Matprat. En bok om maten i våra förskolor och skolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matprat. En bok om maten i våra förskolor och skolor"

Transkript

1 Matprat En bok om maten i våra förskolor och skolor

2 Mat är viktigt Därför tar vi mat på mumsigt allvar För oss är maten inte enbart ett mål som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Vi använder också maten för att lära om både vår egen och andra kulturers mattraditioner. Jag vill äta gott Jag har många favoritgrönsaker! Jag gillar majs och morötter väldigt mycket. Och gurka, tomat och paprika. Min favoriträtt i skolan är lax. Matsalen är trevlig och maten är god. Det jag skulle vilja ändra på är andra färger på väggarna. Vi har fått nya maträtter när vi vill det ibland, t.ex. pizza på Halloween som vi önskade. Johan, åk 4, Ringstorpsskolan Mat är energi som ska räcka hela dagen, så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper. Mat är också något som berör, skapar samtal och engagerar. Allt förenas i maten vi serverar. Vi får många matfrågor från föräldrar. Denna matbok är till er.

3 Det är vi som lagar maten Vi är nära 200 kockar och kökspersonal som varje dag lagar och serverar frukost, lunch och mellanmål till omkring barn och elever i våra förskolor, grundskolor, särskolor, gymnasieskolor och fritidshem. Vi kan klimatsmart, specialanpassad, konsistensanpassad och vegetarisk mat. Vi vill ge sund energi På Ringstorpsskolan har vi ett kök med stora möjligheter. Här lagar vi all mat till elever och personal. Maten ska både vara god och se god ut. Vi kockar får mycket uppskattning för maten men vissa rätter är mer svårsålda, som grytor med grönsaker i. Eleverna vill kunna se vad de äter och inte få så mycket blandat. Därför serverar vi grönsakerna bredvid, i grönsaksbuffén, så att eleverna kan prova många olika sorter. Maj-Britt Johannesson, kock på Ringstorps skolrestaurang? vegetariska Visste du att......vi strävar efter att laga all mat från grunden? Såser, gratänger, soppor, grytor, fiskrätter, rätter och mycket, mycket mer.

4 Mat för nyfikna magar Det ska vara kul att prova något nytt. Vi vill väcka barnens nyfikenhet för nya rätter och ge dem goda matvanor för livet. Bra mat är mat som barnen och eleverna tycker är god men som samtidigt vågar utmana deras smaksinne. Vi äter tillsammans med barn och elever. Vi visar att vi tycker om maten och uppmuntrar barnen att göra detsamma. När vi introducerar nya smaker och maträtter gör vi det sakta och genom upprepning för att barnen ska kunna bekanta sig med maten och acceptera den. Ny mat serverar vi med välbekanta tillbehör. Vi lyssnar till barnens idéer om maten och måltidsmiljön och förändrar efter deras önskemål.? och Visste du att......det tar ungefär 10 provsmakningar innan vi är bekanta med en ny smak? Det tar ungefär 20 provsmakningar innan vi kan avgöra om vi tycker om smaken eller inte. Smaken är också individuell förändras hela livet. Jag vill ha matro Maten brukar vara bra och matsalen har blivit bättre sedan vi möblerade om. Nu tar vi mat på ett ställe och sitter på ett ställe så det är lugnare. Johanna, åk 4, Ringstorpsskolan

5 Är maten ekologisk? Min dotter är väldigt allergisk mot mjölkprotein. Hur hanterar ni det? Eko är logiskt Råvarorna köper vi från stadens upphandlade leverantörer. Vi ställer höga krav på djuromsorg, miljö och kvalitet och vi har över 230 ekologiska varor i avtalen, till exempel ekologiska bananer, ägg och mjölk. Minst 40 procent av våra inköp är ekologiska. Kan min son äta vegetariskt i skolan ibland, även om han inte är vegetarian? Vad blir det för mat idag? Vi utbildar regelbundet all personal i matsäkerhet och specialkost så att maten vi serverar är lika god och säker för alla. Vi har också vår dietist som arbetar särskilt med specialkost och svarar på frågor. Vi serverar näringsriktig och varierad mat som ska ge energi hela dagen. I skolan kan alla elever välja mellan minst två maträtter varav en är vegetarisk. Till alla måltider serverar vi en grönsaksbuffé efter säsong. Du kan se vad det blir för mat på ditt barns förskola eller skola på meny.dinskolmat.se. Du kan också få matsedeln i din digitala kalender. Jag är nyfiken på maten på förskolan. Kan jag få prova? Är maten i skolan bra? MAT- BILJETT Är du nyfiken på den mat ditt barn äter hos oss? Du är alltid välkommen att provsmaka maten. Prata med förskolechefen eller rektorn när du vill komma på besök.

6 Från jord till bord Det är allas vårt ansvar att hela planeten ska må bra, både nu och i framtiden. Därför vill vi servera mer hållbar mat på tallriken och väcka barnens intresse och omtanke om miljön. I Sverige äter vi ungefär 800 kilo mat per person och år varav 85 kilo är kött. Det är 20 kilo mer kött än vad vi behöver enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Genom att öka mängden grönsaker, baljväxter, spannmål och potatis i maten vi serverar kan vi minska vår påverkan på klimatet. Vi planerar våra måltider efter säsong. Det är klimatsmart. Att slippa odla grönsaker i växthus är också klimatsmart. Därför väljer vi grönsaker som rotfrukter och kål, som kan växa på friland. Jag vill vattna Att få följa ett odlingsår och uppleva hur grödor växer fram ur jorden är magi. Därför har vi odlingslådor på många av våra förskolor och skolor. Det bästa vi kan göra för miljön är att inte slänga någon mat i onödan. Därför arbetar vi tillsammans med våra barn och elever för att hela tiden minska vårt matsvinn. När vi väljer ekologiskt bidrar vi till biologisk mångfald, ett långsiktigt skydd av djur och natur och att maten produceras på ett hållbart sätt.

7 Laga mat tillsammans Vi uppskattar maten mer när vi vet hur den tillagas, kan känna dofterna och träffa de kockar som lagar maten. Att själv vara med i köket och se råvarorna förvandlas till olika rätter ger måltiden en extra krydda. Därför är det viktigt för oss att allt fler skolor och förskolor kan få egna tillagningskök. Jag vill baka Min favoritfrukt är apelsin. Jag tycker också om gurka och morot. Jag gillar att vara i köket på förskolan och baka. Mellanmål tycker jag också om, mest mackor med ost på. Liam, 3 år, Hamiltons förskola

8 Jag vill inspirera Jag lagar all mat från grunden och den är ofta växtbaserad. Barnen får utforska, undersöka maten och våra olika råvaror och på så sätt får de träna sina sinnen. När barnen smakar nya maträtter och råvaror vidgas deras smakpreferenser och matminnen och matglädje skapas. Jag uppmuntrar barnen genom grönsaksmedaljer när de vågar prova något nytt. Barnen får turas om att vara med mig i köket och då utforskar vi och lagar mat tillsammans. Måltidspedagogiken går ut på att använda maten som ett medel för barnens lärande. Det kan handla om var maten kommer ifrån, hur olika örter doftar och smakar och att lära sig måttenheter genom att väga och mäta upp råvaror. Miljana Vulovic, kock på Hamiltons förskola och Helsingborgs första måltidspedagog Köket på Hamiltons förskola placerade sig på en 8:e plats enligt White Guide Junior Förskolan serverar nära 100% ekologisk mat och har förmågan att sprida måltidsglädje hos de allra minsta - genom dofter, smaker, synintryck, lyhördhet, humor, lekfullhet och kärlek till god och näringsriktig mat.

9 Jag vill laga mat från grunden För mig är eleverna i skolan viktigast. Jag vill att de ska trivas och vilja äta det vi serverar. Jag pratar mycket med eleverna och är gärna med på deras matråd för att höra vad de tycker om maten. Vi måste följa med i nya mattrender och samtidigt behålla klassiska rätter, som spaghetti och köttfärssås. Att servera en helt ny rätt och få 90 procent av eleverna att våga prova då är jag lycklig. Vi satsar mycket för att kunna göra roliga matinslag för eleverna. Vi ordnar till exempel grillning på skolgården eller lagar mat över öppen eld på utflykten. Det är extra kul för eleverna att vara utomhus och äta och att de kan vara med och se när vi lagar maten. För mig är det roligt med måltidspedagogik, när elevernas utbildning och mat går ihop. Skolan kan till exempel göra en önskematsedel som passar med deras temavecka med eleverna. Drömmen är att kunna laga all mat från grunden på alla skolor. Vi tar stora kliv framåt. Idag lagar vi största delen från grunden och fler och fler av våra skolor har egna tillagningskök. Christer Eriksson, kökssamordnare och matinspiratör på Måltidsservice* *Vår Måltidsservice lagar maten till de flesta av våra elever i skolan och till barnen i några av våra förskolor, som inte har egna tillagningskök.

10 Från vilja till handling Vi vill servera rätter som alla vill äta. Samtidigt vet vi att ju äldre barnen blir desto mindre nöjda är de med maten. Varje dag lyssnar vi till barn och elever men vi behöver bli ännu bättre på att ställa frågor. Exempelvis vill vi utveckla matråden på skolorna och ställa matfrågor till elever i en årlig enkät, så att vi kan göra maten och måltidsmiljön ännu bättre. Vår upplevelse av maten påverkas mycket av miljön där vi äter. Vi ska skapa en miljö som lockar, där vi tillsammans kan njuta av maten i lugn och ro och ge fler barn och elever möjlighet att äta lunch lagad från grunden. Jag vill kunna välja Vår matsal är helt ny. Vi har flera olika rätter att välja mellan - dagens klimatsmart, dagens kändis, dagens soppa och dagens rätt. Men jag gillar ändå spaghetti och köttfärssås bäst. Daniel Zulewski, klass FTTRA2, Rönnowska skolan Bild på gymnasieungdomar + citat Vi ska bli ännu bättre på att utmana barnen så att de provar nya smaker, äter mer varierat och framför allt mer grönsaker på tallriken. Det vi serverar ska vara lockande för ögat och vi ska årstidsanpassa maten och laga så klimatsmart mat som möjligt. Genom att regelbundet mäta hur mycket mat vi kastar, blir vi alla mer medvetna om hur mycket pengar som hamnar i slasken istället för i magen och hur vi, var och en, påverkar. Vi lever i en föränderlig värld som kommer att ge oss nya utmaningar. Det kan till exempel handla om mattrender eller nya behov av specialkost. Det kan också handla om klimatutmaningar och råvarubrist, som ökar efterfrågan på ny typ av mat.

11 Grönsaksbuffén - en hit! Vi tycker det är jätteviktigt att varje måltid ska innehålla någonting från grönsaksbuffén. Våra bufféer innehåller därför minst sex olika sorters grönsaker och gärna mycket rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Alla dessa är bra för både människan och miljön. Grönsakerna innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Gröna grönsaker är dessutom rika på fibrer som håller igång magen och har en positiv inverkan på vårt blodsocker och våra blodfetter.

12 Recept Grönkåls- och äppelsallad Ingredienser: 350 g grönkål 2 äpple 2 dl majonnäs 1 dl turkisk yoghurt/crème fraiche Salt och svartpeppar Gör så här: 1. Skölj och finstrimla grönkålen. 2. Kärna ur och finstrimla äpplet. 3. Rör ihop majonnäs och crème fraiche i en bunke. 4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl till en krämig sallad. 5. Smaka av med salt och peppar. Rödkålssallad Ingredienser: 2 st rödkålshuvud (ca. 3 kg) 1 msk honung 1 tsk timjan 1 msk olja 1 tsk salt ½ dl solroskärnor Gör så här: 1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Ta bort de yttersta bladen på rödkålen och strimla rödkålen så tunt som möjligt. 3. Strö ut samtliga ingredienser tillsammans på en ugnsplåt. 4. Sätt in i ugnen i ca. 10 minuter. Rör om efter 5 minuter. Jag vill trivas På Tågaborgsskolan kom de på den briljanta idén att duka med vita dukar, för att de ville skapa en trivsam och annorlunda miljö för eleverna. Dukarna hjälper också till att få ner ljudnivån i restaurangen så det blir en behaglig miljö att äta och vistas i.

13 Vill du veta mer om bra mat i förskolan och skolan? Läs Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i skolan och Bra mat i förskolan. helsingborg.se/matprat Helsingborgs stads skolor 2017 Foto: SFF Linus Grahl, SFF Johan Hermansson (sid.17)

Bra måltider i skolan

Bra måltider i skolan Bra måltider i skolan Skolmaten i Kungsbacka kommun LÄR DIG MER OM SKOLMATEN I KUNGSBACKA KOMMUN kungsbacka.se/skolmaten Inledning Vad innehåller skolmaten i Kungsbacka kommun och hur planerar vi skolmenyn?

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 36. Måltid 1 Fiskgratäng med blomkålsmos. Måltid 2 Tomatkyckling med couscous. Måltid 3 Kålbiffar med lingon

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 36. Måltid 1 Fiskgratäng med blomkålsmos. Måltid 2 Tomatkyckling med couscous. Måltid 3 Kålbiffar med lingon FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 36 Måltid 1 Fiskgratäng

Läs mer

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket Förskolans mat Verksamhetsplan för köket 2014-2015 Innehåll Förskolans visioner och arbete runt måltiderna... 3 Bra principer för maten... 4 Ekologiska råvaror... 4 Sockerpolicy... 4 Saltpolicy... 5 Kontinuerliga

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 26 MÅNDAG Panerade

Läs mer

Hållbar, nyttig och inspirerande mat i Umeå kommun

Hållbar, nyttig och inspirerande mat i Umeå kommun Så arbetar Måltidsservice för att servera hållbara måltider och främja goda matvanor Hållbar, nyttig och inspirerande mat i Umeå kommun Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2014-10-22 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Kost i skola och barnomsorg

Kost i skola och barnomsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Ärende nr: BUN 2017/408 Fastställd: 2017-12-14 Reviderad: RIKTLINJE Kost i skola och barnomsorg 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vision...

Läs mer

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna Vecka 25 Prickiga fisknuggets Ugnsbakade bönor med crème fraiche Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami Kinesisk färspanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior Årets klimatkök 2018 Bli Sveriges mest hållbara skolkök! Det är både roligt och engagerande att arbeta tillsammans med hållbarhet. Låt dig inspireras av våra smarta verktyg som passar både små och stora

Läs mer

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs Pannkaka i ugn med örtig chilifärs 2 msk smör bakplåtspapper 6 dl mjölk 4 dl mjöl 5 ägg 1 tsk salt ca 600 g köttfärs 0,25 vitlök 1 msk olja 0,5 tsk svartpeppar 1 pkt krossad tomat med chili 1 msk tomatpure

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 48. Måltid 1 Biffar med ljummen pastasallad. Måltid 2 Fisk med basilika & tomatsallad

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 48. Måltid 1 Biffar med ljummen pastasallad. Måltid 2 Fisk med basilika & tomatsallad FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 48 Måltid 1 Biffar

Läs mer

KOSTPOLICY Tångvalla steget före RESTAURANG HAVSBRIS

KOSTPOLICY Tångvalla steget före RESTAURANG HAVSBRIS KOSTPOLICY Tångvalla steget före RESTAURANG HAVSBRIS GOD MAT TRIVSAMHET RESURSER HÅLLBARHET - SÄKERHET Vår idé Vi serverar god, näringsriktig och säsongsanpassad hemlagad mat. Vi tror att glada magar ger

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 8 MÅNDAG Fyllda

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 18 Måltid 1 Citron

Läs mer

Klimatsmarta recept från Måltidsservice

Klimatsmarta recept från Måltidsservice Klimatsmarta recept från Måltidsservice Recepten har tagits fram som en del av årets klimatvecka i Skurup som pågår 16 22 september 2017 För mer information om klimatveckan: Hemsida: skurup.se/klimatvecka

Läs mer

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Vi ska laga och servera god mat till växande barn & ungdomar som ska orka

Läs mer

Riktlinjer för kost i förskola och skola

Riktlinjer för kost i förskola och skola Tjänsteskrivelse 2018-03-07 Handläggare Camilla Alvesborg Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0293 Utbildningsnämnden Riktlinjer för kost i förskola och skola Förslag till beslut Redovisning

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

FAMILJE- KASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma

FAMILJE- KASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma VECKANS MENY 4 pers. Vecka 18 Måltid 1 Fisk med örter och potatis Måltid

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1 Fisk med skirat smör och pepparrot. Måltid 2 Italiensk köttfärs i form

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1 Fisk med skirat smör och pepparrot. Måltid 2 Italiensk köttfärs i form FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 46 Måltid 1 Fisk med

Läs mer

Måltidsriktlinjer. För barn- och utbildningsnämndens verksamheter. PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

Måltidsriktlinjer. För barn- och utbildningsnämndens verksamheter. PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(8) Måltidsriktlinjer För barn- och utbildningsnämndens verksamheter. PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 50. Måltid 1 Chili med tortillachips. Måltid 2 Laxbiffar med strips och tomater

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 50. Måltid 1 Chili med tortillachips. Måltid 2 Laxbiffar med strips och tomater HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 50 Måltid

Läs mer

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag?

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Det här är 500 gram frukt och grönsaker till frukt och grönsaker hör: frukt, bär, torkad frukt och juice grönsaker och rotfrukter, men inte potatis torkade

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1. Köttfärslåda med spenatsallad. Måltid 2. Smörstekt sk med senapssås. Måltid 3. Ost och skinkpaj.

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1. Köttfärslåda med spenatsallad. Måltid 2. Smörstekt sk med senapssås. Måltid 3. Ost och skinkpaj. Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 37 Måltid

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 20 MÅNDAG Ugnsbakad

Läs mer

framtidens mat i västerås

framtidens mat i västerås framtidens mat i västerås Västerås stad vill göra skillnad Framtidens mat ska främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn, ungdomar och äldre och med hänsyn till miljön och klimatet. En av mänsklighetens

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 44 MÅNDAG Pasta

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE LCHF- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE LCHF- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE LCHF- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 15 MÅNDAG Kycklinggryta

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Panerad

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE LCHF- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE LCHF- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE LCHF- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 24 MÅNDAG Helstekt fisk

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 45 MÅNDAG Laxgryta

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 22 MÅNDAG Potatis

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 15 MÅNDAG Fisk

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Kött/fisk Ca 800 gram koljafilé 500 gram nötfärs 600 gram kycklingfilé Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Vi inleder denna vecka med smaker av ljuvlig saffran i form

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 42 Måltid 1 Bacon med spenat & blomkålsris

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 47. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med grönsakspytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 47. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med grönsakspytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka

Läs mer

pedagogiskt salladskoncept från everfresh foodservice

pedagogiskt salladskoncept från everfresh foodservice pedagogiskt salladskoncept från everfresh foodservice PÅ TIDEN ATT SNACKA GRÖNT Att det är hälsosamt att äta färska frukter och grönsaker är allmänt känt. Frukt och grönt minskar risken för hjärt- och

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 51. Måltid 1 Ugnsbakad fisk med citron créme fraiche. Måltid 2 Tabbouleh med kycklingbiffar. Måltid 3 Färs- och pastagryta

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 51. Måltid 1 Ugnsbakad fisk med citron créme fraiche. Måltid 2 Tabbouleh med kycklingbiffar. Måltid 3 Färs- och pastagryta FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 51 Måltid 1 Ugnsbakad

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 4 Måltid 1 Grillad lax med sesamdressing

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

Vecka 25. Lax med rosépeppar och fänkålssallad. Pasta penne med bacon och dijonsenap. Köttfärspanna. Vegetarisk enchiladas

Vecka 25. Lax med rosépeppar och fänkålssallad. Pasta penne med bacon och dijonsenap. Köttfärspanna. Vegetarisk enchiladas Vecka 25 Lax med rosépeppar och fänkålssallad Pasta penne med bacon och dijonsenap Köttfärspanna Vegetarisk enchiladas Laktosfria kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak,

Läs mer

Måltider i förskolan i Huddinge kommun

Måltider i förskolan i Huddinge kommun Måltider i förskolan i Huddinge kommun Våra kök I Huddinge kommun finns ca 75 kommunala förskolor där vi serverar mat till ca 5200 barn varje dag. På de flesta förskolor finns en kock som lagar maten i

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 47. Måltid 1 Biff med pommes. Måltid 2 Soja marinerad fisk med nudelwok. Måltid 3 Mangokyckling med stekt ris

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 47. Måltid 1 Biff med pommes. Måltid 2 Soja marinerad fisk med nudelwok. Måltid 3 Mangokyckling med stekt ris FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 47 Måltid 1 Biff med

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 5 Måltid 1 Asiatisk fiskgryta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram hönsbröstfilé sous vide kg kycklingklubbor Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan med vår gästkock Ulrika Brydling. Jag hoppas

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 43 Måltid 1 Ugnspannkaka med purjolök

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 22 Måltid 1 Ostfyllda

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 43 Måltid 1 Grillad

Läs mer

Kostpolicy för Haninge kommun

Kostpolicy för Haninge kommun Kostpolicy för Haninge kommun Dokumenttyp: Styrdokument Dokumentnamn: Kostpolicy för Haninge kommun Beslutat datum: 2017-06-14 Gäller från datum: 2017-06-26 Beslutat av: Kommunstyrelsen 159 Ansvarig förvaltning

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1 Köttfärslåda med gräddig pasta. Måltid 2 Rödbetssoppa med ostquesadillas. Måltid 3 Viltburgare

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1 Köttfärslåda med gräddig pasta. Måltid 2 Rödbetssoppa med ostquesadillas. Måltid 3 Viltburgare FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 37 Måltid 1 Köttfärslåda

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 17 Måltid 1 Färskostfylld

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers.

Läs mer

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN 2018 -Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Välkommen till Future Kitchen Du får erfarenhet av hur det är att

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 3. Måltid 1. Äggakaga serverad med stekt äsk. Måltid 2. Dijongratinerad lax med rostade rotsaker.

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 3. Måltid 1. Äggakaga serverad med stekt äsk. Måltid 2. Dijongratinerad lax med rostade rotsaker. Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 3 Måltid

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

Till vårdnadshavare 1

Till vårdnadshavare 1 1 Till vårdnadshavare Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Måltiden ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen, värd att se fram emot. Utgångspunkterna för riktlinjerna är att

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 46 Måltid 1 Färs

Läs mer

Recept. Ingredienser v 23. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 23. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 23. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 23. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v Recept Potatis/pasta/ris kg potatis förp pasta, Hej! Välkommen till en somrig vecka här i matkassen. Först ut på menyn har vi en superenkel och god pasta med smakrik

Läs mer

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22 Krämig pasta med halloumi och tomat vecka 22 familj Krämig pasta med halloumi och tomat cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3091 kj/740 kcal. Protein 29,5 g. Fett 43,6 g. Kolhydrater 55,0 g.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 46 MÅNDAG

Läs mer

Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! Original 3-dagar

Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! Original 3-dagar Original -dagar Ingredienser v 5 Recept Kött/fisk Ca 800 gram fryst vit fiskfilé 500 gram nötfärs 650 gram fryst minutkycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Vi inleder denna vecka med smaker av

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 24 MÅNDAG Citronbakad

Läs mer

Din lösning på veckan.

Din lösning på veckan. Din lösning på veckan. Vecka 25 Pasta penne med bacon och dijonsenap Köttfärspanna Vegetarisk enchiladas Tredagarskassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i en skapligt

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 18 MÅNDAG Fiskgratäng

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 51. Måltid 1. Smörstekt sk med stuvad potatis. Måltid 2. Köttfärsgratäng med majs & tomat. Måltid 3

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 51. Måltid 1. Smörstekt sk med stuvad potatis. Måltid 2. Köttfärsgratäng med majs & tomat. Måltid 3 Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 51 Måltid

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Krämig paprikagryta med prinskorv. vecka 18

Krämig paprikagryta med prinskorv. vecka 18 Krämig paprikagryta med prinskorv vecka 18 familj Krämig paprikagryta med prinskorv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2917 kj/697 kcal. Protein 23,0 g. Fett 39,0 g. Kolhydrater 62,5 g. Ingredienser:

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Laxfilé

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! Äkta matglädje LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 41 Måltid 1 Baconlindad

Läs mer

Livsmedel- och måltidspolicy

Livsmedel- och måltidspolicy Livsmedel- och måltidspolicy Förskola, skola och omsorg För Dalslandskommunerna samt Säffle kommun Antagen av Melleruds kommunfullmäktige 19 april 2017, 48 Inledning och syfte Livsmedels- och måltidspolicyn

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Laxfilé

Läs mer

FAMILJE- KASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma

FAMILJE- KASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma VECKANS MENY 6 pers. Vecka 16 Måltid 1 Lax med blomkålsmos Måltid 2 Lasagne

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 44. Måltid 1 Tomatsoppa med kryddig köttfärs. Måltid 2 Fiskgratäng med chili & vitlök

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 44. Måltid 1 Tomatsoppa med kryddig köttfärs. Måltid 2 Fiskgratäng med chili & vitlök FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 44 Måltid 1 Tomatsoppa

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 48. Måltid 1. Fish nuggets med dillmajonnäs. Måltid 2. Paprikakassler med couscous. Måltid 3

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 48. Måltid 1. Fish nuggets med dillmajonnäs. Måltid 2. Paprikakassler med couscous. Måltid 3 Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka

Läs mer

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 49 a Kalkonpasta med senap och timjan b Kycklinglår i ugn med lök, paprika

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 44. Måltid 1. Pannkaksrulle med rökt skinka. Måltid 2. Panerad sk med hollandaise. Måltid 3. Färsjärpar med pastasallad

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 44. Måltid 1. Pannkaksrulle med rökt skinka. Måltid 2. Panerad sk med hollandaise. Måltid 3. Färsjärpar med pastasallad Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka

Läs mer

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

LCHF. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! LCHF Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 35 Måltid 1 Fisk i form med blomkål Måltid

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 12. Måltid 1 Grönsaksfrittata med köttfärs. Måltid 2 Fisk med persilja och morötter. Måltid 3 Ytterfilé med timjansås

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 12. Måltid 1 Grönsaksfrittata med köttfärs. Måltid 2 Fisk med persilja och morötter. Måltid 3 Ytterfilé med timjansås FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 12 Måltid 1 Grönsaksfrittata

Läs mer

Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole

Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole Tisdag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Västerås stads Restaurangenhet. så här jobbar vi med skolmat inom Västerås stad

Västerås stads Restaurangenhet. så här jobbar vi med skolmat inom Västerås stad Västerås stads Restaurangenhet så här jobbar vi med skolmat inom Västerås stad Maten lagas ute på skolorna Restaurangenhetens uppgift är att bidra till högre måluppfyllelse genom att servera vällagad och

Läs mer