Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Staffanstorps kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Staffanstorps kommun"

Transkript

1 FÖRFATTNING Antagen av kommunfullmäktige 174/04 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Staffanstorps kommun Innehållsförteckning Definitioner och förkortningar 1 Förord 2 Beskrivning av kommun 3 Mål för kommunen 3.1 Förebyggande mål 3.2 Mål för räddningstjänsten 4 Förebyggande verksamhet 4.1 Allmänt 4.2 Tillsyn 4.3 Utbildnings/rådgivning/information 4.4 Plan- och byggärenden 4.5 Brandfarlig vara 4.6 Varning/information 4.7 Sotning (rengöring och brandskyddskontroll) 5 Kommunens räddningstjänst 5.1 Resurser 5.2 Kompetens 5.3 Förmåga 5.4 Samverkan 5.5 Övningsverksamhet 5.6 Alarmering 5.7 Vatten för brandsläckning 5.8 Beslut under och efter räddningsinsats 5.9 Räddningstjänst vid höjd beredskap

2 2(17) Definitioner och förkortningar LSO Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Förordningen Förordningen om skydd mot olyckor (2003:789) NCO SRV LBE VMA HLR Hög riskmiljö Risk Nationellt centrum för erfarenhetsåterföring från olyckor. Statens räddningsverk Lagen om brandfarliga och explosiva varor Viktigt meddelande allmänheten Hjärt- och lungräddning Begrepp vid rökdykning när det är besvärliga förhållanden, till exempel stora lokaler som är svårorienterade. En sammanvägning av konsekvens och sannolikhet. Höjd beredskap Höjd beredskap är antingen skärpt beredskap eller högsta beredskap. Regeringen får besluta om höjd beredskap när: 1 Sverige är i krig 2 Sverige är i krigsfara 3 Det råder utomordentliga förhållanden som är föranledda av att: a. det är krig utomlands b. Sverige har varit i krig c. Sverige har varit i krigsfara Typskada Den skada som en 250 kilos minbomb förorsakar om den exploderar i en byggnad: - ingångarna och reservutgångarna till underliggande skyddsrum blockas av rasmassorna - människor i skyddsrummen överlever explosionen (skyddsrummet intakt) - ventilationen i skyddsrummen måste stängas på grund av att brand utbryter i rasmassorna.

3 3(17) Styrkechef Instatschef Brandingenjör Räddningschef i beredskap Nivå 1 befäl Nivå 2 befäl Nivå 3 befäl Leder en grupp brandmän; vanligtvis fyra stycken Leder styrkor; vanligen 1-5 styrkor Samordnar om det är större olyckor med flera insatschefer eller om insatsen behöver speciell kompetens. Övergripande ansvar i regionen, tar strategiska beslut vid omfattande eller långvariga insatser. Räddningsledare (styrkechef) för 1 insatsstyrka Räddningsledare som leder 2-5 insatsstyrkor Räddningsledare som leder 5 eller flera insatsstyrkor 1 FÖRORD Kommunstyrelsen är räddningsnämnd; både för räddningstjänsten och förebyggande verksamhet. Lagen om skydd mot olyckor, som gäller från 1/1 2004, ställer betydligt större krav på den enskilde och på kommunen än vad den förra lagstiftningen gjorde. Lagen delar upp räddningsinsatser i - Statlig räddningstjänst (fjällräddning, flygräddning, sjöräddning, efterforskning av försvunna personer, miljöräddningstjänst till sjöss och räddningstjänst vid utsläpp av radioaktiva ämnen) samt - Kommunal räddningstjänst (övrigt). Enligt 3 kap, 3 och 8, Lagen om skydd mot olyckor, skall det för varje kommun finnas ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst. Detta handlingsprogram skall antas av kommunfullmäktige för varje ny mandatperiod.

4 4(17) I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser samt vilken förmåga kommunen har och avser att skaffa sig för att göra sådana insatser. Förmågan skall redovisas såväl med avseende på förhållandena i fred som under höjd beredskap. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras. SAMRÅD Samråd har skett med: Försvarsmakten P7 Länsstyrelsen Räddningsnämnden i Burlövs kommun Räddningsnämnden i Kävlinge kommun Räddningsnämnden i Lomma kommun Räddningsnämnden i Lunds kommun Räddningsnämnden i Svedala kommun Polismyndigheten i Skåne Stadsbyggnadskontoret i Staffanstorps kommun Sjukvården i Region Skåne 2 BESKRIVNING AV KOMMUNEN Med risk menas en förnuftig sammanvägning mellan sannolikheten för att en olycka/skada inträffar och konsekvenserna av denna händelse. I Staffanstorps riskanalys har riskobjekten inventerats och värderats; i första hand för att skapa ett underlag i arbetet med att minska riskerna. Riskanalysen skall bl a leda till en samlad bild av riskerna i kommunen för akut skadeverkan på människor, miljö och egendom. Många av riskerna är inte unika för Staffanstorps kommun, utan snarare allmängiltiga företeelser i ett allt sårbarare samhälle. Exempel på detta är att våra vägar trafikeras alltmer av rullande lager med farligt gods samt terrorangreppen som också ger en ökande hotbild.

5 5(17) De största riskerna i Staffanstorps kommun bedöms vara: - Trafikolyckor med fastklämda personer. - Bostadsbrand i hus med öppna planlösningar där rök- och brandspridning får ett mycket snabbt förlopp. - Brand i något av kommunens daghem där många små barn samtidigt är samlade och där en organiserad utrymning kan bli svår att snabbt genomföra. - Brand i Rådhuset där kommunens centrala administration är samlad och slås ut. - Brand på Pilegården, Magnoliagården eller i någon annat av kommunens verksamheter där det vistas personer som är svårrörliga eller sängliggande. - Farligt gods transporter. Staffanstorps kommun passeras av många transporter till följd av kommunens geografiska läge; lastbilstransporter och järnvägstransporter är några exempel. 3 MÅL FÖR KOMMUNEN Det nationella mål som lagen anger är att bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett, med hänsyn till de lokala förhållandena, tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Räddningstjänsten skall planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt. Det övergripande målet för Staffanstorp kommun är att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljön och se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt, utan att andras ansvar inskränks, verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder. Brand och olycksriskerna skall fortlöpande minskas. Detta skall särskilt gälla på människor, miljö och oersättliga värden. Detta mål skall nås genom samarbete mellan kommunens olika avdelningar, näringsliv, organisationer, andra samhällsorgan och andra kommuner. Ansvarig chef bär ansvaret för säkerheten inom sitt område. Säkerhetsarbetet skall dessutom inriktas så att invånarna genom ökad riskmedvetenhet och kunskap själv i högre grad kan verka för sin egen säkerhet.

6 6(17) Säkerhetsarbetet skall i första hand verka för att olyckor förhindras. I andra hand skall skyddsinriktade åtgärder i förväg begränsa konsekvenserna av olyckor. När olyckor inträffar skall ett snabbt och effektivt ingripande kunna ske för att begränsa konsekvenserna. I den riskinventering som redovisats ovan prioriterar kommunen trafikolyckorna och bränder i bostäder och vårdanläggningar. Kommunen skall, genom egenkontroll, följa upp och utvärdera den egna verksamheten en gång om året. Kontrollen skall rapporteras till räddningsämnden. 3.1 Förebyggande mål I lagen om skydd mot olyckor anges att kommunen skall vidta åtgärder för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt, utan att andras ansvar inskränks, verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder. Målet för den förebyggande verksamheten i Staffanstorp kommun är att minimera antalet bränder och andra olyckor genom tillsyn, utbildning och information. Syftet med kommunens övriga säkerhetsarbete är att verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar och skador. Genom en god planering skall kommunen förhindra eller minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet, egendom, ekonomi och miljö. 3.2 Mål för räddningstjänsten Räddningstjänsten skall nå 94 % av befolkningen inom 10 minuter med styrkor som kan utföra rökdykning. Räddningstjänsten skall vara väl övad och utrustad för att, i samarbete, med övriga organ uppfylla den gyllene timman som innebär att skadade vid trafikolyckor skall vara losstagna och ivägtransporterade till sjukhus inom en timma. Räddningstjänsten skall, i väntan på förstärkningar från den samlade räddningstjänsten i Skåne, vara väl övad i ingripanden mot Farligt gods.

7 7(17) 4 FÖREBYGGANDE VERKSAMHET 4.1 Allmänt Varje enhet och bolag äger sitt eget ansvarsområde enligt LSO samt tillser att personalen har erforderlig kompetens och utbildningsnivå. Räddningstjänsten skall kunna erbjuda utbildning, information och rådgivning. I kommunen finns en Analysgrupp, bestående av ledande politiker och tjänstemän. Därunder en Central riskhanteringsgrupp, bestående av deltagare från kommunens olika enheter, vilka träffas regelbundet för att inventera risker samt de konsekvenser dessa risker kan få. All skolungdom skall ha grundläggande förmåga att hantera bränder och olyckor. Denna utbildning skall ges av räddningstjänsten till eleverna i år 2, 5 och Tillsyn Den förebyggande verksamheten skall vara så ordnad att tillsyn görs om det finns misstankar om brister i brandskyddet. Kommunen har meddelat att fastighetsägarna skall lämna in den skriftliga redogörelsen för detta senast den 1 januari Arbetet skall följa Statens Räddningsverks föreskrifter enligt modellen för systematiskt brandskyddsarbete. Kompetens enligt punkt 5.2 gäller. Brandskyddsenheten, som består av två stf räddningschefer och en brandinspektör, svarar för tillsyn samt handlägger tillstånd av brandfarliga och explosiva varor. Enheten medverkar genom konsultationer, råd och anvisningar till allmänhet och företag i det brandskyddsförebyggande arbetet i kommunen. Enheten svarar också för den riskinventering och det riskanalysarbete som ligger till grund för det förebyggande arbetet samt insatsplanering och utbildningsbehov. Tillsyn och inlämning av skriftlig redogörelse följer Statens Räddningsverks föreskrifter. Inlämning av skriftlig redogörelse skall göras med intervallerna ett (1) till tre (3) år beroende på hur helhetsbilden av hur brandskyddet i byggnaden, anläggningen eller verksamheten hänger ihop med avseende på bl a teknik, organisation och utrymning.

8 8(17) Vid tillsyn på företagen skall samtidigt de insatsplaner som gjorts på samtliga objekt revideras. Utöver detta skall tillsyn göras efter en räddningsinsats eller tillbud som kommer till kommunens kännedom. Förteckning över objekt som skall lämna in skriftlig redogörelse samt utryckningsrapporter skall, för tillsynsverksamheten, finnas lätt tillgänglig. För tillsyn enligt LSO Kap 2 4 skall samverkan ske med andra berörda myndigheter. Detta gäller särskilt andra kommunala myndigheter. Register över rengöring och brandskyddskontroll föres av kommunens skorstensfejarmästare. 4.3 Utbildning/rådgivning/information Enligt LSO Kap 3 2 skall kommunen genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt denna lag. Räddningstjänstens personal skall kunna svara för adekvat information inom sitt verksamhetsområde. Kommunens hemsida och kommunsidorna i Spegeln skall utnyttjas aktivt för att sprida information. Den personal som skall göra tillsyn skall ha genomgått Räddningsverkets utbildning Tillsyn och olycksförebyggande verksamhet kurs A eller motsvarande äldre utbildning (förebyggande 1). När möjlighet ges skall personalen genomgå kurs B. Det systematiska brandskyddsarbetet innebär ett utbildningsbehov som skall täckas av räddningstjänstens instruktörer. Den grupp med personal som arbetar med förebyggande arbete inom Skåne Mitt (Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp och Eslöv) skall med jämna mellanrum träffas och utbyta erfarenheter och vid behov dra nytta av varandras resurser. 4.4 Plan- och byggärenden Säkerhetsarbetet skall komma in tidigt i planarbetet genom samverkan mellan räddningstjänsten, säkerhetsgruppen och Stadsbyggnadskontoret i plan- och byggärenden.

9 9(17) 4.5 Brandfarlig vara Tillståndärenden för hantering av brandfarlig vara, enligt Lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE), hanteras av kommunens MOS-nämnd, vilken delegerat ärenden till räddningschef, stf räddningschef och brandinspektör. Tillsyn över hanteringen av brandfarlig vara enligt LBE utföres av kommunens räddningstjänst. 4.6 Varning/information Enligt Lagen om skydd mot olyckor, kap 1, 7, skall upplysning om hur allmänheten skall varnas och informeras vid allvarliga olyckshändelser ges minst fyra gånger årligen genom hushållsinformation. Information om vilken förmåga som finns att göra räddningsinsatser, lämnas av räddningstjänsten, kommunens hemsida samt kommunstyrelsen. Vid olyckor som resulterar i utsläpp av giftiga eller brännbara gaser, utsläpp av radioaktiva ämnen, spridning av giftiga gaser från bränder e dyl skall allmänheten informeras och varnas med hjälp av kommunens utomhuslarm. Dessutom skall meddelande genom Sveriges Radios försorg sändas i Radio Malmöhus (P4). Signalen som ges i utomhuslarm kallas "VIKTIGT MEDDELANDE". Signalen består av upprepade 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders paus emellan och betyder att allmänheten omedelbart skall gå inomhus, stänga dörrar och fönster och ventilationen. Därefter kommer meddelande att ges på Sveriges rikskanaler och på Radio Malmöhus (P4). Utomhuslarmet består av 10 utomhustyfoner, utplacerade i Staffanstorp, Kyrkheddinge och Hjärup. 4.7 Sotning (rengöring och brandskyddskontroll) Staffanstorp kommun tillämpar frister för rengöring enligt Räddningsverkets allmänna råd 2004:5, temperaturklass +50 C. Kommunen tillåter egenrengöring/sotning efter skriftlig ansökan från enskild fastighetsägare om detta kan ske på ett ur brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Ansökan behandlas av Ks Au, vilken vidaredelegerat ärendet till räddningschef och stf räddningschef.

10 10(17) Den andra rengörningen utförs av kommunens skorstensfejarmästare som skall föra det register kommunen måste ha för att kunna kontrollera att sotningen utförs med de intervaller som beslutats. Brandskyddskontroll utföres av teknikerutbildad personal från det företag kommunen anlitar. Brandskyddskontrollen sker enligt räddningsverkets föreskrifter 2003:11. Råd och anvisningar samt uppgift om sotningsfrister lämnas av kommunens skorstensfejare eller av räddningstjänsten. 5 KOMMUNENS RÄDDNINGSTJÄNST 5.1 Resurser Kommunstyrelsen är räddningsnämnd. Kommunens resurser består av: 1. En räddningschef, två ställföreträdande räddningschefer, personal som kan göra tillsyn och service samt administrativ personal. 2. Räddningsstyrkan består av totalt 4 insatschefer, 8 styrkechefer deltid, och 16 deltidsanställda brandmän, vilka är fördelade på 4 grupper som har beredskap var fjärde vecka med en inställelsetid om fem minuter dygnet runt. 3. Styrkan består av 1 insatschef, 2 styrkechefer deltid och 4 brandmän 4. En regional operativ stab bestående av stabschef med personal som ställer sig till insatschefens förfogande. Den operativa staben disponerar regionalt ledningsfordon. 5. Regional brandingenjör (VBI). 5.2 Kompetens Räddningskårens personal skall ha lägst den kompetens som redovisas nedan.

11 11(17) Räddningschef bör förutom allmänna ledaregenskaper vara kunnig i brand- och olycksförebyggande frågor och skall ha kompetens att få vara insatschef. Personal som skall göra tillsyn skall ha genomgått Räddningsverkets kurs A för tillsyns- och olycksförebyggande arbete, 6 poäng eller förebyggande 1. När möjlighet ges skall denna personal genomgå kurs B, 10 poäng. Insatschef skall ha genomgått Räddningsverkets kurs B för räddningsledning, 9 poäng eller brandmästarutbildning. Styrkechef heltid och deltid skall ha genomgått Räddningsverkets kurs A för räddningsledning, 6 poäng eller brandförmansutbildning. Brandman skall ha Räddningsverkets brandmansexamen eller ha motsvarande kompetens. Brandingenjör skall ha brandingenjörsexamen enligt högskoleförordningen (1993:100) och Räddningsverkets påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer samt bedriva tillsyn i mer komplicerade objekt. Styrkechef får ersätta insatschef vid semester, sjukdom eller annan oplanerad frånvaro under den tid som erfordras för att anskaffa ersättare. 5.3 Förmåga Räddningsstyrkan i Staffanstorp skall kunna utföra livräddningsinsatser med rökdykare mot all bostadsbebyggelse inom kommunen. Utrymning från flerfamiljshus skall i första hand ske med hjälp av rökdykare och det ordinarie trapphuset. Hävare eller maskinstege skall alltid larmas vid bränder i fastigheter där dessa kan behövas; larmas från Lund eller Lomma via SOS Alarm AB. Styrkan skall samtidigt kunna göra både utvändig och invändig livräddning/släckning med rökdykare mot bostäder och industrier. Styrkan skall kunna göra livräddande insatser vid kemikalieolyckor i väntan på materielförstärkning från de av Skånekommunerna samägda resurserna samt från Räddningsverkets materieldepå.

12 12(17) Styrkan skall, med specialutrustning, kunna ta loss fastklämda personer vid trafikolyckor, säkra fria luftvägar, stoppa blödningar samt förebygga chock. Insatstiderna är 10 minuter i Staffanstorps tätorter. För att kunna hålla insatstiderna i Hjärup, anlitas Lomma resp Lunds räddningstjänster genom avtal. 94 % av kommunens invånare nås av räddningstjänsten inom 10 minuter och 6 % inom 20 minuter. Uthållighet vid större insatser uppnås genom samarbete med de övriga räddningstjänsterna i Skåne.

13 13(17) 5.4 Samverkan Räddningstjänsten i Staffanstorp samverkar främst med grannkommunerna i Skåne Mitt (Kävlinge, Lomma, Lund, Eslöv) samt även med Svedala och därefter med den samlade räddningstjänsten i Skåne. Nivå 2 och 3 befäl tillförs från både Lomma och Lund. Samverkan sker även genom en gemensam strategisk funktion; Räddningschef i beredskap (RCB), i område Syd. Skånes kommunala räddningstjänster har sedan många år en väl etablerad och fungerande samverkan. Syftet med gränslös samverkan över kommungränserna är att öka tryggheten och säkerheten för Skånes ca 1,1 miljoner invånare, för näringslivet och för alla de som besöker länet. Varje kommun klarar av vardagsolyckorna, men vid större olyckor och extraordinära händelser måste samverkan ske. I Skåne finns tre primära samverkansområden för räddningstjänst: Nordost består av Kristianstad, Hässleholm, Perstorp, Östra Göinge, Osby och Bromölla Nordväst består av Helsingborg, Bjuv, Båstad, Höganäs, Ängelholm, Klippan, Lands krona, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Syd består av Malmö, Burlöv, Trelleborg, Vellinge, Lomma, Lund, Staffanstorp, Svedala, Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn, Eslöv, Hörby, Höör och Kävlinge. Samverkan startar redan på planeringsstadiet. Samarbetet i Skåne har kommit en bra bit på väg med t.ex. gemensam uppbyggnad av strategiska staber vid larm/räddningscentralerna i Malmö, Helsingborg och Kristianstad, samt av tre operativa staber med mobila ledningsenheter stationerade i Lund, Helsingborg och Kristianstad. Dessa ledningsenheter bemannas med stabspersonal från räddningstjänsterna i respektive område. Gemensamma resurser för kemikalieolyckor finns inom länet med bl a kemskyddsenheter stationerade i Malmö och i Perstorp. För vattendykarinsatser finns fullständiga enheter i Helsingborg och Malmö och kompletterande resurser i Ystad och Trelleborg.

14 14(17) Utöver detta förekommer resurssamverkan avseende storskalig släckutrustning, djurlivräddning, oljebekämpning och underhållstjänst mm. Skånes 33 kommuner betjänas idag av 3 larm- och ledningscentraler; Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Administrativt förekommer olika samarbetsformer inom länet med kommunalförbund och civilrättsliga avtal för räddningstjänstverksamhet och kommunal krishantering. Avtal redovisas i bilaga Övningsverksamhet Räddningspersonalen skall övas så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt. Gemensamma övningar skall planeras av insatschef och omfatta insatser på större industrier. Gruppvisa övningar med deltidspersonalen skall planeras i samråd med de deltidsanställda styrkecheferna. Övningsplaneringen innefattar fem typer av övningar enligt nedan: Övning Lagstadgade, obligatoriska övningar Temaövningar Behovsövningar Objektsövningar Insats- och samverkansövningar Exempel Rökdykning Vätskebrandsläckning Förarutbildning Företagsbesök Trafikolycka, samövningar med andra kårer Tidsåtgången vid varje tillfälle skall vara tilltagen så att det för övningen uppställda målen uppnås. För att vidmakthålla och utveckla kompetens och förmåga krävs att varje deltidsbrandman övar cirka 50 timmar årligen.

15 15(17) 5.6 Alarmering Den ingående alarmeringen samt utalarmering av räddningsstyrkor och larmning från automatiska brandlarm sköts av SOS Alarm AB. När larmnumret 112, vid en telestörning, inte längre fungerar inom Staffanstorps kommun skall allmänheten hänvisas till Räddningstjänsten i Staffanstorp som då bemannas. Detta skall kommuninnevånarna informeras om minst en gång årligen. 5.7 Vatten för brandsläckning Vattenförsörjningen för räddningsinsatser skall anordnas dels med brandpostnät och dels med tankbil. Inom tätorterna Staffanstorp och Hjärup skall finnas brandposter anslutna till kommunens vattennät. Brandpostnätets kapacitet och utformning skall följa Svenska vatten- och avloppsföreningens anvisningar. Brandposternas placering skall bestämmas i samråd med räddningschefen. Jourhavande insatschef skall underrättas när brandpost avstängs och åter öppnas. Brandposter skall utmärkas, av Markteknik, och hållas lätt tillgängliga samt i brukbart skick. Kontroll och länspumpning av brandposter inför vintern skall utföras av Markteknik. 5.8 Beslut under och efter räddningsinsats Avslut av räddningstjänst skall redovisas på särskild blankett och bifogas utryckningsrapporten. Ingrepp i annans rätt samt beslut om tjänsteplikt skall skriftligt dokumenteras. När en räddningsinsats är avslutad skall olyckan undersökas av insatschefen för att i skälig omfattning klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen genomförts. Vid större händelser utreds olyckan eller branden av Statens haveriutredning respektive Polisens brandorsaksutredare.

16 16(17) 5.9 Räddningstjänst vid höjd beredskap Typskadan utgör grund för kommunens bedömning av resursbehovet för räddningstjänsten under höjd beredskap. Typstyrkan utgör det resursbehov som erfordras för räddningsinsats vid en typskada. Räddningstjänsten skall, efter mobilisering vid höjd beredskap, ha en omedelbar förmåga att samtidigt kunna genomföra räddningsinsatser vid tre skadeplatser som ger tre typskador inom kommunen. Vid dimensionering av antalet räddningsstyrkor är utgångsvärdet beredskap i tvåskift. Hänvisningar Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Förordning om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) Statens räddningsverks föreskrifter om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll (SRVFS 2003:11) Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om rengöring (sotning) (SRVFS 2004:5) Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskyddskontroll (SRVFS 2004:6) Svenska Kommunförbundets Cirkulär 2004:20

17 17(17) AVTAL Bilaga 1 Avtal om anslutning till alarmeringscentral SOS Alarm AB Avtal om hjälp vid räddningstjänst M4-regionen Avtal om räddningstjänst 10 kommuners samverkan Avtal om gemensam befälsberedskap Avtal vid fara för förmodat eller inträffat flyghaveri Sturupsorganisationen Avtal om ledningsfordon i räddningstjänsten Avtal om miljöskyddsbil för sydvästra Skåne Principöverenskommelse Byggnads- och reparationsberedskapen BRB Avtal mellan Staffanstorps kommun och Staffanstorps Civilförsvarsförening Dokumentet RIKTLINJER FÖR HANTERING AV SOTNINGSFRÅGOR som samtidigt antogs av kf 174/05 hänvisas till akten dnr

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun

Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun 2011-2014 Förebyggande verksamhet och Räddningstjänst inom Vimmerby kommun. 1. Förord Lagen delar upp

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017 Företagsklimatet i stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Plan för myndighetsutövning

Plan för myndighetsutövning Plan för myndighetsutövning 2020-2023 Plan för myndighetsutövning Sävsjö räddningstjänst Antagen av Kommunstyrelsen yyyy-mm-dd Innehåll Inledning... 3 Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 4 Organisation

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Lag och förordning om skydd mot olyckor. En sammanfattning

Lag och förordning om skydd mot olyckor. En sammanfattning Lag och förordning om skydd mot olyckor En sammanfattning Lag om skydd mot olyckor 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och OKQ8 AB RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som innebär vissa risker för

Läs mer

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Antagen av räddningschefen 2014-12-22 Information till allmänheten Inledning Lag

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa Orsa kommun Handlingsprogram för skydd mot olyckor Antagen av kommunalfullmäktige 2011-11-28 INNEHÅLL Förkortningar och definitioner... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda:

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: 1 av9 Bilaga 1. Avtal Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: Mellan Gislaveds och Gnosjö kommuner avseende gemensam ledningsorganisation.

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER APRIL 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på april 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-april 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor; SFS 2008:1220 Utkom från trycket den 12 december 2008 utfärdad den 27 november 2008. Regeringen föreskriver

Läs mer

BJUVS KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän. BROMÖLLA KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän

BJUVS KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän. BROMÖLLA KOMMUN 2006 Bilbälten - allmän BJUVS KOMMUN 2006 Mätplats: Bjuv N. Storg 3 8/9 kl 1100-1300 11/9 kl 0730-0930 Bjuv Kvarng/Sjukhusv 8/9 kl 1100-1400 11/9 kl 0730-0930 Föraren Man 458 341 799 105 111 216 563 452 1015 81,3 75,4 78,7 Kvinna

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF MSB-1.4 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 () Ert datum Er referens Utbildning, övning och beredskap Verksamhetsställe Sandö Enhetschef Tomas Ljunglund 010-240 2107 Tomas.ljunglund@msb.se Myndigheten

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Rutin för befäl inom RäddSam F

Rutin för befäl inom RäddSam F Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den AB RäddSam F-möte 2014-02-25 2014-02-04 www.raddsamf.se Rutin för befäl inom RäddSam F Syfte Denna rutin fastställer vilka befogenheter

Läs mer

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-25 38 Dokumentet Brandsäkerhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram

Läs mer

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Upprättad 2018-01-16 av Räddningstjänsten Finspång 1 Innehåll Bakgrund..

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

Företagsamheten Skåne län

Företagsamheten Skåne län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Skånes vattenförsörjning

Skånes vattenförsörjning Skånes vattenförsörjning Skånes förutsättningar Mälaren vs Ringsjön Skånes förutsättningar Göta Älv vs Helge å Skånes förutsättningar, Rullstensåsar i Mellansverige Skånes förutsättningar- Våra åsar består

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Skåne län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Skåne län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Skåne län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (183) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB

Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Antagen av kommunstyrelsen i Tranås 2010-12-20, 196. SB Kommunens plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Farlig verksamhet Då Carpenter

Läs mer

Räddningstjänstens operativa förmåga

Räddningstjänstens operativa förmåga Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Räddningstjänstens operativa förmåga Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänst 2017-2021 1 Räddningstjänstens operativa förmåga Inledning Operativ förmåga

Läs mer

Får vi störa en liten stund med viktig information?

Får vi störa en liten stund med viktig information? CREATING PROGRESS Får vi störa en liten stund med viktig information? Information om verksamheten vid Scana Steel Björneborg AB, om säkerhetsarbetet, risker och hur allmänheten ska agera i händelse av

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 OCH TILLSYNSPLAN 2012-2014 Räddningstjänsten 2012-08-03 Kommunstyrelsen 2012-10-10 198 Dokumentet Brandförebyggande

Läs mer

Företagsamheten 2018 Skåne län

Företagsamheten 2018 Skåne län Företagsamheten 2018 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser 1 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser Antagen av kommunfullmäktige 2 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 4 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-04-12 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-08-17 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus 1 2018-10-10 Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus Bakgrund Inledning Enligt 3 kap 6 i förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) ska kommunen ta fram en plan för räddningsinsatser

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Avesta SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Fagersta Långshyttan Norberg Hedemora Horndal Fors Postadress: Axel Johnsons väg 70 774 34 AVESTA Tfn: 0226-64 58 00 E-post: sdr@avesta.se Hemsida: wwww.sdrf.nu

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-09-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-09 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-08-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013 FEBRUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på februari 2014 samt en jämförelse mot februari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-11-16 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Regionalt samarbete för säkert vatten. Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018

Regionalt samarbete för säkert vatten. Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018 Regionalt samarbete för säkert vatten Magdalena Lindberg Eklund, utredningsstrateg Sydvatten 25 april 2018 Vattenbrist i Skåne Uppmärksammades 1930-40 talen Vombverket (1949) Vombsjön Ringsjöverket (1963)

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling RAPPORT Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling RAPPORT Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-08-16 1 (14) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne Utveckling

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och Akzo Nobel Industrial Finishes RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som

Läs mer

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler.

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler. Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Den 1 januari 2004 trädde lagen om skydd mot olyckor (LSO) i kraft och ersatte den tidigare Räddningstjänstlagen. Enligt lagen skall kommunen i brand- förebyggande syfte ansvara

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018 Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-01-22 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige den 2016-02-23 10 1(9) Innehåll... 2 Allmänt... 2 Brandsäkerhet i kommunen uppnås genom... 3

Läs mer

Bilagor till handlingsprogram för skydd mot olyckor Klippans och Åstorps kommuner. Diarenummer: 2014-001271

Bilagor till handlingsprogram för skydd mot olyckor Klippans och Åstorps kommuner. Diarenummer: 2014-001271 Bilagor till handlingsprogram för skydd mot olyckor Klippans och Åstorps kommuner. Diarenummer: 2014-001271 Bilaga 1: Sändlista samt inkomna synpunkter, remissinstanser Myndigheter Länsstyrelsen Skåne,

Läs mer

Plan för räddningsinsats i Vaggeryds kommun

Plan för räddningsinsats i Vaggeryds kommun i Vaggeryds kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2006-01-11 Bilagor ändras av räddningschefen 1. Inledning... 3 2. Organisation... 4 3. Ledning av räddningsinsatser... 4 4. Beredskap för räddningsstyrkor...

Läs mer

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA

ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA Välkommen till ABF Skånes arbetsmiljöutbildningar ABF har en lång erfarenhet av samhälls- och arbetlivsutveckling. En del av detta

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-29 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-01-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-10-26 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Joanna Linde Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-6753223 Joanna.linde@skane.se Utredning Datum 2015-09-17 Bakgrund

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Stora Enso Skoghalls bruk Dnr -2018-000828 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats Stora Enso Skoghalls bruk Enligt

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48

REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48 REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48 Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-13. Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Med kommunfullmäktige

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358 SEPTEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på september 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januariseptember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JULI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juli 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juli 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST 2012-2015

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST 2012-2015 HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST 2012-2015 Innehåll 1 Inledning 1.1 Lagen 2 Den enskildes ansvar 3 Förebyggande mål 3.1 Förebyggande arbete 4 Riskbild 4.1 Räddningstjänstens

Läs mer

Barns hälsa i Skåne. Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård

Barns hälsa i Skåne. Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Barns hälsa i Skåne Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Årsrapport 2017- Insamling av statistik från samtliga BVC i Skåne BARNS HÄLSA Amning Rökfri miljö Övervikt och fetma

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Samarbete om dricksvatten i Skåne

Samarbete om dricksvatten i Skåne Samarbete om dricksvatten i Skåne Behövs en regional dricksvattenstrategi? Enhetsplan 2014 har vi gjort en sån? Finns vattenskyddsområden där det behövs i din kommun? Enhetsplan 2014 har vi gjort en sån?

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i december för Skåne län var 54 270

Antalet utländska gästnätter i december för Skåne län var 54 270 DECEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-december 2013, samt en jämförelse

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER MAJ 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på maj 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-maj 2013, samt en jämförelse över tid. Med

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer