Linoljan var högt skattad inom yrkesmåleriet eftersom den har ett antal egenskaper som gör den till ett utmärkt bindemedel i färg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linoljan var högt skattad inom yrkesmåleriet eftersom den har ett antal egenskaper som gör den till ett utmärkt bindemedel i färg."

Transkript

1 LINOLJEFÄRG Att försköna och dekorera sina hem, saker och sin omgivning med färg har man sysslat med sedan stenåldern. Man har ur naturen plockat sådant som har haft en vacker färg och bundit fast det mot föremålet man velat försköna genom att använda något som klibbar och fäster det färgande materialet mot denna yta. I princip har allt som torkar fast använts så som djurfett, honung, ägg, kåda/olika växtsafter, etc. Linoljan har i dessa sammanhang varit känd och använd i flera år innan vår tideräknings början. Målade ytor var något exklusivt och inget som förekom i enklare bostäder utan var förbehållet de rika och mäktiga eller sakrala byggnader för att hylla gudarna. I en värld där bara ett fåtal kunde läsa och skriva gav den målade bilden en möjlighet att berätta något som alla kunde förstå. Under renässansen när bl.a. kyrkans rikedomar ökade till enorma proportioner utvecklades också hantverksyrken som producerade lyxartiklar, vilklet även gjorde att det dekorativa måleriet fick en uppgång. Kvalitén och yrkeskunnandet ökade och man upptäckte t.ex. att det gick att måla in djup i bilderna perspektivmålning. Fram till dess hade man huvudsakligen använt olika temperatekniker, men för att skapa djup i bilderna fungerade pigment rivna i linolja bäst. Linolja som bindemedel skulle sedan vara ett av de dominerande bindemedlen ända fram till 1950-talet i nästan 500 år alltså! Det är dock under industrialismen på 1800-talet som måleriyrket utvecklas mest mycket beroende på att de naturvetenskapliga landvinningarna som ger många nya komponenter och som förklarar orsakssammanhang. Det resonemang jag för nedan om hur man bygger upp en fungerande linoljefärgsfilm har jag i första hand hämtat från hur man arbetade med linoljefärger och de ideal och kvalitetskrav man hade under andra halvan av 1800-talet och första halvan av 1900-talet och sedan omvandlat det med hänsyn till dagens material och byggnader.

2 Linoljans egenskaper Linolja finns och har funnits i mängder av kvalitéer dels beroende på växtplats och väderpåverkan, men även beroende på hur den har hanterats och bearbetats. De samstämmiga berättelserna från gamla målare om hur deras fäder eller farfäder luktade, smakade och noggrant undersökte varje fat linolja som beställdes hem till måleriverkstaden, visar ju att kvalitéerna förmodligen varierade högst betänkligt. Det man dock alltid letade efter var oljor som renats och kokats på ett sådant sätt att dom fick goda filmbildande egenskaper. Orena eller missfärgade produkter accepterades inte och sändes alltid tillbaka till oljeslageriet eller kokeriet. En annan uppgift som alltid kommer upp är att man på verkstaden alltid hade linoljor på lagring för att användas till finare arbeten. Linoljan var högt skattad inom yrkesmåleriet eftersom den har ett antal egenskaper som gör den till ett utmärkt bindemedel i färg. Dels skiljer den sig mot andra växtoljor för att den torkar och bildar film genom att ta upp syre ur luften (oxidation), en egenskap som kraftigt förbättras om oljan kokas. Oljan har mycket goda vätande egenskaper (även som kokt!) vilket gör att den penetrerar in i porösa ytor och upphäver ev. kapillarkraft så att man får vattenavvisande, formstabila ytor att måla på. Den är också mycket elastisk och blir inte alls så hård som t.ex. alkydbaserade färgfilmer. Som färg bildar den en mycket vattenavvisande yta som håller underlaget torrt.

3 Linoljan eroderar i kontakt med väder och vind och bryts sakta ned vilket gör att man inte bygger upp tjocka skikt som flagnar på sikt. Hantverket När det gällde att tillverka färg av oljan hängde mycket på målarens kompetens och erfarenhet, på var i landet man befann sig stad/landsbygd, samt vilken tillgång på råvaror man hade. Lärlingsutbildningen var långt in på 1940-talet 5 årig och man gick direkt in i verksamheten på heltid. Ville man läsa några akademiska ämnen fick det ske på fritiden om man hade nån! Min far gick i lära på 30-talet och under de första 4 åren målade han i princip ingenting utan fick bara mala pigment, blanda färg och spackel, koka lim och klister, göra rent verktyg och burkar, samt ansvara för att rätt material drogs ut till arbetsplatsen på dragkärran. Det var först sista året som lärling som han fick vara med och måla på arbetsplatserna. Det här systemet gjorde ju att man blev van och känd med råvarorna och hur dom skulle hanteras och blandas. Precis som alla andra hantverksyrken gällde det sedan att jobba med så mycket olika saker som möjligt så att man samlade på sig erfarenheter som hjälpte en att göra rätt utifrån givna förutsättningar. Man brukar säga att efter lärlingstiden tog det ytterligare år av misstag innan man viste vad man sysslade med. Att erfarenheten spelade en stor roll för hur man arbetade och löste problem på olika sätt visade sig tydligt för mig när jag dels lyssnade på min far när han berättade hur han arbetade i stan, och dels kunde jämföra det med vad Målarmästare Eskil Johansson i Kode kunde berätta. Min far arbetade i Göteborg där väldigt mycket arbete gjordes på både trä- och putsade hus i stadskärnan, men även mycket måleriarbete utfördes på varven under denna period. Målar-Eskil som var jämngammal med min far arbetade i Bohuslän på sin fars målarfirma och reste runt på olika gårdar och kyrkor på landsbygden där man utförde måleriarbeten. Detta var i princip två helt olika

4 världar som trots att man hade tillgång till ungefär samma råvaror och kvalitéer under samma tidsepok tänkte och resonerade på helt olika sätt. Detta var två personer som arbetat geografiskt bara 5 mil ifrån varandra. Tänk då Sverige som är 157 mil långt med 8 klimatzoner! Linoljans basegenskaper är dock i stort sett samma varför vissa standardiseringar kan göras och har gjorts. Hantverkets bok Måleri utkom i ett antal utgåvor från slutet på 20-talet fram till 50-talet och är ett försök från branschen att dels öka den tekniska kunskapen om råvaror och deras egenskaper, men även ett försök att standardisera olika behandlingar för olika underlag så att man kunde prissätta arbetena på ett konkurrensriktigt sätt. Trots böckernas tekniska omfattning finns dock inga recept vilket naturligtvis beror på att färgerna byggdes på plats efter de specifika förutsättningar som var, och med de råvaror som stod till buds. Recepten var ofta hemliga och man värnade sina egna eftersom dom ofta tagit tid att jobba fram. Mäster okularbesiktigade ofta jobbet själv och beordrade hur man skulle måla, och även om lärlingen fick blanda till färgen satte ofta mäster till någon hemlig ingrediens på slutet som naturligtvis var det som betydde mest för slutresultatet. Linoljefärg är en hantverksprodukt som går/skall objektsanpassas och det finns inget recept som är mer äkta än något annat under förutsättning att det är gjort av en yrkeskunnig målare för ett visst ändamål. En linoljefärg från 1872 är inte mer äkta än en från 1972 om dessa kriterier varit uppfyllda. Att bygga en linoljefärg Linoljefärgens styrka är att den kan skräddarsys efter vad den skall användas till. Detta gjordes förr av målaren på plats och ingick i ordinarie arbete. Idag ställs inga krav på att en målare skall kunna blanda till en färg över huvud taget (inte ens till K-märkta hus!), varför denna kunskap i stort sett är utdöd inom yrkeskåren. Dessutom finns det inga moderna färger som skall anpassas efter olika underlag samma färg fungerar i Karesuando och Skanör (?!) varför behovet att kunna inte heller uppstår. Men att bygga en linoljefärg efter underlaget kräver egentligen bara att man känner till hur den fungerar och anpassar blandningen efter vad man skall göra.

5 Nedan följer ett basrecept som kan användas som utgångspunkt för att bygga linoljebaserade färgfilmer med olika egenskaper. För att tillverka linoljefärg behövs följande råvaror; Kokt linolja Ju högre kvalité desto bättre slutresultat. Minst kokt till kokpunkten 285 C. Titandioxid Vitt täckande pigment. Använd en rutil kvalité. Zinkvitt Zinkoxiden har ingen bra täckförmåga utan tillsätts för att kemiskt påverka linoljan så att den bildar en stark färgfilm (bildar zinktvålar). Använd i första hand Rött Sigill och i andra hand Vitt Sigill. Krita Kritan tillsätts för att färgen inte skall bli för blaskig och för att packa den på rätt sätt så filmen inte spricker. Använd Sjöhästens krita eller någon annan sort som säljs osiktad. Fördelningen bör receptmässigt vara: Linolja 40 vikt- % TiO 15 vikt- % Zn 25 vikt- % Krita 20 vikt- % Omräknat i liter eller Kg blir det på 1 liter/1,55 Kg. färdig färg; Linolja TiO Zn Krita 6,5 dl 240 gr. 400 gr. 300 gr

6 Det är viktigt att oljan får väta in i pigmenten samt att oljan och pigmenten rivs ihop på ett bra sätt för bästa täckning. Ett bra sätt att klara detta är en rivskiva på t.ex. en borrmaskin som slår sönder och finfördelar pigmenten i oljan. Under förutsättning att rivskivan är rätt utformad är varvtalet och tiden viktiga parametrar. Vid 600 rpm bör färgen köras i minst 2 timmar. Det går naturligtvis också att blanda för hand, men det kräver då att pigmenten är finmalda innan dom ströas ned i oljan. Låt färgen stå över natten så att oljan hinner väta alla pigmentkornen. Färgen silas genom en finmaskig sil och är därefter klar att användas. Denna färg lämpar sig som första och andra strykning på ickesugande underlag innan färdigstrykning, eller som mellanstrykning på grundat virke. Har man porösa underlag blandas basen med lika delar kokt linolja (testa!) så att man mättar träet. Efter grundning och mellanstrykning kan basen blandas med 5-10 vikt- % (helst lösningsmedelsfri!) standolja, hartsolja eller linoljefernissa till färdigfärg. Om den innehåller lösningsmedel skall man bara räkna de 5-10 % på torrhalten på oljedelen eftersom lösningsmedlet avdunstar och inte finns kvar efter tork. Nyansering Om man vill pigmentera färgen i olika nyanser mal man önskat torrpigment fuktat med lite vatten. Man kan inte mala för kort tid ju mer man mal desto bättre täcker färgen! Sedan låter man vattnet dunsta så pigmentet är torrt och blandar det noggrant med lika viktdelar linolja; t.ex. 100 gr pigment gr linolja. Orkar man inte mala pigmenten kan man köpa oljebaserad konstnärsfärg på tub och blanda ut pastan med linolja till färgkonsistens som man sedan droppar i färgen.

7 Om man vill göra mörka fulltonsfärger byter man ut titandioxiden mot det pigment man önskar istället redan när man river basen. Man bör då halvera mängden krita och ersätta den med pigmentet istället. Om man har för stor del krita och den fäller ut tappar kulören ton och ser blaskig ut. Att tänka på Färgblandningen ovan bör användas dagsfärsk eftersom den inte är byggd för att lagras längre tid. När man industriellt tillverkar linoljefärg i större satser måste man ta med i beräkningen att delar av färgsatsen kan bli stående längre tid och den skall då fortfarande gå att använda utan alltför mycket bottensats etc. Receptet ovan kan varieras i oändlighet med olika blandningar av oljor, pigment eller fyllnadsmedel beroende på vad man vill uppnå, men under förutsättning att råvarorna är av god kvalité fungerar detta basrecept som utgångspunkt för de flesta ändamål. Linoljefärgen ovan innehåller inget lösningsmedel och skall inte heller spädas med det. Färgen är byggd för att de olika skikten skall fästa i varandra utan problem eftersom man varierar mängden olja. Lösningsmedlen lakar ur oljan och försämrar färgfilmens egenskaper vilket minskar livslängden. Om man dessutom har en porös, sugande yta som man skall mätta kan man inte göra det med något som inte finns kvar efter tork! Om man tror att den färg man byggt är för mager så att den inte klarar att mätta träet, blir det ju inte mer kvar om man späder ut den med något som dunstar späder man färgen med 30 % lösningsmedel minskar också mängden färg i träet med 30 % när den torkat! Som alltid finns det ett undantag och det är om man har extremt feta eller hårdblanka ytor som av någon anledning inte kan tvättas eller slipas ned. För att få fäste i ett sådant underlag kan man tillsätta någon matsked med balsamterpentin/liter till färgen för att den skall nypa i underlaget.

8 Försök att läsa ytan innan målningen påbörjas så att man t.ex. inte står med en fet grundfärg på en ickesugande yta. Det är generellt bättre att den färg man grundar och målar med är en aning för mager än tvärt om. Om man inte lyckas mätta träet syns det tydligt genom att det blir matta insugningsfläckar som man kan gå tillbaka och fläckbättra innan färdigstrykning. Att tillverka färg enligt sättet ovan fungerar bra till mindre projekt, men blir väl tungrott om man skall göra mycket färg till stora ytor. Har man då inte heller full kontroll över råvarornas kvalité är det ju väl chansartat att ge sig på sådant som är svårt att måla om. Kontakta oss för rådgivning om Du fortfarande känner Dig osäker!

Gammaldags Linoljefärg

Gammaldags Linoljefärg 03 12 05 Gammaldags Linoljefärg Linoljefärg har som vi redan noterat använts under mycket lång tid och har haft naturliga variationer både beroende på målarens kunskaper och erfarenhet som på geografiskt

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 10 NY PANEL - UTVÄNDIGT WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING Ända fram till 30-talet användes huvudsakligen hyvlat, tätvuxet furukärnvirke till klädselbräda. Detta virke

Läs mer

Ingen av färgerna innehåller lösningsmedel varför målning kan ske utan att några speciella restriktioner behöver iakttagas

Ingen av färgerna innehåller lösningsmedel varför målning kan ske utan att några speciella restriktioner behöver iakttagas ARBETSBESKRIVNING 03 12 05 RENOVERINGSMÅLNING INVÄNDIGA SNICKERIER AMA-kod: 959-24710SL För invändiga snickerier levererar WIBO FÄRG AB ett tresteg system bestående av - WIBO Grundfärg för invändiga snickerier,

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

OBS!! Kontakta alltid oss före målning på putsade ytor så att vi kan anpassa behandlingen efter underlag och tänkt slutresultat.

OBS!! Kontakta alltid oss före målning på putsade ytor så att vi kan anpassa behandlingen efter underlag och tänkt slutresultat. ARBETSBESKRIVNING 03 12 05 RENOVERING TIDIGARE OLJEFÄRGSMÅLAD PUTS UTVÄNDIGT LINOLJEFÄRG PÅ PUTSADE FASADER AMA-Kod: 959-28512 Fram till 1950-talet var det inte ovanligt att putsade hus, framförallt i

Läs mer

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL 03 12 05 ARBETSBESKRIVNING LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 929-24410 Hus som målats med Falu Rödfärg eller andra slamfärger

Läs mer

Oljegrundering. www.zinkvit.se

Oljegrundering. www.zinkvit.se Oljegrundering När vi använder oss av en oljebaserad grund måste vi först isolera den obehandlade duken, så den inte suger ur all bindeolja ur färgen. Gör man inte det, skulle det resultera i en matt färg

Läs mer

Fakta om S venska L inoljeprodukter

Fakta om S venska L inoljeprodukter Fakta om S venska L inoljeprodukter Villafärg Reback 08-30 03 29 www.linolja.org villafarg.reback@bredband.net 1 E n liten guide till vad som är Rå kallpressad linolja jungfruolja Linfrö innehåller ca

Läs mer

Fakta om S venska L inoljeprodukter

Fakta om S venska L inoljeprodukter Fakta om S venska L inoljeprodukter Villafärg Reback Box 6062 102 31 Stockholm Odengatan 74 Villafärg Reback 08-30 03 29 www.linolja.org villafarg.reback@bredband.net 1 E n liten guide till vad som är

Läs mer

Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar.

Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar. 060330 Limfärg Limfärg är en enkel färgtyp som varit mycket vanligt förekommande ända fram till våra dagar. Färgen består av krita som fått dra åt sig vatten över natten och där man rör ned olika limämnen

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA HÅLLBAR MÅLARFÄRG HÄMTAT FRÅN NATUREN EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar

Läs mer

5.1 Måleri. Limfärgsmålning

5.1 Måleri. Limfärgsmålning Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 5.1 Måleri. Limfärgsmålning VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154 1 Dokumentation

Läs mer

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä.

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Måla med linoljefärg Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Alcro har färg för traditionellt måleri. Samtidigt som vi har utvecklat nya färger har vi alltid värnat om att behålla den fina, svenska målningstraditionen.

Läs mer

Från allra första början var pigmentet den viktigaste ingrediensen i färg eftersom man ville ändra det målade föremålets utseende.

Från allra första början var pigmentet den viktigaste ingrediensen i färg eftersom man ville ändra det målade föremålets utseende. Pigment Från allra första början var pigmentet den viktigaste ingrediensen i färg eftersom man ville ändra det målade föremålets utseende. Bindemedlet var egentligen av underordnad betydelse och bara ett

Läs mer

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem.

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem. Lasera träfasader Arbetsråd för Timmer målningssystem. Innan du börjar måla. Timmer målningssystem. Timmer Lasyrfärg är en fyllig, lättstruken och mycket väderbeständig vattenburen lasyr baserad på alkyd/akrylat

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by TUSENÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

MÅLNINGSGUIDE TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA EGEN MÅLARFÄRG

MÅLNINGSGUIDE TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGSGUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som jeans

Läs mer

Färg och målning. Kalkfärg Kalkfärg åldras jämnt och har en matt yta med lyster. Kalkfärg utvecklar gas när man stryker på 10-procentig saltsyra.

Färg och målning. Kalkfärg Kalkfärg åldras jämnt och har en matt yta med lyster. Kalkfärg utvecklar gas när man stryker på 10-procentig saltsyra. Färg och målning Målningen har betydelse både för hur vi uppfattar en yta men kan även ha en skyddande effekt på materialet inunder. Hur vi upplever färgen beror dels på färgtypens glans och matthet, dels

Läs mer

Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810

Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 03 FÖNSTERRENOVERING WIBOLINE 3-STEG Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810 Flagande och ruttnande

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla puts och betong

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla puts och betong Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla puts och betong Så målar du puts och betong 1. 5. 2. 3. 6. 7. 4. 8. Puts- och stenfasader är mycket tåliga mot väder och vind. Men även den tåligaste yta

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

vanliga frågor och några reaktioner på boken och färgen

vanliga frågor och några reaktioner på boken och färgen vanliga frågor och några reaktioner på boken och färgen innehåll varför ska jag måla med äggoljetempera?... 5 underlag... 6 kulörval... 10 blandning... 11 målning... 14 oxidation... 18 resultat... 20

Läs mer

måla fasad spara tid med rätt verktyg!

måla fasad spara tid med rätt verktyg! måla fasad spara tid med rätt verktyg! När ljuset och värmen återvänder kan det hända att du plötsligt upptäcker hur ditt hus ser ut på utsidan. Aj då. Är det dags att måla om fasaden? Och visst, det är

Läs mer

TRÄYTOR UTOMHUS HUSFÄRG

TRÄYTOR UTOMHUS HUSFÄRG TRÄYTOR UTOMHUS HUSFÄRG 2 2 Trähus Trähus är en traditionell byggnadsform, tack vare tillgången och enkelheten att bygga i trä. Idag har träbyggande blivit ännu mer populärt bland annat tack vare att det

Läs mer

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Söndagen den 30 Januari möttes vi för en sista diskussion om färgerna som ska bli i Storstugan. Anders har tidigare provmålat grundfärgen till schablonen och även gjort

Läs mer

Måla metalliska ytor. Metall Dekorfärg. Guld och Silver.

Måla metalliska ytor. Metall Dekorfärg. Guld och Silver. Måla metalliska ytor Metall Dekorfärg. Guld och Silver. Skapa spännande effekter med Metall Dekorfärg. Metall Dekorfärg är en ny vattenburen färg som ger en metalliknande yta. Den lämpar sig lika bra för

Läs mer

SELDER & COMPANY AB BRUKSANVISNING FÖR LINOLJEFÄRGER Magnus Hagelstam

SELDER & COMPANY AB BRUKSANVISNING FÖR LINOLJEFÄRGER Magnus Hagelstam 1 SELDER & COMPANY AB BRUKSANVISNING FÖR LINOLJEFÄRGER Magnus Hagelstam 5.11.2018 Selder Linoljefärger förblir slitstarka och fina så gott som för evigt när du grundar och målar enligt dessa anvisningar

Läs mer

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Mål Eleverna ska inse att lim är något man kan tillverka själv av vanliga ingredienser och att människor förr i tiden tog tillvara det

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla träfasad Så målar du träfasad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Att måla om en träfasad är ett projekt som består av flera delmoment. Tvätten är kanske det allra viktigaste,

Läs mer

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till.

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. LINOLJA Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. Linblomman tillhör en familj som har 15 släkten och hela 300 olika arter spridda

Läs mer

Måla fönster och snickerier. Arbetsråd Bestå Fönstersystem.

Måla fönster och snickerier. Arbetsråd Bestå Fönstersystem. Måla fönster och snickerier Arbetsråd Bestå Fönstersystem. De mest utsatta delarna på huset. Fönster, vindskivor, foder, knutbrädor och andra snickeridetaljer är de mest utsatta delarna på ett hus. Därför

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Front Ommålningsfärg. Måla om träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Front Ommålningsfärg. Måla om träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Front Ommålningsfärg Måla om träfasad Så målar du om träfasaden med Front Ommålningsfärg 1. 4. 5. 9. 10. Med Front Ommålningsfärg blir det enklare än någonsin att måla om.

Läs mer

Fouling? Don t fight it. Release it.

Fouling? Don t fight it. Release it. Fouling? Don t fight it. Release it. Upptäck HEMPEL:s senaste innovation och tekniska landvinning nya SilicOne bexäxningssläppande silikonbottenfärgssystem! + + Grundfärg Silikongrundfärg Silikonbottenfärg

Läs mer

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg.

Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg. Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg. Med högtäckande Sober Natur Takfärg räcker det oftast med en strykning. Sober Natur Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

ARBETSBESKRIVNING. Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. ARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget

Läs mer

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor.

Alla underlag som är stabila och utan sprickor. Här är några exempel på lämpliga ytor. BRUKSANVISNING Förbehandling av underlaget Underlaget ska vara väl rengjort, stabilt, torrt och fritt från spår av olja, fett, gammal färg eller andra ämnen som kan påverka vidhäftningen. Underlaget ska

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Målning av träfasader allmänt Rapport

Målning av träfasader allmänt Rapport Målning av träfasader allmänt Rapport inom ramen för FoU-projektet Utvecklings- och informationsprojekt för trähusbyggande i Sundsvalls Inre Hamn Alf Karlsson, Affe i Södertälje November 2005 Sid 1 av

Läs mer

Scottesortimentet. Sexton framgångsrika recept av målare för målare.

Scottesortimentet. Sexton framgångsrika recept av målare för målare. Scottesortimentet. Sexton framgångsrika recept av målare för målare. Det finns ett recept för varje målningstillfälle inomhus. SID 2 SCOTTE PATENTFÄRG SCOTTE BINDER SID 3 SCOTTE ISOLERFÄRG SCOTTE LIM &

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLA MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TJÄROLJA, ASFALT & TAKVÅRD TJÄRLEK

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLA MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TJÄROLJA, ASFALT & TAKVÅRD TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS MÅLA MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TJÄROLJA, ASFALT & TAKVÅRD EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Gudrun Abascal, chefsbarnmorska BB Stockholm När man väntar tillökning eller nyligen har blivit förälder vill många göra i ordning

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Herdins utomhusprodukter. Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden

Herdins utomhusprodukter. Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden Herdins utomhusprodukter Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden Hitta den moderna känslan, med traditionella metoder Järnvitriol och tjära är metoder för att ytbehandla trä som är verkligt

Läs mer

MÅLARMÄSTERLIGT. Historien om ett måleri

MÅLARMÄSTERLIGT. Historien om ett måleri MÅLARMÄSTERLIGT Historien om ett måleri Det här var tänkt som en reklambroschyr för vårt företag BW Måleri. Men det blev egentligen mer av en hyllning till ett yrke och ett hantverk. För i tider av allt

Läs mer

Manuell Produkter Painting The Past

Manuell Produkter Painting The Past Manuell Produkter Painting The Past KRITFÄRG Färgen innehåller emulsioner med mycket krita. Det gör dem mycket mattare än vanlig färg. De är mjukare och du kommer inte att bli uttråkad. Färger från förr,

Läs mer

Måla figurer steg för steg.

Måla figurer steg för steg. Måla figurer steg för steg. Del 1 Figurer i hård plast och metall. Jag tänker här visa hur jag målar mina figurer steg för steg med en soldat i skala 1/32 från Airfix's Afrika Korps set. (Senaste utgåvan

Läs mer

De feta används huvudsakligen till utomhusmåleri med pensel, roller, etc.

De feta används huvudsakligen till utomhusmåleri med pensel, roller, etc. ALKYD Alkyden får man fram genom att reagera en alkohol med en syra eller en syraanhydrid. Namnet kommer ifrån de engelska orden; alcohol och anhydrid. Alkyden är det vanligaste bindemedlet i de flesta

Läs mer

TILLBAKA TILL NATUREN TRÄTJÄRA NATURENS EGET TRÄSKYDD YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TRÄSKYDD, ASFALT & TAKVÅRD

TILLBAKA TILL NATUREN TRÄTJÄRA NATURENS EGET TRÄSKYDD YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TRÄSKYDD, ASFALT & TAKVÅRD TILLBAKA TILL NATUREN TRÄTJÄRA NATURENS EGET TRÄSKYDD YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TRÄTJÄRA, TRÄSKYDD, ASFALT & TAKVÅRD TRÄTJÄRA I MODERN TAPPNING EN TJÄRLEKSFÖRKLARING EN HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA Under

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

Kulinarism och Gourmet Mat. Tomi Björk, Restaurant Farang. GK värdar Martin Englund och Ben Wiberg

Kulinarism och Gourmet Mat. Tomi Björk, Restaurant Farang. GK värdar Martin Englund och Ben Wiberg Kulinarism och Gourmet Mat Tomi Björk, Restaurant Farang GK värdar Martin Englund och Ben Wiberg Helsingfors, 18.11 2009 Innehållsförteckning Kvällens program...3 Kulinarism och Gourmet mat, vad betyder

Läs mer

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä.

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Betsa på trä Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Alcro Träbets Dekorfärg trä färgar träet och framhäver den naturliga ådringen! Med Alcro Träbets Dekorfärg trä kan du t ex färgsätta väggpanelen

Läs mer

Träfasader. Produktguide till välmående träfasader.

Träfasader. Produktguide till välmående träfasader. Träfasader Produktguide till välmående träfasader. Hemligheten bakom ett långt liv När du ska måla om dina träfasader behöver du bara tänka på en sak var noggrann när du väljer färgkvalitet. Med rätt målningssystem

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

Vad är vatten? Ytspänning

Vad är vatten? Ytspänning Vad är vatten? Vatten är livsviktigt för att det ska finnas liv på jorden. I vatten finns något som kallas molekyler. Dessa molekyler går inte att se med ögat, utan måste ses med mikroskop. Molekylerna

Läs mer

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 E-post : temafloor@kemira.com Web : www.tikkurila.se SIMBASSÄNGMÅLNING MED TEMAFLOOR 50 PRODUKTBESKRIVNING

Läs mer

Borttagning av klotter från porösa ytor

Borttagning av klotter från porösa ytor Borttagning av klotter från porösa ytor Klotterborttagning AGS 2+ Gel, AGS 3+ Gel Skuggborttagning AGS 60 30 min 4 tim 2 min 30 min Påläggning Verkningstid 70-150 bar Kontroll Påläggning Verkningstid 70-150

Läs mer

Måla metalliska ytor Metall Dekorfärg.

Måla metalliska ytor Metall Dekorfärg. Måla metalliska ytor Metall Dekorfärg. Skapa spännande effekter med Metall Dekorfärg. Målade ytor. 4. Metall Dekorfärg är en vattenburen färg som ger en metallliknande yta. Den lämpar sig lika bra för

Läs mer

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer.

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. TEORI Kemi I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. Länge trodde man att atomer var de minsta byggstenarna. Idag

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Rostskyddsfärger. Produktguide till hur man målar på metall så att det håller i längden.

Rostskyddsfärger. Produktguide till hur man målar på metall så att det håller i längden. Rostskyddsfärger Produktguide till hur man målar på metall så att det håller i längden. Så stoppar du rosten Det finns inga genvägar om du vill hålla rosten borta. Använd ett målningssystem med produkter

Läs mer

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN Recept på Smartfisk BRAXENRIBS 2 BRAXENFRESTELSE 2 KNAPRIG BRAXEN 2 CEVICHE 3 CITRONMARINERAD GÄDDA 4 GÄDDA 4 FÄRSBIFFAR 4 GRAVAD MÖRT/ID/BRAXEN 5 LINGONGRAVAD ID 6 INLAGD MÖRT 6 STEKT NORS ELLER FRITERAD

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

Rengöring och Underhåll av Penslar

Rengöring och Underhåll av Penslar Rengöring och Underhåll av Penslar Instruktioner för rengöring av penslar. En målarpensel blir bättre med tiden. En väl underhållen pensel sparar inte bara pengar utan gör också att måleriarbetet blir

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg.

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. 2 Alcros färger ger slitstarka golv. Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trä- och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig

Läs mer

- för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk

- för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk - för hela ditt hem. Hållbar Naturlig Skonsam Stark Med Fulldeklaration & Helt ekologisk Innehåll Inomhus sida Förarbete trä 3 Lut 3 Grundoljor 4 Slutbehandling 4 Oljelasyr 5 Oljefärg 5 Vård 5 Förarbete

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

Alcro Designers Lasyr för träfasader. Utvalda kulörer för lasering av trähus med Alcro Timmer

Alcro Designers Lasyr för träfasader. Utvalda kulörer för lasering av trähus med Alcro Timmer Alcro Designers Lasyr för träfasader Utvalda kulörer för lasering av trähus med Alcro Timmer Vad är lasyr Lasyr är en transparent färg som tränger väl in i träet och ger en yta där träets naturliga ådring

Läs mer

Att välja underlag. www.zinkvit.se

Att välja underlag. www.zinkvit.se Att välja underlag I denna artikel kommer vi gå igenom ett antal olika underlag och sätt att förbereda dem för målning. För att veta vilken typ av grund som passar dig bäst måste du experimentera, och

Läs mer

Snabbt om. Daniel Tavast. tavast@kth.se

Snabbt om. Daniel Tavast. tavast@kth.se Snabbt om Daniel Tavast tavast@kth.se Massa fibrer blir ett papper 2013-08-14 Daniel Tavast 2 Fibrer växer på träd 2013-08-14 Daniel Tavast 3 Trä, en biokomposit Trä består av Cellulosa Hemicellulosa Lignin

Läs mer

Olika trädslag som målningsunderlag

Olika trädslag som målningsunderlag Olika trädslag som målningsunderlag Sverige är ett land med god tillgång på skog varför trä har varit ett naturligt val vid byggande av hus, uppvärmning och framställning av olika produkter och saker för

Läs mer

Att måla och dekorera sina hus och boningar med färg eller motiv har följt och fascinerat människan sedan urminnes tider.

Att måla och dekorera sina hus och boningar med färg eller motiv har följt och fascinerat människan sedan urminnes tider. Linet och linoljefärgens historia i korthet Att måla och dekorera sina hus och boningar med färg eller motiv har följt och fascinerat människan sedan urminnes tider. Bild på grottmålning De äldsta exempel

Läs mer

KEIM PURKRISTALAT DEN URSPRUNGLIGA SILIKATFÄRGEN FRÅN 1878

KEIM PURKRISTALAT DEN URSPRUNGLIGA SILIKATFÄRGEN FRÅN 1878 KEIM PURKRISTALAT DEN URSPRUNGLIGA SILIKATFÄRGEN FRÅN 1878 KEIMS HISTORISKA RÖTTER KEIMs traditioner går tillbaka till 1800-talets europeiska historicism och dess ofta mycket dekorativa polykroma estetik,

Läs mer

Ett arbetsmaterial om måleri. Utgivet av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph.

Ett arbetsmaterial om måleri. Utgivet av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph. Naturfärger Ett arbetsmaterial om måleri Utgivet av ÅS INSTITUTET i samarbete med målarmästare Per Halvarsson och Bernt Adolph. Sammanställt av Gabriella Carlsson MATERIALET, som du just nu håller i din

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

demidekk Färgkarta utomhus Strukturlasyr Bli en Demidekkare du också

demidekk Färgkarta utomhus Strukturlasyr Bli en Demidekkare du också demidekk Färgkarta utomhus Strukturlasyr Bli en Demidekkare du också Lisbeth Larsen, Jotuns kulörchef SKANDINAVISK ARKITEKTUR Demidekk Strukturlasyr ger en naturlig och transparent yta. Den framhäver träets

Läs mer

Betongrenovering. Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter.

Betongrenovering. Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter. Betongrenovering Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkande produkter. Betongrenovering Balkonger och balkongskärmar med normaloch snabbtorkade produkter Innehållsförteckning sid Åtgärdsförslag

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Måla tillsammans med Beijer och få 10-års funktionsgaranti.

Måla tillsammans med Beijer och få 10-års funktionsgaranti. Måla tillsammans med Beijer och få 10-års funktionsgaranti. Ska du spika fasad på ditt nya hus eller ska du byta ut den gamla fasaden? Vi har produkterna för dig. Med en industrigrundad och mellanstruken

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

UULA TRADITIONELLA FÄRGER

UULA TRADITIONELLA FÄRGER UULA TRADITIONELLA FÄRGER produktdatablad och målningsanvisningar 1 2 3 4 Uula traditionella färger produktdatablad och målningsanvisningar UULA LINOLJEFÄRG... 6 UULA PETROLEUMOLJEFÄRG... 8 UULA SLAMFÄRG...

Läs mer

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG.

VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. VÄGLEDNING VID OLIKA TYPER AV GOLVUNDERLAG FÖR MÅLNING AV GOLVLINJER I UTRYMNINGSVÄGAR MED EFTERLYSANDE FÄRG. Följande anvisningar och rekommendationer baseras på 25-års erfarenhet av golvlinjemålning

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

Weber Sortimentsöversikt. Vägleder dig i valet av ytputser/putsfärger

Weber Sortimentsöversikt. Vägleder dig i valet av ytputser/putsfärger Weber Sortimentsöversikt Vägleder dig i valet av ytputser/putsfärger Weber har en mängd olika mineraliska ytputser/ putsfärger baserade på kalk, hydraulisk kalk eller kalk och cement. Produkterna har olika

Läs mer

Golvspackling Råd och tips

Golvspackling Råd och tips Combimix Gör-det-själv GOLVAVJÄMNING Golvspackling Råd och tips Ett ojämt och buktigt golv måste avjämnas innan den slutgiltiga golvbeläggningen installeras (t ex plastmatta, klinker eller parkett). En

Läs mer

Måla golv. Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg.

Måla golv. Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Alcros färger ger slitstarka golv. Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trä- och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig för

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL HÅLLBAR DEISGNFÄRG EN TJÄRLEKSFÖRKLARING EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar träytan

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad pasta

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

Nya Alcro Rapid Fönsterfärg Från nymålat till övermålningsbart på halva tiden.

Nya Alcro Rapid Fönsterfärg Från nymålat till övermålningsbart på halva tiden. Nya Alcro Rapid Fönsterfärg Från nymålat till övermålningsbart på halva tiden. » Rapid har helt klart det som krävs för att kunna förändra vårt arbetssätt.«martin Viklander» Rapid kommer helt enkelt göra

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG BASSÄNGMÅLNING MED TEMACOAT GPL BASSÄNGMÅLNING MED TEMAPOOL GPL PRODUKTBESKRIVNING Lösningsmedelhaltig tvåkomponent epoxifärg. För målning av gamla och

Läs mer

VISA. TRÄfärg TRÄYTOR UTOMHUS

VISA. TRÄfärg TRÄYTOR UTOMHUS VISA TRÄfärg TRÄYTOR UTOMHUS 2 Trähus Trähus är en traditionell byggnadsform, tack vare tillgången och enkelheten att bygga i trä. Idag har träbyggande blivit ännu mer populärt, bland annat tack vare att

Läs mer