Ett enklare Nynäshamn!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett enklare Nynäshamn!"

Transkript

1 Sida 1 av 14 Ett enklare Nynäshamn! Mål och Budget 2014, nya moderaterna och Kristdemokraterna i Nynäshamn Vår övertygelse är att politiken ska underlätta för alla som bor, verkar och besöker vårt vackra Nynäshamn. För att så långt det är möjligt att uppnå detta, har Mål- och Budgetdokument utformats efter en rad samtal med Nynäshamnarna. Vårt Nynäshamn är hela kommunen - Sorunda, Ösmo, Stora Vika, Segersäng och övriga tätorter liksom landsbygd såväl på ö som fastland. Vi har sett att det finns ett behov av verklig förnyelse, ansvarstagande och rättvisa för Nynäshamns framtid och vill därför lyfta fram några prioriterade områden Ökad kvalitet i förskola och skola Värdig behandling av våra äldre Tryggt, Snyggt och Rent i hela Nynäshamn Sätt fart på byggandet och underlätta för handel och näringsliv Arbetslinjen före bidragslinjen och ett seriöst och tydligt ansvarstagande för vår gemensamma ekonomi och miljö. Det ska bli enklare att leva och verka i Nynäshamn!

2 Sida 2 av 14 Vi vill skapa en god livsmiljö där friheten är större för alla! Nya moderaterna och Kristdemokraterna vill satsa på välfärdens kärna. Kommunen har många uppgifter och ska, oavsett vem som utför verksamheten, se till att det finns bra barnomsorg, bra skolor, bra vård för våra äldre och funktionshindrade. Vi ska verka för säkra och trygga vägar och gator med sammanhängande gång och cykelvägar. Välkomnande parker och välskötta grönområden där man kan trivas och känna sig trygg. Nynäshamnarna ska i första hand se kommunens funktioner som sin serviceorganisation och inte som en myndighet. Detta skall vara ledstjärnan för alla som arbetar för Nynäshamns kommun. Målet måste vara att 100 % av invånarna ska vara nöjda med den service som erbjuds för deras skattepengar, vilket även är anledningen till att vi vill införa en kommunal servicegaranti. Tillgången till bredband blir alltmer en förutsättning för att förenkla medborgarnas vardag och är viktig för såväl näringsliv som för kommunens egna verksamheter. Kommunen måste agera aktivt tillsammans med bredbandsbolagen för att få till stånd en så snabb utbyggnad som möjligt som ger acceptabel täckning i hela kommunen. Goda möjligheter till rekreation blir allt viktigare. I dagens samhälle behöver vi alla ladda om batterierna då och då. Vår natur och vår skärgårdsmiljö ger oss unika möjligheter till detta. Arbetsmarknad, företagande och tillväxt Vi vill tillsammans med näringslivet, sträva mot målet att Nynäshamn ska vara en av landets bästa kommuner att bedriva företag i. Idag befinner sig inte Nynäshamn på en acceptabel nivå. Att upphandla tjänster och inte på något område illojalt, konkurrera med privata företagen med egen verksamhet är självklart. Samarbete mellan näringsliv och skola måste utvecklas och entreprenörskapet uppmuntras. Vi ser gärna att fler företag är närvarande redan tidigt i skolan och deltar i undervisningen och att de senare utgör en del av olika yrkes- och praktikprogram som direkt leder till jobb. Nynäshamn kommun måste, i större utsträckning än idag, skapa förutsättningar för att ännu fler ska kunna arbeta och ha en egen försörjning. Ett gott samarbete med utbildningsföretag, arbetsförmedlare och det lokala näringslivet ger ökade förutsättningar för det. Lagar och regler är sällan kristallklara de ger ofta utrymme för tolkning. Då är det viktigt att vi, när vi gör denna tolkning, ger plats för den enskildes kreativitet och möjlighet att påverka.

3 Sida 3 av 14 Hög kvalitet till rätt kostnad Kommunen kan inte och ska inte erbjuda service inom alla områden. Friheten att söka individuella lösningar måste finnas för de som vill och kan. Den verksamhet som vi finansierar gemensamt ska, koncentreras till de som bäst behöver den. Vi vet också att högklassiga skolor, bra barn och äldreomsorg är kärnfrågor för de flesta. Kommunens verksamheter måste ständigt utvecklas och förnyas för att bli effektivare och erbjuda högsta möjliga kvalitet. Verksamheter som kan skötas bättre av någon annan än kommunen ska också göra det. Det viktiga för oss är inte vem som utför tjänsterna utan hur de utförs. Trygghet Brottslingars trygghet är din otrygghet. För att behålla medborgarnas förtroende, måste samhället uppfylla sin skyldighet att skydda medborgarna från hot och brott. Skolan skall polisanmäla alla brott. Polisen måste vara synlig för att förhindra brott och öka medborgarnas trygghet. Alla ska känna att Nynäshamn är en trygg plats att leva och verka i. Miljö En god miljö tillsammans med en god välfärd är grundstenarna för ett gott liv. Nynäshamn har stora naturvärden vilket är en av kommunens största tillgångar. Ännu fler invånare ska erbjudas tillgång till kommunalt vatten och avlopp. Kommunen har en möjlighet att visa vägen för utvecklingen av ett hållbart samhälle, t.ex. genom att låta naturen producera värme och el i samband med uppförande av skolor eller andra byggnader. Det finns stora möjligheter att, med enkla medel, se över energiförbrukningen i kommunens lokaler. Skatt Nynäshamns kommunala verksamheter ska kännetecknas av hög kvalitet och bästa möjliga effektivitet och kundnöjdhet. Medborgarna ska känna att man får god valuta för sina skattepengar och skattenivån ska aldrig vara högre än att detta kan uppnås med beaktande av god ekonomisk hushållning och en budget i balans. Att var och en får behålla mer av sin lön ger större frihet och bättre möjligheter.

4 Sida 4 av 14 Utbildning Förskola, Skola och Gymnasium Utbildningen ska ge eleverna de grundläggande kunskaperna det körkort som krävs för att ta sig an livet. Skolans viktigaste mål är kunskapsförmedling att lära alla elever läsa, skriva och räkna. Varje elev ska ges möjlighet att utvecklas i den takt som den egna förutsättningen medger. Vår skolpolitik fokuserar redan tidigt på skolans kunskapsuppdrag och på varje elevs möjlighet att nå kunskapsmålen. En av de viktigaste grunduppgifterna för en kommun är därför att tillhandahålla en kvalitativ och kunskapsinriktad förskola och skola. En god utbildning är grunden för ett gott liv och alla barn ska tillförsäkras detta, för att därigenom uppnå verklig frihet att utvecklas. En god utbildning utgör även en viktig grund i arbetet mot mobbing och främlingsfientlighet. Kvalitetskraven på skolan måste höjas, samtidigt som skolan måste ges nya verktyg så att man kan möta kraven. För att höja kvalitén ska särskilda insatser göras i de yngre åldrarna med fler och tidigare kunskapskontroller samt såväl skriftliga som muntliga omdömen, varje termin med början redan i det första skolåret. Det gäller att uppmärksamma barn med särskilda behov för tidiga insatser och diagnoser. Stöd ska sättas in så att de ger bäst resultat. Kommunen ska uppmuntra och underlätta etablering av alternativa skolor och förskolor med olika sorters pedagogik. Bra lokaler är en förutsättning för en god skolmiljö och måste utnyttjas mer effektivt.. Alla skolor, oavsett driftsform, ska ha likvärdiga villkor. Vi ser fler friskolor som ett sätt att öka valfriheten och kvaliteten även för de kommunala skolorna. Friskolorna ska även erbjudas att utföra vuxenutbildning och undervisning i svenska för invandrare, Differentierad skolpeng i våra skolor utifrån behoven är en självklarhet. Vi arbetar för tydliga kvalitetskriterier i syfte att kunna följa upp verksamheten i både skolor och förskolor. Barnomsorgen i Nynäshamns kommun ska genomsyras av omsorg, trygghet och valfrihet. Personalens intresse, kunskaper och engagemang är avgörande för verksamhetens kvalitet och därmed barnens förberedelser för grundskolan. Konkurrensen mellan olika verksamheter leder till ett ökat kvalitetstänkande och stimulerar förskolorna att profilera och utveckla sig. Vi vill uppmuntra förskolorna att pröva nya arbetssätt. Vi värnar om familjedaghemmen, som bör finnas som ett alternativ i barnomsorgen. Deras verksamhet är särskilt betydelsefull för barn som har svårt att finna sig tillrätta i större grupper och för föräldrar som förvärvsarbetar obekväma tider. Vi vill främja alternativa lösningar till barnomsorg exempelvis flerfamiljsystem, personal- och föräldrakooperativ och enskilda förskolor. Ta tillvara barnens receptiva förmåga vad det

5 Sida 5 av 14 gäller matematik och svenska. Alla barn måste få samma förutsättningar till pedagogisk stimulans och utveckling oavsett om föräldrarna skaffat ett mindre syskon eller om de tillfälligt står utanför arbetsmarknaden eller studerar. Nynäshamns gymnasium ska gå i spetsen för att i samarbete med näringsliv, högskolor och föreningslivet öka utbildningens kvalitet och därmed stimulera elevernas motivation. Kontakter mot högre utbildning och forskning ska stärkas. Vi anser att gymnasieskolans utbud måste ses över för att satsa på de program där behov/efterfrågan finns och där vi har möjlighet att erbjuda den höga kvalitet eleverna har rätt att kräva. Nynäshamns gymnasium ska vara en trygg arbetsplats med ordning och reda, men behöver nödvändigtvis inte ligga i nuvarande lokaler som i dag. Vi anser att man snarast bör utreda om gymnasiet i stället kan förläggas närmare centrum, t.ex. i det f.d. sjukhuset eller i Sjötelegrafenområdet. Även om allt inte handlar om pengar, har ekonomin betydelse för resultaten. Vi vill successivt höja skolpengen, så att vi når upp till länsgenomsnittet och även satsa på att höja läraryrkets status, vilket även ska synas i lönekuvertet. Social omsorgspolitik Barn Unga Vuxna Barnen är föräldrarnas största ansvar i livet. Familjen är den grundläggande gemenskapen i samhället, men ansvaret för alla barns uppväxtvillkor är en gemensam angelägenhet. Ansvaret för barnen är motivet till att vi har en ansvarsfull familjepolitik. Familjebilden är olika och ska utgå därifrån, med skiftande önskemål och behov men med samma grundläggande värde. Två familjepolitiska nyckelord bör vara bärande för en modern familjepolitik: Det ena är det vuxna föräldraansvaret barnets rätt till vuxna föräldrar snarare än vuxnas rätt till sina barn Det andra är flexibilitet samhället måste erbjuda lösningar som fungerar. Ett gemensamt skyddsnät Alla människor har ett ansvar för sitt eget liv. Men ibland, av olika skäl, klarar man inte detta, vare sig för sig själv eller för sina närmaste. Då behövs ett skyddsnät som ger trygghet men också ger stöd för att kunna ta sig ur utanförskapet. Vår politik ska bidra till att bryta både utanförskap och bidragsberoende. Utgångspunkten ska inte vara regler och nivåer för olika former av bidrag, utan i stället hur behovet av bidrag ska minska. Den som saknar resurser ska fångas upp av skyddsnät. Men också få hjälp att snabbt ta sig tillbaka till egen försörjning. Försörjningsstöd får aldrig bli en permanent inkomstkälla, utan ska vara tillfälligt.

6 Sida 6 av 14 Det räcker inte med passivt omhändertagande i form av ersättning. Minst lika viktigt är att ställa krav och att ge människor verktyg så att de själva kan ta sig ur problemen. Ofta handlar det om hjälp till självhjälp, exempelvis genom att erbjuda utbildning, rehabilitering eller till exempel avgiftning. Målet ska alltid vara att så många som möjligt kan finna trygghet och egenmakt via egen försörjning. Missbrukare ska erbjudas vård och boende. Det ska också finnas en skyldighet för var och en att delta i åtgärder som underlättar återinträde på arbetsmarknaden. Frivilligt socialt arbete ska uppmuntras och stödjas. Det behövs fler volontärer inom många sektorer. Utanförskap drabbar unga särskilt hårt. Särskilda insatser ska därför genomföras för att fler unga ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Möjligheten för funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden, antingen som anställda eller i eget företag, ska underlättas. De som inte kan delta på den reguljära arbetsmarknaden ska erbjudas meningsfull sysselsättning. Trygghet för äldre Vi lever allt längre och många äldre är friska långt upp i åldrarna. Det ställer krav på en modern och flexibel äldrepolitik, som kan erbjuda hjälp och vård efter skiftande behov. Även de viktiga insatserna som görs inom ramen för det civila samhället bör uppmuntras och få möjlighet att utvecklas. Resurserna i äldreomsorgen ska följa individen. Politikerna ska bestämma mindre och individen mer. Olika former av boenden för äldre fyller olika behov av successivt ökande stöd, från hjälp med enkla vardagssysslor hela vägen till den biståndsbedömda hjälp som äldreomsorgen ger. Äldre som vill bo kvar hemma bör i största möjliga utsträckning få möjlighet att göra det. Det behövs nya boendeformer som riktar sig till äldre, exempelvis så kallade seniorboenden som är byggda på ett sätt som gör det lättare att få omsorg i hemmet. Viss form av förstärkt service kan förekomma i denna typ av boende, exempelvis vaktmästare, reception och restaurangservice. Det är angeläget att kommunens övergripande boendeplanering uttryckligen beaktar behoven hos de äldre och hos personer med funktionshinder. Stöd till personer med funktionshinder Personer med funktionshinder har inte särskilda behov utan samma behov som alla andra, men behoven behöver tillgodoses med särskilda medel. Stödet till personer med psykiskt och fysiskt handikapp ska vara mångsidigt och anpassas till vad varje person behöver.

7 Sida 7 av 14 Kultur- och fritidspolitik Med kultur menar vi värderingar, traditioner, livsmönster, möten och en drivkraft för samhällsutvecklingen. Vi skall värna kulturen i vårt samhälle och föra kulturarvet vidare. Kulturlivet ska därför vara en arena för möten över åldersgränserna. Idrott och fritid Idrotten spelar en stor roll i många människors liv vare sig man är aktiv utövare eller intresserad åskådare. Genom idrotten blir människor delaktiga i en positiv gemenskap som bidrar till fostran och utveckling och dessutom ger dem en bättre hälsa. Idrottsrörelsen verkar aktivt för alkohol-, drog- och rökfria miljöer. Idrotten bidrar även till friskvården genom att stimulera till regelbunden träning, friluftsliv och andra fysiska aktiviteter. Idrotten främjar integration. Det ideella engagemanget i idrottsrörelsen ska inte styras av yttre politiska krafter. Dess största tillgång är värdet av medlemmarnas egna insatser och ideellt utförda arbete. Syftet med idrottsundervisning i skolan måste vara att ge ungdomarna tillfälle till nödvändig fysisk aktivitet och ge dem möjligheter att pröva på ett brett spektrum av idrotter för att ge impulser till fortsatt eget idrottande. Graden av egenfinansiering inom idrotten måste bli större. Det minskar bidragsberoendet och ökar möjligheterna för idrotten att agera självständigt. Förutsättningar För oss är frågan om barn och ungdomars uppväxtvillkor väldigt viktig. Vi vill att alla som växer upp i Nynäshamn ska kunna växa och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Vi vill också ge bra förutsättningar för god folkhälsa. Kommunen ska skapa goda förutsättningar för föreningar, enskilda och företag att verka inom idrotts & fritidsområdet. Anläggningar och föreningar Kommunen ska bidra till idrottens och föreningslivets utveckling och hjälpa till med lokaler. Kommunen ska sköta sina egna anläggningar väl, men bör inte äga de som kan överlåtas till föreningar. En uppfräschning behövs av idrottsanläggningar, badplatser och platser för spotanidrott. Med rätt utformade åtgärder, samverkan och samnyttjande, kan driftskostnaderna sänkas till en rimlig nivå. Kommunens samlingslokaler och skolor är en stor tillgång för föreningar och enskilda.

8 Sida 8 av 14 Mål och direktiv Arbetsmarknad, företagande och tillväxt Antalet arbetstillfällen i kommunen växer. Besöksnäringen utvecklas. Näringslivet expanderar och har ett brett utbud av varor och service. Alternativa driftsformer och nya företag skapas inom utbildnings- och omsorgssektorn. Sjöfartens betydelse ökar, vilket tydligt framgår av rörelserna i Stockholm-Norvik. Hög kvalité inom skola och barnomsorg bidrar kraftigt till kreativa nyetableringar. Ett stort antal små företag, främst inom handel och service, etablerar sig. En handlingsplan för strategisk samverkan och ömsesidigt utbyte mellan kommunen och det lokala näringslivet förverkligas. Kommunens företagarklimat ska rankas bland rikets 20 bästa. Illojal eller osund konkurrens inom kommunens verksamheter elimineras. Entreprenörskap genomsyrar kommunal verksamhet och utbildning. Handlingsplan för samverkan mellan skola, arbetsliv/näringsliv/högskola förverkligas. Kompetenta upphandlingar. Noga pröva om kommunal verksamhet ska bedrivas i egen regi eller på entreprenad Miljö, samhällsbyggande och boende God planberedskap är en förutsättning Men planer måste även förverkligas Urban City Researchs gåva Nya Nynäshamn Sätt igång arbetet med detta All byggnads- och exploateringsverksamhet, genomförs med en bred genomlysning av projektens miljökonsekvenser nya bostäder byggs i alla kommundelar, av olika typer och upplåtelseformer fram till 2030 (även trygghets och omsorgsboenden). Nynäshamnsbostäder ges i uppdrag att bygga i enl. med behov och efterfrågan För att lösa framtida parkeringsproblematik vill vi även planera för ett parkeringshus på fastigheten Tallkotten 13 vid Lövlundsvägen.. Minskad energiförbrukning vilket medför lägre koldioxidutsläpp. Främja alternativa hållbara lösningar för vatten och avlopp för att möjliggöra bostadsbebyggelse där vatten är en knapp tillgång. Satsning på Nynäsbanans attraktivitet och tillgänglighet så att fler kan ställa bilen och därmed bidra till minskad klimatpåverkan. Krav på SRV (motsv.) så att invånarna på ett enkelt sätt kan återvinna sopor och avfall. Nynäshamns kommun en av de främsta i landet avseende miljöhänsyn. Stödja, uppmuntra och förorda hållbart byggande, gärna med alternativa uppvärmningsoch energiformer. Befolkningsökning genom inflyttning av ca 2500 till 4000 personer över en tioårsperiod. Allt fler arbetar i Nynäshamn och utpendlingen har minskat. Verka för att väg 225 rustas upp för ökad trafiksäkerhet. Den nya hamnen, Stockholm-Norvik, färdigställs.

9 Sida 9 av 14 En utvidgad färjetrafik stärker besöksnäringen och näringslivet samt de internationella kontakterna. Nynäshamn etablerar sig som ett handelscentrum för Östersjöhandel. Vattenförsörjningen är säkrad. Mark som inte har strategisk betydelse ska säljas. Ökad flexibilitet exempelvis avseende prissättning, vid försäljning av industrimark Mottagningsstationer för grå- och svartvatten ska finnas i gästhamnarna/småbåtshamnarna Biogashantering/-återvinning utreds Avgifter för bergvärme tas bort. Snöröjningen utförs med kvalitetskrav avseende hur och när snön ska röjas. Det måste vara möjligt att ta sig fram på såväl gång- och cykelvägar som gatunätet i övrigt. Gästhamnsverksamheten upphandlas Fortsatt satsning på gång- och cykelvägar i hela kommunen Hög kvalitet till rätt kostnad Revisionen Revisorsverksamhet enligt god revisionssed. Funktion för lokal BRIS Äldreombudsman. Kommunala bolag Utförsäljning av delar av bostadsbeståndet så att det blir en ökad positiv konkurrens på bostadsmarknaden och därmed också en minskning av Nynäshamnsbostäder AB:s dominans. Detta kan också ge NyBo AB en möjlighet att genomföra nyproduktion samt bättre underhålla nuvarande bestånd. Borgensåtaganden minimeras. Kommunala organisationen Försäljning av fastigheter som det inte finns behov av. Uppsägning av externa hyreskontrakt det inte finns behov av Partistöd Till de i kommunfullmäktige representerade politiska partierna utgår partistöd enligt följande grunder: grundstöd kr per parti mandatstöd kr per mandat i kommunfullmäktige Partistödet utbetalas med en fjärdedel den 15:e i månaderna januari, april, juli och oktober. Till de politiska ungdomsorganisationerna utgår inget stöd utan återfinns i partiernas partistöd.

10 Sida 10 av 14 Utbildning Förskola, Skola och Gymnasium På grundval av utförd inventering bör mottagningskök ersättas av tillagningskök där så är möjligt inom såväl skolor, förskolor som äldreboenden. Driften av dessa ska därefter konkurrensutsättas. Skolmaten ska tillagas av naturliga och gärna närproducerade råvaror och i så storutsträckning som möjligt i tillagningskök vid varje enhet. Kunskapsnivån och därmed betygsnivån höjs avsevärt, med detta förstås att fokus ska ligga på att våra barn och ungdomar lär sig läsa, skriva och räkna. Duktiga elever ska också ges fortsatt motivation och utveckling. Tidiga insatser för alla barns behov. Alla ska lämna grundskolan med godkända betyg. Andelen Nynäshamnsungdomar som läser vidare på universitet och högskolor ska öka. Antalet barn/elever i förskoleklasserna/grundskolan är anpassat för en kvalitativ utbildning. Verka för att fler vuxna tar del av skolans värd (t.ex. Klassmorfar). Kommunen ska eftersträva ökad valfrihet för barnfamiljerna. Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) har ett gott samarbete med högskolor och universitet. Social Omsorgspolitik Uppsökande och förebyggande arbete inriktat på barn i nära samarbete med förskolor/skolor, mödra- och barnhälsovård och frivilliga organisationer Fortsatt utveckling av utbudet av stödinsatser för barn och ungdomar genom lokalt samarbete, så att barn och ungdomar främst kan erbjudas stöd och vård på hemmaplan. Barnkonventionen ska vara styrande. Stödja Kvinno- och Mansjourers arbete där barn finns med i familjebilden, samt BRIS stödsamtal med barn och ungdomar. Boendeformer och öppna verksamheter för missbrukare ska utvecklas på hemmaplan Uppsökande och förebyggande arbete inriktat på ungdomar för att motverka missbruk och kriminalitet i nära samarbete med skolor, polis och frivilliga organisationer. Barn- och ungdomsproblematiken med fokus på resurser och vård på hemmaplan. Behovet av trygghetsbostäder för äldre och funktionshindrade bör tillgodoses i centrala lägen i våra tätorter, med närhet till vårdcentraler etc. En biståndsbedömning med ökad flexibilitet anpassad till den enskildes behov. Värdighetsgaranti ska gälla för våra äldre. Anpassad personaltäthet inom funktionshinderområdet och inom äldreomsorgen. Äldre över 85 år har rätt till plats på särskilt boende utan biståndsbedömning. Personalen ges ökad möjlighet att välja tjänstgöringsgrad och flexibelt arbetsschema. Olika boende- och behandlingsformer för psykiskt funktionshindrade utvecklas. Den sociala utslagningen minskar radikalt genom ett effektivt och individanpassat förebyggande arbete. Ett vardagsliv för äldre mot ensamhet och under socialt värdiga former prioriteras. Utevistelser utifrån den äldres önskningar ska ingå i utbudet av bistånd. Obruten vårdkedja och stärkt samverkan mellan de aktörer som är delaktiga i vård- och omsorg kring de äldre har förankrats i verksamheterna.

11 Sida 11 av 14 Daglig verksamhet och socialt företagande är en framtids möjlighet och ska utvecklas Kultur- och idrottspolitik Nynäshamns kommuns unika kulturarv - och utbud skall bevaras och skötas. Estö blir en välskött oas för medborgare i alla åldrar och utnyttjas frekvent av skolidrotten för spontan lek och idrott. Föreningarna svarar för driften av sina anläggningar där så är möjligt. Vi vill verka för ett nytt badhus i Nynäshamn. Motionsspår upprustas och utvecklas. Kulturutbud finns i alla kommundelar. Vi vill underlätta för alla barn ungdomar även funktionshindrade att utöva idrottsaktiviteter och vara aktiva i föreningslivet. God ekonomisk hushållning Lagreglerna om god ekonomisk hushållning innebär bl.a. att en kommun ska kunna stämma av sin ekonomi under en längre period än ett budgetår och har tre år på sig för att återställa ett negativt resultat. Det ställs också tydliga krav på att fastställa finansiella mål, leva upp till dem och vidta åtgärder för att återställa balansen om det uppstår negativa resultat. Resultatet bör ligga på en nivå som realt sett, konsoliderar ekonomin. Reinvesteringar bör på lång sikt kunna göras utan finansiering med nya lån. Nynäshamn har de senaste två åren, redovisat förlust och inte nått upp till det lagstadgade balanskravet varför kraftfulla åtgärder krävs för att åter hamna på rätt köl. I en växande kommun, med allt större investeringar bör även resultatmålet successivt höjas till en högre nivå.

12 Sida 12 av 14 Budget 2014 och ekonomisk plan Kommunbidragsfördelning Kommunens samlade resurser fördelas till de olika verksamheterna genom ett kommunbidrag. Beräkningen av kommunbidragen baseras på politiska prioriteringar Kommunbidrag i Mkr Kommunstyrelsen Mark och Exploatering Barn & Utbildningsnämnden Kultur- & Fritidsnämnden Socialnämnden Miljö- & Samhällsbyggnadsnämnden SUMMA Finansförvaltning 27 Ofördelade medel 7 Budgeterat resultat 20 X X X Summa: 1241 Ram: 1241

13 Sida 13 av 14 Planeringsförutsättningar Befolkning: Nynäshamns kommuns befolkning var personer per den Den 31 december 2011 var invånarantalet st. KSL:s prognos för 1 november 2013 är st. Kommunens invånarantal har ökat med i snitt personer årligen sett över en 20 års period bakåt i tiden. Vissa år ex 2001, 2002 och 2006 och 2007 var befolkningsökningen markant mycket högre. Såsom kommun i ytterkant av huvudstadsregionen är vi mycket beroende av vad som händer i Stockholm med omnejd och därmed också känsliga för konjunktursvängningar. De senaste tio åren har Nynäshamns kommun vuxit med cirka 2000 invånare varav mer än hälften under tre enskilda år, 2001, 2006 och Stockholmsregionen som helhet förväntas öka mycket de kommande 10 åren. Nynäshamns kommun har ökat något mer de senaste 3 åren än snittet över en tidigare 20 års period, ökningen är de senaste tre åren cirka 0,9% årligen. Vi ser framför oss en fortsatt befolkningsökning av ungefärligen samma omfattning de närmaste åren, men att tillväxttakten ökar något efter det att ny politisk majoritet tillträder efter valet 2014 i enl. med nedanstående antaganden 2013: : : : : : Skatteintäkter o generella statsbidrag: Beräkningarna över skatteintäkter bygger antagande och prognoser, vilket ger en osäkerhet, som ökar över tid. Bedömningen bygger också på att skattesatsen beräknas vara oförändrad under planperiodens början till 19:83 kr/skattekrona. Målet är dock att kunna sänka skatteuttaget i slutet av planperioden

14 Sida 14 av 14 KOMMUNFULLMÄKTIGES BESLUTSSATSER Kommunfullmäktige beslutar 1. Fastställa skattesatsen för kommunalskatten år 2014 till 19:83 kr per skattekrona. 2. Fastställa Moderata samlingspartiets och Kristdemokraternas förslag till Mål och Budget för år 2014 samt ekonomisk plan för åren Kommunstyrelsen får utnyttja sin delegation att uppta nya och omplacera befintliga lån inom en total ram för lång- och kortfristiga lån på 950 mkr, varav högst 150 mkr får avse utlåning till företag inom koncernen Nynäshamns kommun. 4. Kommunstyrelsen får utnyttja sin delegation att teckna borgen för lån som aktiebolag och kommunalförbund, inom en total borgensram på 900 mkr. 5. Bemyndigande för kommunstyrelsen att disponera 500 tkr av kommunens eget kapital för oförutsedda händelser. 6. Fastställa den nominella räntesatsen för beräkning av kapitalkostnaderna 2014 till 2,5 %

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Ansvar, Rättvisa och Förnyelse

Ansvar, Rättvisa och Förnyelse Sida 1 av 33 Ansvar, Rättvisa och Förnyelse Mål och Budget 2013, Moderaterna och Kristdemokraterna i Nynäshamn Vår utgångspunkt finner vi i en tro på människan, friheten, ansvarstagandet, marknadsekonomin

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun TILLIT OCH TRYGGHET Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun 2018-2020 Ökad tillit och trygghet gör Strängnäs kommun till en ännu bättre kommun Bakom varje politiskt förslag finns en värdering -

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-01 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, sammanträdesrum Landsort, 2017-11-01 kl. 13:00-13.25 Beslutande Patrik Isestad (S), ordförande Daniel Adborn (L) Thomas

Läs mer

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI KIRUNA KIRUNA Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 Här vill vi leva våra liv! Ett ovanligt parti för vanliga människor 1 KIRUNA NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI Vårt partis

Läs mer

Ansvar, Rättvisa och Förnyelse. Kommunalt handlingsprogram , Moderaterna i Nynäshamn

Ansvar, Rättvisa och Förnyelse. Kommunalt handlingsprogram , Moderaterna i Nynäshamn Ansvar, Rättvisa och Förnyelse Kommunalt handlingsprogram 2011-2014, Moderaterna i Nynäshamn Vi vill skapa en god livsmiljö där friheten är större för alla! Inledning Vad menar vi då med detta? Vi Moderater

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT #Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT KARLSKRONA HAR FANTASTISKA MÖJLIGHETER I Karlskrona ska alla kunna lita på tryggheten Vi moderater tror på Karlskrona. Vi ser framgångsrika företag som växer och

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Nya Moderaterna i Norrköping. Hela Norrköping ska fungera

Nya Moderaterna i Norrköping. Hela Norrköping ska fungera Nya Moderaterna i Norrköping Hela Norrköping ska fungera 2017-2020 Tillsammans kan vi göra mer Moderaterna i Norrköping vill se till hela kommunen och skapa framtidstro för att vi ska vara en fortsatt

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

MÅL OCH BUDGET för Nynäshamns kommun. Sorundanet

MÅL OCH BUDGET för Nynäshamns kommun. Sorundanet MÅL OCH BUDGET 2009 för Nynäshamns kommun Sorundanet Sorundanet det nya lokalpartiet i Nynäshamns kommun. Vi lyssnar, reagerar och agerar. Vi finns i kommunfullmäktige sedan 2006. Sorundanet vill och verkar

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

Valprogram Moderaterna i Kävlinge

Valprogram Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 - Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

För ett bättre Svedala

För ett bättre Svedala För ett bättre Svedala Trygghet Kvalitet och Respekt Handlingsprogram för Svedala kommun 2007-2010 Vår vision är ett samhälle där enskilda människor bestämmer mer och politiker och tjänstemän bestämmer

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun.

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun. Handlingsprogram för Enköpingsmoderaterna 2011--2014 1 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Barn och utbildning... 4 Omsorg genom livet och ett värdigt åldrande... 6 Kultur och fritid... 8 Miljö och infrastruktur...

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Upprop och anmälningar om förhinder

Upprop och anmälningar om förhinder 1(5) Kf 1 Kf (1) Upprop och anmälningar om förhinder 2(5) Kf 2 Kf (2) Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Kungörelse av fullmäktigesammanträdet anslogs på kommunens anslagstavla den 9 november 2015.

Läs mer

Ronneby skall vara en framgångskommun där befolkningen och antalet arbetstillfällen ökar.

Ronneby skall vara en framgångskommun där befolkningen och antalet arbetstillfällen ökar. Vision för Ronneby Ronneby skall vara en framgångskommun där befolkningen och antalet arbetstillfällen ökar. Kommunen ska präglas av ett tillåtande, lyssnande och ansvarstagande ledarskap där omsorg om

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd FINSPÅNGARE INTE TILL SALU VALET 2014 En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd För att kunna må bra, trivas och känna sig trygg, måste man veta att samhället finns för omtanke och stöd till behövande.

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen ständigt utvecklas,

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga!

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Mats Abrahamsson Att vända den sedan mitten av 90-talet nedåtgående trenden med minskad befolkning i vår kommun är Sotenäsmoderaternas viktigaste fråga

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla en förstklassig och effektiv service. Övergripande strategi Medborgarperspektivet: Timråborna

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle, där medborgaren

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Ett ökat bostadsbyggande Näringsliv och arbetsmarknad Barnomsorg och skola

Ett ökat bostadsbyggande Näringsliv och arbetsmarknad Barnomsorg och skola Faktablad 2007-05-21 Falköpings kommuns budget 2008-2011 Utveckling tillväxt - välfärd Falköpings kommun bygger idag för utveckling, tillväxt och välfärd. Den budget som allianspartierna presenterar innehåller

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 För Eslövs Kommun Budgetförutsättningarna för 2016 ser relativt ljusa ut mycket tack vare en stor inflyttning till kommunen och det

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

Bygg- och miljötillsynsnämnden

Bygg- och miljötillsynsnämnden 2019 Bygg- och miljötillsynsnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...5 Kommunens strategiska inriktningar och mål...6 Här

Läs mer