Rättschefen beslutade den 13 november 2012 genom RCI 27/2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättschefen beslutade den 13 november 2012 genom RCI 27/2012"

Transkript

1 Bfd (5) Rättslig styrning Rättschefens kommentar angående säkerhetsläget i Somalia Bakgrund Rättschefen beslutade den 13 november 2012 genom RCI 27/2012 att det råder ett tillstånd av svåra motsättningar i hela södra och centrala Somalia, inkluderat Mogadishu att det inte råder svåra motsättningar i Somaliland och Puntland. Cirka ett halvår har gått sedan rättschefens bedömning av säkerhetsläget och det är därför dags att på nytt göra en bedömning av situationen i landet. Landinformation Mogadishu Sedan augusti 2011 har säkerhetssituationen i Mogadishu förändrats till det bättre och staden drar till sig investerare och upplever ett uppsving i flera branscher. Flera ambassader har etablerat sig i staden. Till Mogadishu fortsätter diasporasomalier att återvända och det finns uppgifter om att cirka somalier återvände till staden under Säkerhetsläget i Mogadishu är dock fortsatt instabilt och i en del av distrikten mycket instabilt. Distrikten Heliwa, Yaaqshiid, Dharkenley, Hawl Wadaag, Hodan, Kaaraan, Waaberi, Wardhiigleey, Wadajir och Dayniile är de distrikt varifrån flest säkerhetsrelaterade incidenter rapporteras. Dels är det Al Shabaab som utför riktade attacker i form av mord eller bortförande av personer med en position i samhället eller mot byggnader som representerar värden som Al Shabaab uppfattar som fientliga. Den 14 april 2013 genomfördes t.ex. en stor attack mot Supreme Court i Mogadishu. Attacken ledde till att minst 29 personer dog och 58 skadades och beskrivs som den våldsammaste i staden sedan Al Shabaab drog sig tillbaka i augusti Migrationsverket Rättslig styrning Besöksadress Östra Farmvägen MALMÖ Telefon Telefax E-post migrationsverket@migrationsverket.se Hemsida Organisationsnr

2 2 (5) Den 5 maj inträffade ännu ett större bombdåd då en fordonsburen bomb exploderade i närheten av K4 när en delegation från Qatar var på väg till turkiska ambassaden vilket resulterade i över tjugo döda och minst lika många skadade. Dels är det sammandrabbningar, ofta i form av s.k. hit-and-run attacker, mellan Al Shabaab och andra grupperingar men det handlar också om mindre sammandrabbningar mellan armén och säkerhetsstyrkorna, mellan armé-grupperingar, mellan armén och någon distriktskommissionär eller mellan klanmiliser. Situationen i staden är fortsatt spänd och misstänksamheten är stor. Södra/Centrala Somalia utanför Mogadishu Mudug (söder om Gaalkacyo) och Galguduud I den södra delen av Mudug, inklusive den södra sidan av green line i Gaalkacyo, har situationen från december 2012 till och med april 2013 präglats av stabilitet. Det har förekommit kontinuerliga klanrelaterade dispyter som utmynnar i skottlossning och attacker som resulterade i ett lägre antal döda varje vecka. Al Shabaab finns i området och passerar området på väg från södra och centrala Somalia till Puntland, men håller generellt en låg profil. Hiiran I Hiiran finns områden kontrollerade av Al Shabaab och områden varifrån Al Shabaab drivits bort, t ex Beledweyne som hålls av etiopiska armén och AMISOM. Al Shabaab utför attacker i staden. Armén svarar mot detta genom arresteringar. Klanrelaterade problem är fortsatt relevant i området med skottlossning som leder till att människor i mindre omfattning skadas och dödas. Bay och Bakool I Bakool är det främst i staden Xuddur samt i området runt staden som varit instabilt. Den 17 mars 2013 drog sig de etiopiska styrkorna ur Xuddur, liksom därefter SFG:s armé, och Al Shabaab har åter kontroll över staden. I Bay är säkerhetssituationen generellt allvarligare än i Bakool. Dels förekommer maktövertagande över främst mindre byar där Al Shabaab drivs ut för att någon eller några dagar senare dra sig tillbaka igen. Hårda strider har rapporterats mellan Al Shabaab och etiopisk trupp om staden Qansaxdheere och från staden har också rapporterats summariska avrättningar och arresteringar. Sammandrabbningar förekommer, om än i lägre intensitet, även i andra orter mellan Al Shabaab och anti-al Shabaab. Baidoa är generellt instabilt med Al Shabaabs närvaro i staden, även om organisationen i Baidoa främst fokuserar på låg-profils aktiviteter. Deras närvaro påverkar situationen i staden så att arresteringar av personer som stödjer Al Shabaab samt dödande av personer som förknippas med den somaliska armén. Summariska avrättningar förekommer på alla sidor i konflikten.

3 3 (5) Shabelle Dhexe och Shabelle Hoose Shabelle Dhexe har under perioden varit relativt stabilt. Anti-Al Shabaabstyrkor har varit inblandade i antal incidenter i Jawhar. Därefter har Al Shabaab genomfört attacker i Jawhar och Shabelle Dhexe. I övrigt har konflikten varit lågintensiv. Det förekommer sporadiska klanrelaterade sammandrabbningar.shabelle Hoose har däremot varit betydligt oroligare säkerhetsmässigt. Dels har Al Shabaab utfört attacker, dels har somaliska armén genomfört säkerhetsoperationer. Brottsligheten i övrigt är påtaglig av såväl män i arméuniformer som begår brott och övergrepp som av andra gärningsmän. Det förekommer också klanrelaterade sammandrabbningar, även om antalet säkerhetsincidenter relaterade klan är betydligt färre än de med andra förtecken. Al Shabaabs förankring är starkare i Shabelle Hoose än på andra orter där de drivits bort från vilket påverkar intensiteten i agerandet. Även städer och vägar varifrån Al Shabaab drivits bort är hårt utsatta för Al Shabaab attacker av olika slag. Extra hårt ansatta med en mycket instabil säkerhetshetssituation är områdena kring städerna Afgooye, Wanlaweyn och särkskilt kring Marka. Att resa landvägen i Shabelle Hoose medför mot bakgrund av säkerhetsläget i området stora risker. Juba Dhexe och Juba Hoose Juba Dhexe är Al Shabaab kontrollerat och relativt stabilt men präglas av hård disciplin med avrättningar av t.ex. misstänkta spioner. Juba Hoose är å andra sidan ett område med ett instabilt säkerhetsläge, där situationen i Kismaayo kan beskrivas som mycket instabil med många incidenter. Det handlar om Al Shabaab som genomför attacker mot mål, som anses strida mot Al Shabaabs ideologi, men också om dispyter inom andra grupperingar som drabbar samman sinsemellan eller utför attacker gentemot varandra. Intensiteten har ökat ytterligare i slutet av april och början av maj, med bland annat beskjutning av Kismaayo flygplats. Gedo Al Shabaab hade i januari 2013 kontroll endast över ett distrikt i Gedo, nämligen distriktet Baadheere. Al Shabaab är dock närvarande i regionen Gedo och det visar sig bland annat genom sammandrabbningar med styrkor som motsätter sig Al Shabaab, bortförande av civila och i avrättningar. Somaliland I slutet av 2012 förekom en del oroligheter framförallt i Hargeisa men även i andra städer kopplat till de pågående valen. Säkerhetssituationen i Somaliland har annars generellt sett varit stabil. Det har dock förekommit säkerhetsoperationer som bland annat resulterat i arresteringar av anhängare till Al Shabaab.

4 4 (5) Det finns dock inga tecken på att Al Shabaab utför attentat i någon nämnvärd omfattning i Somaliland. Området Sool, Sanaag och Cayn är generellt mer oroligt och där förekommer sammandrabbningar och mord på tjänstemän som arbetar för regeringen i Hargeisa. Sammandrabbningar mellan Khatumo states milis och Somalilands armé har bland annat förekommit i staden Xudun. Det förekommer också väpnade sammandrabbningar med klanrelaterade orsaker och i många fall finns såväl klanaspekten som politiska aspekter på incidenterna. Puntland Säkerhetssituationen i Puntland är generellt relativt stabil men det finns spänningar orsakade av Al Shabaab närvaro och oroligheter relaterade till den politiska situationen. Klanmotsättningar som tar sig uttryck i hämndmord men också i sammandrabbningar klaner emellan och ren kriminalitet i form av t.ex. bilkapningar och kidnappningar förekommer regelbundet. Al Shabaab har befäst sin närvaro i Puntland och finns utöver sitt starka fäste i Golisbergen även på andra orter varifrån de utför riktade attacker i form av mord på t.ex. klanäldste eller religiösa ledare som är motståndare till Al Shabaab men även attentat i form av utplacerade sprängladdningar. Al Shabaab aktivitet är störst i regionen Bari, framförallt i Boosaaso med närområde, men även i städerna Garowe och Gaalkacyo. Puntlands säkerhetsstyrkor genomför säkerhetsoperationer som resulterar i att misstänkta Al Shabaab-element arresteras. En del av dessa har sedan avrättats. Oroligheter härrörande till den politiska situationen har i december 2012 och början av 2013 främst haft kopplingar till president Farholes förlängning av sitt mandat. Bedömning Trots den senaste tidens allvarliga attacker har konfliktnivån i Mogadishu inte förändrats i någon större utsträckning sedan det rättsliga ställningstagandet antogs. Situationen där får därför alltjämt anses utgöra sådana svåra motsättningar som regleras i 4 kap 2 a utlänningslagen. I merparten av södra och centrala Somalia är säkerhetsläget alltjämt detsamma som det som råder i Mogadishu, dvs. instabilt men inte så allvarligt att alla och envar riskerar att råka ut för skyddsgrundande behandling enbart genom sin närvaro i landet. Även om man inkluderar staden Kismaayo och området runt staden bedöms de stridigheter som uppkommer inte vara så omfattande, intensiva och varaktiga att de bedöms utgöra väpnad konflikt. Någon grund för att bevilja uppehållstillstånd på grund av det allmänna säkerhetsläget enligt 4 kap 2 utlänningslagen bedöms därför inte föreligga i södra och centrala Somalia idag. Situationen i dessa delar av landet får alltjämt anses utgöra sådana svåra motsättningar som anges i 4 kap 2 a utlänningslagen.

5 5 (5) Säkerhetssituationen i Somaliland och Puntland är generellt sett stabil även om det i båda dessa delar av landet förekommer väpnade attacker som ofta bottnar i klanrelaterade frågor. Till situationen i Puntland ska även läggas våldsyttringar med anledning av Al Shabaabs närvaro i regionen. Trots detta kan säkerhetssituationen i Somaliland och Puntland inte bedömas utgöra svåra motsättningar i utlänningslagens mening. Vid prövningen av skyddsbehovet uppmärksammas särskilt bedömningen av återvändande samt internflykt som görs i det rättsliga ställningstagandet. Fredrik Beijer T.f. rättschef

Rättsavdelningen SR 33/2016

Rättsavdelningen SR 33/2016 Bfd22 141107 1 (5) Rättsavdelningen 2016-07-06 SR 33/2016 I detta styrdokument finns hänvisningar av relevans för lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den

Läs mer

karaktären av säkerhetsläget i Somalia

karaktären av säkerhetsläget i Somalia Bfd22 080929 1 (17) Rättslig styrning 2012-11-13 RCI 27/2012 Rättsligt ställningstagande angående karaktären av säkerhetsläget i Somalia 1 Sammanfattning Migrationsverket har först att pröva om sökandes

Läs mer

Rättsavdelningen SR 15/2017

Rättsavdelningen SR 15/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-05-11 SR 15/2017 Rättsligt ställningstagande angående situationen i Burundi 1. Syfte och bakgrund Syftet med denna kommentar är att ge en rättslig bedömning av situationen i

Läs mer

Säkerhetsläget i Somalia bedömdes senast i ett rättsligt ställningstagande den 20 mars 2015.

Säkerhetsläget i Somalia bedömdes senast i ett rättsligt ställningstagande den 20 mars 2015. 2(22) Mot bakgrund av att säkerhetssituationen varierar i olika delar av Somalia och att en hotbild kan ha en lokalt begränsad räckvidd, kan det finnas möjlighet för den som bedöms vara skyddsbehövande

Läs mer

skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar

skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar Bfd22 080929 1 (8) Rättslig styrning 2014-04-24 RCI 12/2014 Rättsligt ställningstagande angående skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:4

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:4 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:4 Målnummer: UM10061-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-02-24 Rubrik: I södra och mellersta Somalia, dvs. i de delar av Somalia som inte utgörs

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till säkerhetsläget i Syrien den 2 september 2013.

Rättschefen tog senast ställning till säkerhetsläget i Syrien den 2 september 2013. 2 (6) Presumtionen vid prövningen är att uppehållstillstånd ska beviljas. Därför är det av stor vikt att hemvist/medborgarskap och faktorer som ger misstanke om att sökanden begått krigsbrott eller annan

Läs mer

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut 1 (5) Beslut 2007-07-05 Beteckning Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut Sökande man, medborgare i Irak Beslut Migrationsverket beslutar att inte bevilja ny prövning enligt 12 kap. 19

Läs mer

1. Syfte och bakgrund

1. Syfte och bakgrund 2 (8) Föreligger inte en situation av urskillningslöst våld som självständigt utgör ett allvarligt och personligt hot mot personens liv och lem ska istället sökandens individuella skäl beaktas mot bakgrund

Läs mer

RCI 11/2009, Rättsligt ställningstagande flykting- och skyddsbehovsbedömningar rörande sökande som tillhör särskilt utsatta grupper.

RCI 11/2009, Rättsligt ställningstagande flykting- och skyddsbehovsbedömningar rörande sökande som tillhör särskilt utsatta grupper. 2 (7) Frågan om uteslutande från att anses som flykting eller annan skyddsbehövande enligt 4 kap. 2 b-c utlänningslagen ska beaktas i varje enskilt ärende. 1. Bakgrund Rättschefen tog senast ställning

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 (8) Beslut 2008-10-29 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande medborgare i Somalia God man: Offentligt biträde: Beslut Migrationsverket beslutar att - bevilja XX permanent uppehållstillstånd

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får 2 (5) Yrkanden och grunder samt deras barn, och yrkar att de skall beviljas uppehållstillstånd, samt flyktingförklaring och resedokument. yrkar även att de skall beviljas arbetstillstånd. Till stöd för

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor ACP-UE/101.261/B 5.9.2012 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om utmaningar för EU och AVS-gruppen med avseende på den politiska och humanitära

Läs mer

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 BFD12 080926 1 (5) Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadsförfattare 1 Bakgrund Med fristadsförfattare avses författare som i sina

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 2010-01-29 Meddelad i Stockholm Mål nr Enhet 28 Sida 1 (9) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket Förvaltningsprocessenheten i Solna Box 507 169 29 Solna ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 (8) Asylprövningsenhet 2 i Göteborg Beslut 2010-06-30 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande,, medborgare i Somalia Adress: Språk: somaliska Beslut Migrationsverket beslutar att - bevilja

Läs mer

situationen i Darfur, Sudan

situationen i Darfur, Sudan Bfd22 141107 1 (1) Rättsavdelningen 2016-12-27 SR 62/2016 Rättsligt ställningstagande angående situationen i Darfur, Sudan Sammanfattning Migrationsverket har först att pröva om den sökande är flykting.

Läs mer

Extern granskning av somaliska språkanalyser

Extern granskning av somaliska språkanalyser Bfd22 080929 1 (8) Rättslig styrning Rättsenheten Rapport 2013-01-07 Extern granskning av somaliska språkanalyser Bakgrund Inom asylrätten gäller principen att det är den asylsökande som ska göra sitt

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande BFD12 080926 1 (6) Rättslig styrning 2014-07-16 RCI 14/2014 Rättsligt ställningstagande angående bedömning av om den lön, inklusive eventuella förmåner, som erbjuds för en anställning är tillräcklig för

Läs mer

Rättsligt ställningstagande. angående. situationen i Jemen. Sammanfattning. 1. Bakgrund 1 (6) SR 56/2016. Rättsavdelningen

Rättsligt ställningstagande. angående. situationen i Jemen. Sammanfattning. 1. Bakgrund 1 (6) SR 56/2016. Rättsavdelningen 1 (6) Rättsavdelningen 2016-10-13 SR 56/2016 Rättsligt ställningstagande angående situationen i Jemen Sammanfattning Migrationsverket har först att pröva om den sökande är flykting. En individuell framåtsyftande

Läs mer

Rättsavdelningen SR 14/2019

Rättsavdelningen SR 14/2019 1 (12) Rättsavdelningen 2019-04-30 SR 14/2019 Rättslig kommentar angående situationen i Nicaragua Sammanfattning Denna rättsliga kommentar ger, bl.a. mot bakgrund av en ny Lifosrapport, vägledning kring

Läs mer

Rättslig kommentar. angående. situationen i Irak. Lifos analys 1 (5) 2014-08-15. Rättslig styrning

Rättslig kommentar. angående. situationen i Irak. Lifos analys 1 (5) 2014-08-15. Rättslig styrning Adm162101027 1 (5) 2014-08-15 Rättslig styrning Rättslig kommentar angående situationen i Irak Lifos analys Säkerhetsläget ISIS, som numera går under förkortningen IS (Islamiska staten), fortsätter att

Läs mer

Rättslig styrning 2012-10-31 RCI 25/2012. Säkerhetssituationen i norra Mali har karaktären av svåra motsättningar.

Rättslig styrning 2012-10-31 RCI 25/2012. Säkerhetssituationen i norra Mali har karaktären av svåra motsättningar. Bfd22 080929 1 (13) Rättslig styrning 2012-10-31 RCI 25/2012 Rättsligt ställningstagande angående säkerhetssituationen i Mali 1. Sammanfattning Säkerhetssituationen i norra Mali har karaktären av svåra

Läs mer

1 (9) Beslut 2007-12-13 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, medborgare i Somalia Offentligt biträde/ombud: advokaten Beslut Migrationsverket beslutar att - avslå ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet.

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet. 2 (7) Ansökan med mera Du reste enligt egen uppgift in i Sverige den 1 november 2006 och ansökte om asyl den 7 november 2006. I inlaga från det offentliga biträdet som inkom den 18 januari 2007 har du

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: jur.kand. Kristina Löfwall Advokaterna Nyblom & Sarvik AB Stortorget 17 211 22 Malmö

Ombud och offentligt biträde: jur.kand. Kristina Löfwall Advokaterna Nyblom & Sarvik AB Stortorget 17 211 22 Malmö FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I MALMÖ 2010-07-02 UM 1315-10 Migrationsdomstolen Meddelad i Avdelning 5 Malmö Renée Andersén Sida l (6) KLAGANDE Abshir Abdi Osman, 840101 Ombud och offentligt biträde: jur.kand.

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Utrikesdepartementet Denna rapport är en översiktlig sammanställning över hur de mänskliga rättigheterna efterlevs, grundad på den svenska ambassadens bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 Asylprövningsenhet 2 i Göteborg Beslut 2010-06-30 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, medborgare i Somalia Adress: Språk: somaliska Offentligt biträde: Beslut Migrationsverket beslutar

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Somalia 2005

Mänskliga rättigheter i Somalia 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Somalia 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Situationen i Somalia är fortsatt mycket allvarlig. Politiskt våld och utbredd kriminalitet

Läs mer

Säkerhetssituationen i södra och centrala Somalia

Säkerhetssituationen i södra och centrala Somalia 2014-01-20 Säkerhetssituationen i södra och centrala Somalia Kar ta Innehåll 1. English summary... 5 1.1. Political and security situations in areas not controlled by Al Shabaab... 5 1.2. Areas controlled

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 (9) Beslut 2008-03-13 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande född, medborgare i Somalia Offentligt biträde/ombud: advokaten Beslut Migrationsverket beslutar att - bevilja permanent uppehållstillstånd

Läs mer

Säkerhetssituationen i Somalia

Säkerhetssituationen i Somalia 2012-10-24 Säkerhetssituationen i Somalia Rapport från utredningsresa till Nairobi, Kenya samt Mogadishu, Hargeisa och Boosaaso i Somalia i juni 2012 Internflyktingläger och nybyggnation i Mogadishu, juni

Läs mer

Behov av internationellt skydd utlänningslagen

Behov av internationellt skydd utlänningslagen Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd utlänningslagen Kopplingar till internationell/europeisk rätt Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov påverkas av Flyktingkonventionen EKMR

Läs mer

god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas

god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas Bfd22 080929 1 (6) Rättslig styrning 2014-01-14 RCI 07/2014 Rättsligt ställningstagande angående god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas

Läs mer

Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia

Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia Till riksdagens talman I det syfte som anges i 27 i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014.

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014. 2 Något beslut om avvisning eller utvisning bör i regel inte fattas i samband med att tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder meddelas. 1. Bakgrund Rättschefen tog senast ställning

Läs mer

Butiksrån första kvartalet 2013. svenskhandel.se

Butiksrån första kvartalet 2013. svenskhandel.se Butiksrån första kvartalet 2013 svenskhandel.se Butiksrån första kvartalet 2013 Svensk Handel publicerar årligen en rapport över butiksrån i Sverige. Varje kvartal kompletteras nämnda rapport med råndata

Läs mer

Resterna av Mogadishus katedral är bara en i mängden av de ruiner som en hel generation somalier vuxit upp bland.

Resterna av Mogadishus katedral är bara en i mängden av de ruiner som en hel generation somalier vuxit upp bland. Resterna av Mogadishus katedral är bara en i mängden av de ruiner som en hel generation somalier vuxit upp bland. Somalia i skuggan av piratjakten Omvärlden skickar gärna soldater till kampen mot piraterna

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

Beslut Sökande, medborgare i Irak. - avslå ansökan om flyktingförklaring och resedokument

Beslut Sökande, medborgare i Irak. - avslå ansökan om flyktingförklaring och resedokument 1 (7) Beslut 2007-07-05 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, medborgare i Irak Offentligt biträde/ombud: advokaten Beslut Migrationsverket beslutar att - bevilja permanent uppehållstillstånd

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 Beslut 2008-03-13 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född, medborgare i Somalia Offentligt biträde/ombud: advokaten Beslut Migrationsverket beslutar att - avslå ansökan om uppehålls-

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. Asylprövningsenheten/barn i Malmö Beslut 2011-10-10 Beteckning Akt 1.22 1 / 11 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Adress:, född 85, k, medborgare i Somalia Offentligt biträde: Beslut Migrationsverket

Läs mer

Rättsavdelningen 2015-06-17 SR 27/2015

Rättsavdelningen 2015-06-17 SR 27/2015 BFD12 080926 1 (3) Rättsavdelningen 2015-06-17 SR 27/2015 Rättslig kommentar angående återvändande till Uzbekistan Bakgrund och syfte Rättschefen beslutade den 19 januari 2015 om ett tillfälligt stopp

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

Ombud och offentligt biträde för 1-3: Jur. kand. Varpu Mäntylä-Ek VME Juristen AB Fabriksgatan 6 961 31 Boden

Ombud och offentligt biträde för 1-3: Jur. kand. Varpu Mäntylä-Ek VME Juristen AB Fabriksgatan 6 961 31 Boden FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM 2011-03-10 UM 27744-10 Migrationsdomstolen Meddelad i Enhet 29 Stockholm Sida l (9) KLAGANDE 1. Hodan Jama Boyne, 870413 2. Shukri Mohamud Mohamed, 030101 3. Ayub

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

DOM KLAGANDE, Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM KLAGANDE, Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 29 december 2008 i mål nr UM 9231-08,

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer BFD12 080926 1 (5) Rättsavdelningen 2015-05-12 SR 19/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Adress: född 9204 medborgare i Afghanistan Språk: persiska/dari Beslut Migrationsverket beslutar

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

DOM 2011-02-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-02-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2011-02-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10061-09 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Myndigheter och klansystem i Somalia.

Myndigheter och klansystem i Somalia. 2012-11-30 Myndigheter och klansystem i Somalia. Rapport från utredningsresa till Nairobi, Kenya samt Mogadishu, Hargeisa och Boosaaso i Somalia i juni 2012 Äldste i Guurti Foto: Christer Svan Karta/bild

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:8

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:8 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:8 Målnummer: UM7851-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-04-21 Rubrik: En kvinna har gjort sannolikt att hon hyser en välgrundad fruktan för att utsättas

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 (9) Enheten i Uppsala Beslut 2009-12-22 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande X, född 1992-05-01, medborgare i Somalia Adress: Språk: somaliska Offentligt biträde: God man: Beslut Migrationsverket

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen (2015/2968(RSP))

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen (2015/2968(RSP)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2015)0412 Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen

Läs mer

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall.

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall. Bfd22 080929 1(4) Rättsavdelningen 2015-09-30 SR 37/2015 Rättslig kommentar angående förordnande av offentligt biträde i asylärenden 1. Sammanfattning Som huvudregel ska offentligt biträde förordnas så

Läs mer

DOM KLAGANDE, Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM KLAGANDE, Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 19 december 2008

Läs mer

Motion till riksdagen 2016/17:468

Motion till riksdagen 2016/17:468 Kommittémotion SD46 Motion till riksdagen 2016/17:468 av Björn Söder m.fl. (SD) Somalia Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om diplomatiska förbindelser

Läs mer

Rättschefens rättsliga ställningstagande

Rättschefens rättsliga ställningstagande 1 (10) Rättslig styrning INSTRUKTION 2010-04-01 RCI 05/2010 Rättschefens rättsliga ställningstagande angående situationen på Gazaremsan och frågan om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 utlänningslagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 april 2019 B 5931-18 PARTER Klagande HM Ombud och offentlig försvarare: Advokat BS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:27

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:27 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:27 Målnummer: UM8628-08 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2009-10-06 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: För att det ska anses råda ett tillstånd av inre väpnad

Läs mer

DOM MOTPART, Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM MOTPART, Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE DOM Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART, Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 10 december 2008 i mål nr UM 1645-08,

Läs mer

praktik och arbete för skolungdomar, undantag från kravet på arbetstillstånd och ersättning för praktik

praktik och arbete för skolungdomar, undantag från kravet på arbetstillstånd och ersättning för praktik Bfd22 141107 1 (5) Rättsavdelningen 2016-07-07 SR 23/2016 Rättsligt ställningstagande angående praktik och arbete för skolungdomar, undantag från kravet på arbetstillstånd och ersättning för praktik Sammanfattning

Läs mer

SOMALIA POLITISK ORIENTERING DECEMBER 2008 By Mohamed Y. Abshir

SOMALIA POLITISK ORIENTERING DECEMBER 2008 By Mohamed Y. Abshir SOMALIA POLITISK ORIENTERING DECEMBER 2008 By Mohamed Y. Abshir SAMMANDRAG: Den olycksaliga politiska och säkerhetsmässiga utvecklingen i hela Somalia har varit hastig och intensiv sedan min senaste rapport

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Åsa Muller Advokatfirman Susanne Bergmyr AB Box 234 201 22 Malmö

Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Åsa Muller Advokatfirman Susanne Bergmyr AB Box 234 201 22 Malmö FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I MALMÖ 2011-10-13 UM 2059-11 Migrationsdomstolen, Avd 6 Meddelad i Noah Tunbjer Malmö Sida l (4) KLAGANDE Abdul Husseini, 19900629 Ombud och offentligt biträde: Jur.kand.

Läs mer

Rättsavdelningen SR 44/2017

Rättsavdelningen SR 44/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 44/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd vid anknytning till en anhörig med uppehållsrätt Sammanfattning Uppehållstillstånd kan inte

Läs mer

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik.

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik. 1 (5) Rättsavdelningen 2015-09-03 SR 35/2015 Rättslig kommentar angående bedömning av ålder i asylärenden Sammanfattning Migrationsverket ska i prövningen både ta ställning till om sökanden har gjort sannolikt

Läs mer

den individuella prövningen av individer tillhörande minoriteter och andra grupper i Iran samt flyktingskap sur place för individer ur denna grupp

den individuella prövningen av individer tillhörande minoriteter och andra grupper i Iran samt flyktingskap sur place för individer ur denna grupp 1 (14) Rättslig styrning 2012-06-27 RCI 16/2012 Rättsligt ställningstagande angående den individuella prövningen av individer tillhörande minoriteter och andra grupper i Iran samt flyktingskap sur place

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: Advokat Ann Bergström Advokat Ann Bergström AB Box 179 901 04 Umeå

Ombud och offentligt biträde: Advokat Ann Bergström Advokat Ann Bergström AB Box 179 901 04 Umeå - FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål m 2010-06-28 UM 18374-10 Meddelad i Enhet 28 Stockholm Sida 1 (9) KLAGANDE Muse Dahir Hassan, 710220 Ombud och offentligt biträde: Advokat Ann Bergström Advokat Ann Bergström

Läs mer

Rättsavdelningen SR 02/2018

Rättsavdelningen SR 02/2018 1 (14) Rättsavdelningen 2018-01-19 SR 02/2018 Rättsligt ställningstagande angående situationen i Irak Sammanfattning Migrationsverket har först att pröva om den sökande är flykting. En individuell framåtsyftande

Läs mer

Somalia och Somaliland

Somalia och Somaliland Kommittémotion SD343 Motion till riksdagen 2018/19:1383 av Markus Wiechel m.fl. (SD) Somalia och Somaliland FÖRSLAG TILL RIKSDAGSBESLUT 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att erkänna

Läs mer

bedömningen av internflykt i Irak

bedömningen av internflykt i Irak 1 (8) Rättsavdelningen 2017-06-29 SR 28/2017 Rättslig kommentar angående bedömningen av internflykt i Irak Sammanfattning Internflykt i Irak kan i första hand bli aktuellt till Erbil och Suleymaniya i

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2010-05-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 14294-10 Enhet 20 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket Förvaltningsprocessenheten i Solna Box 507 169 29 Solna ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förstå Förebygga Förändra VÄGLEDNING OM VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Förord Att värna demokratin och att arbeta för att medborgarna ska känna sig delaktiga är två av de viktigaste uppdragen som samhället har.

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Ansökan med mera reste in i Sverige den 28 januari 2006 och ansökte två dagar senare om asyl.

Ansökan med mera reste in i Sverige den 28 januari 2006 och ansökte två dagar senare om asyl. 2 (8) Ansökan med mera reste in i Sverige den 28 januari 2006 och ansökte två dagar senare om asyl. Som skäl för sin ansökan har bland annat uppgett följande. Han är palestinier från Västbanken. Han lämnade

Läs mer

MOTPART Abdirahman Osman Abdullahi, 850506. Ombud och offentligt biträde: Advokaten Cecilia Kongbäck Odevall Advokatbyrå AB Box 5052 402 22 Göteborg

MOTPART Abdirahman Osman Abdullahi, 850506. Ombud och offentligt biträde: Advokaten Cecilia Kongbäck Odevall Advokatbyrå AB Box 5052 402 22 Göteborg Sida 1 (27) KAMMARRÄTTEN Mål nr UM 8628-08 I STOCKHOLM DOM Migrationsöverdomstolen 2009-10-06 Avdelning 1 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Abdirahman Osman Abdullahi, 850506 Ombud

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 24 februari 2010, se bilaga 1 Dm 11-387047

ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 24 februari 2010, se bilaga 1 Dm 11-387047 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål m 2010-06-17 UM 17954-10 Meddelad i Enhet 29 Stockholm Sida 1 (13) KLAGANDE Suaad Mohammed Ismael, 940906 c/o Pangea Smassens väg 51C 811 51 Sandviken Ställföreträdare: Anna

Läs mer

Fråga-svar. Etiopien. Situationen i Somaliregionen efter det senaste årets förändringar i landet.

Fråga-svar. Etiopien. Situationen i Somaliregionen efter det senaste årets förändringar i landet. 2019-09-17 Fråga-svar Etiopien. Situationen i Somaliregionen efter det senaste årets förändringar i landet. Fråga Inkom maj 2019. - Finns det en hotbild mot före detta Liyupoliser vid ett eventuellt återvändande?

Läs mer

Politisk orientering - Somalia Av Mohamed A. Waldo FEBRUARI, 2010

Politisk orientering - Somalia Av Mohamed A. Waldo FEBRUARI, 2010 Politisk orientering - Somalia Av Mohamed A. Waldo FEBRUARI, 2010 SAMMANFATTNING: I sin rapport till FN:s säkerhetsråd för någon vecka sedan sa generalsekreterarens specielle representant ambassadör Ould

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2018-10-18 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3009-18 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud: Jur.kand. MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolens dom 2018-02-07

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

Politisk orientering - Somalia Av Mohamed A. Waldo På uppdrag av Göteborgsnitiativet

Politisk orientering - Somalia Av Mohamed A. Waldo På uppdrag av Göteborgsnitiativet Politisk orientering - Somalia Av Mohamed A. Waldo På uppdrag av Göteborgsnitiativet SAMMANDRAG: Med den stora mängd problem som Somalia står inför för närvarande, är själva ämbetstiden för regeringen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21 Målnummer: UMS8-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-12-10 Rubrik: En utlänning, som är utesluten från att anses som skyddsbehövande och som ska

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 Målnummer: UM3009-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-10-18 Rubrik: Om en anknytningsperson med tidsbegränsat uppehållstillstånd och status som

Läs mer

Lägesanalys: Afghanistan

Lägesanalys: Afghanistan Lägesanalys: Afghanistan -Pådrivande faktorer bakom, och aktuell konfliktkontext till, det kraftigt ökade antalet civila offer under juli 2019 SIA:s Lägesanalys: Afghanistan, 2019-08-23, version 1.0. Om

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLEN. Ryska federationens riksåklagarämbete har begärt att den ryske medborgaren Zaurbek Maschudovitj Gazijev ska utlämnas för lagföring.

HÖGSTA DOMSTOLEN. Ryska federationens riksåklagarämbete har begärt att den ryske medborgaren Zaurbek Maschudovitj Gazijev ska utlämnas för lagföring. Aktbilaga 7 Sida l (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 november 2012 02238-12 Framställning om utlämning till Ryska federationen av Zaurbek Maschudovitj Gazijev, 810415-1298,

Läs mer

DOM 2009-11-24 Meddelad i Göteborg

DOM 2009-11-24 Meddelad i Göteborg LÄNSRÄTTEN I GÖTEBORG Migrationsdomstolen Föredragande Karl Jonsson DOM 2009-11-24 Meddelad i Göteborg Mål nr UM 1573-09 Avdelning 4 1 KLAGANDE Haider Kadem Sharif, 19751001 Ombud och offentligt biträde:

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1

Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1 BFD12 080926 1 (7) Rättslig styrning 2014-04-14 RCI 11/2014 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1 1. Sammanfattning

Läs mer

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1590-13 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Hej och tack för att ni, Folk och Försvar anordnar det här seminariet. Tack för inbjudan Lars.

Hej och tack för att ni, Folk och Försvar anordnar det här seminariet. Tack för inbjudan Lars. Hej och tack för att ni, Folk och Försvar anordnar det här seminariet. Tack för inbjudan Lars. har arbetat länge för att lyfta frågan om drönare såväl i Sverige som internationellt men det känns som att

Läs mer