YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning"

Transkript

1 Regionstyrelsen Hannie Lundgren Forskningschef YTTRANDE Datum Dnr (6) Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) har beretts möjlighet att lämna yttrande på betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45). Med anledning av detta vill framför följande. är mycket positiv till att registerforskning ges bättre förutsättningar, inte minst mot bakgrund av behovet att föra in mer kunskap och att utveckla vår hälso- och sjukvård. ser det dock som utomordentligt viktigt att den aktuella utredningen åtföljs av en kompletterande utredningsdel som belyser de frågeställningar och problem som Region Skåne utvecklar i detta remissvar.. kan endast tillstyrka utredningens förslag under förutsättning att 1 i förslag (20xx:xx) om forskningsdatabaser kompletteras med landstingen/sjukvårdshuvudmännen. Det innebär att förslaget bör kompletteras när det gäller forskningsdatabaser placerade hos landstingen och sjukvårdshuvudmännen. har därtill följande invändningar på förslaget: I de fall forskaren önskar ta del av och analysera de prov som framgår av Nationella Biobanksregistret, bör en vanlig etikprövningsansökan genomföras. Denna ska kompletteras med beslut från biobanksansvarig. Hälso- och sjukvårdshuvudmannen ska ges rätt att överklaga etiknämndens beslut. Det är önskvärt att studentarbeten i större utsträckning ska bedömas som forskning och etikgodkännas. Etikprövningsnämndernas praxis bör harmoniseras. önskar en annan bevarandetid och hantering av kodnycklar hos statistikansvariga myndigheter än den föreslagna på 20 år. C:\pactdok\Regionstyrelsen\ \Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU )\ RS_Yttrande.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (6) Förslaget bör förtydliga hur de myndigheter som bedriver hälso- och sjukvård ska hantera kodnycklar som används vid utlämnande av uppgifter från nationella kvalitetsregister. saknar förslag om funktion för tillsyn och stöd kopplat till forskningsdatabaser och dess hantering. Det krävs ett klargörande kring vad som är att anse som tillräckligt preciserade ändamål både med avseende på vad individen kan samtycka till gällande forskningsdatabaser, men också med avseende på vilka forskningsprojekt etikprövningsnämnden kan godkänna. Förslaget bör kompletteras med att Socialstyrelsen får i uppgift att utfärda verkställighetsföreskrifter för det Nationella biobanksregistret. Vid en förfrågan som gäller vård och behandling finns en oro att uttagen ska ta för lång tid. Därför är det angeläget att en sådan begäran alltid ska behandlas skyndsamt. Nationella biobanksregistret inte ska kunna användas för brottsutredning. Nationella biobanksregistret ska inte innehålla uppgifter avseende diagnos, resultat eller transplantation. Finansieringsprincipen bör tillämpas då förslag i utredningen innebär kostnader för sjukvårdshuvudmännen. Etikprövningslagen Ett enklare förfarande Förslaget till en förenklad hantering av etikprövning för anonymiserade registerstudier är positivt, framför allt när det gäller analys av anonymiserade uppgifter från Nationellt biobanksregister. anser att i de fall forskaren önskar ta del av och analysera de prov som framgår i registret bör en vanlig etikprövningsansökan genomföras. En sådan ansökan ska också kompletteras med beslut från biobanksansvarig, som bland annat måste bedöma om det finns tillräckligt med material för de efterfrågande analyserna och för patientens framtida vård och behandling. I detta ska även ingå att säkerställa att det finns samtycke från provlämnaren att använda provet för detta syfte. Rådgivande yttrande är positiv till att de regionala etiskprövningsnämnderna åläggs att lämna rådgivande yttranden över forskning som avser människor som idag inte omfattas av etikprövningsnämndens tillämpningsområde. Det finns idag en oklarhet när det gäller studentarbeten. anser att det vore önskvärt att studentarbeten i större utsträckning ska bedömas som forskning och etikgodkännas. Eftersom nationellt kvalitetsregister enligt 7 kapitlet PDL enbart får användas till att utveckla och säkra vårdens kvalitet, statistik samt forskning, finns det en osäkerhet i vilken utsträckning uppgifter kan lämnas till studentarbeten.

3 Datum (6) Idag äger hälso- och sjukvårdshuvudmannen ingen rätt att överklaga etikprövningsnämndernas beslut av utlämnade av data. förordar att ett sådan möjlighet ges. vill även understryka vikten av att etikprövningsnämndernas praxis harmoniseras, liksom att en harmonisering sker med praxis hos centrala etikprövningsnämnden. Ändring av bestämmelserna om kodnyckelförfarande Idag förstörs kodnycklar av datautelämnande myndigheter mycket snabbt (3 månader) efter utlämnandet. Därmed är utlämnade data avidentifierade. Om forskaren begär att kodnyckeln ska bevaras, så sparas kodnyckeln som regel längst i 3 år. Det är mycket angeläget i många studier att kunna följa forskningspersonerna en längre tid och även kunna komplettera med data (exempelvis 5, 10, 15, 20 år efter diagnos osv) och även att kunna kvalitetsgranska forskningsresultat i efterhand. Argument mot en förlängd bevarandetid kan vara rädsla för att det påverkar den personliga integriteten eller skapar en oro för att kodnyckeln hamnar i orätta händer. avstyrker utredningens förslag att som regel spara kodnycklarna i 20 år (9 i förslag (20xx:xx) som forskningsdatabaser. Vi förordrar dock ett automatiskt bevarande av kodnyckeln i minst 5 år med möjlighet till förlängning. Längre bevarande av kodnyckel kan begäras av forskaren redan inledningsvis och ges då utifrån ändamålet med studien. Viktigt är att en säker rutin tas fram för information om att bevarandetiden håller på att löpa ut. Forskningshuvudmannen måste ges möjlighet att yttra sig. Utredningen tycks inte behandla hur de myndigheter som bedriver hälsooch sjukvård ska hantera kodnycklar. Det är därför oklart hur kodnycklar som används vid utlämnande av uppgifter från nationella kvalitetsregister ska hanteras. anser att detta behöver utredas. Sjukvårdshuvudmännens ansvar för forskningsdatabaser En ny lag om forskningsdatabaser Utredningen myntar begreppet forskningsdatabaser och föreslår ett specifikt regelverk kring dessa. En forskningsdatabas definieras såsom ett register av infrastrukturs karaktär, avsett att ge underlag för flera olika framtida forskningsprojekt. Idag finns ett stort antal forskningsregister inom landstingen som enligt utredningens definition är forskningsdatabaser. Det vore mycket olyckligt om utredningens goda intention att skapa säkra möjligheter för forskningsdatabaser inom universitet omöjliggör dessa otroligt viktiga resurser inom landstingen.

4 Datum (6) Utredningens förslag innebär en möjlighet för statliga universitet, högskolor eller andra statliga myndigheter med forskningsuppdrag att bygga upp forskningsdatabaser. Dessa databaser får då innehålla personuppgifter som ska kunna användas i ännu inte definierade forskningsprojekt. Här saknas i utredningen motiv till varför landstingen/regionerna inte ges samma möjlighet. Enligt 26 b i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) ska landstingen och kommunerna medverka vid finansiering, planering och genomförande av kliniskt forskningsarbete inom hälso- och sjukvårdens område. Även folkhälsovetenskaplig forskning omfattas. Landstingen och kommunerna ska i sådan forskning samverka med varandra och med berörda universitet och högskolor. anser att utredningen bör kompletteras med information och förslag när det gäller forskningsdatabaser placerade hos landstingen och sjukvårdshuvudmännen. Oavsett om förslaget om forskningsdatabaser införs eller inte, anser Region Skåne att det krävs ett klargörande kring vad som är att anse som tillräckligt preciserade ändamål angående både vad individen kan samtycka till gällande forskningsdatabaser, men också vilka forskningsprojekt som etikprövningsnämnden kan godkänna. Förslaget bör även kompletteras med en beskrivning av den vanligaste situationen att prov som samlats in i av sjukvårdshuvudmännen för vård och behandling och sedan utlämnas till en annan huvudman i ett annat syfte. Detta för att tydliggöra att informationen behandlas på ett korrekt sätt i hela kedjan. Kvalitetsregister Inom landstingen finns kvalitetsregister. Dessa omfattas av patientdatalagen (2008:355). Där framgår att endast myndigheter inom hälso- och sjukvården får vara personuppgiftsansvariga för central behandling av personuppgifter i ett nationellt eller regionalt kvalitetsregister. Endast sådana personuppgifter som behövs för att systematiskt och fortlöpande kunna utveckla och säkra vårdens kvalitet får behandlas i ett kvalitetsregister. Andra data i landstingen Inom landstingen finns även andra viktiga datakällor för medicinsk forskning. Det kan vara journaldata, information i administrativa vårddatabaser (s Vårdatabas/RSVD, VEGA-databasen i Västra Götaland, VAL-databasen i Stockholms läns landsting, som bland annat innehåller den information om primärvård som de nationella registren saknar), eller data från biobanker. Vid hantering av dessa och för att kunna behandla känsliga personuppgifter för forskningsändamål behövs, enligt 19 personuppgiftlagen (1998:204), att behandlingen godkänts enligt etikprövningslagen (2003:460).

5 Datum (6) Framtida koppling mellan kvalitetsregister och forskningsdatabaser ser ett värde i att i forskning eller kliniska studier kunna lägga till information från andra källor. Det finns redan idag exempel på forskningsdatabaser, där landstingen är huvudman, som kopplat ihop data från kvalitetsregister med andra data såsom journaldata, uppgifter från individen själv eller biobanksprov. Exempelvis UCAN, SCANB och ANDIS. Det finns också exempel på kvalitetsregister som bygger upp egna biobanker, SRQ och SWEDHEART. s bedömning är att intresset för denna typ av forskning/studier är stort och kommer att öka. Landstingen har en stor vana att hantera personuppgifter Landstingen har en stor tradition, erfarenhet och kunskap om att respektera personuppgifter. Detta genom sin dagliga verksamhet kring vård och behandling, men även för forskning. Bestämmelserna i PUL är mycket väl implementerade i landstingen sedan lång tid. Flera av de forskningsdatabaser inom ämnesområdet medicin som idag finns eller planeras har av detta och andra skäl ett landsting eller ett sjukhus som huvudman. Nationella biobanksregistret Biobanker stödjer utredningens förslag att Svenska biobanksregistret görs om till Nationella biobanksregistret. anser dock att förslaget ska kompletteras med att Socialstyrelsen får i uppgift att utfärda verkställighetsföreskrifter för det Nationella biobanksregistret. Det kan gälla till exempel hur information ska lämnas till registret (se nedan) och hur information kan lämnas för vård och vilken information som ska överföras. Socialstyrelsen bör även ges uppdraget att närmare utforma föreskrifter om hur privata vårdgivare ska kunna lämna sina uppgifter vidare till registret. I arbetet med sådana föreskrifter bör den kunskap och erfarenhet som finns, bland annat i de regionala biobankscentrumen (RBC), tas tillvara. När det gäller uttag av information från Nationella biobanksregistret för vård och behandling är oroad för att det kan leda till att uttagen tar för lång tid om Socialstyrelsen är registerhållare. En sådan begäran bör alltid behandlas skyndsamt. I de fall där uttag av prov för behandlingssyfte blir aktuellt är det viktigt för den enskilde patienten att det inte drar ut på tiden. En annan möjlig lösning som utredningen, enligt, bör överväga är att RBC skulle kunna hjälpa Socialstyrelsen med att lämna ut information för vissa ändamål. uppskattar att uttag främst kommer att begäras i forskningssyfte, och då är det bra att det är Socialstyrelsen som är ansvarig. Men även här bör man vara medveten om att Nationella biobanksregistret framförallt

6 Datum (6) är ett sökregister. Det vanligaste torde ändå vara att forskning sker på proven och inte på uppgifterna i registret. understryker vikten av att Nationella biobanksregistret inte ska kunna användas för brottsutredning. En sådan användning kan allvarligt skada förtroendet för insamling av prov inom hälso- och sjukvården för vård och forskning. Utredningen öppnar för att Nationella biobanksregistret ska kunna omfatta uppgifter avseende diagnos, resultat, transplantation samt assisterad befruktning. tillstyrker inte detta. Om kliniska prövningar, som ofta omfattar prov som tas från landstinget, måste registreras i det Nationella registret trots att proverna utelämnats till en uppdragsgivare från läkemedelsindustrin, kommer detta att innebära en kostnad för landstingen/ regionerna. Konsekvenser anser att finansieringsprincipen bör tillämpas då förslag i utredningen innebär kostnader för sjukvårdshuvudmännen till exempel kring hanteringen av Nationella biobanksregistret och aktualisering av uppgifter rörande enskilda provers befintlighet. Andra potentiella kostnader utifrån utredningens förslag är kostnader i samband med samtyckeshanteringen samt behov av genomgång av provsamlingar för kvalitetsgranskning av uppgifterna i Nationella Biobanksregistret. Henrik Fritzon Ordförande Jonas Rastad Regiondirektör

Svar på remiss från Utbildningsdepartementet: Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Svar på remiss från Utbildningsdepartementet: Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-02-02 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03469 Uppdnr 967 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på remiss

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) (RS/80/2015)

Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) (RS/80/2015) Förslag till beslut Regionstyrelsen 1(2) Samordningskansliet 2015-01-16 Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@regionjh.se Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Läs mer

Remissvar: Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Gem 2014/0346

Remissvar: Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Gem 2014/0346 2015-01-20 Remissvar: Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Gem 2014/0346 I betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) av Registerforskningsutredningen föreslås ändringar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2019-01-08 Dnr 1802292 1 (5) Remiss. Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser tillstyrker

Läs mer

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-06-15 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker Sammanfattning SKL välkomnar i allt

Läs mer

Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2015-01-13 Diarienummer 140784 Kanslienheten Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNANDET RÄTT ATT FORSKA - LÅNGSIKTIG REGLERING AV FORSKNINGSDATABASER, SOU 2018:36

YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNANDET RÄTT ATT FORSKA - LÅNGSIKTIG REGLERING AV FORSKNINGSDATABASER, SOU 2018:36 1 (7) Er beteckning U2018/02557/F Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNANDET RÄTT ATT FORSKA - LÅNGSIKTIG REGLERING AV FORSKNINGSDATABASER, SOU 2018:36

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Hannie Lundgren Forskningschef 040-675 31 13 Hannie.Lundgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-09-22 Dnr 1702157 1 (7) Remiss. För dig och för alla (SOU 2017:40) Delbetänkande av

Läs mer

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker Landstingsdirektörens stab Utvecklingsenheten/Avdelning för kunskapsstöd 2018-05-21 Ärendenummer 2018/00515 Elisabeth Andersson Dokumentnummer 2018/00515-2 Till Landstingsstyrelsen Remissyttrande: SOU

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Tillgång till prov för forskning

Tillgång till prov för forskning Tillgång till prov för forskning Provsamlingar för forskning Alla prov tagna inom vården för vård eller forskning tillhör sjukvårdshuvudmannens ansvarsområde Prov måste alltid inrättas/registreras i någon

Läs mer

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne

Biobanksinformation 2012-11-22. Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne Biobanksinformation 2012-11-22 Eva Arveström Carina Fröjd Biobank, Labmedicin Skåne 1 Biobank, Labmedicin Skåne Handlägger ansökningar Rapporterar till Socialstyrelsen och Svenska Biobanksregistret Kvalitetssäkrar

Läs mer

YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV UTREDNINGEN OM REGLERING AV BIOBANKER, SOU

YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV UTREDNINGEN OM REGLERING AV BIOBANKER, SOU 1 (5) Er beteckning S2017/03374/FS Regeringskansliet Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER DELBETÄNKANDET FÖR DIG OCH FÖR ALLA DELBETÄNKANDE AV

Läs mer

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER. Manólis Nymark, jurist, SKL

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER. Manólis Nymark, jurist, SKL REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER Manólis Nymark, jurist, SKL AGENDA Registerforskning: 1. Hur forskningen får utföras (etikprövningslagen) 2. Hur uppgifter får lämnas ut

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård. Dir.

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård. Dir. Kommittédirektiv Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård Dir. 2016:45 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Sammanfattning

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2019 01 09 Version: 5.1 Sida 1 (5) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Stockholm den 28 juni 2018

Stockholm den 28 juni 2018 R-2018/0640 Stockholm den 28 juni 2018 Till Socialdepartementet S2018/00641/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Framtidens

Läs mer

Remissvar SOU 2018:4 Framtidens biobanker. Slutbetänkande av utredningen om reglering av biobanker.

Remissvar SOU 2018:4 Framtidens biobanker. Slutbetänkande av utredningen om reglering av biobanker. I ~ Landstinget - DALARNA Central förvaltning Ledningsenheten Rättsavdelningen Datum 2018-06-29 Sida 1 (14) Dnr LD18/01306 Regeringskansliet Socialdepartementet s. rem issvar@regeringskansliet.se s.fs.

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2017-11-01 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

INNEHÅLL Biobankslagen Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning

INNEHÅLL Biobankslagen Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning INNEHÅLL Biobankslagen Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning Gunilla Bergström Biobankssamordnare RÖ/Chef Regionalt BiobanksCentrum sydöstra sjukvårdsregionen gunilla.bergstrom@regionostergotland.se

Läs mer

Anvisningar och rutiner

Anvisningar och rutiner Sida 1 (7) Kontaktadress Fastställd av Datum info@biobanksverige.se Nationellt biobanksråd - AU 2007-03-27 Landstingens gemensamma Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och

Läs mer

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER Manólis Nymark, jurist, SKL AGENDA 1. Hur registerforskningen får utföras (etikprövningslagen) 2. Hur uppgifter får lämnas ut till forskning

Läs mer

Anvisningar och rutiner

Anvisningar och rutiner Dokument M1 Version 4.6 Sida 1 (7) Kontaktadress info@biobanksverige.se Fastställd av Nationella biobanksrådet - AU Datum 2013-11-19 Landstingens gemensamma Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4)

Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Landstingsstyrelsen 1 (4) Socialdepartementet S2018/00641/FS Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Socialdepartementet har genom remiss bjudit in Stockholms läns landsting att

Läs mer

Yttrande över Framtidens biobanker (SOU 2018:4)

Yttrande över Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala

Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala 2018-12-10 Dnr 2018:AÄ30 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över betänkandet Behandling av personuppgifter vid Myndigheten för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-08 Dnr 1601969 1 (6) Remissvar: Etisk granskning av klinisk läkemedelsprövning. har genom remiss

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av forskningsdatautredningen, Rätt att forska -Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36)

Yttrande över slutbetänkande av forskningsdatautredningen, Rätt att forska -Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36) 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-01-23 LS 2018-1152 Regionstyrelsen Yttrande över slutbetänkande av forskningsdatautredningen, Rätt att forska -Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU

Läs mer

Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker

Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker Gisela Dahlquist Professor,Umeå universitet, Ledamot, SKLs Nationella biobanksråd, Vetenskaplig sekreterare,centrala

Läs mer

Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104)

Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104) Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning YTTRANDE Datum 2018-05-21 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 14-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet För dig och för alla (SOU 2017:40)

Yttrande över delbetänkandet För dig och för alla (SOU 2017:40) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning Datum 2017-10-02 Socialdepartementet Dnr R 56-2017 Sid 1 (6) Yttrande över delbetänkandet För dig och för alla (SOU 2017:40) (S2017/03374/FS) Sammanfattning

Läs mer

Biobankslagen. Sonja Eaker Ordf. Nationellt biobanksråd (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobankslagen. Sonja Eaker Ordf. Nationellt biobanksråd (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankslagen Sonja Eaker Ordf. Nationellt biobanksråd (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Det svenska biobankslandskapet Landsting, ca 300 (54 %) Minskar för varje år 556 biobanker

Läs mer

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: M1 Version: 5.0 Sida 1 (7) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Nationella biobanksrådet - AU 2017-05-24 Landstingens/regionernas

Läs mer

1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning

1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning Detta är en instruktion till den mall som ska används av forskare som vill få tillgång till prov från

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVARIG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Graviditetsregistret Att: Olof Stephansson Klinisk Epidemiologi, T2, Eugeniahemmet

Läs mer

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier.

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier. 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier. Specifika villkor för multicenterprincipen proven ska vara nyinsamlade

Läs mer

Yttrande över För dig och för alla delbetänkande av Utredningen av reglering av biobanker (SOU 2017:40) 12 LS

Yttrande över För dig och för alla delbetänkande av Utredningen av reglering av biobanker (SOU 2017:40) 12 LS Yttrande över För dig och för alla delbetänkande av Utredningen av reglering av biobanker (SOU 2017:40) 12 LS 2017-0872 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-09-13 LS 2017-0872 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Dnr Komm2018/00465/S 1985:A

Dnr Komm2018/00465/S 1985:A 2018-06-08 Dnr Komm2018/00465/S 1985:A Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Framtidens biobanker (SOU 2018:4) (S2018/00641/FS) Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har i uppdrag att belysa medicinsketiska

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne

BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 Jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-06-25 1 (5) Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Följande tillämpningsanvisningar

Läs mer

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier

Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier Dokument M3 Anvisning ansökan enligt Multicenterprincipen, version 4.6 1 Instruktion till ifyllande av ansökan: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-01-21 LS 1411-1261 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Föredragande

Läs mer

1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning

1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning 1 Instruktion för ifyllande av blankett 1: Tillgång till provsamling och personuppgift för forskning Detta är en instruktion till den nationella blanketten som ska användas när man vill ansöka om tillgång

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ETISK GRANSKNING AV STUDERANDEARBETEN VID MEDICINSKA FAKULTETEN

RIKTLINJER FÖR ETISK GRANSKNING AV STUDERANDEARBETEN VID MEDICINSKA FAKULTETEN RIKTLINJER FÖR ETISK GRANSKNING AV STUDERANDEARBETEN VID MEDICINSKA FAKULTETEN Medicinska fakultetetens kommitté för etikfrågor Medicinska fakultetsnämnden 2017-06-14 FS 1.1.1072-17 Medicinska fakulteten

Läs mer

Sammanfattning I 2012 års forskningsproposition (prop. 2012/12:30) konstaterade regeringen att de svenska registren i många avseenden är unika. Att kombinera uppgifter från dem ger stora möjligheter för

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Kvalitetsregisterdag 2009-04-22

Kvalitetsregisterdag 2009-04-22 Kvalitetsregisterdag 2009-04-22 Patientdatalagen och kvalitetsregister Camilla Ziegler Enheten för juridik Region Skåne 1 Nationella och regionala kvalitetsregister Syfte Inrättats för ändamålet att systematiskt

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Biobank Labmedicin Skåne

Biobank Labmedicin Skåne Biobank Labmedicin Skåne Eva Arveström Region Skånes Biobank Är den fysiska biobanken för Hälso och sjukvårdshuvudmannens biobanksprover hos Socialstyrelsen med registreringsnummer 136 Innehåller ca 40

Läs mer

Slutbetänkande - Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36)

Slutbetänkande - Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-01-25 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Eva Marie Rigné Avdelningen för vård och omsorg Susanna Eklund Petra Hasselqvist Anneli Jäderland Hasse Knutsson Anna Lilja

Läs mer

M3. Instruktion till ifyllande av ansökan N1a: Tillgång till

M3. Instruktion till ifyllande av ansökan N1a: Tillgång till Dokument: M3, Instruktion 2017-05-24 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se M3. Instruktion till ifyllande av ansökan N1a: Tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om biobanker i hälso- och sjukvården m.m.; SFS 2002:297 Utkom från trycket den 4 juni 2002 utfärdad den 23 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gunne Arnesson Lövgren Strateg 044-309 31 33 gunne.arnesson.lovgren@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-20 Dnr 1601244 1 (5) Remissvar avseende Olika vägar till föräldraskap (SOU

Läs mer

Biobanksavtal MTA Multicenterprincipen. Gunilla Bergström, ,

Biobanksavtal MTA Multicenterprincipen. Gunilla Bergström, , Biobanksavtal MTA Multicenterprincipen Gunilla Bergström, 010 103 44 03, gunilla.bergstrom@regionostergotland.se 2018 11 26 1 Vad krävs vid forskning på biobanksmaterial? Godkänd ansökan om etikprövning.

Läs mer

GDPR och den svenska lagstiftningen för behandling av personuppgifter för forskningsändamål

GDPR och den svenska lagstiftningen för behandling av personuppgifter för forskningsändamål GDPR och den svenska lagstiftningen för behandling av personuppgifter för forskningsändamål Maria Wästfelt Strategiskt ledningsstöd, Karolinska Institutet Maria Wästfelt Forskare, molekylär medicinsk mikrobiologi

Läs mer

Tillgång till prov för forskning Sonja Eaker

Tillgång till prov för forskning Sonja Eaker Tillgång till prov för forskning Sonja Eaker Ordf. Nationella biobanksrådet (NBR) Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro sjukvårdsregion Ca 450 biobanker i Sverige Landsting/region, ca 200 - över

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden YTTRANDE Datum 2018-03-14 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn i psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) har beretts möjlighet att

Läs mer

Personuppgiftslagen baseras på det s.k. dataskyddsdirektivet (95/46/EG). Inom EU har det beslutats att detta direktiv ska ersättas av

Personuppgiftslagen baseras på det s.k. dataskyddsdirektivet (95/46/EG). Inom EU har det beslutats att detta direktiv ska ersättas av Promemoria 2016-12-05 Utbildningsdepartementet Fortsatt giltighet av lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Sammanfattning Lagen (2013:794) om

Läs mer

14 Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) LS

14 Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) LS 14 Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) LS 2018-0485 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-06-13 LS 2018-0485 Landstingsstyrelsen Yttrande över slutbetänkande Framtidens

Läs mer

etikprövningsnämnden (CEPN)

etikprövningsnämnden (CEPN) Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) Jörgen Svidén, 17 oktober 2018 Etikprövning (2004) SEX REGIONALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDER (GÖTEBORG, LINKÖPING, LUND, STOCKHOLM, UMEÅ, UPPSALA) UPPDELADE PÅ TVÅ ELLER FLERA

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga. En ny biobankslag

Sammanfattning. Bilaga. En ny biobankslag Bilaga Sammanfattning En ny biobankslag Utredningen lämnar ett förslag till en ny biobankslag, en lag om samlingar av mänskligt biologiskt material (vävnadsprover). Den nya lagen utgör en omarbetning av

Läs mer

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Utbildningsutskottets betänkande 2017/18:UbU4 Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens

Läs mer

Etikprövningslagen. Reglering efter 2:a världskriget. Lagar som reglerar forskning i Sverige.

Etikprövningslagen. Reglering efter 2:a världskriget. Lagar som reglerar forskning i Sverige. Etikprövningslagen www.epn.se Charlotta Dabrosin Reglering efter 2:a världskriget Nürnbergskoden 1947 Helsingforsdeklarationen 1964 Revisions: 1975, 1983, 1996, 2000, 2002, 2004, 2008, 2013 Etikkommittéer

Läs mer

Etikprövningslagen. Reglering efter 2:a världskriget. Lagar som reglerar forskning i Sverige. Nürnbergskoden 1947

Etikprövningslagen. Reglering efter 2:a världskriget. Lagar som reglerar forskning i Sverige.  Nürnbergskoden 1947 Etikprövningslagen www.epn.se Charlotta Dabrosin Vetenskaplig sekreterare REPN Linköping Reglering efter 2:a världskriget Nürnbergskoden 1947 Helsingforsdeklarationen 1964 Revisions: 1975, 1983, 1996,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Kerstin Lindell Medicinsk rådgivare 040-6753025 Kerstin.H.Lindell@skane.se YTTRANDE Datum 2018-04-04 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder

Läs mer

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45)

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 2015-02-03 VÅR REFERENS: DNR 102-2014/4884 ER REFERENS: U2014/4224/F Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Lantmäteriet

Läs mer

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank

Anvisningar och rutiner för tillgång till nyinsamlade biobanksprov och tillhörande personuppgifter vid multicenterstudier som utlämnas via e-biobank Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: M1 Version: 5.1 Sida 1 (7) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Arbetsutskott 1 på uppdrag av styrgrupp för Biobank Sverige

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 Tid: 2016-03-02, kl 08:00-09:45 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 21 Organdonation en livsviktig verksamhet (SOU2015:84) dnr

Läs mer

Etiska aspekter inom ST-projektet

Etiska aspekter inom ST-projektet Etiska aspekter inom ST-projektet Barbro Hedin Skogman Barnläkare och post-doc forskare Centrum för Klinisk Forskning (CKF) Dalarna Upplägg Allmänt om etik Etik inom forskning Etiska aspekter inom ST-projekt

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: BPSD-registret Minneskliniken Skånes Universitetssjukhus 205 02 Malmö Upplysningar lämnas av: Eva Granvik Mail;

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-05-21 1319-2009 Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Torggatan 1 431 35 Mölndal Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Sekretesspolicy

Sekretesspolicy Sekretesspolicy 2019-09-11 POLICY Fastställd av GD: 11 september 2019 Träder i kraft: 11 september 2019 Upphör att gälla: 12 september 2022 Ansvarig: Administrativa avdelningen Dnr: 2019/3244 Sekretesspolicy

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga1 2015-06-12 Avdelning för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Socialdepartementet Fredsgatan 8 Postadress 103 33Stockholm För kvalitet

Läs mer

INNEHÅLL Biobankslagen Information & samtycke Biobanker, kvalitetskrav Roller & ansvar

INNEHÅLL Biobankslagen Information & samtycke Biobanker, kvalitetskrav Roller & ansvar INNEHÅLL Biobankslagen Information & samtycke Biobanker, kvalitetskrav Roller & ansvar Tillgång till prov för forskning/klinisk prövning Gemensam biobanksdokumentation Organisation nationell & regional

Läs mer

Innehåll NATIONELLA BIOBANKSRÅDET (NBR)

Innehåll NATIONELLA BIOBANKSRÅDET (NBR) Innehåll 1. Inledning 4 2. Vilka prov omfattas av biobankslagen? 5 3. Vad är en biobank? 6 4. Hantering av prov och personuppgifter i en biobank 9 5. Tillgång till prov i forskning 10 6. Den praktiska

Läs mer

Kvalitetsregister. Tårtbitar och beslutsstöd. Per Bergstrand personuppgiftsombud Region Skåne

Kvalitetsregister. Tårtbitar och beslutsstöd. Per Bergstrand personuppgiftsombud Region Skåne Kvalitetsregister Tårtbitar och beslutsstöd Per Bergstrand personuppgiftsombud Region Skåne Vad är ett kvalitetsregister enligt lagstiftningen? Samling av uppgifter om individer (personuppgifter) för syftet

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Internet/e-post Bankgiro Postgiro

Postadress Besöksadress Telefon Internet/e-post Bankgiro Postgiro YTTRANDE 2008-02-21 1(5) Dnr KS 2007/0495-80 Er beteckn. S2007/9510/ST Kommunstyrelsen Bilaga 35 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Gotlands

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNKANDET ETIKPRÖVNING - EN ÖVERSYN AV REGLERNA OM FORSKNING OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD SOU 2017:104

YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNKANDET ETIKPRÖVNING - EN ÖVERSYN AV REGLERNA OM FORSKNING OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD SOU 2017:104 1 (9) 2018-04-25 RV180228 Er beteckning U2017/05010/F Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNKANDET ETIKPRÖVNING - EN ÖVERSYN AV REGLERNA OM FORSKNING OCH

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:40 För dig och för alla.

Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:40 För dig och för alla. 2017-09-29 Dnr 10.1-20650/2017 1(5) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:40 För dig och för alla. Inspektionen för vård

Läs mer

U2015/1807/F

U2015/1807/F Promemoria 2015-03-24 U2015/1807/F Utbildningsdepartementet Fortsatt giltighet av lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa 1. Bakgrund Lagen (2013:794)

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVARIG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Graviditetsregistret Att: Olof Stephansson Klinisk Epidemiologi, T2, Eugeniahemmet

Läs mer

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobank Sverige Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankprov - Till nytta för patienten, vården och forskningen Med hjälp av insamlade

Läs mer

Dir nr: Dir. 2005:150

Dir nr: Dir. 2005:150 Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:150 Departement: S Socialdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-12-20 Rubrik: Tilläggsdirektiv till Utredningen om författningsreglering

Läs mer

Formulär för ansökan om registeruppgifter, från kvalitetsregister vid UCR, för forskningsändamål.

Formulär för ansökan om registeruppgifter, från kvalitetsregister vid UCR, för forskningsändamål. Formulär för ansökan om registeruppgifter, från kvalitetsregister vid UCR, för forskningsändamål. Diarienummer UCR OBS! Dessa uppgifter fylls i av UCR-personal vid mottagande av ansökan. Inom 3 veckor

Läs mer

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 )

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 ) REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2019-02-07 KST 2018/412 Ert datum Ert diarienr 2018-11-09 U2018/02557/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Rätt att forska Långsiktig reglering

Läs mer

Etik och etikansökningar Praktiska synpunkter Vad skall man tänka på? staffan.bjorck@vgregion.se

Etik och etikansökningar Praktiska synpunkter Vad skall man tänka på? staffan.bjorck@vgregion.se Etik och etikansökningar Praktiska synpunkter Vad skall man tänka på? staffan.bjorck@vgregion.se Vad är viktigast? Information på www.epn.se Punkt 2:1 sammanfattande beskrivning av projektet Försökspersonsinformationen

Läs mer

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister.

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Personuppgifter Så sparas dina uppgifter Varje gång du besöker hälso- och sjukvården inom Landstinget

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:460 Utkom från trycket den 27 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Dokumentinformation -

Dokumentinformation - Sida 1 (7) Landstingens gemensamma Dokumentinformation - Tillgång till biobanksprov och Sida 2 (7) Revisionshistorik snummer Datum Ansvarig Ändringar mot tidigare version 1.93 20050531 Anne Snis en skickades

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Etiska aspekter inom ST-projektet

Etiska aspekter inom ST-projektet Etiska aspekter inom ST-projektet Barbro Hedin Skogman Barnläkare och post-doc forskare Centrum för Klinisk Forskning (CKF) 2017-09-27 Upplägg Allmänt om etik Etik inom forskning Etiska aspekter inom ST-projektet

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forsknings- och kvalitetsstudier inom hälso- och sjukvård

Personuppgiftsbehandling i forsknings- och kvalitetsstudier inom hälso- och sjukvård Personuppgiftsombudet Avdelning för informationssäkerhet Regionhuset, Lund Eva Plym Forshell Tel: 044-3093524 eva.plym-forshell@skane.se Datum 2005-03-21 2009-10-31 reviderad Personuppgiftsbehandling i

Läs mer

Regel för hälso- och sjukvård: Nationella Kvalitetsregistret

Regel för hälso- och sjukvård: Nationella Kvalitetsregistret Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-04-07 Sjuksköterskor Rev 2014-07-30 Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för hälso- och sjukvård: Nationella Kvalitetsregistret Sjuksköterskor och Medicinskt

Läs mer

Ds 2016:20 Strada, Transportstyrelsens Olycksdatabas

Ds 2016:20 Strada, Transportstyrelsens Olycksdatabas Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Er beteckning N2016/06036/TS Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ds 2016:20 Strada, Transportstyrelsens Olycksdatabas Sammanfattning Transportstyrelsen

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från Svenska Skulder och Armbågs Sällskapets Kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från Svenska Skulder och Armbågs Sällskapets Kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan om registeruppgifter från Svenska Skulder och Armbågs Sällskapets Kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Svenska Skulder och Armbågs Registret Ortopedmottagningen Danderyds

Läs mer

Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser

Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser armagonni Vetenskapsrådet YTTRANDE Datum 2019-02-04 Handlåggare Victoria Söderqvist Darienummer 1.1.3-2018-06958 GD-2019-18 Ert dianenummer U201 8/02557/F Utbildningsdepartementet u.remiss(c4regerinzskansliet.se

Läs mer

Remissvar till delbetänkandet SOU 2017:40 För dig och för alla. Delbetänkande av utredningen om reglering av biobanker.

Remissvar till delbetänkandet SOU 2017:40 För dig och för alla. Delbetänkande av utredningen om reglering av biobanker. Sida 1 (11 2017-09-14 Nationella biobanksrådet Gunilla Bergström, Marie Sverud Lennart Eriksson, Pål Resare Regeringskansliet Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forskning

Personuppgiftsbehandling i forskning Personuppgiftsbehandling i forskning 4 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på dataskyddsdirektivet Generell lag bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister.

Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Vet du vad det står om dig? Om personuppgifter, patientjournalen, biobanker och nationella kvalitetsregister. Personuppgifter Personuppgifter Så sparas dina uppgifter Varje gång du besöker hälso- och sjukvården

Läs mer