyper Taxebilaga 1 Ärendetyper AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn Sid 1(6) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs Timavgift i de fall tillsynen

Läs mer

Bilaga 4 B-1 till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande planerad tillsyn inom miljö- och hälsoskydd

Bilaga 4 B-1 till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande planerad tillsyn inom miljö- och hälsoskydd Avgiftsklasser för miljöfarlig verksamhet Följande förkortningar används i tabellen: KK = Klassningskod AK = Avgiftsklass, vilken är grund för årlig avgift enligt bilaga 4B-2 PN = Prövningsnivå enligt

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Åre kommun, Samhällsbyggnadsnämnden 1(7) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONORE 1 (6) axebilaga 1 Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn. SKYDD AV NAUREN a = timtaxa = timtaxa x nedlagd tid i ärendet AVGIF av ansökan om tillstånd

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

vattenskyddsområde Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken timavgift

vattenskyddsområde Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken timavgift Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna Bostadsändamål Annat ändamål av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 6 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Denna taxa

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn!"""#$%&'()(*++(, $+!""#,) $-.+-/,, / $%&(* ($ $-,-. (.0 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt

Läs mer

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd avseende: 1.

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP MILJÖBALKEN

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP MILJÖBALKEN Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP MILJÖBALKEN Avgift över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs

Läs mer

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Miljö- och hälsoskyddsavdelningen 2007-12-20 Bilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken KOMMNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOKHOLM tgiven av Stadsledningskontoret 2013:20 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges beslut den 14 oktober 2013 (utl

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken. av ansökan om tillstånd samt dispens

Läs mer

Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1(10) Taxebilaga 1 Avgift för prövning och anmälan enligt denna taxebilaga betalas i form av en fast avgift (grundavgift) eller timavgift. en multipliceras med timtaxan genom att den faktiskt nedlagda

Läs mer

Bilaga 1 Fasta avgifter

Bilaga 1 Fasta avgifter Bilaga 1 Fasta avgifter ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken

Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken TAXEBILAGA Sida (7) Datum 204-09-0 Antagen av KF 204--27, 7 Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken Med tidsfaktor (TF) avses i nedanstående taxa den tid

Läs mer

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENLIGT 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT Timavgift

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 016-0-1 (5) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 14 016-11-4. Gäller från och med 017-01-01 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn 0345-180 00 vx bmf@hylte.se

Läs mer

KK 26.6001. Beskrivning TF 4. l'n. Taxa Miljöbalken 2013

KK 26.6001. Beskrivning TF 4. l'n. Taxa Miljöbalken 2013 40 KK 26.6001 TF 4 l'n U Anläggning för tillverkning av högst 100 ton keramiska produkter per Cement, betong, kalk, krita och gips 26.70 130 A Anläggning för att 1. i roterugn tillverka mer än 125 000

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800 Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2005-11-17, 87. Indexändrad taxa (KPI), gäller från och med 2015-01-01. 2015 800 Avgiftsunderlag Avgift 2015 (kr) GENERELLT Tillsynsavgifter

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Taxebilaga 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 och 2 är: 1 240 kronor

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift.

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift. 1(6) Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 14-03-26 56 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift. Med h avses gällande timavgift. ALLMÄNNA

Läs mer

Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter (Taxebilaga 1)

Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter (Taxebilaga 1) Miljö- och byggnadsnämnden ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE PARAGRAF 156, 2015-10-19 BILAGA 2 TILL TAXA ENLIGT MILJÖBALKEN 1 (7) Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter (Taxebilaga 1)

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-14, 129. Ändrad (index och bilaga 1) MBN 2018-12-06, 176, 177 2019 960 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2019 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2019 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2018:06 Taxa från och med den 1 januari för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten 2013-09-19 1 [6] Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur- och kulturreservat eller vattenskyddsområde

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Taxebilaga 1. Prövning av ansökan om dispens eller från föreskrifter för natur- och kunturreservat eller vattenskyddsområde Anmälan

Taxebilaga 1. Prövning av ansökan om dispens eller från föreskrifter för natur- och kunturreservat eller vattenskyddsområde Anmälan Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD

Läs mer

Taxebilaga 3 Fast årlig avgift (förskottsbetalning)

Taxebilaga 3 Fast årlig avgift (förskottsbetalning) Taxebilaga 3 Fast årlig avgift (förskottsbetalning) Verksamhetskod Prövn.nivå Timmar Beskrivning 1.20 C 9 1.30 C 9 5.20 C 9 VERKSAMHETSGRUPP JORDBRUK Verksamhetsgrupp Djurhållning För en verksamhet som

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT

Läs mer

Taxebilaga1 Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter

Taxebilaga1 Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter Miljö- och byggnadsförvaltningen ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE DEN 16 OKTOBER 2017, PARAGRAF 144 TAXA ENLIGT MILJÖBALKEN 1 (7) Taxebilaga1 Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter SKYDD

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2010:16 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges beslut den 29 november 2010 (Utl 2010:120)

Läs mer

TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter enligt miljöbalken

TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter enligt miljöbalken TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter miljöbalken Reviderad 2018 01 01. Redaktionell ändring 2018 02 15. För att få fram aktuell årlig avgift ska antalet timmar multipliceras med aktuell

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Miljö- och byggnadsnämndens beslut 2016-09-22, 203. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. 2017 910 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten.

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten. SIG3000, v4.1, 2015-11-12 Taxebilaga 1 Miljöbalkstaxa Avgifter för prövning och tillsyn SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd; SFS 2008:690 Utkom från trycket den 8 juli 2008 utfärdad den 26 juni 2008. Regeringen

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8 TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: 2017-09-14 Diarienummer: 2017/0742-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (enligt

Läs mer

TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP.

TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖ- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 7 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Reviderad

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn 1(8) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6

Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur-

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/ TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: 2016-10-18. Rev. 2017-01-27 Diarienummer: 2016/1060-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från TAXEBILAGA 1 Sid 1 kronor 723 SKYDD AV NATUREN Tidsfaktor Avgift timmar av ansökan om dispens från 723 strandskyddsbestämmelserna 1 av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd 3 2169 som inte

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (5) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 1 [6] Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten 2012-10-01 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken, livsmedelslagen, alkohollagen, tobakslagen, strålskyddslagen samt lag

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2011:11 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken Kommunfullmäktiges beslut den 12 december 2011 (Utl 2011:168)

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxa för miljönämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljönämndens verksamhet enligt miljöbalken 1 Taxa för miljönämndens verksamhet enligt miljöbalken Enligt 27 kap. 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap. 1 förordningen (SFS 1998:940) om avgifter för myndigheters prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

BMN av 11. Bilaga 2, KF 7/2019 Sidan 1 av 11. Taxa för. Miljöbalken

BMN av 11. Bilaga 2, KF 7/2019 Sidan 1 av 11. Taxa för. Miljöbalken Sidan 1 av 11 Bilaga 3 BMN BMN-2016-2313 168 /2018 1 av 11 Taxa för Miljöbalken Sidan 2 av 11 2 av 11 Innehållsförteckning Taxa för miljöbalken i Östhammars kommun... 1 Inledande bestämmelser... 3 Avgift

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

FÖRSLAG Taxebilaga 1 MBN

FÖRSLAG Taxebilaga 1 MBN Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn och uppdrag ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs

Läs mer

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Som framgår i 6 är en 900 kr. För att få fram rätt avgift ska det antal timmar som anges vid respektive punkt multipliceras med 900 kr (denna avgift kan indexregleras

Läs mer

Taxebilaga

Taxebilaga Taxebilaga 1 2014-09-08 Kapitelhänvisning till miljöbalken ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER 2 KAP AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler, 2-5, följs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område med bilagorna avgifter och avgiftsklasser Dokumenttyp Fastställd Riktlinjer Av bygg- och miljönämnden 2017-06-14, 31 Detta dokument gäller för

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Sundbybergs kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Taxebilaga 1 - Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn inom Samhällsbyggnads- och Tillsynsnämndens ansvarsområde

Taxebilaga 1 - Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn inom Samhällsbyggnads- och Tillsynsnämndens ansvarsområde 1 (5) axa Antagen av KF 135 2018-11--29 axebilaga 1 - Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn inom Samhällsbyggnads- och illsynsnämndens ansvarsområde ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP Taxebilaga 1 Taxa för Botkyrka kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Avgiften för

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

Taxebilaga 1 2008-11-27 Miljöfarlig verksamhet som skall tillståndsprövas eller anmälas enligt 9 kap. 6 miljöbalken

Taxebilaga 1 2008-11-27 Miljöfarlig verksamhet som skall tillståndsprövas eller anmälas enligt 9 kap. 6 miljöbalken Taxebilaga 1 08-11-27 Miljöfarlig verksamhet som skall tillståndsprövas eller anmälas enligt 9 kap. miljöbalken JORDBRUK DJURHÅLLNING M M Tidsåtgång timmar Djurhållning mm B e 85/337-1 1. Anläggning för

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken 1 AXA ENLIG MILJÖBALKEN 2014-11-24, 212 axebilaga 1 Avgifter för prövning och tillsyn av olika verksamheter enligt miljöbalken Objektfaktorer för skydd av naturen Prövning Prövning av ansökan om dispens

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (6) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn 2019 Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område

Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område Bilaga 1. Sbn 180 2010-10-19 dnr 2010.357 406 Sida 1 av 3 Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Haparanda kommuns kostnader för prövning och

Läs mer

Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN

Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN Taxebilaga 1 Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område för Partille kommun

Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område för Partille kommun Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område för Partille kommun Taxan fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-28 ( 97) och gäller från och med 2009-01-01 1 reviderad genom kommunfullmäktiges beslut 2015-09-29.

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun BMN

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun BMN BMN-2016-2313 Taxa 2017 för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, Östhammars kommun Antagen av Kommunfullmäktige 82/2014, Dnr KS2014-479 Ny timtaxa reviderad av Kommunfullmäktige 133/2016, Dnr

Läs mer

Taxebilaga 2 Sid 1 (16) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN

Taxebilaga 2 Sid 1 (16) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Taxebilaga 2 Sid 1 (16) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Avgifter för tillsyn 2017 Fast årlig avgift beräknas genom att antalet timmar

Läs mer