Intern kontroll Miljö och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intern kontroll Miljö och hälsoskyddsnämnden"

Transkript

1 Revisionsrapport Intern kontroll Miljö och hälsoskyddsnämnden Falkenbergs kommun Leif Johansson Carl-Magnus Stensson

2 Namnförtydligande Namnförtydligande

3 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Bakgrund, syfte, avgränsning och metod Granskningsresultat Dokumentation av förekommande rutiner och riktlinjer Prissättning/debiteringsrutiner Inköpsrutiner, varumottagning och attest av fakturor Lönerutiner Representation och konferens Kontrollrutiner besiktning Förvaltningens kontrollaktiviteter Ekonomisk styrning Delegation Kundenkät...8

4 1. Sammanfattning Falkenbergs kommuns revisorer har gett Komrev inom PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska den interna kontrollen vid miljö- och hälsoskyddsnämnden. Efter genomgång av befintliga rutiner och rutinbeskrivningar samt intervjuer med berörda befattningshavare och stickprovskontroller sammanfattas våra iakttagelser och synpunkter enligt nedan: Positiva iakttagelser Vi anser att debiteringsrutinerna fungerar på ett ändamålsenligt sätt. Vi anser att förvaltningen har väl dokumenterade rutiner avseende besiktningsförfarandet, dock finns det förbättringsområden. Vi ser positivt på att kundenkäter genomförs. Vi anser dock att en analys över tid bör göras exempelvis jämförelse med andra kommuner, särskilda områden avseende förbättringspotential m.m. Förbättringsområden Vi anser att den ekonomiska styrningen bör utvecklas. Vi kan konstatera att ca 50 % av den totala arbetstiden utgörs av tillsyn, kontroll samt service till allmänheten (debiterbar och ej debiterbar tid). Vi efterfrågar att nämnden/fullmäktige beslutar hur stor andel av nämndens verksamhet utifrån sitt uppdrag som ska vara skattefinansierad och hur stor andel som ska avgiftsfinansieras. Nämnden/förvaltningen bör sedan specificera hur stor del av tillgänglig arbetstid som ska anses som planerad/oplanerad tillsyn och kontroll (fakturerbar/ej fakturerbar). Vidare bör det fastställas hur många timmar varje anställd ska debitera och uppföljning bör sedan ske utifrån detta. Vi har heller inte kunnat hitta någon redovisning kring måltal och resultat för nämndens mål som är kopplat till, andelen fasta fakturerade årsavgifter. Nämnden har utarbetat en intern kontrollplan för Vi anser för tydlighetens skull att nämnden borde riskbedöma de olika aktiviteterna. Vi kan konstatera att för 2008 har endast handkassorna kunnat granskas. Utifrån det material som vi tagit del av anser vi det tveksamt om styrelsen har en tillräcklig kontroll över verksamheten, utifrån lagens bestämmelse. Vi anser att delegationsordningen bör ses över och beslutas varje år, för att säkerställa att inga förändringar har skett, och inte som idag löpa på tillsvidare. (1)

5 2. Bakgrund, syfte, avgränsning och metod Falkenbergs kommuns revisorer har gett Komrev inom PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska den interna kontrollen vid miljö- och hälsoskyddsnämnden. Av Kommunallagens 9 kap 9 framgår bland annat att revisorerna ska pröva om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. Nämndernas ansvar i detta arbete framgår av Kommunallagen 6 kap 7 i vilken det anges att nämnderna ska se till att den interna kontrollen är tillräcklig. Nämnderna ansvarar för en ändamålsenlig styrning så att verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt och att det finns säkra rutiner som förhindrar förlust för kommunen och säkerställer att redovisningen är rättvisande. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarsområden är uppdelat i 4 delområden: Hälsoskydd Miljöskydd Livsmedel Naturvård Nämndens uppgift är att förebygga och skydda invånarna och naturen mot störningar av olika slag. Miljö- och hälsoskyddskontoret bedriver tillsyn över företag och anläggningar. Syftet är att granska ifall den interna kontrollen är ändamålsenlig. Utifrån väsentlighetsoch riskperspektivet har ett antal kontrollmål valts ut. För dessa har en bedömning av befintliga regler och rutiner samt förvaltningens egna kontrollaktiviteter gjorts. Följande kontrollmål är aktuella: -Finns dokumenterade rutiner och riktlinjer för verksamheten och är dessa tillförlitliga och ändamålsenliga? - Prissättnings-/debiteringsrutiner - Attestrutiner - Lönerutiner - Kostnader för representation och konferens - Upphandling - Kontrollrutiner avseende besiktning -Uppfyller förvaltningens egna kontrollaktiviteter kraven för god intern kontroll? - Är den ekonomiska styrningen och uppföljningen ändamålsenlig? - Delegation - Kundenkät (2)

