Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 2. De sju chefsmyterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 2. De sju chefsmyterna"

Transkript

1 Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 2 De sju chefsmyterna

2

3 Ledarnas Chefsbarometer 2008 Delrapport 2: De sju chefsmyterna fakta och fiktion om chefer Chefer är en yrkesgrupp det ofta spekuleras kring. Med den här rapporten vill Sveriges chefsorganisation Ledarna slå hål på chefsmyter genom att redovisa fakta om chefer och deras vardag. Undersökningen visar att det finns fördomar om chefer, samtidigt som man litar på den egna närmaste chefen. Sammanfattningsvis visar resultaten från Chefsbarometern 2008 att de flesta av myterna är felaktiga. Chef är idag är ett vanligt, oglamoröst men viktigt yrke. Chefer är nyckelpersoner i sina verksamheter med ansvar för personal, verksamhet och resultat. Chefsjobben måste därför kunna diskuteras utifrån fakta, inte myter. Chefsbarometern slår hål på myter Synovate har på uppdrag av Ledarna frågat förvärvsarbetande om deras attityder till den egna chefen och allmänheten om deras förtroende för chefer generellt. Resultaten visar att det finns myter och fördomar om chefer generellt, samtidigt som förtroendet för den egna chefen är stort. Nästan 9 av 10 svenskar litar på den egna chefen men endast 4 av 10 litar på chefer i allmänhet. Så många som 1 av 5 svenskar tror att det är vanligt att chefer i allmänhet ljuger! Den här rapporten redovisar resultat från undersökningar där chefer beskriver sin verklighet och förvärvsarbetande svarar på frågor om sina attityder och föreställningar om chefer. Chefen med den höga lönen I Sverige finns en bild av att chefsjobben automatiskt är förknippade med höga löner. Det är en av de farligaste myterna eftersom den ger en felaktig bild av hur chefsjobben ser ut. Alla chefer är inte näringslivstoppar. Chefer finns på alla nivåer och i alla branscher. Myten ger också en falsk bild av chefernas lönenivåer - den får oss att tro att chefer generellt sett är väldigt välbetalda.

4 Figur 1 När vi frågar allmänheten om chefers löner finns en stor spridning. 1 av 3 tror att chefer tjänar mer än kr. 1 av 4 tror att cheferna tjänar mellan och kr. Totalt är det 6 av 10 som tror att chefer tjänar över kr och uppåt. 58 procent av svenskarna anser att de flesta chefer har för hög lön jämfört med andra anställda. I snitt tror svenskarna att chefer tjänar kr 1. Enligt Ledarnas senaste löneenkät är genomsnittslönen kr 2, vilket innebär att det verkliga genomsnittet för chefslönen är kronor mindre än mytlönen. Myten om chefen med den höga lönen Falskt! Chefer tjänar i snitt och inte kronor 1 Avser medianlön 2 Avser medianlön

5 Chefen med den stora bonusen Med jämna mellan rum blossar debatten upp om börsbolagens vd:ar och deras frikostiga bonusar. Debatten handlar om vilka belöningar som är rimliga/orimliga och ofta anropas internationella jämförelser. Det man ofta glömmer bort är att det i Sverige handlar om en liten exklusiv skara som på intet sätt representerar den svenska vd - eller chefskåren i stort. Däremot så spär debatten på myten om att chefer generellt sett utöver ett högt löneläge även har generösa förmåner och bonusar. Majoriteten av de tillfrågade (62 procent) instämmer helt eller till stor del i påståendet att de flesta chefer får bonus och förmåner utöver den vanliga lönen. De flesta chefer i Sverige har varken bonus eller förmåner. I verkligheten har 29 procent bonus och så många som 1 av 5 har inga förmåner alls. Den vanligaste förmånen bland svenska chefer är ett träningskort (41 procent av cheferna enligt Ledarnas Chefsbarometer 2008). Myten om chefen med den stora bonusen Falskt! I Sverige är den vanligaste förmånen ett gymkort inte feta bonusar. Chefen som statusjägare Myten om chefen som en statusjägare som drivs av att ha den nyaste tjänstebilen, den högsta lönen och en direktörstitel att skryta med verkar fortfarande leva kvar. Nästan 6 av 10 av de tillfrågade (56 procent instämmer helt eller delvis) anser att chefer drivs av en vilja att ha hög status. I själva verket är det bara 12 procent av cheferna som tycker att status är en viktig drivkraft eller att det känns trevligt att berätta för andra att de är chefer. Den allra viktigaste drivkraften som cheferna själva anger i Chefsbarometern är att ha stimulerande arbetsuppgifter (97 procent) och möjlighet att påverka verksamheten (96 procent). Myten om chefen som statusjägare Falskt! Chefer ser inte status som en viktig drivkraft i förhållande till andra drivkrafter Chefen som ingen litar på Myten om chefen som någon man inte kan lita på, en person som ser till sina egna motiv genom att t ex undanhålla information om verksamheten, hur stark är den? Visserligen anger

6 1 av 5 att de tror att det är vanligt att chefer ljuger. Men, samtidigt anser 86 procent att de flesta chefer gör ett bra och viktigt jobb. 85 procent av de förvärvsarbetande anger att de har förtroende för sin närmaste chef. Med andra ord har vi i allmänhet ett starkt förtroende för de jobb som chefer utför och i synnerhet för den egna närmaste chefen. Myten om chefen som ingen litar på Falskt! 9 av 10 förvärvsarbetande i Sverige har förtroende för sin närmaste chef. Chefen som drivs av maktbegär 1 av 3 (36 procent) bland allmänheten anser att de flesta chefer drivs av en vilja att få bestämma över andra. Men, cheferna i Chefsbarometern rankar andra drivkrafter som betydligt viktigare. Drivkrafter som t ex att ha stimulerande arbetsuppgifter (97 procent) och att påverka verksamheten (96 procent) anges som betydligt viktigare.

7 Hur viktiga är följande drivkrafter för dig i ditt arbete som chef? Stimulerande arbetsuppgifter 74% 23% 2% 1% Möjlighet att påverka verksamheten 64% 32% 3% Skapa bra resultat 58% 40% 2% Motiverande att utveckla andra 54% 40% 1% 5% Förväntningar från kolleger & ledning 24% 63% 1% 11% 1% Kunna styra över min arbetstid 43% 40% 1% 15% 2% Hög lön 17% 65% 16% 2% Bra anställningsförmåner 15% 43% 1% 34% 7% Möjlighet få andra bra jobb i framtiden 15% 42% 1% 32% 10% Makt att bestämma 10% 34% 1% 38% 17% Förväntningar från familj etc 4% 17% 1% 55% 23% Känns trevligt att berätta att man är chef 3% 9% 2% 39% 48% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 4 Mycket viktigt 3 Vet ej 2 1 Inte alls viktigt Knappt hälften (44 procent) av cheferna anger makten att bestämma som en viktig drivkraft. Det är alltså relativt få chefer som har en stark drivkraft i att ha makt att bestämma. Det är också viktigt att komma ihåg att man som chef i bästa fall har både mandat och befogenheter som innebär makt. I chefsrollen ingår det att ta beslut. Myten om chefen som drivs av maktbegär Halvfalskt! Visserligen gillar chefer att bestämma men inte i lika hög grad som att påverka verksamheten och att utveckla medarbetarna. Chefen som arbetsnarkoman Enligt Ledarnas senaste Chefsbarometer arbetar svenska chefer i genomsnitt 46 timmar i veckan. 56 procent av allmänheten tror att de flesta chefer jobbar mer än andra anställda. 59 procent tror att chefer arbetar mer än 50 timmer totalt tror 9 av 10 av de intervjuade att svenska chefer arbetar mer än 40 timmar i veckan.

8 Myten om chefen som arbetsnarkoman Halvsant! De flesta tror att chefer jobbar mer än 40 timmar, vilket faktiskt är sant. Dock är den genomsnittliga arbetsveckan för chefer 46 timmar. Chefen som inte bryr sig Bland allmänheten är det endast varannan tillfrågad som tror att de flesta chefer drivs av att leda och utveckla människor. Det vill säga att endast hälften tror att chefer verkligen bryr sig om medarbetarna och deras personliga utveckling. Verklighetens chefer är dock betydligt mer intresserede av att utveckla medarbetarna. Det är faktiskt en av de viktigaste drivkrafterna bland de chefer som svarat på frågorna i Chefsbarometern drivkraften och motivationen att utveckla andra. Det är endast 5 procent som anger att det inte alls är en viktig drivkraft. Myten om chefen som inte bryr sig Falskt! En av de starkaste drivkrafterna hos chefer enligt Chefsbarometern är att utveckla medarbetarna.

9 Sammanfattning och slutord Sammanfattningsvis kan vi se att de flesta av myterna är felaktiga. Vad undersökningarna generellt visar är att det finns felaktiga uppfattningar om chefsjobb som i stor utsträckning vilar på fördomar av olika slag. Chefer i allmänhet känns avlägsna och får klä skott för orättvisa antaganden. Men, chefen som står oss närmast, han/hon är en person som de flesta känner förtroende för. Den paradoxen är det starkaste beviset för att det handlar om förutfattade meningar inte fakta. Därför vill Ledarna tillföra fakta till debatten och diskussionerna om chefer, deras uppdrag, villkor och förutsättningar De sju chefsmyterna sant eller falskt? 1. Myten om chefen med den höga lönen Falskt! Chefer tjänar i snitt och inte tusen kronor. 2. Myten om chefen med den stora bonusen Falskt! I Sverige är den vanligaste förmånen ett gymkort inte feta bonusar. 3. Myten om chefen som statusjägare Falskt! Chefer ser inte status som en viktig drivkraft i förhållande till andra drivkrafter 4. Myten om chefen som ingen litar på Falskt! 9 av 10 förvärvsarbetande i Sverige har förtroende för sin närmaste chef. 5. Myten om chefen som drivs av maktbegär Halvfalskt! Visserligen gillar chefer att bestämma men inte i lika hög grad som att påverka verksamheten och att utveckla medarbetarna. 6. Myten om chefen som arbetsnarkoman Halvsant! De flesta tror att chefer jobbar mer än 40 timmar, vilket faktiskt är sant. Dock är den genomsnittliga arbetsveckan för chefer 46 timmar. 7. Myten om chefen som inte bryr sig Falskt! En av de starkaste drivkrafterna hos chefer enligt chefsbarometern är att utveckla medarbetarna.

10 Om undersökningen Synovate har på uppdrag av Ledarna genomfört en undersökning bland allmänheten om chefer. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen genomfördes i två delar. Den första delen (förtroendefrågan) genomfördes under perioden maj Sammanlagt 630 förvärvsarbetande intervjuades över telefon. Den andra delen (bilden av chefen) genomfördes under perioden 28 maj-3 juni Sammanlagt 1009 intervjuer med allmänheten genomfördes över telefon. I Chefsbarometern har Synovate intervjuat över 1652 chefer under våren 2008 om chefers villkor och förutsättningar. Sedan 2002 har chefsorganisationen Ledarna tillfrågat över chefer i den årligen återkommande Chefsbarometern om deras chefsvardag och förutsättningar. Om Ledarna Ledarna är Sveriges chefsorganisation, chefernas egen yrkesorganisation, med fler än medlemmar. Hos oss får chefer stöd både i sin yrkesroll som chef och som anställd. Ett dubbelt perspektiv ingen annan kan erbjuda. Vi gör chefer säkrare i sitt ledarskap och mer framgångsrika. Och tryggare som anställda. Alltid med utgångspunkt i varje chefs individuella behov. För mer information kontakta: Freja Annamatz, informatör/pressekreterare Ledarna, tel e-post: freja.annamatz@ledarna.se Anki Udd, ledarskapskonsult Ledarna, tel e-post: anki.udd@ledarna.se

11

12 Besöksadress: S:t Eriksgatan 26. Postadress: Box 12069, Stockholm. Tel: Fax: Ledarnas servicecenter:

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 3. Jakten på cheferna till välfärdssektorn

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 3. Jakten på cheferna till välfärdssektorn Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 3 Jakten på cheferna till välfärdssektorn Ledarnas Chefsbarometer 2008 Delrapport 3: Jakten på cheferna till välfärdssektorn Chefer i offentlig sektor upplever

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1 Chefers ledarskap påverkar resultatet Chefsbarometer 2008 Delrapport 1: Chefers ledarskap påverkar resultatet Det finns ett starkt samband mellan ledarskap och

Läs mer

Vem sjutton vill bli chef? Unga i Norden om chef- och ledarskap

Vem sjutton vill bli chef? Unga i Norden om chef- och ledarskap Vem sjutton vill bli chef? Unga i Norden om chef- och ledarskap Ledarnas Chefsbarometer 2012 VEM SJUTTON VILL BLI CHEF? UNGA I NORDEN OM CHEF- OCH LEDARSKAP Vem vill bli chef? 2 Undersökningens resultat

Läs mer

Lönlöst. Hur omodern lönesättning gör cheferna sämre, medarbetarna missnöjda och verksamheten mindre framgångsrik

Lönlöst. Hur omodern lönesättning gör cheferna sämre, medarbetarna missnöjda och verksamheten mindre framgångsrik Lönlöst Hur omodern lönesättning gör cheferna sämre, medarbetarna missnöjda och verksamheten mindre framgångsrik Ledarnas Lönlöst, Chefsbarometer Ledarna 2011 1 Innehåll Inledning 3 Sammanfattning 4 Flertalet

Läs mer

Hos oss blir du en bättre chef. CHEFEN I SIFFROR

Hos oss blir du en bättre chef. CHEFEN I SIFFROR Hos oss blir du en bättre chef. CHEFEN I SIFFROR Värdefullt vetande om chefer För tredje gången sedan 2008 presenterar Sveriges chefsorganisation Ledarna skriften Chefen i siffror. Med Chefen i siffror

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer Offentlig sektor Bra förutsättningar bättre generationsväxling Oktober 2007

Ledarnas Chefsbarometer Offentlig sektor Bra förutsättningar bättre generationsväxling Oktober 2007 Ledarnas Chefsbarometer 2007 Bra förutsättningar bättre generationsväxling Oktober 2007 Om Ledarnas Chefsbarometer Synovate Temo har på uppdrag av Ledarna genomfört Ledarnas Chefsbarometer - en årligen

Läs mer

Kalla chefen chef! Chefsbarometer 2007 - delrapport 1. Kalla chefen chef!

Kalla chefen chef! Chefsbarometer 2007 - delrapport 1. Kalla chefen chef! Chefsbarometer 2007 - delrapport 1 Kärt barn har många namn heter det. I så fall är Sveriges chefer sannerligen populära! En chefs främsta uppgift är att skapa resultat i den verksamhet han eller hon

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och mångfald

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och mångfald Ledarnas Chefsbarometer 2011 Chefen och mångfald Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Sammanfattning... 3 Så jobbar chefen med mångfald... 4 Chefen och de sju diskrimineringsgrunderna... 8 Mångfald och

Läs mer

I det offentligas tjänst: Tuffa chefsvillkor värdefulla uppdrag. Chefsbarometer 2007 delrapport 2. I det offentligas tjänst

I det offentligas tjänst: Tuffa chefsvillkor värdefulla uppdrag. Chefsbarometer 2007 delrapport 2. I det offentligas tjänst : Tuffa chefsvillkor värdefulla uppdrag Chefsbarometer 2007 delrapport 2 Våga välja offentlig sektor! Under min karriär har jag träffat på några av de mest hängivna och kompetenta medarbetarna under mina

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2012. Chefen och jämställdhet

Ledarnas Chefsbarometer 2012. Chefen och jämställdhet Ledarnas Chefsbarometer 2012 Chefen och jämställdhet Innehåll Inledning... 2 Rapporten i korthet... 3 Jämställda arbetsplatser?... 4 Chefens chef är en man såväl i privat som offentlig sektor... 5 En chef,

Läs mer

Chefernas ojämlika arbetsmarknad

Chefernas ojämlika arbetsmarknad Tema jämställdhet/mångfald: Bilder för presentation Chefernas ojämlika arbetsmarknad Ledarna: Temo AB: Olle Hernborg David Ahlin, Anna-Karin Bärjed Datum: 2006-03 - 17 Sida 2 Ledarnas Chefsbarometer 2006

Läs mer

50 nyanser av chefen Ledarnas chefsbarometer 2012

50 nyanser av chefen Ledarnas chefsbarometer 2012 50 nyanser av chefen Ledarnas Chefsbarometer 2012 Inledning I tio år har Sveriges chefsorganisation Ledarna regelbundet ställt frågor till chefer som handlar om deras vardag, såväl i jobbet som på fritiden.

Läs mer

Chefen och konjunkturen

Chefen och konjunkturen Chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2012 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Orosmoment för

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa?

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa? Ledarnas Chefsbarometer 2011 Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa? Innehållsförteckning Förord... 2 Rapporten i korthet... 4 Hur mår konjunkturen?... 5 Rekrytering... 6 Stannar chefen kvar?... 10

Läs mer

Chefen och konjunkturen

Chefen och konjunkturen Chefen och konjunkturen Ledarnas chefsbarometer alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet...

Läs mer

Ditt ansvar ska synas på lönen

Ditt ansvar ska synas på lönen Din chefslön 2016 2 Ditt ansvar ska synas på lönen Att vara chef kan vara det roligaste och mest utvecklande du gör i ditt arbetsliv, men det kan också vara tufft och innebära stora utmaningar. Du ska

Läs mer

Ditt ansvar ska synas på lönen

Ditt ansvar ska synas på lönen Din chefslön 2015 2 Ditt ansvar ska synas på lönen Att vara chef kan vara det roligaste och mest utvecklande du gör i ditt arbetsliv, men det kan också vara tufft och innebära stora utmaningar. Du ska

Läs mer

Välfärd eller misär för chefer i välfärdssektorn?

Välfärd eller misär för chefer i välfärdssektorn? Ledarnas Chefsbarometer 2011 Välfärd eller misär för chefer i välfärdssektorn? - En rapport om att jobba som chef i den offentliga sektorn i jämförelse med den privata. Innehållsförteckning Förord Inledning

Läs mer

STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen. Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016

STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen. Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016 STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016 Innehåll Sammanfattning... 3 Lågt löneläge för akademiker anställda av Sundsvalls kommun...

Läs mer

TID FÖR LEDARSKAP Ledarnas chefsbarometer 2013

TID FÖR LEDARSKAP Ledarnas chefsbarometer 2013 TID FÖR LEDARSKAP Ledarnas Chefsbarometer 2013 Tid för ledarskap om chefers förutsättningar Sveriges chefer ägnar nästan en dag per vecka åt uppgifter som inte känns meningsfulla eller till och med onödiga.

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning. Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar. Cheferna och arbetsmiljön. Cheferna om ledarskap. Cheferna om karriären

Innehåll. Sammanfattning. Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar. Cheferna och arbetsmiljön. Cheferna om ledarskap. Cheferna om karriären Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar Cheferna och arbetsmiljön Cheferna om ledarskap Cheferna om karriären Om undersökningen Chefsservice för ingenjörer 3 4 5 9 16 19 20 Sveriges

Läs mer

Hur går det med jämställdheten?

Hur går det med jämställdheten? Föreställningar och förväntningar på män och kvinnor är något vi alla måste förhålla oss till och bidrar till att forma både samhället och oss som individer. Normer kring kön och de maktrelationer som

Läs mer

Vill du bli företrädare i Ledarna?

Vill du bli företrädare i Ledarna? Vill du bli företrädare i Ledarna? Är jag en företrädare? Är du chef eller ledare, medlem i Ledarna och intresserad av att påverka vad som händer på din arbetsplats? Då kanske du är rätt person för att

Läs mer

Ditt ansvar ska synas på lönen

Ditt ansvar ska synas på lönen Din chefslön 2017 2 Ditt ansvar ska synas på lönen Att vara chef kan vara det roligaste och mest utvecklande du gör i ditt arbetsliv, men det kan också vara tufft och innebära stora utmaningar. Du ska

Läs mer

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen

Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Ursäkta, vem satte min lön? Så tycker svenskarna om avtalsrörelsen Vi jobbar för att Sverige ska få världens bästa chefer Svenska folket underkänner dagens svenska modell I Ledarna har vi länge kritiserat

Läs mer

Rapport om vd-löner inkomståren 2009-2010

Rapport om vd-löner inkomståren 2009-2010 Kvinnliga vd:ar under 45 år ökade sina löner med 5,4 procent 2010, vilket är mer än dubbelt så mycket som en genomsnittlig vd. Men fortfarande tjänar kvinnliga vd:ar klart mindre än manliga. Mars 2012

Läs mer

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva!

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Att som arbetsgivare aktivt försöka skapa jämställda möjligheter för kvinnor och män på arbetsplatsen tycks generera både en extra positiv

Läs mer

Rapport om VD löner inkomståren 2008-2009

Rapport om VD löner inkomståren 2008-2009 Februari 2011 Rapport om VD löner inkomståren 2008-2009 Rapport från Soliditet Sammanfattande resultat Den genomsnittlige VD:n hade 2009 en inkomst av tjänst på 432 132 kr, vilket var 1,6 gånger mer än

Läs mer

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Sammanställning av kartläggningen Chef i vården som genomfördes av Sveriges läkarförbund 2009. Kartläggning av läkares chefsskap Läkarförbundet anser att

Läs mer

Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik

Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik 2 Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik Innehåll De höga krav som följer med chefskapet ska synas på lönen... 3 Chefslönestatistik... 4 Saco Lönesök även för dig

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

Chefsbarometern December 2018 Vård och Omsorg

Chefsbarometern December 2018 Vård och Omsorg Chefsbarometern December 2018 Vård och Omsorg Kontakt på Novus: Per Fernström, Annelie Önnerud Datum: 24 april 2019 Har jobbat deltid 35% 11 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande

Läs mer

sanningen om chefslönerna

sanningen om chefslönerna sanningen om chefslönerna ledarnas rapport om chefslöner 2014 Vi arbetar för att Sverige ska ha världens bästa chefer. Chefslöner 2014 Sanningen om chefslönerna 3 Vi vet vad Sveriges chefer tjänar 4 Var

Läs mer

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap.

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap. CHEFEN SÄGER SITT Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap Februari 2014 Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar

Läs mer

DAGS ATT ÖPPNA DÖRRARNA TILL DE HÖGSTA CHEFSNIVÅERNA LEDARNAS JÄMSTÄLLDHETSBAROMETER 2015

DAGS ATT ÖPPNA DÖRRARNA TILL DE HÖGSTA CHEFSNIVÅERNA LEDARNAS JÄMSTÄLLDHETSBAROMETER 2015 DAGS ATT ÖPPNA DÖRRARNA TILL DE HÖGSTA CHEFSNIVÅERNA ALLA VINNER PÅ ETT BRA LEDARSKAP VI ARBETAR FÖR LEDARNAS ATT SVERIGE JÄMSTÄLLDHETSBAROMETER SKA HA VÄRLDENS BÄSTA CHEFER 2015 1 Innehåll Fler pappamånader

Läs mer

Internationell och nationell forskning kring Effekterna av individuell prestationsbaserad lön Vad är myt och vad är verklighet?

Internationell och nationell forskning kring Effekterna av individuell prestationsbaserad lön Vad är myt och vad är verklighet? Internationell och nationell forskning kring Effekterna av individuell prestationsbaserad lön Vad är myt och vad är verklighet? 20 november 2013 Teresia Stråberg IPF AB Bakgrund Bakgrunden till min avhandling

Läs mer

LEDARAVTALET AVTAL INOM INDIVIDUELL OCH LOKAL LÖNEBILDNING FÖR TRÄ- OCH MÖBELINDUSTRIN

LEDARAVTALET AVTAL INOM INDIVIDUELL OCH LOKAL LÖNEBILDNING FÖR TRÄ- OCH MÖBELINDUSTRIN LEDARAVTALET AVTAL INOM INDIVIDUELL OCH LOKAL LÖNEBILDNING FÖR TRÄ- OCH MÖBELINDUSTRIN 1 LEDARAVTALET FÖR TRÄ- OCH MÖBELINDUSTRIN AVTALETS TILLÄMPNING UTGÅNGSPUNKTER GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER LÖN OCH LÖNEUTVECKLING

Läs mer

Chefen i krisen. från krishanterare till bristvara

Chefen i krisen. från krishanterare till bristvara Chefen i krisen från krishanterare till bristvara Ledarnas Chefsbarometer 2009 Chefen i krisen - från krishanterare till bristvara Innehåll Inledning... 2 En majoritet av cheferna har påverkats... 3 Svårare

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Låt chefen vara chef En kartläggning av villkoren för välfärdens chefer

Låt chefen vara chef En kartläggning av villkoren för välfärdens chefer Låt chefen vara chef En kartläggning av villkoren för välfärdens chefer Vi jobbar för att Sverige ska få världens bästa chefer LÅT CHEFEN VARA CHEF LÅt chefen vara chef 3 den stora chefsutmaningen 4 långt

Läs mer

Kvinnor Leder

Kvinnor Leder Kvinnor Leder 2011 1 Framtiden är inte bara något som kommer. Den skapas av någon och det kan lika gärna vara av oss. Kaospiloterna 2 Kvinnor Leder 2011 Ledarna vill: Öka medvetenheten om de olika villkor

Läs mer

DYNAMIKEN SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG

DYNAMIKEN SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG DYNAMIKEN SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Dynamics Engagement_062513_wp _EMEA HUR ENGAGERADE ÄR DINA

Läs mer

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger?

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. Hur attraherar vi dagens och framtidens medarbetare?

Läs mer

LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION

LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION Hållbara chefer Anki Udd anki.udd@ledarna.se Ledarskapsexpert/-utvecklare Källa: Dagens Industri 2014-05-19 På agendan Ett föränderligt arbetsliv Chefers situation och

Läs mer

Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag? Projektnummer: S Datum:

Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag? Projektnummer: S Datum: Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag? Synovate: Arne Modig Projektnummer: S-114614 Datum: 2008-02-05 Sammanfattning Hur många kvinnor är intresserade av att starta eget företag?

Läs mer

Från ord till handling Idé och framtid i praktiken 2010-2014

Från ord till handling Idé och framtid i praktiken 2010-2014 Från ord till handling Idé och framtid i praktiken 2010-2014 I dokumentet beskrivs arbetet med Ledarnas centrala ställningstaganden inom områdena lön, ledarskap, chefsförsörjning och hållbarhet. Utgångspunkten

Läs mer

Så mycket tjänar ingenjörscheferna. Juni 2013

Så mycket tjänar ingenjörscheferna. Juni 2013 Så mycket tjänar ingenjörscheferna i Sverige Juni 2013 2 Så mycket tjänar ingenjörschefer i Sverige Sverige är beroende av kompetenta chefer. Cheferna tar ett stort ansvar för utveckling och kvalitet hos

Läs mer

Lönestatistik 2012 Systemvetare

Lönestatistik 2012 Systemvetare Lönestatistik 2012 Systemvetare Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

LÖNESTATISTIK 2015 SVERIGES FARMACEUTER

LÖNESTATISTIK 2015 SVERIGES FARMACEUTER LÖNESTATISTIK 2015 SVERIGES FARMACEUTER LÖNESTATISTIK FÖR FARMACEUTER Här kommer 2015 års lönestatistik för farmaceuter. Fortfarande är vår statistik unik på så sätt att den ger möjlighet till överblick

Läs mer

Ojämställt ledarskap

Ojämställt ledarskap SKTFs undersökning om det ojämställda ledarskapet en jämförande studie om chefers förutsättningar inom mansdominerad respektive kvinnodominerad verksamhet. Ojämställt ledarskap Oktober 2008 1 Inledning

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Arbetstagarorganisationernas svar på remiss beträffande organisationsförändring

Arbetstagarorganisationernas svar på remiss beträffande organisationsförändring Arbetstagarorganisationernas svar på remiss beträffande organisationsförändring Samtliga fackförbund ser positivt på en omorganisation till facknämnder. Här kommer våra synpunkter utifrån det material

Läs mer

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 I takt med att internet blivit en del av våra liv så har våra jobb blivit alltmer mobila. Många arbetsuppgifter är idag inte beroende av

Läs mer

Idé och Framtid. Idé & Framtid

Idé och Framtid. Idé & Framtid Idé & Framtid 1 Idé och Framtid fastställt vid kongressen 2010 2 Ledarna Sveriges chefsorganisation Idé & Framtid Verksamhetsidé Chefen gör skillnad Ledarna gör skillnad för chefen Bra chefer och ett gott

Läs mer

HR Commitment presenterar. Statistik gällande 2016 års löner för Compliance Officers i Sverige

HR Commitment presenterar. Statistik gällande 2016 års löner för Compliance Officers i Sverige HR Commitment presenterar Statistik gällande 216 års löner för Compliance Officers i Sverige 2 Inledning HR Commitment har i samarbete med Compliance Forum tagit fram en lönestatistik för Sveriges Compliance

Läs mer

Ditt lönesamtal. En vägledning till högre lön

Ditt lönesamtal. En vägledning till högre lön Ditt lönesamtal En vägledning till högre lön Som ingenjör har du goda möjligheter att påverka såväl ditt jobb som din lön. Förutom att din kompetens och utbildning ger dig ett bra marknadsvärde, så ska

Läs mer

Chefslöner 2013. Dags att premiera det goda ledarskapet

Chefslöner 2013. Dags att premiera det goda ledarskapet Chefslöner 2013 Dags att premiera det goda ledarskapet Ledarnas rapport om chefslöner 2013 Chefslöner 2013 Dags att premiera det goda ledarskapet 3 Vi vet vad Sveriges chefer tjänar 4 Var åttonde anställd

Läs mer

Eget företag - Dröm och verklighet

Eget företag - Dröm och verklighet Eget företag - Dröm och verklighet Ingela Gabrielsson Privatekonom 2009-08-27 Om undersökningen För att öka förståelsen för drömmen om att starta eget och för verkligheten har Nordea Private Banking valt

Läs mer

Novus Unga om vården. Vårdförbundet. 2010-05-10 Lina Lidell

Novus Unga om vården. Vårdförbundet. 2010-05-10 Lina Lidell Novus Unga om vården Vårdförbundet 2010-05-10 Lina Lidell 1718 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Vårdförbundet. Intervjuerna har genomförts inom ramen för Novus

Läs mer

Ny som företrädare 1

Ny som företrädare 1 Ny som företrädare 1 2 Välkommen som företrädare i Ledarna! Du som är företrädare i Ledarna har ett mycket viktigt uppdrag. Det är du som är Ledarnas förlängda arm ute på arbetsplatsen och har fått förtroendet

Läs mer

Ekonomichefer i kommuner i förändring

Ekonomichefer i kommuner i förändring Ekonomichefer i kommuner i förändring Intervjuundersökning hösten 2007 Akademikerförbundet SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig, Marika Lindgren Åsbrink Projektnummer: S-114417 Datum: 2007-10-09 Bakgrund

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

Värdegrund på Alfa-kassan

Värdegrund på Alfa-kassan Värdegrund Värdegrund på Alfa-kassan På Alfa-kassan är arbetet med vår värdegrund en naturlig del av vår verksamhet. Vi ska utgå från och prata om vår värdegrund på möten och vid utvecklingssamtal. Med

Läs mer

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 Tjänstemän om stress och press i arbetslivet Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång, februari 2011 Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer - en statistisk

Läs mer

HR Commitment presenterar. Statistik gällande 2018 års löner för bolagsjurister i Sverige

HR Commitment presenterar. Statistik gällande 2018 års löner för bolagsjurister i Sverige HR Commitment presenterar Statistik gällande 218 års löner för bolagsjurister i Sverige 2 Inledning HR Commitment har sedan 28 i samarbete med Sveriges Bolagsjurister tagit fram en årlig lönestatistik

Läs mer

Chefens chef är en man

Chefens chef är en man Chefens chef är en man ledarnas JÄMSTÄLLDHETSBAROMETER 2013 Vi jobbar för att Sverige ska få världens bästa chefer Jämställdhetsbarometer 2013 Vi har inte råd att vänta 3 Kvinna och chef här hittar vi

Läs mer

Lönestatistik 2012 Jurister

Lönestatistik 2012 Jurister Lönestatistik 2012 Jurister Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Svenska kyrkan 2002/2003. Delrapport från SKTF om förhandlingsprocessen, lönekriterier, utvecklingssamtal m.m. inom Svenska kyrkan

Svenska kyrkan 2002/2003. Delrapport från SKTF om förhandlingsprocessen, lönekriterier, utvecklingssamtal m.m. inom Svenska kyrkan Svenska kyrkan 2002/2003 Delrapport från SKTF om förhandlingsprocessen, lönekriterier, utvecklingssamtal m.m. inom Svenska kyrkan Februari 2003 2 Svenska kyrkan 2002/2003 Delrapport om förhandlingsprocessen

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Osakliga löneskillnader ett överdrivet problem

PRESSMEDDELANDE. Osakliga löneskillnader ett överdrivet problem PRESSMEDDELANDE För ytterligare upplysningar, kontakta: Gunilla Hansén-Larson tfn 08-700 14 61, 070-514 61 00, Elisabet Sundén Ingeström, tfn 08-700 14 05 22 maj 2002 Osakliga löneskillnader ett överdrivet

Läs mer

Lönestatistik 2012 Samhällsvetare

Lönestatistik 2012 Samhällsvetare Lönestatistik 2012 Samhällsvetare Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Annika Elias Ledarnas förbundsordförande. Kost & Närings fortbildningsdagar 2006

Annika Elias Ledarnas förbundsordförande. Kost & Närings fortbildningsdagar 2006 Annika Elias Ledarnas förbundsordförande Kost & Närings fortbildningsdagar 2006 Drivkrafter för svenska chefer En undersökning om ledarskap från Temo/Synovate Ledarnas Chefsbarometer 2006 Bild av svenska

Läs mer

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Emotional_Engagement_062513_wpEMEA KÄNSLORNAS BETYDELSE

Läs mer

RAPPORT FÖRSTA LINJENS CHEFER ARBETE, UTVECKLING OCH ORO Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson, Anna Ihrfors-Wikström

RAPPORT FÖRSTA LINJENS CHEFER ARBETE, UTVECKLING OCH ORO Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson, Anna Ihrfors-Wikström RAPPORT FÖRSTA LINJENS CHEFER ARBETE, UTVECKLING OCH ORO Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson, Anna Ihrfors-Wikström Datum: 8 mars, 2012 Kicki Molin Tel: 0709-957015 Kicki.molin@novusgroup.se

Läs mer

Kommunikations lösningar och välmående på svenska arbetsplatser 2011 Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo

Kommunikations lösningar och välmående på svenska arbetsplatser 2011 Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo KommuniKationslösningar och välmående på svenska arbetsplatser 1 Kommunikations lösningar och välmående på svenska arbetsplatser 11 Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo Kommunikationslösningar

Läs mer

Årets rapport. Årets rapport innehåller: 3623 respondenter 21 unika företag

Årets rapport. Årets rapport innehåller: 3623 respondenter 21 unika företag Medarbetarrapport Medarbetare Den enskilda medarbetaren spelar en viktig roll i varje företag och organisation. Det är medarbetarna som står för utveckling, kvalitet, service och leverans. Att må bra och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH I absoluta tal beviljades mäns företag 1.431 miljarder kronor i företagsstöd under 2009 2011. Kvinnors företag beviljades 116 miljoner kronor under samma period. Källa: Tillväxtverket, Hur kan företagsstöden

Läs mer

Förtroendearbetstid. Arbetgivaralliansen. Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren

Förtroendearbetstid. Arbetgivaralliansen. Trossamfund och Ekumeniska Organisationer. till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Förtroendearbetstid till fördel för både verksamhet och den enskilde arbetstagaren Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Läs mer

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 207 11 Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 11.1 Inledning Riksskatteverket, RSV, har sedan mitten av 1980-talet genomfört stora enkätundersökningar riktade till allmänheten om deras inställning

Läs mer

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Göteborg

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Göteborg Novus Socialsekreterare i två stora stadsdelar i 2010-05-05 Arne Modig 1597 1 Undersökningen Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Målgrupp för undersökningen är socialsekreterare i de två stadsdelarna

Läs mer

Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson

Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson Svenskarna och politiken på internet delaktighet, påverkan och övervakning Version 1.0 2014 Marianne Ahlgren och Pamela Davidsson Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Unga om VD-rollen. Demoskop på uppdrag av tidningen Entreprenör

Unga om VD-rollen. Demoskop på uppdrag av tidningen Entreprenör Unga om VD-rollen Demoskop på uppdrag av tidningen Entreprenör Om undersökningen Demoskop har på uppdrag av Entreprenör genomfört en intervjubaserad undersökning om unga människors inställning till VD-rollen.

Läs mer

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Stockholm

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Stockholm Novus Socialsekreterare i två stora stadsdelar i 2010-04-21 Arne Modig 1597 1 Undersökningen Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Målgrupp för undersökningen är socialsekreterare i de två stadsdelarna

Läs mer

Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning

Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning Debatten inför valet 2018 handlar betydligt mindre om ekonomi, tillväxt och företagande än vad som varit fallet tidigare valrörelser. Samtidigt visar en

Läs mer

Rapport om VD löner inkomståren 2006 2007

Rapport om VD löner inkomståren 2006 2007 Rapport om VD löner inkomståren 20062007 Framtaget av Sammanfattande resultat Den genomsnittlige VD:n (median) hade 2007 en inkomst av tjänst på 393 500 kr, vilket motsvarar 1,5 gånger den vanlige inkomsttagaren

Läs mer

Ny chef i staten. Arbetsgivarverket. Statligt nyanställda chefer om karriärval och. staten som attraktiv arbetsgivare

Ny chef i staten. Arbetsgivarverket. Statligt nyanställda chefer om karriärval och. staten som attraktiv arbetsgivare Ny chef i staten Statligt nyanställda chefer om karriärval och staten som attraktiv arbetsgivare Rapportserie 2013:9 Arbetsgivarverket Ny chef i staten Statligt nyanställda chefer om karriärval och staten

Läs mer

Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i Malmö

Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i Malmö Novus Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i 2010-05-05 Arne Modig 1597 1 Undersökningen Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i Målgrupp för undersökningen är socialsekreterare i de tre stadsdelarna

Läs mer

Kartläggning Skolkuratorer Västra Götaland. Kontakt: Margareta Bosved Novus: Viktor Wemminger/Gun Pettersson Datum:

Kartläggning Skolkuratorer Västra Götaland. Kontakt: Margareta Bosved Novus: Viktor Wemminger/Gun Pettersson Datum: Kartläggning Skolkuratorer Västra Götaland Kontakt: Margareta Bosved Novus: Viktor Wemminger/Gun Pettersson Datum: 1 Bakgrund & Genomförande Bakgrund Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört

Läs mer

Är kvinnor mindre värda? - Det lönar sig att prata om lön

Är kvinnor mindre värda? - Det lönar sig att prata om lön Är kvinnor mindre värda? - Det lönar sig att prata om lön Är kvinnor mindre värda? Inledning GS medlemmar arbetar i branscher som traditionellt är mansdominerade. Det avspeglar sig även på medlemskåren

Läs mer

Rapport Synen på lönen Officersförbundet

Rapport Synen på lönen Officersförbundet Rapport Synen på lönen Officersförbundet 2-3-12 Om undersökningen Syfte Officersförbundet har skapat en medlemspanel Förbundspanelen. Panelen har skapats i syfte att enkelt kunna inhämta medlemmarnas syn

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2013

Lönestrukturstatistik 2013 Löner och arbetskraftskostnader 2014 Lönestrukturstatistik 2013 Medianlönen för löntagare 2 928 euro i månaden år 2013 Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var medianen för heltidsanställda

Läs mer

Medarbetarenkät 2012 ett verktyg för att utveckla verksamheten

Medarbetarenkät 2012 ett verktyg för att utveckla verksamheten AB Familjebostäder Medarbetarenkät 2012 ett verktyg för att utveckla verksamheten I denna rapport finner du förvaltningens/bolagets resultat från medarbetarenkäten 2012. I stadens arbete med att vara en

Läs mer