Enhetliga patientavgifter i Region Västmanland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enhetliga patientavgifter i Region Västmanland"

Transkript

1 1 (5) Enhetliga patientavgifter i Region Västmanland 1 INLEDNING Ett förslag om enhetliga patientavgifter för besök inom hälso- och sjukvården i Region Västmanland har under lång tid varit föremål för diskussion. Anledningen är främst att regionens struktur för patientavgifter är omfattande och svår att efterleva. Det är många personer inblandade och många avgiftsnivåer att följa. Med utgångspunkt från rättssäkerhet, rättvisa och enkelhet skulle enhetliga patientavgifter dessutom följa likställighetsprincipen. Förslaget bygger på en analys av vad som händer i vår omvärld och dialog med landstingen i första hand i samverkansnämnden Uppsala-Örebro. Flera landsting avser att ändra inriktning mot tydlighet och enkelhet 2 VARFÖR ÄNDRA I DAGENS AVGIFTSSTRUKTUR a) Det har inte gått att belägga att patientavgifterna skulle vara styrande för patientströmmen. När Landstinget Värmland som ett av de första landstingen införde enhetliga avgifter genomfördes en studie på Karlstads universitet om avgifters styreffekter på sjukvårdskonsumtionen. Studien visar att avgifterna inte har någon effekt på antalet besök, fördelningen av besök till läkare respektive övrig personal eller vårdnivå. Utifrån erfarenhet kan dock konstateras att patienter i stor utsträckning söker sig till akut-/specialistmottagningarna inom länssjukvården, trots att de är primärvårdspatienter. Patientlagens rättighet att söka öppenvård i hela landet samt införandet av egen vårdbegäran är också förutsättningar som innebär att patienter sannolikt kommer att söka sig till specialistmottagningar oberoende av patientavgiftens storlek. b) Enhetlig taxa är enkel att förstå. Idag finns tolkningsutrymme som innebär orättvis tillämpning gentemot våra patienter. c) Förenkla tillämpningen för vårdpersonalen. Minskat letande och korrigeringar i efterhand medför att administrationen minskar och patienttid kan frigöras. Arbetsmiljön för medarbetare förbättras då osäkerhetsmomentet, om man debiterar rätt avgift eller inte, försvinner. d) Enhetliga patientavgifter underlättar/möjliggör införande av självbetjäningsterminaler med betalfunktion. e) Högkostnadsskyddet (för närvarande kronor) sätter tak för individens maxkostnad för avgifter oavsett avgiftsnivå. Förslag nedan innebär att vissa avgifter höjs, men det kommer att innebära att vissa kommer att få frikort snabbare, och därmed också en längre period av avgiftsfri öppen vård. Införande av E-frikort säkrar i högre grad än tidigare att alla med rätt till frikort också får frikort.

2 2 (5) 3 FÖRSLAG Huvudinriktningen är att två grundläggande avgifter införs. En lägre för primärvård och en högre för sjukhusvård. Förslag Idag Sjukv behandl* Läkarbesök Primärvården 140 kr/besök Sjukhus 280 kr/besök * sjukvårdande behandling = besök hos fysioterapeut, sjuksköterska, logoped, audionom, dietist, arbetsterapeut, psykolog, m fl. För att markera behov av, och önskan om, att den primära ingången till hälso- och sjukvården är via primärvården bibehålls alltså en differentiering mellan primärvård och sjukhusvård. Besök för barn under 20 år och äldre över 85 år påverkas inte, då dessa redan är avgiftsfria. Förslaget innebär att följande avgifter tas bort: - jourtilläggsavgift 100 kronor - hembesökstillägg 100 kronor - avgift för medicinsk service: labprover 100 kronor, röntgen, klin fys 150 kronor - förlängd sjukskrivning på telefon 50 kronor Det handlar om drygt besök per år inom ovanstående områden där patientavgift inte kommer att tas ut. Egenavgiften för cellprov och bukaortascreening föreslås bli enhetlig och fastställas till 100 kronor samt föras in i högkostnadsskyddet för sjukvård. 24-timmarsregeln tas bort Regeln innebär att ny patientavgift inte tas ut om patienten måste återkomma inom 24 timmar för att behandlingen inte gett effekt. Regeln är svår att tillämpa. Vad är förväntad effekt? Oklarheten orsakar diskussioner och är ineffektivt nyttjad tid för vår sjukvårdspersonal. I praktiken tillämpas regeln sällan. Ett borttagande innebär således att en idag försumbar intäkt helt uteblir.

3 3 (5) Regelverk för debitering av uteblivet besök är oförändrat, det vill säga patientavgiften + 50 kronor i faktureringsavgift. Regelverk för återbetalning av patientavgift vid för lång väntetid (mer än 30 minuter) är oförändrat. 4 EGENAVGIFTEN FÖR SCREENING INOM HÖGKOSTNADSSKYDDET Gynekologisk cellprovskontroll (GCK) Utskickade kallelser 2015 var st. Utförda prover 2015 var st. Egenavgiften är 200 kronor. Kostnaden för utförda prover (kallelse, svar, analys) = 200 kr/st. Summan blir kronor. Bukaortascreening Utskickade kallelser 2015 var 1603 st. Utförda undersökningar 2015 var 1345 st. Egenavgiften är 300 kronor. Summa intäkt 2015 drygt kronor. Den faktiska kostnaden är svår att beräkna. 35 personer screenas per dag. Ingen särskild person är avdelad för detta, utan 4 personal (sjuksköterska/undersköterska) är upplärda och sköter screeningen de aktuella dagarna. Befintlig utrustning används och arbetet utförs därmed med befintliga resurser. Mer specifik kostnad kan eventuellt tas fram genom aktuell controller. 5 HABILITERINGSCENTRUM Vid Habiliteringscentrum tas patientavgift idag ut olika för olika grupper, beroende på om syftet avses vara behandling/utredning eller information/rådgivning. T.ex. är alla grupper som vänder sig till anhöriga, nätverk och personal gratis medan grupper som vänder sig till patienter och som har inriktning behandling, avgiftsbelagd. Däremot är grupper som vänder sig till patienter och som har inriktning information gratis, t ex diagnosinformation i grupp, datorgrupp för vuxna där man lär sig om internet. Det finns svårigheter i verksamheten att definiera vad som är vad. Avgifter vid individuella besök Nybesök klassas idag som information och är gratis Möte enbart för upprättande av habiliteringsplan är gratis. Alla besök till Datateket klassas idag som information och är gratis. Besök som klassas som behandling, utredning och kartläggning tar vi betalt för. Det är svårt att dra gränsen för när en vuxenutbildning som innehåller både diagnosinformation och strategier i vardagen övergår från att vara ren information till att klassas som behandling i syfte att stärka patientens förmåga.

4 4 (5) Det är oklart om nybesöket verkligen är ren information för alla målgrupper. Även om första besöket innehåller mycket information om verksamheten så påbörjas ofta även en kartläggning av patientens behov. Det är oklart om ett besök som både innehåller utprovning hjälpmedel och behandling ska avgiftsbeläggas eller inte. Konsekvensen för patienterna blir att de vid vissa besök på habiliteringscentrum ska betala och vid andra besök hos oss ska de inte betala. Inom Uppsala/Örebro-region är det endast Region Gävleborg förutom Region Västmanland - som tar ut avgift för insatser inom habiliteringsverksamheter. Med ovanstående som grund är förslaget föreslås att patientavgifter på Habiliteringscentrum avskaffas, med undantag från synhetenen där i princip alla besök bedöms vara behandling. Dagens avgift på 150 kr/besök på synenheten föreslås ändras till den ovan föreslagna enhetliga avgiften för primärvårdsbesök, 140 kr/besök. 6. ANALYS OCH KONSEKVENSBEDÖMNING Utgångspunkt är att förslagen ovan ska vara kostnadsneutrala vad gäller den samlade intäkten som patientavgifter genererar. Intäkternas storlek påverkas av mängden besök samt andelen som idag har frikort. Utgångsläget i våra bedömningar är sammanvägda uppgifter för åren , samt de första månaderna Volymmässigt handlar det om ca sjukvårdande behandlingar på Västmanlands sjukhus, VS, och Primärvård, psykiatri och habiliteringsverksamhet, PPHV, och ca sjukvårdande behandlingar i primärvården (inklusive privat fysioterapi) som kommer att få höjda avgifter. För ca specialistläkarbesök på sjukhus (inklusive akutmottagningar) och övriga specialistmottagningar kommer förslaget att innebära sänkta patientavgifter. Ca läkarbesök i primärvården får oförändrade patientavgifter. Analys av omfattning av mångsökare visar på att andelen med sju besök eller flera inom en 12-månadersperiod är störst inom fysioterapi i primärvården, 30 %. Andelen mångsökare inom sjukvårdande behandling på VS är färre ca 8 %. Andelen besök utan avgift (=frikort samt åldersrelaterade) ligger i genomsnitt för alla besök på drygt 50 %, men det varierar mellan olika yrkesgrupper/specialiteter. Exempelvis fysioterapi, med längre behandlingsserier, har högre andel frikort än för specialiteter med mera sällanbesök. Högst nivå är sjukvårdande behandling på VS med drygt 70 % frikort. De ekonomiska effekterna beräknas på totalen vara kostnadsneutral. Då inkluderas även finansiering av borttagna screeningavgifter enligt avsnitt 4 ovan.

5 5 (5) Effekterna är olika inom förvaltningarna VS och PPHV, samt inom Vårdval som erhåller alla intäkter för primärvård. Utgångspunkt är att förändringen ska vara ekonomiskt neutral även på förvaltningsnivå, och det finns viss marginal i budgeteffekter nedan för en något ökad andel frikort. Målsättningen är att ingen förvaltning ska riskera att drabbas av ekonomiska effekter av förändringen. Beräkningarna enligt nedan är avstämda med ekonomicheferna på VS och PPHV. Det är viktigt att följa upp effekten av avgiftsförändringarna på förvaltningsnivå ca månader efter att de införts. Med ovanstående som grund innebär föreslagen förändring att budgetmedel överförs från PPHV och Vårdval/Primärvård till VS enligt nedan: BUDGETEFFEKTER, helår VS PPHV + 5,0 mnkr - 2,6 mnkr Vårdval/primärvård - 2,4 mnkr Den totala intäkten för patientavgifter är idag och förväntas framöver vara ca 130 miljoner kronor per år. Totala patientintäkter vid Habiliteringscentrum per år är ca 200 tkr, varav ca 15 tkr är intäkter för besök till Synenheten. 6 INFÖRANDE Nya avgifter kräver omfattande anpassningar av våra vård- och ekonomisystem, samt ändrade ekonomiska förutsättningar för kliniker och medicinska resultatenheter inom VS och PPHV. I primärvården erhåller vårdcentralerna besöksersättningar som är oberoende av patientavgiftens storlek. Patientavgiftsförändringen i primärvård påverkar därför enbart Vårdvalsenhetens ekonomi. Undantag är screeningavgift för GCK som går direkt till respektive vårdcentral. Vårdcentralerna kommer att kompenseras för sänkt avgift via Vårdvalet. Förändringen av avgifter föreslås träda i kraft

Patientavgifter år 2015

Patientavgifter år 2015 2014-10-21 Dnr Landstingsdirektörens stab Planerings -och utvecklingsavdelningen Kerstin Pettersson Patientavgifter år 2015 Landstingets arbetsgrupp för avgifter har sammanställt de förslag till förändring

Läs mer

Patientavgifter år 2015

Patientavgifter år 2015 2014-10-21 Dnr Landstingsdirektörens stab Planerings -och utvecklingsavdelningen Kerstin Pettersson Patientavgifter år 2015 Landstingets arbetsgrupp för avgifter har sammanställt de förslag till förändring

Läs mer

Förändringar i regelverket för avgifter Dnr

Förändringar i regelverket för avgifter Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2018-10-31 Sida 1 (5) Förändringar i regelverket för avgifter Dnr 03185-2018. Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att: 1.

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Patientavgifter

Patientavgifter Patientavgifter 2018-01-01 Varför gjordes en översyn? Möta utveckling och behov inom vården Förtydliga och förenkla regelverket för att underlätta tolkning och minska administration Omarbeta och förenkla

Läs mer

Patientavgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård

Patientavgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård Patientavgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård Samma avgifter gäller vid privat specialistmottagning som har avtal med Landstinget Sörmland. 1. Avgift för Folkbokförda i Sverige - Besöksavgift,

Läs mer

Översyn taxor och avgifter Region Kronoberg inför år 2016

Översyn taxor och avgifter Region Kronoberg inför år 2016 2015-10-29 Region Kronoberg Sandra Stern Anna Tschannen Översyn taxor och avgifter Region Kronoberg inför år 2016 1 Innehåll 2 Öppenvårdsavgifter... 2 2.1 Avgiftsfria besök... 2 2.1.1 Patientavgifter för

Läs mer

Avgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård

Avgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård Avgifter för besök och behandling i Specialistsjukvård Samma avgifter gäller vid privat specialistmottagning som har avtal med Landstinget Sörmland. 1. Avgift för Folkbokförda i Sverige - Besöksavgift,

Läs mer

Bilaga 2 - Avgifter och taxor (enligt Finansplan 2016-2018)

Bilaga 2 - Avgifter och taxor (enligt Finansplan 2016-2018) 1(5) RS/200/2015 Bilaga 2 - er och taxor (enligt Finansplan - 2018) Läkarbesök Primärvård Dagtid 150 Asylsökande 50 Privata offentligt Jourtid 250 finansierade allmänläkare Hembesök dagtid 200 Specialiserad

Läs mer

INLEDNING. Sjukvårdshuvudmännen bestämmer själva patientavgifterna för olika besöksformer. Undantagna är avgifter som bestäms i lag eller författning.

INLEDNING. Sjukvårdshuvudmännen bestämmer själva patientavgifterna för olika besöksformer. Undantagna är avgifter som bestäms i lag eller författning. 1 (6) Patientavgifter 2015 - Förslag INLEDNING Sjukvårdshuvudmännen bestämmer själva patientavgifterna för olika besöksformer. Undantagna är avgifter som bestäms i lag eller författning. Högkostnadsskyddet

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort Högkostnadskort och frikort administreras sedan länge med olika lösningar i landstingen, trots att högkostnadsskyddet gäller nationellt. När några landsting nu har övergått från pappersbaserad till elektronisk

Läs mer

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström Patientavgifter Landstinget Blekinge 2017 Marie Söderström 2017-05-11 Allmänt Enligt kommunallagen får landsting och kommuner avgiftsbelägga tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller är det endast

Läs mer

Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för vuxenpsykiatrisk öppenvård i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 mars 2009

Läs mer

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Översikt över de taxekoder som kan användas vid rapportering av öppenvårdsbesök. För de flesta vårdgrenar

Läs mer

Läkarbesök och Teambesök i öppenvård

Läkarbesök och Teambesök i öppenvård Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Avgiftshandboken 2010-03-22 Flik 15 Läkarbesök och Teambesök i öppenvård INNEHÅLL Besök i primärvård, dagtid sidan 3 Besök i primärvård, jourtid

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2018

Avgiftsbestämmelser för år 2018 BESLUTSUNDERLAG 1/3 Hälso- och sjukvårdsnämnden Avgiftsbestämmelser för år 2018 Allmänt Härmed redovisas i detalj ledningsstabens förslag till avgiftsbestämmelser för år 2018 för såväl öppen som sluten

Läs mer

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande 3 4 5 6 7 8 9 10 0 1 3 Patientavgift i öppenvård Avgift 016 Förslag avgift inför 017 Kommentar Generell kommentar; avgifter i öppen vård har högkostandskydd- 1100 kr per 1-månaders period med undantag

Läs mer

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande 3 4 5 6 7 8 9 10 1 3 Patientavgift i öppenvård Avgift 016 Förslag avgift inför 017 Kommentar Generell kommentar; avgifter i öppen vård har högkostandskydd- 1100 kr per 1-månaders period med undantag som

Läs mer

Landstingsdirektörens stab Ärendenummer: 2017/01353 Planeringsavdelningen Dokumentnummer: 2017/ Marie Söderström

Landstingsdirektörens stab Ärendenummer: 2017/01353 Planeringsavdelningen Dokumentnummer: 2017/ Marie Söderström Landstingsdirektörens stab 2017-10-23 Ärendenummer: 2017/01353 Planeringsavdelningen Dokumentnummer: 2017/01353-1 Marie Söderström Till Landstingsstyrelsen Patientavgifter 2018 Bakgrund och ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Översikt över taxekoder som kan användas vid rapportering av öppenvårdsbesök. För de flesta vårdgrenar finns

Läs mer

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-02-15 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:653 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Taxa för hemsjukvård i Timrå kommun

Taxa för hemsjukvård i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr S 28 c 1 (5) Taxa för hemsjukvård i Timrå kommun Fastställ av kommunfullmäktige 2019-02-25 6 Taxa för hemsjukvård i Timrå kommun Bakgrund Den 3 februari 2014 övertogs hemsjukvården

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2015

Avgiftsbestämmelser för år 2015 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Maria Funk 2014-10-20 LiÖ 2014-1175 Landstingsstyrelsen Avgiftsbestämmelser för år 2015 Allmänt Vårdavgifter har länge i första hand använts som ett instrument att styra

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Norra sjukvårdsregionförbundet, den 1 oktober 2019 Henric Fuchs Kollektivtrafik-

Läs mer

ATT ERSÄTTA INTERNETBEHANDLING. Workshop SKL 2013-11-19 Cecilia Svanborg, Stockholm och Jennie Österberg, Gävleborg

ATT ERSÄTTA INTERNETBEHANDLING. Workshop SKL 2013-11-19 Cecilia Svanborg, Stockholm och Jennie Österberg, Gävleborg ATT ERSÄTTA INTERNETBEHANDLING Workshop SKL 2013-11-19 Cecilia Svanborg, Stockholm och Jennie Österberg, Gävleborg Det varierar! Översikt ersättning inom vårdval ffa primärvården Lagen om valfrihetssystem

Läs mer

Patientavgifter m.m. 2013

Patientavgifter m.m. 2013 1(4) Datum Diarienummer 2012-08-29 RS120124 Regionfullmäktige Patientavgifter m.m. 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att för 2013 fastställa enligt förslag patientavgifter

Läs mer

Förslag till ändrade avgifter för mammografiscreening och gynekologisk cellprovstagning Bakgrund

Förslag till ändrade avgifter för mammografiscreening och gynekologisk cellprovstagning Bakgrund till ändrade avgifter för mammografiscreening och gynekologisk cellprovstagning Avgiften för mammografiscreening och gynekologisk cellprovstagning höjdes senast 2000-01-01. Under 2003 har drygt 5000 mammografiscreeningar

Läs mer

Utredning av mer enhetliga patientavgifter (RS/200/2015)

Utredning av mer enhetliga patientavgifter (RS/200/2015) Tjänsteskrivelse Regionstyrelsen 1(2) Sandra Hedman 2015-03-19 Samordningskansliet Tfn: 063 14 75 09 E-post: sandra. hedman@regionjh.se Utredning av mer enhetliga patientavgifter (RS/200/2015) Ärendebeskrivning

Läs mer

Reform för en god, nära och trygg vård

Reform för en god, nära och trygg vård Reform för en god, nära och trygg vård Reform för en god, nära och trygg vård I Sverige var vi tidiga med både hälsovård och primärvård. Vi hade provinsialläkare som inte bara följde en person utan hela

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Pia Landgren Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-24 Dnr 1602011 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Patientavgifter 2017

Läs mer

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för INSTRUKTION 2 (22) INNEHÅLL INLEDNING... 4 1 FÖRKLARING KONTAKTTYPER OCH BEGREPP... 4 1.1 Kontakttyper...4 1.2 Begrepp...5 2 ANVÄNDANDE AV

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2018-01-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2018-01-29

Läs mer

200 kr. 200 kr. 300 kr. 400 kr. Om besök ersätts med distanskontakt (digitalt besök) avgift (Region Skåne) 100 kr

200 kr. 200 kr. 300 kr. 400 kr. Om besök ersätts med distanskontakt (digitalt besök) avgift (Region Skåne) 100 kr 4 5 6 7 Generell kommentar; avgifter i öppen vård har högkostnadskydd - 110 per 12-månaders period med undantag som förklaras nedan Läkarbesök Besök på annan vårdenhet/familjeläkare/spec allmänmedicin

Läs mer

Patientavgifter 2012 respektive 2013

Patientavgifter 2012 respektive 2013 Patientavgifter 2012 respektive 2013 Introduktion Föreliggande uppdrag omfattar specialistvård, akutmottagning samt primärvård. Beslut om införande av de nya avgifterna föreslås gälla 1 augusti 2012 för

Läs mer

NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och

NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och 1 NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och valfrihetssystem. Husläkarlagen: Avskaffades 1994 Vårdgarantin:

Läs mer

Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för Erikastiftelsen i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 januari 2010 Senast uppdaterad

Läs mer

Patientavgifter vid digitala vårdmöten

Patientavgifter vid digitala vårdmöten MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 5/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-03-16 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Patientavgifter vid digitala vårdmöten Ärendenr: 18/01267 Förbundsstyrelsens beslut Styrelsen

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (5) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering år 2016 Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Stockholms läns landsting Vårdval Planerad specialiserad rehabilitering inom området lymfödem, sluten vård samt dagrehabilitering

Stockholms läns landsting Vårdval Planerad specialiserad rehabilitering inom området lymfödem, sluten vård samt dagrehabilitering 1 (10) Särskilda vårdfrågor Individuella vårdärenden Stockholms läns landsting Vårdval Planerad specialiserad rehabilitering inom området lymfödem, sluten vård samt dagrehabilitering - rapporteringsanvisning

Läs mer

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård)

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Gäller

Läs mer

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 1(6) Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 4 Högkostnadsskydd... 2 Öppen hälso- och sjukvård... 2 Inledning... 2 Indexreglering... 2 Högkostnadskort... 3 Besök m m som inte ingår i högkostnadsskyddet...

Läs mer

Förstärkt vårdgaranti inom primärvården från

Förstärkt vårdgaranti inom primärvården från Förstärkt vårdgaranti inom primärvården från 2019-01-01 Riksdagen beslutade i våras att vårdgarantin inom primärvården ska förstärkas från och med den 1 januari 2019. Förstärkningen innebär att patienter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

VÅRDVAL UPPSALA LÄN. UPPDRAG, ERSÄTTNING - Kapitel 3 & 4 ur förfrågningsunderlag/regelbok för privat psykoterapi

VÅRDVAL UPPSALA LÄN. UPPDRAG, ERSÄTTNING - Kapitel 3 & 4 ur förfrågningsunderlag/regelbok för privat psykoterapi sida 1 (10) VÅRDVAL UPPSALA LÄN UPPDRAG, ERSÄTTNING - Kapitel 3 & 4 ur förfrågningsunderlag/regelbok för privat psykoterapi Förfrågningsunderlaget är i sin helhet fastställt av hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Moderaternas budget 2015

Moderaternas budget 2015 Moderaternas budget 2015 Jobblinjen är förutsättningen för pengar till sjukvård Budgeten 2015 ger 36 447 mkr. i skatteintäkt 2006 var skatteintäkterna 25 153 mkr. Fler personer i arbete fler arbetade timmar-

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande

Läs mer

Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar

Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar Erika Sigvardsdotter Doktorand Kulturgeografiska institutionen Uppsala Universitet Erika.sigvardsdotter@kultgeog.uu.se

Läs mer

Kom ihåg att boka i tid

Kom ihåg att boka i tid Kom ihåg att boka i tid SJUKRESOR I HALLAND En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling eller tandläkare räknas som sjukresa för dig som är folkbokförd i Halland. När du ska beställa din sjukresa

Läs mer

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019

Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Frågor & Svar om vårdgarantin i primärvården från och med 2019 Hur förändras vårdgarantin från den 1/1 2019? Det är vårdgarantin inom primärvården som förändras. Den nationella vårdgarantin omfattar idag

Läs mer

Avgift hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: Äldrenämnden.

Avgift hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: Äldrenämnden. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr AN 2016/00461-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Förslag till beslut

Läs mer

Vårdval i primärvården - jämförelse av uppdrag, ersättningsprinciper och kostnadsansvar En rapport av Anders Anell m.fl

Vårdval i primärvården - jämförelse av uppdrag, ersättningsprinciper och kostnadsansvar En rapport av Anders Anell m.fl Vårdval i primärvården - jämförelse av uppdrag, ersättningsprinciper och kostnadsansvar En rapport av Anders Anell m.fl Vårdvalsnätverket 19 september 2012 Rapporten innehåll - Tre delar: - Kartläggning

Läs mer

Patientavgifter fr.o.m. den 1 januari 2014

Patientavgifter fr.o.m. den 1 januari 2014 Vårt dnr 14/0130 2014-01-13 Avd för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Landstingens kanslier, Region Gotland, Region Skåne, Region Halland och Västra Götalandsregionen Patientavgifter

Läs mer

Bra att veta. för dig som besöker hälso- och sjukvården

Bra att veta. för dig som besöker hälso- och sjukvården Bra att veta för dig som besöker hälso- och sjukvården Innehåll Inledning 3 Hälso- och sjukvård 4 Din rätt att säga nej 4 Din rätt att få information 4 Om du blir sjuk 5 E-tjänster på 1177 Vårdguiden 5

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2019-03-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2019-05-21

Läs mer

Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård

Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård Ineras konferens Digitala vårdmöten 11 september Agneta Rönn och Lars Kolmodin, SKL 25000 Totalt antal utomlänsbesök hos digitala

Läs mer

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET 1 (5) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET Lagstadgat krav: Läkarbesök inom 7 dagar, Enligt nationell

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL

PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL PRIMÄRVÅRDSSPECIFIK UTBILDNING UTBILDNINGSMATERIAL Tidigare ordnades en halvdagsutbildning av IT-avdelningen för primärvård, som handlade om primärvårdens specifika uppdrag och ersättningssystem. Den utbildningen

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård)

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på

Läs mer

En primär angelägenhet

En primär angelägenhet En primär angelägenhet Kunskapsunderlag för en stärkt primärvård med patienten i centrum Uppsala 6 november 2017 webbseminarium Vårdanalys har analyserat förutsättningarna för en jämlik och patientcentrerad

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Patientavgifter fr.o.m. den 1 januari 2015

Patientavgifter fr.o.m. den 1 januari 2015 Vårt dnr: 15/0077 2015-01-13 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Landstingens och regionernas kanslier Patientavgifter fr.o.m. den 1 januari 2015 Sveriges Kommuner

Läs mer

Förslag till Äldreplan

Förslag till Äldreplan Förslag till Äldreplan Förslag till Äldreplan - Bakgrund Tidigare äldreplan 2006-2009. Äldrenämnden beslutade i september 2015 att ta fram en ny äldreplan. Workshops och medborgardialog Hur är det att

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND När du ska beställa din sjukresa kontaktar du beställningscentralen 0771-91 00 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?...4 Vad är ett medicinskt

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Susanne Renard Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 39 78 Susanne.Renard@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-02 Dnr 1604541 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Manual. Ett verktyg för att underlätta och kvalitetssäkra kassaregistrering i Journal 3 - utdata. Version: 1.6. Primärvård 2013-08-13.

Manual. Ett verktyg för att underlätta och kvalitetssäkra kassaregistrering i Journal 3 - utdata. Version: 1.6. Primärvård 2013-08-13. Manual Ett verktyg för att underlätta och kvalitetssäkra kassaregistrering i Journal 3 - utdata Version: 1.6 Sida 1 (48) Innehållsförteckning Läkare, mott besök..03-09 Läkare, hembesök. 10-11 Läkare, hemsjukvård.

Läs mer

Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg

Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg Intervjufrågor - Kommunal vård och omsorg Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare:

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare: Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR 2017 ver 1 Länstrafikens reseplanerare: http://www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se/ Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Tillämpningsanvisningar Vårdgaranti 2015 God vård i rätt tid För dig som arbetar i hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Allmänt om vårdgaranti... 3 Nationell och regional

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för patienter och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet

Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för patienter och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet RV2009, v5.0, 2018-05-16 1 (4) Patienter Boende Boende för vid planerad vård utanför det egna

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Information inför 2009

Information inför 2009 Datum 2008-12-17 Ekonomiservice, Lars Kolmodin Läkare i Halland anslutna genom lagen om läkarvårdsersättning Information inför 2009 Förändringar i förordningen Regeringen beslutade 2008-11-20 om förändringar

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund... 4 Redovisning...

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA

STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA Gällande fr o m 2004-01-01 1(6) STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSOMRÅDE BARN-KVINNA UPPGIFT Området skall bedriva verksamhet inom Barn- och ungdomssjukvård, Kvinnosjukvård, Barn- och ungdomspsykiatri, Barn-

Läs mer

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND Gälle från och r m 1 janua ed ri 2019 SJUKRESOR I HALLAND ska När du in d beställa taktar a kon sjukres llningsä du best len centra 90 00 0771-91 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?... 4 Vad är ett

Läs mer

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsdirektörens Stab 2014-10-21 Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Handlingsplan KPP Landstingsstyrelsen har besvarat motion angående införande av KPP

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00 Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning.doc Skapat den 2013-05-16 10:28:00 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare...

Läs mer

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (7 Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Allmänt... 3 Samverkansorganet... 4 Ersättningsetableringar...

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Avgifter för kommunal hemsjukvård i ordinärt boende

Avgifter för kommunal hemsjukvård i ordinärt boende 1 (8) Omsorgskontoret 2013-10-31 Dnr Än 2012-103 Elisabeth Viman Äldrenämnden Omsorgsnämnden Avgifter för kommunal hemsjukvård i ordinärt boende FÖRSLAG TILL OMSORGSNÄMNDENS OCH ÄLDRENÄMNDENS BESLUT 1.

Läs mer

Merkostnader inom handikappersättning. Schabloner vid bedömningen. Schabloner, forts. ~ 2012-03-08 \ \

Merkostnader inom handikappersättning. Schabloner vid bedömningen. Schabloner, forts. ~ 2012-03-08 \ \ r ~ 2012-03-08 Merkostnader inom handikappersättning För att enbart merkostnader ska ge rätt till handikappersättning måste de vara betydande (50 kap. 4 SFS). En enskild merkostnad behöver i sig inte vara

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning version 20150102.docx Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska...

Läs mer

Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser.

Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser. REGLER FÖR SJUKRESOR LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser. 1. Personer som har rätt till reseersättning Personer som är bosatta

Läs mer