Välkommen till Sociala resursförvaltningen! malmo.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Sociala resursförvaltningen! malmo.se"

Transkript

1 Välkommen till Sociala resursförvaltningen! malmo.se

2 Hej! Under sommaren har antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Malmö ökat dramatiskt. Malmö stad, Sociala resursförvaltningen har därför öppnat ett antal nya boenden för barnen med kort varsel. Vi är mycket tacksamma för din medverkan och har tagit fram en skriftlig introduktion för att underlätta ditt arbete. Utöver denna introduktion kan det finnas rutiner som är mer specifika för de olika boendena. Det är naturligtvis mycket som inte kan rymmas på några sidors skriftlig introduktion och har du frågor kontakta sektionschefen på boendet. Kommer du på något som bör vara med i den skriftliga introduktionen är vi tacksamma om du berättar det för oss: Kristina Bloomfield Wijk Utvecklingssekreterare kristina.bloomfield-wijk@malmo.se Sandra Lundberg Integrationssekreterare sandra.lundberg@malmo.se

3 Processbeskrivning Nedan följer en förkortad processbeskrivning för de barn som är i transit dvs antingen ska vidare till en annan kommun eller efter asylansökan är anvisade till Malmö. De dokument som hänvisas till finns tillgängliga som mallar ute på boendena. Processbeskrivningen i sin helhet hittas på Malmö Stads intranät KomIn. Ungdomen kommer Ungdomen hälsas välkommen och blir erbjuden mat. Gör rumsplacering efter risk- och måendebedömning. Dela ut startkit med kläder och hygienartiklar enligt checklista och efter behov. Visa ungdomen boendet och sängplats. Varje ungdom som kommer ska ha ett placeringsbeslut. Under kontorstid är det Myndighetssektionen som ansvarar för att skriva dessa och utanför kontorstid är det Sociala jour. Placeringsbeslutet ska läggas i personakten. Välkomstsamtal Telefontolk bokas enligt tolkrutin. Välkomstsamtal och regler kommuniceras enligt välkomstsamtalsinfo. Frågor till ungdomen ställs enligt välkomstsamtalsmallen. Fyll i välkomstsamtalsmallen och lägg i personakten. (Välkomstsamtal bör hållas så snart som möjligt efter ungdoms ankomst) Dokumentation Upprätta en fysisk akt, sätt in placeringsbeslut, välkomstsamtal och kopia på asylkvitto (om ungdomen har sökt asyl). Även anvisningsbeslut och andra myndighetsdokument gällande ungdomen ska in i denna akt. Skriv in ungdomen i Isox. (I dagsläget finns inte möjlighet att använda Isox på alla boenden och därmed förs journalanteckningar på separata blad och läggs i ungdomens akt. Skriv ut ett inskrivningsbeslut (så snart dossiernummer finns) och lägg i sektionschefs fack. Uppdatera klient/brandlistan. Asylansökan Ungdomen ska så snart som möjligt tas till Migrationsverket för att söka asyl, om den inte gjort detta innan placeringen (Avvakta Migrationsverkets besked om när detta ska ske). Migrationsverket Ringer och meddelar vilken tid ungdomen ska söka asyl. Efter risk- och måendebedömning körs ungdomen till Migrationsverket. Ring till jourtelefonen på Migrationsverket och meddela att ni är där. Personal och ungdom väntar i väntrummet tills ungdomen blir inkallad till samtal.

