Affärsplan skövde cityförening

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Affärsplan skövde cityförening"

Transkript

1 Affärsplan skövde cityförening

2 innehåll 3 Inledning 4 Affärsplanens framtagande 5 Affärsplanens syfte 6 FÖRENINGEN 6 Syfte 7 Värderingar och Verksamhetsidé 8 Övergripande mål och Ekonomi 9 STADSKÄRNAN 9 Nulägesbeskrivning 12 Vision och Övergripande mål 13 Fokusområden 14 Välkomnande 15 Tillgänglighet För alla 16 Tillgänglighet Till utbudet 17 Marknadsföring 18 Genomförande och uppföljning 19 Styrelse Foto; Tuana Art: framsidan, sid 2, sid12, sid 13, sid 14, sid 17, sid 18. Resten av bildmaterialet är eget.

3 3 Inledning Skövde Cityförening bildades 2008 som ett partnerskap mellan affärsidkare, fastighetsägare och Skövde kommun med syfte att driva på utvecklingen av stadskärnan. Föreningen Svenska Stadskärnors beskrivning tydliggör vad stadens olika aktörer har att vinna på att samarbeta kring en aktiv utveckling av stadskärnan: Ett huvudsyfte är att öka trivseln för alla som bor eller arbetar i stadskärnan eller bara besöker den. En väl fungerande stadskärna ökar stolthet och samhörighet hos kommunens invånare och bidrar till att kommunen får en tydlig identitet. Under de första åren har tillit och samarbete mellan parterna etablerats och förtroende byggts upp steg för steg. Ett flertal projekt och evenemang har sjösatts och genomförts på framgångsrikt sätt. Under 2012 växte sig tankarna allt starkare att ta ytterligare ett kliv i föreningens utveckling och fokusera på tillväxt. Denna affärsplan är den andra i organisationens historia och bygger till stora delar på den första som sattes under 2013 och sträckte sig mellan Initiativet till vår första affärsplan var ett stätt att leda utvecklingen istället för att följa eller reagera på det som händer omkring oss. Att nu uppdatera och förändra vår affärsplan och vision är viktigt för oss då vi finns och verkar en i vardag som alltid är under förändring.

4 4 Affärsplanens framtagande Projektledare i arbetet med att ta fram affärsplanen har varit centrumledare Gustaf Wikblom, Skövde Cityförening. Han har biståtts av Skövde Cityförenings ordförande, Mattias Karlsson, när det gäller processtöd; Magnus Kroon samt Emma Angelroth från Milega. Skövde Cityförenings Styrelse samt medlemmar som har deltagit i workshops sida vid sida med externa parter som såväl intern samt extern kompetens. Följande har deltagit i arbetet: Ledning Gustaf Wikblom, Processledare Mattias Karlsson, Processtöd Magnus Kroon, Milega, Extern ledare Workshop Emma Angelroth, Milega, Extern ledare Workshop Offentlig sektor Victor Sunnliden, Näringslivsenheten, Skövde kommun Tomas Fellbrandt, Kommundirektör, Skövde kommun Christina Nettelblad, Enheten för tillväxt och kulturutveckling, Skövde kommun Eva Nilsson, Kommunikationsenheten, Skövde kommun Eva- Lena Öhman, Stadsträdgårdsmästare, Skövde kommun Susanne Sandgren, Ungdomsstrateg, Skövde kommun Marie Ekman, Oppositionsborgarråd, Skövde kommun Katarina Jonsson, Kommunstyrelsens Ordförande, Skövde kommun Jan Sedenka, Högskolan i Skövde näringsliv Mattias Peterson, Fastighetsägarna GFR Daniel Rapp, NEXT Skövde Adam Rapp, Rapp Fastigheter Filip Rapp, Rapp Fastigheter John Settergren, Settergren Fastigheter Johan Settergren, Settergren Fastigheter Lise-Lott Wendt, Swedbank Louise Hösli, PhoneIX Åsa Vlk, Clarion Collection Hotel Majoren Anders Nilsson, Skandia Fastigheter/Commerce Peter Spetz, Naturkompaniet Mattias Ohlsson, McDonalds Skövde City

5 5 Affärsplanens syfte Affärsplanen beskriver hur Skövde Cityförening vill arbeta och utvecklas de kommande åren. Den innehåller föreningens syfte, värderingar, verksamhetsidé och övergripande mål, samt vision och målsättningar för den plats som föreningen har i uppgift att utveckla: Skövde stadskärna. Stadskärnan Föreningen utveckla Vision för hur vi vill att platsen ska vara syfte med föreningens arbete Kommunens och invånarnas process värderingar som ska styra föreningens arbete verksamhetsidé hur föreningen ska verka övergripande mål för hur vi vill att stadskärnan ska utvecklas övergripande mål för föreningens utveckling Affärsplanen pekar ut färdriktningen för vad föreningen ska arbeta med......och hur vi ska göra det.

6 6 föreningen FÖRENINGEN Syfte Föreningens syfte är att; driva samverkan för att skapa en attraktivare stadskärna Ensamma står vi oss slätt. Men tillsammans blir vi starka och kan åstadkomma förändringar och förbättringar. Därför ska vi engagera oss och aktivt delta i frågor som rör stadskärnans utveckling. Vi ska också ta initiativ till och driva samverkan i frågor vi anser särskilt viktiga. En vital och trivsam stadskärna är väsentlig även ur ett större perspektiv. Stadskärnans attraktivitet påverkar i stor utsträckning uppfattningen om Skövdes attraktivitet som helhet. Som en plats att bo i, arbeta i, rekrytera till, investera i och att besöka. Den målgrupp vi framför allt vänder oss till är besökarna av stadskärnan. Föreningens huvudintressenter är alla de näringsidkare som finns också verkar i Skövdes Stadskärna såsom Handlare, Restauranger eller Fastighetsägare. Till dessa kan också offentlig sektor så som Skövde kommun kopplas. Som stödjande medlemmar eller samarbetspartners är dock alla välkomna och betydelsefulla på olika sätt, såväl företag och organisationer som privatpersoner. Huvudmålgrupp för föreningens marknadsinriktade verksamhet är besökarna i stadskärnan.

7 föreningen 7 Värderingar När vi arbetar tillsammans inom eller för Skövde Cityförening ska vårt förhållningssätt präglas av: Kraft Mod Glädje Dessa grundläggande värderingar är de som också gäller för Skövde som helhet, utarbetade i Skövde kommuns varumärkesarbete i bred enighet Inom föreningen har vi arbetat igenom värdeorden utifrån vårt synsätt. Så här önskar vi att de präglar vårt gemensamma arbetssätt: Genom att visa Kraft och vara drivande, idéskapande och engagerade blir vi trovärdiga gentemot vår omvärld. Mod visar vi genom att vara beslutsamma och ha framåtanda och uthållighet. Glädje utstrålar vi genom att entusiasmera och inspirera i en välkomnande gemenskap. Verksamhetsidé Verksamhetsidén sammanfattar vår ambition och ger uttryck för att det endast är genom samarbete som en offensiv utveckling av stadskärnan kan komma till stånd. Skövde Cityförening skall driva samverkan genom att... n initiera och driva projekt/insatser som syftar till att stärka attraktiviteten i stadskärnan. n vara en naturlig samarbetspartner för frågor som rör stadskärnan. n vara en aktiv och synlig företrädare för stadskärnans gemensamma intressen.

8 8 föreningen Övergripande mål Skövde Cityförening ska under åren arbeta mot följande övergripande mål... n att öka föreningens omsättning till 3 msek år n att totalt ha minst 130 stycken medlemmar för att skapa en större ekonomisk stabilitet. n att i Nöjdmedlemsindex ska minst 9 0% av medlemmarna tycka att Cityföreningen motsvarar deras förväntningar bra eller mycket bra. Genom att sträva efter och uppfylla dessa mål är vår ambition att skapa ekonomisk grund och stabilitet för att ha möjlighet att expandera verksamheten och på så vis få kunna göra ännu mer för att stärka stadskärnan. Ekonomi Cityföreningen har som ambition att stärka sina ekonomi för att bli en hållbar och mer långsiktig aktör för utvecklingen av en attraktiv stadskärna i Skövde. Skövde Cityförenings mål för är n att åstadkomma en basfinansiering på minst 2 milj kr, fördelat lika på Fastighetsägarna, Näringsli- vet och Skövde kommun. n att åstadkomma ytterligare finansiering på 1 milj kr att användas till aktiviteter och marknadsföring i syfte att driva besökare till City. Detta ska vi uppnå genom att n att behålla nuvarande principer för beräkningsgrund för avgifter för näringsliv och fastighetsägare, men förfina dem i syfte att nå ovanstående summor. n tillsammans med Skövde kommun upprätta ett samarbetsavtal med åtaganden där ändamålet är samverkan för att åstadkomma en levande och attraktiv stadskärna. n att ta på oss externa uppdrag där vi kan utnyttja vår kompetens som gynnar vår organisation och relation. n att bli en stark och attraktiv evenemangspartner och i dessa sammanhang kunna knyta till oss sponsorer. n att bygga en långsiktig samverkan med såväl offentlig sektor och nyckelroller som privat sektor och näringsliv.

9 stadskärnan 9 STADSKÄRNAN Nulägesbeskrivning Skövde City (stadskärnan) omfattar området inom Badhusgatan, Staketgatan, Stationsgatan och Kungsgatan bodde här 2328 personer i 1750 bostäder och 4760 personer hade sin arbetsplats här. I City finns Skaraborgs största utbud för den som vill shoppa eller äta. Totalt finns här 115 butiker och ett 30-tal restauranger och caféer. Detta kan jämföras med nästan 50 butiker på Norrmalm och cirka 20 på Stallsiken. Skövde Citys geografiska marknad är de 15 kommunerna i Skaraborg med nästan invånare. kraftigt ökad handel i Skövde Senast tillgänglig statistik, från 2015 visar att Skövdes totala handelsindex är 134, en ökning med tjugo enheter på nio år. Endast tre städer i gruppen medelstora städer i Sverige, invånare, har nu högre index. Mycket av förklaringen till ökningen finns att hitta i tillkomsten av Stallsiken och omvandlingen av Maxihuset till Elins Esplanad 2008, men också i samarbetet handelsområdena emellan och den gemensamma marknadsföring av Skövde handelsstad som görs. Totalt omsatte handeln i Skövde 4,7 miljarder kr under Inflödet i Skövde är över 1,2 miljard kronor, pengar som kunder utifrån väljer att spendera i Skövde. Utvecklingen i City 2008 bildade handeln, fastighetsägarna och Skövde kommun Skövde Cityförening i syfte att stärka konkurrenskraften i City tillträdde Skandia Fastigheter som ägare till Commerce och har genom lyckosamma ansträngningar fyllt alla lokaler. Även ute i City är antalet vakanser få omsatte handeln i City 1101 miljoner kr och sysselsatte 498 personer. Handeln i City har sedan 2007 utvecklats något bättre än riksgenomsnittet, men 2012 var en liten nedgång. Caféer och restauranger utvecklas väl och 2014 omsatte 230 mkr (+7% jämfört med 2011) och sysselsatte 229 personer. Varierat utbud Såväl stora, välkända butikskedjor som små, lokala butiker är viktiga ingredienser i Citys attraktionskraft. Här finns gott om restauranger och flera caféer. Mycket folk lockas också till Kulturhuset, Biostaden Saga, Resecentrum och Arena Skövde. I SCB:s medborgarenkät från 2010 var Skövdebornas favoritplatser i centrum Commerce och Hertig Johans Torg.

10 10 stadskärnan Gott bemötande En kundundersökning som gjordes under Stora Shoppinghelgen 5 7 oktober 2012 visade att de flesta besökarna utifrån kommer från Falköping, Tibro, Skara och Mariestad. I City var fördelningen mellan barnfamiljer, åringar och par med utflyttade barn ganska lika. 95 procent av besökarna tyckte att bemötandet i butikerna i Skövde var bra. Parkeringar En mätning en torsdagseftermiddag hösten 2014 visade att parkeringarna på Sandtorget och Eric Uggla var fulla, medan det i övriga centrum inklusive parkerings- husen fanns platser lediga. Snittbeläggningen på Skövde kommuns parkeringsplatser är ca. 70% i snitt under veckans alla dagar. De nya taxor som infördes i november 2011 innebar att det under helger är fri parkering på kommunens citynära parkerings- platser. I vilken utsträckning denna information nått ut är inte uppmätt. I Cityföreningens medlemsenkät 2014 uttrycker medlemmarna stor oro över parkeringsmöjligheterna i City. En attitydundersökning 2014 (se nedan) visar dock att tillfrågade Skövdebor och Skaraborgare är inte ser parkeringsfrågan som ett stort bekymmer. Nybyggnation kommer ske under av ett nytt parkeringshus med ca. 420 parkeringsplatser på Kv. Mode i samband med byggnation av Regionens hus. Öppettider De 50 butikerna på Commerce har öppet sju dagar i veckan, alla med samma öppettider. Butikerna i övriga City har enhetliga öppettider måndag-fredag, men varierar öppethållandet på lördagseftermiddagarna. På söndagar har endast en handfull av dem öppet. Besökarnas inställning till Skövde City En attitydundersökning som Hanne K Larssen AB gjorde i augusti 2013 med 420 personer i Skövde och Skaraborg visar att 62 % av de intervjuade absolut kan tänka sig att rekommendera ett besök i Skövde centrum. En majoritet tycker att butiksutbudet är bra och att de handlar i centrum i första hand (av handelsplatserna i Skövde och andra städer). Mer än hälften, i synnerhet yngre, handlar oftast skor, kläder m.m. på helger. Att parkera i centrum upplevs inte som något större problem. Marknadsföring Skövde Cityförening marknadsför stadskärnan huvudsakligen genom olika evenemang i egen regi eller tillsammans med andra. Exempel på sådana är Designdagar, Shoppinghelg i City och Jul i City. Det ska nämnas att föreningen haft mycket begränsade medel att investera i marknadsföring. Under slutet av 2012 gjorde föreningen en storsatsning för att stärka detta område och fick huvudintressenterna att tillsammans öka mängden medel som vigs till marknadsföring. Sedan detta arbetar vi årligen med minst 300 tsek i budget för marknadsföring. Primärt område för detta är Skaraborg. Fysisk utveckling av stadskärnan Skövde kommun satsar årligen 2,5 miljoner kronor på underhåll av främst gatumiljöer i stadskärnan. På senare år har intresset för utveckling av stadskärnor stegrats runt om i Sverige och i många kommuner pågår

11 stadskärnan 11 omfattande arbeten för att stärka stadskärnornas attraktivitet. I Skövde har detta avspeglats genom att göra större investeringar i gaturum på bland annat Kungsgatan samt Torggatan. Under arbetade Skövde kommun fram en fördjupad översiktsplan som under våren 2016 beslutades av kommunstyrelsen. I denna pekas det på en tydlig förtätning av bostäder, byggnation av parkeringshus samt en översyn av torg och parker. Till året 2015 beslutade Skövde kommun sig för att satsa offensivt på utvecklingen och då avsätta 30 msek till ytterligare förnyelse av stadskärnan, dessa är till huvudsak vigda åt det projekt som kommer att beröra Hertig Johans torg samt Hertig Johans gata. Konkurrensen hårdnar Hos Skövdes konkurrenter Jönköping, Örebro, Trollhättan och Uddevalla pågår eller planeras utbyggnader eller andra ansträngningar för att öka konkurrenskraften. Även i Skövde kan vi vänta oss hårdare konkurrens. Stallsikens handelsområde har sedan 2008 utvecklats, nu också på östra sidan av riksväg 26 med etablering av bland annat detaljhandel och dagligvaruhandel. Här arbetas också för fortsatt exploatering av handelsyta. På Norrmalm har ett systembolag öppnat i Coop Forum- fastigheten och Skövde kommun planerar att bygga Nolhagarondellen som förbättrar trafiksituationen där. Elins Esplanad har planer på att expandera. Sammanfattning Handeln i Skövde har ökat kraftigt de senaste åren. City som har ett brett utbud med kedjor och lokala handlare samt ett expansivt restaurangliv som också har haft positiva siffror, om än inte lika stora. Ett mindre och ej enhetligt öppethållande är ett problem för City och nu ökar konkurrensen såväl i Skövde som i medelstora städer omkring oss. IKEA MARIEBERG Gullspång 1.5 tim inv. Mariestad Töreboda Karlsborg inv. IKEA TORP ÖVERBY Uddevalla Trollhättan inv. Grästorp 1,5 tim. Vara Essunga Lidköping Götene Tibro Skara ELINS ESPLANAD COMMERCE Falköping inv inv. Tidaholm BILTEMA MEDIAMARKT Hjo inv. 1 tim. ELMIA Jönköping A6 CENTER IKEA inv.

12 12 stadskärnan Cityföreningens vision för stadskärnan Skövde City ska med ett spännande och varierat utbud vara en välkomnande och livlig stadskärna som väljs i första hand av såväl kunder, investerare som av nya etableringar. Övergripande mål för stadskärnans utveckling n Besöksantalet i stadskärnan ska öka med 5% på fyra år. n Skövde ska bli Årets stadskärna n Andelen besökare som absolut kan rekommendera Skövde City stiger från 62 till 75%. n Skövde ska genomföra en Purple Flag certifiering senast 2018 i syfte att gynna kvällsekonomin.

13 stadskärnan 13 Fokusområden Det går en våg genom Sverige och stora delar av Europa med utvecklingsprojekt för att modernisera stadskärnan. Alltfler anser att stadskärnan är mest betydelsefull för hela kommunens attraktionskraft. Det ju oftast just stadskärnan som en besökare bär med sig hem i minnet. Är stadskärnan, ren, trygg, livlig, överraskande och man bemöts av trevliga människor är det detta man berättar när man kommer hem till familjen, vänner och kollegor. Under arbetade Skövde kommun fram en fördjupad översiktsplan som under våren 2016 beslutades av kommunstyrelsen. I denna pekas det på en tydlig förtätning av bostäder, byggnation av parkeringshus samt en översyn av torg och parker. Till året 2015 beslutade Skövde kommun sig för att satsa offensivt på utvecklingen och då avsätta 30 msek till ytterligare förnyelse av stadskärnan, dessa är till huvudsak vigda åt det projekt som kommer att beröra Hertig Johans tog samt Hertig Johans gata. I Cityföreningen har styrelsen under 2016 enats om att föreningens viktigaste bidrag i arbetet med att utveckla stadskärnan är att verka för ökad attraktivitet, bättre tillgänglighet och mer marknadsföring för att på så sätt öka flödet av människor som besöker stadskärnan För perioden prioriterar föreningen sina insatser till följande fokusområden: n Välkomnande: Förnyelse av stadskärnan för alla med fokus på Hertig Johans stråk.* n Tillgänglighet: Bättre öppettider på helgerna och tydligare parkering. n Utbud: En trygg och välkomnande miljö att vistas i - för alla. n Marknad: Arbeta för ett stabilt varumärke att ha top-of-mind. *Se vidare kapitlet om Attraktivitet på nästa sida.

14 14 stadskärnan Välkomnande Stadskärnan är vårt ansikte utåt och det första som möter våra besökare. Därför är det av största betydelse att skapa en välkomnande stadskärna som upplevs trivsam, attraktiv och livlig av människorna som vistas här. Stadskärnan består både av den fysiska platsen med de förutsättningar som ges, men även med det innehåll som fyller platsen. Målsättningarna nedan syftar till att göra stadskärnan ännu mer attraktiv. Cityföreningens mål för stadskärnans utveckling är n att Hertig Johans torg byggs om 2018 och att hela Hertig Johans gata utvecklas till ett paradstråk, med kyrkparken som en livfull oas. n att fler attraktiva mötesplatser utomhus skapas. n att entréerna till stadskärnan från Arena Skövde, Högskolans campusområde och Hallenbergsrondellen blir tydligare och mer välkomnande. n att kontinuerligt arbeta för en utveckling av befintliga lokaler i gatuplan samt stimulera skapandet av nya för besöksnäring eller handel. n att arbeta för framtagandet av en designmanual för våra offentliga ytor. n att verka för fler möjligheter att ladda el- och hybridbilar i vår närmiljö. Detta ska Cityföreningen verka för genom n att aktivt och synligt föra fram ovanstående som stadskärnans gemensamma mål. n att vara den naturliga samarbetspartnern i stadskärneutvecklingsfrågor för såväl kommun som näringsliv. n att driva samarbete kring etableringsfrågorna i City i syfte att utveckla butiks- och restaurangutbudet.

15 stadskärnan 15 Tillgänglighet För att öka stadskärnas attraktivitet för alla som vill besöka oss krävs ett förstående för att alla besöker oss på olika villkor. Stadskärnan är Skövdes finrum och tillgängligt under dygnets alla timmar och för att fortsatt vara attraktiva behöver alla vi som arbetar i och för stadskärnans utveckling alltid vara på våra tår. Cityföreningens mål för är n att skapa en högre användbarhet av alla ytor och miljöer i stadskärnan. n att arbeta för en tryggare och säkrare miljö för de som vistas i stadskärnan. n att tillgängliggöra kultur och idrott som återkommande arrangemang i stadskärnan. Detta skall Cityföreningen verka för genom n att vara en involverade part i arbetet kring stadskärnans utformning. n att arbeta för att vi har en hög närvaro av polis och vakter under de tider som kvällsekonomin är som störst. n att bjuda in och verka för att fler organisationer lägger sina aktiviteter i stadskärnan. Tillgänglighet till

16 16 stadskärnan utbud Att stadskärnan ska vara tillgänglig och öppen för våra besökare samt spegla ett uppdaterat utbud är viktigt för att bli en stark spelare, detta sträcker sig från vilka etableringar vi väljer och hur våra öppettider ser ut. Utöver detta bör det vara enkelt att transportera sig till och från platsen samt att röra sig inom den oavsett förutsättningar. I detta begrepp väver vi också in upplevelsen som besökaren får på platsen - sett till allt från bemötande till fysiskt utseende. Cityföreningens mål för är... n att alla butiker i Citys A-lägen* ska följa rekommenderade öppettider senast n arbeta för att parkeringsplatser tillförs samt att de har en tidsreglering som är anpassad till de verksamheter som finns i stadskärnan. n att aktivt följa upp och arbeta för att vi får fler besökare till stadskärnan under dygnets alla timmar. n skapa möjligheter för kompetenshöjning för våra medlemsföretag sett till affärs och kundnytta. Detta ska Cityföreningen verka för genom n att initiera ökad samverkan mellan parkeringsaktörer. n att skapa en förståelse och förankring hos butiker, övriga verksamheter samt fastighetsägare rörande n vikten av att ha gemensamma öppettider i centrum och att följa Cityföreningens rekommendationer. n bevaka antalet parkeringsplatser och tydliggöra vikten av dem för Stadskärnan. n att aktivit arbeta med det besöksräknarsystem som finns. n att ta fram en kompetensutvecklingsplattorm för alla våra medlemmar. *A-lägen för butiker i Skövde City: Storgatan, Hertig Johans torg, Rådhusgatan mellan Sandtorget och Kyrkogatan, Hertig Johans gata mellan Lögegatan och S:t Sigfridsgatan.

17 stadskärnan 17 Markad Marknadsföring är ett viktigt verktyg för att få ut budskapet om vad Skövdes stadskärna innehåller och vad vi kan erbjuda våra kunder/gäster. Vi behöver ha ett vasst och uppdaterat verktyg för att kunna träna igenom och nå vår målgrupp för att sedan locka dem till oss - och få dem stanna längre i Skövde City! Cityföreningens mål för är... n att stärka varumärket Skövde City och göra att fler tycker det är trivsamt i City. Varumärket Skövde City skall uppfattas som välkomnande, personligt och pulserande. n att hjälpa och stötta frågor kring utveckling av våra verksamheter som idag finns samt öka samverkan n mellan olika lokala aktörer. Detta ska vi uppnå genom n att ta fram en marknadsplan för Skövde City. Marknadsplanen skall definiera målgrupper, huvudbudskap, marknadsföringskanaler och budget. n att driva ett aktivt attityds- och informationsarbete med inriktning på gemenskap, bemötande och ambassadörskap, riktat till personal som möter besökare i Skövde City. n att aktivt verka för och stödja andra intressenter att genomföra fler besöksintensiva evenemang i Skövde city.

18 18 stadskärnan Genomförande och uppföljning Affärsplanen för Skövde Cityförening för har utarbetats i bred samverkan mellan föreningens huvudintressenter. Kommunikation har löpande hållits med medlemmarna bl a genom föreningens frukostmöten och nyhetsbrev. Löpande arbete och kommunikation Det övergripande ansvaret för affärsplanen och dess uppföljning har föreningens styrelse. Operativt ansvar för genomförandet av planen har föreningens anställda resurs. Delaktigheten från medlemmar och intressenter är en avgörande faktor för ett framgångsrikt genomförande. Olika projektgrupper kommer startas för att driva arbetet framåt i samverkan. Operativ handlingsplan och budget kommer att upprättas efter affärsplanens fastställande. Dessa revideras årligen av styrelsen och fastställs på årsstämman. Löpande kommunikation om arbetet kommer föras med medlemmar och intressenter via bl a frukostmöten och den årliga medlemsenkäten. Årlig avstämning Årligen i samband med föreningens årsmöte, kommer en fördjupad avstämning att genomföras. I samband med dessa kommer det även att finnas möjligheter till utfrågning av styrelsen, samt möjlighet att revidera affärsplanens målbilder. Redovisning av resultat I samband med årsmöte våren 2021 kommer resultatet för hela affärsplanen att presenteras, senast vid detta möte kommer en affärsplan för nästkommande period att presenteras.

19 19 Styrelsen för Skövde Cityförening Mattias Karlsson Ordförande Mattias Ohlsson Vice ordförande Johan Settergren Fastighetsägare, Settergren Fastigheter Christer Rapp Styrelseordförande, Rapp Fastigheter Anders Nilsson Centrumchef, Commerce Peter Spetz Butikschef, Naturkompaniet Susanne Sandgren Barn- och ungdomsstrateg, Skövde Kommun Victor Sunnliden Marknadsutvecklare, Skövde Kommun Jan Sedenka Adjunkt, Högskolan i Skövde Erik Prestgaard Näringslivschef, Skövde Kommun Gustaf Wikblom Centrumledare, Skövde Cityförening Projektledare för affärsplanens framtagande Beslutad vid Skövde Cityförenings årsmöte våren 2017 Handlingen är utarbetad i bred samverkan mellan föreningens intressenter och medlemmar. Styrelsen för Skövde Cityförening ställde sig bakom förslaget i sin helhet vid styrelsemöte den 21 december 2016.

20 Skövde Cityförening Postadress: Box 86, Skövde Epost: Telefon: Webbplats: skovdecity.se #skovdecity

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2010 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2010 Handelsstaden Skövde fortsätter växa stabilt - fina resultat av långsiktigt arbete Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2009 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2009 Skövde toppar nationella handelssiffror - överträffar högt ställda förväntningar Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv Marlene Hassel Stockholm 2019-04-02 1 Möjligheter & utmaningar Hur möter vi framtiden? Hur kan vi stärka våra platser och skapa tillväxt

Läs mer

AFFÄRSPLAN NÄRINGSLIVSFORUM I SKÖVDE

AFFÄRSPLAN NÄRINGSLIVSFORUM I SKÖVDE 2019 2023 AFFÄRSPLAN NÄRINGSLIVSFORUM I SKÖVDE 1 Inledning En entreprenör beskrivs ofta som någon som ser möjligheter före hinder, är kreativ och modig. Oavsett om du driver eller leder en större, väletablerad

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02 Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-06-02 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 1.1.1. Marknadsområde för handel mm... 6 1.2. Efterfrågeutveckling år 2012-2020... 7

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-04-17 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 2. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 7 3. UPPTAGNINGSOMRÅDE ÅR 2014, 2020 OCH 2025... 8 3.1.

Läs mer

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne DETALJHANDELN I SKÖVDE 2015 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB Oktober 2016 Rickard Johansson Sophie Nilsonne FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Next Skövde genomfört en analys av handelns

Läs mer

STADSUTVECKLING I JÖNKÖPING ATOLLEN EN NY ENTRÉ TILL CITY

STADSUTVECKLING I JÖNKÖPING ATOLLEN EN NY ENTRÉ TILL CITY STADSUTVECKLING I JÖNKÖPING ATOLLEN EN NY ENTRÉ TILL CITY CARINA LUNDEHOLM Skåning. Smålänning. Kommunalråd. Kommunikationskonsult. CCJ KOMMUNIKATION AB Reklambyrå i Huskvarna, startade 1978. 11 medarbetare.

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011

Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011 Handelsstaden Skövde Analys av utvecklingen 2011 Sida 1 (7) Handelsstaden Skövde fortsätter växa ett resultat av ett långsiktigt arbete i samverkan Skövdes totala handelsindex fortsätter stiga och är nu

Läs mer

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med?

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Målet är att göra Jönköping till Skandinaviens mest attraktiva stadskärna i sin storlek. Ganska kaxigt, tycker kanske en del. Men faktum

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Stadskärneutveckling Ronneby

Stadskärneutveckling Ronneby Stadskärneutveckling Ronneby Bakgrund Centrumutvecklingsgrupp 2004 Ronneby Centrumkommitté 2006 Ronneby Handel & intresseförening 2012 Centrumutvecklingsgrupp 2016 Ronneby Centrumkommitté ska stimulera

Läs mer

Handelskraft Skövde. Ett samverkansprojekt för utveckling av Skövde som handelsstad 2007 2011. Slutrapport

Handelskraft Skövde. Ett samverkansprojekt för utveckling av Skövde som handelsstad 2007 2011. Slutrapport Handelskraft Skövde Ett samverkansprojekt för utveckling av Skövde som handelsstad 2007 2011 Slutrapport Projektets tack Ordförande, projektledare och deltagare i Handelskraft önskar med denna slutrapport

Läs mer

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP.

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP. LOKALEN LEDIG LOKAL Planlösning butik En del Planlösning butik Två delar 1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 UTHYRBAR AREA TYP NÄRLIGGANDE BUTIKER TILLTRÄDE 1 234 / 617 m 2 Handel ÖoB, Sova, Rusta, Mediamarkt m.fl

Läs mer

APRIL 2016 VD-BREV NYHETSBREV FRÅN NEXT SKÖVDE - 1 -

APRIL 2016 VD-BREV NYHETSBREV FRÅN NEXT SKÖVDE - 1 - APRIL 2016 VD-BREV NYHETSBREV FRÅN NEXT SKÖVDE - 1 - OMVÄRLD Leaderarbetet i Skaraborg startar upp De två Leaderområdena i Skaraborg startar nu upp sin verksamhet och tar emot ansökningar om utvecklingsprojekt.

Läs mer

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Davidsson 2017-02-17 KS 2017/0050 0480-450 061 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss Förslag till

Läs mer

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019 Företagsklimatet i s kommun 2019 Företagen i och deras 5351 anställda bidrar tillsammans med 1,4 miljarder i skatt varje år. Om alla företagen med minst en anställd i anställer en person till genererar

Läs mer

SVENSKA STADSKÄRNORS BID-modell

SVENSKA STADSKÄRNORS BID-modell SVENSKA STADSKÄRNORS BID-modell BUSINESS IMPROVEMENT DISTRICT AFFÄRSUTVECKLINGSOMRÅDE VÅR ORGANISATION Ett unikt non-profit nätverk för offentliga och kommersiella stadsutvecklare. Boverket Trafikverket

Läs mer

Klimatklivet - stöd till lokala klimatinvesteringar!

Klimatklivet - stöd till lokala klimatinvesteringar! Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

Handeln i Skövde fram till år

Handeln i Skövde fram till år Handeln i Skövde fram till år 2030 2018-01-11 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 5 2 UPPDRAG, DEFINITIONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 6 2.1 Uppdrag...6 2.2 Definitioner och förutsättningar...6 2.3 Ej

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN

SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN SKARABORG MELLAN VÄNERN & VÄTTERN Vad drömmer du om? Många ångrar att de inte förverkligat sina drömmar och önskningar utan levt som andra förväntat sig av dem. Det blir lätt så. Stanna upp och tänk efter

Läs mer

Det är här det händer!

Det är här det händer! Det är här det händer! Aktiviteter och engagemang för ett levande centrum Året runt anordnar och deltar vi i olika arrangemang. Självklart är det aktiviteter som bidrar till ett attraktivt centrum och

Läs mer

Årsstämma 2011-03-17

Årsstämma 2011-03-17 Årsstämma 2011-03-17 Linköping City Vision: Den attraktivaste marknadsplatsen ALLAskall trivasi Linköping City Den attraktivaste mötesplatsen Alltid ligga i framkant Linköpings stadskärna skall vara regionens

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Florell Kristian Näsström Yvonne Palmquist Teresa Datum 2016-03-23 Diarienummer KSN-2016-0374 Kommunstyrelsen Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala Förslag

Läs mer

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna 2011 01 26 Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Arbetet med Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium 25 november 2010 Bearbetning och analys Uppföljningsmöte

Läs mer

Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15

Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15 Degerfors i centrum 2008 Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 1 2. Mål. 2 3. Geografiskt område. 2 4. Nuläge 2 5. Organisation. 4 6. Åtgärdsförslag/delprojekt 4 7. Tidplan

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun

Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-03-26, 81 Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun - med utblickar mot Kalmarsundsregionen Inledning Ett utvecklingsarbete med inriktning på att lyfta fram handeln som

Läs mer

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Mål och mått 2016 Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Antal medicinska vårdplaner per kommun 2016 350 300 330 288 250 200 150 215 194 134 151 100 50 0 0 20 88 32 46 64 9

Läs mer

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I ALINGSÅS. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I ALINGSÅS. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I ALINGSÅS En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

ÅRSKONFERENS MAJ I VÄSTERVIK

ÅRSKONFERENS MAJ I VÄSTERVIK ÅRSKONFERENS 29-31 MAJ I VÄSTERVIK VÅR ORGANISATION Ett unikt non-profit nätverk för offentliga och kommersiella stadsutvecklare. Boverket Trafikverket Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Svensk Handel

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun Lokalt företagsklimat Ranking 2017 kommun De privata företagen i kommun sysselsätter 19700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 4,1 miljarder. Det motsvarar 30000 förskoleplatser eller 8000 sjuksköterskor.

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

Nyhetsbrev från handelsutvecklaren

Nyhetsbrev från handelsutvecklaren Nyhetsbrev från handelsutvecklaren Maj 2016. Sommaren och värmen är här, i alla fall under vissa dagar. Maj månad är snart slut och då stundar Våryran igen när staden blir lite extra rolig och trevlig

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I SKÖVDE. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I SKÖVDE. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I SKÖVDE En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

Utbildning Skaraborg februari 2016

Utbildning Skaraborg februari 2016 www.pwc.se Agenda Uppdraget Rekommendationer Möjliga vägar till förändring 2 Uppdraget Målet med utbildning Skaraborg är: att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg till

Läs mer

Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan)

Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan) Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan) Bakgrund Järnvägskluster i Västerås ekonomisk förening bildades 2013 för att samla företag med erfarenheter inom tåg och järnvägsindustrin.

Läs mer

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER 2017 VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Svar: Fastigheter är (oftast) inte flyttbara! Stadens utveckling är avgörande för fastighetsbranschen. Oavsett hur

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I VARBERG. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I VARBERG. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I VARBERG En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Innehåll... 1 Bakgrund... 3 Inledning... 4 Sällanköpsvaruhandeln... 5 Dagligvaruhandeln... 7 Skövde

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson DETALJHANDELN I SKÖVDE 2014 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB November 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson Sammanfattning Bakgrund Handeln i Skövde kommun har genomgått och genomgår alltjämt

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I VÄSTERVIK. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I VÄSTERVIK. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I VÄSTERVIK En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor

Läs mer

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige.

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. vision 2022 Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. Vi närmar oss Vision Mölndal 2022 när: Fler än två av tre invånare starkt rekommenderar

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I LIDKÖPING. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I LIDKÖPING. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I LIDKÖPING En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

LINKÖPING CITY FRÅN SOVANDE TILL BULTANDE HJÄRTA

LINKÖPING CITY FRÅN SOVANDE TILL BULTANDE HJÄRTA LINKÖPING CITY FRÅN SOVANDE TILL BULTANDE HJÄRTA Samhällsbyggnad Dialog Evenemang Ger oss möjlighet att skapa en scen från 2011 till 2016 för framtida utmaningar när det gäller samhällsutvecklingen för:

Läs mer

Centrumutveckling är Moderat politik!

Centrumutveckling är Moderat politik! Hur skapar vi en attraktionskraft som lockar? Vanligtvis så talar man om områden som: Invånarantal Näringsliv Bostäder Arbetstillfällen Skola och välfärd Handel och turism Livskvalitet När vi under året

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 Vi vill växa NÄR 2019 ÄR SLUT SÅ ÄR FRISKIS OCH SVETTIS JÄRFÄLLA EN DEL I FLER MÄNNISKORS LIV, VI VILL BERÖRA OCH ENGAGERA PÅ NYA INSPIRERANDE

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

Svensk Handel. en investering för ditt företag

Svensk Handel. en investering för ditt företag Svensk Handel en investering för ditt företag Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel stärker handelns företag och skapar bättre förutsättningar

Läs mer

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier:

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier: Nuvarande handelsstrategi antogs av kommunfullmäktige 2010 och är starkt kopplad till stadsmiljöprogrammet som fullmäktige antog 2009. Tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad (2013),

Läs mer

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1

Praktikplatsen.se. Statistik VO SKAPAD AV 1 Praktikplatsen.se Statistik VO - 18 19-6-26 SKAPAD AV 1 Demens Funktionsnedsättning Psykiatri sjukhus Sjukvård Socialpsykiatri Äldreomsorg dagverksamhet Äldreomsorg hemvård Äldreomsorg särskilt boende

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I MOTALA. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I MOTALA. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I MOTALA En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se

GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se DET NYA NAVET I CENTRALA KRISTIANSTAD. Med den nya gallerian kommer centrala Kristianstad att utvecklas och staden får ett

Läs mer

Inbjudan till. Men Skövde är också en evenemangsstad och en partystad med ett krogliv som blomstrar som aldrig förr.

Inbjudan till. Men Skövde är också en evenemangsstad och en partystad med ett krogliv som blomstrar som aldrig förr. Inbjudan till Höstmöte & Utvecklingskonferens Skövde 20-21 oktober 2011 Shoppa i Skövde är devisen som fått handelsströmmarna att vända. Fler handelsområden och ett bredare utbud gör att en kvarts miljon

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I HALMSTAD. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I HALMSTAD. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I HALMSTAD En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I ARVIKA. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I ARVIKA. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I ARVIKA En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I GÖTEBORG. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I GÖTEBORG. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I GÖTEBORG En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen.

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Gävle Vision 2025 Gävle sätter segel Vision 2025 Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Trygghet och nyfikenhet ger mod att växa, tillsammans och individuellt. Mångfalden ger

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

ÄNGELHOLMS KOMMUN Kraftsamling Ängelholm Vision 2020

ÄNGELHOLMS KOMMUN Kraftsamling Ängelholm Vision 2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN Kraftsamling Ängelholm Vision 2020 Ett handslag för strategiska åtgärder med sikte på hållbar ekonomisk tillväxt i Ängelholm Förutsättningarna för näringsliv och offentlig sektor förändras

Läs mer

Tillväxt Lidköping AB. Lidköping är den naturliga handelsplatsen

Tillväxt Lidköping AB. Lidköping är den naturliga handelsplatsen Lidköping är den naturliga handelsplatsen 1 1 Inledning 1.1 Bakgrund och syfte Tillgången till bra handel är viktig för invånarnas dagliga liv men också för kommunens samlade attraktivitet. En levande

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET HALMSTAD

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET HALMSTAD FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET HALMSTAD 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET JÖNKÖPING

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET JÖNKÖPING FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET JÖNKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Verksamhetsplan erksamn Avfallshantering Östra Skaraborg Gäller från

Verksamhetsplan erksamn Avfallshantering Östra Skaraborg Gäller från V Verksamhetsplan 2014-2016 erksamn 2013-2 Avfallshantering Östra Skaraborg Gäller från 2014-01-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPDRAG... 3 2. VISION... 3 3. VERKSAMHETSIDÉ... 4 3.1 Färdriktning... 5 4. AÖS

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro har återtagit sin position som handelsstad som lockar

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017

Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017 Verksamhetsplan Business Region Ska ne AB 2017 Denna plan ska ha som syfte att beskriva de insatser som görs inom BRS AB alternativt som samordnas av BRS AB under verksamhetsåret 2017 och reflekteras i

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Ystad fick i stark konkurrens med Norrköping och Varberg utmärkelsen Årets Stadskärna 2007 med motiveringen: Ystad Citygrupp visar att man med små

Ystad fick i stark konkurrens med Norrköping och Varberg utmärkelsen Årets Stadskärna 2007 med motiveringen: Ystad Citygrupp visar att man med små Ystad fick i stark konkurrens med Norrköping och Varberg utmärkelsen Årets Stadskärna 2007 med motiveringen: Ystad Citygrupp visar att man med små resurser och stort engagemang kan åstadkomma en stor förändring.

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag utvecklar småskaliga livsmedelsföretag Europeiska regionala utvecklingsfonden 450 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning i Västsverige. Programmet omfattar Västra Götalands och Hallands län Det

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET 2014 En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor nästan

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt non-profit

Läs mer

Fastighetsföretagarklimatet 2009

Fastighetsföretagarklimatet 2009 Fastighetsföretagarklimatet 2009 GÖTEBORG Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Inledning och sammanfattning Fastighetsföretagande är särskilt beroende av att samarbetet med tjänstemän och politiker

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

för dig inom besöksnäring och handel

för dig inom besöksnäring och handel Sammanställning After Work för dig inom besöksnäring och handel Sammanfattning Målet var att ta fram en handlingsplan med 2-4 konkreta frågor som kommunen tillsammans med Företagarna ska arbeta vidare

Läs mer

Fastighetsföretagarklimatet 2009

Fastighetsföretagarklimatet 2009 Fastighetsföretagarklimatet 2009 MÖLNDAL Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Inledning och sammanfattning Fastighetsföretagande är särskilt beroende av att samarbetet med tjänstemän och politiker

Läs mer

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Ks 2010:414 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer