Guide för arbete med Risk- och väsentlighetsanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för arbete med Risk- och väsentlighetsanalys"

Transkript

1 Sida 1 av 10 Guide för arbete med Risk- och väsentlighetsanalys 1. Den interna miljön 6. Kontrollaktiviteter 7. Information & kommunikation 2. Formulerandet av mål 5. Riskåtgärder 8. Övervakning, uppföljning 3. Identifiering av händelser 4. Riskbedömning Utarbetad av: Katarina Kjerfve, Studiefrämjandet Lotta Gullers Henry, Folkuniversitetet Peter Hansson, Medborgarskolan Kent Bengtsson, Vuxenskolan Förankrad i Folkbildningsförbundets kvalitetsgrupp

2 Sida 2 av 10 Guide för arbete med Risk- och väsentlighetsanalys Innehåll 1 Syfte med denna guide Bakgrund Riksrevisionens rapport, statens stöd till studieförbunden Utbildningsdepartementets regleringsbrev till FBR Folkbildningsrådets förväntningar på studieförbunden Vad avses med intern styrning & kontroll? COSO - ERM:s 8 komponenter Definitioner Organisationsövergripande riskhantering Risk Riskanalys Väsentlighet Övergripande process för Risk- och väsentlighetsanalys Verkstygslåda SWOT Så här går det till FMEA (Fel-effekt-analys, Failure Mode and Effect Analysis) Så här går det till Varför Så här går det till Framgångsfaktorer Syfte med denna guide Syftet med denna guide är att underlätta för studieförbunden i arbetet med systematiska risk- och väsentlighetsanalyser. Guiden föreslår och beskriver konkreta arbetssätt och verktyg.

3 Sida 3 av 10 2 Bakgrund Kraven på svensk statsförvaltning håller på att anpassas till de krav som gäller för delar av det privata näringslivet, bl.a. den svenska koden för bolagsstyrning och flera statsförvaltningar i Europa. Genom den nya förordningen om intern styrning och kontroll, 2007:603, (FISK), stärks regeringens styrning av statliga myndigheter. Kravet att myndigheterna ska fullgöra sitt förvaltningsansvar förtydligas, dvs. bedriver en effektiv verksamhet, följer lagar, förordningar och andra regler samt lämnar en tillförlitlig redovisning och rättvisande rapportering av sin verksamhet. Det är därför viktigt för regeringen att myndigheternas interna styrning och kontroll (i fortsättningen ISK) fungerar väl och att, ur ett samlat statligt perspektiv, förvissa sig om att så är fallet. 2.1 Riksrevisionens rapport, statens stöd till studieförbunden I RIR 2011:12 (sid 20) under rubriken kontroll står att läsa: Riksrevisionens bedömningsgrund: Enligt 4 myndighetsförordningen (2007:515) ska myndighetens ledning säkerställa att det vid myndigheten finns en intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt. Folkbildningsrådet är ingen statlig myndighet men har myndighetsuppgifter som gäller statsbidraget för folkbildning. Därmed blir det enligt Riksrevisionen rimligt att i detta avseende ställa motsvarande krav på Folkbildningsrådet. Vad som ska menas med god intern styrning och kontroll är inte närmare beskrivet i förordningen. I denna granskning har Riksrevisionen haft särskilt fokus på förekomsten av riskanalyser och extern granskning. Riskanalys är en komponent i den s.k. COSO-modellen som är ett internationellt vedertaget sätt att beskriva intern styrning och kontroll. En riskanalys innebär att ledningen ska vara medveten om och själv ha bedömt och analyserat risker i verksamheten. 2.2 Utbildningsdepartementets regleringsbrev till FBR I regleringsbrevet till Folkbildningsrådet ställs krav kring risk- och väsentlighetsanalys: Folkbildningsrådet ska kartlägga och redovisa vilka former av risk- och väsentlighetsanalys som har använts av folkhögskolor och studieförbund vid deras kontroll av användningen av statsbidraget. 2.3 Folkbildningsrådets förväntningar på studieförbunden Studieförbunden förväntas implementera rutiner för systematiska risk- och väsentlighetsanalyser. Att systematiskt arbeta med risk- och väsentlighetsanalys bidrar till att hjälpa respektive studieförbund att uppnå sina mål och tillfredsställa sina kunders och intressenters förväntningar.

4 Sida 4 av 10 3 Vad avses med intern styrning & kontroll? Det ramverk som används i Sverige inom såväl offentlig som privat verksamhet och som legat till grund för finansdepartementets arbete med lagstiftning är det som också är internationellt mest accepterat inom området. Den s.k. COSO-modellen utvecklades av the Committee of Sponsoring Organization of the Treadway Commission (COSO) i USA och publicerades i sin första version i början av 1990-talet. I sammanfattning kan modellen beskrivas så här: Intern styrning och kontroll är definierad som en process, utförd av en organisations styrelse, ledning och annan personal, utformad för att ge rimlig försäkran om att målen uppfylls inom följande kategorier: Effektivitet och produktivitet i verksamheten. Tillförlitlig finansiell rapportering. Efterlevnad av tillämpliga lagar och regler. COSO har utvecklats till en andra generation, den s.k. COSO ERM (Enterprise Risk Management) som kom Den bygger på de fem komponenter som fanns tidigare men har lagt ytterligare tonvikt på de tre tillkommande komponenterna målformulering, händelseidentifiering och riskåtgärder. COSO ERM vidareutvecklar alltså begreppet risk i modellen och inför målformulering som utgångspunkt för resonemangen om risk. I den svenska översättningen av COSO ERM anges att formulerandet av mål är en förutsättning för intern styrning och kontroll. 3.1 COSO - ERM:s 8 komponenter Organisationsövergripande riskhantering enligt COSO modellen består av åtta sammankopplade komponenter. De utgår från det sätt som en ledning driver en organisation/företag och är integrerade i ledningsprocessen. Dessa komponenter är: Den interna miljön: Den interna miljön innefattar det arbetsklimat som finns i organisationen och som bestämmer utgångspunkten för hur organisationens medarbetare ser på och förhåller sig till risker. Den inkluderar ledningens riskhanteringsfilosofi och riskbenägenhet, integritet och etiska värderingar, och den miljö i vilken de verkar. Formulerandet av mål: Mål måste finnas innan ledningen kan identifiera potentiella händelser som påverkar att målen uppnås. Organisationsövergripande riskhantering säkerställer att ledningen har etablerat en process för att sätta mål och att de valda målen stödjer och knyter an till organisationens syften och motsvarar organisationens riskbenägenhet.

5 Sida 5 av 10 Identifiering av händelser: Interna och externa händelser som kan påverka en organisations möjligheter att nå sina mål måste identifieras och preciseras som risker och möjligheter. Möjligheterna kanaliseras tillbaka till ledningens processer för att utforma strategier och mål. Riskbedömning: Risker analyseras, med utgångspunkt från deras sannolikhet och konsekvenser, för att få ett underlag för hur de ska hanteras. Risker bedöms både före och efter hantering, dvs. både som ursprungliga och återstående risker. Riskåtgärder: Ledningen väljer vilka åtgärder som ska vidtas dvs. undvika, acceptera, reducera risken och anpassar åtgärderna så att de stämmer överens med organisationens risktolerans och riskbenägenhet. Kontrollaktiviteter: Riktlinjer och rutiner fastställs och genomförs för att säkerställa att riskåtgärderna genomförs på ett effektivt sätt Information och kommunikation: Relevant information identifieras, samlas in och förmedlas i en form och inom en tidsram som gör det möjligt för de anställda att utföra sina åtaganden. En effektiv kommunikation kan även uppstå i en vidare mening genom att den flödar ner i, tvärs över och uppåt i organisationen. Övervakning, inklusive uppföljning och utvärdering: Hela den företagsövergripande riskhanteringen övervakas och modifieras när det behövs. Övervakning sker genom löpande ledningsaktiviteter inklusive uppföljningar, separata utvärderingar, eller bådadera. Organisationsövergripande riskhantering är inte i strikt mening en seriell process där en komponent endast påverkar den nästkommande. Den är en process med verkan i flera riktningar som upprepas, och där praktiskt taget varje komponent kan påverka och påverkar de andra. 4 Definitioner 4.1 Organisationsövergripande riskhantering Organisationsövergripande riskhantering är en process som genomförs av en organisations styrelse, ledning och annan personal, och som genomförs i ett strategiskt sammanhang och över hela organisationen, utformad för att identifiera potentiella händelser som kan påverka organisationen och hantera risker inom ramen för dess riskbenägenhet och ge rimlig försäkran om att organisationens mål uppnås.

6 Sida 6 av Risk Kombinationen av sannolikheten för att en viss oönskad händelse inträffar, och konsekvensen därav (Risk = Sannolikhet x Konsekvens). 4.3 Riskanalys Metod för att identifiera risker. 4.4 Väsentlighet Det är inte realistiskt att använda riskhantering på samtliga processer och aktiviteter inom en organisation. Processer som bör omfattas av riskhanteringen ska vara av väsentlig vikt för studieförbundet. T.ex: Tillfredsställa kunder och intressenter Verksamhetsplanering- och uppföljning (måluppfyllnad) Effektivitet inom väsentliga processer Ekonomisk redovisning Att lagar och regler följs Övriga processer som ledningen identifierar som väsentliga Respektive punkt i exemplen ovan måste brytas ner till mer detaljerade nivåer. Generellt rekommenderas att processer som ska belysas med risk- och väsentlighetsanalys ska vara dokumenterade för att angrepssättet ska vara effektivt. 5 Övergripande process för Risk- och väsentlighetsanalys För framgångsrikt arbete krävs en dokumenterad process som styr angreppssättet och omfattar nedanstående punkter. Väsentlighetsanalys. o Identifiera de processer som är mest väsentliga för studieförbundet och som ska omfattas av riskanalys (se punktlista under 4.4 ovan). Identifiera ansvariga för respektive process. Genomför analys, reducering och uppföljning av risker med hjälp av lämpligt verktyg. 6 Verkstygslåda 6.1 SWOT SWOT står för Styrkor (Strenghts) Svagheter (Weaknesses) Möjligheter (Opportunities) Hot (Threats)

7 Sida 7 av 10 Vi vill tänka strategiskt, göra handlingsplaner, satsa pengar på rätt saker. En bra plattform att stå på är SWOT-analysen där vi öppet och ärligt lägger upp våra styrkor och svagheter (inom organisationen!), hoten och möjligheterna (utsidan!). Det är detta analysen går ut på att vi verkligen använder oss av våra styrkor, att vi så långt det går reducerar våra svagheter eller kanske vänder dem till styrkor, att vi tar till vara på de möjligheter som finns och att vi hanterar hoten så bra som möjligt. SWOT är ett bra verktyg vid verksamhetsplaneringen. Tänk gärna på ordet svagheter som förbättringsområden Så här går det till Steg ett Dela av ett blädderblock eller en whiteboard i fyra delar. Gruppen brainstormar fram styrkorna, svagheterna, möjligheterna och hoten. Arbeta med ett område i taget och gå flera varv i gruppen. Anteckna det som sägs i form av nyckelord men utan värdering. Ibland kan ett hot också vara en möjlighet skriv då samma ord i båda rutorna. Avbryt är det börjar gå alltför trögt. Steg två Blädderblocket är nu fyllt med korta påståenden. Kontrollera att alla förstår vad som menas och förtydliga vid behov. Steg tre Prioritera. Alla deltagare får sätta fem eller tio streck var vid de påståenden var och en anser vara viktigast. De högst prioriterade områdena landar sedan i en renskriven SWOT-analys. Steg fyra Besluta hur ni går vidare med vart och ett av de prioriterade områdena. Använd gärna verktyget 5 varför, för att identifiera grundorsaker och åtgärder. Vem gör vad, och när?

8 Sida 8 av FMEA (Fel-effekt-analys, Failure Mode and Effect Analysis) Verktyget omfattar riskanalys, prioritering av risker, riskreducering och -uppföljning Så här går det till Riskanalys Identifiera möjliga händelser Identifiera konsekvenser Identifiera sannolikhet Utvärdering av risker Utvärdera/prioritera riskerna Minimera/Hantera risker Bedöm hur riskerna kan hanteras Implementera åtgärder för att minimera risker Risk/benefit-analys Nya risker som uppstår pga åtgärder vi inför Utvärdera om kvarvarande risker är acceptabla Riskhanteringsrapport Uppföljning Ny information som tillkommer Använd separat Excelblad som stöd.

9 Sida 9 av Riskanalys - Excelbladets uppbyggnad Identifiera möjliga oönskade händelser. Identifiera konsekvens. Identifiera sannolikhet. Beräkna risk/prioritering Utvärdera och prioritera riskerna Sortera Excelbladet med avseende på risk/prioritering Minimera/Hantera risker För alla risker med värde 3 eller högre ska en eller flera åtgärder identifieras och genomföras för att minimera risken. Vilken åtgärdsgräns förbundet sätter beror av organisationens benägenhet att ta risker. Utvärdera om kvarvarande risker är acceptabla (Risk/benefit) Skriv riskhanteringsrapport Rapporten baseras på riskanalysen/excelbladet Uppföljning Rapporten ska vara ett levande dokument som utvärderas och uppdateras regelbundet och allt eftersom ny information tillkommer.

10 Sida 10 av Varför 5 Varför är ett effektivt komplement till FMEA och SWOT för att identifiera grundorsaken till att en oönskad händelse inträffar Så här går det till Vi vill identifiera grundorsaken* till en oönskad händelse. *Vid första anblicken är det lätt att komma fram till en snabb förklaring till ett problem och införa en åtgärd. Oftast löser man dock inte grundorsaken, varför problemet har en irriterande förmåga att återkomma. Vi identifierar grundorsaken genom att fråga varför? fem gånger (eller så långt som krävs) utifrån en händelse och svara på frågan. Exempel: Det är en oljefläck på golvet. o Varför är det en oljefläck på golvet? För att en maskin läcker olja. o Varför läcker maskinen olja? För att packningen är trasig. o Varför är packningen trasig? Vi köpte undermåliga packningar. o Varför köpte vi undermåliga packningar? Vi gick efter priset. o Varför gick vi efter priset? Slutsats: Inköparna premieras för kortsiktiga besparingar. Vill man i framtiden slippa problem med olja på golvet och trasiga maskiner måste sättet att värdera inköp på ändras. Om man endast ställt frågan Varför? en eller två gånger hade den enda åtgärden blivit att torka upp oljan och byta packning. Men själva grundorsaken till problemet skulle fortfarande finnas kvar. Genom att fråga varför minst fem gånger kommer man närmare en underliggande orsak och kan göra verkliga förbättringar. Varje fråga kan generera flera möjliga svar/hypoteser dvs. ger flera ben. 5 Varför är en enkel och effektiv metod för att via symtom hitta grundorsaken till ett problem. 7 Framgångsfaktorer Ledningen måste vara engagerad i detta för att nå framgång. Cheferna måste ha tydligt ansvar. Roller och individer som ansvarar för riskhantering i respektive process måste ha ett tydligt ansvar. Medarbetare som deltar i riskhantering måste vara tränade i metoder och verktyg. Samsyn kring hur arbetet skall bedrivas och delaktighet är avgörande faktorer.

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Att integrera RSA i arbetet med intern styrning och kontroll samt i myndighetens styrprocess Michael Lindstedt Myndigheten

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern

Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern Riktlinje Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern Beslutat av Norrköping Rådhus AB den 11 februari 2015 Enligt Kommunallagen (6 Kap 7 ) ska nämnder och

Läs mer

Frågor att ställa om IK

Frågor att ställa om IK Frågor att ställa om IK Hur fungerar den? Vad grundas svaret på? Varför fungerar den? Är kontrollen effektiv? Används kontrollresurserna rätt? Vem styr prioriteringarna? Var finns de största riskerna?

Läs mer

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1(6) Styrelsen för konsult- och service Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1. Syftet med den interna kontrollen Intern kontroll

Läs mer

Kontroll över IT för efterlevnad och framgång. Johanna Wallmo Peter Tornberg

Kontroll över IT för efterlevnad och framgång. Johanna Wallmo Peter Tornberg Kontroll över IT för efterlevnad och framgång Johanna Wallmo Peter Tornberg Agenda Direktiv från EU - tidsplan EU:s 8:e direktiv: syfte och innehåll Hur kommer svenska bolag att påverkas? Utmaningar vid

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av kommunsstyrelsen 2016- Bakgrund Kommunsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att se till att en god

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll

Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll 2016-02-02 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version 1.3.6-Ä 2015-1717 Kjell Wenna/Håkan Karlsson/ Gunilla

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens resultat kommunrevisionens webbenkät intern styrning och kontroll förtroendevalda och chefer juni 2018 Lidköpings kommun

Vård- och omsorgsnämndens resultat kommunrevisionens webbenkät intern styrning och kontroll förtroendevalda och chefer juni 2018 Lidköpings kommun www.pwc.se Vård- och omsorgsnämndens resultat kommunrevisionens webbenkät intern styrning och kontroll förtroendevalda och chefer juni 2018 Lidköpings kommun Redovisning September 2018 Allmänt Uppföljning

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun www.pwc.se Revisionsrapport Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat Göran Persson-Lingman Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson Certifierad

Läs mer

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll 2016-11-23 Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Små ändringar är gjorda. Ändringar i rött.

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688 Revisionsrapport Malmö Högskola 205 06 Malmö Datum Dnr 2012-05-22 32-2011-0688 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011 Riksrevisionen har som ett led

Läs mer

Anvisning för intern kontroll och styrning

Anvisning för intern kontroll och styrning Bilaga 14 Sida 1 Styrelsen 2016-06-07 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 4018 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Anvisning för intern kontroll och styrning Förslag till beslut i styrelsen för

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med intern kontroll

Riktlinjer för arbetet med intern kontroll Riktlinjer för arbetet med intern kontroll Förskoleförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-12-16 1.0 Olof Fredholm Förskoleförvaltningen Ekonomiavdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-11-09 1 (2) Handläggare: Ingela Gundmark Göthe Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-12-09, p 7 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa:

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa: 1 Intern kontroll 2012 Den interna kontrollen är ett instrument för att säkerställa att mål, policys och rutiner efterlevs när det gäller verksamhetsstyrning, finansiell rapportering och efterlevnad av

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

Intern kontroll och attester

Intern kontroll och attester Revisionsrapport Intern kontroll och attester Strömsunds kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionskriterier 2.2 Metod

Läs mer

REGLER FÖR INTERN KONTROLL

REGLER FÖR INTERN KONTROLL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER FÖR INTERN KONTROLL ANTAGET AV: KOMMUNFULLMÄKTIGE DATUM: 2015-05-28 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra styrdokument

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD antaget av kommunfullmäktige den 19 juni 2017 och gällande fr.o.m. den 1 juli 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Stockholms läns landsting i (i)

Stockholms läns landsting i (i) Stockholms läns landsting i (i) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2016-0510 Landstingsstyrelsen Riktlinjer för intern styrning och kontroll för landstingsstyrelsens förvaltning Föredragande

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll, ISK, för landstingsstyrelsens förvaltning.

Riktlinjer för intern styrning och kontroll, ISK, för landstingsstyrelsens förvaltning. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 Landstingsstyrelsen Riktlinjer för intern styrning och kontroll för landstingsstyrelsens förvaltning Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll KIRUNA KOMMUN Bilaga 1 Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll Innehåll sida 1. Intern styrning och kontroll 2 2. Riskanalys 3 - Övergripande

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll

Riktlinje för intern styrning och kontroll Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för intern styrning och kontroll KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för ekonomistyrning, det

Läs mer

Teknisk servicenämndens resultat kommunrevisionens webbenkät intern styrning och kontroll förtroendevalda och chefer juni 2018 Lidköpings kommun

Teknisk servicenämndens resultat kommunrevisionens webbenkät intern styrning och kontroll förtroendevalda och chefer juni 2018 Lidköpings kommun www.pwc.se Teknisk servicenämndens resultat kommunrevisionens webbenkät intern styrning och kontroll förtroendevalda och chefer juni 08 Lidköpings kommun Redovisning September 08 Allmänt Uppföljning av

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00

Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00 Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00 Uppgiften är att utvärdera metoden Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap med hjälp av en s.k. SWOT-analys. Forma grupper om fyra

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Reglemente och tillämpning för intern styrning och kontroll. I Upplands-Bro kommun

Reglemente och tillämpning för intern styrning och kontroll. I Upplands-Bro kommun Reglemente och tillämpning för intern styrning och kontroll I Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Innehåll Reglemente för intern styrning och kontroll... 3 1 Syfte... 3 2 Definition... 3 3 Omfattning... 3 4

Läs mer

Policy för Essunga kommuns internkontroll

Policy för Essunga kommuns internkontroll Policy för Essunga kommuns internkontroll Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Policy 2017-02-20, 6 av Kommunfullmäktige Samtliga nämnder, bolag och stiftelser Giltighetstid 2017-02-21 2021-12-31

Läs mer

Bilaga Från standard till komponent

Bilaga Från standard till komponent Bilaga Från standard till komponent TYP REFERENS ÅR Riskhantering ISO 31000 Riskhantering Principer och riktlinjer innehåller principer och generella riktlinjer för riskhantering och kan användas av offentliga,

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll

Riktlinje för intern styrning och kontroll Riktlinje för intern styrning och kontroll Beslutad 2018-08-28, av: Regionstyrelsen Riktlinje för intern styrning och kontroll 1(7) Sammanfattning/bakgrund Denna riktlinje beskriver hur reglemente för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Organisation av och uppföljning av intern kontroll Dnr VON-2015-91 Dpl 00 sid 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2015-03-05 Mikael Lind, 0545405452 mikael.lind@karlstad.se Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Läs mer

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola Rapport från MALMÖ HÖGSKOLA 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 2

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll

Riktlinjer för internkontroll Dokumentansvarig Åsa Bejvall, 0485-470 35 asa.bejvall@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunstyrelsen 259 2018-12-04 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen Intern kontroll Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2015-04-15 av Kommunstyrelsen 70 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske.

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske. KOMMUNKONTORET 2004-01-20 1 Sundbybergs stads policy för intern kontroll Inledning Denna policy avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje nämnd ska utforma och utföra den egna kontrollen

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun Örebro kommun 2014-09-12 KS114/2012 orebro.se 2 RIKLTLINJER FÖR INTERN KONTROLL I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Anvisning för intern kontroll

Anvisning för intern kontroll Styrande regeldokument Anvisning Sida 1 (7) Anvisning för intern kontroll Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar I kommunallagens 6:e kapitel framgår att styrelsen har uppsiktsplikt över verksamheten

Läs mer

Intern styrning och kontroll Riktlinjer

Intern styrning och kontroll Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2018-08-22 152 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: KS/2018:503

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice 2010. Revisionsrapport Verket för högskoleservice Box 24070 104 50 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0738 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Verket för högskoleservice

Läs mer

SIQ Framgångsinsikt Baserad på framgångsfaktorerna i SIQ Managementmodell Version 2018:1

SIQ Framgångsinsikt Baserad på framgångsfaktorerna i SIQ Managementmodell Version 2018:1 SIQ Framgångsinsikt Baserad på framgångsfaktorerna i SIQ Managementmodell Version 2018:1 Framgångsfaktorer SIQ har definierat fem framgångsfaktorer som kännetecknar ledande företag och organisationer.

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Reglemente för intern kontroll antaget av kommunfullmäktige 2014-12-08, 160 Gäller från 2015-01-01 1 Syftet med intern kontroll Detta reglemente syftar till att säkerställa att

Läs mer

RISKANALYS FÖR Humanistiska fakulteten. DATUM: Förslag BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Mats Andrén

RISKANALYS FÖR Humanistiska fakulteten. DATUM: Förslag BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Mats Andrén RISKANALYS FÖR 2015 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2014-10-14 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Mats Andrén RISKANALYS Bakgrund Förordningen om intern styrning och kontroll

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument Sida 1(8) Regler för internkontroll Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunfullmäktige 201-10-0 154 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av (8) Innehållsförteckning Regler

Läs mer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL KOMMUNSTYRELSEN LIDKÖPINGS KOMMUN. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL KOMMUNSTYRELSEN LIDKÖPINGS KOMMUN. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer www.pwc.se Revisionsrapport INTERN STYRNING OCH KONTROLL Hans Axelsson Göran Persson- Lingman Juni 2016 KOMMUNSTYRELSEN LIDKÖPINGS KOMMUN - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 53 VIMMERBY KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2005-04-25, 53. Syfte

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intern kontroll, teknik- och servicenämnden

Tillämpningsanvisningar för intern kontroll, teknik- och servicenämnden 1/8 Beslutad: Teknik- och servicenämnden 2015-03-24 36 Gäller fr o m: 2015-04-01 Myndighet: Teknik- och servicenämnd Diarienummer: TSN/2015:136-012 Ersätter: - Ansvarig: Teknik- och servicekontoret Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016

ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016 ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: 2015-12-04 BESLUTAD AV: Margareta Hemmed KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson, Hakan.Carlsson@ub.gu.se RISKANALYS Bakgrund Bakgrund

Läs mer

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen.

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Kommunens revisorer 2013-04-08 GRANSKNING AV INTERNKONTROLLPLANER I HÄRRYDA KOMMUN Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Rapporten

Läs mer

Intern kontrollplan och riskbedömning. Riktlinjer Fastställda i Kommunstyrelsen

Intern kontrollplan och riskbedömning. Riktlinjer Fastställda i Kommunstyrelsen Intern kontrollplan och riskbedömning Riktlinjer Fastställda i Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Inledning Sid 3 1. Syfte... Sid 5 Ansvar Sid 5 2 Kommunstyrelse... Sid 5 3 Nämnd/styrelse... Sid 5 4

Läs mer

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd stockholm.se Innehåll Syfte och funktion... 3 Internkontrollsarbetets förutsättningar och utförande... 3 Systematiska kontroller... 4 Internkontrollplanen...

Läs mer

COOR HÅLLBARHETSPOLICY

COOR HÅLLBARHETSPOLICY Coor-Group 1 (7) COOR HÅLLBARHETSPOLICY Syfte Coors ambition är att ständigt utveckla verksamheten från ett brett och långsiktigt perspektiv att bedriva en lönsam och sund verksamhet idag utan att kompromissa

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande REGLEMENTE FÖR Intern kontroll Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-12-10 176 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 INTERN STYRNING OCH KONTROLL PLANERING OCH GENOMFÖRDA INSATSER 2014-05-15 Sida: 3 av 38 Dnr: Af-2013/508922 Datum: 2014-05-15 kontroll planering och Arbetsförmedlingen

Läs mer

Ledningen i fokus - starkare styrning krävs för att utveckla statlig verksamhet med bra och säkra IT-/e-tjänster

Ledningen i fokus - starkare styrning krävs för att utveckla statlig verksamhet med bra och säkra IT-/e-tjänster Bengt E W Andersson 2008-11-19 Föredrag vid Dokumentinfos Strategiseminarium, IT i offentlig sektor offentliga e-tjänster, den 19 november 2008, World Trade Center, Stockholm. Ledningen i fokus - starkare

Läs mer

Sandvikens kommnun. Seminarium beträffande risker för korruption och andra oegentligheter

Sandvikens kommnun. Seminarium beträffande risker för korruption och andra oegentligheter www.pwc.com/se Sandvikens kommnun Bilaga 1 Seminarium beträffande risker för korruption och andra oegentligheter Agenda Risker för korruption och oegentligheter. Noteringar från genomförd granskning och

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas interna kontroll

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas interna kontroll Dnr VON-2013-64 Dpl 13 sid 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ekonomistaben Tjänsteyttrande 2013-04-04 Tapani Savallampi, 054-5405557 tapani.savallampi@karlstad.se Granskning av kommunstyrelsens och

Läs mer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL. - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens revisorer www.pwc.se Revisionsrapport INTERN STYRNING OCH KONTROLL Hans Axelsson Göran Persson- Lingman Juni 2016 KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN LIDKÖPINGS KOMMUN - Resultat av en webbenkät genomförd på uppdrag av kommunens

Läs mer

Riktlinje för riskhantering

Riktlinje för riskhantering KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskhantering Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för

Läs mer

PMUs instruktion för intern styrning och kontroll 2016 del 1

PMUs instruktion för intern styrning och kontroll 2016 del 1 PMUs instruktion för intern styrning och kontroll 2016 del 1 Version 1 utfärdad: 2010-11-01 Upprättad av: LGs arbetsgrupp Godkänd av: PMUs ledningsgrupp 2016 Version: Version 6 Innehåll PMUS INSTRUKTION

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Samverkan kring riskhantering Torbjörn Wikland

Samverkan kring riskhantering Torbjörn Wikland Samverkan kring riskhantering Torbjörn Wikland Samverkan kring riskhantering Torbjörn Wikland, konsult i riskhantering Föredrag 5 September Kontrollkronor och Riskhantering Vi vill undvika: katastrofer

Läs mer

Granskningsredogörelse 2013. Styrning och intern kontroll översiktlig granskning

Granskningsredogörelse 2013. Styrning och intern kontroll översiktlig granskning Granskningsredogörelse 2013 Skellefteå Kraft AB Björn E Persson Styrning och intern kontroll översiktlig granskning Bakgrund och syfte Bakgrund Lekmannarevisionen har med hänsyn till risk och väsentlighet

Läs mer

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1

Balanserade Styrkort. Västra Götalandsregionen, 2005 1 Balanserade Styrkort Västra Götalandsregionen, 2005 1 Kriterier för ledningsstödsystemet Innehåll vision och verksamhetsidé strategiska mål och styrtal aktiviteter för att nå strategiska mål tydlig uppföljningsprocess

Läs mer

Intern styrning och kontroll i Riksbanken 2013

Intern styrning och kontroll i Riksbanken 2013 Rapport ISK 2013 DATUM: 201-01-21 AVDELNING: STA/RIE HANDLÄGGARE: Urban Örtberg HANTERINGSKLASS B E G R Ä N S A D SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +6 8 787 00 00 Fax +6 8

Läs mer