Viseringspolitik som migrationskanal i Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viseringspolitik som migrationskanal i Sverige"

Transkript

1 Europeiska migrationsnätverket, EMN Viseringspolitik som migrationskanal i Sverige Sverige Juni 2011 EMN grundandes genom Rådsbeslut 2008/381/EG och stöds ekonomiskt av den Europeiska Unionen

2 Innehåll 1 Introduktion: syfte och metod Metod Definitioner Policy och legalt ramverk för utfärdandet av viseringar i Sverige Nationell policy och legalt ramverk Särskilda svenska förutsättningar Definition av visering Historisk återblick Viseringspolitiken har två mål att reglera och att ge frihet Prövningen syftar till att undvika visumavhopp Tre beslutsnivåer Regeringens styrning av Migrationsverket Migrationsverkets riktlinjer Utrikespolitiska aspekter Sambandet med anhöriginvandringen Avtal med tredjeland Nya förändringar av viseringspolitik och lagstiftning i en EUkontext Nya förändringar av visumpolitik och lagstiftning vad gäller nationella viseringar Praktisk implementering och organisation Övergripande procedurer i visumhanteringens olika steg Utfärdande av visum för legal invandring särskilda procedurer i visumhanteringens olika steg Nationella regler för inträde för tredjelandsmedborgare Utmaningar och framgångsfaktorer för att främja legal migration Viseringsprocedurer för att förhindra illegal migration Att motverka illegal migration under viseringshanteringen Att förhindra illegal migration genom andra åtgärder under utfärdandet av viseringar Utmaningar och framgångsfaktorer för att förhindra illegal migration Fallstudier Fallstudie I - Kina Syftet med fallstudien Sveriges relation till Kina Bona fide hantering vid ambassaden i Peking Viseringar och migration från Kina Slutsatser för fallstudie Fallstudie II Indien Syfte med fallstudien Sveriges relation till Indien (40)

3 4.2.3 Viseringar och migration från Indien Viseringar som komplement till uppehålls- och arbetstillstånd Slutsatser för fallstudie II Effekter av EU:s politik och lagstiftning Förändringar i utlänningslagen Ökat antal asylsökande som följd av viseringsfrihet VIS-systemet Nationell debatt Statistik Slutsatser Referenser Bilaga (40)

4 3 (40) Sammanfattning Det europeiska migrationsnätverket (EMN) har inom ramen för dess arbetsprogram 2011 i uppdrag att göra en jämförande studie bland EU:s medlemsstater beträffande sambandet mellan visumpolitik och hanteringen av migration, inklusive åtgärder för att förhindra illegal migration. Denna ska bygga på nationella rapporter från samtliga medlemsstater som sedan ska sammanställas till en syntesrapport. Studien ska även ge en bild av policy och lagstiftning och undersöka effekten av särskilda delar av EUregelverket inom området. I Sverige ses viseringar som ett tillstånd för besökare som reser in i Sverige med avsikt att återvända hem efter vistelsen. Är syftet med resan att bosätta sig används i stället uppehållstillstånd. Kravet är då att uppehållstillståndet ska erhållas redan innan inresan. I det svenska systemet används alltså viseringar för besöksresor och vanligtvis inte som kanal för migration. Sverige utfärdar nästan uteslutande Schengenviseringar i enlighet med EU:s viseringskodex. Nationella viseringar förekommer endast i undantagsfall. Sverige har inga bilaterala avtal som påverkar viseringsverksamheten i något tredjeland men lyder under de avtal som slutits på europeisk nivå i likhet med övriga medlemsstater. Sveriges procedurer för visumhantering följer EU:s viseringskodex. Hanteringen sker huvudsakligen på utlandsmyndigheterna som emellertid kan skicka särskilt svåra ärenden för granskning och beslut på Migrationsverket i Sverige. På några platser där särskilda omständigheter råder har specialiserade arbetssätt utvecklats. En metod som särskilt bör lyftas fram är s.k. bona fide hantering av viseringsansökningar vid ambassaden i Peking. Ett antal svenska företag har fått särskild status och därmed tillträde till förenklade procedurer och snabbare hantering. Resultatet är att det blir lättare för kinesiska affärsresanden att ta sig till Sverige. Bona fide hanteringen beskrivs närmare i den första av rapportens två fallstudier. Det pågår även ett mer allomfattande arbete med att underlätta för de sökande. I samband med införandet av nya VIS-systemet införs exempelvis möjlighet att ansöka om visering eller uppehållstillstånd för studier via internet. Utnyttjandet av externa tjänsteleverantörer förutses öka och representation genom andra länder används flitigt för att öka tillgängligheten. När det gäller att motverka illegal migration är ett viktigt redskap ärendehanteringssystemet som gör det möjligt att koppla ihop en sökandes samtliga tidigare ärenden. Därmed kan oseriösa ansökningar upptäckas. Migrationsverket har utfärdat landspecifik viseringspraxis och sprider omfattande landinformation vilket bidrar till kvaliteten i granskningen. Migrationsverket, Rikspolisstyrelsen och bl.a. gränskontrollen vid Arlanda genomför utbildningar om falska dokument på orter där behovet finns. En speciell arbetsmetod som visat sig framgångsrik när är den profilering av

5 4 (40) dokumentgranskningen som utövas vid generalkonsulatet i Sankt Petersburg. Detta innebär att man identifierar trender bland de oseriösa ansökningarna och strategiskt riktar sin granskning efter dessa. Därmed kan illegal migration spåras effektivare även i stora ärendevolymer. Inför framtiden förs vissa diskussioner om att i ökad utsträckning låta personer resa in med visering även när syftet är att bosätta sig och arbeta i Sverige. Syftet vore att möjliggöra en tidigare inresa och åstadkomma förbättrad service. En sådan lösning skulle delvis frångå det svenska systemet som normalt kräver att uppehållstillstånd erhålls innan inresan. Möjligheten utforskas översiktligt i rapportens andra fallstudie där Indien granskas på grund av den omfattande arbetskraftsinvandringen från Indien till Sverige. På ett övergripande plan har den senare tidens förändringar av EU:s policy och regelverk på viseringsområdet lett till förändringar inom tre områden: Utlänningslagen har ändrats för att anpassas till viseringskodexen. Den svenska delen av VIS-systemet innebär stora möjligheter att förbättra handläggningsrutiner. Beslut om viseringsfrihet för medborgare i vissa tredjeländer har inledningsvis inneburit ett ökat antal asylsökande, framförallt från Serbien. 1 Introduktion: syfte och metod Det europeiska migrationsnätverket (EMN) har inom ramen för dess arbetsprogram 2011 i uppdrag att göra en jämförande studie bland EU:s medlemsstater beträffande sambandet mellan visumpolitik och hanteringen av migration, inklusive åtgärder för att förhindra illegal migration. Denna ska bygga på nationella rapporter från samtliga medlemsstater som sedan ska sammanställas till en syntesrapport. Studien ska vidare: Ge en samlad bild av policy och lagstiftning i de olika länderna. Ge en överblick över den praktiska implementeringen och organiseringen av politiken och lagstiftningen som rör viseringar. Detta genom att granska de olika stegen i hanteringen av viseringsansökningar. Ge information om den praktiska implementeringen av de särskilda delar av EU-regelverket inom migrationsområdet som ger medlemsstaterna särskilda skyldigheter gentemot vissa kategorier av tredjelandsmedborgare 1. Utforska sambandet mellan visumpolitik och hantering av migration genom två fallstudier om samarbete med tredjeland. Utforska vilken effekt EU:s policy och regelverk har på nationell politik och lagstiftning. 1 Direktiv 2009/50/EC, direktiv 2003/86/EC, Direktiv 2005/71/EC.

6 5 (40) Presentera statistik om viseringar. Dra slutsatser om vilket samband det finns mellan visumpolitik och hanteringen av migration. I den svenska nationella rapporten är en central punkt att beskriva det svenska systemet där viseringar har ett mycket begränsat samband med invandring. Studiens målgrupp är beslutsfattare och tjänstemän som är engagerade i viseringar och migrationspolitik på nationell eller europeisk nivå, samt organisationer och privatpersoner med intresse inom området. 1.1 Metod Studien har tagits fram utifrån gemensamma specifikationer som utarbetats av EMN 2. Detta för att möjliggöra jämförelser mellan EU: s medlemsstater. Specifikationerna anger vilka frågor som studien ska besvara liksom övergripande disposition, definitioner och avgränsningar. Ett antal tidigare studier ligger till grund för denna rapport, bl.a. Laws for Legal Immigration in the 27 EU Member States 3 som ger en överblick av de juridiska ramverken i de olika EU-länderna. Den svenska delen av studien har tagits fram av sakkunniga inom Migrationsverket i samarbete med den nationella kontaktpunkten för EMN. Samråd har även skett med sakkunniga på Justitiedepartementet och polisen (främst gränskontrollen och Kriminalunderrättelsetjänsten). Information har samlats in i form av offentligt material såsom lagar, propositioner och statens offentliga utredningar. Därtill har även använts underlag i form av rapporter från andra organisationer, interna utredningar och arbetspapper. En viktig informationskälla har varit intervjuer med nyckelpersoner inom Migrationsverket, Justitiedepartementet, polisen samt ambassaderna i Islamabad, New Delhi och Peking. Statistik om viseringar och uppehållstillstånd har samlats in främst genom utdrag ur Migrationsverkets ärendehanteringssystem. Systemet har emellertid inte varit i drift under hela den tioårsperiod som efterfrågas i studiespecifikationerna. För de tidigare årtalen används därför siffror från utlandsmyndigheternas manuellt inrapporterade statistik. Här återfinns tyvärr inte den detaljgrad som efterfrågas. Statistik om avvisningar/utvisningar kommer från Rikspolisstyrelsen till vilken de lokala polismyndigheterna rapporterar in statistik. Även här 2 Specifications for EMN Study Visa Policy as Migration Channel, Final Version: 31 st March IOM, 2009.

7 6 (40) saknas den detaljgrad som studiespecifikationerna anger. Mer information om detta finns i bilaga Definitioner I denna studie används EMN:s begrepp och definitioner som de angivits i EMN:s glossary 4. För den svenska delen av studien bör emellertid särskilt följande begrepp och förkortningar nämnas. Arbetstillstånd C-visering D-visering EMN Uppehållstillstånd Utlandsmyndighet Tillstånd att arbeta i Sverige. Tillstånd för inresa och vistelse i högst tre månader under en sexmånadersperiod som utfärdas i enlighet med viseringskodexen. Kallas även Schengenvisering. Tillstånd för inresa och vistelse i mer än tre månader och högst ett år som utfärdas i enlighet med svensk lagstiftning. Kallas även nationell visering. European Migration Network. Tillstånd att resa in i och vistas i Sverige. Tillståndet kan vara tidsbegränsat eller utan tidsbegränsning. Ambassad eller karriärkonsulat (kan även innebära representation eller delegation). 4 EMN Glossary, EMN:s hemsida.

8 7 (40) 2 Policy och legalt ramverk för utfärdandet av viseringar i Sverige 2.1 Nationell policy och legalt ramverk Särskilda svenska förutsättningar Några särskilda förutsättningar påverkar Sveriges politik, lagstiftning och ärendehantering när det gäller viseringar. Till att börja med så är den svenska förvaltningen uppbyggd av självständiga förvaltningsmyndigheter. Detta slås fast i grundlagen. Ingen minister eller offentlig myndighet får bestämma hur en förvaltningsmyndighet ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag. Bestämmelsen gäller även riksdagen och kommuners styrande organ. Detta innebär att Justitiedepartementet som ansvarar för viseringspolitiken har ett mycket begränsat inflytande över den operativa ärendehanteringen. Olika delar av den statliga verksamheten är organiserad på olika sätt. Exempelvis är Migrationsverket, inklusive dess lokala kontor, organiserat som en nationell enhet. Polisen är däremot uppdelad i regionala enheter med relativt hög grad av självstyre. Vad gäller det juridiska ramverket inom migrationsområdet så är det i Sverige relativt centraliserat. I EMN:s rapport Organisation of Asylum and Migration Policies in the EU Member States (2010) konstateras att EUländernas nationella lagstiftning om migration, asyl och viseringar kan delas in i två kategorier. Några länder utvecklar ett paket av olika lagar som täcker olika aspekter av migrationen. Andra har en eller två bredare lagar. Sverige hör till den senare gruppen och den centrala nationella lagen om migration, asyl och viseringar är utlänningslagen (2005:716). Därtill kommer utlänningsförordningen (2006:97) som fastställts av regeringen. Utöver de nationella regelverken har Sverige även omfattande EUlagstiftning att ta hänsyn till, exempelvis viseringskodexen. Inom Regeringskansliet är det Justitiedepartementet som har ansvaret för frågor inom migrationsområdet och som styr Migrationsverket. När det gäller ärendehanteringen har Migrationsverket det huvudsakliga ansvaret för mottagandet av asylsökande samt för uppehålls- och arbetstillstånd och viseringar. Vad gäller visum sker hantering och beslut i en absolut majoritet av ärendena på ambassad eller konsulat. Utlandsmyndigheterna har dock möjlighet att överlämna tveksamma fall till Migrationsverket för bedömning.

9 8 (40) Den svenska polisen har det centrala ansvaret för gränskontrollen. Tullen och Kustbevakningen kan i vissa fall assistera polisen med kontroll av medborgare från tredje land vid gränsövergång in i eller ut ur Sverige. Som beskrivs utförligare i avsnitt ser Sverige viseringar som ett tillstånd för besökare som reser in i Sverige med avsikt att återvända hem efter vistelsen. Är syftet med resan att bosätta sig används i stället uppehållstillstånd. Kravet är att ett sådant ska erhållas redan innan inresan. Uppehållstillstånd ges huvudsakligen till personer som vill flytta till en nära släkting i Sverige, för personer som kommer för att arbeta och för studenter. För personer som ska arbeta krävs vanligtvis också ett arbetstillstånd. Beslut om uppehålls- och arbetstillstånd fattas vanligtvis av Migrationsverket på grundval av intervjuer som genomförs av en ambassad eller ett konsulat. Vissa beslut om tillstånd för besök och studier kan dock tas av ambassad eller konsulat. Dessa får emellertid inte besluta om avslag, utan måste lämna över ärenden som de bedömer inte kan beviljas till Migrationsverket. I och med att handläggningen av uppehålls- och arbetstillstånd till största delen sker efter svenska regelverk så gäller andra krav än för C-viseringar Definition av visering Tidigare föreskrev den svenska utlänningslagen att en visering är ett tillstånd att resa in i och vistas i Sverige under en viss kortare tid. Efter att viseringskodexen trätt i kraft har lagen ändrats så att tidigare beskrivning tagits bort. I stället sägs att en utlänning som reser in i eller vistas i Sverige ska ha Schengenvisering eller nationell visering (2 kap. 3 ). Med Schengenvisering, eller C-visering som denna också benämns, menas en visering som utfärdas enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 810/2009 av den 13 juli 2009 om införande av en gemenskapskodex om viseringar (viseringskodex). Viseringskodexen definierar visering som ett tillstånd som utfärdats av en medlemsstat för transitering genom eller en planerad vistelse inom medlemsstaternas territorium som inte varar mer än tre månader under en sexmånadersperiod från och med dagen för första inresan till medlemsstaternas territorium, eller transitering genom de internationella transitområdena på flygplatser i medlemsstaterna. Nationell visering, så kallad D-visering, får utfärdas om särskilda skäl föreligger. En sådan får endast beviljas för längre tid än tre månader, dock högst ett år. Särskilda skäl kan exempelvis röra sig om nära släktingar som önskar vistas här i landet för släktbesök längre tid än tre månader eller affärsbesök (prop. 2004/05:170 s. 272 f). Schengenviseringar benämns även C-viseringar och nationella viseringar D-viseringar.

10 9 (40) Utöver dessa finns även A-visering, vilket är en visering för flygplatstransitering som vissa Schengenländer kräver för medborgare från särskilda tredjeländer. B-viseringar var transitviseringar som slutade utfärdas i Schengenstaterna när viseringskodexen trädde i kraft. A- och B- viseringar ligger utanför ramen för denna studie. Enligt definitionerna i europeisk och svensk lagstiftning kan alltså viseringar ses som ett tillstånd som ges för ett tidsbegränsat besök i landet. Visering kan ges av olika skäl, släktbesök, affärsbesök, kulturellt- eller idrottslig utbyte, turistbesök etc. Härtill förkommer även flygtransitvisering. Avsikten ska vara att återvända till hemlandet efter vistelsen. Lagstiftningen innebär att Sverige inte kan utfärda visering om skälen med vistelsen är att bosätta sig i Sverige. I sådana fall krävs i stället uppehållstillstånd. Ett sådant ska vara ordnat innan inresan enligt bestämmelserna i den svenska utlänningslagen. Undantag görs endast för de i lagen uppräknade kategorierna. Om en person beviljats uppehållstillstånd behövs ingen visering för inresa till Sverige. Sammanfattningsvis kan sägas att viseringar i det svenska systemet används som kanal för besök, men inte för migration. Trots detta kan viseringar i vissa fall utgöra ett indirekt stöd för migrationen (se avsnitt ) Historisk återblick Under senare delen av 1800-talet och fram till tiden för första världskriget upprätthöll Sverige principen om fritt folkutbyte mellan länderna. En utlänning kunde då fritt resa in i landet, uppehålla sig här utan tillstånd och arbeta i princip utan begränsning. År 1914 kom en lag angående förbud för utlänningar att vistas i Sverige. Denna innehöll emellertid inga generella förbud utan tog sikte på kriminella eller asociala utlänningar. Under andra världskriget införde Sverige viseringsskyldighet för alla utlänningar som ett led i utlänningskontrollen. Efter krigsslutet inleddes en utveckling där medborgare i allt fler stater blev viseringsfria. Strävan var att viseringsfrihetsavtal så småningom skulle kunna ingås med så många stater som möjligt. Denna utveckling bröts år 1976, då Sverige återinförde viseringsskyldighet för medborgare i Turkiet i syfte att minska det stora invandringstrycket från framför allt assyrier/syrianer. Viseringsskyldighet har därefter återinförts för medborgare i en rad länder. Sverige trädde in i Schengensamarbetet Viseringspolitiken har två mål att reglera och att ge frihet Viseringspolitiken har som mål att vara ett stöd för den reglerade invandringen och samtidigt medge så stor frihet som möjligt för rörelser

11 10 (40) över gränserna. Detta gäller i fråga om såväl släktkontakter som kommersiella och kulturella förbindelser. Efter att viseringskodexen trätt i kraft ligger viseringspolitiken ur ett svenskt perspektiv nästan uteslutande på europeisk nivå. Nationella viseringar används sällan och grundtanken med dem är densamma som med Schengenviseringarna tidsbegränsade besök. Således sker för närvarande ingen särskild policyutveckling kring nationella viseringar. Trots detta finns dock uppenbara kopplingar mellan visumpolitik och utrikespolitik. Visum kan även ses som visst komplement till anhöriginvandring, vilket diskuteras mer utförligt nedan Prövningen syftar till att undvika visumavhopp En viseringsansökan ska inte bifallas om det kommer fram uppgifter som tyder på att syftet med resan egentligen är att bosätta sig i Sverige. Migrationsverket ska således göra en bedömning av risken att den sökande, på grund av personliga eller andra förhållanden, inte har för avsikt att återvända till hemlandet. För viseringssökande från länder där "avhoppen" erfarenhetsmässigt är många och där återtagande av icke skyddsbehövande möter problem gör Migrationsverket en mer restriktiv bedömning än för sökande från andra länder. Myndigheten gör också en bedömning av besökets angelägenhetsgrad, möjligheten att genomföra en eventuell avvisning eller utvisning samt en kontroll av att utlänningen inte finns upptagen på spärrlista Tre beslutsnivåer Tre beslutsnivåer är aktuella när det gäller beslut om visering: regeringen, Migrationsverket samt utlandsmyndigheterna/migrationsverkets visumenhet. Undantag från kravet på visering får föreskrivas av regeringen utöver vad som anges i rådets förordning (EG) nr 539/2001 av den 15 mars 2001 om fastställande av förteckningen över tredje länder vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredje länder vars medborgare är undantagna från detta krav. Undantagen finns angivna i utlänningsförordningen. Regeringen har i övrigt ingen befattning med viseringsärenden. Allmänna riktlinjer för beslut i viseringsärenden samt landspecifik viseringspraxis har utfärdats av Migrationsverket (se 2.1.8). När det gäller besluten i enskilda viseringsärenden fattas de huvudsakligen av utlandsmyndigheterna men i vissa fall också av Migrationsverket. Beslut i viseringsärenden kan överklagas till migrationsdomstol.

12 11 (40) Regeringens styrning av Migrationsverket Regeringens styrning av Migrationsverket utövas genom förordningar, budget, myndighetsinstruktion och regleringsbrev samt genom den årliga resultatdialogen. Någon särskild kontroll av Migrationsverkets riktlinjer och praxis för viseringar utövas inte av regeringen Migrationsverkets riktlinjer Migrationsverkets aktuella allmänna riktlinjer för viseringar utfärdades Riktlinjerna hänvisar till de EU-regelverk som gäller inom området. Därutöver ger riktlinjerna utlandsmyndigheterna samt handelskontoret i Taipei bemyndigande att besluta om D-viseringar. Vilka myndigheter som får utfärda C-viseringar framgår av viseringskodexen. I riktlinjerna finns också regler för hur och i vilka fall ärenden får lämnas över från utlandsmyndigheter eller polismyndighet till Migrationsverket och utlandsmyndigheterna uppmanas att regelbundet rapportera om viseringsfrågor. Utöver de allmänna riktlinjerna sammanställer Migrationsverket även landspecifik viseringspraxis. Denna distribueras genom Lifos som är ett system för landinformation. I och med att beslut i viseringsärenden nu kan överklagas blir domstolarna de myndigheter som bestämmer rättslig praxis. Migrationsverket förutses emellertid även fortsättningsvis få en central roll vad gäller att sprida information och tolka domar genom rättsliga ställningstaganden Utrikespolitiska aspekter Sveriges visumpraxis och servicenivå i samband med viseringar är en del av landets ansikte utåt och har därmed också en utrikespolitisk betydelse. Politiska, kulturella och ekonomiska förbindelser påverkas. En restriktiv visumpraxis kan innebära störningar i förhållande till vissa länder. Därtill kan visumpolitik användas som en utrikespolitisk markering för att stödja eller motsätta sig utvecklingen i ett annat land. I och med att Sverige i huvudsak utfärdar C-viseringar bevakar Sverige det utrikespolitiska perspektivet i viseringsfrågor främst på europeisk nivå. Viseringars betydelse för handeln uppmärksammas allt mer. Här rör det sig om att inom regelverken erbjuda snabb och enkel inresa till Sverige för svenska företags kunder, anställda och andra kontakter i utlandet. Detta diskuteras utförligare i avsnitt Sambandet med anhöriginvandringen En statlig utredning (Flyktingpolitiska kommittén) framhöll för några år sedan att en restriktivare reglering av anhöriginvandringen kan medföra svårigheter att upprätthålla släktförbindelser och att en generös viseringspolitik i sådana lägen kan undanröja en del oönskade effekter som försvårar

13 12 (40) mänskliga kontakter. Släktbesök borde enligt kommittén betraktas som naturliga inslag i livsföringen 5. Iakttagelserna är fortfarande giltiga. 2.2 Avtal med tredjeland Sverige, liksom övriga Schengenstater, följer de viseringsförenklingsavtal som ingåtts mellan EU och Georgien, Ryska federationen, Ukraina, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Montenegro, F.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Moldavien. Avtalet med Georgien gäller fr.o.m. våren 2011 och avtalet med Ryssland trädde i kraft juni Övriga avtal trädde i kraft i januari Syftet med avtalen är att förenkla utfärdandet av viseringar för vistelser på högst 90 dagar per halvår och berör inte den som avser att bosätta sig i Sverige. Vid inträdet i Schengensamarbetet hade Sverige redan ett antal bilaterala avtal med tredjeländer. Enligt Schengenregelverket gäller sådana avtal även efter inträdet. Flera av dessa överenskommelser är alltså fortfarande gällande i formell mening, men de har liten eller ingen praktisk betydelse. Avtal om t.ex. viseringsfrihet har succesivt ersatts av motsvarande regler eller avtal på EU-nivå. 2.3 Nya förändringar av viseringspolitik och lagstiftning i en EU-kontext Den senare tidens förändringar av EU:s policy och regelverk på viseringsområdet har bl.a. lett till förändringar av utlänningslagen. Vidare innebär anpassningen som görs av det svenska ärendehanteringssystemet Wilma för att fullgöra Sveriges ansvar enligt VIS-förordningen 6 även en rad andra förbättringar. Teknik har exempelvis utvecklats för att ge personer möjlighet att ansöka om viseringar och uppehållstillstånd för studenter på Internet. Beslut om viseringsfrihet för medborgare i vissa tredjeländer har lett till ett ökat antal asylsökande, framförallt från Serbien. Förändringarna beskrivs närmare i kapitel 5. Vad gäller annan europeisk lagstiftning om inresa och vistelse för särskilda grupper så tillämpas rådets direktiv 2005/71/EG 7 och 2004/114/EG 8 genom utfärdande av uppehållstillstånd. För direktivet 2005/71/EG så har implementeringen bl.a. skett genom nya bestämmelser i utlänningsförord- 5 Svensk flyktingpolitik i ett globalt perspektiv, SOU 1995:75 6 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2008 av den 9 juli 2008 om informationssystemet för viseringar (VIS) och utbytet mellan medlemsstaterna av uppgifter om viseringar för kortare vistelse (VIS-förordningen). 7 Rådets direktiv 2005/71/EG av den 12 oktober 2005 om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. 8 Rådets direktiv 2004/114/EG av den 13 december 2004 om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för studier, elevutbyte, oavlönad yrkesutbildning eller volontärarbete.

14 13 (40) ningen 9. Emellertid har inget av direktiven påverkat regelverken kring viseringar. Rådets direktiv 2009/50/EG av den 25 maj 2009 om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning (blåkortsdirektivet) är ännu inte fullt implementerat. Även här kommer det emellertid handla om uppehållstillstånd och reglerna för viseringar påverkas inte. 2.4 Nya förändringar av visumpolitik och lagstiftning vad gäller nationella viseringar Att en medlemsstat kan utfärda nationella viseringar följer av Europaparlamentets och rådets förordning EU nr 265/2010 av den 25 mars 2010 om ändring av konventionen om tillämpning av Schengenavtalet och av förordning (EG) nr 562/2006 vad gäller rörlighet för personer med visering för längre vistelse. Förordningen anger att viseringar för vistelser som överstiger tre månader ska vara nationella viseringar utfärdade av någon av medlemsstaterna i enlighet med dess nationella lagstiftning eller unionslagstiftningen. Viseringar för längre vistelser ska ha en giltighetstid på högst ett år och ger rätt till fri rörlighet på samma sätt som Schengenviseringar. Viseringskodexen har föranlett justeringar av det svenska regelverket kring nationella viseringar. Tidigare föreskrev utlänningslagen att nationell visering kunde utfärdas för kortare tid än tre månader. Om särskilda skäl förelåg kunde emellertid även nationell visering utfärdas för en period upp till ett år. Denna ordning ansågs inte förenlig med viseringskodexen som heltäckande reglerar visering för kortare vistelser 10. Utlänningslagen har därför ändrats så att nationell visering enbart får utfärdas för en period som är längre än tre månader och högst ett år. Liksom förut gäller fortfarande att det måste finnas särskilda skäl för att en nationell visering ska komma i fråga 11. Förändringen får som effekt att ytterligare rättslig kompetens och policyutrymme flyttas till EU-nivå. 9 Närmare bestämt 4 kap. 7 a och b utlänningsförordningen. 10 Prop. 2010/11: kap. 4 utlänningslagen.

15 14 (40) 3 Praktisk implementering och organisation 3.1 Övergripande procedurer i visumhanteringens olika steg Ansökan Sveriges hantering av ansökningar om visering följer artikel 5-20 i viseringskodexen. I själva handläggningsprocessen deltar utlandsmyndigheterna samt i vissa fall Migrationsverket. Särskilt svårbedömda ärenden kan skickas vidare från utlandsmyndigheterna till Migrationsverkets visumenhet. Från och med den 1 juli 2011 erbjuder svensk lagstiftning möjligheten att använda externa tjänsteleverantörer i enligt med artikel 43 i viseringskodexen. Sverige tar även emot viseringar som lämnas in genom kommersiella mellanhänder enligt artikel 45 i viseringskodexen. På 82 orter representeras Sverige av andra Schengenländer och på 55 orter representerar Sverige andra. I och med att den nya nationella utlänningslagen trätt i kraft kan numera länder som representerar Sverige även tillåtas fatta beslut om avslag. Det är i undantagsfall även möjligt att få visering utfärdad vid gränsövergång i enlighet med artikel 35 och 36 i viseringskodexen. Möjligheten att söka visering vid gränsövergång har tidigare ofta utnyttjats av sjömän. Under år 2010 tog gränspolisen emot över sådana ansökningar. Nu har kraven skärpts avsevärt för att bättre stämma överens med viseringskodexen. Om visering ska kunna beviljas vid gränsövergång kräver viseringskodexen att den sökande inte ska ha haft möjlighet att ansöka om visering vid svensk utlandsmyndighet i ett tidigare skede. Ofta fordras dokumentation eller intyg från arbetsgivaren om att ingen sådan möjlighet funnits. Möjligheten att få en visering utfärdad vid gränskontrollen nyttjas även av andra inresande som inte haft möjlighet att söka visering på förhand. Exempelvis kan det gälla brådskande besök hos sjuk familjemedlem boende i Sverige. I sådana fall beviljas vanligtvis visering. Omfattande teknikutveckling sker i samband med att den nationella delen av VIS-systemet utvecklas och rullas ut. Vid ett 15-tal utlandsmyndigheter pågår pilotverksamhet med e-ansökningar och bokning samt betalning över internet för visum och uppehållstillstånd för studenter. Under hösten 2011 ska denna teknik rullas ut till alla utlandsmyndigheter som är i behov av den. Inlämningen av ansökan om D-visering sker i grunden på samma sätt som C-viseringar. Dock används D-viseringar endast i särskilda fall (se avsnitt 2.1.2) varför det rör sig om dokument och procedurer anpassade för just dessa situationer. Även vid D-viseringar måste den sökande betala en avgift,

16 15 (40) och han eller hon måste ha pass. Kraven på giltighetstid för passet är emellertid något mildare än de som gäller enligt viseringskodexen. Granskning Granskning och bedömning av ansökningar sker enligt artikel i viseringskodexen. Säkerhetskontroll sker genom registerslagning i SIS, intervjuer samt mer ingående dokumentkontroll som kan innehålla noggrann granskning av pass samt stickers, kontakt med bank och arbetsgivare och dylikt beroende på vad som är lämpligt för orten. I avsnitt beskrivs närmare hur Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg använder profilering för att avslöja felaktiga ansökningar och fallstudien i avsnitt 4.1 granskar hur man i Peking inlett samarbete med några företag för att underlätta ansökningsprocesserna. Inför Schengeninträdet försågs de utlandsmyndigheter som har migrationsverksamhet med utrustning för kontroll av dokument. Nyligen har Utrikesdepartementet investerat i nya UV-lampor och luppar till de utlandsmyndigheter som behöver detta. En utmaning är att nå ut med utbildningsinsatser så att både utsänd och lokalanställd personal får de kunskaper som krävs för att kunna använda utrustningen. Utlandsmyndigheterna genomför även kontroller i Sverige. Det kan röra sig om utdrag ur bolagsregister och kontroll hos de företag som stått för inbjudan. När det är relevant kontaktas universitet och domstolar. Utbildning om falska dokument genomförs fr.o.m. i år av Frontex. Sverige utför emellertid också egna utbildningsinsatser. Rikspolisstyrelsen gör regionala insatser där gränskontroll, flygbolag och ambassadpersonal samlas för utbildning. Andra polismyndigheter har också genomfört utbildningar, t.ex. polisen på Arlanda och i Göteborg. Sveriges migrationsexperter (tidigare migrationsattachéer) ingår i ett nätverk med andra s.k. imigration liason officers (ILO) för utbyte av information bl.a. om hur illegal migration kan förhindras. Till skillnad från C-viseringar är svenska D-viseringar nästan uteslutande familjerelaterade. Således krävs en annan typ av dokument och en annan slags kontroll. Exempelvis görs särskilda kontroller av inbjudan och man begär vanligtvis familjebevis från hemlandet. En särskild blankett används och det ställs inte samma innehållsmässiga krav som viseringskodexen föreskriver. Till exempel krävs ingen reseförsäkring, ingen biometri och inget konsultationskrav råder. Sverige kräver inga särskilda medicinska undersökningar vare sig det gäller C- eller D-viseringar. Det går sedan tidigare att begära att ett viseringsärende omprövas med stöd i förvaltningslagen. Sedan den 5 april går det även att överklaga ärenden om C-viseringar till förvaltningsdomstol. D-viseringar kan omprövas men inte överklagas.

17 16 (40) Ankomst, vistelse och utresa Gränskontrollen kontrollerar personer på väg in i Sverige enligt bl.a. artikel 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 562/2006 av den 15 mars 2006 om en gemenskapskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna). Regelmässigt kontrolleras personens identitet, om personen är registrerad i SIS och att resedokumenten är korrekta. I vissa fall görs en noggrannare granskning, exempelvis av referenser, sjukförsäkring och resepengar. Nekas en person inträde kan den överklaga, men ofta söker personen i stället asyl. Vid sådana tillfällen samarbetar polisen med personal från Migrationsverket. Tullverket och Kustbevakningen deltar också i kontrollen av Sveriges yttre gränser. Samverkan med polisen sker, även om särskilt Tullverket huvudsakligen utför andra uppgifter. Kustbevakningen har polisiära befogenheter till havs. Polismyndigheter genomför viss inre utlänningskontroll. Migrationsverket deltar normalt inte, förutom när det gäller att återkalla visum för personer som behöver utvisas. Om en utlänning som vistas i Sverige begår ett brott så är det polisen som registrerar detta i SIS. Förlängning av visering kan ske enligt artikel 33 i viseringskodexen. Ansökan sker i sådana fall hos Migrationsverket. D-visering kan inte förlängas utan personen får i stället söka uppehållstillstånd för besök (i särskilda fall kan personen även ansöka om uppehållstillstånd för arbete). Vid utresa kontrollerar gränspolisen om visumets tidsramar hållits och personernas pass får en stämpel om de reser ut ur Schengenområdet. I fall en person stannat i Sverige längre än vad viseringen tillåter registrerar gränspolisen detta i ett system som även Migrationsverket har tillgång till. SIS-spärr registreras vanligtvis inte enbart på grund av att en person har stannat för länge utan kräver grövre brott. I enlighet med viseringskodexen går det att överklaga beslut om att upphäva eller återkalla viseringar. Däremot kan man inte överklaga beslut om förlängning av visering. Möjligheterna att överklaga är i övrigt samma som i tidigare delar av processen. För procedurerna kring ankomst, vistelse och utresa gäller i stort sett samma rutiner både när det när det rör sig om C- och D-viseringar.

18 17 (40) 3.2 Utfärdande av visum för legal invandring särskilda procedurer i visumhanteringens olika steg Nationella regler för inträde för tredjelandsmedborgare En utlänning som reser in i eller vistas i Sverige ska enligt huvudregeln i 2 kap. 3 utlänningslagen ha en Schengenvisering eller en nationell visering, om han eller hon inte har uppehållstillstånd eller ställning som varaktigt bosatt. Den övervägande delen av de viseringar som Sverige utfärdar är Schengenviseringar, dvs. C-viseringar som utfärdas enligt viseringskodexen. I 3 kap. 4 andra stycket utlänningslagen regleras sådana nationella viseringar som brukar benämnas D-viseringar. Dessa får bara utfärdas om särskilda skäl föreligger. När bestämmelsen om nationell visering för längre vistelser infördes så anfördes att särskilda skäl exempelvis kunde vara att det rör sig om nära släktingar som önskar vistas här i landet för släktbesök längre tid än tre månader eller affärsbesök 12. Om syftet är att bosätta sig i Sverige krävs uppehållstillstånd. Ansökan om detta ska ske redan i ursprungslandet och tillstånden utfärdas genom de svenska utlandsmyndigheterna. Samma prövning för uppehållstillstånd gäller oavsett om den sökande kommer från ett land som vanligtvis ges viseringsfritt tillträde till Schengenområdet eller inte. I fall en person har erhållit uppehållstillstånd så räcker det dokumentet för inresa till Sverige och ingen visering krävs. Huvudregeln är således att C och de mer sällan förekommande D- viseringarna används för besök, medan uppehålls- och arbetstillstånd används för legal invandring. Det scenario 3 som beskrivs i studiespecifikationen är normalfallet för Sverige. När uppehållstillstånd utfärdats krävs inget visum för inresa, varför tredje punkten i beskrivningen av scenariot inte går att tillämpa. I särskilda fall har även scenario 2 relevans. För en tredjelandsmedborgare som rest in i Sverige med C eller D-visering är det möjligt att på plats söka om arbetstillstånd om personen finner en arbetsgivare som vill anställa henne eller honom. Dock krävs att arbetsgivaren inte kan avvara den sökande under den tid det normalt skulle tagit att resa tillbaka för att ansöka om arbetstillstånd från hemlandet. Detta förfarande innebär indirekt att viseringen har varit en förutsättning för arbetstillståndet. För att en person ska beviljas visum krävs emellertid alltid att syftet med resan är ett besök och att avsikten är att återvända efter avslutad vistelse. Situationen som här beskrivits är således ett särfall. Personer från tredjeland som är familjemedlemmar till EU/EES-medborgare kan tack vare 12 Prop. 2004/05:170 s

19 18 (40) Rörelsefrihetsdirektivet 13 söka uppehållstillstånd (och i vissa fall arbetstillstånd) efter att ha rest till Sverige. Detta är det andra fallet när visering kan vara ett förstadium till bosättning. För denna grupp är viseringen emellertid av mer formell karaktär. Både vad gäller de som efter inresa söker arbetstillstånd och familjemedlemmar till EU/EES-medborgare rör det sig om C-viseringar Utmaningar och framgångsfaktorer för att främja legal migration Tidigare har den svenska lagstiftningen inte tillåtit Schengenländer som representerar Sverige att besluta om avslag på viseringsansökningar. Nu har emellertid utlänningslagen ändrats så att detta blir möjligt. Förändringen förenklar samarbetet och gör det möjligt att finna representationslösningar på fler orter. För att bidra till snabbare handläggning vid representation har de nordiska länderna tillsammans tagit fram ett system för att säkert kunna skicka ärenden elektroniskt till varandra. Systemet heter Nordic Mail. När VISsystemet rullas ut kommer dess möjlighet att skicka meddelanden fylla denna funktion för visum, men Nordic Mail förutses spela en fortsatt roll när det gäller uppehållstillstånd. Migrationsverket strävar efter att lägga ut fullgod information om vad som krävs för visering och olika typer av uppehållstillstånd på sin hemsida. Detta är en del av ett större arbete som handlar om att göra processen enklare för de sökande. Möjlighet till e-ansökan har införts för visum och vissa typer av uppehållstillstånd på ca 15 utlandsmyndigheter. Utöver att fylla i själva ansökan finns även möjlighet att betala och boka besökstid över Internet. Systemet ska under hösten rullas ut till alla utlandsmyndigheter med behov av det. Detta förväntas underlätta processen både för utlandsmyndigheten och för den sökande. E-ansökan innebär dessutom en möjlighet för referenspersoner att hjälpa den sökande med att fylla i den digitala ansökan. En viktig komponent för att höja kvaliteten och effektiviteten i den svenska ärendehanteringen har varit det integrerade IT-systemet Wilma. Detta innebär att ärenden lätt kan vidarebefordras och kopplas ihop med uppehållstillstånds- och medborgarskapsärenden. 13 Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/38/EG av den 29 april 2004 om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier och om ändring av förordning (EEG) nr 1612/68 och om upphävande av direktiven 64/221/EEG, 68/360/EEG, 72/194/EEG, 73/148/EEG, 75/34/EEG, 75/35/EEG, 90/364/EEG, 90/365/EEG och 93/96/EEG.

20 19 (40) Experter och internationellt samarbete För att höja kvaliteten och servicenivån i handläggningen har Migrationsverket nio stycken utsända migrationsexperter (tidigare migrationsattachéer) med regionalt ansvar. Dessa ska bidra till att inhämta och sprida information, utveckla rutiner och på andra sätt utveckla verksamheten. En viktig aspekt av deras arbete är insatser för att förkorta handläggningstider och förbättra kundbemötandet. Migrationsexperterna deltar även i det lokala Schengensamarbetet, vilket är en viktig kanal för att sprida information och förbättra verksamheten. En särskild funktion på Migrationsverket, utlandsmyndigheter samordning (UM-SAM), har bl.a. ansvar för att stödja det lokala samarbetet, sprida anteckningar och ge återkoppling till utlandsmyndigheterna. De nordiska ländernas utrikesförvaltningar har regelbundna möten för att bl.a. utveckla sitt samarbete vad gäller lokalsamverkan. Detta samarbete har växt på senare år och rutinerna förbättras hela tiden för att man tillsammans ska kunna finna fler effektiva lokallösningar. På så sätt byggs en mer omfattande regional täckning på ett kostnadseffektivt sätt. I dessa sammanhang diskuteras även samarbetet på viseringsområdet. Bona fide-hantering av viseringsansökningar i Peking Sveriges ambassad i Peking har skapat ett system med bona fide-hantering av ansökningar om visering för utlänningar som är anställda vid svenska företag i Kina. Detta beskrivs närmare i fallstudien i avsnitt 4.1. Tack vare att företag som getts bona fide-status informeras om vad som förväntas är ansökningarna oftast korrekt förberedda och lätta att hantera. Avhoppsrisken är mindre och ansökningarna hanteras genom en förenklad process. Detta underlättar för den sökande och bidrar till det ekonomiska utbytet mellan Sverige och Kina. I dagsläget har 17 svenska företag bona fide-status vid ambassaden i Peking. 3.3 Viseringsprocedurer för att förhindra illegal migration Att motverka illegal migration under viseringshanteringen Ansökan Grundläggande för hanteringen av ansökan är dokumentkontroll av olika grad beroende på ansökans karaktär. Dessutom görs alltid kontroll i SIS och i svenska system om personen varit i Sverige förut. Sverige kräver däremot inte straffrihetsintyg från hemlandet. Förutom det som står i Schengenmallen krävs ingen declaration of good will och normalt ställs heller inga

21 20 (40) krav på att den sökande ska visa upp en returbiljett. Detta är emellertid beroende av vilka dokument som det lokala Schengensamarbetet och kommissionen har kommit fram till ska krävas på just den orten. Sverige kräver inga särskilda hälsoundersökningar av den sökande. Granskning Svenska utlandsmyndigheter tar kontakt med annan medlemsstats utlandsmyndighet om denna exempelvis tidigare avslagit en ansökan från en person som nu sökt visering vid den svenska utlandsmyndigheten. Vanligtvis syns detta på passet där stämpling ska ske när en viseringsansökning prövas enligt artikel 20 i viseringskodexen. Sverige låter inte de sökande deponera pengar. Kontroller genomförs emellertid genom att sökande får visa upp kontanter eller kontoutdrag, eller genom att referenten garanterar försörjningen. Bedömningen av risken för avhopp underlättas genom ärendesystemet Wilma som låter handläggaren se en individs alla tidigare ärenden i samma system. Således kan handläggare t.ex. enkelt se om en person som söker visering tidigare har sökt asyl eller uppehållstillstånd i Sverige. En särskild utmaning i samband med detta är Sveriges förhållandevis starka integritetslagstiftning som inskränker en handläggares rätt att fritt söka i olika register. Avslag motiveras i enlighet med mallen i bilaga 6 till viseringskodexen. Avslag på D-viseringar motiveras också med stöd i utlänningslagen, dock inte enligt mallen i viseringskodexen. Profilering vid generalkonsulatet i Sankt Petersburg Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg har utarbetat metoder för att lättare upptäcka ansökningar med felaktigheter. Minst 90 procent av ansökningarna bedöms vara seriösa och generalkonsulatet har inte möjlighet att utreda varje ansökan lika grundligt. Genom att tillämpa profilering kan personalen sålla ut de ärenden som bör utredas grundligare. En indikation på att så bör ske kan vara om det av inrikespasset framgår att sökanden har bytt ut sitt utrikespass innan dess giltighetstid har löpt ut. Det kan då röra sig om att den sökande vill dölja information i sitt gamla pass, t.ex. stämplar som visar att en tidigare visering missbrukats. Generalkonsulatet har även upptäckt mönster där vissa typer av referenter särskilt ofta används för ansökningar som innehåller felaktiga uppgifter. Generalkonsulatet arbetar därför kontinuerligt med att identifiera vilka vägar personer väljer för att under falska premisser försöka ta sig till Sverige. När nya trender identifierats anpassas rutinerna så att just den typen av ansökningar granskas mer noggrant.

22 21 (40) Samarbete med polissambandsmän om skenäktenskap Ett gott exempel på en svårhanterlig utmaning är hanteringen av C- viseringar i Islamabad. Många vill resa in i Schengen som makar till EU/EES-medborgare. Ungefär 80 procent av äktenskapsbevisen som når ambassaden i sådana ärenden är falska. Den största bakomliggande orsaken är den omfattande korruptionen i Pakistan där det relativt enkelt går att köpa korrekta dokument som till synes är helt äkta. Dock är de oftast inte registrerade. För att upptäcka detta krävs god lokalkännedom och vanligtvis besök på orten där äktenskapet sägs ha ingåtts. En ytterligare komplikation är att de förtroendeadvokater som man i andra länder kan kalla in för sådana uppgifter inte kan användas i Pakistan då man upptäckt fall av korruption bland dessa. För att klara av detta har svenska ambassaden ett nära samarbete med den norska polissambandsmannen i Islamabad. Polissambandsmannen och hennes sekreterare genomför resor och hjälper den svenska ambassaden att kontrollera äktenskapsbevisens äkthet. När det krävs kontroller på orter som ligger allt för långt från Islamabad har polissambandsmannen ett nätverk av förtroendepersoner som kan användas. Sådana förtroendepersoner har även nyttjats för att utbilda lokalanställda. Nästa steg blir förhoppningsvis att genom det nordiska samarbetet utbilda minst en lokalanställd per ambassad till en sådan nivå att de kan företa denna typ av kontrollresor på egen hand. Ankomst och utresa Flygbolagen är skyldiga att lämna ut passagerarlistor till den svenska polisen när passagerarna har bordat flygplanet. Polisen har möjlighet att bötfälla företaget om så inte sker. Att kunna granska passagerarlistor är ett bra verktyg för att upptäcka personer som reser med falska dokument. När passagerarlistorna inte lämnas ut förrän flygplanet är bordat finns emellertid inga möjligheter att stoppa avresan för en person som t.ex. reser med ett falskt pass. För att förbättra möjligheterna att ingripa i tid har polisen ett frivilligt samarbete med några flygbolag som innebär att passagerarlistor kan granskas i ett tidigare skede. Gränskontrollen kan bötfälla flygbolag som släppt igenom personer med ofullständiga resehandlingar. Beloppet varierar, men ligger vanligtvis omkring svenska kronor per person med felaktiga dokument. Kriminalunderrättelsetjänsten som är en del av polisen är en viktig informationskälla för gränskontrollen. Därtill har gränskontrollens dokumenttekniker en viktig roll i att inhämta och sprida kunskap. I några fall har det förekommit att en ambassad krävt att en person som söker visum ska infinna sig på ambassaden efter hemkomst. Det har då gällt en väldigt specifik typ av resande och syftet har varit att klargöra om fler viseringar av samma slag ska beviljas. Förfarandet är emellertid mycket ovanligt och bygger på frivillighet.

23 22 (40) En förstudie har genomförts vad gäller ett projekt med syfte att registrera tredjelandsmedborgares uppgifter vid ankomsten till Sverige. Svenska viseringar innebär inget problem eftersom informationen sedan tidigare registreras direkt i ärendehanteringssystemet Wilma som även Migrationsverket har tillgång till. När det gäller inresande med viseringar från andra Schengenländer råder emellertid sekretess mellan polisen och Migrationsverket. Information om personerna når alltså Migrationsverket först om det vid utresan uppdagas att de stannat i Sverige längre än vad viseringen tillåter. Tanken med projektet var att en person från Migrationsverket på vissa orter skulle finnas på plats i gränskontrollen, och därmed kunna ta del av informationen direkt tack vare den möjlighet som öppnas i 9 kap. 1 utlänningslagen 14. Sådan information skulle göra det lättare att i ett tidigt stadium identifiera asylsökande och utröna om deras ansökan enligt Dublinförordningen ska prövas i Sverige eller i annat Schengenland. För närvarande planeras ingen fortsättning på projektet, men VIS-systemet förutses kunna fylla motsvarande behov. Inre utlänningskontroll förekommer, t.ex. genom kontroller av arbetsplatser vid särskild misstanke. Utöver det finns inga särskilda procedurer för att säkerställa att personer lämnar landet inom tidsramen för deras visum. Eftersom både in och utresa registreras i systemet för viseringar (Wilma) går det dock att följa upp tidpunkterna för ankomst och avfärd vid utresan så väl som vid senare tillfälle. Som tidigare nämnts gör systemet det möjligt att följa en individs samtliga ärenden. Alltså kan man utläsa om personen tidigare ansökt om asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, eller om personen tidigare stannat i landet längre än vad viseringen eller uppehållstillståndet tillåtit. Det händer regelbundet att viseringsinnehavare självmant meddelar till Migrationsverket att de har lämnat landet efter hemkomst Att förhindra illegal migration genom andra åtgärder under utfärdandet av viseringar Utveckling av riktlinjer: Utöver handboken för viseringskodexen så har Sverige en egen handbok för de delar av visumhanteringen som inte regleras genom kodexen. Allmänna riktlinjer för hanteringen av viseringsärenden har utfärdats av Migrationsverkets generaldirektör och Migrationsverket har utfärdat landspecifik viseringspraxis. Den rättsliga praxisbildningen skjuts emellertid över till domstolarna i och med viseringskodexens och den nya utlänningslagens ikraftträdande, jämför avsnitt Migrationsverket förutses fortsätta ha en roll vad gäller att tolka och informera om den rättsliga utvecklingen. Utbildning: Utbildning av personalen på utlandsmyndigheterna hålls med lärare från Migrationsverket. Interaktiva utbildningar har utvecklats som komplement. Rikspolisstyrelsen genomför utbildningar om falska dokument 14 I 9 kap. 1 utlänningslagen anges att om Migrationsverket medverkar i kontroll vid inresa, skall pass och andra handlingar visas upp för tjänstemannen vid Migrationsverket.

viseringsinnehavare röra sig fritt i Schengenområdet under de tre första månaderna av D- viseringens giltighetstid.

viseringsinnehavare röra sig fritt i Schengenområdet under de tre första månaderna av D- viseringens giltighetstid. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV KONVENTIONEN OM TILLÄMPNING AV SCHENGENAVTALET OCH FÖRORDNINGEN (EG) NR 562/2006 NÄR DET GÄLLER VISERINGAR FÖR LÄNGRE VISTELSE (KOM 2009) 91 SLUTLIG)

Läs mer

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4 Kommittédirektiv Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Dir. 2006:4 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5 Målnummer: UM3926-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-03-03 Rubrik: En utlänning som ansökt om Schengenvisering enligt bestämmelserna i viseringskodexen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2017-03-03 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3926-16 1 KLAGANDE Sveriges ambassad i Bangkok MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborg, migrationsdomstolens dom 2016-05-24

Läs mer

Rubrik: Förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket

Rubrik: Förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket Source: http://tinyurl.com/cppw6b2 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2007:996

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.8.2010 K(2010) 5559 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 16.8.2010 om ändring av rekommendation om inrättande av en gemensam Praktisk handledning

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9 Målnummer: UM2944-17 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-04-26 Rubrik: För att en ansökan om Schengenvisering från en tredjelandsmedborgare som är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 26 april 2018 Publicerad den 3 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014 2019 Utskottet för framställningar 29.9.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 1240/2013, ingiven av Rodica Ionela Bazgan, rumänsk medborgare, om den fria rörligheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2018:67 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet oktober 2015

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet oktober 2015 Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet oktober 2015 Promemoria Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Ansvar för migrationsverksamheten. vid utlandsmyndigheterna. Dir. 2016:5. Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016

Kommittédirektiv. Ansvar för migrationsverksamheten. vid utlandsmyndigheterna. Dir. 2016:5. Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Kommittédirektiv Ansvar för migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna Dir. 2016:5 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga och beskriva

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2015-08-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9246-14 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud för 1 och 2: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7309-13 1 KLAGANDE Polismyndigheten i Skåne Gränspolisenheten 205 90 Malmö MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22 Målnummer: UM263-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-12-14 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: När en tredjelandsmedborgare som är familjemedlem till en

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5753-12 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 12 juni 2012

Läs mer

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen. Alexandra Wilton Wahren (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen. Alexandra Wilton Wahren (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 februari 2016 Peter Hultqvist Alexandra Wilton Wahren (Justitiedepartementet)

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 Målnummer: UM8366-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-08 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Dublinförordningen ska tolkas så att ett återkallande av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Migrationsverket Utfärdad den 27 juni 2019 Publicerad den 2 juli 2019 Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Migrationsverket är förvaltningsmyndighet

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2013:32 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU

Läs mer

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik Gerhard Wikren Hakan Sandesjö Utlänningslagen med kommentarer Attonde upplagan Norstedts Juridik Innehält Förord 9 Förord till tredje upplagan 9 Förord till attonde upplagan 10 Inledning 13 Tidigare utlänningslagstiftning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

Rättsavdelningen SR 25/2017

Rättsavdelningen SR 25/2017 1 (13) Rättsavdelningen 2017-06-13 SR 25/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd från en EES-medborgare, en medborgare i Schweiz eller en person som är varaktigt bosatt

Läs mer

Kommittédirektiv. Medverkan av tjänsteleverantörer vid hantering av ansökningar om uppehållsoch. Dir. 2015:50

Kommittédirektiv. Medverkan av tjänsteleverantörer vid hantering av ansökningar om uppehållsoch. Dir. 2015:50 Kommittédirektiv Medverkan av tjänsteleverantörer vid hantering av ansökningar om uppehållsoch arbetstillstånd Dir. 2015:50 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); Utkom från trycket den 3 april 2012 utfärdad den 22 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Utlänningsdatalag; utfärdad den 4 februari 2016. SFS 2016:27 Utkom från trycket den 5 februari 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens syfte 1 Syftet med

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

Promemoria

Promemoria Promemoria 2019-01-15 Åtgärder som underlättar för brittiska medborgare i Sverige vid ett avtalslöst brexit I promemorian lämnas förslag som syftar till att motverka vissa allvarliga följder av ett avtalslöst

Läs mer

L 323/34 Europeiska unionens officiella tidning

L 323/34 Europeiska unionens officiella tidning L 323/34 Europeiska unionens officiella tidning 8.12.2007 RÅDETS BESLUT av den 6 december 2007 om fullständig tillämpning av bestämmelserna i Schengenregelverket i Republiken Tjeckien, Republiken Estland,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-01-19 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Enligt en lagrådsremiss den 8 december

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 30.1.2015 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 1128/2012, ingiven av L. A., armenisk/rysk medborgare, om påstådd diskriminering och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2006:219 Utkom från trycket den 11 april 2006 utfärdad den 30 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 Målnummer: UM8434-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-01 Rubrik: Möjligheten att på grund av synnerliga skäl enligt 5 kap. 18 andra stycket

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:19 Målnummer: UM6594-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-12 Rubrik: En kvinna som ansökt om en Schengenvisering enligt bestämmelserna i viseringskodexen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:606 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8098-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (1989:547); SFS 2002:146 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 4 april 2002. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap. 6,

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART medborgare i Iran Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen,

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.2.2019 C(2019) 1280 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den 25.2.2019 om fastställande av specifikationerna för kvalitet, upplösning och användning av

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2013-10-02 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 8595-12 1 KLAGANDE och MOTPART Sveriges ambassad i Dhaka Gulshan-2, House 1, Road 51 Dhaka 1212 Bangladesh ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM77. Översyn av EU:s viseringskodex. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM77. Översyn av EU:s viseringskodex. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s viseringskodex Justitiedepartementet 2014-05-05 Dokumentbeteckning COM (2014) 164 slutlig Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om unionskodexen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 september 2013 668/2013 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 13 september 2013 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM69. Kommissionens meddelande "Att återvända till Schengen - en färdplan" Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM69. Kommissionens meddelande Att återvända till Schengen - en färdplan Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Kommissionens meddelande "Att återvända till Schengen - en färdplan" Justitiedepartementet 2016-04-08 Dokumentbeteckning KOM(2016) 120 Meddelande från kommissionen till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2018:72 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för ett effektivare återvändande och motverkande av missbruk av resehandlingar. Dir. 2017:45

Kommittédirektiv. Åtgärder för ett effektivare återvändande och motverkande av missbruk av resehandlingar. Dir. 2017:45 Kommittédirektiv Åtgärder för ett effektivare återvändande och motverkande av missbruk av resehandlingar Dir. 2017:45 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2017 Sammanfattning I syfte att minska

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:83

Regeringens proposition 2013/14:83 Regeringens proposition 2013/14:83 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Prop. 2013/14:83 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2016:3 Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress:

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 december 2013 Tobias Billström

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 Målnummer: UM2929-15 UM2930-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-07 Rubrik: En ansökan om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl får inte

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU14 Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Sammanfattning I betänkandet behandlar

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 14.12.2012

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 14.12.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2012 C(2012) 9330 final KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 14.12.2012 om ändring av rekommendation om inrättande av en gemensam Praktisk handledning för gränsbevakningspersonal

Läs mer

AVTAL mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering om återtagande av personer

AVTAL mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering om återtagande av personer AVTAL mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering om återtagande av personer Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering, nedan kallade parterna, som önskar

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 25 februari 2015

Kommenterad dagordning för rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 25 februari 2015 Kommenterad dagordning 2015-02-15 Justitiedepartementet EU-nämnden Riksdagen Kopia: Justitieutskottet Kopia: Socialförsäkringsutskottet Kopia: Civilutskottet Kopia: Konstitutionsutskottet Kommenterad dagordning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm MIGRATIONSOVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM Meddelad i Stockholm MIGRATIONSOVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 6 2007-06-08 Meddelad i Stockholm Sida 1 (3) Må1 nr UM 1 16-07 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART medborgare i Turkiet Ombud: OVERKLAGATAVGORANDE

Läs mer

DOM Meddelat i Stockholm

DOM Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN DOM 2015-12-22 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 7389-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens dom den 4 september 2015 i mål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 november 2014. SFS 2014:1400 Utkom från trycket den 5 december 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 4

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

Kommittédirektiv. Lagliga vägar för att söka asyl i EU. Dir. 2016:8. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016

Kommittédirektiv. Lagliga vägar för att söka asyl i EU. Dir. 2016:8. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Kommittédirektiv Lagliga vägar för att söka asyl i EU Dir. 2016:8 Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån ett brett angreppssätt analysera förutsättningarna

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

ARBETSDOKUMENT. SV Förenade i mångfalden SV

ARBETSDOKUMENT. SV Förenade i mångfalden SV EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 27.2.2015 ARBETSDOKUMENT om införande av en rundresevisering och om ändring av konventionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 Målnummer: UM4516-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-10 Rubrik: Vid prövningen av om ett återreseförbud ska upphävas bör en helhetsbedömning

Läs mer

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 2018-10-30 Komm2018/00082-7 Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor U 2017:02 Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 Internationaliseringsutredningen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 24.4.2009 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0007/2005, ingiven av Frank Semmig (tysk medborgare) om de komplicerade förfarandena

Läs mer

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet 1 (6) Rättsavdelningen 2017-06-30 SR 29/2017 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet Sammanfattning Personer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Utlänningslag; utfärdad den 29 september 2005. SFS 2005:716 Utkom från trycket den 18 oktober 2005 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Lagens innehåll, vissa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:1243 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN DOM 2015-11-11 Meddelad i Stockholm Sida 1 (12) Mål nr UM 8588-14 KLAGANDE A, Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga (här borttagen) Ombud och offentligt biträde: Advokat Irina Dolin Svärdvägen

Läs mer

DOM MOTPART, 82 MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

DOM MOTPART, 82 MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART, 82 Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 5 december 2008 i mål nr UM 3231-08,

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.8.2011 K(2011) 5501 slutlig KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 4.8.2011 om ändring av kommissionens beslut av den 19 mars 2010 (K(2010)1620 slutlig) om införande

Läs mer

Utlänningsförordning (2006:97)

Utlänningsförordning (2006:97) Särskilda trafikförfattningar m.m./utlännings- och passbestämmelser 1 1 kap. Förordningens innehåll, vissa definitioner och allmänna bestämmelser Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:646 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Medverkan av tjänsteleverantörer i ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd (SOU 2016:36)

Medverkan av tjänsteleverantörer i ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd (SOU 2016:36) Yttrande Diarienr 1 (5) 2016-09-06 932-2016 Ert diarienr UD2016/08402/PLAN Regeringskansliet Utrikesdepartementet Planeringsstaben 103 39 Stockholm Medverkan av tjänsteleverantörer i ärenden om uppehålls-

Läs mer

Bakgrund till utvidgningen av Schengen

Bakgrund till utvidgningen av Schengen MEMO/07/618 Bryssel den 20 december 2007 Bakgrund till utvidgningen av Schengen Den 14 juni 1985 undertecknade Konungariket Belgien, Förbundsrepubliken Tyskland, Franska republiken, Storhertigdömet Luxemburg

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-08-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 4516-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-06-02 i mål nr UM 1077-16 SAKEN

Läs mer

BILAGA. till. förslag till rådets beslut

BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.3.2015 COM(2015) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande på Europeiska unionens vägnar och om provisorisk tillämpning av avtalet

Läs mer

Förordning (2001:720) om behandling av personuppgifter i verksamhet enligt utlänningsoch medborgarskapslagstiftningen

Förordning (2001:720) om behandling av personuppgifter i verksamhet enligt utlänningsoch medborgarskapslagstiftningen 1 of 5 21/09/2010 13:57 immi Förordning (2001:720) om behandling av personuppgifter i verksamhet enligt utlänningsoch medborgarskapslagstiftningen Tillbaka SFS nr: 2001:720 Departement/ myndighet: Utrikesdepartementet

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2016-03-18 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 425-16 1 KLAGANDE OCH MOTPART Polismyndigheten MOTPART OCH KLAGANDE Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.8.2011 KOM(2011) 516 slutlig 2011/0223 (COD) C7-0226/11 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 810/2009 av den 13

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. 2006:78 Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 16

Läs mer

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Försörjningskrav vid anhöriginvandring Dir. 2008:12 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag som innebär att

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM90. Direktiv om forskare, studier m.m. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM90. Direktiv om forskare, studier m.m. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om forskare, studier m.m. Justitiedepartementet 2013-04-25 Dokumentbeteckning KOM (2013) 151 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för

Läs mer

UTLÄNNINGS- OCH PASSBESTÄMMELSER

UTLÄNNINGS- OCH PASSBESTÄMMELSER UTLÄNNINGS- OCH PASSBESTÄMMELSER 1 Utlänningslagen m.m. Utlänningslag 1 kap. [4301] Utlänningslag (2005:716) 1 kap. Lagens innehåll, vissa definitioner och allmänna bestämmelser Lagens innehåll 1 [4301]

Läs mer

AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE

AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE AVTAL MELLAN KONUNGARIKET SVERIGES REGERING OCH REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN KINAS SÄRSKILDA ADMINISTRATIVA REGION HONGKONG OM FERIEARBETE KONUNGARIKET SVERIGES REGERING (Sverige) och REGERINGEN I FOLKREPUBLIKEN

Läs mer

3 Gällande rätt m.m. 4 Rättschefens bedömning 3 (5)

3 Gällande rätt m.m. 4 Rättschefens bedömning 3 (5) 2 (5) Framställan avsåg ett mål gällande två turkiska medborgare och Förbundsrepubliken Tyskland angående skyldigheten för turkiska långtradarchaufförer att inneha visering för att tillhandahålla tjänster

Läs mer