4 Migrationsverket Meddelar att ungdomen är klar att hämtas. Hämta ungdomen från Migrationsverket. Kopiera asylkvittot och sätt i akten. Anvisning inkommer Placeringssekreterare/anvisningssekreterare Faxar anvisning till boendet. Faxar information om biljetter och resesätt. Om det finns behov av hjälp/assistans gällande resan ska detta meddelas omedelbart till placeringssekreterare. Skriv in anvisningsdatum och tid i kalendern. Skriv informationen om anvisningen i Isox/akten och sätt in dokument i akten. Anvisningssamtal Boka telefontolk enligt tolkrutin. Håll anvisningssamtal med ungdomen. Visa om möjligt bilder/karta och berätta om anvisningskommunen. Om ungdomen har frågor om boendet som inte kan vänta kan personal ringa till anvisningskommunen och fråga. Se till att viktig information som framkommit om ungdomen förmedlas till anvisningskommunen. Utflytt Förbered ungdomen dagen innan för flytt. Packa eventuell matsäck. Skriv ut en lapp för resehjälp. Kör ungdomen till flygplats, buss eller tågstation. Eventuellt blir ungdomen hämtad på boendet. Se till att ungdomen kommer med flyget, tåg eller bussen. Det nya boendet kommer att kontakta oss för att meddela att ungdomen har kommit fram ordentligt eller ej. I de fall då ungdomen inte har kommit fram måste placeringssekreterarna meddelas. Skriv ut ett utskrivningsbeslut och lägg till sektionschef för underskrift. Faxa underskrivet utskrivningsbeslut till placeringssekreterare. Sätt underskrivet utskrivningsbeslut i akten. Skriv sista anteckningen i journalen (Isox eller i akten) om att ungdomen flyttat och skriv ut samtliga journalanteckningar från Isox eller samla den akt som finns på ungdomen. Lämna akten direkt till socialsekreteraren för arkivering.

5 Viktiga rutiner och arbetsuppgifter Omvårdnad av barn placerade på boendet. Körningar till bland annat Migrationsverket. Praktiskt arbete, såsom fixa iordning rum, förbereda måltider, skapa trevlig miljö. Inhämtning av information och samordning av anvisningar. Välkomstsamtal (instruktion och mall finns). Inskrivning och utskrivning. Varje dag, innan klockan 9, ska antalet barn placerade på boendet rapporteras till placeringssekreterare på myndigheten. Lägesrapport - vad har hänt och vad ska göras. Denna måste göras så att rätt information överförs från de olika passen. En förteckning över vilka barn som finns på boendet ska finnas för att kunna stämma av vid brand, namn och dossiernummer. Varje barn har en akt där all information och dokument från Migrationsverket samlas och där journalanteckningar skrivs in. Myndigheten placeringsansvar dagtid Sociala jour och Duvan nattetid. Inget barn får placeras utan placeringsbeslut.

6 ATT TÄNKA PÅ SOM PERSONAL Du är en av de första vuxna som barnen möter i Sverige och ska därmed som personal föregå med gott exempel och agera som förebild. Professionellt förhållningssätt tänk på närhet och distans. Lämna aldrig ut privata telefonnummer eller gör aktiviteter med barnen på din fritid. Du arbetar under sekretess och tystnadsplikt. Arbeta så att alla känner sig värdefulla och respekterade. Särbehandla/favorisera ej. Bemöt barnen med värme och respekt, samtala för att bygga en relation och skapa trygghet. Ta hänsyn till ungdomarnas bakgrund, integritet, resurser och kunskaper i det dagliga arbetet. Behandla inte barnen som offer utan stärk självkänslan och ge redskap för att ta eget ansvar och klara sig själva. Tänk på din klädsel och klä dig inte i något som kan anses opassande. T.ex. olika symboler på klädsel eller smycken som anses väcka negativ uppmärksamhet så som rasistiska symboler eller symboler för droger eller våldsamma bilder. Tänk på att du som personal inte bara representerar dig själv utan även Malmö Stad. Tänk på vilka ord du använder använd inte svordomar eller kränkande ord på boendet både i samtal med barnen och annan personal. Även viktigt att tänka på sitt kroppsspråk och röstläge och hur detta kan uppfattas. Samtal med tolk man pratar med barnet, inte till tolken. Tolken ska bara översätta, inte komma med egna frågor eller svar.

7 Sekretess och tystnadsplikt Som anställd i Sociala resursförvaltningen får du ofta en nära kontakt med människor som kan lämna uppgifter om sina personliga förhållanden. Som skydd för obehörig insyn i den enskildes privata angelägenheter omfattas flertalet av Malmö stads medarbetare av olika sekretessbestämmelser. Sekretessen regleras beroende på inom vilket verksamhetsområde du arbetar. Arbetar du exempelvis inom individ och familj eller äldreomsorgen är det socialtjänstens sekretess (7 kap 25 och 26 offentlighets- och sekretesslagen) som gäller. Det är viktigt att du som anställd sätter dig in i vilka sekretessbestämmelser som gäller för just ditt verksamhetsområde. Är du det minsta osäker, kontakta din arbetsledare. Fyra tumregler 1. Tala bara om enskilda klienter, vårdtagare eller motsvarande med de medarbetare inom din förvaltning som du måste diskutera ärendet med. 2. Tänk på att sekretess om enskilda gäller för dig även efter det att du slutat din anställning. Du har i princip tystnadsplikt livet ut. 3. Behöver du tala med någon som inte tillhör din förvaltning om enskild persons förhållanden, fråga klienten/vårdtagaren om han/hon ger sitt samtycke. 4. Får du en begäran om utlämnande av en uppgift, muntlig eller skriftlig, från någon utanför din förvaltning och du är det minsta osäker, kontakta din arbetsledare.

8 Brandsäkerhet Försäkra dig om vilka rutiner det finns vid brand eller misstanke om brand. Alla boenden ska ha utarbetade rutiner. Ta reda på var nödutgångar, brandsläckare och brandfiltar finns. Det ska finnas både pulversläckare (kök, teknik, el) och skumsläckare (övriga ytor såsom möbler, korridorer). Ta reda på var uppsamlingsplatsen är för boendet. Alla nödutgångar som finns på boendet måste vara fria och tydligt märkta med skyltar. Brandlarm: Vid varje pass utses ansvariga för utrymning av lokalen (inne) och ansvariga för uppsamlingen utanför boendet vid uppsamlingsplatsen (ute). Den personal som är ansvarig för uppsamling utanför boendet har till uppgift att ringa 112. Nedan följer instruktioner som finns för ansvar i de olika rollerna brandansvar inne/ute: Brandansvarig inne (samlare) ansvarar för: Söka igenom samtliga utrymmen på boendet (uppdelning av östra samt västra sidan) Ta ut samtliga ungdomar. Varna övriga som hotas av branden. Släcka branden om det är möjligt. Stäng dörrar och om möjligt fönster. Vara den sista personen som lämnar boendet. Brandansvarig ute (tömmare) ansvarar för: Larma 112 Ta med brandlistan ut Använd trapporna EJ HISSEN! Gå ner med ungdomarna Samla/räkna alla ungdomarna vid uppsamlingsplatsen Möt om möjligt räddningstjänsten Utöver detta finns dagliga rutiner för att förhindra brand: Rökning är förbjuden inomhus. Du ska veta var utrymningskartan finns på boendet). Se till att brandsläckare/brandfiltar är på plats Se till att alla apparater och maskiner släcks efter användning (även slå av huvudströmbrytare för tvättmaskin och torktumlare). Håll koll på elsladdar, tv och datorer. Skyltar som hänvisar till nödutgångar är viktiga att lägga på minnet. Kaffebryggaren/spisplattor i personalrummet få ej stå på hur länge som helst. Om levande ljus tänds så får personal inte lämna rummet när ljusen är tända. Se till att alla apparater och maskiner släcks efter användning.

9 Hot och våld Överfallslarm: Alla ska bära personlarm pga. säkerhet. Det är din skyldighet att alltid ha larmet på dig under ditt arbetspass. Finns där inte larmdosor till samtlig personal i tjänst ska personal röra sig tillsammans där alltid minst en person har larmdosa tillgängligt. Tryck på larmet om du känner dig hotad eller om du upplever att det uppstår en allvarlig hotfull situation som du/ni inte har kontroll över. De är alltid bättre att larma en gång för mycket än en gång för lite. Riskbedömning och handlingsplan för arbetsmiljöåtgärder avseende Hot, våld och hot om våld Tillbudsrapport skall skrivas vid varje händelse, se bilaga om tillbudsrapport och arbetsskadeanmälan. Riskbedömning En riskbedömning skall alltid göras i alla situationer. Riskområden Riskområden är alla områden på boendet, i huset samt utanför boendet. Exempelvis i källare, tvättstuga, gym och bilen. Risksituationer Vid tolksamtal. Direkt hot eller trakasserier, via telefon, brev, sms eller e-post. Meddelanden av negativa beslut. Kontakt med drogpåverkade klienter. Kontakt med klienter som mår psykiskt dåligt. När det ställs krav på klienter. Om klienter börjar slåss med varandra så löper även personal stor risk för att utsättas för våld. Vid nödsituationer och när en boende behöver annan vård eller placering. När klienten körs till sjukvårdsinrättningar, Migrationsverket, offentligt biträde osv. När klienten mår dåligt på grund av erhållna beslut, behov av sjukvård osv. Detta kan te sig olika uttryck, svårt att förutse. I köket, ex knivhantering, varma vätskor och tunga redskap. Riskpersoner kan även vara obehöriga i byggnaden, bekanta till klienter, utflyttade och omplacerade ungdomar. Förebyggande åtgärder Ha alltid larmet på dig och lättillgängligt. Sätt Dig alltid närmast dörren så att flyktvägen är lättillgänglig vid samtal. Se till att det inte finns saker i rummet som skulle kunna användas som vapen. Informera dina kollegor om Du misstänker svårigheter. Bedöm om det måste vara två personal närvarande under samtalet. Informera övrig personal om var Du befinner Dig. Hur länge blir du borta? Berätta frö placeringssekreterare var du är om det bara är ni på avdelningen Vid upplevelse om hot uppträd på ett sätt som manar till lugn. Var uppmärksam på Ditt eget kroppsspråk, tonläge och språkbruk. Ge klienten gott om fysiskt utrymme. Var noga med att klienten förstår Dig. Ta en paus i tolksamtalet och för diskussion med kollegorna och/eller sektionschef. Var uppmärksam på klientgruppen. Konflikter mellan klienter ska uppmärksammas omgående. Vid orolig stämning ska alltid medarbetare vara närvarande i klientgruppen. Ytterdörrar ska alltid vara stängda och låsta.

10 I bilen I bilen ska det alltid vara två personal vid riskkörningar, ex Migrationsverket, BUP, vid hämtning av ny ungdom på Migrationsverket. Tänk på er placering i bilen, ex: förare fram och en medarbetare bak med klienten. Klienten ska ej sitta bakom föraren. Barnsäkra dörrarna i bilen. Kvällar/helger/nätter Ensamarbete ska undvikas så långt som möjligt. Vid nödsituationer ex. om en klient behöver köras till sjukhus under natten skall ett nära samarbete mellan boendena föreligga. NÄR HOTET/VÅLDET HAR UPPSTÅTT I det akuta skedet Försök att lugna ner situationen utan att ta personliga risker. Medarbetare ska inte försöka sära på klienter om det finns risk för den egna säkerheten. Vänd inte ryggen till om du inte måste, se till att ha en reträttväg. Var uppmärksam på ditt kroppsspråk, hastiga rörelser kan verka hotfulla. Eftersträva ett lugn, bestämt men samtidigt avslappnat kroppsspråk. Försök att få kontakt med klienten. Gå inte för nära en person som är hotfull. Tänk på reviravstånd, respektive slagavstånd Om situationen bedöms som allvarlig av medarbetaren skall överfallslarmet aktiveras. Det är alltid bra att ta kontakt med 112 för att antingen prioritera upp eller ner ett larm. Ring 112 vid mycket allvarliga livshotande situationer eller om ambulans behöver tillkallas. Personal har rätt att be polisen om hjälp med avhysning från boendet, dvs att polisen har rätt att med tvång flytta ut klient från boendet. Personal har inte rätt att begära handräckning. Handräckning kan endast användas vid LVU eller LPT som beslutas av socialsekreterare eller sjukvården. Beredskapen ska vara inblandad i beslut om avhysning. Minst en kollega från varje boende beger sig omedelbart till platsen där den som larmat befinner sig. Tydlig kommunicering måste ske mellan medarbetare, utse snabbt ansvariga till olika arbetsuppgifter ex vem möter upp polisen, vem som stänger dörrar, vem ansvarar för klienterna. Försök hålla övriga klienter utanför. Stäng mellan boendena, viktigt att informera övriga avdelningar om situationen och samarbeta kring olika åtgärder Boendena får inte lämnas obemannade. Ta hand om den/de drabbade. Lämna inte den drabbade ensam mer än den stund som behövs för att tillkalla hjälp. Ta hjälp av kollegor till akut debriefing. Kontakta chef/beredskap. Åtgärder i anslutning till incidenten Journal samt individrapport gällande incidenten ska skrivas och faxas till ansvarig socialsekreterare. God man ska omgående kontaktas. Om möjligt ska samtal med klienten/klienterna hållas i anslutning till incidenten. Åtgärder som anses nödvändiga i förhållande till situationen ska genomföras i anslutning till händelsen. Vid incident gällande hot och våld kan klient placeras tillfälligt på annat boende eller hotell i samråd med sektionschef. Samtal ska hållas med klient innan omplacering för information av beslutet. Det är viktigt att motivera tydligt för klienten varför beslut om omplacering är taget. Håll samtalet kort och tydligt och undvik att gå in i diskussioner kring händelsen. Se separat handlingsplan för omplacering. Vidare åtgärder Vid incident där personal är inblandad ska tillbudsrapport skrivas och lämnas till skyddsombud. Arbetsskadeanmälan skrivs vid skada. Den drabbade skall ges möjlighet till stöd och/eller krisbearbetning. Sektionschefen avsätter tid för stödsamtal med den drabbade. Skyddsombud ska informeras snarast. Om en medarbetare blivit utsatt ansvarar sektionschefen för att hot och våldssituationer polisanmäls. Detta ska ske i samråd med den utsatte medarbetaren.

11 Om det är en klient som blivit utsatt ska polisanmälan ske i samråd med god man. Om klient blivit omplacerad ska uppföljningssamtal ske samma dag som klienten kommer tillbaka till boendet. Vid behov ska individuell handlingsplan upprättas av personal i tjänst/kontaktpersoner. Ansvariga Medarbetare har ansvar för att informera kollegor om risksituationer. Medarbetare i tjänst ansvarar för att meddela övriga boenden. Sektionschefen ansvarar för uppföljning och att den drabbade erbjuds stöd. Sektionschefen ansvarar för eventuell polisanmälan när det gäller medarbetare som är utsatta. Sektionschefen ansvarar för att Arbetsmiljöverket underrättas omgående vid dödsfall eller allvarlig personskada samt om händelsen drabbat många medarbetare eller tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa. Uppföljning Viktigt att uppföljning av incident sker. I SITUATIONEN Akut skede Larma - Överfallslarm eller vid allvarliga hot och våld ring 112. ring 112 för att antingen prioritera upp eller ner ett larm. 1 personal går ut för att möta polisen/väktare 1-2 personal stannar kvar på sin egen avdelning för att hålla klienterna lugna. Viktigt att personal möter upp utanför då polisen måste informeras om situationen så de vet vad de går in i och om det hinns, ge en kort debriefing. Viktigt att inte all personal lämnar en avdelning. Lugna - Om möjligt lugna ner situationen och om det anses nödvändigt ta de inblandade till var sitt rum, tänk på säkerheten. Separera - Försök hålla övriga klienter utanför situationen som uppstått, om möjligt ta dem till ett annat rum, stäng avdelningarna. Omvårdnad - Se till att skadade får vård samt att de inblandade får hjälp och stöd. UTRED SITUATIONEN Klienternas version - Klienter på boendet som varit inblandade i incidenten får ge sin version av händelsen separat, detta dokumenteras, eventuellt gör polisen detta eller sitter med under samtalet. Rådgör vid behov med jourhavande chef. Omplacering överväg om situationen är under kontroll eller inte. Om händelsen anses som utredd ska det utredas om man ska omplacera tillfälligt eller inte. Se handlingsplan för omplacering om detta blir aktuellt. Informera kontakta god man, socialsekreterare (fax eller telefonsamtal) samt jourhavande chef. Dokumentera i lägesrapport, ISOX. Personal har rätt att be polisen om hjälp med avhysning från boendet, dvs att polisen har rätt att med tvång flytta ut klient från boendet. Personal har inte rätt att begära handräckning. Handräckning kan endast användas vid LVU eller LPT som beslutas av socialsekreterare eller sjukvården. Beredskapen ska vara inblandad i beslut om avhysning. Vid allvarligt hot eller våld Det är personal i tjänst som har till uppgift att se till att jourhavandechef informeras omgående.

12 Smittskydd Var noga med hygien, tvätta händerna, använd handsprit och egen handduk. Används pappershanddukar om möjligt. Det finns möjlighet för personalen att bli vaccinerad mot Hepatit A och B. Kontakta din chef. Var uppmärksam på eventuella smittsamma sjukdomar t.ex. skabb, MRSA (resistenta bakterier) och ta del av de rutiner som finns. De flesta smittsamma sjukdomar är mycket svårspridda. Har du frågor, kontakta din närmsta chef. Barn som far illa Var vaksamma på tecken på övergrepp. Vid misstanke om barn som far illa ska orosanmälan göras till myndighetssektionen för ensamkommande barn. En misstanke räcker för anmälan. Det behöver inte finnas bevis för att barnet faktiskt far illa för att du ska vara skyldig att anmäla. En oro eller misstanke räcker alltså för en anmälan (orosanmälan). Det är myndighetens uppgift att utreda barnets situation. Lex Sarah Från och med 1 juli 2011 omfattar lex Sarah hela socialtjänsten. Enligt lagen ska var och en som fullgör uppgifter inom dessa verksamheter medverka till att verksamheten och insatserna är av god kvalitet. Lagstiftningen blir en viktig del i det systematiska kvalitetsarbetet, eftersom den kan förebygga uppkomsten av missförhållanden och bidra till att upptäcka brister i verksamheten. Rapporteringsskyldigheten gäller missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden i den egna verksamheten som drabbar en eller flera enskilda som får insatser eller kan komma ifråga för insatser Med missförhållanden avses såväl utförda handlingar som handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa. Lex Sarah rapporteras i Flexite Individ- och familj, som du hittar på Komin/Arbetsfält/verksamheter/Individ & familj/ Arbetssätt och metoder/flexite. För frågor eller om boendet inte har tillgång till Komin, kontakta utvecklingssekreterare Kristina Bloomfield Wijk på tel

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Förebyggande åtgärder: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 1 Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 Dokumentnamn Hantering av utgången rutin Lex Sarah rutin.doc Sparas i 10 år.

Läs mer

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem HOT och VÅLD Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem Augusti 2014 Handlingsplanens syfte och giltighet Denna handlingsplan mot hot och våld är ett verktyg för att hantera akut

Läs mer

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S)

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av Omsorgsnämnden 2012-06-19 103 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Möllegårdens skola 2012-11-30 Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev

Läs mer

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2010 108 1 Innehåll: A. Förebyggande åtgärder för att förhindra och mildra incidenter av våld och hot: 1. Larmrutiner

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. De

Läs mer

Övergripande rutin för Lex Sarah

Övergripande rutin för Lex Sarah Ansvarig Bengt Gustafson, produktionschef Dokumentnamn 5.1.2 Lex Sarah rutin Upprättad av Elisabet Olsson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Stöd & Omsorg Processområde 5.1 Systematiskt

Läs mer

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen, socialt ansvarig samordnare Gäller fr o m: 2015-06-24 Uppdateras

Läs mer

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132 Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah Antagen av socialnämnden 2015-09-02 Dnr: SN 2015/0132 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Information om rapporteringsskyldighet... 2 Anställda rapporterar

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver kraven

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Antagen av Socialnämnden 2012-11-13, 108 Reviderad 2016-04-19 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

Hot och våld. Fastställt av: Förvaltning Gäller från: 2008-05-28 Senast redigerat:

Hot och våld. Fastställt av: Förvaltning Gäller från: 2008-05-28 Senast redigerat: Hot och våld HANDLINGSPLAN VID EKONOMISEKTIONEN Det är sällan ekonomisektionen utsätts för hot och våld. Det är dock viktigt att det finns en beredskap om det skulle ske. Rutiner och förhållningssätt All

Läs mer

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun!

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! Organisationen Socialförvaltningen ansvarar över att alla som bor eller tillfälligt vistas i kommunen

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan mot hot och våld Almunge skola ska vara en trygg och säker arbetsplats utan hot- och våldssituationer för elever och personal. Almunge

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah Riktlinjer för Lex Sarah Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-g LSS SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av omsorgsnämnden, 2015-03-24, 71 Reviderad

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT ELLER VÅLDSITUATIONER

HANDLINGSPLAN VID HOT ELLER VÅLDSITUATIONER 2019-02-20 Individ-och familjeomsorg samt funktionshinder Förstamajgatan 2 A HANDLINGSPLAN VID HOT ELLER VÅLDSITUATIONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING VIKTIGA TELEFONNUMMER 2 INLEDNING 3 I.FÖREBYGGANDE INSATSER

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

CHECKLISTA FÖR PARKERINGSVAKTER

CHECKLISTA FÖR PARKERINGSVAKTER CHECKLISTA FÖR PARKERINGSVAKTER Telefon 08-402 02 20 SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Skyddsombudet och chefen eller arbetsledaren använder checklistan som underlag och hjälpmedel under skyddsronden. Checklistan

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 1(5) Handlingsplan mot hot och våld Revideras årligen under augusti månad 2(5) 1. Mål På ska inte några inslag av våld, hot eller hot om våld tolereras. Personal och elever ska i samverkan arbeta för att

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Rutiner. för tillämpningen av Lex Sarah. Social- och fritidsförvaltningen

Rutiner. för tillämpningen av Lex Sarah. Social- och fritidsförvaltningen Rutiner för tillämpningen av Lex Sarah Social- och fritidsförvaltningen Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Syftet med lex Sarah... 5 2 Rapporteringsskyldigheten 5 2.1 Vem omfattas av rapporteringsskyldigheten?...

Läs mer

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Antagna av Äldrenämnden i juni 2015 Dnr 115-179/2015 www.stockholm.se Äldreförvaltningen Upphandling och utveckling Storforsplan 26 106 64 Stockholm Telefon

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen för Fysioterapi

Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen för Fysioterapi Systematiskt arbetsmiljöarbete 2015-02-09 (5) Rutin/checklista för brand, första hjälpen och krishantering inom avdelningen för Fysioterapi Arbetarskyddsstyrelsen har i sina föreskrifter (AFS 1999:7) fastslagit

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap3-7. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-f

Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap3-7. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-f RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-f SOSFS 2011:5 (S) SN 91/110928 G:\SN\3 Övriga\Socialförvaltningens verksamhet original\riktlinjer

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019 Plan mot kränkande behandling Fagerlidsskolan 2018/2019 Fagerlidsskolan handlingsplan hot och våld Skolan är både personal och elevers arbetsplats och alla har rätt att känna sig trygga och säkra på sin

Läs mer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer 2 Innehållsförteckning Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer Förebyggande arbete för att undvika hot 5-6 På kontorsrummet Att tänka på vid besök

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

Våld och hot inom vården

Våld och hot inom vården Våld och hot inom vården Var finns riskerna för våld eller hot om våld? En förutsättning för att kunna minska riskerna i arbetet och känna sig trygg i sitt jobb är att det finns information om situationer

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

KVALITETSSYSTEM. Lagrum. Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM. Lagrum. Socialförvaltningen Dokumentnamn Lex Sarah, riktlinjer Fastställt av Socialnämnden Regelverk SoL,LSS Verksamhet Socialförvaltningen Utarbetad av E. Blomberg, P. Ludvigson, M. Wallin Skapat datum Gäller fr.o.m. Version 130724

Läs mer

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner Vård- och omsorgsförvaltningen 2 Bemötande På Trögdshemmet arbetar vi utifrån vård- och omsorgsförvaltningens värdegrund Rätt stöd till ett självständigt

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 INLEDNING Handlingsplanens syfte Denna handlingsplan mot hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna situationer där hot

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RAPPORTERING ENLIGT LEX SARAH

RIKTLINJER FÖR RAPPORTERING ENLIGT LEX SARAH RIKTLINJER FÖR RAPPORTERING ENLIGT LEX SARAH Beslutsdatum: 2015-10-27 Beslutande: Socialnämnden Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig: Kvalitetsutvecklare Upprättad av: Per Wilkenson, kvalitetsutvecklare

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag.

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-10-10 Vår referens Susanne Nordqvist nämndsekreterare susanne.nordqvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Rutiner för Lex Sarah SOFN-2013-146 Sammanfattning

Läs mer

Process och rutiner för lex Sarah inom grundskolans korttidstillsyn

Process och rutiner för lex Sarah inom grundskolans korttidstillsyn SIGNERAD 2015-01-09 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-20 Vår referens Ulla-Britt Bolin Utredningssekreterare ulla-britt.bolin@malmo.se Tjänsteskrivelse Process och rutiner för lex

Läs mer

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG SID 1 (9) 2009-01-13 REV 2011-05-31 Lex Sarah Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg SID 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter 2017-10-29 1 [6 Rutin för rapportering, utredning och anmälningsskyldighet av risk för, och allvarlig (Lex Maria) I ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet ska det finnas dokumenterade rutiner

Läs mer

Lex Sarah. Rutin för Lex Sarah Sida: 1 (10) Ansvariga uppdatering: Kerstin Eklund, Vård- och omsorgsförvaltningen

Lex Sarah. Rutin för Lex Sarah Sida: 1 (10) Ansvariga uppdatering: Kerstin Eklund, Vård- och omsorgsförvaltningen Rutin för Lex Sarah Sida: 1 (10) Ansvariga uppdatering: Kerstin Eklund, Vård- och omsorgsförvaltningen Eva-Britt Jacobsson, Socialförvaltningen Beslutad av: Marie Sundvisson, förvaltningschef 2011-07-01

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO)

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2014-10-16 Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) samt Rutin för Lex Sarah-anmälningar

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT - ELLER VÅLDSSITUATIONER. Individ- och familjeomsorgen SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT - ELLER VÅLDSSITUATIONER. Individ- och familjeomsorgen SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.2) HANDLINGSPLAN VID HOT - ELLER VÅLDSSITUATIONER Individ- och familjeomsorgen SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplanen utgår ifrån Lag (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet

Läs mer

Välkommen till Familjehuset!

Välkommen till Familjehuset! Välkommen till Familjehuset! Vad är Familjehuset? Familjehuset är ett akut- utrednings- och behandlingshem för barn och föräldrar. Andledningen till att en familj kommer till Familjehuset varierar. Det

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-07-28 SN-2014/3215.111 1 (1) HANDLÄGGARE William-Olsson, Gabriel 08-535 316 70 Gabriel.William-Olsson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i riktlinje

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson 2012-03-29 Riktlinjer Lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot Barn/elever i förskoleverksamhet/fritidshem/skola

Misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot Barn/elever i förskoleverksamhet/fritidshem/skola 2018-01-24 Misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot Barn/elever i förskoleverksamhet/fritidshem/skola Syfte Handlingsplanen är framtagen för att alla anställda har ansvar för att barn/elever

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se Rutiner för Lex Sarah Juni 2015 Dnr: AMN 2015-0208-01.05 3 (13) Innehåll 1. Rutiner för lex Sarah 4 2. Syftet med lex Sarah 4 3. Rapporteringsskyldiga

Läs mer

Säkerhetsrutiner och föreskrifter vid hot och våld. För dig som jobbar inom individ- och familjeomsorgen

Säkerhetsrutiner och föreskrifter vid hot och våld. För dig som jobbar inom individ- och familjeomsorgen Säkerhetsrutiner och föreskrifter vid hot och våld För dig som jobbar inom individ- och familjeomsorgen viktiga telefonnummer Har du akut behov av hjälp, tryck på överfallslarmet. Om någon är utsatt för

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Lokala lex Sarahrutiner

Lokala lex Sarahrutiner Lokala lex Sarahrutiner Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr 1.2.2-477-2014 stockholm.se Lokala lex Sarah-rutiner Beslutade av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 27 november 2014 Dnr: 1.2.2-477-2014 Hässelby-Vällingby

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

Lex Sarah. Grästorps kommun Social verksamhet

Lex Sarah. Grästorps kommun Social verksamhet Social verksamhet Lex Sarah Information om Lex Sarah samt rutiner för rapport/anmälan och handläggning av missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap. 2-7 SoL och 24 a-g

Läs mer