Värdegrund och vision för svensk simidrott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värdegrund och vision för svensk simidrott"

Transkript

1 imidrotten ill Värdegrund och vision för svensk simidrott Detta idéprogram utgör den idémässiga basen för central och lokal verksamhet. Utifrån denna kan föreningar, distriktsförbund och centrala organ utforma sina egna mål och handlingsprogram.

2 nledning Svensk simidrotts gemensamma inriktning beskrivs i Simidrotten Vill. Verktygen för att omsätta målen till praktisk verksamhet skapar vi själva. Med den snabba förändring som vårt samhälle genomgår, krävs en fortlöpande diskussion och bearbetning av syften och målsättningar. Grundläggande värderingar, policyfrågor, etik- och moraluppfattningar måste sättas i fokus. Medlemmarnas möjlighet till påverkan är en viktig del i simidrottens demokratiska process. Diskussionen om simidrottens mål och inriktning måste hållas levande och detta dokument utgör grunden för en levande och kraftfull simidrottsdebatt. Föreningar, simdistriktsförbund, Svenska Simförbundet och enskilda utövare inom simidrotten ska i detta dokument finna simidrottens verksamhetsidé och framtida inriktning. Vägledande för denna beskrivning, dess syften och mål har varit skrifterna Idrotten Vill (antaget vid Riksidrottsmötet 1995) och Manifest om idrottens framtid (antaget vid Riksidrottsmötet 1997) samt den uppdaterade versionen av Idrotten Vill som antogs av RF-stämman Simidrotten Vill kompletteras dessutom av konkreta och mer detaljerade handlingsprogram och flerårsplaner. I texten används vi som ett uttryck för simidrottens hela organisation. Aktiva, ledare och funktionärer inom förening, distrikt och på central nivå ingår i detta begrepp. Alla inom simidrotten har möjlighet att påverka simidrottens utveckling och mål.

3 Simidrotten är Svensk simidrott organiserades 1904 inom Svenska Simförbundet, tillhörande Riksidrottsförbundet. Svenska Simförbundet har ansvar för simidrottens utveckling. Utvecklingen pågår ständigt inom de fyra simidrotterna: Simning Simhopp Konstsim Vattenpolo Svenska Simförbundet har till uppgift: att verka för simidrottens utveckling i Sverige att handlägga för simidrotten i Sverige gemensamma angelägenheter att främja och samordna svensk simidrott internationellt Inom Svenska Simförbundet organiseras verksamheten efter ålder och färdighet: från babysim minisim simundervisning teknikskola till tränings- och tävlingsgrupp Simlinjen är Svenska Simförbundets pedagogiska modell och praktiska verktyg för all verksamhet från Babysim till Teknikskola.

4 imidrottens Svenska Simförbundets vision... är att medverka till att höja den allmänna simkunnigheten i landet samt att vara en av de ledande simidrottsnationerna i Europa och tillhöra de tio främsta nationerna i världen. Svenska Simförbundets uppgift är att som ett specialförbund inom Riksidrottsförbundet erbjuda en bred och attraktiv verksamhet inom simidrotten. Den ska organiseras av en effektiv distrikts- och föreningsorganisation och rikta sig till alla samhällsmedborgare. Verksamheten omfattar vattenvana, simundervisning, träning och tävlingsdeltagande nationellt och internationellt, instruktörsutbildning, ledarutveckling och arrangemang. Jämställdhet är ett honnörsord för alla ledare och aktiva. Såväl kvinnors som mäns erfarenheter och perspektiv ska tillvaratas på ett likvärdigt och naturligt sätt. Barnverksamheten ska styras mot färdigheter och kunskapsmål, vilka ska ge allsidighet, variation och ta fram lekens positiva inslag och betydelse. Även inom tävlingens ram har leken en plats. Tävlingsverksamheten ska innehålla aktiviteter som utvecklar barns sociala, fysiska och psykiska hälsa och ska utformas så att de blir en del av barnens utveckling av färdigheter. Verksamheten ska i sin helhet arbeta för att barnens behov och inte den vuxnes ska vara vägledande. I ungdomsverksamheten ska resultatmålen vara tydliga och stimulera till vilja att fortsätta utvecklas. Det är viktigt att resultatmålen relateras till varje persons förutsättningar och ambitioner. Ett viktigt mål är att verksamheten ska vara så rolig och stimulerande att de aktiva fortsätter med simidrott under hela ungdomstiden och vidare som seniorer. Simidrotten ska präglas av långsiktig planering där nationell och internationell hänsyn tas. Inriktning, syfte och mål avseende nationella mästerskap och övrig tävlingsverksamhet ska ständigt utvärderas och utvecklas i syfte att hålla hög kvalitet.

5 kärna Rent spel och en känsla för ärlighet ligger i simidrottens natur liksom gott uppförande, motverkande av allt våld i alla situationer samt respekt för andra, t ex kamrater och medtävlare i och utanför anläggningarna. Simidrotten är beroende av en väl fungerande ledarförsörjning. Ledarna ska vara goda föredömen och påverka individerna i positiv riktning. Ledarutvecklingen ska präglas av kontinuitet och långsiktighet. Kompetens om såväl fysisk, psykisk som social utveckling hos simidrottens utövare är en förutsättning för ett gott ledarskap. Nätverksbyggande blir fortsatt viktigt för alla utövare inom simidrotten. Internationella aktiviteter och kontaktnät är lika viktiga som nationella. Genom aktiv medverkan i arbetet med att förbättra och samordna simidrotten på olika nivåer, såväl internationellt som nationellt, kan vi också påverka utvecklingen. Att arrangera internationella mästerskap kan ses som en aktivitet i detta syfte. Såväl grundläggande som tillämpad forskning är viktig för fortsatta framgångar och en förutsättning för att simidrottens olika discipliner ska kunna utvecklas. Tränings- och tävlingsverksamheten måste därför kontinuerligt utvärderas och utvecklas i samklang med dessa resultat. Vi ska verka för att... Simidrott för barn utmärks av allsidighet och variation, samt att den innehåller stora inslag av lek och kännetecknas av att färdigheter är viktigare än resultat Stödja och uppmuntra ungdomar så att övergången från barn- till ungdomsverksamheten blir så naturlig som möjlig Elitinriktad tävlingsverksamhet, för såväl juniorer som seniorer, har fortsatt hög prioritet Träning och tävling för äldre utövare ska breddas såväl avseende antalet discipliner som antalet utövare Ledarskapet baseras på föredöme, hög kvalitet och bred kompetens Kompetensutveckling i olika former prioriteras, som en förutsättning för utveckling av simidrotten Initiera och stödja simidrottsrelaterat forsknings- och utvecklingsarbete Ett internationellt kontaktskapande stimuleras

6 imidrottens Basen för svensk simidrott är den verksamhet som bedrivs av föreningarna. Där genomförs aktiviteter av mångskiftande karaktär som utgår från simidrottens gemensamma verksamhetsidé. Som utgångspunkt finns ett antal hörnpelare; omvärlden, värderingar, rekrytering och utveckling. En av de viktigaste uppgifterna för Svenska Simförbundet är att arbeta för att simkunnigheten sprids till alla medborgare i det svenska samhället. Vattenvana och simkunnighet är en livförsäkring för ung såväl som gammal. Simundervisningen är också en viktig bas för vår rekrytering. Genom lust och glädje ska barnen introduceras och behållas i verksamheten. Simidrotten ska kunna erbjuda flera olika verksamheter, individuella såväl som lagidrotter, där alla åldrar kan finna sin aktivitet oavsett ambitionsnivå. Resultat och prestation är två viktiga begrepp inom vår idrott, som så påtagligt har tävlingen som en röd tråd i sin verksamhet. Detta får inte överskugga de sociala mål och kunskapsmål som utgör viktiga inslag i simidrotten. Utveckling och förändring Vi måste vara lyhörda för nya trender och växlande behov såväl inom som utanför simidrotten. För att simidrotten ska kunna utvecklas krävs en hög förändringsberedskap hos hela simidrottsrörelsen. Idrotten Vill slår fast att svensk idrott ska utformas så att alla led ständigt utvecklas och förbättras

7 verksamhet till form och innehåll. Morgondagens barn och ungdomar kommer inte att ha samma önskemål och värderingar som dagens. För att behålla sin attraktionskraft måste simidrotten hela tiden förnya sig och anpassa sig till människors behov. Genom utbildning och kontinuerligt utvecklingsarbete ska vi inom simidrotten säkra kvaliteten i verksamheten. Det är viktigt att vår verksamhet är attraktiv för nya utövare, men även för de som redan är engagerade, för att få behålla dessa under en lång tid. Målet bör vara att bibehålla eller öka det medlemsantal som gäller för närvarande. Idrotten är till hela sin idé internationell. Genom idrotten kan vi öka vår förståelse för andra kulturer och stärka samverkan mellan människor från olika länder. I svensk simidrott ska inte förekomma diskriminering på grund av nationalitet, etniskt ursprung eller religion. Med simidrotten som utgångspunkt kan människor med olika bakgrund lära känna varandra samt respektera och förstå varandras värderingar. Möjligheten för våra invandrare att använda simidrotten som en väg in i det svenska samhället ska tas tillvara på ett positivt sätt. Inom simidrotten ska det finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, ålder och sexuell läggning, att delta som utövare eller ledare. Detta kräver att allas olika erfarenheter och perspektiv tillvaratas på ett likvärdigt sätt. Vi strävar efter en jämn könsfördelning i alla delar av vår verksamhet såväl bland aktiva som bland ledare och tränare. En viktig del av simidrotten är dess demokratiska skolning. Varje människa ska kunna påverka genom att ta ansvar och vara delaktig i de beslut som formar simidrottens verksamhet. Genom att söka nya vägar för informationsutbyte sprids informationen fortare samtidigt som den kan nå fler, såväl inom som utom organisationen. En mycket stor del av simidrottens verksamhet baseras på det arbete som ideella krafter lägger ner i verksamheten.

8 Tusentals ledare satsar oavlönad tid och kraft på att leda barn, ungdomar och vuxna. Många bidrar också genom styrelse- eller annat engagemang till att skapa förutsättningar för föreningsverksamhet. Det ideella engagemanget utgör i sig en kraft att värna om. De ideella ledarna ska kontinuerligt erkännas, uppmuntras och ges möjlighet till utveckling. Idrottsrörelsen har länge tagit stödet från samhället och allmänheten för givet. Även om samhällsstödet i framtiden kan förväntas utgöra en del av den ekonomiska basen måste vi vara beredda att ytterligare öka graden av självfinansiering. Statsanslag, försäljning och medlemsavgifter kan i en framtid inte vara de enda inkomstkällorna. Svensk Simidrott centralt och lokalt ska bättre tillvarata de affärsmässiga möjligheter som finns. Vi förfogar över ett antal produkter och tjänster som kan skapa betydande mervärden för samarbetspartners. Samtidigt ska vi värna om våra grundläggande värderingar vid all försäljning och exponering. Tillgången på simanläggningar av hög kvalitet är en av orsakerna till svensk simidrotts styrka. Simidrotten har sammantaget ett ökat behov av tillgänglighet för att kunna expandera verksamheten. Då det oftast handlar om kommunala angelägenheter är det viktigt att arbetet för att påverka denna fråga i hög grad sker på den lokala nivån. Svensk simidrott måste ytterligare medvetandegöra frågan och placera den högt upp på agendan. Detta behöver ske på alla nivåer, från förening till central nivå. På sina ställen har kommunerna också strävat efter att överföra anläggningar/drift till föreningar eller till privata företag. Detta är en utveckling som vi

9 även i framtiden kan förvänta oss. Vid varje sådant tillfälle ska vi vara offensiva redan i planerings- och avtalsfasen för att säkra tillgången till lokaler för simidrotten. Det är viktigt att all ekonomisk hantering inom svensk simidrott sker efter sunda principer med hänsyn tagen till idrottens etiska krav. Svensk simidrott har stora möjligheter att påverka värderingar och attityder hos unga människor. Vi vill gå före och visa upp det goda exemplet. Det är en viktig uppgift för en folkrörelse. Ungdomars förtroende för idrottsledare är genomgående högre än för andra vuxna. Detta är positivt när det vi visar är bra, men mycket illa när vi visar upp mindre bra sidor. Simidrotten ska genom sin verksamhet medverka till en positiv utveckling av samhället och aktivt ta ställning mot det som är dåligt och nedbrytande t.ex. våld och rasism. Simidrottens trovärdighet får inte ifrågasättas. Svensk simidrott följer gällande lagstiftning angående alkohol och tobak. Det innebär nolltolerans mot alkohol och tobak för ungdomar under 18 år i samband med aktiviteter i simidrottens regi. Vi verkar för en helt alkohol- och tobaksfri miljö i samband med träning och tävling. Alkohol är en företeelse som finns i vårt samhälle och vi ska sträva efter att på alla nivåer i vår organisation diskutera och besluta vilket förhållningssätt vi ska ha till alkohol i samband med övriga aktiviteter inom ramen för simidrotten. Alla i vår verksamhet ska motarbeta och ta avstånd från all form av doping. Vi ska verka för att... Simidrottens utövare erbjuds en attraktiv verksamhet Uppmuntra och erbjuda alla oavsett kön, ålder, bakgrund och förutsättningar, att ta del av, påverka samt besluta om simidrottens verksamhet Bibehålla eller öka medlemsantalet Ta större ansvar för verksamhet som bidrar till att förverkliga mål som är gemensamma för såväl simidrotten som samhället i stort Säkra tillgång på plats i simanläggningarna Öka graden av självfinansiering Simidrottens trovärdighet inte ifrågasätts

10 imidrottens Ingen är för ung eller för gammal för att vara medlem i en simförening. Ingen ska heller av andra skäl utestängas från simidrottens verksamhet. Simidrottens utövare, såväl aktiva som ledare, är verksamma inom någon av simidrottens många aktiviteter. För dessa gäller att idrottens regler, etiska och moraliska överväganden samt simidrottens specifika regelsystem, ska vara vägledande i allt arbete och utövande. Det är viktigt att simidrottsledarens betydelsefulla roll uppmärksammas tydligare. Verksamhetens kontinuitet bygger på en långsiktig ledarförsörjning. Ansvarsfulla ledare, vare sig de är tränare, ledare eller funktionärer ska utveckla simidrotten så att alla får möjlighet till ett meningsfullt simidrottsutövande. Inom simidrottens alla verksamhetsområden ska det ske en ständig diskussion om hur verksamheten kan utvecklas. Diskussionen och debatten ska föras i en öppen anda där alla får komma till tals och alla synpunkter är viktiga. Simidrottens historia måste hållas levande och det kulturella värde, som simidrotten har, måste vara tydligt. Föreningarna tar hand om barn och ungdomar under en lång period av deras utveckling. I föreningen möter de unga en positiv miljö, vilket gör att de får en bra start in i vuxenoch idrottsgemenskapen. För att de aktiva på bästa sätt ska kunna utvecklas, krävs att kombinationen elitidrott och studier/yrkesutbildning underlättas, inte minst på högskolenivå. Därför gäller det för simidrottens företrädare att påverka samhället så att förutsättningarna för elitidrottarna blir så bra som möjligt.

11 utövare Ledare inom simidrotten ska så tidigt som möjligt erbjudas möjlighet till ändamålsenlig utbildning. Föreningarna ska därför uppmuntra och stödja ledaren i dennes ambition att utbilda och utveckla sig. För att utveckla simidrotten krävs såväl nationell som internationell utbildning och erfarenhet. Utövare av simmotion är en bred målgrupp med ett stort simmotionsintresse. Äldre och ungdomar, men även personer med behov av rehabilitering eller personer med intresse av nya aktivitetsformer inom vattensporternas verksamhetsområden, vill delta och få sina behov tillgodosedda. Detta ställer därför stora krav på att simmotionsledare får en bred och innehållsrik utbildning. Vi ska verka för att... Aktiva och ledare ska kunna erbjudas en positiv utveckling såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt Simidrottens ledare har ambition och förmåga att förmedla kunskaper och färdigheter samt ge unga positiva förebilder Barn och ungdomar ska få möjlighet att utvecklas utifrån sina egna behov och i sin egen utvecklingstakt, och de ska därför vara delaktiga i beslut som rör verksamheten Inom föreningarnas verksamhet återfinna olika former av motion, träning och tävling, anpassad efter ålder och färdighetsnivå Elitidrottare ska kunna kombinera träning och studier och/eller arbete på bra sätt Aktiva och ledare tidigt ska få ta del av nya forskningsrön

12 Svenska Simförbundet e-post: hemsida: Projektgrupp 1999: Olle Kristensson, Pia Zätterström, Barbro Olsson Revidering 2007: Karin Hellström, Lena Björk Foto: Bildbyrån i Hässleholm Produktion: Matsson Reklam & Info Tryck: Holmbergs i Malmö AB Beställningar av material: Holmbergs Box 16045, Malmö Tel: e-post: distribution@holmbergs.com Smidesvägen 5, Solna Tel

Blekinge Simförbund. Verksamhetsplan 2011

Blekinge Simförbund. Verksamhetsplan 2011 Blekinge Simförbund Verksamhetsplan 2011 1. BLEKINGE SIMFÖRBUNDS UPPDRAG... 2 2. BLEKINGE SIMFÖRBUNDS VERKSAMHETSIDÉ... 2 3. SIMIDROTTENS KÄRNA... 2 4. SIMIDROTTENS UTÖVARE... 3 5. BLEKINGE SIMFÖRBUNDS

Läs mer

Svensk Simidrott STRATEGISK PLAN

Svensk Simidrott STRATEGISK PLAN Svensk Simidrott STRATEGISK PLAN 2013-2016 2 Inledning Den strategiska planen 2013-2016 är Svenska Simförbundets övergripande styrdokument för perioden. Den vänder sig till Svenska Simförbundets personal,

Läs mer

Strategisk plan för Linköpings Allmänna Simsällskap

Strategisk plan för Linköpings Allmänna Simsällskap Strategisk plan för Linköpings Allmänna Simsällskap 2018-2025 Den strategiska planen 2018-2025 är Linköpings Allmänna Simsällskaps, LASS, styrdokument för perioden. Den vänder sig till föreningens styrelse,

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

ÖSTSVENSKA SIMFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING

ÖSTSVENSKA SIMFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING ÖSTSVENSKA SIMFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2019-2020 Svensk Simidrott i världsklass i ett Sverige där alla kan simma Innehåll Svensk Simidrotts inriktning och mål, sid. 3 Östsvenska Simförbundets idé,

Läs mer

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014.

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. I texten markeras ny text med fet stil och understruket = ny text föreslagen av styrelse, och delvis med inkomna motioner som grund. Kursiverad överstruken

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orienterings vision Dit vill vi! Svensk orientering, världens bästa!

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård Värdegrund Skå IK & Bygdegård Stenhamraloppet 2011 I en idrottsförening lär man sig inte bara att bli duktig på sin idrott. Man lär sig också mycket om normer, värderingar, ansvar, hänsyn och medbestämmande.

Läs mer

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN 2018 Värdegrund Målsättning Tävlingsverksamhet Anläggningar Ambassadörsskap ANDT-policy Inriktning enligt RF:s Strategi 2025 Inledning 2017 års verksamhet innebar att besökarantalet

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Antaget av kommunfullmäktige Mariestad 2015-05-25 Sida: 2 (7) Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 90/15 Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Mellannorrlands Simförbund

Mellannorrlands Simförbund Strategiplan 2018-2025 Verksamhetsinriktning 2018-2019 Mellannorrlands Simförbund 2 (9) Strategiplan för MNSF 2018-2025 De övergripande långsiktiga målen för MNSF baseras på SSF fyra strategiska områden

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

SHIF/SPK:s Värdegrund

SHIF/SPK:s Värdegrund VÄRDEGRUND 1 SHIF/SPK:s Värdegrund Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés (SHIF/SPK) värdegrundsarbete är en del av hela idrottsrörelsens arbete. En värdegrund beskriver

Läs mer

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2011- Senast reviderat 2008-03-31 Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Strategisk plan 2014-2016 för Mellansvenska Simförbundet

Strategisk plan 2014-2016 för Mellansvenska Simförbundet Strategisk plan 2014-2016 för Mellansvenska Simförbundet MSSF är en del av Svenska Simförbundet SSF och vår inriktning framgår av Svenska Simförbundets stadgar. Vi ansluter oss till verksamhetsidén Simidrotten

Läs mer

Dansen Vill. Fastställd FM 2010, Rev FM 2014

Dansen Vill. Fastställd FM 2010, Rev FM 2014 Dansen Vill Värdegrund, vision och riktlinjer för svensk danssport Som idéprogram ska Dansen Vill vara den idémässiga basen för central och lokal verksamhet. Med Dansen Vill som grund kan föreningar, distrikt

Läs mer

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening 1982-2018 Malmös Största Idrottsförening Malmö kappsimningsklubb är Malmös största idrottsförening med drygt 4000 medlemmar årligen. Vi är en klubb som erbjuder allt från babysim till simning och simhopp

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

FLERÅRSPLAN för Svensk Vattenpolo

FLERÅRSPLAN för Svensk Vattenpolo FLERÅRSPLAN för Svensk Vattenpolo 2013-2016 Inledning Svenska Simförbundets prioriterade områden Den strategiska planen 2013-2016 som utarbetats av Svenska Simförbundet vänder sig till personal, styrelse,

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Svensk orientering världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång

Svensk orientering världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång Svensk orientering världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång Verksamhetsinriktning för svensk orientering mot 2021 med strategiska mål för 2017-2018 Svensk orienterings vision

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011-2012

Verksamhetsinriktning 2011-2012 Verksamhetsinriktning 2011-2012 Örebro Läns Skolidrottsförbund Innehåll Förord Skolidrottsförbundets profil Inriktnings- och resultatmål Föreningen Organisationsutvecklingen Utbildningsverksamhet Breddverksamhet

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Den svenska idrottsrörelsen, som är landets största folkrörelse är en unik kraft inte minst genom sitt arbete med verksamhet för barn och ungdomar.

Läs mer

Strategiskt arbete mot 2025

Strategiskt arbete mot 2025 Strategiskt arbete mot 2025 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. En process med delaktighet 2. Vision 3. Uppdrag 4. Kärnvärden 5. Livslångt idrottande 5. En strategisk plan för alla 7. Svensk Taekwondo för

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. SS04 vision, mål, strategier och organisation. 2015-03-30 Jonas Hägerhäll

Verksamhetsplan 2015. SS04 vision, mål, strategier och organisation. 2015-03-30 Jonas Hägerhäll Verksamhetsplan 2015 SS04 vision, mål, strategier och organisation 2015-03-30 Jonas Hägerhäll Sammanfattning I detta dokument presenteras SS04 organisation, vision, mål och strategier för att uppnå målen.

Läs mer

SvenskSimidrott STRATEGISK PLAN

SvenskSimidrott STRATEGISK PLAN SvenskSimidrott STRATEGISK PLAN 2013-2016 Arbetsprocessen Måluppfyllelse vid planeringskonferens 2011 Arbetsgrupp i styrelsen Utvärdering 2009-2012 års plan Referensgrupp september 2012 Fortsatt utvärdering

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

LIDINGÖIDROTTEN VILL

LIDINGÖIDROTTEN VILL LIDINGÖIDROTTEN VILL Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte 30 november 2011 Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte

Läs mer

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun Idrottspolitiskt program Nyköping kommun 2018-2022 Innehållsförteckning sid 1. Inledning 1 2. Målgrupp och målsättningar 2 3. Fokusområden och ansvarfördelning 3 4. Uppföljning och revidering 10 Inledning

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Verksamhetsinriktning. för Svensk Friidrott

Verksamhetsinriktning. för Svensk Friidrott Verksamhetsinriktning för Svensk Friidrott 2011-2013 Förslag till förbundsårsmötet 2010 Svensk Friidrott är Svenska Friidrottsförbundet, distrikten, föreningarna, aktiva och ledare. Tillsammans arbetar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2016-2019 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

Svensk Simidrott 2013

Svensk Simidrott 2013 Svensk Simidrott 2013 Svenska Simförbundet - Vår Vision - - att vara ledande i arbetet med att höja den allmänna simkunnigheten i landet, i en verksamhet som är öppen för alla och som bedrivs i ändamålsenliga

Läs mer

Rev A

Rev A Rev A 2013-03-05 1 Vi vill bedriva och utveckla simidrott för alla, oavsett mål och ambitionsnivå Vi utvecklar våra medlemmar fysiskt, mentalt och socialt Vi ökar simkunnigheten i Eskilstuna kommun Simundervisning

Läs mer

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG Hur nöjda är ni med läget just nu inom de olika områdena? Läs igenom utgångspunkterna på sid 4-6 innan ni påbörjar skattningen. Tänk på! Det är viktigt

Läs mer

ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025

ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025 ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025 Innehåll Inledning... 3 Vision och Mission... 4 Värdegrunden UGG... 5 -Glädje... 7 -Gemenskap... 8 -Utveckling... 6 Strategiska områden... 9 -Simundervisning... 10 -Träning,

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Sundbyberg är en stad i förändring och det är viktigt att idrottslivet tillsammans med staden utvecklas i takt med det övriga samhället. Det idrottspolitiska

Läs mer

Föreningen bildades medlemmar, jämn fördelning mellan tjejer och killar Omsättning ca 47 miljoner, varav drygt 12 i föreningen (2013) Ett

Föreningen bildades medlemmar, jämn fördelning mellan tjejer och killar Omsättning ca 47 miljoner, varav drygt 12 i föreningen (2013) Ett Föreningen bildades 1907 5 500 medlemmar, jämn fördelning mellan tjejer och killar Omsättning ca 47 miljoner, varav drygt 12 i föreningen (2013) Ett helägt aktiebolag (Filborna Arena AB) Anställda i HS

Läs mer

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter * SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter VÄRDEGRUND FÖR ALLA Bordtennis är en idrott där alla är välkomna! Vår verksamhet bygger på glädje, kamratskap och engagemang. Inom vår idrott

Läs mer

Rent spel & Fair Play

Rent spel & Fair Play Svenska Sportdykarförbundet står för Rent spel & Fair Play under träning och tävling Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Tävling och träning inom SSDF sfär... 3 Respekt mot varandra... 3 Rent spel...

Läs mer

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare,

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Socialdemokraterna i Uppsala kommun

Socialdemokraterna i Uppsala kommun Socialdemokraterna i Uppsala kommun Vi vill göra Uppsala till en av landets bästa idrottskommuner! De senaste årens fantastiska framgångar inom idrotten visar vilka möjligheter Uppsala har att bli en av

Läs mer

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Verksamhetsinriktning 2018 2019 Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

HUR STYR VI MOT MÅLEN?

HUR STYR VI MOT MÅLEN? HUR STYR VI MOT MÅLEN? Verksamhetsinriktningen är en tvåårig deletapp som arbetar mot strategi 2025. Den ger styrelser i både förbund, distrikt och föreningar en riktning för att leda och prioritera verksamheten

Läs mer

Målsättning för Gefle GymnastikFörening

Målsättning för Gefle GymnastikFörening 140106 Målsättning för Gefle GymnastikFörening Vi är och ska förbli ledande på barn- och ungdomsgymnastik. Det är nyckeln till fortsatta framgångar inom föreningen under kommande decennier. Vi har också

Läs mer

ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025

ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025 ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025 Innehåll Inledning... 2 Vision och Mission... 3 Värdegrunden UGG... 4 -Glädje... 5 -Gemenskap... 6 -Utveckling... 7 Strategiska områden... 8 -Simundervisning... 9 -Träning,

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Strategi för svensk fotboll

Strategi för svensk fotboll Strategi för svensk fotboll 2018 2022 Processen fram till strategin Process Arbetet med svensk fotbolls strategi 2018-2022 har tagit sin utgångspunkt i strategidokumentet för 2013 2017, samt förslag från

Läs mer

Hammarby IF. Grundläggande värderingar

Hammarby IF. Grundläggande värderingar Hammarby IF Grundläggande värderingar April 2010 Grundläggande värderingar för Hammarby IF och dess medlemmar antagna av årsmötet den 26 april 2010 Värderingarna i denna handling 1 utgör basen för Hammarby

Läs mer

FLERÅRSPLAN för Svensk Simhoppning

FLERÅRSPLAN för Svensk Simhoppning FLERÅRSPLAN för Svensk Simhoppning 2013-2016 Inledning Den strategiska planen 2013-2016 som utarbetats av Svenska Simförbundet vänder sig till personal, styrelse, utskott och landslagsledningar. Den vänder

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 2018 Innehållsförteckning Bild 3-7 Bild 8-9 Riksidrottsförbundets strategidokument (antaget maj 2015), Tennisförbundets vision, mission, kärnvärderingar (antaget april 2014 ) Bild

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009

Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram. Antagen av RF-stämman 2009 Idrotten vill en sammanfattning av idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009 Innehållsförteckning Inledning 2 Idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund 4 Bra i idrott och bra idrott

Läs mer

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap Policydokument Styrelsen Njurunda Simsällskap 2016-03-21 1 Allmänt 1.1 Njurunda Simsällskap (NSS) skall verka för att främja simning i enlighet med Riksidrottsförbundets och Svenska Simförbundets intentioner

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum Fokus ska ligga på att utforma verksamhet som är öppen för alla och som upplevs som attraktiv och välkomnande för varje enskild individ.

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER. samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut

Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER. samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut 1 Denna drogpolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten

Läs mer

Svensk orientering världens bästa för alla hela livet

Svensk orientering världens bästa för alla hela livet Sida 1 12 Svensk orientering världens bästa för alla hela livet Mål det här ska vi uppnå (2025) Världens bästa landslag Flera och mera minst en procent av Sveriges befolkning är medlemmar i en orienteringsförening

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Vision VÄRLDENS BÄSTA FÖR ALLA HELA LIVET Mål FLERA OCH MERA VÄRLDENS BÄSTA LANDSLAG VERKSAMHETSIDÉ - DÄRFÖR FINNS VI Svensk orientering erbjuder världens

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Kraftfull idrottspolitisk offensiv - Motion till RF-stämman 2015

Kraftfull idrottspolitisk offensiv - Motion till RF-stämman 2015 Riksidrottsförbundet Idrottens Hus 114 73 STOCKHOLM Kraftfull idrottspolitisk offensiv - Motion till RF-stämman 2015 Idrottsrörelsen detta stolta slagskepp i moder Sveas i övrigt sjunkande folkrörelseflotta

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2013-2018 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 S V E N S K I N N E B A N D Y V I L L VISION Folksporten för alla alltid w w w. i n n e b a n dy. s e 3 V E R K S A M H E T

Läs mer

Fritidspolitiska mål. Fritidsnämnden. Växjö kommun

Fritidspolitiska mål. Fritidsnämnden. Växjö kommun Fritidspolitiska mål Fritidsnämnden Växjö kommun Fritidspolitiska mål 1. Stöd till fritidsverksamhet Föreningslivet i Växjö kommun stimuleras genom olika stödformer till verksamheter som ger kommuninnevånarna

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi?

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi? Vilka är vi? Jag kommer att använda Gotland som exempel ibland Gotland har» 179 startande på DM lång distans (2 %)» 186 på Sverigelistan 16 år och äldre (1 %)» 0,3 % av Gotlänningarna finns på Sverigelistan»

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Svensk rodd idrotten hela livet

Svensk rodd idrotten hela livet Svensk rodd idrotten hela livet Verksamhetsinriktning med strategiska mål för svensk rodd mot 2025 Svensk rodds vision dit vill vi Idrotten hela livet Innehåll Svensk rodds verksamhetsidé därför finns

Läs mer

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Samtalsunderlag, Strategi 2026 Samtalsunderlag Vad betyder strategi 2026 för er? Svensk konståknings Strategi 2026 består

Läs mer

Sundbybergs Idrottsklubbs Föreningspolicy

Sundbybergs Idrottsklubbs Föreningspolicy Sundbybergs Idrottsklubbs Föreningspolicy Antagen på Sundbybergs Idrottsklubbs ordinarie årsmöte den 26 mars 2003 Sundbybergs Idrottsklubbs verksamhetside Sundbybergs Idrottsklubb är en ideell förening,

Läs mer

Svensk Dövidrotts prioriterade verksamhetsområden 6 Utbildning 6 Breddidrott 7 Elitidrott 8 Information och marknadsföring 9 Internationellt arbete 10

Svensk Dövidrotts prioriterade verksamhetsområden 6 Utbildning 6 Breddidrott 7 Elitidrott 8 Information och marknadsföring 9 Internationellt arbete 10 Innehåll 2 Inledning 3 Riksidrottsförbundets verksamhetsidé Riksidrottsförbundets värdegrund och vision Svensk Dövidrotts verksamhetsidé 4 Svensk Dövidrotts vision Ändamål i Svenska Dövidrottsförbundets

Läs mer

Riktlinjer för träning och tävling

Riktlinjer för träning och tävling Gymnastikförbundet Riktlinjer för träning och tävling - 2019 - Fastställda 2019-02-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Svensk Gymnastiks Värdegrund... 4 Svensk Gymnastiks uppförandekod... 4 Barngymnastik...

Läs mer

Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll

Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll 2018-2022 Bakgrund Process och tidplan Här finner du förslaget till Mål och Strategi för svensk fotboll 2018 2022. Arbetet med Mål och Strategi har tagit

Läs mer

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till?

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till? Genus i praktiken Vad fostrar vi våra barn till? AGENDA - Presentation - Vad är genus - Genussystemet - Värderingsövning - Genus i praktiken - vår förändringsprocess - Styrdokument - Film med diskussionsgrupper

Läs mer

Svensk Simidrott 2013

Svensk Simidrott 2013 Svensk Simidrott 2013 Svenska Simförbundet - Vår Vision - - att vara ledande i arbetet med att höja den allmänna simkunnigheten i landet, i en verksamhet som är öppen för alla och som bedrivs i ändamålsenliga

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET S v e n s k b o r d t e n n i s dokument 2017-2022 ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET 2017-04-09 Verksamhetsidé Bordtennis ska vara lättillgängligt och vi ska erbjuda alla möjligheten att utöva och verka inom bordtennisen

Läs mer

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK Barn- och Ungdomspolicy Västerås SOK Hemsida: www.vasterassok.se Sida: 1(6) Innehåll 1 Barn- och ungdomspolicy Västerås SOK... 3 2 Verksamhetens syfte... 3 2.1 Barnverksamheten... 3 2.2 Ungdomsverksamheten...

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Sida 1 av 10. Jämtland Härjedalens ishockeyförbund Vision och måldokument

Sida 1 av 10. Jämtland Härjedalens ishockeyförbund Vision och måldokument Sida 1 av 10 Jämtland Härjedalens ishockeyförbund Vision och måldokument 2016-2019 Sida 2 av 10 ISHOCKEYNS VÄRDEGRUND I JÄMTLAND HÄRJEDALEN Jämtland Härjedalens Ishockeyförbund har ytterst ansvaret för

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer