PLANAVDELNINGEN SID 1 (17) Handläggare: Aleksander Wolodarski

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLANAVDELNINGEN SID 1 (17) Handläggare: Aleksander Wolodarski"

Transkript

1 PLANAVDELNINGEN SID 1 (17) Handläggare: Aleksander Wolodarski Tfn Emelie Eriksson Tfn Till Stadsbyggnadsnämnden REDOVISNING AV PLANSAMRÅD OCH STÄLLNINGSTAGANDE INFÖR FORTSATT PLANARBETE FÖR NORRA STATION, VASASTADEN 1:16 I STADSDELEN VASASTADEN (2 500 LÄGENHETER INOM DETALJPLANEOMRÅDET, HANDEL OCH KONTOR) Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen av plansamrådet och beslutar att utställning av detaljplan ska ske i enlighet med kontorets utlåtande. Susanne Lindh Stadsbyggnadsdirektör Torsten Malmberg Fredrik Legeby T.f. avd chef sektionschef Sammanfattning Ett förslag till detaljplan för Norra Stationsområdet har varit föremål för remiss och samråd under perioden 18 maj till och med 21 juni Detaljplanens syfte är att skapa förutsättningar för en integration mellan Stockholm och Solna i en stadsdel över kommungränsen. Vasastadens gatunät kan förlängas norrut när vägoch järnvägsområdet intunnlas och överbyggs. Inom planområdet för den första detaljplanen kan ca nya bostäder tillkomma i stadsmässiga bostadskvarter intill ett långsträckt parkrum av esplanadkaraktär med förutsättningar för intensivt folkliv. Här planeras även ett centrum för forskning och utveckling inom lifescience, ett kommersiellt centrum, hotell, forskningscentrum samt utrymme för kollektivtrafik. Det högresta tornparet, Tors Torn, kommer att komplettera stadssilhuetten och bli Norra Stationsområdets nya signum. Planen är en central del i genomförandet av en gemensam vision för Stockholm, Solna, Landstinget, Karolinska Institutet och Akademiska Hus. Målet är att utveckla området som en del i en vetensskapsstad till en av regionens mest innovativa, nya stadsdelar med hög täthet och rikt stadsliv. Detaljplaneprocessen är samordnad med planeringen för NKS, Nya Karolinska Solna, samt med Vägverkets aktuella arbetsplan för intunnling av E4/E20, som kommer att gå under den nya bebyggelsen. Bilaga: Samrådsredogörelse , S-Dp Box 8314, Stockholm. Telefon Fax stadsbyggnadskontoret@sbk.stockholm.se Besöksadress Fleminggatan 4

2 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 2 (17) Efter samrådet har förslaget bearbetats för att tillgodose viktiga synpunkter. Trafikstrukturen har justerats inom området, ramper från E4/E20 har flyttats och Torsplan har gjorts bredare. Några kvarter har ändrats för att ge bättre förutsättningar för life-science verksamhet och för att anpassas till Solnas och landstingets planering samt skapa ett rymligare torg framför sjukhuset. Tors Torn har fått en ny profil som bättre överensstämmer med stadssilhuetten. Utlåtande BAKGRUND OCH SYFTE En gemensam fördjupning av översiktsplanerna för Stockholm och Solna, Karolinska Norra station, fördjupning av två översiktsplaner var utställd våren Planen visar hur Karolinska Norra Station kan inta en nyckelposition i regionen. Sammantaget fanns en positiv respons till förslaget. Länsstyrelsen instämde i att den fördjupade översiktsplanen kan ersätta program för kommande detaljplaner. Planen antogs av Stockholms kommunfullmäktige i september 2008 och av Solnas kommunfullmäktige i augusti Syftet med detaljplanen för Norra Stationsområdet är att sammanlänka Stockholms innerstad med Karolinska sjukhusområdet och Solna. Detta sker genom att de barriärskapande trafik- och spårområdena för E4/E20 och Värtabanan intunnlas och överbyggs. Det skapar förutsättningar för en integrerad stadsmiljö med cirka bostäder och drygt kvm bruttoarea för främst kontor, handel, hotell och life-science. En stadspark, den s.k. Norrtullsparken, anläggs som stadsdelens gemensamma vardagsrum med samband till de stora parker som omger området. Kollektivtrafiken förstärks och nya tydliga lokala vägnät för gående, cyklar och bilar tillskapas. Planförslag inför samrådet.

3 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 3 (17) Bearbetat förslag som redovisar föreslagna riktlinjer för det fortsatta planarbetet.

4 SID 4 (17) PLANFÖRSLAGET Norra Stationsområdet i sin helhet bedöms rymma ca bostäder fullt utbyggt, vilket innebär cirka boende. Dessutom ryms här lokaler med sammanlagt arbetsplatser. Ljus bruttoarea för lokaler och hotell omfattar cirka kvm. Detaljplaneområdet omfattar ungefär bostäder för cirka boende och lokaler för cirka sysselsatta. Gestaltningen utgår ifrån att Vasastadens klassiska nord-sydliga riktning förlängs så att Norra Stationsområdet blir en integrerad del av staden. Gatustråken fortsätter norrut och förenas med bebyggelsen på Karolinska området. Norra Stationsgatan kommer att både förena Vasastaden med Norra Station och markera den ursprungliga fronten. Gatan omvandlas till en grön boulevard som löper i en svag båge från Sveaplan till Karlberg. Den nya bebyggelsen anläggs som två kvartersbälten som ska förena innerstaden med området kring Karolinska. Med Karolinskabergets höjdrygg skapas en sammanhängande stadsstruktur som klättrar upp på sydsluttningen. Områdets stadsdelscentrum har förlagts vid Torsplan, där också en framtida tunnelbana kan få sina stationsuppgångar. Med ett högt tornpar Tors Torn markeras Solnavägens möte med den historiska staden. Stockholms silhuett får därmed ett nytt karaktäristiskt landmärke. Stadsdelen knyts ihop av ett öppet parkrum av esplanadkaraktär, som är tänkt som stadsdelens främsta mötespunkt med caféer, butiker, lekplatser och utrymme för marknader, utställningar och andra tillfälliga arrangemang. Väster om Norrtull anläggs en högt belägen utsiktsterrass med utblickar både mot Haga och de gamla tullhusen. Via terrassen ansluter också gångvägarna till det högre belägna sjukhusområdet. På terrassen föreslås ett 70 meter högt torn som avslutning på bebyggelsen på Karolinskaberget och dess sluttningar. Föreslagen användning av kvartersmark är bostäder, kontor, hotell, konferens, forskning, undervisning, centrum och parkering under mark. Butiker och/eller publika lokaler ska finnas i bottenvåningarna i samtliga kvarter för att medverka till en levande stadsmiljö. Allmänna platser får underbyggas med garage, tillfart, tekniska anläggningar, handel, bilvård mm. Inom hela planområdet ska möjlighet finnas att bilda fastigheter i olika nivåer (3-dimensionell fastighetsbildning). Detta kan till exempel gälla lokaler för handel, garage, mm i botten- och källarvåningar. Till planförslaget har ett gestaltnings- och kvalitetsprogram Norra Stationsområdet den täta stadens attraktionskraft upprättats för att säkerställa förslagets intentioner och bebyggelsens kvaliteter. Norra Stationsområdet kommer att byggas ut under en längre tid och kvalitetsprogram ska upprättas för varje kvarter, allt eftersom området byggs ut. En gemensam miljökonsekvensbeskrivning med sammanfattande riskanalys för arbetsplan och detaljplan har upprättats enligt miljöbalkens föreskrifter.

5 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 5 (17) Tors Torn bearbetade efter samråd. Sett från Solnavägen. Bearbetat förslag som redovisar föreslagna riktlinjer för det fortsatta planarbetet.

6 SID 6 (17) SAMRÅD Samråd om förslag till detaljplan för rubricerat område hölls under tiden 18 maj till och med 21 juni Vid ett informations- och samrådsmöte den 27 juni framfördes bland annat synpunkter på gestaltningen av tornen vid Torsplan, att exploateringsgraden är för hög, andra att kollektivtrafiken måste vara effektiv. Under samrådstiden inkom drygt 60 yttranden. Bland inkomna synpunkter råder stor enighet om det positiva i att områdets barriäreffekter byggs bort och det attraktiva i att kunna bo och verka här. Läget i anslutning till såväl innerstaden som dess stora omgivande parkområden är unikt. Samtidigt framförs kritik mot den höga exploateringen. Man hävdar behovet av större friytor, både på kvartersmark och i det offentliga rummet. Tors Torns roll i stadslandskapet samt dess konkreta gestaltning har ifrågasatts av flera remissinstanser och boende. Miljö- och riskfrågor är det stora diskussionsämnet när staden vill bygga ovanpå en av landets mest trafikintensiva vägsträckor. Länsstyrelsen anser att den planerade utvecklingen av området är av strategisk betydelse för hela Stockholmsregionen. Då det är välbeläget ger det möjlighet till en hög exploateringsgrad. Man anser vidare att intunnlingen av E4/E20 ska klara explosioner av explosiv last på upp till fyra ton. Farliga transporter som överskrider detta hänvisas till det befintliga omledningsvägnätet. Om utbyggnaden av tunnelbanan senareläggs måste tillräckliga utrymmen för annan kollektivtrafik finnas i såväl Stockholms som Solnas planer, påpekar Länsstyrelsen. De mellankommunala frågorna bör kunna lösas så att de nordvästra kvarteren ges en samordnad utformning. Efter genomförandet finns behov av kommungränsjustering. Länsstyrelsen efterlyser en analys av den visuella inverkan på nationalstadsparken från ett marknivåperspektiv, samt en redovisning av hur nationalstadsparken ska kunna tåla det ökade trycket från Norra Stationsområdet där boende och övriga kommer att nyttja nationalstadsparken som sitt närrekreationsområde. Länsstyrelsen konstaterar att de negativa konsekvenserna för kulturmiljön är hanterliga i relation till den stora exploatering och den påtagligt nya årsring i stadslandskapet som planen innebär. Länsstyrelsen påpekar också bland annat att buller från helikoptertrafiken måste hanteras med planbestämmelser. Olägenheter under byggskedet bör uppmärksammas särskilt då byggandet beräknas pågå under minst 10 år och störningar påverkar både befintliga miljöer och de första utbyggnadsetapperna. Denna fråga bör klarläggas, menar Länsstyrelsen. Detaljplanen bör dessutom utformas så att även en situation där en överdäckning av Norra Länken/Värtabanan av någon anledning inte sker, kan hanteras. Vägverket menar att planförslaget utgör ett komplicerat projekt med byggarbeten för tunnelbana, väg- och järnvägstunnlar, sjukhus, kontor och bostäder pågående under en längre period. Det ställs höga krav på genomförandefrågorna och mer utredningsarbete återstår. Tunnlarna ska klara explosioner av laster om fyra ton. S-kurvan på den föreslagna avfartsrampen har för låg standard och riskerar att försämra kapaciteten, anser man vidare. Vägverket har behov av åtkomst till väganordningar efter tunnlarnas genomförande. Av detaljplanen ska framgå att 3D-fastigheter kan bildas. Banverket påpekar att farligt gods av annan typ än den

7 SID 7 (17) riskanalysen tar upp, måste transporteras på väg. Storstockholms Lokaltrafik framför utbyggnaden av tunnelbanan sannolikt kommer att senareläggas och planen därför måste medge att området ska kunna kollektivtrafikförsörjas med såväl buss, spårväg som tunnelbana. Solna stad anser att torget vid entrén till det nya sjukhuset behöver utökas för att möjliggöra trafikering med buss- och spårtrafik samt att kopplingarna mellan östra Karolinska och Vasastaden bör studeras ytterligare. Vidare att gång- och cykelförbindelserna från Karolinska till KTH, Universitetet och Nationalstadsparken behöver förbättras och att området vid Norrtull är en viktig gemensam fråga. Stockholms läns landsting framför genom Locum och NKS styrelse att Karolinska plan behöver utrymme även inom Stockholms stad för att bli det viktiga stadsrum som avses. Att byggrätt för ett gemensamt garage under torget måste finnas och att den gemensamma stadsfronten bör diskuteras. Ambulanstrafiken behöver bättre framkomlighet och helikoptertrafikens konsekvenser måste redovisas bättre. Ingen påverkan på helikopterns flygvägar sker på grund av de höga byggnader som föreslås. Vidare att hänsyn måste tas till att sjukhuset har vibrations- och dammkänslig utrustning. Landstinget tar också upp samordningsfrågor vad gäller genomförande liksom hur de nya detaljplanerna behöver samordnas på ömse sidor kommungränsen. Exploateringsnämnden påpekar att om det inte blir någon tunnelbana under överskådlig tid behövs en trafikanalys. Nämnden lämnar synpunkter på gatuutformning och att buller under genomförandetiden samt konstruktionskrav för tunnlar och ovanliggande bebyggelse måste studeras vidare. Vidare att de fyra norra kvarteren bör tillåtas en mer generell utformning och bestämmelsen att alla bostadskvarter ska ha butiker eller publika lokaler i bottenvåningen bör lättas upp. Trafik- och renhållningsnämnden påpekar att en annan kollektivtrafiklösning än tunnelbana innebär förändrade planeringsförutsättningar. Konsekvenser av ökad yttrafik på befintligt gatunät och för strategiska platser i närområdet bör studeras. De lämnar detaljsynpunkter på gatuutformning, menar att parkeringstalen är rimliga och att kommersiella lokaler i bottenvåningarna ställer höga krav på angöringsmöjligheter. Både Trafik- och renhållningsnämnden och Handikapprådet framför synpunkter på tillgänglighet för funktionshindrade och sophantering. Miljöförvaltningen framför synpunkter på byggnaders energieffektivitet samt planbestämmelser om skydd mot buller till bostäder. Vidare att konsekvenser under byggtiden bör preciseras och tydliggöras samt att MKB bör förtydliga hur risker hanteras i planen och vem som ansvarar för uppföljning och genomförande av eventuella ytterligare åtgärder. Rådet till skydd för Stockholms skönhet avstyrker planförslaget med respekt för den livsmiljö som ska bli de boendes i det nya området. De anser att timglasparken är för smal och bostadsgårdarna för trånga. Kulturförvaltningen tillstyrker att området bebyggs enligt planförslaget, med hög och tät bebyggelse. Man beklagar dock att Klockhuset och magasinslängorna inte kan bevaras. Förvaltningen menar att tornen vid Torsplan kommer att dominera olyckligt över

8 SID 8 (17) Röda Bergsområdets småskalighet samt att den höga byggnaden vid Norrtullsterrassen bör studeras i förhållande till Wenner-Gren Center. Stockholm Vatten AB framför att det finns kollisionspunkter med järnväg och vägtunnlar som inte hunnits studeras, då remisstiden varit kort. Man lämnar också förslag på förtydliganden av planbestämmelser och påpekar att bebyggelsen på Torsplan kommer i konflikt med ledningar. Fortum distribution AB anser att då området gränsar till Solna där Vattenfall har koncession är det viktigt att hänsyn tas till de olika elnätens försörjningsområden och framför behov av elnätstationer. Storstockholms brandförsvar anser att riskanalysen behöver utvecklas på vissa punkter och att krav bör ställas avseende brand- och risk. Angränsande fastighetsägare (Hiby AB med Livbolaget, Atrium Ljungberg AB, Stadsholmen AB och Statens Fastighetsverk) ställer sig positiva till förslaget men är oroade över den långa genomförandetiden och de olägenheter detta kan medföra. Norrmalms stadsdelsnämnd framför behov avseende förskola, äldreboende och gruppbostäder. Byggherrarna i den första utbyggnadsetappen påpekar att för att skapa goda utemiljöer för både förskolebarn och boende på de små gårdarna, är det angeläget att förskolorna i bostadshusen inte överstiger tre avdelningar per gård. Man framför även synpunkter på föreslagna detaljplanebestämmelser. Hyresgästföreningen Norrmalm menar att en betydande del av bostäderna bör upplåtas med hyresrätt. St Matteus församling menar att det är positivt att det tillkommer bostäder och arbetsplatser. Församlingen anser att Klockhuset och godsmagasinen bör bevaras, att de två 100 m höga tornen bör tas bort ur förslaget och att bebyggelsen bör glesas ut. Namninsamlingar i Rödabergsområdet har undertecknats av sammanlagt 14 personer och två BRF-styrelser motsätter sig Tors Torns placering vid Torsplan och menar att tornens höjd och utkragande form kolliderar med Röda bergens småskaliga bebyggelse och medvetna utformning och efterlyser vind- och skuggstudier för tornen. Ytterligare sju boende i närområdet har inkommit med egna yttranden med samma innebörd. Flera boende i närområdet tar i sina yttranden upp att området blir för hårt exploaterat, för monotont utformat och att man bör eftersträva en mänskligare miljö. Några framför synpunkter på de allmänna kommunikationerna och andra tycker också att en simhall, som betjänar även Vasastaden, bör prioriteras i Norrtullsparken. Kommittén för Gustavianska parken ställer sig avvisande till tornet vid Norrtull och anser att Värtabanan bör läggas ner. Förbundet för Ekoparken menar att parkmarken i området måste utökas och bindas samman med omgivande parker. Trafiken behöver en annan lösning och kollektivtrafiken måste prioriteras tydligare. Tätheten och den storskaliga utbyggnaden kommer att skapa en ny miljonprogramsslum, befarar man och anser att intunnlingen måste vara klar innan inflyttning kan ske. Man menar också att Stockholms silhuett varken behöver Tors

9 SID 9 (17) Torn eller höghuset vid Norrtullsterrassen och anser att ett alternativ med glesare bebyggelse och mer parkmark bör tas fram. Samfundet S:t Erik tycker att det är positivt att den planerade bebyggelsen givits en egen identitet och ett arkitektoniskt uttryck som skiljer sig från intilliggande stenstad. Tornet vid Norrtullsterrassen är problematiskt, anser man. Birka Vasa stadsmiljögrupp anser att det är bra att området bebyggs och att E4:an överdäckas men är kritisk till exploateringsnivån, tornen samt till den svaga förbindelsen med Haga och Karlberg. Två arkitekturdebattörer menar var för sig att förslaget visar allvarliga brister i skala och förståelse för den växande staden där monumentalisering av enskilda företeelser är onödigt. Kombinationen ensidig stadsplan och anonyma hus är förödande, menar man och Norra Stations gestaltning borde utgå från Stockholms egen särprägel och dess rika urbana kultur. Några privatpersoner menar att det är lovvärt att innerstaden utvidgas norrut och anser att det är mycket viktigt att tunnelbanan dras till området. För att skapa underlag kan exploateringen höjas genom att bygga dubbelt så höga hus som planerat. YIMBY Yes In My Back Yard anser att ambitionerna med Norra Stationsområdet är mycket glädjande och förslaget har förbättrats då hushöjderna och de arkitektoniska uttrycken är mer varierade. De anser att Tors Torn gärna får bli ännu högre och ljussättas. Man önskar att Norrtullsplatsen utformas till en mer stadsmässig miljö med trafiken under markytan. Det är allvarligt att mängden bostäder minskat, men bra att kontorsytor tillkommit, anser man och lämnar ett eget planförslag.

10 SID 10 (17) STADSBYGGNADSKONTORETS STÄLLNINGSTAGANDE Förslag till riktlinjer för det fortsatta arbetet Som flera remissinstanser påpekar är exploateringsnivån hög. Kontoret är dock övertygat om att exploateringsnivån i sig inte behöver innebära en undermålig boendekvalitet. Det är viktigt att i det fortsatta arbetet söka lösningar som skapar en balans mellan utnyttjandegraden och den tillgängliga fria markytan. Utifrån den aktuella kvartersstrukturen borde det finnas möjligheter att finna arkitektoniska lösningar som säkerställer de smala gårdarnas intimitet och en ombonad atmosfär. I sammanhanget bör påpekas att Stadsbyggnadskontoret och Norrmalms stadsdelsförvaltning delar de aktuella byggherrarnas uppfattning om att det inte ryms fyra förskoleavdelningar per kvarter. I den fortsatta projekteringen minskas detta till tre per kvarter. Gårdarna ges en intim och ombonad atmosfär. Gård i kvarter 4. I samrådsförslaget löper biltrafiken längs parken i öst-västlig riktning. Denna trafikstruktur ger emellertid stora trafikmängder som genererar höga bullervärden inne på bostadsgårdarna. De stora trafikmängderna innebär också att gårdarna avskärmas från parken. Enligt kontorets mening bör därför planförslaget förändras så att en mer balanserad trafikstruktur skapas. Gatorna kring parken behöver avlastas genom en nord-sydlig förbindelse som kan ta trafik mot sjukhuset. Därmed skapas förutsättningar för en lugnare trafikmiljö och bättre förutsättningar för uteserveringar och attraktiva lokaler i bottenvåningarna kring parken.

11 SID 11 (17) Gård i kvarter 2. Med gårdsgator där biltrafik, gång- och cykeltrafik samsas kan Norrtullsparken nås tryggt från samtliga bostadsgårdar samtidigt som bullerstörningarna på gårdarna minskar avsevärt jämfört med tidigare. Alla bostadsentréer och kommersiella lokaler angörs längs de nord-sydliga gränderna. Härigenom uppnås en jämnare trafikbelastning inom hela området. Gång- och cykelförbindelserna såväl inom stadsdelen som med den omkringliggande staden förblir alltjämt goda. Längs parkens öst-västliga stråk planeras för kommersiella lokaler i bottenvåningarna så som affärer, kultur, caféer och restauranger med möjlighet till uteservering. Inom de enskilda kvarteren ökar dessutom boendekvaliteten genom att gårdarna ges en direkt koppling till parkrummet, vilket svarar mot den framförda kritiken av gårdarnas ringa mått. Det påtalade behovet av lekutrymmen kan tillfredsställas i Norrtullsparken som ska innehålla såväl rofyllda platser som säkra platser för lek, möten och samvaro. För att bemöta den framförda kritiken mot exploateringsnivån måste åtgärder vidtas som stärker sambanden med omgivande parker både mot Nationalstadsparken, Karlberg och mot den närbelägna sjukhusparken norr om kommungränsen. Kontoret föreslår att möjligheten att bygga en extra gångbro norr om den nya järnvägsbron säkerställs i detaljplanen, enligt Solnas önskemål. Detta kan ytterligare förstärka förbindelsen mellan Norra Stationsområdet, Karolinska, Bellevue och Haga. På bergssidan i nordost anläggs en utsiktsplats, Norrtullsterrassen med god tillgänglighet.

12 SID 12 (17) Samrådsförslagets struktur för biltrafik. Förslag till ny struktur för biltrafik.

13 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 13 (17) Norrtullsparken vidgar sig mot väster och öster. Parken blir områdets samlande stadsrum med goda förutsättningar för möten, lek och samvaro. Norrtullsparken sedd från Karolinskaplan. Forskningscentrum närmast till höger.

14 SID 14 (17) Tors Torn sedda från Torsgatan. De nya tornvolymerna byggs upp av smala lameller med olika höjd.

15 SID 15 (17) Stockholms silhuett från Södermalm. Tors Torns trappformade volymer samspelar med stadens kyrktorn. Tors Torn från Norra Stationsgatan.

16 SID 16 (17) I kommande planarbete och projektering måste alternativa lösningar studeras för att säkerställa tillgängligheten från Norrtullsparken norrut. Detta kan ske med till exempel hiss till Norrtullsterrassen för att överbrygga nivåskillnaderna som är upp till sex meter. Kvarteren längs Norra Stationsgatan kan angöras med bil utefter de nordsydliga gränderna som leder mot parken. Samtliga bostadsentréer mot dessa gränder ska göras indragna och plana för att förbättra tillgängligheten. För att ytterligare förstärka grönstrukturen har en idéskiss om en förlängning av Hälsingeparken upp till Sjukhusparken i Solna tagits fram. Den överensstämmer inte med gällande detaljplan i Solna. Ambitionen är att illustrera möjligheterna till ytterligare förbättrad integration mellan städerna. Hälsingeparken skulle kunna bilda en grön länk mellan den uppvuxna Sjukhusparken och Norrtullsparken. Eftersom genomförandet av en ny tunnelbanestation kan dröja måste Karolinska plan i väster ges en ny roll för att bättre fungera som knutpunkt för kollektivtrafiken. Karolinska plan utvidgas i samklang med Solnas önskemål och längs sidorna bereds tillräcklig plats för att möjliggöra trafikering med buss- och eventuell spårtrafik. Torget blir områdets nav som förbinder den nya gallerian i Stockholm, Nya Karolinska Solna, Karolinska Institutet och forskningskvarteren längs kommungränsen. Utvidgningen av torget ger emellertid ändå inte plats för uppställning av bussar och spårvagnar och torget kan därför inte bli ändhållplats i trafiksystemet. För att förbättra trafikföring och säkerhet bör påfartsrampen från E4/E20 mot Karolinska omarbetas för att bl.a. tillgodose Vägverkets synpunkter så att en rak anslutning mot Solnavägen erhålls. För att ytterligare förstärka sambanden mellan stadsdelens riktningar gestaltas torget som en förlängning av Norrtullsparken. På torget placeras en cirkulär byggnad, det så kallade forskningscentrum, som blir Norra Stationsområdets visuella fokus och parkens fondmotiv. Det är angeläget att byggnaden ges en öppen karaktär och ett program nära besläktat med områdets life-science profil, kombinerat med ett mera vardagligt kulturellt innehåll. Den kan rymma ett mindre bibliotek, samlings- och utställningslokaler, handel, caféer med mera, kombinerat med forskning och kontor på de övre planen. Stadsbyggnadskontoret anser det motiverat att komplettera Vasastadens låga kvarterssilhuett med ett tornmotiv. Visionerna för detta har funnits i planeringen av Röda bergsområdet från 1910-talet och framåt, men aldrig verkställts. När Norra Stationsområdet nu ska byggas kan landmärken förverkligas vid Torsplan, längs den historiska tullgränsen. Kritiken mot den tidigare gestaltningen har gått hand i hand med svårigheterna att ordna funktionella gatuplan i de smala bottenvåningarna. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför en ny gestaltning för tornparet. Ett gracilt orgelmotiv föreslås resa sig över kvartersstaden som en ny symbol för Norra Stationsområdet, innehållande hotell och life-science.

17 SID 17 (17) Generösa gångbanor av natursten längs Norrtullsparken ger goda förutsättningar för uteserveringar och ett rikt stadsliv. Bilden visar parkens smalaste avsnitt, i dess möte med Hälsingeparken. Sammanfattningsvis anser Stadsbyggnadskontoret att utbyggnaden av den nya stadsdelen Norra Station följer översiktsplanens strategi för en hållbar och klimatanpassad stadsutveckling. Att utnyttja det välbelägna området för en mångsidig stadsbebyggelse kan bidra till minskade koldioxidutsläpp. Tätheten inom stadsdelen är motiverad genom dess centrala läge och närheten till stora grönområden vid Brunnsviken och Karlberg. I kombination med den planerade utbyggnaden av nya Karolinska Solna och Karolinska Institutets fortsatta utveckling har området förutsättningar att bli mycket attraktivt både för boende och verksamma inom t.ex. life-science. Genom överdäckning av trafikleder och järnväg minskar miljöstörningar väsentligt även för befintliga bostäder och verksamheter i närområdet. Stadsbyggnadskontoret bedömer att detta kan bli en av regionens mest innovativa nya stadsdelar med hög täthet och rikt stadsliv. TIDPLAN Tidplanen är kritisk eftersom överdäckningen måste påbörjas i rätt skede i förhållande till Norra länkens utbyggnad, medan väg- och järnvägstrafiken flyttas till temporärt läge inom planområdet. Utställning av detaljplanen planeras därför till oktober-november och godkännande i stadsbyggnadsnämnden i december Antagande i fullmäktige kan ske efter årsskiftet. SLUT

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp Utlåtande 2016:5 RII (Dnr 120-2029/2015) Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp 2012-01544-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

REDOVISNING INFÖR FORTSATT PLANARBETE FÖR NORRA STATION I STADSDELEN VASASTADEN (3500 LÄGENHETER)

REDOVISNING INFÖR FORTSATT PLANARBETE FÖR NORRA STATION I STADSDELEN VASASTADEN (3500 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-04-07 Handläggare: Aleksander Wolodarski Tfn 08-508 273 36 Till Stadsbyggnadsnämnden Emelie Eriksson Tfn 08-508 266 61 REDOVISNING INFÖR FORTSATT PLANARBETE FÖR NORRA STATION

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell fastighet på Norra Stationsområdet, Stockholm kommun.

Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell fastighet på Norra Stationsområdet, Stockholm kommun. Jörgen Palm Stora Projekt Telefon: 08-508 263 04 jorgen.palm@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-08-26 Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-04 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-02-26 Handläggare: Klas Groth Tfn 08-508 273 74 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-09-27 Handläggare: Lina Gregersdotter Tfn 08-50827110 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Tönsberg 4 i stadsdelen Husby (LSS-boende, 6 st lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Tönsberg 4 i stadsdelen Husby (LSS-boende, 6 st lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2014-01-08 P L A N AV D E L N I N G E N Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av

Läs mer

Hagastaden. på väg mot ett Stockholm i världsklass.

Hagastaden. på väg mot ett Stockholm i världsklass. Hagastaden på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/hagastaden Hagastaden ska bli en levande innerstadsdel med 5 000 nya bostäder och 50 000 arbetsplatser, inräknat befintliga arbetsplatser

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( )

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( ) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-10-30 Handläggare Till Arne Fredlund Stadsbyggnadsnämnden Telefon 08-508 28 230 Antagande av förslag till detaljplan för del av Lillsjönäs 4 mm i stadsdelen

Läs mer

Markanvisning för kommersiellt ändamål inom fastigheten Vasastaden 1:16 (Norra Station)

Markanvisning för kommersiellt ändamål inom fastigheten Vasastaden 1:16 (Norra Station) TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR E2007-554-00587 Sofi Klingvall Stora Projekt Telefon: 08-508 26 778 sofi.klingvall@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2009-11-19 Markanvisning för kommersiellt ändamål inom

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid fastigheten Tjockö 1 i stadsdelen Larsboda

Antagande av förslag till detaljplan för område vid fastigheten Tjockö 1 i stadsdelen Larsboda STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-03-03 NORMALT PLANFÖRFARANDE Handläggare: Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Fd bensinstationstomten

Fd bensinstationstomten Stadsbyggnadskontoret Stockholm S-DP 2009-0213-54 Norra Stationsområdet Översiktligt. Hela området borde beskrivas i ett sammanhang och betydligt utförligare än nu. Det låter sig göras även om området

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

S TA D S B Y G G N A D S P R I N C I P E R

S TA D S B Y G G N A D S P R I N C I P E R Stadsbyggnadsprinciper S TA D S B Y G G N A D S P R I N C I P E R S T A D E N S M Ö N S T E R 20 Stockholms stadsplan från 1600 - talet har givit malmarna bestämda riktningar. Vasastadens gator följer

Läs mer

Detaljplan för Norra Station, del av Vasastaden 1:16, Dp

Detaljplan för Norra Station, del av Vasastaden 1:16, Dp Utlåtande 2010:25 RIII (Dnr 311-2714/2009) Detaljplan för Norra Station, del av Vasastaden 1:16, Dp 2009-02013-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Detaljplanen för Norra

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-07-02 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 1 i stadsdelen Tensta

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 1 i stadsdelen Tensta STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-02-18 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 1 i stadsdelen Tensta

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Blåvidet 3 i stadsdelen Vinsta ( köp av anslutande

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Blåvidet 3 i stadsdelen Vinsta ( köp av anslutande Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2014-03-21 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-10-19 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-03-14 Handläggare: Johan Filipsson Tfn 08-50827252 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-09-03 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen 6 m.fl. i stadsdelen Hässelby Villastad (gruppboende)

Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen 6 m.fl. i stadsdelen Hässelby Villastad (gruppboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-14 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-02 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (6)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (6) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-01-07 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 273 22 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-11-15 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby

Läs mer

Plansamråd för del av Timotejen 17 i stadsdelen Västberga

Plansamråd för del av Timotejen 17 i stadsdelen Västberga Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-11 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15.

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15. STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

GODKÄNNANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA PÅ STIGBERGET (SÖDERMALM 10:35) I STADSDELEN SÖDERMALM

GODKÄNNANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA PÅ STIGBERGET (SÖDERMALM 10:35) I STADSDELEN SÖDERMALM PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-25 Handläggare: Jonas Claeson Tfn 08-508 275 92 Till Stadsbyggnadsnämnden GODKÄNNANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR FÖRSKOLA PÅ STIGBERGET (SÖDERMALM 10:35) I STADSDELEN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (8)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (8) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-06-04 Handläggare: Maria Grahm Tfn 08-508 275 97 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-27 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Lackes 1 m m i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Lackes 1 m m i stadsdelen Tensta STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Lackes 1 m m i stadsdelen

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (11) 2014-05-21 Handläggare Linda Scherdin Telefon 08-508 27 322 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef Dnr Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Idé kring utbyggnad för Centrala Telefonplan, del av fastigheten Västberga 1:1 mfl, i stadsdelarna Midsommarkransen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning för del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Tallkrogen (ca 125 studentlägenheter)

Startpromemoria för planläggning för del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Tallkrogen (ca 125 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-03-24 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 35 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning för del av Gubbängen

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell)

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2019-05-16 Handläggare Karolina Wendel 08-508 27 161 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-04-23 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Planavdelningen Dnr Martin Schröder Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Planavdelningen Dnr Martin Schröder Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Planavdelningen 2008-10-02 Martin Schröder Tfn 08-50826628 Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning för område invid kv Dalbon, del

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo 5 m.fl. i stadsdelen Stureby (ca 50 lägenheter, totalt ca 100 lägenheter)

Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo 5 m.fl. i stadsdelen Stureby (ca 50 lägenheter, totalt ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-12-12 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 27 322 Till Stadsbyggnadsnämnden Kompletterande startpromemoria för planläggning av Gamlebo

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-12-18 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 2 m m i stadsdelen Tensta

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 2 m m i stadsdelen Tensta STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-03-22 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Princeton i Hagastaden - remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för kvarteret Princeton i Hagastaden - remiss från stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2014-02-07 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan för kvarteret Princeton i Hagastaden - remiss från stadsbyggnadskontoret Förvaltningens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2019-04-25 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola,

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

hagastaden imorgon Promenadstråkets möte med Norrtull >> Till höger syns den nya tornbygg naden på Bellmansterrassen

hagastaden imorgon Promenadstråkets möte med Norrtull >> Till höger syns den nya tornbygg naden på Bellmansterrassen Hagastaden imorgon Promenadstråkets möte med Norrtull >> Till höger syns den nya tornbygg naden på Bellmansterrassen hagastaden imorgon 18 Den nya Hagastaden, på Stockholms sida mellan Vasastaden och Karolinska,

Läs mer