Avrapportering av samverkansberedningarnas uppdrag för 2007 till hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avrapportering av samverkansberedningarnas uppdrag för 2007 till hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1

2 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden Avrapportering av samverkansberedningarnas uppdrag för 2007 till hälso- och sjukvårdsnämnden Innehållsförteckning Inledning a 1 a 2 b c d e Rapport från arbetet med att utveckla familjecentraler Rapport från arbetet med att utveckla ungdomsmottagningar Utveckla samverkansformer med socialpsykiatrin Följa utvecklingen av barns och ungdomars hälsosituation i länet Utveckla samverkansformer inom äldreomsorgen Följa upp användningen av de statliga stimulansmedlen för vård och omsorg om äldre Bilaga: Bilaga till punkt e- Redovisning av projekt finansierade av statliga stimulansmedel (7)

3 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden Inledning Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i juni 2007 fick samverkansberedningarna ett utökat uppdrag som omfattade följande punkter; Hälso- och sjukvårdsnämnden uppdrog till norra, västra och södra samverkansberedningarna att a 1 a 2 b c d e Rapport från arbetet med att utveckla familjecentraler Rapport från arbetet med att utveckla ungdomsmottagningar Utveckla samverkansformer med socialpsykiatrin Följa utvecklingen av barns och ungdomars hälsosituation i länet Utveckla samverkansformer inom äldreomsorgen Följa upp användningen av de statliga stimulansmedlen för vård och omsorg om äldre Nämnden uppdrog till beredningarna att årligen avrapportera uppdragen. I föreliggande promemoria gör samverkansberedningarna en gemensam avrapportering av detta uppdrag för att också markera samhörigheten under nämnden och att se till länsperspektivet. I vissa av frågorna görs en separat redovisning per länsdel. a 1 Rapport från arbetet med att utveckla familjecentraler Landstingets ambition är att tillsammans med länets kommuner verka för att det ska finnas minst en fullvärdig familjecentral i varje kommun. För att den ska kallas fullvärdig ska den innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst och öppen förskola. Landstinget har tillsammans med kommunerna under 2007 tagit fram ett ramavtal för familjecentraler. Ramavtalet ligger till grund för den fortsatta diskussionen inför tecknande av avtal med respektive kommun. Inrättande av en familjecentral är en process i flera steg med minst tre nämnder i kommunen och landstinget som ska fatta beslut. Landstinget tar genom samverkansberedningarna initiativ till inledande diskussioner som leder till viljeinriktning, beslut, genomförande, idrifttagande och uppföljning. I detta arbete befinner sig de enskilda kommunerna i olika faser. 2(7)

4 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden Norra Eskilstuna har två familjecentraler Skiftinge och Tomas kyrkan. Torshälla har en familjecentral Strängnäs har ett familjecentrum med samma innehåll som familjecentral Sammanfattning I norra länsdelen har landstinget därmed uppnått sitt mål med minst en familjecentral i varje kommun. Beredningen har under 2007 följt frågan om barnmorskesituationen på familjecentralerna. Under våren 2008 planerar beredningen att göra ett studiebesök på familjecentralen i Skiftinge och familjecentralen i Torshälla. Västra Katrineholm har ingen familjecentral men diskussioner pågår. Landstinget och kommunen är överens om innehållet men lokalfrågan är inte löst. Vingåker har ingen familjecentral. Parterna är överens om innehållet i verksamheten. Lokalfrågan håller på att lösas och ambitionen är att kunna inviga under Flen har ingen familjecentral. Beslut har fattats att parterna gemensamt undersöker förutsättningarna. Sammanfattning Västra samverkansberedningen följer upp frågans utveckling i sina samtal med kommunerna. Under våren 2008 planerar beredningen dessutom att göra ett studiebesök på familjecentrum i Strängnäs. Södra Nyköping har en familjecentral i Brandkärr. Oxelösund - i november invigdes familjecentralen som är placerad i anslutning till vårdcentralen. Gnesta har ingen familjecentral. Beslut har fattats att parterna gemensamt undersöker förutsättningarna. Trosa har ingen familjecentral. Diskussioner har påbörjats hösten Sammanfattning Södra samverkansberedningen följer upp frågans utveckling i samtal med kommunens representanter i Trosa och Gnesta. Under 2007 har beredningen gjort studiebesök på familjecentralen i Brandkärr. En viljeinriktning har tagits fram för ytterligare 1 familjecentral på Arnö i Nyköping. 3(7)

5 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden a 2 Rapport från arbetet med att utveckla ungdomsmottagningarna Under 2005 och 2006 skedde ett omfattande arbete tillsammans med kommunerna för att se över innehåll, stärka resurserna och ta fram ett gemensamt ramavtal som skulle stå som modell för de enskilda avtalen med respektive kommun. I detta arbete har det också skett en översyn av huvudmannaskapet när det gäller barnmorskeinsatserna som nu sköts av kvinnokliniken i respektive länsdel. Under 2007 kan beredningarna notera att avtalen är klara med respektive kommun. I samtalen med respektive kommun följer samverkansberedningarna upp utvecklingen av verksamheten vid respektive mottagning. Norra Västra Södra Beredningen har gjort ett studiebesök på ungdomsmottagningen i Eskilstuna. Beredningen planerar att göra en uppföljning av avtalen och verksamheten på ungdomsmottagningarna i alla tre kommunerna under hösten Beredningen har gjort ett studiebesök på ungdomsmottagningen i Nyköping. b Utveckla samverkansformerna med socialpsykiatrin När det gäller frågan om att utveckla samverkansformerna med socialpsykiatrin har beredningarna valt att avvakta inrättandet av psykiatriberedningen. I de samtal som respektive beredning har haft med sina respektive kommuner har dock beredningarna haft med frågan om samverkansformerna på dagordningen. Samverkansberedningarna kommer att fortsätta att följa denna fråga även efter att psykiatriberedningen har inrättats. Skillnaden är att beredningarna kommer att ha samråd med psykiatriberedningen inför dessa samtal och att kontinuerligt återrapporta till psykiatriberedningen när man upptäcker oklarheter i samarbetet. Efter att psykiatriberedningen har inrättats har beredningarna enats om en avgränsning av arbetsuppgifter dem emellan och hur samrådet ska ske. 4(7)

6 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden Norra Västra Södra Beredningen har träffat representanter från Beroendecentrum, socialpsykiatrin i Eskilstuna kommun samt psykiatriska kliniken i Eskilstuna. Beredningen har i sina samtal med respektive kommun följt frågan om missbruksvård. I samtalen med respektive kommun och det avslutande gemensamma mötet med alla tre kommunerna har beredningen följt upp frågans hantering. Beredningen har vid möten med Oxelösund, Trosa och Gnesta kommuner träffat representanter från öppenvårdsteamen. Ordföranden och sekreteraren har besökt Standardmottagningen i Nyköping - enhet främst för alkoholmissbruk. Beredningen har i sina samtal med alla fyra kommunerna följt frågan om missbruksvård. Sammanfattning Efter att ha följt frågan under 2007 kan samverkansberedningarna konstatera att samverkansformerna med socialpsykiatrin behöver utvecklas. c Följa utvecklingen av barns och ungdomars hälsosituation I denna fråga har samverkansberedningarna valt att arbeta på litet olika sätt. Norra länsdelen Norra samverkansberedningen deklarerade redan i sin programförklaring att man ville arbeta och följa upp utvecklingen av barns och ungdomars hälsosituation och hur de mår i dagens samhälle. Det har lett till att beredningen aktivt har angripit detta genom att göra mycket studiebesök och få information från bl.a. Centrala Barnhälsovården, barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, ungdomsmottagningen i Eskilstuna och Beroendecentrum. Dessutom har man träffat arbetsgruppen Norra Barn, representanter för folkhälsocentrum, strategen för barnrättsfrågor samt representanter för Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Västra länsdelen Västra länsdelen har följt upp frågan i sina samtal med respektive kommun och i det gemensamma mötet med alla tre kommunerna som beredningen avslutade året med. Vid dessa tillfällen har beredningen framförallt följt upp hur kommunerna arbetar med enkätmaterialet från Liv och hälsa ung och vad detta har gett för resultat. Södra länsdelen Södra länsdelen har följt upp frågan genom att i samtliga fyra kommuner diskutera Folkhälsocentrums enkätmaterialet Liv och hälsa ung. 5(7)

7 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden Beredningen har tillsammans med kommunala företrädare i Oxelösund, Trosa och Gnesta fått information om förebyggande tandvård för barn i förskola och skola. Under året har arbetsgrupper med ett arbetssätt enligt VITS startats i södra länsdelens fyra kommuner. I Trosa kommun är stödet till VITS starkt uttalat. Beredningen har fått information om VITS som står för Vardagsnära Insatser i Tydlig Samverkan, som är en samverkansform mellan landstinget och kommunen runt familjer med barn med kognitiva svårigheter, framför allt ADHD. d Samverkansformer inom äldreomsorgen När det gäller samverkansformer inom äldreomsorgen har fokus på denna fråga varit förhandlingar om ett ramavtal om hemsjukvården. I avvaktan på utgången av dessa förhandlingar har samverkansberedningarna valt att ligga lågt i denna fråga. Parallellt med dessa förhandlingar har kommunerna och landstinget också återskapat den tidigare s.k. VOMS beredningen i ny kostym under rubriken SOVIS ( Samråd om Omsorg, Vård och hälsa I Sörmland). Efter en stapplande start har detta samråd börjat att ta form. Samverkansberedningarna följer detta samråd med intresse. En annan fråga som alla tre beredningarna följer med intresse är utvecklingen av det kommunala betalningsansvaret för de medicinskt färdigbehandlade. I denna fråga har kommunerna olika strategier för hur man tar hand om och tar hem färdigbehandlade patienter från sjukhusen. Detta har lett till att alla tre sjukhusen periodvis har många färdigbehandlade vilka har upplevts som en propp i akutklinikernas arbete. Samtidigt har detta lett till en inkomst som landstinget började kalkylera med. Det samverkansberedningarna kan notera och rapportera till hälso- och sjukvårdsnämnden är att 2007 har inneburet en vändpunkt. Kommunerna har uppenbarligen sett över sina rutiner och lagt om hanteringen av denna patientgrupp vilket har lett till att flertalet av kommunerna har 0 kronor i kostnader. I det här sammanhanget är det viktigt att landstinget och kommunerna ser hela processen som kommunicerande kärl. Det beredningarna kan konstatera är att utvecklingen under 2007 har varit positiv för hela den slutna vårdens arbete och patienterna får komma hem snabbare. Samtidigt måste också beredningarna notera att det innebär att landstinget går miste om en som man trodde säker inkomst. 6(7)

8 Avrapportering av beredningarnas uppdrag till nämnden Utöver dessa generella konstateranden har beredningarna valt att följa dessa frågor på litet olika sätt. Norra Västra Södra Strängnäs I samtal med kommunrepresentanterna har beredningen diskuterat stimulansmedlen för äldre, rehabiliteringssamverkan samt uppsökande verksamhet för äldre. Sammanfattning Beredningen har valt att avvakta förhandlingarna kring hemsjukvårdsavtalet. Beredningen följer statistiken över kommunernas betalningsansvar för färdigbehandlade patienter samt frågan om läkemedelsgenomgångar för äldre. Beredningen har valt att avvakta förhandlingarna kring hemsjukvårdsavtalet. I sina samtal med kommunerna har beredningen följt upp avtalsarbetet om läkarinsatser i särskilda boenden, läkemedelsgenomgångar, kvarboendefrågan, stimulansmedlen för äldre, rehabilitering, anhörigstöd dagverksamhet o.s.v. Beredningen följer också statistiken över kommunernas betalningsansvar för färdigbehandlade. Nyköping Beredningen har träffat kommunala företrädare vid ett par tillfällen för att diskutera läkemedelsgenomgångar i särskilda och eget boenden, läkarmedverkan i särskilda boenden, sammanhållen hemsjukvård, kvarboendefrågan, rehabilitering samt geriatrisk kompetens i primärvården. Folkhälsa har berörts något.beredningen följer statistiken över kommunernas betalningsansvar för färdigbehandlade. I Oxelösund, Trosa och Gnesta har samma diskussioner förts som i Nyköping men med undantaget att här har information getts om uppsökande tandvård för äldre. e Följa upp användningen av de statliga stimulansmedlen för vård och omsorg om äldre Under 2007 har närvårdskoordinatorerna kontinuerligt rapporterat till respektive beredningen om de olika projekten i respektive länsdel och hur dessa har utvecklats. Under 2008 kommer beredningarna att bjuda in representanter från de olika projekten och få en presentation av utvecklingen. När det gäller de projekt som genomförs på länsplanet kommer dessa att presenteras på en gemensam utbildningsdag för alla tre beredningarna. Socialstyrelsen har begärt in en redovisning av 2006 års stimulansmedel, som ska redovisas för nämnden innan den skickas till Socialstyrelsen. Redovisningen till Socialstyrelsen bifogas som underlag till punkten e. 7(7)

9 Dnr: /2007 Redovisning av 2006 års stimulansmedel riktat till de svårast sjuka äldre. Anvisning för att hantera den elektroniska blanketten Spara blanketten i din dator (namnge filen exempelvis med kommunens/landstingets namn). Fyll i blanketten i de gråmarkerade fälten (klicka dig fram med musen/tabtangenten). Undvik semikolon och retur (Enter) när du skriver in text. Antalsuppgifter och krontal ska skrivas med siffror. Spara den ifyllda blanketten E-posta den ifyllda blanketten som bifogad fil till: stimulansbidrag@socialstyrelsen.se Vi vill ha slutredovisningen senast den 7 mars Huvudman: kommun eller landsting: Landstinget Sörmland Kontaktperson: Inger Eklind Befattning: Närvårdskoordintor E-postadress till kontaktperson: inger.eklind@dll.se Telefon till kontaktperson: 0155/ , Postadress till kommunen respektive landstinget: Nyköping 1. Har kommunen/kommunerna ansvar för hemsjukvården i ordinärt boende Ja Nej 2. Markera inom vilket/vilka områden som satsningar har genomförts Rehabilitering Kost/nutrition Förstärkt läkarmedverkan i särskilt boende Förstärkt läkarmedverkan i ordinärt boende Läkemedelsgenomgångar i särskilt boende Läkemedelsgenomgångar i ordinärt boende Övriga områden, ange vilket/vilka:

10 Verksamhetsredovisning 3. Har ni uppnått det som ni planerade enligt ansökan? Ja Ja, delvis Nej Om Ja, delvis eller Nej, beskriv kort varför: Ställtid för att komma igång 4. Ange vilken/vilka huvudmän/organisationer som aktiviteterna har skett i samarbete med: Kommuner Landsting Privata vårdgivare Frivilligorganisationer Annan, ange vilken/vilka: Apoteket Fortsättningen 5. Kommer era satsningar att fortsätta även efter år 2007? Ja Nej Om Ja, ange vilken/vilka satsningar: Samtliga Om Ja, kommer en eller flera att finansieras helt eller delvis med 2007 respektive 2008 års stimulansmedel? Samtliga 6. Har en eller flera av satsningarna blivit ordinarie verksamhet? Ja Nej Om Ja ange vilken/vilka: 7. Planeras en eller flera av satsningarna att bli ordinarie verksamhet? Ja Nej Om Ja ange vilken/vilka: Kommer att avgöras efter utvärdering

11 Statistik 8. Har en eller flera personer anställts och/eller planeras att anställas som finansierats och/eller ska finansieras med stimulansmedel? Ja Nej Om Ja, hur många personer har anställts/planeras att anställas med stimulansmedel fördelat på kvinnor och män samt hur många av dessa som har erbjudits och/eller planeras erbjudas ordinarie anställning efter den 1 januari 2008? Antal personer som Varav som har erbjudits har anställts med stimulansmedel och/eller planeras erbjudas ordinarie anställning efter 1 jan 2008 Antal Antal Antal Antal Kvinnor Män Kvinnor Män Vårdbiträden undersköterskor 0 0 Sjuksköterskor Arbetsterapeuter Sjukgymnaster Arbetsledare 0 0 Apotekare/farmaceuter 0 0 Läkare Dietister Logopeder 0 0 Annan personal Har utbildningar genomförts som har finansierats med stimulansmedel? Ja Nej Om Ja, ange hur många personer som har deltagit i utbildning fördelat på olika yrkesgrupper och uppdelat på kvinnor och män: Antal Antal kvinnor män Vårdbiträden undersköterskor Sjuksköterskor Arbetsterapeuter 17 Sjukgymnaster 18 6 Arbetsledare Apotekare/farmaceuter Läkare 3 5 Dietister Logopeder Annan personal 5 Om Ja, inom vilka områden har utbildning skett? Antal utbildningsdagar (persondagar) Rehabilitering Kost/nutrition Förstärkt läkarmedverkan i särskilt boende Förstärkt läkarmedverkan i ordinärt boende Läkemedelsgenomgångar i särskilt boende Läkemedelsgenomgångar i ordinärt boende Övrigt, ange vad:

12 10. a) b) c) d) Har ni beviljats medel för läkemedelsgenomgångar: Ja Nej Om Ja: Hur många läkemedelsgenomgångar har genomförts under 2007 för äldre personer i särskilt boende? 0 Ange förändring i antal sedan 2006 om uppgift finns tillgänglig Hur många läkemedelsgenomgångar har genomförts under 2007 för äldre personer i ordinärt boende? 174ttttht Ange förändring i antal sedan 2006 om uppgift finns tillgänglig 11. a) b) c) d) Har ni beviljats medel för förstärkt läkarmedverkan: Ja Nej Om Ja: Hur många timmar med läkare disponerades för äldre personer i särskilt boende fördelat per boende under 2007? 5/vecka i ett boende Ange förändring i antal sedan 2006 om uppgift finns tillgänglig Hur många timmar med läkare disponerades för äldre personer i ordinärt boende fördelat per boende under 2007? Vi kan inte besvara frågan Ange förändring i antal sedan 2006 om uppgift finns tillgänglig 12. Hur många äldre svårt sjuka personer har fått del av stimulansmedlen för satsningar fördelat på respektive område och uppdelat på kvinnor och män? Kvinnor Män Rehabilitering Kost/nutrition Förstärkt läkarmedverkan i särskilt boende Förstärkt läkarmedverkan i ordinärt boende Läkemedelsgenomgångar i särskilt boende Läkemedelsgenomgångar i ordinärt boende Övrigt, ange vad: Ekonomisk redovisning 13. Hur fördelades beviljat bidragsbelopp över nedanstående områden? Rehabilitering 2943,00 tusen kr Kost och nutrition 400,00 tusen kr Läkarmedverkan 1715,00 tusen kr Läkemedelsgenomgångar 183,00 tusen kr Övrigt tusen kr Totalt tusen kr

13 14. Ange era faktiska kostnader för satsningarna fördelat på nedanstående Områden Totala Varav av 2006 års projektkostnader stimulansmedel Rehabilitering 2226,00 tusen kr 2226,00 tusen kr Kost och nutrition 364,00 tusen kr 364,00 tusen kr Läkarmedverkan 1383,00 tusen kr 1383,00 tusen kr Läkemedelsgenomgångar tusen kr tusen kr Övrigt tusen kr tusen kr Totalt tusen kr tusen kr 15.a Om faktiska kostnader och beviljat belopp för respektive område inte överensstämmer beskriv orsaken: Det ar tagit långtid att komma igång med projektet 15.b Kommer resterande medel att kunna användas under 2008 i enlighet med ansökan? Ja Nej Om Nej ange varför: Uppföljning 16. Har det gjorts eller pågår någon uppföljning eller utvärdering genom t. ex. kommunens revision, högskola eller FOU-enhet? Ja Nej Om Ja, skicka gärna med en rapport för kännedom till Socialstyrelsen när den är klar. 17. Har brukarundersökningar genomförts för att följa upp satsningarna Ja Nej Om Ja, skicka gärna in rapport från brukarundersökning. Erfarenheter av satsningarna 18. Vad har varit bra med stimulansmedlen? Möjligheter att prova nya arbetssätt Vad har varit mindre bra med stimulansmedlen Kort ansökningstid, sena besked, kräver mycket administration Är det någon satsning som ni är särskilt nöjd med och där ni anser att andra huvudmän kan dra nytta av era erfarenheter? För tidigt att svara på Redovisningen ska formellt antas av ansvarig nämnd eller arbetsutskott/presidium. Socialstyrelsen kan komma att begära att kommun eller landsting lämnar in revisionsintyg för att styrka de ekonomiska uppgifterna i slutredovisningen. E-posta den ifyllda blanketten som bifogad fil till: stimulansbidrag@socialstyrelsen.se senast den 7 mars 2008.

14 Redovisning av 2006 års stimulansmedel Patienter Personal utbildning kvinnor män Summa kvinnor män Summa ssk usk sjg at läkare läkarsekr Mobilt nv-team norra Mobilt nv-team västra Mobilt nv-team södra Nutrition norra Nutrition södra Vårdplaneringsteam norra Vårdplaneringsteam södra Äldresjuksköterska Flen Läkemedelsgenomgångar Läkarmedverkan särskilt boende Rehab Vingäker Rehab pv-södra Summa

15 Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR HN-HOS PROTOKOLL Sammanträde med Norra Samverkansberedningen 5 februari 2008 Datum: Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Eskilstuna Håkan Ingårda (c), ordf Anders Welander (m) Rune Nyberg (fp) Mauro Moz (kd) Angelique Carlsson (mp) Marie Steneskog (s) Therese Huru (s) Mikael Karlsson (s) Maud Ekman (v) Sven Kerst (m) Leif Lindström (s), vice ordf Linnea Pettersson Ruth Lööf, apotekare, Läkemedelskommittén Personal från familjecentralen Bikupan i Skiftinge, Eskilstuna: Kerstin Nordgren, Barnhälsovården Elisabeth Riedl, Barnhälsovården Karin Axelsson, Öppna förskolan Elisabet Pettersson, Öppna förskolan Elisabet Sarrimo, Mödrahälsovården Britt-Marie Eklund; Mödrahälsovården Susanne Gustafsson, Arbetsmarknad och familjeförvaltningen Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\samverkansberedningar\nsb\2008\(1) 5 feb\eget möte\protokoll doc SID 1(12) Utskriftsdatum: :54

16 5 Redovisning av uppdraget från hälso- och sjukvårdsnämnden Vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i juni 2007 ( 65/07) uppdrogs åt samverkansberedningarna att a 1 a 2 b c d e Rapporta från arbetet med att utveckla familjecentraler Rapporta från arbetet med att utveckla ungdomsmottagningar Utveckla samverkansformer med socialpsykiatrin Följa utvecklingen av barns och ungdomars hälsosituation i länet Utveckla samverkansformer inom äldreomsorgen Följa upp användningen av de statliga stimulansmedlen för vård och omsorg om äldre Nämnden uppdrog till beredningarna att årligen avrapportera uppdragen. Beredningarna har gjort en gemensam avrapportering av detta uppdrag för att markera samhörigheten under nämnden och för att se till länsperspektivet. I vissa av frågorna görs en separat redovisning per länsdel. Förslaget till avrapportering har varit utskickad till ledamöterna. Ordföranden kommenterade avrapporteringen. Efter diskussion beslutade beredningen att för sin del godkänna avrapporteringen av uppdrag HN 65/07, samt att överlämna avrapporteringen till hälso- och sjukvårdsnämnden Bilaga Avrapportering av uppdrag 65/07 ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\samverkansberedningar\nsb\2008\(1) 5 feb\eget möte\protokoll doc SID 7(12) Utskriftsdatum: :54

17 10 Avslutning Ordföranden tackade de medverkande för visat intresse och förklarade sammanträdet avslutat. Utdelat/utskickat KAFO 2007 Må bra med läkemedel på äldre dar - broschyr I alla fall gemensamt program för fallprevention I alla fall broschyr Kommunalt betalningsansvar för utskrivningsklara patienter statistik MSE 2007 Vid protokollet Linnea Pettersson Justeras Håkan Ingårda (c) Ordförande Mikael Karlsson (s) Ledamot Webbadresser Hälso- och sjukvårdsnämnden Norra samverkansberedningen Västra samverkansberedningen Södra samverkansberedningen Närvården i Sörmland ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\samverkansberedningar\nsb\2008\(1) 5 feb\eget möte\protokoll doc SID 12(12) Utskriftsdatum: :54

18

19

20

21

22

23

HN-HOS08-003

HN-HOS08-003 Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2008-02-05 HN-HOS08-003 PROTOKOLL Sammanträde med Norra Samverkansberedningen 5 februari 2008 Datum: 2008-02-05 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 11/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-02-15 HN-HOS08-021 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Inledning Psykiatriberedningen är ett beredande

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Torshälla stads förvaltning

Torshälla stads förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2008-04-08 HN-HOS08-003 PROTOKOLL Sammanträde med norra samverkansberedningen och presidiet för Torshälla stads nämnd den 8 april 2008 Datum: 2008-04-08 Plats:

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 15 maj 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Landstingskansliet, Nyköping Ingrid Nyhlén Brege

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR VÄSTRA SAMVERKANSBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR VÄSTRA SAMVERKANSBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-01-11 HN-HOS08-004 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR VÄSTRA SAMVERKANSBEREDNINGEN Inledning Västra samverkansberedningen är ett beredande

Läs mer

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-12-14 HN-HOS06-255 56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Beslut Hälso- och

Läs mer

Avrapportering av samverkansberedningarnas verksamhet och uppdrag våren 2008

Avrapportering av samverkansberedningarnas verksamhet och uppdrag våren 2008 Avrapportering av samverkansberedningarnas verksamhet och uppdrag våren 2008 Augusti 2008 Avrapportering av samverkansberedningarnas verksamhet och uppdrag under våren 2008 Innehållsförteckning Förord...2

Läs mer

Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning. Kullbergska sjukhuset, Katrineholm. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas.

Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning. Kullbergska sjukhuset, Katrineholm. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas. PROTOKOLL Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning Datum: 2007-04-25 Plats: Ledamöter: Sekreterare: Medverkande: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm Karin Wahlgren (m), ordförande Sven Eric Huss

Läs mer

Sammanträde med Norra samverkansberedningen. Håkan Ingårda (c), ordf Anders Welander (m) Sven Kerst (m) Rune Nyberg (fp) Maud Ekman (v)

Sammanträde med Norra samverkansberedningen. Håkan Ingårda (c), ordf Anders Welander (m) Sven Kerst (m) Rune Nyberg (fp) Maud Ekman (v) Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-10-09 HN-HOS07-003 PROTOKOLL Sammanträde med Norra samverkansberedningen Datum: 2007-10-09 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Ej anmält förhinder: Sekreterare:

Läs mer

AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008

AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2009-01-28 HN-HOS08-021 AVRAPPORTERING AV PSYKIATRIBERED- NINGENS VERKSAMHET UNDER HÖSTEN 2008 Förord Efter nyvalet i september och konstituering

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2007

Verksamhets- berättelse 2007 Verksamhets- berättelse 2007 Hälso- och sjukvårdsnämndens Utskott för privata vårdgivare Februari 2008 Verksamhetsberättelse Utskottet för privata vårdgivare Verksamhetsberättelse 2007 Utskottet för privata

Läs mer

Åsa Folkhögskola, Sköldinge

Åsa Folkhögskola, Sköldinge Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-12-06 HN-HOS07-004 PROTOKOLL Gemensamt sammanträde mellan västra samverkansberedningen och berörda presidier i Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Vårdcentralen, Flen. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas

HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Göran Gustavsson HN-HOS Vårdcentralen, Flen. Göran Gustavsson, sekreterare. Sammanträdet öppnas PROTOKOLL Gemensamt sammanträde mellan Västra samverkansberedning och presidierna i Flens socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd Datum: 2007-08-30 Plats: Ledamöter: Vårdcentralen, Flen Karin Wahlgren

Läs mer

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre.

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. 2006-06-19 Dnr.: 73-8008/04 Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Anvisning för att hantera den elektroniska blanketten

Läs mer

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre.

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. 2006-06-19 Dnr.: 73-8008/04 Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Anvisning för att hantera den elektroniska blanketten

Läs mer

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2005-06-07 LKD04342 38 Motionssvar Gemensam nämnd för att bedriva psykiatrisk vård mellan kommun och landsting Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2005-05-17 54 (se bilagda

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning PROTOKOLL DATUM 2008-09-29 DIARIENR HN-HOS08-005 Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 29 september 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande:

Läs mer

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0020-4 14/16 Uppföljning av handlingsplan för Diarienummer: NSV16-0020 Behandlat av

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Landstingsstyrelsens Västra samverkans PROTOKOLL. 12 oktober 2010. Datum: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm

LANDSTINGET SORMLAND. sammanträde med Landstingsstyrelsens Västra samverkans PROTOKOLL. 12 oktober 2010. Datum: Kullbergska sjukhuset, Katrineholm LS-LED10-009 sammanträde med s Västra samverkans beredning Datum: Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: 12 oktober 2010 Kullbergska sjukhuset, Katrineholm Kjell Rosén (MP), ordförande

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Datum: 11 oktober Häradsgården Vagnhärad

Datum: 11 oktober Häradsgården Vagnhärad PROTOKOLL Sammanträde med Vård- och omsorgsnämnden och Individ- och familjeutskottet i Trosa kommun samt landstingets Södra samverksansberedning Datum: 11 oktober 2007 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder:

Läs mer

39 Handledarstipendier Landstingsstyrelsens beslut. 1. Till handledarstipendiater 2007 utses:

39 Handledarstipendier Landstingsstyrelsens beslut. 1. Till handledarstipendiater 2007 utses: Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-03-12 LS-LED06-418 39 Handledarstipendier 2007 Landstingsstyrelsens beslut 1. Till handledarstipendiater 2007 utses: - Överläkare Karl-Ivar Pettersson,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård M Ö T E S D A T U M 2016-10-21 Överenskommelse

Läs mer

Ansökan om stimulansme del till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg om äldre personer år 2011

Ansökan om stimulansme del till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg om äldre personer år 2011 Ansökan om stimulansme del till kommuner och landsting för en bättre vård och omsorg om äldre personer år 2011 Ansökan ska kompletteras om problem, mål och insatser förändrats (förändringar inom problemområdet)

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-11 HN-HOS09-219 60 Närvården i Strängnäs Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att 1. upphäva nämndens beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar

30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Primärvårdsnämnd PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-07 PVN16-0213-2 30/16 Yttrande över motion - Vi behöver fler seniormottagningar Diarienummer: PVN16-0213 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag behandlas. Gustaf Wachtmeister (m) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Landstingsstyrelsens förslag behandlas. Gustaf Wachtmeister (m) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2002-11-26 11-27 LKD 02596 102 Ersättningar till landstingets förtroendevalda fr.o.m. 2003 (Lf) Bakgrund Inför den nya mandatperioden har en översyn gjorts av ersättningarna till

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-10-20 LS-LED09-167 86 Dags att utveckla vården av alkoholmissbrukare ytterligare! Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-05-19 LS-LED08-313 68 DU-nämndens förslag om bildande av kommunalförbund Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen avslår den av DU-nämnden föreslagna

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats 5 februari 2015 kl 10.00-16.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Maria Stenberg, ordf 5-15 Agneta Granström (MP) ande Socialberedningen Helena Öhlund

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar

Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar Minnesanteckningar POLSAM 2018-05-14 Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar Dag: Måndagen den 14 maj Tid: kl. 09.00 11.15 Plats: Vansbrorummet, Medborgarhuset Närvarande:

Läs mer

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-21 NSV16-0028-2 27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Diarienummer:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo, 48-59 Tid: 2013-05-23, kl 09:00-15:30 Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo, 48-59 Tid: 2013-05-23, kl 09:00-15:30 Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Samlingssalen, Vårdcentralen Bra Liv i Gislaved Närvarande: Beslutande: Britt Johansson (M), ordförande, 48-53 Marianne Andersson (KD), 1:e v ordf. 54-59 Michael Bucht

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

PROTOKOLL LKD Motionssvar. "En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag" Bakgrund

PROTOKOLL LKD Motionssvar. En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag Bakgrund PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2002-10-29 LKD 01602 83 Motionssvar. "En landstingspolicy för användandet av bemanningsföretag" (Lf) Bakgrund Gustaf Wachtmeister och Benny Gezelius (m) har lämnat in en motion

Läs mer

10 Prislista för hälsoval Landstingsstyrelsen beslutar. 1. Hälsovals prislista för 2011 godkänns. Magnus Leivik (M), bilaga 10

10 Prislista för hälsoval Landstingsstyrelsen beslutar. 1. Hälsovals prislista för 2011 godkänns. Magnus Leivik (M), bilaga 10 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-01-25 LS-LED10-742 10 Prislista för hälsoval 2011 Landstingsstyrelsen beslutar 1. Hälsovals prislista för 2011 godkänns. Ej deltagande i beslut Magnus

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 39-55 Tid: 2016-05-18, kl 08:00-09:45 Plats: Sal C, Regionens hus 45 Svar till revisionen uppföljning av granskningar 2010-2013 Diarienummer:

Läs mer

Rapporter till kommunfullmäktige

Rapporter till kommunfullmäktige ORDFÖRANDEFÖRSLAG 18:1 Dnr KS/2018:214-101 2018-05-11 1/1 Rapporter till kommunfullmäktige 2018-05-28 Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

95 Fastställande av skattesats för Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

95 Fastställande av skattesats för Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-10-28 LS-LED08-581 95 Fastställande av skattesats för 2009 Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden Jörgen Danielsson

Läs mer

På gång inom äldreområdet!

På gång inom äldreområdet! På gång inom äldreområdet! 2016-02-04 Linda Macke Nationellt Ökad bemanning ÄO Kunskapssatsning ÄO/FH Överenskommelse: Psykisk hälsa Betänkande: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård Utredning:

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55)

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL HN-HOS05-124 DATUM 2005-06-17 DIARIENR 47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037 19 Utvärdering av den kommunaliserade hemsjukvården, redovisning

Läs mer

Protokoll från pensionärsråd för norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 1 december 2015

Protokoll från pensionärsråd för norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 1 december 2015 1 (6) Protokoll Protokoll från pensionärsråd för norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 1 december 2015 Tid: 10.00-12.00 Plats: Regionens Hus, lokal Tärnan, Kilbäcksgatan 32, Uddevalla Närvarande Ledamöter

Läs mer

Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete:

Repr från Eskilstuna kommuns beredning för socialt arbete: Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-12-02 HN-HOS08-021 PROTOKOLL Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning Datum: 2008-12-02 Plats: Ledamöter: Anmält

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

LKD Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Protokollsutdrag Administrativa enheten

LKD Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Protokollsutdrag Administrativa enheten PROTOKOLL DATUM 2004-11-15 LKD04410 121 Ersättningar för landstingets förtroendevalda fr o m 2005-01-01, LF Bakgrund Landstinget Sörmland inrättar en ny politisk organisation. Detta innebär även förändringar

Läs mer

59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport

59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport. Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-02 HN-HOS10-280 59 Tvångsvård i öppen vård. Rapport Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. godkänner psykiatriberedningens rapport. 2. ger hälso-

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-02-15 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:653 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Rapport avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa

Rapport avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa 1(6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Landstinget Sörmland Rapport avseende samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa Arbetsforum för samverkan i västra och södra länsdelarna där Barn- och ungdomspsykiatriska

Läs mer

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Uppföljning palliativ vård

Uppföljning palliativ vård Revisionsrapport* Uppföljning palliativ vård Eskilstuna kommun Februari 2008 Kerstin Svensson, certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdraget...3 1.1 Bakgrund...3 1.2

Läs mer

LANDSTINGET SORMLAND Administrativa enheten

LANDSTINGET SORMLAND Administrativa enheten LANDSTINGET SORMLAND Administrativa enheten HANDLAGGARE Göran Gustavsson DATUM 2006-01 -1 8 DIARIENR HN-HOS06-004 PROTOKOLL Landstinget Sörmlands Västra samverkansberedning Datum: 2006-0 1-18 Plats: Ledamöter:

Läs mer

Återrapportering av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2018

Återrapportering av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2018 Page 1 of 11 Sida 1 Återrapportering av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2018 Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att administrera, fördela medel och löpande följa upp den tillfälliga

Läs mer

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och Datum: 2016-10-21 kl. 09:00-15:00 Plats: Ledamöter: Åbrogården, Vingåker Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande Lena Zeller (S) Inga-Lill

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll från Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdagen den 4 september 2014 10.00-16.00, Sunderbyns Kurs- och konferens Landstinget Kent Ögren (S) Britt Westerlund (S) Dan Ankarholm, (NS)

Läs mer

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

86 Framtidens diabetesvård i Sörmland. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-25 11-26 LKD 03603 86 Framtidens diabetesvård i Sörmland Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-11-03 121 (se bilagda handlingar) behandlas. Yrkande Ingrid Nyhlén

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (v) yrkade bifall till motionen.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (v) yrkade bifall till motionen. 1 PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-06-05 LS-LED06-473 46 Inrätta en syncentral i Nyköping - Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden Rickard

Läs mer

Sörmlänningar tycker om vården Resultat från Liv & hälsa 2004

Sörmlänningar tycker om vården Resultat från Liv & hälsa 2004 Sörmlänningar tycker om vården Resultat från Liv & hälsa 4 2 Innehållsförteckning Inledning... 5 Förtroende... 6 Förtroende för sjukhusvården... 7 Förtroende för primärvården... 7 Förtroende för folktandvården...

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (6) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 15.45 Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (M) (M) (C) (MP) (V) Thorbjörn Larsson Ola Hägg

Läs mer

22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin

22/16 Yttrande över motion - Snabbspår för unga vuxna inom psykiatrin Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0194-2 22/16 Yttrande över motion - "Snabbspår" för unga vuxna inom psykiatrin Diarienummer: PVN16-0194 Behandlat

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och Datum: 2016-09-09 kl. 09:00-12:00 Plats: Mariebergsgården, Nyköping Ledamöter: Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande Camilla Holmgren (S)

Läs mer

24 november 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby. Roger Wåhlin, sekreterare Mikael Torberntsson, utvecklingssekreterare

24 november 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby. Roger Wåhlin, sekreterare Mikael Torberntsson, utvecklingssekreterare Sida 1 av 6 Tid och plats 24 november 2015 kl. 14.00 16.00, Sessionssalen i kommunhuset i Broby Närvarande Ledamöter Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Inger Kjellberg Margareta Nicklasson Börje Pettersson

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN07-001

Protokoll D.nr DU-KAN07-001 D.nr DU-KAN07-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DUnämnden Datum: 2007-05-25 Tid: kl 09.00-12.00

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Fredag den 13 december 2013 kl 10.00-14.00 i Landstingshuset, rum 3 Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Dan Ankarholm (NS) Närvarande

Läs mer

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Vårdkontakter Man räknar med att åtminstone 50 60 % av patienterna med hjärtsvikt kontrolleras

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-2016-08-25 1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum 2016-08-25 Tid 12.45 14.00 Plats Konferensrum på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län 2017-09-18 Närsjukvård Former för samverkan kring äldre i Stockholms län Primärvårdskonferens 2017 Gunilla Benner-Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen /SLL 2017-09-18 Närsjukvård Innehåll i dagens

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård.

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Länsstyrgruppen gav den 24 oktober 2014 en arbetsgrupp, bestående av Monika Agnedal, Inger Eklind

Läs mer

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL KOMMUNSTYRELSENS HANDLING~NR2S/2011 Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel VOHJS 12/11, Bilaga L FÖRSLAG TILL REGLEMENTE FÖR "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Huskvarna Vårdcentrum Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om äldre för år 2007 och 2008.

Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om äldre för år 2007 och 2008. 2007-02-22 Dnr.: 00-960/2007 Ansökningsblankett för stimulansmedel till kommuner och landsting för insatser inom vård och omsorg om äldre för år 2007 och 2008. Anvisning för att hantera den elektroniska

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 8-18 Tid: , 10:00-16:50 Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Odontologiska institutionen, konferensrum Kompassrosen Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) Eva Lundemo (C) Annika Nordin (S) Magnus Lagerqvist (S)

Läs mer

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Fredagen den 18 mars 2016, kl. 09.00-15.00 Närhälsan Lysekils vårdcentral: Kallade: Vård och omsorg samt psykiatri 9-13 Barn och Unga samt missbruk 11-15 Elin Hansson

Läs mer

GNESTA KOMMUN Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE

GNESTA KOMMUN Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE /0 (3 \) GNESTA KOMMUN Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Upprättad: 2014-02-13 Diarienummer: SN.2013.40 Socialnämnden Ekonomisk redovisning av beviljade statsbidrag för 2013 att stödja utvecklingen

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats 9 maj 2019 klockan 10.00 13.50 Regionhuset, Styrelserummet Närvarande Region Norrbotten: Kenneth Backgård (SJVP), ordf. Erika Sjöö (SJVP) Linda Frohm

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo Tid: , kl 10:00-14:15 Konferensrummet, Apladalens vårdcentral, Värnamo

Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo Tid: , kl 10:00-14:15 Konferensrummet, Apladalens vårdcentral, Värnamo PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Närvarande: Konferensrummet, Apladalens vårdcentral, Värnamo Beslutande: Britt Johansson (M), ordförande Ingvar Björk (M) (ers Marianne Andersson (KD)) Bo Kärreskog (S)

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden (13) Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lars-Åke Lindman

Vård- och Omsorgsnämnden (13) Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson Hans Nilsson Klas-Gunnar Appel Lars-Åke Lindman Vård- och Omsorgsnämnden 2004-06-24 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 08.15 10.15 Beslutande Sören Carlsson (s) Ingrid Karlsson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lars-Åke Lindman (s)

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer