Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt när och i så fall hur? 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt när och i så fall hur? 1"

Transkript

1 Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt när och i så fall hur? 1 av johan rick 1. inledning och syfte Tolkning av svensk intern skatterätt har av tradition kännetecknats av en stark normbundenhet. De närmare skälen härför torde det finnas visst utrymme att ha olika åsikter om men de flesta skälen torde kunna härledas till de relativt vida begreppen, legalitet, förutsebarhet och rättssäkerhet. Inom svensk intern skatterätt har det utarbetats något av en vedertagen tolkningsmetod som innebär att lagtexten i första hand ska tolkas enligt sin ordalydelse eller såsom Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) genom ett rättsfall fastslagit att den ska tillämpas. Först i andra hand bör enligt metoden förarbeten och andra rättskällor användas. Det finns givetvis situationer då denna tolkningsmetod inte kan upprätthållas fullt ut men metoden får nog ändå anses ge uttryck för en relativt långtgående huvudregel Denna artikel bygger delvis på ett anförande jag höll vid Skatterättsligt forum på Handelshögskolan i Stockholm den 12 oktober Se t.ex. RÅ85 1:85 och RÅ 1997 ref. 54.

2 542 Johan Rick Inom ramen för internationellt samarbete på skatteområdet, bl.a. inom OECD 3, utarbetas ett stort antal formellt icke bindande dokument. 4 Dessa dokument innehåller inte sällan information och överväganden som kan vara av intresse även vid tolkning av interna skatteregler. Det kan vidare finnas skäl att tro att omfattningen och intresset av denna typ av dokument kommer att öka framöver då skattefrågor har hamnat mer i strålkastarljuset under den senaste tiden, inte minst med anledning av det s.k. BEPS-projektet 5. I OECD:s s.k. discussion draft 6 av den 28 juli 2016 på BEPS-rapporten (nr 4) avseende bl.a. ränteavdrag anges t.ex. följande i inledningen: International tax issues have never been higher on the political agenda. The integration of national economies and markets has increased substantially in recent years, putting a strain on international tax rules which were designed more than a century ago. Weaknesses in existing rules create opportunities for base erosion and profit shifting (BEPS), requiring bold moves by policy makers to restore confidence in the system and ensure that profits are taxed where economic activities take place and value is created. Syftet med denna artikel är att, särskilt mot bakgrund av rättsfallet HFD 2016 ref. 23, lägga fram vissa resonemang och funderingar kring användningen av material från OECD vid tolkningen av svensk intern skatterätt. Särskilt fokus kommer att ligga på när och i så fall hur en sådan användning är tillåten. 7 Mot bakgrund av att skattefrågor hamnat högre upp på den internationella politiska agendan kan trycket på nationella skattemyndigheter och domstolar öka vad avser att nå de resultat som eftersträvas. Detta torde i förlängningen kunna leda till en ökad benägenhet att vid tolkningen av nationella skatteregler söka ledning i material där de skattepolitiska målen uttrycks. 3. The Organisation for Economic Co-operation and Development se 4. I den engelskspråkiga delen av världen kallas denna typ av dokument ofta soft law instruments. 5. Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), se är ett OECD/G20-projekt som något förenklat syftar till att motverka urholkning av nationella skattebaser genom skatteanpassade transaktioner där vinster flyttas till jurisdiktioner med låg eller ingen skatt på dessa vinster. 6. Se och nyheter den 28 juli 2016 OECD releases discussion draft on BEPS Action I denna artikel berörs dock inte den s.k. korrigeringsregeln i 14 kap. 19 inkomstskattelagen (1999:1229) då den får anses ha något av en särställning genom användningen av OECD:s s.k. riktlinjer för internprissättning, Transfer Pricing Guidelines vid tolkningen (se här t.ex. rättsfallet RÅ 1991 ref. 107, det s.k. Shell-målet).

3 Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt oecd-material och den svenska rättskälleläran Vid tolkning av svensk intern skatterätt anses den vedertagna rättskälleläran uttrycka förhållandet mellan de olika rättskällorna på följande sätt: lagtext praxis förarbeten doktrin. Detta innebär att tolkningen i första hand ska utgå från själva lagtexten. I andra hand får undersökas huruvida Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i ett avgörande fastslagit hur en viss bestämmelse ska förstås. Saknas ett sådant avgörande samtidigt som lagtextens ordalydelse lämnar utrymme för olika tolkningar kan i tredje hand lagens förarbeten konsulteras. I fjärde hand kan ledning för tolkningen hämtas i olika doktrinuttalanden. Material från OECD passar inte riktigt in i den vedertagna modellen. Närmast till hands är kanske att se OECD-material som någon sorts doktrin när det kommer till användningen av sådant material vid tolkning av svensk intern skatterätt. Samtidigt går det inte riktigt att bli kvitt känslan att OECD-material, i vart fall i vissa avseenden, behandlas på ett annat sätt än traditionell doktrin. Det vilar något officiellt över material från OECD som medför att sådant material ibland synes behandlas snarare som förarbeten än doktrin. Kanske går det inte att komma längre i analysen än att det får anses oklart och att förklaringen härtill till viss del kanske kan vara att vi inom svensk rättstradition i allmänhet (och inom skatterätten i synnerhet) inte har för vana att använda oss av s.k. soft law instruments. Det finns inte någon naturlig plats för sådant material i den vedertagna rättskälleläran. Det är därför svårt att riktigt veta var materialet passar in (om det nu över huvud taget gör det) vid tolkning av svensk intern skatterätt. I följande avsnitt ska jag dock, med utgångspunkt i rättsfallet HFD 2016 ref. 23, lägga fram vissa resonemang och funderingar kring användningen av material från OECD vid tolkningen av svensk intern skatterätt. 3. hfd 2016 ref. 23 HFD meddelade den 12 april 2016 dom i mål nr och Målen kom sedan att bli ett s.k. referat med nummer HFD 2016 ref. 23. Den huvudsakliga frågan i målen var om ersättning enligt vissa sponsringsavtal skulle anses utgöra sådan ersättning för idrottslig verksamhet i

4 544 Johan Rick Sverige som är skattepliktig enligt lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl. (artistskattelagen). Enligt denna lag föreligger skattskyldighet för fysiska personer som är bosatta utomlands och juridiska personer som är hemmahörande i utlandet och som uppbär enligt lagen skattepliktig inkomst (4 ). Skattepliktig inkomst för artist, idrottsman eller artistföretag är kontant ersättning eller annat vederlag som uppbärs från Sverige för artistisk eller idrottslig verksamhet som bedrivs i Sverige (7 första stycket). Med idrottslig verksamhet avses ett personligt framträdande inför publik direkt eller genom ljud- eller bildupptagningar. Med idrottsman avses den som utövar idrottslig verksamhet och med artistföretag en fysisk eller juridisk person som utan att vara arrangör mot ersättning tillhandahåller artist eller idrottsman (3 ). I sak handlade de aktuella målen, något förenklat, om ett bolag (Elitfönster AB) som sponsrade två utomlands bosatta professionella speedwayförare genom ersättning som betalades till utländska bolag ägda av respektive förare (förarbolagen). 8 HFD formulerade tolkningsfrågan i målen så att [f]rågan är därmed om den ersättning som Elitfönster utger enligt avtalen till förarbolagen är skattepliktig enligt artistskattelagen på grund av förarnas idrottsliga verksamhet eller om ersättningen som Elitfönster gör gällande utges för det reklamvärde som bolaget [Elitfönster] får på grund av förarnas exponering av Elitfönsters varumärke. Härefter anger HFD att någon direkt vägledning för bedömningen av denna fråga inte kan hämtas från förarbetena men att kammarrätten ansett att vägledning kan hämtas från OECD:s modellavtal och kommentarerna till detta. HFD uttalar sedan följande: Kommentarerna till modellavtalet har i första hand betydelse vid tolkningen av skatteavtal som bygger på modellavtalet, men de kan också vara vägledande vid tillämpning av den svenska lagstiftningen (jfr RÅ 2009 ref. 91). Det förutsätter att den interna lagstiftningen bygger på samma principer [min kursiv] som modellavtalet (jfr prop. 1986/87:30 s. 42). Vid sin prövning av huruvida artistskattelagen bygger på samma principer som motsvarande regler i modellavtalet (artikel 17) inleder HFD med att jämföra ordalydelsen i respektive bestämmelser. 8. Enligt avtalen bestod ersättningen av dels en fast del, dels en rörlig del. Utgången i målen blev delvis olika för dessa respektive delar men då den faktiska utgången i målen inte är särskilt intressant för den principiella frågan och syftet med förevarande artikel behandlas inte dessa skillnader närmare här. Den intresserade läsaren hänvisas istället till att läsa rättsfallet i dess helhet.

5 Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt 545 Vid denna jämförelse använder sig HFD av 1977 års version av OECD:s modellavtal. Förklaringen härtill, vilket dock inte uttryckligen nämns av HFD, torde vara att det var denna version som var gällande vid artistskattelagens tillkomst. HFD anger vidare vid sin bedömning, efter att ha konstaterat tydliga likheter i ordalydelsen, att det av förarbetena till artistskattelagen framgår att modellavtalet haft stor betydelse vid utarbetandet av lagstiftningen. Det framstår vidare enligt HFD som naturligt att den interna regleringen utformats på sådant sätt att den inte inskränker den beskattningsrätt som tillkommer Sverige enligt de skatteavtal som är anpassade till modellavtalet. Mot bakgrund härav anser HFD att kommentaren till artikel 17 i modellavtalet kan användas vid tolkning av artistskattelagen. HFD:s uttalanden i målet kring när och hur kommentarerna till modellavtalet kan användas vid tolkning av intern rätt torde enligt min mening vara generellt tillämpliga i det avseendet att de även torde innefatta användning av andra typer av icke-bindande uttalanden från OECD. 9 Samtidigt kvarstår dock bl.a. frågan huruvida det finns någon gräns för vilket material som kan användas. Det går t.ex. att fundera kring om material måste uppnå en viss status inom OECD för att kvalificera som relevant tolkningsmaterial. Förhoppningsvis kommer dessa frågor få sitt svar genom praxis så småningom. Vad avser rättssäkerhets- och förutsebarhetsaspekter gör dock HFD vissa uttalanden i målet som torde begränsa användningen av OECDmaterial i några avseenden. Som ovan nämnts använder sig HFD vid sin jämförelse av 1977 års version av modellavtalet. HFD konstaterar i samband härmed att kommentaren till 1977 års avtal inte innehöll några uttalanden som ger vägledning för den i målen aktuella tolkningsfrågan. Sådana uttalanden finns först i den reviderade kommentar till modellavtalet som godkändes 1992 och som baserades på en OECD-rapport från HFD anger att det av förarbetena till artistskattelagen framgår att denna rapport varit känd vid utarbetandet av lagen samt att de kommentarer avseende reklam och sponsring som tillkommit syftat till att klargöra hur artikel 17 ska tolkas och inte till att förändra artikelns innebörd. HFD anser därför att kommentaren, trots att den godkänts efter artistskattelagens tillkomst, kan användas vid tolkningen av lagen. 9. Eventuellt skulle det gå att argumentera för att kommentarerna till modellavtalet (samt även OECD:s s.k. riktlinjer för internprissättning, Transfer Pricing Guidelines) har en särställning i aktuellt avseende. Även om så är fallet är det dock min bedömning att rättsfallet kan komma att ges en vid tolkning och att även andra OECD-dokument då kan anses relevanta vid tolkningen av nationella skatteregler.

6 546 Johan Rick I detta sammanhang torde en jämförelse kunna göras med rättsfallet HFD 2016 ref. 57 ( Riverdance ). Målet avser tolkningen av skatteavtal och frågan om en ändring i kommentaren till artikel 17 medfört att tilllämpningsområdet utvidgats (och således förändrat artikelns innebörd). Den aktuella ändringen ansågs innebära en förändring av artikelns innebörd och denna förändring hade skett efter det att det aktuella avtalet undertecknats. Vid sådant förhållande bör enligt HFD ändringen inte beaktas vid tolkningen av den gemensamma partsavsikten i avtalet. Vad HFD uttalar i detta rättsfall bör enligt min mening gälla även vid tolkning av svensk intern rätt med stöd av OECD-material. Stöd härför torde kunna hämtas från HFD:s ovan redovisade uttalanden om att tillläggen om sponsring och reklam i kommentaren till artikel 17 i modellavtalet tillkommit för att klargöra hur artikeln ska tolkas och inte för att förändra artikelns innebörd. Motsatsvis torde då (även om en viss försiktighet i allmänhet torde vara påkallad avseende att tolka rättsfall motsatsvis) praxis få förstås att om ändringarna i kommentaren förändrat artikelns innebörd så hade uttalandena om sponsring och reklam inte kunnat användas till tolkning av artistskattelagen. 4. mer eller mindre tydliga fall av principöverensstämmelse Av det ovan redovisade rättsfallet (HFD 2016 ref. 23) framgår att OECD-material som huvudregel kan användas vid tolkning av svensk intern skatterätt i de fall det finns en överensstämmelse avseende de principer som bär upp respektive reglering. HFD anvisar i rättsfallet vidare hur en sådan bedömning kan gå till i det enskilda fallet. I rättsfallet konstaterade HFD att det (i) fanns tydliga likheter i ordalydelsen hos respektive bestämmelse, (ii) att det av förarbetena till den interna lagstiftningen framgick att modellavtalet haft stor betydelse vid utarbetandet av lagstiftningen samt (iii) att det framstod som naturligt att den interna regleringen utformats på sådant sätt att den inte inskränker den beskattningsrätt som tillkommer Sverige enligt de skatteavtal som är anpassade till modellavtalet. Det aktuella fallet får nog anses vara ett i sak relativt klart fall vad avser tillåtligheten av OECD-materiel vid tolkningen av intern rätt. Ordalydelserna stämde bra överens och det fanns också tydliga förarbetsuttalanden om att OECD-bestämmelser fungerat som förebild vid utformningen av de interna reglerna. Det fanns dessutom starka systematiska

7 Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt 547 skäl som talade för en enhetlig tolkning av den interna rätten och motsvarande OECD-bestämmelser. I andra fall torde det dock kunna vara så att sambandet inte är lika tydligt. Det går till exempel att tänka sig fall där ordalydelserna förvisso överensstämmer men där det av förarbeten eller praxis framgår att den interna rätten bygger på delvis andra principer än de som bär upp motsvarande OECD-regler. Det går också att tänka sig fall där ordalydelserna stämmer överens och där förarbetena inte säger något alls om motsvarande OECD-regler. I dessa senare fall kan till exempel frågan uppstå om det föreligger en presumtion för att interna regler ska anses bygga på samma principer som motsvarande OECD-regler om något annat inte uttryckligen framgår. Vidare kan tänkas fall där ordalydelserna inte stämmer överens men där det av förarbetena mer eller mindre tydligt framgår att den interna rätten bygger på samma principer som motsvarande OECD-regler. Här kan då frågan uppkomma hur långt det går att genom tolkning tänja på ordalydelsen i den interna rätten genom tolkning utifrån OECD-material. Det torde även kunna uppstå situationer där enbart reglernas systematik talar för att reglerna ska anses bygga på samma principer. I sådana fall uppstår frågan hur stor vikt som kan läggas vid denna bedömningsgrund ensam i de fall ordalydelser och förarbeten inte ger någon direkt ledning eller inte är entydiga. Det kan således finnas fall där den av HFD anvisade metoden inte ger ett entydigt resultat och där det således är betydligt svårare att klarlägga huruvida den interna rätten bygger på samma principer som motsvarande OECD-regler. Ett sådant praktiskt exempel torde kunna vara frågan om allokering av tillgångar och skulder till svenska filialer. Detta exempel kommer att utvecklas nedan i ett försök att genom ett praktiskt exempel åskådliggöra den aktuella problematiken. 5. exempel på aktuell problematik allokering av tillgångar och skulder till svenska filialer Enligt svensk intern rätt är en utländsk juridisk person skattskyldig för inkomst från ett fast driftställe i Sverige (6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen [1999:1229], IL). En vanligt förekommande form av fast driftställe är filialer (jfr 2 kap. 29 IL). För att avgöra vilka inkomster (och till dessa hänförliga kostnader) som omfattas av skattskyldigheten i Sverige måste avgöras vilka av den

8 548 Johan Rick utländska juridiska personens tillgångar och skulder som är hänförliga till den svenska filialen. Denna operation brukar benämnas allokering. Ett exempel på tillgångar som kan vålla problem vid allokeringsfrågan är dotterbolags-andelar, dvs. en situation där en utländsk juridisk person med en svensk filial anser att andelar i dotterbolag till den utländska juridiska personen ska allokeras till den svenska filialen. Denna fråga har behandlats av kammarrätterna i Stockholm och Göteborg i några nyligen meddelade avgöranden. 10 I målen anser kammarrätterna att det vid tolkning av svensk intern rätt går att stödja sig på en OECD-rapport från 2008 Report on the Attribution of Profits to Permanent Establishments. Kammarrätterna uttalar, vilket i sig är värt att notera i sammanhanget, att allokering av dotterbolagsandelar inte berörs uttryckligen i rapporten men att det som anges om allokering i allmänhet även har relevans för dotterbolagsandelar. Kammarrätterna uttalar sedan, med stöd av uttalanden i nämnda rapport, att tillgångar ska allokeras efter en identifiering av var de nyckelpersoner ( significant people functions ) finns som är relevanta för ägandet av tillgångarna och att risker ska allokeras efter en identifiering av var de nyckelpersoner finns som tar på sig och hanterar risker kopplade till tillgångarna. Härefter ska bestämmas vilken del av företagets inkomster som är hänförliga till driftstället genom användning av den s.k. armlängdsprincipen. Metoden betecknas som the functionally separate entity approach. Kammarrätterna anser att denna metod är i linje med svensk praxis och att OECD-rapporten därför bör vara vägledande vid bedömningen huruvida dotterbolagsandelar ska hänföras till filialer enligt svensk intern rätt. Vad avser svensk praxis rörande allokering av tillgångar till fast driftställe framgår att ett fast driftställes andel av vinster ska beräknas som om detta utgjorde ett fristående företag som tillhandahåller sina tjänster (RÅ 1971 ref. 50). Vad avser aktier måste sådana innehas i och för den verksamhet driftstället bedriver. Innehavet av aktier ska utgöra en nödvändig förutsättning för tillhandahållandet av de tjänsterna och ska med andra ord betingas av den verksamhet som specifikt bedrivs från driftstället och inte av bolagets verksamhet i allmänhet (RÅ 1998 not. 229). Av vissa förarbeten till IL (se prop. 2002/03:96 s. 109) framgår bl.a. att skattskyldighet normalt alltid bör föreligga för utdelning på aktier om 10. Kammarrätten i Stockholms dom den 20 juni 2016 i mål nr samt Kammarrätten i Göteborgs domar den 11 maj 2016 i mål nr , samt mål nr , , och

9 Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt 549 innehavet betingas av den näringsverksamhet som bedrivs vid det fasta driftstället. Som exempel där skattskyldighet normalt bör föreligga nämns den situationen att utdelningen avser aktier i ett svenskt dotterföretag vars verksamhet är integrerad med verksamheten som bedrivs vid den utländska personens fasta driftställe. En stark indikation, som dock inte är avgörande, på att aktieinnehavet är betingat av den verksamhet som bedrivs vid det fasta driftstället torde vara att det är upptaget i räkenskaperna för det fasta driftstället. Av ovanstående uttalanden från förarbeten och praxis framgår att den svenska interna rätten således synes bygga på principer för allokering såsom att innehav av aktier ska betingas av verksamheten i det fasta driftstället samt att verksamheten i dotterbolaget ska vara integrerad med verksamheten i det fasta driftstället. Det kan enligt min mening på goda grunder hävdas att dessa uttalanden ger stöd för att den svenska interna rätten därmed bygger på andra principer än motsvarande OECD-regler vilka i stället bygger på principer om att allokering ska ske utifrån var nyckelpersoner avseende tillgångarna är lokaliserade. Kammarrätterna har dock i de ovan redovisade avgörandena ansett att den svenska interna rätten bygger på samma principer som motsvarande OECD-regler. Kammarrätterna har härefter, till stöd för att aktuella dotterbolagsandelar inte ska allokeras till respektive filial, vid tolkningen av svensk intern skatterätt använt en OECD-rapport som inte uttryckligen tar upp den aktuella frågan. Detta förfarande är något som enligt min mening i sig torde kunna inge vissa betänkligheter. Syftet med förevarande exempel från verkligheten har dock inte varit att kritisera kammarrätterna eller att försöka uttala vad som är det riktiga synsättet utan i stället att visa att vad som verkar enkelt i teorin kan vara problematiskt vid en praktisk tillämpning i det enskilda fallet. Syftet är således snarare att försöka framkalla ett visst mått av eftertänksamhet vid användningen av OECD-material vid tolkningen av svensk intern rätt. 6. sammanfattning och avslutande synpunkter Syftet med denna artikel har varit att lägga fram vissa tankar kring användningen av material från OECD vid tolkningen av svensk intern skatterätt. HFD har i rättsfallet HFD 2016 ref. 23 uttalat, avseende kommentaren till OECD:s modellavtal, att kommentaren i första hand har betydelse vid tolkningen av skatteavtal men att den också kan vara väg-

10 550 Johan Rick ledande vid tillämpning av intern rätt dock under förutsättning att den interna lagstiftningen bygger på samma principer som modellavtalet. Vid denna bedömning använder HFD i rättsfallet i huvudsak tre särskilda bedömningsgrunder för att avgöra om den interna lagstiftningen bygger på samma principer som modellavtalet: Jämförelse av ordalydelsen i respektive bestämmelse. Genomgång av förarbeten till den interna lagstiftningen. Systematiska rimlighetsöverväganden. HFD gör i rättsfallet vidare några uttalanden kring det faktum att de relevanta kommentarerna tillkommit efter det att den interna lagstiftningen antagits och trätt i kraft. Enligt HFD utgjorde det förhållandet att den föreslagna ändringen till kommentaren varit känd vid antagandet av den interna lagstiftningen samt att ändringen endast utgjort ett förtydligande till kommentaren att ändringen kunde beaktas vid tolkningen av den interna lagstiftningen. Dessa uttalanden kan jämföras med rättsfallet HFD 2016 ref. 57 där en ändring i kommentaren till artikel 17 ansågs medföra att tillämpningsområdet utvidgats (och således förändrat artikelns innebörd), varför ändringen enligt HFD inte skulle beaktas vid tolkningen av det aktuella skatteavtalet (som undertecknats innan ändringen vidtogs). Denna princip bör, såsom ovan framhållits, gälla även vid tolkning av svensk intern rätt med stöd av OECD-material. HFD:s uttalanden i HFD 2016 ref. 23 kring när och hur kommentarerna till modellavtalet kan användas vid tolkning av intern rätt torde vidare, såsom ovan nämnts, få anses vara generellt tillämpliga i det avseendet att de även torde innefatta användning av andra typer av icke-bindande uttalanden från OECD. Det aktuella rättsfallet får vidare anses vara ett relativt klart fall vad avser tillåtligheten av tolkning med stöd av OECD-materiel. Ordalydelserna stämde bra överens och det fanns också tydliga förarbetsuttalanden om att OECD-bestämmelser fungerat som förebild vid utformningen av de interna reglerna. Det fanns dessutom starka systematiska skäl som talade för en enhetlig tolkning av den interna rätten och motsvarande OECD-bestämmelser. Det kan dock, såsom berörts ovan i artikeln, finnas fall där den av HFD anvisade metoden inte är lika lätt att tillämpa och där det således är betydligt svårare att klarlägga huruvida den interna rätten bygger på samma principer som motsvarande OECD-regler. Det i artikeln redovisade exemplet med frågan om allokering av tillgångar och skulder till svenska filialer visar att det i det enskilda fallet kan

11 Användning av OECD-material vid tolkning av svensk intern skatterätt 551 vara svårt att avgöra huruvida OECD-material får användas vid tolkning av svensk intern rätt. Att avgöra tillåtligheten och lämpligheten av sådan användning låter sig inte alltid så enkelt göras även om HFD anvisar en metod för hur bedömningen ska göras. Det är därför viktigt att frågan uppmärksammas i de fall den uppkommer och då leder till ett visst mått av eftertänksamhet vad avser användningen av OECD-material vid tolkningen av svensk intern rätt. Johan Rick är Head of Tax Disputes på KPMG i Stockholm och f.d. fiskal vid Kammarrätten och Förvaltningsrätten i Stockholm.

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE Abhann Productions Ltd Ombud: Advokat Martin Nilsson och jur.kand. Maria Holme Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB

Läs mer

HFD 2016 Ref 57. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande dom (mål nr ).

HFD 2016 Ref 57. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 57 En ändring i kommentarerna till OECD:s modellavtal som inneburit att tillämpningsområdet för artikel 17 i avtalet utvidgats har inte beaktats vid tolkningen av ett dessförinnan ingånget

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 19, 41 kap. 2 och 57 kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229); Artikel 13 4 i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz (SFS 1987:1182)

Lagrum: 3 kap. 19, 41 kap. 2 och 57 kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229); Artikel 13 4 i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz (SFS 1987:1182) HFD 2015 ref 24 Inlösen av kvalificerade andelar i en juridisk person med hemvist i annan stat än avtalsstaterna har ansetts utgöra avyttring vid tillämpning av artikel 13 4 i skatteavtalet med Schweiz.

Läs mer

3, 4 och 7 lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl.

3, 4 och 7 lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl. HFD 2016 ref. 23 Ersättning enligt sponsorsavtal för att en idrottsman exponerar ett företags varumärke vid tävlingar har ansetts utgöra sådan ersättning för idrottslig verksamhet som är skattepliktig

Läs mer

48 a kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 december 2018 följande dom (mål nr ).

48 a kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 december 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 62 Samtidig avyttring av andelar i flera olika företag mot ersättning i form av andelar i ett annat företag har inte ansetts utgöra ett enda gemensamt andelsbyte enligt bestämmelserna om

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (9) meddelad i Stockholm den 21 oktober 2019 KLAGANDE OCH MOTPART Aktiebolaget Partner, 556566-0932 c/o Husqvarna AB 561 82 Huskvarna MOTPART OCH KLAGANDE Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (12) meddelad i Stockholm den 28 december 2018 KLAGANDE Essity Treasury B.V. Holland, Stockholm Filial, 516403-5163 Box 200 101 23 Stockholm MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

24 kap. 13 och 17, 25 a kap. 5 och 2 kap. 2 inkomstskattelagen. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2017 följande dom (mål nr ).

24 kap. 13 och 17, 25 a kap. 5 och 2 kap. 2 inkomstskattelagen. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 29 Ett company limited by shares i Brittiska Jungfruöarna har inte ansetts motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpningen av bestämmelserna om skattefrihet för utdelning och kapitalvinst

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (8) meddelad i Stockholm den 28 juni 2019 KLAGANDE Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Kompleksowa obsluga boduwnictwa sp.zo.o., 502070-9282 Ombud: AA och

Läs mer

Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229)

Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2017 ref. 1 Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare vid tillämpningen av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen. Förhandsbesked om inkomstskatt. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor. R-2007/0688 Stockholm den 26 juni 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4031 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Emine Lundkvist Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39 Stockholm

Läs mer

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 2 Fråga om tillämpning av den s.k. utomståenderegeln när en utomstående är andelsägare i ett fåmansföretag i vilket en annan delägares andelar är kvalificerade till följd av att denne är verksam

Läs mer

Begreppet beneficial owner från ett svenskt perspektiv David Kleist. Översikt. Kortfattat om begreppets funktion. Ägare. Förvaltare.

Begreppet beneficial owner från ett svenskt perspektiv David Kleist. Översikt. Kortfattat om begreppets funktion. Ägare. Förvaltare. Begreppet beneficial owner från ett svenskt perspektiv David Kleist Skatteforskningsdagen Handelshögskolan vid Göteborgs universitet den 13 mars 2014 Översikt Bakgrund till användningen av begreppet beneficial

Läs mer

SVENSK INTERN INTERNATIONELL SKATTERÄTT

SVENSK INTERN INTERNATIONELL SKATTERÄTT SVENSK INTERN INTERNATIONELL SKATTERÄTT - en översikt Maria Hilling Axel Hilling INKOMSTBEGREPPET I SVENSK RÄTT Omfattande inkomstbegrepp UB+konsumtion-IB (Ej arv, gåva, lotterivinster mm (8 kap. IL))

Läs mer

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

11 kap. 22 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta HFD 2017 ref. 16 Bestämmelserna om skattelättnader för utländska experter m.fl. är tillämpliga på en begränsat skattskyldig persons tjänsteinkomster om denne begär att vara skattskyldig enligt inkomstskattelagen.

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009.

Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009. HFD 2014 ref 27 Fråga om en bostadsrättsförening ska beskattas för utdelning på andelar i en värdepappersfond. Inkomsttaxering 2008 och 2009. Lagrum: 13 kap. 1 och 2, 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

Läs mer

Artikel 5 lagen (2005:248) om skatteavtal mellan Sverige och Polen

Artikel 5 lagen (2005:248) om skatteavtal mellan Sverige och Polen HFD 2019 ref. 36 Fråga om ett företag har fått fast driftställe i Sverige enligt skatteavtalet mellan Sverige och Polen genom att tiden för byggnadsverksamhet här har överstigit tolv månader. Förhandsbesked

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 maj 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 2 maj 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 19 Förutsättningarna för att bevilja expertskatt är inte uppfyllda när ersättningen för arbetet i Sverige överstiger två prisbasbelopp per månad de två första åren av anställningsperioden

Läs mer

inte om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal.

inte om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal. HFD 2015 ref 60 Kravet i de s.k. sexmånaders- och ettårsreglerna i inkomstskattelagen på att en person ska vara obegränsat skattskyldig har i visst fall ansetts strida mot EU-rätten. Förhandsbesked angående

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 91

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 91 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 91 Målnummer: 7569-08 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2009-11-25 Rubrik: En i Sverige bosatt person äger och är den som fattar placeringsbesluten i ett norskt aktieförvaltande

Läs mer

6 kap. 7, 8 och 11 samt 2 kap. 29 inkomstskattelagen (1999:1229)

6 kap. 7, 8 och 11 samt 2 kap. 29 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 78 Aktiviteter av visst slag som utförs i Sverige inom ramen för en utländsk stiftelses fullföljdsverksamhet har inte ansetts medföra att den får ett fast driftställe här. Förhandsbesked

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 11 december 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 9 maj 2018

Läs mer

Lagrum: Artikel 24 i dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna (SFS 1996:1512)

Lagrum: Artikel 24 i dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna (SFS 1996:1512) HFD 2015 ref 59 Artikel 24 i det nordiska skatteavtalet hindrar att en delägare i ett danskt dödsbo beskattas i Sverige för den del av en framtida kapitalvinst vid försäljning av ärvda aktier som dödsboet

Läs mer

10 kap. 5 och 8 samt 11 kap. 1 inkomstskattelagen (1999:1229), artiklarna 3.2 och 19.1 i skatteavtalet med USA (SFS 1994:1617)

10 kap. 5 och 8 samt 11 kap. 1 inkomstskattelagen (1999:1229), artiklarna 3.2 och 19.1 i skatteavtalet med USA (SFS 1994:1617) HFD 2019 ref. 13 Beskattningstidpunkten för inkomster som härrör från en utländsk pensionsordning ska bestämmas utan beaktande av när skattskyldigheten inträder i det land där inkomsterna är intjänade.

Läs mer

En förskola har inte ansetts bedriva sådan skolverksamhet som medför att den är ett allmänt undervisningsverk enligt inkomstskattelagen.

En förskola har inte ansetts bedriva sådan skolverksamhet som medför att den är ett allmänt undervisningsverk enligt inkomstskattelagen. HFD 2017 ref. 3 En förskola har inte ansetts bedriva sådan skolverksamhet som medför att den är ett allmänt undervisningsverk enligt inkomstskattelagen. 7 kap. 16 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 25

Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 25 Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 25 Målnummer: 6608-16 Avdelning: Avgörandedatum: 2017-05-15 Rubrik: Lagrum: Fråga om tolkning och tillämpning av det nordiska skatteavtalet. Förhandsbesked om

Läs mer

Skatteverket överklagade och yrkade att Högsta förvaltningsdomstolen skulle fastställa Skatterättsnämndens förhandsbesked.

Skatteverket överklagade och yrkade att Högsta förvaltningsdomstolen skulle fastställa Skatterättsnämndens förhandsbesked. HFD 2013 ref 23 Undantagen från skattskyldighet enligt sexmånaders- och ettårsreglerna har inte ansetts tillämpliga på utbetalning från vinstandelsstiftelse. Vid beskattningen av utbetalningen ska avräkning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 15 mars 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Göran Alfheim Box 24268 104 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

5 kap. 1 och 3, 6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229)

5 kap. 1 och 3, 6 kap. 7 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 25 En begränsat skattskyldig juridisk person som förvärvat en rätt till en andel av resultatet i ett svenskt kommanditbolag har inte ansetts skattskyldig här för inkomster som följer av denna

Läs mer

18 kap. 21 och 37 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 17 april 2019 följande dom (mål nr ).

18 kap. 21 och 37 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 17 april 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 15 Fråga om, och i så fall under vilka förutsättningar, ett övertagande företag vid en kvalificerad fusion får fortsätta att tillämpa räkenskapsenlig avskrivning av inventarier när förutsättningarna

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD_2012 ref.58 Målnummer: 694-12 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-11-05 Rubrik: Lagrum: Ett aktiebolag vars tillgångar består uteslutande av aktier

Läs mer

Sexmånadersregeln något om problematiken vid arbete i flera länder (del 2)

Sexmånadersregeln något om problematiken vid arbete i flera länder (del 2) 123 Karl-Johan Nörklit Sexmånadersregeln något om problematiken vid arbete i flera länder (del 2) Den s.k. sexmånadersregeln i 3 kap. 9 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL, innebär att arbetsinkomster

Läs mer

Treaty Override nu även i Skatterättsnämnden

Treaty Override nu även i Skatterättsnämnden k a r l - j o h a n g r u n d s t r ö m Treaty Override nu även i Skatterättsnämnden Ända sedan Regeringsrättens avgöranden i RÅ 2008 ref. 24 och RÅ 2008 not 61 har det förelegat osäkerhet om förhållandet

Läs mer

Internprissättning. Internationell beskattning VT 2014

Internprissättning. Internationell beskattning VT 2014 Internprissättning Internationell beskattning VT 2014 Disposition Principiella problematiken Svensk internprissättningsrätt Inkomst från näringsverksamhet Näringsverksamhet? 13 kap. 1 IL Beräkning av resultatet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 5 november 2014 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AB Segulah, 556488-6736 Ombud: AA och BB Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 67 Målnummer: 4009-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-11-16 Rubrik: Fråga om innebörden av begreppet "samma eller likartad verksamhet"

Läs mer

41 kap. 1 och 2, 44 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 maj 2018 följande dom (mål nr ).

41 kap. 1 och 2, 44 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 14 maj 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 27 Ett avtal varigenom den nyttjanderätt som ingår i en bostadsrätt utvidgas till att avse även en garageplats har inte ansetts innebära att bostadsrätten ska anses avyttrad. Även fråga om

Läs mer

HFD 2013 ref. 20. Lagrum: 44 kap. 9, 13, 14 och 29 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2013 ref. 20. Lagrum: 44 kap. 9, 13, 14 och 29 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref. 20 I samband med blankning av aktier ska en s.k. utdelningsersättning som låntagare av aktier utger till långivaren behandlas som utgift för avyttringen. Förhandsbesked angående inkomstskatt.

Läs mer

DOM 2013-01-08 Meddelad i Göteborg

DOM 2013-01-08 Meddelad i Göteborg Avdelning 3 DOM 2013-01-08 Meddelad i Göteborg Sida 1 (7) KLAGANDE Guldmyran Bostadsrätt AB, 556618-8560 Ombud: Advokat David Kleist och advokat Mart Tamm Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 4 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Ernst & Young AB Box 7850 103 99 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 5 juni 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Isenkluster AB, 559013-5041 Ombud: AA och BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

DOM. Meddelad i Stockholm. KLAGANDE AB Sveriges Säkerställda Obligationer, Box Stockholm

DOM. Meddelad i Stockholm. KLAGANDE AB Sveriges Säkerställda Obligationer, Box Stockholm DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (9) Mål nr 7186 7190-15 KLAGANDE AB Sveriges Säkerställda Obligationer, 556645-9755 Box 27308 102 54 Stockholm MOTPART Skatteverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Skatterättsligt Forum

Skatterättsligt Forum Skatterättsligt Forum Direkt skatt den 3 februari 2011 Ordningen återställd? Diskussion om intern rätts förhållande till skatteavtalen efter Regeringsrättens domar om 10- årsregeln. Inledare: Professor

Läs mer

This is a published version of a paper published in Skattenytt.

This is a published version of a paper published in Skattenytt. Uppsala University This is a published version of a paper published in Skattenytt. Citation for the published paper: Cejie, K. (2010) "Ny dom av EU-domstolen: återigen dags att ändra SINK och A-SINK?"

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-04 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Erik Nymansson Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt

Läs mer

Informationsutbytesavtal och partiellt skatteavtal med Nederländska Antillerna

Informationsutbytesavtal och partiellt skatteavtal med Nederländska Antillerna Skatteutskottets betänkande 2009/10:SkU20 Informationsutbytesavtal och partiellt skatteavtal med Nederländska Antillerna Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag (prop. 2009/10:25)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-26 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Utbyte av upplysningar om förhandsbesked i gränsöverskridande

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200)

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 22 En huvudetablering i tredje land har tillhandahållit tjänster åt sin filial i Sverige som ingår i en mervärdesskattegrupp. Av EU-rätten följer att tjänsterna ska anses ha tillhandahållits

Läs mer

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 YTTRANDE 2011-09-06 Dnr 2011-128 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 februari 2017 KLAGANDE Stiftelsen Kungsportens Förskola, 826002-1202 Kungsängsvägen 25 561 51 Huskvarna MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM meddelad i Stockholm den 6 februari 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Se partsbilaga Ombud: AA Ernst & Young AB 401 82 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

48 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 oktober 2018 följande dom (mål nr ).

48 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 oktober 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 61 Fråga om tillämpning av undantaget från kapitalvinstbeskattning vid fusion mellan fonder när utländska alternativa investeringsfonder fusioneras. Förhandsbesked om inkomstskatt. 48 kap.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 19 juni 2018 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 41

Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 41 Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 41 Målnummer: 278-17 Avdelning: Avgörandedatum: 2017-06-20 Rubrik: En lagändring beträffande det inkomstskatterättsliga begreppet näringsverksamhet har inte påverkat

Läs mer

HFD 2015 ref 13. Lagrum: 56 kap. 2 och 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2015 ref 13. Lagrum: 56 kap. 2 och 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2015 ref 13 Vid bedömningen av om ett företag är ett fåmansföretag har indirekt ägande genom ett företag som inte är ett fåmansföretag beaktats. Även fråga om utomståenderegeln varit tillämplig. Förhandsbesked

Läs mer

Justering av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen

Justering av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/02080/S1 Justering av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen Maj 2017 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 27 december 2018 KLAGANDE Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 november 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART GLP Properties AB Ombud: Skattejurist Lennart Staberg Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 14 maj 2018 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 3 oktober 2017 i ärende dnr

Läs mer

Skatteavtal går före intern rätt i vart fall som huvudregel

Skatteavtal går före intern rätt i vart fall som huvudregel k a r l - j o h a n g r u n d s t r ö m Skatteavtal går före intern rätt i vart fall som huvudregel Regeringsrätten har den 14 december 2010 avgjort de s.k. treaty override-målen. 1 Till mångas lättnad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 december 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Bill and Melinda Gates Foundation Ombud: AA KPMG S:t Olofsgatan 11 A 753 21

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-21 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Effektivare ränteavdragsbegränsningar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 4 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Ernst & Young AB Box 7850 103 99 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Allokering av utdelningsinkomster

Allokering av utdelningsinkomster Allokering av utdelningsinkomster David Kleist Skatteforskningsdagen den 19 mars 2015 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Allokering av inkomst Vad avses med allokering? Del i ett större forskningsprojekt,

Läs mer

En ägare till ett aktieförvaltande bolag har inte ansetts som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening.

En ägare till ett aktieförvaltande bolag har inte ansetts som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening. HFD 2017 ref. 55 En ägare till ett aktieförvaltande bolag har inte ansetts som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening. 34 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, 13 kap. 1 första stycket och

Läs mer

Bolaget ansåg att 17 kap. 5 är en särskild skatterättslig regel utan koppling till redovisningen.

Bolaget ansåg att 17 kap. 5 är en särskild skatterättslig regel utan koppling till redovisningen. HFD 2015 ref 68 En tillämpning av värderingsregeln för djur i jordbruk i inkomstskattelagen förutsätter att skillnaden mellan värdet i redovisningen och ett lägre skattemässigt värde tas upp som en reserv

Läs mer

Fråga om ett skepp gått i internationell trafik enligt det nordiska skatteavtalet. Förhandsbesked om inkomstskatt.

Fråga om ett skepp gått i internationell trafik enligt det nordiska skatteavtalet. Förhandsbesked om inkomstskatt. HFD 2018 ref. 83 Fråga om ett skepp gått i internationell trafik enligt det nordiska skatteavtalet. Förhandsbesked om inkomstskatt. Artiklarna 3 punkt 1 h), 15 punkt 3 samt 31 punkt 3 i det nordiska skatteavtalet,

Läs mer

Rättsföljden i skatteflyktslagen. Stockholm 2013-05-06

Rättsföljden i skatteflyktslagen. Stockholm 2013-05-06 Rättsföljden i skatteflyktslagen Stockholm 20-05-06 lagtext & förarbeten Skatteflyktslagen 998 - : Rättsföljden 2 Vid fastställandet av underlag (för att ta ut kommunal och statlig inkomstskatt) ska hänsyn

Läs mer

54 Beslut om särskild inkomstskatt

54 Beslut om särskild inkomstskatt Beslut om särskild inkomstskatt, Avsnitt 54 1 54 Beslut om särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL 54.1 Inledning I 54 kap. SFL finns bestämmelser om beslut om särskild inkomstskatt. Kapitlet innehåller

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 21 mars 2014 KLAGANDE HSB Bostadsrättsförening Ektorpshöjden i Nacka, 769607-4256 Ombud: AA HSB Stockholm 112 84 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART CPG Service & Security Norden AB, 556757-0626 Ombud: AA Concrete International

Läs mer

HFD 2014 ref 25. Lagrum: 44 kap. 21 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 25. Lagrum: 44 kap. 21 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 25 Vid arvskifte efter en i Danmark bosatt person har anskaffningsvärdet för tillskiftade aktier bestämts med bortseende från att dödsboet där har beskattats som om det avyttrat aktierna till

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244)

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244) 2018 ref. 16 Skatteförfarandelagens regler om rätt till ersättning för kostnader har inte ansetts tillämpliga i ett mål om återkallelse av ett godkännande som skattebefriad förbrukare enligt energiskattelagen.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 20 mars 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPARTER 1. AA 2. BB Ombud för båda: Staffan Andersson Bird & Bird Advokat KB Box 7714 103 95

Läs mer

TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Omtentamen 2017-10-27, höstterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

Dubbelpaketering av fastighet- en analys av mål 3329-11

Dubbelpaketering av fastighet- en analys av mål 3329-11 Dubbelpaketering av fastighet- en analys av mål 3329-11 Författare Axel Tidman Fuchs Handledare Jan Kellgren Vårterminen 2015 Högre kurs i företagsskatterätt 747a06 Affärsjuridiska programmen, Linköpings

Läs mer

9 kap. 17 och 10 kap. 8 kommunallagen (1991:900) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 8 november 2016 följande dom (mål nr ).

9 kap. 17 och 10 kap. 8 kommunallagen (1991:900) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 8 november 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 72 Den omständigheten att revisionsberättelsen saknat ett ställningstagande i frågan om ansvarsfrihet bör beviljas eller inte har inte medfört att kommunfullmäktiges beslut i ansvarsfrihetsfrågan

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 4 inkomstskattelagen (1999:1229), lag (1995:575) mot skatteflykt

HFD 2016 Ref kap. 4 inkomstskattelagen (1999:1229), lag (1995:575) mot skatteflykt HFD 2016 ref. 61 Lagen mot skatteflykt har ansetts tillämplig när andelsägaren i ett fåmansföretag genom ett visst förfarande överlåtit aktierna i företaget till närstående och placerat försäljningsintäkten

Läs mer

4 kap. 9, 13, 14, 15, 16 och 19 taxeringslagen (1990:324) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 november 2016 följande dom (mål nr 24-16).

4 kap. 9, 13, 14, 15, 16 och 19 taxeringslagen (1990:324) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 november 2016 följande dom (mål nr 24-16). HFD 2016 ref. 73 Skatteverket kan inte inom ramen för en omprövning på begäran av den skattskyldige fatta ett beslut som i förhållande till såväl tidigare beslut som den skattskyldiges yrkanden är till

Läs mer

HOGSTA FORVALTNINGSDONiS

HOGSTA FORVALTNINGSDONiS HOGSTA FORVALTNINGSDONiS DOM meddelad i Stockholm den 27 september 2017 KLAGANDE MOTPART Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

Martha Gurmu, Fysioterapeuterna. Annika Nordqvist, Grant Thornton Sweden AB. Ämne: Kammarrättens i Göteborg dom avseende upplåtelse av etableringsrätt

Martha Gurmu, Fysioterapeuterna. Annika Nordqvist, Grant Thornton Sweden AB. Ämne: Kammarrättens i Göteborg dom avseende upplåtelse av etableringsrätt MEMO Till: Från: Martha Gurmu, Fysioterapeuterna Annika Nordqvist, Grant Thornton Sweden AB Ämne: Kammarrättens i Göteborg dom avseende upplåtelse av etableringsrätt Skattekonsulter Grant Thornton Sweden

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 15 maj 2017 KLAGANDE OCH MOTPART Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA Ombud: Advokat Börje Leidhammar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 december 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 23 januari 2013 i mål

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lennart Hamberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lennart Hamberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-20 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lennart Hamberg samt justitierådet Dag Mattsson Genomförande av CFC-regler i EU:s direktiv mot

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 17 november 2015 i

Läs mer

Fördelning av vinster till fasta driftställen

Fördelning av vinster till fasta driftställen SKATTENYTT 2006 231 Av Mikael Hall Fördelning av vinster till fasta driftställen 1 Inledning 1 I augusti 2004 publicerade OECD:s (Organisation for Economic Co-operation and Development) Committee on Fiscal

Läs mer

40 kap. 15 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 3 mars 2016 följande dom (mål nr ).

40 kap. 15 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 3 mars 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 16 Utgiften för att förvärva det bestämmande inflytandet över ett underskottsföretag enligt bestämmelserna om beloppsspärr har ansetts innefatta ersättning i form av andelar i det förvärvande

Läs mer

Sida 1 av 5 Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2012 ref. 40 Målnummer: 674-11 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-07-10 Rubrik: Lagrum: När kupongskatt har tagits ut för en utländsk kapitalförsäkring får avkastningsskatten

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning

Läs mer

Lagprövning i Skatterättsnämnden

Lagprövning i Skatterättsnämnden 871 Eleonor Kristoffersson Lagprövning i Skatterättsnämnden Skiktgränsen för statlig inkomstskatt Den 7 juli 2014 genomförde Skatterättsnämnden en lagprövning enligt 12 kap. 10 regeringsformen (1974:152)

Läs mer

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2019 ref. 7 Kontinuiteten i beskattningen enligt reglerna om kvalificerade fusioner ska ges företräde framför beskattningsordningen för privatbostadsföretag. Förhandsbesked om inkomstskatt. 37 kap.

Läs mer

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt HFD 2015 ref 48 Överlåtelse av fastighet till aktiebolag mot ersättning som understiger taxeringsvärdet har behandlats som gåva vid inkomstbeskattningen. Denna bedömning påverkas inte av utgången i stämpelskattemålet

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 15 april 2016 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 15 april 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 25 En svensk värdepappersfond har ansetts ha skatterättslig hemvist i Sverige vid tillämpning av ett skatteavtal, trots att den inte är föremål för någon beskattning här. Artikel 4.1 i bilagan

Läs mer

Förhandsbesked om inkomstskatt. 44 kap. 13 och 14, 48 kap. 2, 4 och 7 samt 52 kap. 2 och 3 inkomstskattelagen (1999:1229)

Förhandsbesked om inkomstskatt. 44 kap. 13 och 14, 48 kap. 2, 4 och 7 samt 52 kap. 2 och 3 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 72 Avyttring av bitcoin omfattas av bestämmelsen i 52 kap. 3 inkomstskattelagen om kapitalvinst vid avyttring av andra tillgångar än personliga tillgångar och omkostnadsbeloppet ska därmed

Läs mer