Planbeskrivning Detaljplan för fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planbeskrivning Detaljplan för fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 i stadsdelen Södermalm, S-Dp"

Transkript

1 STADSBYGGNADSKONTORET UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan Tfn (28) Planbeskrivning Detaljplan för fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 i stadsdelen Södermalm, S-Dp Planområdets lokalisering. Box 8314, Stockholm. Besöksadress Fleminggatan 4 Telefon Fax stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

2 UTSTÄLLNINGSHANDLING SID 2 (28)

3 SID 3 (28) Handlingar Planhandlingar Planförslaget består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör också denna planbeskrivning och en genomförandebeskrivning. Där höjder förekommer redovisas dessa i höjdsystemet RH2000. Utredningar Utredningar som tagits fram under planarbetet är Kv. Tobaksmonopolet 2, Södermalm, Stockholms Stad, Nytt bostadshus samt förändring av byggnaden Fabriken, Antikvariska kommentarer till föreliggande projektförslag från Equator Arkitekter. Ridderstrands Byggnadsantikvariska Byrå, Equator, Kv Tobaksmonopolet, Redovisning av trafikbuller, Bernström akustik, , Rev , Antikvariskt utlåtande med konsekvensanalys angående förslag till detaljplaneändring, gällande nytt bostadshus mot Maria Bangata samt förändring av byggnaden Fabriken inom Kv. Tobaksmonopolet. Ridderstrands Byggnadsantikvariska Byrå, Tobaksmonopolet - Matsalen, huvudkontoret, bostadshuset, Antikvarisk förundersökning, Nyréns Arkitektkontor, Kvarteret Tobaksmonopolet, Kulturmiljöanalys och Konsekvensbeskrivning, Klaus Gylling, Stockholm, 2007 Medverkande Planen är framtagen av Nils Sylwan. Planens syfte och huvuddrag Planens syfte är att, med hänsyn till befintliga kulturhistoriska värden, möjliggöra dels uppförande av ett mindre bostadshus med publik verksamhet i bottenvåningen, dels ge möjlighet till verksamheter i befintliga byggnader. Av vikt är att den nya bostadsbyggnaden, portalbyggnaden och överglasningen av innergården gestaltas med hög kvalitet och omsorg samt med respekt för miljöns kulturhistoriska värde. Gestaltningen av det nya bostadshuset ska skilja sig från befintliga byggnader så att det tydligt framgår att det är ett tillägg i den äldre fabriksmiljön. Skyddsräcke kring terrassen ska utformas och placeras så att det inte upplevs som en del av husets höjd. Portalbyggnadens ska ges material som återkopplar till det kulturhistoriska värdet och befintliga gavlar på tobaksfabriken ska fortsatt framstå som de dominanta byggnadsdelarna. Av vikt är indragningen av våningsplanen. Överglasning av innergården medges en höjd som överensstämmer med fabriksbyggnadens tegeltaksfalls takfot, undantaget förbindelsegång som tillåts en något högre höjd. Bostadshuset, med lokal i bottenvåning, innehåller lägenheter. Det placeras fristående i gatuliv mot Maria Bangata, mellan de befintliga byggnaderna magasinet och fabriken. Upplevelsen av byggnadens höjd anpassas efter befintliga byggnaders takfot. På taket föreslås en terrass. Uppgången till den får sticka upp ovan högsta totalhöjd, men ska placeras så att

4

5 SID 5 (28) Tidigare ställningstaganden Riksintresse Planområdet ingår i område av riksintresse för kulturmiljövård (Stockholms innerstad med Djurgården) men ingår inte i någon av de utpekade värdekärnorna. Översiktsplan Stockholms översiktsplan, Promenadstaden Översiktsplan för Stockholm (laga kraft 10 april 2012) anger mål för centrala Stockholms utveckling: Det är viktigt att de centrala delarna (av Stockholm) även i framtiden kan behålla sin synnerligen stora betydelse för regionen och landet. En tät stad i de centrala delarna av regionen främjar även i flera avseenden en hållbar utveckling inte minst på grund av de goda möjligheterna till hållbart resande. Staden bör därför fortsätta sin planering för att stärka centrala Stockholm. Den gemensamma målbilden för stadsutvecklingsområdena i centrala staden ska även fortsättningsvis vara täta och attraktiva stadsdelar med blandad användning och med hög kvalitet på bebyggelsen och de offentliga miljöerna. Genomförandet ska präglas av hållbart stadsbyggande med miljöeffektiva lösningar. De kulturhistoriska värdena behandlas i Promenadstaden: Stadens inriktning att bygga staden inåt har inneburit en rad förtätningar inom den befintliga bebyggelsen. Erfarenheten är att det är möjligt att göra moderna tillägg både i samspel med och i medveten kontrast till omgivande bebyggelse, utan att de grundläggande karaktärsdragen går förlorade. Det handlar emellertid alltid om att göra noggranna avvägningar mellan olika intressen. Program för planområdet Ett programarbete för hela kvarteret Tobaksmonopolet påbörjades Det fullföljdes dock inte, istället delades kvarteret upp i tre olika detaljplaner. Gällande planer och pågående planering inom kvarteret Fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 saknar idag detaljplan. För hela kvarteret gällde tidigare gaturegleringsplan för Södermalm L-240 från 1879 samt ändring av denna, O-257, från Ingen markanvändning eller byggrätt finns angiven. Bebyggelsen reglerades av då gällande byggnadsordning. För Tobaksmonopolet 4 och 5 gäller detaljplan 0180K-P Tobaksmonopolet 4 mm, laga kraft Planen innehåller kontor och möjliggör cirka 100 bostäder. Bostadsbebyggelse tar i anspråk större delen av det tidigare obebyggda området. En mindre del av den äldre matsalsbyggnaden rivs.

6 För fastigheten Tobaksmonopolet 3 pågår detaljplanearbete. Syftet är att möjliggöra för cirka 100 bostäder och lokaler i bottenvåning. Ett högt hus föreslås i spetsen mot Ringvägen. Befintlig byggnad och övriga anordningar föreslås rivas. UTSTÄLLNINGSHANDLING SID 6 (28) Karta över gällande planer och pågående planarbete inom kvarteret Tobaksmonopolet (röd skraffering). Kommunala beslut i övrigt Stadsbyggnadsnämnden beslöt , 27, att - planarbete påbörjas för fastigheten Tobaksmonopolet 2, Dnr Kulturmiljö Tobaksmonopolet 2 och 6 anges i stadsmuseets byggnadsklassificering som fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt (grönklassade). Stadsmuseets klassificering av byggnaderna inom kvarteret. Bevarandevärdet ökar från gult till grönt och till blått som har högst värde. Röd linje illustrerar ungefärlig avgränsning av planområdet.

7

8

9 SID 9 (28) Fabriksbyggnadens befintliga lågdelsfasad (portalbyggnad) mot Maria Bangata. Förändring av fabriksbyggnadens portalbyggnad från 1917 till Magasinsbyggnaden Magasinsbyggnaden ritades av Theodor Bergen på AB Industribyrån, med fasader av Eskil Sundahl. Sin nuvarande utbredning och form fick magasinet genom tillbyggnader vid slutet av 1920-talet och i början av 1930-talet, då byggnaden förlängdes över hörnet Maria Bangata/Rosenlundsgatan. Magasinsbyggnaden i hörnet av Rosenlundsgatan och Maria Bangata.

10

11 SID 11 (28) Magasinet Tobaksfabriken Foto från den östra delen av gården som visar smågatsten och uppvuxna träd. Foto från den östra delen av gården som visar smågatsten och smidesräcken med kryssdekor. Gårdsutformning av den västra delen av gården, mot Tobaksfabriken. På fotot ses midsommarfirande på 1940-talet.

12 SID 12 (28) Kulturvärden I Stadsmuseets utredning över kvarteret Tobaksmonopolet (Industrimiljöinventeringen, SSM 1979) bedömdes berörda byggnaders kulturhistoriska värde motsvara fordringarna i 1960 års byggnadsminneslag. Därmed är plan och bygglagens 8:13 (förvanskning), 8:14 (underhåll) och 8:17 (varsamhet) tillämpliga. I samband med klassificeringen meddelades skyddsföreskrifter för berörda byggnader innefatta: Byggnadernas exteriör får ej förvanskas Deras ursprungliga bärande konstruktion skall bevaras. Byggnaderna ska vårdas så att de kulturhistoriska värdena ej minskar. Kringliggande gård med murar och terrasseringar skall hållas i sådant skick att anläggningens karaktär ej förvanskas (underlaget formulerat före 1990-talets ombyggnader). I utredningen Tobaksmonopolet, matsalen, huvudkontoret, bostadshuset (Nyréns ) beskrivs kvarterets kulturhistoriska värden. Här görs en sammanfattning från utredning: Som helhet återspeglar kvarterets byggnader tillsammans tobaksmonopolets historia och utveckling och de ambitioner som fanns när det statliga tobaksmonopolet sjösattes i Sverige. Anläggningen har därför samhällshistoriska, byggnadshistoriska och industrihistoriska värden. Fabriksbyggnaden, magasinet och huvudkontoret har även stora arkitekturhistoriska värden i egenskap av tidstypiskt utformad industri- och kontorsbebyggelse. Byggnaderna är formgivna med höga ambitioner vad gäller funktion och arkitektonisk verkningsgrad. I egenskap av välbevarad industrimiljö representerar kvarteret även Stockholm som industristad och det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets urbanisering och industrialisering. Sammantaget innebär detta att stora upplevelsevärden är representerade i anläggningen, främst miljöskapande värde och identitets- och symbolvärden vid sidan om arkitektoniskt värde. Följande delar och detaljer anses vara av betydelse för det kulturhistoriska värdet för kvarteret som helhet: Fastighetens utbredning över hela kvarteret, dess läge i stadens dåvarande utkant och dess trekantiga form som kommer av placeringen invid dåvarande Södra stambanan. Fabrikskomplexets sammansatta helhet bestående av olika huskroppar med främst industri- och kontorskaraktär som uppförts av samma byggherre och för samma verksamhet men som präglas av den specifika funktionen och rådande stilideal vid tiden för uppförandet. Ursprungliga fasader, fönsterindelning, takformer och material. De olika byggnaderna är individuellt utformade, delvis av olika arkitekter.

13 SID 13 (28) Förslag Detaljplanen föreslår tre större förändringar inom Tobaksmonopolet 2: Höjning av gårdsplanen närmst fabriken med plantering och överbyggt planterbart garage. Ett nytt bostadshus med lägenheter (beroende på lägenhetsstorlek) med en glasad bottenvåning med publik verksamhet i bottenvåningen överglasning av fabrikens lastgård upp till tegeltaksfallets takfotsnivå med tillhörande rivning och nybyggnad av portalbyggnaden mot Maria Bangata. Nytt bostadshus Överglasning och nybyggnad Modellbild av kvarteret efter planens genomförande. Tobaksfabriken Tillkommande bebyggelse är markerad med blå färg och med våningsantal mot gatan. Det gråa är befintliga hus som bevaras med undantag av ombyggnad av entré och lastområde i Tobaksfabriken, markerat med blått. Planområdet = röd linje. V Magasinet

14

15

16 SID 16 (28) Den nya nerfarten till garage följer den befintliga muren som syns framför eken. På grannfastigheten Tobaksmonopolet 4 finns en värdefull ek, cirka 13 meter från den tänkta garagenedfarten som ska följa befintlig mur. Muren utgör fastighetsgräns. Muren kommer behöva byggas om eftersom nedfarten ska gå ner till ett lägre plan jämfört med dagens situation. Det är därför viktigt att byggandet av nedfarten gör minimalt ingrepp i marken som vetter mot eken och att det säkerställs att de hydrologiska förhållandena inte påverkas så att ekens överlevnad påverkas negativt. Hänsyn ska även tas till de träd som finns på andra sidan nedfarten till magasinets garage i samband med hela gårdens ombyggnad. Nytt bostadshus Mellan fabriken och magasinet föreslås ett nytt bostadshus med publik verksamhet i bottenvåning. Huset placeras med kortfasaden i gatulinjen mot Maria Bangata och med de längre fasaderna parallellt med magasinet och fabrikens fasader. Huset är i princip lika djupt som magasinet. För att minimera det nya husets inverkan på upplevelsen av de befintliga byggnadernas fasader samt återkoppla till gatans karaktär av släpp mellan bebyggelsen placeras det nya huset fristående. Gården kring bostadshuset bör utformas så att det fortsatt är en öppen gårdsyta. Syftet är att det fortsatt ska vara möjligt att avläsa relationen mellan de befintliga byggnaderna, vilket är viktigt för kvarterets historia. Bottenvåningen ska i huvudsak vara uppglasad och tillsammans med ett fristående glasat trapphus med hisstorn bidrar det till genomsiktlighet och inblick mot gården. Av vikt är att det nya huset gestaltas med hög kvalitet och respekt för miljöns stora kulturhistoriska värde och arkitektoniska uttryck. Fasaden som föreslås bestå av glaserat grönt tegel återkopplar till att både magasinet och fabriken är tegelbyggnader med olika ytskiktsbehandling. Fabriken är putsad medan magasinet är slammat och bakomliggande teglet anas igenom putsen. Byggnadens höjd anpassas till höjden på magasinets och fabrikens takfot. Det motsvarar cirka fem våningar mot gatan (mot gården föreslås även en våning i souterräng). Utöver totalhöjden får byggnadsdelar för uppgång till takterrass och hissanordning uppföras högre än angränsande takfotshöjder. Dessa ska

17 SID 17 (28) dock placeras och utformas med hänsyn till att upplevelsen ska vara att den nya byggnaden är lika hög som angränsande byggnaders takfotshöjd. Byggnaden föreslås få en låg takvinkel i syfte att taket ska upplevas som platt, vilket också gör det möjligt att anlägga en terrass. Skyddsräcket runt terrassen ska utformas och placeras så att det inte upplevs som en del av hushöjden. Förslagsvis placeras ett glasräcke en bit in på taket. Fönstersättningens formspråk återspeglar magasinets och fabrikens. Magasinet har små fönster och en tyngd medan fabriken har stora fönster och en lätthet. Bostadshuset vänder sig mot magasinet med stora fönster och mot fabriken med en mer sluten fasad, likt magasinets. Ett samverkande intryck skapas med de äldre byggnaderna i gatulinjen. Samtidigt behåller de sitt utryck och synlighet mot gatan eftersom den nya byggnaden ges ett arkitektoniskt uttryck som står i konstrast till de äldre byggnaderna. Materialvalet bedöms anpassat efter de kulturhistoriska värdena då dess gedigna karaktär relaterar till befintliga byggnaders tunga fasader. Det nya bostadshuset fasad mot Maria Bangata. Till vänster tobaksfabriken och till höger magasinet. Bostadshuset med uppglasad bottenvåning som vänder sig mot gatan, kvarterets inre stråk samt gården. Bostadsentrén föreslås placeras mot fabriken. På taket förslås en terrass, som också kan utgöra lekyta. Husets fasad föreslås bestå av glaserat grönt tegel, vilket bedöms stödja husets formspråk och återkopplar till material i befintliga byggnader.

18 SID 18 (28) Inzoomad bild på det nya husets fasad. Exempel på grönt glacerat tegel. Huset placeras så att det även fortsättningsvis blir möjligt att röra sig genom kvarteret. Dess synlighet från Rosenlundsgatan skapar också möjlighet för ett ökat flöde genom kvarteret. Eftersom den nya byggnaden innehåller bostäder och publik lokal kan det bidra till en ökad känsla av trygghet i kvarteret. Befintliga förhållanden på innergården. Det nya bostadshuset från innergården.

19 SID 19 (28) Det nya bostadshuset kommer att skuggas av befintliga hus, men inte skugga befintliga bostadshus på andra sidan Maria Bangata. Solstudie vid vårdagjämningen klockan 15:00 Magasinet Magasinsbyggnaden föreslås inga förändringar. Tobaksfabriken Detaljplanen föreslår en förändring av tobaksfabriken i syfte att skapa en fungerande byggnad för kontor eller andra verksamheter samt en öppen överglasad innergård som fungerar som en samlande plats i byggnaden. Förslaget består av en omvandling av lastgården till en överglasad innergård med kringliggande handel- och kontorslokaler samt rivning och nybyggnad av portalbyggnaden mot Maria Bangata. Den nya portalbyggnaden gör det möjligt att knyta ihop flyglarnas våningsplan i syfte att skapa en tillgänglig passage mellan dessa. Byggnaden skapar även en tydlig entré in i byggnaden. Den överglasade innergården kan bli ett butikstorg med bra förbindelse genom kvarteret på samma sätt som magasinets invändiga ljusgård med sin blandning av kontors- och handelslokaler. I förslaget till ny portalbyggnad har följande utformningsprinciper varit viktiga i syfte att ta hänsyn till fabriksbyggnadens kulturhistoriska värde: Fabrikens modulering med skuggivande lisener. En indragning av portalbyggnadens mot fabrikens gavlar (som idag). En sockelmarkering som ansluter i nivå med fabrikens sockel. En takfotsmarkering i den lägre byggnadsdelen mot gatan. En tredelning med centrisk huvudentré och skärmtak över entrén. Fasadmaterialet i gatufasaden föreslås vara mineralisk puts i en mörkare nyans än fabrikens gavlar.

20 SID 20 (28) Portalbyggnaden ska ha en indragning i fasad ovanför våning två. Indragningen av de övre våningarna minimerar nybyggnadens dominans från Maria Bangata och behåller samspelet mellan fabrikens höga dekorativa gavlar. De övre våningarna föreslås utföras i dubbelglasad konstruktion där fasaden övergår i räcke. Genom att den putsade fasaden övergår till glas högre upp skapas ett samspel med den nya innergårdens glastak. Innergårdens tak förläggs i höjd med fabriksbyggnadens tegeltaksfalls takfot för att inte förta intrycket av gårdsfasaderna. Undantag tillåts dock för hisspaketet och kommunikationsstråket till hissarna. De gamla fasaderna bevaras under glastaket. Förslag på utformning av ny fasad på Tobaksfabriken mot Maria Bangata med ombyggd portalbyggnad och överbyggd innergård. före efter Portalbyggnaden mot Maria Bangata före och efter ombyggnad (fotopunkten skiljer sig något åt). Indragningen av övervåningarna gör att flyglarnas tak och gavelmotiv fortsätter dominera från gatan. Den nya entrén är tänkt att bli en av två publika ingångar till fabriksbyggnaden. Den andra entrén finns mot Maria Skolgata.

21

22 SID 22 (28) Kulturvärde För att värna kvarterets kulturvärden omfattas byggnader och gården av bland annat skyddsbestämmelser. I detta avsnitt redogörs för viktiga komponenter att värna inom ramen för de skyddsbestämmelser som anges på plankartan. Magasinsbyggnaden Planbestämmelse: Byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och får inte rivas. Exteriören får inte ändras. (q1) Viktiga komponenter är: slammad fasadputs fönsterhålens rytmisering taklist takmaterial i form av enkupigt lertegel på det nedre, branta fallet och plåtinklädnad på kupor. lisener Planbestämmelse: Interiörer där den ursprungliga bärande betongkonstruktionen ännu är intakta får inte ändras. (q2.) Viktiga komponenter är: kraftiga betongpelare med tryckplattor1 Fabriksbyggnaden Planbestämmelse: Byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och får inte rivas. Ursprunglig exteriör får inte ändras. (q3) Viktiga komponenter är: ursprunglig gestaltning fasadmaterial i form av slätputs samt sockel av konststen 2. takmaterial i form av enkupigt lertegel på nedre fallet och falsad plåt på det övre flackare fallet samt som inklädnad av kupor. fönstersnickerier och glasning lisener Planbestämmelse: Interiörer som bevarar sin urspungliga karaktär får inte ändras. Fasad mot den gård som avses glasas över ska bevaras. (q4) Viktiga komponenter är: trapphuset mot Maria Skolgata originalfönster Gården Planbestämmelse: Obebyggda markytor ska bevara ursprunglig karaktär. (q5) Viktiga komponenter är: storvuxna träd gräsytor stenläggning med smågatsten i bågar barriärer med smidesräcken och kryssdekor 1 Tryckplattorna är de stora fyrkantiga plattor som är del av pelarkonstruktionen i bjälklaget. De sitter ovanför de koniska kapitälen på varje pelare i magasinets tak. 2 Betong eller kraftig tjock puts som huggits som natursten.

23 SID 23 (28) Gator och trafik Planområdet har god kollektivtrafikförsörjning. Gångavstånd till pendeltåg, Stockholm Södra, är mellan 200 och 400 meter. Gångavstånd till tunnelbanestationerna Zinkensdamm och Mariatorget är cirka 400 meter. Rosenlundsgatan och Timmermansgatan trafikeras av flera busslinjer. Gångavstånd till hållplatserna på Rosenlundsgatan är olika för södergående och norrgående trafik. Södergående trafik har hållplats vid kvarteret och norrgående på 150 meters avstånd. Gångavstånd till hållplatserna på Timmermansgatan är cirka 300 meter. Kvarteret har nära anslutning till stadens pendlings- och huvudnät för gångoch cykeltrafik. Maria Skolgata och Maria Bangata är gator med lokal innerstadstrafik. Trafiken på Maria Skolgata är dubbelriktad och gatan har utefter den södra sidan en smal trottoar och tvärställd bilparkering. Den trafikeras av cirka 600 fordon per dygn. Maria Bangata är enkelriktad och trafikeras av cirka 400 fordon per dygn. Längst i väster passerar Ringvägen med fordon per dygn. Ett genomförande av planförslaget kommer inte innebära någon påtaglig ökning av trafiken. Planområdet har i dag och enligt förslaget angöring från Rosenlundsgatan och Maria Bangata. Parkering 2,5 cykelparkeringsplatser per lägenhet ska anordnas inom bostadsfastigheten. För arbetsplatserna finns idag cirka 0,1 cykelplatser per arbetsplats. Antalet platser bör ökas och kan iordningsställas i garagen tillhörande fabriksbyggnaden och magasinet. I magasinet finns 80 garageplatser för bil och i fabriken 110 platser. Antalet parkerings-platser för verksamheterna i befintliga källarutrymmena bedöms som tillräckliga utifrån det mycket goda kommunikationsläget. Till det nya bostadshuset kommer det finnas 13 garageplatser. Kvarterets innehåll Då fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 samt Tobaksmonopolet 3 planlagts, tillsammans med nu gällande detaljplan för Tobaksmonopolet 4 och 5, kommer kvarteret att innehålla drygt 200 bostadslägenheter samt fler kontor och kommersiella lokaler. Den nya entrén till tobaksfabriken, tillsammans med innergården och den befintliga entrén mot Maria Skolgata, skulle kunna fungera som en passage genom kvarteret.

24 Friyta Friytor för vuxna och barn är tänkta att förläggas på taket till nya byggrätten samt ovanpå det nya underbyggda gården. UTSTÄLLNINGSHANDLING SID 24 (28) Tillgänglighet Planområdet görs tillgängligare i samband med den nya detaljplanen. Den nya bostadsbyggnaden ha en publik funktion i gatuplanet. Gårdshöjningen mot tobaksfabrikens östra fasad ger nya entréer till fabriksbyggnaden mot innergården. Fabrikens nya entré mot Maria Bangata samt överglasningen av innergården kommer på sikt att ge publika lokaler och vistelseytor samt invändig passagemöjlighet genom fabrikens gatuplan. Alla nya entréer utformas med full tillgänglighet enligt BBR. Utrymning vid brand och tillgänglig angöring till entréer och soprum sker mot omgivande gator. Planförslaget förhindrar inte att fullgod tillgänglighet kan uppnås. För att klara brandutrymningen kommer fordon att köras in i kvarteret från Rosenlundsgatan. Bostadshuset får ett TR2 trapphus. Teknisk försörjning Avfall från verksamheterna, hushållsavfall, matavfall och övrigt är tänkt att omhändertas i soprum inom fastigheterna. Avstånd från trapphus till soprumsentré i bostadshuset blir mindre än 30 meter. Planområdet ska anslutas till befintliga nät för vatten, avlopp, dagvatten och fjärrvärme. Konsekvenser för miljön Behovsbedömning Stadsbyggnadskontoret bedömer att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra sådan betydande miljöpåverkan som åsyftas i plan- och bygglagen (PBL) 5 kap 18 eller miljöbalken (MB) 6 kap 11 att en miljöbedömning behöver göras. De miljöfrågor som har betydelse för projektet har studerats under planarbetet och redovisas i beskrivningen. Buller Bostadsbyggnaden vid Maria Bangata utsätts inte för sådant buller att det behöver regleras. Dagvatten Den nya byggrätten bedöms inte innebära någon ytterligare belastning på dagvattensystem då den står till 75 % på underbyggd mark och till 25 % på ny hårdgjord mark. Tillkommande delvis planterade bjälklag och tak kommer att tjäna som fördröjningsmagasin för dagvatten. Dagvattenhanteringen kommer att förbättras i och med den nya byggrätten och överbyggnaden av befintlig asfalterad gård.

25 SID 25 (28) Luftföroreningar Omkringliggande gator klarar enligt beräkningar från Stockholms och Uppsala Läns Luftvårdsförbund de miljökvalitetsnormer som finns. Föreslagen nybyggnad förändrar inte situationen. Markföroreningar Tobaksmonopolet 2 har tjänstgjort som industriella byggnader för tobakshantering, lagring, snustillverkning samt cigarr- och cigaretthantering. I detta förfarande har diverse kemikalier används. Den nya byggrätten och gårdsöverbyggnaden uppförs på huvudsakligen redan underbyggd mark. Den del av bostadshuset som byggs på tidigare ej bebyggd mark har inte varit del av anläggningen där tobak processats. Marken har där varit fabriksarbetarnas rastgård respektive kommunikationsstråk inom kvarteret. En miljöplan med rivningsplan kommer att utföras i produktionsskedet. Det är högst troligt att marken inte behöver saneras. Kulturvärde En omvandling av kvarteret som helhet har sen tidigare påbörjats och denna detaljplan är en av tre som föreslår komplettering av bostäder i den äldre fabriksmiljön. Detaljplanen för Tobaksmonopolet 4 mm vann laga kraft Aktuellt planförslaget innebär att kultur- och samhällshistoriska värden påverkas genom ombyggnader och tillkomst av ny bostadsbyggnad. Stadsbyggnadskontoret bedömer dock inte att planförslaget skadar riksintresset för kulturmiljö för innerstaden negativt. Hänsyn har tagits till att det fortsatt ska vara möjligt att avläsa kvarterets sammansättning och historia som fabrikskomplex, något som är viktigt för att kunna avläsa spår av Stockholm som industristad. Hänsyn till befintliga byggnaders karaktär har också tagit vid utformning av nya byggnader. Befintliga byggnader bevaras och den nya bostadsbyggnaden är i sitt arkitektoniska uttryck skiljt från de äldre byggnaderna. Befintliga byggnader ges skyddsbestämmelser och varsamhetsbestämmelser för att bland annat bevara befintlig karaktär och minimera ingrepp vid förändring. I dagens växande stad flyttar funktioner ut och nya funktioner flyttar in i de forna industrimiljöerna. För att det ska vara möjligt att bevara äldre industribyggnader som uppförts för annan användning än vad som finns behov av eller är lämpligt för idag kan förändringar behöva göras. En förändring kan skapa värden för kvarteret och innerstaden genom att det ökar viljan att använda byggnaden och bevara dess industrikaraktär, liksom att fortsatt underhålla den. Det är viktigt att möjliggöra för att de äldre industribyggnaderna bevaras i innerstaden. Ombyggnaden av fabrikens bedöms inte påverka läsbarheten av kvarterets sammansättning och byggnadens industrikaraktär kvarstår även om vissa förändringar tillåts. Avvägning har gjorts mellan byggnadsvård, förutsättningar för ny användning och ekonomi när en rivning av portalbyggnaden bedömts som nödvändig för att anpassa fabriksbyggnaden som helhet till dagens funktionskrav. Utifrån den befintliga portalbyggnaden är det svårt att skapa

26 SID 26 (28) tillgänglighet från gatan och inne i respektive portalbyggnads husdel. Det bedöms också svårt att länka ihop huvudbyggnadens nivåer med portalbyggnadens utan att den skulle förvanskas. Eftersom bjälklagen inte är i samma nivå som huvudbyggnadens skulle hela portalbyggnaden behöva ramper för att man ska komma runt. Hissen är idag för liten för rullstol och portalbyggnaden bedöms för liten för att klara ett nytt hisschakt. Tillgängligheten samt portalbyggnadens föränderlighet över tiden och den större flexibiliteten det innebär i huvudbyggnaden med möjlighet till delning av kontorslokalerna utgjorde underlag för bedömningen att riva portalbyggnaden och ersätta den med en nybyggnad. Portalbyggnadens utformning bedöms anpassad till de äldre delarna och upplevelsen från gatan. Förslaget tar upp formspråk som anknyter till tidigare byggnad samt i befintliga fabriksgavlar. Indragningen av de övre våningarna har gjorts med hänsyn till befintliga byggnaders uttryck och utformning. Överglasningen av dagens lastgård och omvandlingen av den till en överglasad innergård bedöms skapa en ny användning som gör byggnaden avsevärt mer attraktiv för dagens verksamhet. Förändringen kan göras utan större ingrepp i de gamla husdelarna och deras stommar, bortsett från rivningen av portalbyggnaden. Det aktuella förslaget redovisar också ett nytt, fristående hisstorn på innergården till alla våningsplanen. Denna lösning skonar de gamla delarna från oåterkalleliga ingrepp i bjälklag och väggar och är på så sätt ett acceptabelt tillägg som ger alla byggnadens plan godkänd tillgänglighet för rörelsehämmade. Inte heller det nya bostadshuset bedöms påverka läsbarheten i sådan grad att det bedöms skada riksintresset. Det bedöms samspela med upplevelsen av industrimiljön. Bygganden friställs från de befintliga. Den ges även ett arkitektoniskt uttryck som skiljer sig tydligt från de befintliga byggnaderna samtidigt som materialet återkopplar till befintliga. Höjden anpassas till befintliga byggnader. Sammantaget innebär det att det går att avläsa att den inte har ett sammanhang med kvarterets historia. Det är tydligt att bostadshuset inte fanns där när kvarteret hade den funktion det en gång byggdes för. Genom den uppglasade bottenvåningen ges även fortsatt möjligt att skönja öppenheten som en gång fanns mellan fabriken och magasinet. Gården skyddas genom planbestämmelser så att dess karaktär bevaras. Ambitionen är också att fortsatt låta gården ha en öppen karaktär, även där förändringar tillåts. Kvarterets tydliga avgränsning kvarstår mot gatan då även den byggnaden placeras i gatulivet. Det fortsatt vara tydligt var gränsen för tobaksmonopolets verksamhetsområde har varit.

27 Sammanfattning från antikvarisk utvärdering Efter samrådet gjordes en konsekvensanalys ur antikvarisk synvinkel av Ridderstrands Byggnadsantikvariska Byrå (Antikvariskt utlåtande med konsekvensanalys angående förslag till detaljplaneändring, gällande nytt bostadshus mot Maria Bangata samt förändring av byggnaden Fabriken inom Kv. Tobaksmonopolet ). Nedanstående utdrag är hämtade från detta utlåtande. För hela analysen se utlåtandet. UTSTÄLLNINGSHANDLING SID 27 (28) Gällande det nya bostadshuset: Byggnaden som föreslås placerad mellan Magasinet och Fabriken är de facto i sig ett brott mot föreskrifter om bevarande av den kringliggande gården och borde därför inte medges byggnadslov. Dock i ljuset av övriga, stora förändringar som är på väg att ge detta kvarter en betydligt mer innerstadsmässig täthet och karaktär bör en väl utformad byggnad vara acceptabel sidan 2 Byggnadens placering; Byggnaden ställs i gatulinjen med lämpligt avstånd till de två äldre byggnaderna som då tillåts behålla sitt uttryck och synlighet mot gatan. Bra är också att den bakre fasaden i princip linjerar med Magasinets vilket ger viss samhörighet. sidan 2 Hanteringen av gården. Det föreslagna upphöjda planet är godtagbart då det passar mot Fabrikens fasadgestaltning där en lämplig sockelvåningskaraktär kan skapas i det som idag en våning upp från markplan Likaså ger det möjlighet till inrättandet av gröna ytor som något kompenserar att andra stora ytor på denna gård (annan fastighet) nu försvunnit genom pågående nybyggnader. Det tillkommande garaget döljs också av denna upphöjda gård på ett förtjänstfullt sätt sidan 3 Gällande ny portalbyggnad och överglasning av gården i Fabriken: Att strikt hålla på att förändring alltid är förvanskning är ju förvisso inte rätt attityd till en äldre byggnad men i detta fall minskar läsbarheten av den ursprungliga tanken på ett olyckligt sätt. Dock har det nuvarande förslaget en förtjänst jämfört med tidigare versioner i det att portalbyggnaden ges en tydligare horisontell uppdelning med en indragning i fasad ovanför våning två. Den tvåvåniga, nedre delen placeras i gatulivet, i samma linje som den nuvarande och blir symmetriskt uppbyggd med tre portikmotiv som på ett positivt sätt anknyter bakåt i sitt motivval. Mittaxeln markeras genom förläggning av huvudporten dit. Byggnadsdelen har nu även tillfogats ett sockelmotiv och en utkragande takfot i tre steg. Ovan denna följer en indragning av fasaden i två steg som bidrar till att minska en annars påtagligt dominant tillbyggnad. Denna utformning gör att den ursprungliga dynamiken mellan två höga flygelfasader och en lägre sammanbindande del ändå kommer att kunna skönjas. Sidan 5-6 Förändrad innergård Förslaget visar på en förändrad användning och skapande av attraktiva rumsligheter utan att större ingrepp behöver göras i de gamla husdelarna och deras stommar, bortsett från rivningen av portalbyggnaden. Den gamla transportvägen under lanterninerna på gården kan förändras till ett bra butikstorg under glastak som samtidigt ger en god förbindelse genom kvarteret, från gata till gata. Miljön inne på gården och passagen genom byggnaden är värd att exponeras för en större publik än de som har tillgång till den idag. Den intrikata konstruktionen med dess suggestiva former hos dagens undertak med lanterniner

28 SID 28 (28) och balkar i betong klarar knappast en uppflyttning men skulle kunna tjäna som estetisk idé för det nya, även om man då sannolikt vill infoga större glasade ytor. Det aktuella förslaget redovisar också ett nytt, fristående hisstorn på innergården till alla våningsplanen. Denna lösning skonar de gamla delarna från irreversibla ingrepp i bjälklag och väggar och är på så sätt ett acceptabelt tillägg som ger alla byggnadens plan godkänd tillgänglighet för rörelsehämmade. Sidan 7 Skydd av fasader Att höja glastaket till föreslagen nivå ger som nämnts en positiv effekt för de ursprungliga fönstersnickerierna eftersom det eliminerar behovet av tilläggsisolering av alla de intakta fönstren mot gården. Väderskyddet kommer ju också att stoppa nedbrytningen genom väder och vind vilket gör att dessa fönstersnickerier i princip kan sitta kvar för evigt. Dessa fönster är tidstypiskt småspröjsade och har vackert profilerade bågar som hjälper till att bryta ljuset på insidan. Glasningen verkar också till största delen bestå av cylinderblåst, lagom ojämnt originalglas som bidrar till helhetsintrycket av byggnaden. Sidan 8

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-01-13 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Förslag till

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 i stadsdelen Södermalm, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 i stadsdelen Södermalm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-08-12 Tfn 08-508 27 253 2014-10-06 REV 1(30) Planbeskrivning Detaljplan för fastigheterna Tobaksmonopolet 2 och 6 i stadsdelen Södermalm,

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tobaksmonopolet 2, 6 och 7 i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Tobaksmonopolet 2, 6 och 7 i stadsdelen Södermalm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2013-11-18 Tfn 08-508 27 253 1(20) Planbeskrivning Detaljplan för Tobaksmonopolet 2, 6 och 7 i stadsdelen Södermalm, S-Dp 2013-01617 Box

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Förslag till detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm, S-Dp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-06 Handläggare Mats Christenson Kenneth Kempendahl Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Kv. Tobaksmonopolet 2, Södermalm, Stockholms Stad

Kv. Tobaksmonopolet 2, Södermalm, Stockholms Stad Ridderstrands Byggnadsantikvariska Byrå Mariatorget 7 118 48 Stockholm Tel/ fax: 08/ 644 71 33, mobil: 070/ 674 06 42 E-post: stellan@ridderstrand.com Stockholm den 1/2 2013 Kv. Tobaksmonopolet 2, Södermalm,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

SAKKUNNIG KONTROLLANT AV KULTURVÄRDEN enligt PBL. Objekt: Kv. Tobaksmonopolet 2 och 6 Södermalm, Stockholms Stad.

SAKKUNNIG KONTROLLANT AV KULTURVÄRDEN enligt PBL. Objekt: Kv. Tobaksmonopolet 2 och 6 Södermalm, Stockholms Stad. Ridderstrands Byggnadsantikvariska Byrå Mariatorget 7 118 48 Stockholm Tel/ fax: 08/ 644 71 33, mobil: 070/ 674 06 42 E-post: stellan@ridderstrand.com SAKKUNNIG KONTROLLANT AV KULTURVÄRDEN enligt PBL Objekt:

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Kurland 14 i Vasastaden, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Kurland 14 i Vasastaden, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Torbjörn Johansson 2014-04-22 Tfn 08-50827352 1(9) Planbeskrivning Detaljplan för Kurland 14 i Vasastaden, S-Dp 2013-04452 Planområdets läge i blått, planområdet omfattar

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-02 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (165 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-03-02 Handläggare Emma Engleson Telefon 08-50827370 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Provisorn 4 i stadsdelen Vasastaden (kontor, hotell mm)

Startpromemoria för planläggning av Provisorn 4 i stadsdelen Vasastaden (kontor, hotell mm) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-07-05 Enkelt planförfarande Handläggare: Max Goldstein Tfn 08-508 275 78 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Provisorn 4 i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-04-23 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gurkan 1 i stadsdelen Södermalm ( lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gurkan 1 i stadsdelen Södermalm ( lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-26 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gurkan 1 i stadsdelen

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING, PLANBESTÄMMELSER, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING, PLANBESTÄMMELSER, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (6) ANTAGANDEHANDLING 2012-10-29 Dnr MSN 2010/96 214 Tillägg till PLANBESKRIVNING, PLANBESTÄMMELSER, PLANKARTA samt GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av detaljplan 313, Svetshallen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-21 Handläggare Lina Constantino Telefon: 08-508 10 017 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förslag till detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ramsökaren 2 i stadsdelen Bandhagen (10 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ramsökaren 2 i stadsdelen Bandhagen (10 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-06-16 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-50826657 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ramsökaren 2 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2014-09-19 Tfn 08-508 27 251 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp 2013-10251 Orienteringskarta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Torbjörn Johansson 2014-02-06 Tfn 08-508 27 352 1(7) LAGA KRAFT: 2014-04-11 Planbeskrivning Detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2013-02790 Planområdets

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2019-04-25 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård.

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-03-14 Handläggare: Johan Filipsson Tfn 08-50827252 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus.

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus. PLANBESKRIVNING 1(5) Planavdelningen 2010-10-01 Dp 2010-03063-54 Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 2010-03063-54 HANDLINGAR Planen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö, Dp Stadsbyggnadskontoret Planbeskrivning Planavdelningen Joel Berring 2015-04-29 Telefon 08-508 27 387 Sida 1 (9) Planbeskrivning Detaljplan för Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö, Dp 2014-13247

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sirius 11, i stadsdelen Norrmalm, Vasastaden (utbyggnad av gårdshus)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sirius 11, i stadsdelen Norrmalm, Vasastaden (utbyggnad av gårdshus) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-12 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 282 84 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan 2008-08-22 S-Dp 2007-36910-54 Arne Fredlund Tfn 508 28 230 Förslag Detaljplan för fastigheten Hjorten 7 i stadsdelen Östermalm i Stockholm S-Dp 2007-36910-54

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-12-01 Handläggare Louice Persson Telefon 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nattugglan 14 i stadsdelen Södermalm (kontor)

Startpromemoria för planläggning av Nattugglan 14 i stadsdelen Södermalm (kontor) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2013-11-12 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nattugglan 14 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2014/01458 Datum: 2015-06-08 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Revisorn 3-8 inom stadsdelen Teg i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm (80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm (80 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-11-15 Handläggare Anna Arén Telefon 08-508 27 486 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-07-02 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-07-10 Handläggare Andreas Björklund Telefon 08-50827581 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Detaljplan för Murmästaren 3 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för Murmästaren 3 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Christian Bleckman 2014-03-14 Tfn +46 08-508 27 300 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp 2013-20197 Box 8314, 104 20 Stockholm.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014 10801 Sida 1 (10) 2015-04-22 Handläggare Elena Kakavandi Telefon 08-508 272 58 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jakob Mindre 5 i stadsdelen Norrmalm (20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Jakob Mindre 5 i stadsdelen Norrmalm (20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-10-28 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jakob Mindre

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm (ca 30 st lägenheter samt kontors-, skol- och handelslokaler).

Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm (ca 30 st lägenheter samt kontors-, skol- och handelslokaler). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2013-05-15 Handläggare: Mattias Olsson Tfn 08-508 27 261 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Suzanna Tsygankova 2014-01-07 Tfn 08-508 27 568 1(9) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista, S-Dp 2013-05339 Planområde Lidarände

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen -54 Sida 1 (8) 2015-10-05 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backhoppet 2 i stadsdelen Västertorp (Ändrad användning samt tillbyggnad av bageri/café)

Startpromemoria för planläggning av Backhoppet 2 i stadsdelen Västertorp (Ändrad användning samt tillbyggnad av bageri/café) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backhoppet 2

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-10-19 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(7) Planavdelningen Dp Julia Nedersjö Tfn Laga kraft:

PLANBESKRIVNING 1(7) Planavdelningen Dp Julia Nedersjö Tfn Laga kraft: PLANBESKRIVNING 1(7) Planavdelningen 2012-06-20 Dp 2011-07312-54 Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Laga kraft: 2013-06-13 Detaljplan för fastigheten Staren 18 i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 2011-07312-54

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-04-03 Handläggare: Monika Rudenska Tfn 08-508 27 266 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till detaljplan Pl 6762 för kv. Linjalen

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Lingonriset 6 i stadsdelen Solhem, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Lingonriset 6 i stadsdelen Solhem, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2013-09-26 Tfn 08-508 27 251 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Lingonriset 6 i stadsdelen Solhem, S-Dp 2013-11655-54 Orienteringskarta med

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Barnhusväderkvarnen 21 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Barnhusväderkvarnen 21 i stadsdelen Vasastaden, Dp Stadsbyggnadskontoret Granskningshandling Planavdelningen Martin Schröder 2017-06-13 Telefon +46 (0)8-508 26 628 Sida 1 (12) Laga kraft 2017-10-27 Planbeskrivning Detaljplan för Barnhusväderkvarnen 21

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp STADSBYGGNADSKONTORET 2014-10-20 PLANAVDELNINGEN TARA NEZHADI Tfn 08-508 27 251 1(8) Laga kraft: 2015-06-17 Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp 2013-10279-54 Orienteringskarta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande Underlag inför planering och projektering Fastighet: Brunkhalsen 9 Adress: Malmtorgsgatan 5, Karduansmakargatan 2 Stadsdel:

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 4, Rosenlundsgatan 36/Maria Skolgata 79A i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 4, Rosenlundsgatan 36/Maria Skolgata 79A i stadsdelen Södermalm, S-Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM, KULTURMILJÖENHETEN Handläggare: Suzanne Lindhagen Telefon: 50831554 Till Kulturnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-11-02 KUN 2009-11-17 Förslag till detaljplan

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Suzanna Tsygankova 2013-08-22 Tfn 08-508 27 568 1(11) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista, S-Dp 2013-05339 Planområde

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(9) Planavdelningen S-Dp Emma Byström Tfn

PLANBESKRIVNING 1(9) Planavdelningen S-Dp Emma Byström Tfn PLANBESKRIVNING 1(9) Planavdelningen 2011-02-07 S-Dp 2010-03422-54 Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Förslag Detaljplan för Rågö 1 i stadsdelen Farsta i Stockholm S-Dp 2010-03422-54 HANDLINGAR Planen består

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun, Gävleborgs län

Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan för bostäder och centrum Gävle kommun, Gävleborgs län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-11-30, REV 2011-01-26 Antagen av BMN: 2011-02-24 Dnr: 10BMN342 Laga kraft: 2011-03-24 Handläggare: Thobias Nilsson Söder 37:5, kvarteret Råmärket (del av) Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer