GRANSKNINGSRAPPORT Bemanning i särskilt boende. Projektledare: Göran Holmberg. Beslutad av revisorskollegiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT. 9.1.2 Bemanning i särskilt boende. Projektledare: Göran Holmberg. Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17"

Transkript

1 GRANSKNINGS Bemanning i särskilt boende Projektledare: Göran Holmberg Beslutad av revisorskollegiet Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING BAKGRUND SYFTE, REVISIONSFRÅGA OCH AVGRÄNSNING Syfte Revisionsfråga Avgränsning REVISIONSKRITERIER GRANSKNINGSANSVARIGA METOD RESULTAT AV GRANSKNINGEN Rättsläget och övergripande beslut Politiska mål avseende bemanning Organisatorisk inplacering Dokumentation och system Centrum stadsdelsförvaltning Västra Innerstaden stadsdelsförvaltning Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning SLUTSATS BILAGA BEMANNINGSNYCKELTAL KÄLLOR (19)

3 1 Sammanfattning har i enlighet med antagen revisionsplan för 2012 granskat Bemanning i särskilt boende. Syftet har varit att granska om det i stadsdelarnas särskilda boenden finns ett system för bemanning, som säkerställer att denna är tillräcklig och ändamålsenlig utifrån gjorda biståndsbedömningar. Granskningen har avgränsats till stadsdelsfullmäktige Centrum, Västra Innerstaden och Limhamn-Bunkeflo avseende två särskilda boenden (ett demensboende och ett vårdboende) i respektive stadsdel. Revisionskriterier har utgjorts av berörda lagrum i SoL (socialtjänstlagen)samt beslutad nivå/norm i form av bemanningsnyckeltal där granskningen prövar om normen uppnåtts. Granskningsansvarig från revisionskontoret är Göran Holmberg. Granskningen har bestått av intervjuer huvudsakligen med chefspersonal på respektive stadsdelskontor och med sektionschefer på respektive boende. I anslutning till intervjuerna har översiktlig granskning skett av relevant dokumentation som finns förtecknat sist i rapporten. Granskning av den faktiska bemanningen har gjorts för vecka Revisionen har noterat beträffande bemanning i särskilt boende att Socialstyrelsen under juni 2012 har beslutat om nya regler om bemanning på äldreboenden där det bor demenssjuka. Enligt Socialstyrelsen är det angeläget att kommunerna redan nu börjar anpassa sig till de nya krav som börjar gälla från och med Socialstyrelsen har även fått i uppdrag av regeringen att utöka föreskrifterna så att de kan gälla alla äldreboenden således inte bara de med demensinriktning. Revisionen konstaterar att det genom bemanningsnyckeltalen finns ett system för budgetering av personella resurser, som följs upp varje månad genom utfallsrapporter och kontakter mellan ekonomiavdelning och boende. Granskningen visar också för vecka att antalet bemannade timmar för omvårdande personal dag/kväll/natt har varit huvudsakligen tillräckligt vid granskade boenden i relation till budgeterade bemanningsnyckeltal. Vid fyra boenden uppgår icke ersatt frånvaro i genomsnitt till 10 timmar per boende och vecka i relation till utlagd schematid. Vid kvalitetsuppföljningar görs bland annat bedömningar av dokumentationen i verksamhetssystemet Origo gällande genomförandeplaner och i systemet Flexite avseende exempelvis läkemedelsavvikelser. Bedömningarna resulterar i handlingsplaner för att åtgärda påtalade brister. Granskade kvalitetsuppföljningar vid samtliga boenden visar att det saknas en samlad bedömning av bemanningens tillräcklighet, vilket är en brist i den interna kontrollen. Inom Malmö stad registreras genomförandeplaner i verksamhetssystemet Origo. Revisionen ser det därför som positivt att olika kontrollmoment avseende dokumentation i 3 (19)

4 verksamhetssystemet Origo finns med i Västra Innerstaden och Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktiges interna kontrollplan för Sammanfattningsvis rekommenderar vi ansvariga nämnder att inför 2014 upprätta uppföljningsbara lokala verksamhetsmål för bemanning inom särskilt boende samt att bemanningssituationen regelbundet rapporteras till ansvarig nämnd. Ett verksamhetsmål kan vara att ersättande personal bör ha likvärdig utbildning jämfört med ordinarie personal. 2 Bakgrund Verksamheten vid kommunens eget drivna/upphandlade äldreboenden ska bedrivas med den kvalitet som lagar och föreskrifter anger samt den av nämnden beslutade servicenivån. Kvalitetssystem ska finnas som säkerställer detta. Risk föreligger emellertid att den personaltäthet som erfordras för att kvaliteten ska upprätthållas inte uppnås. Risk finns att vikarier inte sätts in eller att den beslutade nivån på personalstyrkan av andra anledningar inte är den planerade. 3 Syfte, revisionsfråga och avgränsning 3.1 Syfte Syftet har varit att granska om det i stadsdelarnas särskilda boenden finns ett system för bemanning, som säkerställer att denna är tillräcklig och ändamålsenlig utifrån gjorda biståndsbedömningar. 3.2 Revisionsfråga Syftet har brutits ner i följande frågeställningar, vilka revisionen har utgått ifrån: Finns lagkrav eller kommuncentrala direktiv avseende bemanning? Fastställs uppföljningsbara politiska mål avseende bemanning? Hur är verksamheten särskilt boende organiserad? Vilka statistiska uppgifter finns att tillgå? Hur säkerställer nämnden att bemanningen är tillräcklig och ändamålsenlig? Finns metoder, direktiv och rutiner? Hur säkerställs att bemanningen är tillräcklig i förhållande till gjorda biståndsbedömningar respektive till att de boendes behov tillgodoses? Vilka rutiner finns för att sätta in vikarier vid ordinarie personals frånvaro och hur tillämpas detta? Vilken kontroll och uppföljning av bemanningen genomförs? Finns metoder/rutiner/kvalitetssystem för detta? Hur åtgärdas konstaterade brister? 4 (19)

5 Vilken rapportering får stadsdelsfullmäktiges ledamöter angående bemanningssituationen? 3.3 Avgränsning Granskningen har avgränsats till stadsdelsfullmäktige Centrum, Västra Innerstaden och Limhamn-Bunkeflo avseende två särskilda boenden (ett demensboende och ett vårdboende) i respektive stadsdel. 4 Revisionskriterier Revisionskriterier i denna granskning har utgjorts av berörda lagrum i SoL (socialtjänstlagen) samt beslutad nivå/norm i form av bemanningsnyckeltal där granskningen har prövat om normen uppnåtts. 5 Granskningsansvariga Styrgruppen ur revisorskollegiet: Per Lilja, Claes Carlsson, Gösta Larsson och Robabeh Taeri. Projektledare från revisionskontoret: Göran Holmberg. Sakkunnig revisor har prövat sitt oberoende med mera enlighet med SKYREV:s rekommendation och inte funnit något hinder mot att utföra granskningen. 6 Metod Granskningen har bestått av intervjuer huvudsakligen med chefspersonal på respektive stadsdelskontor och med sektionschefer på respektive boende. I anslutning till intervjuerna har översiktlig granskning skett av dokumentation som finns förtecknat sist i rapporten. Granskning av den faktiska bemanningen har gjorts för vecka Granskningen har genomförts väsentligen under juni och augusti (19)

6 7 Resultat av granskningen 7.1 Rättsläget och övergripande beslut Enligt 3 kapitel 3 SoL ska insatser inom socialtjänsten vara av god kvalitet, det ska finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet och kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Sedan gäller kvalitetsbestämmelsen i SoL även de som driver enskild verksamhet. Tidigare har det för kommunerna varit obligatoriskt att ha med att systematiskt kvalitetsarbete enligt SoL ska bedrivas i avtal med andra huvudmän. Sedan revisionskontorets tidigare granskningar om tillsyn och uppföljning har Socialstyrelsen från och med ingången av 2010 tagit över ansvaret för tillsynen av tillståndspliktig enskilt driven verksamhet enligt SoL och LSS såväl den löpande som den övergripande. Det innebär att kommunens ansvar för den löpande tillsynen, liksom rätten att inspektera sådan verksamhet har upphört. Vad avser särskilt boende behandlas denna boendeform bland annat i 4 kapitel 1 SoL under Rätten till bistånd. Vad avser bemanning i särskilt boende har Socialstyrelsen under juni 2012 beslutat om nya regler om bemanning på äldreboenden där det bor demenssjuka. Dessa regler börjar gälla från och med Behoven ska styra vilken omsorg de får och enligt Socialstyrelsen är det därför angeläget att kommunerna redan nu börjar anpassa sig till de nya kraven. I den nya författningen ställer Socialstyrelsen bland annat krav på att den som bedriver socialtjänst i särskilda boenden har ett ansvar för att det särskilda boendet är bemannat dygnet runt så att personal snabbt kan uppmärksamma om en person med demenssjukdom är i behov av hjälp till skydd för liv, personlig säkerhet och hälsa. Socialstyrelsen har även fått i uppdrag av regeringen att utöka föreskrifterna så att de kan gälla alla äldreboenden. Riktlinjer och anvisningar avseende särkskilt boende på kommunal nivå är enligt följande: Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionsnedsatta i Malmö stad antagna av kommunstyrelsen Dessa riktlinjer behandlar inte bemanning. Mall för årlig kvalitetsuppföljning i särskilt boende. Mallen är antagen av myndighetschefsgruppen i Malmö stad. Mallen har bland annat ett avsnitt med frågor om personal/kompetens. Mallen används av respektive stadsdelsförvaltnings vård- och omsorgsavdelning. 6 (19)

7 7.2 Politiska mål avseende bemanning har kommunfullmäktige beslutat om följande inriktningsmål som indirekt har anknytning till bemanning i särskilt boende: Malmös äldre ska känna att de får den vård och omsorg de behöver. Målindikator är förändringen av nöjdheten hos vård- och omsorgstagare i eget och särskilt boende. Nationell brukarundersökning görs varje år i SCB:s regi och enligt deras bedömning är betyg över 40 godkänt och över 75 väl godkänt. Följande index redovisas för vid de tre stadsdelarna avseende helheten vid äldreboende. Stadsdel Utfall 2010 Utfall 2011 Centrum Västra Innestaden Limhamn-Bunkeflo Malmö totalt hade Limhamn-Bunkeflo uppföljningsbara politiska mål avseende bemanning. Centrum och Västra Innerstaden har inte haft motsvarande under tidsperioden. 7.3 Organisatorisk inplacering Vård och omsorg är en organisatorisk avdelning inom stadskontoret, vilken stödjer kommunstyrelsen när det gäller samordning, ledning och styrning av kommunens vårdoch omsorgsverksamhet samt färdtjänst. Till exempel att ta fram mål, riktlinjer och handlingsprogram för Malmös vård och omsorg. Avdelningen ska även vara ett stöd till stadsdelarna i långsiktiga planerings- och utvecklingsfrågor. I nedanstående definition av äldreboende ingår vårdboende, gruppboende med demensinriktning och korttidsboende. Vård och omsorg vid Centrum SDF har en vård- och omsorgschef, fyra enhetschefer varav en inom särskilt boende. Verksamheten har 6 sektionschefer och sektioner där äldreboenden är förlagda till 4 adresser med 155 platser. Vård och omsorg vid Västra Innerstaden SDF har en vård- och omsorgschef, tre enhetschefer varav samma chef inom särskilt, ordinärt och LSS-boende. Verksamheten särskilt boende har 7 sektionschefer och 7 äldreboenden med 280 platser. Vård och omsorg vid Limhamn-Bunkeflo SDF har en vård- och omsorgschef, fem enhetschefer varav en inom särskilt boende. Verksamheten har 5 sektionschefer och 5 äldreboenden med 149 platser. 7 (19)

8 7.4 Dokumentation och system Bemanningsnyckeltal, se bilaga Bemanningsnyckeltalen utgör normen som har förhandlats fram internt inom kommunen där kommunförbundets nyckeltal avser sättet att räkna. Nyckeltalen utgör underlag för budgetering och prissättning avseende samtliga stadsdelar och är upprättade av ekonom vid Fosie SDF, vilken ingår i prisgruppen som arbetar på uppdrag av stadsdelschefsgruppen. Nyckeltalen får därmed en indirekt påverkan på hur bemanningen sätts. Prisgruppen består av 11 personer från 7 stadsdelsförvaltningar jämte sociala resursförvaltningen. Prisgruppens uppgift är att årligen upprätta anvisningar för beräkning av internpriser till ekonomerna i stadsdelarna och sociala resursförvaltningen. Prisgruppen sammanställer dessa beräkningar och lämnar förslag på internpriser. Förslagen lämnas årligen till stadsdelschefsgruppen och vård- och omsorgsberedningen för beslut. Före beslut ges möjlighet till kontroll och jämförelser samt tid att lösa eventuella frågor som har väckts under bearbetningen. Prislistan utgör vid denna tidpunkt även ett underlag för en preliminär beräkning av budgeten inom respektive stadsdel. Det som påverkar priset är förutom beläggning och bemanning bland annat den hyra som stadsdelen ska betala till fastighetsägaren. Prislistan ändras normalt inte under året. Vid granskningen har angetts faktisk personaltäthet som enligt kommunförbundets nyckeltal räknas fram genom att dividera omvårdande personal dag/kväll/natt med antal budgeterade platser. I kommunförbundets nyckeltal ingår inte sjuksköterska dag/kväll/natt, arbetsledare, assistenter, vaktmästare eller liknande, varför dessa befattningar inte har tagits med i granskningen. Flexite Befintligt avvikelsesystem, Flexite, är ett system för rapportering och hantering av händelser. Syftet är att bidra till att säkra kvalitet och säkerhet i verksamheten. Alla som arbetar inom vård och omsorg i Malmö stad är skyldiga att göra denna rapportering. Systemet bygger på att samtliga personalkategorier enkelt ska kunna registrera en händelserapport när det har inträffat en oväntad händelse i verksamheten som medfört eller skulle ha kunnat medföra skada för vårdtagaren. Händelserapporten skickas med automatik vidare till den person som är ansvarig för den vidare hanteringen. Exempel på händelser är: Brister i läkemedelshanteringen Fall och fallskador som beror på brister i vården Brister i dokumentation Några sektionschefer har uppgett att vissa registrerade brister i Flexite indirekt kan kopplas till stress och otillräcklig bemanning. 8 (19)

9 Genomförandeplan enligt SoL och (LSS) I SoL 11 kap. 5 finns bland annat bestämmelser om vad som ska framgå av dokumentationen i samband med genomförandet av en insats. Genomförandeplanen är en med vårdtagaren skriftlig överenskommelse som beskriver hur en beslutad insats ska utföras. Planen är en arbetsbeskrivning som registreras i Origo av vårdtagarens kontaktperson och är även ett redskap för biståndshandläggare vid uppföljning av besluten i samband med kvalitetsuppföljning. Kvalitetsuppföljning Mall för årlig kvalitetsuppföljning i särskilt boende. Mallen är antagen av myndighetschefsgruppen i Malmö stad. Mallen har bland annat ett avsnitt med frågor om personal/kompetens där en del av dessa berör bemanningens tillräcklighet. Till exempel om bemanningen är tillfredsställande för att klara av att ge god vård. Mallen används av respektive stadsdelsförvaltnings vård- och omsorgsavdelning. 7.5 Centrum stadsdelsförvaltning Bemanningsrutiner Förvaltningen säkerställer att bemanningen är tillräcklig och ändamålsenlig genom till exempel att demensboendena är bemannade dygnet runt. Genom situationsbedömningar på respektive boendeenhet, uppföljning av biståndshandläggare samt av avvikelserapporter säkerställs att bemanningen bedöms vara tillräcklig i förhållande till gjorda biståndsbedömningar. Kontroll och uppföljning av bemanning görs på respektive boende. Analyser och åtgärdsplaner görs i dialog med berörda verksamheter/medarbetare. Uppkomna avvikelser analyseras och åtgärdas för att undvika att avvikelser av samma karaktär återkommer. Risk- och händelseanalyser utförs vid behov av bland annat medicinskt ansvarig sjuksköterska och arbetsledare. Det finns rutiner för att kalla in vikarier för att hantera akut frånvaro då arbetsledare inte är i tjänst. Vikarier bokas via vikariebanken, som är en webbtjänst styrd per stadsdel för att underlätta vikarieanskaffningen. Under 2012 startade vid förvaltningen enheten för korttidsbemanning som ansvarar för vikariebanken. Rönnens gruppboende plan 2 Nöjd-Kund-Index 2011 i intervallet Trygghet i boendet 79 Bemötandet 74 Helheten 71 Bemanning vecka Omvårdande personal dag/kväll/natt enligt budget motsvarar 559,1 timmar. Schemamässigt var det utlagt 553,3 timmar denna vecka. Frånvaron uppgick totalt till 88,5 timmar där denna ersattes med 74 timmar. Faktisk personaltäthet enligt kommunförbundets nyckeltal uppgick till cirka 0,90. Frånvaron (mer är 10 tim) har inte ersatts fullt ut. Celsiusgatans vårdboende 9 (19)

10 Nöjd-Kund-Index 2011 i intervallet Trygghet i boendet 80 Bemötandet 61 Helheten 50 Bemanning vecka Omvårdande personal dag/kväll/natt enligt budget motsvarar 589,3 timmar. Schemamässigt var det utlagt 586,3 timmar denna vecka. Frånvaron uppgick totalt till 124 timmar där denna ersattes med 117 timmar. Faktisk personaltäthet enligt kommunförbundets nyckeltal uppgick till cirka 0,82. Ersatt frånvaro verifierar att vikarieanskaffningen väsentligen har fungerat. Flexite På Rönnen 2 och Celsiusgatan registreras till exempel läkemedelsavvikelser och fallskador. Läkemedelsavvikelser innebär oftast att personalen missat att ge vårdtagaren sin medicin. Rapportering sker sedan från sektionschef till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Genomförandeplan enligt SoL och (LSS) Vid Rönnen 2 och Celsiusgatan registreras genomförandeplanerna i Origo med genomgång tillsammans med anhörig/närstående 4 6 veckor efter inflyttning eller totalt två gånger per år. Kvalitetsuppföljningar Minst vartannat år görs kvalitetsuppföljning vid boendet av olika rutiner utifrån SoL och HSL. Uppföljningen utmynnar i en rapport där grunduppgifter ifylls av sektionschefen på boendet. Rapporten behandlas i ledningsgruppen. En iakttagelse är att det saknas en samlad bedömning av bemanningens tillräcklighet. Kvalitetsuppföljning enligt SoL och HSL har genomförts av biståndshandläggare respektive medicinskt ansvarig sjuksköterska under avseende Rönnen 2 och Celsiusgatan. Handlingsplan efter kvalitetsuppföljning har upprättats under Påtalade brister är exempelvis Utbildning angående datoriserade genomförandeplaner inte genomförd. Dokumentation i Origo/SoL är bristfällig. Medarbetarna saknar kunskap om hur de får tillgång till utredning/sol i Origo. Övriga uppföljningar Uppföljning av personalkostnader görs varje månad tillsammans med ekonom vid förvaltningen. Rapportering till stadsdelsfullmäktige Rapportering angående bemanningssituationen till stadsdelsfullmäktige har inte efterfrågats. Vid avvikelse kan enskilda ärenden tas upp i myndighetsutskottet. 10 (19)

11 7.6 Västra Innerstaden stadsdelsförvaltning Bemanningsrutiner Förvaltningen säkerställer att bemanningen är tillräcklig och ändamålsenlig genom att sektionscheferna kontinuerligt ser över omvårdnadsbehoven och förstärker bemanningen vid behov. Detta görs i samarbete med personalen som gör daglig uppföljning av omvårdnadsbehovet. Ledningsgruppen inom vård och omsorg har upprättat riktlinjer för bemanning av omvårdnadspersonal vid särskilt boende avseende normala omständigheter, insättning av vikarier samt vid akut frånvaro personal och akuta tillstånd vårdtagare. Basunens gruppboende Nöjd-Kund-Index 2011 i intervallet Trygghet i boendet 86 Bemötandet 74 Helheten 71 Bemanning vecka Omvårdande personal dag/kväll/natt enligt budget motsvarar 341 timmar. Schemamässigt var det utlagt 327 timmar denna vecka. Frånvaron uppgick totalt till 82 timmar där denna ersattes med 74 timmar. Faktisk personaltäthet enligt kommunförbundets nyckeltal uppgick till cirka 0,84. Ersatt frånvaro verifierar att vikarieanskaffningen väsentligen har fungerat. Marietorps vårdboende Nöjd-Kund-Index 2011 i intervallet Trygghet i boendet 79 Bemötandet 65 Helheten 70 Bemanning vecka Omvårdande personal dag/kväll/natt enligt budget motsvarar 790,5 timmar. Schemamässigt var det utlagt 807,75 timmar denna vecka. Frånvaron uppgick totalt till 125,5 timmar där denna ersattes med 127,5 timmar. Faktisk personaltäthet enligt kommunförbundets nyckeltal uppgick till cirka 0,82. Ersatt frånvaro verifierar att vikarieanskaffningen har fungerat. Flexite Uppföljning med en veckas perspektiv görs av personalen på Marietorp. Teamträffar äger rum cirka 4 gånger per år tillsammans med biståndshandläggare, arbetsterapeut, sjuksköterska, sjukgymnast och övrig omvårdnadspersonal för bland annat avvikelseuppföljning från Flexite. De vanligaste avvikelserna avser fallrapporter och läkemedel enligt minnesanteckningar från Marietorp under Månadsrapport om verksamheten särskilt boende skickas in från och med mars 2012 till vård- omsorgsavdelningen på förvaltningen. Månadsrapporten innehåller både verksamhet och ekonomi. 11 (19)

12 Genomförandeplan enligt SoL och (LSS) Genomförandeplanen registreras i Origo av omvårdnadspersonalen och beskriver hur en beslutad insats ska utföras. Omvårdnadspesonalen har genomgång med den enskilde två gånger per år eller vid större förändringar. Planen avser den personliga omvårdnaden kopplat till SoL. Särskilda riktlinjer gällande genomförandeplan har upprättats vid förvaltningen och finns på Komin. I stadsdelsfullmäktiges interna kontrollplan för 2012 finns fyra förvaltningsspecifika kontrollmoment avseende dokumentation i verksamhetssystemet Origo. Rapportering av resultatet sker dels i samband med DR 2, dels i samband med årsanalysen. Kvalitetsuppföljningar Mallen fylls i av biståndshandläggaren på det särskilda boendet. Efter föredragning i vård- och omsorgsgruppen överlämnas rapporten till socialutskottet. Ifyllda arkiveras hos biståndshandläggare med myndighetsansvar. En iakttagelse är att det saknas en samlad bedömning av bemanningens tillräcklighet. Övriga uppföljningar Uppföljning av personalkostnader görs varje månad tillsammans med ekonom vid förvaltningen. Rapportering till stadsdelsfullmäktige Rapportering angående bemanningssituationen till stadsdelsfullmäktige lämnas inte i dagsläget. 7.7 Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning Bemanningsrutiner Förvaltningen säkerställer att bemanningen är tillräcklig och ändamålsenlig genom att ledningsgruppen för särskilt boende på ledningsmöten varannan vecka bland annat diskuterar behov av förändringar av bemanning. Vid akut behov ökas bemanningen upp omgående till exempel vid behov av vak där särskilda rutiner finns. Vikarier sätts alltid in vid ordinarie personals frånvaro. Det har under året vid förvaltningen inrättats en bemanningsenhet som ska underlätta vikarietillsättning. Annetorps gruppboende Nöjd-Kund-Index 2011 i intervallet Trygghet i boendet 68 Bemötandet 74 Helheten (19)

13 Bemanning vecka Omvårdande personal dag/kväll/natt enligt budget motsvarar 778,7 timmar. Schemamässigt var det utlagt 776,6 timmar denna vecka. Frånvaron uppgick totalt till 36,5 timmar där denna ersattes fullt ut. Faktisk personaltäthet enligt kommunförbundets nyckeltal uppgick till cirka 0,89. Ersatt frånvaro verifierar att vikarieanskaffningen har fungerat. Högsåkerringens vårdboende Nöjd-Kund-Index 2011 i intervallet Trygghet i boendet 93 Bemötandet 76 Helheten 74 Bemanning vecka Omvårdande personal dag/kväll/natt enligt budget motsvarar 648,7 timmar. Schemamässigt var det utlagt 649,08 timmar denna vecka. Frånvaron uppgick totalt till 72 timmar där denna ersattes med 64 timmar. Faktisk personaltäthet enligt kommunförbundets nyckeltal uppgick till cirka 0,80. Ersatt frånvaro verifierar att vikarieanskaffningen väsentligen har fungerat. Flexite På alla särskilda boenden har man kvalitetsråd var tredje månad på vilka avvikelser följs upp och åtgärder diskuteras. Framförallt avvikelse vid medicinhantering och fall prevention. Genomgång av Flexite utmynnar i en handlingsplan. Efter kvalitetsrådet skickas kopia på handlingsplanen till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Genomförandeplan enligt SoL och LSS I samband med att genomförandeplaner har utvecklats blir bistånden och insatserna mer individuella och då säkerställs att bemanningen är tillräcklig i förhållande till gjorda biståndsbedömningar. Genomförandeplanerna ska följas upp halvårsvis eller vid behov. Planen är en arbetsbeskrivning som registreras i Origo av vårdtagarens kontaktperson och avser biståndet enligt SoL. Exempel är skötsel av hygien, matvanor och fysiska aktiviteter. I stadsdelsfullmäktiges interna kontrollplan för 2012 finns granskningsområdet Dokumentation/daganteckning enligt SoL/LSS. Kontrollen avser att daganteckningar görs i Origo och att det kvalitativa innehållet följer lagstiftningen på området. Rapportering av resultatet sker dels i samband med DR 1, dels i samband med årsanalysen. Kvalitetsuppföljning Dessa administreras av en utvecklingssekreterare och medicinskt ansvarig sjuksköterska. Vid kvalitetsuppföljningarna, som sker vid 6 boenden per år, används en kombination av kommungemensam mall. Uppföljningarna görs tillsammans för att täcka in alla lagrummen HSL, SoL och LSS. 13 (19)

14 Kvalitetsuppföljningarna redovisas alltid i AU och finns arkiverade hos assistenten till vård- och omsorgschefen. Kontroll och uppföljning av bemanning genomförs vid kvalitetstillsyner av verksamheten. Socialstyrelsens tillsynsrapport för Annetorpsgården ersatte förra årets tänkta kvalitetsuppföljning. En iakttagelse är att Socialstyrelsen i rapporten inte har några synpunkter på bemanningens tillräcklighet. Socialstyrelsen bedömer att det finns brister i dokumentationen gällande planeringen och genomförandet av insatser samt löpande journalanteckningar. Stadsdelsfullmäktige uppger i sitt yttrande att utbildning planeras för all personal i syfte att förbättra kvaliteten på genomförandeplaner och dokumentation. Ärendet avslutas men kan komma att följas upp. Övriga uppföljningar Uppföljning av personalkostnader görs varje månad tillsammans med ekonom vid förvaltningen. Rapportering till stadsdelsfullmäktige Rapportering sker till stadsdelsfullmäktige enligt måluppfyllelse och i samband med de olika ekonomiska rapporterna. Rapportering till arbetsutskottet sker flera gånger om året för de kvalitetsuppföljningar som har gjorts. Bemanningen tas upp här i samband med genomgång av hela verksamhetsstatistiken som platser, kösituation m.m. I samband med DR 1 och 2 görs en uppföljning av budgetavvikelser som ibland kan vara beroende på bemanningssituationen. 8 Slutsats Revisionen har noterat beträffande bemanning i särskilt boende att Socialstyrelsen under juni 2012 har beslutat om nya regler om bemanning på äldreboenden där det bor demenssjuka. Enligt Socialstyrelsen är det angeläget att kommunerna redan nu börjar anpassa sig till de nya krav som börjar gälla från och med Socialstyrelsen har även fått i uppdrag av regeringen att utöka föreskrifterna så att de kan gälla alla äldreboenden således inte bara de med demensinriktning. Revisionen konstaterar att det genom bemanningsnyckeltalen finns ett system för budgetering av personella resurser, som följs upp varje månad genom utfallsrapporter och kontakter mellan ekonomiavdelning och boende. Granskningen visar också för vecka att antalet bemannade timmar för omvårdande personal dag/kväll/natt har varit huvudsakligen tillräckligt vid granskade boenden i relation till budgeterade bemanningsnyckeltal. Vid fyra boenden uppgår icke ersatt frånvaro i genomsnitt till 10 timmar per boende och vecka i relation till utlagd schematid. Vid kvalitetsuppföljningar görs bland annat bedömningar av dokumentationen i verksamhetssystemet Origo gällande genomförandeplaner och i systemet Flexite avseende exempelvis läkemedelsavvikelser. Bedömningarna resulterar i handlingsplaner för att åtgärda påtalade brister. Granskade kvalitetsuppföljningar vid samtliga boenden visar att det saknas en samlad bedömning av bemanningens tillräcklighet, vilket är en brist i den interna kontrollen. 14 (19)

15 Inom Malmö stad registreras genomförandeplaner i verksamhetssystemet Origo. Revisionen ser det därför som positivt att olika kontrollmoment avseende dokumentation i verksamhetssystemet Origo finns med i Västra Innerstaden och Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktiges interna kontrollplan för Sammanfattningsvis rekommenderar vi ansvariga nämnder att inför 2014 upprätta uppföljningsbara lokala verksamhetsmål avseende bemanning inom särskilt boende samt att bemanningssituationen regelbundet rapporteras till ansvarig nämnd. Ett verksamhetsmål kan vara att ersättande personal bör ha likvärdig utbildning jämfört med ordinarie personal. 15 (19)

16 9 Bilaga bemanningsnyckeltal Bemanningsnyckeltal 2012 Rönnens gruppboende plan 2 Budget 2012 Bemanning vecka 11 Antal inrättade platser 17 Antal budgeterade platser 16,32 Budgeterad beläggningsgrad % 96,00 Antal budgeterade heltidsbefattningar Omvårdande personal dag/kväll 12,44 11,89 Omvårdande personal natt 2,72 2,72 Sjuksköterska dag/kväll* 1,07 Sjuksköterska natt* 0,08 Arbetsledare* 0,43 Assistenter, vaktmästare eller liknande* 0,00 Totalt antal tjänster/boende 16,74 Tillägg/plats Städ gemensamhetsytor 0,01 Bemanning plats efter tillägg 0,99 Kommunförbundets nyckeltal Personalstat dag/plats 0,76 0,73 Personalstat natt/plats 0,17 0,17 Bemanningsnyckeltal 2012 Celsiusgatans vårdboende Budget 2012 Bemanning vecka 11 Antal inrättade platser 20 Antal budgeterade platser 19,20 Budgeterad beläggningsgrad % 96,00 Antal budgeterade heltidsbefattningar Omvårdande personal dag/kväll 12,00 11,73 Omvårdande personal natt 4,00 4,00 Sjuksköterska dag/kväll* 1,07 Sjuksköterska natt* 0,09 Arbetsledare* 0,44 Assistenter, vaktmästare eller liknande* 0,00 Totalt antal tjänster/boende 17,60 Tillägg/plats Städ gemensamhetsytor 0,01 Bemanning plats efter tillägg 0,89 Kommunförbundets nyckeltal Personalstat dag/plats 0,63 0,61 Personalstat natt/plats 0,21 0,21 *) Ingår ej i kommunförbundets nyckeltal. 16 (19)

17 Bemanningsnyckeltal 2012 Basunens gruppboende Budget 2012 Bemanning vecka 11 Antal inrättade platser 11 Antal budgeterade platser 10,50 Budgeterad beläggningsgrad % 95,50 Antal budgeterade heltidsbefattningar Omvårdande personal dag/kväll 7,13 6,78 Omvårdande personal natt 2,13 2,00 Sjuksköterska dag/kväll* 0,68 Sjuksköterska natt* 0,05 Arbetsledare* 0,35 Assistenter, vaktmästare eller liknande* 0,00 Totalt antal tjänster/boende 10,34 Tillägg/plats Städ gemensamhetsytor 0,00 Kvällsmat 0,01 Bemanning plats efter tillägg 0,95 Kommunförbundets nyckeltal Personalstat dag/plats 0,68 0,65 Personalstat natt/plats 0,20 0,19 Bemanningsnyckeltal 2012 Marietorps vårdboende Budget 2012 Bemanning vecka 11 Antal inrättade platser 27 Antal budgeterade platser 26,50 Budgeterad beläggningsgrad % 98,10 Antal budgeterade heltidsbefattningar Omvårdande personal dag/kväll 17,30 17,86 Omvårdande personal natt 4,14 4,05 Sjuksköterska dag/kväll* 1,85 Sjuksköterska natt* 0,12 Arbetsledare* 0,66 Assistenter, vaktmästare eller liknande* 0,00 Totalt antal tjänster/boende 24,07 Tillägg/plats Städ gemensamhetsytor 0,01 Kvällsmat 0,01 Bemanning plats efter tillägg 0,91 Kommunförbundets nyckeltal Personalstat dag/plats 0,65 0,67 Personalstat natt/plats 0,16 0,15 *) Ingår ej i kommunförbundets nyckeltal. 17 (19)

18 Bemanningsnyckeltal 2012 Annetorps gruppboende Budget 2012 Bemanning vecka 11 Antal inrättade platser 24 Antal budgeterade platser 23,52 Budgeterad beläggningsgrad % 98,00 Antal budgeterade heltidsbefattningar Omvårdande personal dag/kväll 17,02 17,05 Omvårdande personal natt 4,10 4,01 Sjuksköterska dag/kväll* 1,23 Sjuksköterska natt* 0,11 Arbetsledare* 1,00 Assistenter, vaktmästare eller liknande* 0,00 Totalt antal tjänster/boende 23,46 Tillägg/plats Kvällsmat 0,01 Bemanning plats efter tillägg 0,99 Kommunförbundets nyckeltal Personalstat dag/plats 0,72 0,72 Personalstat natt/plats 0,17 0,17 Bemanningsnyckeltal 2012 Högsåkerringens vårdboende Budget 2012 Bemanning vecka 11 Antal inrättade platser 22 Antal budgeterade platser 21,56 Budgeterad beläggningsgrad % 98,00 Antal budgeterade heltidsbefattningar Omvårdande personal dag/kväll 13,89 13,68 Omvårdande personal natt 3,71 3,72 Sjuksköterska dag/kväll* 1,21 Sjuksköterska natt* 0,10 Arbetsledare* 1,00 Assistenter, vaktmästare eller liknande* 0,00 Totalt antal tjänster/boende 19,91 Tillägg/plats Kvällsmat 0,01 Bemanning plats efter tillägg 0,92 Kommunförbundets nyckeltal Personalstat dag/plats 0,64 0,63 Personalstat natt/plats 0,17 0,17 *) Ingår ej i kommunförbundets nyckeltal. 18 (19)

19 10 Källor Skriftliga källor Beslutsorgan Avser Malmö stadsrevision Rapport Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen Socialstyrelsen Nya föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden. Vård- och omsorgsberedningen Bemanningsnyckeltal november 2011 Centrum SDF/Rönnen plan 2 Kvalitetsuppföljning SoL/HSL Centrum SDF/Rönnen plan 2 Handlingsplan kvalitetsuppföljning Centrum SDF/Celsiusgatan Verksamhetsberättelse 2011 Centrum SDF/Celsiusgatan Kvalitetsuppföljning SoL/HSL Centrum SDF/Celsiusgatan Handlingsplan kvalitetsuppföljning VI SDF/Basunen Kvalitetsuppföljning , VI SDF/Marietorp Kvalitetsuppföljning , L-B SDF/Annetorpsgården Socialstyrelsens tillsynsrapport L-B SDF/Högsåkerringen Handlingsplan-Kvalitetsråd Uppgiftslämnare Organisation/enhet Namn Stadskontoret/vård och omsorg Bertil Siöström, utrednings- och utvecklingssekr. Fosie SDF/ekonomi och IT Jörgen Hoppe, ekonom Centrum SDF/vård och omsorg Susann Svensson, enhetschef särskilt boende Centrum SDF/Rönnen plan 2 Inger Jeppsson Borg, sektionschef Centrum SDF/Celsiusgatan Ann Tynell, sektionschef VI SDF/vård och omsorg Helene Hellström, enhetschef VI SDF/vård och omsorg Christina Sundvall, utredningssekreterare VI SDF/Basunen Agneta Olofsson, sektionschef VI SDF/Marietorp Gunilla Cederlund, sektionschef L-B SDF/vård och omsorg Stig Persson, verksamhetscontroller L-B SDF/Annetorpsgården Agnetha Wallin, sektionschef L-B SDF/Högsåkerringen Eva Larsson, sektionschef 19 (19)

FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet

FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet FÖRSTUDIE Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet Projektledare: Olof Hammar Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. Projektledare: Åsa le Clair

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. Projektledare: Åsa le Clair GRANSKNINGS Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen Projektledare: Åsa le Clair Beslutad av revisorskollegiet 2011-10-19 RAPP Kvalitet i äldreomsorgen.doc Postadress:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Kvarngatan 2014-01-30

Verksamhetsuppföljning Kvarngatan 2014-01-30 Verksamhetsuppföljning Kvarngatan 2014-01-30 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Kvarngatans gruppboende ligger

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

Revisionsrapport Habo kommun

Revisionsrapport Habo kommun Revisionsrapport Översiktlig granskning av vissa delar av funktionshindersomsorgen Habo kommun Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Habo kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg Stadsområdesnämnd Innerstaden Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Avdelning: 2015-03-24 1.0 Avdelningschef Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Sammanträdes inleds med att revisorskollegiet avtackar Jörgen Holmgren och önskar honom lycka till som pensionär.

Sammanträdes inleds med att revisorskollegiet avtackar Jörgen Holmgren och önskar honom lycka till som pensionär. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-04-29 Närvarande Kl Kl 16.00 17.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, KC Triangeln 1-2 56-74 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning. Strömsunds kommun

Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Framtidens äldreomsorg - översiktlig granskning Linda Marklund Certifierad kommunal revisor Juni 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2.

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Revisionsrapport Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Halmstads kommun Christel Eriksson certifierad kommunal revisor Bo Thörn certifierad kommunal revisor Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar Ks 352 Dnr 2014.0294.759 Uppföljning av granskning kring kvalitet inom socialtjänsten Kommunstyrelsen beslutar 1. Att till kommunrevisorerna överlämna ovanstående svar avseende granskning kring kvalitet

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Riktlinjer, beställning av insatser samt informationsöverföring

Riktlinjer, beställning av insatser samt informationsöverföring Dokumenttyp: Dokumentet gäller för, personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Riktlinjer Biståndshandläggare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, chef, vårdpersonal, boendesamordnare,

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Ökad utevistelse på vårdboende i Malmö stad Projektplan

Ökad utevistelse på vårdboende i Malmö stad Projektplan Ökad utevistelse på vårdboende i Malmö stad Projektplan Upprättad projektplan utevistelse malmö stad Ansvarig: Nadja Lindvall Förvaltning: Vård och omsorg, Malmö stad Enhet: Vårdboende Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljande granskning av hemtjänsten

Uppföljande granskning av hemtjänsten www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljande granskning av hemtjänsten Jenny Engelmark Cert. kommunal revisor Kalix kommun Uppföljande granskning av hemtjänsten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag.

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-10-10 Vår referens Susanne Nordqvist nämndsekreterare susanne.nordqvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Rutiner för Lex Sarah SOFN-2013-146 Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Uppföljning av Granskning av socialnämndens. uppföljning och kontroll

Uppföljning av Granskning av socialnämndens. uppföljning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Elin Petersson Jörn Wahlroth Maj 2016 Uppföljning av Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll Mönsterås kommun Innehåll 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Mariestads kommun. Övergripande granskning Socialnämnden Rapport. KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3

Mariestads kommun. Övergripande granskning Socialnämnden Rapport. KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3 ABCD Mariestads kommun Övergripande granskning Socialnämnden Rapport KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3 2013 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport JohanCöster Eleonor Duvander Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven Oxelösunds kommun Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning...

Läs mer

Personlig assistans Kvalitet i bemötande

Personlig assistans Kvalitet i bemötande Revisionsrapport Personlig assistans Kvalitet i bemötande och rätt insatser Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning av försörjningsstöd

Revisionsrapport Uppföljning av granskning av försörjningsstöd Revisorerna i Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en uppföljning avseende tidigare granskning av försörjningsstöd. Revisionen hemställer

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patrik Mill Verksamhetschef Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2017 Verksamheten hade under 2017 uppsatta mål gällande riskbedömningar i Senior-Alert,

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista.

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Område Krav Krav Uppföljning Kvalitet/planering och Entreprenören skall ha en årlig uppföljning verksamhetsplan där det beskrivs hur arbetet skall uppfylla

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Rättssäkerhet för personer med funktionshinder

Läs mer

Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010

Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010 1 (6) FÖRSLAG 17 februari 2010 Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010 Denna uppföljningsplan anger struktur och innehåll för socialnämndens uppföljning år 2010, men det är också en struktur för nämndens

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Riktlinje för Social dokumentation Vård- och omsorg Töreboda Kommun

Riktlinje för Social dokumentation Vård- och omsorg Töreboda Kommun RIKTLINJE 1(12) Riktlinje för Social dokumentation Vård- och omsorg Töreboda Kommun RIKTLINJE 2(12) Innehåll RIKTLINJE FÖR SOCIAL DOKUMENTATION... 1 1. INLEDNING... 3 Allmänna utgångspunkter... 3 1.1 Syfte

Läs mer

Sektor stöd och omsorg

Sektor stöd och omsorg Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Samtliga verksamhetschefer inom respektive verksamhet Fastställare: Sektorschef Gäller fr.o.m: 2016-11-01 Utgåva/version:

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Behovsanpassad bemanning på särskilda boenden

Behovsanpassad bemanning på särskilda boenden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2014-02-27 Sida 10(23) Socialnämnden SN Punkt 9 SNau 22 Sn/2014:55/021 Behovsanpassad bemanning på särskilda boenden Förslag till beslut Socialnämndens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016-11-09 Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016 2017 Diarienummer: VON 2016/0417 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 15 juni 2016, reviderad 9 november 2016. Uppföljningsplanen omfattar

Läs mer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Dokumenttyp: Dokumentet gäller för personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Fastställelsedatum: Eventuellt diarienummer: Riktlinje Sjuksköterska, fysioterapeut,

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Ida Öhman Pils Telefon: 08-508 09 560 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Tillsyn AB Dungens boende enligt LSS 9:8 samt tillsyn AB Dungens korttidshem enligt LSS 9:6

Tillsyn AB Dungens boende enligt LSS 9:8 samt tillsyn AB Dungens korttidshem enligt LSS 9:6 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.3.-028/2010 SID 1 (5) 2010-01-19 Handläggare: Annalena Hellmin

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad.

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. _ Fastställt av: Förvaltningschefer på arbetslivsförvaltningen, sociala omsorgsförvaltningen,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för systematiskt kvalitetsarbete Bakgrund I SOSFS 2011:9, för systematiskt kvalitetsarbete, finns föreskrifter och allmänna råd som reglerar hur socialtjänstens kvalitetsarbete ska ledas. Författningen

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Granskning av ändamålsenligheten. inom LSS och SoL med fokus på funktionshinder. Borgholms kommun

Granskning av ändamålsenligheten. inom LSS och SoL med fokus på funktionshinder. Borgholms kommun www.pwc.se Revisionsrapport Tommy Nyberg Elin Freeman Januari 2019 Granskning av ändamålsenligheten för verksamhet inom LSS och SoL med fokus på funktionshinder Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1. Rekommendationer...

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg 2012-01-16 Dnr 42107/2011 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Birgitta Resenius Birgitta.resenius@socialstyrelsen.se Riksdagens socialutskott 100 12 STOCKHOLM Yttrande över förslag till utskottsinitiativ

Läs mer

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-02-29 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Triangeln 1-2 19-35 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-12-15 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Rum S 5054 139-157 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad Förstärkt rehabilitering Upprättad stärkt rehabilitering20071126.doc Ansvarig: Krister Nerman Förvaltning: Södra Innerstaden stadsdelsförvaltning Enhet: Vård och omsorg för Innehållsförteckning 1. Bakgrund...

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Oxelgatan

Verksamhetsuppföljning Oxelgatan Verksamhetsuppföljning Oxelgatan 2012-01-18 2012-01-19 Johanna Bendtsen Verksamhetsuppföljare Sofia Spetz vik. avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 Närvarande vid besöket Från Oxelgatan:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: Patientsäkerhetsberättelse År 2015 (2015-01-01 2015-10-31) Morkullevägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-19 Stella Georgas Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

Rutin Avvikelsehantering

Rutin Avvikelsehantering Diarienummer: Hälso- och sjukvård Rutin Avvikelsehantering Gäller från: 2017-05-09 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: MAS och SAS Revideras

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Betgatan

Verksamhetsuppföljning Betgatan Verksamhetsuppföljning Betgatan 2014-01-16 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 Närvarande vid besöket Från Oxelgatan: Cecilia Nilsson enhetschef

Läs mer

Granskning av Malmö stads kvalitetssystem. Resultat av enkät till samtliga förvaltningar, december 2006

Granskning av Malmö stads kvalitetssystem. Resultat av enkät till samtliga förvaltningar, december 2006 Granskning av Malmö stads kvalitetssystem Resultat av enkät till samtliga förvaltningar, december 2006 Granskningens genomförande Enkät till samtliga förvaltningschefer Frågor inom fyra områden: 1. Demokratisk

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden.

Nya föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden. Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder med ansvar för äldreomsorg, förvaltningschefer, enskilda verksamheter bedriver äldreomsorg i särskilda boenden, förvaltningsdomstolar Nr 8/2012 Juli 2012 Nya föreskrifter

Läs mer

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS 2, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Mall för patientsäkerhetsberättelse i Sollentuna kommun All text som är inom rutorna är hjälptext och rutor med innehåll ska tas bort när ni skrivit

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

Uppföljning av enheten för personligt stöd

Uppföljning av enheten för personligt stöd Älvsjö stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1-4 2015-10-13 Uppföljning av enheten för personligt stöd Enhetens namn: Enheten för personligt stöd Enhetschef: Veronica Dahllöf Svensson Veronica.dahllöf@stockholm.se

Läs mer

Dokumentationsriktlinjer

Dokumentationsriktlinjer Dokumentationsriktlinjer 2015-09-17 Sammanfattning/syfte. Syftet med dessa dokumentations riktlinjer är att du som medarbetare ska få vägledning i arbetet med dokumentation. Som medarbetare är du skyldig

Läs mer

Granskning av arbetet med genomförandeplaner i äldreomsorgen, Valdemarsviks kommun

Granskning av arbetet med genomförandeplaner i äldreomsorgen, Valdemarsviks kommun Granskning av arbetet med genomförandeplaner i Räkenskapsår 2013 Datum 2 december 2013 Till Kommunrevisionen i Valdemarsviks kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har beslutat genomföra en

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer