PostNords tullguide. Förenkla tullhanteringen med PostNord

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PostNords tullguide. Förenkla tullhanteringen med PostNord"

Transkript

1 PostNords tullguide Förenkla tullhanteringen med PostNord

2 Låt PostNord hjälpa dig med dina tullärenden Här kan du läsa om våra tulltjänster, få tips och praktisk information inför export eller import. Vi har verktyg som underlättar när du ska föra varor över gränsen och anlitar du PostNord som tullombud blir exporten och importen både enkel och smidig. Företaget sparar tid och kan fokusera på kärnverksamheten när PostNord ser till att tulldeklarera försändelser enligt de regler och lagar som finns. Förenkla tullhanteringen med PostNord Med vårt kostnadsfria utskriftsprogram Pacsoft Online kan du skapa frakthandlingar, tulldokument och skicka fakturainformation via edi till PostNord. Med rätt dokumentation och nödvändiga uppgifter blir tullprocessen smidigare och snabbare. Med Tullverktyget som finns på postnord.se kan du till exempel använda dig av en valutaomvandlare eller beräkna volymvikt (för detta behöver du vara avtalskund till PostNord). Exporterar du MyPack till Norge ser du vilka försändelser som har returnerats och som kräver handels faktura för att kunna exporteras till baka till Sverige. Tjänster inom tullhantering PostNord erbjuder dig som kund olika tjänster som under lättar vid import eller export av varor. Vi hjälper dig att lösa dina frågor kring tull och kan sköta din tullhantering. Som kund möts du alltid av kunniga och erfarna tulladministratörer och tullspecialister som utför, granskar och efterkontrollerar tullhanteringen genom hela tullproceduren. Inom PostNord TPL är vi specialiserade på tullager. PostNord TPL är AEO certifierade av typen AEOF och certifierade i det nationella tullsystemet, vilket innebär en smidig och effektiv klareringsprocess. För mer information, tips och råd: PostNord postnord.se Business Sweden business-sweden.se Tullverket i Sverige eller respektive land

3 Export Som exportör har du en del du måste ha koll på. Du måste känna till regler, villkor, siffror och dokument. Olika länder har olika villkor för införsel av varor. Alla försändelser som ska exporteras bör alltid ha dokumentation som visar innehåll och värde av varorna. Leveranser från Sverige som ska exportförtullas: Alla försändelser med ett varuvärde från 0 SEK Alla försändelser som kräver tillfällig utförsel, till exempel varor som skickas utomlands och som sedan ska returneras till Sverige All återutförsel av varor som har varit tillfälligt införtullade i Sverige Har du ett jämnt exportflöde till olika länder? PostNord hjälper dig hålla koll på alla olika villkor: Export vi kan hjälpa till med utförsel av unionsvaror till ett land utanför EU. Passiv förädling innebär att företaget tillfälligt exporterar unions varor till ett land utanför EU för bearbetning eller reparation. Efter bearbetningen återimporteras sedan varorna tullfritt eller med lägre tull och moms. Temporär export innebär att du skickar eller tar med varor tillfälligt till ett land utanför EU. Det kan gälla verktyg, mäss- och utställningsvaror. Fördelen med temporär export är att varorna kan återimporteras utan att betala tull och moms. Kravet är att de ska vara i oförändrat skick och att du kan bevisa att de har varit exporterade.

4 Förtullningsdokumentation Som exportör ansvarar du för: Korrekt märkning av försändelserna Rätt dokumentation PostNord ansvarar för: Förtullningsarbetet Att varorna exportdeklareras För att vi ska kunna hantera dina tullärenden behöver vi få in vissa styrkande handlingar, beroende på vilka varor som ska tullklareras, transaktionsvärdet, bruttovikten, mellan vilka länder varorna ska transporteras samt vilken tullbehandling det gäller. Tips: Ta reda på vad som gäller och kontakta ansvarig myndighet som utfärdar tillstånd eftersom det kan innebära tullfrihet eller tullnedsättning. Tull-edi Snabbar upp och ger högre kvalitet på hela tullprocessen både export och import. Med tull-edi betalar du endast en grundavgift för export- och importdeklaration. Det kan skickas i olika format. Edifact, XML eller flatfilsformat samt via Pacsoft Online till oss. Se postnord.se för mer info om edi-specifikationer. Handelsfaktura En handelsfaktura eller Commercial invoice används vid all handel med utlandet. Detta dokument används även av Tullverket för att fastställa tull och avgifter. Handelsfakturan räcker som underlag för PostNord för att vi ska kunna skapa Exportdeklaration. Den visar vad det är för vara, vart varan ska skickas, varuvärdet och skälet till export. Tulldokumenten fylls i med engelsk text när du skickar försändelser till ett land utanför Skandinavien. Handlingar som vanligtvis efterfrågas I första hand behövs faktura, fraktsedel och sändningslista. Sändningslistan bifogas när det finns flera kollin i en sändning. I andra hand och i förekommande fall moms och skattehandlingar, tillstånds certifikat från myndigheter och ursprungsintyg. Tulldokumenten fylls i med engelsk text när du skickar försändelser till ett land utanför Skandinavien. Fakturor och övriga dokument placeras i en självhäftande plastficka vid sidan av adressetiketten. Ursprungsvaror som skickas till länder som EU har frihandelsavtal med, kan befrias från tullavgifter helt eller delvis. Varucertifikatet EUR 1 ska i så fall bifogas, alternativt ska fakturadeklaration skrivas eller stämplas på fakturan. Särskilda bestämmelser och tillstånd Vissa varor omfattas av export eller importrestriktioner och det kräver i allmänhet en import/exportlicens eller någon form av tillstånd från aktuell myndighet. Uppgifter som behöver finnas med på fakturan: Avsändare och mottagare Leveransvillkor Valutakod Fakturanummer Pris per varupost Antal kolli och förpackningskod Netto/bruttovikt per varupost Totala bruttovikten Artikel benämning Ursprungsland Varukod/Statnummer Fakturan ska finnas i minst tre exemplar skrivna på engelska och oftast underskrivna för hand.

5 Import Med import menas i tullsammanhang, att en vara tas in från ett land utanför EU även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden. Varan ska förtullas innan den kan användas eller säljas vidare. Gör din import smidigare med PostNord TPL:s importtjänster Import vi kan hjälpa till med att ta in varor till EU från ett land utanför EU. Aktiv förädling när företaget importerar varor till EU och låter bearbeta eller reparera varorna utan att betala tullavgifter under förfarandet. Tillfällig införsel innebär en tillfällig import av varor till EU för att senare återexportera dem i oförändrat skick. Ni kan få befrielse från tull och moms vid tillfällig införsel bland annat för emballage, yrkesutrustning, inlånade maskiner, varuprover och varor för mässor och utställningar. Redovisningen av importmoms för dig som har ett moms registrerat företag Importmomsen redovisas till Skatteverket. Detta gör du som är momsregistrerad via din momsdeklaration och gör inbetalningen till Skatteverket. Tullverket fattar tulltaxeringsbeslut och ansvarar för kontroll av uppgifter. Ett monetärt tullvärde för importmomsen fastställs av Tullverket. För företag som har betalningsanstånd/tullkredit hos Tullverket skickas det monetära tullvärdet ut via tullfakturan från Tullverket. Behöver du ha underlag från oss till momsredovisningen, skickar du de tull-id du önskar information om till tullkundtjanst@postnord.com eller importmoms@postnord.com. I följande fall ska försändelser importförtullas: Alla försändelser från utlandet med ett värde från 0 SEK ska förtullas, inklusive transport och försäkringskostnader (alkoholhaltiga drycker, tobak och andra restriktionsbelagda varor oavsett värde undantas avgiftsfrihet). Varor som importeras tillfälligt till Sverige för senare återutförsel. Varor som återinförs till Sverige. Import av varor via näthandel är tullfritt när varuvärdet är under 150. Moms utgår från 0 SEK.

6 Inbetalning av tull och avgifter Behöver du ett ombud i Norge? PostNord är ansluten till både det svenska och norska tull systemet och klarerar importer och exporter i båda riktningar och kan anlitas som ombud. PostNord TPL som är specialiserade på tullager kan också anlitas som ombud. För att anlita dem behöver du vara avtalskund till PostNord TPL. Du kan fakturera inklusive moms och betala in eventuella tullavgifter istället för att belasta din slutkund. Det är importören som ansvarar för att se till att varan har förtullats innan den tas i bruk. Ett smidigt och förmånligt betalningssätt av tull, eventuella andra skatter och avgifter är tullkredit. Det innebär anstånd med betalningen upp till 30 dagar. Villkor och ansökan hittar du genom att söka på Betalningsanstånd tillstånd i sökfältet på tullverket.se. Bra att känna till vid export till Norge För att kunna fakturera inklusive norsk moms måste ditt företag vara momsregistrerat i Norge. Registrering görs i Merverdiavgiftsregistret och de vanligaste alternativen är att etablera ett norskt bolag (dotterbolag eller filial) eller via en norsk representant. Moms registreringen gör det mycket enklare både för dig som exporterande företag och för din kund i Norge. Du kan fakturera inklusive moms och betala in eventuella tullavgifter istället för att belasta din slutkund. Med en momsrepresentant får du en smidig hantering av moms och tull till en låg investeringskostnad. Det är oftast revisionsbyråer eller större konsultfirmor som erbjuder tjänsten. Planerar du att anställa norsk personal, alternativt svensk personal under norska arbetsvillkor eller vill ha ett kontor i Norge behöver du istället etablera ett norskt bolag. PostNord kan hjälpa till med returhantering Skickar du MyPack till Norge? Då kan du se i Tullverktyget vilka kollin som har returnerats och som kräver handelsfaktura för att kunna exporteras tillbaka till Sverige. När du fyller i handelsfakturan i Tullverktyget för dina returer skickas informationen till PostNord och förtullningsprocessen går snabbare. PostNord TPL erbjuder smidiga tjänster för en effektiv returhantering för dig som stadigvarande skickar varor till Norge och även har ett returflöde. Som logistikkund till PostNord TPL hjälper vi till med spårbarhet från utleverans till retur och kan ta in varorna utan avgifter. Regelsamling för leveransvillkor Incoterms är en uppsättning standardiserade regler om leveransvillkor som avtalas mellan säljare och köpare och används i samband med nationella och internationella handelstransaktioner. Den beskriver bland annat vem som bär kostnaderna, ansvaret och riskerna vid en transaktion. Genom att använda Incoterms slipper du därför skriva avtal om och precisera leveransansvar och försäkring med mera. Tänk på att kolla upp vilka leveransvillkor som stöds för vald frakttjänst. PostNord kan ta hand om tullklarering av varor till Norge Alla varor som importeras till Norge ska tullklareras. Det kräver doku mentation i form av faktura och ursprungsintyg, samt edi. När varorna anländer till Norge gör PostNord en importförtullning baserat på de data som skickats via edi. Importavgifterna hämtas in av oss via vår tullkredit genom en ombudsförtullning. Det är en tjänst för dig som saknar egen tullkredit. PostNord Sverige samarbetar med PostNord Norge som sköter förtullningen. För mer information kontakta: PostNord kundservice Telefon: PostNord TPL Telefon: eller e-post: tullen@postnord.com

7 postnord.se

Din personliga kontakt för rätt tullhantering

Din personliga kontakt för rätt tullhantering Din personliga kontakt för rätt tullhantering InfraNordic är AEO-certifierade enligt EU:s och Tullverkets regelverk. Snabba förändringar ökar kraven Vårt sätt att arbeta betyder snabbare och smidigare

Läs mer

Import av varor. Vad är import? Europeiska Unionen. EU:s skatteområden

Import av varor. Vad är import? Europeiska Unionen. EU:s skatteområden Import av varor Den här informationen vänder sig till dig som ska börja importera varor från ett land utanför Europeiska Unionen (EU). Här kan du läsa om vad du bör tänka på innan du börjar importera,

Läs mer

RAPPORT. KGH Presentation June 14, 2011

RAPPORT. KGH Presentation June 14, 2011 Page 1 (11) RAPPORT Förstudie 2 Gränshinder 57: Utredning om momsproblematik på förädling av produkter KGH Presentation June 14, 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Page 2 (11) 1. SAMMANFATTNING KGH Consulting

Läs mer

Importmoms Nya regler från 1/1 2015

Importmoms Nya regler från 1/1 2015 Importmoms Nya regler från 1/1 2015 Niclas Lindgren 070-318 92 31 Redovisning av importmoms till Skatteverket Enklare hantering Företagen redovisar importmoms i momsdeklarationen i stället för att betala

Läs mer

Import av varor. Vad är import? FAKTABLAD. Europeiska Unionen. EU:s skatteområden. Lista över alla EU-länder

Import av varor. Vad är import? FAKTABLAD. Europeiska Unionen. EU:s skatteområden. Lista över alla EU-länder FAKTABLAD Import av varor Den här informationen vänder sig till dig som ska börja importera varor från ett land utanför Europeiska Unionen (EU). Här kan du läsa om vad du bör tänka på innan du börjar importera,

Läs mer

Importmoms till Skatteverket

Importmoms till Skatteverket Importmoms till Skatteverket Karin Sohlé Skatteverket Lena Andersson Tullverket Skatteverket tar över importmomsen från Tullverket Enklare hantering Företagen redovisar importmoms i momsdeklarationen i

Läs mer

Importmoms till Skatteverket. Karin Sohlé Skatteverket Lena Andersson Tullverket

Importmoms till Skatteverket. Karin Sohlé Skatteverket Lena Andersson Tullverket Importmoms till Skatteverket Karin Sohlé Skatteverket Lena Andersson Tullverket Skatteverket tar över importmomsen från Tullverket Enklare hantering Företagen redovisar importmoms i momsdeklarationen i

Läs mer

KGH Presentation June 14, 2011

KGH Presentation June 14, 2011 Gränshinder 37: Utredning om moms på tjänster utförda i Norge av svenskt företag Page 1 (20) RAPPORT Förstudie 1 Gränshinder 37: Utredning om moms på tjänster utförda i Norge av svenskt företag KGH Presentation

Läs mer

37 Beskattning vid import

37 Beskattning vid import Beskattning vid import, Avsnitt 37 477 37 Beskattning vid import 37.1 Inledning Enligt 1 kap. 1 1 st. 3 p. ML ska moms betalas vid sådan import av varor till landet som är skattepliktig. Med import förstås

Läs mer

HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT

HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT HUR DITT FÖRETAG PÅVERKAS AV BREXIT 2 Den 31 oktober sker sannolikt Storbritanniens utträde ur EU, med eller utan ett avtal. En förlängning av deadline är dock fortfarande fullt möjlig. Oavsett om utträdet

Läs mer

TO 15 kap. Postförsändelser [2709]

TO 15 kap. Postförsändelser [2709] TO 15 kap. Postförsändelser [2709] 15 kap. Postförsändelser Allmänna bestämmelser 1 [2709] Icke-gemenskapsvaror som förts in till det svenska tullområdet med post förvaras hos Posten AB (publ) eller något

Läs mer

De flesta tullsatser är i procent, vilket innebär att du beräknar tullen som en procentuell andel av tullvärdet på dina varor.

De flesta tullsatser är i procent, vilket innebär att du beräknar tullen som en procentuell andel av tullvärdet på dina varor. Den här texten vänder sig till dig som importerar varor och som behöver veta hur du ska räkna ut det värde, tullvärde, som du ska beräkna tullbeloppet på. Vi kommer att ge exempel på kostnader som ska

Läs mer

KGH CUSTOMS SERVICES AB

KGH CUSTOMS SERVICES AB KGH CUSTOMS SERVICES AB FÖRÄNDRAD HANTERING AV IMPORTMOMS I SVERIGE 1 JANUARI 2015 CUSTOMS CUSTOMS DECLARATION REPRESENTATION A&V SERVICES CUSTOMS CUSTOMS CUSTOMS CONSULTING CONSULTING ACADEMY CUSTOMS

Läs mer

Tulltjänster. Effektiv tullhantering spar tid och pengar

Tulltjänster. Effektiv tullhantering spar tid och pengar Tulltjänster Effektiv tullhantering spar tid och pengar Om Tullhantering Tullhantering är något som många företag upplever som krångligt. Det är också en del av logistikkostnaderna där det kan finnas stor

Läs mer

KGH CUSTOMS ACADEMY KURSKATALOG 2013

KGH CUSTOMS ACADEMY KURSKATALOG 2013 KGH Customs Academy har etablerats för att säkerställa hög kvalitet och kunskap inom KGH samt för att erbjuda våra kunder likvärdig möjlighet till kunskaper inom tull, moms och internationell handel. Vi

Läs mer

37 Beskattning vid import

37 Beskattning vid import Beskattning vid import, Avsnitt 37 433 37 Beskattning vid import 37.1 Inledning Enligt 1 kap. 1 1 st. 3 p. ML ska moms betalas vid sådan import av varor till landet som är skattepliktig. Med import förstås

Läs mer

När kan jag använda transaktionsvärdet? För att använda dig av transaktionsvärdet måste du uppfylla ett antal villkor:

När kan jag använda transaktionsvärdet? För att använda dig av transaktionsvärdet måste du uppfylla ett antal villkor: Den här texten vänder sig till dig som importerar varor och som behöver veta hur du ska räkna ut det värde, tullvärde, som du ska beräkna tullbeloppet på. Vi kommer att ge exempel på kostnader som ska

Läs mer

Catharina Olofsson KGH A & V Services AB. Kristian Halse ECUS AB

Catharina Olofsson KGH A & V Services AB. Kristian Halse ECUS AB Catharina Olofsson KGH A & V Services AB Kristian Halse ECUS AB Värt att veta om handel med Norge Att handla med Norge är inte som att handla med ett EU-land Sverige är medlem i EU, inte Norge = två tullregelverk

Läs mer

KGH CUSTOMS ACADEMY KURSKATALOG 2014

KGH CUSTOMS ACADEMY KURSKATALOG 2014 KGH Customs Academy har etablerats för att säkerställa hög kvalitet och kunskap inom KGH samt för att erbjuda våra kunder likvärdig möjlighet till kunskaper inom tull, moms och internationell handel. Vi

Läs mer

Export av varor. Vad är export? Vissa varor särskilda bestämmelser. EU:s skatteområde. Europeiska Unionen

Export av varor. Vad är export? Vissa varor särskilda bestämmelser. EU:s skatteområde. Europeiska Unionen Export av varor Den här informationen vänder sig till dig som ska börja exportera varor till ett land utanför Europeiska Unionen (EU). Här kan du läsa om hur du kan lämna din exportdeklaration och om du

Läs mer

Export av varor. Vad är export? Vissa varor särskilda bestämmelser. EU:s skatteområde. Europeiska Unionen

Export av varor. Vad är export? Vissa varor särskilda bestämmelser. EU:s skatteområde. Europeiska Unionen Export av varor Den här informationen vänder sig till dig som ska börja exportera varor till ett land utanför Europeiska Unionen (EU). Här kan du läsa om hur du kan lämna din exportdeklaration och om du

Läs mer

Mervärdesskatt vid import

Mervärdesskatt vid import Mervärdesskatt vid import 1.0 Inledning 1.0.1 Detta gäller om du är momsregistrerad i Sverige och anmäler varor till övergång till fri omsättning 1.0.2 Detta gäller om du är en momsregistrerad enskild

Läs mer

ATT GÖRA AFFÄRER MED NORGE TULL EN INTRODUKTION Norges Hus 24 April 2013

ATT GÖRA AFFÄRER MED NORGE TULL EN INTRODUKTION Norges Hus 24 April 2013 ATT GÖRA AFFÄRER MED NORGE TULL EN INTRODUKTION Norges Hus 24 April 2013 CUSTOMS CUSTOMS VAT DECLARATION REPRESENTATION REPRESENTATION CUSTOMS CUSTOMS CUSTOMS CONSULTING CONSULTINGACADEMY CUSTOMS CUSTOMS

Läs mer

Mervärdesskatt vid import

Mervärdesskatt vid import Mervärdesskatt vid import 1.0 Inledning 1.0.1 Detta gäller om du är momsregistrerad i Sverige och anmäler varor till övergång till fri omsättning 1.0.2 Detta gäller om du är en momsregistrerad enskild

Läs mer

Tulltjänster. Effektiv tullhantering spar tid och pengar

Tulltjänster. Effektiv tullhantering spar tid och pengar Tulltjänster Effektiv tullhantering spar tid och pengar Om Tullhantering Tullhantering är något som många företag upplever som krångligt. Det är också en del av logistikkostnaderna där det kan finnas stor

Läs mer

Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen STY Tel Ert datum Er referens

Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen STY Tel Ert datum Er referens Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen 2014-11-12 STY 2014-772 Tel. 040-661 32 82 Ert datum Er referens jenny.jensen@tullverket.se Jämförelsedokument Del 1 Förslag till ändring av kap. 19, 13 Tullverkets

Läs mer

Export av varor. Vad är export? FAKTABLAD. Europeiska Unionen

Export av varor. Vad är export? FAKTABLAD. Europeiska Unionen FAKTABLAD Export av varor Den här informationen vänder sig till dig som ska börja exportera varor till ett land utanför Europeiska Unionen (EU). Här kan du läsa om hur du kan lämna din exportdeklaration

Läs mer

Kontaktperson för ansökan 3 Telefonnummer. Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för tullfrågor 4 Namn Personnummer Telefonnummer

Kontaktperson för ansökan 3 Telefonnummer. Kontaktuppgifter för den person som ansvarar för tullfrågor 4 Namn Personnummer Telefonnummer Ansökan om tillstånd till Upprättande av tulldeklaration genom registrering i deklarantens bokföring - EUEIR 1 Ansökan skickas till: Tullverket Box 12854 112 98 STOCKHOLM Ankomstdatum och dnr hos Tullverket

Läs mer

Vissa specialsituationer vid deklarations- och importbeskattningsförfarandena med anledning av den åländska skattegränsen

Vissa specialsituationer vid deklarations- och importbeskattningsförfarandena med anledning av den åländska skattegränsen TMD Nr 80/1997 Vissa specialsituationer vid deklarations- och importbeskattningsförfarandena med anledning av den åländska skattegränsen 1 Inledning Tullstyrelsen gav den 5.12.1996 instruktioner om deklarations-

Läs mer

Vad är en ATA-carnet?

Vad är en ATA-carnet? Mässor och yrkesutrustning utanför EU? Använd ATA-carnet för enklare gränspassering! Mariette Gunnarsson Monica Svensson Handelskammaren på 1min Agenda - Vad är en ATA-carnet? - Hur den ska och när kan

Läs mer

Tullverkets huvudkontor, konferensrum Tornrummet

Tullverkets huvudkontor, konferensrum Tornrummet Minnesanteckningar 1 (6) Kommunikationsavdelningen Datum Dnr Karolina Lönnqvist Duras 2014-11-27 karolina.lonnqvist.duras@tullverket.se Ert datum Er referens IMPORTMOMS TILL SKATTEVERKET Tid: 27 november

Läs mer

VAD GÄLLER FÖR NORSKA FÖRETAG I SVERIGE (EU) Marie Svahn, Catharina Olofsson

VAD GÄLLER FÖR NORSKA FÖRETAG I SVERIGE (EU) Marie Svahn, Catharina Olofsson VAD GÄLLER FÖR NORSKA FÖRETAG I SVERIGE (EU) 2017-10-25 Marie Svahn, Catharina Olofsson 2 Om KGH Customs Services VÅR MISSION Facilitating trade for sustainable growth 3 EXPORTER IMPORTER BEFORE SHIPPING

Läs mer

Catching The Future with DHL. Ystad 2010-10-12

Catching The Future with DHL. Ystad 2010-10-12 Freight Sweden Catching The Future with DHL. Ystad 2010-10-12 Bosse Jarestig / Roland Lundqvist EU-länder 27 st Belgien Bulgarien Cypern Danmark Estland Finland Frankrike Grekland Irland Italien Lettland

Läs mer

Ceta, GSP och Rex. Anna Arnefalk och Malin Vernersson, Tullverket

Ceta, GSP och Rex. Anna Arnefalk och Malin Vernersson, Tullverket Ceta, GSP och Rex Anna Arnefalk och Malin Vernersson, Tullverket Ursprungsregler Icke-preferentiella antidumpning Preferentiella förmånsbehandling Frihandelsavtal Ceta Ensidiga förmånsarrangemang GSP,

Läs mer

Rundabordssamtal om brexit i samarbete med handelskamrarna

Rundabordssamtal om brexit i samarbete med handelskamrarna Kommunikationsavdelningen Datum Dnr Cecilia Olsson 2018-12-10 EXT 2018-1204 Tel. 040-661 32 79 Ert datum Er referens cecilia.olsson@tullverket.se Rundabordssamtal om brexit i samarbete med handelskamrarna

Läs mer

Business Parcel Business Parcel Bulk Business Pallet. Avsändare Företag Företag Företag Företag. Mottagare Företag Företag Företag Företag

Business Parcel Business Parcel Bulk Business Pallet. Avsändare Företag Företag Företag Företag. Mottagare Företag Företag Företag Företag Standardvillkor För att skicka paket och pallar till företag. För avtalskunder. Gäller fr o m 1 januari 2017 Business Parcel Business Parcel Bulk Business Pallet Avsändare Företag Företag Företag Företag

Läs mer

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas. Skattegränsen. 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas. Skattegränsen. 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1 UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas Skattegränsen 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1 Rättslig grund Mervärdesskattelagen (1501/1993) särskilt kapitel

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Förlag till ändring av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Författningskommentarer bilaga B

Författningskommentarer bilaga B Bilaga Författningskommentarer bilaga B Ändringarna i fält 8 Sjätte stycket Hänvisningen i sjätte stycket till 3 kap. 30 andra stycket mervärdesskattelagen 1994:20) 1 tas bort eftersom Tullverket inte

Läs mer

Deklarationsförfarande vid import över skattegränsen. Mervärdesskatt vid import utbildning i aktuella frågor

Deklarationsförfarande vid import över skattegränsen. Mervärdesskatt vid import utbildning i aktuella frågor Deklarationsförfarande vid import över skattegränsen Mervärdesskatt vid import utbildning i aktuella frågor 26.9.2017 tullagstiftning Unionens tullkodex artikel 1: Mål och tillämpningsområde punkt 3 3.

Läs mer

Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m Mariehamn Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå

Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m Mariehamn Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m. 2018 Mariehamn 8.12.2017 Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå jonas.jalava@vero.fi Ändringar gällande importmoms fr.o.m. 1.1.2018 Punktbeskattning,

Läs mer

Business Parcel Business Parcel Bulk Business Pallet. Mottagare Företag Företag Företag Företag. Norden + de viktigaste handelsländerna i Europa

Business Parcel Business Parcel Bulk Business Pallet. Mottagare Företag Företag Företag Företag. Norden + de viktigaste handelsländerna i Europa Standardvillkor För att skicka paket och pallar till företag. Gäller fr.o.m. 3 juli 2017. Business Parcel Business Parcel Bulk Business Pallet Avsändare Företag Företag Företag Företag Mottagare Företag

Läs mer

PALL.ETT inrikes & utrikes palltjänst

PALL.ETT inrikes & utrikes palltjänst Gäller fr o m 1 september 2013 PALL.ETT inrikes & utrikes palltjänst För kunder med avtal PALL.ETT är en enkel prisvärd och snabb nordisk standardtjänst. Med oss kan du skicka pallgods av olika typer/kollislag

Läs mer

Meddelande DNU - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan begäran om klarering.

Meddelande DNU - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan begäran om klarering. 2015-12-21 1(6) Testfall 7 för nya Tulltaxan, Version 1.0.0 Meddelande DNU - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan begäran om klarering. Meddelande DNK - Tulldeklaration

Läs mer

Testfall 5 DNK med B00 för momsregistrerat företag

Testfall 5 DNK med B00 för momsregistrerat företag Testfall 5 DNK med B00 för momsregistrerat företag Version 1.0.0 Svarskod 826 ska genereras Avgiftskod 1MT samt monetärt tullvärde ska alltid anges för företag momsregistrerat i Sverige. Svarskod 827 ska

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Ylva Ehrnrooth, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Logistiktjänster för Norden samt övriga världen.

Logistiktjänster för Norden samt övriga världen. Vill du veta mer? Kontakta oss så hjälper vi dig. Posten Logistik Kundtjänst 0771-33 33 10. posten.se/norden Logistiktjänster för Norden samt övriga världen. Nordens viktigaste paket skickas med Posten.

Läs mer

Vad ingår i tullvärdet?

Vad ingår i tullvärdet? Vad ingår i tullvärdet? 2 VAD INGÅR I TULLVÄRDET? Den här broschyren vänder sig till dig som importerar varor och som behöver veta hur du ska räkna ut det värde, tullvärde, som du ska beräkna tullbeloppet

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Tf chefsjuristen Annkatrin Hübinette, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Tullfri handel med Sydkorea

Tullfri handel med Sydkorea Tullfri handel med Sydkorea 8 september 2011, Per Anders Lorentzon Spaghetti bowl Copyright Sydsvenska Industri- och Handelskammaren 2011 1 Vad är ett frihandelsavtal? Bilateralt avtal för att gynna handeln

Läs mer

Pris per sändning IMPORT. Speditionsarvode Administration och fakturering

Pris per sändning IMPORT. Speditionsarvode Administration och fakturering EXPORT Pris per sändning (där inget annat anges) Speditionsarvode Administration och fakturering gäller sändningar till land inom EU 95 (elektroniskt överförda) 195 (manuellt överförda) Exportdeklaration,

Läs mer

Jämförelsetabell som avses i artikel 254

Jämförelsetabell som avses i artikel 254 vad gäller närmare regler avseende vissa bestämmelser i unionens tullkodex, bilaga 90 1 [937] BILAGA 90 Jämförelsetabell som avses i artikel 254 1. Godkänd ekonomisk aktör villkor och kriterier för beviljande

Läs mer

Catharina Olofsson Charlotte S. Nordmark. KGH Accountancy & VAT

Catharina Olofsson Charlotte S. Nordmark. KGH Accountancy & VAT Catharina Olofsson Charlotte S. Nordmark KGH Accountancy & VAT 3 OM KGH INTRODUCTION KGH Three business areas to help facilitate trade KGH STRATEGI Strategy & Compliance Services Our vision Where we want

Läs mer

BREXIT EN HANDBOK FÖR EN LYCKAD BREXIT FÖR DITT FÖRETAG.

BREXIT EN HANDBOK FÖR EN LYCKAD BREXIT FÖR DITT FÖRETAG. BREXIT EN HANDBOK FÖR EN LYCKAD BREXIT FÖR DITT FÖRETAG www.ostsvenskahandelskammaren.se INNEHÅLL INLEDNING Östsvenska Handelskammarens Brexithandbok 3 INNEHÅLL, TIPS OCH RÅD Kunskap 4 Varor 4 Logistik

Läs mer

Tillägg och tillval - Sverige 2019

Tillägg och tillval - Sverige 2019 EXPORT Speditionsarvode 95 kr/sändning 205 kr/sändning Administration och fakturering gäller sändningar till land inom EU. Exportdeklaration, 3:e land Gäller sändningar till icke-eu länder. Kunden gör

Läs mer

Så här skickar du till Japan med Postis EMS-tjänst. Postis pakettjänster

Så här skickar du till Japan med Postis EMS-tjänst. Postis pakettjänster Så här skickar du till Japan med Postis EMS-tjänst 1 När du säljer till Japan Den tull- och skattefria gränsen för försändelser är 10 000 JPY Försändelser värda under 10 000 JPY är tullfria. Förtullningsvärdet

Läs mer

Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI

Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI Nuvarande lydelse 1 kap. Ombud Att anmälan till godkänd tullbehandling får göras genom ombud framgår av artikel 5 i förordning (EEG) nr 2913/92.

Läs mer

VAD GÄLLER FÖR NORSKA FÖRETAG I SVERIGE (EU) Catharina Olofsson & Marie Svahn

VAD GÄLLER FÖR NORSKA FÖRETAG I SVERIGE (EU) Catharina Olofsson & Marie Svahn VAD GÄLLER FÖR NORSKA FÖRETAG I SVERIGE (EU) 2018-10-09 Catharina Olofsson & Marie Svahn 3 OM KGH INTRODUCTION KGH Three business areas to help facilitate trade KGH STRATEGI Our vision Where we want to

Läs mer

Nyheter, utmaningar och möjligheter

Nyheter, utmaningar och möjligheter Importmoms Nyheter, utmaningar och möjligheter Tulldagen den 1, 2 respektive 10 oktober 2013 Monika Edvall, EY Göteborg 031-63 77 02 monika.edvall@se.ey.com Olof Lundqvist, EY Malmö 040-693 15 88 olof.lundqvist@se.ey.com

Läs mer

Gör rätt från början. Matolja som affärsidé. UTRIKESHANDEL Introduktion Inledning

Gör rätt från början. Matolja som affärsidé. UTRIKESHANDEL Introduktion Inledning 7. UTRIKESHANDEL Introduktion Inledning 3 Gör rätt från början 3 Första kunskapslistan 5 Handel med länder utanför EU 9 Dokument 13 Leveransvillkor 14 Försäkringar 15 Betalningsformer 16 Produktregler

Läs mer

Belgien Danmark Finland Frankrike Grekland Irland Italien Luxemburg Nederländerna Portugal Spanien Storbritannien Tyskland Österrike

Belgien Danmark Finland Frankrike Grekland Irland Italien Luxemburg Nederländerna Portugal Spanien Storbritannien Tyskland Österrike Att importera Inledning Denna broschyr har tagits fram i första hand till dig som vill börja importera. Den handlar om vad som gäller vid import av varor från tredje land, dvs. från ett område som inte

Läs mer

För att fortsätta förbättra servicen till företag kommer Tullverket att löpande ta fram och lägga till fler tjänster i Mina sidor.

För att fortsätta förbättra servicen till företag kommer Tullverket att löpande ta fram och lägga till fler tjänster i Mina sidor. Den 15 mars 2012 lanserade Tullverket Mina sidor, en självservicetjänst för företag. Nu får du som tullansvarig på ett företag bättre överblick över ditt företags tullärenden samtidigt som kontakten med

Läs mer

44 Beskattning vid import... 1

44 Beskattning vid import... 1 Innehåll 44 Beskattning vid import... 1 44.1 Inledning...1 44.2 Beskattningsmyndighet...2 44.3 Godkänd tullbehandling...2 44.3.1 Inledning...2 44.3.2 Tullförfarande...2 44.4 Övergång till fri omsättning

Läs mer

EU-ägget - regler vid leverans av varor

EU-ägget - regler vid leverans av varor Moms - Internationell varuhandel Tulldagen 2 oktober 2012 Olof Lundqvist, Ernst & Young EU-ägget - regler vid leverans av varor 1. Varan lämnar inte Sverige = svensk moms 2. Om köparen har VAT-nr från

Läs mer

REGLER OCH ANVISNINGAR FÖR ATA-CARNET

REGLER OCH ANVISNINGAR FÖR ATA-CARNET REGLER OCH ANVISNINGAR FÖR ATA-CARNET ANVÄNDNING AV ATA-CARNET ATA-carneten är en internationell tullhandling som utfärdas av Handelskammaren. ATA-carneten används i ett 70-tal länder för temporär införsel

Läs mer

Lagring. Webbseminarium

Lagring. Webbseminarium Lagring Webbseminarium 17.5.2017 Hänförande till förfarandet nuläget Standardtulldeklaration Till tullkontor / Spake Förfarande i en fas Registrering i aktörens bokföring EIR Varorna anses ha övergått

Läs mer

Nya standardkonton för redovisning av in- och utgående importmoms. I rutinen Kontoplan/Standardkonton har det tillkommit nya konton:

Nya standardkonton för redovisning av in- och utgående importmoms. I rutinen Kontoplan/Standardkonton har det tillkommit nya konton: Importmoms 2015 Från och med 2015-01-01 ska företag redovisa och betala importmoms till Skatteverket istället för till Tullverket. Detta innebär vissa förändringar i MONITOR och detta dokument förklarar

Läs mer

Resultat kronor Information om. 11000 1 20 280 1027000 regleringen

Resultat kronor Information om. 11000 1 20 280 1027000 regleringen Bilaga 1 17 (22) Aktivitet Population Frekvens Tidsåtgång minuter Timlön 1 kronor Resultat kronor Information om 11000 1 20 280 1027000 regleringen Anmälan tillgång till 1 1 10 380 63 Mina sidor och anmälan

Läs mer

Fraktjakt manual för Privatperson

Fraktjakt manual för Privatperson Fraktjakt manual för Privatperson Version 1.4 2017-01-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen...3 Registrera användarkonto till privatperson...4 Beräkna fraktpriser,...5 Vid utrikesfrakt...5

Läs mer

Bilaga B Bestämmelser om användning av Enhetsdokumentet och uppgiftslämnande i tulldeklarationer m.m.

Bilaga B Bestämmelser om användning av Enhetsdokumentet och uppgiftslämnande i tulldeklarationer m.m. TO Bilaga B Inledande bestämmelser [22] Bilaga B Bestämmelser om användning av Enhetsdokumentet och uppgiftslämnande i tulldeklarationer m.m. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt TFS 2009:6.

Läs mer

Tre olika certifikat

Tre olika certifikat AEO så här har det gått för oss Mikael Wennergren Volvo Group Logistics Services & Stefan Björkencrona Tullverket Tre olika certifikat AEOC Tullförenklingar AEOS Säkerhet och skydd AEOF Tullförenklingar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2016:261 Utkom från trycket den 31 mars 2016 utfärdad den 17 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1 kap.

Läs mer

Lilla momsguiden. För dig som säljer och köper varor och tjänster inom Sverige, EU och utanför EU

Lilla momsguiden. För dig som säljer och köper varor och tjänster inom Sverige, EU och utanför EU Lilla momsguiden För dig som säljer och köper varor och tjänster inom Sverige, EU och utanför EU Innehållsförteckning Vad är moms? Moms - en del av värdekedjan Ingående och utgående moms Moms på försäljning

Läs mer

Tullverket föreslår ändringar i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfarande m.m. (tullordning).

Tullverket föreslår ändringar i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfarande m.m. (tullordning). Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen 2014-11-12 STY 2014-772 Tel. 040-661 32 82 jenny.jensen@tullverket.se Ert datum Er referens Meddelande om varans värde för tulländamål Konsekvensutredning enligt

Läs mer

Välkommen till webbseminariet: Momsbeskattning av import

Välkommen till webbseminariet: Momsbeskattning av import Välkommen till webbseminariet: Momsbeskattning av import 15.12.2017 Innehåll Vad är momsbeskattning av import? Varför ändras förfarandet? Vilka är de centrala ändringarna? Fördelningen av behörigheten

Läs mer

Tulldag Malmö den 2 oktober 2012

Tulldag Malmö den 2 oktober 2012 Tulldag Malmö den 2 oktober 2012 1. Omprövning av tillstånd till förenklade förfaranden 2. Projekt Avi_ImEx elektronisk anmälan import / underrättelse export Berör alla företag som efter omprövning får

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tullagen (2000:1281); SFS 2011:296 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1 kap. 1, 2 och 5,

Läs mer

För paket och pall inom Sverige, till Norden och resten av världen. Gäller fr o m

För paket och pall inom Sverige, till Norden och resten av världen. Gäller fr o m Standardvillkor För paket och pall inom Sverige, till Norden och resten av världen. Gäller fr o m 01-01-2018 Business Parcel Business Parcel Bulk Avsändare Företag Företag Mottagare Företag Företag Destinationer

Läs mer

DNK - Tulldeklaration normalförfarande, med begäran om klarering. Tillstånd till Aktiv förädling finns.

DNK - Tulldeklaration normalförfarande, med begäran om klarering. Tillstånd till Aktiv förädling finns. Testfall nya valideringar, Aktiv_förädling_DNK1_OK DNK - Tulldeklaration normalförfarande, med begäran om klarering. Tillstånd till Aktiv förädling finns. Förutsättningar: För att kunna testa att skicka

Läs mer

Tullid an10 R Genereras av företag. Referensnummer (7) an..35 O Avsändare/Exportör namn (2) an..35 R King s Doors

Tullid an10 R Genereras av företag. Referensnummer (7) an..35 O Avsändare/Exportör namn (2) an..35 R King s Doors Slutprov för meddelande TNU - Kompletterande tulldeklaration efter förenklat deklarationsförfarande. Deklarant är momsregistrerad i Sverige. Version 1.0.0 Datagrupper TNU SERVICE STRING ADVICE R 1x INTERCHANGE

Läs mer

RAPPORT UTREDNING OM PROBLEM VID GRÄNSÖVERSKRIDANDE UTBYTEN FÖR KULTUR OCH TÄVLINGAR. KGH Presentation June 14, 2011

RAPPORT UTREDNING OM PROBLEM VID GRÄNSÖVERSKRIDANDE UTBYTEN FÖR KULTUR OCH TÄVLINGAR. KGH Presentation June 14, 2011 RAPPORT UTREDNING OM PROBLEM VID GRÄNSÖVERSKRIDANDE UTBYTEN FÖR KULTUR OCH TÄVLINGAR KGH Presentation June 14, 2011 Sida 1 (11) INNEHÅLL: 1. Sammanfattning s. 2 2. Beskrivning Bakgrund s. 3 3. Introduktion

Läs mer

DNK - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning och fri förbrukning, normalförfarande, med begäran om klarering.

DNK - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning och fri förbrukning, normalförfarande, med begäran om klarering. Testfall nya valideringar; Avslut_aktiv_förädling_DNK2_OK Import efter Aktiv förädling enligt Tullkodex art. 85 DNK - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning och fri förbrukning, normalförfarande,

Läs mer

Användning av likvärdiga varor vid särskilda förfaranden

Användning av likvärdiga varor vid särskilda förfaranden tulli.fi Användning av likvärdiga varor vid särskilda förfaranden Förfaranden, tullbeskattning och mervärdesbeskattning vid import 10.11.2017 Användning av likvärdiga varor vid särskilda förfaranden Innehåll

Läs mer

Slutprov för meddelande DNU - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan begäran om klarering.

Slutprov för meddelande DNU - Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan begäran om klarering. Slutprov framtaget för de ändringar som sker i tulldeklaration för import den 1 januari 2015 när tullverket inte längre ska debitera mervärdeskatt för företag som är mervärdeskatteregistrerade. Deklarant

Läs mer

Mitt under pågående handelskrig och Brexit skärps tullregelverket - hur påverkas företagen? 28 november 2018

Mitt under pågående handelskrig och Brexit skärps tullregelverket - hur påverkas företagen? 28 november 2018 www.pwc.com Mitt under pågående handelskrig och Brexit skärps tullregelverket - hur påverkas företagen? 28 november 2018 #kunskapsdagar Välkommen! Agenda 1. Bakgrund 2. Effekter av Trumps handelskrig och

Läs mer

Tull- och skattedeklarationer vid import och export av varor över den åländska skattegränsen

Tull- och skattedeklarationer vid import och export av varor över den åländska skattegränsen Tull- och skattedeklarationer vid import och export av varor över den åländska skattegränsen tullen.fi Kundanvisning 8.12.2016 Tull- och skattedeklarationer vid import och export av varor över den åländska

Läs mer

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Fskr och allm. råd om skjutvapen och ammunition [7461] Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Med stöd av 14 förordningen

Läs mer

Lilla momsguiden. För dig som säljer och köper varor och tjänster inom Sverige, EU och utanför EU

Lilla momsguiden. För dig som säljer och köper varor och tjänster inom Sverige, EU och utanför EU Lilla momsguiden För dig som säljer och köper varor och tjänster inom Sverige, EU och utanför EU Innehållsförteckning Vad är moms? Moms - en del av värdekedjan Ingående och utgående moms Moms på försäljning

Läs mer

Meddelande DNU /DNK- Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan/med begäran om klarering. Ärende OK

Meddelande DNU /DNK- Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan/med begäran om klarering. Ärende OK 2016-04-11 1(6) Testfall beräkningsenhet DTN, dvs avgift per hundra kilo Meddelande DNU /DNK- Tulldeklaration för övergång till fri omsättning, normalförfarande, utan/med begäran om klarering. Ärende OK

Läs mer

Fraktjakt manual Privatperson. Att komma igång! Version 1.1 2011-11-30

Fraktjakt manual Privatperson. Att komma igång! Version 1.1 2011-11-30 Fraktjakt manual Privatperson Att komma igång! Version 1.1 2011-11-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen...3 Registrera användarkonto...4 Sök fraktpriser, inrikes och utrikes...6

Läs mer

Ska du börja importera kött?

Ska du börja importera kött? Ska du börja importera kött? Ska du börja importera kött? Den här broschyren vänder sig till dig som vill börja importera kött yrkesmässigt. Här får du information om vad du behöver tänka på. Kött är ett

Läs mer

Exportrådets seminarier i praktiskt exportarbete. Öka din Exportkompetens

Exportrådets seminarier i praktiskt exportarbete. Öka din Exportkompetens Exportrådets seminarier i praktiskt exportarbete Öka din Exportkompetens Öka din Exportkompetens NY! Förbered din export praktisk vägledning till framgångsrik internationalisering 11 oktober 2011 Under

Läs mer

Sveriges jordbruks- och livsmedelshandel rensat för den norska laxen

Sveriges jordbruks- och livsmedelshandel rensat för den norska laxen På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-09-12 Sveriges jordbruks- och livsmedelshandel rensat för den norska laxen Sverige har efter EU-inträdet kommit att bli ett transitland för den norska

Läs mer

Deklarationstjänsten för import

Deklarationstjänsten för import Deklarationstjänsten för import Postförtullning Privatpersoner Anvisningar I deklarationstjänsten för import kan du lämna in en importdeklaration för varor som införs från länder utanför EU, varor som

Läs mer

Det här gör Kommerskollegium för ditt företag

Det här gör Kommerskollegium för ditt företag Det här gör Kommerskollegium för ditt företag Kommerskollegium Sveriges handelsmyndighet Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor om utrikeshandel och handelspolitik. Vi förser

Läs mer

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG. Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG. Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas URSPRUNG Upi Talsi, Leena Lehtinen, Minna Raitanen Skatte- och ursprungsgruppen Vad används ursprungsreglerna till? Fastställande

Läs mer

Företagsrådgivning vid export Uppdaterad 11.3.2015

Företagsrådgivning vid export Uppdaterad 11.3.2015 1. Exportförtullningsplats och exportör... 2 Ett finskt företag har köpt varor av ett tyskt företag, och varorna exporteras direkt från Tyskland till ett område utanför EU. Kan exportförtullningen göras

Läs mer

Nya tullregler i EU 1 maj 2016

Nya tullregler i EU 1 maj 2016 Nya tullregler i EU 1 maj 2016 Oslo den 19 oktober 2015 Kenneth Persson Tullverket Fyra huvudspår UCC (Unionstullkodexen) är beslutad Tillämpningsföreskrifterna (UCC DA/GA) beslut förväntas under hösten

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition 1 kap. Inledande bestämmelser [7461]

Läs mer