Remissvar - Årsmötesformer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar - Årsmötesformer"

Transkript

1 Remissvar - Årsmötesformer Gruppen för normmedvetet arbete har läst igenom remissen om årsmötesformer och demokrati i Svenska Kyrkans Unga och önskar dela några reflektioner utifrån våra perspektiv. Vårt remissvar består av tre delar; först ett del där vi förtydligar våra perspektiv; sedan kommentarer kring de huvudfrågor vi ställt oss och till sist ytterligare tankar om de specifika förlagen. Vi har försökt använda ett enkelt språk så att så många som möjligt ska kunna förstå oss. Om du ändå inte förstår vad vi menar eller har andra frågor är du såklart varmt välkommen med din fråga. Vi kommer närvara på rikshelgen i Sigtuna (19-21 oktober) och vi finns också att nå på mailadressen normer@svenskakyrkansunga.se Vår förhoppning med detta remissvar är att det breddar perspektiven och blir en hjälp på vägen till det kloka beslut vi är övertygade om att Stora Årsmötet 2013 kommer att fatta. Gruppen för normmedvetet arbete normer@svenskakyrkansunga.se 1(6)

2 Normer, makt och mångfald Ett förtydligande av våra perspektiv Att arbeta med normer innebär att arbeta med maktstrukturer. Normer och makt hänger samman på grund av att normer berättar för oss vad som anses normalt och vad som är avvikande. Därigenom får de som är i normen makt och placerar sig över de avvikande i en makthierarki. Det är bland annat det som ligger till grund för att män är i majoritet i olika styrelser (inte bara inom Svenska Kyrkans Unga) och att det ofta är en viss sorts medlemmar som blir valda till årsmötesrepresentanter. Varje medlem bär med sig unika erfarenheter som grundar sig bland annat på deras ålder och kön men också på hur länge de varit medlemmar och vilka lokalavdelningar, församling och distrikt de varit en del av. Normer för olika typer av representanter i Svenska Kyrkans Unga ser olika ut för alla de kategorierna men tydligast är att den som varit medlem länge oftare väljs än den som bara varit medlem ett kort tag. Det är synd eftersom många medlemmar bara är medlemmar något eller några år och därmed kommer majoriteten aldrig med i den grupp som varit medlemmar länge. Gruppen för normmedvetet arbete tror att mångfald är en tillgång och att beslut blir bäst om alla olika typer av medlemmar blir representerade under ett årsmöte. Vi tror att representanterna på ett årsmöte måste spegla sammansättningen av alla organisationens medlemmar så att besluten kan kännas bra för så många som möjligt. Därför vill vi poängtera att mångfalden måste ses utifrån flera perspektiv och att varje medlem tillhör flera kategorier samtidigt. Utan en mångfald bland de som närvarar på ett årsmöte riskerar vi att många av dem som inte blir representerade slutar känna sig hemma i Svenska Kyrkans Unga. I arbetet har vi först och främst utgått ifrån två frågeställningar: Skapas makt och eliter? Finns det en risk att det är samma personer som åker varje gång? Hur hanterar vi den numerära jämställdheten (lika många av alla kön) i förbundsstyrelsen? Vilka väljs och hur blir ekvationen mandatperioder och mångfald kontra kontinuitet? Det är utifrån dessa frågor vi nu ska reflektera allmänt utifrån förslagen. 2(6)

3 Skapas makt och eliter? Finns det en risk att det är samma personer som åker varje gång? Vi ser att flera förslag förflyttar valet av representanter till det fullt beslutande årsmötet från lokalavdelning till distrikt. Detta ser vi som positivt eftersom det speglar de önskemål som funnits och som lyftes fram under demokratikonferensen. Att detta finns med i flera förslag är alltså bland annat resultatet av en demokratisk process där många fler än de som brukar åka på årsmöten fick vara delaktiga. Svenska Kyrkans Unga har en tydlig struktur där varje medlem är medlem i en lokalavdelning som är en del av ett distrikt och som i sin tur är en del av hela förbundet. Att flytta valet av representanter från lokalavdelning till distrikt blir därför att flytta makten ett steg från den enskilda medlemmen. Eftersom organisationen har ett överskådligt antal distrikt (13 distrikt) riskerar vi därmed att vår identitet blir mer förknippade till vilka distrikt vi tillhör. Detta leder till att vi kan förlora den stora gemenskapen som hela förbundet har. Att ha färre och större sammanhang där ombud väljs innebär också att mångfalden bland dem som blir valda. Detta beror på att personer som redan är privilegierade väljs tills förtroendeuppdrag. För att bli vald måste man också på något sätt ha arbetat upp ett förtroende bland dem som ska välja en. Det innebär att nya medlemmar inte har samma chans att bli vald att åka på årsmötet om ombuden dit väljs av distriktet. Det tar en viss tid att skapa sig ett engagemang som syns på distriktsnivå och genom att representantskapet förflyttas till distriktsnivå riskerar vi därför att de som inte varit medlemmar så länge inte får chansen att åka förrän de varit medlemmar ett tag. Det tycker vi vore synd eftersom många av våra medlemmar inte är medlemmar mer än något år efter konfirmationen. Gruppen för normmedvetet arbete ser alltså många allvarliga svårigheter med ett system där ombud till riksårsmötet väljs av distrikten. För att ett sådant system ska fungera långsiktigt och demokratiskt måste Svenska Kyrkans Unga därför analysera dessa aspekter noggrant och hantera problematiken innan den blir verklighet. Alla problem har en lösning och för att undvika att problemen växer sig stora måste man vara medveten om dem innan de inträffar! Gruppen för normmedvetet arbete har också uppmärksammat skillnaderna i motionsrätt i de olika förslagen och vill starkt trycka på vikten av att enskilda medlemmar har motionsrätt. Om alla motioner måste gå via ett distriktsårsmöte vore detta förödande för många kreativa förslag. Många förslag riskerar att falla på grund av att en medlem är ensam om en idé i sitt distrikt, trots att medlemmen kanske skulle få medhåll från en majoritet i andra distrikt. Vi vill därför uppmana till eftertanke: Om Stora Årsmötet 2013 väljer att besluta om distriktsrepresentation hur ska vi garantera mångfalden bland dem som blir valda till ombud för distrikten? 3(6)

4 Hur hanterar vi den numerära jämställdheten (lika många av alla kön) i förbundsstyrelsen? Vilka väljs och hur blir ekvationen mandatperioder och mångfald kontra kontinuitet? Vi tror att en mångfald bland förbundsstyrelsens ledamöter leder till bättre beslut som bättre speglar mångfalden bland medlemmarna. Ett steg till detta är att titta på den numerära jämställdheten, det vill säga att man säkerställer att det är ungefär lika många av alla kön. Detta är också viktigt eftersom Svenska Kyrkans Unga till stor del lever på bidrag från Ungdomsstyrelsen som ställer krav på att det ska vara ungefär lika många killar/män som tjejer/ kvinnor i förbundsstyrelsen. Det är eftersom normerna säger att killar oftare är styrelsepersoner vi oftare har fler killar än tjejer i bland annat förbundsstyrelsen, trots att organisationen har fler tjejer! Därför tror gruppen för normmedvetet arbete att det kan vara bra att välja om delar av styrelsen ganska ofta så att årsmötet ofta möjligheten att rätta till en snedfördelning. Däremot får styrelsen inte väljas om för ofta så att de hela tiden är i en lära känna -fas och inte hinner börja arbeta på riktigt innan styrelsen ombildas. Utöver detta ser Gruppen för normmedvetet arbete också en stor fördel med att förbundsstyrelsen väljs som en helhet och inte som representanter för olika distrikt. Detta gör att valberedningen och årsmötet kan arbeta med mångfald och jämställdhet på ett tydligare sätt där härkomst bara är en av de viktiga faktorerna. Sammanfattningsvis saknar Gruppen för normmedvetet arbete perspektiven på jämställdhet i förslagen. Vår önskan är därför att Stora Årsmötet 2013 också får chansen att genom sitt beslut visa att jämställdhet är viktigt för Svenska Kyrkans Unga. 4(6)

5 Olivträdet Gruppen för normmedvetet arbete ser mycket positivt på Olivträdets förslag vad gäller att mandaten fördelas till olika åldersgrupper. Detta ser vi innebär en ökad möjlighet till en åldersmässig mångfald för årsmötet. Vi ser också positivt på att årsmötet ligger under samma helg och på samma plats varje år eftersom det ger alla medlemmar möjligheten att i god tid planera sin eventuella medverkan. Däremot ifrågasätter vi lämpligheten i att ha årsmötet under just första advent eftersom många av våra aktiva och engagerade medlemmar har uppdrag i sina församlingar just denna helg. Att förlägga årsmötet till första advent skulle innebära att många skulle tvingas välja mellan en viktig helg i sin församling och en viktig helg med Svenska Kyrkans Unga. Palmen En fast tidpunkt innebär att alla har möjligheten att i god tid innan veta precis när årsmötet/ kongressen ska hållas. Eftersom kunskap är makt skapar detta bättre förutsättningar för att alla ska ha samma chans att till exempel ta ledigt. Vi ser dock en risk i att många unga inte styr sin tid själva, utan är på semester med sina föräldrar under sommaren. Detta gör att vi riskerar ett bortfall av en stor och viktig åldersgrupp. Och det vore ju inte så kul... Genom att kongressen bara infaller vart tredje år kommer beslut om rambudget och verksamhetsinriktning i många fall gälla en längre tid än vad många är medlemmar. Tre år är en lång tid för unga människor och det finns en risk att många nya medlemmar aldrig hinner få chansen att påverka i dessa frågor som styr allt det andra vi gör. Mullbärsträdet Att ha ett årsmöte med lägerkaraktär tror vi kan locka andra medlemmar än de som lockas av ett "vanligt" årsmöte. Detta leder till att sammansättningen av ombud kan bli delvis annorlunda eftersom de som "bara" är intresserade av årsmötesförhandlingar kanske inte väljer att åka. Gruppen för normmedvetet arbete ser både för- och nackdelar med detta men vill påtala att lägerkaraktären kommer påverka sammansättningen av ombud. Huruvida den nya sammansättningen av ombud är mer representativ för medlemmarna än den sammansättning som finns vid "vanliga" årsmöten går däremot inte att sia om. I förslaget Mullbärsträdet ser vi att varje ombud och motionär på ett tydligt sätt blir representanter för ett distrikt. De som åker på årsmötet identifieras därmed utifrån vilket distrikt de kommer från. Efter att kanske under flera år ha identifierat sig med ett distrikt kommer detta kunna leda till både förvirring och missförtroenden den dag en medlem blir invald i till exempel förbundsstyrelsen. Frågor om lojalitet kommer bli högaktuella. I kombination med att de enskilda ombuden har en viktigare identitet kopplad till sitt distrikt än till organisationen kommer detta leda till att medlemmar har en förminskad relationen till organisationen. 5(6)

6 Ett årsmöte under sommaren innebär svårigheter för en stor grupp medlemmar som har sommarjobb de inte kan ta ledigt ifrån. Detta kommer således påverka sammansättningen av ombud så att den riskerar att inte spegla organisationen. Fikonträdet När ombud väljs både på distrikts- och lokalavdelningsnivå bäddar det för att välja olika typer av personer till ombud. Gruppen för normmedvetet arbete tror att Fikonträdets modell där man väljer ombud både på lokalavdelnings- och distritksnivå kan ge en god balans mellan nya/relativt nya medlemmar och gamla rävar. Däremot ser Gruppen för normmedvetet arbete att den mångfald som kommer med att ombud väljs på två olika sätt också kan skapa hierarkier ombuden emellan. Vi ser att kombinationen av representanter från distrikt och lokalavdelningar kan skapa ett a- och ett b-lag där alla ombuds yttranden inte värderas lika högt. 6(6)

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR MOTION 2016:1 SVAR TILL MOTION 2016:1 En viktig del i stärkas i sin tro är ges möjligheten fördjupa sig i den. Förbundsstyrelsen håller

Läs mer

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Träff 1 Inledning Kongressen är UNF:s högsta beslutade organ, den sker vartannat år och av tradition så sker den under en vecka tillsammans med resten av IOGT-NTO

Läs mer

Örnsköldsvik 3-6 augusti

Örnsköldsvik 3-6 augusti 17 Örnsköldsvik 3-6 augusti MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2017:1 2 SVAR TILL MOTION 2017:1 Detta är en fråga som diskuteras inför varje riksarrangemang och årligen inför Rikshelgen där Svenska Kyrkans

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2018:1 2 SVAR TILL MOTION 2018:1 Prisa stolt hans heliga namn; de som söker Herren må glädja sig. 1 Krön 16:10 Först och främst vill förbundsstyrelsen passa på att tacka

Läs mer

GLOBALA ARBETSGRUPPEN

GLOBALA ARBETSGRUPPEN GLOBALA ARBETSGRUPPEN Globala arbetsgruppen jobbar med fred, klimat och miljö och globala rättvisefrågor. Vi vill inspirera medlemmar i Svenska Kyrkans Unga och andra att engagera sig för en mer rättvis

Läs mer

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring Bilaga 6 ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa Innehåll Bakgrund 4 Detta har hänt 4 Det här är Expedition 50 5 Tidslinje 6 Processer och beslut 6 Vad tycker du?

Läs mer

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera.

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera. ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste 50-åring. Vi ska vara lika relevanta

Läs mer

Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Antal deltagare: 220 Antal deltagare: 200

Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Antal deltagare: 220 Antal deltagare: 200 VERKSAMHETSPLAN 2016 Svenska Kyrkans Unga Västerås Distrikt Det övergripande syftet och målet med vår verksamhet uttrycks i syftesparagrafen som lyder: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av

Läs mer

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motioner från Distrikt Sydväst Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motionärens förslag Distrikt Sydväst lämnade i en motion till Förbundsmötet 2015 ett

Läs mer

GRUPPEN FÖR NORMMEDVETET ARBETE

GRUPPEN FÖR NORMMEDVETET ARBETE GRUPPEN FÖR NORMMEDVETET ARBETE Svenska Kyrkans Unga vill vara en öppen gemenskap och därför behöver vi bli mer medvetna om de mönster och normer som gör att människor ibland inte känner sig välkomna i

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Utredning av Bris medlemsarbete. En sammanfattning

Utredning av Bris medlemsarbete. En sammanfattning Utredning av Bris medlemsarbete En sammanfattning På förbundsstyrelsemötet den 4/9-2015 gavs uppdrag till förbundskansliet att utreda Bris medlemsarbete samt ta fram förslag på en strategisk inriktning

Läs mer

Utöver läger erbjuds utbildningar, så som VägVal och barnkonsekvensanalysutbildningar.

Utöver läger erbjuds utbildningar, så som VägVal och barnkonsekvensanalysutbildningar. 2 2016 års distriktsårsmöte antog en preliminär verksamhetsplan och budget för 2017. Med den som underlag vill distriktsstyrelsen nu lämna nedanstående förslag: Såsom du tror, så älskar du och omvänt Martin

Läs mer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer 914000-0283 Antagna vid Folkhögskoleförbundets förbundsstämma 2015-06-28. 1 Ändamål och huvudman Folkhögskoleförbundets ändamål är

Läs mer

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress r a t S ill t k m m sa ans 16 KON 20 GRESS Vår kongress Handels 25:e kongress hålls i april 2016. Temat är: Alla medlemmar berörs på ett eller annat sätt av Handels kongress, vare sig man är aktiv eller

Läs mer

MOTIONER & MOTIONSSVAR

MOTIONER & MOTIONSSVAR MOTIONER & MOTIONSSVAR 1 2 INNEHÅLL 4 Frihet i våra böner motion nr: 1 5 Svar till motion 1 6 Mer rättvisemärkt motion nr: 2 7 Svar till motion 2 8 Alla ska bli ett ett ekumeniskt riksmöte motion nr: 3

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

För. SRF Jönköpings län

För. SRF Jönköpings län STADGAR För SRF Jönköpings län Antagna vid SRF:s kongress 2014 Reviderade vid SRF Jönköpings läns representantskap 16 april 2016 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN INLEDNING Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse har fått i uppdrag från Stora årsmötet att formulera en marknadsföringsplan för organisationen som tillgodoser

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till bygga en kyrka där

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Kongress...7 6 Organisationsråd... 9 7 Förbundsstyrelse...10 8 Revision och granskning...

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

STADGAR. Kost & Näring

STADGAR. Kost & Näring STADGAR för Kost & Näring - en branschförening inom Ledarna Fastställda på Årsmötet 2012-03-24 Sida 1 av 7 Stadgar för Kost & Näring en branschförening inom Ledarna 1 Uppgift och syfte Kost & Näring är

Läs mer

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare.

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare. 2015-02-02 Kongress vartannat år? Bakgrund Vid kongress 2014-05-17 2014-05-18 behandlades två motioner gällande kongress vartannat år, en från Västra distriktet samt en från Skånes distrikt tillsammans

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

Verksamhetsårsförändringsutredning för Ung Pirat

Verksamhetsårsförändringsutredning för Ung Pirat Verksamhetsårsförändringsutredning för Ung Pirat 1. Det nuvarande systemet I det nuvarande systemet är årsmötet i slutet av mars varje år, medan budget sätts för perioden januari till december. Därmed

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

PROPOSITIONER. Hallunda 8-11 aug

PROPOSITIONER. Hallunda 8-11 aug PROPOSITIONER 2019 19 Hallunda 8-11 aug 1 PROPOSITION 2019:1 STADGEÄNDRING ANGÅENDE VERKSAMHETSPLANERING Förbundsstyrelsen föreslår organisationen ska anta en verksamhetsvision och en verksamhetsplan för

Läs mer

Kongress för Unga Hörselskadade

Kongress för Unga Hörselskadade Kongress för Unga Hörselskadade På årsmötet 2012 lade tre av Unga Hörselskadades medlemmar ett förslag om att införa kongress vartannat år. Förslaget innebär också att styrelsen skulle ha en mandatperiod

Läs mer

att förbundsstämman genomförs vart tredje år med början Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 57

att förbundsstämman genomförs vart tredje år med början Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 57 Stadgar Förbundsstämma, fullmäktige och region Motion 57 Motionen kommer ifrån: Regionstyrelsen Mitt Förbundsstämma vart tredje år Tiden mellan förbundsstämmorna är alldeles för kort för man med ett bra

Läs mer

Proposition 2 - Förslag på elevrörelsens principer

Proposition 2 - Förslag på elevrörelsens principer Proposition 2 - Förslag på elevrörelsens principer Bakgrund Sedan Kongressen 2012 har Sveriges Elevkårer och elevkårerna i Sverige 6 respektive 10 vägledande principer. Principerna som lades fram 2012

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Svenska amerikansk fotbollförbundet. Motioner och propositioner. Förbundsmöte i Svenska amerikansk fotbollförbundet

Svenska amerikansk fotbollförbundet. Motioner och propositioner. Förbundsmöte i Svenska amerikansk fotbollförbundet Svenska amerikansk fotbollförbundet Motioner och propositioner Förbundsmöte i Svenska amerikansk fotbollförbundet 2013-04-07 Proposition 1, utredning av hur rösträtten ska se ut på förbundsmötet. Bakgrund

Läs mer

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 1 Angående distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta om genomförande av testverksamhet med tre

Läs mer

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Motionen Motionären önskar att SSF skall utreda möjligheterna att ändra kapitel III 5 Rösträtt i stadgarna för att kunna

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård Propositioner till distriktsårsmötet 14-15 april 2012 Flämslätt stifts- och kursgård Proposition 2012:1 Verksamhets- och budgetmål för 2013 MED DOPET SOM GRUND Vi vill med Kristus i centrum och dopet som

Läs mer

Mallar till Föreningsårsmöte

Mallar till Föreningsårsmöte Mallar till Föreningsårsmöte 2016 INLEDNING I detta häfte finns förberedda mallar för ett årsmöte i er Vi Unga-förening. Mallarna är tänkta som ett stöd till ert årsmöte och finns också att ladda ned i

Läs mer

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR

MOTIONER OCH MOTIONSSVAR 2011 MOTIONER OCH MOTIONSSVAR MOTION 2011: 1 ANGÅENDE AKTIVA LOKALAVDELNINGAR SVAR PÅ MOTION 2011: 1 ANGÅENDE AKTIVA LOKALAVDELNINGAR Visst vore det praktiskt om svaret på alla frågor fanns i stadgarna

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta 1 12 a) Datum 2017-04-21 Till förbundsstämman Förslag till Riktlinjer för valberedning Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta att anta förslaget till Riktlinjer för valberedning förbundsstyrelsen

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR

MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR MOTIONER, INTERPELLATIONER OCH SVAR MOTION 2015:1 SVAR TILL MOTION 2015:1 Svenska Kyrkans Unga arbetar med att synliggöra och medvetandegöra normer och har under den senaste mandatperioden bland annat

Läs mer

RFSL Stockholms fritidsverksamhet EGALIA söker en VOLONTÄR som ledare, med start 26 augusti och tillsvidare.

RFSL Stockholms fritidsverksamhet EGALIA söker en VOLONTÄR som ledare, med start 26 augusti och tillsvidare. RFSL Stockholms fritidsverksamhet EGALIA söker en VOLONTÄR som ledare, med start 26 augusti och tillsvidare. Vilka är vi? RFSL Stockholm tillhör Riksförbundet för homosexuella, bisexuella, transpersoner

Läs mer

STADGAR FÖR DISTRIKTET

STADGAR FÖR DISTRIKTET STADGAR FÖR DISTRIKTET Antagna vid RSMHs kongress 13-15 maj 2011 Riksförbundet för Social och Mental Hälsa Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer.

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Antagna vid årsmöte 110427 samt 110526 Godkända av förbundsstyrelsen 110831 Innehållsförteckning: 1 LR Malmö stads distrikt 2. LR Malmö

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet på årsmötet

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Ungdomsorganisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige.

Ungdomsorganisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige. Reactas stadgar 1. ORGANISATIONENS NAMN Ungdomsorganisationens namn är Reacta och har sitt säte i Stockholm. 2. MÅLGRUPP Organisationen är en sammanslutning av ungdomar i hela Sverige. 3. ÄNDAMÅL Organisationen

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Ungdomsledare i Verdandi. utbildningsmaterial UTBILDNING FÖR UNGDOMS- LEDARE

Ungdomsledare i Verdandi. utbildningsmaterial UTBILDNING FÖR UNGDOMS- LEDARE Ungdomsledare i Verdandi utbildningsmaterial UTBILDNING FÖR UNGDOMS- LEDARE 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 DEL 1 Utbildning för ungdomsledare Detta är en komprimerad version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2018 PROPOSITION 2018:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2019 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med

Läs mer

Släktträd. Därför anser jag; att varje år ska alla utmanarlag ta ett Familjefoto och skicka in till UScK innan den 18 Mars

Släktträd. Därför anser jag; att varje år ska alla utmanarlag ta ett Familjefoto och skicka in till UScK innan den 18 Mars Släktträd Vi utmanarscouter är som en ända stor släkt och våra utmanarlag familjer. Våra efternamn är vårt utmanarlags namn och familjevapnet vårt märke på skjortan. Jag tycker att vi som en familj och

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Riksförbundets organ...7 6 Kongress... 8 7 Organisationsråd...10 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

BUDSKAPET OCH INNEHÅLLET

BUDSKAPET OCH INNEHÅLLET KALLA TILL ÅRSMÖTE Alla medlemmar ska kallas till lokalavdelningens årsmöte. Det är viktigt att det görs så att ingen medlem i efterhand kan säga att de inte har sett kallelsen. BUDSKAPET OCH INNEHÅLLET

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug ÖVRIGA HANDLINGAR INNEHÅLL Förslag till föredragningslista.s 3 Ärendefördelning och utskott s 4 Förslag till sammanträdesordning.. s 5 Förslag till sammanträdesordning

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. Stadgar 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Föreningens ändamål Föreningen ska som en del av Röda Korsets

Läs mer

Med tanke på det mycket klena utfall den sedan länge sittande valberedningen fått i

Med tanke på det mycket klena utfall den sedan länge sittande valberedningen fått i Motion 1 från Distrikt Sydväst Valberedning Med tanke på det mycket klena utfall den sedan länge sittande valberedningen fått i sitt arbete att uppfylla Riksidrottsförbundets krav eller önskemål om en

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERFÖRENING Antagna på Riksteaterns kongress den 22 maj 2011 Inledande bestämmelser 1 Riksteaterföreningen., är medlem i Riksteatern genom både ändamåls- och demokratiparagraf.

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015.

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. Demokratihandboken Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Så ser förbundsstyrelsens och avdelningsstyrelsens

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

Stadgar för distrikt - förslag

Stadgar för distrikt - förslag DHR - Stadgar för distrikt 1(7) Stadgar för distrikt - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn Distriktets namn är DHR, följt av namnet på det eller

Läs mer

Förslag till stadgar för församling

Förslag till stadgar för församling Förslag till stadgar för församling Equmeniakyrkan [ortnamn] är en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Församlingen har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församling,

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Kommunstyrelsens personaldelegation 33 Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt Dnr KS 2013/0543 Handlingar

Läs mer

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling.

PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012. Se bifogad handling. PROPOSITION 2013:1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Se bifogad handling. Distriktsstyrelsen föreslår Distriktsårsmötet att: fastställa verksamhetsberättelsen 2012 PROPOSITION 2013:2 Preliminär verksamhetsplan

Läs mer

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Linköping Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Dokumentet innehåller riktlinjer för hur val bereds, hur arbetarekommunen hanterar valärenden och kandidatnominering. Dokument ersätter alla

Läs mer

Stadgar för Gredelbykyrkan

Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan är ansluten till Equmeniakyrkan Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan, med organisationsnummer 814800-0592, har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församlingen

Läs mer

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Styrelsens förslag nr 1 Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Efter en översyn av Hälsinglands motion från 2013 samt remissförfarande till samtliga SDF föreslår

Läs mer

Utmanarscoututredningen

Utmanarscoututredningen Utmanarscoututredningen Inledning På förbundsmötet 2015 fick Förbundsstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utmanarscoututredning vars syfte var att se över hur rutinerna för utmanarscouting ser ut i förbundet.

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer

STADGAR för S-kvinnors förbund GRUNDSTADGAR för S-kvinnors distrikt GRUNDSTADGAR för S-kvinnors klubbar

STADGAR för S-kvinnors förbund GRUNDSTADGAR för S-kvinnors distrikt GRUNDSTADGAR för S-kvinnors klubbar STADGAR för S-kvinnors förbund GRUNDSTADGAR för S-kvinnors distrikt GRUNDSTADGAR för S-kvinnors klubbar Stadgar antagna av förbundsmötet 2015. Förbundsstyrelsens förslag till revidering av stadgar till

Läs mer

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden.

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden. STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Mälarhöjden - Hägersten inom Stockholms distrikt av SPF Seniorerna. Föreningen har nummer 149 inom SPF Seniorerna Föreningens organisationsnummer är 802402-1514.

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Förbundsstyrelsens rapport över vidtagna åtgärder med anledning av beslut tagna vid 2015 års förbundsmöte

Förbundsstyrelsens rapport över vidtagna åtgärder med anledning av beslut tagna vid 2015 års förbundsmöte Förbundsstyrelsens rapport över vidtagna åtgärder med anledning av beslut tagna vid 2015 års förbundsmöte 2 Bifallna FS-förslag och motioner FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG Förbundsstyrelsens förslag nr 1 Verksamhetsprogram

Läs mer

Motioner och motionssvar. Stadgar

Motioner och motionssvar. Stadgar Motioner och motionssvar Stadgar 0 0 0 0 0 Inkomna motioner på stadgarna, stadgekommitténs svar och förbundsstyrelsens kommentarer S - Demokratisera personvalen ( ) Många personval i Ung Vänster går till

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Hem och Skola Antagna vid årsmöte (*korrigerade 2015-dagordning)

Stadgar för Riksförbundet Hem och Skola Antagna vid årsmöte (*korrigerade 2015-dagordning) Stadgar för Riksförbundet Hem och Skola Antagna vid årsmöte 2013-05-25 (*korrigerade 2015-dagordning) Förord... 2 1) Grundläggande... 2 2) Förbundets syfte... 2 3) Medlemmar... 3 4) Årsmöte... 4 5) Förtroendeuppdrag...

Läs mer

STYRELSEN FÖRSLAG STRATEGIER OCH MÅL

STYRELSEN FÖRSLAG STRATEGIER OCH MÅL STYRELSEN FÖRSLAG STRATEGIER OCH MÅL 2018-2022 STOCKHOLMSFOTBOLLENS MÅL OCH INRIKTNING Det finns cirka 80 000 aktiva spelare i Stockholmsfotbollen, detta är ca 33 procent av det totala antalet idrottsaktiviteter

Läs mer