Resedagbok Finland. Dag 1, 31 januari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resedagbok Finland. Dag 1, 31 januari 2012"

Transkript

1 Resedagbok Finland Vi som reste till Belgien var Mats Wickholm och Susanne Rydén från styrgruppen SMAK, samt 8 av deltagarna i projektet: Kristian Dyrvik, Activa; Mats Einestam, Örebro Kommun; Anita Elmersson, Försäkringskassan; Satu Furst, Örebro Läns landsting; Johanna Jonsson och Anette Liber, Eskilstuna Kommun; Åsa Fintling och Sam Lilja från Arbetsförmedlingen Örebro. Dag 1, 31 januari 2012 Vi startade tidigt på morgonen från Örebro med taxibuss som förde oss till Arlanda. På flygplatsen mötte vi de två deltagarna från Eskilstuna. En kort flygresa över Östersjön förde oss till ett kallt och vintrigt Helsingfors. Via taxi kom vi till Ämbetshuset i Helsingfors där vår värd under hela vistelsen Nina Sohlberg-Ahlgren och Elisabeth Pohjanheimo-Vihavainen hälsade oss välkomna till Finland och Helsingfors. Efter en lunch i Ämbetshusets personalrestaurang så började programmet med den första presentationen. Helsingfors servicecenter för arbetskraften Nina Sohlberg-Ahlgren som är Job coach manager vid Helsingfors Servicecenter för arbetskraften, Arbete med Stöd, beskrev verksamheten. Arbete med stöd började i Helsingfors Den egna enheten grundades Det är 9 arbetscoacher och en job coach manager anställda. Man hade i november kunder, där drygt 100 av dem har en utvecklingsstörning och resterande finns inom autismspektrat, ADHD eller dysfasi. (Språkstörning). 117 av dem arbetade på den öppna arbetsmarknaden. Den ideologi som vägleder verksamheten är att stöda människor med särskilda behov att komma till arbetslivet. Arbetena skall vara på den öppna arbetsmarknaden med normal lön och jämställda rättigheter. Vid behov skall man kunna få ett omfattande stöd av arbetscoachen.

2 Nina visade också powerpointbilder som beskrev DUURI, som är en annan verksamhet i Helsingfors stad som vänder sig mot människor som behöver extra stöd mot arbetsmarknaden. Arbetet där planeras individuellt utifrån personens förutsättningar och arbetskunskaper och där hänsyn tas till både kundens sociala kunskaper (social kompetens) och arbetsgivarens krav och förväntningar av sociala kunskaper när man väljer arbetsplats. Samarbetet med arbetscoachen börjar redan i det skedet då kunden går på arbetscenter eller är på arbetsinriktad rehabilitering. Nätverksarbete är en väsentlig del av arbetscoachens roll. Arbetscoachens långvariga och ständiga stöd är oftast en förutsättning för att kunden klarar sig i arbetslivet JONAS Vi fick också träffa Jonas som är en av de personer som vid tidpunkten var inskriven vid Helsingfors servicecenter. Han hade varit ute i flera olika praktiker som inte hade lett till anställning. Tidigare hade Jonas gått en köksutbildning. På somrarna hade han jobbat vid en golfklubb men det finns av naturliga skäl inte möjlighet till anställning året runt. Arbetsuppgifterna är att tömma papperskorgar och hålla rent samt fylla på läsk i maskinerna osv. Jonas väntar nu på att få en ny praktikplats som förhoppningsvis kan leda till anställning. Socialverket Socialverket och dess verksamheter har ca anställda. Elisabeth Pohjanheimo- Vihavainen, chef för arbets- och dagverksamheten på Socialverket berättade om hur verkets organisation är uppbyggd och visade bilder över hur de olika sektionerna är uppbyggda både vad gäller politisk nämnd och för tjänstemännen. Sektionerna är: - Sektionen för barn och familj - Första och andra sektionen för sökande inom tjänster för vuxna - Svenska sektionen - Sektionen för sökande inom tjänster för äldre Elisabeth svarade på våra frågor och berättade bland annat om att kommunen får betala för sjukvården, både primär- och specialistvård. Vårdgarantin är 6 månader. Många företag står för sina anställdas sjukvård genom försäkringar. Kommunen köper många tjänster av privata företag och andra alternativ. I Finland köps och utförs ca hälften av social- och medicinsk verksamhet av privata företag. Kommunen har institutioner kvar än inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. Idag finns två stora institutioner i Helsingfors, men man jobbar för en nedläggning. Det finns 30 mindre gruppboenden i kommunens egen regi och ca 30 köps privat. Man arbetar även med boendestöd till personer i egna lägenheter.

3 Omsorgen och stödet för personer med funktionsnedsättning regleras av tre lagar; Omsorgslagen, Social service lagen och Handikappservice lagen. Gällande dagverksamhet eller arbete för personer med funktionsnedsättning finns olika former av verksamheter. Kommunen har job-coacher för målgruppen med utvecklingsstörning och för personer med diagnos inom autismspektrumtillstånd. Elisabeth berättar att målgruppen psykiskt funktionsnedsatta som har diagnoser likt psykos, depression m fl inte ingår med automatik för kommunens tjänster. Hon är själv kritisk till det och berättar att just den målgruppen ofta faller mellan stolarna. Elisabeth berättar att de unga som ansöker om stöd inte vill ha verksamhet liknande dagcentraler. De vill oftast ut i jobb på vanliga arbetsplatser med stöd av t ex en jobcoach. Kommunen står inför att utveckla den verksamheten ännu mer. Kommunen har ca 400 personer/kunder med funktionsnedsättning inom sina verksamheter och de köper tjänster privat för lika många, ca 400 kunder. Det finns olika intressegrupper som producerar service som kommunen köper, t ex Epilepsiförbundet, MS förbundet och Autismstiftelsen. Socialt arbete för personer med autism och autismliknande tillstånd. Ulla Åkerfelt, som är socialarbetare på en av de fyra enheter som heter Arbets- och dagsverksamhet för handikappade och ligger under enheten Handikappservice, berättade för oss om hur deras arbete ser ut. Det sociala arbetet för handikappade är uppdelat i Socialt arbete för personer med utvecklingsstörning och autismspektrum och där jobbar 14 socialarbetare varav 3½ är i formen ledande socialarbetare samt Socialt arbete för handikappade med 15 socialarbetare varav 3½ är ledande socialarbetare. På de lokala enheterna finns även handläggare som ansvarar för bedömning av färdtjänst och närståendevård. Hela enheten Handikappservice kan likställas med Sveriges LSS-handläggare på socialförvaltningen. Ulla uppger att det finns ca 130 personer med autism och utvecklingstörning vars tjänster ordnas enligt specialomsorgslagen samt 118 personer med autism eller autismliknande tillstånd vars tjänster ordnas enligt deras socialvårdslag och/eller handikappservicelagen. Deras arbete går ut på att främja handikappade personers möjligheter att reda sig självständigt och att undanröja begränsningar och hinder som handikappet föranleder i vederbörandes dagliga liv. Det de erbjuder målgruppen är bland annat serviceplaner, kortidsvård, boendeträning, boende, pedagogiskt stöd med handledning och coaching, dag- och arbetsverksamhet samt arbete med stöd. Vissa av dessa tjänster köper de av andra aktörer bla olika stiftelser. Ett exempel är Autismstiftelsen som bl a erbjuder det vi kallar daglig sysselsättning samt olika former av stödboende och boende. Men Socialverket brottas också med skiftande

4 ekonomi som styr hur många platser de kan köpa och under hur lång tid. Samtidigt är det kö då behovet är större än antalet platser som erbjuds. De utmaningar Ulla nämner är liknande de vi har i Sverige. De lägger mycket jobb på att få till samarbete med Hälsoverket (vårt Landsting), mörkertalet som finns med många som söker hjälp väldigt sent i livet efter att ha kämpat länge själva, föråldrade regler och syn på handikapp och diagnoser samt tidsaspekten i arbetet då det tar tid att etablera en god kontakt med klienterna osv. Några av det utvecklingsbehov som Ulla nämner är behovet av mer boendeservice av olika slag, synen och bemötandet av målgruppen, bättre samarbete mellan olika myndigheter gällande bl a sysselsättningsfrågor, mer stöd till personer med målet mot anställning på den öppnar arbetsmarkanden samt vidare kompetensutveckling hos personalen. Under våren år 2012 ska de starta upp en Neuropsykiatrisk konsultationspoliklinik. Där ska en sjuksköterska, neuropsykolog och socialarbetare jobba med information och vägledning, hjälpa till att hitta service och habilitering, utredningar samt bygga nätverk för målgruppen med NPF. De ska också jobba med deras anhöriga och hälso- och socialvården. Dag 2, 1 februari 2012 Helsingfors servicecenter för arbetskraft, DUURI. Vi togs emot av Kristina Aho, Pirkko Pitkänen och Pamela Tötterman-Setäla. Alla tre arbetar i den organisation som vi besökte och som har specialiserat sig på att hjälpa ungdomar under 25 år. Kristina Aho har en arbetsledande funktion. De berättade att Helsingfors Servicecenter för arbetskraften (Servicecentralen) är en nätverksorganisation som drivs i samarbete mellan stadens social- och hälsovårdsverk, stadens arbets- och näringsbyrå samt Folkpensionsanstalten. Vid Servicecentralen finns ett mångprofessionellt nätverk till stöd för den arbetslösa kunden. Arbets- och näringsbyrån (TE-byrån) gör tillsammans med kunden en bedömning eller utvärdering av arbetsförmågan och kundens servicebehov. De tillhandahåller yrkesmässig rehabilitering och mer vanliga tjänster som arbetslöshetsskydd och lönesubvention m.m. TE-byråns arbetskraftsvägledare och psykologer är yrkesvalsinriktade och de kan skicka kunden vidare vid behov av köptjänster t.ex. för en NPFtest.

5 Hälsovårdscentralen (motsvarigheten till den svenska företagshälsovården) En hälsovårdare/företagshälsovårdare och en avdelningsskötare inom vård- och hälsorådgivning gör omfattande kartläggning av kundens hälsotillstånd, förstärkning av arbets- och funktionsförmåga och vardagskompetens. FPA FPA hjälper till med rehabiliteringen. Kunden kan få konsultation, rådgivning och handledning. Konsultationen kan gälla boende, dygnsrytm, ekonomi m.m. Socialväsendet Socialarbetare och socialhandledare ger rådgivning i socialservice, handledning i kommunens servicesystem och arbetsträning i rehabiliteringssyfte. Pirkko Pitkänen och Pamela Tötterman-Setäla har ca klienter var. Kunderna hänvisas till servicecentralen från Helsingfors arbets- och näringsbyrå samt från Helsingfors stads socialkontor. För att bli kund på Servicecentralen ska man vara Helsingforsbo och ha registrerat sig som arbetslös arbetssökande vid TE-byrån. Kunden får inte vara studerande eller egen företagare. Kunden ska ha behov av att olika myndigheter eller parter behöver samarbeta för att kunden ska kunna komma ut i arbete. Språkkunskaperna i finska ska vara minst på nivå 2 och kunden ska klara av att sköta sina ärenden på finska, t.ex. fylla i en ansökan om utkomststöd. Ett annat kriterium är att kunden själv ska vilja komma in på arbetsmarknaden, och vilja göra något åt sin situation. Kunden ska alltså ha intresse för att planera sitt eget liv avseende rehabilitering och sysselsätting. Kunden ska också vara intresserad av och vilja delta i rehabiliterande tjänster samt att vara kund vid Servicecentralen. För att bli aktuell behöver kunden också underteckna ett skriftligt samtycke. När kunden väl är aktuell vid Servicecentralen så informeras kunden och en utreding eller kartläggning sker där en aktiverings- eller sysselsättningsplan görs upp. Sedan kommer aktiveringsfasen då konkreta mål i sysselsättningsplanen genomförs och åtgärdas. Målsättningen är att finna en långvarig lösning i form av arbete, utbilding, pension, eller att hänvisa kunden till någon annan service som kunden behöver. Möjligheter under tiden vid Servicecentralen. Kunden kan få kurser och träning vid förberedande arbetsträningsstationer, psykologjälp med yrkesvägledning eller rehabilitering samt arbets- och utbildningsprovning. Kunden kan delta i jobbsökarkurser. Kunden kan även få hälsovårds-tjänster inom bashälsovården. Målet för Servicecentralen är att höja kundens livskompetens och förebygga utslagning. Detta sker genom skräddarsydda individuella mål. Arbetsrehabiliteringen

6 erbjuder en givande sysselsättning, en arbetsplats som stöder rehabiliteringen och känslan av att lyckas. Kunden kan senare hänvisas till Servicecentralen på nytt om det visar sig att han eller hon behöver ett mångprofessionellt stöd för att förbättra sin situation i förhållande till arbetslivet. VATES-Stiftelsen Vi hälsades välkommna av Pauliina Lampinen och Kaija Ray. VATES är en utvecklingsorganisation som arbetar för lika möjligheter på arbetsmarknaden för människor med funktionshinder. Organisationen grundades 1993 av de största nationella handikapporganisationerna i Finland (35 st) och har idag 13 anställda. Man finansierar verksamheten genom den statligt styrda Penningsautomatföreningen som genom penningautomater och kasinospel finansierar finländares välfärdsbehov. Dessa inbringar årligen intäkter på ca 675milj. (ca 6,5Md kr). Utöver fasta bidrag från detta söker man årligen omfattande projekt- och aktivitetsmedel från kommuner som man har ett omfattande samarbete med samt myndigheter. VATES samarbetar även med olika arbetsgivare- och arbetsmarknadsorganisationer för att främja mångfald. Pauliina presenterade VATES uppdrag och aktiviteter. Man främjar sysselsättningsförutsättningar genom att utföra lobbying och ha kontakter med beslutsfattare, men också genom att utveckla och utvärdera olika tjänster och praxis för anställning och yrkesinriktad rehabilitering, särskilt då SIUS-metodiken. Man arrangerar, utvecklar och genomför utbildningsseminarier och utbildningsprogram i samarbete med olika utbildningsorganisationer samt implementerar nya evidensbaserade metoder för SE. För närvarande bedriver man ett 4-årigt EFS-projekt med 4 delprojekt som omfattar hela södra Finland som man efter projektets slut sammanställer och paketerar. Dessa projekt vänder sig under rubriken Employed provide care till långtidsarbetslösa (minst ett år) och svåranställningsbara personer inom målgruppen med 500 dagars A-kasseutnyttjande som övergått i försörjningsstödsbehov. Man genomför också ett 3-årsprojekt syftande till att öka anställningsbarhet både avseende livsstil som mer formellt inom målgruppen. Ytterliggare ett uppdrag man för närvarande arbetar med är en uppdaterad manual för kommuner och myndigheter för ökad kvalitetssäkring i arbetet med NPFproblematik etc, innehållande för aktörerna inom området adekvata kompetenskrav, metoder och organisation.

7 Dag 3, 2 februari 2012 Autism-stiftelsen Vi fick information av Ritva Ulander, verksamhetsledare på Autismisäätiön (Autismstiftelsen). Stiftelsen är en ideell, icke vinstdrivande serviceorganisation i Finland som grundades Verksamhetens målgrupp är ungdomar och vuxna med en neuropsykiatrisk diagnos samt deras familjer. De har ca 160 anställda och ca 400 kunder. Målet är att: förbereda och rehabilitera personer med neuropsykiatrisk diagnos för vuxenlivet dvs. att stötta och coacha ungdomar och vuxna med neurosykiatrisk diagnos identifiera det individuella och samhälliga behov som finns och skapa service/tjänsteutbud som täcker det behovet på nationell nivå skapa nya sätt/metoder att arbeta med målgruppen. Stiftelsen vill stärka personernas aktiva deltagande i samhället. Tjänsternas form och varaktighet utformas alltid tillsammans med kunden och kundens nätverk. Det strategiska målet är att : öka målgruppens välbefinnande, sysselsättning och kontroll över livet producera ny information om rehabilitering samt utstationering av verksamhetsmodeller stärka lokala tjänster Verksamhetens aktiviviteter och beslutsfattande styrs av följande värden: delaktighet, integration och välfärd. Tjänsterna är avsedda för att förbättra ungdomarnas och de vuxnas livskvalitet. Servicen sträcker sig över frågor gällande bostad, arbete/sysselsättning och neuropsykiatriska tjänster inom öppenvården. Deras vision är att vara pionjär i att förändra servicestrukturen. De jobbar i hela Finland. Kundservicen består bland annat av: läkarmottagning, utredning/diagnos, utvärdering, individuell rehabilitering, grupprehabilitering. De har dagligt livservice med bl a stöd i boendet. De har sex olika servicemodeller beroende på personens behov, allt ifrån grupphemservice dygnet runt till eget boende. Dagligt liv servicen innehåller rehabiliterande, strukturerade aktiviteter med fokus på att bibehålla och utveckla kundens kommunikation, fysiska kapacitet och färdigheter som behövs för det dagliga livet. Även motion, utomhusaktiviteter, fysioterapi och träffar med arbetsterapeut ingår. De har aktivitetscenter för att förbereda kunderna inför arbete eller studier. Syftet är att utveckla kundernas förmågor genom både individuell och grupprehabilitering, bl a träna färdigheter i kommunikation, fritidsliv, skapande, klara ett eget boende/dagliga rutiner.

8 Autismstiftelsen arbetar även med supported employment för målgruppen. De försöker hitta vägar för att kompensera bristerna och bygga upp personen utifrån de nedsättningar/begränsningar som personen har. De utgår från individens resurser och försöker hitta lösningar. Deras supported employment arbete består av tre delar: individual jobbcoaching, jobbcoachning i grupp och lärlingsutbildning (kombinera studier med praktik/arbete). Innehåll av jobb coachning: lösningfokuserat arbetssätt, man utgår från personens resurser och styrkor. hjälpa kunden att hitta bra redskap för arbetslivet och för att vara en samhällsmedborgare. Lära sig spelreglerna för en arbetstagare. Kundens kapacitet och kunskap utgår man från när man tänker på arbete Ökad självkännedom är en viktig del av jobbcoachningen Både individuella möten och gruppmöten. Aktiv kontakt med arbetsgivaren och stöttning på arbetsplatsen för att säkerställa en flexibel anpassning till arbetslivet. Målet är att bli anställd eller att arbetsträna. Jobb coachningen avslutas alltid med rekommendation och vidare planering. Jobbcoachningsprocessen kan vara från en månad till ett år, men i vissa fall även ännu längre. Det är svårt att få ett varaktigt arbete. Det kan bli en kortare anställning med lönestöd eller praktik men personen får inte en fast anställning. Målgruppens potential har tyvärr ännu ej upptäckts av arbetsgivarna i Finland. Arbetsgivarna tycker att den sociala kompetensen är det viktigaste vid anställning och det har inte denna målgrupp i samma utsträckning som det som önskas. Deras anpassningsförmåga i olika situationer är lägre än deras kunskapsförmåga är. Svårigheter i sociala färdigheter och deras mentala hälsoproblem leder ofta till att de avbryter studier. Kunderna tar inte kontakt direkt utan uppdragen kommer från kommunen, hälsovården eller arbetsförmedlingen. Jobbcoachningen i grupp består av 12 dagar ( 6 h per dag). Innehållet är bl a: Planering och mål Speciella önskemål vid anställning Få information om arbetslivet, hur göra CV, träna på intervjuer Dataträning vid jobbsökande Sociala färdigheter i arbetslivet Klara av vardagliga rutiner Avslutas med möte Vidare planering /rekommendation för utbildning och jobbsökande Tänker på kundernas olika sätt att lära sig och uppfatta saker Använder olika inlärningssätt tex drama, presentationer, video och spel.

9 I utvärderingen efter gruppcoachningen så värdesatte deltagarna mest hjälpen att göra en bra ansökan/cv samt träningen av jobbintervjuer. De har även lärlingsutbildning (studier kombinerat med praktik/arbete). Målet är bl a att öka anpassningsförmågan och att färdigheterna för att studera, arbeta och hantera vardagssysslor ska öka samt att personen ska få arbetserfarenhet. Upplägget består av ca 80% lärande på en arbetsplats och ca 20% förberedande träning. Håller på ca månader. Gruppträningen fokuserar på: anpassningsförmågan (identifiera styrkor, utvecklingsområden och utmaningar), coping strategier i livet,sociala färdigheter, kommunikationförmåga, neurokognitiva svårigheter, träning inför arbetsmarknaden. Vi fick även göra en rundvandring i huset för att se mer av de olika aktiviteterna. Vi besökte bl a syateljén och datasalen. Kunderna kan i huset bland annat prova på att praktisera i kök, affär, lokalvård, laga möbler, sömnad, tovning, syateljé, göra en tidning mm. Efter vårt sista besök Autism-stiftelsen tackade vi Nina för det fantastiska stöd som hon givit oss under resan, vilket innebar allt från att se till att vi kom på rätt transporter till rätt lokaler till en 3-rätters middag under vår andra kväll i Helsingfors. Vi tog flygbussen till flygplatsen, fulla av intryck från våra besök.

Supported employment, en egen väg till arbete

Supported employment, en egen väg till arbete Supported employment, en egen väg till arbete Evidens enligt socialstyrelsen https://roi.socialstyrelsen.se/riktlinjer/nationella-riktlinjer-for-vard-och-stod-vid-schizofreni-och-schizofreniliknande-tillstand/4/schizofreni-ellerschizofreniliknande-tillstand-ingen-eller-svag-arbetsmarknadsanknytning-individanpassat-stod-till-arbete-individual-placement-and-support-ipsmodellen/4.28

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

2014-04-24. Misa Fridhemsplan. Markus, 31 år. När är man redo att arbeta?

2014-04-24. Misa Fridhemsplan. Markus, 31 år. När är man redo att arbeta? Misa Fridhemsplan Med rätt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Diagnoser/tillstånd/socialmedicinska arbetshinder: Psykoser, social fobi, schizofreni, personlighetsstörning, bipolära tillstånd,

Läs mer

Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter

Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter Vår historia: - Neuropsykiatriska diagnoser i daglig verksamhet varför kan de inte arbeta? - Vårt sätt att arbeta? - Vårt sätt att bemöta

Läs mer

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter.

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Ålder. Hur gammal är din anhöriga som behöver stöd? 0-6 7-12

Läs mer

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det funnits en tydlig politisk

Läs mer

Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning

Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning Höglandets samordningsförbund Projektbeskrivning Supported Employment (SE) fortsättning Projektperiod 2018-01-01 2020-12-31 Innehåll 1. Utgångspunkter... 3 2. Bakgrund till fortsatt projekt... 3 3. Syfte

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Inledning Inom Arbetsförmedlingen och kommunen finns en rad verksamheter och

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Välkommen du också!

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Välkommen du också! Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet Välkommen du också! Välkommen till Misa Behöver du stöd för att ta dig fram i arbetslivet? Kanske är du anhörig till någon som behöver stöd eller handläggare

Läs mer

Genomförandeprocessen

Genomförandeprocessen 1 Genomförandeprocessen Utifrån syftet att se hur genomförandet av projektet fungerar: Projektets målgrupp/deltagare Arbetsgivare Samverkansparter: handläggare, kontaktpersoner m fl Sammanlagt 30 intervjuer

Läs mer

DMC - Disabled Making Careers Job hunting and job coaching activities and multi-science methods/tools in Sweden Plymouth, February 2015

DMC - Disabled Making Careers Job hunting and job coaching activities and multi-science methods/tools in Sweden Plymouth, February 2015 Hur samhället i Sverige arbetar för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att få ett arbete Arbetsförmåga I Sverige så är de personer med funktionsnedsättning som har en arbetsförmåga inskrivna

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra

Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra 15 500 medlemmar Vi driver på utvecklingen inom NPF Vi sprider

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Vad mer än dagcenter?

Vad mer än dagcenter? Vad mer än dagcenter? En projektering genomförd med stöd från FoU Sjuhärad Vem är jag? Tranemo kommun Vi gillar secondhand, Absolut vodka och kabel - Rikt företagsklimat - Låg arbetslöshet - Låg utbildning

Läs mer

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet! Välkommen du också!

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet! Välkommen du också! Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet! Välkommen du också! Välkommen till Misa Behöver du stöd för att ta dig fram i arbetslivet? Kanske är du anhörig till någon som behöver stöd eller handläggare

Läs mer

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen.

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen. FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO Projektbenämning: Projekt för unga vuxna 19-29 år med aktivitetsersättning. Ansökande organisationer: Försäkringskassan och Örebro Kommun

Läs mer

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet?

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? En samverkan mellan Förvaltningen för funktionshindrade och Vuxen- och arbetsmarknadsförvaltningen Gunilla Andersson & Bodil Lundvall

Läs mer

Förlängningsansökan i GGV-kommunerna

Förlängningsansökan i GGV-kommunerna Förlängningsansökan i GGV-kommunerna 2019-2020 Supported Employment (SE) Individual placement and support (IPS) Utgångspunkter Supported Employment (SE) och Individual placement and support (IPS) anses

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Metoden Arbete med stöd i korthet

Metoden Arbete med stöd i korthet Metoden Arbete med stöd i korthet Arbete med stöd är en metod för att sysselsätta personer med speciella behov inom den öppna arbetsmarknaden. Ett individuellt, långvarigt stöd erbjuds både klienten och

Läs mer

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Vi vet att behovet av flera platser och tjänster inom äldreomsorgen kommer att öka på sikt i kommunerna. Redan nu kan man se att behoven tilltagit mer än beräkningar

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration LSS Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen

Läs mer

En utvärdering av utvecklingen och användning av metoderna Supported employment och Individual placement and support

En utvärdering av utvecklingen och användning av metoderna Supported employment och Individual placement and support En utvärdering av utvecklingen och användning av metoderna Supported employment och Individual placement and support Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 5 3 Projektets mål... 5 4 Perspektiv... 5 5 Risker...

Läs mer

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården?

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Utsatta respektive ej utsatta grupper på arbetsmarknaden år 2004 till 2016 300000 250000 200000 150000 100000 50000

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson.

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson. IPS Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR Birgitta Magnusson Birgitta.c.magnusson@vgregion.se 2016-09-26 IPS individual placement and support IPS - evidensbaserad

Läs mer

Särskilt mål 10.1 Förbättra arbets- och funktionsförmågan hos personer som står utanför arbetslivet

Särskilt mål 10.1 Förbättra arbets- och funktionsförmågan hos personer som står utanför arbetslivet 1 Nationellt tema: Delaktighet Åtgärdsområde 5: Social delaktighet och bekämpning av fattigdom Åtgärdshelheter: Stödjande av den sociala delaktigheten hos de personer som har den svagaste ställningen på

Läs mer

Vad är boendestöd? När du ansöker ska du vara beredd på att ta emot stöd. Ditt boendestöd utgår från det beslut som du har fått efter din ansökan.

Vad är boendestöd? När du ansöker ska du vara beredd på att ta emot stöd. Ditt boendestöd utgår från det beslut som du har fått efter din ansökan. Boendestöd Vad är boendestöd? Här får du en kort information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Du är med och planerar hur du vill lägga upp ditt stöd och vad som är viktigt

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

JobbMalmö En verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad

JobbMalmö En verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad Juli 2013 JobbMalmö En verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad JobbMalmö JobbMalmö är en verksamhet för arbetsmarknadspolitiska insatser inom Malmö stad. Genom olika arbetsmarknadsinsatser

Läs mer

Inspirationsdag om NPF och arbete 24 januari Christina Norrlin

Inspirationsdag om NPF och arbete 24 januari Christina Norrlin Inspirationsdag om NPF och arbete 24 januari 2017 Christina Norrlin Christina.norrlin@misa.se www.facebook.com/misa.kompetens Vem är jag Christina Norrlin Sandréus Arbetskonsulent på Misa sedan 2008. IPS

Läs mer

Välkommen till Friggagatan 5! Mercur öppenvård

Välkommen till Friggagatan 5! Mercur öppenvård Välkommen till Friggagatan 5! Mercur öppenvård Dagens innehåll Historia Verksamheter - Ungdomstorget - Duveholmsgymnasiet - #jagmed (projekt) - Ung KOMP (projekt) - Vinka IN (projekt) - Resurscenter -

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Merservice inom LSS och särskilda boenden

Merservice inom LSS och särskilda boenden Merservice inom LSS och särskilda boenden Anställningsenheten, JobbMalmö Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-22 1.2 Jahangir Hosseinkhah Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Fastställd av socialnämnden 2012-03-21, 58 SOCIAL REHAB VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Personal Personalen på Social Rehab består av 2,0 tjänst arbetsterapeut. Arbetsuppgifter

Läs mer

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se

Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. upplandsvasby.se upplandsvasby.se 08-590 970 00 Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Hjälp och stöd vid psykisk ohälsa Av olika skäl kan människor ibland behöva stöd i sitt dagliga liv. Du som har funktionsnedsättning har

Läs mer

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA!

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete som andra. De ska få

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

LärSam - daglig verksamhet som språngbräda

LärSam - daglig verksamhet som språngbräda LärSam - daglig verksamhet som språngbräda Om samverkan, lärande och utveckling Anna Karlsson Här börjande vi hösten 2015 ett behov av möjlighet till lärande för personer med kognitiva funktionsnedsättningar

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-22 Dnr.nr: A2015/ 881/A Vår referens: Mikael Klein/ Sofia Karlsson Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb Handikappförbunden

Läs mer

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan Lokala samverkansgruppen i området Högsby, Mönsterås och Oskarshamn ansöker om projektmedel för gemensam verksamhet under tiden 1

Läs mer

Till/ Sida 1 av 7. Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning

Till/ Sida 1 av 7. Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning Dnr. (Typ 06/KS0003) Datum 2013/05/22 Till/ Sida 1 av 7 Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning Inledning Detta dokument är en beskrivning av arbetsmodellen Torsås Modellen 1-5. Dokumentet skall ses som en

Läs mer

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III Stegen In i Arbetslivet Steg 1Rapportering projektår 1 och ansökan för projektår 2 Trevlig inledning Stegen...problemen...möjligheterna...visionen Jag har väldigt svårt för grupper Redovisning för projektår

Läs mer

Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012

Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012 Översikt transnationellt erfarenhetsutbyte Projekt Arbetsliv 2012 4. Jakobstad (v. 48) Arbetsgrupp från Projekt Arbetsliv, Optimax 2. Helsingfors (v. 21) Projekt Arbetsliv, Arbetsförmedling, Försäkringskassa

Läs mer

Vernissage. 17 december 2012 kl. 13.00 16.00. Sensus Möte Plan 9, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm

Vernissage. 17 december 2012 kl. 13.00 16.00. Sensus Möte Plan 9, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm Vernissage 17 december 2012 kl. 13.00 16.00 Sensus Möte Plan 9, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm Det pågår en strukturförändring inom svensk vård och social omsorg. För att svara upp mot de ökade krav

Läs mer

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden Projekt SIA Stegen in i arbetsmarknaden 1 FöreningenFuruboda HSOSkåne 1Bakgrund Detfinnsidagca22000människormedfunktionsnedsättningsomärunder30årochsom haraktivitetsersättning(detsomtidigarehetteförtidspension)isverige.knappttretusenur

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta

Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens uppdrag Vi arbetar på uppdrag av riksdag och regering. Vi ska: Effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/5 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 096 000 /år Projekttid: september 2013 augusti 2014 1. Utgångspunkter Kraft har

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

SAM Samordning för arbetsåtergång. Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH

SAM Samordning för arbetsåtergång. Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH SAM Samordning för arbetsåtergång Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH Projektets syfte ❿Det övergripande syftet är att genom samordning av insatser möjliggöra en effektiv arbetslivsinriktad rehabilitering

Läs mer

Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad marie.siberg@uppsala.se 0708 21 64 28

Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad marie.siberg@uppsala.se 0708 21 64 28 Samverkande insatser från skola - till arbete - i arbete Kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad marie.siberg@uppsala.se 0708 21 64 28 ARBETSMARKNAD U N GA V U X N A M ED F U N KTION S HIN D ER s o

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen

Läs mer

KYKY-projektet i rätt tid och i aktiv samverkan med kunden. Elise Kivimäki 14.6.2012

KYKY-projektet i rätt tid och i aktiv samverkan med kunden. Elise Kivimäki 14.6.2012 KYKY-projektet i rätt tid och i aktiv samverkan med kunden Elise Kivimäki 14.6.2012 Vision Vi stöder och handleder kunder som får sjukdagpenning i återupprättandet av arbetsförmågan i samarbete med andra

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Utvärdering av FIA (Funktionsnedsatta i arbete) Inger Jansson Fil Dr, lektor Hälsohögskolan, Jönköping University

Utvärdering av FIA (Funktionsnedsatta i arbete) Inger Jansson Fil Dr, lektor Hälsohögskolan, Jönköping University Utvärdering av FIA (Funktionsnedsatta i arbete) Inger Jansson Fil Dr, lektor Hälsohögskolan, Jönköping University Vad är FIA? Projekt finansierat av Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Uppdrag: Coacha

Läs mer

Projektet Masto. för att minska arbetsoförmåga som beror på depression

Projektet Masto. för att minska arbetsoförmåga som beror på depression Projektet Masto för att minska arbetsoförmåga som beror på depression Stöd för den arbetsföra befolkningens psykiska hälsa och arbetsförmåga För att främja välbefinnande i arbetslivet ska projektet Masto

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Handikappservicelagen och aktuella frågor

Handikappservicelagen och aktuella frågor Handikappservicelagen och aktuella frågor Nykarleby handikappråd 11.11.2010 Johanna Lindholm för det finlandssvenska handikappområdet johanna.lindholm@juridisktombud.fi Tel. 09-43423626, 040-5196598 Om

Läs mer

Supported Employment Individual Placement and Support Metodbeskrivning

Supported Employment Individual Placement and Support Metodbeskrivning Supported Employment Individual Placement and Support Metodbeskrivning stockholm.se/alfa 2 (13) 3 (13) Innehåll Individual Placement and Support 4 Arbetsspecialistens roll 5 Alla som vill arbeta kan delta

Läs mer

Stöds av samordningsförbundet, Botkyrka. Utveckla samarbetsformer för långsiktigt stöd i relation till arbetsmarknaden

Stöds av samordningsförbundet, Botkyrka. Utveckla samarbetsformer för långsiktigt stöd i relation till arbetsmarknaden Stöd till arbete - ett samverkansprojekt Eva Hogg, Arbetsterapeut Botkyrka psykosöppenvård, SLL Eija Ekström, Arbetsmarknadskonsulent Socialpsykiatriska enheten, Botkyrka kommun Projektbeskrivning Stöds

Läs mer

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Servicebostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en servicebostad? Du som bor i servicebostad har en egen lägenhet, oftast i ett vanligt hyreshus. Personalen finns nära dig, i samma hus eller

Läs mer

Daglig verksamhet i framtiden?

Daglig verksamhet i framtiden? Daglig verksamhet i framtiden? Sakkunnig Annette Tallberg FDUV arbetar för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla också för dem som behöver stöd i vardagen. fduv.fi Dagens tema Daglig

Läs mer

Skellefteå. Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv

Skellefteå. Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv Skellefteå Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv Samlokalisering av fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottenslänslandsting Professioner/kompetenser

Läs mer

INTEGRERAD SERVICE FÖR LÅNGTIDSARBETSLÖSA. Servicecenter för arbetskraft (LAFOS) Vappu Karjalainen & Peppi Saikku

INTEGRERAD SERVICE FÖR LÅNGTIDSARBETSLÖSA. Servicecenter för arbetskraft (LAFOS) Vappu Karjalainen & Peppi Saikku INTEGRERAD SERVICE FÖR LÅNGTIDSARBETSLÖSA Servicecenter för arbetskraft (LAFOS) Vappu Karjalainen & Peppi Saikku 15.11.2012 Karjalainen & Saikku Historia Försök med samservice 2002 2003 Prova en modell

Läs mer

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Samlokalisering av handläggare från fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottens läns landsting Ledning/styrning består

Läs mer

- Lina Hermansson Leg. arbetsterapeut - Carita Elgstrand Socialpedagog - Anna Grahn Leg. arbetsterapeut - Alexandra Friman Specialpedagog

- Lina Hermansson Leg. arbetsterapeut - Carita Elgstrand Socialpedagog - Anna Grahn Leg. arbetsterapeut - Alexandra Friman Specialpedagog Arbetsfokus - Lina Hermansson Leg. arbetsterapeut - Carita Elgstrand Socialpedagog - Anna Grahn Leg. arbetsterapeut - Alexandra Friman Specialpedagog Vad utmärker oss? SAMVERKAN Vad utmärker oss? Arbetsträning

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning,

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning För ett tryggt och självständigt liv Att ansöka om stöd För dig med funktionsnedsättning goteborg.se/funktionsnedsattning Styrande lagar SoL och LSS Du som bor i Göteborg ska kunna vara självständig och

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf

Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf Arbetsverkstad Arbetsverkstaden är en gemenskap där man genom arbete och tillhörande tränings- och handledningstjänster

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE

FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE FORSKNING I KORTHET #10 INTELLEKTUELL FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE LÄTTLÄST VERSION I den här trycksaken skriver vi om forskning som handlar om arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer