Nordstjärnan 32, Sankt Jörgens skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nordstjärnan 32, Sankt Jörgens skola"

Transkript

1 Detaljplan för fastigheten Nordstjärnan 32, Sankt Jörgens skola Norr, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 9 juli 2015 ENKELT PLANFÖRFARANDE// Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad ÅR" Beslut om granskning av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR" Beslut om tillstyrkan av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR" Antagen av kommunfullmäktige "DAG månad ÅR" " PARAGRAFNUMMER" Laga kraft "DAG månad ÅR" Genomförandetid till och med "DAG månad ÅR" Samråd Antagande Laga kraft

2 Detaljplanen redovisas i följande handlingar Denna planbeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser och illustrationer Utlåtande Kontaktuppgifter Plantekniker Lena Gottschalk Medverkande Medverkande i planarbetet är planarkitekt John Hellman. Innehåll 1. PLANEN I KORTHET SYFTE SAMMANFATTNING PLANFÖRSLAG OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING BEBYGGELSE TRAFIK TEKNISK FÖRSÖRJNING FASTIGHETSINDELNING OCH ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER KONSEKVENSER BEDÖMNING AV MILJÖPÅVERKAN PÅVERKAN PÅ RIKSINTRESSEN MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET NATUR OCH KULTURMILJÖ SOCIALA FÖRHÅLLANDEN PLANENS GENOMFÖRANDE PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BAKGRUND OCH ORGANISATION SERVICE... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. 4.3 RIKSINTRESSEN OCH FÖRORDNINGAR TIDIGARE KOMMUNALA STÄLLNINGSTAGANDEN... 12

3 1. Planen i korthet Detaljplanen upprättas i enlighet med bestämmelserna i Plan- och bygglagen (2010:900). 1.1 Syfte Syftet med detaljplanen är att inom planområdet pröva möjligheten att bygga ut Sankt Jörgens skola i söder på mark som enligt gällande detaljplan inte får bebyggas samt skydda den kulturhistoriskt värdefulla huvudbyggnaden från rivning och förvanskning. 1.2 Sammanfattning Planförslaget innebär att användningen ändras från allmänt ändamål (A) till skola/förskola (S) samt ger möjlighet för den befintliga skolan, Sankt Jörgen, att utöka sina lokaler genom att byggrätten ändras så att det blir möjligt att bygga till huvudbyggnaden med ca 150 m 2 i söder. Delar av befintlig, outnyttjad byggrätt, närmast landborgen, tas bort. Skolbyggnaden som är kvarteret Nordstjärnans äldsta hus är mycket välbevarat och ges både skyddsbestämmelse och varsamhetsbestämmelse för att säkerställa dess kulturhistoriska värde. På skoltomten finns även en elstation som skilj av genom egen användning, teknisk anläggning (E) och ledningarna som hör dit kommer att säkerställs genom u-område. En fjärrvärmeledning som går från Vikingsbergsparken och genom planområdet till Persgatan säkras också genom u-område. 3 (14)

4 Förslag Detaljplanen möjliggör: Skola/förskola Teknisk anläggning Konsekvenser Planens genomförande innebär att skolan kan byggas till i söder för mer ändamålsenliga lokaler för skolans behov. Skyddsbestämmelser i planen hindrar den gamla skolbyggnaden från rivning och förvanskning. Den befintliga elstationen får ett eget användningsområde och befintliga ledningar säkerställs genom u-områden. Stadsbyggnadsförvaltningen har bedömt att planens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 4 kap 34 plan- och bygglagen eller 6 kap 11 miljöbalken. Planeringsförutsättningar Planområdet ligger i Norra Helsingborg, norr om Häsovägen, vid lanborgens fot, nedanför Vikingsbergsparken. Området omfattar hela fastigheten Nordstjärnan 32 som är bebyggd med Sankt Jörgens skola som är en F-6 skola (förskola och årskurs 1-6). Skolan gränsar till Vikingsbegsparken, i öster, till Nyborgsvägen och Pålsgatan i väster samt till fastigheterna Nordstjärnan 26 och 28 i söder. Huvudbyggnaden som är från år 1876 är i bevarandeplan klassad som särskilt värdefull. Byggnaden är i stort behov av upprustning och behöver byggas till för mer ändamålsenliga lokaler. En skolbyggnad i ett plan finns strax norr om huvudbyggnaden med en matsal i en tillbyggnad. Elstationen som finns inom området ligger inte på en egen fastighet. Från elstationen går ledningar som behöver skyddas. Från Vikingsbergsparken och genom planområdet till Pålsgatan finns en fjärrvärmeledning som också behöver skyddas. Man kommer in på skolområdet från Nyborgsvägen och Pålsgatan. Trafiksituationen på dessa gator är tidvis intensiv. Uppmätta dygnsmedelvärd för buller är dba. Skolgården är ca 3950 m 2 utan den nya tillbyggnaden. Den nya tillbyggnaden är tänkt bli 150 m 2 i tre plan. Det finns 285 barn på skolan och då ger det en friyta för utevistelse på ca 13 m 2 /barn. I Vikingsbergsparken har skolan en lokal där förskoleklassen har sin verksamhet och även de andra barnen har aktiviteter i parken. Planstatistik Planområdets area: 4900 m 2 Exploateringsgrad: 1130 m 2 Offentlig service: Skola, 3800 m 2 friyta Antal q-märkta byggnader: 1 4 (14)

5 2 Planförslag 2.1 Områdets disposition och gestaltning Detaljplanen innebär en ändrad användning från allmänt ändamål (A)till skoländamål (S). Byggrätten utökas så att en tillbyggnad blir möjlig på huvudbyggnadens södra gavel. De kulturhistoriska värdena på huvudbyggnaden skyddas genom skyddsbestämmelsen q, som skyddar byggnaden mot rivning och varsamhetsbestämmelsen k, som skall bevara byggnadens kulturhistoriska värde vid renoveringar och ändringar. Från Vikingsbergsparken i öster och genom planområdet fram till Pålsgatan finns en fjärrvärmeledning. Denna ledning skyddas genom ett u-område. Den befintliga elstationen ges en egen användning, teknisk anläggning (E). Ledningarna till elstationen skyddas genom ett u- område. Eftersom det är stor höjdskillnad till gatan vid elstation måste tillfarten till elstationen säkras över skolområdet. 2.2 Bebyggelse Huvudbyggnaden inom området ges en hösta nockhöjd på 13,0 meter och ges skyddsbestämmelsen q för att hindra att byggnaden rivs och varsamhetsbestämmelsen k för att skydda dess kulturhistoriska värde från förvanskning vid ombyggnad och renovering. Envåningsbyggnaderna i norra delen av planområdet ges en högsta nockhöjd på 7,0 meter och elstationen en högsta byggnadshöjd på 3,0 meter. Garaget, som ligger utmed Nyborgsvägen ligger inom område som får bebyggas med garage, uthus, komplementbyggnader och byggnadsdetaljer, får ha en högsta byggnadshöjd på 3,0 meter. Huvudbyggnad från väster Huvudbyggnad från öster Envåningslänga och matsal Nätstation 5 (14)

6 Nya byggnader och tillbyggnader inom planområdet bör utföras långsiktigt hållbara, med miljöanpassade metoder, låg energiförbrukning och sunda material. Planbestämmelser som reglerar bebyggelsen S Skola/förskola Byggnad får inte finnas. Marken får endast bebyggas med mindre del av huvudbyggnad såsom entréparti samt uthus och dylikt till en högsta byggnadshöjd om 3,0 meter. Utöver högsta byggnadshöjd får lekredskap uppföras. Högsta byggnadshöjd Högsta totalhöjd Högsta nockhöjd f 1 Tillbyggnad ska underordnas och anpassas till befintlig byggnad. k q Befintlig byggnad ska vid underhåll och ändring hanteras varsamt och vid behov ersättas med lika material och utförande. Byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och får inte rivas eller förvanskas. Offentlig service Sankt Jörgens skola är en F-6 skola (förskola och årskurs 1-6). Antalet elever som går på skolan är 285. Förskoleverksamheten bedrivs i Trädgårdsmästarvillan i Vikingsbergsparken, öster om planområdet. Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Huvudbyggnaden inom planområdet ingår i bevarandeprogram såsom särskilt värdefull byggnad. Byggnaden, som är kvarterets äldsta hus, är välbevarat och dominerar gatubilden i kvarteret. Därför har byggnaden har fått skyddsbestämmelsen q för att den inte får rivas och varsamhetsbestämmelsen, k, för dess välbevarade exteriör som det gula flamteglet med fogritsar, takgesims i slätputs samt veranda med figursågade detaljer. 2.3 Trafik Planområdet har infart från Pålsgatan som är en lokalgata. Trafiken på Pålsgatan och Nybrovägen är enkelriktad norr ut med markerad cykelbana. Utmed Pålsgatan finns ett garage med en uppställningsplats framför. För övrigt finns inga parkeringsplatser inom planområdet. Kollektivtrafik Flera lokalbussar trafikerar Drottninggatan med hög turtäthet. 6 (14)

7 2.4 Teknisk försörjning Samrådshandling Planområdet är en befintlig skola och har de tekniska lösningar som behövs för verksamhetens behov. Den befintliga elstatonen avskiljs från skolområdet och får ett eget användningsområde, teknisk anläggning (E). Planbestämmelser som reglerar den tekniska infrastrukturen E Tekniska anläggningar. Elstation. u Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar Dagvattenhantering Hela planområdet är antingen bebyggt eller hårdgjort men vid förändringar är det positivt om lokalt fördröjning av dagvatten kan åstadkommas. Avfallshantering Angöring och hantering av avfall är redan ordnat. Vid omdisponering ska avfallsriktlinjer tilllämpas enligt aktuell renhållningsordning för Helsingborgs stad. 2.5 Fastighetsindelning och administrativa bestämmelser Administrativa planbestämmelser Generella bestämmelser som gäller inom hela planområdet: Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vinner laga kraft. Fastighetsindelning Från fastigheten Nordstjärnan 32 ska området för den tekniska anläggningen (elnätstationen) avskiljas genom fastighetsbildning. Möjlighet för ledningshavaren att komma till fastigheten måste säkras genom servitut eftersom det är stor höjdskillnad mellan elnätstationen och angränsande Pålsgatan. Genomförandetid Genomförandetiden är 5 år från den dag detaljplanen vinner laga kraft. 7 (14)

8 3 Konsekvenser 3.1 Bedömning av miljöpåverkan Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer, med vägledning av förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar, att planens genomförande inte kan antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 4 kap 34 plan- och bygglagen respektive 6 kap 11 miljöbalken. En miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning behöver därmed inte genomföras. Konsekvenserna av planförslaget utreds och beskrivs i denna konsekvensbeskrivning. Sammantaget kan konsekvenserna av planens genomförande inte antas medföra betydande miljöpåverkan. 3.2 Påverkan på riksintressen Planområdet ligger inom riksintrese för kulturmiljö (M:K15) för Helsingborgs centrala delar. Riksintresset finns redovisat i MB 3 kap 6. Riksintresset omfattar Helsingborgs centrala delar med motiverringen: Hamn- och industristad med sjöfart och försvar, strategiskt placerad vid den smalaste delen av Öresund och med anor sedan tidigaste medeltid. Staden speglar de många utvecklingsskedena alltifrån den tidigmedeltida högstaden runt den kungliga borgen, den under högmedeltiden framvuxna lågstaden, 1600-talets befästningsstad till det sena 1800-talets och 1900-talets expansiva hamn- och industristad. Det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets stadsbyggande, med kompakta stenstadskvarter, boulevardstråk, platsbildningar, parker och offentliga byggnader. Den sedan 1800-talet successivt utbyggda hamnen och järnvägen med tillhörande byggnader som visar på funktionen som viktig hamn- och även järnvägsstad. Burgna villaområden, arbetarkvarter, industrier och andra arbetsplatser som berättar om stadens sociala och funktionella skiktning. Riksintresse för kulturmiljövård I linje med ovan nämnda riksintresse och bevarandeplan för Drottninggatan och Pålsjö har skydds- och varsamhetsbestämmelse satts på huvudbyggnaden inom planområdet. Planförslaget bedöms inte påverka riksintresset negativt. 3.3 Miljö, hälsa och säkerhet Luftkvalitet Förslagets har ingen påverkan på luftkvaliteten. Vattenkvalitet Aktuellt planområde hör till grundvattenförekomsten Helsingborgssandstenen. Helsingborgssandstenen är ett grundvattenmagasin i sedimentär berggrund. Huvudavrinningsområde är Råån. 8 (14)

9 Syftet med miljökvalitetsnormerna för vattenförekomster (ytvatten, grundvatten och skyddade områden) är att tillståndet i våra vatten inte ska försämras och att alla vatten ska uppnå en bestämd miljökvalitet. Planförslaget bedöms inte medföra någon betydande påverkan på miljökvalitetsnormerna för vattenförekomster. Planområdet är anslutet till spill- och dagvattenledning och bedöms inte generera utökade utsläpp. Buller från vägar Trafiken på de intilliggande Persgatan och Nyborgsvägen är intensiv på morgonen och eftermiddag när boende kör iväg och barn hämtas och lämnas. Övrig tid är trafiken ringa. Uppmätta dygnsmedelvärd för buller är dba för planområdet. Elektromagnetiska fält Avståndet till den planerade tillbyggnaden blir 7 meter, vilket bedöms vara tillräckligt för att den elektromagnetiska strålningen ska vara lägre än gällande riktvärde där människor vistas långvarigt. 3.4 Kulturmiljö Kulturmiljö Byggnaden har fått skyddsbestämmelsen q för att den inte får rivas och varsamhetsbestämmelsen, k, för dess välbevarade exteriör som det gula flamteglet med fogritsar, takgesims i slätputs samt veranda med figursågade detaljer. Vid ny- och tillbyggnad skall hänsyn tas till befintlig byggnad vad gäller material och karaktär. Stadsbild Sankt Jörgens skola är kvarteret Nordstjärnans äldsta hus och dominerar gatubilden i kvarterets norra del. 3.5 Sociala förhållanden Befolkning och service Skolans centrala läge är en bra service för de som bor i centrala Helsingborg. Konsekvenser för barn Sankt Jörgens skola är närområdesskola för de barn som bor i centrum och utgör en relativt lugn oas i stadslivet. Ombyggnaden och tillbyggnaden kommer göra skolan till en modern skola, anpassad till dagen behov. Skolans centrala läge med närhet till såväl strand, park, skog som till kulturaktiviteter utnyttjas ofta av skolan. Tillgång till parker Alldeles intill planområdet finns Vikningsbergsparken som är en områdespark enligt stadens grönstrukturprogram, antaget av kommunfullmäktige i mars Områdesparker ska ge plats för utrymmeskrävande aktiviteter som bollspel och fungera som mötesplats för ett större område. 9 (14)

10 Tillgänglighet Vid ombyggnad och tillbyggnad ska skolgården utformas så att den är tillgängligt för alla. Bebyggelsen ska följa Boverkets byggregler, där tillgänglighet är ett tydligt krav. 3.6 Planens genomförande Fastighetsrättsliga konsekvenser En fastighetsbildning behövs för att bilda en egen fastighetet till elnätstationen som ligger på fastigheten Nordstjärnan 32 samt ett servitut för utfart över densamma för den nybildade fastigheten. Nordstjärnan 32 Ny fastighetsgräns Höjdskilnad gata elstation Föreslagen fastighetsbildning Övriga upplysningar Om fornlämningar påträffas vid markarbeten ska entreprenören omedelbart avbryta arbetet och meddela Länsstyrelsen, i enlighet med 2 kap 10 lagen om kulturminnen med mera. 10 (14)

11 4 Planeringsförutsättningar 4.1 Bakgrund och organisation Bakgrund till planändringen Ansökan inkom den 4 september 2014 från fastighetsförvaltningen. Beslut i ärendet Den 21 oktober 2014 beslöt stadsbyggnadsnämnden att ge detaljplaneavdelningen uppdrag att starta planprocessen. Området omfattar hela fastigheten hela fastigheten Nordstjärnan 32 och har en area på 4900 m 2. Markägoförhållanden Hela planområdet ägs av Helsingborgs stad. Markanvändning Området används idag för skoländamål. Historik Fram till mitten av 1800-talet skedde all bebyggelse i Helsingborg utan på i förhand uppgjorde stadsplaner. I slutet av 1850-talet utformades en stadsplan, vilken omfattade anläggande av en ny paradgata, nämligen Drottninggatan-Järnvägsgatan, vilka var färdigbyggda som esplanader i början av 1860-talet. Byggandet utmed Drottninggatan gick långsamt och inte förrän i mitten av 1930-talet var båda sidor av Drottninggatan fullt bebyggda. Den till planområdet gränsande Pålsgatan, kom att bli bakgator till Drottninggatan, liksom Kullagatan var Storgatans bakgata i den medeltida stadsbildningen. På karta över Helsingborgs stad finns fastigheter längs Pålsgatan i kvarteren Pål Ibb, Hallen och Barck markerade. Bebyggelsen hade här tagit form av ett enklare stråk som påminde om bebyggelsen på Södergatan och längs Långvinkelsgatan. Bebyggelsen bestod till stora delar av små smala enplans tegelhus med hög källarvåning. Längre norrut, där Pålsgatan övergått i Persgatan, uppfördes hyreshus i två till tre våningar med putsade fasader. Kvarteren skilde sig från småfolksbebyggelsen genom den genomarbetade arkitektoniska formen och invånarna bestod av yrkesarbetare och lägre tjänstemän. Under 1870-talets början uppfördes Norra folkskolan, i dag S:t Jörgens skola. Landborgen, som planområdet gränsar till, utgör en höjdrygg som löper genom Helsingborg norrut längs Öresundskusten. Bildningen har tillkommit genom tektoniska rörelser i berggrunden. Landborgen har beskrivits som en del av Skandinaviens ståtligaste postglaciala strandlinje och den har stor betydelse för Helsingborgs karaktär och identitet. Delar av landborgen i centrala Helsingborg är bebyggda. De delar som inte är bebyggda fyller en viktig funktion som gröna rekreationsområden och som historiska spår i landskapet. 11 (14)

12 Bebyggelse Huvudbyggnaden uppfördes år Arkitekten var Lars Jönsson från Jönköping. Skolan kallades från början Norra folkskolan. Byggnaden består av två flyglar som ligger som ett svagt V, i en våning plus sockelvåning och inredd vind. Fasaden är gult flamtegel med fogritsar. Takgesims i slätputs. Veranda med figursågade detaljer. Skolbyggnaden har genomgått smärre förändringar sedan nybyggnadstillfället. År 1895 förstorades klassrummens fönster. År 1968 byggdes en envåningslänga i tegel strax norr om huvudbyggnaden. En nätstation byggdes mot Pålsgatan år 1993 och en matsal år Huvudbyggnadens exteriör är välbevarad och har högt kulturhistoriskt värde. Trafik Planområdet har infart från Pålsgatan som är en lokalgata. Trafiken på Pålsgatan och Nybrovägen är enkelriktad norr ut med markerad cykelbana. Teknisk försörjning De tekniska anläggningar som behövs för handels- och parkeringsområdet finns redan. Elstationen är befintlig och har de installationer som behövs. Arkeologi Inom planområdet finns inga kända fornlämningar. 4.2 Riksintressen och förordningar Inom och i anslutning till planområdet finns områden eller funktioner med ett värde som är intressant ur ett nationellt perspektiv. Dessa utgör riksintressen och bevakas av Länsstyrelsen. Planområdet ingår i ett område som omfattas av riksintresse för kulturmiljövården och regleras i Miljöbalken 3 kap 6 samt riksintresse för Kustzon, som regleras i Miljöbalken 4 kap Tidigare kommunala ställningstaganden Översiktsplan I Helsingborgs översiktsplan ÖP2010, antagen av kommunfullmäktige den 18 maj 2010 och aktualitetsförklarad den 26 februari 2014, redovisas planområdet som komplement i befintlig stadsbebyggelse - utveckla till blandad stad samt, för landborgskanten, att utveckla gröna samband och länkar. 12 (14)

13 Detaljplaner För planområdet gäller detaljplan för kvarteret Nordstjärnan m fl (1283k-11118), vilken redovisar allmänt ändamål (A). Genomförandetiden för gällande detaljplan har gått ut. 13 (14)

14 Bevarandeplan Planområdet ingår i bevarandeplan för Drottninggatan och Pålsjö. Fastigheten Nordstjärnan 32, S:t Jörgens skola är kvarterets äldsta hus. Huvudbyggnaden är välbevarad och dominerar gatubilden. Huset är klassat som särskilt värdefull bebyggelse enligt PBL 3:12. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Björn Bensdorp-Redestam planchef Lena Gottschalk planarkitekt 14 (14)

Planuppdrag för Nordstjärnan 32, Norr, Helsingborgs stad, Dnr 1034/2014

Planuppdrag för Nordstjärnan 32, Norr, Helsingborgs stad, Dnr 1034/2014 HELSINGBORGS STAD Ärende nr 9:16 Handläggare: John Hellman, 042-10 47 40 Planuppdrag för Nordstjärnan 32, Norr, Helsingborgs stad, Dnr 1034/2014 Ärendet Syftet med planenändringen är att pröva möjligheten

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Ankarstocken 4 Hittarp, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 9 december 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 19 februari 2016 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Detaljplan för del av fastigheten Motorn 10 med flera Olympia, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 27 september 2016 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Ramlösa Hälsobrunn mm

Ramlösa Hälsobrunn mm Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av stadsplan (1283K-10684) för Ramlösa Hälsobrunn mm Ramlösa, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 3 augusti 2017 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE

ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för fastigheten Kattarp 12:11 m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 oktober 2015 ENKELT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Hilldegard 5 med flera

Hilldegard 5 med flera Upprättad 30 maj 2016 Detaljplan för fastigheten Hilldegard 5 med flera Sofieberg, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 30 maj 2016 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Underlag för planuppdrag

Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Kärnan mellersta 1 och 9, Centrum, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att bekräfta pågående användning

Läs mer

Samson 17, Tågaborg. Planbeskrivning. Samrådshandling. Detaljplan för fastigheten. Helsingborgs stad

Samson 17, Tågaborg. Planbeskrivning. Samrådshandling. Detaljplan för fastigheten. Helsingborgs stad Dnr:566/2016 Upprättad Detaljplan för fastigheten Samson 17, Tågaborg Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG

Läs mer

Frötuna 1 m fl, Laröd

Frötuna 1 m fl, Laröd Detaljplan för fastigheten Frötuna 1 m fl, Laröd Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 7 mars 2016 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE av stadsbyggnadsnämnden den "DAG månad ÅR" Beslut om

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Pålsjö 1:1, Pålsjöbaden

Pålsjö 1:1, Pålsjöbaden Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1, Pålsjöbaden Helsingborgs stad PLANOMRÅDET KNUTPUNKTEN Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 21 juni 2016 BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE

Läs mer

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden

Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten. Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Ändring av detaljplan(1283k-15950) för del av fastigheten Pålsjö 3:1 m fl, norr om Senderödsvägen, Mariastaden Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 18 juli 2016 STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Masten, Norr, Helsingborg

Masten, Norr, Helsingborg Dnr: 371/2017 Ändring av detaljplan för del av kvarteret Masten, Norr, Helsingborg Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 14 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-12709) för fastigheten Grottekvarnen 1, Raus Södra, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-10141) för norra delen av

Ändring av detaljplan (1283K-10141) för norra delen av 2017 Ändring av detaljplan (1283K-10141) för norra delen av Svensgårdsområdet, fastigheten Edeforsen 1 med flera, Ödåkra, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 8 augusti 2017

Läs mer

Ärendet. bebyggelse inom. att tillämpa samt. bety- 29 januari Christian Orsing Ordförande. Bilagor Begäran om. planändring.

Ärendet. bebyggelse inom. att tillämpa samt. bety- 29 januari Christian Orsing Ordförande. Bilagor Begäran om. planändring. HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 29 januari 2015 Ärende nr Handläggare: Nina Begovic, 042-100 52 94 Stadsbyggnadsnämnden Planuppdrag för fastigheterna Klostret 18 ochh 20, Slottshöjden, helsingborgs

Läs mer

Gäller inom markerat område Den inritade gränsen på kartan (hämtad från bevarandeplanen) avser fysisk bebyggelse och är inte en plangräns. Tillägg till detaljplan gäller angivna fastigheter.

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Fleninge 24:32 m fl, Fleninge

Fleninge 24:32 m fl, Fleninge Ändring av detaljplan (1283K-16437) för del av fastigheten Fleninge 24:32 m fl, Fleninge Helsingborgs stad Planområdets läge i kommunen Planbeskrivning Upprättad den 7 januari 2019 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Gäddan 15, Tågaborg N Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att, genom en ändring

Läs mer

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Upprättad 3 april 2016 Detaljplan för fastigheten Ankarstocken 4 Hittarp, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 3 april 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K och 1283K-17341) för del av fastigheten. Beslut om samråd av stadsbyggnadsnämnden "DAG månad ÅR"

Ändring av detaljplan (1283K och 1283K-17341) för del av fastigheten. Beslut om samråd av stadsbyggnadsnämnden DAG månad ÅR Ändring av detaljplan (1283K-15869 och 1283K-17341) för del av fastigheten Söder 1:10, Söder, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 12 juli 2019 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PRIORN 1 M FL OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 334/2012 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighets AB Hebsacker har ansökt om planändring. SYFTE Planändringen ska möjliggöra att förtäta

Läs mer

KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK

KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK Ändring av detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten KATSLÖSA 14:3, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 30 april 2016 ENKELT PLANFÖRFARANDE Samråd Granskning

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 28:33 M. FL., NY ARENA OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 28:33 M. FL., NY ARENA OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN FILBORNA 28:33 M. FL., NY ARENA OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD Upprättad den 23 juni 2010 ENKELT PLANFÖRFARANDE Antagen av stadsbyggnadsnämnden 26 augusti 2010 393 Laga kraft

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

Gäller inom markerat område Upprättad 2006-09-26, Antagen 2006-11-20 (KF 102/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Detaljplan för Mensättra 19:2, Storholmsvägen 7 i Boo, Nacka kommun. Upprättad på planenheten i januari 2011, justerad i mars 2011

Detaljplan för Mensättra 19:2, Storholmsvägen 7 i Boo, Nacka kommun. Upprättad på planenheten i januari 2011, justerad i mars 2011 DP 507 Dnr MSN 2010/36-214 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Mensättra 19:2, Storholmsvägen 7 i Boo, Nacka kommun Upprättad på planenheten i januari 2011, justerad i mars 2011 Enkelt planförfarande

Läs mer

DNR Sida 1 av 5

DNR Sida 1 av 5 DNR 2012-1346 Sida 1 av 5 ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Mogaskolan, omfattande fastigheten Moga 5:1 och del av Moga 1:4 med flera, i Svenljunga tätort, Svenljunga kommun, Västra

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-01, reviderad 2010-10-19 Dnr: 10BMN299 Handläggare: Henry Grew Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen Detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Gudmundrå församling Kramfors kommun Ändrad användning, från småindustri till bostäder och verksamhet Standardförfarande Dnr Mob-2017-1340 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (6) Johan Sjöström Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration - PLANENS SYFTE Syftet

Läs mer

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Diarienummer: Veronica Sjögren PBN 2014-2469 Planbeskrivning Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun UPPRÄTTAD: Diarienr: MN 2016/56 STANDARDFÖRFARANDE PLANUPPDRAG SAMRÅD Granskning ANTAGANDE LAGAKRAFT Plan-

Läs mer

datum 2014-07-11 Detaljplan för fastigheten SÄDESÄRLAN 6 i Limhamn i Malmö

datum 2014-07-11 Detaljplan för fastigheten SÄDESÄRLAN 6 i Limhamn i Malmö datum 2014-07-11 diarienummer 2012-01169 Dp 5374 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten SÄDESÄRLAN 6 i Limhamn i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att bestämmelsen

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1

Detaljplan för del av fastigheten BROMSREGULATORN 1 Plan 7/16 2016-11-10 Detaljplan för del av fastigheten 2016-11-10 GRANSKNING Stadsbyggnadsförvaltningen 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 sb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 10 januari 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG

Läs mer

Holland 25, Söderpunkten. Underlag för planuppdrag

Holland 25, Söderpunkten. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Holland 25, Söderpunkten Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Det övergripande syftet med utbyggnaden är att bidra till en levande

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Dnr: KS.2018.0362 ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Ändring av detaljplan för fastigheten Druvan 11 Eslöv kommun, Skåne Län Upprättad: Figur 1. Orienteringskarta för planområdet.

Läs mer

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1595/2013 Dnr planmodul: P 13/0019 Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5

Läs mer

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2013-11-28 HANDLÄGGARE:EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Norrtull 12:8, kv Lärkan (del av) Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län Samråds-

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Kretsloppet 1, Mörarp

Kretsloppet 1, Mörarp Dnr:01064/2018 Upprättad 4 december 2018 Upphävande av detaljplan (1283K-13614) för Kretsloppet 1, Mörarp Helsingborgs stad VASATORPS GOLFBANA MÖRARP Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 4 december

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Väla 7:4 med flera Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra vidare utveckling av Väla

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Vångagärdet 20, Råå. Planbeskrivning. Samrådshandling. Detaljplan för fastigheten. Helsingborgs stad. Planområdets läge

Vångagärdet 20, Råå. Planbeskrivning. Samrådshandling. Detaljplan för fastigheten. Helsingborgs stad. Planområdets läge Detaljplan för fastigheten Vångagärdet 20, Råå Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 12 februari 2015 ENKELT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden den "DAG

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Antagandehandling 2019-06-05 Dnr:2018:370 Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Ändring av Stadsplan Norrahammarsvägen del av Jönköping Planbeskrivning Innehåll Bakgrund, syfte och

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö datum 2013-12-12 diarienummer 2013-00307 Dp 5318 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2012/25 Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad: 2012-03-16 Antagen: 2012-06-12 Laga kraft: 2012-07-19 2 (11) Dnr TPN 2012/25

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer