T-Journalen. Vårdträdet - den 200-åriga gamla oxeln. Innehållet i detta nummer av T-Journalen, viktigast se sista sidan!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "T-Journalen. Vårdträdet - den 200-åriga gamla oxeln. Innehållet i detta nummer av T-Journalen, viktigast se sista sidan!"

Transkript

1 1 T-Journalen År 2014 Vårdträdet - den 200-åriga gamla oxeln Nr 4 november Foto: Per Zimmerman Innehållet i detta nummer av T-Journalen, viktigast se sista sidan! Det är dags för föreningens julbord lördagen den 6 december kl på Margaretas festvåning i Örebro. Om anmälan, pris m.m. se sid 8. Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Föreningslokal: Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro (obemannat) Plusgiro (föreningen): Plusgiro (stödfonden):

2 2 Redaktionskommitté T-Journalen: Per Zimmerman, redaktör/ansvarig utgivare, Mikael Löwengren och Sven-Erik Pettersson. Njurföreningen Örebro län Ordf.: Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Tel.: E-post: Vice ordf.: Gerd Engman, tel.: , Kassör: Nils Erik Berg, vice kassör: Alf Erikssohn. Övriga ledamöter: Göran Molin, Poul Madsen, Anne Pettersson, Stefan Kjaergaard, Mikael Löwengren och Stig Johansson (suppl). Kontaktperson nya medlemmar: Gudrun Greger, Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan 58, Örebro Föreningslokal: Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, Örebro (obemannat) Postgiro: Postgiro (stödfonden): Ordföranden har ordet De senaste veckorna har jag varit på två möten/sammanträden som gjort särskilt stora intryck och medfört många funderingar. Det ena mötet var den 1 oktober i Brukarhuset, Mellringe där Länshandikapprådets referensgrupp hade möte. Bland många frågor som kom upp var frågan om kvalitén på färdtjänst- och sjukresorna intressant. Jag vill påstå att det nu jäser ordentligt av missnöje bland oss brukare inom funktonshindergrupperna. (Mer om detta nedan). Det andra mötet jag deltog vid var en regionordförandekonferens i Stockholm oktober som anordnades av vårt riksförbund, Njurförbundet. Även detta möte satt igång en hel del tankar, denna gång av det mer positiva slaget. Dessa möten arrangeras varje vår och höst i regi av Njurförbundet. Jag lämnar nästan alltid dessa möten fylld av goda idéer om hur vi skall kunna utveckla vår verksamhet här på vår egen hemmaplan. I Njurförbundet är vi 14 regionföreningar från hela landet. Många av ordförandena har ofta mycket intressanta saker och erfarenheter att delge kollegorna då det gäller arbetet på inom den egna föreningen. Här redogörs alltid för goda idéer att ta med hem. Väl

3 3 hemkommen brukar jag vanligtvis efter några dagar börja begrunda hur alla goda idéer skall omsättas i praktiken. Tankarna bör- jar kretsa omkring vilka Per Zimmerman, ordförande personella resurser vi har, hur mycket orkar vi med, vad har vi råd med osv Färdtjänst- och sjukresorna i vårt län fungerar mycket dåligt Det är cirka 300 chaufförer som utför de samhällsbetalda transporterna i Örebro län. Kostnaden för denna trafik i vårt län är mellan 120 och 130 miljoner kronor per år. Vad gäller taxorna för att åka färdtjänst så är dessa en kommunal angelägenhet. Färdtjänsten är alltså ett kommunalt ansvar men kommunerna har lämnat uppdraget för själva utförandet åt Länstrafiken. Sjukresorna är däremot en angelägenhet för landstinget. Vid mötet med Länshandikapprådets referensgrupp den 1 oktober, där jag sitter med, kom frågan återigen upp om hur dåligt färdtjänst- och sjukresorna fungerar i Öre bro län. Eftersom dessa resor under många år fungerat mer eller mindre dåligt utifrån brukarperspektivet, är det knappast konstigt att frågan är ständigt återkommande på referensgruppens dagordning. I Länshandikapprådets referensgrupp är samtliga länsövergripande funktionshindergrupper representerade, det är över 30 organisationer. Vid nu aktuellt möte kunde jag konstatera att det nu råder upprorsstämning bland alla grupper som någon gång är i behov att dessa samhälliga transporter. Fungerar dessa dåligt så innebär detta ofta stora olägenheter för brukarna. I NA/Allehanda har det de senaste dagarna varit flera artiklar som på ett bra sätt tagit upp frågan utifrån brukarperspektivet, men också utifrån frågan vad det är för usel kvalité landstinget av skattepengar egentligen betalar stora årliga summor för. På landstingets hemsida har jag gått in och tittat på protokollet från Länshandikapprådets sammanträde den 23 september Vid detta möte var frågan om färdtjänst uppe (jmfr 215) till diskussion. Missnöjet var stort bland alla deltagare som representerade brukarkollektivet. Jag tar mig här friheten att direkt citera några avsnitt ur protokollet för att belysa missnöjet: Elisabeth Bystedt, områdeschef Kundservice på Länstrafiken, var inbjuden för att informera om vad som händer inom färdtjänsten. Det finns ett nytt trafikavtal som löper sedan den 1 juli i somras. Upphandlingen innebar att några nya taxientreprenörer fick släppas in. Detta har redan visat sig innebära problem för färdtjänsten med chaufförer som brister i både geografisk kännedom, kunskaper i svenska språket och i bemötande av sina kunder. Detta leder till förseningar, ökad arbetsbörda för operatörerna på färdtjänsten och kunder som är mycket missnöjda. Elisabeth ger uttryck för oro över sakernas tillstånd.

4 4 Det finns möjligheter att kräva vite av de entreprenörer som inte håller det avtal som är upprättat. Operatörerna på färdtjänsten noterar alla avvikelser. Elisabeth informerade om att hon för resonemang med landstingets upphandlingsavdelning för att utröna vilka möjligheter som finns att säga upp avtalen med de entreprenörer som inte håller den kvalitet och standard som de skrivit avtal med Länstrafiken om. Kravspecifikationerna vid upphandlingen var enligt Elisabeth omfattande, tydliga och precisa. LOA (Lagen om offentlig upphandling) när det gäller denna typ av verksamhet är sådan att man är tvingad att anta lägsta anbud. Det finns planer på att Länstrafiken själva skall hålla en utbildning av chaufförer som skall leda till att de som kör samhällsbetalda transporter ska bli certifierade. Föraren skall kunna bära ett bevis för förarcertifiering på sig. Ett önskemål från både Elisabeth och ledamöterna i LHR är att representanter från funktionshinderföreningarna ska involveras i denna utbildning. Tanken är att entreprenörerna står för tiden och att Länstrafiken står för själva utbildningen. Av nedanstående faktaruta framgår av LOA att det inte är självklart att upphandlaren, här landstinget, måste anta det lägsta anbudet. Detta måste i så fall framgå redan av annonsen om upphandlingen eller i förfrågningsunderlaget vilken grund landstinget tillämpar när man skall anta ett anbud. Den undermåliga kvalitén på de samhällsbetalda transporterna, dvs färdtjänst och sjukresor i vårt län, har den senaste veckan, som jag nämnt ovan, varit föremål för en utmärkt granskning i Allehanda. Faktaruta Av 12 kap. lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOA) framgår bl.a. följande: 1 En upphandlande myndighet skall anta antingen 1. det anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga för den upphandlande myndigheten, eller 2. det anbud som innehåller det lägsta priset. Vid bedömningen av vilket anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga, skall myndigheten ta hänsyn till olika kriterier som är kopplade till föremålet för kontraktet, såsom pris, leverans- eller genomförandetid, miljöegenskaper, driftkostnader, kostnadseffektivitet, kvalitet, estetiska, funktionella och tekniska egenskaper, service och tekniskt stöd. En upphandlande myndighet skall i annonsen om upphandlingen, eller i förfrågningsunderlaget ange vilken grund för tilldelning av kontraktet som kommer att tillämpas.

5 5 Alla brukare av samhällsbetalda transporter hyser nu, efter all publicitet som frågan nu fått, stora förhoppningar om att kvalitén och bemötanden skall förbättras avsevärt efter den kvalitetsuppföljning som landstinget nu genomfört. Att en rejäl förbättring kommer att ske inom en snar framtid, är en from förhoppning som vi alla brukare ser framemot. Vi har det nog med våra krämpor, vi ska ta mej tusan därtill inte behöva uppleva transporterna som ytterligare besvärande omständigheter. Låt oss se framemot ett mycket bättre 2015 vad gäller sjukresorna./per Z Regionordförandekonferensen oktober i Solna Den oktober var jag inbjuden till en av Njurförbundet anordnad Regionordförandekonferens i Solna. Njurförbundet anordnar dessa träffar varje vår och höst. De ger tillfällen för oss regionordföranden att träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter av a- betet ute i föreningarna. Förutom ordförandena från hela landet brukar några personer ut förbundsstyrelsen vara med samt personalen från förbundets kansli. Till dessa träffar brukar alltid någon intressant person inbjudas för att informera i något för oss intressant ämne. Nu var det en sjuksköterska från Kungsholmsdialysen som talade över ämnet Hur skall vi verka för bättre valmöjligheter för hemdialysbehandling i hela landet. Då det gäller kostnader för bo- stadsanpassning (en fråga för kommunerna) och ersättning för de extra kostnader som uppstår i samband med hemhemodialys (en fråga för landstingen), kunde vi konstatera att här råder stora skillnader för villkoren runtom i landet. Andra frågor på programmet var den eviga frågan om Sjukresor till dialysbehand ling där vi kunde konstatera att även på detta område råder det stora skillnader från landsting till landsting. I Dalarna är t.ex. dessa sjukresor gratis men i andra landsting betalar man dels mycket för varje sjukresa och därtill har ett högt högkostnadsbelopp. Att kvalitén på sjukresorna varierar kraftig är heller ingen nyhet för oss brukare. Vi informerades om vad frågan om personcentrerad vård innebär, dvs där bra egenvård visar sig vara gynnsamt för vårt hälsotillstånd. Detta var några av de frågor som behandlades på konferensen. Mötet var som vanligt givande och inspirerande. I något kommande nummer av Njurfunk kommer det att finnas ett lite fylligare referat från konferensen./per Z

6 6 En ny Patientlag träder i kraft den 1 januari 2015 Ur regeringens proposition 2013/14:106, Patientlag, har jag kopierat nedanstående stycke: Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Den nuvarande informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas. Det klargörs även att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan patientens samtycke. Patienten ska dock få den vård som behövs för att avvärja fara som akut och allvarligt hotar patientens liv eller hälsa, även om hans eller hennes vilja inte kan utredas. Möjligheten för en patient att få en ny medicinsk bedömning ska utvidgas och det innebär att möjligheten enbart villkoras av att han eller hon har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom. Patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Syftet med Patientlagen är alltså att stärka och tydliggöra patienternas ställning i vården samt att främja vår integritet, självbestämmande och delaktighet. Genom den nya Patientlagen kan man säga att perspektivet i sjukvården förskjuts från läkarfokus till patientfokus och från kallelser till sjukvården till inbjudan och dialog. Patientlagen ställer krav på information och nytt förhållningssätt. Det skall här också sägas att en hel del av bestämmelserna redan finns i t.ex. Hälsooch sjukvårdslagen och i Patientsäkerhetslagen. (Om Patientsäkerhetslagen skrev vi i T-Journalen nr 4/2012). En viktig nyhet i lagen är alltså att patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Vi patienter skall alltså få ta del av det öppenvårdsutbud som ingår också i ett annat landstings vårderbjudande även om utbudet är ett annat även om än det som finns i patientens hemlandsting. Som patienter har vi alltså möjlighet att välja mellan samtliga behandlingsalternativ inom den öppna hälso- och sjukvården, dvs även de behandlinsalternativ som finns i andra landsting. Patienten ska vidare få möjlighet att också i andra landsting välja en fast läkarkontakt och få tillgång till en fast vårdkontakt. En patient med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada ska få möjlig- het att i andra landsting få en ny medicinsk bedömning. Patienten ska även få möjlighet att lista sig inom primärvården i andra landsting. En listad patient ska emellertid inte ges företräde till att få primärvård, hänsyn ska enbart tas till de medicinska behov som patienten har. Den nuvarande informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas. Patienten ska få information om: sitt hälsotillstånd, de metoder som finns för undersökning, vård och behandling, de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning,

7 vid vilken tidpunkt han eller hon kan förvänta sig att få vård, det förväntade vård- och behandlingsförloppet, väsentliga risker för komplikationer och biverkningar, eftervård, och metoder för att förebygga sjukdom eller skada. 7 Patienten ska även få information om: möjligheten att välja behandlingsalternativ, fast läkarkontakt samt vårdgivare och utförare av offentligt finansierad hälso- och sjukvård, möjligheten att få en ny medicinsk bedömning och en fast vårdkontakt, vårdgarantin, och möjligheten att hos Försäkringskassan få upplysningar om vård i ett annat EES-land eller i Schweiz. Det klargörs också att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan patientens samtycke. Patienten ska dock få den vård som behövs för att avvärja fara som akut och allvarligt hotar patientens liv eller hälsa, även om hans eller hennes vilja inte kan utredas. Av lagens kapitelrubiker kan man förstå vad lagen i övrigt handlar om: tillgänglighet (2 kap.), information (3 kap), samtycke (4 kap), delaktighet (5 kap), fast vårdkontakt och planering (6 kap), val av behandlingsalternativ och hjälpmedel (7 kap), ny medicinsk bedömning (8 kap), val av utförare (9 kap), personuppgifter och intyg (10 kap) och synpunkter, klagomål och patientsäkerhet (11 kap). (När jag skrivit denna artikel om Patientlagen har jag, förutom från regeringens proposition 2013/14:106, även hämtat uppgifter från SKL:s hemsida, Sveriges Kommuner och Landsting, ur skrivelsen benämnd Promemoria, daterad ).Per Z Föreningsnytt Lördagen den 8 oktober hade föreningsstyrelsen den årliga träffen med personal inom länets njursjukvård från Karlskoga, Lindesberg och Örebro/USÖ. Vi träffades i Föreningarnas hus i Örebro. Från personalen var det 9 representanter och från styrelsen lika många. Som vanligt hade vi från föreningens sida i förhand anmält några frågor som vi gärna ville diskutera. Ett något fylligare referat från träffen kom i nästa nr av T-Journalen. En av föreningens medlemmar är nu den fjärde personen i Örebro län som i hemmet börjat med bloddialys med normal sjukhusdialysapparat. Föreningsstyrelsen skrev i somras till landstinget med förslag om att en form av handikappersättning skall utgå för de merkostnader, vatten, el, sophämtning o.likn., som det innebär att sköta sin bloddialys i hemmet. Vi väntar med spänning på ett svar från landstinget.

8 8 inbjuder till.. JULBORD TID: lördagen den 6 december 2014 kl PLATS: Margaretas festvåning, Drottninggatan 19, Örebro. PRIS: Medlemmar betalar 150 kr inkl. glögg, lättöl alt vatten. Icke medlemmar betalar 350 kr. Har Du någon anhörig som vill stödja föreningens verksamhet genom att bli medlem för 2014/15? För att få julbordsrabatt, måste medlemsavgiften (200 kr) vara vår kassör tillhanda senast den 26 november på plusgiro: (Njurföreningen Örebro län). Anmälan Anmälan till julfesten är bindande. Du anmäler Dig genom att sätta in 150 kr på föreningens plusgiro, se ovan! Vid ankomsten betalar icke medlem resterande belopp. Glöm ej att på bankgirotalongen ange namn, hur många som kommer samt telefonnummer och på talongen ange Julbord. Det går också bra att anmäla per telefon till Per Zimmerman. Vid ev. förhinder pga sjukdom anmäl detta genast till Per Zimmerman, alt Din anmälan vill vi ha senast fredagen den 28 november genom att avgiften på 150 kr då finns inne på föreningens plusgirokonto! Välkomna till en stunds trevlig samvaro och god spis! Vi har bokat 25 platser så det kommer att fungera så att först till kvarn får först mala. Styrelsen tillönskar alla medlemmar och anhöriga en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

Varför införs en patientlag?

Varför införs en patientlag? 1 2 Varför införs en patientlag? Lagen ska: - stärka patientens ställning - främja patientens integritet, delaktighet och självbestämmande. Lagen kräver ett nytt förhållningssätt av vården i mötet med

Läs mer

Patientlagen inspirationsdagar om bemötande och kommunikation. Januari 2015

Patientlagen inspirationsdagar om bemötande och kommunikation. Januari 2015 Patientlagen inspirationsdagar om bemötande och kommunikation Januari 2015 I patientlagen samlas den lagstiftning som direkt berör patienten. Där ska det viktigaste som rör patienten finnas även om annan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Utvecklingen för dem vi är till för

Utvecklingen för dem vi är till för Utvecklingen för dem vi är till för Fler äldre Allt fler med långvariga sjukdomar och med flera samtidigt Ojämlik hälsa Fler som vill och kan agera som aktiva medskapare Vad innebär patientlagen? Stärka

Läs mer

Möte med läns- och regionförbunden i september 2014

Möte med läns- och regionförbunden i september 2014 Möte med läns- och regionförbunden i september 2014 Patientlagen (2014:821) Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Patientmaktsutredningen

Läs mer

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04 Ny patientlag 2015 Varför en ny lag? Ökade krav på medbestämmande Ökad rörlighet Ökad tillgång till medicinsk kunskap för patienter Ökat erfarenhetsutbyte om sjukdom och behandlingar mellan patienter Ökad

Läs mer

Patientlagen. Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Börjar gälla 1 januari 2015

Patientlagen. Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Kerstin Cedermark specialistsjuksköterska 20141106 Patientmaktsutredningen hur patientens

Läs mer

Patientlagen. Vid frågor kontakta:

Patientlagen. Vid frågor kontakta: Patientlagen För att stödja medlemmarna i genomförandet av patientlagen beslöt hälsooch sjukvårdsdirektörsnätverket, informationsdirektörsnätverket och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under våren

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

DIVISION Landstingsdirektörens stab

DIVISION Landstingsdirektörens stab Patientlagen (1 Januari 2015) -ett ökat patientinflytande Patientlagens syfte Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet Patienten som partner

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

Patientlagen. Vid frågor kontakta:

Patientlagen. Vid frågor kontakta: Patientlagen För att stödja medlemmarna i genomförandet av patientlagen beslöt hälsooch sjukvårdsdirektörsnätverket, informationsdirektörsnätverket och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under våren

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

T-Journalen. Säfstaholms slott

T-Journalen. Säfstaholms slott 1 T-Journalen År 2015 Nr 2 april Säfstaholms slott Nu är det dags för den vårliga medlemsutflykten som denna gång går till Säfstaholms slott utanför Vingåker, lördagen den 23 maj 2015. Mer om anmälan,

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

T-Journalen. Nr 2 - maj 2019

T-Journalen. Nr 2 - maj 2019 1 T-Journalen Nr 2 - maj 2019 Våren är kommen. Innehållet i detta nummer: Foto: Per Z Sid 2: Ordföranden har ordet som handlar om den kommande förbundsstämman. Sid2-4: Information om Njurförbundets förbundsstämma

Läs mer

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen 2015-11-05 Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar det viktigaste som rör patienten

Läs mer

Patientlag

Patientlag Patientlag 2015-01-01 Patientlagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Ställer krav på hälso- och sjukvården att ändra sitt förhållningssätt och sina arbetsmetoder Patient jämbördig partner i vården

Läs mer

Patientlagen Josefin Leijon och Sofie Tängman

Patientlagen Josefin Leijon och Sofie Tängman Patientlagen 2015-11-17 Josefin Leijon och Sofie Tängman josefin.leijon@vll.se sofie.tangman@vll.se Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

T-Journalen. Nr 2 - maj 2018

T-Journalen. Nr 2 - maj 2018 1 T-Journalen Nr 2 - maj 2018 Våren är äntligen på väg Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: OBS! Medlemsutflykt lördag 26 maj. Se sista sidan! Sid 2 4 återkommer ordföranden om den ojämlika sjukvården

Läs mer

PROMEMORIA Vårt dnr Bilaga 1 2014-05-16

PROMEMORIA Vårt dnr Bilaga 1 2014-05-16 PROMEMORIA Vårt dnr Bilaga 1 2014-05-16 Avd för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Patientlagen Sammanfattning Den 1 januari 2015 träder patientlagen (2014:xxx) i kraft. För

Läs mer

Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan!

Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan! 1 T-Journalen Nr 1 - februari 2019 Knappast spårlöst Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: Inbjudan/kallelse till årsmöte söndag den 10 mars. Anmälan m.m. -se sista sidan! Föreningsadress: c/o Per Zimmerman,

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa. Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg

Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa. Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg leena.ekberg@skl.se Tel: 0730777724 Vad innebär patientlagen (1) Proposition 2013/14:106 Stärka

Läs mer

Jens Larsson,

Jens Larsson, Patientdatalagen, journaler på nätet, patientintegritet, sociala medier uppdatering lagar och regler Jens Larsson, 0706-110179 jens.larsson@lul.se Jens Larsson, Chefsjurist Offentlighetsprincipens syften

Läs mer

Landstings/regionstyrelser, Hälso- och sjukvårdsnämnder, Hälso- och sjukvårdsdirektörer, Landstingsjurister, Kommunjurister, Kommunstyrelser

Landstings/regionstyrelser, Hälso- och sjukvårdsnämnder, Hälso- och sjukvårdsdirektörer, Landstingsjurister, Kommunjurister, Kommunstyrelser Cirkulärnr: 14:33 Diarienr: 14/4269 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Extern medverkan: Datum: 2014-12-11 Mottagare: Patient, hälso- och sjukvård, val av utförare, information, tillgänglighet, vårdgaranti,

Läs mer

Fjällsjö i Grövelsjön

Fjällsjö i Grövelsjön 1 T-Journalen År 2017 Nr 2 april/maj Fjällsjö i Grövelsjön Foto: Per Z Medlemsutflykt lördag den 20 maj till Nobels Björkborns herrgård i Karlskoga med guidad rundtur. Vi avslutar med gemensam lunch i

Läs mer

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-01 1 (5) HSN 2017-1980 Handläggare: Hanna Wallin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling

Läs mer

7 8 58, B,

7 8 58, B, 1 T-Journalen År 2016 April 2015 Nr 2 maj Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: Medlemsutflykt till Ässundet lördagen den 28 maj, se mera på sista sidan! På sid 2-3 framför ordföranden synpunkter och

Läs mer

T-Journalen. Sid 5 7: Här finns styrelsens förslag till Verksamhetslan för 2016. Verksamhetsplanen tas upp vid årsmötet för fastställande, eventuellt

T-Journalen. Sid 5 7: Här finns styrelsens förslag till Verksamhetslan för 2016. Verksamhetsplanen tas upp vid årsmötet för fastställande, eventuellt 1 T-Journalen År 2016 Nr 1 februari Har Peter Flack blivit medlem i njurföreningen? Nej, så är det inte. Däremot har han tackat ja till att komma och underhålla vid föreningens årsmöte söndagen den 13

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets pensionärsråd Vid protokollet. Mikael Johansson Sekreterare. Justerat den 1 (6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Landstingets pensionärsråd Vid protokollet. Mikael Johansson Sekreterare. Justerat den 1 (6) Sammanträdesdatum 1 (6) Vid protokollet Mikael Johansson Sekreterare Justerat den Åke Eriksson Ordförande Ulf Grell Justerare 2 (6) Närvarande ledamöter Kerstin Karlsson (S) Sven-Olof Reinholdsson (S) Sten Lang (MP) Christina

Läs mer

Patientlag. Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU24. Sammanfattning

Patientlag. Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU24. Sammanfattning Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU24 Patientlag Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:106 Patientlag, två följdmotioner och en motion från den allmänna motionstiden

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 2 1. Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter

Läs mer

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga 13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga handikappersättningen LS 2018-0241 1 (2) Landstingsrådsberedningen

Läs mer

År 2015 Nr 1 februari

År 2015 Nr 1 februari 1 T-Journalen År 2015 Vinterfrukt? Nr 1 februari Foto: Per Z OBS!! På sid 11 finns inbjudan till ÅRSMÖTE söndag den 8 mars kl. 12.00! Med detta nummer medskickas även inbetalningskort för medlemsavgift

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård Anna Åberg och Hasse Knutsson Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande

Läs mer

Patientlag - delbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 maj 2013

Patientlag - delbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 maj 2013 PM 2013:92 RVII (Dnr 001-336/2013) Patientlag - delbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 31 maj 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Bemötande - Hälso- och sjukvård Region Gävleborg

Bemötande - Hälso- och sjukvård Region Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-46319 Fastställandedatum: 2016-01-11 Giltigt t.o.m.: 2018-01-11 Upprättare: Margareta E Berger Fastställare: Kjell Norman Bemötande - Hälso- och sjukvård

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

7 oktober 2014 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby

7 oktober 2014 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Sida 1 av 5 Tid och plats 7 oktober 2014 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Patric Åberg (M), ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande Sven-Arne Persson (S)

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process... 11 Röd process... 14 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Förtydligande av samordningsansvar för SIP

Förtydligande av samordningsansvar för SIP 1(5) Projektet Trygg, säker och samordnad vård- och omsorgsprocess 2018-02-21 Förtydligande av samordningsansvar för SIP I dokumentet Samverkansrutin mellan landsting och kommuner vid in- och utskrivning

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Sammanträde med Landstingets råd för funktionshindersfrågor

Sammanträde med Landstingets råd för funktionshindersfrågor Sammanträde med Landstingets råd för funktionshindersfrågor Datum: 2014-06-11 Tid: 09:00-12:00 Plats: Ledamöter: Landstingskansliet, Nyköping Jan Olof Blomster (FP) ordförande Hans Andersson (M) 1:a vice

Läs mer

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland Rätten till hälsa Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland augusti 2010 Övergripande mål Varje människa har rätt till bästa möjliga hälsa enligt FN:s internationella konvention om

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård; SFS 2017:612 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 20-28

Underskrifter Paragrafer 20-28 Protokoll - Kommunala handikapprådet Sida 1 av 6 Tid och plats 7 oktober 2014 kl. 15.30 18.15, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Patric Åberg (M) ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande

Läs mer

1 (7) PROTOKOLL. Patientnämnden

1 (7) PROTOKOLL. Patientnämnden 1 (7) Närvarande ledamöter: Elisabeth Hammar (S), ordförande, Ulf Rådesjö (S), vice ordförande, Anniette Lindvall (M), 2:e vice ordförande, Gunn Carlsson (S), Gunnel Hedström (S) under paragraferna 41

Läs mer

Yttrande över förslag till Patientlag

Yttrande över förslag till Patientlag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annika Lindquist 2013-04-16 ON 2013/0040 0480-45 35 13 Omsorgsnämnden Yttrande över förslag till Patientlag Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 2. Några frågor om hur du uppfattar tillgängligheten

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

T-Journalen. Klädesholmen en augustikväll

T-Journalen. Klädesholmen en augustikväll 1 T-Journalen År 2016 Klädesholmen en augustikväll Nr 3 september Foto: Per Z Innehållet i detta nummer: I detta nummer finns en del fakta som är bra för alla oss njursjuka att känna till. Glöm inte talesättet

Läs mer

Uppföljning av färdtjänstavtalet

Uppföljning av färdtjänstavtalet Karin Jacobsen Åsa Enrot MINNESANTECKNINGAR Uppföljning av färdtjänstavtalet Tid Fredag den 20 april 2012 kl 9.00-10.30 Plats Närvarande SL, Färdtjänsten Karin Jacobsen, KSL Åsa Enrot, Färdtjänstavdelningen

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-03-19 Meddelad i Göteborg Mål nr 1727-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Antalis AB, 556076-2022 Box 4014 422 04 Hisings Backa MOTPART Chalmers tekniska högskola AB, 556479-5598 Ekonomiavdelningen/Inköp

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION. Bilaga 1 1. ALLMÄNT OM EFTERFRÅGADE TJÄNSTER 2. KRAV OCH KRITERIER FÖR TJÄNSTEN 1.1. BAKGRUND

KRAVSPECIFIKATION. Bilaga 1 1. ALLMÄNT OM EFTERFRÅGADE TJÄNSTER 2. KRAV OCH KRITERIER FÖR TJÄNSTEN 1.1. BAKGRUND Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION 1. ALLMÄNT OM EFTERFRÅGADE TJÄNSTER 1.1. BAKGRUND Landstinget Blekinge är geografiskt detsamma som länet och landskapet Blekinge. Landstingets huvudsakliga uppgift är att ansvara

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Patientmakt eller inte patientmakt - det är frågan

Patientmakt eller inte patientmakt - det är frågan Patientmakt eller inte patientmakt - det är frågan Pressmeddelande 2014-04-25 14:31 CEST Just nu ligger den så kallade Patientmaktsutredningens betänkande ute som en så kallad lagrådsremiss hos berörda

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2014-10-30--2016-10-29 1. Definition av målgrupp/er

Läs mer

Handlägga vårdbegäran Utreda hälsotillstånd Bedöma och planera åtgärder Genomföra åtgärder enligt vårdplan... 8

Handlägga vårdbegäran Utreda hälsotillstånd Bedöma och planera åtgärder Genomföra åtgärder enligt vårdplan... 8 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsprocessen... 2 Handlägga vårdbegäran... 3 Utreda hälsotillstånd... 5 Bedöma och planera åtgärder... 6 Genomföra åtgärder enligt vårdplan... 8 Följa upp vårdåtagande... 9 Efterhantera

Läs mer

LAGEN OM PATIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER I VÅRDEN CAROLA ARJATSALO PATIENTOMBUDSMAN

LAGEN OM PATIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER I VÅRDEN CAROLA ARJATSALO PATIENTOMBUDSMAN LAGEN OM PATIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER I VÅRDEN CAROLA ARJATSALO PATIENTOMBUDSMAN 15.3.2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Patientens ställning och rättigheter enligt patientlagen Patientombudsmannaverksamheten

Läs mer

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Promemoria 2014-10-10 Socialdepartementet Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Författningsförslag Förslag till lag om ändring i lagen (2014:822) om ändring i

Läs mer

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Promemoria 2014-10-10 Socialdepartementet Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Författningsförslag Förslag till lag om ändring i lagen (2014:822) om ändring i

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Patientrörlighet inom EES vissa kompletterande förslag

Patientrörlighet inom EES vissa kompletterande förslag Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU14 Patientrörlighet inom EES vissa kompletterande förslag Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i hälso- och sjukvårdslagen,

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Sammandrag av Socialstyrelsens handbok Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Direktlänkar till mer information Socialstyrelsens

Läs mer

En rapport om patientlagen

En rapport om patientlagen En rapport om patientlagen 1 2 Sammanfattning av rapporten Patientlagen trädde i kraft 1 januari 2015 och har funnits på plats i snart två år. Många aktörer eftersträvade ett ökat patientinflytande och

Läs mer

Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Marie Nilsson 040 675 32 37 marie.e.nilsson@skane.se 2017-11-21 Rutinbeskrivning - Samordning av patient i Region Skåne Vårdgarantin Enligt hälso-

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-10 1 (5) HSN 1501-0102 Handläggare: Eva Bohlin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Antagande av leverantör - upphandling av barn- och ungdomspsykiatrisk

Läs mer

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården Patientnämnden en länk mellan patienten och vården 2013 Patientnämndens uppdrag Lag 1998:1656 Utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik

Färdtjänst. Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik Färdtjänst i Örebro län Vi på Länstrafiken har fått uppdraget från länets kommuner att sköta färdtjänsten. Till vår hjälp har vi ett antal entre pre -

Läs mer

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Patientsäkerhet AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Agenda Vad är patientsäkerhet? Vad styr hur vi arbetar med patientsäkerhet? Lex Maria och IVO Patientsäkerhet Skydd mot vårdskada (Patientsäkerhetslagen

Läs mer

T-Journalen. OBS! Årsmöte söndag 2 mars mars. Äntligen vinter tycker somliga

T-Journalen. OBS! Årsmöte söndag 2 mars mars. Äntligen vinter tycker somliga 1 T-Journalen År 2014 Nr 1 januari Vad finns att läsa i detta nummer? Se sid 2! OBS! Årsmöte söndag 2 mars mars Äntligen vinter tycker somliga Foto: Per Z Föreningsadress: c/o Per Zimmerman, Malmgatan

Läs mer