A l m b y F Ö r s a m l i n g s b l a d. P å s k o c h v å r

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "A l m b y F Ö r s a m l i n g s b l a d. P å s k o c h v å r"

Transkript

1 A l m b y F Ö r s a m l i n g s b l a d P å s k o c h v å r

2 H ä l s n i n g f r å n h e r d e n Livet är här igen! Färgerna och värmen kommer åter. Och vi firar påsk uppståndelsens tid. Den är så välplacerad i vårt årstidshjul denna vår största högtid. Våren predikar nästan själv budskapet för oss. Ett budskap som vi behöver få höra i en värld som vi inte längre riktigt förstår oss på, som är komplicerad och tillkrånglad. Fylld av rädsla, hat och vattenbrist. Då kommer ljuset från uppståndelsens glöd som berättar för oss att det goda är starkare än det onda. Att kärleken är starkare än hatet. Att ljuset är starkare än mörkret och livet starkare än döden. Som orden i påskpsalmen: Herren lever, våga tro det, lämna den tid som gått. Hoppet är framtid, nu är livet, vår möjlighet. Herren lever, hindren sprängda, hoppet får kraft igen. Kärleken segrar, fyller dagen och nattens sömn. Herren lever, orden når oss: Se jag gör allting nytt, framtiden väntar, res dig, gläd dig som människa. Brita Wennsten, församlingsherde V e m ä r B r i ta? Vem är Brita Wennsten, Almbys nya församlingsherde? Vi frågar! Var bor du och vilka är dina intressen? Jag bor i rött hus med vita knutar i Torsborg, på väg mot Stora Mellösa. Jag älskar min trädgård och allt som växer även om det ibland blir mycket att ta hand om. Jag tycker också om att tapetsera (klä om) möbler och göra något vackert av en möbel som tidigare kanske varit nära att slängas. Berätta något om dig som är otippat? I grund och botten är jag en teknist. I min ungdom tänkte jag mig att min framtid var att bygga vägar (men som jag säger jag försöker bygga vertikala vägar nu istället). Det tekniska intresset gör att jag gärna fumlar och försöker själv då svårigheter uppstår hemma innan jag ger upp och söker riktig hjälp.

3 Vad är det bästa/svåraste med att vara präst? Det bästa är förmånen att träffa så många människor som befinner sig i olika skeden i livet, lyssna till deras livsberättelser och också berätta om det som är viktigast för mig i livet. Dessutom är uppgifterna som präst väldigt varierande, ingen dag liknar den andra och man vet egentligen aldrig hur ens arbetsdag kommer att se ut. Det svåraste kan också vara alla möten. Jag vill verkligen vara närvarande när jag träffar en annan människa, att minnas henne och bära med mig det jag fått. Men efter 25 år som präst är det är svårt att minnas ordentligt alla människor jag vigt, döpt, konfirmerat och träffat i anslutning till en begravning. Med kikarsikte inställt på 5 år: Vad önskar du med Almby församling? Jag önskar att Almby kyrka fortfarande ska vara pärlan bland Örebros kyrkor dit man söker sig för att finna Gud, och att vi i församlingen än mer har funnit vår nisch och vår väg i Örebro pastorat. Att vi har många ideella som vill arbeta tillsammans med oss andra i församlingen. Bibelställe/citat som du ofta återvänder till i ditt liv? Varför? Psaltarpsalmen 139 Herre, du rannsakar mig och känner mig. Om jag står eller sitter vet du det, fast du är långt borta vet du vad jag tänker. ( ) Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand. Den kunskapen är för djup för mig, den övergår mitt förstånd. Och den slutar: Rannsaka mig, Gud, och känn mina tankar, pröva mig och känn min oro, se om min väg för bort från dig, och led mig på den eviga vägen Psalmen skrevs kanske en gång för att betona att människan inte kan gömma sig för Gud. För mig förmedlar denna psalm trygghet och närhet. Vad som än händer med mig, om jag är lycklig eller förtvivlad, om jag är frisk eller sjuk, om jag lever eller dör, är jag sedd av Gud och vilar hela tiden i Guds hand. Vi har att vara uppmärksamma och vaksamma för att kunna upptäcka ljuset i mörkret. Snart är det påsk: Favoriträtt på påskbordet och bästa påsktradition? Favoriträtten är lax i alla former och ägg förstås! Bästa påsktraditionen är att pynta påskriset och se till att det grönskar i tid hörde till påskens traditioner innan vi fick kattunge på nytt. Annars så förväntar sig de numera tonåriga döttrarna fortfarande ett välfyllt påskägg men påskharen lägger det inte förrän på påskdagens morgon och dessutom så gömmer hen det väldigt väl!

4 D e h e l i g a p å s k d a g a r n a Varför och hur firar kyrkan stilla veckan och påsk? Från mörker till ljus följ påskens mysterium dag för dag! Fastan Med askonsdagen börjar fastan som sträcker sig 40 vardagar fram till och med påskafton. Vid gudstjänster på askonsdagen mottar gudstjänstdeltagarna ett korstecken med aska på pannan, ett tecken på bot och förnyelse. Fastetiden är en förberedelse inför påsken. Att pröva sitt eget kristna liv och att ge av sitt eget till förmån för dem som behöver vår hjälp, sådant hör till fastetiden. I högmässans texter och musik möter vi Jesus som nu går kärlekens väg, med kamp mot ondskan och sedan försoning för vår skull. Kyrkorummet och prästens kläder går i blått eller violett som är fastans färger. Altarblommor och annan utsmyckning i kyrkan är av enklare slag, gudstjänster är av enklare karaktär under fastetiden.

5 Palmsöndagen För varje timme som nu går, förs Guds Son närmare den stora slutstriden med denne världens Furste. När Jesus red in i Jerusalem på sin väg till korset hyllade folket honom med palmkvistar. Palmbladet, som kan bli upp till 6 meter, är en symbol för seger och hyllning. Ända sedan 300-talet har kyrkan som tradition att församlingen på palmsöndagen går i högtidlig palmprocession, för att hylla Kristus och offentligt bekänna sin kärlek och tacksamhet till honom. Därför inleder vi också våra högmässor på palmsöndagen med att sjunga Hosianna med kvistar i händerna. Hosianna-sången övergår sedan i fastepsalmen Se vi går upp mot Jerusalem där vi vandrar tillsammans med Jesus när han går mot lidandet och döden. Stilla veckan Passionsandakterna som firas under stilla veckan får vara en del av din korsväg tillsammans med Jesus. I kyrkorna hänger vi ofta upp tavlor som stationer där vi kan stanna till och minnas Jesu korsvandring upp mot Golgata, med en psalm eller en bön. Passionsandakterna utgår från denna korsvandring.

6 Skärtorsdagen På skärtorsdagen firar kyrkan att Jesus instiftade det nya förbundets måltid nattvarden. Han gav uppdraget att fira denna måltid till sin åminnelse. Eftersom han lovat att själv vara med när denna gudstjänst firas, präglas nattvarden av glädjen över hans närvaro, gemenskapen med honom. Skärtorsdagen firas med glädje och tacksamhet. På skärtorsdagen förekommer ibland fotatvagning på några tillfrågade församlingsmedlemmar. Detta görs i åminnelse av hur Jesus, som en tjänare, tvättade lärjungarnas fötter. Så ska också vi tjäna våra medmänniskor. Efter nattvardens gudstjänst avklädes altaret från blommor och textilier, som en förberedelse inför långfredagen. Altaret är en sinnebild för Kristus. Långfredagen Korset är det främsta kristna tecknet och visar på hur stor Guds kärlek är till oss människor. På långfredagen minns vi att Gud går i döden för vår skull. Musiken är stillsam och texterna handlar om hur Jesus dog för vår skull. Genom korset besegras ondskan och vi blir försonade med Gud. Korset är som en åskledare som leder ut ondskan ur världen. Därför är korset centrum i den kristna tron. Sedan äldsta kristna tiden har korset tecknats som ett igenkänningstecken och för att visa på den kristna människans liv levs i korsets försoning. Ibland inleds långfredagens gudstjänst med prostration, dvs att prästen lägger sig raklång framstupa vid altaret. Detta är en gammal tradition och ett sätt att visa vördnad och fysiskt minnas och ta till sig vad Jesus gjorde för oss. Efter gudstjänsten lämnar vi kyrkan i stillhet.

7 Påskafton påsknatten påskdagen Påskafton är tomhetens dag, en symbol för mänsklighetens andliga tomhet, när Gud tycks vara borta. Denna dag uppmanar oss kyrkan att dröja vid Jesu grav och meditera över hanslidande och död. På påsknatten inleder vi gudstjänsten med påskeld utanför kyrkan. Vi tänder påskljuset och firar att mörkret är övervunnet och att Jesus har uppstått från döden. Altaret kläds igen med textilier och blommor, doplöftena förnyas och för kristenheten är nattvarden, ända sedan den första påsken, den naturliga mittpunkten. Här finner människan en stark övertygelse av Kristi närvaro. Församlingen förenas i glädjens ord: Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden! Påskdagen är uppståndelsens dag, med budskap om att Jesus Kristus har segrat över döden och har öppnat vägen till det eviga livet. Under hela året firar vi sedan söndagen som uppståndelsens dag. Annandag påsk Annandag påsk berättar om hur påskdagens budskap om den uppståndne Jesus når ut till människor och hur allt fler fick möta den uppståndne Jesus. När lärjungarna efter Emmausvandringen såg Jesus ta brödet, läsa tackbönen och bryta det öppnades deras ögon och de kände igen honom. Så får också vi vandra med Jesus vid vår sida och dela nattvardens mysterium med honom.

8 P å s k e n s g u d s t j ä n s t e r Palmsöndagen 9 april 10 Högmässa med palmprocession, Almby kyrka. Vi inleder i församlingshemmet. 10 Söndag i Sörbykyrkan kl Högmässa med palmprocession, Den gode herdens kapell Måndag 10 april 18 Passionsandakt, Almby kyrka Tisdag 11 april 10 Passionsandakt vid Öppet hus, Den gode herdens kapell 18 Passionsandakt, Almby kyrka Mässa med korsväg, Den gode herdens kapell Onsdag 12 april 8 Veckomässa, Almby kyrka 18 Passionsandakt, Almby kyrka Skärtorsdag 13 april Skärtorsdagsmässa, Den gode herdens kapell 19 Skärtorsdagsmässa, Almby kyrka 19 Skärtorsdagsmässa, Sörbykyrkan

9 Långfredag 14 april 10 Långfredagsgudstjänst, Almby kyrka. Vox Alma medverkar. 10 Långfredagsgudstjänst, Sörbykyrkan 15 Långfredagsgudstjänst, Den gode herdens kapell. Sånggruppen medverkar. Påskafton 15 april 22 Påskvaka, Den gode herdens kapell. Sånggruppen medverkar. Påskfest efter gudstjänsten. Påskdagen 16 april 10 Högmässa, Almby kyrka. Vox Alma medverkar. Påsklunch. 10 Söndag i Sörbykyrkan, Lifted hands Gospel Choir. Annandag påsk 17 april 10 Högmässa, Almby kyrka Ge en gåva till en medmänniska Ge av din tid eller skänk en gåva till någon som behöver dig! Svenska kyrkans internationella arbete: Pg Röda korset: Pg Caritas i Sverige: Bg

10 Musik och samlingar Konsert och musikal i Almby kyrka: Det kunde vara jag Söndag 23 april kl 18 Barn och ungdomskörerna Vox Florens och Vox Angelica framför en konsertdel med blandad musik och musikalen Det kunde vara jag - om att dela med sig och hjälpa andra. Almby café i Almby församlingshem START 3 maj Onsdagar Kaffe och te med fikabröd och gemenskap. Varje onsdag eftermiddag i Almby församlingshem. Nan & Pierre m fl välkomnar! Gospelmässa i Sörbykyrkan Onsdag 3 maj kl Universitetskyrkan Lifted Hands Gospel Choir Musikhögmässa i Almby kyrka: Missa Brevis i d-moll av W A Mozart Söndag 7 maj kl 10 Mässmusik av W A Mozart framförs i högmässan.

11 E N V A N L I G v e c k a Almby kyrka Onsdagar kl 08 Mässa Söndagar kl 10 Högmässa med söndagsskola, kyrkkaffe. Almby församlingshem (Almbyvägen 4) Måndagar kl Öppen förskola Onsdagar kl (med start 3 maj) Almby café Övrigt under veckan: Körer och annan gruppverksamhet för barn, ungdom och vuxna, se mer Den gode herdens kapell (Brickebackens centrum) Tisdagar kl Öppet hus Mässa Torsdagar Öppen kyrka för alla åldrar den 20/4, 4/5, 18/5. Söndagar kl 16 Högmässa. Udda vecka också söndagsskola. Övrigt: Bönekvällar på onsdagar och pilgrimsgrupp på lördagar, se mer Stilla rummet på universitetet, Forumhuset Tisdag Mässa Onsdag Kristen djupmeditation Torsdag Rastplats en avkopplande stund med bön (Vid enstaka tillfällen kan gudstjänsterna i Stilla rummet utgå.) S:ta Katarina studentboende (Studievägen 18) Tisdagar kl Mässa. Ibland följt av samtalskvällar mm. Alla är välkomna, även du som inte studerar vid universitetet. Se mer: Sörbykyrkan (Senapsvägen 24) Sörbykyrkan är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen). Här finns bl a öppen förskola och körer och varje vecka är också fylld av gudstjänster. Läs mer på hemsidan:

12 Påskens Glädjebud enligt lukas Enligt Luk 24:1-12 Men dagen efter sabbaten gick kvinnorna i gryningen till graven med kryddorna som de hade gjort i ordning. De fann att stenen var bortrullad från graven, och när de gick in kunde de inte finna herren Jesu kropp. De visste inte vad de skulle tro, men då stod där två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev förskräckta och sänkte blicken mot marken, men männen sade till dem: Varför söker ni den levande här bland de döda? Han är inte här, han har uppstått. Kom ihåg vad han sade till er medan han ännu var i Galileen: att Människosonen måste överlämnas i syndiga människors händer och korsfästas och uppstå på tredje dagen. Då kom de ihåg hans ord, och när de hade återvänt från graven berättade de alltsammans för de elva och alla de andra. Det var Maria från Magdala och Johanna och Maria, Jakobs mor. Även de andra kvinnorna i deras sällskap talade om det för apostlarna. De tyckte att det bara var prat och trodde inte på dem. Men Petrus sprang genast bort till graven. När han lutade sig in såg han bara linnesvepningen ligga där, och han gick därifrån full av undran över det som hade hänt.

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Påskdagen Kristus är uppstånden

Påskdagen Kristus är uppstånden Påskdagen Kristus är uppstånden På påskdagen genljuder församlingen av glädje och fröjd. Kristus är uppstånden! Påskens budskap är den kristna trons kärna och grund. Från den tomma graven når oss ängelns

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

Tunadalskyrkan, påskdagen Mark 16:1-14

Tunadalskyrkan, påskdagen Mark 16:1-14 1 Tunadalskyrkan, påskdagen 2013 03 31 Mark 16:1-14 Man brukar ibland säga att någonting är början till slutet, men i allt som händer runt påsken skulle jag vilja vända på det och säga; det är slutet till

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

DET HÄNDER I KYRKAN. Mars - April S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl

DET HÄNDER I KYRKAN. Mars - April S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl DET HÄNDER I KYRKAN Mars - April 2017 S. Kyrkogatan 10, Strömstad 0526-183 00 mån, ons-fre kl. 10-12 www.svenskakyrkan.se/stromstad N är våren kommer med nytt liv efter den kalla vintern så firar vi påsk.

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

Tredje Påsksöndagen - år B

Tredje Påsksöndagen - år B 595 Tredje Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 66:1-2) Höj jubel till Herren, alla länder. Lovsjung hans namn, ge honom ära och pris. Halleluja. Inledning Vi har församlats här idag till firandet

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12 1 Tunadalskyrkan 140420 Påskdagen Luk 24:1-12 Vad var det som hände den där morgonen? Ja, egentligen har vi inga svar på det, vi vet bara att det hände. Och de ögonvittnesskildringar vi har är också lite

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B 547 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år B Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag

Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag Jesus är sannerligen uppstånden! Tre argument för att Jesus lever idag 1 Kor. 15:12-22 Men om det nu förkunnas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er säga att det inte finns någon

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Första söndagen i fastan - år B

Första söndagen i fastan - år B 285 Första söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A 539 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

FASTAN & FESTEN Gudstjänster i fasta och påsk 2014

FASTAN & FESTEN Gudstjänster i fasta och påsk 2014 FASTAN & FESTEN Gudstjänster i fasta och påsk 2014 FASTAN & FESTEN Gudstjänster i fasta och påsk 2014 UTGIVEN AV BETLEHEMSKYRKAN GÖTEBORG Grafisk form: Tobias Törnkvist Tryckt av Ineko, Göteborg, 2014

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Kyrkogångsbok för konfirmander

Kyrkogångsbok för konfirmander Kyrkogångsbok för konfirmander 2008-2009 Datum: Det är vi kyrkobesökare som är kyrkan, byggnaden. Det är vi som är Guds familj. Hälsa på någon kyrkobesökare som du inte känner! Låt gudstjänstens präst

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning ilgrimsmässa Inledningsord ax et bonum/rid och allt gott! ax et bonum/frid och allt gott! saltarläsning åt oss be i aderns och Sonens och den heliga ndens namn. men. Herren är min herde, ingenting skall

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

PALMSÖNDAGEN - STILLA VECKAN PÅSK 2016

PALMSÖNDAGEN - STILLA VECKAN PÅSK 2016 PALMSÖNDAGEN - STILLA VECKAN PÅSK 2016 Välkommen att följa påskdramat tillsammans med Stuvstakyrkans församling, från hyllning och fest, via djupaste mörker, till liv, ljus och hopp. Den största kristna

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och bön från askonsdagen till annandag påsk 5 mars 21 april 2014 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och bön från askonsdagen till annandag påsk 5 mars 21 april 2014 Kyrkan vid Brommaplan Vi ber under fastan Bibelläsning och bön från askonsdagen till annandag påsk 5 mars 21 april 2014 Kyrkan vid Brommaplan 1 Bibelläsningsplan för fastan 2014 I år följer vi evangelisten Johannes berättelse

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Församlingsbrev Påsken 2010 1 Kyrkoherdens påskhälsning De tre påskdagarna världshistorien förändras Vi närmar oss snabbt kyrkoårets absoluta höjdpunkt som kallas

Läs mer

PÅSKDAGEN PÅSKDAGEN (ÅR C) (31 MARS 2013) Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9

PÅSKDAGEN PÅSKDAGEN (ÅR C) (31 MARS 2013) Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9 PÅSKDAGEN (ÅR C) (31 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20: 1-9 PÅSKDAGEN Maria från Magdala och två lärjungar vid graven Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria från

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön 679 Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

PÅSKDAGEN PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 5 APRIL Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9

PÅSKDAGEN PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 5 APRIL Tidsram: minuter. Joh 20: 1-9 PÅSKDAGEN PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 5 APRIL 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20: 1-9 Maria från Magdala och två lärjungar vid graven Tidigt på morgonen efter sabbaten, medan det ännu var mörkt, kom Maria

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Församlingsbladet. F a s t a o c h P å s k. nr 1, A l t a r t a v l a n i V ä s t e r f ä r n e b o k y r k a

Församlingsbladet. F a s t a o c h P å s k. nr 1, A l t a r t a v l a n i V ä s t e r f ä r n e b o k y r k a Församlingsbladet nr 1, 2017 F a s t a o c h P å s k A l t a r t a v l a n i V ä s t e r f ä r n e b o k y r k a Se, vi går upp till Jerusalem Något om Fastetidens möjligheter Varför ska man fira Fastan?

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

MEDITATION MED FREDRIK LAUTMAN PÅ BERGET

MEDITATION MED FREDRIK LAUTMAN PÅ BERGET MEDITATION MED FREDRIK LAUTMAN PÅ BERGET MARS 2012 Meditation 1: Skärtorsdag. Markus 14:32-42, 120316 Getsemane - De svåra valen Getsemane. Stunden är laddad. Man har firat den sista måltiden tillsammans

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där!

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där! Vecka 13 2016 Glad Påsk Påsktiden är en god tid med vårens ankomst och alla goda bibeltexter om hur den uppståndne möter sina vänner och lärjungar och de blir påskens vittnen. Och liksom julen varar intill

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

26 december - Annandag Jul - Stefanos den första martyren

26 december - Annandag Jul - Stefanos den första martyren Ingångsantifon 1589 26 december - Annandag Jul - Stefanos den första martyren Himlens portar öppnades för den helige Stefanos, den förste bland martyrerna, och han gick in och mottog härlighetens segerkrans.

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

3 Upptagande i kyrkans gemenskap

3 Upptagande i kyrkans gemenskap 3 Upptagande i kyrkans gemenskap 93 En person som har uppnått föreskriven ålder, är rätt döpt och inte tillhör någon evangelisk-luthersk kyrka upptas som medlem i kyrkan sålunda att han eller hon efter

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 6 mars 30 april 2017 Bromölla Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, Bromölla 16.30 Rosenkransbön (under fastetiden ersätts

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

C. När någon har avlidit

C. När någon har avlidit C. När någon har avlidit Andakt enligt detta formulär hålls på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med en vit

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp

Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp 673 Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

VETEKORNET FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN. Tidsram: minuter. Joh 12:20-33

VETEKORNET FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN. Tidsram: minuter. Joh 12:20-33 VETEKORNET FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN Tidsram: 20-25 minuter. Joh 12:20-33 Jesus talar om sin död Bland dem som kommit upp till högtiden för att tillbe Gud fanns några greker. De sökte upp Filippos, han som

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år C

Femte Påsksöndagen - år C 639 Femte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning I egenskap

Läs mer

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 765 Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon (jfr Ps 81:17) Herren bespisar sitt folk med bästa vete, ja, med honung ur klippan mättar han dem. Inledning I dag är det Eukaristins dag. Kyrkan,

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60 Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Översatt av: Christian Lingua Bearbetad av: Lyn Doerksen Berättelse 54 av 60 Svenska Licens: Du har

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Evangelietexter för Palmsöndag och Påsk 2015. Källa www.bibeln.se. Palmsöndagens evangelium 28/3 2015 Johannesevangeliet 12:1-16

Evangelietexter för Palmsöndag och Påsk 2015. Källa www.bibeln.se. Palmsöndagens evangelium 28/3 2015 Johannesevangeliet 12:1-16 Evangelietexter för Palmsöndag och Påsk 2015. Källa www.bibeln.se Palmsöndagens evangelium 28/3 2015 Johannesevangeliet 12:1-16 Maria i Betania smörjer Jesu fötter 1 Sex dagar före påsken kom Jesus till

Läs mer

Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig.

Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt ansikte. Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig. 305 Andra söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig. Inledning Det var mycket

Läs mer

PÅSKTIDEN. Påsknatten Genom död till liv. Påskdagen Kristus är uppstånden

PÅSKTIDEN. Påsknatten Genom död till liv. Påskdagen Kristus är uppstånden PÅSKTIDEN Kristi uppståndelse är den bekräftande och avgörande händelsen för kristen tro. Därför fick Påsken den centrala platsen i kyrkans år. Gunnar Rosendal skriver: Ingen av Kyrkans fester är så älskad,

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen, Joh 20:1-8 Han är uppstånden

Tunadalskyrkan Påskdagen, Joh 20:1-8 Han är uppstånden 1 Tunadalskyrkan 150405 Påskdagen, Joh 20:1-8 Han är uppstånden Det var som att hela världen stannade upp ett tag. Det hände så mycket omkring dem att de inte varken förmådde förstå eller ta in något av

Läs mer

Att leva i två världar

Att leva i två världar Att leva i två världar 15 Han sade till dem: "Och ni? Vem säger ni att jag är? 16 Simon Petrus svarade: "Du är Messias, den levande Gudens Son." 20 Sedan befallde han lärjungarna att inte berätta för någon

Läs mer

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9

Uskavi Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 1 Uskavi 160710 Kristi förklaringsdag Mark 9:2-9 Det här har varit det bästa året i mitt liv sade en kvinna häromdagen, och kunde räkna upp en massa anledningar till det, och en av de viktigaste var att

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Påsken 2013 Amor mei Crucifixus est Min kärlek är korsfäst - men min kärlek har också förnyats i Jesus Kristi uppståndelse från de döda.

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer