IE1205 Digital Design: F4 : Karnaugh-diagrammet, två- och fler-nivå minimering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IE1205 Digital Design: F4 : Karnaugh-diagrammet, två- och fler-nivå minimering"

Transkript

1 IE25 Digital Design: F4 : Karnaugh-diagrammet, två- och fler-nivå minimering

2 Mintermer 2 3 OR f En minterm är en produktterm som innehåller alla variabler och som anger den kombination av :or och :or som tillsammans gör att termen antar värdet. SP-form med tre mintermer. f m(,2,3)

3 Minimering med boolesk algebra,2,3) ( m f 3 2 f OR Förenkling med boolesk algebra ) ( ) ( ) ( ) ( vsh Som väntat!

4 Matermer 2 3 OR f En materm är en summafaktor som innehåller alla variabler och som anger den kombination av :or och :or som tillsammans gör att faktorn antar värdet. f M ( ) Denna gång fick vi det enkla uttrycket med en materm direkt!

5 Venn-diagram OR I ett Venn-diagram kan man se att en funktion kan uttryckas på en mängd olika sätt, men det är inte lätt att se vad som är optimalt. En annan fråga är också hur man kan rita Venn-diagram för mer än tre variabler???

6 Grafisk minimeringsmetod 3 2 f OR m m m 2 m ) ( m m 3 ) ( m m f

7 Grafisk minimeringsmetod 2 3 OR f f Gör hoptagningar av par av rutor med :or (horisontellt eller vertikalt), behåll de variabler i produktermerna som är gemensamma.

8 Grindfunktioner på grafisk form AND OR XOR NAND NOR XNOR dm dm

9 3D boolesk talrymd 2 För hörn som är grannar är det bara skillnad i en variabel.

10 ÖH 3.4 kubrepresentation ) (,2,3,4,6 ),, ( m f Så här representerar man en funktion av tre variabler, som en 3D kub med Gray-kodade hörn.

11 ÖH 3.4 minimering med kub 2 2 En yta representeras av en variabel, en sida av en produktterm med två variabler, och ett hörn en minterm med tre variabler. Kub-metoden kan generaliseras till Hyperkuber med godtyckligt antal variabler.

12 Hyperkuber Ett hörn är en -dimension subspace, en sida kallas för en -dimension subspace, en yta kallas för en 2-dimension subspace, en kub kallas för en 3-dimension subspace Det finns minimeringsmetoder för hyperkuber, och de går att tillämpa för valfritt antal variabler! Metoderna med hyperkuber är lämpade för datoralgoritmer.

13 Hur ritar man en 3D-kub? Man ritar två st 2D-kuber ( = kvadrater), och sammanbinder deras hörn.

14 Hur ritar man en 3D-kub? Man ritar två st 2D-kuber ( = kvadrater), och sammanbinder deras hörn.

15 Hur ritar man en 4D-kub? Man ritar två st 3D-kuber (kuber), och sammanbinder deras hörn.

16 4D-kuben i Paris

17 4D-Donut 4D-hyperkuben kan representeras med en toroid, en donut.

18 3-dimensional Boolean space (3-dimensionell boolesk talrymd) Format: abc -dimensional subspace -dimensional subspace b c 2-dimensional subspace a 8

19 Karnaugh-diagrammet b= b= b c b= b= a c a c a Hur skall man placera kub-halvorna??? 9

20 Speglingsmetoden b= Gray-kod!!! b c b= a bc a 2

21 Karnaugh-diagrammet Grafisk metod för minimering för hand av mindre booleska funktioner (för upp till se variabler) Maurice Karnaugh ( The Map for Synthesis of Combinational Logic Circuits, AIEE, Nov. 953 )

22 Graykoden osv... Speglingsplan Vid varje speglingsplan, lägg till en a och spegla övriga bitar till höger om den nya an. 22

23 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

24 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

25 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

26 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

27 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

28 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

29 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

30 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

31 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

32 Graykoden är en speglad binärkod Man kan lätt ta fram den Graykod med ett godtyckligt antal bitar som behövs för att numrera hyperhörnen i hyperkuber med!

33 Minimeringseempel f ( a, b, c) m(,2,3,5,7) b c a bc 3 2 a

34 Implikanter Ringa in min-termer som ligger bredvid varandra b c f ( a, b, c) m(,2,3,5,7) bc a a

35 Lite implikant-terminologi Implikant - en inringning av min-termer Prim-implikant - en inringning av min-termer som inte kan göras större. Essentiell prim-implikant - en maimal inringning av min-termer som måste vara med för att funktionen skall täckas. Redundant prim-implikant en maimal inringning av min-termer som inte nödvändigtvis måste vara med för att funktionen skall täckas.

36 Implikanter Redundanta implikanter - bägge är inte nödvändiga (en måste vara med) för att täcka funktionen. b c a f f a c bc a c ab ac ac f bc a ( a, b, c) m(,2,3,5,7)

37 En funktion av fyra variabler a b c d Sanningstabellen med st :or och 5 st :or. Funktionen kan uttryckas på SP-form med st mintermer eller på PS-form med 5 st matermer.

38 Ett diagram med enhetsavstånd Karnaughdiagrammet är sanningstabellen men med en annan ordning. Lägg märke till numreringen! Rutorna är ordnade så att endast en bit ändras mellan två vertikala eller horisontella rutor. Denna ordning kallas för Graykod.

39 Två grannar Rutorna "5" och "3" är "grannar" i Karnaughdiagrammet. De svarar mot två mintermer med fyra variabler, och i figuren visas hur de med Booles algebra, kan reduceras till en term med tre variabler. bc d Det de två rutorna har gemensamt är att b=, c= och d=, och den reducerade termen uttrycker precis detta. Överallt i Karnaughdiagrammet där man hittar två ettor som är "grannar" ( vertikalt eller horisontellt ) kan man reducera de min-termerna till det som är gemensamt för de två rutorna. Detta kallas för en hoptagning.

40 Fyra grannar Rutorna "" "3" "5" "7" är en grupp av fyra rutor med ettor som ligger som "grannar" till varandra. Även här går de fyra mintermerna att reducera till en term som uttrycker det som är gemensamt för rutorna, nämligen att a= och d=. a d Överallt i Karnaughdiagrammet där man hittar sådana grupper av fyra ettor kan man göra sådana förenklingar, hoptagningar.

41 Åtta grannar a Alla grupper av 2, 4, 8, (... 2 N dvs. med jämna 2-potenser ) rutor, som innehåller ettor kan reduceras till en term, med "det som är gemensamt", en hoptagning.

42 Karnaugh - toroid b d Egentligen bör man avbilda Karnaughdiagrammet på en toroid ( en donut ). Når man en kant, så börjar diagrammet om från den motsatta sidan! Ruta är således "granne" med ruta 2, men även "granne" med ruta 8 som är granne med ruta. De fyra ettorna i hörnen har b= och d= gemensamt och kan därför bilda en hoptagning.

43 Bästa hoptagningar? Man söker efter så stora hoptagningar som möjligt. I eemplet finns det en hoptagning med åtta ettor ( rutorna,,3,2,4,5,7,6 ). Hörnen (,2,8, ) är en hoptagning av fyra ettor. Två av rutorna (, ) har redan tagits med i den första hoptagningen, men inget hindrar att en ruta bir medtagen flera gånger. Alla ettor måste med i funktionen, antingen i en hoptagning, eller som en minterm. Ettan i ruta 3 kan bilda en hoptagning med ettan i ruta 5, någon större hoptagning finns tyvärr inte för denna etta. f ( a, b, c, d) a bd bcd

44 Hoptagningar av :or Karnaughdiagrammet är också användbart för hoptagning av :or. Hoptagningarna kan omfatta samma antal rutor som i fallet med hoptagning av :or. I detta eempel kan :orna tas ihop i par med sina "grannar". Matermerna förenklas till det som är gemensamt för rutorna. f ( a, b, c, d) ( a b d)( a c d)( a b d)

45 Andra variabelantal 6 Karnaughdiagram med tre och två variabler är också användbara.

46 Två-nivå minimering

47 Minimal Summa-Produkt Implementation f ( a, b, c) m(,2,3,5,7) a bc a b c f f ac bc ac

48 Programmable Logic Array (PLA) PLA. Både ANDoch ORmatriserna är programmerbara. ( kostsam fleibilitet ) 2 3 AND plane P P 2 P 3 P 4 OR plane f f2

49 Programmable Array Logic (PAL) 2 3 P PAL. Bara AND-matrisen är programmerbar. P 2 f Vilka funktioner döljer sig bakom kryssen? P 3 P 4 f 2

50 PAL vilka funktioner döljer sig bakom kryssen? 2 3 P P 2 f? P 3 P 4 f 2?

51 Sub-kub vid fyra varibler 3 2 Vi ringar alltid in en hel sub-kub (så stor som möjligt)!!!

52 4D Mintermernas ordning... f ( 3, 2,, ) m(,3,7,4) MSB 3 2 LSB

53 5D fem variabler Samma i båda diagrammen, oberoende av

54 Spegling med 5 variabler

55 och med en annan ordning

56 Karnaugh-diagram med 6 variabler Oberoende av 5 och 4.

57 OBS! Spegling med 6 variabler

58 och med en annan ordning

59 Hoptagningar med :or 3 2 f 3 2 f f :an som minterm helt fel! 3 2 dm ( 2 ) 3 Nu rätt! Ringa in nollorna om dom är färre än ettorna!!!

60 Don t care Ofta kan man förenkla specifikationen för den logiska funktionen eftersom man vet att vissa kombinationer kan aldrig förekomma För dessa kombinationer använder vi värdet don t care Det finns olika symboler för don t care i bruk d, D, -,,

61 Ofullständig funktionsspecifikation d d d d d d d d ( + ) ( 2 + ) (a) SOP implementation (b) POS implementation Två implementeringar av funktionen f ( 3,, ) = m(2, 4, 5, 6, ) + D(2, 3, 4, 5).

62 Annan notation (-) ( + ) ( 2 + ) (a) SOP implementation (b) POS implementation Två implementeringar av funktionen f ( 3,, ) = m(2, 4, 5, 6, ) + D(2, 3, 4, 5).

63 Funktioner med flera utgångar Olika utgångar kan dela prim-implikanter!!! f f 3

64 Fler-nivå minimering

65 Behöver man fler nivåer än två? Man kan ju realisera alla kombinatoriska kretsar med två nivåer (AND-OR, OR-AND) Antagandet är att alla ingångar finns också i inverterade form (som i PAL, PLA)

66 Varför fler-nivå logik? Antalet ingångar i en krets kan vara begränsad Hög fan-in leder till långa fördröjningar Det kan vara mer kostnadseffektiv att använda en implementering med fler nivåer

67 Två strategier för fler-nivå logik Faktorisering 2 Funktionell dekomposition

68 Faktorisering f Vi har bara AND med som mest 4 ingångar? Bryt ut 4 6 f ( 5)

69 Faktorisering f ( 5)

70 Funktionell dekomposition Man kan ofta reducerar kompleiteten av en logisk funktion genom att återanvända funktioner flera gånger För implementeringen betyder det att man återanvänder en krets vid flera ställen i sin konstruktion

71 Funktionell dekomposition f Funktioner sammansatta av underfunktioner. ( denna gång har vi inte tillgång till några inverterade ingångsvariabler )

72 Funktionell dekomposition Bryt ut 3 respektive 4 f ( 2 2 ) 3 ( 2 2 ) 4 XOR XNOR = g = g f g 3 g 4 Hade Du kommit på det?

73 ( XOR och XNOR ) 2 XOR XNOR XOR XNOR 2 2

74 Funktionell dekomposition Implementeringen g 3 f 2 4 g 2 2 f g 3 g 4 2 g 3 4 h f

75 Algoritmer för minimering Karnaugh-minimering ger en bra inblick hur man kan minimera logiska funktioner Men för att minimera komplea funktioner med hjälp av datorstöd finns det bättre algoritmer Kapitel 4.9 och 4. i Brown/Vranesic ger en introduktion i minimeringsalgoritmer (för den intresserade studenten)

76 Sammanfattning Karnaugh-diagrammet är ett bra verktyg för att minimera logiska funktioner med få variabler Det finns algoritmer för både två-nivå och flernivås-minimering

Mintermer. SP-form med tre mintermer. William Sandqvist

Mintermer. SP-form med tre mintermer. William Sandqvist Mintermer OR f 2 3 En minterm är en produktterm som innehåller alla variabler och som anger den kombination av :or och :or som tillsammans gör att termen antar värdet. SP-form med tre mintermer. f = m

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE24 F4 Karnaugh-diagrammet, två- och fler-nivå minimering william@kth.se IE24 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB

Läs mer

Maurice Karnaugh. Karnaugh-diagrammet gör det enkelt att minimera Boolska uttryck! William Sandqvist

Maurice Karnaugh. Karnaugh-diagrammet gör det enkelt att minimera Boolska uttryck! William Sandqvist Maurice Karnaugh Karnaugh-diagrammet gör det enkelt att minimera Boolska uttryck! En funktion av fyra variabler a b c d Sanningstabellen till höger innehåller 11 st 1:or och 5 st 0:or. Funktionen kan uttryckas

Läs mer

IE1204 Digital Design

IE1204 Digital Design IE1204 Digital Design F1 F3 F2 F4 Ö1 Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK1 LAB1 Kombinatoriska kretsar F7 F8 Ö4 F9 Ö5 Multiplexor KK2 LAB2 Låskretsar, vippor, FSM

Läs mer

Definition av kombinatorisk logik Olika sätt att representera kombinatorisk logik Minimering av logiska uttryck

Definition av kombinatorisk logik Olika sätt att representera kombinatorisk logik Minimering av logiska uttryck KOMBINATORISK LOGIK Innehåll Definition av kombinatorisk logik Olika sätt att representera kombinatorisk logik Minimering av logiska uttryck Boolesk algebra Karnaugh-diagram Realisering av logiska funktioner

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE24 F2 : Logiska Grindar och Kretsar, Boolesk Algebra william@kth.se IE24 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB Kombinatoriska

Läs mer

Digitalteknik syntes Arne Linde 2012

Digitalteknik syntes Arne Linde 2012 Digitalteknik, fortsättningskurs Föreläsning 3 Kombinatoriska nät 202 VHDL repetition + Strukturell VHDL Lite repetition + Karnaughdiagram(4-6var), flera utgångar + Quine-McCluskey + intro tid 2 Entity

Läs mer

Digitalteknik F2. Digitalteknik F2 bild 1

Digitalteknik F2. Digitalteknik F2 bild 1 igitalteknik F2 igitalteknik F2 bild Återblick från F: Kombinatoriska och sekventiella kretsar Funktionstabeller ooleska funktioner Logiksymboler esignspråk igitalteknik F2 bild 2 Förenkling av komb. funkt.

Läs mer

EDA Digital och Datorteknik 2009/2010

EDA Digital och Datorteknik 2009/2010 EDA45 - Digital och Datorteknik 29/2 EDA 45 - Digital och Datorteknik 29/2, lärobokens kapitel 3 Ur innehållet: Satslogik och Boolesk algebra Grindar Funktionstabell Binär evaluering Normal orm/förenklad

Läs mer

Tentamen i IE1204/5 Digital Design onsdagen den 5/

Tentamen i IE1204/5 Digital Design onsdagen den 5/ Tentamen i IE1204/5 Digital Design onsdagen den 5/6 2013 9.00-13.00 Tentamensfrågor med lösningsförslag Allmän information Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: William Sandqvist, tel 08-790 4487 (Kista

Läs mer

Digital elektronik CL0090

Digital elektronik CL0090 Digital elektronik CL0090 Föreläsning 2 2007-0-25 08.5 2.00 Naos De logiska unktionerna implementeras i grindar. Här visas de vanligaste. Svenska IEC standard SS IEC 87-2 Amerikanska ANSI/IEEE Std.9.984

Läs mer

Tentamen med lösningar för IE1204/5 Digital Design Torsdag 15/

Tentamen med lösningar för IE1204/5 Digital Design Torsdag 15/ Tentamen med lösningar för IE4/5 Digital Design Torsdag 5/ 5 9.-. Allmän information Eaminator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Kista, William Sandqvist, tel 8-79 44 87. KTH Valhallavägen, Fredrik Jonsson,

Läs mer

EDA Digital och Datorteknik 2010/2011

EDA Digital och Datorteknik 2010/2011 EDA45 - Digital och Datorteknik 2/2 EDA 45 - Digital och Datorteknik 2/2, lärobokens kapitel 3 Ur innehållet: Satslogik och Boolesk algebra Grindar Funktionstabell Binär evaluering Normal orm/förenklad

Läs mer

IE1204 Digital Design

IE1204 Digital Design IE204 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB Kombinatoriska kretsar F7 F8 Ö4 F9 Ö5 Multiplexor KK2 LAB2 Låskretsar, vippor, FSM F0 F

Läs mer

Switch. En switch har två lägen. Sluten/Till (Closed/On) Öppen/Från (Open/Off) Sluten. Öppen. Symbol. William Sandqvist

Switch. En switch har två lägen. Sluten/Till (Closed/On) Öppen/Från (Open/Off) Sluten. Öppen. Symbol. William Sandqvist Switch En switch har två lägen Sluten/Till (Closed/On) Öppen/Från (Open/Off) Sluten Öppen = = Symbol S Implementering av logiska funktioner Switchen kan användas för att implentera logiska funktioner Power

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE1204 F10 Tillståndsautomater del II william@kth.se IE1204 Digital Design F1 F3 F2 F4 Ö1 Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK1 LAB1 Kombinatoriska

Läs mer

Tentamen i IE1204/5 Digital Design onsdagen den 5/

Tentamen i IE1204/5 Digital Design onsdagen den 5/ Tentamen i IE1204/5 Digital Design onsdagen den 5/6 2013 9.00-13.00 Allmän information Exaator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: William Sandqvist, tel 08-790 4487 (Kista IE1204) Tentamensuppgifterna behöver

Läs mer

Styrteknik: Grundläggande logiska funktioner D2:1

Styrteknik: Grundläggande logiska funktioner D2:1 Styrteknik: Grundläggande logiska funktioner D2:1 Digitala kursmoment D1 Boolesk algebra D2 Grundläggande logiska funktioner D3 Binära tal, talsystem och koder Styrteknik: Grundläggande logiska funktioner

Läs mer

Switchnätsalgebra. Negation, ICKE NOT-grind (Inverterare) Konjunktion, OCH AND-grind. Disjunktion, ELLER OR-grind

Switchnätsalgebra. Negation, ICKE NOT-grind (Inverterare) Konjunktion, OCH AND-grind. Disjunktion, ELLER OR-grind Dagens öreläsning behandlar: Läroboken kapitel 3 Arbetsboken kapitel,3 Ur innehållet: Satslogik och Grindar Funktionstabell Binär evaluering Normal orm/förenklad orm/ Minimal orm Karnaughdiagram Negation,

Läs mer

Grundläggande digitalteknik

Grundläggande digitalteknik Grundläggande digitalteknik Jan Carlsson Inledning I den verkliga världen vet vi att vi kan få vilka värden som helst när vi mäter på något. En varm sommardag visar termometern kanske 6, 7 C. Men när det

Läs mer

IE1205 Digital Design. F2 : Logiska Grindar och Kretsar, Boolesk Algebra. Fredrik Jonsson KTH/ICT/ES

IE1205 Digital Design. F2 : Logiska Grindar och Kretsar, Boolesk Algebra. Fredrik Jonsson KTH/ICT/ES IE1205 Digital Design F2 : Logiska Grindar och Kretsar, oolesk Algebra Fredrik Jonsson KTH/ICT/ES fjon@kth.se Switch En switch har två lägen Sluten/Till (Closed/On) Öppen/Från (Open/Off) Sluten Öppen x

Läs mer

Grundläggande Datorteknik Digital- och datorteknik

Grundläggande Datorteknik Digital- och datorteknik Grundläggande Datorteknik Digital- och datorteknik Kursens mål: Fatta hur en dator är uppbggd (HDW) Fatta hur du du programmerar den (SW) Fatta hur HDW o SW samverkar Digital teknik Dator teknik Grundläggande

Läs mer

Quine McCluskys algoritm

Quine McCluskys algoritm Quine McCluskys algoritm Tabellmetod för att systematiskt finna alla primimplikatorer ƒ(a,b,c,d) = m(4,5,6,8,9,0,3) + d(0,7,5) Moment : Finn alla primimplikatorer Steg: Fyll i alla mintermer i kolumn.

Läs mer

Sanningstabell. En logisk funktion kan också beskrivas genom en sanningstabell (truth table) 1 står för sann (true) 0 står för falsk (false)

Sanningstabell. En logisk funktion kan också beskrivas genom en sanningstabell (truth table) 1 står för sann (true) 0 står för falsk (false) Sanningstabell En logisk funktion kan också beskrivas genom en sanningstabell (truth table) 1 står för sann (true) 0 står för falsk (false) ND OR Logiska grindar ND-grinden (OCH) IEC Symbol (International

Läs mer

Laboration D181. ELEKTRONIK Digitalteknik. Kombinatoriska kretsar, HCMOS. 2008-01-24 v 2.1

Laboration D181. ELEKTRONIK Digitalteknik. Kombinatoriska kretsar, HCMOS. 2008-01-24 v 2.1 UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Christer Ardlin/Lars Wållberg/ Dan Weinehall/Håkan Joëlson 2008-01-24 v 2.1 ELEKTRONIK Digitalteknik Laboration D181 Kombinatoriska kretsar,

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik Digital- och datorteknik Föreläsning #3 Biträdande professor Jan Jonsson Institutionen för data- och informationsteknik Chalmers tekniska högskola Logikgrindar Från data till digitala byggblock: Kursens

Läs mer

Sekvensnät Som Du kommer ihåg

Sekvensnät Som Du kommer ihåg Sekvensnät Som Du kommer ihåg Designmetodik Grundläggande designmetodik för tillståndsmaskiner. 1. Analysera specifikationen för kretsen 2. Skapa tillståndsdiagram 3. Ställ upp tillståndstabellen 4. Minimera

Läs mer

Tentamen i IE1204/5 Digital Design måndagen den 15/

Tentamen i IE1204/5 Digital Design måndagen den 15/ Tentamen i IE1204/5 Digital Design måndagen den 15/10 2012 9.00-13.00 Allmän information Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: William Sandqvist, tel 08-790 4487 (Kista IE1204), Tentamensuppgifterna

Läs mer

Digital elektronik CL0090

Digital elektronik CL0090 Digital elektronik CL9 Föreläsning 3 27--29 8.5 2. My Talsystem Binära tal har basen 2 Exempel Det decimala talet 9 motsvarar 2 Den första ettan är MSB, Most Significant Bit, den andra ettan är LSB Least

Läs mer

IE1204/IE1205 Digital Design

IE1204/IE1205 Digital Design TENTAMEN IE1204/IE1205 Digital Design 2012-12-13, 09.00-13.00 Inga hjälpmedel är tillåtna! Hjälpmedel Tentamen består av tre delar med sammanlagd tolv uppgifter, och totalt 30 poäng. Del A1 (Analys) innehåller

Läs mer

Tentamen i Digital Design

Tentamen i Digital Design Kungliga Tekniska Högskolan Tentamen i Digital Design Kursnummer : Kursansvarig: 2B56 :e fo ingenjör Lars Hellberg tel 79 7795 Datum: 27-5-25 Tid: Kl 4. - 9. Tentamen rättad 27-6-5 Klagotiden utgår: 27-6-29

Läs mer

IE1205 Digital Design: F9: Synkrona tillståndsautomater

IE1205 Digital Design: F9: Synkrona tillståndsautomater IE25 Digital Design: F9: Synkrona tillståndsautomater Moore och Mealy automater F8 introducerade vippor och vi konstruerade räknare, skift-register etc. F9-F skall vi titta på hur generella tillståndsmaskiner

Läs mer

F5 Introduktion till digitalteknik

F5 Introduktion till digitalteknik Exklusiv eller XOR F5 Introduktion till digitalteknik EDAA05 Roger Henriksson Jonas Wisbrant På övning 2 stötte ni på uttrycket x = (a b) ( a b) som kan utläsas antingen a eller b, men inte både a och

Läs mer

F5 Introduktion till digitalteknik

F5 Introduktion till digitalteknik George Boole och paraplyet F5 Introduktion till digitalteknik EDAA05 Roger Henriksson Jonas Wisbrant p = b! (s " r) George Boole (1815-1864) Professor i Matematik, Queens College, Cork, Irland 2 Exklusiv

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2010-08-27 Skrivtid 9.00-14.00 Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng inkl bonus Jourhavande lärare Per Lindgren Tel 070 376 8150 Tillåtna

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik Digital- och datorteknik Föreläsning #3 Biträdande professor Jan Jonsson Instittionen för data- och informationsteknik Chalmers tekniska högskola Från data till digitala byggblock: Krsens inledande föreläsningarna

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik Digital- och datorteknik Föreläsning #4 Biträdande professor Jan Jonsson Instittionen för data- och informationsteknik Chalmers tekniska högskola SP- och PS-form: Boolesk algebra Vid förra föreläsningen

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2011-08-26 Skrivtid 9.00-14.00 Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng Jourhavande lärare Per Lindgren Tel 070 376 8150 Tillåtna hjälpmedel

Läs mer

Tentamen med lösningar i IE1204/5 Digital Design Måndag 27/

Tentamen med lösningar i IE1204/5 Digital Design Måndag 27/ Tentamen med lösningar i IE04/5 Digital Design Måndag 7/0 04 9.00-3.00 Allmän information Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Elena Dubrova /William Sandvist, tel 08-7904487 Tentamensuppgifterna

Läs mer

DIGITALTEKNIK I. Laboration DE1. Kombinatoriska nät och kretsar

DIGITALTEKNIK I. Laboration DE1. Kombinatoriska nät och kretsar UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Björne Lindberg/Håkan Joëlson John Berge 2013 DIGITALTEKNIK I Laboration DE1 Kombinatoriska nät och kretsar Namn... Personnummer... Epost-adress...

Läs mer

IE1204 Digital Design

IE1204 Digital Design IE1204 Digitl Design F1 F3 F2 F4 Ö1 Booles lgebr, Grindr MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK1 LAB1 Kombintorisk kretsr F7 F8 Ö4 F9 Ö5 Multipleor KK2 LAB2 Låskretsr, vippor, FSM F10 F11 Ö6

Läs mer

IE1205 Digital Design: F10: Synkrona tillståndsautomater del 2

IE1205 Digital Design: F10: Synkrona tillståndsautomater del 2 IE1205 Digital Design: F10: Synkrona tillståndsautomater del 2 Sekvensnät Om en och samma insignal kan ge upphov till olika utsignal, är logiknätet ett sekvensnät. Det måste då ha ett inre minne som gör

Läs mer

Tentamen i IE1204/5 Digital Design Torsdag 29/

Tentamen i IE1204/5 Digital Design Torsdag 29/ Tentamen i IE1204/5 Digital Design Torsdag 29/10 2015 9.00-13.00 Allmän information ( TCOMK, Ask for an english version of this exam if needed ) Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: William Sandqvist

Läs mer

SMD033 Digitalteknik. Digitalteknik F1 bild 1

SMD033 Digitalteknik. Digitalteknik F1 bild 1 SMD033 Digitalteknik Digitalteknik F1 bild 1 Vi som undervisar Anders Hansson A3209 91 230 aha@sm.luth.se Digitalteknik F1 bild 2 Registrering Registrering via email till diglabs@luth.se Digitalteknik

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2008-08-29 Skrivtid 9.00-13.00 Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng inkl bonus Jourhavande lärare Johan Eriksson Tel 070 589 7911 Tillåtna

Läs mer

2.1 Disjunktiv och konjunktiv normalform

2.1 Disjunktiv och konjunktiv normalform Kapitel 2 Booleska funktioner 2. Disjunktiv och konjunktiv normalform Låt x,..., x n vara booleska variabler. En boolesk funktion f(x,..., x n ) är då en funktion av variablerna x,..., x n som antar något

Läs mer

Repetition TSIU05 Digitalteknik Di/EL. Michael Josefsson

Repetition TSIU05 Digitalteknik Di/EL. Michael Josefsson Repetition TSIU05 Digitalteknik Di/EL Michael Josefsson Här kommer några frågeställningar och uppgifter du kan använda för att använda som egenkontroll på om du förstått huvudinnehållet i respektive föreläsning.

Läs mer

Laboration D151. Kombinatoriska kretsar, HCMOS. Namn: Datum: Epostadr: Kurs:

Laboration D151. Kombinatoriska kretsar, HCMOS. Namn: Datum: Epostadr: Kurs: UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Christer Ardlin/Lars Wållberg/ Håkan Joëlson 2000-01-28 v 2.3 ELEKTRONIK Digitalteknik Laboration D151 Kombinatoriska kretsar, HCMOS Namn:

Läs mer

Omtentamen med lösningar i IE1204/5 Digital Design Fredag 10/

Omtentamen med lösningar i IE1204/5 Digital Design Fredag 10/ Omtentamen med lösningar i IE24/5 Digital Design Fredag /4 25 8.-2. Allmän information Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: William Sandvist, tel 8-794487 / Fredrik Jonsson Tentamensuppgifterna behöver

Läs mer

FÖRELÄSNING 8 INTRODUKTION TILL DESIGN AV DIGITALA ELEKTRONIKSYSTEM

FÖRELÄSNING 8 INTRODUKTION TILL DESIGN AV DIGITALA ELEKTRONIKSYSTEM FÖRELÄSNING 8 INTRODUKTION TILL DESIGN AV DIGITALA ELEKTRONIKSYSTEM Innehåll Designflöde Översikt av integrerade kretsar Motivation Hardware Description Language CAD-verktyg 1 DESIGNFLÖDE FÖR DIGITALA

Läs mer

Tentamen med lösningar i IE1204/5 Digital Design Torsdag 29/

Tentamen med lösningar i IE1204/5 Digital Design Torsdag 29/ Tentamen med lösningar i IE4/5 Digital Design Torsdag 9/ 5 9.-. Allmän information Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: William Sandvist tel 8-794487 Tentamensuppgifterna behöver inte återlämnas när

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE1204 F9 Tillståndsautomater del1 william@kth.se IE1204 Digital Design F1 F3 F2 F4 Ö1 Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK1 LAB1 Kombinatoriska kretsar

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2009-08-28 Skrivtid 9.00-13.00 Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng inkl bonus Jourhavande lärare Per Lindgren Tel 070 376 8150 Tillåtna

Läs mer

Kortlaboration DIK. Digitalteknik, kombinatorik.

Kortlaboration DIK. Digitalteknik, kombinatorik. MMK, KTH Kortlaborationer 1 Kortlaboration DIK Digitalteknik, kombinatorik. I denna laboration bekantar vi oss med datorprogrammet LabVIEW. Programmet har blivit något av en industristandard för att automatisera

Läs mer

Omtentamen IE Digital Design Måndag 14/

Omtentamen IE Digital Design Måndag 14/ Omtentamen IE204-5 Digital Design Måndag 4/3 206 4.00-8.00 Allmän information ( TCOMK, Ask for an english version of this exam if needed ) Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Kista, William Sandqvist

Läs mer

TSIU05 Digitalteknik. LAB1 Kombinatorik LAB2 Sekvensnät LAB3 System

TSIU05 Digitalteknik. LAB1 Kombinatorik LAB2 Sekvensnät LAB3 System 1 TSIU05 Digitalteknik LAB1 Kombinatorik LAB2 Sekvensnät LAB3 System Sammanställning september 2013 Läs detta först Läs igenom hela laborationen så du vet vad du skall göra på laborationspasset. Hela

Läs mer

Logik. Boolesk algebra. Logik. Operationer. Boolesk algebra

Logik. Boolesk algebra. Logik. Operationer. Boolesk algebra Logik F4 Logik Boolesk algebra EDAA05 Roger Henriksson Jonas Wisbrant Konsten att, och vetenskapen om, att resonera och dra slutsatser. Vad behövs för att man ska kunna dra en slutsats? Hur kan man dra

Läs mer

Asynkrona sekvensmaskiner

Asynkrona sekvensmaskiner Asynkrona sekvensmaskiner En asynkron sekvensmaskin är en sekvensmaskin utan vippor Asynkrona sekvensmaskiner bygger på återkopplade kombinatoriska grindnätverk Vid analys antar man: Endast EN signal i

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2012-12-17 Skrivtid 9.00-14.00 Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng Jourhavande lärare Per Lindgren Tel 070 376 8150 Tillåtna hjälpmedel

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2010-06-01 Skrivtid 9.00-14.00 (5 timmar) Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng inkl bonus Jourhavande lärare Per Lindgren Tel 070 376

Läs mer

Moment 2 - Digital elektronik. Föreläsning 1 Binära tal och logiska grindar

Moment 2 - Digital elektronik. Föreläsning 1 Binära tal och logiska grindar Moment 2 - Digital elektronik Föreläsning 1 Binära tal och logiska grindar Jan Thim 1 F1: Binära tal och logiska grindar Innehåll: Introduktion Talsystem och koder Räkna binärt Logiska grindar Boolesk

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik Digital- och datorteknik Föreläsning #5 Biträdande professor Jan Jonsson Institutionen för data- och informationsteknik Chalmers tekniska högskola Vad är ett bra grindnät? De egenskaper som betraktas som

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE204 F2 Asynkrona sekvensnät del william@kth.se IE204 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB Kombinatoriska kretsar F7

Läs mer

Följddiagram för händelsestyrda rörelser

Följddiagram för händelsestyrda rörelser Följddiagram för händelsestyrda rörelser 2 STYROBJEKT UNIKA FASER Två arbetscylindrar ska röra sig i följande ordning. När man ger startkommando ska kolvstången i cylinder gå ut. När den har nått sitt

Läs mer

DIGITALTEKNIK. Laboration D173. Grundläggande digital logik

DIGITALTEKNIK. Laboration D173. Grundläggande digital logik UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Håkan Joëlson 2007-11-19 v 1.1 DIGITALTEKNIK Laboration D173 Grundläggande digital logik Innehåll Mål. Material.... Uppgift 1...Sanningstabell

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik LEU Digital- och datorteknik, Chalmers, /6 Föreläsning # Uppdaterad 6 september, Digital- och datorteknik Föreläsning # Biträdande professor Jan Jonsson SP- och PS-form: Vid förra föreläsningen konstaterade

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE204 F3 Asynkrona sekvensnät del 2 william@kth.se IE204 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB Kombinatoriska kretsar

Läs mer

Laboration Kombinatoriska kretsar

Laboration Kombinatoriska kretsar Laboration Kombinatoriska kretsar Digital Design IE1204/5 Observera! För att få laborera måste Du ha: bokat en laborationstid i bokningssystemet (Daisy). löst ditt personliga web-häfte med förkunskapsuppgifter

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE204 F2 Asynkrona sekvensnät del william@kth.se IE204 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB Kombinatoriska kretsar F7

Läs mer

Tentamen IE Digital Design Fredag 15/

Tentamen IE Digital Design Fredag 15/ Tentamen IE204-5 Digital Design Fredag 5/ 206 4.00-8.00 Allmän information ( TCOMK, Ask for an english version of this exam if needed ) Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Kista, William Sandqvist

Läs mer

Kvalificeringstävling den 26 september 2017

Kvalificeringstävling den 26 september 2017 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska matematikersamfundet Kvalificeringstävling den 6 september 017 1. Bestäm alla reella tal x, y, z som uppfyller ekvationerna x + = y y + = z z + = x Lösning 1. Addera

Läs mer

Tentamen i IE Digital Design Fredag 21/

Tentamen i IE Digital Design Fredag 21/ Tentamen i IE204-5 Digital Design Fredag 2/0 206 09.00-3.00 Allmän information (TCOMK, Ask for an english version of this exam if needed) Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Kista, William Sandqvist

Läs mer

IE1204/5 Digital Design typtenta

IE1204/5 Digital Design typtenta IE1204/5 Digital Design typtenta Del A1 tio korta Analys-uppgifter 1p totalt 10p Rättas bara Rätt/Fel! Observera minst 6p på A1 om vi ska rätta vidare! Del A2 två Metodikuppgifter om totalt 10p. Rättas

Läs mer

TSEA22 Digitalteknik 2019!

TSEA22 Digitalteknik 2019! 1(45) 2019 Mattias Krysander Ingemar Ragnemalm D D 1(45) Föreläsning 4. Komb2. Denna föreläsning: Labb 1 Adderare Lite mer om kombinationskretsar 2(45)2(45) Förra föreläsningen: Några kombinationskretsar.

Läs mer

Tentamen med lösningar i IE Digital Design Fredag 15/

Tentamen med lösningar i IE Digital Design Fredag 15/ Tentamen med lösningar i IE4-5 Digital Design Fredag 5/ 6 4.-8. Allmän information (TCOMK, Ask for an english version of this exam if needed Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Kista, William Sandvist

Läs mer

Tentamen i Grundläggande ellära och digitalteknik ETA 013 för D

Tentamen i Grundläggande ellära och digitalteknik ETA 013 för D Lars-Erik ederlöf Per Liljas Tentamen i Grundläggande ellära och digitalteknik ET 03 för D 200-08-20 Tentamen omfattar 40 poäng, 2 poäng för varje uppgift. 20 poäng ger godkänd tentamen. Tillåtet hjälpmedel

Läs mer

Tentamen. TSEA22 Digitalteknik 5 juni, 2015, kl

Tentamen. TSEA22 Digitalteknik 5 juni, 2015, kl Tentamen TSEA22 Digitalteknik 5 juni, 2015, kl. 08.00-12.00 Tillåtna hjälpmedel: Inga. Ansvarig lärare: Mattias Krysander Visning av skrivningen sker mellan 10.00-10.30 den 22 juni på Datorteknik. Totalt

Läs mer

Tenta i Digitalteknik

Tenta i Digitalteknik Tenta i Digitalteknik Kurskod D0011E Tentamensdatum 2009-06-04 Skrivtid 9.00-13.00 Maximalt resultat 50 poäng Godkänt resultat 25 poäng inkl bonus Jourhavande lärare Per Lindgren Tel 070 376 8150 Tillåtna

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE204 Kursomgång för Högskoleingenjörsinriktningarna: Datateknik, Elektronik och Datorteknik. Kandidatinriktningen: Informations- och Kommunikationsteknik F3 Asynkrona sekvensnät del 2 william@kth.se

Läs mer

Digital- och datorteknik

Digital- och datorteknik Digital- och datorteknik Föreläsning #6 Biträdande proessor Jan Jonsson Institutionen ör data- och inormationsteknik Chalmers tekniska högskola Kursutvärderingsprocessen Kursrepresentanter i LEU43: Följande

Läs mer

Lösningförslag till Exempel på tentamensfrågor Digitalteknik I.

Lösningförslag till Exempel på tentamensfrågor Digitalteknik I. Lösningförslag till Exempel på tentamensfrågor Digitalteknik I.. Uttryckt i decimal form: A=28+32+8 + 2 =70 B=59 C=7 A+B+C=246 2. Jag låter A' betyda "icke A" A'B'C'D'+ABC'D'+A'BCD'+AB'CD'=D'(A'(B'C'+BC)+A(BC'+B'C))=

Läs mer

DIGITALA TAL OCH BOOLESK ALGEBRA

DIGITALA TAL OCH BOOLESK ALGEBRA DIGITALA TAL OCH BOOLESK ALGEBRA Innehåll Talsystem och koder Aritmetik för inära tal Grundläggande logiska operationer Logiska grindar Definitioner i Boolesk algera Räknelagar BINÄRA TALSYSTEMET Binärt

Läs mer

Digitalteknik. Talsystem Grindlogik Koder Booles algebra Tillämpningar Karnaughdiagram. A.Lövdahl

Digitalteknik. Talsystem Grindlogik Koder Booles algebra Tillämpningar Karnaughdiagram. A.Lövdahl Digitalteknik Talsystem Grindlogik Koder ooles algebra Tillämpningar Karnaughdiagram.Lövdahl 1001001100101100000001011010010 TLSYSTEM Talsystem är en angivelse på en viss position. De vanligaste talsystemen

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen i Digitalteknik, TSEA22

Lösningsförslag till tentamen i Digitalteknik, TSEA22 Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings universitet, Datorteknik, ISY (4) Lösningsförslag till tentamen i Digitalteknik, TSEA Datum för tentamen 3009 Salar U4, U7, U0 Tid 4.00-8.00 Kurskod

Läs mer

Booleska variabler och översättning mellan programuttryck och booleska variabler

Booleska variabler och översättning mellan programuttryck och booleska variabler Vad är Boolesk algebra Lite förenklat kan man säga att Boolesk algebra är räkneregler konstruerade av den engelske matematikern Gerge Boole för att kunna räkna med logiska uttryck. I den booleska algebran

Läs mer

DIGITALTEKNIK. Laboration D172

DIGITALTEKNIK. Laboration D172 UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Håkan Joëlson 2006-02-24 v 1.2 DIGITALTEKNIK Laboration D172 Programmerbar logik (PLD) Programmeringsspråket VHDL Kombinatoriska funktioner

Läs mer

Institutionen för systemteknik, ISY, LiTH. Tentamen i. Tid: kl

Institutionen för systemteknik, ISY, LiTH. Tentamen i. Tid: kl Institutionen för systemteknik, ISY, LiTH Tentamen i Digitalteknik TSIU05/TEN1 Tid: 2016 10 26 kl. 14 18 Lokal : TER3 TER4 Ansvarig lärare: Michael Josefsson. Besöker lokalen kl 16. Tel.: 013-28 12 64

Läs mer

IE1204/5 Digital Design typtenta

IE1204/5 Digital Design typtenta IE1204/5 Digital Design typtenta Del A1 tio korta Analys-uppgifter 1p totalt 10p Rättas bara Rätt/Fel! Observera minst 6p på A1 om vi ska rätta vidare! Del A2 två Metodikuppgifter om totalt 10p. Rättas

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE1204 F3 CMOS-kretsen, Implementeringsteknologier william@kth.se IE1204 Digital Design F1 F3 F2 F4 Ö1 Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK1 LAB1 Kombinatoriska

Läs mer

Laboration Kombinatoriska kretsar

Laboration Kombinatoriska kretsar Laboration Kombinatoriska kretsar Digital Design IE1204/5 Observera! För att få laborera måste Du ha: en bokad laborationstid i bokningssystemet (Daisy). löst ditt personliga web-häfte med förkunskapsuppgifter

Läs mer

Digital Design IE1204

Digital Design IE1204 Digital Design IE24 F3 CMOS-kretsen, Implementeringsteknologier william@kth.se IE24 Digital Design F F3 F2 F4 Ö Booles algebra, Grindar MOS-teknologi, minimering F5 F6 Ö2 Aritmetik Ö3 KK LAB Kombinatoriska

Läs mer

VHDL 1. Programmerbara kretsar

VHDL 1. Programmerbara kretsar VHDL 1 Programmerbara kretsar CPLD FPGA VHDL Kombinatorik with-select-when when-else Sekvensnät process case if-then-else Programmerbara kretsar PLD = programmable logic device CPLD = complex PLD, i princip

Läs mer

Facit till övningsuppgifter Kapitel 4 Kombinatoriska nät Rita in funktionen i ett Karnaughdiagram och minimera

Facit till övningsuppgifter Kapitel 4 Kombinatoriska nät Rita in funktionen i ett Karnaughdiagram och minimera Facit till övningsuppgiter Kapitel 4 Kombinatoriska nät 4-4. Rita in unktionen i ett Karnaughdiagram och minimera ör disjunktiv orm z w ör konjunktiv orm z w a) ='z'+w c) = ( + z')(w + ') = (de Morgan)

Läs mer

Tentamen i Digitalteknik, EIT020

Tentamen i Digitalteknik, EIT020 Elektro- och informationsteknik Tentamen i Digitalteknik, EIT020 4 april 2013, kl 14-19 Skriv namn och årskurs på alla papper. Börja en ny lösning på ett nytt papper. Använd bara en sida av pappret. Lösningarna

Läs mer

D0013E Introduktion till Digitalteknik

D0013E Introduktion till Digitalteknik D0013E Introduktion till Digitalteknik Slides : Per Lindgren EISLAB per.lindgren@ltu.se Ursprungliga slides : Ingo Sander KTH/ICT/ES ingo@kth.se Vem är Per Lindgren? Professor Inbyggda System Från Älvsbyn

Läs mer

Exempel på tentamensfrågor Digitalteknik

Exempel på tentamensfrågor Digitalteknik Exempel på tentamensfrågor Digitalteknik Till dessa frågor (som kommer från lite olika tidgare tentor) gällde förutsättningen: Hjälpmedel: Kurslitteratur, föreläsningsantecknigar lab. med mätresultat,

Läs mer

DIGITALTEKNIK. Laboration D161. Kombinatoriska kretsar och nät

DIGITALTEKNIK. Laboration D161. Kombinatoriska kretsar och nät UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik jörne Lindberg/Håkan Joëlson 2003-09-15 v 2.2 DIGITALTEKNIK Laboration D161 Kombinatoriska kretsar och nät Innehåll Uppgift 1...Grundläggande

Läs mer

Programmerbar logik (PLD) Programmeringsspråket VHDL Kombinatoriska funktioner i VHDL för PLD Sekvensfunktioner i VHDL för PLD

Programmerbar logik (PLD) Programmeringsspråket VHDL Kombinatoriska funktioner i VHDL för PLD Sekvensfunktioner i VHDL för PLD UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Digitalteknik Håkan Joëlson 2003-09-15 v 2.1 DIGITALTEKNIK Laboration D163 Programmerbar logik (PLD) Programmeringsspråket VHDL Kombinatoriska funktioner

Läs mer

ÅBO AKADEMI LOGIKSTYRNING. Hannu Toivonen Jari Böling. Augusti 2012. Biskopsgatan 8 FIN 20500 Åbo Finland

ÅBO AKADEMI LOGIKSTYRNING. Hannu Toivonen Jari Böling. Augusti 2012. Biskopsgatan 8 FIN 20500 Åbo Finland ÅBO AKADEMI TEKNISKA FAKULTETEN Laboratoriet för reglerteknik DEPARTMENT OF ENGINEERING Process Control Laboratory LOGIKSTYRNING Hannu Toivonen Jari Böling Augusti 202 Biskopsgatan 8 FIN 20500 Åbo Finland

Läs mer

Tentamen med lösningar i IE Digital Design Fredag 21/

Tentamen med lösningar i IE Digital Design Fredag 21/ Tentamen med lösningar i IE04-5 Digital Design Fredag /0 06 09.00-3.00 Allmän information (TCOMK, Ask for an english version of this exam if needed) Examinator: Ingo Sander. Ansvarig lärare: Kista, William

Läs mer