Tillämpningsregler för förskolor i Nacka kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningsregler för förskolor i Nacka kommun"

Transkript

1 (10) UBN 2009/ Fastställda av utbildningsnämnden och Tillämpningsregler för förskolor i Nacka kommun POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (10) Tillämpningsregler för fristående och kommunala anordnare av förskolor i Nacka kommun Verksamheten styrs av nationella och kommunala mål. Nacka kommuns utbildningspolitiska strategi och dessa tillämpningsregler är Nacka kommuns styrdokument för förskoleverksamheten. Den utbildningspolitiska strategin beskriver mål, riktlinjer och förhållningssätt. Därutöver styrs förskoleverksamheten av skollagen, läroplan för förskolan och barnkonventionen. Utbildningsnämnden godkänner anordnare av förskoleverksamhet i Nacka kommun. Nämnden har också ansvar för tillsyn, uppföljning och utvärdering av förskoleverksamhet som bedrivs i kommunen med offentlig finansiering. Både kommunala och fristående anordnare är underställda Utbildningsnämndens tillsyn och kvalitetskrav och ska delta i den uppföljning och utvärdering som görs. För förskoleverksamheten finns ett kundvalssystem vilket innebär att de som har rätt till check1 själva väljer vilken anordnare av verksamhet de önskar, inom eller utanför Nacka. Syftet med kundvalssystemet är att erbjuda valfrihet för vårdnadshavare. Om vårdnadshavare väljer en anordnare som driver förskoleverksamhet utanför Nacka kommun, måste anordnaren vara godkänd av den kommun där förskolan är belägen. Auktorisation/Godkännande för förskoleverksamhet Enligt skollagen gäller fri etableringsrätt inom verksamheterna, under förutsättning att grundläggande krav uppfylls. En fristående anordnare som vill bedriva förskoleverksamhet i Nacka kommun ska auktoriseras 2 av Utbildningsnämnden. Verksamhet kan drivas av fristående eller kommunal anordnare. En fristående anordnare kan driva verksamhet i form av enskild firma, stiftelse, ekonomisk förening, ideell förening, handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag. Öppettid och tillgänglighet Verksamheten ska vara öppen måndag till fredag, som mest, eller anpassad till vårdnadshavares behov (arbetstid/studier samt resa till och från arbets-/studieplatsen). Anordnaren ska erbjuda verksamhet hela året, även vid tillfällig stängning. Verksamheten ska vara tillgänglig för alla barn. Barn som är i behov av särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver. 1 De som har rätt till offentlig finansiering enligt Skollagen. I Nacka kommun kallas det bidraget för check. 2 Auktorisationsvillkor, se Bilaga 1.

3 3 (10) Utbildningsnämndens uppföljning, utvärdering och tillsynsansvar Uppföljning och utvärdering Verksamheten i Nacka är målstyrd och Utbildningsnämnden ansvarar inför Kommunfullmäktige att målen uppfylls. För att detta ansvar ska kunna tas, krävs att uppföljning och utvärdering genomförs. Utbildningsnämnden beslutar om en uppföljnings- och utvärderingsplan för all auktoriserad verksamhet i Nacka kommun. Nämndens långsiktiga syfte med planen är att åstadkomma en verksamhet som präglas av det som uttrycks i visionerna i den utbildningspolitiska strategin och som uppfyller de av kommunfullmäktige fastställda målen. Samtliga anordnare, såväl fristående som kommunala, ska delta och lämna in uppgifter för uppföljning och utvärdering. Alla uppgifter är offentliga. Kvalitet följs upp genom: Våga Visa, observationer i samverkan med andra kommuner. Kundundersökningar, riktad till vårdnadshavare. Riktade uppföljningar. Systematiskt kvalitetsarbete Tillsyn Utbildningsnämnden är tillsynsmyndighet för all enskild förskoleverksamhet i Nacka kommun. Skolinspektion är tillsynsmyndighet för de kommunala förskolorna. Nämnden ansvarar för att gällande lagar, bestämmelser och riktlinjer följs, samt för att verksamheten hos fristående anordnare fortlöpande bedrivs baserat på de underlag och uppgifter på vilka auktorisationen grundas. Med tillsyn avses i skollagen en självständig granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar och andra föreskrifter. I tillsynen ingår att fatta de beslut om åtgärder som kan behövas för att en huvudman som bedriver verksamheten ska rätta fel som upptäcks vid granskningen. Tillsyn och uppföljning genomförs dels på Utbildningsnämndens uppdrag dels utifrån anmälningar. En oanmäld tillsyn kan ske.

4 4 (10) Plats i förskola Rätt till plats i förskola För att ha rätt till plats/check i förskola gäller följande grundkrav: Att barnet är mellan 1 år och 6 år (för allmän förskola gäller hösten det år barnet fyller 3 år t.o.m vårterminen barnet fyller 6 år). Att vårdnadshavare/vårdnadshavarna förvärvsarbetar 3, studerar 4, är aktivt arbetssökande eller föräldralediga 5 (gäller ej för allmän förskola) Att barnet är folkbokfört i Nacka Att familjer som avser att flytta till Nacka kommun kan uppvisa kopia på hyres- eller köpekontrakt. Check kan lösas in av fristående och kommunal anordnare. Checksystemet innebär att fristående och kommunala anordnare kan bedriva verksamhet på lika villkor. Köregler När barnet har fått ett personnummer kan vårdnadshavare göra en ansökan om plats på Tidigaste ködatum är barnets tremånadersdag. Det innebär att om ansökan görs innan barnet fyllt tre månader, blir ködatumet ändå barnets tremånadersdag. Tidigaste ködatum för adoptivbarn är då beslut från Tingsrätten om samtycke till att adoptionsförfarandet får fortsätta, har inkommit till Nacka kommun. Som ködatum räknas det datum då komplett ansökan har registrerats. Om kö uppstår till plats hos vald anordnare sorteras barnen efter sitt ködatum. Om flera barn har samma ködatum och önskat placeringsdatum till samma anordnare gäller födelsedatum som nästa sorteringsbegrepp, vilket innebär att de äldre barnen placeras före de yngre i kön. Ködatumet kan variera beroende på när vårdnadshavare ställer barnet i kö till de olika anordnarna. Om särskilda skäl föreligger får anordnaren göra avsteg från ovanstående köregler i samråd med Kultur- och Utbildningsenheten. I varje sådant fall ska skälen motiveras och dokumenteras av anordnaren. 3 Med förvärvsarbete avses arbete som ger ekonomisk ersättning. 4 Med studier avses utbildning som är studiemedelsberättigande samt Svenska för Invandrare (SFI). 5 Med föräldraledig avses ledighet enligt föräldraledighetslagen.

5 5 (10) Erbjudande av plats Anordnare ska erbjuda plats utifrån följande ordning 1. Beviljad förtur (barn i behov av särskilt stöd, annan dispens) 2. Syskonförtur 3. Rak kö dvs. enligt ködatum (barnet ska också vara placeringsbart utifrån önskat placeringsdatum) Dispens Särskilda skäl Dispens kan sökas om särskilda skäl finns eller om inte villkoren för check i förskola är uppfyllda. Barn i behov av särskilt stöd Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd för sin utveckling, kan beviljas plats i förskola utan att grundkraven för check är uppfyllda. Barn som av kommunen bedöms vara i behov av särskilt stöd, enligt 8 kap. 7 skollagen, kan beviljas förtur. Ansökan om förtur lämnas till Nacka kommun. Förtur vid föräldraledighet Om det äldre barnet är kvar i förskolan under vårdnadshavares föräldraledighet har det nya syskonet förtur till den förskola där det äldre syskonet har plats. Detta under förutsättning att plats önskas direkt efter föräldraledigheten. Om det äldre barnet lämnar sin plats i förskolan under vårdnadshavares föräldraledighet har båda barnen förtur till den förskola där det äldre syskonet tidigare hade plats. Detta under förutsättning att plats önskas direkt efter föräldraledigheten. Platserbjudande Anordnaren ska med god framförhållning kunna erbjuda vårdnadshavare plats för sitt barn. Placeringar av barn under perioden maj till september ska påbörjas senast i januari månad. Förskolans verksamhet ska organiseras utifrån Nacka kommuns regler om erbjudande av plats (rak kö). Anordnaren erbjuder plats till vårdnadshavare via webben enligt Nacka kommuns köregler. När en vårdnadshavare erbjuds och accepterar plats på sitt köalternativ nr 1, tas övriga val bort. När en vårdnadshavare erbjuds plats på alternativ nr 2-5 får vårdnadshavare välja att stå kvar på två av övriga köalternativ, resterande alternativ tas bort.

6 6 (10) Vårdnadshavare har möjlighet att, vid ett tillfälle per anordnare, tacka nej till erbjuden plats och flytta fram önskat placeringsdatum. Detta innebär att vid andra tillfället plats erbjuds finns endast alternativet att tacka ja eller nej, utan möjlighet att flytta fram ködatum. Garanti till förskoleplats enligt skollagen Kommunen ska enligt 8 kap. 14 skollagen erbjuda plats utan skäligt dröjsmål med vilket avses fyra månader. Plats ska erbjudas så nära barnets hem som möjligt. Har plats inte erhållits efter garantitidens slut ska kommunen erbjuda garantiplats som ett 6:e alternativ, dvs. utöver vårdnadshavarnas egna 5 val. Platstillgång Information om platstillgång ska ges av respektive förskolechef. För att underlätta vårdnadshavares val ska anordnaren ge en så tydlig och preciserad information som möjligt. Samtliga anordnare är skyldiga att göra en prognos över lediga platser. Prognosen ska uppdateras varje månad. Anordnaren ska i samband med detta uppdatera och rensa i sin kö. Allmän information om platstillgång ska ges av Nacka kommun. Barn från andra kommuner Barn från andra kommuner kan tas emot om barnets vårdnadshavare så önskar och det finns särskilda skäl med hänsyn till barnets förhållande. Varje anordnare i Nacka kommun har rätt till ersättning för barn som kommer från andra kommuner. Anordnaren väljer själv om plats görs tillgänglig för dessa barn och kommer överens om med den andra kommunen om ersättning. Kontrakt Vårdnadshavare och anordnare upprättar ett kontrakt via webben och kommer överens om när barnet ska börja. Kontraktet visar den vistelsetid vårdnadshavare behöver för sitt barn. Den avgift som vårdnadshavare ska betala och det checkbelopp anordnaren får är grundat på den vistelsetid som skrivs in i kontraktet. Kontraktet innebär att vårdnadshavare överlåter checken till anordnaren och att vårdnadshavare tagit del av checksystemets villkor. För att check och avgift ska utgå ska anordnaren registrera kontraktet och eventuella ändringar senast den 10:e i den månad det ska gälla. Kontraktet ska signeras av barnets vårdnadshavare. Vistelsetid vid arbete/ studier och arbetslösa Barnets vistelsetid på förskolan baseras på vårdnadshavares arbetstid/studietid samt resa till och från arbets-/studieplatsen. För vårdnadshavare med schemalagd arbetstid beräknas en genomsnittlig veckoarbetstid.

7 7 (10) Vid arbetslöshet finns rätt till förskola med en vistelsetid på högst 25 timmar per vecka. Tiden förläggs utifrån vårdnadshavares behov. När vårdnadshavare får arbete eller börjar studera har familjen rätt till check för längre vistelsetid. Kurser och arbetsmarknadsåtgärder via arbetsförmedlingen ger rätt till längre vistelsetid. Vistelsetid vid föräldraledighet Vid föräldraledighet finns rätt till förskola med högst 25 timmar per vecka för förskolebarn. Anordnaren förlägger tiden så att den passar den pedagogiska verksamheten. Arbete/studier under föräldraledigheten. Vårdnadshavare som arbetar/studerar under föräldraledighet har rätt till en vistelsetid baserad på arbetstid/studietid och resa till och från arbetsplatsen/studieplatsen. Vistelsetiden för arbete/studier kan inte läggas ihop med vistelsetid för föräldralediga. För att styrka behovet av vistelsetid ska intyg lämnas till anordnare för arkivering, se nedan: Arbete under föräldraledighet: Arbetsgivarintyg, med uppgift om arbetstid. Egen företagare ska dessutom bifoga kopia på registreringsbevis och F-skattsedel Studier under föräldraledighet: Antagningsbevis måste lämnas innan kontrakt signeras. Registreringsbevis eller motsvarande ska lämnas när studierna påbörjas. Intyg ska lämnas där studieanordnaren intygar att studier bedrivs. Allmän förskola Barn har rätt till allmän förskola från höstterminen året då de fyller tre år. Allmän förskola är avgiftsfri och omfattar 525 timmar/år. Anordnaren förlägger tiden så att den passar den pedagogiska verksamheten. Ändring och avslut av vistelsetid Så snart vårdnadshavare vet att barnets vistelsetid ska ändras ska detta meddelas anordnaren via webben så snart som möjligt, dock senast 30 dagar innan ändringen ska gälla. När arbetssökande vårdnadshavare fått arbete/studier och behöver mer vistelsetid ska kontraktstiden ändras så snart som möjligt. När vårdnadshavare vet att barnets kontrakt ska avslutas ska detta meddelas anordnaren via webben så snart som möjligt, dock senast en månad innan ändringen ska gälla.

8 8 (10) Ledighet Under året förutsätts samtliga barn vara lediga minst fyra veckor. Om ledigheten överskrider en sammanhängande tid av tre månader upphör rätten till plats. Avgift ska betalas av vårdnadshavare under ledigheten. Tillfällig stängning av verksamhet Om anordnaren tillfälligt stänger verksamheten t.ex. vid planering, klämdag eller sommarstängning är anordnaren skyldig att erbjuda motsvarande verksamhet hos annan anordnare om vårdnadshavare har behov av verksamhet. Vid stängning på grund av oförutsedd händelse, kan plats komma att erbjudas hos annan anordnare. Om plats inte kan erbjudas ska anordnaren betala tillbaka avgiften till vårdnadshavare. Byte av anordnare Vårdnadshavare som önskar byta från en anordnare till en annan, köar till respektive anordnare utifrån ködatum. Uppsägningstid Uppsägningstiden är en månad. Anordnare kan komma överens med vårdnadshavare om kortare uppsägningstid. Olycksfallsförsäkring Barn som är inskrivna i auktoriserade fristående och kommunala förskolor är olycksfallförsäkrade av Nacka kommun. Anordnaren är skyldig att rapportera olycksfall och tillbud till Nacka kommun. Avgifter Vårdnadshavares avgift Avgiften fastställs av Kommunfullmäktige. Vårdnadshavare betalar avgift till Nacka kommun. Avgift betalas tolv månader per år och avgiftens storlek beror på barnets vistelsetid. Från och med augusti det år barnet fyller 3 år är avgiften reducerad på grund av barnets rätt till en avgiftsfri allmän förskola. Avgiften betalas i efterhand. Fakturan skickas till vårdnadshavare den 1-10:e efterföljande månad och förfallodatum är den sista i den månaden. Vid försenad betalning debiteras dröjsmålsränta. Allmän förskola är avgiftsfri.

9 9 (10) Avgift under inskolning och uppsägningstid Vårdnadshavare betalar avgift enligt kontrakterad tid både under inskolningsperioden och under uppsägningstiden. Om inskolningen påbörjas eller om barnet slutar under löpande månad, debiteras vårdnadshavare 1/28, 1/30 eller 1/31 per kalenderdag av avgiften. Avgift för syskon För förskolebarn betalas för första barnet 100 procent av avgiften, för det andra barnet betalas 67 procent, för tredje barnet betalas 50 procent och för fjärde barnet osv. betalas ingen avgift. Som första barn räknas det yngsta barnet. Barnen måste vara folkbokförda på samma adress i Nacka kommun för att syskonrabatten ska gälla. Avgift vid sjukdom Om barn är frånvarande på grund av sjukdom reduceras taxan efter sammanhängande sjukfrånvaro som överstiger 30 dagar (läkarintyg krävs från den åttonde dagen). Den dag som anmälan gjorts till försäkringskassan räknas som första sjukdag. Reducering av avgift görs för varje sjukdag som följer efter 30 dagars sammanhängande sjukfrånvaro. Obetalda avgifter Om avgiften inte betalas får vårdnadshavaren en påminnelse, sedan överlämnas skulden till inkasso. Reducerad avgift enligt maxtaxans regler Anordnaren ska informera vårdnadshavare om rätten till reducerad avgift. Vårdnadshavare har i vissa fall rätt till lägre avgift än maxtaxan. Om familjens bruttoinkomst är under kr/mån(2012) kan lägre avgift ges, beroende på antal barn i familjen och deras omsorgsform. Avgiften ska motsvara en viss procent av familjens sammanlagda bruttoinkomst. Avgiften kan dock inte bli högre än det maxbelopp som maxtaxan avser. För att få reducerad avgift måste familjen skriftligt meddela sin bruttoinkomst i Nacka24. Med bruttoinkomst menas all skattepliktig inkomst såsom inkomst av tjänst, sjukpenning, föräldrapenning, utbildningsbidrag m.m. Inkomst av kapital ska inte medräknas. Egna företagare ska ange den beräknade bruttoinkomsten.

10 10 (10) Checkbelopp Checkbeloppet fastställs av Kommunfullmäktige. Checkbeloppsnivå barn 1 2 år. (gäller tom den månaden barnet fyller 3 år) Checkbeloppsnivå barn 3 5 år. (gäller tom juli månad det år barnet fyller 6 år) Checkbeloppsnivå barn 6 år. (gäller tom juli månad det år barnet fyller 7 år) Särskild check gäller för föräldralediga, arbetslösa och allmän förskola. Checkbeloppen är ett årsbelopp som delas och utbetalas tolv månader per år. Utbetalningsdatum till anordnare är senast den 22:e den månad checkarna avser. Checkbeloppets storlek beror på barnets omsorgsform och ålder enligt ersättningsnivåer samt vilken vistelsetid som är överenskommet enligt kontrakt. För barn i behov av särskilt stöd får avgift endast tas ut om verksamheten överstiger 15 timmar i veckan. Efter särskild prövning kan ersättning utöver checkbeloppet beviljas för extra stöd. Kostnader som checken ska täcka omsorg, pedagogisk verksamhet och personal pedagogiskt material och utrustning måltider administration mervärdeskatt lokalkostnad, drift barn i behov av särskilt stöd Utöver ovanstående kan särskilt individinriktade resurspengar sökas för barn i behov av särskilt stöd. Utöver checkbeloppet utbetalas momskompensation till fristående anordnare, kommunala anordnare är momspliktiga.

Tillämpningsregler för fristående och kommunala anordnare av annan pedagogisk verksamhet i Nacka kommun

Tillämpningsregler för fristående och kommunala anordnare av annan pedagogisk verksamhet i Nacka kommun 2012-04-27 1 (10) UBN 2009/96-609 Tillämpningsregler för fristående och kommunala anordnare av annan pedagogisk verksamhet i Nacka kommun Verksamheten styrs av nationella och kommunala mål. Nacka kommuns

Läs mer

För förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

För förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER För förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2015-03-18 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER. För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Nacka

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER. För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Nacka ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Nacka Lagar och regler Förskolan och fritidshemmet styrs av både nationella och kommunala styrdokument. Riksdag

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01 Reviderad KUN 2012-05-15 65 KF 2012-06-18 109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2012-07-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (6) Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskolan tar främst emot barn i åldern

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m Reviderad 2016-10-24 65 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2017-01-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera förskola

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare Styrdokument, regler 2015-02-18 Dnr UBN/2014:229 Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg, inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid. - Information till vårdnadshavare Nivå: Utbildningsnämnden

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER. För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Nacka

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER. För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Nacka ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH TAXEBESTÄMMELSER För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Nacka 1 Lagar och regler Förskolan och fritidshemmet styrs av både nationella och kommunala styrdokument. Riksdag

Läs mer

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola Beslut BSN 2019-05-27 Gäller från och med 2019-09-01 Regler för placering i förskola 1 (8) Innehåll Allmänt........ s.2 Öppettider...s.2 Barn i åldern 1-6 år som har rätt till förskola......s.2 Allmän

Läs mer

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering.

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering. 2014-08-22 1 (6) Avgifter och regler Förskola och pedagogisk omsorg, 1-5 år Du söker plats till förskola eller pedagogisk omsorg på kommunens webbplats, www.jarfalla.se, under E-tjänster. Ansökan kan du

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - Information till föräldrar

Regler och tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - Information till föräldrar Regler och tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - Information till föräldrar Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av utbildningsnämnden 2012-12-12 Reviderad: Giltig

Läs mer

Regler för barns placering i förskola

Regler för barns placering i förskola Regler för barns placering i förskola 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor och pedagogisk omsorg. Broschyren

Läs mer

Svedala Kommuns 1:20 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 1:20 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Regler och taxor för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem antagna av kommunfullmäktige 2010-04-14, 58, med ändring 2015-06-17, 101, och 2016-10-12, 125 Gäller från 2016-10-20

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 VEM REGLERNA GÄLLER... 3 ÖPPETTIDER... 3 VISTELSETID...

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun.

Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun. Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2016-09-14 Förskola Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg.

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2015-06-29 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Förskoleförvaltningen Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2018-11-01 Göteborgs Stad, Göteborgs stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem Gäller from 1 juli 2018 INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass...

Läs mer

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10) Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 2 (10) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Öppettider... 3 Rätt till förskola och pedagogisk omsorg...

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Under revidering Sidan 2 av 6 Riktliner för

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 2 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)...

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2018-08-01 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010.

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. 1(7) Sektorn för utbildning och kultur PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2(7) Innehåll: Rätt till

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2019-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg. Antagen av förskolenämnden N /18

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg. Antagen av förskolenämnden N /18 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Antagen av förskolenämnden 2019-02-11 44 N608-0870/18 2 Definition Förskola vänder sig till barn från 1 år till dess de börjar förskoleklassen

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2009-11-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG... 3 Rätt till

Läs mer

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Verksamheten omfattar kommunal förskola samt pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) Fastställd av Kunskapsnämnden februari

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RÄTT TILL PLATS Rätt till plats i förskola eller fritidshem har barn som är folkbokförda

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Avgifter & regler. Förskola Förskoleklass Fritidshem

Avgifter & regler. Förskola Förskoleklass Fritidshem Avgifter & regler Förskola Förskoleklass Fritidshem INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)...

Läs mer

TAXA OCH TILLÄMPNING

TAXA OCH TILLÄMPNING BARNOMSORG TAXA OCH TILLÄMPNING Gäller från 2009-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-16 40 1 BARNOMSORGSTAXA Taxan gäller från 2009-01-01. Avgiften betalas 12 månader om året. FÖRSKOLEVERKSAMHET/FAMILJEDAGHEM

Läs mer

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk 2011-12-29 Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med den 1 januari 2012 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens kapitel 8 (förskolan), kapitel 14 (fritidshemmet)

Läs mer

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr BUN/2010:159 Barnomsorgsenheten Monica Winbladh, 016-710 54 57 1 (8) KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM. Varbergs kommun

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM. Varbergs kommun REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Varbergs kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGLER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG BARN SOM SKA BÖRJA FÖRSKOLA ELLER PEDAGOGISK OMSORG 1 Rätt

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information och avgifter Innehåll AVGIFTER... 3 Bra att veta om taxan... 3 Syskonrabatt... 3 Sjukavdrag... 3 INKOMSTUPPGIFTER... 4 Familj/hushåll... 4 Detta räknas

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Beslut KS 2010-02-10 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2010-04-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG...

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande nämn: Beslutsdatum: Giltighetstid: Riktlinjer UN-2019/339 2019-06-12 Tillsvidare 1 Innehåll

Läs mer

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Beslut 2016-09-15 Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1. Allmänt Riktlinjerna tillämpas för följande verksamheter som regleras i Skollagen (2010:800): Förskolan ( kapitel 8) Fritidshem

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2014-06-11, 57 Gäller från 2014-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult

Läs mer

Gällande från 1 augusti 2014

Gällande från 1 augusti 2014 Riktlinjer Kyrkans fo rskola Gällande från 1 augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vårdnadshavare 3. Platsinnehavare 4. Ansökan om plats 5. Grund för rätt till placering 6. Regler för turordning

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem

REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem Från och med 1 januari 2005 får barn till arbetslösa, föräldralediga och andra hemmavarande föräldrar vistas max 30 timmar/veckan

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2018-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Allmänna

Läs mer

Riktlinjer. för. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Österåkers kommun

Riktlinjer. för. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Österåkers kommun Reviderad i Förskolenämnden 2010 10 12 Reviderad i Utbildningsnämnden 2010 10 14 Riktlinjer för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Österåkers kommun 1 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET. Beslutsdatum: Dokumentansvarig: Utbildningschefen

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET. Beslutsdatum: Dokumentansvarig: Utbildningschefen REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Dokumenttyp: Riktlinjer UN-2017/49 Diarienummer: UN-2017/49 Beslutande nämn: Utbildningsnämnden Beslutsdatum: 2017-02-13 Giltighetstid:

Läs mer

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10)

Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10) Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (10) SID 2 (10) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Öppettider... 3 Rätt till förskola och pedagogisk omsorg...

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-06-04 av Kommunstyrelsen 90 och 2014-06-18 av Kommunfullmäktige 49 Senast

Läs mer

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2016-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet Datum 2015-04-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillämpningsregler för s förskolor och annan pedagogisk verksamhet Tillämpningsregler för förskola/familjedaghem Barn- och utbildningsnämnden är huvudman

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb.

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. 1 2 Innehållsförteckning Inledning Regler förskola och pedagogisk omsorg barn 1-5 år Förskola

Läs mer

REGLER FÖR BARNOMSORGEN I ÄLVDALENS KOMMUN

REGLER FÖR BARNOMSORGEN I ÄLVDALENS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSAVDELNINGEN REGLER FÖR BARNOMSORGEN I ÄLVDALENS KOMMUN GENERELLA REGLER Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg skall tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas

Läs mer

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Antaget av utbildnings- och kulturnämnden 2019-03-13 27 Gäller från: 2019-08-01 Ansvarig: Handläggare Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer och rättighet

Läs mer

Riktlinjer och information om förskola

Riktlinjer och information om förskola BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN RIKTLINJER Datum 2019-06-28 Sida 1(9) Referens BUN 2013-05367 Riktlinjer och information om förskola Antagen av nämnd 2019-06-11, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon

Läs mer

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 296 att gälla fr.o.m. 2016-01-01 Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg KS beslut 2015-09-23 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2016-01-01 2 INNEHÅLL Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet...

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Regelverk för förskola

Regelverk för förskola Regelverk för förskola Ur Skollagen (2010:800) Hemkommunen ansvarar för att utbildning i förskola kommer till stånd för alla barn i kommunen som ska erbjudas förskola och vars vårdnadshavare önskar det.

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2017-08-29 1(10) Utbildningsförvaltningen utbildning@almhult.se Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslut i utbildningsnämnden 2017-09-20 Gäller från och med 2017-10-01 2017-08-29 2(10)

Läs mer

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg 1 (7) Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-14, 112, med ändring 2007-09-10, 134, 2011-09-12, 166 samt den 16 januari 2012 14, 2012-05-07 6 samt 2013-05-13 13 Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg.

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg. Styrdokument, regler 2016-04-05 Dnr UBN/2017:107 Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg. Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av utbildningsnämnden 2017-04-19 37 Giltig t.o.m.: Tillsvidare Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Timrå kommun 2019

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Timrå kommun 2019 Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Timrå kommun 2019 Reglerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens 8 kapitel (förskolan),

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 TAXA Avgiften

Läs mer

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem För alla verksamheter Vilka barn har rätt till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem? Skollagen säger att: Alla barn har från

Läs mer

Författning Antagen av kommunfullmäktige 69/2015 Redaktionell ändring av avgift Reviderad 84/2018

Författning Antagen av kommunfullmäktige 69/2015 Redaktionell ändring av avgift Reviderad 84/2018 Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/2015 Redaktionell ändring av avgift 2016-01-01 Reviderad 84/2018 Principer för att få och nyttja plats inom förskoleverksamheten... 1 Förskoleverksamhet...

Läs mer

Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens kapitel 8 (förskolan), kapitel 14 (fritidshemmet)

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun

Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun Tillämpningsanvisningar för avgifter och regler i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Timrå kommun Reglerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens 8 kapitel (förskolan), 14 kapitel

Läs mer

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Kultur och utbildningsnämnd Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-17 Detta är Pajala kommuns regler och riktlinjer för förskola och fritidshem. Vårdnadshavare som önskar annan tillämpning på

Läs mer

Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskole- och skolbarnomsorgs verksamhet

Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskole- och skolbarnomsorgs verksamhet Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskole- och skolbarnomsorgs verksamhet Fastställd av Kf 2016-04-25 29 Sida 2 av 5 Innehåll Våra verksamheter Förskola 3 Allmän förskola 3 Skolbarnsomsorg

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg RIKTLINJER 1[6] Referens Christina Carlsson Mottagare Utbildningsnämnden Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2016-07-01. Riktlinjerna

Läs mer

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Kultur och utbildningsnämnd Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Detta är Pajala kommuns regler och riktlinjer för förskola och fritidshem från och med 1 januari 2016. Vårdnadshavare som önskar annan

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Kommunstyrelsen 2017-09-25 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:552 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg.

Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg. Styrdokument, regler 2016-12-12 Dnr UBN/2016:42 Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg. Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av utbildningsnämnden 2016-12-14 Giltig t.o.m: Tillsvidare Ansvarig

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för kö och placering inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjerna tillämpas för de verksamheter som regleras i skollagens kapitel 8 (förskolan), kapitel 14 (fritidshemmet)

Läs mer

Generella och specifika auktorisationsvillkor

Generella och specifika auktorisationsvillkor Generella och specifika auktorisationsvillkor Förskola och pedagogisk omsorg Dokumentets syfte Reglementet syftar till att definiera kommunens kundvalssystem för att säkerställa att samtliga kundval innehåller

Läs mer