Hela festivalprogrammet - se mittuppslaget!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hela festivalprogrammet - se mittuppslaget!"

Transkript

1 2/ årg Hela festivalprogrammet - se mittuppslaget!

2 Organ för Föreningen Classic Jazz Göteborg Redaktör och ansv utg: Bosse Alftenius Hovås Enebacke Hovås Du är välkommen med bidrag till Jazzbladet! Material (helst i elektronisk form) bör vara red. tillhanda före JazzblaDet BLI MEDLEM, STÖD VÅR MUSIK! Årsavgift: Senior: 200:- Junior (under 30 år) 30:- Pg Classic Jazz Göteborg Ange namn, adress, tel, epost och om du spelar något instrument! Nytt: Medlemskort i Classic Jazz Göteborg! Med detta nummer följer ett medlemskort som efter påskrift och tillsamman med fotoleg är ett bevis för att du är medlem. Användbart t ex på Kapellet, dit ju endast medlemmar har tillträde. Vi kommer att jobba för att medlemskap i föreningen ska ge plusvärden på olika sätt, t ex rabatter och liknande. Tryckt hos Göteborgstryckeriet, Mölndal

3 3 Redaktörens spalt Det här numret av Jazzbladet bär av lätt insedda skäl festivalprägel. Mycket arbete är nedlagt, och nu börjar bitarna falla på plats. Förhandsintresset är mycket stort - inte minst har detta manifesterats i ett stort antal sponsorbidrag både fån den offentliga sektorn, från näringslivet och sist men inte minst från ett antal jazzvänner. Förutsättningarna är alltså mycket goda för en lyckad festival. De fina omgivningarna som festivalen hålls i, Klippans kulturreservat, kommer att vara en passande inramning. En ytterligare fördel med valet av Klippan är den geografiska närheten mellan de olika spellokalerna. Det faktum att föreningen anordnar en jazzfestival innebär inte att de övriga aktiviteterna fortsätter: jazzkvällarna i Slottsskogen (Vlla Belparc) är i full gång, lika välbesökta och uppskattade som vanligt. I september drar så Kapellet och Marieholm igång jazzkvällarna, och jazzkryssningarna till Danmark återupptas. Full rulle på alla fronter således! Program för höstens aktiviteter hittar du på annat ställe i tidningen/festivalprogrammat. Vi ses på Klippan i augusti! Trevlig sommar önskar Bosse Alftenius Festivalbiljetter Biljetter kan köpas vid festivalkontoret i Novotel eller vid respektive entré. Du kan även förköpa biljetter på tickets@jazzfest.se, pg Ange inbetalare och telefonnummer. Biljetterna kan hämtas på festivalkontoret i Novotel fr.o.m. fredag 29 augusti kl För medlemmar i Föreningen Classic Jazz Göteborg gäller rabatterat pris, dock endast vid förköp av högst två stycken tredagarskort via tickets@jazzfest. se. Du, som är under 30 år, kan köpa en fredags- eller lördagsbiljett för 150 kr på festivalkontoret i Novotel. 3-dagarskort: 750 kr 3-dagarskort, medlem i FCJG - OBS! Endast vid förköp, högst två biljetter: 675 kr Dagskort fredag: 360 kr Under 30 år: 150 kr Dagskort lördag: 440 kr Under 30 år: 150 kr Dagskort söndag: 200 kr

4 4 Återblicken ÅTERBLICKEN Bert Slättung presenterar glimtar ur Jazzbladet för 5 år sedan Men termen dixieland har också haft en annan betydelse. Bland många svenskar har den likställts med traditionell jazz i allmänhet och således även betecknat den svarta New Orleansjazzen. Just skillnaden mellan New Orleansjazz och dixieland har ofta diskuterats. Generellt kan sägas att den svarta New Orleansjazzen ofta (men långt ifrån alltid) har mer ensemblespel, färre soloinsatser och arrangemang. Trumslagaren spelar ofta virvlar och har ingen hi-hat-cymbal. Numera är det faktiskt mest vita (européer) som spelar New Orleansjazz. Den vita dixielandjazzen förknippas ibland med speciella scenkläder som halmhattar och randiga västar. Belackarna hävdar att dixieland är mer kommersiell och utåtriktad än New Orleansjazzen. Det är svårt att dra skarpa gränser mellan stilarterna (Ingemar Wågerman under rubriken Vad är traditionell/ klassisk jazz? ) 10 år sedan Fest på Lilla Rösö blev det också detta år då vädrets makter avstod från att samarbeta. Rösöborna hade dock på ett alldeles förtjusande sätt förutsett eventuella vrenskande vädergudar och spänt upp norra Europas största beduintält med plats för två orkestrar, ett hundratal jazzvänner, ett femtiotal inhemska samt fyrtio kameler vilka dock ej dök upp på grund av det ypperliga tillfälle regnet gav till att fylla upp tankarna. Kvällen innebar att ännu en succé kunde läggas till tidigare på denna lilla ö vars befolkning förtjänar en stor loge som någon brukar uttrycka det. (Anders Hultman under rubriken Verksamhetsberättelse för Föreningen Tradjazz Göteborg år 2003 ) 15 år sedan Peters stora notsäkerhet och fina ton har gjort honom speciellt eftersökt i band som spelar arrangerad jazzmusik men även i gehörsspelande tradjazzband välkomnas hans musikalitet och djärva improvisationer. Men syftning på en person i en numera nästan glömd historia som avses illustrera den östgötska allmogens sävlighet går Peter i vissa kretsar under smeknamnet Tolvtåget. Världsfrånvänd är en annan benämning som nog skulle passa på denne levnadsfilosof men de historier han gett upphov till genom sin ibland ojämna kamp mot tingen skall inte berättas här, det gör han bäst själv (jag säger bara rattkryckan ) (Bert Slättung om klarinettisten och saxofonisten Peter Hallgren under rubriken Omslagspojken )

5 5 20 år sedan Den svenska krisen märktes tydligt även under 1993 på så sätt att antalet speltillfällen fortfarande var mycket lågt. Bortsett från några välrenommerade och framgångsrika band kunde många i stort sett bara få gratisspelningar eller spelningar med mer eller mindre symbolisk ersättning, om de nu över huvud taget uppträdde för publik. En del av föreningens band lyckades dock bli engagerade på betalda spelningar på olika ställen i landet och t o m utomlands i en del fall. Bland vad som rapporterats i Jazzbladet eller uppsnappats på annat sätt kan väljas Peoria Jazzbands besök i Polen, Tyskland, Finland och Norge, Max Lager s resor till England, Finland och Danmark, Sir Bourbons härjningar i Göteborgs skärgård och på Göta kanal, Vintage Jazz Big Bands turné till Mälardalen och inte minst Sör Ossbonn s unika besök på Färöarna. (Bert Slättung under rubriken Föreningen Tradjazz Göteborg, Verksamhetsberättelse och årskrönika för kalenderåret 1993 ) 25 år sedan Vrålande, vaggande, stampande, påtänd står denna sekunda musikgrupp framför mikrofonerna på en likgrön scen. Elgitarrerna, dinglande på magarna och då och då utsatta för de enklaste grepp och grövsta fingersättningar, blixtrar i strålkastarljuset som nitarna i deras tätt åtsittande läderdräkter. All right. Men mycket bekymmersamt, för att inte säga fullkomligt omöjligt, är det att föreställa sig dem som medelålders människor. Är vrålet förvandlat till ett råttpip? Är de grimaserande ansiktena såsom en askhög? Frågor, frågetecken, försvinnande som ballonger i det blå ( En underbart elak kommentar till dagens musik så som en äldre poet, den förträfflige Johannes Edfelt, uppfattar den. Ur den likaledes förträffliga tidskriften Lyrikvännen under rubriken Quo vadis? ) 30 år sedan Jaså, du är redan hemma i Sverige när Metropolitan besöker oss. Det var ju synd, sa den kvinnliga rockvaktmästaren och log förstående mot mig. I Göteborg har vi Jazzhuset där kör vi ALLTID traditionell jazz i världsklass replikerade jag vänligt men vasst. Ett helt jazzhus enbart med traditionell jazz? Och ingenting annat? Göteborg sa du. I Sverige? Och bara traditionell jazz och swing ständigt och jämt fortsatte den kvinnliga rockslusken och sa några smattrande ord på tjeckiska till några killar och tjejer som stod intill. Det var som sjutton, sa allas blickar när de granskade mig som nedstigen från planeten Mars. Välkommen till Göteborg och Jazzhuset ; sa jag, tog adjö med min Pepsi Cola i handen och vandrade ut i den stilla vinternatten. (Curt Carlsson under rubriken Jazz-vår i Prag ).

6 35 år sedan I Nordisk Familjebok av år 1924 står att läsa att Jazz = buller. Vidare slår uppslagsverket fast att En jazzorkester skall bestå av piano, violin, saxofon, banjo, två trummor, klapperapparat, visselpipa och automobilhorn e d. Emellertid visar jazzorkestern på sistone tecken till att kunna förenklas, och till dansen i Paris, fox blues, spelas 6 musiken af endast piano och 10 saxofoner. Norstedts uppslagsbok med utgivningsåret 1945 har följande föga fullödiga förklaring av ordet JAZZ: Modern dans, som ej är bunden av steg eller turer utan huvudsakligen är ett återgivande av rytmen i den för dansen avsedda musiken. (Sture Svarén och Bengt Hinnerson under rubriken Saxat ut uppslagsverken ) Skivtips 2/14 Detta skivtips kommer huvudsakligen att handla om svenska inspelningar. Några utländska musiker kommer att dyka upp som gästartister. Min första CD denna gång är med altsaxofonisten och klarinettisten Arne Domnérus ( ). Skivan omfattar kvartett- till nonettinspelningar från med den dåvarande svenska jazzeliten. CD:n heter Arne Domnérus, Favourite Groups Skivmärke Dragon, DRCD 358.ng Under slutet av 40-talet och början av 50-talet, när det bara fanns en radiokanal och man ville lyssna på jazzmusik, var man hänvisad till dansmusik sent en kväll i veckan. Då var det ofta Thore Ehrlings orkester som spelade. Denna CD, Thore Ehrling, Jazz Highlights minner om denna ungdomstid. Skivmärke Dragon, DRCD 236. Nu något helt annat. Dragspelet var ju inte så vanligt som jazzinstrument, kanske bara på små lantliga sommardansbanor under 40- och 50-talet tillsammans med en gitarr eller något annat kompinstrument. Här i Sverige var det nog Nisse Lind som ändrade på detta. Lind fick en värdig efterträdare i Erik Frank ( ). CD:n Erik Frank, Novelty Accordion är samtidigt ett dokument över jazzmusikens utveckling i landet. Skivmärke Dragon, DRCD 310. Nästa dubbel-cd är resultatet av en privatinspelning från 1959 som kommit till rätta efter 52 år. CD:n är en kvartettskiva med Stan Getz ( ) och Bengt Hallberg ( ) och heter Stan Getz at Nalen with Bengt Hallberg, Riverside RRCD 2144.

7 Lars Gullin ( ) räknas som giganten inom svensk jazzmusik tätt följd av Bengt Hallberg, Jan Johansson och Arne Domnérus. Denna dubbel-cd har överrubriken Swedish Jazz Legends med underrubriken Good Day To You Lars Gullin, Skivorna innehåller duo till oktett-inspelningar (plus stråkar). Skivmärke Universal, Nästa gigant blir naturligtvis Bengt Hallberg ( ). Denna trioinspelning från 1992, med Sture Åkerberg och Ronnie Gardiner, har det något märkliga namnet Bengt Hallberg Trio, The tapdancing butterfly. Skivmärke Aquila Records. 7 En jazzpianist som tolkar operamusiken ur valda delar av Carmen, vad kan det bli av det? Jo, en helt fantastisk skiva. Anders Widmark (1963-) tillsammans med basist och olika slagverkare tolkar Bizet s Carmen på ett helt underbart sätt. CD:n heter bara Anders Widmark, Carmen, Polar Inspelningsår Efter denna magnifika pianoskiva tänkte jag avsluta detta skivtips med en annan sådan innehållande enbart svenska pianister, nämligen 14 olika. Jag tänker inte räkna upp alla medverkande men kan nämna t.ex. Bengt Hallberg, Anders Widmark, Lars Sjösten, Lars Jansson och Thore Swanerud. CD:n heter An anthology of Swedish Jazz Piano, vol. 1 från Skivmärke Dragon DRCD-179. Föreningen Classic Jazz Göteborg - hvad är det? Leif Wockatz Jo, en ideell förening, som aktivt verkar för utveckling och exponering av den klassiska jazzen, dvs New Orleans jazz, dixieland, swing och jazzbetonad blues. Föreningen har ca 700 medlemmar och ett fyrtiotal aktiva medlemsband. Under sommaren anordnar vi i samarbete med Göteborgs stads kulturförvaltning jazzkvällar i Slottsskogen, Vi arrangerar också ångbåtsjazz på S/ S Marieholm. Under Kulturkalaset finns många av våra band representerade. Föreningens egen jazzklubb Kapellet har öppet för medlemmarna varje onsdag, med undantag för sommarmånaderna. Medlemskap i FCJG medför många fördelar och med automatik information om våra aktiviteter. Medlem blir du genom att skicka info@classjazz.se och betala in 200:- till plusgiro Jazzklubben Kapellet Föreningens egen jazzoas, där alltid något av våra egna band underhåller varje onsdag mellan och Kapellet ligger på Örlogsvägen 2 vid Nya Varvet. Kollektivt tar man sig dit med buss 86 (91), hållplats Nya Varvet eller med 11:ans spårvagn och går av vid Nya Varvsallén.

8 8 För besök på Kapellet måste du vara medlem - går att lösa på plats! Bordsbeställning på tel Entréavgift 100:- inkl ett glas vin alt en öl. Stena Danmark Föreningen Classic Jazz Göteborg har under många år haft ett mycket stimulerande samarbete med Stena Lines Danmarksbåtar. Även i år erbjuder vi jazzkryssningar till Frederikshavn. Ångbåtsjazz på s/s Marieholm (vid Göteborgsoperan) Våra jazzkvällar - i år på torsdagar - i klassisk ångbåtsmiljö har blivit en succé som fortsätter även i år. Bordsbeställning på tel Entréavgift 100:- inkl ett glas vin alt en öl. Villa Belparc och Kulturkalaset Även i år presenterar vi sommarjazz i samarbete med Göteborgs Stads Kulturförvaltning och Göteborg & Co. Under tio tisdagar bjuds det jazz från utescenen (under tak!) på Villa Belparc i Slottsskogen. Fri entré. Under kulturkalaset är Classic Jazz Göteborg representerat med jazz från stora scenen på Kungstorget och med flodbåtsjazz på Paddan.. Och sist men inte minst... När beskedet kom vårvintern 2014 att den sedan 25 år välbesökta och populära jazzfestivalen i Göteborg skulle läggas ned, tog Föreningen Classic Jazz Göteborg upp stafettpinnen och återstartar nu evenemanget under namnet Göteborg Classic Jazz Festival. Vi har kontrakterat fem väletablerade utländska och utsocknes band plus naturligtvis gräddan av de lokala banden. Nyckelbegrepp vid urvalet har varit: glädje, underhållning, kvalitet, sväng och publikkontakt. Festivalen äger rum i Göteborg den augusti 2014 i lokaler inom Klippans Kulturreservat, vackert beläget vid älven och hamninloppet i västra delen av staden, nära Älvsborgsbrons södra landfäste.

9 9 Våra generösa festivalsponsorer!

10 10

11 11 Majorna Sture Svarén Musik Nya och begagnade banjos, mandoliner, Dobros m m samt strängar och tillbehör svaren.musik@telia.com Vi finns också på Facebook Tel Vi säljer kläder på Novotel 2:a våningen lördag 30 aug kl VÄLKOMNA! Klassiskt mode för herr och dam från kända europeiska leverantörer. Läs mer på och Titti Landgren Radio Plus 90,7

12 12

13 13 Hitta till Göteborg Classic Jazz Festival Spårvagn Ta linje 3 (mot Marklandsgatan) eller linje 9 (mot Kungssten). Båda dessa linjer går från t.ex. Centralstationen och Brunnsparken och tar ca. 20 minuter till festivalen, och de avgår ungefär var 5:e - 10:e minut. Stig av vid hållplatsen Vagnhallen-Majorna. Hotellet ligger ca 5 minuter från hållplatsen (se karta nedan). Båt Ta båten Älvsnabben från t.ex. Lilla Bommen (nära Operan) eller Rosenlund (nära Järntorget). Resan tar minuter, och båten avgår en till två gånger i timmen. Stig av vid Klippan. Därifrån tar det ca. 5 minuter att gå till festivalområdet (se karta nedan). Detta är en skön båttur genom Göteborgs inre hamn och nyaste bostadsområden. Du kan betala din spårvagns- eller båtresa på följande sätt (vuxen fr.o.m 20 år): Med 1- eller 3-dygnsbiljett (köpes hos Västtrafiks kontor, Pressbyrån m.fl.) kan du resa så mycket du vill i ett eller tre dygn: 1 dygn: Vuxen 80:-; 3 dygn: Vuxen 160:- 5-resorskort är ett kort laddat med fem resor. Varje gång du åker dras en resa, kostar 97:-. Visa ditt Västtrafikskort mot kortläsaren vid varje resa. SMS biljett, För att köpa en sms-biljett måste du bl.a. registrera ditt nummer hos Västtrafik. Mer info om biljetter och giltighet m.m. finner Du under se. Observera att det inte går att köpa biljett av spårvagns- eller bussföraren.på under Reseplaneraren kan du planera din resa genom att skriva vart ifrån du vill åka och sedan skriva att du vill åka till t.ex. Klippan 1 Göteborg. Då får du upp förslag på färdsätt, tider och eventuella byten. Angivna priser avser maj 2014.

14 14

15 15

16 16

17 17

18 18 Papa Bue Memorial Band - Bues anda lever! Efter Papa Bues död den 2 november 2011 fick hans Viking Jazzband många förfrågningar från arrangörer både hemma och utomlands, som ville hålla minneskonsert för den stora danska jazz-vikingen. Papa Bue s Viking Jazz Band hade ju i mer än 50 år varit Danmarks mest kända jazzband och uppnått ett brett folkligt stöd och en skivförsäljning på en miljon exemplar. Låtar som Nyboders Pris, Everybody Loves Saturday Night, Sidder på et værdshus och temat från filmerna om Olsen-bandet (danska Jönssonligan) är idag danska evergreens. Samtidigt upplevde Papa Bue osedvanligt stor framgång i utlandet, där de turnerade i 30 länder och tilldelades stadens nycklar i jazzens födelsestad, New Orleans, av borgmästaren själv. I samarbete med Papa Bues änka, Bente Bue, satte Erik Krølle Andersen, Papa Bues klarinettist under de senaste 18 åren, samman ett Memorial Band med musiker som har varit framstående medlemmar i bandet under olika perioder, i syfte att bibehålla det ursprungliga Papa Bue-soundet och de gamla välkända låtarna. Detta har resulterat i många lyckade konserter i konserthus, jazzklubbar och jazzfestivaler i Sverige och Danmark under 2012 och Bandet har för närvarande följande sättning: Jack Andersson, Trumpet; Ole Fessor Lindgreen, trombon; Erik Krølle Andersen, klarinett; Per Jakobsen, piano; Jens Sølund, bas; Jan Jerichau, trummor.

19 19 Fyra fantastiska, flinka, fingerfärdiga, fruktansvärt förtjänstfulla fransoser till Göteborg Classic Jazz Festival 2014 Det handlar förstås om Paris Washboard. En mycket spännande grupp från Paris. Kvartetten grundades 1988 av trombonisten Daniel Barda, som normalt arbetar som symfonisk dirigent, men har traditionell jazz som största passion i övrigt. Gruppen har framträtt över hela jordklotet. Konserter i Nordamerika, Sydamerika, Asien, Nya Zeeland, Japan mm. Festivaler i bland annat Dresden, Breda, Molde, Ascona, Toronto och Antibes. Nu har alltså Göteborg Classic Jazz Festival lyckats engagera supergruppen till årets festival. I Paris Washboard spelar alltså Daniel Barda trombone. Hans medspelare är Alain Marquet på klarinett, Louis Mazetier på piano och Stephane Seva på tvättbräda. Den senare sjunger också då och då. Man har givit ut ett femtontal album, de flesta på skivmärket Stomp Off. Det här är helt enkelt en grupp man måste höra live. Vad som helst kan hända känns det som. Musikalitet på mycket hög nivå.

20 20 Engelsk språkövning: Danmarks bästa ungdomsband Six City Stompers Six City Stompers consists of young talented and acclaimed musicians that set a very high musical standard and contribute with a refreshing breeze to the traditional jazz scene. All of the members of the band have a childhood with Louis Armstrongs music in common. Not many young people play classic, traditional and New Orlenas Jazz, and with their love for the genre it was therefore natural for the six boys to form the band Six City Stompers. Six City Stompers play mostly vocal jazz, with the young talented crooner and sax player Mads Mathias in front, but also beautiful instrumental arrangements. Some songs have been found in the book of good old evergreens and others are originals. In the summer 2006 they won the `European Championship of Traditional Jazz publics first prize in Paris, with votes counting more than double all the other participating bands alltogether, and won several soloist prizes as well. Lineup: Mads Mathias vocal, saxophones Peter Marott trumpet Peter Rosendal Flugabone, piano Regin Fuhlendorf banjo Kasper Tagel bass Morten Ærø - drums

21 21 Dansk språkövning: Lyckat dansk/svenskt musiksamarbete DIXIE FOR YOU er et DK/SE jazzband, som på kort tid er blevet et af de ledende jazzbands i Skandinavien. Bandet har spillet på de fleste DK/SE jazzfestivaler, klubber og koncertscener. Stilen er melodisk, traditionel jazz med indslag af NewOrleans, dixieland og evergreens fra The American songbook. Bandet har en underholdende stil med melodispil, som varierer mellem trombone og klarinet, mange sangnr. og spændende solopræstationer. Medlemmerne i DIXIE FOR YOU er: Hans Ingelstam trombone/ sang(se) Lasse Karlsson klarinet/sax/sang(se) Claes Rydbeck banjo/guitar/sang(se) Lars Nielsen kontrabas/kapelmester(dk) Henrik Holst Hansen(Andreas Svendsen/Niclas Bardeleben) trommer(dk) Bandet startede i år 2009 og medlemmerne har hver især spillet i DK/SE med ledende bands. Henrik( Andreas/Niclas ) er ligeledes nogle af KBH mest efterspurgte unge musikere.

22 22 Kvalitetsjazz från 08-området (!) Stockholm Swing All Stars har alltsedan starten 2002 gjort succé med specialskrivna arrangemang där bandets åtta medlemmar får komma fram med sitt personliga uttryck. Med sväng och energi kastar sig musiken ut över scenkanten och träffar åhöraren direkt. Den är ömsom ekvilibristisk med fullt ös, ömsom stillsam och vacker. Utmanande, samtidigt inbjudande. Bandet som ständigt utvecklas presenterar vid sitt årliga framträdande i Stockholm ett urval ur sin breda repertoar. Det bjuds musik av giganter som Dizzy Gillespie, Count Basie, Johnny Hodges, Erroll Garner och Duke Ellington blandat med originalkompositioner. Orkestern har spelat över hela Sverige i konserthus, på jazzfestivaler och klubbar, och har även gjort flera turnéer i Danmark, Norge och Finland. Bandmedlemmar: Karl Olandersson - trumpet & sång Klas Lindquist - altsax & klarinett Fredrik Lindborg tenorsax & klarinett Magnus Wiklund trombon Gustav Lundgren gitarr Daniel Tilling piano Göran Lind kontrabas Mattias Puttonen trummor stockholmswingallstars.com/

23 23 Årgångsjazz med Vintage Jazz Big Band Det finns många storband i Sverige och övriga Europa, men mycket få av dem spelar vintage jazz, den gamla storbandsjazzen från de klassiska årgångarna, ca 1920 till ca Vintage JBB är därför ett ganska unikt band. På senare tid har bandet inlett samarbete med den unga och begåvade jazzsångerskan Caroline Wennergren (se bild bakre omslaget) som bl a har en del av Ella Fitzgeralds slagnummer på sin repertoar. Vintage Jazz Big Band består av: Lars-Olof Sluggo Eriksson tp, Klas Nilsson tp/vok, Lars Folkerman tp, Magnus Bylund tb/ vok, Peter Hallgren as/kl, Johnny Korner as/ss/kl, Lars Elf ts/kl, Bert Slättung bars/sous/vok, Nisse Hinnerson bj/g/vok, Lars-Olof LO Persson p, Jörgen Svensson b, Anders Winald tr. Papa Pider s Jazzband - back in business! Ett av Göteborgs populäraste jazzband från början av 60-talet och cirka 25 år framåt var Papa Pider s Jazzband. Efter att bandet lades ned i mitten av 80-talet, var det 2010 äntligen läge för nystart. På initiativ av bandets originaltrumslagare Bosse Lindgren har sålunda en ny banduppställning sett dagens ljus. Bandet spelar revivaljazz med mycket sång och en del skiffle, så som den spelades under tradboomen i England Klas Nilsson: Trumpet och sång Sverker Nyström: Klarinett, saxofon och sång Pider Åvall: Trombon och sång Anders Hultman: Banjo och sång Claes Nordborg: Bas och sång Bo Lindgren: Trummor

24 Anna-My har varit en del av Göteborgs jazzliv i 25 år och sjöng sedan sena tonåren i välrenommerade Carnegie jazzband. Debuten skedde dock med pappa Antons band Max Lagers N O Stompers vid 16 års ålder. På 90-talet fick hon Louis Armstrong-stipendiet som delades ut av föreningen Jazzens Vänner i Stockholm. Hennes breda repertoar och innerliga sång har även bidragit till gästframträdanden med flera storband, bl. a Bohuslän Big Band. Nu sjunger Anna-My främst med det egna bandet Instant Swing. 24 Fri sångfågel under festivalen: Anna-My Ragtimepiano med Peter Lundberg Peter är barnfödd på Törsbyn strax norr om Mellerud. Han har bakom sig bortåt fyrtio år som producent vid Sveriges Television och i egen regi. Peters verkliga identitet är annars ragtimepianist: han räknas som internationell auktoritet på ragtime och tidig jazz och blues. Som sådan har han framträtt på salooner och inbjudits till festivaler i USA vid bortåt ett trettiotal tillfällen. Tomas von Brömssen med Sir Bourbon Redan i slutet av 1950-talet hörs Tomas von Brömssens New Orleans inspirerade klarinettspel på skoldans i bandet Göta River Jazzmen. Tomas framträder med Sir Bourbon Dixieland Band under festivalen. Medlemmar: Leif Erlandsson - trummor; Thomas Erlandsson - klarinett & sång; Stig Erixon - trombon; Rickard Podgorski - trumpet; Kent Hjort - bas; Stig Nilsson - banjo.

25 Autentiskt 20-tal med Foggy Bottom Classic Jazz Band 25 Swingbrothers - flerfaldiga svenska mästare i klassisk jazz Foggy Bottom spelar stilriktigt 20-tal med King Oliver, Morton och Clarence Williams som husgudar. Anders Linde och Thomas Wallin kornett, Peter Trägårdh trombone, Johnny Korner klarinett/sax, Hans Brodén piano, Olle Wassén banjo, Peter Svedholm tuba och Ralf Elgquist trummor. Jazz Preachers - levande 50-talsjazz Spänstig och fyndigt turnerad småbandsjazz med det bästa kompet i sju kyrksocknar - det är Swingbrothers i ett nötskal! Johnny Korner klarinett och sax, Magnus Bylund trombone och sång, Lennart Mysto Werdell gitarr och understundom banjo, Börje Moberg bas och Hasse Skoog trummor. Tidlös jazz med The Board Band Femtiotalets jazz sitter i högsätet hos Jazz Preachers. Miles, Sonny Rollins och budskapsjazz som den spelades av Art Blakey m fl är förebilder. Stina Engström sång, Jan Jurland trumpet, Rune Leander tenorsax, Lars Strömberg piano, Hasse Westling bas, Anders Söderling trummor. Föreningen Classic Jazz Göteborgs styrelse framträdde vid ett antal tillfällen vid föreningsmöten och liknande och till slut bildades The Board Band. Bandets signum är Om vi har skoj på scen så tror vi att publiken har det också! Jan Jurland trumpet, Stig Erixon trombone, Johan Johansson klarinett/altsax, Ingvar Virren Alfredsson tenorsax/flöjt, Anders Hultman gitarr/sång, L-O Persson piano, Bernt Algelius bas och Bosse Johnson trummor.

26 Peoria Jazzband - P vital 50+-are! 26 Jazz på elektrisk stol med Sweet Six PEORIA JAZZBAND, startat 1960(!), är ett band vars musik spänner över ett brett register allt från den äldsta New Orleansjazzen till swing, då och då med inslag av karibiska rytmer. Bandet ger ofta gospelkonserter i New Orleansk anda tillsammans med lokala körer. Martin Barkstedt trumpet och flygelhorn, Johan Johansson klarinett och altsax, Magnus Bylund trombon, Sture Svarén banjo och tenorgitarr, Gilbert Brodén bas, Gunnar Dalblad trummor och Rosemarie Simonsen sång Doc Johnson s Dixie Machine Nygammalt band bestående av gamla rävar (och en yngre) som vet hur en dixieslipsten ska dras. Bertil Hanson trumpet/flygelhorn, Niklas Robertsson klarinett/saxar/sång, Pider Åvall trombon/sång, Claes Nordborg banjo/sång, Janne Karlsson kontrabas, Bosse Johnson trummor Bandet har förstås sex medlemmar, veteraner på sina resp. instrument, men beteckningen sweet stämmer knappast, i varje fall inte på musiken, som snarare är hot. Bandet spelar klassisk 30/40-talsjazz med två blåsare till ett stabilt komp med tuba, banjo, piano och det verkligt unika med bandet - el-förstärkt stol som trummor! Det är f d mästerlotsen Peter Browall som försett en helt vanlig trästol med washboardrygg, tempelblock och cymbal. På sitsen av trä spelar han med diskborstar av plast. Dessutom sjunger han rytmiskt och energiskt, bl a egna svenska texter till kända jazzmelodier. Sir Walter Addison bör också framhävas, han är en av landets bästa ragtimepianister. Ralph Henrikson, trumpet / vok. Lars Elf, klarinett/tenorsax Dag Söderberg, banjo Walter Addison, piano Bert Slättung, sousafon / vok Peter Browall, el-förstärkt stol / vok.

27 27 Lördagsjazzbrunch med två unga band Swing Tarturo föddes på Göteborgs gator hösten 2009 ur en längtan att sprida het jazz från 20- och 30-talen fulladdade med vårdslöshet, glädje och underhållning. Sedan dess har de rest runt Sverige och Skandinavien och etablerat sig med sin unika stil av rootsjazz och livfulla uppträdanden. Kristoffer Alehed trombon / step, Julia Johansson sång / trombonini, Johan Bengtsson bas, Anton Stokes gitarr Swing Mon Amour bildades 2004 av två entusiastiska tonåringar efter att de blivit introducerade för den mycket speciella franska hot club-jazzen, med Django Reinhardt som främste inspiratör. De spelade flitigt runt om i Sverige tills bandet bestämde sig för att ta en paus år Nu har de återuppstått i en ny konstellation med den eminente dragspelaren Alf Hågedal. Alf blev vald till årets dragspelare 2003 och brinner för Django Reinhardts musik. Hampus Andersson gitarr, Peter Sundin gitarr, Martin Olsson kontrabas, Alf Hågedal dragspel Jazz i höst - det finns ett liv efter festivalen! Kapellet: 17 sep The Novelty Band 1 okt Max Lagers 15 okt Seaside Jazzband 29 okt Swingbrothers 12 nov Riverside Jazzband 26 nov Sir Bourbon 10 dec Peoria Stena: 2 okt Swingbrothers 13 nov The Entertainmen 11 dec The Board Band 18 dec Peoria Marieholm: 4 sep Instant Swing 11sep Dixieland Rednecks okt Swingx 6 nov Foggy Bottom 13 nov Papa Piders 20 nov Sweet Six 4 dec Evergreen Five

28 28 The last of the red hot mamas: Caroline Wennergren

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

Välkomna till Årsmöte 2019

Välkomna till Årsmöte 2019 Välkomna till Årsmöte 2019 Dagordning årsmöte i föreningen Göteborg Classic Jazz 2019 Dagordning ordinarie årsmöte i föreningen Classic Jazz Göteborg söndagen den 10 februari 2019 kl. 15.00 på Restaurang

Läs mer

ÅLANDS MUSIKINSTITUT Musik- & Dansstudier

ÅLANDS MUSIKINSTITUT Musik- & Dansstudier ÅLANDS MUSIKINSTITUT Musik- & Dansstudier 2019 Ålands musikinstitut Ålands musikinstitut är en skola för dig som vill lära dig att spela ett instrument, sjunga eller dansa. Från 7 års ålder kan du söka

Läs mer

www.hassleholms-jazzklubb.com

www.hassleholms-jazzklubb.com www.hassleholms-jazzklubb.com HÖSTEN 2010 Två jazzlegender spelar tillsammans med Bohuslän Big Band redan på Jazzklubbens första höstevenemang. Konserten med Carla Bley (kompositör och pianist) och Steve

Läs mer

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR LÄRARHANDLEDNING Välkommen till kreativt samspel med Göteborgs Symfoniker och GSOPULS. Detta är en lärarhandledning som är indelad

Läs mer

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik

instrument och Genrer Ett utdrag Stråkinstrument: Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik instrument och Genrer Ett utdrag Klassisk Musik / Västerländsk konstmusik Klassisk musik är ett mer vanligt namn för det som egentligen heter västerländsk konstmusik. Det är sådan musik som vi i Europa

Läs mer

Ralingsåslägret - musik och gemenskap på kristen grund

Ralingsåslägret - musik och gemenskap på kristen grund Anmäl dig senast 30 april, men vänta inte i onödan! Antalet platser är begränsat. Först till kvarn Snart är det dags! Svenska Missionskyrkans Musikkårer inbjuder till musikläger på Ralingsåsgården den

Läs mer

STUDIER & INTRÄDESPROV

STUDIER & INTRÄDESPROV ÅLANDS MUSIKINSTITUT STUDIER & INTRÄDESPROV 2018 Ålands musikinstitut är en skola för dig som vill lära dig att spela ett instrument, sjunga eller dansa. Ålands musikinstitut För de yngsta finns danslekskolan

Läs mer

Mer information: www.hannahsvensson.com/ & www.esm- prod.com

Mer information: www.hannahsvensson.com/ & www.esm- prod.com Hannah & Ewan Svensson Trio Hannah och Ewan Svenssons Trios repertoar består av original och en stor del jazz- standards. Ewan Svensson räknas sedan många år till en av Sveriges främsta jazzgitarrister

Läs mer

Välkommen till Nya Musikskolan läsåret

Välkommen till Nya Musikskolan läsåret Vi som jobbar på Musikskolan Susanna Elmgren Lena Egardt Ewa Nylander Faiez Michail Andreas Bölling arbetslagsledare, träblås, sång, kör och orkester stråk, spelmanslag och orkester gitarr och gitarrorkester

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad Stränginstrument: Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica.

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica. PLANERINGSKALENDER AUGUSTI 2016 DET ÄR PÅ HAVET DET HÄNDER! Hela höstens program på Stena Danica. DANMARK 99:- FR /PERS* GÖTEBORG FREDRIKSHAMN *Se villkor på baksidan. Livemusik för alla smaker Superbingo

Läs mer

1/2011 årgång 33. Swing Brothers. Vinnare i årets jazztävling! Foto: Lazze Grünberger, FKJ

1/2011 årgång 33. Swing Brothers. Vinnare i årets jazztävling! Foto: Lazze Grünberger, FKJ JazzblaDet 1/2011 årgång 33 Swing Brothers Vinnare i årets jazztävling! Foto: Lazze Grünberger, FKJ 2 2x55 år - jubileumsjazz på Nefertiti! Swing Brothers 5 år Peoria Jazz Band 50 år Jazzin Jacks 30 år

Läs mer

Vårspel MÅNDAG. vecka 10-16

Vårspel MÅNDAG. vecka 10-16 Vårspel 2015 vecka 10-16 OBS Ni som inte lämnat i ifylld blankett saknas på denna lista. Vi har inte ert medgivande för webben. Gå till korridoren på Rutgerskolans tredje våningoch läs på den kompletta

Läs mer

18:00 18:15: *** Skivbörs & skivnyheter ***

18:00 18:15: *** Skivbörs & skivnyheter *** BULLETIN nr 144: januari 2018 Onsdag 10 januari programvärd: Håkan Skytt Peter Lee: Håkan Skytt: Håkan Skytt: The Lincoln Center Jazz Orchestra spelar Ellington JLCO 30-årsjubilerar i år en aktiv vårdare

Läs mer

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica.

99:- DET HÄNDER! DET ÄR PÅ HAVET DANMARK PLANERINGSKALENDER AUGUSTI DECEMBER Hela höstens program på Stena Danica. PLANERINGSKALENDER AUGUSTI 2016 DET ÄR PÅ HAVET DET HÄNDER! Hela höstens program på Stena Danica. DANMARK 99:- FR /PERS* GÖTEBORG FREDRIKSHAMN *Se villkor på baksidan. Livemusik för alla smaker Superbingo

Läs mer

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

12 januari - programvärd: Håkan Skytt. 26 januari - programvärd: Tommy Holm

12 januari - programvärd: Håkan Skytt. 26 januari - programvärd: Tommy Holm BULLETIN nr 88: januari 2011 Tid: ar 18:00-22:00, föredrag startar 18:30 12 januari - programvärd: Håkan Skytt Bosse Naess: James Moody - ett liv i bebopen. Håkan Skytt: Tankar om Tristano s Capitol-inspelningar

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Obs! De som inte lämnat in blankett (med medgivande för webpublicering) underskriven av förälder är bortplockade från denna lista. Måndag Duo/ trio Tid: Måndag 14.30-15.00

Läs mer

Stränginstrument. Instrumentkunskap År 6-9.

Stränginstrument. Instrumentkunskap År 6-9. Stränginstrument Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

AUGUSTI - SEPTEMBER 2016 Lunchbio 21 september - Bland män och får

AUGUSTI - SEPTEMBER 2016 Lunchbio 21 september - Bland män och får KULTUR I ALE AUGUSTI - SEPTEMBER 2016 Lunchbio 21 september - Bland män och får Bild från ifocus Sweden AB UTOMHUSBIO Tisdag 16 aug kl 21.30 Star Wars The force awakens Ta med dig snacks, filt, picknickstol,

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Konsertprogram Våren

Konsertprogram Våren Konsertprogram Våren 2016 www.karlskogakonsertforening.se STÖD MUSIKLIVET I KARLSKOGA BLI MEDLEM I KARLSKOGA KONSERTFÖRENING Medlemskap kostar 180:- per spelår. Det ger dig 40:- rabatt på de konserter,

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

Program Hösten SPF Lundby Höstprogram 2018

Program Hösten SPF Lundby Höstprogram 2018 1 Program Hösten 2018 2 Program för våra månadsmöten Månadsmötena börjar kl.12.00 tredje torsdagen i månaden i Samlingslokalen Granngården, Wieselgrensgatan 11, våning 2, hiss finns. (Buss 31 hållplats

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I ÖREBRO JAZZ

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I ÖREBRO JAZZ VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I ÖREBRO JAZZ Medlemsavgiften är 200 kr per person och kalenderår och betalas enklast in på Plusgiro: 492 88 85-5. Glöm inte att skriva namn och adress i meddelanderutan! BILJETTPRISER

Läs mer

Instrumentkunskap och olika musikgrupper

Instrumentkunskap och olika musikgrupper Instrumentkunskap och olika musikgrupper Namn: Klass: I detta arbetsområde kommer du att få lära dig fakta om olika instrument, vilken instrumentgrupp de olika instrumenten tillhör och lära dig att höra

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten

Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten Välkommen till musikinstitutet! Vanda musikinstitut svenska enheten VMO - VMISE VANDA MUSIKINSTITUT SVENSKA ENHETEN (VMISE) Kom och lär dig musik till ett av Finlands största musikinstitut! Vanda musikinstitut

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Stockholm 31 mars 2011 www.ebsahlberg.se

Stockholm 31 mars 2011 www.ebsahlberg.se En musikants dagbok Efter att vid fem års ålder satts i musikundervisning och sedan spelat klassisk musik på traditionellt vis (via pianolektioner för Gun Åkerman på Rådmansgatan och fru Rosengardt på

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Höstmöte den oktober 2018 på Hotel Waterfront, Göteborg

Höstmöte den oktober 2018 på Hotel Waterfront, Göteborg Välkommen till Svenska Brandsäkerhetsföretags Höstmöte den 11-12 oktober 2018 på Hotel Waterfront, Göteborg 11:30 Lunch 13:00 Höstmöte 13:00 Mötet öppnas Torsdag 11 oktober SVEBRAs ordförande P.O. Swedérus

Läs mer

MUSIKINSTRUMENT. Instrument kan vara mycket olika. De låter olika och ser olika ut. Instrument gör ljud på fem olika sätt.

MUSIKINSTRUMENT. Instrument kan vara mycket olika. De låter olika och ser olika ut. Instrument gör ljud på fem olika sätt. MUSIKINSTRUMENT Instrument kan vara mycket olika. De låter olika och ser olika ut. Instrument gör ljud på fem olika sätt. 1. Somliga instrument har strängar som svänger. De kallas för stränginstrument.

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

MUSIKSKOLAN. Vårterminen 2015

MUSIKSKOLAN. Vårterminen 2015 MUSIKSKOLAN Vårterminen 2015 Kära musikvän! Musikskolan i Boxholms kommun erbjuder barn och ungdomar möjligheten att i sin egen takt utvecklas inom musik. Denna broschyr presenterar dessa möjligheter och

Läs mer

Nr 1/15 37 årg. Det våras - även för jazzen!

Nr 1/15 37 årg. Det våras - även för jazzen! JazzblaDet Nr 1/15 37 årg Det våras - även för jazzen! Franska Les Jazzticots -ett av dragplåstren på årets jazzfestival! 2 3 JazzblaDet Organ för Föreningen Classic Jazz Göteborg Huvudredaktör och ansv

Läs mer

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter Lättläst svenska Utställningen handlar om olika musikgrupper i Sverige. Den börjar på 1600-talet och slutar med ABBA. Ensemble är franska och betyder tillsammans. En musikgrupp är en ensemble. 1. Bygde-musikanter

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Jazz In Town 25-27 APRIL 2008

Jazz In Town 25-27 APRIL 2008 Jazz In Town ALINGSÅS JAZZ festival 25-27 APRIL 2008 Red Wing Band & Brian Carrick T.J. Johnson & His Band Ronald Andersen Festival Band Jazzin Babies Gota River Jazzmen Limeriver Jazz Band Vieux Carré

Läs mer

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2014 2015 Kulturskolan LOMMA KOMMUN VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Söndagen den 16 mars Bjärehovskolan i Bjärred, kl 11.00-13.00 Pilängskolan i Lomma, kl 15.00-17.00 Ta med hela familjen och prova

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Historia. Från 1400-talet till 1700-talet: En tung, ibland stålskodd, käpp att dunka takten med.

Historia. Från 1400-talet till 1700-talet: En tung, ibland stålskodd, käpp att dunka takten med. Dirigenten Historia Från 1400-talet till 1700-talet: En tung, ibland stålskodd, käpp att dunka takten med. Anekdot: Jean Baptiste Lully dog av blodförgiftning efter att ha slagit sönder stortån med en

Läs mer

Välkommen till Eskilstuna musikskola

Välkommen till Eskilstuna musikskola Välkommen till Eskilstuna musikskola Vi vill stimulera flickor och pojkar till eget skapande och bidra till ett rikt och varierat musikliv i Eskilstuna. Musikskolan är en frivillig skolform som vill ge

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Programblad för 1 Februari 12 Juni 2016 1 Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en fika, dricka kaffe eller deltaga

Läs mer

HANINGE MUSIKKLASSER Brandbergsskolan

HANINGE MUSIKKLASSER Brandbergsskolan HANINGE MUSIKKLASSER Brandbergsskolan Sång- och orkesterklasser Haninge musikklassers verksamhet är förlagd till Brandbergsskolan och är integrerad med skolans övriga verksamhet. Vi följer samma läroplan

Läs mer

NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010

NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 NACKA MUSIKSKOLA 2009/2010 Nacka musikskola erbjuder barn och ungdomar en bred musikundervisning med hög kvalitet inom olika musikstilar efter vars och ens intresse, ambition

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Uddevallas kammarmusikförening

Uddevallas kammarmusikförening Uddevallas kammarmusikförening GENERALPROGRAM HÖSTEN 2014 Med nya uppgifter Kära musikvänner. Välkomna till höstsäsongen 2014 Nu börjar ännu en intressant musiksäsong. Vi inleder med årsmöte, även i år

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Kursplan för musik i grundskolan

Kursplan för musik i grundskolan Kursplan för musik i grundskolan Denna kursplan innefattar årskurserna F-1 t o m 6.I årskurs 3 en del av året har eleverna efter enskilt politiskt beslut orkesterklass (se separat kursplan). Musikundervisningen

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM

ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM ÖSTERÄNGSKYRKANS MUSIKSKOLA ÖKM Sverige kan stoltsera med en stor mängd fantastiska låtskrivare och artister som försett några av världens i särklass största artister med toppklassigt låtmaterial. Namn

Läs mer

Arrangörer: Postens IF, Borlänge Postens Idrottsförbund Domnarvets GoIF, Borlänge

Arrangörer: Postens IF, Borlänge Postens Idrottsförbund Domnarvets GoIF, Borlänge INBJUDAN Postskidan i Borlänge 9 februari 2008 Arrangörer: Postens IF, Borlänge Postens Idrottsförbund Domnarvets GoIF, Borlänge Varmt välkommen till Borlänge! Vi välkomnar Er till ett underbart skiddistrikt

Läs mer

Göteborgs Pianofestival

Göteborgs Pianofestival Program Göteborgs Pianofestival 16-21 augusti 2016 Varmt välkomna till 5:e upplagan av Göteborgs Pianofestival! Pianisten Ha-Young Sul tog initiativ till festivalen 2010 sedan dess har vi bara växt och

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 2/2013

Fritidsnytt. Nr 2/2013 Fritidsnytt Nr 2/2013 Här kommer höstens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

VILL DU LÄRA DIG SPELA ELLER SJUNGA?

VILL DU LÄRA DIG SPELA ELLER SJUNGA? VILL DU LÄRA DIG SPELA ELLER SJUNGA? Då är du välkommen att anmäla dig till Musikskolan Gislaved. Hos oss kan du lära dig spela ett instrument eller att sjunga. Vi har också många orkestrar, musikgrupper,

Läs mer

INES serien våren 2013

INES serien våren 2013 INES serien våren 2013 Ons 27 febr kl 19.00 Nissanscenen, Tonsättarmöte Tommie Haglund tonsättare tommiehaglund.com Birgitta Tollan kulturjournalist http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2938&artikel=4846629

Läs mer

den 6 juli 2016 Pro s Prize RESULTATLISTA Plac Namn Klubb SHCP Klass Till par Total Sär.

den 6 juli 2016 Pro s Prize RESULTATLISTA Plac Namn Klubb SHCP Klass Till par Total Sär. 1 Hansson / Hansson 19 1 klass -8 64 HANSSON, Mattias Forsgårdens Golfklubb 1 klass HANSSON, Axel Forsgårdens Golfklubb 1 klass 2 Stahl / Hegge 13 1 klass -6 66 HEGGE, Gunnar Forsgårdens Golfklubb 1 klass

Läs mer

Marstrands Sjungande Trädgårdar

Marstrands Sjungande Trädgårdar Marstrands Sjungande Trädgårdar 21-23 aug 2015 Medverkande Claudia Thorn Boström Går avslutande året på Mimers Hus estetiska musikalprogram, där fokus läggs på sång, dans och teater. Marion Larsson Slöjdare

Läs mer

Välkommen! 100 kr inkl kaffe/kaka. Öl, pizzabitar, smörgås finns att köpa i baren,

Välkommen! 100 kr inkl kaffe/kaka. Öl, pizzabitar, smörgås finns att köpa i baren, Torsdag 26 mars kl Medborgarcafé Våra politiker i Krokoms kommuninbjuder till samtalskväll kring kulturens betydelse för medborgare i kommunen. Nu har Du även chansen att diskutera, ställa frågor kring

Läs mer

Gerald Joseph Gerry Mulligan

Gerald Joseph Gerry Mulligan Gerald Joseph Gerry Mulligan föddes i Queens Village Long Island, NY 1927-04-06 dog i Darien Connecticut 1996-01-19 Presentation av musikern, kompositören Milstolpar för denna presentation under åren 1927-1996

Läs mer

Fotograf: Hans-Göran Johnson MUSIKSKOLAN

Fotograf: Hans-Göran Johnson MUSIKSKOLAN Fotograf: Hans-Göran Johnson MUSIKSKOLAN Musikskolan_FALKOPING_2005.indd 9 05-04-05 23.53.33 Den här broschyren innehåller det mesta som du behöver veta om Musikskolan i Falköping. Allt är uppställt i

Läs mer

Vi önskar dig många inspirerande stunder!

Vi önskar dig många inspirerande stunder! TILL KULTURSKOLANS ELEVER: Konserterbjudanden våren 2012 Gävle Konserthus och Gävle Symfoniorkester erbjuder Kulturskolans elever fri entré till ett antal konserter under våren 2012 enligt följande: 1.

Läs mer

The Good Morning Blues Story

The Good Morning Blues Story The Good Morning Blues Story Olle Hernegren / OrkesterJournalen Grattis i efterskott till jubiléet, GMB det har blivit många födelsedagstårtor genom åren! I 45 år har Good Morning Blues trotsat puritaner

Läs mer

Fantastisk storbandskonsert med egen repertoar

Fantastisk storbandskonsert med egen repertoar Fantastisk storbandskonsert med egen repertoar 2013-04-01 17:34 Christer Nilsson 0 COMMENTS Det var tio år sedan det snart 30-åriga Stockholm Jazz Orchestra gav en konsert i Malmö, vilket var något som

Läs mer

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna!

Namn: Blues & Jazz. Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! 1 Namn: Blues & Jazz Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Källa till texterna: Natur & Kulturs musikhistoria, 2007 Ne.se/blues (Lars Lilliestam)

Läs mer

Välkommen till Täljerevyn!

Välkommen till Täljerevyn! täljerevyn 1999 Välkommen till Täljerevyn! 1998 var året då vanliga människor helt plötsligt kunde bli kändisar. Robinson- Martin och Robinson-Kent jagade Hjalle och Heavy som blev rikskändisar genom att

Läs mer

inspiration JUBILÉUMSKONSERT I KLASSISK MUSIK. Sibelius IDUNTEATERN, UMEÅ FREDAG 1 DECEMBER KL OCH LÖRDAG 2 DECEMBER 2017 KL 19.

inspiration JUBILÉUMSKONSERT I KLASSISK MUSIK. Sibelius IDUNTEATERN, UMEÅ FREDAG 1 DECEMBER KL OCH LÖRDAG 2 DECEMBER 2017 KL 19. JUBILÉUMSKONSERT I KLASSISK MUSIK. Finlands 100 åriga självständighet hyllas med ETT EVENEMANG I VÄRLDSKLASS inspiration Sibelius MED NAZIG AZEZIAN & JUSSI MAKKONEN IDUNTEATERN, UMEÅ FREDAG 1 DECEMBER

Läs mer

Församlingsbladet. Hösten 2008. Svenska Kyrkan Hemsjö församling

Församlingsbladet. Hösten 2008. Svenska Kyrkan Hemsjö församling Församlingsbladet Hösten 2008 Svenska Kyrkan Hemsjö församling OM VERKLIGHETEN ÄR STÖRRE OM...vad VERKLIGHETEN är det då vi inte ser? ÄR STÖRRE...vad är det då vi inte ser? LEGOLAND sommaren 2008. Vi var

Läs mer

4-2009 Nya tävlingströjor Skåneleden Klubbmästerskap Natt-DM

4-2009 Nya tävlingströjor Skåneleden Klubbmästerskap Natt-DM 4-2009 Nya tävlingströjor Skåneleden Klubbmästerskap Natt-DM Ordföranden har ordet Hej på er! Jag hoppas ni alla haft en skön och avkopplande sommar! Min sommar innehöll bland annat bröllop och flytt till

Läs mer

SMM. SMM inleder samarbete med Kulturens. Sommarmusikskola Hjortsberga. Nyheter och information från konsulent och ordförande

SMM. SMM inleder samarbete med Kulturens. Sommarmusikskola Hjortsberga. Nyheter och information från konsulent och ordförande Dec 2018 Svenska Missionskyrkans Musikkårer SMM Nyheter och information från konsulent och ordförande Sommarmusikskola Hjortsberga 24 juni - 30 juni Brassband ålder 10-16 år. hjortsberga@smm.nu Detta är

Läs mer

2/13 Årgång 35. Klas Nilsson på alternativt instrument - var får han luft ifrån?

2/13 Årgång 35. Klas Nilsson på alternativt instrument - var får han luft ifrån? 2/13 Årgång 35 Klas Nilsson på alternativt instrument - var får han luft ifrån? More Than2 Jazz Quartet spelar när Brilliance Of The Seas anlöper Göteborg Organ för Föreningen Classic Jazz Göteborg 3 JazzblaDet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2015

Verksamhetsberättelse för 2015 Verksamhetsberättelse för 2015 Styrelse Styrelsen för Musikens Hus Akademin har haft följande sammansättning under året. Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Anders Sundquist Bosse Lundgren Agneta

Läs mer

Vår strävan är att få eleverna att delta i samspel med andra

Vår strävan är att få eleverna att delta i samspel med andra Vår strävan är att få eleverna att delta i samspel med andra Bra att veta Var finns Kulturskolan? Den största delen av verksamheten finns i vårt eget hus på Eskilstunavägen 14 i Strängnäs. Naturligtvis

Läs mer

produktioner 2018 UNIT

produktioner 2018 UNIT UNIT produktioner 2018 Under 2018 kommer Unit tillsammans med några av våra främsta musiker att erbjuda ett blandat urval av produktioner av jazz, soul och visa. Pianisten och kompositören Lars Jansson

Läs mer

Bengan Jansson 13:e februari

Bengan Jansson 13:e februari En medlemstidning från Jazzklubb Nordost i Täby Nr 1/2011 Årgång 33 Bengan Jansson 13:e februari Täby Park Hotel, Kemistvägen 30, Täby Söndagar kl. 18:30 Kassan och restaurangen öppnar 17:00, fullständiga

Läs mer

Svenska Brassbandfestivalen

Svenska Brassbandfestivalen Bilaga 1 Anmälningsblankett Tävlingar Vi kommer att delta i Svenska i Värnamo 8-9 nov 2013 Orkesterns namn Kontaktperson Adress Postadress Telefon Mobiltelefon E-post Hemsida Vi tävlar i Division Elit

Läs mer

Hallands 4H för ungdomar, av ungdomar nr 2 2010

Hallands 4H för ungdomar, av ungdomar nr 2 2010 Månadsbladet Hallands 4H för ungdomar, av ungdomar nr 2 2010 Hej allihopa! Jag hoppas att ni har haft en härlig påskhelg! Här på 4H:s expedition i Falkenberg är förberedelserna för årets stämma i full

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kransbindning lördagen 1 december. Skördefest september Mer info på sidan 2

Kransbindning lördagen 1 december. Skördefest september Mer info på sidan 2 2018:3 En saltstänkt hälsning från Föreningen Flatön www.flaton.se Kransbindning lördagen 1 december ellika.sandren@gmail.com anm. senast 26/11 Mer info på flaton.se Skördefest 29-30 september Mer info

Läs mer

HÖSTLOV. Fagersta Kommun

HÖSTLOV. Fagersta Kommun HÖSTLOV 2016 Fagersta Kommun Ungdomscenter, Risbro För dig från åk 7 till och med gymnasiet Fredag 28/10 Bollsporter i Risbrohallen kl. 18 20 Tag med lämplig klädsel och utrustning. Ungdomscenter öppet

Läs mer

LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER

LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER Pris: 20 kr LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER DAGENS PROGRAM 1 LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER Söndag 6 december kl 16.00 och 18.00 Elever från Nacka Musikklasser bjuder på traditionsenligt Luciafirande

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 26, 1 mars 2011 Alla bilder där inte annat anges: Lars Lindskog

Nyheter från Radiomuseet Nr 26, 1 mars 2011 Alla bilder där inte annat anges: Lars Lindskog Nyheter från Radiomuseet Nr 26, 1 mars 2011 Alla bilder där inte annat anges: Lars Lindskog Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat

Läs mer

Angereds Kulturskolor

Angereds Kulturskolor Angereds Kulturskolor 2009/2010 Välkommen till Angereds Kulturskolor För alla som bor i Angered och är mellan 6 och 16 år! Kulturskolorna erbjuder undervisning efter skoltid i de flesta konstarter. Du

Läs mer

Stockholm Jazz Orchestra bjuder på klanglyster, melodifantasi, rytmkalas & solisthöjdare

Stockholm Jazz Orchestra bjuder på klanglyster, melodifantasi, rytmkalas & solisthöjdare Stockholm Jazz Orchestra bjuder på klanglyster, melodifantasi, rytmkalas & solisthöjdare SENAST UPPDATERAD TORSDAG, 06 MARS 2014 23:01 PUBLICERAD TORSDAG, 06 MARS 2014 22:58 SKRIVEN AV LEIF DOMNÉRUS Stockholm

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Höstens program: oktober-november 2011

Höstens program: oktober-november 2011 Foto Martin Gleit En medlemstidning från Jazzklubb Nordost i Täby Nr 4/2011 Årgång 33 Höstens program: oktober-november 2011 Scott Hamilton 27:e november Täby Park Hotel, Kemistvägen 30, Täby Söndagar

Läs mer

VÄLKOMNA!! VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR. Inga inbetalningskort för medlemsavgiften skickas ut du betalar via BG el.

VÄLKOMNA!! VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR. Inga inbetalningskort för medlemsavgiften skickas ut du betalar via BG el. VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR VÄLKOMNA!! Inga inbetalningskort för medlemsavgiften skickas ut du betalar via BG 5184-8653 el. Swish 1236929012 Medlemsavgifter Sen. Herr 300:- Sen.Dam 150:- Ungdom upp t.o.m

Läs mer

Att välja instrument

Att välja instrument 1 Vetlanda kommun Musikskolan Att välja instrument Uppdat. 2007-05-04 2 MUSIKSKOLAN EN UNIK SKOLA På Musikskolan får du lära dig att spela ett musikinstrument, något du kan ha glädje av hela livet. Det

Läs mer

PENSIONÄRERNAS TENNISKLUBB STOCKHOLM på besök i Västerås onsdagen den 27 november 2013

PENSIONÄRERNAS TENNISKLUBB STOCKHOLM på besök i Västerås onsdagen den 27 november 2013 PENSIONÄRERNAS TENNISKLUBB STOCKHOLM på besök i Västerås onsdagen den 27 november 2013 Det är bara att konstatera. Inget händer inom veteranidrotten i tennis utan idealister. Hade dessa personer inte funnits

Läs mer

Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning!

Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning! Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning! På årsfesten informerade vi om att vi måste ta vår del av arbetet inför nya Storsjögården. Det innebär att vi skall röja vårt mtrl. i gamla stugan

Läs mer

Mjölby Storband Lazybones Jan Allan Sophisticated Ladies People Swing Orchestra State of Art...och många Monica Borrfors fler!

Mjölby Storband Lazybones Jan Allan Sophisticated Ladies People Swing Orchestra State of Art...och många Monica Borrfors fler! Mjölby Storband Lazybones Jan Allan Sophisticated Ladies People Swing Orchestra State of Art Monica Borrfors...och många fler! Svante Thuresson Eric Nordevall II besöker Askersund under lördagseftermiddagen.

Läs mer

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008.

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Älvdalens kommun är Larz Kristerz huvudsponsor. Vi har tagit fram svarta T-shirts med gult tryck, både

Läs mer

1 av 2 2009-08-04 12:27

1 av 2 2009-08-04 12:27 Musikern som harpan valde - Kultur - www.st.nu http://st.nu/kultur/1.1229012?m=print 1 av 2 2009-08-04 12:27 Publicerad 29 juli 2009 Textstorlek Park Stickney är turnerande världsartist på harpa, främst

Läs mer

FÖRENINGSNYTT Allt för att få vara tillsammans

FÖRENINGSNYTT Allt för att få vara tillsammans PRO Täby Centrum Våren 2014 FÖRENINGSNYTT Allt för att få vara tillsammans Föreningsmöten Studiecirklar i samarbete med Friskvård Utflykter Föreningens adress PRO Täby Centrum, c/o Träffpunkten Åkerbyvägen

Läs mer