Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013"

Transkript

1 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 ÖREBRO LÄN Prognos för arbetsmarknaden 2014

2 Text Fredrik Mörtberg, Analysavdelningen

3 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser... 1 Definitioner... 2 Sammanfattning... 3 Sysselsättning och efterfrågan... 5 Regionala skillnader i omsättning till arbete... 6 Lediga platser har ökat något... 7 Oförändrat kapacitetsutnyttjande inom länets näringsliv... 9 Ökade rekryteringsproblem hos länets arbetsgivare Varseltalen fortsatt höga under året Sysselsättningen i länet Näringsgrenar Brist och överskott på arbetskraft Arbetsmarknadsutsikterna om fem år Jord- och skogsbruk Industri Byggverksamhet Privata tjänster Offentliga tjänster Utbudet av arbetskraft Stora skillnader i utbildningsnivå inom regionen En åldrande befolkning i länet Stor andel står utanför arbetskraften Ohälsotalet minskar i länet Pendlingen in och ut från länet Inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen Arbetslöshetens utveckling går åt rätt håll Den öppna arbetslösheten har ökat något Ökat antal deltagare i program med aktivitetsstöd Minskande arbetslöshet trots högre varseltal Stora skillnader på arbetslösheten inom länet Arbetsmarknadspolitiska utmaningar Möjligheterna är många Vikten av utbildning bör poängteras Inskrivna arbetslösa i utsatta grupper ökar trendmässigt Länsspecifika frågor Om prognosen Tabell- och diagrambilaga Rekryteringsproblem... 48

4 Sida: 1 av 50 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser I Arbetsmarknadsutsikterna för Örebro län presenteras bedömningar för den regionala sysselsättnings- och arbetslöshetsutvecklingen. I rapporten återfinns bedömningar av utvecklingen inom de olika huvudbranscherna industri, byggverksamhet, privata tjänster, offentliga tjänster samt jord- och skogsbruk. Dessutom beskrivs bland annat befolkningsutvecklingen, arbetskraftsutbudet, arbetsgivarnas bedömningar av efterfrågan på varor och tjänster, brist- och överskottsyrken samt vilka utmaningar länets arbetsmarknad står inför. Arbetsförmedlingens prognoser är unika eftersom de bygger på intervjuer med ett stort antal privata och offentliga arbetsgivare. Intervjuerna görs av arbetsförmedlare och svaren inhämtas via dialog med arbetsgivarna vid ett besök eller per telefon. Materialet är insamlat och bearbetat under hösten 2013 och prognosperioden sträcker sig fram till utgången av Prognosen är tänkt att fungera som ett besluts- och diskussionsunderlag för alla som arbetar med att skapa goda förutsättningar för en väl fungerande arbetsmarknad.

5 Sida: 2 av 50 Definitioner Arbetsförmedlingens konjunkturindex Arbetsförmedlingens konjunkturindex beskriver stämningsläget hos de privata arbetsgivarna. Indexet baseras på Arbetsförmedlingens intervjuundersökning och arbetsställenas förväntningar om efterfrågeutvecklingen för de kommande sex månaderna. Det beräknas som andelen arbetsställen som bedömt ökning av efterfrågan på sina varor/tjänster minus andelen arbetsställen som bedömt minskning. Motsvarande index för offentliga arbetsgivare kallas Arbetsförmedlingens verksamhetsindex. Arbetsställe Med arbetsställe avses normalt en lokal arbetsplats. Mer precist är det varje adress, fastighet eller grupp av fastigheter där företaget bedriver verksamhet. Inskrivna arbetslösa Summan av antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Notera att den arbetslöshetsstatistik som Arbetsförmedlingen redovisar inte är den officiella arbetslösheten utan att den redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) i deras Arbetskraftsundersökning (AKU). Registerbaserad arbetskraft Den registerbaserade arbetskraften utgörs av: 1. Den förvärvsarbetande nattbefolkningen (enligt SCB:s registerbaserade arbetsmarknadsstatistik Rams) som består av alla som bor på en ort och som jobbar på orten eller som pendlar till jobb på annan ort. Dessa uppgifter uppdateras en gång per år, i november. 2. Öppet arbetslösa (inskrivna på Arbetsförmedlingen). 3. Personer i program med aktivitetsstöd (inskrivna på Arbetsförmedlingen). Den registerbaserade arbetskraften används för att redovisa andelen arbetslösa i Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik. Samtliga uppgifter avser åldersgruppen år. Säsongrensning Säsongrensning görs för att jämna ut de säsongsmässiga variationerna under året. I detta ingår även att ta bort eller tona ned extrema värden i en serie. Säsongrensning görs för att tydligare framhäva utvecklingsriktningen. Vid säsongrensning beräknas även seriens trend.

6 Sida: 3 av 50 Sammanfattning Efter ett något dystert slut på 2012 har det skett en vändning under 2013 och länets arbetsmarknad har sett allt ljusare tider med en minskande arbetslöshet och förväntningar på ökad sysselsättning. Olika indikatorer visar på en konjunkturförbättring i flera branscher och en ökad optimism kan anas. Arbetsförmedlingens konjunkturindex tillsammans med både SCB:s och Konjunkturinstitutets indikatorer pekar på att vi är på väg åt rätt håll. Vi ser även en ökad optimism bland hushållen under hösten vilket kan tänkas påverka bland annat handeln positivt. Sverige, liksom en stor del av resten av världen, dras med efterverkningarna av en utdragen lågkonjunktur. När vi tittar oss runt i omvärlden syns en positiv utveckling i bland annat USA och Europa där ekonomin går i rätt riktning men i försiktig takt och 2014 innebär en långsam men positiv sysselsättningstillväxt Sysselsättningen i länet förväntas öka under både 2013 och 2014 på grund av förbättrat konjunkturläge. Andelen företag som förväntar sig en ökad efterfrågan det närmaste halvåret uppgår till 40 procent, vilket är något mer än förra hösten. I tidsperspektivet 6-12 månader är länets arbetsgivare än mer optimistiska. Återhämtningen inom industrin är dock trög och det finns en stor outnyttjad produktionskapacitet hos många företag. Industrin förväntas minska sysselsättningen under prognosperioden men detta vägs upp av en sysselsättningsökning inom privata tjänster. En bedömning är att sysselsättningen ökar med 800 personer under 2013 och ytterligare 900 personer under En snabbare konjunkturförbättring kan ge högre tillväxt. Länet har drabbats av fortsatt höga varseltal I länet har antal varsel under året varit på en relativt hög nivå om vi jämför historiskt sett. Mellan 2000 till 2013 har, under kvartal 1-3, endast år 2009 högre varseltal. Det är främst inom industrin som det varslats under året. Trots många varsel går länets arbetsmarknad åt rätt håll och en positiv framtid anas då alla som varslats inte blir uppsagda i slutändan. Arbetslösheten minskar under 2013 och 2014 Arbetslösheten i Örebro län ligger hösten 2013 knappt en procent över riksgenomsnittet. Arbetslösheten har minskat under året och i oktober var antalet inskrivna på arbetsförmedlingarna i länet 430 färre än i oktober Kvartalsgenomsnittet för tredje kvartalet 2013 är dock något högre än samma kvartal året innan. En positiv utveckling på arbetsmarknaden i länet under 2013 har bidragit till minskad arbetslöshet och även en reviderad prognos för arbetslösheten. Fjärde kvartalet i år förväntas sluta med 500 färre inskrivna än fjärde kvartalet året innan. Denna positiva utveckling förväntas fortgå med en något högre takt under 2014 och till fjärde kvartalet bedöms en ytterligare minskning med 700 personer ske.

7 Sida: 4 av 50 Efterfrågan på arbetskraft Antalet lediga platser som anmälts till Arbetsförmedlingen i Örebro län ökade under början av 2013 jämfört med samma period förra året för att sedan minska. Hittills under året (januarioktober) har något fler platser anmälts till arbetsförmedlingen i länet än vad som gjordes mellan januari oktober Med bättre framtidsutsikter förväntas även efterfrågan på arbetskraft öka genom fler nyanmälda platser. I år är det framförallt sommarvikariaten som dragit upp antalet nyanmälda platser. Många nya platser fanns inom yrken där ingen särskild utbildning krävs. Utbudet av arbetskraft Det finns fortfarande ett omfattande utbud av arbetskraft, men arbetssökande som har den utbildning, kompetens och arbetslivserfarenhet som arbetsgivarna efterfrågar blir allt färre. Denna obalans på arbetsmarknaden är problematisk och insatser för att försöka åtgärda den är av stor vikt. Arbetsgivarna måste börja se sig om efter den oanvända kompetens som finns, i bland annat de grupper som är utsatta på arbetsmarknaden. I dessa grupper ingår personer med endast förgymnasial utbildning, utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga samt personer i åldern år. Arbetskraftens struktur är väldigt blandad och utbildningsnivån skiljer sig väsentligt åt då exempelvis en tredjedel har eftergymnasial utbildning och en femtedel endast har förgymnasial utbildning. Utsatta grupper är en nöt att knäcka Trendmässigt ökar antalet inskrivna som är i utsatta grupper, även om en faktisk minskning i antalet går att se mellan oktober 2012 och oktober Långtidsarbetslösheten bland inskrivna i dessa grupper är hög och det är problematiskt att vi fastnat i den strukturen. Här har vi en av de största utmaningarna när det kommer till att få ut personer på arbetsmarknaden. Här finns oumbärliga kompetenser som arbetsgivarna går miste om och vi måste underlätta för dem att upptäcka arbetskraften som finns här. Utmaningarna är flera Länet står inför många och ganska stora utmaningar, arbetsmarknadspolitiskt sett. Matchningar mellan arbetssökande och arbetsgivare ska gå snabbt trots brist på kompetent personal. Tillväxten av befolkning i länet drivs på främst av utrikes födda och det innebär att länet måste ta tillvara på den kompetens som finns bland dessa individer. Information om vikten av en bra utbildningsgrund att stå på behöver nå ut till fler individer i länet, särskilt till ungdomar och personer i utsatta grupper.

8 Sida: 5 av 50 Sysselsättning och efterfrågan Prognosen i höst har reviderats från vad som prognostiserades våren Under hösten har flera indikatorer, som SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU) och den kortperiodiska Sysselsättningsstatistiken (KS) visat på en stadig utveckling av sysselsättningen under den senare halvan av Under andra halvan av året har också KI:s barometerindikator ökat, med undantag för september månad. Barometerindikatorn i november visade mycket högre värde än de låga som syntes under hösten 2012 och visar på att läget är starkare just nu. Alla indikatorer visade en ökning förutom den för privata tjänstenäringar. Diagram 1 visar Arbetsförmedlingens konjunkturindex för det privata näringslivet. 1 Där visas precis som i KI:s barometerindikator ett stort lyft uppåt sedan hösten 2012, om än från en mycket låg nivå. Enligt höstens konjunkturindex ligger nivåerna något lägre än i våras vilket dock kan ses som en säsongseffekt. Bland företagen anger 40 procent att efterfrågan kommer öka under det kommandet halvåret och endast 16 procent tror på en minskad efterfrågan på varor och tjänster. Diagram 1. Arbetsförmedlingens konjunkturindex för näringslivet. Örebro län. Våren 2007 hösten 2013 Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. 1 Arbetsförmedlingens konjunkturindex beskriver stämningsläget i företagen. Indexet baseras på Arbetsförmedlingens intervjuundersökning och arbetsställenas förväntningar om efterfrågeutvecklingen för de kommande sex månaderna. Det beräknas som andelen arbetsställen som bedömt ökning av efterfrågan på sina varor/tjänster minus andelen som bedömt minskning. Sedan har data transformerats till den standardiserade normalfördelningen N(0,1). För lättare tolkning har data i ett nästa steg transformerats till en ny serie med medelvärde 100 och standardavvikelse 10.

9 Sida: 6 av 50 Arbetsförmedlingens konjunkturindex för Örebro län följer rikets index förhållandevis väl. Företagens bedömning av efterfrågan på varor och tjänster för det kommande halvåret ligger på en nivå strax under det historiska genomsnittet för länet, vilket är i linje med den utveckling som vi ser för riket som helhet. De flesta branscherna i undersökningen visar ganska liknande signaler. Emellertid har många exportföretag problem med försäljningen på den europeiska marknaden och en generell nedåtgående trend syns inom exporten. De svenska exportföretagen hämmas också av en stark svensk krona. Sammantaget betyder detta att vi kan förvänta oss en långsammare återhämtning av tillverkningsindustrin än inom de privata tjänstenäringarna. Utvecklingen i omvärlden pekar dock på en förbättring, i både USA och Europa ser det bättre ut samt att Kina är stor tillväxtekonomi som hjälper omvärldstillväxten. Att med precision ange ett värde för sysselsättningen i framtiden är osäkert i det läge som råder, i både Sverige och omvärlden. Dock förväntas sysselsättningen att öka under såväl 2013 som 2014, men i en försiktig takt. Arbetsförmedlingen bedömer att antalet sysselsätta i Örebro län kommer att öka med 800 personer år 2013 för att öka med ytterligare 900 personer under Om konjunkturen förstärks snabbare än förväntat kan sysselsättningen komma att öka ytterligare. Regionala skillnader i omsättning till arbete Diagram 2 visar andelen arbetslösa (kvarstående öppet arbetslösa och sökande i program plus nyinskrivna arbetslösa) som gått till arbete under de senaste tolv månaderna. Med andra ord är det omsättningen till arbete som redovisas. I Örebro län ligger omsättningen från arbetslöshet till arbete på mellan 46 och 66 procent räknat på ett år. 2 Hela länets omsättning uppgår till 52 procent. Det är inte centralregionen med Örebro i spetsen som har högst omsättning utan några mindre kommuner med en relativt hög arbetslöshet men stor omsättning, vilket indikerar på en troligen välfungerande och flexibel arbetsmarknad i dessa kommuner. 2 Omsättningen beräknas på följande sätt: Antalet arbetslösa som fått arbete under det senaste året divideras med kvarstående arbetssökande i november 2012 plus antalet nyinskrivna arbetssökande under det senaste året. I samtliga fall sker beräkningen av det totala antalet arbetslösa.

10 Sida: 7 av 50 Diagram 2. Omsättning från arbetslöshet till arbete mellan november 2012 och oktober 2013 Källa: Arbetsförmedlingen I tabellen ingår endast de som gått till arbete från arbetslöshet och program i aktivitetsstöd. Timvikariat och deltidstjänster är exkluderade. Omsättningen mellan olika yrkesgrupper spretar förhållandevis mycket där gruv-, bygg-, och anläggningsarbetare har den högsta omsättningen på 75 procent, tätt följt av transport- och maskinförare med en omsättning på 73 procent. Det område där det är lägst omsättning till arbete är inom finmekaniskt och grafiskt hantverk med en omsättning på endast 39 procent. Yrken inom servicearbete utan krav på särskild yrkesutbildning håller sig också på en relativt låg omsättningsnivå (41 procent). Inom vissa yrken är det säsongseffekter som påverkar omsättningen och inom andra fastnar man lättare i arbetslöshet då dessa säsongseffekter inte påverkar. Lediga platser har ökat något Diagram 3 visar antalet nyanmälda platser per månad till arbetsförmedlingarna i Örebro län, januari till oktober, i år. Under perioden januari oktober anmäldes nästan platser till arbetsförmedlingarna i Örebro län. Drygt hälften av platserna fanns i den privata tjänstesektorn och där var det finansiell verksamhet och företagstjänster som utgjorde majoriteten. Därefter följer utbildning, vård och omsorg som stod för en dryg tredjedel av alla nyanmälda platser. Offentlig förvaltning, industri, bygg samt jord- och skogsbruk svarade för en liten andel vardera. År 2012 anmäldes något färre platser under samma period.

11 Sida: 8 av 50 Diagram 3. Till Arbetsförmedlingen nyanmälda lediga platser, med varaktighet längre än tio dagar under perioden januari 2013 till oktober Örebro län. Källa: Arbetsförmedlingen En stor del av ökningen under 2013, i jämförelse med 2012, förklaras emellertid av ett ökat inflöde av sommarvikariat och feriearbeten under perioden. I sammanhanget är det också värt att notera att en stor andel av de sommarvikariat som anmälts under år 2013 anmäldes under februari månad då 781 sommarvikariat anmäldes. Under samma månad 2012 anmäldes 150 sommarvikariat. I diagram 4 kan vi se utvecklingen av nyanmälda platser från januari 1996 fram till oktober i år. Antalet ligger på relativt höga nivåer även om det syns en nedåtgående trend sen slutet av Det är även intressant att titta närmare på inom vilka yrkesgrupper de nyanmälda platserna har funnits och inte bara inom vilka branscher. Flest nya platser, hittills under 2013, anmäldes för yrken inom service-, omsorgs- och säkerhetsarbete med ett antal som uppgick till 3 385, därefter var det yrken inom servicearbete utan krav på särskild yrkesutbildning med nyanmälda platser. Även om det är positivt att många nya platser anmäldes inom servicearbete utan krav på särskild utbildning är det viktigt att ha i åtanke att det är väldigt många som söker sig till dessa yrken, särskilt ungdomar. Konkurrensen är således väldigt hög bland dessa jobb.

12 Sida: 9 av 50 Diagram 4. Till Arbetsförmedlingen nyanmälda lediga platser, med varaktighet längre än tio dagar under perioden januari 1996 till oktober Örebro län. Källa: Arbetsförmedlingen, säsongsrensade data, trendvärden. Oförändrat kapacitetsutnyttjande inom länets näringsliv En viktig indikator när det gäller efterfrågan på arbetskraft är kapacitetsutnyttjandet, det vill säga hur mycket produktionen kan öka med befintlig personalstyrka innan ytterligare personal måste rekryteras. Andelen företag som klarar av att öka sin produktion mellan 0 till 10 procent innan de behöver rekrytera mer personal visas i diagram 5. Desto högre värde som visas ju högre utnyttjande av resurserna har företagen medan låga värden tyder på att produktionsökningar är möjliga utan nyrekrytering. Kapacitetsutnyttjandet ligger på samma nivåer som vårens undersökning men något högre i jämförelse med förra höstens undersökning. Andelen företag inom näringslivet som klarar av en produktionsökning på 0 till 10 procent innan ny personal måste rekryteras uppgår till 63 procent.

13 Sida: 10 av 50 Diagram 5. Andel arbetsställen som utnyttjar personalresurserna nästan fullt ut. Våren 2007 hösten Örebro län. Heldragen linje = historiskt genomsnitt Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Det finns en förhållandevis stor spridning mellan olika branscher och kapacitetsutnyttjandet. Industrin har den lägsta nivån där 45 procent av företagen måste rekrytera ny personal om produktionen ökar med mer än 10 procent. Det stämmer med att industrin kommer minska sysselsättningen framöver då all personal inte behövs. Även handeln har låga siffror där 50 procent av företagen inte kan öka produktionen mer än 10 procent utan att nyrekrytera. Högst kapacitetsutnyttjade har företag inom skola, vård och omsorg där 87 procent av företagen uppger att de inte kan öka produktionen med mer än tio procent utan att nyanställa, tätt följt av företag inom finansiell verksamhet och företagstjänster där andelen uppgår till 84 procent. Inom bygg- och anläggningssektorn är motsvarande siffra 80 procent. Ökade rekryteringsproblem hos länets arbetsgivare Höstens undersökning visar att en fjärdedel av företagen inom den privata sektorn upplevt brist på arbetskraft vid rekryteringar som skett under det senaste halvåret. Bristtalet ligger därmed på samma nivå som det historiska genomsnittet (se diagram 6). Andelen som anger brist på arbetskraft är högre än undersökningarna våren och hösten 2012, samt våren Detta kan hänga ihop med den något positivare utvecklingen som sker på arbetsmarknaden just nu. Arbetslösheten tenderar att minska och samtidigt borde bristen på arbetskraften öka, vilket vi ser i höstens undersökning och statistiken över arbetslöshetens utveckling.

14 Sida: 11 av 50 Diagram 6. Andel arbetsställen som har angett att de upplevt brist på arbetskraft vid rekrytering under det senaste halvåret. Våren 2007 hösten Örebro län. Heldragen linje = historiskt genomsnitt Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Inom det privata näringslivet i länet kan man skåda en variation mellan olika företag och branscher. I hotell- och restaurangbranschen uppger drygt 40 procent av företagen att man haft problem med rekrytering. Detta verkar främst bero på att det saknas personer med erfarenhet inom diverse yrkeskategorier. Det blir särskilt problematiskt då många unga söker sig till den sektorn, som första jobb, vilket innebär att det är många oerfarna sökande. Även inom utbildning, vård och omsorg anges en relativt stor andel (28 procent) av de tillfrågade arbetsgivarna att man upplevt brist på arbetskraft under det senaste halvåret. Här är det till största del bristen på förskollärare och fritidspedagoger, grundskolelärare, specialistsjuksköterskor och läkare som arbetsgivarna påpekar. Den lägsta bristen på kompetent arbetskraft ser vi inom jordbruks-, skogsbrukssektorn, här anger ca 3 procent av företagen brist på arbetskraft. Inom industrin uppger cirka 15 procent av de arbetsgivarna att man upplevt någon brist på arbetskraft vid rekryteringar som skett under det senaste halvåret. Industrins rekryteringsproblem kan i första hand kopplas till svårigheter att rekrytera särskilda spetskompetenser, det vill säga kompetenser som företagen behöver oavsett konjunkturläge, till exempel verkstadsmekaniker med särskilda kompetenser. Generellt sett är det även svårt att hitta personal med efterfrågad erfarenhet inom givet yrkesområde. Civilingenjörer av olika slag är också en brist som industrin uppger är stor och då särskilt inom kemi och maskin. Andra exempel på bristyrken som arbetsgivare inom det privata näringslivet anger är företagssäljare, lastbilsmekaniker, mjukvaru- och systemutvecklare samt bussförare.

15 Sida: 12 av 50 Varseltalen fortsatt höga under året Diagram 7 nedan visar antalet personer i Örebro län som varslats om uppsägning mellan 2004 och 2013, kvartal 1-3 sammanslagna för att visa en mer rättvis bild då statistik för hela 2013 inte är tillgänglig. Mellan kvartal 1-3 det här året varslades personer i länet om uppsägning, vilket historiskt sett är den nästa högsta siffran från 2004 och framåt. Det är endast år 2009 som har ett högre varseltal under årets tre första kvartal. Viktigt att poängtera är fjärde kvartalet 2008 som hade en väldigt omfattande varselvåg och det syns inte i diagram 7. Det historiska genomsnittet över varsel för kvartal 1-3, perioden , uppgår till drygt varsel. Det innebär att årets varsel under de tre första kvartalen ligger en bra bit över det historiska genomsnittet. För att ge en helhetsbild över tidigare års varsel se diagram 8 som visar antal varslade personer från , men observera att siffrorna för 2013 endast sträcker sig till och med oktober månad. Diagram 7. Antal varslade personer i Örebro län, kvartal 1-3, Källa: Arbetsförmedlingen.

16 Sida: 13 av 50 Diagram 8. Antal varslade personer per år i Örebro län, Källa: Arbetsförmedlingen. De två månader under året som innehöll höga varseltal var januari och september med 341 respektive 435 varslade personer. Det är en stor ökning i jämförelse med samma månader året innan. Den bransch som varslat flest personer under 2013 är tillverkningsindustrin varav verkstadsindustrin hade det största varselantalet. Efter industrin var det uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster som varslade flest personer. Viktigt att poängtera är att långt ifrån alla som varslas om uppsägning faktiskt blir uppsagda. Det innebär att antalet varslade personer inte ska tolkas som att antalet arbetslösa kommer öka med samma antal. Redan under höstens senare del har vissa företag gått ut med att antalet personer som behöver sägas upp är färre än antalet som inledningsvis varslats om uppsägning. Så trots dessa höga varseltal prognostiseras en positivare syn gällande arbetslöshetens utveckling, vilket framkommer längre fram i rapporten. Sysselsättningen i länet Antalet sysselsatta i Örebro län uppgick till lite drygt personer i slutet av Sedan år 2008 har den totala sysselsättningen (16-64 år) i länet minskat med drygt personer. Den största förklaringen är att sysselsättningen minskat inom industrin. Sedan 2008 har antalet sysselsatta i industrin minskat med 8,6 procent. En del av minskningen uppvägs dock av industripersonal som hänförs till tjänstesektorn genom att de arbetar i bemanningsföretag. Trots den förhållandevis stora minskningen av antalet sysselsatta inom industrin är Örebro län fortfarande ett jämförelsevis industritungt län. Företag som Atlas Copco och Meritor återfinns bland länets 12 största arbetsgivare. Andelen sysselsatta inom industrin i länet uppgår till 18 procent, vilket är ca tre procentenheter högre än riksgenomsnittet. I motsats till industrin, där antalet sysselsatta tenderar att minska, tenderar antalet sysselsatta inom den privata tjänstesektorn att öka. Sedan 2008 har sysselsättningen ökat med nästan 3 SCB, RAMS Omfattar personer i åldern år och sysselsatta vars näringsgren saknas.

17 Sida: 14 av personer. År 2011 sysselsatte den privata tjänstesektorn närmare personer i länet. Räknat som andel av den totala sysselsättningen (bland personer i åldern år) i Örebro län motsvarar detta ca 37 procent, vilket är sex procentenheter lägre än för riket som helhet. Omkring 30 procent av de sysselsatta, eller personer, arbetar inom vård, skola och omsorg. Majoriteten av dessa är kvinnor. Den å andra sidan traditionellt mansdominerade bygg- och anläggningssektorn sysselsätter närmare personer i länet. Antalet verksamma inom jord, skog och fiske uppgår till drygt personer. Trenden med en vikande sysselsättning inom industrin och en ökande sysselsättning inom den privata tjänstesektorn väntas fortgå under prognosperioden. Sammantaget väntas ökningen inom den privata tjänstesektorn och bygg- och anläggningssektorn att bli större än minskningen inom industrin.

18 Sida: 15 av 50 Näringsgrenar I detta avsnitt granskas länets näringsgrenar och deras utveckling samt några utvalda yrken som är viktiga i branschen. Många yrken ingår i flera olika branscher. Det som gäller i en bransch gäller därför också i en annan. Bemanningsföretagen som ingår i tjänstenäringarna innefattar en stor grupp industrisysselsatta, något som man bör ta hänsyn till vid granskningen. Det sker fortsatta övergångar från offentligt anställda inom vård och skola till privata huvudmän i samma bransch. Många personliga assistenter hänförs därför till privata tjänstenäringar istället för offentliga tjänster. Utvecklingen för sysselsättningen inom respektive bransch illustreras i tabell 1. Tabell 1. Sysselsättningsutvecklingen under prognosperioden. Jämförelse med samma kvartal året innan. Örebro län. Kvartal Kvartal Jord- och skogsbruk Byggverksamhet Industri Privata tjänster Offentliga tjänster Totalt Källa: Arbetsförmedlingen. Bedömningen avser förvärvsarbetande dagbefolkning (16-64 år). Brist och överskott på arbetskraft På arbetsmarknaden råder det både brist och överskott på arbetskraft då det finns ett stort antal sökande men få med rätt utbildning och erfarenhet. Arbetsgivarnas krav är idag höga och det krävs inte sällan särskilda kompetenser och gärna några års erfarenhet. Många som söker arbeten är lågutbildade eller saknar relevant erfarenhet. Kompetensglidningar i yrken sker snabbare idag än tidigare och nya kompetenskrav dyker också snabbt upp. Inom vissa yrken behöver certifikat och licenser förnyas med jämna mellanrum och med en längre tid av arbetslöshet förlorar personer sina kompetensbevis. Dessa så kallade paradoxyrken ger en felaktig bild av utbudet. Trots att arbetsgivarna säger att det inte går att hitta lämpliga sökande finns det ett stort antal sökande i yrket men som saknar just den kompetens som efterfrågas. Därför är det mycket viktigt med en hög kvalité i kartläggningen av den enskilde sökande och samtidigt att följa de snabba förändringarna i arbetsgivarnas behov. Den här kartläggningen är av vikt för att inte skapa fler snedvridningar på arbetsmarknaden, där individer till exempel utbildar sig till något där möjligheterna till jobb är väldigt små. Mer om paradoxyrken längre fram i avsnittet.

19 Sida: 16 av 50 I tabell 2 visas en bedömning från Yrkesbarometern över yrken där arbetsgivarna anser att det finns brist på rekryterbar personal och yrken där det råder överskott på rekryterbar personal. För information om fler yrken och framtidsbedömningar finns Yrkeskompassen på Arbetsförmedlingens webbsida där omkring 200 olika yrken bedöms. Tabell 2. Yrkesbarometern Arbetsmarknadsläget för ett urval av yrken i Örebro län under det närmaste året Bristyrken Jurister Medicinsk sekreterare Mjukvaru- och systemutvecklare Kockar Läkare Sjuksköterskor Gymnasielärare i yrkesämnen Verkstadsmekaniker Civilingenjörer, maskin Bussförare Överskottsyrken Personaltjänstemän Ekonomiassistenter Grovarbetare inom bygg Inköpare Baristor/cafébiträden Vaktmästare Parkarbetare Städare Personliga assistenter Lagerarbetare Tabellen visar en bedömning av arbetsmarknadsläget för ett urval av yrken i länet under 2013 och Arbetsmarknadsutsikterna om fem år I höstens prognos bedöms även hur läget förväntas se ut i respektive bransch om fem år. Att försöka prognostisera läget på arbetsmarknaden så många år fram i tiden är inget som kan göras med precision då det kan ske stora svängningar i ekonomin under en så pass lång period. Femårsbedömningarna ska mer ses som en fingervisning om hur stämningen är och vart företagen tror att branschen är på väg. Dessa bedömningar är gjorda med hänsyn till svar från länets företag samt i hela riket då underlaget för länet varierar beroende på bransch. Jord- och skogsbruk Jord- och skogsbruket är den bransch som visar bland de lägsta förväntningarna på de kommande sex månaderna enligt Arbetsförmedlingens undersökning. Dock har det skett en avsevärd förbättring av förväntningarna. Det svenska jordbruket befinner sig i en pressad och utsatt situation, med dålig lönsamhet och vikande produktefterfrågan. Lantbruket är utsatt för hård internationell konkurrens och det finns en osäkerhet kring prisutvecklingen samt att en relativt stark krona förvårar konkurrensen än mer. Enligt lantbruksbarometern 2013 anser 7 av 10 lantbrukare att lönsamheten är dålig eller mycket dålig, men framtidstron är något positiv. 4 Köttproducenter och mjölkbönder befinner sig i en särskilt utsatt situation. Bland köttproducenterna är det egentligen bara fläskköttsproducenterna som ser något ljust på 4 Lantbruksbarometern 2013

20 Sida: 17 av 50 tillvaron och framtiden medan nötkötts samt lamm- och fårköttsproducenterna har väldigt låga förväntningar om framtiden. Skogsbruket är å sin sida starkt exportberoende och den vikande internationella konjunkturen har haft en starkt negativ effekt på den svenska skogsnäringen. 5 Även valutakursen, framförallt det relativa värdet på den amerikanska dollarn, är viktig för industrin. En relativt starkare krona gör svenska varor och produkter dyrare vilket får till följd att exporten hämmas. Enligt Skogsstyrelsen förväntas bruttoavverkningen under 2013 minska med 3 procent jämfört med året innan. 6 Antalet sysselsatta inom jord- och skogsbruk har trendmässigt minskat under flera årtionden. Utvecklingen går mot att verksamheten bedrivs i större enheter vilket kräver större anläggningar och större investeringar i maskiner och annan utrustning. Sysselsättningen förväntas dock vara relativt oförändrad inom jord- och skogsbruket under prognosperioden. Tabell 3 beskriver arbetsmarknadsläget för några typiska yrken inom jord- och skogsbruket. I tabellen anges antalet sysselsatta i yrket i länet inom parentes, samt det totala antalet anställda inom jord- och skogsbruket i Örebro (år 2011). Tabell 3. Arbetsmarknadsläget inom ett antal utvalda yrken inom jord- och skogsbruk. Bedömning på ett års sikt. Brist Lantmästare (21) Balans Maskinförare (lantbruk, skog) (295) Skogsarbetare (192) Överskott Parkarbetare (490) Totalt sysselsatta i branschen (16-64 år), Källa: SCB, RAMS (2011) Inga stora förändringar på fem års sikt Majoriteten av företagen tror på en oförändrad sysselsättning om fem år, men trots det finns viss optimism om att sysselsättningen kommer öka. De personer som kommer sluta under dessa år kommer till största del ersättas med personal som har liknande kompetens. Industri Industriproduktionsindex från SCB visar att industriproduktionen i riket, mellan januari till september, i år har varit i genomsnitt lägre än under samma period förra året. Samtliga månader i år har haft lägre produktion förutom mars som låg på oförändrad nivå. Vid en jämförelse av perioden januari till september 2012 så minskade industriproduktionen med i genomsnitt 4,4 procent under samma period Av svensk industris sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde svarar skogsindustrin för mellan 11 och 13 procent (se Halvarsson, H. och Lundberg C. (2012), Skogsindustrin En faktasamling, Skogsindustrierna). 6 Skogsstyrelsen

21 Sida: 18 av 50 Intervjuundersökningen som genomfördes av Arbetsförmedlingen under hösten visar att industrin har upplevt ett förhållandevis oförändrat halvår där drygt 50 procent anger oförändrad efterfrågan de senaste sex månaderna. Knappt en fjärdedel angav att efterfrågan hade minskat och en liknande andel angav att efterfrågan ökat de senaste sex månaderna. Intervjuundersökningen visar även att industriföretagen i länet har upplevt ett sämre läge än riket i genomsnitt. Andelen företag inom industrin i riket som upplevt en ökad efterfrågan de senaste sex månaderna var drygt en tredjedel. Knappt en femtedel av företagen hade upplevt en lägre efterfrågan och nästan hälften påstod att de hade haft en oförändrad efterfrågan. Den svenska industrin är väldigt beroende av att exportera sina produkter och en kraftigt bidragande orsak till den förhållandevis svaga utvecklingen som industrin haft de inledande månaderna under 2013 är det faktum att den globala ekonomin är fortsatt svag. Den svenska kronan fortsätter också att vara relativt högt värderad gentemot andra viktiga valutor vilket ytterligare hämmar exporten. En försvagning av kronan vore gynnsamt för exportföretagen då konkurrensförutsättningarna skulle öka. Förutom konjunkturella problem dras också stora delar av industrin med strukturella problem. Effektivisering och omställning av olika produktionsprocesser kommer att vara nödvändiga för många företags överlevnad. Med mer positiva tecken runt om i världen som börjar synas kommer det förhoppningsvis även att synas på den generella industrikonjunkturen i Sverige med ökad export av industriprodukter. De prognostiserande indikatorerna ger emellertid en något delad, men positivare bild av industrin. Konjunkturinstitutets konfidensindikator för industrin i riket visar att orderläget har förbättrats och att produktionsvolymerna har stigit något under tredje kvartalet där inhemsk efterfrågan ökat men exporten minskat. Även produktionsplanerna har förbättrats. Sysselsättningen har dock minskat trots dessa positiva siffror och förväntningarna är att sysselsättningen inom industrin kommer minska ytterligare, enligt KI:s barometerindikator. Diagram 9 nedan visar Arbetsförmedlingens konjunkturindex för industrin som i likhet med KI:s barometerindikator visar på en förbättrad situation för industrin, såväl regionalt som nationellt. Jämfört med hösten 2012 har andelen företag som förväntar sig en efterfrågeökning under de kommande sex månaderna ökat med 22 procentenheter, från 27 procent till 49 procent. Jämfört med våren 2013 är dock höstens index på en lägre nivå men det är generellt lägre siffror under hösten och det är mer rättvist att jämföra med hösten året innan. I höstens undersökning är det särskilt verkstadsindustrin som förväntar sig en ökad efterfrågan det kommande halvåret. Arbetsförmedlingens konjunkturindex för Örebro län ligger något över riket som helhet. Över en tidsperiod på 6-12 månader (över sommarhalvåret 2014) visar länets industriföretag en relativt hög optimism 57 procent av de intervjuade arbetsställena förväntar sig en ökad efterfrågan. Detta kan jämföras med 47 procent av företagen i vårens undersökning och 30 procent hösten Sammantaget visar de indikatorer som tagits hänsyn till att en förbättring inom industrin är på gång även om sysselsättningen fortsatt förväntas minska. Inom viss industri är det effektiviseringar som gör att personal inte behövs längre och således varslas, och inom vissa företag är det lägre efterfrågan som minskar sysselsättningen. Under avsnittet om varsel framgick det att industrin varslat flest, så en ökande optimism är välbehövd.

22 Sida: 19 av 50 Diagram 9. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom industrin. Örebro län. Våren 2007 hösten 2013 Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Tabell 4 visar arbetsmarknadsläget för några typiska yrken inom industrisektorn. Inom parentes i tabellen anges även antalet sysselsatta i yrket i Örebro län, samt totalt antal anställda inom industrin i länet (år 2011). När det kommer till yrken där det är brist är det viktigt att poängtera vissa yrken och hur strukturen ser ut. Utbildade CNC-operatörer råder det inte brist på inom branschen - Bristen omfattar utbildade CNC-operatörer som även har erfarenhet av yrket. Det efterfrågas således inte fler som saknar relevant arbetslivserfarenhet inom yrket. Ett annat yrke är verkstadsmekaniker där bristen gäller personer inom yrket som har särskilda spetskompetenser vilket innebär att det inte råder brist på personer med generell kunskap och erfarenhet som verkstadsmekaniker.

23 Sida: 20 av 50 Tabell 4. Arbetsmarknadsläget inom ett antal utvalda yrken inom industrin. Bedömning på ett års sikt. Brist Maskiningenjörer och maskintekniker (1 033) Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker (637) Ingenjörer och tekniker inom elektronik (434) Elingenjörer och eltekniker (258) Civilingenjörer (809) Maskin (401) Elektronik och teleteknik (259) Kemi (97) Elkraft (52) Verkstadsmekaniker (787) CNC-operatörer (1878) Processoperatörer, stål- och metallverk, massa (1 466) Balans Maskinoperatörer, trävaruindustrin (871) Grovplåtslagare (106) Fordonsmontörer (893) Överskott Montörer inom metall, gummi och plast (626) Svetsare (581) Totalt sysselsatta i branschen (16-64 år) Källa: SCB, RAMS (2011) Som nämnts tidigare är kapacitetsutnyttjandet inom industrin förhållandevis lågt. Drygt hälften av länets företag anger att de kan öka produktionen med mer än tio procent utan att anställa ytterligare personal, vilket är lägre nivåer än i vårens undersökning. Detta i kombination med ytterligare effektiviserings- och rationaliseringsåtgärder från industrins sida leder till att Arbetsförmedlingen bedömer att antalet sysselsatta inom industrin kommer att minska under såväl 2013 som Positivare inställning på längre sikt Inom industrin ser bedömningarna om hur läget är om fem år något olika ut. Nästan hälften av företagen tror att antalet sysselsatta kommer öka, även om en stor del tror på ett oförändrat antal sysselsatta. Det är dock mer positiva bedömningar än vad som gjorts för den kortare perioden. Förhoppningsvis är industrin på väg upp inom några år och fler kommer att anställas. Majoriteten av de som slutar kommer ersättas med personal som har likvärdig kompetens men en stor del kommer även ersättas av folk med en högre utbildning. Byggverksamhet Under fjolåret upplevde byggsektorn en succesiv försvagning. Nybyggnationen av lägenheter i små- och flerfamiljshus minskade kraftigt under 2012 jämfört med I Örebro län minskade antalet nybyggnationer av lägenheter i småhus och flerfamiljshus från 588 stycken år 2011 till 176 stycken år 2012, vilket motsvarar en minskning med 70 procent. 7 Av de totala 7 För mer information se SCB, statistik över nybyggnad av bostäder

24 Sida: 21 av 50 bygginvesteringarna år 2012, i riket, stod Örebro för en procent av dessa. De tre län med störst andel bygginvesteringar var Stockholm, Västra Götaland och Skåne med 32, 18 respektive 14 procent. För år 2013 finns nybyggnadsstatistik från SCB tillgänglig för årets två första kvartal. En jämförelse visar att påbörjade nybyggnationer av lägenheter i småhus och flerfamiljshus, de två första kvartalen 2013, var ca 4,3 gånger så många jämfört med samma period Antalet nybyggnationer uppgick till 334 respektive 77. Detta kan jämföras med grannlänet, Värmland, där antalet påbörjade nybyggnati0ner av lägenheter endast uppgick till 75 stycken. Även Sveriges Byggindustrier har under hösten, i sin byggprognos, sett en ökning av nybyggnationer av bostäder under året och denna uppgång förväntas fortsätta 2013 och Anläggningssektorn har haft det något tyngre på grund av minskade infrastruktursanslag från staten men en förbättring förväntas inom de privata delarna. En minskning i bygginvesteringarna förväntas i riket under hela 2013 men under 2014 prognostiseras en ökning. 8 Både KI:s konfidensindikator samt Arbetsförmedlingens intervjuundersökning pekar på att efterfrågan är fortsatt svag och att sysselsättningen har minskat i branschen under det senaste året. En optimism finns dock och inom byggbranschen förväntas ökade orderstockar och produktionsvolymer, enligt KI:s konfidensindikator för bygg- och anläggningsverksamhet. Arbetsförmedlingens konjunkturindex för bygg- och anläggningssektorn presenteras i diagram 10 och indikerar en uppgång sedan hösten Byggbranschen är en mycket säsongskänslig bransch vilket gör det svårt att jämföra olika säsonger med varandra och man bör därför vara försiktig med jämförelser av vår och höst. I diagrammet nedan kan vi dock se att efterfrågeförväntningarna för de kommande sex månaderna ligger något över förväntningarna för riket som helhet. Vid en jämförelse med tidigare höstundersökningar visar denna höst på de högsta siffrorna sedan hösten 2010 vilket tyder på en långsam förbättring inom byggbranschen. I höstens undersökning angav hela 54 procent av företagen inom bygg och anläggning att efterfrågan ökat de senaste sex månaderna. Endast 10 procent upplevde en minskad efterfrågan under samma period, men att tänka på är vilken säsong det omfattar då vädret är mer gynnsamt för byggföretagen den årstiden. Andelen företag som tror på en ökad efterfrågan det kommande halvåret uppgår till knappt 30 procent i höstens intervjuundersökning, men då står vintern runt hörnet och påverkar denna bransch avsevärt. För en period på 6-12 månader framöver tror majoriteten av företagen (62 procent) på en oförändrad efterfrågan medan 32 procent förväntar sig att den ökar. Dessa siffror indikerar på en förbättring, om än i långsamt takt. Sysselsättningen inom bygg och anläggning förväntas ligga på relativt oförändrade nivåer under prognosperioden. 8 Sveriges Byggindustrier

25 Sida: 22 av 50 Diagram 10. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom byggverksamhet. Örebro län. Våren 2007 hösten 2013 Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Tabell 5 nedan beskriver arbetsmarknadsläget för ett antal olika yrken inom branschen det kommande året. Ett generellt arbetsmarknadspolitiskt problem inom bygg- och anläggningsverksamhet är att det finns ett överskott på lärlingar samtidigt som det råder brist på erfarna och yrkeskunniga hantverkare. Med andra ord så befinner sig denna arbetsmarknad i obalans. Företagen är dessutom till stor del ovilliga att ta emot lärlingar då det finns en upplevd tidsbrist och en lärling kan inte utnyttjas i samma grad som en fullärd person inom sin profession utan måste följas upp över tiden. I länet råder det generellt balans på de flesta yrkena Tabell 5. Arbetsmarknadsläget inom ett antal utvalda yrken inom bygg- och anläggning. Bedömning på ett års sikt. Brist Balans Överskott Distributionselektriker (43) VVS-montörer (535) Golvläggare (137) Murare (380) Betongarbetare (343) Installationselektriker (767) Anläggningsmaskinförare (503) Grovarbetare inom bygg (95) Totalt antal sysselsatta i branschen (16-64 år), Källa: SCB, RAMS (2011)

26 Sida: 23 av 50 Kapacitetsutnyttjandet inom byggverksamhet ligger på relativt höga nivåer med näst högst siffror av alla branscher i höstens undersökning. Knappt 80 procent anger att de måste nyrekrytera om produktionsvolymen ska öka med 0-10 procent. Många företag anger som nämnt att det inte finns tid att ta emot lärlingar och det går hand i hand med att kapacitetsutnyttjandet är högt. Försiktigheten till att ta emot lärlingar är en problematik då unga och oerfarna personer inte får chansen att ta sig in på arbetsmarknaden. Inom bygg- och anläggningsbranschen anger 26 procent av företagen att det finns rekryteringsproblem vilket är en ökning och även det högsta värdet sen hösten Problematiken ligger i att hitta rätt kompetens med rätt erfarenhet och ett överskott av lärlingar underlättar inte rekryteringarna. Exempelvis så är VVS-montörer svåra att rekrytera på grund av en viss avsaknad av kompetenser då generella kunskaper inom området inte räcker till i samma utsträckning längre. Anläggningsmaskinförare är även ett bra exempel då det råder överskott av dem men företagen har svårt att rekrytera personal som sitter på erfarenhet inom yrket. Att enbart ha samtliga formella intyg som krävs är inte tillräckligt då erfarenhet krävs för att vara självgående. Byggbranschen ser framtiden något ljusare Inom bygg och anläggning bedömer ungefär hälften av företagen att de kommer ha fler antal anställda om fem år och nästan hälften tror att antalet kommer vara oförändrat. En ytterst liten del tror på färre antal. Framtidsutsikterna är därför relativt positiva inom branschen. De flesta som slutar på grund av pensionsavgångar och andra orsaker kommer ersättas med personer som har likvärdig kompetens. Privata tjänster Den privata tjänstesektorn har varit den sektor som drivit på den svenska sysselsättningen när andra branscher inte gått lika bra. Sektorn är bred och omfattar företag inom handel, företagstjänster, transport, hotell- och restaurang, fastighetsverksamhet, information och kommunikation men även företag inom finans- och försäkringsverksamhet. Det faktum att de olika branscherna har vitt skilda inriktningar innebär att utvecklingen ofta varierar mellan branscherna. I sin helhet visar både SCB:s tjänsteproduktionsindex och KI:s barometerindikator på förbättringar. SCB:s tjänsteproduktionsindex pekar på en viss förbättring i september 2013 jämfört med september 2012 med en ökning på 1,1 procent under första kvartalet 2013 jämfört med fjärde kvartalet KI:s barometerindikator visade även den på en förbättring med stigande siffror under året tre första kvartal. Barometerindikatorn har mellan tredje kvartalet 2012 och tredje kvartalet 2013 stigit med drygt 12 punkter. 10 Arbetsförmedlingens prognostiserande konjunkturindex (se diagram 11) för den privata tjänstesektorn visar att optimismen har ökat tydligt sedan höstprognosen För mer information se: 10 För mer information:

27 Sida: 24 av 50 Diagram 11. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom privata tjänster. Örebro län. Våren 2007 hösten 2013 Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. I jämförelse med vårens intervjuundersökning syns dock något sämre förväntningar i höstens undersökning. Andelen företag som tror på en ökad efterfrågan det kommande halvåret uppgår till 42 procent medan 17 procent förväntar sig en lägre efterfrågan. I vårens undersökning var dessa siffror på 41 respektive 12 procent. Det som drar ner konjunkturindex i höstens undersökning är således de som förväntar sig en lägre efterfrågan, men det kan förklaras med säsongseffekter. Konjunkturindex för de privata tjänstenäringarna ligger fortfarande på nivåer som är lägre än det historiska medelvärdet. Senast Arbetsförmedlingens konjunkturindex för privata tjänster, i Örebro län, låg över det historiska genomsnittet var våren Sysselsättningen inom privata tjänstenäringen förväntas öka under hela prognosperioden. Handel Inom handeln skiljer sig utvecklingen åt mellan de olika delbranscherna. Fjolåret blev ett mörkt år för sällanköpshandeln medan dagligvaruhandeln klarade sig betydligt bättre. Utvecklingen speglas delvis av hushållens beteende i lågkonjunktur där de tenderar att först dra ner på sällanköpsvaror istället för dagligvaror. Ett positivt sken har stigit över handeln under året och de dystra tal vi såg under förra året har vänt till positiva siffror, enligt Handels utredningsinstitut (HUI). 11 Både dagligvaruhandeln 11 Handels utredningsinstitut (HUI), Detaljhandelsindex (DHI), oktober 2013

28 Sida: 25 av 50 och sällanköpsvaruhandeln visar på tillväxt även om dagligvaruhandeln visar på en något försiktig tillväxt. Uppstickaren som fått ett kraftigt uppsving är sällanköpsvaruhandeln som har haft en period där de senaste månaderna (siffror till och med oktober) har varit positiva. HUI:s prognos för 2013 är att detaljhandeln växer med 2 procent vilket gör att det är en liten bit kvar då tillväxten uppgick till 1,7 procent i oktober. Dock flaggar HUI för att vi fortfarande kan nå prognossiffran på 2 procents tillväxt då handeln, i skrivande stund, står inför årets viktigaste försäljningsperiod. Även SCB:s preliminära detaljandelsindex för september månad visar på positiva tal. 12 Jämfört med samma månad förra året har detaljhandeln utvecklats med 1,6 procent. När vi jämför perioden januari september, 2013, med samma period förra året ser vi en utveckling med 2,3 procent. Det är även här som sällanköpsvaruhandeln visar starka siffror och drar upp tillväxten. Arbetsförmedlingens intervjuundersökning visar att drygt fyra av tio företag inom handeln förväntar sig att efterfrågan kommer att öka det kommande halvåret, medan nästan vart femte företag tror att efterfrågan kommer att minska de kommande sex månaderna vilket är en ökning i jämförelse med vårens undersökning. Dock ser handeln mer positivt på en period om 6-12 månader framåt Nästan 50 procent tror på en ökad efterfrågan. Sammantaget ser det ut att bli en positivare utveckling inom handeln det kommande året. Rekryteringsproblemen inom handeln är inte särskilt stora och det finns gott om människor som söker sig till den branschen, särskilt unga människor som vill ut på arbetsmarknaden. Som inom de flesta branscherna så finns det vissa yrken där rekryteringen är svårare då det krävs mer än att bara vara serviceinriktad. Försäljare inom fackhandeln är ett exempel. Dessa behöver ett intresse av försäljning samtidigt som en fackkunskap inom produktområdet är viktig. Under hösten har hushållen blivit allt mer optimistiska om framtiden och nivåerna ligger högre än normalt, vilket inte skett på två år. 13 Denna optimism kan förhoppnings innebära ett uppsving för handeln på grund av en högre privat konsumtion. Hotell och restaurang samt personliga och vissa kulturella tjänster I Örebro län ökade antalet hotellnätter under perioden januari till september vid en jämförelse med samma period förra året. Ökningen uppgår till 3,5 procent eller drygt nätter. 14 I riket ökade antalet hotellnätter något mindre och uppgick till 3 procent. Arbetsförmedlingens undersökning visar att hotell och restaurangbranschen haft ett bra halvår 58 procent av företagen menar att efterfrågan har ökat under de senaste sex månaderna medan ca 26 procent anger att efterfrågan har minskat. Hotell- och restaurangbranschen är dock väldigt beroende av vilken säsong det är, vilket senaste halvårets upplevda efterfrågan talar för. Andelen företag som förväntar sig en ökad efterfrågan under det kommande halvåret uppgår till hela 43 procent. Andelen företag som förväntar sig minskad efterfrågan är på låga 13 procent. Vidare så är hotell- och restaurangbranschen särskilt viktig för ungdomar då många ingångsjobb finns här, men det är dock viktigt att inte utlova guld och gröna skogar till länets ungdomar - En trend som syns är att restauranger allt 12 SCB, preliminärt detaljhandelsindex, september KI:s konjunkturbarometer 14 SCB, regional statistik över antal hotellnätter

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Örebro län 1 PROGNOSEN Arbetsmarknaden blir ljusare Under slutet av 2012 rådde ett kärvt klimat i världsekonomin och sista kvartalet präglades av en hastig försämring i

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 17 sep-19 okt Prognosen

Läs mer

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS hösten 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län Uppföljning av efterfrågan på varor och tjänster Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning *Arbetsförmedlingens konjunkturindex: Beskriver

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2017 Fler män fick ett arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden Västra Götalands län. Per Olsson Jens Sandahl

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden Västra Götalands län. Per Olsson Jens Sandahl Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2013 Västra Götalands län Per Olsson Jens Sandahl Arbetsmarknadsutsikterna för Västra Götalands län 2013 Arbetslösheten ökar i länet under

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2016 2015-12-09 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Intervjuundersökning två gånger om året Prognoserna

Läs mer

Arbetsmarknad Stockholms län

Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS FÖR LÄNET LÄNETS UTMANINGAR BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Stockholms län 1 Antalet som arbetar i länet ökar med 10 000

Läs mer

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 Kortversion av arbetsmarknadsprognos för Uppsala län 2009/2010 Prognosen i sin helhet finns att läsa på arbetsformedlingen.se/rapporter PROGNOSEN KRAFTIGT MINSKANDE

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2013-2014 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2013-2014 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2013-2014 Jämtlands län Välkomna! Fredrika Henriksson, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-486 42 02 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Företagen har dämpade förväntningar

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2016 Färre har fått ett arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2015 Erik uldt & Julia Asplund Analysavdelningen 2014-12-09 Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten 2014 I Stockholms

Läs mer

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Det här är en kort version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2013-2014 Jämtlands län Välkomna! Fredrika Henriksson, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-486 42 02 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Företagen är positiva inför 2013

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden 2015 Västra Götalands län. Jens Sandahl, Analysavdelningen

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden 2015 Västra Götalands län. Jens Sandahl, Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden 2015 Västra Götalands län Jens Sandahl, Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna för Västra Götalands län 2015 Prognosmaterial finns på

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 Utrikes födda kommer ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

Arbetsmarknad Gotlands län

Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Gotlands län 1 Försiktiga framtisbedömningar Efterfrågan på arbetskraft har ökat

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2015 och 2016 2015-06-10 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i april 2015 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bo Gustavsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015 Fått arbete Antalet personer som fick arbete var under augusti 1 229 i

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 60 Efterfrågan på varor och tjänster Andel av arbetsställen som bedömer ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel av arbetsställen

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Västernorrlands län 1 PROGNOSEN Fortsatt försvagning på länets arbetsmarknad Arbetsförmedlingens konjunkturbarometer visar en tydlig fortsatt nedgång på arbetsmarknaden i Västernorrlands

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län 1 PROGNOSEN Länets arbetsmarknad återhämtar sig En god utveckling av den inhemska efterfrågan, tillsammans med en global konjunktur som långsamt återhämtar

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Andreas Mångs och Jan Sundqvist, Analysavdelningen Sida: 3 av 46 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 9 maj 2014 Andreas Mångs, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865

Läs mer

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014 Sammanfattning Sida: 1 av 7 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Sammanfattning I Jämtlands län har arbetsmarknaden fortsatt att återhämta sig under

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2016 Färre fick arbete i april Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 Arbetslösheten i Jönköpings län fortsatte att sjunka under oktober månad om än bara

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2016 och 2017 2016-06-08 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Intervjuundersökning två gånger om året

Läs mer

PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län 1 Kortprognosen_2013_Halland.indd 1 2013-06-24 09:28:16 prognosen Ljusare tider i sikte på länets arbetsmarknad Utsikterna för länets arbetsmarknad ser ljusare

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Kalmar län 1 PROGNOSEN Konjunkturen i länet förbättras under 2014 och 2015 Den globala tillväxten 2014-2015 får kraft från USA, Japan och Storbritannien. USA leder återhämtningen.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län februari månad 2016 Fler fick arbete i februari Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län juli månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län juli månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län juli månad 2016 Färre fick arbete i juli Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Huldt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län november månad 2014 Arbetsmarknaden i Stockholms län fortsatte att förstärkas under november månad.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Hallands län 1 PROGNOSEN Stark konjunktur i Hallands län Den globala ekonomin fortsätter att förstärkas under 2014 och 2015, vilket medför att världshandeln ökar. Utvecklingen

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 10 oktober 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län september 2014 11 400 (6,7 %) 5 300 kvinnor (6,6 %) 6 100 män (6,8 %)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 8 november 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län oktober 2013 12 922 (9,3 %) 6 024 kvinnor (9,2 %) 6 898 män (9,5 %) 3

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016 Färre fick arbete i mars Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget mars 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget mars 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 april 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län mars 2014 61 839 (10,3 %) 27 276 kvinnor (9,4 %) 34 563 män (11,1 %) 13 014 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsläget september 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget september 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 oktober 2013 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län september 2013 62 020 (10,4 %) 28 112 kvinnor (9,7 %) 33 908 män (11,0 %) 14

Läs mer

(6,7 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober 2012

(6,7 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 november 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, oktober 2012 10 052 (6,7 %) 4 925 kvinnor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

Arbetsmarknadsläget december 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget december 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 14 januari 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län december 2013 64 504 (10,7 %) 28 534 kvinnor (9,9 %) 35 970 män (11,5 %) 14 381

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Kungsbacka har fortfarande den

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, augusti 2016 För nionde månaden i rad så faller arbetslösheten i länet då

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, januari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, januari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 Arbetsmarknaden i Jönköpings län fortsatte att vara stark under

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Huldt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län december månad 2014 Stockholms läns arbetsmarknad stod och vägde under december månad. Arbetslösheten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län september 2013 11 oktober 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län september 2013 Lediga platser Under september anmäldes 1 064 lediga platser till Arbetsförmedlingen i Västerbottens län. Det är

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Arbetslösheten i länet ökar sedan

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län november 2013 18 december 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län november 2013 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 1036 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 081. Således

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

JOBBMÖJLIGHETER. Yrkeskompass för Västernorrlands län 2013-2014

JOBBMÖJLIGHETER. Yrkeskompass för Västernorrlands län 2013-2014 JOBBMÖJLIGHETER Yrkeskompass för Västernorrlands län 2013-2014 1 Rekryteringsbehov trots svag arbetsmarknad Den utdragna lågkonjunkturen i vår omvärld påverkar också Västernorrlands län, främst genom en

Läs mer

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal.

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal. INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 12 januari 2016 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget december 2016 Skåne län Den ekonomiska statistiken samt konjunkturindikatorerna visar en fortsatt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i oktober 2016 Fått arbete I oktober fick 987 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR Prognos 2012 Västmanlands län: Återhämtningen bryts - arbetsmarknaden försämras Efter en god utveckling på arbetsmarknaden under 2010 och första hälften av 2011 väntas återhämtningen på arbetsmarknaden

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Gävleborgs län

PROGNOS Arbetsmarknad Gävleborgs län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Gävleborgs län 1 PROGNOSEN VAD HÄNDER I LÄNET? Vi befinner oss i en konjunkturnedgång vilket stora delar av det privata näringslivet har fått känna av. De har kunnat konstatera

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Prognos för arbetsmarknaden 2017

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Prognos för arbetsmarknaden 2017 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Prognos för arbetsmarknaden 2017 Västra Götalands län Göteborg, 2016-12-07 Sara Andersson Eva Lindh Pernheim Tre viktiga utmaningar kommande år Upprätthålla en effektiv

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Den svenska ekonomin präglas fortfarande av en stor osäkerhet. Arbetsgivarnas varsel om kommande personaluppsägningar har

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 PROGNOSEN Starkare arbetsmarknad Dalarna, liksom en stor del av resten av världen, dras med efterverkningarna av en seg lågkonjunktur. Ekonomin i USA och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, maj 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län april 2014 7 658 (10,5 %) 3 373 kvinnor (9,8 %) 4 285 män (11,1 %) 2 105

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 Fått arbete Under september påbörjade 890 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Värmlands län Karlstad, 11 september 2017 Fredrik Mörtberg Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Färre fick jobb I augusti månad var det 1 373 personer som gick till arbete,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 september 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län augusti 2014 11 552 (8,4 %) 5 103 kvinnor (7,8 %) 6 449 män (9,0 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2016 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gotlands län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Gotlands län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gotlands län oktober månad 2014 Fått arbete I oktober 2014 fick cirka 189 personer inskrivna vid länets Arbetsförmedling

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Under månaden anmäldes 770 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 494. Antalet platser har således nästan halverats. Av samtliga platser anmäldes drygt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013 Örebro 11 oktober 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län september 2013 12 850 (9,3 %) 6 066 kvinnor (9,2 %) 6 784 män (9,4 %) 3 525 unga 18-24 år (20,4 %) (Andel av

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, december månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län december 2013 8 751 (11,7 %) 3 867 kvinnor (11 %) 4 884 män (12,3

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö 11 september 2014 Victor Tanaka Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län Augusti 2014 7 650 (10,4 %) 3 330 kvinnor (9,6 %) 4 300 män (11,2

Läs mer

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län 2012 Konjunkturförbättringen starkare än väntat Resultatet av Arbetsförmedlingens samlade intervjuer med 12 500 arbetsgivare

Läs mer

Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen. Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, mars (7,2 %)

Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen. Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, mars (7,2 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 11 april 2014 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, mars 2014 12 286 (7,2 %) 5 591 kvinnor (6,9 %) 6 695

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016 Therese Landerholm therese.landerholm@arbetsformedlingen.se Julia Asplund julia.asplund@arbetsformedlingen.se 2015-12-09

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016 Färre personer gick till arbete Antalet personer som gått till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014 Arbetslösheten minskade med 1000 personer under 2014 Arbetsmarknadsläget

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Hallands län 1 prognosen Svag utveckling på den halländska arbetsmarknaden 2013 Den svenska ekonomin har under en lång period varit starkare än de flesta andra europeiska länders

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Agneta Tjernström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län oktober månad 2014 Fått arbete I oktober påbörjade 1 236 arbetssökande någon form av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 Svagt minskad arbetslöshet i februari Arbetslösheten har varit oförändrad i

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 För elfte månaden i rad så faller arbetslösheten i länet då

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under januari påbörjade 875 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015 Fått arbete I juli fick 954 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I juli för ett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, november 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, november 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, november 2014 Arbetslösheten fortsätter att minska Arbetsmarknadsläget i

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 Fått arbete I december fick 995 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län oktober månad 2014 Under oktober månad fortsatte arbetslösheten att sjunka i Stockholms län.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län augusti 2014 Under augusti månad fortsatte arbetsmarknaden i Stockholm att stärkas. Arbetslösheten

Läs mer

Andreas Mångs, Halmstad, 15. maj Analysavdelningen. arbetsförmedlingar. 483 personer män

Andreas Mångs, Halmstad, 15. maj Analysavdelningen. arbetsförmedlingar. 483 personer män MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 15 maj 2013 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna i arbetslösa i Hallands län, april 2013 9 930 (6,66 %) 4 627 kvinnor (6,3

Läs mer

Arbetsförmedlingens månadsstatistik januari 2018

Arbetsförmedlingens månadsstatistik januari 2018 FAKTAUNDERLAG Värmlands län Karlstad, 12 februari 2018 Fredrik Mörtberg Arbetsförmedlingens månadsstatistik januari 2018 Fler fick jobb I januari månad var det 1 302 personer som gick till arbete, av alla

Läs mer