Välkommen till Herrljunga!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Herrljunga!"

Transkript

1 Välkommen till Herrljunga! Som nyinflyttad i Herrljunga och i Sverige finns det många saker du kanske undrar över. Med den här broschyren vill vi hälsa dig välkommen till Herrljunga och hoppas att den svarar på några av dina frågor. Herrljunga har cirka invånare och kommunen ligger centralt i Västra Götaland. Här är möjligheterna till pendling mycket goda, till exempel till orter som Borås, Alingsås och Göteborg. Herrljungas vision är att vara en kommun som präglas av en tydlig och välkomnande Vi-känsla, och en kommun där det är gott att leva. Välkommen till Herrljunga, vi hoppas att du kommer trivas!

2 Introduktionsenheten Introduktionsenheten är till för dig som är nyanländ i staden. På Introduktionsenheten får du hjälp och vägledning under din första tid som Herrljunga-bo. Här kan du exempelvis få hjälp med vägledning i myndighetsfrågor, samhällsorientering och bostadsfrågor. Vi finns i Tors hus på Kvarnvägen 5 i Herrljunga. På torsdagar har vi Drop in 13:00-15:00. Drop in innebär att du kan besöka oss utan att boka tid innan. Övriga dagar behöver du boka tid, det gör du genom att ringa eller skicka ett mejl till någon av oss på introduktionsenheten. På enheten jobbar tre anställda: Jacqueline Wockatz, flyktingsamordnare / jacqueline.wockatz@admin.herrljunga.se Elin Axelsson, flyktingsamordnare / elin.axelsson@admin.herrljunga.se Josefin Lindahl, integrationskoordinator / josefin.lindahl@admin.herrljunga.se Introduktionsenheten finns i denna byggnad.

3 Etableringsprogrammet Som nyanländ vuxen mellan år har du rätt till etableringsprogrammet i Sverige. Etableringsinsatserna är aktiviteter som ska stödja dig att så snabbt som möjligt lära dig svenska, komma i arbete och klara din egen försörjning. Vilka aktiviteter det handlar om anges i en etableringsplan som tas fram av Arbetsförmedlingen tillsammans med dig under ett eller flera etableringssamtal. Utgångspunkten är att aktiviteterna i etableringsplanen ska sysselsätta dig på heltid, vilket innebär 40 timmar i veckan. Din etableringsplan varar vanligtvis i 24 månader. SFI Svenska för invandrare, SFI, är en grundläggande utbildning i svenska språket för vuxna med annat modersmål än svenska. Målet med SFI är att du ska få kunskap i svenska språket för att kunna klara dig i arbete, vidarestudier och i vardagen. Du kommer läsa SFI i Herrljunga eller i Vårgårda. SO Som ny i Sverige är det mycket i samhället som är nytt. SO, som står för samhällsorientering, innehåller information om saker som är bra att lära sig och förstå som ny i Sverige. Målet med SO är att underlätta din etablering i arbetslivet och i samhället. Du kommer att läsa SO i Herrljunga. Etableringsersättning Under tiden du följer din etableringsplan har du rätt till ekonomisk ersättning. Grundersättningen är alltid den samma oavsett var i landet du bor. Innan etableringsersättningen kommer igång kan du ansöka om Glappet på Introduktionsenheten. Glappet täcker upp den period som blir mellan din flytt till kommunen och din etableringsstart. Du ansöker om Glappet en gång i månaden hos någon av flyktingsamordnarna. Första gången får du hjälp med att fylla i ansökan. När du har fått din första utbetalning av etableringsersättning kan du inte längre ansöka om Glappet.

4 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten. Under etableringsprogrammet kommer du ha en handläggare hos Arbetsförmedlingen. Närmaste Arbetsförmedling finns på Kungsgatan 36 i Vårgårda. De har öppet måndag och onsdag kl.10:00-12:00 och 13:00-16:00 Varje vardag mellan 10:00-16:00 kan du prata med någon som talar följande språk på telefonnummer: Arabiska Persiska Somaliska Tigrinja Försäkringskassan Under tiden du deltar i etableringsprogrammet är det Försäkringskassan som betalar ut din ersättning. Försäkringskassan är en myndighet som också betalar ut bostadsbidrag och barnbidrag. Bostadsbidraget behöver du ansöka om, medan barnbidraget betalas ut automatiskt till och med det kvartal som ditt barn fyller 16 år. Försäkringskassan har servicekontor i hela Sverige. Där kan du få hjälp att fylla i blanketter och använda Försäkringskassans tjänster i datorn. Närmsta Försäkringskassan finns på Sveagatan 8H i Alingsås. De har öppet måndag - fredag kl. 10:00-16:00. Skatteverket Skatteverket är förvaltningsmyndighet för bland annat beskattning och folkbokföring. Folkbokföring innebär att du uppger din bostadsadress till Skatteverket. Det är viktigt att folkbokföra sig då många av de rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd på rätt adress. Närmsta Skatteverket hittar du på Sveagatan 8H i Alingsås. Skatteverket utfärdar också ID-kort för personer som är folkbokförda i Sverige. För att ansöka om ID-kort behöver du besöka Skatteverket i Göteborg på Hvitfeldtsplatsen 9.

5 Ekonomiskt bistånd Om du och din familj inte kan försörja er själva så kan ni vända er till försörjningsstödsenheten på Socialförvaltningen. En lösning kan vara att ni får ansöka om ekonomiskt bistånd. Om utredning visar att ni saknar tillräckliga medel till er försörjning, kan ni kanske ha rätt till ekonomiskt bistånd. Det ekonomiska biståndet är tillfälligt till ni klarar att försörja er på egen hand. Första gången ni behöver ansöka om ekonomsikt bistånd ringer ni till en socialsekreterare inom försörjningsstödsenheten. De har telefontid måndag - torsdag kl Ring till kommunens växel på telefonnummer och be att få prata med en socialsekreterare på försörjningsstödsenheten. Gymnasieskolan Kunskapskällan i Herrljunga.

6 Skola I Sverige har alla barn skolplikt från och med höstterminen det år barnet fyller sju. Det innebär att alla barn ska gå i skolan från sju år till det att barnet avslutat grundskolan vilket sker efter nionde året. Efter det kan barnet fortsätta sin utbildning på gymnasial nivå. I Herrljunga kommun finns åtta grundskolor. Barnen börjar i den grundskola som är geografiskt närmast ert hem. Introduktionsenheten kommer hjälpa er med att ordna ett inskrivningssamtal där ni får träffa lärare och rektor på skolan som ert barn ska börja i. Har ni barn som är i gymnasieåldern finns gymnasieskolan Kunskapskällan i Herrljunga tätort. Språkcafé Två dagar i veckan kan du träna svenska och träffa andra invånare i kommunen på kyrkornas språkcafé. Hit är alla välkomna, oberoende av hur mycket eller lite svenska du talar. Måndagar kl Kyrkans hus på Östra kyrkogatan 4. Onsdagar kl i Equmeniakyrkan på Fabriksgatan 5. Biblioteket Biblioteket har bra förutsättningar att träna svenska, här finns böcker på lätt svenska men också på många andra språk. På biblioteket finns även datorer att låna. I Herrljunga hittar du biblioteket på Trädgårdsgatan 14 och i Ljung finns biblioteket på Stationsvägen 7. Ordinarie öppettider Herrljunga: Måndag, onsdag och torsdag kl.11:00-19:00 Tisdag kl. 10:00-19:00 Fredag kl. 11:00-17:00 Lördag kl. 10:00-13:00 Ordinarie öppettider Ljung: Måndag och torsdag kl. 16:00-19:00 Tisdag, onsdag och fredag kl. 10:00-13:00

7 Kulturhus och bibliotek i centrala Herrljunga. Föreningsliv I Herrljunga kommun finns ett brett föreningsliv. Runt om i kommunen finns bland annat föreningar inom fotboll, tennis, friidrott, brottning och scoutkårer. De vänder sig till barn och ungdomar från tidig ålder. Vill ni veta mer kan ni prata med introduktionsenheten så hjälper vi er i kontakt med föreningarna. Vårdcentralen Om du eller någon i din familj blir sjuk ska du i första hand vända dig till vårdcentralen. Du behöver boka tid innan ditt besök vilket du gör genom att ringa till vårdcentralen. Det är viktigt att du kommer i tid till ditt planerade besök, om du inte kan komma måste du ringa och avboka besöket. Öppettider: Måndag-fredag 08:00-17:00 Adress: Horsbyvägen 16 Telefonnummer:

8 Tandvård Om du eller någon i din familj har problem med tänderna eller vill göra en rutinmässig tandundersökning ska ni vända er till en tandläkare. Folktandvården i Herrljunga finns i samma hus som vårdcentralen. Även hos folktandvården behöver du boka tid innan ditt besök genom att ringa. Adress: Horsbyvägen 16. Telefonnummer: Dygnet runt kan du ringa 1177 för att få prata med en sjuksköterska, det gäller var du än befinner dig i landet. Genom 1177 får du hjälp med att bedöma ditt behov av vård, får råd och vägledning till rätt vårdmottagning när så behövs. *Om situationen är livshotande ring alltid 112. *När du ringer och bokar tid till ditt besök kan du berätta att du behöver tolkningshjälp så ordnar vårdcentralen med det. *Glöm inte ditt ID-kort när du besöker vården. *All vårdpersonal och alla tolkar har tystnadsplikt. Familjecentralen På vårdcentralens entréplan finns Herrljungas Familjecentral som är en mötesplats för kommunens barnfamiljer. Familjecentralen vänder sig till alla blivande föräldrar och föräldrar med barn i åldern 0-6 år. En verksamhet som bedrivs är en Öppen förskola. Hit kan du och ditt barn tillsammans komma och gå som du vill under öppettiderna helt utan kostnad. Här kan ni leka, måla och träffa andra föräldrar och barn. Det finns alltid personal som du kan prata med om du har frågor eller funderingar kring ditt barn eller dig själv. Personalen har tystnadsplikt. Öppettider Familjecentralen: Måndag och torsdag kl. 09:00 12:00 för barn 0-6 år Tisdag kl. 10:00 12:00 babyöppet för barn 0-12 mån Tisdag kl. 13:00 16:00 för barn 0-6 år Telefonnummer

9 Vårdcentral, apotek, folktandvård och familjecentral finns i samma byggnad, Att ta sig runt I Sverige är det vanligt att ta sig fram med kollektivtrafik. Med Västtrafik kan du åka både buss och tåg i hela Västra Götaland, bland annat till Vårgårda, Alingsås, och Borås. För att se avgångar kan du gå in på Västtrafiks hemsida eller ladda ner appen Reseplaneraren till din telefon. Som biljett kan du köpa ett Västtrafikkort, I Herrljunga kan du göra detta i Icas förbutik. Det finns olika kort beroende på hur långt och hur mycket du ska åka. Om du vill åka någon annanstans i Sverige med tåg så kan du åka med SJ. För att åka med SJ kan du boka biljett på SJs hemsida eller i en automat på stationshuset.

10 Det kommunala bostadsbolaget Herbo har sitt kontor på Torget i centrala Herrljunga. Bostad I Herrljunga heter det kommunala bostadsbolaget HERBO. För att få lägenhet hos HERBO måste du först stå i bostadskö. Du skriver upp dig i kön på HERBOS hemsida. Du kan ställa dig i kö när du vill för att samla ködagar men för att få söka bostäder måste du ha en inkomst som matchar HERBOS krav för lägenheten. Det finns även privata hyresvärdar, en lista på dessa hittar du på kommunens hemsida under fliken Bo och Bygga och sedan Bostäder och kontakter.

11 Mer information Du hittar mycket bra information på de hemsidor som är listade nedan, många av dem kan du översätta till flera olika språk. Leta efter fliken Other languages som ofta är placerad längst upp på förstasidan och välj det språk du vill översätta till. Läs mer om vad Arbetsförmedlingen gör och kan hjälpa dig med. Läs mer om vad Försäkringskassan gör och kan hjälpa dig med. På Hallakonsument får du mycket tips och råd kring konsumtion. Som konsument har du både rättigheter och skyldigheter som är bra att veta. Exempelvis kan det vara bra att veta vad som gäller när du tecknar ett telefonabonnemang eller köper en vara som inte fungerar. Herrljungas kommunala bostadsbolag. Här kan du ställa dig i bostadskö och även göra serviceanmälan om du bor i en av HERBO:s lägenheter. Herrljunga kommuns hemsida, här hittar du information om kommunen och vad som händer i kommunen. Detta är en portal för dig som är nyanländ i Sverige. Här finns samhällsinformation och svar på frågor om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning och massa mer. På migrationsverkets hemsida kan du hitta information om det mesta som berör dig som nyanländ i Sverige.

12 SJs hemsida, här kan du boka tågbiljett till hela Sverige. Västtrafiks hemsida här hittar du tidtabeller och information om biljetter. På 1177:s hemsida kan du få mer information om olika hälsotillstånd och sjukvården på ditt språk. Herrljunga har utmärkta kommunikationer. Det finns direkt förbindelse med tåg till Göteborg, Stockholm och många fler destinationer. Introduktionsenheten februari 2017

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Välkommen till Hjo En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Att börja med Som ny i Sverige finns det några saker som är viktiga att börja med, dessa är: Folkbokföring Fullständigt personnummer ID-kort

Läs mer

Du ska vara folkbokförd i bostaden du bor i. Anmäl till Skatteverket om du har flyttat till ny adress. Skatteverket

Du ska vara folkbokförd i bostaden du bor i. Anmäl till Skatteverket om du har flyttat till ny adress. Skatteverket FOLKBOKFÖRING När du ska bosätta dig i Sverige är det viktigt att du registrerar dig i folkbokföringen. Då får du ett personnummer. Gå till Skatteverket och ta med pass och dokument som visar att du har

Läs mer

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetssökande. 2015-03. Till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och bor på något av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Läs mer

Välkommen till Köping!

Välkommen till Köping! Välkommen till Köping! Här finns information för dig som är ny i Sverige och i Köping. Svenska Förord Välkommen till Köping! Vi är glada och stolta över att du valt att bosätta dig här och hoppas att du

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Skurups kommun För dig som är ny i Sverige

Skurups kommun För dig som är ny i Sverige Skurups kommun För dig som är ny i Sverige Innehållsförteckning Skurups kommun... 3 Arbetsförmedling, Migrationsverket... 4 Utbildning i svenska... 5 Skola... 6 Förskola... 7 Fritidshem... 7 Fritidsgårdar...

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Sid 1 April 2017 Våga prata pengar. Försäkringskassan

Sid 1 April 2017 Våga prata pengar. Försäkringskassan Sid 1 April 2017 Våga prata pengar Försäkringskassan www.forsakringskassan.se Agenda Övergripande information om Försäkringskassan. Översikt av vanliga förmåner som nyanlända kan ta del av. Att tänka på

Läs mer

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med sjukvården eller tandvården. Asyl- och integrationshälsan är

Läs mer

FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE

FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Välkommen till YSTADS KOMMUN Ystad har en medeltida stadskärna och ett stort utbud av kultur och föreningsliv. Här finns vackra naturområden, sandstränder och små fiskelägen.

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Välkommen till Kramfors!

Välkommen till Kramfors! Välkommen till Kramfors! VÄLKOMMEN TILL KRAMFORS! Uppehållsrätt För att vistas i Sverige längre än tre månader måste du söka uppehållsrätt. Detta gör du genom att skicka inblanketten Registrering av uppehållsrätt

Läs mer

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige RÄTTSINFORMATION - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige DIN RÄTT SOM EU-MEDBORGARE ATT VISTAS HÄR Allmän information om uppehållsrätten Du har som EU-medborgare rätt att vistas i

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-torsdag 10-16, fredag 10-15. Lunchstängt 12-13 Telefon 0430-150 00 Telefontid:

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Dokumenttyp Plan Fastställd/upprättad 2012-03-14 av Kommunstyrelsen 47 Senast reviderad 2015-06-03 av Kommunstyrelsen 118 Detta dokument gäller för

Läs mer

Information om. Färdtjänst

Information om. Färdtjänst Information om Färdtjänst Vad är färdtjänst? När kan du få färdtjänst? Hur långt får du resa med färdtjänst? Var ansöker du om färdtjänst? Behöver du hjälp på resan? Vad kostar färdtjänsten? Vem planerar

Läs mer

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION SUFYAN KADHIM ENHETSCHEF FLYKTINGMOTTAGNINGEN & INTEGRATIONSCENTER VÄNERSBORGS KOMMUN PERSONAL PÅ FLYKTINGMOTTAGNINGEN -Enhetschef -1:e Socialsekreterare -6 Socialsekreterare

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-torsdag 10.00-16.00, fredag 10.00-15.00 Lunchstängt 12.00-13.00 Telefon

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL JÖNKÖPING

VÄLKOMMEN TILL JÖNKÖPING VÄLKOMMEN TILL JÖNKÖPING Här har vi samlat information som kan hjälpa dig under din första tid i din nya hemstad. Har du hunnit få nya vänner i Jönköping? Läs gärna detta, prata om det och lär känna staden

Läs mer

HJÄLP & STÖD I VARDAGEN OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HJÄLP & STÖD I VARDAGEN OMSORGSFÖRVALTNINGEN HJÄLP & STÖD I VARDAGEN OMSORGSFÖRVALTNINGEN Omsorg & vård - Landskrona stad Ibland kan människor behöva hjälp för att klara sin vardag och leva ett bra liv. Omsorgsförvaltningen kan ge hjälp till dig

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

arbete, ekonomi och fritid

arbete, ekonomi och fritid BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Information om arbete, ekonomi och fritid Vilka möjligheter har du att få ett arbete? Det finns olika möjligheter att få arbete och det finns särskilt stöd att få. Om du

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Till dig som är äldre

Till dig som är äldre Till dig som är äldre Information och telefonummer Stenungsunds kommun Hej! I den här broschyren hittar du som är äldre information och bra telefonnummer till kommunens verksamheter samt andra aktörer.

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

Välkommen till Tingsryds kommun! Välkommen! Welcome!!بيحرت soo dhawow! khosh maden!

Välkommen till Tingsryds kommun! Välkommen! Welcome!!بيحرت soo dhawow! khosh maden! Välkommen till Tingsryds kommun! Välkommen! Welcome!!بيحرت soo dhawow! khosh maden! Innehållsförteckning Tingsryds kommun s. 1 Medborgarkontoret s. 1 Träffpunkter s. 2 Skola och barnomsorg s. 3 Ekonomi

Läs mer

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år Barnomsorg Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun och har barn som är 1 till 6 år Vad är barnomsorg? Det finns olika former av barnomsorg; språkstödjande allmän förskola, allmän förskola,

Läs mer

Lättläst. Till alla barnfamiljer

Lättläst. Till alla barnfamiljer Lättläst Till alla barnfamiljer Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Starta. företag. i Sverige

Starta. företag. i Sverige Starta företag i Sverige Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillväxtverket.se/publikationer. Där finns även material som gavs ut av Nutek. Tillväxtverket Stockholm,

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Kundundersökningar på servicekontoren 2016 Omgång (mars) Johan Orbe Caroline Theorell

Kundundersökningar på servicekontoren 2016 Omgång (mars) Johan Orbe Caroline Theorell Kundundersökningar på servicekontoren Omgång 1 2017 (mars) Johan Orbe Caroline Theorell 2017-05-08 Om undersökningen Målgruppen är kunder på servicekontoren. Totalt 15 servicekontor deltog i undersökningen.

Läs mer

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Ärendet Bollebygds kommuns kommunfullmäktige beslutade 2012-04-26 81 att ansluta sig till den gemensamma flyktingmottagningen,

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

tikarbetsförmedlingen Migrationsverket

tikarbetsförmedlingen Migrationsverket tikarbetsförmedlingen Eslövs KOMMUN EdFörsäkringskassan ANE Lokal överenskommelse kring nyanländas etablering överenskommelse kring samverkan Mellan, Arbetstörmedlingen, Försäkringskassant Region Skåne

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NACKA

VÄLKOMMEN TILL NACKA VÄLKOMMEN TILL NACKA 1 En kommun med många valmöjligheter 3 DIN FÖRSTA TID I NACKA 3 Din kontaktperson i kommunen 3 En första bostad 3 JOBB OCH UTBILDNING 4 Jobb och egen försörjning 4 Vägledning till

Läs mer

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ Ekonomiskt bistånd Kompetenscenter SFI Samhällsinformation med hälsa Ekonomiskt bistånd försörjningsstöd Verksamhetsområde försörjning, Köping Våra sökande

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016

Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016 Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Laholms kommun Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-onsdag 10-16, torsdag 10-17 och fredag 10-15. Lunchstängt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare; SFS 2017:820 Utkom från trycket den 11 juni 2017 utfärdad den 29 juni 2017. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingen Gävle Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har genom lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare fått ett övergripande ansvar för nyanländas

Läs mer

Etableringsersättning

Etableringsersättning Svenska Etableringsersättning Etableringsersättning FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Den här information vänder sig till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen från 1 juni 2019

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen från 1 juni 2019 Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen från 1 juni 2019 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Välkommen till Tingsryds kommun! Välkommen! Welcome!!بيحرت soo dhawow! khosh maden!

Välkommen till Tingsryds kommun! Välkommen! Welcome!!بيحرت soo dhawow! khosh maden! Välkommen till Tingsryds kommun! Välkommen! Welcome!!بيحرت soo dhawow! khosh maden! Innehållsförteckning Tingsryds kommun s. 1 Medborgarkontoret s. 1 Träffpunkter s. 2 Skola och barnomsorg s. 3 Ekonomi

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

Till dig som är ny i Ludvika och Smedjebacken

Till dig som är ny i Ludvika och Smedjebacken Till dig som är ny i Ludvika och Smedjebacken Som ny i ett land och samhälle är det mycket som är annorlunda mot vad man är van vid. Vi förstår att du har många frågor om hur saker och ting fungerar här.

Läs mer

Etableringsersättning

Etableringsersättning Etableringsersättning FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Den här information vänder sig till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare. 1 2 När gäller etableringsersättning?

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder

Du är nyckeln till fler bostäder Du är nyckeln till fler bostäder Integration Alla människor har lika rättigheter och skyldigheter oavsett bakgrund. Integration handlar om att människor kan leva tillsammans med respekt för varandras olikheter,

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5.

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5. ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN EVA THORS RUDVALL Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5 Till kommer människor för att låna. Här jobbar Lisa som är. Hon kan hjälpa dig att hitta

Läs mer

INTRODUKTIONSPAKET FÖR ASYLSÖKANDE OCH NYANLÄNDA ÖVER 18 ÅR

INTRODUKTIONSPAKET FÖR ASYLSÖKANDE OCH NYANLÄNDA ÖVER 18 ÅR INTRODUKTIONSPAKET FÖR ASYLSÖKANDE OCH NYANLÄNDA ÖVER 18 ÅR KARLSTADS KOMMUN Introduktionspaket för asylsökande och över 18 år Introduktionspaketet är ett samlat informationsprogram som erbjuds till dig

Läs mer

Tkr Budget Prognos 2 Budget

Tkr Budget Prognos 2 Budget FLYKTINGMOTTAGNING Intäkter 36 609 29 127 21 500 Kostnader - 36 609-29 127-21 500 Nettokostnader 0 0 0 Flyktingmottagningen ansvarar för mottagande av flyktingar till kommunen enligt gällande regler för

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

myndighetsperspektiv Klara och tydliga ansvarsförhållanden Ökad likvärdighet Bättre tillvaratagande av individens kompetens (prop.

myndighetsperspektiv Klara och tydliga ansvarsförhållanden Ökad likvärdighet Bättre tillvaratagande av individens kompetens (prop. Etableringsreformen genom att skapa ett effektivt system för nyanländas etablering i arbets- och samhällsliv vill regeringen uppnå följande: En snabbare etablering på arbetsmarknaden Starkare incitament

Läs mer

Lokal överenskommelse - samverkan kring nyanländas etablering. Stenungsunds kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan

Lokal överenskommelse - samverkan kring nyanländas etablering. Stenungsunds kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Lokal överenskommelse - samverkan kring nyanländas etablering 2018 2019 Stenungsunds kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Innehåll Parter... 3 Syfte och mål för samarbetet... 3 Avgränsningar...

Läs mer

Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården

Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården Detta gör Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen för att skapa trygghet Den 16 september ordnade förvaltningen ett öppet möte om trygghet efter skottlossningarna

Läs mer

Funderar du på att bo i Kramfors kommun?

Funderar du på att bo i Kramfors kommun? Funderar du på att bo i Kramfors kommun? När du får uppehållstillstånd i Sverige är det viktigt att hitta en bostad och ett arbete i en kommun där du och din familj trivs. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd

Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd k Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd 2015 YDRE KOMMUN Alla personer som bor i Ydre kommun och som inte kan försörja sig och sin familj eller på något annat sätt tillgodose sin försörjning har rätt att

Läs mer

Försörjningsstöd. Ekonomiskt stöd från kommunens socialtjänst

Försörjningsstöd. Ekonomiskt stöd från kommunens socialtjänst Försörjningsstöd Ekonomiskt stöd från kommunens socialtjänst Försörjningsstöd Om du inte har någon inkomst eller några tillgångar till din försörjning kan du ansöka om försörjningsstöd som är ett behovsprövat

Läs mer

Program 18 april i Gävle

Program 18 april i Gävle OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun

Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun Sida: 1 av 12 Dnr: Datum: 2014-01-23 Denna överenskommelse kommer att revideras i april 2014 pga förändringar i etableringsuppdraget Lokal överenskommelse om nyanländas etablering i Kiruna kommun 1. Inledning

Läs mer

Barnfamilj Information om socialförsäkringen för dig som har barn

Barnfamilj Information om socialförsäkringen för dig som har barn Lättläst om Barnfamilj Information om socialförsäkringen för dig som har barn Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Tillfällig. föräldrapenningen. vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år. Vem kan få tillfällig föräldrapenning?

Tillfällig. föräldrapenningen. vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år. Vem kan få tillfällig föräldrapenning? Tillfällig föräldrapenning vid vård av barn som fyllt 12 men inte 16 år FK 4089-B_Fa I vissa fall kan du få tillfällig föräldrapenning för ett barn som fyllt tolv år. Det gäller om barnet har en sjukdom

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Information om försörjningsstöd

Information om försörjningsstöd Information om försörjningsstöd Antagen av socialnämnden 2008-03-19 VAD ÄR FÖRSÖRJNINGSSTÖD? Den som inte kan försörja sig genom inkomst eller på annat sätt, har rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

- 1 - STUDIEGUIDE FÖR UTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

- 1 - STUDIEGUIDE FÖR UTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE - 1 - STUDIEGUIDE FÖR UTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Innehåll Välkommen till Vetlanda Lärcentrum och utbildning i svenska för invandrare... 3 Öppettider Vetlanda Lärcentrum... 4 Utbildning i svenska

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd)

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig eller bli försörjda på annat sätt har rätt att söka försörjningsstöd. Det betalas ut av kommunens socialförvaltning.

Läs mer

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd Försörjningsstöd Försörjningsstöd är ett ekonomiskt bistånd som betalas ut av kommunens socialtjänst. Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig själva eller bli försörjda på annat sätt har rätt

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

SFI. Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare

SFI. Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare SFI Välkommen till Vuxenutbildningen Studier i Svenska för invandrare Välkommen till vår skola Vi är glada att ha dig här och hoppas att du kommer att lyckas bra med dina studier. För att hjälpa dig har

Läs mer

Snart dags att sluta skolan?

Snart dags att sluta skolan? Snart dags att sluta skolan? Här har vi samlat lite tips till dig! www.sollentuna.se -1- - 2 - Innehåll Vad kan jag göra när skolan slutar? Studier Kunskapsparken Lärvux - för dig med särskilda behov Arbetsförmedlingen

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Syfte med förändringen uppdragsgivarens förväntningar Resultaten inom etableringsuppdraget behöver förbättras. Ambitionen bör vara

Läs mer

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm Rätt till ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd Beslutet innebär alltid en bedömning. Försörjningsstödet omfattar det mest grundläggande behoven som mat, boende kostnader, kläder, sjukvårds- och läkemedelskostnader,

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd Elin Landell Departementsråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Regeringens strategi för integration: Fler i arbete och fler företagare Bättre utbildningsresultat och likvärdighet i skolan Bättre

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare, SFI

Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare, SFI 2016 Välkommen till Vuxenutbildningen Studier i Svenska för invandrare, SFI Välkommen till vår skola! Vi är glada att ha dig här och hoppas att du kommer att lyckas bra med dina studier. För att hjälpa

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

Regler för sjukresor 1

Regler för sjukresor 1 Regler för sjukresor 1 Färdsätt Egenavgift Villkor Utbetalning Innehållsförteckning Snabbguide... 2 Kollektivtrafik t ex buss eller tåg. Egen bil 25 kr* 40 kr* Se sidan 8-9. Se sidan 8-9. Bilresor under

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun Ekonomiskt bistånd Information från Tranås kommun Vem har rätt till ekonomiskt bistånd? Rätten till försörjningsstöd bestäms av socialtjänstlagen. Om du eller din familj har svårigheter att klara ekonomin

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer