Handläggningsordning för utvärdering av utbildning vid Högskolan i Borås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggningsordning för utvärdering av utbildning vid Högskolan i Borås"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor Dnr Handläggningsordning för utvärdering av utbildning vid Högskolan i Borås Med stöd av 5 kap. 5 i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) fattade rektor beslut att denna handläggningsordning gäller tillsvidare. Målgrupp Anställda Publicerad Högskolans Styrdokument Typ av styrdokument Handläggningsordning Beslutsfattare Rektor Beslutsdatum Ersätter Styrdokumenten Ordning för utvärdering av utbildningar vid Högskolan i Borås (dnr ) samt Riktlinjer för genomförande och uppföljning av Universitetskanslersämbetets utvärderingar av examen vid Högskolan i Borås (dnr ). Sammanfattning Denna handläggningsordning beskriver processen och ansvarsfördelningen avseende högskolans utvärdering av måluppfyllelse i högskolans inrättade utbildningar.

2 Sida 2 av Bakgrund Syftet med denna ordning är att säkerställa att hänsyn tas till alla berörda intressen vid utvärdering av utbildningsprogram samt all annan form av utbildning vid Högskolan i Borås. Den utvärdering som beskrivs i ordningen ingår i en modell för kvalitetssäkring av utbildningar vid högskolan. Det övergripande målet med modellen är att högskolans utbildningar på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå ständigt utvecklas genom ett systematiskt kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet ska kännetecknas av ledorden transparens, integration, enhetlighet och skärpa i enlighet med högskolans policy för kvalitetsarbete (dnr ). Modellen tar sin utgångspunkt i att alla medarbetare och studenter i så stor utsträckning som möjligt ska kunna känna ansvar för sitt eget arbete samt vara en aktiv part i högskolans övergripande kvalitetsarbete avseende utbildning. Förutom policyn för kvalitetsarbetet och den föreliggande ordningen omfattar modellen även styrdokumenten Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för utbildning vid Högskolan i Borås (dnr ), Policy för kursutvärderingsarbetet vid Högskolan i Borås (dnr ) samt Handläggningsordning för inrättande av huvudområden och nya utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Borås (dnr ). Till sin karaktär och i sitt upplägg utgår ordningen från proportionalitetsprincipen vilket i detta fall har definierats som att omfattningen av de insatser vi gör ska stå i proportion till de mål de avser att uppnå. Högskolan i Borås har valt auditformen med externa sakkunniga som det primära verktyget för utvärdering av kvalitet i utbildning. Akademins förarbete samt underlag av olika slag ska ses som bidrag till ett genomförande av audits. Resultaten av audits ska leda till utveckling av utbildningen samt förväntas bidra till en kunskapsöverföring och en levande lärprocess mellan lärosäten samt inom högskolan. Handläggningsordningen ska: Säkerställa att alla utbildningar vid högskolan uppfyller kraven i högskolelagen, högskoleförordningen och i examensbeskrivningarna genom regelbundna utvärderingar av utbildningarnas genomförande och resultat, samt Underlätta utvärderingsprocessen för berörda aktörer så långt det är möjligt utan att det övriga kvalitetsarbetet påverkas negativt, och vara ett stöd för den tids- och kompetensmässiga planeringen av utvecklingsarbetet för berörd akademi. Ordningen har därför en struktur där handläggningsprocessen och de olika aktörernas ansvarsområden är preciserade och där det framgår vilken information som skall finnas tillhanda inför varje steg i processen.

3 Sida 3 av 16 Säkerställa att berörda inom akademin och verksamhetsstöd, studenter alternativt doktorander samt professionsrepresentanter är delaktiga i utvärderingsarbetet och utvecklingsarbetet. Upplägg och övergripande ansvar Ordningen är uppdelad i sju avsnitt, som beskriver bakgrund, utvärderingscykeln, initiering, genomförande, utveckling av utbildningarna, rapportering samt utveckling av ordningen. Efter dessa tillkommer tre appendici som innehåller sammanställning av bedömargruppen, närmare beskrivning av analysfasen och en begreppslista. Ansvarig för utvärderingen samt underlaget och dess kvalitativa innehåll är akademichef. Akademichef är också ansvarig för att de fackliga organisationerna vid högskolan involveras i arbetet.

4 Sida 4 av Utvärderingscykeln Syftet med detta avsnitt är att beskriva de principer för urval och gruppering av utbildningar som säkerställer att samtliga högskolans inrättade utbildningar utvärderas inom en sexårs period. Förväntat resultat En komplett beskrivning av vilka utbildningar som utvärderas under perioden samt riktlinjer för hur avvikelser och störningsmoment ska hanteras. Ansvar och beredning Rektor tar beslut om den övergripande tidsplanen efter rådslag med utbildningsråd, kvalitetsråd och ledningsråd. Principer Högskolans miljöer och utbildningar inklusive fristående kurser, uppdragsutbildningar utvärderas under en period av sex år där det femte året avsätts till uppsamling av icke granskade utbildningar och högskolepedagogiska utbildningar. Det sjätte året avsätts till utvärdering och utveckling av utvärderingsprocessen. Vilka utbildningar som kommer att utvärderas samtidigt utgår i största möjligaste mån från tanken om kompletta miljöer. Flera utbildningar på grund- och avancerad nivå kan utvärderas tillsammans (se vidare Initiering). Forskarutbildningar ingår i utvärderingen av de kompletta miljöer som de tillhör. Forskarutbildningar kan inte dela bedömargrupp och audittillfälle med andra utbildningar. Förekomsten av externa tematiska utvärderingar och/eller utbildningsutvärderingar, till exempel av Universitetskanslersämbetet, innebär inte med automatik att de berörda utbildningarna eller aspekterna inte ingår i utvärderingen. Däremot är förekomsten av externa utvärderingar ett giltigt skäl till att motivera varför en utbildning och aspekt kan undantas från granskningen (se vidare Initiering). Arbetsgång i att skapa utvärderingscykeln 1. Högskolans kvalitetssamordnare arbetar fram ett förslag till utvärderingscykel och stämmer av detta med utbildningskvalitets- och ledningsråd innan beslut fattas av rektor. 2. Rektor fattar i samband med beslutet också beslut om att utvärderingscykeln ska påbörjas. I beslutsförslaget ska det framgå hur avikelser ska hanteras om de uppstår. Beslut fattas av rektor senast den 15 mars 2017 för hela cykeln.

5 Sida 5 av Initiering Syfte Syftet med initieringsfasen är att alla inblandade har klart för sig vilken roll man har, hur processen ser ut, vilket stöd kommer att finnas och att tid för de inblandade allokeras inför nästa fas. Förväntat resultat I slutet av denna fas har en bedömargrupp tillsatts. Det föreligger ett beslut på hur de utbildningar som ingår i utvärderingen ska grupperas när det gäller granskningen och huruvida vissa av utbildningarna undantas granskningen. Dessutom föreligger det ett beslut på vilka aspekter i högskolelag och vilka examensmål som bedömargruppen ska granska för varje utbildning, samt på de kriterier för utvärderingen som dessa aspekter och examensmål har operationaliserats till. Ansvar och beredning Akademin bereder och föreslår: Bedömargrupp (se bedömargrupp, Appendix I) Hur utbildningar som ingår i utvärderingen ska grupperas samt Vilka aspekter i högskolelagen och vilka examensmål som utgör föremål för granskning och en operationalisering av dessa till kriterier för utvärderingen (se analys, appendix II). Nämnden fastställer eller återremitterar förslagen. Tidsperiod september december Arbetsgång - Initiering 1. Högskolans kvalitetssamordnare kontaktar akademins samordnare för kvalitet 1 för att starta upp arbetet. Detta görs i juni inför varje ny cykel. Tillsammans gör de en tidplan som beskriver vad som ska göras och när det ska vara klart. 2. Akademin genomför analyser för de utbildningar som ingår i cykeln (se appendix II). Varje berörd sektionschef 2 ansvarar för att analyser för utbildningar görs och att studentkåren bjuds in 1 Akademichef kan välja att skriftligt delegera de uppgifter som i ordningen åligger akademins samordnare för kvalitet till en annan roll. 2 Akademichef kan välja att skriftligt delegera de uppgifter som i ordningen åligger sektionschef till en annan roll.

6 Sida 6 av 16 att delta i analysarbetet. Till stöd har akademin högskolans kvalitetssamordnare som har till uppgift att stödja processen i dess praktiska och formella delar och som fungerar som länk mellan akademin och berörd nämnd under hela initieringsprocessen. Stegen 2 5 genomförs under perioden september oktober. 3. Under tiden analys genomförs arbetas förslag på bedömargrupp fram. Akademins samordnare för kvalitet samordnar detta med stöd av högskolans kvalitetssamordnare. 4. Högskolans kvalitetssamordnare och akademins samordnare för kvalitet sammanställer ett beslutsförslag utifrån de underlag som tagits fram av berörd sektionschef (se steg 2). Även i detta steg agerar högskolans kvalitetssamordnare som länk mellan berörd nämnd och akademi. Beslutsförslaget ska innehålla: Hur utbildningarna ska grupperas (inklusive eventuella undantagna utbildningar). Utbildningar kan med fördel grupperas så att dessa delar bedömargrupp och audittillfälle. Grunderna för grupperingen ska motiveras med hänvisning till akademins analys av utbildningarna. Vilka bedömargrupper som ska tillsättas med förslag på interna och externa sakkunniga, där man ska ta hänsyn även till nästa punkt. Vilka aspekter och vilka examensmål (ett urval) som ska granskas, samt, för varje aspekt och examensmål, Kriterier för att aspekten eller examensmålet ska vara uppfylld. Notera att aspekter och mål kan skilja sig åt mellan grupper av utbildningar. Bedömargruppens sammansättning framgår av appendix I och aspekter och examensmål framgår av appendix II. 5. Högskolans kvalitetssamordnare och akademins samordnare för kvalitet föredrar ärendet för berörd nämnd som har att tillstyrka eller återremitterar förslaget. Nämnden granskar förslaget och värderar att akademins analys stödjer förslaget och att beredningen har inkluderat alla som berörs. Nämnden ska fatta beslut senast den 31 december.

7 Sida 7 av Genomförande Syfte Syftet med genomförandefasen är att alla inblandade har klart för sig vilken roll man har, hur processen ser ut, vilket stöd som finns och vad syftet med utvärderingens underlag och audit är. Syftet är dessutom att utvärderingen genomförs inom fastställda tidsramar och att kommunikation mellan berörda parter fungerar bra. Förväntat resultat I slutet av denna fas har bedömargruppen läst examensarbeten och analyser samt genomfört audits. Bedömargruppen har skrivit en rapport där det framgår en beskrivning av de aspekter och examensmål bedömargruppen har granskat, bedömargruppens bedömning av huruvida utbildningen eller de grupperade utbildningarna uppfyller dessa, samt, i förekommande fall, vad som brister. Dessutom innehåller rapporten en separat del med bedömargruppens förslag på utveckling av utbildningen/utbildningarna. Rapporten har i slutet av denna fas överlämnats till akademin. Ansvar och beredning Akademin tillsammans med verksamhetsstöd förbereder genomförandet, kommunicerar med bedömargruppen och organiserar audits. Verksamhetsstödet bistår med handläggarsstöd i form av sekreterare i bedömargrupp. Tidsperiod: januari maj Arbetsgång - Genomförande 1. Akademins samordnare för kvalitet och bedömargruppens sekreterare kallar bedömargruppen. Innan gruppen träffas ska ett antal, minst 5 stycken per utbildning eller gruppering, examensarbeten ha slumpats fram. Examensarbetena bör komma från den senaste examensarbetskursen innan utvärderingen om inte särskilda skäl föreligger. Avvägningar av detta slag åligger högskolans kvalitetsamordnare att göra som en del av sitt övergripande beredningsansvar i processen. Verksamhetsstödet ska vara behjälplig i det slumpmässiga urvalet, detta för att säkra objektivitet vid urvalet. 2. Bedömargruppen träffas och akademins samordnare för kvalitet med stöd av högskolans kvalitetssamordnare presenterar förutsättningarna för uppdraget och alla underlag. Underlag ska bestå av akademins inledande analyser (se Initiering), program- och kursrapporter, utbildningsplan och

8 Sida 8 av 16 kursplaner. Biläggs görs progressionsdiagram, målmatriser eller motsvarande. Lista över undervisande lärare tillsammans med uppgifter kring titel, funktion eller roll i utbildningen samt ansvar i utbildningen ska också bifogas. 3. Bedömargruppen läser underlagen i syfte att kunna formulera frågor vid audits till stöd för sin bedömning av huruvida de granskade aspekterna och examensmålen kan anses uppfyllda. De sakkunniga i gruppen läser också examensarbetena. 4. Bedömargrupp genomför audits med representanter för ledning, utbildningen, studenterna/doktoranderna och verksamhetsstödet. I ledningen ingår förutom berörd akademins och sektionens ledning också ledningen för avdelningen för utbildningsstöd, akademistöd, bibliotek och kommunikation. Audits syftar till ge bedömargruppen en möjlighet att söka svar på de kriterier för aspekter och mål som är utvalda samt att bidra till en utvecklingsfokuserad dialog kring utbildningarna. Audits ska vara genomförda innan april månads utgång 5. Bedömargruppens ordförande och sekreterare sammanställer rapport och förankrar den med bedömargruppen. Rapporten innehåller: En beskrivning av de aspekter och examensmål bedömargruppen har granskat samt de kriterier som dessa har konkretiserats till. Dessutom innehåller rapporten bedömargruppens bedömning av huruvida utbildningen eller de grupperade utbildningarna uppfyller aspekterna och examensmålen med utgångspunkt i kriterierna, samt, i förekommande fall, vad som brister. Utöver bedömningen innehåller rapporten en separat del med bedömargruppens förslag på utveckling av utbildningen/utbildningarna. Sekreteraren ansvarar för rapportens format, ordföranden ansvarar för rapportens innehåll, stöd finns i form av högskolans kvalitetssamordnare. 6. Bedömargruppens sekreterare lämnar en rapport till akademichef samt till diariet senast den 31 maj.

9 Sida 9 av Utveckling av granskade utbildningar Syfte Syftet med utvecklingsfasen är att alla inblandade har klart för sig vilken roll man har i arbetet efter att bedömargruppen lämnat en rapport, samt vilket stöd som finns. Dessutom syftar fasen till att säkerställa att bedömargruppens rapport har spridits och förankrats i den berörda verksamheten, samt att rapportens resultat leder till ett gemensamt utvecklingsarbete. Förväntat resultat I slutet av denna fas har akademin skapat en handlingsplan som svarar upp mot bedömargruppens rapport. Berörd nämnd har tillstyrkt handlingsplanen. Ansvar och beredning Akademin analyserar och skriver handlingsplan. Nämnd har till uppgift att tillstyrka eller återremittera. Tidsperiod juni december Arbetsgång - utveckling av granskade utbildningar 1. Akademins kvalitetssamordnare ser till att ansvarig sektionschef analyserar rapporten, tar ställning till rapportens förslag och skapar en handlingsplan. I handlingsplanen skall förutom åtgärder och utvecklingsförslag grundade i rapporten också planerade åtgärder för i analysen (se Initiering) identifierade utvecklingsområden ingå. Berörd sektionschef ansvarar även för att studentkåren erbjuds möjligheter att lämna synpunkter på förslag till handlingsplan. Möjliga åtgärder för akademin är att utbildningen läggs ned då bristerna bedöms alltför allvarliga och/eller omfattande. I detta fall ska akademin följa riktlinjerna för inställande och avveckling av utbildning som leder till examen vid Högskolan i Borås (dnr ). 2. Akademins samordnare för kvalitet ansvarar för att sammanställa rapporter och handlingsplaner samt fungerar som stöd för Högskolans kvalitetssamordnare. Högskolans kvalitetssamordnare har till ansvar att skriva beslutsförslag till berörd nämnd. Steg 1 och 2 görs under perioden juni oktober. 3. Ärendet föredras i nämnden av Högskolans kvalitetssamordnare som biträds av akademins samordnare för kvalitet varefter nämnden beslutar om att antingen tillstyrka

10 Sida 10 av 16 eller återremittera akademins handlingsplan. Nämnden ska fatta beslut senast den 31 december. Notera att om handlingsplanen senast den 31 december, inte erhåller ett tillstyrkande av berörd nämnd ska detta skyndsamt rapporteras till rektor som får besluta att utbildningen ställs in. Utbildningen utgör sedan inte del av utbildningsutbudet förrän nämnden har tillstyrkt en handlingsplan samt en utbildningsplan för utbildningen. Detta beslut ska fattas innan den 15 mars i de fall utbildningen ges med start på en hösttermin. 6. Rapportering till rektor och styrelse och nämnd Syfte Syftet med rapporteringsfasen är att alla inblandade har klart för sig vilken roll man har samt vilket stöd kommer att finnas när det gäller rapportering och tillgängliggörande av utvärderingars resultat. Syftet är dessutom att säkerställa både transparens och skärpa i utvärderingsprocessen genom att resultaten offentliggörs samt genom att akademins handläggare tillsammans med ansvariga för utbildningen följer upp det utvecklingsarbete som utvärderingen har genererat. Förväntat resultat I slutet av denna fas har styrelsen informerats och berörd nämnd har fått en rapport om hur handlingsplanen har implementerats. Ansvar och beredning Högskolans kvalitetssamordnare skriver rapporten till styrelsen. Akademins samordnare för kvalitet skriver rapporten avseende implementeringen av handlingsplaner till berörd nämnd. Tidsperiod Januari december Arbetsgång - Rapportering till rektor, styrelse och nämnd 1. Högskolans kvalitetssamordnare ser till att rektor tar del av nämndens tillstyrkande av handlingsplan. 2. Rektor rapporterar till högskolans styrelse i februari att aktuell cykel är genomförd och vad resultatet blev. Berörd nämnds ordförande deltar vid föredragningen tillsammans med Högskolans kvalitetssamordnare som fungerar som skrivande handläggare.

11 Sida 11 av Akademins samordnare för kvalitet gör en uppföljning av handlingsplanen ett år efter handlingsplanens tillstyrkande i form av en rapport (informationsärende) till berörd nämnd. Senast den 31 december, ett år efter det att handlingsplanen blev tillstyrkt.

12 Sida 12 av Utveckling av modellen (ordningen) Syfte Syftet med utvecklingen är att säkerställa att ordningen leder till önskad effekt, det vill säga att alla utbildningar vid högskolan uppfyller kraven i högskolelagen, högskoleförordningen och i examensbeskrivningarna, samt att tillämpningen av ordningen stödjer högskolans kvalitetsarbete och säkerställer att berörda funktioner är delaktiga i utvecklingsarbetet. Förväntat resultat Ordningens tillämpning och effekter har följts upp och resulterat i en eventuellt reviderad ordning. Ansvar och beredning Högskolans kvalitetssamordnare ansvarar för att löpande följa upp ordningens tillämpning och vid behov revidera ordningen. Efter att alla högskolans utbildningar har utvärderats ansvarar Högskolans kvalitetssamordnare för att följa upp om ordningen har lett fram till de avsedda effekterna och vid behov revidera ordningen. Tidsplan Årlig uppföljning samt eventuell revidering: löpande Uppföljning av effekter: 2022

13 Sida 13 av 16 Appendix I Bedömargrupp Bedömargrupp tillsätts av berörd nämnd på förslag av akademichef. Studeranderepresentant tillsätts av studentkåren. Bedömargruppen ska bestå av: Minst två vetenskapligt eller konstnärligt kompetenta ämneskunniga lärare (i normalfallet professorer eller docenter) från annat lärosäte än Högskolan i Borås. En (i normalfallet) professor vid Högskolan i Borås från annan miljö och akademi än de utbildningar som för tillfället utvärderas. Denna utses till bedömargruppens ordförande. En representant från professionen/arbetslivet En studentrepresentant En programansvarig från annan akademi vid Högskolan i Borås En representant från enheten för verksamhetsstöd En sekreterare/handläggare. Ordförandens uppgift och ansvar är att leda arbetet och med stöd av sekreteraren sammanställa bedömargruppens rapport. Sekreterarens uppgift och ansvar är att i egenskap av handläggare i ärendets formella delar säkerställa korrekt förvaltningsrättslig hantering och vara stöd för ordföranden i sammanställning av bedömargruppens rapport.

14 Sida 14 av 16 Appendix II Analysen Akademin ska i initieringsfasen utföra ett analysarbete för varje utbildning som ska stödja akademins förslag på områden som ska granskas. Analysen ska utgå från kurs- och programutvärderingar där studenternas värderingar ska vara en del. Den kan också utgå från tidigare analyser eller utvecklingsarbeten. Analysen ska utgå från aspekterna i högskolelagen, 1 kap, 2, 3 och 5 och examensmålen i högskoleförordningens bilaga 2. I analysen ska akademin beskriva och motivera såväl styrkor, svagheter och identifierade utvecklingsområden när det gäller att säkerställa att aspekter i högskolelagen följs samt att examensmål uppfylls. Hänsyn ska tas till synpunkter från berörda lärare, studenter, administrativ personal och professionsföreträdare. Planerade och genomförda åtgärder från identifierade utvecklingsområden ska beskrivas i analysen samt föras till den handlingsplan som ska upprättas som en följd av granskningen. Det är identifierade svagheter, men också styrkor och områden där det förekommer delade meningar som i första hand ska utvärderas. Analysen ska resultera i ett motiverat förslag på de aspekter och examensmål som ska granskas i utbildningen eller i en grupp av utbildningar. För denna utvärdering gäller följande aspekter från HL 1 kap 1, 2, 3 och 5 : 1. Utbildningen vilar på vetenskaplig eller konstnärlig grund 2. Utbildningen vilar på beprövad erfarenhet 3. Utbildningen samverkar med det omgivande samhället 4. Det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning 5. Utbildningen främjar hållbar utveckling 6. Inom utbildningen iakttas och främjas jämställdhet mellan kvinnor och män 7. Utbildningen främjar förståelsen för andra länder och för internationella förhållanden. 8. Utbildningen främjar och breddar aktivt rekryteringen till högskolan. I urvalet skall alltid ingå: Aspekten Inom utbildningen iakttas och främjas jämställdhet mellan kvinnor och män samt minst två ytterligare aspekter från HL. Riktmärke är tre aspekter per utvärdering. Examensmål: minst ett mål från varje rubrik: o Kunskap och förståelse

15 Sida 15 av 16 o Färdighet och förmåga o Värderingsförmåga och förhållningssätt Riktmärke är fem mål per utvärdering. De föreslagna aspekterna och examensmålen ska operationaliseras i relation till utbildningen, vilket ska resultera i ett förslag på kriterier för varje aspekt och examensmål. I analysarbetet ansvarar sektionschefen för de berörda utbildningarna för att studentkåren bjuds in till analysarbetet. Dessutom ansvarar sektionschefen för att expertstöd till analysen inhämtas vid behov. Till exempel kan expertstöd vid högskolan inhämtas från samordnare för lika villkor, hållbar utveckling, samverkan och internationalisering och från berörda utskott eller nämnd. Analysrapporten bör i normalfallet högst omfatta 5 sidor per utbildning. Om flera utbildningar föreslås grupperas tillkommer en sammanfattning. Bilagor som stödjer eller motiverar analysen ytterligare kan tillkomma.

16 Sida 16 av 16 Appendix III Begreppslista Aspekt: Lagkrav i högskolelagen. Audit: Samtal mellan en bedömargrupp och grupper av studenter/doktorander, undervisande personal och administrativ personal, samt utbildningsledning, med ett tredelat syfte: o Att kontrollera huruvida utbildningen uppfyller gällande lagkrav i högskolelag och högskoleförordning o Att stödja utbildningens utveckling, samt o Att bidra till lärande inom högskolan. Kriterier: Operationalisering av aspekter i HL och examensmål i Högskoleförordningen bilaga 2 i relation till den analyserade utbildningen. Kriterier fungerar som indikatorer på om aspekten i högskolelagen eller examensmålet är uppfyllt. Styrka: Aspekter eller examensmål där analysen visar att det finns mycket goda skäl att anta att utbildningen uppfyller lagkrav och mål. Svaghet: En identifierad brist i måluppfyllelse eller uppfyllelse av en aspekt där utbildningen inte har ett pågående utvecklingsarbete eller en osäkerhet kring om utbildningen uppfyller ett examensmål eller aspekt. Säkerställa: 1. Skapa förutsättningar för att aspekter och examensmål kan uppfyllas genom utbildningens utformning och genomförande, samt 2. Kontrollera att studenten uppnår examensmål Utvecklingsområde: Identifierade brister i måluppfyllelse eller uppfyllelse av en aspekt där man har påbörjat ett utvecklingsarbete som ska åtgärda bristen.

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

Regler för utbildningsgranskningar

Regler för utbildningsgranskningar Regler för utbildningsgranskningar Typ av dokument Regler Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2143-19 Giltighetstid 2019-07-01 - tillsvidare Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Regler 1 (13) Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 473/2018 Beslutsfattare Rektor

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för inrättande av huvudområden och nya utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Borås. 1.

Handläggningsordning för inrättande av huvudområden och nya utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan i Borås. 1. HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Forsknings- och utbildningsnämnden 2017-10-11 Dnr 422-16 Handläggningsordning för inrättande av huvudområden och nya utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Högskolan

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Kvalitetssystem för utbildning

Kvalitetssystem för utbildning Kvalitetssystem för utbildning Riktlinjer för kvalitetsarbete inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Högskolan i Skövde Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2018-06-18 och

Läs mer

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2010-05-05 Reviderad 2011-02-23 Dnr 70-656/10 Innehåll Huvudområden... 3 Examensrättsutskottet...

Läs mer

Plan för utvärdering och uppföljning av utbildning vid Södertörns högskola , inför pilotomgång

Plan för utvärdering och uppföljning av utbildning vid Södertörns högskola , inför pilotomgång Dnr 3743-2.1.3-2016 2017-06-07 Fakultetsnämnden Plan för utvärdering och uppföljning av utbildning vid Södertörns högskola 2017-2022, inför pilotomgång Det nya nationella kvalitetssystemet består av fyra

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

Försvarshögskolans regler och modell för utbildningsutvärdering med extern bedömning

Försvarshögskolans regler och modell för utbildningsutvärdering med extern bedömning Regler 1 (17) FHS beteckning Ö 473/2018 Försvarshögskolans regler och modell för utbildningsutvärdering med extern bedömning Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 473/2018 Beslutsfattare Rektor

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Anvisning för självvärdering

Anvisning för självvärdering 2016-06-13 Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet Innehållsförteckning Inledning... 2 Upplägg och omfattning... 2 Utvärderingsmatris... 3 Utvärderingsfrågor... 4 1 Inledning Karlstad universitet,

Läs mer

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem

Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Ett kvalitetsdrivande resurstilldelningssystem Riksdagsbeslutet i anledning av regeringens proposition Studentinflytande och kvalitetsutveckling i högskolan 1 anger att kvaliteten i utbildningen ska prövas

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Dnr: V 2016/378 2016-06-27 Publicerad: medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/ Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Universitetskanslersämbetets tematiska utvärdering av hållbar utveckling. Självvärdering

Universitetskanslersämbetets tematiska utvärdering av hållbar utveckling. Självvärdering Universitetskanslersämbetets tematiska utvärdering av hållbar utveckling Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Skriv en självvärdering per lärosäte. Självvärderingen baseras på bedömningsgrunder

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT - INRÄTTA, - REVIDERA, - STÄLLA IN ELLER - AVVECKLA KURS, PROGRAM, HUVUDOMRÅDE OCH LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Typ av dokument Datum 2019-02-26 Dnr FS 1.1-2345-18 Beslutad av

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering Fastställd av UN 2008-08-26 Reviderad 2011-03-10, 2012-11-07 Dnr: 59-2011-668 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 Föreliggande dokument beskriver hur

Läs mer

Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggteknik vid Högskolan i Halmstad

Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggteknik vid Högskolan i Halmstad BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Till rektor Uppföljning av högskoleingenjörsexamen i byggteknik vid Högskolan i Halmstad

Läs mer

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018-03-15 Projektplan Dnr STYR2018/499 Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Projektansvarig: Prodekan, Lena Eskilsson Projektledare: Lena Örnberg Projekttid:

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-06-18 Dnr: UmU 100-818-13 Typ av dokument: Handläggningsordning Beslutad av: Rektor Giltighetstid:

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET DNR MIUN 2014/30 Publicerad: 2014-01-15 Beslutsfattare: Anders Söderholm Handläggare:

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Steg för steg. Ansökan inkommer till nämnden. Akademi kontaktar UFO. Uppstartsmöte

Steg för steg. Ansökan inkommer till nämnden. Akademi kontaktar UFO. Uppstartsmöte Inrätta ny examen Steg för steg Akademi kontaktar UFO Uppstartsmöte Ansökan inkommer till nämnden Ansökan ska innehålla: Examensbenämning på svenska och engelska samt omfattning i högskolepoäng Nulägesbeskrivning

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ)

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Dnr: Dnr: FS 1.1-162-18 Beslutad av: Giltighetstid: tills vidare Område: Utbildning Ansvarig

Läs mer

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå 1 I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet. Förutsättningarna

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2016-11-29 Dnr: FS 1.1-1986-16 Denna handläggningsordning

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd KVALITETSLEDNINGSSYSTEM AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OVCH VÄLFÄRD Ansvarig handläggare: Akademisamordnare för utbildning Fastställd av: Akademichef Beslutsdatum: 2018-06-14 Diarienr: Bilagor: 3 Sida 1

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för teknik, textil och ekonomi

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för teknik, textil och ekonomi KVALITETSLEDNINGSSYSTEM AKADEMIN FÖR TEKNIK, TEXTIL OCH EKONOMI Ansvarig handläggare: Akademicontroller Fastställd av: Akademichef Beslutsdatum: 2018-02-27 Bilagor: 3 Sida 1 av 5 Rutin för kursutvärdering

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178.

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178. Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad Beslutat av rektor 2019-01-15, dnr L 2017/178. Inledning I Högskolelagen (HL) framgår de bestämmelser som gäller för universitet och högskolor.

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Datum: 2016-12-13 Tid: 9.00 12.00 Lokal: Närvarande: Pulsens konferenslokaler, Borås Ann-Sofie Axelsson Marika Eriksson Thomas Johansson Lill Langelotz Claes Lennartsson

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola

Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Ulrika Thafvelin 08-563 087 70 ulrika.thafvelin@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i datavetenskap vid Blekinge tekniska högskola

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar

Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen 2017-02-01 111-202-16 Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Utvärderingen av hållbar utveckling: Frågor och svar Information om Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION

FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION Mål: Ett komplett 60:40 lärosäte med studenten i centrum Ny organisation för att stödja denna utveckling Beslut i styrelsen 16 oktober 2013 om tre områden för utbildning och

Läs mer

Utvärdering av kvaliteten i universitetets utbildningar en metod och vägledning

Utvärdering av kvaliteten i universitetets utbildningar en metod och vägledning 1 Utvärdering av kvaliteten i universitetets utbildningar en metod och vägledning Lunds universitet arbetar sedan 2008 med systematisk kvalitetssäkring av all ny examensgrundande utbildning på grundnivå

Läs mer

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga)

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) Rektor ANVISNINGAR 2018-02-13 Dnr HS 2017/790 Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) 1 Allmänt Varje utbildningsprogram vid Högskolan i Skövde (Högskolan) ska årligen följas upp. Programuppföljningen

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2018-08-29 V-2018-0730 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-08-29 UF/PLU Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid

Läs mer

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2011-03-23 Fastställd av rektor 2011-04-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2013-04-17 Dnr HIG-STYR 2013/64 1 Inneha ll Inrättande av huvudområde...2 Huvudområden på olika

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

PROTOKOLL Högskolestyrelsen Nr 2: Revidering av fakultetsnämndens organisation

PROTOKOLL Högskolestyrelsen Nr 2: Revidering av fakultetsnämndens organisation PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 111 Revidering av fakultetsnämndens organisation Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa en ny organisation för fakultetsnämnden från och med den

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamheten i förhållande till högskolans övergripande mål och fokusområden

Verksamhetsplan Verksamheten i förhållande till högskolans övergripande mål och fokusområden HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2015-12-17 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 811-15 Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamheten

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Beslut om riktlinjer för val av mål vid utvärdering av utbildningar som leder till generell examen (omgång ).

Beslut om riktlinjer för val av mål vid utvärdering av utbildningar som leder till generell examen (omgång ). Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Sundkvist Beslut 2012-01-31 Reg.nr 12-4013-10 Beslut om riktlinjer

Läs mer

Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete

Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Universitetskanslersämbetets granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Reg.nr: UKÄ:s granskningar fokuserar på att granska om lärosätenas kvalitetssäkringsarbete,

Läs mer

REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) 1 kap. HÖGSKOLANS LEDNING UNDER STYRELSEN

REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) 1 kap. HÖGSKOLANS LEDNING UNDER STYRELSEN HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 072-14 REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) beslutat om övergripande

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet

Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Gun Eriksson 08-563 0 8689 gun.eriksson@uka.se Till rektor Uppföljning av masterexamen i medicin vid Lunds universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i programmering vid Linköpings universitet

Uppföljning av kandidatexamen i programmering vid Linköpings universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Ulrika Thafvelin 08-563 087 70 ulrika.thafvelin@uka.se Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i programmering vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr HÖGSKOLAN I HALMSTAD Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring 2008-04-01 av Beslut av rektor 2007-11-19, Dnr 10-2007-2019 Allmänna utgångspunkter Dessa riktlinjer ingår i högskolans

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer

Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner

Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner 1 (5) BESLUT 2013-11-14 Dnr SU FV-1.1.2-1345-13 Tove Holmqvist Utbildningsledare Planeringsavdelningen Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner Bakgrund och syfte

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i medie- och. kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola.

Uppföljning av kandidatexamen i medie- och. kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola. BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-381-13 Malmö högskola Rektor Uppföljning av kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap vid

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Riktlinjer för antagning av excellent lärare Vetenskapsområdet för medicin och farmaci Fastställda av områdesnämnden för medicin och farmaci 2012-10-25, reviderad 2014-06-13 och 2017-08-30 Områdesnämnden

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Information Avdelningsmöte maj 2012

Information Avdelningsmöte maj 2012 Information Avdelningsmöte maj 2012 Programutbudsprocessen läsåret 2013/2014. Reviderad Arbetsordning för inrättande, revidering och avveckling av utbildningsprogram Beslutsprocessen för kursplaner 2013/2014

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna 1 Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2017-09-14 Revidering: UFN 2018-04-11 Dnr: HDa 1.2-2017/1115 Gäller fr o m: 2017-09-14 Ersätter: Handläggningsordning för författande och beredning

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Verksamhetsplan för

Verksamhetsplan för HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2017-01-09 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 913-16 Verksamhetsplan 2017-2019 för Akademin

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dnr: L 2019/22 Fastställda av forsknings- och utbildningsnämnden 2019-06-13 Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Innehåll... 2 1. Allmänt... 2 1.1 Styrdokument... 2 2. Utbildningsplanens innehåll

Läs mer