Om kontinuerliga funktioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om kontinuerliga funktioner"

Transkript

1 Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens Grunder Om kontinuerliga funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH

2 Om kontinuerliga funktioner 1 (12) 1 Introduktion Vi ska nu diskutera kontinuerliga funktioner och deras egenskaper. Begreppet kontinuitet var länge intuitivt och det beskrivs ibland som att man kan rita grafen av en kontinuerlig funktion av en variabel utan att lyfta pennan. Detta är dock en sanning med modifikation. När vi översätter vår intuition om kontinuitet till sträng matematik får vi visserligen en logik att härleda viktiga påståenden ur, påståenden som ofta betraktats som självklara tidigare, men priset är att det visar sig finnas funktioner som är kontinuerliga men mer kryptiska än vi skulle önska. T.ex. finns det kontinuerliga funktioner som inte är deriverbara i någon punkt. Grafen till en sådan funktion kan vi knappast rita! Andra monster-exempel är de kontinuerliga plana kurvor (kontinuerliga funktioner från reella axeln till planet) som fyller ut hela enhetskvadraten. Men för att få analysen på solid bas ville man under andra halvan av 1800-talet göra ordentliga bevis av vissa självklara satser som handlade om kontinuerliga funktioner. För att kunna göra det krävs att de tal vi använder, de reella talen, är vad som kallas fullständiga. Löst uttryckt betyder det att de inte innehåller några hål, och det uttrycks i det som ofta kallas axiomet om övre gräns. I det här kapitlet ska vi titta på sambandet mellan just axiomet om övre gräns och egenskaper hos kontinuerliga funktioner. 2 Vad betyder det att en funktion är kontinuerlig i en punkt? Att en funktion f är kontinuerlig i en punkt a betyder att om x n a (och ligger i f:s definitionsmängd, ett påpekande vi inte gör i fortsättningen) så gäller att f(x n ) f(a), båda sakerna då n. Vi kan skriva det kortare som att lim f(x n) = f( lim x n ) n n och innebär f bevarar gränsövergångar. I definitionen ligger att f ska vara definierad i gränspunkten a. Att det för en talföljd gäller att x n a då n innebär definitionsmässigt 1 att det för varje ɛ > 0 finns ett N = N(ɛ) sådant att x n a < ɛ om n N. Om vi kombinerar denna definition med definitionen av kontinuitet ser vi att 2 f är kontinuerlig i punkten a om den är definierad i där och det gäller att för varje ɛ > 0 ska det finnas ett δ > 0 sådant att x a < δ f(x) f(a) < ɛ. f(a) + ǫ f(a) ǫ Här kan vi låta f vara definierad på ett allmänt R n och även ta värden R p. Det enda vi behöver göra är a δ a + δ att tolka absolutbeloppet som avstånd. Diskussionen i detta och nästa avsnitt är på detta sätt inte begränsad till reellvärda funktioner av en variabel. Dock är det bekvämt att ta p = 1 i vår diskussion om inget annat sägs, eftersom vi då kan multiplicera funktioner.

3 Om kontinuerliga funktioner 2 (12) Anmärkning Denna definition är från slutet av 1800-talet, efter att man räknat analys under århundraden. Fram till dess hade man en intuitv bild av vad kontinuitet skulle betyda: när x går mot a ska f(x) gå mot f(a). Det som störde matematikerna under slutet av 1800-talet var att förstå vad detta egentligen betyder på ett strängt matematiskt sätt, så att det blir möjligt att de facto bevisa satser om kontinuerliga funktioner. Den definition man kom upp med vänder mycket på begreppen: istället för den dynamiska bilden att om x går mot a medför att f(x) går mot f(a) fokuserar man istället på vad man ska göra för att visa att f är kontinuerlig i a, vilket är att det ska gå att komma så nära f(a) som vi vill med f(x) om vi bara tar x tillräckligt nära a. Det är en statisk definition som möjligen inte stämmer med vad vi egentligen skulle vilja att kontinuitet betyder, men det är den definition som gäller! Vi ska omformulera detta genom att använda begreppet omgivning. Med en omgivning till en punkt a menar vi en mängd B r (a) = {x; x a < r}. En sådan mängd kallar vi ett öppet klot, även om det tekniskt sett är ett klot endast i R 3 ; i R är det ett intervall och i R 2 en cirkelskiva. Om vidare S är en mängd i f:s definitionsområde, så definierar vi f(s) som bilden av denna, alltså som mängden f(s) = {f(x); x S}. U f(v ) Definitionen av kontinuitet kan nu skrivas som att det till varje omgivning B ɛ (f(a)) ska finnas en omgivning B δ (a) sådant att f(b δ (a)) B ɛ (f(a)). V Vi kan här utelämna ɛ och δ och säga att till varje omgivning U till f(a) ska det finnas en omgivning V till a sådant att f(v ) U. Anmärkning En ännu bättre formulering får vi om vi inför begreppet öppen mängd. En öppen mängd är en mängd för vilken det gäller att varje x U har en omgivning (alltså ett öppet klot) som ligger i U. Att en funktion är kontinuerlig innebär då att f 1 (U) är en öppen mängd för varje öppen mängd U. 3 Att sätta ihop kontinuerliga funktioner Vi ska nu visa några viktiga satser om kontinuerliga funktioner. För att förenkla bevisen så mycket som möjligt börjar vi med att göra några allmänna observationer. Dessa bygger på att vi använder triangelolikheten x + y x + y. När x, y är reella tal är detta en enkel övning att konstatera att det alltid är sant. När absolutbeloppet betyder avstånd i fler dimensioner betyder formeln helt enkelt att kortaste avståndet mellan två punkter är en rät linje 3.

4 Om kontinuerliga funktioner 3 (12) Först måste vi veta vad vi menar med att en mängd S är begränsad. Att S är begränsad betyder att det finns ett tal M sådant att om x S så gäller att x M. Vi säger att M är en begränsning uppåt av S om det gäller att x M då x S. Vi har då följande viktiga observation. Lemma 1 Om f är kontinuerlig i a finns det en omgivning till a sådan att f(x) är begränsad i denna. Mer precist, det finns en omgivning U till a och ett tal M sådant att f(x) M då x U. Bevis. Beviset bygger på observationen f(x) = f(x) f(a) + f(a) f(a) + f(x) f(a). Eftersom f är kontinuerlig i a kan vi hitta en omgivning U till a sådan att (t.ex.) f(u) B 1 (f(a)), vilket betyder att högerledet är M = f(a) + 1. Vi kan välja andra omgivningar för att få andra övre begränsningar, så länge vi tar M > f(a). Exempel 1 Funktionen f(x) = 1/x är begränsad i en omgivning av varje punkt a 0. Vi har nämligen att i omgivningen x a < a /2 gäller att x > a /2 och alltså att f(x) < 2/ a i denna omgivning. Lemma 2 Om f är kontinuerlig i a och f(a) > c > 0, så finns en omgivning U till a sådan att f(x) > c då x U. Bevis. För att se det noterar vi först att vi har att f(a) f(x) + f(x) f(a). Välj nu omgivningen U till a så liten att f(x) f(a) < f(a) c då x U. f(a) c Det ger oss att för x U gäller att a f(a) < f(x) + f(a) c f(x) > c. Från dessa två hjälpsatser får vi en tredje. Lemma 3 Om f(x) = Q(x)g(x), där g är kontinuerlig i a sådana att g(a) = 0 och Q är begränsad i någon omgivning av a, så är f kontinuerlig i a (med f(a) = 0). Bevis. Enligt förutsättningarna finns ett tal M sådant att Q(x) M i en omgivning V till a. Oavsett vilket klot W = B ɛ (f(a)) vi väljer runt f(a), kommer då klotet B δ (g(a)) med δ = ɛ/m att vara sådant att f(b δ (a)) W. Men eftersom g är kontinuerlig i a finns det en omgivning U till a sådan att g(u) B δ (a), och vi har då att f(u) W. Här måste vi välja U så liten att U V för att försäkra oss om att Q M.

5 Om kontinuerliga funktioner 4 (12) Exempel 2 Funktionen x 1/x är kontinuerlig i en punkt a 0. För att visa det noterar vi först att 1 x 1 a = 1 (x a). xa Vi har sett ovan att funktionen Q(x) = 1/xa är begränsad i en omgivningen av a. Kallar vi vänsterledet f(x) och sätter g(x) = x a, så kan vi nu använda lemmat för att få påståendet. Exemplet kan lätt utvidgas till att visa följande allmänna påstående. Sats 1 Om f är differentierbar i a, så gäller att f är kontinuerlig i a. Bevis. Att f är differentierbar i a innebär att vi kan skriva f(x) f(a) = Q(x)(x a) där Q(x) är kontinuerlig i en omgivning av a. Men det finns då en omgivning i vilken den är begränsad, och resultatet följer från lemmat. Eftersom våra s.k. elementära funktioner alla är differentierbara följer att de alla är kontinuerliga. Följande satser, som också är enkla konsekvenser av lemmorna, visar att när vi konstruerar nya funktioner ur de elementära funktionerna med våra basala räkneoperatorer fortsätter vi att få kontinuerliga funktioner. Sats 2 Om f och g är kontinuerliga i a, så är både f + g och fg också kontinuerliga i a. Bevis. Vi börjar med att bevisa att h = f + g är kontinuerlig i a. Ur olikheten h(x) h(a) = (f(x) f(a)) + (g(x) g(a)) f(x) f(a) + g(x) g(a) ser vi att om vi tar en omgivning U kring a sådan att f(u) B ɛ/2 (f(a)) och en omgivning V kring a sådan att g(v ) B ɛ/2 (g(a)), och om vi låter W vara skärningen av U och V, så gäller att h(w ) B ɛ (h(a)). Detta bevisar påståendet om summan. Låt nu h = fg. Vi skriver då (fg)(x) (fg)(a) = f(x)(g(x) g(a)) + g(a)(f(x) f(a)). Detta är summan av två funktioner och båda har formen i lemma 3. Av detta lemma och vad vi redan visat följer att högerledet en kontinuerlig funktion. Därmed är satsen bevisad. Även sammansättning av kontinuerliga funktioner är kontinuerlig: Sats 3 Om g är kontinuerlig i a och f är kontinuerlig i b = g(a), så gäller att h(x) = f(g(x)) är kontinuerlig i a. Bevis. Tag en godtycklig omgivning U kring h(a). Eftersom f är kontinuerlig finns då en omgivning V till b sådant att f(v ) U. Eftersom g är kontinuerlig finns det vidare en omgivning W till a sådant att g(w ) V. Men då följer att h(w ) V, vilket var det vi skulle visa. Att f g och f/g blir kontinuerliga där de är definierade följer ur dessa satser, exemplet ovan och det faktum att f är kontinuerlig om och endast om f är kontinuerlig.

6 Om kontinuerliga funktioner 5 (12) 4 Satsen om mellanliggande värde och fullständigheten av de reella talen Så här långt kunde det mesta av diskussionen förts för funktioner definierade i ett godtyckligt R n, eftersom hela resonemanget bygger på triangelolikheten. Nu ska vi fokusera på några frågor rörande reellvärda funktioner av en variabel. Det vi ska börja med är en sats som man länge tog som självklar så självklar att den inte behövde ett bevis. Sats 4 (Satsen om mellanliggande värde) Om f är en kontinuerlig funktion på intervallet [a, b] och y är ett tal mellan f(a) och f(b), så finns ett x ]a, b[ sådant att f(x) = y. Är satsen självklar? Följande exempel ger en ledtråd. Exempel 3 Betrakta funktionen f(x) = x 2 2 definierad på intervallet [1, 2] men endast för rationella tal. Vi har då att f(1) = 1 < 0 och f(2) = 2 > 0, men finns det någon rationell lösning på ekvationen f(x) = 0 i intervallet ]1, 2[? Svaret är nej, vilket var känt redan av Pythagoras. Lösningen, talet 2 är inte ett rationell tal! Vi ser alltså att om satsen om mellanliggande värden ska vara sann, så måste det i någon mening finnas tillräckligt många reella tal. Detta för oss ner på frågan vad reella tal är för något - hur kan vi konstruera dem? Vi ska inte gå in på den frågan här 4, utan utgår ifrån den allmänt accepterade beskrivning av reella tal som oändliga decimalutvecklingar. Bland dessa karakteriseras de rationella talen av att deras decimalutveckling efter en viss punkt är periodisk. Det innebär speciellt att de rationella talen ligger tätt bland de reella talen i den meningen att vi kan approximera ett godtyckligt reellt tal med ett rationellt tal så att felet blir så litet vi vill det är bara en fråga om att ta en tillräckligt lång bit av dess decimalutveckling och slänga resten. Vi får då ett rationellt tal. Den viktiga egenskapen hos de reella talen är att de utgör en fullständig mängd i den meningen att om S är en icke-tom mängd av reella tal som är uppåt begränsad, så finns en minsta övre begränsning. Denna är entydigt bestämd och kallas supremum av S vilket vanligen skrivs sup S. Att det finns en minsta övre gräns till en begränsad mängd kallas axiomet om övre gräns. Om vi godtar det som en sanning kan vi nu bevisa satsen om mellanliggande värden. Bevis (av satsen om mellanliggande värden). Vi definierar S = {x [a, b]; f(x) y}. Detta är en icketom mängd reella tal, eftersom den innehåller a. Den är uppåt begränsad av b och har därför en minsta övre begränsning c = sup S. Vi ska visa att f(c) = y. Antag att f(c) > y. Av kontinuitetsskäl finns då en omgivning U runt c sådant att f(x) > y då x U. Ett z < c i U blir då också en övre begränsning för S eftersom ett x [z, c] är sådant att f(x) > y och ligger alltså inte i S. Men det motsäger antagandet att c är den minsta övre begränsningen. Antag nu istället att f(c) < y. Då vet vi att c < b och det finns omgivning U runt c sådant att f(x) < y i U. Ett x D sådant att c < x < b uppfyller då att f(x) < y. Men x / S eftersom c är en övre begränsning till S, vilket ger en motsägelse.

7 Om kontinuerliga funktioner 6 (12) En första tillämpning av denna sats ges av Sats 5 En kontinuerlig funktion som är injektiv på ett kompakt intervall [a, b] är strängt monoton. Bevis. För tre punkter x < y < z gäller att f(y) ligger mellan f(x) och f(z). Om det nämligen inte gäller, och vi antar att f(y) ligger närmare f(x) än f(z), så finns ett ξ ]y, z[ sådant att f(ξ) = f(x). Men det motsäger antagandet om injektivitet. Alltså måste f vara monoton. Satsen om mellanliggande värden innebär att en kontinuerlig funktion är en funktion av typen i följande definition. Definition En funktion f definierad på ett interval I sägs vara en Darboux-funktion om den antar mellanliggande värden i den meningen att det för varje a, b I och varje c mellan f(a) och f(b) finns ett ξ [a, b] sådant att f(ξ) = c. Anmärkning Ett annat sätt att uttrycka detta är att säga att f är en Darboux-funktion om och endast om det gäller att f(i) är ett intervall för alla intervall I. Vi har alltså att en kontinuerlig funktion är en Darboux-funktion, men omvändningen behöver inte gälla. Däremot har vi följande påstående. Sats 6 En monoton Darboux-funktion är kontinuerlig. Bevis. Vi ska visa att höger- och vänstergränsvärdena i en punkt (de som finns) alla är lika med f(a). Bevisen är likartade, så vi nöjer oss med att visa att lim x a f(x) = f(a) och vi antar (också utan inskränkning) att f är växande. Vi kan anta att definitionsområdet är ett intervall I (och a kan då inte vara vänster ändpunkt i detta, men väl höger) och antagandet är att f(i) är ett intervall. Låt nu J = I (, a). Då finns c = sup f(j) och eftersom f(i) är ett intervall måste vi ha att f(a) = c (annars skulle (c, f(a)) saknas från f(i).) Per definition finns till varje ɛ > 0 ett x 0 < a i I sådant att f(x 0 ) = f(a) ɛ, och eftersom f är växande gäller då att f(a) ɛ f(x) f(a) då x 0 < x < a. Men det är den precisa innebörden av att vänstergränsvärdet är f(a). Genom ett motsvarande resonemang omfattande infimum av J = I (a, ) får i att också högergränsvärdet är f(a), och alltså att f är kontinuerlig i a 5 Varför antar en kontinuerlig funktion sitt största värde? Vi kommer nu till frågan om varför en kontinuerlig funktion f av en variabel antar sitt största värde på ett kompakt intervall [a, b]. Detta innebär att om M = sup [a,b] f(x), så finns ett c i intervallet sådant att f(c) = M. Vi fokuserar på att visa att f antar sitt största värde. När vi väl vet att det är sant för alla kontinuerliga funktioner kan vi använda det resultatet på funktionen f för att få att alla kontinuerliga funktioner också antar sitt minsta värde. Vi börjar med följande

8 Om kontinuerliga funktioner 7 (12) Lemma 4 Mängden f([a, b]) är en uppåt begränsad mängd. Bevis. För det låter vi S bestå av de x [a, b] som är sådana att mängden f([a, x]) är uppåt begränsad. Det är en icke-tom mängd eftersom den innehåller a och vi sätter c = sup S. Antag att vi vet att f([a, c]) är begränsad. Vi ska då visa att c = b. Antag därför att c < b och tag ett x sådant att c < x < b. Då är f([c, x]) begränsad, så x S. Men detta är en motsägelse, så vi måste ha att c = b, vilket visar påståendet. För att visa att f([a, c]) är begränsad noterar vi först att eftersom f är kontinuelig kan vi ta en omgivning U till c sådant att f(u) B 1 (f(c)). Tag sedan ett z U sådant att z < c. Detta z är då inte en övre begränsning till S, så det finns ett x S sådant att z < x c. Men både f([a, x]) och f([x, c]) är delmängder av f(u) och alltså begränsade. Det följer att f([a, c]) är begränsad. Vi kan använda detta till att visa följande sats. Sats 7 En kontinuerlig funktion på ett kompakt intervall [a, b] antar sitt största värde. Bevis. Låt f vara en kontinuerlig funktion på [a, b] och sätt M = sup f([a, b]). Låt S bestå av alla x [a, b] sådana att sup f([a, x]) = M. Vi vet att S är en icke-tom mängd eftersom b S. Definiera c = sup S. Vi ska då visa att f(c) = M. Antag därför att f(c) < M. Eftersom f är kontinuerlig finns det en omgivning U till c sådan att f(u) B r (f(c)) där r = (M f(c))/2 och det gäller då att sup f(u) < M. Tag ett z U med z < c. Då är z inte en övre begränsning till S, så det finns något x S sådant att z < x c. Vi har då att sup f([x, b]) = M men sup f([x, c]) < M, så det måste gälla att c < b. Tag då ett y U sådant att c < y < b. Då gäller att sup f([x, y]) < M, och då måste sup f([y, b]) = M, så y S. Detta ger en motsägelse och satsen är bevisad. Ur detta får vi direkt följande viktiga observation Sats 8 (Rolles sats) Om f är kontinuerlig på intervallet [a, b] och deriverbar i dess inre och f(a) = f(b) = 0, så gäller att det finns ett ξ ]a, b[ sådant att f (ξ) = 0. Bevis. Om f inte är identiskt noll måste f ha en lokal extrempunkt i det inre eftersom den är kontinuerlig. Eftersom f är deriverbar där måste derivatan vara noll i en sådan punkt. Ur detta följer sedan direkt den viktiga medelvärdessatsen. Vi formulerar den i en lite mer allmän form. Den vanliga medelvärdessatsen fås genom att vi tar g(x) = x. Sats 9 (Cauchys medelvärdessats) Låt f, g vara kontinuerliga funktioner på [a, b] och deriverbara i det inre. Då finns minst ett ξ ]a, b[ sådant att (f(b) f(a))g (ξ) = f (ξ)(g(b) g(a)). Anmärkning Cauchys medelvärdessats har följande geometriska tolkning.

9 Om kontinuerliga funktioner 8 (12) Betrakta kurvstycket med parametrisering c(t) = (f(t), g(t)) där t genomlöper intervallet [a, b]. Denna börjar i c(a) = (f(a), g(a)) och slutar i c(b) = (f(b), g(b)). Vektorn som pekar från begynneslepunkt till slutpunkt är då u = (f(b) f(a), g(b) g(a)). Påståendet är nu att det finns ett ξ [a, b] sådant att tangentvektorn c (ξ) är parallell med u. Det rimliga i detta framgår av figuren till höger. Bevis. Betrakta funktionen (f(a), g(a)) (f (ξ), g (ξ)) (f(b), g(b)) h(x) = (f(b) f(a))(g(x) g(a)) (g(b) g(a))(f(x) f(a)). Villkoret på ξ i satsen är då ekvivalent med att h (ξ) = 0. Men att det finns sådana ξ följer av Rolles sats eftersom h(a) = h(b) = 0. Vi tar två exempel som illustrerar medelvärdessatsen. Först en för den vanliga, därefter en som använder Cauchys form. En annan, viktig, tillämpning av Cauchys medelvärdessats är L Hospitals regel för beräkning av gränsvärden med hjälp av derivator 5. Exempel 4 För alla x 0 gäller att e x > 1 + x. (Vi har likhet då x = 0.) Eftersom (e x ) = e x får vi ur medelvärdessatsen (med g(x) = x) att e x 1 = e ξ x där ξ ligger mellan 0 och x. Om x > 0 är e ξ > 1 och olikheten följer. Om x < 0 är e ξ < 1 och alltså e ξ x > x och olikheten följer i det fallet också. Från detta får vi olikheten ln(1 + x) < x x > 0. Varje y > 0 kan skrivas y = e x 1 för något x, nämligen x = ln(1 + y). Stoppar vi in det i olikheten ovan får vi just att y > ln(1 + y). Exempel 5 Vi ska visa att om p q > 0 och x 0 så gäller att x q 1 q p (xp 1). För att visa det låter vi f(x) = x q och g(x) = x p och använder Cauchys medelvärdessats med b = x, a = 1. Vi får då att x q 1 x p 1 = qξq 1 pξ p 1 = q p ξq p. Men ξ ligger mellan x och 1 så är högerledet q/p då x 1 men p/q då x 1. Eftersom x p 1 är positiv då x > 1 men negativ då x < 1 följer påståendet.

10 Om kontinuerliga funktioner 9 (12) Att en funktion är derivbar garanterar inte att derivatan är t.ex. kontinuerlig. Däremot gäller är en Darboux- Sats 10 Antag att f är deriverbar i ett intervall I. Då gäller att f funktion. Bevis. Vi tar två punkter a, b i intervallet och antar att f (a) < f (b). Tag ett c sådant att f (a) < c < f (b). Definiera nu g(x) = f(x) cx. Då gäller att g (a) = f (a) c < 0 men g (b) = f (b) c > 0, vilket betyder att g inte kan vara konstant i intervallet med ändpunkter i a, b. Det finns därför en punkt ξ mellan a och b sådan att g har sitt maximum i den punkten, och eftersom g är differentierbar i intervallet gäller att g (ξ) = 0. Men det betyder precis att f (ξ) = c. 6 Kontinuitet och lite topologi i R n Vårt mål är nu är att utvidga delar av diskussionen om kontinuerliga funktioner av en variabel och formulera några satser om kontinuerliga funktioner i flera variabler. Som ett första steg ser vi då att vi direkt har en generalisering av Bolzano-Weierstrass sats. Sats 11 (Bolzano-Weierstrass sats) Varje oändlig begränsad delmängd av R n har en hopningspunkt, och ur varje oändlig svit av punkter i delmängden kan vi välja ut en konvergent delsvit. Bevis. Vi hänvisar till motsvarande sats för reella tal 6 och tittar på en komponent i taget. Börja med att ta ut en delsvit som konvergerar i första koordinaten. Tag sedan ut en delsvit av denna som konvergerar i andra koordinaten. Och så vidare. Vi gör nu följande definition. Definition En delmängd K R n sägs vara kompakt om varje oändlig svit av element i K har en konvergent delsvit vars gränsvärde ligger i K. I R n har vi en alternativ karakterisering av kompakta mängder. För det första ser vi att den är begränsad, ty för en obegränsad mängd gäller att det finns en följd x k sådan att x k då k. För det andra ser vi att den måste vara sluten i den meningen att dess komplement är en öppen mängd. Om vi tar en godtycklig mängd F R n, så utgör dess slutna hölje F av F samt alla dess hopningspunkter, så en sluten mängd är en mängd vars slutna hölje är mängden själv. Vi har därför följande karakterisering av kompakta mängder i R n. Sats 12 En delmängd K R n är kompakt om och endast om K är begränsad och sluten. Vi har nu följande observation. Sats 13 Om K är kompakt och f : K R p, så gäller att f(k) är en kompakt delmängd av R p.

11 Om kontinuerliga funktioner 10 (12) Bevis. Om f(k) inte vore begränsad skulle det finnas en svit x n K sådan att f(x n ) då n. Men då K är kompakt gäller att x n har en konvergent delsvit x n x K. Motsägelse. Låt nu y vara en hopningspunkt till f(k). Då finns en svit f(k) y n = f(x n ) y, och sviten x n K har en konvergent delsvit x n, som konvergerar till x K. Eftersom f är kontinuerlig följer att f(x) = lim f(x n) = lim y n = y, vilket betyder att y f(k). Alltså är f(k) sluten, och eftersom den är begränsad blir den därmed en kompakt mängd. Anmärkning Däremot gäller inte nödvändigtvis att f 1 (K) är kompakt för alla kompakta mängder K. En kontinuerlig funktion för vilken det gäller kallas en proper funktion och innebär att f(x) endast då x. Ur detta får vi sedan Sats 14 En kontinuerlig funktion definierad på en kompakt mängd antar både sitt största och minsta värde. Bevis. Som tidigare räcker det att visa att det största värdet antas. Sätt M = sup{f(x); x K} och låt {x n } vara en oändlig svit sådan att f(x n ) M då n. Eftersom K är kompakt har den då en delsvit {x n} som konvergerar mot en punkt x 0 K. Eftersom f är kontinuerlig gäller då att f(x n) f(x 0 ) då n. Det följer att M = f(x 0 ) <, vilket betyder att f antar sitt största värde. En andra tillämpning är Sats 15 Låt K, K vara två kompakt delmängd av R n och f : K K en kontinuerlig och bijektiv funktion. Då gäller att den inversa funktionen f 1 också är kontinuerlig. Bevis. Vi ska visa att om y n y 0 så gäller att f 1 (y n ) f 1 (y 0 ). Sätt x n = f 1 (y n ). Enligt Bolzano-Weierstrass sats har denna en konvergent delsvit {x n} som konvergerar mot en punkt x 0. Eftersom f är kontinuerlig gäller då att f(x 0 ) = y 0 och alltså x 0 = f 1 (y 0 ). Det följer att varje konvergent delsvit av {f 1 (y n )} konvergerar mot f 1 (y 0 ), så den punkten är enda hopningspunkt till sviten {f 1 (y n )}. Härur följer konvergensen och därmed kontinuiteten. Vi avslutar avsnittet med följande sats, som är ekvivalent med Bolzano-Weierstrass sats. Sats 16 (Heine-Borels lemma) Låt K R n vara en delmängd sådan att det kring varje punkt x K finns en öppen omgivning U(x). Då gäller att K är kompakt om och endast om det finns en ändlig delövertäckning K m 1 U(x i). Bevis. Antag först att K är kompakt, alltså sluten och begränsad. Då gäller att det finns ett kompakt n-dimensionellt intervall I sådant att K I. Om vi då först visar att påståendet är sant för I, så följer att det är sant för K därigenom att vi kompletterar den givna övertäckningen av K med I(x) = K c då x / K. Finns det då en ändlig övertäckning av I så finns det också en av K. Att påståendet är sant för I görs på precis samma sätt som i en variabel med ett motsägelseargument i vilket man delar in det n-dimensionella intervallet I i 2 n delinterval av vilka minst ett inte har en ändlig övertäckning. Välj ut ett och fortsätt processen. Då konvergerar dessa mot en punkt som blir en hopningspunkt.

12 Om kontinuerliga funktioner 11 (12) Bevis. Heine-Borels lemma utgör en alternativ karakterisering av kompakta mängder. Faktum är att i allmänna topologiska sammanhang används denna formulering som definitionen av vad en kompakt mängd är. 7 Likformig kontinuitet Enligt vår definition är en funktion kontinuerlig i ett område om den är kontinuerlig i varje punkt i området. Kontinuitet är alltså en punktvis egenskap. I detta ligger att det δ som hör till ett givet ɛ kommer att bero inte bara på ɛ utan också vilken punkt vi väljer. Exempel 6 Med f(x) = 1/x och a > 0 har att 1 x 1 a = 1 x a. xa Vi ser att även om vi väljer x a litet, så behöver inte högerledet här vara litet om a är litet. I olika sammanhang behöver man dock kunna ta δ oberoende av a, vilket gör att man inför följande begrepp. Definition En funktion f sägs vara likformigt kontinuerlig på S R om det för varje ɛ > 0 finns ett δ > 0 sådant att f(x) f(y) < ɛ för alla par x, y S sådana att x y < δ. Exempel 7 Funktionen x x är likformigt kontinuerlig på [0, [. Vi har att x + y x + y + 2 xy = ( x + y) 2 vilket betyder att x + y x + y. Det följer att om x y så har vi att och motsvarande då x y. Det följer att så δ = ɛ 2 duger. x y = y + (x y) y x y x y ɛ 2 x y < ɛ, Exempel 8 Betrakta nu x x 2 på intervallet [0, [. Om x y har vi då att x 2 y 2 = x + y x y 2y x y, så även om x y är liten, så kan skillnaden x 2 y 2 vara stor om bara y är tillräckligt stor. Att dessa funktioner inte är likformigt kontinuerliga beror bl.a. på att intervallet vi tittar på dem är oändligt. Vi har nämligen Sats 17 (Heine) En funktion som är kontinuerlig i varje punkt i en kompakt mängd är likformigt kontinuerlig där.

13 Om kontinuerliga funktioner 12 (12) Bevis. Villkoret är ekvivalent med att Vi inför därför mängden f(x) f(y) ɛ och x, y K x y δ. M ɛ = {(x, y) K K; f(x) f(y) ɛ}. Att denna är kompakt följer av att den är en sluten delmängd av den kompakta mängden K K. För att se att den är sluten, låt (a, b) vara hopningpunkt till en följd {(x k, y k }. Då följer att komponenterna är hopningspunkter för motsvarande följder, och ligger därför i K. Vidare gäller att f(x k ) f(y k ) ɛ för alla k, och eftersom f är kontinuerlig följer att (a, b) M ɛ. Betrakta nu funktionen g(x, y) = x y, som är kontinuerlig på M ɛ, och därför antar sitt minsta värde δ där. Vi måste ha δ > 0, ty x y för alla (x, y) i M ɛ. Detta visar att det för varje ɛ > 0 finns ett δ > 0 sådant att x y δ om (x, y) M ɛ, vilket är precis det första påståendet i beviset. Noteringar 1. Se t.ex. kapitlet Akilles och sköldpaddan en introduktion till gränsvärden 2. Lämnas som övning 3. Tolka x, y som vektorer. När vi går ifrån origo till den punkt som defineras av x + y så ges kortaste avståndet av x + y. Om vi istället går från origo till den punkt som definieras av x och därifrån till den punkt som vi kommer till med vektorn y, så har vi gått sträckan x + y, och den är längre. 4. Detta diskuteras lite mer ingående i kapitlet Om de reella talen 5. Se kapitlet Om gränsvärden och L Hospitals regel 6. Se kapitlet Om de reella talen.

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. Om de reella talen. MatematikCentrum LTH

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. Om de reella talen. MatematikCentrum LTH Analys 60 En webbaserad analyskurs Analysens grunder Om de reella talen Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om de reella talen () Introduktion Den matematiska analysen är intimt förenad

Läs mer

Mer om kontinuitet. Kapitel K. K.1 Övre och undre gräns

Mer om kontinuitet. Kapitel K. K.1 Övre och undre gräns Kapitel K Mer om kontinuitet I detta kapitel bevisar vi Sats 3.1, som säger att en kontinuerlig funktion av typen R 2 R på ett kompakt område antar ett största och ett minsta värde. Vi studerar dessutom

Läs mer

Mer om reella tal och kontinuitet

Mer om reella tal och kontinuitet Kapitel R Mer om reella tal och kontinuitet I detta kapitel formulerar vi ett av de reella talens grundläggande axiom, axiomet om övre gräns, och studerar några konsekvenser av detta. Med dess hjälp kommer

Läs mer

1 Att läsa matematik.

1 Att läsa matematik. 1 Att läsa matematik. Precis som vid all annan läsning som betyder något skall matematik läsas aktivt. Detta innebär olika saker för olika personer. För en del kanske det betyder att visualisera de idéer

Läs mer

Kontinuerliga funktioner. Ytterligare en ekvivalent formulering av supremumaxiomet

Kontinuerliga funktioner. Ytterligare en ekvivalent formulering av supremumaxiomet Kontinuerliga funktioner. Ytterligare en ekvivalent formulering av supremumaxiomet är följande: SATS. (Intervallinkapslingssatsen) Låt I k = [a k, b k ], k = 1, 2,... vara en avtagande följd av slutna

Läs mer

MER TOPOLOGI OCH KONVERGENS

MER TOPOLOGI OCH KONVERGENS MER TOPOLOGI OCH KONVERGENS SVANTE JANSON 1. Kompakta mängder Definition. En delmängd av R n kallas kompakt om den är sluten och begränsad. Sats 1. Om K är en kompakt mängd i R n och {x i } är en följd

Läs mer

Om konvergens av serier

Om konvergens av serier Om konvergens av serier Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I den här artikeln diskuteras några av de grundläggande satserna som hjälper oss att avgöra om en serie

Läs mer

1 Att läsa matematik.

1 Att läsa matematik. 1 Att läsa matematik. Precis som vid all annan läsning som betyder något skall matematik läsas aktivt. Detta innebär olika saker för olika personer. För en del kanske det betyder att visualisera de idéer

Läs mer

Om existens och entydighet av lösningar till ordinära differentialekvationer

Om existens och entydighet av lösningar till ordinära differentialekvationer Om existens och entydighet av lösningar till ordinära differentialekvationer Anders Källén 11 maj 2016 1 Introduktion I det här kapitlet ska vi diskutera vad vi allmänt kan säga om lösningar till ett system

Läs mer

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1 Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2017-2018 Lars Filipsson Modul 1 1. MÅL FÖR MODUL 1 1. Reella tal. Känna till talsystememet och kunna använda notation för mängder och intervall

Läs mer

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. L Hôspitals regel. MatematikCentrum LTH

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. L Hôspitals regel. MatematikCentrum LTH Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder Gränsvärden och L Hôspitals regel Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Gränsvärden och L Hôspitals regel 1 (11) Introduktion Gränsvärdesöverläggningar

Läs mer

Modul 1 Mål och Sammanfattning

Modul 1 Mål och Sammanfattning Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2016-2017 Lars Filipsson Modul 1 Mål och Sammanfattning 1. Reella tal. 1. MÅL FÖR MODUL 1 Känna till talsystememet och kunna använda notation

Läs mer

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Serier 1. Visa att för en positiv serie är summan oberoende av summationsordningen. 2. Visa att för en absolutkonvergent serie är summan oberoende av summationsordningen.

Läs mer

Några viktiga satser om deriverbara funktioner.

Några viktiga satser om deriverbara funktioner. Några viktiga satser om deriverbara funktioner Rolles sats Differentialkalkylens medelvärdessats (=) 3 Cauchys medelvärdessats Sats Om funktionen f är deriverbar i en punkt x 0 så är f kontinuerlig i samma

Läs mer

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2 Kapitel 4 Bisektionsalgoritmen Vi ska konstruera lösningar till algebraiska ekvationer av formen f(x) = 0 med hjälp av bisektionsalgoritmen (intervallhalveringsmetoden). På samma gång ska vi se hur man

Läs mer

Kontinuitet och gränsvärden

Kontinuitet och gränsvärden Kapitel Kontinuitet och gränsvärden.1 Introduktion till kontinuerliga funktioner Kapitlet börjar med allmänna definitioner. Därefter utvidgar vi successivt familjen av kontinuerliga funktioner, genom specifika

Läs mer

Anteckningar för kursen "Analys i en Variabel"

Anteckningar för kursen Analys i en Variabel Anteckningar för kursen "Analys i en Variabel" Simone Calogero Vecka 4 Viktig information. Dessa anteckningar är inte avsedda som en ersättning för kurs litteratur men bara som en kort sammanfattning av

Läs mer

MVE035. Sammanfattning LV 1. Blom, Max. Engström, Anne. Cvetkovic Destouni, Sofia. Kåreklint, Jakob. Hee, Lilian.

MVE035. Sammanfattning LV 1. Blom, Max. Engström, Anne. Cvetkovic Destouni, Sofia. Kåreklint, Jakob. Hee, Lilian. MVE035 Sammanfattning LV 1 Blom, Max Engström, Anne Cvetkovic Destouni, Sofia Kåreklint, Jakob Hee, Lilian Hansson, Johannes 11 mars 2017 1 Partiella derivator Nedan presenteras en definition av partiell

Läs mer

Kursens Kortfrågor med Svar SF1602 Di. Int.

Kursens Kortfrågor med Svar SF1602 Di. Int. Kursens Kortfrågor med Svar SF62 Di. Int. Allmänt om kortfrågor: Kortfrågorna är ett viktigt sätt för er att engagera matematiken. De kommer att dyka upp på kontrollskrivningar. Syftet är att ni ska gå

Läs mer

1 Analysens grunder. Ordlista för Funktionalanalys 1. avbildning (map) En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion.

1 Analysens grunder. Ordlista för Funktionalanalys 1. avbildning (map) En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Ordlista för Funktionalanalys 1 (28 augusti 2002) 1 Analysens grunder avbildning (map) En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Bolzano-Weierstrassegenskapen En delmängd M

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 2 Institutionen för matematik KTH 31 augusti 2016 Att göra denna vecka Översikt över modul 1 Funktion Definitionsmängd Värdemängd Udda, jämn Begränsad Absolutbelopp, Trigonometri, Polynom Gränsvärde

Läs mer

LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål

LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål Lärmål för godkänt Funktion, gränsvärde, kontinuitet, derivata. Förklara begreppen funktion, definitionsmängd och värdemängd, och bestämma (största möjliga)

Läs mer

Matematiska strukturer - Satser

Matematiska strukturer - Satser Matematiska strukturer - Satser April 2, 2018 I detta dokument har jag samlat och översatt de flesta satser som ingår i kursen Matematiksa Strukturer (FMAN65) från kursboken Set Theory and Metric Spaces

Läs mer

FULLSTäNDIGHETSAXIOMET, SATSEN OM MELLANLIGGANDE VäRDE OCH SATSEN OM STöRSTA OCH MINSTA VäRDE

FULLSTäNDIGHETSAXIOMET, SATSEN OM MELLANLIGGANDE VäRDE OCH SATSEN OM STöRSTA OCH MINSTA VäRDE FULLSTäNDIGHETSAXIOMET, SATSEN OM MELLANLIGGANDE VäRDE OCH SATSEN OM STöRSTA OCH MINSTA VäRDE JAN-FREDRIK OLSEN I detta dokumentet ämnar vi bevisa följande två satser: Sats 1 (Satsen om mellanliggande

Läs mer

FÖRELÄSNING 1 ANALYS MN1 DISTANS HT06

FÖRELÄSNING 1 ANALYS MN1 DISTANS HT06 FÖRELÄSNING ANALYS MN DISTANS HT06 JONAS ELIASSON Detta är föreläsningsanteckningar för distanskursen Matematik A - analysdelen vid Uppsala universitet höstterminen 2006. Förberedande material Här har

Läs mer

avbildning En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion.

avbildning En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Ordlista 1 1 Analysens grunder avbildning En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Bolzano-Weierstrassegenskapen En delmängd M i ett metriskt rum har Bolzano- Weierstrass-egenskapen

Läs mer

III. Analys av rationella funktioner

III. Analys av rationella funktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Grundbok III. Analys av rationella funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com III. Analys av rationella funktioner () Introduktion Vi ska nu

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel

Läsanvisningar till kapitel Läsanvisningar till kapitel 2.3 2.5 2.3 Analytiska funktioner Analytiska funktioner, eller holomorfa funktioner som vi kommer kalla dem, är de funktioner som vi komer studera så gott som resten av kursen.

Läs mer

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning Matematik, KTH Bengt Ek november 207 Material till kursen SF679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk 0 Inledning Talet π (kvoten mellan en cirkels omkrets och dess diameter) är inte ett rationellt tal

Läs mer

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 Anvisningar Avsikten med följande frågor är att hjälpa dig med självkontroll av dina kunskaper. Om du känner dig osäker på svaren bör du slå upp motsvarande

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF165 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 01-1-10 DEL A 1. Låt funktionen f ha definitionsmängden D f =]0, [ och ges av f(x) = e x 1 x. (a) Finn f:s invers f 1. ( p) (b) Finn inversens värdemängd

Läs mer

Tisdag v. 2. Speglingar, translationer och skalningar

Tisdag v. 2. Speglingar, translationer och skalningar 1 Tisdag v 2 Speglingar, translationer och skalningar Ofta i matematik och i matematiska kurser är det så att man måste kunna några grundläggande exempel utantill och man måste kunna några regler som säger

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Lördagen den 11 januari, 2014

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Lördagen den 11 januari, 2014 SF65 Envariabelanalys Tentamen Lördagen den januari, 04 Skrivtid: 9:00-4:00 Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Bengt Ek, Maria Saprykina Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra

Läs mer

2 Matematisk grammatik

2 Matematisk grammatik MATEMATISK GRAMMATIK Matematisk grammatik.1 Skriva matematik Matematisk grammatik, minst lika kul som det låter, och hur man skriver matematik är nästan lika viktigt som vad man skriver. En grammatisk

Läs mer

Fourierserier: att bryta ner periodiska förlopp

Fourierserier: att bryta ner periodiska förlopp Analys 36 En webbaserad analyskurs Funktionsutvecklingar Fourierserier: att bryta ner periodiska förlopp Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Fourierserier: att bryta ner periodiska

Läs mer

Patologiska funktioner. (Funktioner som på något vis inte beter sig väl)

Patologiska funktioner. (Funktioner som på något vis inte beter sig väl) Patologiska funktioner (Funktioner som på något vis inte beter sig väl) Dirichletfunktionen Inte kontinuerlig någonstans Inte Riemannintegrerbar Weierstrass funktion Överallt kontinuerlig Inte deriverbar

Läs mer

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 2011

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 2011 Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 2011 Anvisningar Avsikten med följande frågor är att hjälpa dig med självkontroll av dina kunskaper. Om du känner dig osäker på svaren bör du slå upp

Läs mer

II. Analys av polynomfunktioner

II. Analys av polynomfunktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Grundbok II. Analys av polynomfunktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com II. Analys av polynomfunktioner 1 (24) Introduktion När vi här diskuterar

Läs mer

För teknologer inskrivna H06 eller tidigare. Skriv GAMMAL på omslaget till din anomyna tentamen så att jag kan sortera ut de gamla teknologerna.

För teknologer inskrivna H06 eller tidigare. Skriv GAMMAL på omslaget till din anomyna tentamen så att jag kan sortera ut de gamla teknologerna. Matematik Chalmers Tentamen i TMV225 Inledande matematik M, 2009 01 17, f V Telefon: Christoffer Cromvik, 0762 721860 Inga hjälpmedel. Kalkylator ej tillåten. Varje uppgift är värd 10 poäng, totalt 50

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson MATRISER MED MERA VEKTORRUM DEFINITION Ett vektorrum V är en mängd av symboler u som vi kan addera samt multiplicera med reella tal c så

Läs mer

MAA7 Derivatan. 2. Funktionens egenskaper. 2.1 Repetition av grundbegerepp

MAA7 Derivatan. 2. Funktionens egenskaper. 2.1 Repetition av grundbegerepp MAA7 Derivatan 2. Funktionens egenskaper 2.1 Repetition av grundbegerepp - Det finns vissa begrepp som återkommer i nästan alla kurser i matematik. Några av dessa är definitionsmängd, värdemängd, största

Läs mer

Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella rum

Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella rum Analys 360 En webbaserad analyskurs Funktionsutvecklingar Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella rum Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella

Läs mer

x +y +z = 2 2x +y = 3 y +2z = 1 x = 1 + t y = 1 2t z = t 3x 2 + 3y 2 y = 0 y = x2 y 2.

x +y +z = 2 2x +y = 3 y +2z = 1 x = 1 + t y = 1 2t z = t 3x 2 + 3y 2 y = 0 y = x2 y 2. Lösningar till tentamen i Inledande matematik för M/TD, TMV155/175 Tid: 2006-10-27, kl 08.30-12.30 Hjälpmedel: Inga Betygsgränser, ev bonuspoäng inräknad: 20-29 p. ger betyget 3, 30-39 p. ger betyget 4

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF165 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 15-4-7 DEL A 1. Låt f(x) = arcsin x + 1 x. A. Bestäm definitionsmängden till funktionen f. B. Bestäm funktionens största och minsta värde. (Om du har

Läs mer

x f (x) dx 1/8. Kan likhet gälla i sistnämnda relation. (Torgny Lindvall.) f är en kontinuerlig funktion på 1 x sådan att lim a

x f (x) dx 1/8. Kan likhet gälla i sistnämnda relation. (Torgny Lindvall.) f är en kontinuerlig funktion på 1 x sådan att lim a Elementa Årgång 50, 967 Årgång 50, 967 Första häftet 2603. Låt ξ, ξ 2,..., ξ n vara stokastiska variabler med väntevärden E[ξ i ], i =, 2,..., n. Visa att E[max(ξ, ξ 2,..., ξ n )] max(e[ξ ], E[ξ 2 ],...,

Läs mer

Tavelpresentation. Gustav Hallberg Jesper Strömberg Anthon Odengard Nils Tornberg Fredrik Blomgren Alexander Engblom. Januari 2018

Tavelpresentation. Gustav Hallberg Jesper Strömberg Anthon Odengard Nils Tornberg Fredrik Blomgren Alexander Engblom. Januari 2018 Tavelpresentation Gustav Hallberg Jesper Strömberg Anthon Odengard Nils Tornberg Fredrik Blomgren Alexander Engblom Januari 2018 1 Partiella derivator och deriverbarhet Differentierbarhet i en variabel

Läs mer

Lipschitz-kontinuitet

Lipschitz-kontinuitet Kapitel 2 Lipschitz-kontinuitet Vi börjar med att presentera den formella definitionen av gränsvärde och kontinuitet. Vi presenterar sedan en variant av kontinuitet som är lättare att använda och som ger

Läs mer

Kapitel 7. Kontinuitet. 7.1 Definitioner

Kapitel 7. Kontinuitet. 7.1 Definitioner Kapitel 7 Kontinuitet 7.1 Definitioner Vi har sett på olika typer av funktioner. Vi skall fortsätta att undersöka dem, men ur en ny synvinkel. Vår utgångspunkt är nu att försöka undersöka om de är sammanhängande.

Läs mer

Fixpunktsiteration. Kapitel Fixpunktsekvation. 1. f(x) = x = g(x).

Fixpunktsiteration. Kapitel Fixpunktsekvation. 1. f(x) = x = g(x). Kapitel 5 Fixpunktsiteration 5.1 Fixpunktsekvation En algebraisk ekvation kan skrivas på följande två ekvivalenta sätt (vilket innebär att lösningarna är desamma). 1. f(x) = 0. En lösning x kallas en rot

Läs mer

Modul 1: Funktioner, Gränsvärde, Kontinuitet

Modul 1: Funktioner, Gränsvärde, Kontinuitet Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2015/2016 Modul 1: Funktioner, Gränsvärde, Kontinuitet Denna modul omfattar kapitel P och kapitel 1 kursboken Calculus av Adams och Essex och

Läs mer

Modul 1: Funktioner, Gränsvärde, Kontinuitet

Modul 1: Funktioner, Gränsvärde, Kontinuitet Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2015/2016 Modul 1: Funktioner, Gränsvärde, Kontinuitet Denna modul omfattar kapitel P och kapitel 1 kursboken Calculus av Adams och Essex och

Läs mer

TMV225+TMV176 Inledande matematik M, TD Sammanfattning. Läsanvisningar inför tentamen.

TMV225+TMV176 Inledande matematik M, TD Sammanfattning. Läsanvisningar inför tentamen. TMV225+TMV176 Inledande matematik M, TD Sammanfattning. Läsanvisningar inför tentamen. 2008 10 14 A. Talsystemen. (Adams P.1. Anteckningar från introkursen.) N de naturliga talen Z de hela talen Q de rationella

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 5 Institutionen för matematik KTH 5 september 2017 Hur mycket behöver man jobba? Vi har ett gemensamt ansvar: Jag visar vad som behöver göras Men det är ni som måste göra det Viktigt faktum:

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 7 Institutionen för matematik KTH 12 september 2016 Injektiva funktioner En funktion är en regel som till varje tal i definitionsmängden ordnar ett bestämt tal i värdemängden. Injektiva funktioner

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik. Avsnitt 6.6 ingår inte.

Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik. Avsnitt 6.6 ingår inte. Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik Avsnitt 6.6 ingår inte. Avsnitt 6.1 Detta avsnitt illustrerar hur sekanten övergår i en tangent genom att den ena skärningspunkten rör sig mot den andra.

Läs mer

konstanterna a och b så att ekvationssystemet x 2y = 1 2x + ay = b

konstanterna a och b så att ekvationssystemet x 2y = 1 2x + ay = b Lösningsförslag till Tentamen i Inledande matematik för E, (TMV57), 203-0-26. Till denna uppgift skulle endast lämnas svar, men här ges kortfattade lösningar. a) För vilka tal gäller 2 + > cos2 ()? Lösning:

Läs mer

Existens och entydighet för ordinära differentialekvationer

Existens och entydighet för ordinära differentialekvationer Existens och entydighet för ordinära differentialekvationer Michael Björklund, f-mib@f.kth.se Grundläggande begrepp Definition 1 Ett begynnelsevärdesproblem för ordinära differentialekvationer har följande

Läs mer

6. Samband mellan derivata och monotonitet

6. Samband mellan derivata och monotonitet 34 6 SAMBAND MELLAN DERIVATA OCH MONOTONITET 6. Samband mellan derivata och monotonitet Antag att funktionen f är deriverbar på ]a,b[. Vi vet att derivatan f ( 0 ) i 0 ]a,b[ är riktningskoefficienten för

Läs mer

Tentamen i matematik. f(x) = ln(ln(x)),

Tentamen i matematik. f(x) = ln(ln(x)), Lösningsförslag Högskolan i Skövde (SK, JS) Tentamen i matematik Kurs: MA52G Matematisk Analys MA23G Matematisk analys för ingenjörer Tentamensdag: 203-05- kl 4.30-9.30 Hjälpmedel : Inga hjälpmedel utöver

Läs mer

LMA222a. Fredrik Lindgren. 17 februari 2014

LMA222a. Fredrik Lindgren. 17 februari 2014 LMA222a Fredrik Lindgren Matematiska vetenskaper Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet 17 februari 2014 F. Lindgren (Chalmers&GU) Matematisk analys 17 februari 2014 1 / 68 Outline 1 Lite

Läs mer

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner Kapitel 4 Funktioner I det här kapitlet kommer vi att undersöka funktionsbegreppet. I de första sektionerna genomgås definitionen av begreppet funktion och vissa egenskaper som funktioner har. I slutet

Läs mer

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Ellipser och hyperbler är, liksom parabeln, s.k. kägelsnitt, dvs kurvor som uppkommer

Läs mer

Tavelpresentation - Flervariabelanalys. 1E January 2017

Tavelpresentation - Flervariabelanalys. 1E January 2017 Tavelpresentation - Flervariabelanalys 1E January 2017 1 Innehåll 1 Partiella derivator 3 2 Differentierbarhet 3 3 Kedjeregeln 4 3.1 Sats 2.3.4............................... 5 3.2 Allmänna kedjeregeln........................

Läs mer

Moment 8.51 Viktiga exempel , 8.34 Övningsuppgifter 8.72, 8.73

Moment 8.51 Viktiga exempel , 8.34 Övningsuppgifter 8.72, 8.73 Moment 8.5 Viktiga eempel 8.30-8.3, 8.34 Övningsuppgifter 8.7, 8.73 Derivator av högre ordning Hur många gånger kan funktionen f() = 4 + 0 + 5 deriveras? Egentligen hur många gånger som helst! Vi deriverar

Läs mer

Svar till vissa uppgifter från första veckan.

Svar till vissa uppgifter från första veckan. Svar till vissa uppgifter från första veckan. Svar till kortuppgifter F:. Ja! Förhoppningsvis så ser man direkt att g fx) är ett polynom. Vidare så gäller det att g fα) = gfα)) = gβ) = 0. Använd faktorsatsen!

Läs mer

ALA-a Innehåll RÄKNEÖVNING VECKA 7. 1 Lite teori Kapitel Kapitel Kapitel Kapitel 14...

ALA-a Innehåll RÄKNEÖVNING VECKA 7. 1 Lite teori Kapitel Kapitel Kapitel Kapitel 14... ALA-a 2005 Innehåll 1 Lite teori 3 RÄKNEÖVNING VECKA 7 1.1 Kapitel 7....................................... 3 1.2 Kapitel 12....................................... 3 1.3 Kapitel 13.......................................

Läs mer

Karta över Jorden - viktigt exempel. Sfär i (x, y, z) koordinater Funktionen som beskriver detta ser ut till att vara

Karta över Jorden - viktigt exempel. Sfär i (x, y, z) koordinater Funktionen som beskriver detta ser ut till att vara Föreläsning 1 Jag hettar Thomas Kragh och detta är kursen: Flervariabelanalys 1MA016/1MA183. E-post: thomas.kragh@math.uu.se Kursplan finns i studentportalens hemsida för denna kurs. Där är två spår: Spår

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 206-0- DEL A. Betrakta funktionen f som ges av f(x) = x 2 arctan x. A. Bestäm definitionsmängden till f. B. Bestäm de intervall där f är växande respektive

Läs mer

Föreläsning 1. X kallas för funktionens definitionsmängd, mängden av funktionens alla värden kallas funktionens värdemängd.

Föreläsning 1. X kallas för funktionens definitionsmängd, mängden av funktionens alla värden kallas funktionens värdemängd. Föreläsning 1 Kursinformation All viktig information om kursen ska kunna läsas på kursens hemsida http://www.math.uu.se/ rikardo/ envariabelanalys/huvudsidor/index.html Funktioner En funktion f, från mängden

Läs mer

Oändligtdimensionella vektorrum

Oändligtdimensionella vektorrum Oändligtdimensionella vektorrum Vi har i den här kursen huvudsakligen studerat ändligtdimensionella vektorrum. Dessa är mycket användbara objekt och matriskalkyl ger en bra metod att undersöka dom med.

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel 4

Läsanvisningar till kapitel 4 Kapitel 4 Läsanvisningar till kapitel 4 Taylors sats samt Cauchyuppskattningar och några konsekvenser Taylorserier är något ni är bekannt med sedan era reellanalyskurser. Höjdpunkten i detta avsnitt säger

Läs mer

Lösningsskisser för TATA

Lösningsskisser för TATA Lösningsskisser för TATA4 7-3-7. Funktionen f() 5 arctan + 4 arctan(/), med den föreskrivna definitionsmängden D f { R : > }, ar derivatan f () 5 + () + 4 ( / ) + (/) + 4 4 + + (4 + 6 ) ( + )( + 4 ) Detta

Läs mer

DERIVATA. = lim. x n 2 h h n. 2

DERIVATA. = lim. x n 2 h h n. 2 DERIVATA Läs avsnitten 6.-6.5. Lös övningarna 6.cd, 6.2, 6.3bdf, 6.4abc, 6.5bcd, 6.6bcd, 6.7, 6.9 oc 6.. Läsanvisningar Allmänt gäller som vanligt att bevisen inte ingår i kursen, men det är mycket nyttigt

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 216-6-1 1. Derivera nedanstående funktioner med avseende på x och ange för vilka x derivatan existerar. Endast svar krävs. A. f(x) = arctan 1 x B.

Läs mer

Mängder och kardinalitet

Mängder och kardinalitet UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 28 september 2007 Mängder och kardinalitet Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://w3.msi.vxu.se/users/pa/vektorgeometri/gymnasiet.html Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Vektorer i planet

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel Komplexa tals algebraiska struktur

Läsanvisningar till kapitel Komplexa tals algebraiska struktur Läsanvisningar till kapitel 1.1. Jag tänkte bara kort berätta hur strukturen hos dessa läsanvisningar kommer vara innan vi kör gång på allvar. Jag kommer i dessa läsanvisningar säga vad jag anser är viktigt

Läs mer

Modul 4 Tillämpningar av derivata

Modul 4 Tillämpningar av derivata Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2015/2016 Modul 4 Tillämpningar av derivata Denna modul omfattar kapitel 4 i kursboken Calculus av Adams och Essex och undervisas på tre föreläsningar,

Läs mer

Möbiusgruppen och icke euklidisk geometri

Möbiusgruppen och icke euklidisk geometri 94 Möbiusgruppen och icke euklidisk geometri Lars Gårding Lunds Universitet Meningen med detta förslag till enskilt arbete är att alla uppgifter U redovisas skriftligt med fulla motiveringar och att alla

Läs mer

MA2001 Envariabelanalys

MA2001 Envariabelanalys MA2001 Envariabelanalys Något om derivator del 2 Mikael Hindgren 12 november 2018 Derivatan av inversen till en funktion Exempel 1 y = f (x) = x är strängt växande och har en invers. Bestäm Df (x) och

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 juni, 2013

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 juni, 2013 SF625 Envariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 juni, 23 Skrivtid: 8:-3: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Bengt Ek, Maria Saprykina Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra poäng.

Läs mer

z = z 2. z = z 2 z /z 2 = 1 1 z = x + c z(x) = x + c = ln x + c + c 2 y(x) = ln y = 0 y(x) = c 2

z = z 2. z = z 2 z /z 2 = 1 1 z = x + c z(x) = x + c = ln x + c + c 2 y(x) = ln y = 0 y(x) = c 2 Differentialekvationer II Modellsvar: Räkneövning 1 1. Lös differentialekvationen y = (y ) 2 med hjälp av substitutionen z(x) = y (x). Kommentar: detta är standard substitutionen för differentialekvationer

Läs mer

lim 1 x 2 lim lim x x2 = lim

lim 1 x 2 lim lim x x2 = lim Moment 8.-8. Viktiga eempel 8.,8.4-6,8.8,8.-,8.5,8.0 Övningsuppgifter Ö8.a, Ö8.cdef,Ö8.a,e,f, Ö8.4cde, Ö8.5d, Ö8.0- Gränsvärden Definition. Funktionen f har gränsvärdet G då går mot om vi kan få f) att

Läs mer

Sidor i boken f(x) = a x 2 +b x+c

Sidor i boken f(x) = a x 2 +b x+c Sidor i boken 18-151 Andragradsfunktioner Här ska vi studera andragradsfunktionen som skrivs f(x) = ax +bx+c där a, b, c är konstanter (reella tal) och där a 0. Grafen (kurvan) till f(x), y = ax + bx +

Läs mer

TATA42: Föreläsning 7 Differentialekvationer av första ordningen och integralekvationer

TATA42: Föreläsning 7 Differentialekvationer av första ordningen och integralekvationer TATA42: Föreläsning 7 Differentialekvationer av första ordningen och integralekvationer Johan Thim 0 januari 207 Introduktion En differentialekvation (DE) i en variabel är en ekvation som innehåller både

Läs mer

Tillämpningar av integraler: Area, skivformeln för volymberäkning, båglängd, rotationsarea, integraler och summor

Tillämpningar av integraler: Area, skivformeln för volymberäkning, båglängd, rotationsarea, integraler och summor Tillämpningar av integraler: Area, skivformeln för volymberäkning, båglängd, rotationsarea, integraler och summor Areaberäkningar En av huvudtillämpningar av integraler är areaberäkning. Nedan följer ett

Läs mer

Existens och entydighet

Existens och entydighet Föreläsning 7 Eistens och entydighet 7.1 Aktuella avsnitt i läroboken Appendi Eistence and Uniqueness of Solutions. 47 48 FÖRELÄSNING 7. EXISTENS OCH ENTYDIGHET Som vi sett i flera eempel kan man ibland

Läs mer

Anteckningar för kursen "Analys i en Variabel"

Anteckningar för kursen Analys i en Variabel Anteckningar för kursen "Analys i en Variabel" Simone Calogero Vecka 5 Viktig information. Dessa anteckningar är inte avsedda som en ersättning för kurs litteratur men bara som en kort sammanfattning av

Läs mer

Kap Funktioner av flera variabler, definitionsmängd, värdemängd, graf, nivåkurva. Gränsvärden, kontinuitet.

Kap Funktioner av flera variabler, definitionsmängd, värdemängd, graf, nivåkurva. Gränsvärden, kontinuitet. Kap. 2. 2.2. Funktioner av flera variabler, definitionsmängd, värdemängd, graf, nivåkurva. Gränsvärden, kontinuitet. 20. Skissera definitionsmängden till följande funktioner: A a. f(,) = ln ( 2 2 ) A b.

Läs mer

Lite Kommentarer om Gränsvärden

Lite Kommentarer om Gränsvärden Lite Kommentarer om Gränsvärden På föreläsningen (Föreläsning 2 för att vara eakt) så introducerade vi denitionen Denition. Vi säger att f() går mot a då går mot oändligheten, uttryckt i symboler som f()

Läs mer

Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015.

Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015. Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015. Begrepp och definitioner Egenskaper och satser Typiska problem Reella tal. Rationella tal. a(b + c) = ab + ac Bråkräkning. Irrationella

Läs mer

Tentamensuppgifter, Matematik 1 α

Tentamensuppgifter, Matematik 1 α Matematikcentrum Matematik NF Tentamensuppgifter, Matematik 1 α Utvalda och utskrivna av Tomas Claesson och Per-Anders Ivert Aritmetik 1. Bestäm en största gemensam delare till heltalen a) 5431 och 1345,

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Måndagen den 11 januari 2016

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Måndagen den 11 januari 2016 SF625 Envariabelanalys Tentamen Måndagen den januari 206 Skrivtid: 08:00-3:00 Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Lars Filipsson Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra poäng.

Läs mer

v0.2, Högskolan i Skövde Tentamen i matematik

v0.2, Högskolan i Skövde Tentamen i matematik v0., 08-03-3 Högskolan i Skövde Tentamen i matematik Kurs: MA5G Matematisk analys MA3G Matematisk analys för ingenjörer Tentamensdag: 08-0-03 kl 4:30-9:30 Hjälpmedel : Inga hjälpmedel utöver bifogat formelblad.

Läs mer

2. (a) Skissa grafen till funktionen f(x) = e x 2 x. Ange eventuella extremvärden, inflektionspunkter

2. (a) Skissa grafen till funktionen f(x) = e x 2 x. Ange eventuella extremvärden, inflektionspunkter Matematik Chalmers Tentamen i TMV225 Inledande matematik M, 2009 08 21, f Telefon: Jonatan Vasilis, 0762 721861 Inga hjälpmedel. Kalkylator ej tillåten. Varje uppgift är värd 10 poäng, totalt 50 poäng.

Läs mer

gränsvärde existerar, vilket förefaller vara en naturlig definition (jämför med de generaliserade integralerna). I exemplet ovan ser vi att 3 = 3 n n

gränsvärde existerar, vilket förefaller vara en naturlig definition (jämför med de generaliserade integralerna). I exemplet ovan ser vi att 3 = 3 n n TATA42: Föreläsning 5 Serier ( generaliserade summor ) Johan Thim 5 mars 208 En funktion s: N R brukar kallas talföljd, och vi skriver ofta s n i stället för s(n). Detta innebär alltså att för varje heltal

Läs mer

Analys av jämviktslägen till differentialekvationer

Analys av jämviktslägen till differentialekvationer Analys 360 En webbaserad analyskurs Ordinära differentialekvationer Analys av jämviktslägen till differentialekvationer Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Analys av jämviktslägen

Läs mer

Den matematiska analysens grunder

Den matematiska analysens grunder KTH:s Matematiska Cirkel Den matematiska analysens grunder Katharina Heinrich Dan Petersen Institutionen för matematik, 2012 2013 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Innehåll 1 Grundläggande

Läs mer

Uppgifter om funktioner

Uppgifter om funktioner Uppgifter om funktioner Mikael Forsberg September 27, 2004 1. Med hjälp av uttrycket y = x 2 så definierar vi tre funktioner: f 1 : R x x 2 R, f 2 : R x x 2 R f 3 : R x x 2 R, där R = {x R : x 0} Eftersom

Läs mer

BEGREPPSMÄSSIGA PROBLEM

BEGREPPSMÄSSIGA PROBLEM BEGREPPSMÄSSIGA PROBLEM Större delen av de rekommenderade uppgifterna i boken är beräkningsuppgifter. Det är emellertid även viktigt att utveckla en begreppsmässig förståelse för materialet. Syftet med

Läs mer