VÄLKOMMEN SOM PTP-PSYKOLOG I REGION KRONOBERG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN SOM PTP-PSYKOLOG I REGION KRONOBERG"

Transkript

1 VÄLKOMMEN SOM PTP-PSYKOLOG I REGION KRONOBERG VI GER DIG EN MENINGSFULL PTP DÄR KVALITET, KOMPETENSUTVECKLING OCH LÅNGSIKTIGHET ÄR LEDORDEN

2 HEJ! I REGION KRONOBERG FINNS DET STORA MÖJLIGHETER ATT UTVECKLAS VIDARE I PROFESSIONEN SOM PSYKOLOG. EFTER AVSLUTAD PTP-TJÄNST KOMMER DU ATT HA FÖR- DJUPAD OCH BRED KOMPETENS SOM ÄR MERITERANDE FÖR ANDRA TJÄNSTER. ÖNSKAR DU FORTSÄTTA UTVECK- LAS HOS OSS EFTER ÅRETS SLUT FINNS DET GODA CHAN- SER ATT FÅ FORTSÄTTA INOM VERKSAMHETEN SOM LEGI- TIMERAD PSYKOLOG. REGION KRONOBERG VÄRNAR OM ATT GE GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR PSYKOLOGENS OCH VERKSAMHETENS UTVECKLING OCH ÄR GENERÖS MED HANDLEDNING OCH VIDAREUTBILDNING. VI SER FRAM EMOT ATT JOBBA TILLSAMMANS MED DIG. PTP-PROGRAM Inom Region Kronoberg erbjuder vi ett gediget PTP-program med stöd från erfarna handledare och studierektorer men också andra professioner såsom läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster m.fl. Vi tar emot PTPpsykologer på ett flertal platser inom olika verksamheter i Region Kronberg vilka du kan läsa om längre fram i broschyren. En nysatsning av PTP-programmet i Region Kronoberg gjordes 2016 i samband med att första kursgruppen gick ut från psykologprogrammet på Linneuniversitetet i Växjö. Nu finns det ett mer utarbetat och sammanhållet program. De flesta PTP-psykologerna anställs samtidigt vilket gör det möjligt för dem att följas åt under utbildningsåret.

3 Syftet med PTP-programmet är bland annat att: tillhandahålla ett strukturerat, gemensamt och sammanhållet program för PTP-psykologer inom Region Kronoberg. Även PTP-psykologer inom närliggande verksamheter exempelvis kommun, skola och arbetsförmedling erbjuds att delta i programmet. bidra till skapa goda förutsättningar för ett gott yrkesmässigt och socialt omhändertagande för alla PTP-psykologer. ge PTP-psykologerna en möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter, kunskap och reflektioner. via bland annat gemensamma studiebesök i olika verksamheter får PTP-psykologerna möjlighet att få information om andra arbetsplatser och hur psykologerna arbetar där. att studierektorn vid behov kan stötta och ge råd till handledare och PTP-psykologer vid eventuella problem. PTP-programmet innehåller bland annat: Föreläsningar/utbildningar med olika teman. PTP-träffar där bland annat olika reflektioner och diskussioner som rör PTP-tjänsten och psykologyrket tas upp i dialogform. Ramträffar där PTP-psykologer, PTP-handledare samt studierektor träffas. Studiebesök inom olika verksamheter. Handledarträffar där studierektor och handledare träffas för dialog gällande PTP-innehåll, bedömning av PTP-psykolog med mera.

4 OSLO STOCKHOLM KÖPENHAMN VÄXJÖ LJUNGBY

5 ...OCH VÄLKOMMEN TILL REGION KRONOBERG! VAR HAR DU HAMNAT? Jo, antingen i Växjö, som är den största staden i Kronobergs län, eller i Ljungby som är länets andra stad med invånare. I Växjö bor ungefär personer, i hela Kronobergs län cirka Vårt län är känt för bland annat skog och sjöar, idrott (du känner kanske till Växjö Lakers och Carolina Klüft?), kultur, glasoch möbeldesign och lite småländsk klurighet... I Region Kronberg arbetar nästan personer; de flesta inom hälsooch sjukvården. Men regionen har också ansvar för kollektivtrafik, regional utveckling och kulturfrågor. Vi är en ganska liten region, men när vi jämför oss med andra regioner/ landsting i Sverige hamnar vi ofta i topp i olika mätningar. Vi är till exempel väldigt stolta över att kronobergarna har högst förtroende i landet för sin vård! Våra medarbetare brukar beskriva sin arbetsplats som ett ställe där man kan trivas, växa och påverka. Vi är tillräckligt små för att man ska bli sedd, och det upplevs som familjärt och trevligt här. Det är förhållandevis korta avstånd till ledningen, och det ger stora möjligheter att vara med och påverka. Samtidigt är vi tillräckligt stora för att man ska kunna utvecklas i sin yrkesroll, prova nya arbetsuppgifter, göra karriär eller forska. Läs mer om oss på

6 Här får jag själv skapa min plats. CARLOS HERNÁNDEZ ESQUIVEL, VÅRDCENTRALEN ALVESTA Carlos Hernández Esquivel har tio års erfarenhet som leg psykolog. Han har jobbat i Spanien, Frankrike och Mexiko, har en master inriktad på psykoanalytisk behandling och en specialisering mot barn och ungdomar. Men i Sverige har han varit i mindre än två år, och på vårdcentralen i Alvesta i bara sex månader. Han tycker att PTP-handledningen är ett bra stöd i arbetet. Framför allt när det gäller hur samhället och organisationen fungerar. Carlos sökte sig till primärvårdspsykiatrin, och trivs bra i Alvesta. Här får jag själv skapa min plats och bestämma hur jag vill jobba. På en vårdcentral jobbar jag tillsammans, med läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykiatrisjuksköterskor, det är roligt med team. Det bästa med jobbet är att träffa patienterna.

7 För före detta Malmöbon Anna Montén var det självklart att stanna kvar i Kronoberg efter avslutad psykologutbildning på Linnéuniversitetet i Växjö. Nu gör hon sin PTP-tjänst inom habiliteringen, där hon även kommer att stanna kvar efter avslutad PTP. Jag arbetar inom habiliteringen, Jag stannar i Kronoberg! både på utredningsenheten där vi gör neurospykiatriska utredningar av vuxna och på vuxenhabiliteringen där vi arbetar med personer med konstaterad funktionsnedsättning. Arbetet innebär hela tiden nya utmaningar och varierade arbetsuppgifter som kräver en hel del fantasi, vilket är väldigt roligt! ANNA MONTÉN, VUXENHABILITERINGEN

8 RICKARD JONELL, ALLMÄNPSYKIATRISKA MOTTAGNINGEN Samtidigt som det är fritt får man ta ett stort eget ansvar. Göteborgaren Rickard Jonell kommer från den första årskullen på Linnéuniversitetets psykologprogram, och nu ser han sin framtid inom vuxenpsykiatrin i Växjö. Jag började här på allmänpsyk som psykologassistent redan innan jag började PTP-programmet, så jag visste vart jag kom. Nu har jag blivit erbjuden leg tjänst här och kommer att påbörja den nya tjänsten i slutet av sommaren, vilket känns bra. Här får man hela bredden och testa många olika saker som har med psykologyrket att göra utredning, behandling och handleda andra yrkeskategorier. Jag har också fått bra insyn i de andra psykologernas arbete. Samtidigt som det är fritt får man ta ett stort eget ansvar.

9 DE HÄR VERKSAMHETERNA ERBJUDER PTP-TJÄNSTER VUXENPSYKIATRIN KRONOBERG Vuxenpsykiatrin Kronoberg bedriver specialiserad psykiatrisk vård i samverkan med andra vårdgivare. En god arbetsmiljö med motiverade och kompetenta medarbetare är en förutsättning för att vi ska lyckas med vårt uppdrag. Verksamheten är organiserad i specialiserade enheter där medarbetarna arbetar utifrån integrerade team, öppenvård och slutenvård vilka följer patienten i hela vårdkedjan. Inom allmänpsykiatrin har vi mottagning både i Växjö och Ljungby och vi utgör den största arbetsplatsen för psykologer i regionen. På de allmänpsykiatriska mottagningarna arbetar psykologer, läkare, sjuksköterskor, kuratorer, arbetsterapeuter, skötare, sjukgymnast och dietist med patienter med bland annat affektiva störningar, komplex ångestproblematik, neuropsykiatrisk problematik, personlighetsstörningar samt ätstörningar. När det gäller psykologisk behandling finns en rad olika terapi-inriktningar representerade som t. ex. PDT, KBT och DBT. På mottagningarna bedrivs även kvalificerat utredningsarbete utifrån frågeställning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, personlighetsproblematik samt övrig psykiatrisk differentialdiagnostik. Som PTP-psykolog kommer du att få arbeta med bedömning, utredning och behandling. Utöver detta finns det goda möjligheter att delta och leda psykoedukativa patientgrupper samt att delta i förbättringsprojekt. Hos oss får du terapi-, utrednings- samt PTP-/yrkesrollshandledning. Utöver detta finns goda möjligheter till stöd från erfarna och kompetenta kollegor.

10 HABILITERINGEN Habiliteringens verksamhet består av flera olika enheter. Vuxenhabiliteringen arbetar för att stödja vuxna personer med rörelsehinder, intellektuell funktionsnedsättning samt autism. Här arbetar vi i tvärprofessionella team och psykologerna arbetar med utredning, utbildning och handledning till nätverk samt individuell psykologisk behandling. Psykologerna håller även i flera gruppverksamheter, samt erbjuder utbildning till baspersonal. På Neuropsykiatriska utredningsenheten görs neuropsykiatriska utredningar av vuxna. Psykologerna kan arbeta självständigt eller i team kring patienterna, beroende på behov och frågeställning i utredning. På Trafikmedicinska enheten görs utredningar i syfte att bedöma körförmåga. Utöver dessa enheter finns inom habiliteringens verksamhet även en hörsel- och dövenhet, syncentral och tolkcentral. Som PTP-psykolog inom Habiliteringen finns möjlighet till stor variation i arbetsuppgifter, men också möjlighet till fördjupning. Som PTP-psykolog samarbetar du med dina många erfarna psykologkollegor. Klimatet på arbetsplatsen är öppet och tillåtande, inställningen till kollegial handledning är positiv. Utöver PTP-handledning kommer du att erbjudas extern handledning i grupp, med fokus på både behandling och utredning.

11 REHABILITERING Inom Region Kronoberg finns habilitering, hjälpmedel och rehabverksamheter samlade i samma centrum. Rehabiliteringskliniken arbetar i tre processområden: hjärnskade-, neuro- och amputations samt smärtprocessen. Psykolog/neuropsykolog inom rehabiliteringskliniken arbetar huvudsakligen med bedömning och stöd- och insiktsorienterad psykologisk behandling, kristerapi samt bedömning vid kognitiv funktionsnedsättning. Inom smärtprocessen är psykologens uppgift att utreda de psykologiska aspekterna av smärta samt utredning av eventuella bakomliggande faktorer. Andra områden är motivation och hinder som finns för ett framgångsrikt förändringsarbete. Lasarettsrehab är en del av lasarettets specialistvård och tillgodoser tillsammans med den, och utifrån våra kompetenser, patientens behov av bedömning, stöd och sjukdomsförebyggande insatser. Psykolog finns inom cancerområdet. Arbetet rör olika psykologiska svårigheter och bekymmer som kan uppstå i samband med cancersjukdom och rehabilitering. Det kan exempelvis handla om rädsla, oro, nedstämdhet eller existentiella funderingar. Primärvårdsrehab kompletterar vårdcentralerna när det gäller bland annat psykisk ohälsa.

12 RÄTTSPSYKIATRI Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö erbjuder högspecialiserad psykiatrisk vård för särskilt vårdkrävande och frihetsberövade patienter. Kliniken har en mängd olika professioner som arbetar med patienterna, till exempel psykologer, socionomer, sjukgymnaster, behandlingspedagoger, arbetsterapeuter, skötare med flera. Du arbetar teambaserat och som psykolog är du en värdefull nyckelfigur i att kartlägga patientens behov och tänkbara åtgärder därefter. På kliniken finns det möjlighet till varierande arbetsuppgifter. Psykologerna arbetar med metodutveckling, förbättringsprojekt, genomför utredningar, bedriver behandling, konsulterar och handleder annan personal. Problematiken är ofta komplex och utmanande, vilket ger dig som PTP-psykolog möjlighet att bredda din kompetens såväl som att fördjupa den. Kliniken har även en egen FoU-verksamhet (forskning och utveckling) där det finns möjligheter för dig som PTP-psykolog att genomföra övrigt arbete som ingår i PTP-tjänsten. PRIMÄRVÅRDEN Region Kronoberg arbetar med att föra in mer psykologkompetens i primärvården och som ett led i detta arbete påbörjades 2016/2017 en stor satsning med PTP-psykologer i primärvården. Inom primärvården bedöms och behandlas bland annat depression, ångesttillstånd, sömnstörningar samt kris eller stressreaktioner. Som PTP-psykolog blir dina huvudsakliga arbetsuppgifter att göra en klinisk bedömning och därefter utifrån evidensbaserade metoder (främst KBT och IPT) behandla psykisk ohälsa som faller inom ramen för primärvårdens uppdrag samt vid behov hänvisa till annan vårdinstans. Patientutbildningar och andra insatser i grupp kan bli aktuellt. Du kommer att ingå i ett team av psykosociala resurser med olika grundutbildning och kompetenser men med gemensamt uppdrag. Du kommer även att bli en viktig del av vårdcentralens rehabiliteringsteam. Vi arbetar aktivt med en hög tillgänglighet till en första bedömning.

13 BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRI, BUP På BUP arbetar psykologer med bedömning, utredning, behandling och diagnostik, samt konsultationer till kollegor och handledning till blivande psykologer. I bedömning ingår både inledande bedömning av barn och ungdomar som remitterats till BUP och mer fördjupade bedömningar utifrån olika frågeställningar. I utredningar samarbetar psykologer med andra yrkesgrupper och bidrar specifikt då med kunskap utifrån psykologiska kunskaper och genomförande av testning med testinstrument, samt är aktiva i återkoppling av resultat till barn/ungdom, föräldrar och nätverk. I behandlingar ingår olika psykoterapeutiska behandlingar till barn, ungdomar och familjer samt nätverksarbete. Diagnostiskt arbete ingår såväl i bedömning och utredning som i behandlingsarbete. Handledning ges till psykologstudenter och PTP-psykologer. Psykologer ger konsultationer till varandra och till andra yrkesgrupper. Psykologgruppen är också aktiv i olika utvecklingsprojekt på kliniken. BARN OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Barn och ungdomshabiliteringen arbetar för att stödja barn och ungdomar med funktionsnedsättning så att de får redskap att underlätta sin vardag och i ett livsperspektiv. Vi arbetar med små barn med utvecklingsproblematik samt barn och ungdomar med utvecklingsstörning, rörelsehinder och autismspektrumtillstånd. Barn- och ungdomshabiliteringen är en mångfacetterad verksamhet med hög kompetensnivå. Psykologen arbetar inom kunskapsområden som barn- och ungdomspsykiatri, utvecklingspsykologi, barnneurologi, neuropsykologi, och psykoterapi (inriktat mot individer, grupper och familjer). Psykologer inom verksamheten är uppdelade i tvärprofessionella team; små barn-, barn- respektive ungdomsteam. Barn- och ungdomshabiliteringen ingår i PTP-programmet i Region Kronoberg samt använder ett internt introduktionsprogram för PTP-psy-

14 kologer. Arbetsuppgifter anpassas efter erfarenhet och blir mer avancerade i takt med PTP-psykologens lärandeutveckling. Du som PTP-psykolog kommer att erbjudas handledning i KBT och PDT samt utredningshandledning. FAMILJEHÄLSAN Familjehälsan är samlingsnamnet för verksamheterna Mödra- och barnhälsovårdens psykologenhet, (MBHV), barnhälsovårdssamordnare/ barnhälsovårdsöverläkare, barnlogopeder och barn- och ungdomshälsan 6 18 år. Samtliga verksamheter arbetar hälsofrämjande genom att erbjuda tidiga och förebyggande insatser till barn och familjer i hela länet. Att vara organiserade och lokaliserade tillsammans erbjuder många möjligheter till samarbete. Mödra- och barnhälsovårdens psykologenhet Som psykolog på MBHV-psykologenheten erbjuds du ett stimulerande och omväxlande arbete. Vi arbetar med att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och riktar oss till blivande föräldrar och familjer med barn i förskoleåldrarna. Arbetsuppgifter innefattar psykologisk behandling med blivande och nyblivna föräldrar, föräldrarådgivning, utvecklingsbedömningar av barn, konsultation, metodutveckling, handledning och utbildningsinsatser riktat till mödrahälsovårdens och barnhälsovårdens personal och samverkan med andra instanser. För att trivas hos oss och med arbetet som MBHV-psykolog bör du tycka om att arbeta självständigt under eget ansvar, vara flexibel och tycka om omväxlande arbetsuppgifter. Vi erbjuder dig ett stimulerande arbete, regelbunden handledning och en arbetsplats där du får kontakt med flera psykologer samt övrig kunnig personal som kan hjälpa dig tillrätta i din nya yrkesroll.

15 Barn- och ungdomshälsan Som psykolog på barn- och ungdomshälsan (BoUH) arbetar du tillsammans andra professioner för att främja hälsa, förebygga och behandla psykisk ohälsa för familjer med barn mellan 6 och 18 år. BoUH arbetar med bedömning och korttidsbehandling/korta insatser. Vi ger insatser till föräldrar i föräldrarollen, föräldrar och barn tillsammans och enskilda samtal med barn. Större delen av verksamheten bygger på samtal med ett främjande fokus, men också kortare behandlingar. Vanliga orsaker till behov av insats är oro/ångest, utåtagerande beteende och stöd i föräldrarollen. Vi samverkar med andra vårdinstanser och ger handledning/konsultation till andra enheter vid behov. För att trivas hos oss och med arbetet inom BoUH som psykolog bör du tycka om att arbeta självständigt under eget ansvar, vara flexibel och tycka om omväxlande arbetsuppgifter samt att arbeta med andra yrkesgrupper. Vi erbjuder dig ett stimulerande arbete, regelbunden handledning och en arbetsplats där du får kontakt med såväl psykologer som andra professioner, som kan hjälpa dig tillrätta i din nya yrkesroll. HOS OSS I REGION KRONOBERG FÅR DU Introduktion Föreläsningar Genomtänkt mix av teori och praktik Studiebesök God trivsel och kollegialt stöd Bra balans mellan arbete och fritid En arbetsmiljö med korta beslutsvägar Handledare/mentor Självklart har du goda möjligheter att stanna i Region Kronoberg, och till fortsatt arbete som psykolog. Det är ju det som är meningen vi anställer PTP-psykologer med långsiktighet i åtanke, varenda gång!

16 KONTAKTA OSS GÄRNA! Pär Madehall, tel Malin Wigren, tel VILL DU VETA MER? Gå in på vår hemsida och klicka på Jobb och utbildning, så får du veta mer om Region Kronoberg. Välkommen med din ansökan! MARKARYD LJUNGBY ALVESTA ÄLMHULT VÄXJÖ TINGSRYD UPPVIDINGE LESSEBO FAKTA OM KRONOBERGS LÄN Folkmängd: cirka (drygt 2 procent av hela Sveriges befolkning) Yta: kvadratkilometer Kommuner i storleksordning (efter befolkningsmängd): Växjö, Ljungby, Alvesta, Älmhult, Tingsryd, Markaryd, Uppvidinge, Lessebo

VÄLKOMMEN SOM PTP-PSYKOLOG I REGION KRONOBERG

VÄLKOMMEN SOM PTP-PSYKOLOG I REGION KRONOBERG VÄLKOMMEN SOM PTP-PSYKOLOG I REGION KRONOBERG 2019-2020 VI GER DIG EN MENINGSFULL PTP DÄR KVALITET, KOMPETENSUTVECKLING OCH LÅNGSIKTIGHET ÄR LEDORDEN HEJ! I Region Kronoberg finns det stora möjligheter

Läs mer

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Trivas och växa Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Att vara här är lärorikt och har utvecklat mig som människa. Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare som efter fem veckors praktik fick jobb i Landstinget

Läs mer

Att vara PTP-psykolog i Region Västernorrland. Kvalificerade arbetsuppgifter i vacker miljö

Att vara PTP-psykolog i Region Västernorrland. Kvalificerade arbetsuppgifter i vacker miljö Att vara PTP-psykolog i Region Västernorrland Kvalificerade arbetsuppgifter i vacker miljö Foto: Lia Jacobi PTP i Region Västernorrland Foto: Stefan Zavarko Vi inom Region Västernorrland vill att du ska

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor.

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning ar na bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd kriser depressioner förlossningstrauma kognitiva svårigheter konflikter oro ångest stress relationsproblem katastrofer fobier tvång psykoser sömnproblem missbruksproblem Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Läs mer

PTP-program för Landstinget Blekinge

PTP-program för Landstinget Blekinge PTP-program för Landstinget Blekinge PTP-året Ett PTP-år är en introduktion till arbetet som psykolog och är en mycket viktig del i yrkesutvecklingen. PTP-året skall vara ett år med både arbete och lärande

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län våren 2017.

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län våren 2017. 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildningscentrum, Berit Eriksson, 20170705 Leg Psykolog/studierektor Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län våren 2017.

Läs mer

PTP program Landstinget i Kalmar län

PTP program Landstinget i Kalmar län PTP program Landstinget i Kalmar län PTP program LANDSTINGET I KALMAR LÄN VILL ERBJUDA BLIVANDE PSYKOLOGER MÖJLIGHET ATT GENOMFÖRA PRAKTISK TJÄNSTGÖRING FÖR PSYKOLOGER (PTP) PÅ ETT STRUKTURERAT OCH KVALIFICERAT

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Välkommen till rättspsykiatriska regionkliniken. En modern klinik för framtiden

Välkommen till rättspsykiatriska regionkliniken. En modern klinik för framtiden Välkommen till rättspsykiatriska regionkliniken En modern klinik för framtiden Att vårdas under tvång innebär en inskränkning av människans mest grundläggande rättighet; att själv bestämma över sin tillvaro.

Läs mer

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken (vfu) inom Region Örebro Län våren 2016.

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken (vfu) inom Region Örebro Län våren 2016. 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildningscentrum, Berit Eriksson, 2016-07-08 Leg Psykolog/studierektor Utvärdering av psykologkandidatpraktiken (vfu) inom Region Örebro Län våren 2016.

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Beslutade av Förbundsstyrelsen i november 013 Inledning De flesta psykologer genomgår sin PTP-tjänstgöring utan större problem och är väl förberedda

Läs mer

PTP program Landstinget i Kalmar län

PTP program Landstinget i Kalmar län PTP program Landstinget i Kalmar län PTP program L andstinget i K almar l än vill erbjuda blivande psykologer möjlighet at t genomföra praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP) på ett strukturerat och

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och

Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer; företrädesvis från huvudstaden, och ARBETA MED OSS stockholms Sjukhems ändamålsparagraf är densamma idag som vid grundandet 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Martin Björklind, Professionsstrateg, Sveriges Psykologförbund Christine Bedinger, PLA Psykiatri 1 Nordväst Stockholm Kompetensområdet Psykologin som kompetensområde

Läs mer

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 Grundutbildning i kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) En av föreningens viktigaste uppgifter är att: - främja forskning, utbildning och behandling

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867:

STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: ARBETA MED OSS STOCKHOLMS SJUKHEMS ÄNDAMÅLSPARAGRAF ÄR DENSAMMA IDAG SOM VID GRUNDANDET 1867: Stockholms Sjukhem har för ändamål att till vård emottaga av obotlig eller långvarig sjukdom lidande personer;

Läs mer

VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra?

VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra? VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer 2018 08 15 Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra? 2 Bakgrund Som ett led i att bättre förstå vilka kurser och utbildningsaktiviteter

Läs mer

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar

Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård. PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, Kalmar Riktlinjer för psykiatrisk öppenvård V U X E N P SYKIATRI SÖDER F A S TSTÄL L T 2011-06-16 V E R S I O N 2011:1 PSYKIATRIFÖRVALTNINGEN Box 601, 391 26 Kalmar Innehåll Inledning 2 Definition av öppenvård,

Läs mer

Kuratorer inom hälso- och sjukvården. 2010-08-16 Anna Ihrfors Wikström

Kuratorer inom hälso- och sjukvården. 2010-08-16 Anna Ihrfors Wikström Kuratorer inom hälso- och sjukvården 2010-08-16 Anna Ihrfors Wikström 1 Sammanfattning - Kuratorer inom hälso- och sjukvården Åtta av tio kuratorer tycker att antalet arbetsuppgifter, stressen i jobbet

Läs mer

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå BUP Västerbotten Vår klinik Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå I landstinget är vi nu tre specialistkliniker som har ansvar för åldersgruppen 0-17 år.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2016 Utredning och diagnostik Föreläsning 1 21 oktober 8.30 12 Nacka konferenscenter. Föreläsare är Hannah Jakobsson, psykolog med lång erfarenhet inom detta område.

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev 2016.05.27) SOSFS 2015:8 BUP Delmål SOSFS 2015:8 Delmål a1 Medarbetarskap, ledarskap pedagogik Delmål a2 Etik, mångfald jämlikhet Delmål a5 Medicinsk vetenskap

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län hösten 2017.

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län hösten 2017. 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildningscentrum, Berit Eriksson, 2018-01-26 Leg Psykolog/studierektor Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län hösten 2017.

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas inom den patientnära

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken Faktaruta Personal: 60 tjänster. Läkare, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, skötare, förskolekonsulent, bildterapeut, behandlingsassistent, läkarsekreterare.

Läs mer

Stina Lasu leg psykolog

Stina Lasu leg psykolog Samverkan mödravårdens barnmorskor och mödra- och barnhälsovårdspsykologerna Stina Lasu leg psykolog Studiedagar 13-14 februari 2018 Liljegrensalen Akademiska sjukhuset Samverkan mödravårdens barnmorskor

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2012-01-01 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2012 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Bilaga 6 Habilitering & Hjälpmedel Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv Habilitering och Hjälpmedel bedriver mottagningsverksamheter för barn och vuxna i hela Skåne. I Malmö berörs Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Rekommendationer av Svenska Rättspsykiatriska Föreningen

Rekommendationer av Svenska Rättspsykiatriska Föreningen Målbeskrivning Rättspsykiatri Rekommendationer av Svenska Rättspsykiatriska Föreningen Rekommendationerna är inklippta i fetstil i Socialstyrelsens text. Kompetensbeskrivning Specialiteten rättspsykiatri

Läs mer

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring Den legitimerade läkare

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2017 Vad handlar utbildningen om? Grundutbildning i neuropsykiatrisk funktionsvariation hos barn och vuxna Diagnostik Styrkor och svårigheter Bemötande, kommunikation

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM SJUKSKÖTERSKA I REGION KRONOBERG!

VÄLKOMMEN SOM SJUKSKÖTERSKA I REGION KRONOBERG! VÄLKOMMEN SOM SJUKSKÖTERSKA I REGION KRONOBERG! Hej! Just nu har Region Kronoberg (liksom i stort sett alla landsting och regioner) brist på sjuksköterskor inom vissa verksamheter. Där det behövs bemannar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdspersonalens. rådgivning om alkohol. En enkätstudie hösten 2012

Hälso- och sjukvårdspersonalens. rådgivning om alkohol. En enkätstudie hösten 2012 Hälso- och sjukvårdspersonalens syn på rådgivning om alkohol En enkätstudie hösten 2012 Vid frågor kontakta Riitta Sorsa e-post riitta.sorsa@socialstyrelsen.se tel 075-247 34 91 Du får gärna citera Socialstyrelsens

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Bogruppen Öppenvård erbjuder psykiatrisk bedömning, behandling och stöd till klienter inom Bogruppen samt mot andra

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 BUP Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Vårdrutin 1 (5) Godkänd av: Karin Malmqvist, divisionschef, Claus Vigsø, divisionschef

Vårdrutin 1 (5) Godkänd av: Karin Malmqvist, divisionschef, Claus Vigsø, divisionschef Vårdrutin 1 (5) Barn och ungdomar med sk t.o.m. 17 år. division allmänmedicin och division Gäller för: Division allmänmedicin och division Godkänd av: Karin Malmqvist, divisionschef, Claus Vigsø, divisionschef

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Resursgrupps ACT (RACT)

Resursgrupps ACT (RACT) Korta versionen Resursgrupps ACT (RACT) en flexibel och integrativ metod Ett förslag till ACT-satsning inom PRIO gällande personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik Evidens och NSPH

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Maj Mars 2012 Medborgarpanel 2. - behandling via Internet

Maj Mars 2012 Medborgarpanel 2. - behandling via Internet Maj 2012 Mars 2012 Medborgarpanel 2 - behandling via Internet Medborgarpanel 2 - mars 2012 behandling via Internet Varför är det här ett aktuellt område? Internet skapar nya möjligheter för behandling

Läs mer

Frågorna berör områdena Primärvård Äldreomsorg/geriatrik Specialistutbildade sjukgymnaster/fysioterapeuter Fysisk aktivitet

Frågorna berör områdena Primärvård Äldreomsorg/geriatrik Specialistutbildade sjukgymnaster/fysioterapeuter Fysisk aktivitet Inför valet 2014 För att uppmärksamma Fysioterapi och Fysioterapeuten inför valet den 14 september har vi i Distrikt Stockholms styrelse skickat ut fyra frågor till våra landstingspolitiker. Frågorna berör

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2013-03-06 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2013 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Primärvårdsförvaltning -10-06 Ärendenummer: Primärvårdsstab RosMarie Nilsson Dokumentnummer: Till Presidiet för Nämnden för primärvård och folktandvård Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Bakgrund

Läs mer

Psykiatri Affektiva. Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare

Psykiatri Affektiva. Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare Psykiatri Affektiva Johannes Nordholm,verksamhetssamordnare Psykiatrisk vård i Göteborg Primärvård: vårdcentraler Specialistsjukvård (öppenvård, heldygnsvård): SU Psykiatri Psykos Psykiatri Affektiva Beroende

Läs mer

Fastställd av: Sandor Eriksson, verksamhetschef/vuxenpsykiatrin

Fastställd av: Sandor Eriksson, verksamhetschef/vuxenpsykiatrin Riktlinje Process: 3.4 RGK Specialiserad psykiatrisk vård Område: Självmordsproblematik Giltig fr.o.m: 2018-06-19 Faktaägare: Andrea Christoffersson, chefsöverläkare, vuxenpsykiatrin, Region Kronoberg

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral

Uppdragsbeskrivning för Psykosocial resurs vid hälsocentral Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: 04-62379 Fastställandedatum: 2015-11-10 Upprättare: Charlotte G Agnevik Jonsson Giltigt t.o.m.: 2017-11-10 Fastställare: Roger Olof Nilsson Uppdragsbeskrivning

Läs mer

PSYKOTERAPIENHETENS UTBILDNINGSPROCESSER

PSYKOTERAPIENHETENS UTBILDNINGSPROCESSER Psykoterapienheten, Växjö 2004-05-26 PSYKOTERAPIENHETENS UTBILDNINGSPROCESSER Praktisk Tjänstgöring för Psykologer (PTP) Marie Kristensson Svärdh Verksamhetschef, Samordnare för PTP-programmet Postadress

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi Dnr FAK1 2011/154 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Programkod: Programmets benämning: Beslut

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Johan Larsson Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 26 Johan.Larsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302486 1 (8) Närsjukvårdsberedningen Förstärkt psykosocialt och

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson

Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Socialstyrelsens uppföljning av riktlinjerna Följer landstingen och hälso- och sjukvården socialstyrelsens nationella

Läs mer

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård BESKRIVNING AV ARBETSUPPGIFTER I NATIONELLA MÅLBESKRIVNINGEN Publicerad 2015, uppdaterad 2016 Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård Konsultation till personal angående

Läs mer

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin

FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin FRAMTIDSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DALARNA Vuxenpsykiatrin Struktur och samverkan Samarbete mellan primärvård - specialistvård När landstinget har breddad kompetensen inom primärvården för det psykiatriska

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård.

Vår ätstörningsvård är åldersobunden och länsövergripande: patientens bostadsort eller ålder ska inte vara ett hinder för en god, sammanhållen vård. I samtliga sex kommuner i Halland be driver vi öppenvård för både barn och vuxna. Dessutom har vi heldygnsvård för vuxna i Varberg och Halmstad, samt hel dygnsvård för barn och ungdomar i Halmstad. I Kungsbacka,

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Stockholms län Samverkan i missbrukar- och beroendevården

Läs mer

Slutrapport Sollentuna psykiatriska öppenvård Mottagningsteam och behandlingsteam är modellen!

Slutrapport Sollentuna psykiatriska öppenvård Mottagningsteam och behandlingsteam är modellen! Slutrapport Sollentuna psykiatriska öppenvård Mottagningsteam och behandlingsteam är modellen! Nytorps gård, gården revs cirka 1973 för att ge plats åt Sollentuna sjukhus. Sammanfattning: I den givna organisationen

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Psykologer för Mödra- och barnhälsovården i Västra Götalandsregionen Foto: Viktoria Svensson Reviderad version Augusti 2011 Följande dokument har arbetats fram för att beskriva psykologfunktionen,

Läs mer

Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård. Antagen , uppdaterad

Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård. Antagen , uppdaterad Nationell målbeskrivning för psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård Antagen 2007-09-21, uppdaterad 2016-01-22 Värdegrund Alla barn har rätt till goda och trygga uppväxtvillkor. Verksamhetsmål

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi 2019-01-01 LK/180674 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke 1 Arbetsterapeut ett framtidsyrke, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Gelinda Jonasson Foto: Peter Holgersson Tryck: Exakta Print ISBN: 978-91-87837-25-8 www.arbetsterapeuterna.se

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Arbets-och ansvarsfördelning för barn och ungdomars psykiska hälsa inom/mellan kommuner och Region Gävleborg

Arbets-och ansvarsfördelning för barn och ungdomars psykiska hälsa inom/mellan kommuner och Region Gävleborg KOMMUNERNA OCH REGIONEN I GÄVLEBORGS LÄN Arbets-och ansvarsfördelning för barn och ungdomars psykiska hälsa inom/mellan kommuner och Region Gävleborg - antagen av Länsledning Välfärd 2016-10-14. 2016-10-14

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:38 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:7 av Anna Kettner (S) om inrättande av familjemottagningar för neuropsykiatriska diagnoser Föredragande landstingsråd: Birgitta

Läs mer

SUF-nätverket i Växjö. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun 2013-12-01. Landstinget Kronoberg.

SUF-nätverket i Växjö. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun 2013-12-01. Landstinget Kronoberg. Kartläggning av målgruppen för Samverkan Utveckling Föräldraskap i Växjö kommun Leg. psykolog Vuxenhabiliteringen SUF-nätverket i Växjö Landstinget Kronoberg Vuxenhabiliteringen Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

FÖRÄLDRASKAPSSTÖDJANDE P R OGRAM OCH I N S ATSER I KRONOBERGS LÄN KOMMUNER

FÖRÄLDRASKAPSSTÖDJANDE P R OGRAM OCH I N S ATSER I KRONOBERGS LÄN KOMMUNER Program och insatser är markerade med fet kursiv text. KOMMUNER sidan 1-4 CIVILSAMHÄLLET sidan 5 REGION KRONOBERG sidan 6-8 KOMMUNER ALVESTA KOMMUN - Connect Ett föräldrastödsprogram som sätter fokus på

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330

Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330 Lathund för utlokaliseringar inom psykiatrisk öppenvård Reviderat 120330 BUP Barn och ungdomspsykiatri Kontaktperson: Lena Spak (Studierektor BUP), 343 54 49 / 070-785 00 14, lena.spak@vgregion.se. Utifrån

Läs mer

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster ADA 6686 Sid 1 (10) UPPDRAG SPECIALISERAD ÄTSTÖRNINGSVÅRD 1 Uppdraget Syftet med specialiserad ätstörningsvård är att uppnå förbättrad psykisk hälsa och social funktionsförmåga, samt minska dödligheten

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Basutbildning i Psykoterapi med speciellt fokus på psykoterapeutiskt arbete med ungdomar och Unga Vuxna 2016-2017. Start 21 januari 2016 Den psykiska ohälsan hos ungdomar och unga vuxna ökar tillsammans

Läs mer