Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen"

Transkript

1 TILLSYNSRAPPORT Process: Inspektera Vår referens: SSM Tillståndshavare: Ringhals AB Objekt: Ringhalsanläggningen Förrättningsdatum: Arbetsgrupp: Nils Addo KD, Charlotte Lager RD Författare: Nils Addo Samråd: Charlotte Lager Fastställd: Leif Karlsson ckd Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sammanfattning Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, genomförde en inspektion av radioaktiva slutna strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen, RAB, den 18 maj SSM konstaterar att RAB i stort uppfyller de krav som myndigheten ställer på hantering av radioaktiva slutna strålkällor. SSM anser att förbättringsbehov finns, bl.a. gällande krav på: - Hanteringsinstruktioner och riktad utbildning för strålkällor med hög aktivitet med avslutande kunskapsprov. - Att utföra den månatliga kontrollen på samtliga strålkällor med hög aktivitet. - Hantering av slutna radioaktiva strålkällor 500 MBq som inte alla har dokumenterade hanteringsinstruktioner enligt villkor 6 i sitt tillstånd [7]. Hanteringsinstruktionerna ska även innefatta handledning vid missöde vid hantering av strålkälla. SSM anser det är bra att RAB, vid inköp av nya strålkällor, scannar och lagrar medföljande dokumentation. Märkningen av strålkällorna var tydlig och enhetlig med egen framtagen etikett. SSM konstaterar att RAB har goda förutsättningar att genomföra förbättringsåtgärder då frågan lyfts i organisationen. Strålsäkerhetsmyndigheten Swedish Radiation Safety Authority SE Stockholm Tel: E-post: registrator@ssm.se Solna strandväg 96 Fax: Webb: stralsakerhetsmyndigheten

2 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 2 (10) Bakgrund Olika typer radioaktiva slutna strålkällor används inom ett kärnkraftverk bla. för funktionskontroll av instrument och instrumentkalibrering. Flera av dessa strålkällor innehåller förhållandevis små mängder radioaktivitet medan andra är strålkällor med hög aktivitet och omfattas då av författningen SSMFS 2008:9 som är en följd av ett EU-direktiv [1]. RAB har sex strålkällor som även omfattas av SSMFS 2008:27. I föreskrifter och tillståndsvillkor finns krav bl.a. gällande hantering och dokumentation av strålkällor. Det finns exempelvis specifika krav på särskild utbildning för de personer som deltar i verksamheten med strålkällorna. Syfte Inspektionen vid RAB genomfördes som en del i tillsynen under 2011, för att bedöma hur man hanterar de krav som ställs gällande strålkällor. Syftet med inspektionen var också att vara pådrivande i strålskyddsarbetet samt att ge underlag till fortsatt tillsynsplanering. Metod inklusive avgränsningar Enligt SSM:s process för inspektion granskades begärda styrdokument före intervjuer och syn genomfördes på plats för att kontrollera hur kraven uppfylldes. Inför inspektionen granskades även till SSM inskickat inventeringsunderlag [2]. Krav Det lagrum som användes vid inspektionen var främst SSM:s föreskrifter (SSMFS 2008:9) om kontroll av slutna strålkällor med hög aktivitet, SSM:s föreskrifter (SSMFS 2008:27) om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor samt Tillståndsvillkoren (1-10) i tillståndet [7], kopplat till aktnummer Ct-9690, diarenummer SSM 2008/677. Tillståndsvillkor 1 ställer krav på att verksamheten begränsas dels till de strålkällor som finns upptagna i aktuellt registerutdrag och dels till strålkällor understigande 500 MBq som RAB innehar. SSMFS 2008:9 och Tillståndsvillkor 2 ställer krav på förteckning över strålkällorna. Tillståndsvillkor 3 ställer krav på årlig inventering. Tillståndsvillkor 6 ställer krav på skriftlig hanteringsinstruktion till varje strålkälla 500 MBq och att denna ska finnas tillgänglig på arbetsstället. 5 SSMFS 2008:9 ställer krav på rapportering dels en gång per år och dels vid ändrade förhållanden. 6 SSMFS 2008:9 ställer krav på dokumentation och dess placering.

3 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 3 (10) 7 SSMFS 2008:9 ställer krav på minst månatliga kontroller av att strålkällan finns på plats och att dess behållare kan antas vara i gott skick och att märkningen är läslig. 8 SSMFS 2008:9 ställer krav på kontroll av strålkällan minst en gång per år samt då strålkällan misstänks ha skadats. 6 SSMFS 2008:27 ställer krav på att alla personer som deltar i verksamhet med strålkällor överstigande 100 GBq ges utbildning med kunskapsprov. 12 SSMFS 2008:27 ställer krav på tillträdesbegränsning. 13 och 15 SSMFS 2008:27 ställer krav på dosratsmätare och dess kalibrering SSMFS 2008:27 ställer krav på förvaring. Bedömning av kravuppfyllelsen görs genom kontroll av att det finns en aktuell förteckning över strålkällor och att de strålkällor som har en aktivitet 500 MBq stämmer överens med aktuellt registerutdrag som hör till [7]. Vidare ska RAB: - genomföra en årlig inventering, - till varje strålkälla 500 MBq ha skriftlig hanteringsinstruktion som finns tillgänglig på arbetsstället, - rapportera enligt 5 SSMFS 2008:9, - ha ordning på dokumentationen och se till att dess placering är korrekt enligt 6 SSMFS 2008:9, - säkerställa att kontroller enligt 7 och 8 SSMFS 2008:9 genomförs, - säkerställa att personer som deltar i arbetet med strålkällor överstigande 100 GBq ges adekvat utbildning, - ha tillträdeskrav enligt 12 SSMFS 2008:27, - använda larmande dosratsmätare enligt 13 och 15 SSMFS 2008:27, - förvara strålkällorna enligt SSMFS 2008:27. Observationer RAB har i den övergripande instruktionen [3] tolkat strålskyddslagen samt gällande myndighetskrav för hantering av slutna radioaktiva strålkällor. Den GAP-analys som RAB genomförde inför inspektionen den 18 maj 2011 ledde till ett antal åtgärder som RAB arbetar med. Dessa åtgärder finns samlade i en rapport för verksamheten [4]. Resultatet blev även att hantering av slutna radioaktiva strålkällor inom RAB lyfts i organisationen. Hantering av RAB:s slutna radioaktiva strålkällor 500 MBq är inte fullt ut dokumenterade i hanteringsinstruktioner enligt villkor 6 i tillstånd [7]. Dessa hanteringsinstruktioner ska enligt detta villkor innehålla handhavande vid missöde eller vid annan händelse som negativt kan påverka strålkällorna, vilket saknas idag.

4 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 4 (10) Ingen internrevision har genomförts på området hantering av strålkällor på RAB. Orsak till detta var, enligt RAB, att de prioriterat andra områden för internrevisioner. Ansvaret för strålkällorna, som för närvarande är 235 (siffran som erhölls av RAB i efterhand) till antalet enligt Excel-arket [2] har gruppen RSS5, där huvudansvarig områdeshandläggare är placerad. Den praktiska hanteringen är delegerad till områdeshandläggare i verksamheter där strålkällorna finns. Nyligen genomförde RAB en kampanj för att kassera de strålkällor som inte används och skicka dessa vidare till slutförvaring. Aktuell förteckning Inför inspektionen delgavs SSM en förteckning på RAB:s strålkällor presenterade i ett Excel-ark. Vid inspektionen redogjorde RAB att de arbetar med att få en sammanfattande flik i Excel-arket som ska visa hur många strålkällor RAB har totalt och var de finns. De svenska ID-numren för RAB:s strålkällor med hög aktivitet som myndigheten har tilldelat RAB fanns angivna i ovan nämnda Excel-ark med bild på den utrustning som de fanns installerade i. Den aktuella aktiviteten fanns angiven i Excel-arket för respektive strålkälla och den räknas om vid varje årsskifte i samband med den årliga inventeringen. Strålkällors ägarskap och ansvar var tydligt beskrivet. RAB har inte tydligt definierat när en strålkälla är kasserad och inte återkallningsbar, dvs. när den är placerad i kokill för vidare transport till slutförvar. SSM bedömer att RAB i stort uppfyller de myndighetsställda kraven på aktuell förteckning. Årlig inventering Vid inspektionen visade RAB Excel-arket som används vid den årliga inventeringen. Ursprunglig och aktuell aktivitet finns angivna, liksom referensdatum för tillverkning av strålkällorna. Uppgifter om vem som är områdesansvarig respektive områdeshandläggare, dvs. praktiskt ansvarig för att respektive strålkälla, framgår av Excel-arket. Den årliga inventeringen styrs av instruktion [3] och utförs av områdeshandläggarna för strålkällorna på begäran från huvudhandläggaren. Två personer uppgavs kunna administrera Excel-arket, men fler hade möjlighet att läsa det. SSM bedömer att kraven på årlig inventering är uppfyllda.

5 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 5 (10) Månatlig kontroll Den månadsvisa kontrollen styrs av instruktion [3] utifrån krav i SSMFS 2008:9 och utförs av huvudhandläggaren. Det uppgavs att strykprov tas vid varje månatlig kontroll. Månatlig kontroll dokumenteras i ett klassningsprotokoll. RAB har vid internkontroll uppdagat att endast månatlig kontroll genomförts på en av sina sex strålkällor med hög aktivitet. RAB kommer nu att genomföra månatlig kontroll på de sex strålkällor med hög aktivitet som RAB innehar. SSM bedömer att RAB gjort åtgärder för att uppfylla ställda krav på månatlig kontroll av strålkällor med hög aktivitet. Läckagekontroll RAB anger i instruktion [3] att läckagekontroll av RAB:s strålkällor med hög aktivitet ska ske enligt svensk standard SS-ISO 9978:1992 Strålskydd Kapslade strålkällor Metoder för läckageprovning, bilaga A. Kontrollen utförs av huvudhandläggaren och dokumenteras i SSM:s standardformulär för detta. Uppgifterna sänds även till SSM. Enligt hanteringsinstruktion för ordinarie kalibreringsstrålkälla [5] utförs läckagekontroll månadsvis. SSM bedömer att RAB uppfyller de myndighetsställda kraven på läckagekontroll. Dokumentation och dess placering För de strålkällor med hög aktivitet förvaras dokumentationen i ett brandsäkert skåp och elektroniskt lagrat på RAB:s dataserver. För övriga strålkällor förvaras dokumentationen i pappersform i pärmar på flera ställen (inte generellt brandsäkert). Vid inköp av nya strålkällor har RAB som rutin att scanna in medföljande dokumentation. SSM bedömer att RAB uppfyller de myndighetsställda kraven på dokumentation och dess placering. SSM anser det är bra att RAB, vid inköp av nya strålkällor, scannar in medföljande dokumentation.

6 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 6 (10) Utbildning Någon kursbeskrivning för riktad utbildning för att hantera strålkällor med hög aktivitet finns inte. Sådan utbildning är dock inplanerad att hållas vid två tillfällen 2011, under vecka 26 och 27. En utbildning [9] finns däremot för Ringhals utrustning GAM120 innehållande en sluten strålkälla (som enligt SSMFS 2008:9 inte definieras som en sluten strålkälla med hög aktivitet). Utbildningens innehåll redovisades i efterhand i en till myndigheten inskickad kursbeskrivning. Utbildningen har genomförts av sammanlagt sex personer vid tillfället då man köpte in GAM120 -strålkällan för att användas vid kalibrering av gammadetektorer. Alla som använder de slutna strålkällorna uppgavs ha gått FS1-strålskyddskurs och Strålskyddsteknik enligt 7 SSM:s föreskrifter (SSMFS 2008:26) om personstrålskydd i verksamhet med joniserande strålning vid kärntekniska anläggningar. SSM bedömer att RAB i stort uppfyller de myndighetsställda kraven på utbildning. Utbildningskraven enligt SSMFS 2008:27 6 kräver dock att utbildningen avslutas med kunskapsprov samt att utbildningen måste omfatta säker hantering av strålkälla och möjliga konsekvenser om strålkällan förloras eller skadas enligt SSMFS 2008:9 17. Då RAB kommer genomföra sådan utbildning vid två tillfällen under 2011 anser SSM att det finns vidtagen åtgärd. SSM vill att RAB till myndigheten redovisa innehållet i ovan nämnd utbildning samt redovisa vilka personer som har utbildats och deras befattning. Erfarenhetsåterföring En incident inträffade på OKG då att samma typ av strålkälla som GAM120 lossnade från sin infästning och inte gick att veva tillbaka in i strålskyddat läge igen. Efter händelsen uppdaterade OKG sin instruktion med restriktioner i hur långt man fick veva ut strålkällan. RAB har tagit del av erfarenheten men berörd personal kände inte till grundorsaken till händelsen. SSM gör bedömningen att RAB i stort uppfyller de myndighetsställda kraven på erfarenhetsåterföring vid strålkällehantering. SSM anser att erfarenhetsåterföringen om incidenter bör förbättras så att berörd personal får hela förloppet beskrivet och att RAB i uppdatering av sina instruktioner beaktar sådan erfarenhet. Rapportering En händelse under 2008 med en borttappad strålkälla är under utredning. RAB utreder vart den utrustning som strålkällan sitter i har tagit vägen.

7 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 7 (10) Standardformuläret enligt SSMFS 2008:9 har i enlighet med författningskrav tillsänts SSM i tid [8]. SSM gör bedömningen att RAB i stort uppfyller de myndighetsställda kraven på rapportering vid hantering av strålkällor. Skriftlig hanteringsinstruktion Hanteringsinstruktion [5] fanns tillgänglig vid den plats där Shepard hanteras och där kalibrering av diverse instrument sker. Instruktionen innehöll inget om handhavande vid missöde med strålkällan. Hanteringsinstruktioner för strålkällor 500 MBq finns inte för alla sådana strålkällor. Enligt uppgift från RAB pågår arbete med att ta fram sådana instruktioner. För strålkällor av samma karaktär ämnar RAB skriva en gemensam hanteringsinstruktion. SSM bedömer att RAB i stort uppfyller de ställda kraven på skriftliga hanteringsinstruktioner på sina strålkällor 500 MBq. För kravuppfyllnad ska hanteringsinstruktionerna för samtliga dessa strålkällor även innehålla handhavande vid missöde för respektive strålkälla. Tillträdeskrav Vid RAB finns flera nivåer av tillträdeskrav (fysiskt skydd, säkerhetsprövning, etc.), som styrs av myndighetskrav, innan någon kan komma in på kontrollerat område. På Operativt Skydd, Radiofysik och Radiokemi finns nycklar till utrymmen och skåp där strålkällorna förvaras då de inte används. Nycklarna kvitteras ut av den som ska använda strålkällorna. Vid utkvittering av en strålkälla med hög aktivitet uppgavs att strålskyddspersonal följer med och låser upp. Utrymmet är försett med lås motsvarande RÖD-RÖD klassat utrymme d.v.s. strålskyddspersonal måste öppna med speciell nyckel. När en strålkälla med hög aktivitet används vid kalibreringslaboratoriet skrivs enligt intervju ett kalibreringsprotokoll med signering av personal som utfört kalibreringen. RAB kan då spåra till den som sist använt strålkällan. För att använda strålkällor > 500 MBq kvitteras skyddstillstånd ut (med speciell för arbetet framtagen kod att slå in vid utläsning av elektronisk dosimeter) från strålskydd. Till skyddstillståndet finns som bilaga en kontaktlista med bild på personal som ansvarar för utkvitterade strålkällor. SSM bedömer att RAB uppfyller de myndighetsställda kraven på tillträde till strålkällor med hög aktivitet.

8 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 8 (10) Dosratsmätare Inom kontrollerat område har all personal personlig dosmätare (TLD) och en individuellt larmande elektronisk dosratsmätare (EPD) som numera är inställd på de generella larmnivåerna 0,5 msv och 1 msv/h. För utkvittering av de strålkällorna med hög aktivitet uppgavs att strålskydd följer med och låser upp samt mäter dosrat med handburet dosratsinstrument. Vid den månatliga kontrollen uppgavs att man alltid använder handburet dosratsinstrument för att mäta dosrat vid strålkällornas förvaringsplats. Mätning utförs i både säkert läge och när (om så kan ske vid manuell påverkan) den befinner sig i exponeringsläge. I kalibreringslaboratoriet, vilket ligger på kontrollerat område, hängde dessutom en dosratsprobe som larmar vid dosrat 10 mikrosv/h. SSM bedömer att RAB uppfyller de myndighetsställda kraven på användning av dosratsmätare vid hantering av strålkällor. Förvaring och märkning Förvaringsplatserna för de strålkällor som ingår i tillståndet och som synades vid inspektionen var tydligt märkta med: - varselsymbol för joniserande strålning, - information om förvaring av strålkällor. De flesta strålkällorna i Excel-arket uppgavs vara fast placerade i system och informationen om var de fanns placerade fanns då i systembeskrivningen. Vid systemens K-punkter (processmätpunkter) uppgav RAB att de har placerat samma typ av etiketter där det står att en radioaktiv strålkälla finns placerad i eller invid systemet. Ingen sådan skyltning synades vid inspektionen. Strålkällorna som omfattas av SSMFS 2008:9 var märkta med det svenska ID-nummer som SSM angett och som finns angivet på registerutdraget. De var även märkta med radionuklid och ursprunglig aktivitet samt referensdatum för denna aktivitet. Vid omgivningslaboratoriet (RG37) på RAB var strålkällorna placerade i ett brandsäkert skåp, som klarar en timmes brand. RAB uppgav att strålkällor > 400 kbq (beta, gamma) även har en plåtmärkning med ursprungsaktivitet, utöver märkningen med klisterlapp. Personal på inkommande gods har i sin instruktion inskrivet hur de ska hantera paket med strålkällor och att strålkällorna skyndsamt ska lämnas till avsedd mottagare.

9 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 9 (10) SSM bedömer att RAB uppfyller de myndighetsställda kraven på förvaring och märkning av strålkällor. Andra noterbara observationer Det fanns bra engagemang hos de som från RAB:s sida deltog i inspektionen. Internrevision är föreslagen att ske 2012 inom området strålkällehantering. RAB planerar att hålla samverkansmöte mellan områdeshandläggarna efter den årliga inventeringen. Diskussion pågår huruvida nya preparat som beställs skall märkas med bäst före datum. Samlad bedömning av kravuppfyllelsen SSM anser att RAB i stort uppfyller de krav som myndigheten ställer på strålkällor som omfattas av SSMFS 2008:9, SSMFS 2008:27 och villkor i tillstånd [7]. SSM anser att RAB ska utföra den månatliga kontrollen på samtliga strålkällor med hög aktivitet fram till dess att strålkällan genomgått kassation, dvs då strålkällan är försluten i kokill och förberedd för transport till slutförvar. SSM anser att förbättringspotential finns gällande att RAB för sina strålkällor ska ta fram hanteringsinstruktioner och att ge personalen kravställd utbildning för att hantera strålkällor, samt att RAB fortsätter arbetar med att få en övergripande sammanställning i första fliken i Excel-arket (inventarielistan) där samtliga strålkällor finns inlagda. SSM anser att RAB ska fortsätta utreda händelsen 2008 med en borttappad strålkälla som satt i en utrustning som tagits ur bruk. SSM anser att märkningen av strålkällorna var bra med egen framtagen etikett samt att märkning på vissa strålkällor dessutom görs med en brandtålig metallbricka. SSM anser att det är en förbättring att RAB, vid inköp av nya strålkällor, infört att medföljande dokumentation scannas och lagras elektroniskt med backup. Under inspektionen fann SSM inget som tyder på att praxis avviker från de av RAB redovisade rutiner kring hantering av radioaktiva slutna strålkällor. SSM bedömer att RAB har goda förutsättningar att uppfylla de myndighetsställda kraven på hantering av strålkällor. SSM anser att RAB har ett bra engagemang när det gäller att förbättra hanteringen av sina strålkällor.

10 Inspektion av slutna radioaktiva strålkällors hantering inom Ringhalsanläggningen Sida 10 (10) Referenser [1] Rådets direktiv 2003/122/Euratom av den 22 december 2003 om kontroll av slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet och herrelösa strålkällor, EGT L346, , s.57 (Celex 303L0122) [2] SSM Ringhals innehav av strålkällor [3] , Regler för hantering och förvaring av radioaktiva strålkällor [4] , GAP-analys inför inspektion av hantering av strålkällor (ingick inte i av SSM granskade dokument)] [5] Instrument , Skyddsinstrument; SHEPHERD M89-Kalibrator [6] Hanteringsinstruktion ( )fanns tillgänglig vid den plats där Shepard [7] Ringhalsanläggningen - Tillstånd för verksamhet med joniserande strålning - SSM 2008/677 [8] Standardformulär med uppgifter om slutna strålkällor med hög aktivitet (enl. SSMFS 2008:9) / SSM [9] Kursbeskrivning för handhavande för utrustning för gammaradiografering Sändlista Ringhals AB För kännedom ck, ckx, samtliga KD, crd, persan, stesel OKG, FKA

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm.

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Version 1.0 Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Ansökan om tillstånd Slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS

Läs mer

Organisationsnummer:

Organisationsnummer: BESLUT 2012-09-07 Sida 1(3) Handläggare: Catarina Danestig Sjögren Telefon: 08-799 4269 Landstinget Kronoberg 351 88 VÄXJÖ Vår referens: SSM2012-3459, Bm-022-00027 Er referens: -- Ert datum: -- Tillstånd

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor; SSI FS 2000:9 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor; beslutade den 26 maj 2000. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 och 8, strålskyddsförordningen

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Dokumentnr: Version Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2019-02-21 Er referens: 2018-13391 Diarienr: SSM2019-82 Handläggare: Marika Andersson Telefon: +46 8 799 4418 Dispens med anledning

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om verksamhet med acceleratorer

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare av öppna strålkällor, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Till ansökan bifogas: (För att saluföra brandvarnare enligt SSMFS2008:47 och rökdetektorer enligt SSMFS2008:44

Läs mer

Inspektionsrapport avvikelsehantering Ringhals 1-4

Inspektionsrapport avvikelsehantering Ringhals 1-4 TILLSYNSRAPPORT 2011-05-02 Process: Inspektion Vår referens: Tillståndshavare: Ringhals AB Objekt: Ringhals AB Förrättningsdatum: 2011-02-08 2011-02-09 Arbetsgrupp: Karoline Gotlén KD, Per-Olof Hägg KD

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle. Petra Hansson

Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle. Petra Hansson Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle 20012-11-21 Innehåll i presentationen Enheten för anläggningsstrålskydd Ansvar SSM Kärnkraftverken k Tillsynsverktyg Lagstöd

Läs mer

Inspektionsrapport Operativa styrande dokument

Inspektionsrapport Operativa styrande dokument OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Tillsynsrapport Datum: 2013-09-17 Diarienr: SSM2012-5780 Förrättningsdatum:2013-06-04 2013-06-05 Inspektera OKG Aktiebolag Ansvarig handläggare: Stefan Sördal KD Arbetsgrupp:

Läs mer

Inspektion avseende aktuellt ledningssystem i enlighet med föreläggande

Inspektion avseende aktuellt ledningssystem i enlighet med föreläggande Tillsynsrapport Datum: 2014-12-04 Er referens: - Diarienr: SSM2014-211 Förrättningsdatum: 2014-11-05 Inspektera AB SVAFO Ansvarig handläggare: Cecilia Wahlund Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM, Eric Häggblom

Läs mer

Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten,

Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten, OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2012-12-19 Er referens: Diarienr: SSM2012-1681 Handläggare: Anna Bärjegård Telefon: +46 8 799 4354 Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten,

Läs mer

Inspektionsrapport - Inspektion av Forsmarks utrymmen (Housekeeping)

Inspektionsrapport - Inspektion av Forsmarks utrymmen (Housekeeping) Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Tillsynsrapport Datum: 2013-11-13 Diarienr: SSM2013-650 Förrättningsdatum: 2013-09-17 19 Inspektera Forsmarks Kraftgrupp AB Forsmark 1-3 Ansvarig handläggare: Adnan

Läs mer

Ärendet Västra Götalandsregionens läns landsting har ansökt om förnyat tillstånd att bedriva medicinsk röntgenverksamhet.

Ärendet Västra Götalandsregionens läns landsting har ansökt om förnyat tillstånd att bedriva medicinsk röntgenverksamhet. BESLUT 2015-06-15 Sida 1(2) Handläggare: Camilla Larsson Telefon: 08-799 4433 Regiondirektören Regionens Hus 462 80 Vänersborg Vår referens: SSM2015-2309, Am-014-08449 Er referens: -- Ert datum: 2014-04-27

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndigheten föreskrifter om rökdetektorer som innehåller

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om tillstånd för skolor att inneha

Läs mer

För radiografering i öppet utrymme ska även följande bifogas:

För radiografering i öppet utrymme ska även följande bifogas: Bilaga till ansökan om tillstånd för radiografering Den här informationen riktar sig till användare av utrustning med joniserande strålning. För innehav av strålkällor med hög aktivitet 1 och för handelsföretag

Läs mer

Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete

Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2013-10-07 Er referens: Diarienr: SSM2012-5780 Handläggare: Per-Olof Hägg Telefon: +46 8 799 4337 Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2008:47 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om brandvarnare som innehåller strålkälla med radioaktivt ämne Konsoliderad version

Läs mer

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Lokaler och avfall Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Laboratoriearbete (beredning och dispensering) SSMFS 2008:28, 2008:51 Administration och undersökning/behandling

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 0347-5468 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kontroll av slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet; SSI FS 2006:2 Sakbeteckning 2

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om användning av industriutrustningar

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2018:8 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om röntgenutrustningar och slutna strålkällor som används vid skolor Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Inspektionsrapport avseende omgivningskontroll

Inspektionsrapport avseende omgivningskontroll TILLSYNSRAPPORT 2012-09-27 Process: Inspektera Vår referens: Tillståndshavare: Barsebäck Kraft AB Objekt: Barsebäcksanläggningen Förrättningsdatum: 2012-08-28--29 Arbetsgrupp: Maria Lüning, Tobias Hedberg,

Läs mer

Föreläggande gällande helhetsbedömning av Cyclife Sweden AB:s anläggningar och verksamhet i Studsvik

Föreläggande gällande helhetsbedömning av Cyclife Sweden AB:s anläggningar och verksamhet i Studsvik Cyclife Sweden AB 611 82 NYKÖPING Beslut Vårt datum: 2017-02-23 Er referens: S-16-187, C-B-16/043 Diarienr: SSM2013-1580 Handläggare: Lennart Frise Telefon: +46 8 799 4155 Föreläggande gällande helhetsbedömning

Läs mer

Inspektion av internrevisionsverksamheten på Svensk Kärnbränslehantering AB

Inspektion av internrevisionsverksamheten på Svensk Kärnbränslehantering AB Tillsynsrapport Datum: 2013-10-14 Er referens: Diarienr: SSM2013-2683 Förrättningsdatum: 2013-09-06 Inspektera SKB Ansvarig handläggare: Cecilia Wahlund Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM och Elisabet Höge

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Landstinget

Föreläggande om åtgärder för Landstinget BESLUT 2011-03-10 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 7994320 Landstingsdirektören Ledningskontoret Vår referens: SSM 2010/4421 801 88 GÄVLE Föreläggande om åtgärder för Landstinget Gävleborg Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet

Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-12-20 Dnr: FS 2.10-2121-16 Denna plan ersätter tidigare fastställt beslut av Arbetsmiljökommittén 1997-12-17, Dnr: 360-2301-97

Läs mer

Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB Svafos anläggningar och verksamhet i Studsvik

Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB Svafos anläggningar och verksamhet i Studsvik AB SVAFO Box 90 611 23 Nyköping Beslut Vårt datum: 2017-04-20 Er referens: SV-15-82 Diarienr: SSM2015-5825 Handläggare: Lennart Frise Telefon: +46 8 799 4155 Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Medicinsk Röntgen AB Sveavägen 64, plan 2 111 34 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-06-13 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

Inspektion avseende inköpsprocessen innefattande upphandling och uppföljning av uppdragstagare på OKG

Inspektion avseende inköpsprocessen innefattande upphandling och uppföljning av uppdragstagare på OKG OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Tillsynsrapport Datum: 2013-11-15 Er referens: Diarienr: SSM2013-4270 Förrättningsdatum: 2013-09-03 2013-09-05 Inspektera OKG Aktiebolag Ansvarig handläggare: Helene Belaieff

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-06-15 Handläggare: Peter Björk Telefon: 08-799 42 94 Landstingsdirektören Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Vår referens: SSM2012-688 Föreläggande efter inspektion Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 Hammarö Beslut Vårt datum: 2013-06-18 Er referens: Diarienr: SSM2013-233 Handläggare: Anders Frank Telefon: +46 8 799 4174 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Åklagarkammaren i Umeå Box Umeå

Åklagarkammaren i Umeå Box Umeå BESLUT 2011-02-08 Åklagarkammaren i Umeå Box 3003 903 02 Umeå Handläggare: Johan Strandman Telefon: 08-7994185 Vår referens: SSM 2011-533 Anmälan om brott mot strålskyddslagen Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 1998:3 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut

Läs mer

Inspektionsrapport Monitering av luftutsläpp via andra vägar än huvudskorstenarna

Inspektionsrapport Monitering av luftutsläpp via andra vägar än huvudskorstenarna Tillsynsrapport Datum: 2014-08-27 Er referens: - Diarienr: SSM2014-936 Förrättningsdatum: 2014-06-11 Inspektera / Forsmarks Kraftgrupp AB / Utsläppsmonitering Ansvarig handläggare: Charlotte Lager (KA)

Läs mer

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen BESLUT 2012-01-27 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Er referens: 2174777 Objekt: Ringhals 2 Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Läs mer

De dokument som ingår in kvalitetshandboken ligger till grund för en säker och riktig hantering av klinikens röntgenutrustning.

De dokument som ingår in kvalitetshandboken ligger till grund för en säker och riktig hantering av klinikens röntgenutrustning. KVALITETSHANDBOK Enligt föreskriften SSMFS 2008:30 utgiven av Statens Strålsäkerhetsmyndighet (SSM) skall en veterinärklinik ha en KVALITETSHANDBOK som skall innehålla en viss information. Vid en kontroll

Läs mer

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 BESLUT 2012-06-29 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Objekt: Ringhals 2 Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Utkom från trycket den 30 januari 2009 beslutade den

Läs mer

Samlad strålsäkerhetsvärdering av industrier med 30 eller fler slutna radioaktiva strålkällor

Samlad strålsäkerhetsvärdering av industrier med 30 eller fler slutna radioaktiva strålkällor Rapport Datum: 2013-06-10 Handläggare: Camilla Bysell Diarienr: SSM2013-113 Samlad strålsäkerhetsvärdering av industrier med 30 eller fler slutna radioaktiva strålkällor Sammanfattning Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR BESLUT 2011-07-08 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Flavio Lanaro Telefon: +46 8 799 4492 Vår referens: SSM2011-577-8 Er referens: SKB ärende 500272 Objekt: Föreläggande

Läs mer

SSM:s krav på ett renrum

SSM:s krav på ett renrum SSM:s krav på ett renrum, SSM Ett verkligt exempel Oplanerad händelse rapporterad till SSM En färsk batch med F-18 FDG (1000 MBq/ml) ska plockas ur en autoinjektor pga tekniskt fel Person A gör jobbet

Läs mer

Inspektion - Lokala strålskyddsinstruktioner, Ringhals AB

Inspektion - Lokala strålskyddsinstruktioner, Ringhals AB Tillsynsrapport Datum: 2013-05-28 Diarienr: SSM2012-4634 Förrättningsdatum: 2013-04-10--11 Inspektera Ringhals AB Ansvarig handläggare: Virva Nilsson Arbetsgrupp: Birgitta Ekström, Petra Hansson, Tobias

Läs mer

Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016

Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016 Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016 Varför ändrar man föreskrifter? Verkligheten har ändrats, föreskriften är omodern Många dispensansökningar Nya EU direktiv

Läs mer

Granskning av analyser, utredningar och åtgärdsplaner avseende obehörigt intrång

Granskning av analyser, utredningar och åtgärdsplaner avseende obehörigt intrång TILLSYNSRAPPORT 2011-01-25 Process: Tillsyn Vår referens: SSM 2010/2367, 2010/2673, 2010/2674, Tillståndshavare: FKA, OKG, RAB, SNAB, SKB och WSE Objekt: Forsmarksverket, Oskarshamnsverket, Ringhalsverket,

Läs mer

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING. Ringhals AB

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING. Ringhals AB KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING Ringhals AB 1 NY REGLERING INOM STRÅLSKYDD Sedan 1 juni 2018 har Sverige en ny Strålskyddslag (SFS 2018:396), ny Strålskyddsförordning (SFS

Läs mer

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Beslut Vårt datum: 2014-03-18 Er referens: 12HSN175 Diarienr: SSM2012-688 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 44 84 Föreläggande avseende utbildning

Läs mer

inspektion av AB SVAFO:s (SVAFO) uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet.

inspektion av AB SVAFO:s (SVAFO) uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet. TILLSYNSRAPPORT 2012-09-17 Process: Inspektera Vår referens: Tillståndshavare: AB SVAFO Objekt: AB SVAFO Förrättningsdatum: 21-22 augusti 2012 Arbetsgrupp: Ingela Thimgren SB, Ulf Andersson SB, Emil Jorpes

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om radiografering; 1 SSMFS 2008:25

Läs mer

Dispens för svetsade komponenter och reservdelar i förråd vid Oskarshamns kärnkraftverk

Dispens för svetsade komponenter och reservdelar i förråd vid Oskarshamns kärnkraftverk Dokumentstatus: Godkänt Sida 1 (7) OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2016-02-11 Er referens: 2015-30768 Diarienr: SSM2015-5219 Handläggare: Erik Strindö Telefon: +46 8 799 44 93 Dispens

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB

Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB BESLUT 2011-06-17 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 799 4320 Sjukhusdirektören Danderyds sjukhus AB Vår referens: SSM 2011-555 182 88 Stockholm Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om undantag från kravet på godkännande

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB av tidigare beslutad kärnavfallsavgift för 2016 samt finansieringsbelopp

Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB av tidigare beslutad kärnavfallsavgift för 2016 samt finansieringsbelopp Cyclife Sweden AB 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2016-11-03 Er referens: Diarienr: SSM2016-4768 Handläggare: John Liljedahl Telefon: +46 8 799 4232 Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om externa personer i verksamhet

Läs mer

Rask informationsinsamling

Rask informationsinsamling Sida: 1/5 LEDNINGSSYSTEM Datum: 2009-12-11 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 108 Version: v1 Författare: Anna Norstedt, Siv Larsson Avdelning: Staben, Kärnkraftssäkerhet Fastställd:

Läs mer

Beslut om dispens från kravet på återkommande kontroll av vissa komponenter för Oskarshamn 1

Beslut om dispens från kravet på återkommande kontroll av vissa komponenter för Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2016-05-04 Er referens: 2016-04390 Diarienr: SSM2016-1324 Handläggare: Giselle García Roldán Telefon: +46 8 799 42 55 Beslut

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2008:26 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om personstrålskydd i verksamhet med joniserande strålning vid kärntekniska anläggningar

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om utförsel av gods och olja från

Läs mer

Anläggningsändringar på Studsvik Nuclear AB - anpassning till personalens förmåga

Anläggningsändringar på Studsvik Nuclear AB - anpassning till personalens förmåga Tillsynsrapport Datum: 2013-12-12 Er referens: Diarienr: SSM2012-495 Förrättningsdatum: 2013-10-10 Inspektera Studsvik Nuclear AB Ansvarig handläggare: Cecilia Wahlund Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM,

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE. Förvaltningsrätten bifaller Strålsäkerhetsmyndighetens ansökan och

FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE. Förvaltningsrätten bifaller Strålsäkerhetsmyndighetens ansökan och FÖRVALTNINGSRÄTTEN D O M I S T O C K H O L M 2015-04-23 Allmänna avdelningen Meddelad i Enhet 12 Stockholm Mål nr 15899-14 Sida 1 (3) SÖKANDE Strålsäkerhetsmyndigheten 171 16 Stockholm M O T P A R T Praktikertjänst

Läs mer

Föreläggande om program för hantering av åldersrelaterade försämringar och skador vid Clab

Föreläggande om program för hantering av åldersrelaterade försämringar och skador vid Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-20 Diarienr: SSM2013-3985 Objekt: Clab Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om program

Läs mer

Det dokument som ingår in kvalitetshandboken ligger till grund för en säker och riktig hantering av klinikens röntgenutrustning.

Det dokument som ingår in kvalitetshandboken ligger till grund för en säker och riktig hantering av klinikens röntgenutrustning. KVALITETS-HANDBOK Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten SSM föreskrifter skall en veterinärklinik ha en Kvalitetshandbok som skall innehålla en viss information. Vid en kontroll av SSM skall denna kunna uppvisas.

Läs mer

Inspektera LEDNINGSSYSTEM. Sida: 1/8. Datum: Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 106 Version: v1

Inspektera LEDNINGSSYSTEM. Sida: 1/8. Datum: Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 106 Version: v1 Sida: 1/8 LEDNINGSSYSTEM Datum: 2009-09-21 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 106 Version: v1 Författare: Per-Olof Sandén, Anna Norstedt Avdelning: Kärnkraftssäkerhet, Staben Fastställd:

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om externa personer i verksamhet

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Region Gotland 621 81 Visby Beslut Vårt datum: 2013-11-04 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-2306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

OKG inspektion - inställningar till säkerhetshöjande

OKG inspektion - inställningar till säkerhetshöjande TILLSYNSRAPPORT 2011-06-21 Process: Inspektera Vår referens: SSM2011-451-6 Tillståndshavare: OKG Aktiebolag Objekt: OKG Förrättningsdatum: 2011-04-12 Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund, Klas Idehaag, Per Chaikiat

Läs mer

Delredovisning av uppdrag

Delredovisning av uppdrag BESLUT 2011-01-27 Handläggare: Stig Isaksson Telefon: 08-799 4186 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: SSM 2010/2632 Er referens: M2010/3091/Mk Ert datum: 2010-07-01 Delredovisning av uppdrag

Läs mer

Avfallsplan för radioaktivt avfall

Avfallsplan för radioaktivt avfall 1(7) Avfallsplan för radioaktivt avfall Tillstånd: SSM2012-1621 Cu-09237 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur radioaktivt avfall skall hanteras och förvaras samt hur strålkällornas emballagematerial,

Läs mer

Dispens med tillhörande villkor

Dispens med tillhörande villkor Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2014-06-12 Er referens: FQ-2014-0273 Diarienr: SSM2014-2231 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 4176 Dispens med tillhörande villkor

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:10) om införsel och utförsel samt rapportering av radioaktiva ämnen

Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:10) om införsel och utförsel samt rapportering av radioaktiva ämnen Import och exportföreskrifter/radioaktiva ämnen m.m. 1 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:10) om införsel och utförsel samt rapportering av radioaktiva ämnen Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Dispens från krav på övervakning av ackrediterat organ vid kvalificering av vissa komponenter

Dispens från krav på övervakning av ackrediterat organ vid kvalificering av vissa komponenter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2018-05-30 Er referens: F-0078357 Diarienr: SSM2018-2220 Handläggare: Erik Strindö Telefon: +46 8 799 44 93 Dispens från

Läs mer

Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS

Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS Datum: 2013-11-04 Diarienr: SSM2013-5169 Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS Inledning Två ansökningar angående nya kärntekniska anläggningar liksom en ansökan

Läs mer

Granskning av SKB:s redovisning av åtgärdsprogram del 2 (orsaksanalys och ytterligare åtgärder) enligt föreläggande SSM

Granskning av SKB:s redovisning av åtgärdsprogram del 2 (orsaksanalys och ytterligare åtgärder) enligt föreläggande SSM Tillsynsrapport Datum: 2014-10-28 Er referens: Diarienr: SSM2013-5903 Granska i tillsyn Svensk Kärnbränslehantering AB Ansvarig handläggare: Elisabet Höge Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM och Elisabet Höge

Läs mer

Strålsäkerhet för strålande läkare

Strålsäkerhet för strålande läkare Strålsäkerhet för strålande läkare Regelverk, Säkerhet och Risker Röntgenveckan Uppsala 2013 Innehåll! SSM! ICRP - Berättigande, optimering och dosgränser! Regelverk! SSMFS! Ansvar och roller! Kompetens

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om utförsel av gods och olja från zonindelat område

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om utförsel av gods och olja från zonindelat område SSI FS 1996:2 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om utförsel av gods och olja från zonindelat område vid kärntekniska anläggningar; beslutade den 25 september 1996. Statens strålskyddsinstitut föreskriver

Läs mer

1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286

1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286 1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286 2 (5) 1. Omfattning och syfte Enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627) och säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) ska

Läs mer

Inspektion av bemanning av nyckelfunktioner på. Studsvik Nuclear AB. Tillsynsrapport

Inspektion av bemanning av nyckelfunktioner på. Studsvik Nuclear AB. Tillsynsrapport Tillsynsrapport Datum: 2013-10-30 Er referens: Diarienr: SSM2013-3590 Förrättningsdatum: 2013-09-17 Inspektera Studsvik Nuclear AB Ansvarig handläggare: Anna Bärjegård Arbetsgrupp: Anna Bärjegård, Emil

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVITTBLIVNING AV RADIOAKTIVT AVFALL

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVITTBLIVNING AV RADIOAKTIVT AVFALL HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVITTBLIVNING AV RADIOAKTIVT AVFALL Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Lokaler, IT och miljö och säkerhet Ansvarig förvaltningsenhet: Lokalförsörjningsenheten

Läs mer

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning 1(5) Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning I Strålskyddslagen och i SSM föreskrift SSMFS 2018:1 beskrivs grundläggande bestämmelser för skydd

Läs mer

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Lagar, föreskrifter och rekommendationer Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Samtliga lagar och FS som berör sjukvården 1. SFS 1988:220 Strålskyddslag

Läs mer

Föreläggande om redovisning

Föreläggande om redovisning BESLUT 2012-10-11 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: John Liljedahl Telefon: +46 8 799 4232 Vår referens: Föreläggande om redovisning Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare villkor för tillstånd att driva Oskarshamn 3

Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare villkor för tillstånd att driva Oskarshamn 3 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2017-06-19 Diarienr: SSM2017-384 Handläggare: Jan Linder Telefon: +46 8 799 42 79 Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare

Läs mer

Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen

Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen Regeringen Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Datum: 2019-08-29 Diarienr: SSM2018-3592 Process: 6.1 Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Föreläggande om ny helhetsbedömning av Oskarshamn 1

Föreläggande om ny helhetsbedömning av Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2015-07-07 Er referens: 2011-23518, 2014-10416 Diarienr: SSM2012-1889 Handläggare: Charlotte Lager Telefon: + 46 8 799 4491 Föreläggande

Läs mer

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-05-23 Diarienr: SSM2013-2538 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen

Läs mer

Årsrapport strålskydd 2012

Årsrapport strålskydd 2012 Medicinskt servicecentrum 2013-01-14 Medicinsk fysik och teknik Årsrapport strålskydd 2012 1 Inledning Tillståndshavaren (Landstingsdirektören) ansvarar för att verksamheten med strålning bedrivs i enlighet

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) Import och exportföreskrifter/radioaktiva ämnen m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [6171] Syftet med denna lag är att människor, djur och miljö skall skyddas mot skadlig verkan av strålning. 2 [6172] Lagen

Läs mer

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Yttrande Datum: 2015-04-16 Diarienr: SSM 2009/4884 Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Datum: 2015-01-25 Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Bakgrund I Sverige finns det flera kärnkraftverk och andra typer av kärntekniska anläggningar. I våra grannländer, t.ex. Finland och

Läs mer

Uppföljning efter genomförd inspektion kring utredning av händelser

Uppföljning efter genomförd inspektion kring utredning av händelser Ringhals AB 432 85 Väröbacka Tillsynsrapport Vårt datum: 2012-12-19 Diarienr: SSM2012-4623 Förrättningsdatum: 2012-11-26-28 Inspektera Ringhals AB Ansvarig handläggare: Petra Sjöström Arbetsgrupp: Kenneth

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016

Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016 Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016 1. Uppföljning av hantering av icke-kärntekniskt avfall Strålsäkerhetsmyndigheten ska identifiera och sammanställa brister i hanteringen av ickekärntekniskt

Läs mer

Dokumentets namn Gäller för Sida Radioaktivt avfall PM 1 (5) Detta PM är ett utdrag ur kommande uppdatering av Lunds universitets avfallshandbok.

Dokumentets namn Gäller för Sida Radioaktivt avfall PM 1 (5) Detta PM är ett utdrag ur kommande uppdatering av Lunds universitets avfallshandbok. Radioaktivt avfall PM 1 (5) Detta PM är ett utdrag ur kommande uppdatering av Lunds universitets avfallshandbok. Radioaktivt avfall Det radioaktiva avfallet delas upp i lågradioaktivt avfall, medel- och

Läs mer