Förskolan Lilltorpet Björkskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolan Lilltorpet Björkskolan"

Transkript

1 Förskolan Lilltorpet Björkskolan Läsåret 2012/2013 1(33)

2 Innehållsförteckning Beskrivning och allmänna råd.. 3 Katastrofplan vem gör vad?... 4 Handlingsplaner Ett barn försvinner från förskolan/skolan. 5 Ett barn försvinner när vi är på utflykt... 5 Elev är ej i skolan och ej anmäld frånvarande 6 Ett barns svåra olycka/dödsfall.. 7 Andra allvarliga händelser.. 8 Ett barn avlider. 9 Ett syskon eller en förälder till ett barn avlider En i personalgruppen avlider.. 11 Att stödja vid svår och långvarig sjukdom Vid skolbussolycka eller större tillbud Vid brand Vid bombhot.. 15 Säkerhetsinstruktioner Lilltorpet Björkskolan Sorgereaktioner. 20 Litteratur Brev till hemmen Samtal med klassen/gruppen Kamratstöd och debriefing Kontakt med massmedia Krisväska Emotionell och praktisk första hjälp.. 26 Utvärdering POSOM gruppen Lessebo kommun.. 28 Blanketter Registrering av inkomna samtal Registrering av ringda samtal. 30 Kartläggning av situationen samla fakta Dörrskylt Rum för stillhet. 32 Tel nr krisgrupp Skruv, viktiga samtal 33 2(33)

3 Beskrivning Katastrof, kris och sorg är inte samma sak. Man kan dela upp dessa i olika handlingsplaner för bättre överskådlighet. Katastrof När många, i exempelvis en skola, är drabbade av olycka, brand eller allvarligt yttre hot. Kris När enskild person blir drabbad. Detta gäller elever eller personal på förskolan eller skolan. Sorg När exempelvis ett barn blir drabbat av anhörigs bortgång. Detta är en lång process och då är det viktigt att förskolan/skolan fungerar som vanligt. Det finns givetvis ett samspel mellan dessa tillstånd. Trots allt måste det finnas en klar struktur att följa när det gäller. Alla i krisgruppen skall vara insatta i katastrofplanen. Allmänna råd vid kris och sorg Låt barnen prata och ställa frågor. Svara sakligt! Låt de vardagliga rutinerna råda, men var lyhörd! Förvissa dig om att ett barn som berörts av ett allvarligt tillbud har någon vuxen att prata med när det kommit hem. 3(33)

4 Vad gör vi vid katastrof, kris och sorg Vad göra 1 Kontakta rektor Britt-Inger Albihn som vid behov sammankallar vår egen krisgrupp. Barnen fördelas till andra pedagoger/vuxna om krisgruppen sammankallas. 2 Beredskapsplan för skolan av Atle Dyregrov gäller som uppslagsbok. Sid 8-9 kartläggning av situationen samla fakta på särskild blankett. 3 Vem har kontakt med och vid behov ber stora POSUMgruppen om att inrätta centrum för krisrådgivning? 4 Meddelande ut till all personal samling i skolbiblioteket. Kort, saklig information ges om det inträffade. Om möjligt skriftlig. 5 Den berörda personalen informeras och tillsammans med t e x skolsköterskan eller någon annan vuxen informeras klassen/gruppen. Verksamheten ska pågå så långt det är möjligt. Den berörda läraren skickar efterhand hem eleverna då man vet att någon vuxen finns hemma. 6 Vem/vilka tar ansvar för massmedia? Bestämma tid då massmedia ska få information. Förbereda detta. 7 Blankett för registrering av ringda och inkommande samtal. Ryck loss dessa sidor från häftet. 8 Vem ber växeln stänga av de telefoner vi inte använder? Telefonnummer som ska vara öppna och användas: Exp 2705, fritids 2712, Lilltorpet 2715, utgående 2706 skolsköterska, inkommande 2709 rektor. Ansvarig Den personal som får beskedet Gäller alla finns i krislådan Rektor Rektor Den personal som berörs Rektor Finns i krislådan Administrativ assistent 9 Vem samlar aktuella personal- och barnlistor? Personal som jobbar i gruppen/klassen 10 Vem ringer runt till alla berörda föräldrar (om så krävs) Avdelningsvis/klassvis. Ge info om vad som hänt samt om hur skolan agerar. Vid samtal inled med att det inte har hänt ditt barn något. Ge personal sin ringer möjlighet att gå undan för att samtala i lugn miljö. 11 Vilka andra verksamheter behöver informeras? Kulturskola och skolskjuts. 12 Vem ser till att det finns ett rum för stillhet? I Björkskolans bibliotek och i personalrum/lyckans dockrum på Lilltorpet. 13 Vem arrangerar flaggning? När samtliga klasser/grupper underrättats hissas flaggan på halv stång 14 Vem ser till att krislådan fylls på efterhand? Krisväska finns i Björkskolans skyddsrum mitt över kopieringsrummet. Nyckel till Björkskolan finns i arkivet i låda på expeditionen på Lilltorpet. Krisgruppen Vaktmästare Rektor och krisgrupp 15 Efterbearbetning/debriefing i personalgruppen Rektor och krisgrupp 4(33)

5 Handlingsplan vid ett barns försvinnande Kontrollera med de andra avdelningarna/klasserna: Fråga barnen. En huvudansvarig utses på varje avdelning/klass. Den ansvarige är kvar på avdelningen/klassrummet, resten letar. Börja leta ute och inne. Ring hemmet förälder. Info i skolan ges efter förälders medgivande. Leta utefter barnets hemväg. Ring larmcentralen 112 efter ca minuter. Larmtjänsten kommer och organiserar arbetet. Handlingsplan när ett barn försvinner när vi är på utflykt Obs! Viktigt att ta med sig barneller klasslistor med telefonnummer. Vi samlar barnen med t ex visselpipa. Fråga barnen om de sett kompisen gå iväg och åt vilket håll. En vuxen stannar hos barnen då övrig personal/vuxna börjar leta. Om barnet ändå inte hittas ringer man och ber om hjälp. Ring upp berörda föräldrar och berätta om försvinnandet. Info ges efter förälders medgivande. Vi ringer larmtjänsten tel 112 efter ca minuter. Personal tar med övriga barn tillbaka till förskolan/skolan. Larmtjänsten kommer och organiserar arbetet. 5(33)

6 Handlingsplan när elev som ej är sjukanmäld inte är i skolan Enligt skolans rutiner, angiven i telefonbok samt påtalat vid varje föräldramöte åligger det vårdnadshavare att anmäla sjukt barn till skolan. Sjukanmälan ska ske enligt angivna regler som finns nedskrivna i telefonbok samt på hemsidan. Om elev som ej är sjukanmäld, inte är i klassrummet vid skoldagens start så åligger det undervisande lärare att senast kl ringa till vårdnadshavaren och meddela detta. Om ansvarig lärare ej når vårdnadshavare ska läraren kontakta rektor. Rektor försöker åter igen att nå vårdnadshavare eller annan angiven kontaktperson. Om ingen av ovanstående kan nås tar rektor kontakt med utbildningschef för en dialog. Utifrån detta agerar rektor vidare. 6(33)

7 Handlingsplan för barns svåra olycka eller dödsfall på förskolan/skolan Den av personalen som kommer först till platsen ser till att hjälp kommer igång. Hon/han stannar kvar hos den skadade. Ger eventuellt första hjälpen, HLR och ringer 112 om hon/han är själv. Annars tillkalla någon annan vuxen i närheten som larmar. OBS! Är du själv måste första hjälpen och HLR ges först innan du larmar. Håll obehöriga borta från olycksplatsen! Trösta och lugna! Den personal som stannat hos den skadade följer med i ambulans tills det att föräldrarna möter upp. Informera föräldrarna om vad som hänt (För att berätta om dödsfallet krävs tillstånd av polisen). Be dem ta en taxi eller möta upp dit barnet förts. Informera i första hand rektor, annars någon i krisgruppen. Övriga avdelningar tar hand om den drabbade avdelningens barn. Tänk på syskon. Rektor samlar krisgrupp. Avdelningspersonalen kopplas bort och ges professionell hjälp. Vilka andra behöver information, t e x skolan. Någon av personalen åker och hämtar personal som åkt med ambulansen. Informationsmöte med saklig information om vad som hänt till personal och föräldrar. Info ges till elever och barn. Rektor är pressansvarig. Uppföljningen styrs av den professionella hjälpen. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket Enligt arbetsmiljöförordningen 2 skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta arbetsmiljöverket om ett dödsfall eller en allvarlig olycka har inträffat på arbetsplatsen. 7(33)

8 Handlingsplan vid annan allvarlig händelse Akut olycka Bedöm situationen ring 112 vid behov. Ge första hjälpen och HLR Begär assistans från andra vuxna som tar hand om barngruppen som kontaktar rektor som i sin tur kontaktar berörd anhörig. Följ med i ambulansen. Håll obehöriga borta. Trösta och lugna. Yttre hot Agera lugnt Ta in barnen om de är ute Ring 112 Kontakta rektor Vårdnadstvist/kidnappning Ta in barnen om de är ute. Kolla närvarolista. Vid vårdnadstvist kontakta rättmätig vårdnadshavare. Bombhot Utrym enligt brandutrymningsplanen. Ring 112. Avvakta polisbefäls anvisningar för eventuell förflyttning. Telefonsamtal med bomhot Behåll ditt lugn. Följ checklista, sidan 15. Var uppmärksam på lokalkännedom, dialekt mm. Försök få ut så mycket information som möjligt. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket Enligt arbetsmiljöförordningen 2 skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta arbetsmiljöverket om ett dödsfall eller en allvarlig olycka har inträffat på arbetsplatsen. 8(33)

9 Handlingsplan när ett barn i förskolegruppen eller klassen avlider utanför skoltid Kontakta rektor. Det är oerhört viktigt att diskutera med de anhöriga om vad man får informera om i skolan. För en del anhöriga är den personliga integriteten viktig, vilket man måste ta hänsyn till. Det är dock viktigt att någon slags information kommer ut i skolan. Personalen kontaktar sedan föräldrarna till övriga barn i barngruppen så att de får berätta för sina barn om vad som hänt. Kontakta eventuellt rektorn på förskolan/skolan där syskon kan gå eller personalen på annan avdelning där syskon går. Använd krispaketet som finns på förskolan/skolan. Någon av personalen på avdelningen förmedlar blommor och kort. Beroende på omständigheterna kring dödsfallet får rektor informera pressen. Eventuellt närvarar någon av personalen eller eleverna på begravningen. Låta barnen prata av sig om vad som hänt, rita teckningar och eventuellt besöka graven där man kan lämna blommor eller teckningar Vid behov kontakta kommunens krisgrupp. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket Enligt arbetsmiljöförordningen 2 skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta AV om ett dödsfall eller en allvarlig olycka har inträffat på arbetsplatsen. 9(33)

10 Handlingsplan när ett syskon eller förälder till ett barn i förskolegruppen eller klassen avlider Kontakta rektor Information i skolan ges efter förälders/anhörigs medgivande. Vid anhörigas död genom olycka eller självmord bör man särskilt noga tänka på vad som ska sägas och hantera händelsen med största respekt för familjen. Samling med barnen där vi berättar vad som hänt. Använder krispaketet. Barn/elev som mister en nära anhörig mår oftast bäst av att börja förskolan/skolan så snart som möjligt. Visar det drabbade barnet lite extra hänsyn och omtanke. Var ej rädd för att prata om den bortgångne och svara på frågor. 10(33)

11 Handlingsplan när en i personalgruppen avlider Rektor samlar information och informerar personalen Om det sker i skolan/verksamheten Den av personalen som kommer först till platsen ser till att hjälp kommer igång. Hon/han stannar kvar hos den skadade. Ger eventuellt första hjälpen, HLR och ringer 112 om hon/han är själv. Annars tillkalla någon annan vuxen i närheten som larmar. OBS! Är du själv måste första hjälpen och HLR ges först innan du larmar. Håll obehöriga borta från olycksplatsen! Trösta och lugna! Rektor eller någon i krisgruppen informerar de anhöriga om vad som hänt (för att berätta om dödsfallet krävs tillstånd av polisen). Be anhöriga ta en taxi eller möta upp dit den vuxne har förts. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket Enligt arbetsmiljöförordningen 2 skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta AV om ett dödsfall eller en allvarlig olycka har inträffat på arbetsplatsen. Om det sker utanför skolan/verksamheten Om möjligt försök att tala med de anhöriga om vad man får informera om i skolan. För en del anhöriga är den personliga integriteten viktig, vilket man måste ta hänsyn till. Det är dock viktigt att någon slags information måste komma ut i skolan. Personalen på förskolan/skolan ringer och informerar föräldrarna så att de i sin tur kan berätta för det egna barnet Använd krispaketet. Ta hjälp av kommunens krisgrupp vid behov. Kontakta de anhöriga för att uttrycka förskolans/skolans medkänsla. Rektor ordnar annons i tidningen. Eventuellt närvarar någon av personalen på begravningen. Förbered barnen när det ska komma ny personal. 11(33)

12 Att stödja vid svår och långvarig sjukdom Barnets sjukdom Då förskolan/skolan fått kännedom om barnets svåra sjukdom som kräver sjukhusvistelse är det viktigt att ha kontakt med föräldrarna. OBS! Allt agerande från skolans sida skall ske med hänsyn till familjens önskemål om t ex vilken info som skolan ska ge till personal och barn/elever. Prata om det sjuka barnet i samlingarna. Ge barnen möjlighet att bearbeta genom att t ex leka sjukhus, rita och läsa böcker. Skriv brev, skicka teckningar och ev. besök det sjuka barnet. Personals sjukdom Då vi fått kännedom om personals sjukdom är det viktigt att ha kontakt med den sjuke eller familjen. OBS! Allt agerande från skolans sida skall ske med hänsyn till familjens önskemål om t ex vilken info som skolan ska ge till personal och barn/elever. Berätta för barnen att NN är sjuk och prata om det med jämna mellanrum. Låt barnen rita teckningar och skriva brev. Någon vuxen ringer och besöker även den sjuke. 12(33)

13 Åtgärdslista vid Skolskjuts-/skolbussolycka eller större tillbud 1. Vid livsfara utrym fordonet. 2. Samla alla på en säker plats, kontrollera att alla är ute ur fordonet. 3. Flytta inte skadade om inte livsfara föreligger. 4. Säkra olycksplatsen, varna andra. Låt ingen gå hem direkt. 5. Rapportera det inträffade enligt steg A D nedan. A. Vid olycka/större tillbud larma 112, uppge antal skadade samt plats för olyckan. B. Kontakta Flexbuss(skolskjuts) Flexbuss AB växel Mikael Svensson, depåansvarig Länstrafiken (Linjebuss) C. Kontakta skolans rektor Bikupan Bengt-Ove Eriksson Hackebackeskolan Amela Zivkovic Kvarndammskolan Madeleine Johansson Björkskolan Britt-Inger Albihn Lustigkulla skolan Gunilla Malm Nyängskolan Jörgen Konradsson D. Kontakta Barn och Utbildningskontoret ( Om rektor inte går att nå ) Gunilla Malm Cecilia Stavert Carl-Axel Hallberg , Anne-Marie Carlsson Carin Beijer Se till att alla inblandade stannar på olycksplatsen till räddningspersonal anlänt 13(33)

14 Handlingsplan vid brand Brandvarnare/brandlarm går igång eller annan upptäckt Meddela barnen att vi måste ut. Någon vuxen tar med sig schema eller klasslistor. Samlas utanför på angiven plats. Räkna barnen. Meddela övriga avdelningar att alla barn är ute. Ring 112. Stäng dörrar. En vuxen är sista man ut. Om möjlighet finns, någon vuxen börjar släcka. En vuxen per avdelning/klass checkar barn och personal, även kringpersonal och övriga. Någon vuxen utses för kontakt med brandkåren. Denna talar om när faran är över och ger klartecken till övriga att vi kan gå in igen eller andra instruktioner. Även vid övning väntar alla på att brandkåren ger klartecken att vi får gå in igen. Viktigt att alla på förskolan får ta del av denna handlingsplan. Hitta rutiner på respektive avdelning för att kolla brandvarnaren regelbundet. Ha som rutin att byta batterier i brandvarnaren inför brandövningen. Vi har brandövning på förskolan/skolan minst en gång per läsår, på hösten. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket Enligt arbetsmiljöförordningen 2 skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta AV om ett dödsfall eller en allvarlig olycka har inträffat på arbetsplatsen. 14(33)

15 Checklista vid bombhot Vid hot per telefon Behåll ditt lugn och var vänlig. Avbryt inte den uppringande personen. Lyssna noga och försök att föreställa dig personen. Ställ så många frågor som möjligt. Här nedan följer ex. När kommer bomben att explodera? Var finns den just nu? Hur ser den ut? Vilken typ av bomb är det? Hur kommer den att utlösas? Har du placerat ut bomben? Varför? Vilken är din adress? Vad heter du? Meddela bombhotaren att många människor kommer att skadas eller kanske dö om bomben exploderar. Hur uttrycktes hotet? Rösten? Lugn Skrikande Långsam Hög Bekant Gråtande Viskande Snabb Djup Förställd Harklande Nasal Mjuk Skrapig Djupandning Arg Stammande Sträv Harklande Normal Upphetsad Läspande Sluddrig Distinkt Bakgrundsljud? Gatuljud Djurläten Husslammer Maskinljud Röster Kontorsmaskiner Motorljud Musik Mobiltelefon Andra ljud Krasande Tomt Språket? Otrevligt Uppläst Osammanhängande Vältaligt Inspelat Verkar bombhotaren förtrogen med förskolans/skolans lokaler? Ja Nej Bombhotarens identitet? Man Kvinna Ung Gammal Rektor kontaktar polisen. Polisen avgör vad som skall göras. Förberedelse likt brand. 15(33)

16 Säkerhetsinstruktioner/dokumentation av brandskyddsarbetet Lilltorpet Säkerhetsinstruktioner som alla ska känna till Var stängs vattnet av om läckage uppstår? I utrymmet till höger vid personalingången Var sitter huvudströmbrytare och huvudsäkringar? Elcentralen finns i förrådet ute på gården, 1:a dörren till vänster mot Lilltorpet. Nyckel finns i ett nyckelskåp i personalrummets garderob. Var finns den egna undercentralen till varje avdelning? Dessa finns i respektive avdelnings entré utom på Ängen där den finns placerad på väggen vid dörren köket. Signalen viktigt meddelande Om det inträffar en stor brand, gasutsläpp eller annan allvarlig olyckshändelse, kan räddningsledaren varna allmänheten inom större tätorter, genom att starta varningssignalen VIKTIGT MEDDELANDE. Signalen ljuder 7 sekunder och därefter 14 sekunders tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter. Vad gör du om du hör varningssignalen viktigt meddelande? Sök skydd inomhus. Stäng dörrar, fönster och ventiler genom att stänga av huvudströmbrytaren i elskåpet i utrymmet mitt emot mottagningsköket i personalingången. Lyssna på radion för information. Radion med batterier finns i personalrummet. Ängen ansvarar för att radion testas och batterier byts en gång/år. Ficklampa finns varje på avdelning. Ansvarig för att den självladdande ficklampan fungerar är respektive avdelning. Personalen ser till att batterier finns tillgängliga. När faran är över startas signalen Faran över En 30 sekunders lång signal. 16(33)

17 Vid brand 1. Utrym byggnaden 2. Larma Räddningstjänsten via Släck om det kan ske utan risk Säkerhetsinstruktioner Lilltorpet Uppsamlingsplats Avd Ängen vid gungorna och avd Lyckan vid grinden mot skolan. OBS! Glöm ej ta med närvarolistor + kalender. Telefon - Ängen med ut. Om våra lokaler måste utrymmas beger vi oss efter närvarokontroll vid uppsamlingsplatsen till Björkskolan. Lyckan ansvarar för transporten till skolan. Brandsläckare alla ska veta hur de används Finns i samtliga entréer. Brandskyddsansvarig Fastighetsansvarig Kontaktperson/fastighet Britt-Inger Albihn Göran Borg Respektive vaktmästare Rektor Fastighetsingenjör Brandskyddsrutiner Dagligen Årlig rutin i v Årligen Vid hemgång ska huvudströmbrytare, i förekommande fall, för spis och köksutrustning slås ifrån. Branddörren ska stängas. Prov av brandvarnare med rök, utförs kontinuerligt. Ansvarig avdelningspersonal. Batteribyte på brandvarnare. Ansvarig avdelningspersonal. Extern besiktning av handbrandsläckare. Utförs genom fastighetskontorets försorg. Ansvarig fastighetsavdelningen. Det är var och ens skyldighet att känna till brandskyddsinformationen samt att informera tillfällig personal i samband med dennes arbetsstart. Undertecknad har tagit del av ovanstående säkerhetsinstruktioner på förskolan Lilltorpet. Datum Namn Namnförtydligande 17(33)

18 Säkerhetsinstruktioner/dokumentation av brandskyddsarbetet Björkskolan Säkerhetsinstruktioner som alla ska känna till Var stängs vattnet av om läckage uppstår? I gymnastik- träslöjd- och simbassängbyggnadens källare. Nedgång på mitten av byggnaden mot skolan. Huvudkranen sitter på kortväggen till vänster innanför dörren. Var sitter huvudströmbrytare och huvudsäkringar? Björkskolan - Inne i personalrummet, bakom draperiet vid sofforna. Fritids - Uteförrådet till vänster om 1-2:ans ytterdörr. Gymnastiksal, slöjdsal, bassäng - Maskinrummet till bassängen i källaren. Nedgång på mitten av byggnaden mot skolan. (SA-nyckel behövs) Signalen viktigt meddelande Om det inträffar en stor brand, gasutsläpp eller annan allvarlig olyckshändelse, kan räddningsledaren varna allmänheten inom större tätorter, genom att starta varningssignalen VIKTIGT MEDDELANDE. Signalen ljuder 7 sekunder och därefter 14 sekunders tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter. Vad gör du om du hör varningssignalen viktigt meddelande? Sök skydd inomhus. Stäng dörrar, fönster och ventiler. Ventilationen stängs av på huvudsäkringar, se ovan. Lyssna på radion för information. Radio med batterier och ficklampor finns i förråd mitt emot kopieringsrummet. Byte av batterier sker en gång/år. Ficklampor utan batterier ska finnas i varje klassrum. När faran är över startas signalen Faran över En 30 sekunders lång signal. 18(33)

19 Vid brand 4. Utrym byggnaden 5. Larma Räddningstjänsten via Släck om det kan ske utan risk Säkerhetsinstruktioner Björkskolan Uppsamlingsplats Vid Gunnebostängslet i slutet av fotbollsplanen mot villorna. Vi står samlade gruppvis vid numreringarna på stängslet enligt uppgjord ordning. De äldsta eleverna med början vid berget och de yngsta närmast matsalen. OBS! Kontrollera att alla elever har kommit ut. Tag med närvarolistan. Brandsläckare alla ska veta hur de används Brandsläckare finns i korridor vid personalrum och i träslöjdssalen. Brandpost med slang finns i 1-2:ans korridor 5-6:ans korridor Entrén vid träslöjden Gymnastikens omklädningsrum mot berget Brandskyddsansvarig Fastighetsansvarig Kontaktperson/fastighet Britt-Inger Albihn Göran Borg Respektive vaktmästare Rektor Fastighetsingenjör Brandskyddsrutiner Årligen Prov av brandvarnare med rök utförs årligen i samband med utrymningsövning. Ansvarig: Innevaktmästare. Extern besiktning av handbrandsläckare. Utförs genom fastighetskontorets försorg: Ansvarig fastighetsavdelningen. Batteribyte på brandvarnare utförs av Elajo. V Utrymningsövning både förberedd och oförberedd sådan. Ansvarig: Innevaktmästare Det är var och ens skyldighet att känna till brandskyddsinformationen samt att informera tillfällig personal i samband med dennes arbetsstart. Undertecknad har tagit del av ovanstående säkerhetsinstruktioner på Björkskolan. Datum Namn Namnförtydligande 19(33)

20 Barnets olika sorgereaktioner En del barn kommer snabbt igång med sorgearbetet så fort dödsfallet blivit känt. Hos andra uppträder inga märkbara reaktioner förrän längre fram. Skuldkänslor är ett typiskt inslag i sorgereaktioner hos barn och ungdomar. Hos barn är skuldkänslorna ofta knutna till att de kan fortsätta leka och ha roligt. Hos både barn och tonåringar kan skuldkänslorna hänga samman med magitänkande : Dog han för att jag sa att han var dum? Dog han för att jag sparkade honom en gång? I detta sammanhang är rådgivning och tillrättaläggande av stor betydelse Sorgens fyra stadier Chockfasen Reaktionsfasen: Bearbetning: Nyorienteringsfasen Varar från ett ögonblick till några dygn. Kan vara i flera veckor. Kan vara i över ett år. Kommer att vara bestående. Individen lever med ett ärr i själen som inte kommer att försvinna. Omedelbara reaktioner Barn reagerar olika på kriser och dödsfall. De vanligaste akuta reaktionerna består i: * Chock och misstro * Rädsla och protester * Apati och förlamning * Fortsättning av normala aktiviteter Efterreaktioner Reaktioner förstärks när det inte längre går att hålla det inträffade på avstånd. När betydelsen av det som hänt börjar sjunka in. Några av de vanligast förekommande sorg- och krisreaktionerna som uppträder är: * Ångest och sårbarhet * Levande minnesbilder * Sömnstörningar * Sorg och saknad * Irritabilitet och vrede * Skuldkänslor, självförebråelse och skam * Problem i skolan * Kroppsliga symtom * Problem i relation till kamraterna 20(33)

21 Litteratur Titel Författare Förlag Kris och katastrof Marianne Andersson Liber utbildning 1994 Kristina Ingemarsson Kris och utveckling Johan Gullberg Natur och Kultur 1980 Beredskapsplan för skolan Atle Dyregrov Rädda Barnen 1994 Barn i sorg Atle Dyregrov Studentlitteratur 1990 Döden är livsviktig Elisabeth Kubler-Ross Natur och Kultur 1991 Psykiska reaktioner - vid olyckor och hotsituationer Curt Malmsten Nordiska Räddningsförlaget AB (33)

22 BREV som innehåller besked om att något tragiskt hänt i klassen Klass har idag mottagit det tragiska beskedet att har avlidit. Detta är något som vi alla, elever i klassen, de lärare som har undervisat och andra som haft kontakt med.., berörs starkt av. I klassen har vi ägnat ordentligt med tid åt att samtala om det som har hänt. Vi har talat mycket om hur var som person och vad vi främst kommer att minnas för. Om någon i familjen vill tala med någon av oss är ni naturligtvis välkomna att ringa följande telefonnummer. Med vänlig hälsning Rektor Tel: 22(33)

23 SAMTAL MED KLASSEN/GRUPPEN I alla krissituationer är en av de allra viktigaste uppgifterna att informera. Den som informerar skall ha så mycket information som möjligt och inleda samtalet med att berätta vad som hänt. Dispositionen av ett sådant samtal kan se ut så här: 1. Inledning 2. Fakta 3. Tankar 4. Reaktioner 5. Avslutning När man samtalar med klassen när något svårt inträffat finns det saker man speciellt bör tänka på: -Det är viktigt att man är två personer som leder samtalet, varav minst en är en person som är känd för eleverna. -Man bör i förväg bestämma samtalsregler: Det som sägs här stannar mellan oss i klassen. Alla olika reaktioner är tillåtna. Ingen är tvingad att yttra sig. Var och en skall tala för sig och få prata till punkt. -Berätta så konkret som möjligt om det som inträffat. -Ge eleverna gott om tid och möjlighet att prata om sina känslor och tankar. -Samla avslutningsvis ihop intrycken och rekommendera eleverna att fortsätta att samtala med varandra. Förebered eleverna på att det kan komma olika reaktioner efter en tid och att detta är fullständigt normalt. -Erbjud dig att finnas till hands när så behövs. -Erbjud samtal med kurator eller skolsköterska. -Var under en tid observant på olika reaktioner hos eleverna (se avsnittet om olika sorgereaktioner hos barn). 23(33)

24 KAMRATSTÖD - DEBRIEFNG Debriefing är när en grupp samlas för att gå igenom de intryck och reaktioner som man upplever om man varit inblandad vid t e x dödsfall, olyckshändelse eller någon annan traumatisk händelse. Vid debriefing bör man tänka på följande: -Alla inblandade ska vara med. -Samtalet skall ske i nära anslutning till händelsen (dock ej samma dag). -Samtalet måste få ta den tid som behövs. Ofta tar det två till fyra timmar. -Alla som är närvarande skall kunna lita på att det som sägs inte förs vidare till Någon annan. -Samtalet kan ledas av en lämplig person på skolan som har en god kännedom om hur ett sådant samtal genomförs. KONTAKT MED MASSMEDIA Rektor ansvarar för kontakt med massmedia. Om det inträffar en större olycka eller krissituation t e x i form av mobbning vid skolan får man räkna med att massmedia tar kontakt och vill ha en intervju eller ett uttalande. Här följer några goda råd beträffande mötet med media: Det är alltid massmedia som avgör vad som är en nyhet och vad man vill publicera. Det är inte meningsfullt för någon att ha synpunkter på vad massmedia anser vara en nyhet. Skolan är ofta i fokus eftersom så många människor är berörda av det som händer i skolan föräldrar till elever, skolpersonal, politiker, närboende o s v. Det flesta människor har en åsikt om skolan och alla har egen erfarenhet av den. Därför är händelser i skolan oftast intressanta för media. 24(33)

25 Rektor ansvarar för kontakt med massmedia När du blir intervjuad Begär betänketid Blir du uppringd av en journalist som vill ha svar på sina frågor direkt, säg att du vill återkomma om några minuter. Under denna korta tid hinner du förbereda vad du skall svara. Medverka eller avböj Det går inte att först gå med på en intervju och sedan vägra svara. Begär alltid att få ta del av den utskrivna intervjun innan den publiceras. Du har då möjlighet att rätta till rena sakfel. Du har däremot inte rätt att ha synpunkter på journalistens synpunkter. Tala själv så lite som möjligt Håll dig till fakta och var saklig. Sväva inte ut i egna spekulationer. Låt journalisten ställa sina frågor. Svara kortfattat och vänligt. Att förebered sig för intervjun Innan du ringer upp journalisten igen skriv för dig själv ner följande: Omfattas någon av de inblandade av sekretess? Beträffande elever så omfattas elevers namn, betyg och åtgärder i elevvårdskonferensen av Offentlighetsprincipen. Däremot är orsak och bakgrund till varför en elev diskuteras av elev diskuteras av elevvården sekretessbelagd. Vad har hänt? Gör en beskrivning i tidsföljd av vad som hänt. Skador på personer eller på material Namnge aldrig skadade eller omkomna förrän det är säkert att föräldrar och kamrater är underrättade. Orsak till det inträffade Ange orsak till det inträffade, om du är fullständigt klar över den. Om du inte känner till orsaken, säg det och be att få återkomma när du har annat besked. Fråga aldrig någonsin efter journalistens källa! Du får aldrig fråga en journalist varifrån eller från vem han/hon har sina uppgifter. Gör du det och frågar efter journalistens källa bryter du mot Sveriges grundlag om yttrandefriheten. Du begår ett brott och kan bli åtalad för detta. 25(33)

26 KRISVÄSKA När det inträffar en kris av något slag, t e x att en elev avlider eller en stor olycka händer i Sverige eller världen, har man väldigt lite tid på sig att ordna allt praktiskt. Ett led i förberedelserna är att varje skola har ett sorgskåp. Där skall alltid följande ting finnas till hands: 1. En vit vacker, kanske broderad duk. 2. En ljusstake. 3. Ett vitt ljus. 4. En tändsticksask. 5. En vacker anteckningsbok i A5-format. 6. En penna. 7. Ett ljudband med stilla musik. 8. En bok med lämpliga dikter. Alla som är med i krisgruppen ska känna till var krisväskan förvaras så att de snabbt kan få fram dessa ting vid behov. EMOTIONELL OCH PRAKTISK FÖRSTA HJÄLP 1. Skapa ett gynnsamt klimat. Omsorg = Vila, värme, vänlighet, varsamhet, vätska, förståelse och acceptans. 2. Håll ihop gruppen. 3. Låt de drabbade tala om det som hänt. Undvik tomma ord. Lova inte för mycket. Varsam beröring lugnar ner. Lyssna! 4. Skydda mot ytterligare stress Starka intryck Journalister (massmedia) Publik 5. Låt de drabbade få kontakt med familjemedlemmar eller andra närstående personer. 6. Ge hjälp med praktiska frågor men ta inte över. 7. Situationen hemma att det finns vuxenkontakt. Ingen skall behöv gå till ett tomt hem. 8. Finns särskilda behov av stöd. 9. Informera om vad som kan komma att hända i form av fysiska eller psykiska reaktioner och att det är normalt. 10. Sörj för att drabbade har möjlighet att ringa någon ur kris- eller stödgruppen. 11. Bestäm tid för återsamling dagen efter för uppföljning/debriefing. 26(33)

27 Utvärdering av det inträffade Datum Händelse Tillbakablick hur gick vi tillväga? Vad blev bra? Vad måste förbättras? Vad händer den närmaste tiden? Något ytterligare som måste göras? 27(33)

28 POSOM-gruppen Lessebo kommun Namn Verksamhet Kontaktuppgifter Ann Lund socialchef Socialförvaltningen Mobil: Arbete: Hem: Per Pettersson Räddningschef Berit Johansson Ingrid Knutsson Starck Carl-Axel Hallberg Pär-Axel Tobiasson Räddningstjänsten Landstinget Kronoberg VC Lessebo Svenska Kyrkan Barn och Utbildningsförvaltningen Polismyndigheten Mobil: Arbete: Hem: Kan även sökas vi a SOS-alarm. Sök RCB räddningstjänsten Östra Kronoberg berit.johansson@ltkronoberg.se Mobil: Arbete: Hem: ingrid.knutssonstarck@svenskakyrkan.se Arbete: carl-axel.hallberg@lessebo.se Mobil: Hem: Fruns mobil: paraxel.tobiazon@kronoberg.poli sen.se Hem Arbete Mobil (33)

29 Registrering av inkomna samtal Datum Kl Från vem Mottaget av Ärende 29(33)

30 Registrering av ringda samtal Datum Kl Från vem Mottaget av Ärende 30(33)

31 Kartläggning av situationen samla fakta Datum Klockan Vad har hänt? Vilka är drabbade? Var skedde det? Vilken information har vi? Hur är situationen just nu? Vad händer den närmaste tiden? 31(33)

32 Rum för stillhet 32(33)

33 Telefonlista för krisgruppen på Lilltorpet och Björkskolan Björkskolan Namn Titel Telefon arbete Telefon bostad Britt-Inger Albihn Rektor fungerar även som mobil Anette Engdahl Skolsköterska må, on ti Gun Gill Administrativ assistent , Cecilia Hansson Lärare förskoleklass , Lilltorpet Namn Titel Telefon arbete Telefon bostad Britt-Inger Albihn Rektor fungerar även som mobil Gun Gill Administrativ assistent , Gunvor Håkansson Förskollärare Lena Håkansson Förskollärare Viktiga telefonnummer Namn Telefon Ambulans, polis, räddningstjänsten 112 Vårdcentralen Lessebo Sjukvårdsrådgivningen 1177 Akutmottagningen Centrallasarettet Växjö Barnakutmottagningen Centrallasarettet Växjö Jourläkarcentralen Strandbjörket Växjö (33)

Så här gör du vid... Inbrott och skadegörelse Larmnummer

Så här gör du vid... Inbrott och skadegörelse Larmnummer Så här gör du vid... Brand Inbrott och skadegörelse Hot Olycka Utrymning Larmnummer Brand Rädda de som är i uppenbar livsfara och som inte själva kan flytta sig till en säker plats. Varna dem som befinner

Läs mer

KRISPLAN Bergakottens förskola

KRISPLAN Bergakottens förskola KRISPLAN Bergakottens förskola Inledning Vid en akut kris kan man uppleva kraftig stress och det kan därför vara svårt att fatta rationella beslut. Avsikten med den här krisplanen är att underlätta hanteringen

Läs mer

Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015. Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef

Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015. Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef Fastställd dec 2006 Reviderad aug 2015 Mattias Nilsson, rektor Marianne Stenvall, förskolechef ÅTGÄRDER VID OLIKA TYPER AV KRISER Barn skadas svårt avlider under skoltid. 2. Ambulans och polis tillkallas.

Läs mer

Försäkra dig om: Viktig att tänka på för barn i kris

Försäkra dig om: Viktig att tänka på för barn i kris Försäkra dig om: - Att ambulans - polis - brandkår tillkallas. Larmnummer 112. - Att ge första hjälpen. - Att hålla obehöriga borta från olycksplatsen. - Att trösta och lugna. - Att rektorn meddelas omedelbart

Läs mer

KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO

KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO KRISBEREDSKAP FÖR Hallens RO Handlingsplan 2010/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingsplan...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 HALLENS RO KRISGRUPP...4 Rektor RREKTP TELEFONKEDJA OMRÅDE Hallen LÅ 05/06...4 Fritidshemmet

Läs mer

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola Övertorneå kommun Krisplan Förskola, grundskola och gymnasieskola 2013/2014 1 Innehållsförteckning Förklaringar 3 Stödgrupp vid olycka eller dödsfall 3 Åtgärder vid barns/elevs dödsfall 4 Åtgärder vid

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA

KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA KRISHANTERINGSPLAN FÖR OXELÖ FÖRSKOLA Här hittar du sidnr. Olycksfall, du som kommer först till olycksplatsen 2 Krisgruppens arbete 2 Rutiner i händelse av förälders dödsfall 3 Bussolycka 3 Ett barn försvinner

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM 1 (12) SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-06-13 Knutsbo/Junibackens Skolområde HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM krisplan knutsbo (2).doc Postadress

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Arbetsplaner Friskolan Mosaik: Arbetsplan för skolverksamheten Arbetsplan för fritidshemsverksamheten Arbetsplan för elevhälsan Likabehandlingsplan samt plan

Läs mer

Stödgruppens viktigaste funktion är: att stödja och handleda personalen i krissituationer.

Stödgruppens viktigaste funktion är: att stödja och handleda personalen i krissituationer. Handlingsplan för krissituationer När ett barn drabbas av en olycka eller ett dödsfall påverkar det inte bara det enskilda barnet starkt utan också dess omgivning. I sådana situationer ska vi ha en beredskap

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Bråthult 2013/2014 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig

Läs mer

1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN

1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN KRISPLAN 2011/2012 1. MÅLSÄTTNING MED HANDLINGSPLANEN Planen syftar till att hjälpa barn och personal i krishantering Att få vara ett redskap till att ge uttryck för sina känslor och tankar Att sätta av

Läs mer

Krishanteringsplan Hörby Yrkesgymnasium

Krishanteringsplan Hörby Yrkesgymnasium Krishanteringsplan Hörby Yrkesgymnasium Innehåll 1. Inledning 2. Konkret handlingsplan 3. Åtgärder vid olika krissituationer 4. Handfasta råd vid sorgearbete 5. Definition av krisbegreppet samt dess olika

Läs mer

KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING

KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING KRISPLANER FÖR TEGSPEDAGOGERNAS EKONOMISKA FÖRENING KRISPLANER FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN OCH FAMILJEDAGHEM TEG/BÖLEÄNG OMRÅDET För att den upprättade krisplanen skall fungera behövs vissa gemensamma förutsättningar.

Läs mer

Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal.

Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal. Beredskapsplan Målet med denna plan är att skapa en beredskap för att hantera kriser som berör förskolans barn, föräldrar och personal. Ansvariga för förskolans arbete med krisfrågor är krisgruppen. Gruppen

Läs mer

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet INLEDNING Alla människor drabbas någon gång av kris. Det händer saker både på och utanför arbetsplatsen. Det kan vara svåra och mindre svåra situationer som uppstår. Mitt inne i en svår och dramatisk händelse

Läs mer

Rutin vid krissituationer Backaskolan

Rutin vid krissituationer Backaskolan Rutin vid krissituationer Backaskolan Innehåll : 01 Telefonlista Krisgruppen 02 Telefonlista organisationer 03 Krisgruppens arbetsuppgifter 04 Dödsfall-personal 04.1 I den berörda gruppen 04.2 I de övriga

Läs mer

SIMNING KRISPLAN. Alla inom simsektionen ska känna till beredskapsplanen, vad den innehåller och hur den ska användas.

SIMNING KRISPLAN. Alla inom simsektionen ska känna till beredskapsplanen, vad den innehåller och hur den ska användas. SIMNING KRISPLAN INLEDNING Denna plan ska vara en hjälp för simsektionens styrelse, tränare, och ledare, då hot, våld, sexuella trakasserier, olycka eller dödsfall inträffar och där simsektionens barn,

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola Handlingsplan vid KRISSITUATIONER för Kyrkvillans förskola Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Krisgrupp. 5 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede.. 6 Information

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

Krisplan för Trollehöjdskolan

Krisplan för Trollehöjdskolan Krisplan för Trollehöjdskolan Reviderad 14 oktober 2013 av skolkurator May-Gunn Andersson Lilja och skolsköterska Linnéa Dalteg, reviderad 20 november 2015 av skolkoordinator Carina Arthursson 1(11) Innehåll

Läs mer

Lokal krishanteringsplan Frykenskolan

Lokal krishanteringsplan Frykenskolan Information från Barn- och utbildningsnämndens kansli senast reviderad 2017-01-03 Lokal krishanteringsplan Frykenskolan Den lokala krisgruppen består av: Rektor Anna Renhult arb.telefon 0560-162 52, 073-271

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. Små Hopp i Boden Handlingsplan vid KRISSITUATIONER Små Hopp i Boden Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut skede..

Läs mer

Höglandsskolans Krisplan from sept-12

Höglandsskolans Krisplan from sept-12 Höglandsskolans Krisplan from sept-12 Krisledningsgrupp: arb hem mobil Monika Warsén /rektor 50843204 376303 076-1243204 Isabel Rodriguez /bitr.rektor 50843202 070-7184391 Madeleine Reiser /bitr.rektor

Läs mer

Handlingsplan vid kris

Handlingsplan vid kris 1 Handlingsplan vid kris Reviderad 2015-09-15 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Mål sidan 3 Krisgruppen skall sidan 3 Telefonlista sidan 4 Folkhögskolans krisgrupp sidan 4 Handlingsplan - allvarliga tillbud under

Läs mer

2013/14. Något svårt har hänt KRISPLAN. Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1

2013/14. Något svårt har hänt KRISPLAN. Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 2013/14 Något svårt har hänt KRISPLAN Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 Krisgruppen sammankallas vid: 1. Allvarlig olycka/dödsfall Elev/elever som är inblandade samt även personal. Viktigt med en bedömning

Läs mer

Handlingsplan vid olycka/kris. Stiernhööksgymnasiet. Vt 2014

Handlingsplan vid olycka/kris. Stiernhööksgymnasiet. Vt 2014 Handlingsplan vid olycka/kris Stiernhööksgymnasiet Vt 2014 Upprättad 2013-10-24 Handlingsplan vid olycka/kris Reviderad 2014-03-12 Fel! Bokmärket är inte definierat. Stiernhööksgymnasiet, Rättvik Fel!

Läs mer

Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan

Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan Handlingsplan för krissituationer Bildningsförvaltningen Råssnässkolan 20180903 1 2 Handlingsplan för krissituationer inom bildningsförvaltningens verksamheter Innehåll sid Krisgruppen 3 Externa telefonnummer

Läs mer

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola

Handlingsplan vid KRISSITUATIONER. för Kyrkvillans förskola Handlingsplan vid KRISSITUATIONER för Kyrkvillans förskola Innehållsförteckning Brand. 3 Olycksfall. 4 Hot och våld.. 5-6 Krisgrupp. 7 Krisgruppens uppgifter Planering av första tiden Information i akut

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER Tänk på Pärm måste finnas tillgänglig med föräldrars aktuella telefonnummer både till hemmet och till arbetet. I pärmen ska även aktuell anhöriglista med telefonnummer

Läs mer

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen.

Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Riktlinjer vid olyckor, allvarliga tillbud eller dödsfall på arbetsplatsen. Innehåll Situationer som kan utlösa krisreaktioner... 1 Andra händelser som kan innebära stark psykisk påfrestning... 1 Krisreaktioner...

Läs mer

Krishanteringsplan Backaskolan. Uppdaterad

Krishanteringsplan Backaskolan. Uppdaterad Krishanteringsplan Backaskolan Uppdaterad 170120 Innehåll Telefonlista Krisgruppen s 3 Telefonlista Organisationer s 3 Krisgruppens arbetsuppgifter s 4 Dödsfall - Personal s 5 I den berörda gruppen: I

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID KRIS

HANDLINGSPLAN VID KRIS Reviderad 2015-09-13 HANDLINGSPLAN VID KRIS Småfötternas förskola Lilla Harrie 2 Innehållsförteckning Telefonlista över krisgruppen sid. 3 Viktiga telefonnummer sid. 4 Handlingsplan sid. 5 Arbetsgång vid

Läs mer

Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola. Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall.

Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola. Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall. Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall. 2012-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Krisplan Akuta telefonnummer 2

Läs mer

Krisplan KTH Södertälje

Krisplan KTH Södertälje Krisplan KTH Södertälje Upprättad av Kristina Palm 2014-03-07, reviderad av Rebecca Hansén 2019-04-02. Detta är en beredskapsplan för åtgärder som ska vidtas när en svår olycka eller en katastrof inträffar

Läs mer

Beredskapsplan. Sunnansjö rektorsområde. 2013 (reviderad 2013 02 11) 1 (11) SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Sunnasjö rektorsområde 2013-02-22

Beredskapsplan. Sunnansjö rektorsområde. 2013 (reviderad 2013 02 11) 1 (11) SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Sunnasjö rektorsområde 2013-02-22 SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Sunnasjö rektorsområde 1 Beredskapsplan 2013 (reviderad 2013 02 11) Sunnansjö rektorsområde Sunnansjö skola, Hyttvägen 57, 770 12 Sunnansjö / sun.sunnansjo@ludvika.se

Läs mer

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall Ebersteinska gymnasiet Innehåll Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan... 4 Information och kontakt med massmedia...

Läs mer

# $"%%% # ( "%% (, & ).. / %,"

# $%%% # ( %% (, & ).. / %, !" # $"%%% # & $"'( ( "%% ( ) $"%*% +%, -, & ).. / %,". / %,", ".."0". +,%"% #. 1 &. 1"2'' (.# / "2'' (.& 3 ).( -"*4%.) -"*4. -,%"5555# 1. Inledning 0,%,03,% % " " 0 " 0 % " " %,%" "0 %"" " '0"'%0,% "

Läs mer

Den person som får kännedom om krissituation kontaktar rektor.

Den person som får kännedom om krissituation kontaktar rektor. 2015-09-15 Krisplan för Furulunds enhet Furan Steg 1 (omedelbara åtgärder) Den person som får kännedom om krissituation kontaktar rektor. Rektor sammankallar krisgruppen. Om rektor inte finns tillgänglig

Läs mer

KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE

KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE KRISPLAN FÖR Kalknäs REKTORSOMRÅDE...1 KRISGRUPP Kalknäs REKTORSOMRÅDE...2 Krisplan för kalknäs rektorsområde:...2 Exempel på krissituationer:...3 Krisarbetets organisation:...3

Läs mer

KRISPLAN. Vitsippans förskola

KRISPLAN. Vitsippans förskola KRISPLAN Vitsippans förskola 2016-2017 Larmlista 2016-04-29 Pia Bengtsson (förskolechef) 070-2702699 Pia Göthlin (pedagog) 0708-742779 Johanna Karlsson (pedagog) 073-0309454 Ida Allansson Nilsson (pedagog)

Läs mer

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Krika 2005-01-05 Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Katastrof Definition: En händelser där flera personer är drabbade och många blir påverkade, direkt eller indirekt, tex bussolyckor, branden i Göteborg,

Läs mer

Vad gör vi när det svåra händer?

Vad gör vi när det svåra händer? Vad gör vi när det svåra händer? Beredskapsplan vid kris för Ucklums skola 1 Upprättad oktober 2015 Innehållsförteckning Rutin vid akut händelse s.3 Telefonlistor s.4 Krisgrupp ansvarsfördelning s.5 Krisgrupp

Läs mer

KRISPLAN FÖR AXEL WEÜDELSKOLAN

KRISPLAN FÖR AXEL WEÜDELSKOLAN Rev 2015-05-06 KRISPLAN FÖR AXEL WEÜDELSKOLAN 1. Inledning Denna plan ska vara känd av personalen på Axel Weüdelskolan. För att uppnå detta mål ska den 1. finnas tillgänglig på skolans hemsida, 2. finnas

Läs mer

Handlingsplan för krissituationer. på S:t Petri skola

Handlingsplan för krissituationer. på S:t Petri skola Handlingsplan för krissituationer på S:t Petri skola läsåret 2008/2009 1 Innehållsförteckning Krisgruppens sammansättning.3, 4 Viktiga telefonnummer 5 Dödsfall elev - i skolan 6, 7, 8 Dödsfall elev - utanför

Läs mer

Datum 2015-01-20. Kris- och beredskapsplan För förskola och pedagogisk omsorg i Torsby kommun

Datum 2015-01-20. Kris- och beredskapsplan För förskola och pedagogisk omsorg i Torsby kommun Datum 2015-01-20 Kris- och beredskapsplan För förskola och pedagogisk omsorg i Torsby kommun Innehållsförteckning Inledning... 4 Vid olycka på förskolan/pedagogisk omsorg... 5 Till dig som kontaktar förskolechef:...

Läs mer

Krishanteringsplan för

Krishanteringsplan för Krishanteringsplan för 2015-02-10 Förord I vårt samhälle försöker vi på alla sätt undvika olyckor och kriser. Trots alla ansträngningar som görs vet vi att någon gång händer det som inte går att förutse

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER VID VÄRNAMO VUXENUTBILDNING Handlingsplanen ska ge all personal på Värnamo Vuxenutbildning grundläggande information, kunskap och beredskap om hur man kan agera vid krissituationer

Läs mer

Kris- och beredskapsplan

Kris- och beredskapsplan Kris- och beredskapsplan Uppsävjaskolan Uppsala reviderad 2009-04-01 2010-03-22 2011-01-01 2013-01-12 2015-06-30 Uppsävjaskolan 2004-05-10 Innehåll Telefonlista... 3 Allmänna råd vid kris- eller katastrofsituation

Läs mer

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Krika 2005-01-05 Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Handlingsplan för åtgärder checklista - katastrof Krisgruppen samlas (se bilaga 1) Beslut om åtgärd (policy) Information- en person är press och informationsansvarig

Läs mer

KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet

KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet När personal får besked om en allvarlig händelse ska alltid någon i skolans krisgrupp kontaktas. Krisgruppen bedömer hur händelsen ska hanteras. Utrymningsplaner ska

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA/KRIS

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA/KRIS HANDLINGSPLAN VID OLYCKA/KRIS 2 Innehållsförteckning: sid Handlingsplan vid olycka/kris Klara Gymnasium 3 - Akut omhändertagande - information till personal - information till elever - information till

Läs mer

Krisplan Annelundsskolan del 2

Krisplan Annelundsskolan del 2 Bildning Krisplan Annelundsskolan del 2 Fastställd av skolledning och personal Reviderad 2016-02-11 Bildning Christina Larsson 046-73 98 00 Christina.Larsson@kavlinge.se Annelundsskolan Västergatan 15,

Läs mer

KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN

KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN VÄSTERÅS STAD 2013-10-15 1(8) Krisplan för KRISPLAN FÖR VIKSÄNGSSKOLAN I samband med svår olycka eller dödsfall gällande elever och medarbetare VÄSTERÅS STAD 2013-10-15 2(8) Krisplan för Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun KRISHANTERINGSPLAN 2015 Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun Definition En kris definieras oftast som en händelse där ens tidigare erfarenheter

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATION

HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATION HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATION FJÄLLGYMNASIET Jesper Englund Läsåret 17-18 Innehåll OM HANDLINGSPLANEN... 3 Kärngruppen... 3 Kontaktgruppen... Fel! Bokmärket är inte definierat. Stödgruppen... 3 Övriga

Läs mer

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ!

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! TÄNK EFTER FÖRE! Om det börjar brinna, lokalerna du befinner dig i behöver utrymmas eller du får ett bombhot då måste du veta vad du ska göra. I alla

Läs mer

Lillegårdsskolans ledningsgrupp och lokala skyddsombud.

Lillegårdsskolans ledningsgrupp och lokala skyddsombud. Krisplan för Lillegårdsskolan Inledning I krissituationer är det av högsta vikt att ha en bra och tydlig beredskap. Det skall finnas en välstrukturerad krisgrupp som är till hands för alla berörda vid

Läs mer

Västra skolområdet. Krisplan för. skolor,förskolor,familjedaghem. Läsår 2012/2013. Reviderad 7 November Västra skolområdet

Västra skolområdet. Krisplan för. skolor,förskolor,familjedaghem. Läsår 2012/2013. Reviderad 7 November Västra skolområdet 1 Läsår Krisplan för Västra skolområdet skolor,förskolor,familjedaghem Reviderad 7 November 2011 Västra skolområdet Ängetskolan Höglandskolan Älgvägen 35 Åvägen 12 891 42 Örnsköldsvik 891 43 Örnsköldsvik

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2018/2019

Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2018/2019 Handlingsplan vid krissituationer i skolan och på fritidshemmet Läsåret 2018/2019 Mål: Att all personal på skolan ska vara väl förtrogen med och känna trygghet i Karolinerskolans krisplan. Att krisgruppen

Läs mer

HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF

HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF FÖR ROSENFELDTSSKOLAN HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF FÖR TROSSÖOMRÅDET Innehåll: HANDLINGSPLANER VID OLYCKOR OCH DÖDSFALL sida RUTINER FÖR ÖKAD BEREDSKAP VID OLYCKOR

Läs mer

Kommunens övergripande krisledningsplan finns i krisplanen.

Kommunens övergripande krisledningsplan finns i krisplanen. Krisplan Åsens skola Läsåret 2016/2017 En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk Mål: Att all personal ska vara väl förtrogen med och känna trygghet i Åsen skolas krisplan. Att krisgruppen vid en

Läs mer

KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9. Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan.

KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9. Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan. BARN OCH UTBILDNING Läsåret 08/09 KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9 Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan. Krisplanen skall utvärderas i slutet av varje

Läs mer

krisplan ( del 2/2 )

krisplan ( del 2/2 ) Annelundsskolans krisplan ( del 2/2 ) 2012-09-25 KRISGRUPPEN SKALL: Ansvara för innehållet i skolans ceremonilåda. Ansvara för att uppdatera telefonlistor. Ansvara för att krisplanen utvärderas varje läsår

Läs mer

Handlingsplan vid för Stadsgårdens Utbildningsenhet

Handlingsplan vid för Stadsgårdens Utbildningsenhet Handlingsplan vid för Stadsgårdens Utbildningsenhet Reviderad 2016-04-26 1 Krisgruppen för Stadsgårdens Utbildningsenhet Leder och fattar beslut. Samlas på rektorsexpeditonen. Rektor Christin Lund Ansvarig

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn 2011/2012 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig sjukdom

Läs mer

Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom

Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom Krishanteringsplan s.1 (5) Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom Viktiga kontaktuppgifter vid en krissituation: Namn Funktion Telefonnummer Pia Eriksson huvudtränare 070-958

Läs mer

Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan. Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92

Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan. Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92 Datum 2015-10-06 Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan Holmesskolan Den lokala krisgruppen består av: Rektor Johan Nilsson Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92

Läs mer

1. Ta hand om den/de skadade 2. Ta hjälp av närmaste vuxen. Den som kommer först till undsättning, ringer vid behov ambulans, 112. Tänk på att uppge:

1. Ta hand om den/de skadade 2. Ta hjälp av närmaste vuxen. Den som kommer först till undsättning, ringer vid behov ambulans, 112. Tänk på att uppge: HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER Handlingsplanen ska hängas upp på alla förskoleavdelningar och i alla klassrum och fritidshem. Akut situation 1. Ta hand om den/de skadade 2. Ta hjälp av närmaste vuxen

Läs mer

Telefonlista över viktiga kontakter

Telefonlista över viktiga kontakter HANDLINGSPLAN VID KRISSITUATIONER KRISGRUPP 2015-09-15 MÅL: En krisgrupp ska finnas som kan organisera och medverka vid de hjälp- och stödinsatser som kan bli aktuella vid stora samhällskatastrofer, allvarliga

Läs mer

KRISHANTERING HANDLINGSPLAN VID OLYCKOR, KATASTROFER, DÖDSFALL

KRISHANTERING HANDLINGSPLAN VID OLYCKOR, KATASTROFER, DÖDSFALL Reviderad 2017-09-11 KRISHANTERING HANDLINGSPLAN VID OLYCKOR, KATASTROFER, DÖDSFALL EBERSTEINSKA GYMNASIET INNEHÅLL Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan Information och kontakt

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation 1 (5) -Tolleredsenheten Handlingsplan för krissituation Krisgrupp På vår enhet finns det en krisgrupp. Krisgruppen består av rektorer, skolsköterska samt en representant från varje arbetslag. Krisgruppen

Läs mer

Krishantering. Krisgrupp och telefonnummer

Krishantering. Krisgrupp och telefonnummer Krishantering Krisgrupp och telefonnummer Rektor Johann von Gerber: 532 595 01 och 0707-461 020 Biträdande rektor Sarah Stridfeldt: 532 595 11 och 0706-232 946 Biträdande rektor Marianne Hedmar: 532 595

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Nödläge brand - kris 15 1(8)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Nödläge brand - kris 15 1(8) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Nödläge brand - kris 15 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Linda Hammarroth,

Läs mer

Kris och beredskapsplan

Kris och beredskapsplan Kris och beredskapsplan - för Cultus Gymnasium Reviderad 2014-09-01 En krissituation för skolan är när en händelse inträffar som skolans normala verksamhet och resurser inte är tillräckliga att möta och

Läs mer

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR ASKEBYSKOLAN

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR ASKEBYSKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 20150820 KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR Reviderad: 2015-08-18 Alla klasslärare ansvarar för att katastrofpärmens uppgifter är uppdaterade och att den finns tillgänglig SID 2 (14) Innehållsförteckning

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kris- och katastrofplan. Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420

Innehållsförteckning. Kris- och katastrofplan. Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420 Kris- och katastrofplan Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420 Ett psykiskt kristillstånd är när man befinner sig i en livssituation där ens tidigare

Läs mer

29 KRISPLAN Väsby skola Sidan 1 av 8 Upplands Väsby kommun Rev. 2011-09-21

29 KRISPLAN Väsby skola Sidan 1 av 8 Upplands Väsby kommun Rev. 2011-09-21 Väsby skola Sidan 1 av 8 Krisplan för Väsby skola, läsåret 2011/12 Innehållsförteckning 1 Krisgrupperna består av 2 Viktiga telefonnummer 2 Personer att kontakta vid kris Tanken med krisplanen 3 Krisgruppens

Läs mer

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium Krisplan vid Norrtelje Teknikoch Naturbruksgymnasium Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Krisplan vid Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium 2015-2016 Krisledningsgrupp leder och fördelar krisarbetet:

Läs mer

Skolområde Gymnasieskola/Vuxenutbildning läsåret 2015/16 Milnergymnasiet

Skolområde Gymnasieskola/Vuxenutbildning läsåret 2015/16 Milnergymnasiet BEREDSKAPSPLAN FÖR KRISSITUATIONER. Inledning. I alla skolor inträffar någon gång ett dödsfall på grund av svår sjukdom, självmord eller olyckshändelse. Det kan vara en elev, lärare eller annan personal

Läs mer

KRISPLAN. Norsjö kommuns skolor

KRISPLAN. Norsjö kommuns skolor KRISPLAN Norsjö kommuns skolor Innehåll Krisledningsgruppen och kontaktpersoner... 4 Viktiga nummer... 5 Allvarlig olycka/händelse i skolan... 6 Akuta åtgärder på olycksplatsen... 6 Information till Rektor...

Läs mer

KRISPLAN Uppdaterad 2010-02-18

KRISPLAN Uppdaterad 2010-02-18 KRISPLAN Uppdaterad 2010-02-18 Krisgrupp vid Strandängsskolan 7-9 Namn tel. arbete hemtelefon mobiltelefon Andreas Karlsson 77137 0706 577 137 rektor Susanne Kaczmarek 77769 0709 500 469 bitr. rektor Anna

Läs mer

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR SÖDRA STOCKHOLMS FOLKHÖGSKOLA Kris och katastrofpärmen förvaras hos rektor Innehållsförteckning Krisberedskap på skolan Ansvarsfrågan Krisledningsgruppen på Södra Stockholms

Läs mer

Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation

Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation Krishanteringsplan för Förbundet Vi Ungas riksorganisation Antagen av förbundsstyrelsen 3 juni 2006 Reviderad av förbundsstyrelsen 18 maj 2013 1. Inledning Det här är en krishanteringsplan för Förbundet

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

KRISPLAN UTMARKSSKOLAN. Läsåret 14/15

KRISPLAN UTMARKSSKOLAN. Läsåret 14/15 KRISPLAN UTMARKSSKOLAN Läsåret 14/15 Syftet med denna krisplan är att den skall fungera som hjälp och stöd vid kritiska händelser, såsom olyckor och dödsfall (elev/föräldrar/syskon och skolpersonal) som

Läs mer

AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA. November 2016

AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA. November 2016 AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA November 2016 Brand (Rädda-Varna-Larma-Släck) Rädda dem som är i uppenbar livsfara. Aktivera brandlarm. Varna dem som befinner sig i fara och inte är medvetna om sin situation,

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA OCH KRIS

HANDLINGSPLAN VID OLYCKA OCH KRIS HANDLINGSPLAN VID OLYCKA OCH KRIS 2014-2015 Reviderad 2014-08-06 Inledning Krisen är en yttre händelse av en sådan art att vi upplever att våra liv, vår trygghet, vår sociala identitet och våra livsmål

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12. Alsike skola Knivsta

KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12. Alsike skola Knivsta KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12 Alsike skola Knivsta Handlingsplan för särskilda insatser i samband med större allvarliga kriser för enskild, grupp eller hela skolan Innehållsförteckning: sid 1 Telefonnummer

Läs mer

UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se ... 21 3 Kris- och beredskapsplanen är en handledning för krisledningsgruppen

Läs mer

Sandaredskolan F-6 HANDLINGSPLAN VID KRIS

Sandaredskolan F-6 HANDLINGSPLAN VID KRIS HANDLINGSPLAN VID KRIS Sandaredskolan F-6 2017/2018 1 Innehåll 1. Syfte och funktion för krisgruppen... 3 1.1 Krisgruppen... 3 1.2 Stödverksamhet... 3 2. Ansvarsfördelning... 4 2.1 Sammankallande... 4

Läs mer

Handlingsplan/ Krishantering

Handlingsplan/ Krishantering Handlingsplan/ Krishantering KATASTROFPLAN En dramatisk händelse, som en olycka eller ett dödsfall kan få stora konsekvenser för både den drabbade och hennes/hans omgivning. Därför är det viktigt att denna

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER VID OLYCKSFALL, SVÅR SJUKDOM OCH DÖDSFALL HOS PERSONAL VID VÄSTERVIKS KOMMUN (HANDLEDNING VID KRIS) ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-05-13,

Läs mer

RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT

RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT Krisgrupp Arbetsnummer Michael Deubler 0730-47 28 33 Kristina Johansson 0730-47 37 45 Björn Klang 0730-47 28 93 Morgan Robertsson 0761-17 99 46 Kristina Wik

Läs mer

Krisplan Intern version

Krisplan Intern version Krisplan Intern version Beslut: Högskolestyrelsen 2001-06-11 Revidering: Rektor 2011-11-21, 2014-12-01 Dnr: DUC 2011/1822/10 Gäller fr o m: 2014-12-01 Ersätter: Krisplan, inter version, DUC 2011/1822/10,

Läs mer

KRISPLAN FÖR AXEL WEÜDELSKOLAN

KRISPLAN FÖR AXEL WEÜDELSKOLAN Rev 2018-10-22 KRISPLAN FÖR AXEL WEÜDELSKOLAN 1. Inledning Denna plan ska vara känd av personalen på Axel Weüdelskolan. För att uppnå detta mål ska den 1. finnas tillgänglig på skolans hemsida, 2. finnas

Läs mer