ATT RITA HISTORIA. Det fina med klottret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ATT RITA HISTORIA. Det fina med klottret"

Transkript

1 ATT RITA HISTORIA Det fina med klottret Klotter definieras i ordboken som något fult, meningslöst och subversivt ibland brottsligt. Men klotter är ett sätt att tänka fritt, normkritiskt. Det finns forskning som menar att den som vänder sig bort i egna klottertankar på styrelsemöten eller i skolbänkar i själva verket är kreativ istället för lat. Att klottra är att tänka ibland hemliga tankar. Det finns de som menar att klotter också innebär problemlösning. Det visar klottrets kraft. Verkligheten, fantasin och skolan I skolan har var sak sin egen plats och tid. Matte för sig, kemi för sig. Bild för sig. Fakta för sig och fantasin håller sig i bakgrunden. Men verkligheten har inga kategorier eller gränser i sig själv. Det är inte så i verkligheten att det ena och det andra är åtskiljda som i ett schema med skolämnen. Allting är precis tvärtom. Allt hänger ihop i komplexa och rörliga system. Bilderna av verkligheten drivs i ganska stor grad av vårt undermedvetna, av fantasi. Från ekonomi till vetenskap. Till och med den moderna vetenskapen har en kontext, en samhällssituation, en social konstruktion som den uppstått ur. Och det verbala språkets eget system bygger sig mentala bilder åt oss kring om hur allting förhåller sig. Som skolbarn lär man sig snabbt vad som gäller. Hur saker och ting ligger till. Det finns alltid ett logiskt svar på det mesta. Verkligheten delas. Det rätta svaret är det fina och sanna, det värdefulla. Att skriva, läsa räkna är viktigt och värdefullt. Det finns rätt och fel sätt att göra det på. När jag lärde mig skriva minns jag att det var mycket viktigt att bokstäverna fick rätt form. Det fanns riktiga bokstäver och de måste man öva på. Så tror jag det är för alla barn. Det sitter käpprakt i ryggraden på alla skolbarn från första start en medvetenhet om skillnaden mellan bra och dåligt, rätt och fel. Estetik. Och då blir det plötsligt svårt att skapa fritt.

2 Språket i oss Språket är en aktivitet i verkligheten och ingen spegel för verkligheten. Det är en socialt konstruerad aktivitet. Varje tid bestämmer hur långt tanken kan nå, vad som är möjligt att tänka. Bilden kommer före ordet för ett litet barn, säger psykoanalytikern Lacan, och menar att bilden är viktig för vårt identitetsskapande. Vi orienterar oss i världen genom att definiera andra. Det viktiga är nog att identiteten egentligen saknar egenskaper. Den består av positioner i sammanhangen. Och vi rör oss ständigt i dessa sammanhang och flyter utan centrum. De sociala konstruktionerna blir kulturella sanningar. Det finns så många sanningar. Därför finns det väl anledning att använda hela människans kapacitet för att ta kontakt med verkligheten. Undersöka verklighetens beskaffenhet på olika sätt. Vi har nytta av alla språk vi kan få för att se, förstå och tolka helheter på så många sätt som möjligt. Barn har olika förutsättningar och behöver olika verktyg för att få möjlighet att tänka så långt som möjligt på sina egna sätt. Om vi inte tror på det berövar vi barnen deras förmåga till att tänka själva. Den levande kunskapen Såhär tror jag: Kunskap är som en levande kropp, den är aldrig densamma. Allt förändras ständigt. Kunskap byts ut, fakta försvinner. Precis som cellerna i kroppen byts ut hela tiden i olika takt- utom hjärtats och hjärnans celler som vi till nästan 100 procent behåller hela livet. Att konstant ifrågasätta kunskapen man gjort till sin är att hålla den levande, se den ur nya perspektiv, omförhandla, omvärdera. För ingenting står stilla och vi kan inte vara säkra på att någonting äger en konstant sanning i sig själv för alltid. Själva livet är såhär. Det stannar aldrig av. Det är vi som kan stanna och sen fastna i vetandet. Den som redan vet allt har tråkigt. Har slutat upptäcka. Det finns ingen ny kunskap utan nyfikenhet. Vi tänker framåt, vi tänker bakåt. Vi konstruerar vår verklighet. Och hur vi tänker, beror förstås på den kontext vi befinner oss i. Vad vi är rädda för och vad vi längtar efter. Skolan lär oss hur vi ska tänka. Hur man tänker rätt. Det finns alltid svar. Kunskap är makt. Om den står still kan den bli till makt över andra.

3 Skolan är det normskapande sociala rum vi alla går igenom. Sedan 1842 är det inte bara en rättighet utan också en lagstadgad plikt att gå i skolan. I skolan lär vi oss hur den kulturella normaliteten ser ut och hur samhällets maktrelationer ser ut. Det är sedan kulturen som ska styra våra handlingar. Vi fostras in i samhällets ordning. Barnen ska mätas, vägas, skiktas och graderas. Man ska lära sig förhålla sig till tid och vänta på sin tur. Det kallas den dolda läroplanen. Michel Foucaults civilisationskritik jämför institutionen skola med fängelset (och sjukhuset). Vi förvarar barnen där för att världen ska fortsätta fungera som den redan gör helt enkelt.... Vi tar skolan för given. Alla vet hur den fungerar. Det är en spännande och viktig samhällsinstitution som jag skulle önska att vi i det offentliga samtalet skulle belysa djupare. Nu ska jag berätta här om vad som hände när jag hittade ett sätt att skapa situationer för barnen att omsätta information till egen kunskap...

4 Bild: Läraren pratar om Kungen. Eleven ritar Gustav Vasa på pappret och Zlatan på bänken.

5 Bild: Jag ritar på tavlan när läraren berättar under lektioner om 1500talets människor, händelser, påvar och kungar i Sverige.

6 Dags för historielektion Anna (läraren) tycker om att dramatisera och jag (konstnären) tycker om att rita. Barnen får se och höra om 1500talets Sverige. De lyssnar aktivt under hela timman. Det händer mycket framför deras ögon och öron som berör. Det går till så att Anna berättar och det som hon säger lyssnar jag på och gör samtidigt en egen bild av vad jag hör på tavlan. Det här får som konsekvens att barnen blir engagerade. Historia och religion är kul, säger barnen senare i utvärderingarna. Jag tecknar på tavlan för att väcka intresse för en annan väg. Ord som bild. Jag gör det här ett par lektioner under genomgångarna. Jag låter mina bilder komma ut genom handen. Jag vill locka barnen till att uppleva hur det är att associera och att det betyder att man bearbetar, förstår och kommunicerar med andra men mest med sig själv. Man kan svälja andras kunskap, repetera ord. Det är ett ganska tråkigt sätt. Och vill man lära sig på djupet måste man ta något till sig, inom sig. Då blir informationen levande kunskap. Efteråt pratar vi om hur man lär sig saker. De flesta tänker att de lär sig bäst med både ord och bild i kombination. En del barn säger att det är lättare att komma ihåg en bild än ett ord. Det kanske är roligare och därför mera motiverande, tänker jag. Nästa gång provar vi en ny variant. Anna berättar med ord och jag visar

7

8 samtidigt ljusbilder jag hittat på nätet som berättar vad som hände. Vi stannar efter en timma. Ingen verkar trött. Jag ger barnen vita papper. -Rita och skriv vad du minns från det här nu. Ni får 4 minuter. När tiden är ute vill de flesta ha mera tid och får det. 10 minuter. Det blir ett intressant flöde ur var och en. Det är mycket man kan förstå som lärare när en elev tecknar vad man säger. Barnet kommer själv till sin egen insida när hen väljer den teckning som ska komma ut genom handen från hjärnan. För läraren innebär det att hen kan se rent konkret hur barnet tänker, och vad barnet tagit med sig av den info hen fått. Vad har de förstått, vad har de inte förstått? Vad fastnar och är viktigt i var och en? Nästa variant som vi testar är att låta barnen klottra, skriva och rita under tiden som läraren talar. Jag har berättat att det handlar om minnesanteckningar. Jag upptäcker att det blir en träning i studieteknik. Under terminen gör vi flera sådana här experiment. Att undersöka sina tankar Att göra bilder är att syssla med komplex information. Det är ett sätt att undersöka sina egna tankar. Att visa hur man tänker. För barnet i den här situationen innebär det att hen måste göra sammanhang av vad hon hör för att kunna rita. För barnet som tränas såhär innebär det tillgång till en minnesteknik, till att träna sig bli uppmärksam på vad som händer och processa infon som läraren ger. Det går inte att bara upprepa ord. Genom att översätta dem till bilder måste man tänka lite till.

9 KUNG Det är skillnad på hur orden och hur bilden fungerar när vi läser dem. Jag ställde frågan: vad är det för skillnad på att få höra eller läsa ordet KUNG och att se en bild på en kung? Barnen svarade att man får veta mera i en bild. Man ser hur kungen känner sig, om han är mäktig eller rik eller arg t ex. Om han är stor eller liten, hur hans kläder ser ut, var han är någonstans. Med en bild orienterar man sig direkt på något sätt. Man får en massa information i ett enda ögonkast. Samma sak skulle kräva tid att få i lång text. Sedan tolkar man ju olika. Var och en uppfattar efter sin referensram. Vilket ju också förståss gäller för det verbala språket, vilket man kankse inte riktigt tänker på. När man ritar bilder till en berättelse man fått, tänker man igenom vad som händer, när och hur det hände och kanske varför. Man måste föreställa sig, återskapa och då lär man sig också något. Man lever sig in i. Man använder sin föreställningsförmåga. Det viktiga är att man tecknar för att förstå och det betyder att det inte är det viktigaste att göra rätt och fint. Det betyder också att när man använder både ord och bild kommunicerar man extra tydligt hur man egentligen och verkligen tänker.

10 Den som tecknar tänker. Bilden är underordnad texten i värde. Men man glömmer lätt att text i sig är bild. Att ord för att förstås måste bli till bilder inuti en. Att skriva och stava är att omvandla ljud till bokstäver. Text är en visuell representation för något annat. Allt hänger ihop. Men hur närmar man sig tecknandet med minsta möjliga motstånd och självcensur i en skolklass? Vi provade med barnen att tänka genom att röra oss mellan ord och bild. Många barn har svårt att skriva av olika anledningar. Men de tänker bra. Genom att rita vad de tänker kommer de bättre i kontakt med sina reflektioner och upptäcker dessutom att de har något att säga. Andra barn är fenor på att skriva men reflekterar inte bättre för det. Kapaciteten att tänka är inte automatiskt förknippad med förmågan att forma bokstäver och repetera ord. Det finns uppenbarligen många sätt att uttrycka tankar på. Man kan teckna för att berätta. För sig själv och andra. Det är det här jag vill försöka ge barnen. En känsla för att man kan använda pennan på flera sätt för att uttrycka information man får och för att se hur den landar i en själv, som elev. I det här projektet skapar vi situationer där ord blir bild och bild blir ord. Förutsättningar för likvärdiga attityder till uttrycken. Vi vill se vad som händer i barnen om en process kan bli så hel och naturlig att man glömmer bort det här med det fula och det falska. Att själva den egna upplevelsen blir det viktiga för varje barn. Att man upptäcker kraften i att ha verktyg för sitt tänkande.

11 Hur lär man sig saker? Hur lär man sig att minnas bra? Hur lär man sig att se och förstå sammanhang? Jag ser det som en intressant uppgift att bryta upp gränserna mellan att skriva och att rita. Att bearbeta information med ord och bild utan rangordning borde kunna vara ett effektivt verktyg för minnesträningen och lärandet. Man gör sig kunskap genom att ta in information via sina sinnen. Om man lyssnar på sin lärare som berättar så gör man sig föreställningar och inre bilder utifrån sin erfarenhet. Det är en förutsättning för att förstå. Vad är det man har hört? Det tvingas man bearbeta när man skriver eller tecknar ned.

12 En pojke sa: -Jag tecknar aldrig hemma men i skolan är det roligt för då slipper man något annat. Man kan tolka detta uttalande på olika sätt. Det vanliga kankse är att den som tecknar för att slippa jobba är lat. Man kan också vända på det och tänka att detta är pojkens sätt att säga att han inte märker att det är ansträngande att teckna. Att något som inte känns som ett krav på prestation blir lätt. Och när man slappnar av slinker kunskapen in utan att man märker det. En textbaserade skola kankse inte passar alla.

13 Vad är ett minne? Det sägs att genom att man medvetet skapar associationer så förbättrar man minnet. Det verkar vara viktigt för minnet att man tänker själv. Upplever man mera när man är kreativ? Vill hjärnan ha roligt? Minnet består rent neurologiskt av olika system och det finns olika sorters minne inom oss. Forskarna säger att mycket av det man minns, tänker tillbaka på, är fantasier och gissningar. Hjärnan hittar på vare sig man vill det eller ej. HJärnan skiljer inte på fantasi och fakta när det gäller den egna verkligheten. Det visar vittnesforskningen, att det är mycket svårt att hålla sig till verkligheten. Våra handlingar styrs av våra tankar. Våra tankar styrs av våra känslor. Man har kommit fram till att information fastnar ju mera man tänker på den. Och att vi kommer ihåg helheter bättre än detaljer. Och att ju mera man bearbetar något, desto bättre minns man. Ju mer man vet hur saker och ting hänger ihop, desto lättare blir det att minnas. Ju fler sinnen som inbegrips i minnesprocessen desto bättre blir minnet. Man kommer ihåg det konkreta bättre än det abstrakta. Ju mera observant man är desto mera minns man. Om man intresserar sig för något blir det plötsligt lättare att lära. Studieteknik baserar sig på att man bearbetar det man ska lära sig noggrant. Man upprepar, associerar och tänker.

14 Åtta personliga djupintervjuer med barnen efteråt: -Är det viktigt att teckna fint? -Det beror på, om man skissar eller gör det på riktigt. Det viktiga är att man gör sitt bästa. Om det är komplicerade saker måste man koncentrera sig. -Det är inte viktigt att teckna fintmen det är viktigt att man förstår vad man menar. Jag tycker om att visa mina teckningar. Man får veta mera med en bild än genom ett ord. Om man ser en bild på en kung förstår man skillnaden från vanliga människor. Jag tecknar vad jag kommer ihåg på historien. På bildlektionen får jag en uppgift och det är svårare. Jag tänker mera på hur det ska bli då. Jag skulle gärna teckna mer i skolan. Men det bästa i skolan är att träffa kompisar... -Det är ganska viktigt att det blir fint och snyggt när man tecknar. Jag brukar inte rita hemma det är roligare att jobba i skolan. När jag ritar historia behöver det inte vara jättefint men bara så att jag förstår det själv. Jag minns jättemycket. Jag ser det jag minns som bilder i huvudet. Jag minns det jag sen ritade bäst. Kanske det skulle vara bra att rita NO också för jag brukar inte komma ihåg så bra när jag läser men när jag skriver och ritar kommer jag ihåg det har jag kommit på nu.

15 Vad är skillnaden mellan att tänka på ordet, läsa ordet eller att se en bild? - Det är bättre att se en bild jag förstår mycket mer. Man tänker liksom i bilder. När jag tänker på Gustav Vasa ser jag en bild vi såg. Man lär sig bäst genom att titta på saker, tycker jag. Jag tycker om att lära mig saker, speciellt historia. Jag tänker bättre när jag ser en bild. Jag är bra på att läsa men jag orkar inte så länge, då gör jag något annat i stället. Brukar du rita hemma? -Jag ritar hemma när jag har tråkigt. Jag kollar på tv och leker när jag ritar. Jag ritar hemma vad jag vill. I skolan måste man rita vissa saker. Och sen i skolan måste man jobba och hemma kan man sluta och börja när man vill. Om man behöver koncentrera sig när man ritar? Ja kankse lite. -Jag tecknar ibland hemma. Det är roligare att teckna i skolan. För att då slipper man lektionerna. Man kan använda teckning för att lära sig saker. Man lär sig bättre för då ser man hur det är och då tänker man efter. Hur lär du dig bäst? -Jag lär mig bättre om någon berättar än om jag läser. Jag kommer ihåg det du ritade på tavlan. Husen och människorna och skärselden. Och så kommer jag ihåg det jag tecknade själv. Det tror jag att jag kommer bäst ihåg. -Det bästa är att både skriva och teckna själv.

16 Vad är skillnaden mellan att tänka på ordet, läsa ordet eller att se en bild? Om man bara skriver kung så får man inte veta mycket. Men i en bild får man veta mera. Man ser kläder, hur han ser ut, vad han gör.om jag ser en bild på en kung så kan jag rita av. Men jag kan också rita vad jag tänker att han gör och så. När man skriver kan man skriva vad man tänker men man ser inte hur han ser ut och vad han gör. Att läsa en text som beskriver allt det tar lite tid. Men i en bild får man direkt veta en massa saker-hur han gör vad han tänker kankse, hur han känner sig, om han är mäktig, glad, arg. Historia blir nog lite lättare när man får se bilder. Jag kommer ihåg en hel del om 1500talet i Sverige. När jag tänker på det jag kommer ihåg så minns jag i bilder. Jag föreställer mig hur det skulle sett ut och ibland kommer jag bara ihåg de bilder jag fick se. Vilket kommer du ihåg bäst? Det du hörde, det du läste, det du såg eller det du gjorde själv? Jag minns bäst det som jag målade själv. Jag minns inte allt men mycket. Jag minns detaljer bättre om jag har målat dem. Jag minns att de lindande in barnen och hur husen var byggda och att kvinnorna hade plankor som klämde ihop kroppen för att de skulle se smala ut. Om man målar själv kan man ju missa saker, man kan måla fel och inte så som det var. Vad är skillnaden mellan att tänka på ordet, läsa ordet eller att se en bild? I en bild så: Man märker om kungen

17 är rik el fattig, snäll el elak man får veta mycket mera. Det kan vara bra för läraren om se vad eleven har missat eller inte förstått. Jag ritar andra saker hemma, jag målar hela världar med blommor där det är alldeles lugnt och stillsamt. När det är fri målning i skolan hinner jag inte måla allt det där. Hemma har jag tid och kan välja själv. Det är för mycket spring i klassrummet. Jag hade velat ha mera lek i skolan. Fri lek. Jag målar egentligen min önske värld när jag är hemma. Ritar du hemma? Jag ritar inte hemma. Jag vet inte varför. Jag är hellre ute. Men jag har märkt att om jag får rita i skolan så minns jag bättre. Jag kommer ihåg en massa saker om kungen och vad han var med om. Jag kommer ihåg bättre av att titta på bilder. Man får veta t ex hur människorna och kläderna såg ut, vilken storlek t ex och en massa saker som man kanske inte skulle ha fått förklarat annars. Är det viktigt att rita fint? Man behöver inte slarva men det är inte så viktigt. Lektionen blir roligare när man ritar. Man fick tänka till men också hänga med och titta upp. Om läraren säger vi är på den här gatan så vet man inte egentligen alls var man är men om man får se en bild så vet man ju var man är och förstår mera. Man lär sig lyssna när läraren berättar. Och man lär sig av att skriva om man gör det. Om man varierar måste man tänka mera. Jag tror att det är viktigare sen när man får jobb att man kan skriva bra än att man kan rita bra. Om du var jag och skulle intervjua barn om hur det är att teckna vad skulle du då fråga?

18 -Jag skulle fråga hur de levde på Gustav Vasas tid Jag minns hur de levde. De levde inte så bra Sammanfattning klassens individuella skriftliga anonyma utvärderingar: 1. -Det är roligare om man får göra något själv och inte bara läsa. Det blir lättare för jag fantiserar bilder i huvudet och då minns jag bättre. Jag lär mig mera och kommer ihåg bättre när jag ritar eller målar. 2. -Det blir lättare, bättre och roligare, man kommer ihåg lättare när man tänker på bilderna. Det blir lättare att lära sig om man ser en bild eller ritar själv när någon annan läser. 3. -Man förstår texten mera om det finns bilder. Det blir lättare att förstå den. Man kommer ihåg händelserna bättre. Att arbeta med historia på det här sättet var roligt, spännande och lärorikt. 4. -Det är roligare för man förstår bättre vad det handlar om. Men det kan bli krångligt om man inte förstår helt rätt. Jag förstår bättre om jag ser en bild först. 5. -Jag tycker det är roligare att rita än att skriva. Jag förstår bra med bilder. Om jag ritar själv kan det bli krångligare- det beror ju på hur jag ritar. Det är bra att rita och skriva till.

19 6. -Det är lättare att visa hur man tänker om man ritar. Jag tycker det är roligare att rita men enklare att skriva. Jag lär mig mera om jag får måla 1500talet. 7. -Det blev roligare och intressantare med bilder och teckningar. Det blev så kul att jag sökte mera information hemma genom att fråga min släkt. Att lyssna och se bilder eller film gör att man lär sig mera. Att rita själv betyder nog att man lär sig lite mera än annars. Om jag läser bara minns jag knappast någonting. Jag har nog aldrig lärt mig så här mycket! 8. -Det är bättre att rita själv istället för att bara se på bilder när läraren pratar. Då har man ett papper att kolla på när man inte vet. När jag tänker på hur det var var det kul. 9. Jag minns bättre om jag ser bilder för man förstår bättre vad man pratar om när man visar vad man menar Det är bra och lättare för mig att förstå om jag får se på bilder till det jag läser Om jag målar själv tänker jag mera. Om jag sen skriver text under bilden så vet jag vad det handlar om. Jag kommer ihåg mera om jag ser på bilder Det blir roligare när man kollar på bilder för man minns bättre Det blir lite roligare och lättare att förstå Det blir roligare för man

20 lär sig mera när det är bilder Det blir roligare med bilder för man kan se vad som hänt. Sen kan det vara svårare att rita själv. T ex en häst. Jag kommer ihåg mycket Det blir roligare. När man skriver får man ont i handen och när man målar använder man handen lika mycket Jag tycker det var roligt och lätt att förstå när man såg på bilderna men svårt och krångligt att måla själv Jag tycker om att teckna och jag tycker det är lika lätt att förstå en sak när man skriver som när man ser det på bilder. Det är roligt att rita saker från Medeltiden Det blir lättare att minnas med bilder och teckningar. Man minns bilder bättre än text. Om jag tecknar själv är det också roligare för jag minns bättre det som jag gjort själv Det blir mycket lättare att förstå om läraren visar bilder och pratar om bilderna. När jag ser en bild sen igen så minns jag vad det vi jobbade med handlar om Det blir roligare och jag minns bättre om ni berättar och visar bilder medans vi tecknar. Mycket bättre än om jag bara läser en text själv, då glömmer jag lättare Ja bara jag får titta på bilder så har jag lättare att förstå och komma ihåg. Det är lite roligare också än att bara läsa.

21 23. -Det blir lättare att förstå om man ser bilder. Bilder visar mycket mera av vad man menar Det var ganska tråkigt med kristendomen men sedan blev det ok. Historia är mitt favoritämne nu. Det finns en massa roliga grejer. Jag bara älskar historia, det äger! Hoppas vi ska ha mera historia och mera fantasi!

22

23

24 MINNESTRIX: Om du gör om det du vill minnas i en bild som du ser framför dig så minns du mycket bättre. Om du gör om det du hör, till en bild inom dig, så lär du dig bra. När du gör bilden använd dina associationer. Det första du kommer att tänka på är det bästa. Hjärnan minns det ovanliga och oväntade bäst. Sätt ihop bilden framför ditt huvud så stor som möjligt. Ta bilden och tänk dig att du placerar den ute i ett rum som du känner väl någonstans. citat minnesforskare som talar till entolvåring, youtube

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Sociala berättelser och seriesamtal

Sociala berättelser och seriesamtal Sociala berättelser och seriesamtal Claudia Chaves Martins, kurator Gun Persson Skoog, specialpedagog Autismcenter för barn & ungdom Agenda Presentation Bakgrund Seriesamtal Lunch Sociala berättelser Summering,

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER Att läsa högt för, eller att lyssna tillsammans med, barnen i förskolan eller skolan är förknippat med

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 3 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Barnkonventionen Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen Få igång ett samtal

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Dagens program. Återkoppling föregående seminarie Fika Språkstörning Symwriter, InPrint Hemuppgift

Dagens program. Återkoppling föregående seminarie Fika Språkstörning Symwriter, InPrint Hemuppgift Språkstörning Dagens program Återkoppling föregående seminarie Fika Språkstörning Symwriter, InPrint Hemuppgift Vad säger lagen? Ur Skolverkets kommentarmaterial, Få syn på språket: Språk, lärande och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

GE DITT BARN 100 MÖJLIGHETER ISTÄLLET FÖR 2

GE DITT BARN 100 MÖJLIGHETER ISTÄLLET FÖR 2 GE DITT BARN 100 MÖJLIGHETER ISTÄLLET FÖR 2 - en bok av Kristina Henkel och Marie Tomicic om genusfällor och genuskrux i vardagen - Olika förlag 2009 LEKFULL JÄMSTÄLLDHET Det är i samspelet mellan dem

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet

Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet Studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet Augusti 2013 Här är vi 36 nyfikna och förväntansfulla elever som står framför Naturhistoriska riksmuseet. Vi tog en gruppbild som ett minne från denna dag. Vi

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Erik bygger en koja Lärarmaterial

Erik bygger en koja Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik har inget att göra. Han går ut i köket till pappa och frågar om de kan hitta på något. Men pappa måste jobba. Han föreslår att Erik kan

Läs mer

Tisdag den 27 september 2016

Tisdag den 27 september 2016 Tisdag den 27 september 2016 Att arbeta i projekt Det vi gör idag hänger samman med det vi gjorde i går och kommer att påverka det vi ska göra i morgon Vad är projektarbete? Ett utforskande arbetssätt

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi lära oss en massa om älgar. Vi får bland annat veta vad de äter, hur de ser ut samt varför tjurarna har horn. Men vem är Skogens konung? Och finns

Läs mer

Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat Skellig

Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat Skellig Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-09-07 Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG HEJ! Att du läser detta innebär att du tycker att barns rättigheter är viktigt. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention och vi alla måste hjälpas åt för att sprida så mycket kunskap och engagemang

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Barn och ungdomsverksamheten Att möta alla elever och se möjligheter i svårigheter

Barn och ungdomsverksamheten Att möta alla elever och se möjligheter i svårigheter Att möta alla elever och se möjligheter i svårigheter Petra Filipsson Jenny Lindgren När ett barn säger nej eller inte fungerar i gruppen ställer vi ofta för höga krav på någon förmåga. 2 Vad händer när

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Att stödja barn genom fokusering

Att stödja barn genom fokusering Att stödja barn genom fokusering Några riktlinjer för lyssnare Översättning: Barbro Holmström Och skulle det vara ok att..? Hur säger ditt barn nej? Vad är fokusering? Fokusering hjälper ett barn att ha

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg Studieteknik Språkhandledningen Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i C362 3/10 Akademiskt skrivande 1 10/10 Oral Presentation 17/10 Akademiskt skrivande

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

LITERACY. det hållbara språket. Hur kan språk vara hållbart?

LITERACY. det hållbara språket. Hur kan språk vara hållbart? 1 LITERACY det hållbara språket Barbro Bruce, leg. logoped, bitr. prof. specialpedagogik, Högskolan Kristianstad 21 mars 2019 Hur kan språk vara hållbart? Robust Konkret, påtagligt, synligt Beständigt,

Läs mer

RADIOPROGRAMMET TEXTAT. RADIOPROGRAMMET FINNS PÅ

RADIOPROGRAMMET TEXTAT. RADIOPROGRAMMET FINNS PÅ LÄTTLÄST DATE-dejta Lovisa RADIOPROGRAMMET TEXTAT. RADIOPROGRAMMET FINNS PÅ WWW.DATE-LARMATERIAL.SE. Jag mådde väldigt dåligt under hela högstadiet. Jag kände mig väldigt oförstådd och ensam. Men, mina

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Anne-Marie Körling föreläsning c 2019 Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Frågor jag ställer mig Vill jag vara elev i mitt eget klassrum? Hör jag om jag sitter på elevens plats? Ser jag om

Läs mer

Åk 1-3, Mellanhedsskolan & Dammfriskolan, Malmö Stad, Ht-13

Åk 1-3, Mellanhedsskolan & Dammfriskolan, Malmö Stad, Ht-13 Åk 1-3, Mellanhedsskolan & Dammfriskolan, Malmö Stad, Ht-13 Lärandeobjekt Kunna sätta punkt och stor bokstav när man skriver en löpande text Avgränsning av Lärandeobjektet Lärandeobjektet har avgränsat

Läs mer

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började teckna kroki - troligen 1975 eller 1976. Sedan dess har

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det.

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det. TIPS OCH INFORMATION OM INLÄRNING vad skall du tänka på för att lättare lära dig bättre Till dig som förälder: Att lära sig är inte alltid så lätt. Som förälder bör du göra ditt bästa genom att stöda och

Läs mer

Intervju med den andre

Intervju med den andre Malmö högskola Lärarutbildningen Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå del II 15 högskolepoäng Intervju med den andre Jessica Ekdahl Lärarexamen 210hp Kultur, Medier, Estetik Examinator:

Läs mer

Frågandets betydelse. Gunnar Lindberg, Östersund

Frågandets betydelse. Gunnar Lindberg, Östersund Frågandets betydelse Gunnar Lindberg, Östersund Frågandet som fenomen har fått en allt större betydelse för mig under min yrkesverksamma period. Jag har nu arbetat inom skolans värld sedan 1971, och genom

Läs mer

Att förstå sin egen diagnos eller utredning

Att förstå sin egen diagnos eller utredning Att förstå sin egen diagnos eller utredning Cecilia Olsson, fil.dr spec.ped. handledare, konsult Föreningen Kognitivt Stöd (FKS), Begripsamföreningen cecilia.olsson04@outlook.com Cecilia Olsson, Intradagarna

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

År 2011 skrev man fram bildämnet som ett kommunikationsämne i den nya läroplanen.

År 2011 skrev man fram bildämnet som ett kommunikationsämne i den nya läroplanen. Varför bild? År 2011 skrev man fram bildämnet som ett kommunikationsämne i den nya läroplanen. Man konstaterade att bildämnet påverkar: - tänkandet - världsbilden - möjligheten att kommunicera - möjligheten

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Päron. eller morot. vid att också vara den som lyssnar på andra.

Päron. eller morot. vid att också vara den som lyssnar på andra. Päron eller morot Barn ska ha inflytande i förskolan och det förutsätter att de kan förmedla sina uppfattningar och önskemål, men också att de blir hörda. Att arbeta med retorik med barnen ger dem ett

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Studiestrategier för dig som är visuell

Studiestrategier för dig som är visuell Studiestrategier för dig som är visuell Om du har en visuell (V) lärstil är synen din starkaste kanal för att ta in ny kunskap. Prova att använda en del eller alla av följande metoder: Stryk under och

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Neda var sjuk dagen då de andra lärde sig att galoppera. Nu vågar hon inte och det börjar bli ett stort problem. Hennes ridlärare Kalle säger att hon måste byta

Läs mer

Vi rör oss hej vilt mellan tidpunkter, ställen och möjligheter när vi pratar, lyssnar, skriver och läser.

Vi rör oss hej vilt mellan tidpunkter, ställen och möjligheter när vi pratar, lyssnar, skriver och läser. Sida 1 av 7 Johan Althoff Att se sina tankar Några ingångar till berättande språk TANKEBILDER Med språket skickar vi tankebilder till varandra. Att det är våra tankar som språket föreställer är en verkligt

Läs mer

Läsåret 2011/2012. Utvärderingsdatum Maj 2012

Läsåret 2011/2012. Utvärderingsdatum Maj 2012 Läsåret 2011/2012 Arbetsplan Förskola/skola och hem - visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolan personal och barnens familjer - föra fortlöpande

Läs mer

Planeringsstöd. Kunskapskrav i fokus

Planeringsstöd. Kunskapskrav i fokus Planeringsstöd Kunskapskrav i fokus Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt

Läs mer

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Resurscenter Stockholm Uppdraget för Resurscenter tal och språk Instruktion

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS. Skolverket anser att variationerna är stora för landets sexåringar. Det skulle inte bli skolifiering i förskoleklassen.

FÖRSKOLEKLASS. Skolverket anser att variationerna är stora för landets sexåringar. Det skulle inte bli skolifiering i förskoleklassen. FÖRSKOLEKLASS Ett barn har hundra språk, men berövas nittionio. Skolan och kulturen skiljer huvudet från kroppen. De tvingar en att tänka utan kropp och handla utan huvud. Leken och arbetet, verkligheten

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer