Respekt en tobaksfri framtid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Respekt en tobaksfri framtid"

Transkript

1 Respekt en tobaksfri framtid ungas idéer om att minska tobaksbruket i samhället

2 Ungas samhällsförslag till politiker Hösten 2016 samarrangerade Linköping, Finspång, Norrköping, Motala och Mjölby kommuner tillsammans med Region Östergötland, Läns styrelsen Östergötland och Smart Ungdom drogförebyggande elevambassadörsdagar med fokus på tobak på flera plaster i Östergötland. Där fick eleverna skriva ner sina tankar kring vilka samhällsinsatser som de tyckte behövs för att minska tobaksbruket i sammanstället. Målet med deras förslag är att det skall vara stöd för beslutsfattare och tjänstemän i elevernas närsamhälle. Samhällsförslag till politiker Utifrån de inkomna förslagen resulterade det i 88 konkreta förslag. Här nedan redovisas några av dem. Utifrån de inkomna förslagen resulterade det i 88 konkreta samhällsförslag. Majoriteten av de svarande angav en juridisk åtgärd som samhällsförslag i form av införande av lagar om förbud, höjda tobaksskatter/pris och särskilda försäljningsställen för att minska tobaksbruket i samhället. Bland annat genom att förbjuda försäljningsställen i närheten av skolområden och höja åldersgränsen. Där utöver föreslogs särskilda rökplatser (effektiva rökrum/platser) och förbudskyltar för att få bort den passiva rökningen i de offentliga miljöerna. Ungdomarna önskade också mer informations- och utbildningsinsatser riktat till både unga och vuxna för att höja kunskapen och belysa vinsterna med ett tobaksfritt samhälle. Tobaksfria aktiviteter för att stärka friskfaktorer var ytterligare åtgärder de önskade. Tobaksfria vuxna/förebilder såg de också som betydelsefullt i skolan. Juridiska åtgärder 56% Särskilda rökplatser Informations- och utbildningsinsatser 18% 17% Tobaksfria aktiviteter och arrangemang Tobaksfria vuxna/förebilder 3% 6% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Andel samhällsförslag från högstadie- och gymnasieelever.

3 Höja priset. Sätta dit bilder på förpackningarna vad som händer när man röker. Gömma förpackningarna i affären så att de inte är synliga. Endast sälja på specifika affärer som inte är så vanliga affärer (inte ICA etc.) så det blir ( jobbigt ) att köpa cigaretter så fler lägger av. Jag tycker att man kan göra som aktiviteter, och förbjuda säljning av tobak i vanliga affärer. Jag tycker man kan informera mera om vad som händer med BARNEN & DJU- REN för ofta bryr sig inte rökaren som sin egna hälsa. Men kanske om barnens & djurens, sin omgivnings. Jag tror inte många vet att barnen får sjukdomar och/ eller att djuren dör. Jag tycker att man ska prata mer om tobak. Och istället för att prata om att det är fel att använda tobak ska man uppmuntra och prata om det på ett sätt så att man själv kan ta beslut att man vill sluta t.ex. röka eller ta avsteg från tobak. Tobaksfria lärare. Höja skatten på tobak. Åldersgräns på rökning. Att man lägger hus eller rum som man kan röka i. Jag tycker att man ska införa som typ en lag på tobak så som det är lag att inte använda droger så att man inte får använda tobak heller. Jag skulle vilja säga till politikerna att de skulle höja alla priser på tobak och bara sälja i butiker som tex Ica där tobaket är inlåst så att personalen måste öppna upp. Höja åldersgränsen och visa upp leg när man köper. Hålla föreläsningar i skolor och dagis. Börja med de små barnen så att de sedan förstår att rökning är farligt. Ha åldersgräns på att t.ex. röka och snusa. Allra bäst är ifall rökning och snusning förbjuds men då skulle det kanske ändå bli så att några säljer olagligt och brottsligheten skulle öka. Prata om det i skolan mera. Visa bilder på konsekvenser osv. Förebygga ogillandet mot tobak redan från liten ålder. 18 års gräns i ALLA butiker. Höja priset. Jag tycker att man borde höja åldersgränserna på allt, cigg, el-cigg, vattenpipa, snus allt! Det borde vara förbjudet att röka på fler allmänna platser som lekplatser och parker. Man skulle kunna lära ut mer information på typ arbetsplatser och skolor. Jag tycker att man ska höja priserna och åldersgränserna på alla typer av tobak. Höj priset och mindre förpackningar På något sätt öka kunskap kring att köpa ut, helst äldre gymnasieelever. Dom kan fixa straff för dom som är yngre och högre åldersgräns.

4 Höjda tobakspriser. Hitta de som säljer eller köper tobak till ungdomar. Mer aktivitet på skolan som fotboll eller nånting roligt. Alla vuxna som jobbar med barnen ska vara rök/snusfira så dem inte sponsrar tobaken. Höja priset på det och visa en bild hur man kan se ut när man röker/snusar. Man ska ha mer reklam om hur farligt det är och att man har större chans att få sjukdomar som t.ex. cancer. Större som t.ex. jobbar med barn. De ska inte röka eller bruka alkohol (i alla fall nära barnen), helst inte alls. Man kan höja åldersgränsen till 25 år. Det ska vara svårare att få tag på tobak. Eller förbjuda tobak i Sverige för att minska sjukdomar. En sak som jag skulle vilja säga till politikerna är att man måste visa legg för att få köpa tobak och att man inom affärer håller koll på vilka det är som köper och vad de köper, vilken mängd de köper. På internet (och liknande sidor där man kan köpa tobak av olika slag) ska tänka på vad det är de säljer. Att vi människor ska tänka innan vi handlar och på paketen ska man framtyda vilka konsekvenser det kommer få på den individuella människan, miljö och djur, och samhället globalt. Kanske lägga till bilder på hur det kommer/kan sluta om man tar olika former av tobak. Sätta en tydlig åldersgräns och höja den. Höja priser och åldersgräns. Ransonskupong (begränsa mängden/ person) för inköp av tobak. Satsa på ungdomsföreningar med gratis aktiviteter för att uppmuntra tobaksfrihet, tex äventyr, paddla, tivoli och sporta. Att man inte ska lägga så mycket pengar på tobak utan istället lägga de på att motverka det. Förbjud rökning på alla allmänna platser. Bygg rökboxar. En tobaksskatt. Sluta sälj det i affärer. Göra det olagligt. Göra det svårt att få tag i. Man får bara röka inom ett visst område om man röker och göra det mer dyrare. Inte göra någon slags reklam för det. En sak som skulle göra det lite bättre är att t.ex. höja åldersgränserna för att få köpa t.ex. tobak. Det skulle också underlätta genom att sluta sälja tobak osv. i små kiosker som ligger nära skolor. Då är det lätt hänt att äldre personer på skolan köper ut till de yngre. Om man skulle sälja tobak osv så skulle det vara bra om man fixade speciella butiker, där man ska vara tvungen att visa leg eller något bevis på att man kan hantera de på rätt sätt. Man kan också förbjuda föräldrar i barnfamiljer att ta någon slags tobak. Det förebygger barnens lärande vett i livet. Man kan också gå ut med mer föreläsningar och utbildningar i skolor, så att alla får veta konsekvenserna av rökning och så vidare. Jag tycker att man ska sätta en lag på att man inte får röka och om man gör de så måste man betala mycket. Eller så kan man bara sätta mer varningsbilder om tobak osv.

5 Jag tycker det ska finnas rök platser och snus platser där såna som ska ta snus och röka får vara. De ställena skulle finnas i centrum/hela samhället. Om man gick och rökte på gatan och inte höll sig i tobaks rutan så får den personen något straff/inte vistas där. Jag tycker att snus inte borde säljas i vanliga mataffärer utan att man borde ha speciella affärer för det som inte finns på så många ställen. Jag tycker att man inte får röka på lekplatser för att det blir passiv rökning för barnen som verkligen inte är bra. Jag tycker att de skulle förbjuda tobaksindustrin eftersom det är de som är orsaken. För att ungar inte ska börja. Minska cigaretter på butik osv. Man ska göra att det blir svårt att få tag på, som göra dem dyrare osv. Världsledarna kan också samarbeta för att få bort tobaksindustrin. De som inte vill samarbeta är bara dåliga som inte bryr sig. Förbjud all tobak. Hög skatt. Rökrum. För att få folk att sluta så blir det lättare om man begränsar möjligheterna att röka. T.ex. flera rökfria platser högre åldersgräns eller begränsa försäljningen av tobak. Om man ska förebygga att ungdomar använder tobak måste man i tidig ålder förebygga det genom föreläsningar. Jag tycker att kommunen skulle kunna göra något för att det är mycket som sitter vid föräldrarnas ansvar. Jag tycker att alla föräldrar i kommunen ska få en utbildning som vi har fått... om sitt barn röker eller använder tobak. För att jag tror att det är många föräldrar som inte vet vad de ska göra vid ett sådant tillfälle. För vet föräldrarna vad dem ska göra och säga om de ser sitt barn använda tobak får de en större påverkan på ungdomarna vilket leder till att vi får ett större konsekvenstänk. Hej! Jag tycker att det ska finnas flera rökfria platser i Finspång och att det ska vara förbjudet att röka på uteserveringar i hela Finspång. Även höjd åldersgräns på tobak. Rökfria platser. Hög ålders gräns. Utbildning till skolor om tobak. Informera i skolor, personer med erfarenhet av drog/alkoholmissbruk kan föreläsa i klasser. Att endast informera om konsekvenser i allmänhet är inte lika effektivt. Införa rökrum istället för rökrutor, röken sprids ju i luften ändå, därför är inte rökrutor optimala. Finns på tex. flygplatser. Googla. Förbjuda rökning på allmänna platser, framförallt lekplatser. Det kan då finnas rökrum istället. Informera föräldrar på föräldramöten om konsekvenser av passiv rökning. Noggrann kontroll på personer som köper ut. På marknader brukar ungdomar köpa el-cigaratter, tydliga regler + konsekvenser av att sälja dem (de får väl inte säljas i Sverige ens?) för knallarna. Jag tycker att man borde ha speciella rum att röka i och att det är förbjudet att röka utanför dem rummen. Då kommer rökningen minska eftersom många inte kommer vilja gå till ett speciellt rum. Jag skulle vilja att kommunen inte säljer tobak, snus, rök. Det här kommer inte att hända eftersom man tjänar mycket pengar. Man kan också spana på folket som röker och motivera de att gå med i tobaksfriduo. Göra det olagligt. Sluta sälja i vanliga butiker. Göra svårare att få tag i. Man får bara röka inom vissa områden, om man röker allmänt blir det hårdare straff. Göra det mycket dyrare. Man får inte någon sorts reklam för det. Jag skulle verkligen vilja att politikerna satsar mer på ungdomarnas fritid. När vi ungdomar inte har något att syssla med då kan det komma vilka tankar som helst, vilket många av de är dåliga eller leder till dålig sak.

6 Gör mer rökbåser och va mer noggrann med fimp och sånt. Arrestera dem som köper ut åt mindre eftersom det är olagligt. Hej! Jag tycker att man ska ha speciella affärer där man bara får sälja tobak istället för att det ska finnas i mataffärer. Då kommer kanske inte lika många åka till den affären då man kanske inte har tid med det. Till de som röker: Jag vill säga att dem slösa bort mycket pengar på cigaretter och de kan leva längre utan tobak. Jag skulle villa säga att politikerna ska förbjuda rökning under 20 år. Som jag vet är det vara förbjudet att köpa cigaretter, men att röka är ännu farligare (tycker jag). Landet borde hänga upp affischer i städer/landet där det står rökning dödar och bilder av personer som röker/har rökt och vad som hänt med de, dött, sjukdomar, döda kroppsdelar, äckliga bilder. Allra bäst skulle vara ifall rökning/snusning skulle förbjudas helt och hållet, för att det finns bara nackdelar med det. Hänga upp rökfritt skyltar på allmänna platser och kanske ha drogpoliser som är vid de platserna och håller koll på att ingen röker. Man kan också ha rökkabiner där man får röka, så andra inte påverkas av passiv rökning. Kommunen/landet ska ha mer utbildningar för unga så man lär sig något nytt och genom det förebygger man att barn börjar med rökning/ snusning. Svårare att få tag på eller förbjuda tobak i Sverige. Sluta sälj tobak, inte så svårt? Foton på snusskador på snus förpackningar Neutrala förpackningar, bara vita med bilder på. Bli hårdare med vem som användaren och köper tobak. Rökrutor- för att förebygga passivrökning Övervakningskameror i fågelholkar där rökarna håller till. 1. Mindre straff skulle nog förminska tobaksanvändning. 2. Fler förebilder & föreläsningar i skolor om tobak. Höja åldersgränserna till 20 istället för 18, samma som på alkohol. Förbjuda rökning på fler allmänna platser så att man inte utsätts för passiv rökning. Speciellt på allmänna platser där barn är så som lekplatser, parker och fritidsgårdar. Det borde vara förbjudet för personer under 18 att använda Tobak och alkohol, inte bara att den som köper ut begår ett brott utan även den som använder drogen. Det skulle avskräcka många ungdomar från att dricka alkohol och röka. Linköping, Finspång, Norrköping, Motala och Mjölby i samverkan med

TOBAK. 12 000 onödiga dödsfall varje år ditt nej kan göra skillnad En samtal med föräldrar med barn i skolan

TOBAK. 12 000 onödiga dödsfall varje år ditt nej kan göra skillnad En samtal med föräldrar med barn i skolan TOBAK 12 000 onödiga dödsfall varje år ditt nej kan göra skillnad En samtal med föräldrar med barn i skolan Samtal om Andel unga som brukar tobak Varför och vilka brukar tobak? Varför bör unga inte bruka

Läs mer

Tobakspolitiken ska skydda barnen

Tobakspolitiken ska skydda barnen Tobakspolitiken ska skydda barnen med Barnkonventionen och Tobakskonventionen som grund Margareta Pantzar, 15/9 2017 Barnets Rätt i Tobaksfrågan Barnkonventionen - Erkänner barnets rätt att åtnjuta bästa

Läs mer

Tobaksfria barn och ungdomar

Tobaksfria barn och ungdomar Tobaksfria barn och ungdomar Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar

Läs mer

Nationellt tobaksarbete

Nationellt tobaksarbete Nationellt tobaksarbete Cecilia Birgersson Utredare tobaksprevention 2011-04-05 Sid 1 Konsekvenser Nikotin är en drog med snabb tillvänjning som ger ett starkt beroende i klass med heroin Tobaksrökningen

Läs mer

Niklas Odén. Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet. Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit?

Niklas Odén. Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet. Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit? Niklas Odén Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit? Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet Rökte varannan svensk man Rökte varannan 15 åring Unga tjejer går om unga killar Rökfria

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 217 Ånge kommun Drogvaneundersökningen i Ånge Görs årligen på högstadiet i Ånge kommun sedan 215. Drogvaneundersökningen genomfördes i år på webben (tidigare pappersenkät) Samma enkät

Läs mer

Drogvaneundersökning 2019

Drogvaneundersökning 2019 Sjuttonde året i rad (3-19). Genomförs på vårterminen årligen i åk 7-9 i kommunens tre högstadieskolor. Samma enkät görs i ca 15 kommuner i år. Drogvaneundersökning Genomfördes 28 januari Hedenskolan,

Läs mer

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Drogpolicy för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Handbok för personal Information för föräldrar och elever Antaget av kommunstyrelsen 2012-02-27 Mål Alla som arbetar inom skola och fritidsgård i Norsjö

Läs mer

VISSTE DU DETTA OM TOBAK? EN BROSCHYR FRÅN

VISSTE DU DETTA OM TOBAK? EN BROSCHYR FRÅN VISSTE DU DETTA OM TOBAK? EN BROSCHYR FRÅN SV PASSIV RÖKNING 75% av röken från en cigarett sprids i rummet runt rökaren, resten går in i rökarens kropp. Vi ser bara 5% av de giftiga ämnen som sprids vid

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2018-08-06 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 2. INLEDNING... 2 3. ÅRSKURS 6... 3 3.1 Tobaksvanor,

Läs mer

En tobaksfri generation

En tobaksfri generation En tobaksfri generation Anvisning mot tobak Grundskolan 2019 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/ http://www.kungalv.se/kommun-och-politik/planer-och-styrdokument/alla-styrdokument/

Läs mer

Samtal om tobak i skolan

Samtal om tobak i skolan Samtal om tobak i skolan Margareta Pantzar www.psykologermottobak.org Sotis-manualen Metoden i Samtalet om tobak (SOTIS) i skolan togs fram för att stödja, strukturera och effektivisera dialogen kring

Läs mer

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Tobakslagen Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Centrala tillsynsmyndigheter Statens folkhälsoinstitut har central tillsyn över de delar av tobakslagen där kommunen har omedelbar

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Rökning på skolgårdar

Rökning på skolgårdar Diarienummer 2012 M0748 Rökning på skolgårdar Tillsyn vid Älmhults kommuns skolgårdar 2013 Johanna Hindelang 2013-03-18 Denna rapport är en sammanfattning av projektet Tobakstillsyn, vilket har varit en

Läs mer

TOBAKSFRI SKOLTID. Örebro oktober 2014. Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena

TOBAKSFRI SKOLTID. Örebro oktober 2014. Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena TOBAKSFRI SKOLTID Örebro oktober 2014 Niklas Odén Fristående sakkunnig ANDT och skolan som främjande och förebyggande arena Skolan kan göra skillnad Näst efter hemmet är skolan den miljö som påverkar barnsoch

Läs mer

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014 Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014 2(6) Bakgrund Tobakslagens syfte är bland annat att motverka att barn och unga kommer i kontakt med tobak. Tobakslagen reglerar bland

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 18 Sextonde året i rad (3-18). Genomförs på vårterminen årligen i åk 7-9 i kommunens tre högstadieskolor. Samma enkät görs i ca 15 kommuner i år. Drogvaneundersökning Genomfördes 5

Läs mer

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete Tobaksfri kommun en del i ett hälsofrämjande arbete 1 Denna broschyr är en kort sammanfattning av de viktigaste delarna i rapporten Tobaksfri kommun en guide för att utveckla det tobaksförebyggande arbetet.

Läs mer

2016:1 RÖKNING SMITTAR RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING

2016:1 RÖKNING SMITTAR RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING 206: RÖKNING SMITTAR RAPPORT OM UNGAS ATTITYDER TILL RÖKNING FAKTA Undersökningen som denna rapport grundar sig på har genomförts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation för att undersöka allmänhetens

Läs mer

Föräldrar och alla viktiga omkringvuxna

Föräldrar och alla viktiga omkringvuxna Föräldrar och alla viktiga omkringvuxna Under hösten genomförs fyra regionala konferenser, i samverkan med Tobaksfakta oberoende tankesmedja och projektet Vi har ett val, med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Barn och ungas rättigheter Vuxnas ansvar och skyldighet

Barn och ungas rättigheter Vuxnas ansvar och skyldighet Barn och ungas rättigheter Vuxnas ansvar och skyldighet Under hösten genomförs fyra regionala konferenser, i samverkan med Tobaksfakta med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten och lokala arrangörer.

Läs mer

Bestämningsfaktorer tillgänglighet av tobak, alkohol och narkotika Åtvidaberg 2012

Bestämningsfaktorer tillgänglighet av tobak, alkohol och narkotika Åtvidaberg 2012 Bestämningsfaktorer tillgänglighet av tobak, alkohol och narkotika Åtvidaberg 2012 Befolkningsmängd, 2011 Totalt Kvinnor Män 11 510 5 712 5 798 Befolkningsmängd efter ålder och kön Totalt Kvinnor Män 0-17

Läs mer

Man kan ju undra. Hanna årskurs 9

Man kan ju undra. Hanna årskurs 9 Man kan ju undra De De De De De De De De flesta vet, åt vilket håll det lutar flesta vet, hur det troligtvis slutar flesta vet, men vill inte förstå flesta vet, men hör inte på flesta ser, men låtsas blunda

Läs mer

Stockholmsenkäten Stockholms län 2018

Stockholmsenkäten Stockholms län 2018 1 (5) Enheten för social utveckling Kaisa Snidare Stockholmsenkäten Stockholms län 2018 Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet,

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-24, 50. Framtagen med stöd av länsgemensam mobilisering mot droger;

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy för Tyresös kommunala grundskolor Dokumenttyp Policy Beslutande organ Barn- och utbildningsnämnden Förvaltningsdel Barn- och utbildningsförvaltningen Antagen 171122 Ansvar Verksamhetschef

Läs mer

Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar

Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar Handläggare Datum Diarienummer Anna-Karin Niemi 2017-12-14 2017-003360- HS 018-727 43 21 Till miljö- och hälsoskyddsnämnden Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar Förslag till beslut: Miljö-

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning Genomfördes i Gullhögskolan och i Sundlergymnasiet den 29 augusti 216 Totalt deltog 47 av 447 elever (bortfall 9 %) Årskurs 7: 2 av 1 elever (bortfall 7 %) Årskurs 8: 6 av 1 elever

Läs mer

Tobaksförebyggande Fritidsgård. En handledning till dig som fritidsledare

Tobaksförebyggande Fritidsgård. En handledning till dig som fritidsledare Tobaksförebyggande Fritidsgård En handledning till dig som fritidsledare Tobaksförebyggande Fritidsgård Tobak är ett av de största hälsoproblem vi har Tobak är, trots stora framgångar i det tobaksförebyggande

Läs mer

Plan för tobaksfri skoltid För högstadieskolor i Nyköping 2015

Plan för tobaksfri skoltid För högstadieskolor i Nyköping 2015 Plan för tobaksfri skoltid För högstadieskolor i Nyköping 2015 Uppdaterad 2015-07-03 2 Vision Att alla elever på högstadiet i Nyköping är tobaksfria. Att erbjuda en tobaksfri skolgård och skoltid för elever,

Läs mer

Handlingsplan mot tobak

Handlingsplan mot tobak Handlingsplan mot tobak Karlbergsgymnasiet Datum 2017-05-04 1 Vision Vår vision är att få ungdomar/vuxna att inte nyttja tobak vare sig i skolan eller på fritiden Syfte Syftet med handlingsplanen är att

Läs mer

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2015 2(6) Bakgrund Tobakslagens syfte är bland annat att motverka att barn och unga kommer i kontakt med tobak. Tobakslagen reglerar bland

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2013/2014 Sammanställt av Cecilia Hallgren

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2013/2014 Sammanställt av Cecilia Hallgren Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2013/2014 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2014-08-12 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 2 INLEDNING... 2 3. ÅRSKURS 6... 3 3.1 Tobaksvanor,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 17 oktober 2002 PE 319.363/15-41 ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-41 Förslag till betänkande (PE 319.363) Jules Maaten Förebyggande av rökning

Läs mer

I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet!

I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet! Härjedalens kommun I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet! Våra tre kärnvärden präglar våra verksamheter och vårt förhållningssätt. Vi tror på framtiden och skapar tillväxt i Härjedalen.

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till skolan Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida) om ett

Läs mer

Sara Dinwiddie Smart Ungdom - förbundssekreterare

Sara Dinwiddie Smart Ungdom - förbundssekreterare FÖREBYGG NU! Sara Dinwiddie Smart Ungdom - förbundssekreterare Marcus Nilsson Skåning, Smart Ungdom expert Camilla Callerstig Styrelseledamot, Smart Ungdom expert Farida al-abani Drogförebyggare, Smart

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka HBG loggan Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Innehåll Mitt barn röker. Vad kan jag göra? Vägen till att bli rökare Steg 1 Förberedelse Steg 2 Testning Steg 3 Experimentering

Läs mer

Tobaksrökens innehåll

Tobaksrökens innehåll Tobaksrökens innehåll 4000 kemiska ämnen 50-tal ämnen är cancerframkallande Beta-naftylamin och 4-aminobifenyl är förbjudna ämnen i arbetsmiljön Rökning som hälsoproblem Ca 6400 dör årligen pga. aktiv

Läs mer

Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt?

Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt? Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt? Cecilia Birgersson Utredare Statens folkhälsoinstitut 2012-11-08 Sid 1 Som arbetsgivare kan man göra skillnad! Cirka 18/dag dör av rökning

Läs mer

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15127 av Jan Lindholm (MP) Tobaksfrågan ständigt aktuell Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i

Läs mer

Drogvaneundersökning 2017

Drogvaneundersökning 2017 Drogvaneundersökning 217 Drogvaneundersökning Vårgårda kommun Genomfördes i årskurs 7-9 på Gullhögsskolan 4 september 217 Totalt deltog 296 av 355 elever (bortfall 16,6 %) Årskurs 7: 98 av 117 elever (bortfall

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2012/2013 Sammanställt av Cecilia Hallgren

Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2012/2013 Sammanställt av Cecilia Hallgren Sammanställning av drogvaneenkät för åk 6 och 8 Härjedalens kommun läsåret 2012/2013 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2013-07-16 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 2 INLEDNING... 2 3. ÅRSKURS 6... 3 3.1 Tobaksvanor,

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2018 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer

En tobaksfri generation. Riktlinjer mot tobak Grundskolan 2014

En tobaksfri generation. Riktlinjer mot tobak Grundskolan 2014 En tobaksfri generation Riktlinjer mot tobak Grundskolan 2014 Länkar http://www.lakemedelsverket.se/alla-nyheter/nyheter-2013/e-cigaretter-med-nikotin-ar-vanligtvis-lakemedel/ http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/

Läs mer

Heta argument mot tobak

Heta argument mot tobak Heta argument mot tobak Hej! Det du håller i din hand är några tips till dig som förälder. Foldern har i huvudsak bara ett syfte att hjälpa dig med argument när du ska prata med ditt barn om tobak och

Läs mer

Handlingsplan. För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun.

Handlingsplan. För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Handlingsplan För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Information till vårdnadshavare och barn/elever. Upprättad

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

Ditt nej gör. Till dig som förälder om barn, ungdomar och tobaksberoende

Ditt nej gör. Till dig som förälder om barn, ungdomar och tobaksberoende Ditt nej gör storskill n ad Till dig som förälder om barn, ungdomar och tobaksberoende Du är betydelsefull! Den här skriften har främst ett syfte att hjälpa dig som förälder med argument när du ska prata

Läs mer

Rökfria skolgårdar November 2013

Rökfria skolgårdar November 2013 November 2013 stockholm.se November 2013 Dnr:2013-7670 Utgivare: Miljöförvaltningen, Hälsoskyddsavdelningen Kontaktperson: Anna-Lena Albin 3 (13) Förord Idag är det känt att tobaksanvändning är skadligt

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2014 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

En drogfri miljö. för barn och unga

En drogfri miljö. för barn och unga En drogfri miljö för barn och unga Denna skrift beskriver vad som gäller kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för grund- och grundsärskolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Välkommen till Mimers Hus. en tobaksfri gymnasieskola. Riktlinjer mot tobak

Välkommen till Mimers Hus. en tobaksfri gymnasieskola. Riktlinjer mot tobak Välkommen till Mimers Hus en tobaksfri gymnasieskola Riktlinjer mot tobak http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/ http://www.kungalv.se/kommun-och-politik/planer-och-styrdokument/alla-styrdokument/

Läs mer

Tobaksförebyggande Förening. En handledning till dig som föreningsledare

Tobaksförebyggande Förening. En handledning till dig som föreningsledare Tobaksförebyggande Förening En handledning till dig som föreningsledare Tobaksförebyggande Förening Tobak är ett av de största hälsoproblem vi har Tobak är, trots stora framgångar i det tobaksförebyggande

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola 1 Inledning Vi i Tyresö kommun bryr oss om våra elever, deras hälsa och framtid. Vad elever gör i skolan och på fritiden hänger

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Mitt barn röker. Innehåll Mitt barn röker. 3 Vägen till att bli rökare 4 Steg 1 Förberedelse 5 Steg 2 Testning 6 Steg 3 Experimentering

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 218 Drogvaneundersökning 218 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola 29 augusti 218 Webb-enkät 461 av 581elever deltog Åk 7: 133/17 Åk 8: 166/28 Åk 9: 16/23 Tobakstrender Årskurs

Läs mer

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!!

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!! Familjen och drogförebyggande fostran Vi vill också ha!!! Som underlag för funderingar kring alkohol och droger Det är bra att samtala med barn om verkningarna hos alkohol och droger i situationer där

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och

Policy mot tobak, alkohol och Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av KF 50/2015-06-24, Dnr 2015/493-620 Reviderad KF 5/ 2018-02-22 Framtagen med stöd av länsgemensam

Läs mer

Kommunen som arbetsgivare

Kommunen som arbetsgivare Kommunen som arbetsgivare - Tobaksfri arbetstid Cecilia Birgersson Utredare Statens folkhälsoinstitut 2010-03-08 Sid 1 Landstingens policys 2010-03-08 Sid 2 Landstingets arbete 2010-03-08 Sid 3 Hur långt

Läs mer

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun 1 (9) Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun Fastställd av referensgruppen, våren 2012 2 (9) Vision Vår vision En tobaksfri framtid i Mörbylånga kommun innebär att ingen av kommande generationer

Läs mer

Sammanställning av drogvaneenkät för gymnasiet

Sammanställning av drogvaneenkät för gymnasiet Sammanställning av drogvaneenkät för gymnasiet Härjedalens kommun läsåret 2017/2018 Sammanställt av Cecilia Hallgren 2018-08-08 INNEHÅLLSFÖRTECKING... 1 1. Inledning... 2 2. Tobaksvanor... 3 4. Alkoholvanor...

Läs mer

TEMA: Droger Mitt namn:

TEMA: Droger Mitt namn: TEMA: Droger Mitt namn: 1 Vad är en drog? Drog är ett medel som ger användaren (den som använder droger) en bra känsla som brukar kallas rus, t.ex. glädje. För att inte förlora detta rus måste användaren

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 218 Ånge kommun Drogvaneundersökning 218 Genomfördes på Minervaskolan, Kordelia friskola och Fränstaskolan den 23-3 augusti 218 227 av 289 elever deltog Årskurs 7: 99 av 13 elever

Läs mer

Hanna Broberg Produk/onsledare och Utbildare

Hanna Broberg Produk/onsledare och Utbildare Hanna Broberg Produk/onsledare och Utbildare !! Över 30 år av tobaksförebyggande arbete 1979 2011 Sverige ett av världens bästa länder på att inte röka! Vuxenbefolkning Män 10% dagligrökare Kvinnor 12%

Läs mer

Möjligheter och utmaningar i. Östergötland hur går vi vidare?

Möjligheter och utmaningar i. Östergötland hur går vi vidare? Möjligheter och utmaningar i Östergötland hur går vi vidare? 2 3 4 5 Östgötamodellen för jämlik hälsa ett samspel mellan individ, miljö och samhälle Individens hälsa - samhällets ansvar? Rökfria utomhusmiljöer

Läs mer

Drogvaneundersökning Ånge kommun

Drogvaneundersökning Ånge kommun Drogvaneundersökning 16 Ånge kommun Drogvaneundersökning 16 Genomfördes på Minervaskolan, Kordelia och Fränstaskolan Tjänstemän, Politiker och representanter från Ånge kommuns Förebyggargrupp var undersökningsledare

Läs mer

Föräldrar är viktiga

Föräldrar är viktiga Föräldrar är viktiga Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar undersöker

Läs mer

Samtal om tobak i skolan

Samtal om tobak i skolan Samtal om tobak i skolan Margareta Pantzar www.psykologermottobak.org Sotis-manualen Metoden i Samtalet om tobak (SOTIS) i skolan togs fram för att stödja, strukturera och effektivisera dialogen kring

Läs mer

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Rökfri arbetstid Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Policy om rökfri arbetstid Riksdagen har antagit fyra etappmål för den nationella folkhälsopolitiken som innefattar: en tobaksfri livsstart från

Läs mer

Drogvaneundersökning 2017

Drogvaneundersökning 2017 Drogvaneundersökning 17 Drogvaneundersökning 17 Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola 11-14 september 17 Webb-enkät för första gången 476 av 64 elever deltog (bortfall: 21,2%) Åk 7: 178 av 2 elever

Läs mer

Tobak? Nej tack! för ett rökritt föreningsliv

Tobak? Nej tack! för ett rökritt föreningsliv Tobak? Nej tack! för ett rökritt föreningsliv Hej! Det du håller i din hand är en hjälp till hur man som förening kan arbeta mot tobak. Det är många olika krafter som drar i våra barns uppmärksamhet -

Läs mer

Barnpolitiken. Regeringen skrev i sin plan att barnkonventionen är viktig.

Barnpolitiken. Regeringen skrev i sin plan att barnkonventionen är viktig. LÄTTLÄST FAKTABLAD Socialdepartementet nr 6 juni 2002 Barnpolitiken FN har en konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. En konvention är regler som många har kommit överens om. I konventionen

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar som används på föräldramöten från förskola till åk9 FÖRSKOLEKLASS - ÅK6

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar som används på föräldramöten från förskola till åk9 FÖRSKOLEKLASS - ÅK6 siffra som motsvarar ditt svar framför dig (siffran dold). När alla valt vänds korten upp. Var och en får sedan berätta varför de valt som Följa med okänd familj Ditt barn säger att hon/han vill följa

Läs mer

Övergripande alkohol- och drogpolicy för alla barn- och ungdomsverksamheter i Botkyrka kommun

Övergripande alkohol- och drogpolicy för alla barn- och ungdomsverksamheter i Botkyrka kommun 1 Övergripande alkohol- och drogpolicy för alla barn- och ungdomsverksamheter i Botkyrka kommun Beslutat i kommunstyrelsen januari år 2005 2 Alkohol- och drogförebyggande arbetet är också ett av målområdena

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Genomfördes 7 mars 16 Totalt externt bortfall 371 av 443 elever deltog (bortfall 16,3%) Externt bortfall i årskurser Åk 7: 137 av 16 elever deltog (bortfall 14,4%) Åk 8: 126 av 151 elever deltog (bortfall

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Drogvaneundersökning 2018

Drogvaneundersökning 2018 Drogvaneundersökning 18 Genomfördes digitalt på högstadiet i Mogaskolan den 5 februari 18. Utomstående funktionärer. Eleverna var inte förberedda. 288 av totalt 334 elever deltog i enkäten (externt bortfall

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2017-08-17 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2018-07-12 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

Hur pratar jag med mitt barn om tobak?

Hur pratar jag med mitt barn om tobak? Hur pratar jag med mitt barn om tobak? Att bli beroende av tobak går mycket snabbare än man tror. Därför är det viktigt att tidigt upptäcka att ditt barn har börjat använda tobak. Vi ger dig tips på vad

Läs mer

Ungdomars drogvanor. Ulrika Billme Drogförebyggande samordnare Kommunledningsförvaltningen

Ungdomars drogvanor. Ulrika Billme Drogförebyggande samordnare Kommunledningsförvaltningen 18-4-19 Ungdomars drogvanor Ulrika Billme Drogförebyggande samordnare Kommunledningsförvaltningen Drogvaneundersökning 17 Strömstiernaskolan Årskurs 7-9 28 augusti 333 av 396 elever deltog (bortfall 15,9

Läs mer

Tobaksförebyggande arbete för barn och unga

Tobaksförebyggande arbete för barn och unga Välkommen till fokusspår 2: Tobaksförebyggande arbete för barn och unga Scandinav Bildbyrå/Leif Johansson Vilken typ av organisation tillhör du som valt att delta på detta fokusspår? Kommun Region/landsting

Läs mer

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Josefin P Jonsson Enheten för tobaksprevention Josefin P Jonsson Vår vision En folkhälsa som stärker

Läs mer

Folkhälsoarbete i Åtvidabergs kommun

Folkhälsoarbete i Åtvidabergs kommun Folkhälsoarbete i Åtvidabergs kommun Nationella målomrm lområden 1. Delaktighet och inflytande i samhället 2. Ekonomiska och sociala förutsf rutsättningar ttningar 3. Barn och ungas uppväxtvillkor 4. Hälsa

Läs mer

7 april Margareta Pantzar. Landstinget i Uppsala län

7 april Margareta Pantzar. Landstinget i Uppsala län 7 april 2014 Margareta Pantzar Landstinget i Uppsala län Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 Innebär en bred opinionsbildning med syfte att inom de närmaste åren (2015) få till stånd ett politiskt beslut

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Tillsyn av tobak och folköl inom Hörby kommun 2008 RAPPORT 2009-1

HÖRBY KOMMUN. Tillsyn av tobak och folköl inom Hörby kommun 2008 RAPPORT 2009-1 Tillsyn av tobak och folköl inom Hörby kommun 2008 RAPPORT 2009-1 MILJÖNÄMNDEN 2009 Inledning Ett tillsynsprojekt har utförts i 21 butiker av miljökontoret, i Hörby kommun. Livsmedels- och hälsoskyddsinspektör

Läs mer

DROGVANE- UNDERSÖKNING GYMNASIET ÅK 2

DROGVANE- UNDERSÖKNING GYMNASIET ÅK 2 DROGVANE- UNDERSÖKNING 25 GYMNASIET ÅK 2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning/bakgrund...3 Sammanfattning av resultat...4,5 Enkätfråga 4 Rökning...6 Enkätfråga 5 Rökning...7 Enkätfråga 6 Rökning...8 Enkätfråga

Läs mer

Att sälja folköl eller tobak

Att sälja folköl eller tobak S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E Att sälja folköl eller tobak Kort information till folköl- och tobakshandlare Vad är folköl? Folköl är en dryck med en alkoholhalt över 2,25 och upp

Läs mer

Innehåll. Inledning 3

Innehåll. Inledning 3 Individ- och familjeförvaltningen Februari 2014 1 2 Innehåll Inledning 3 Tobak 4 Röker du? 4 F du röka för dina föräldrar? 5 Hur f du tag på cigaretter? 6 Susar du? 7 F du snusa för dina föräldrar? 8 Hur

Läs mer

Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan

Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan 2011-05-18 Idrotten som förebild - Drogförebyggande arbete som drivkraft! Vår Idrottsförenings Surahammars IBF Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan Inledning Definition Följande definieras som en

Läs mer

Checklista för konventionen om barnets rättigheter

Checklista för konventionen om barnets rättigheter Print Form Checklista för konventionen om barnets rättigheter Varje beslut som rör barn och ungdomar ska föregås av en bedömning om barns rättigheter tillvaratagits i enlighet med FN:s konvention om barnets

Läs mer

Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017

Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017 Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017 Skolans vision Att kunna erbjuda en rökfri skoltid för alla, såsom elever, personal och besökare på/ till Anders Ljungstedts Gymnasium.

Läs mer

SMOKEFREE- UPPGIFTSBANA

SMOKEFREE- UPPGIFTSBANA SMOKEFREE- UPPGIFTSBANA ANVISNINGAR TILL LÄRAREN 1 Smokefree-uppgiftsbanan är i första hand planerad för årskurs 5 6, men uppgifterna lämpar sig även för högstadieelever. Uppgiftsbanan kan genomföras i

Läs mer