6 I granskningen har vi tagit del av befintlig dokumentation av rutiner och anvisningar. Intervjuer har genomförts med förvaltningschef. Från kommunen har vi fått uppgift om kommungemensamma rutiner. Ett antal fakturor på inköp för verksamheten har granskats och bedömts med avseende dels på redovisning, dels på inköpens art och om man hållit sig till upphandlingsreglerna. Granskningen avgränsas till ekonomiska transaktioner under 2008 och 2009 (jan-nov). Rapporten är sakgranskad av berörda personer. 3. Granskningsresultat 3.1 Dokumentation av förekommande rutiner och riktlinjer Prissättning/debiteringsrutiner Miljö- och hälsoskyddsnämnden verksamhet är delvis finansierad via avgifter från de verksamhetsutövare som är under tillsyn. För de större verksamheterna tas en fast årsavgift ut, fastställd av fullmäktige och för de mindre verksamheterna tas en timavgift för handläggning och tillsyn. Timavgift för 2009 är 710 kr och är beslutad av nämnden. Vidare har fullmäktige beslutat tidsdebitering för olika typer av tjänster, vilka gäller sedan Avgifterna redovisas på kommunens hemsida. Debitering sker enligt dokumenterad rutin. Hanteringen sker genom att respektive handläggare redovisar uppkomna debiterbara timmer per ärende/kund i systemet Miljöreda. Utifrån detta fakturerar assistent regelbundet. Utifrån systemet kan kontroll avseende upparbetad fakturering och faktisk fakturering göras. Kommunens centrala ekonomiavdelning hanterar eventuella krav i dialog med förvaltningen. I vissa fall förekommer avbetalningsplaner. Debiteringsrutinerna fungerar på ett ändamålsenligt sätt. Prissättningskalkylerna utgår från en debiteringsvolym på timmar per inspektör medan verkligt antal externt debiterbara timmar enligt vår uppfattning uppgår till ca 600 timmar. Resterande del 480 timmar finansieras av skattekollektivet. Vi kan konstatera att ca 50 % av den totala arbetstiden utgörs av tillsyn, kontroll samt service till allmänheten (debiterbar och ej debiterbar tid). Vi efterfrågar att nämnden/fullmäktige beslutar hur stor andel av nämndens verksamhet utifrån sitt uppdrag som ska vara skattefinansierad och hur stor andel som ska avgiftsfinansieras. Nämnden/förvaltningen bör sedan specificera hur stor del av tillgänglig arbetstid som ska (3)

7 anses som planerad/oplanerad tillsyn och kontroll (fakturerbar/ej fakturerbar). Vidare bör det fastställas hur många timmar varje anställd ska debitera och uppföljning bör sedan ske utifrån detta Inköpsrutiner, varumottagning och attest av fakturor Förvaltningen har inga egna policy/rutiner avseende inköp och varumottagning. Kommunen har upprättat kommungemensamma rutiner avseende attest. Attest av faktura som sker i det elektroniska fakturaflödet hanteras enligt beslutad process, vilket innebär att en och samma person inte kan beslutattestera och leveransgodkänna fakturan. Enligt uppgifter hanteras samtliga fakturor i det elektroniska fakturasystemet. Beslutattest av samtliga fakturor sker av förvaltningschef och kontering sker av assistent. Verksamheten köper varor och tjänster i mindre utsträckning, stickprovskontroller har genomförts. Utifrån leverantörsregistret för 2008 köpte man in för 1,4 mkr och för 2009 (jan-nov) 1,1 mkr. De största leverantörerna är bland annat Nordea finans (avser billeasing), Region Halland, Hewlett-Packard, SJ, Länsstyrelsen. Stickprovskontroll avseende leverantörsreskontran för 2008 och januari-november 2009 har genomförts. Utifrån denna har vi inte noterat att förvaltningen handlat utanför avtal. Vi bedömer att attestrutinerna följs. Dokumenterade rutiner avseende inköp och varumottagning bör upprättas. Falkenbergs Arbetsmarknads- och introduktionsenhet (FAMI) har sedan juli månad 2009 tagit över leasingbilarna trots detta faktureras miljö och hälsa Lönerutiner All löneadministration hanteras av personalenheten. Efter att fast anställd personal själva registrerat transaktioner som övertid, semester m.m. attesterar avdelningsansvarig. För tillfälligt anställd personal lämnas underlag till avdelningsansvarig för attest, varefter personalenheten svarar för registrering och övrig administration. Någon dokumenterad rutin har inte presenterats. Personalenhetens kommungemensamma rutiner för löneadministration tillämpas. Kommunens lönerutiner har granskats vid en separat lönegranskning Vi anser att förvaltningen bör ta fram dokumenterad löne- och tidsredovisningsrutiner. (4)

8 3.1.4 Representation och konferens Representation och konferenser förekommer endast i mycket begränsad omfattning. Nedan redovisas kostnaderna för representation och konferens för (nämnd och verksamhet): KONTO 2007 tkr 2008 tkr 2009 jan-nov tkr Kursavgifter, logi & resor Personalrepresentation Representation Totalt Nämnden/förvaltningen har inte upprättat några egna rutiner/riktlinjer avseende representation, kurser och konferenser. Under våra stickprovskontroller har vi noterat enstaka fall då syftet med representationen och konferensen och deltagarlista inte tydligt framgår Kontrollrutiner besiktning Vi har tagit del av förvaltningens kontrollrutiner för bland annat: - Märkning och presentation av livsmedel - Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar - Offentlig kontroll enligt livsmedelslagen - Hantering av grönsaker och frukt - HACCP kontroll (ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i produktionen) - Handläggning värmepumpar Enligt uppgifter ser Livsmedelsverket över kontrollmodellen för hantering av livsmedel. Detta kan medföra att kommunen får ändra sina rutiner. När det gäller rutin för kontroll av oljecistern har Naturvårdsverket ändrat i föreskrifterna NFS 2003:24 och ändringarna trädde i kraft den 1 juni 2009 (NFS 2009:3). Syftet med revideringen är dels att minska det administrativa arbetet och kostnader för cisterninnehavare och kommunen och underlätta arbetet med att inrätta vattenskyddsområden. - Förändringen innebär bland annat att kravet på att cisterninnehavaren ska sända in kontrollrapporten till kommunen tagits bort. (5)

9 Vi anser att förvaltningen har väl dokumenterade rutiner avseende ovan nämnda besiktningsrutiner. Vi har noterat att förvaltningen namngett rutiner som lathund, projektplan, vi anser att man bör använda sig av ett arbetsnamn. Vidare bör respektive rutin dateras och ses över kontinuerligt. När det gäller cisterner minskar kommunens kunskaper om antalet och kvalitén på cisterner med anledning av lagförändringen. Vi rekommenderar att förvaltningen informerar allmänheten om dess skyldighet att kontrollera och vidta eventuella åtgärder avseende cisternens beskaffenhet m.m. En del cisterner kan höra till verksamheter som omfattas av någon form av tillsyn, till exempel vissa industrier och lantbruk. Här kan kommunen följa upp inom ramen för tillsynen över dessa typer av verksamheter. 3.2 Förvaltningens kontrollaktiviteter Verksamheten inom nämndens ansvarsområden ska löpande interngranskas och redovisas för nämnden. En intern kontrollplan har tagits fram för I denna redovisas tillgångar, metod, omfattning, moment, ansvarig. För 2009 beslutades bland annat om följande kontrollmoment: - Kontantkassor - Inventarier - Kundfodringar - Tillsynsavgifter - Tjänstebilar - Bensinkort - Mobiltelefoner När det gäller kontrollmomenten tjänstebilar och bensinkort har dessa under 2009 övergått till en intern bilpool inom FAMI. Nämnden har utarbetat en intern kontrollplan för Vi anser för tydlighetens skull att nämnden borde riskbedöma de olika aktiviteterna. Vi kan konstatera att för 2008 har endast handkassorna kunnat granskas. Utifrån ovan anser vi det tveksamt om styrelsen har en tillräcklig kontroll över verksamheten, utifrån kommunallagens bestämmelse. 3.3 Ekonomisk styrning Nämnden har fastställt följande ekonomimål för perioden : - Miljö- och hälsoskyddsnämndens ekonomi skall vara i balans under perioden. - Andel fasta årsavgifter fakturerade 31 maj innevarande budgetår. (6)

10 Nämnden har övergripande tagit fram tre nyckeltal avseende ekonomi, nettokostnad per tillsynshändelse, nettokostnad per periodisk tillsynshändelse, och självfinansieringsgrad. Vidare har nämnden fastställt flertal nyckeltal kring personal och verksamhet. Månadsvis tar förvaltningen fram uppföljningsrapport till nämnden. Nedan redogörs för nämndens ekonomiska utfall sedan 2006: jan-okt Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Verksamhetens nettokostnader Budget Budgetavvikelse Vi anser att den ekonomiska styrningen bör utvecklas dels det vi tidigare tagit upp i stycket prissättning och dels förstärka den individuella ekonomiska styrningen avseende budgetuppföljning per individ. Vidare har vi inte kunnat hitta någon redovisning kring måltal och resultat för nämndens mål som är kopplat till andelen fasta fakturerade årsavgifter. Ekonomisk rapportering sker kontinuerligt till nämnden. 3.4 Delegation Nämnden har den upprättat delegationsordning. Delegationsordningen är en förteckning över de beslut som miljö- och hälsoskyddsnämnden delegerar. Samtliga beslut som fattas med stöd av delegering ska fortlöpande anmälas till nämnden. På så sätt får nämnden information och kan följa hur uppdraget att fatta beslut i nämndens ställe utförs. Nämnden beslutar själv de närmare formerna för hur anmälan ska göras. Anmälan har betydelse inte enbart ur informations- och kontrollperspektiv utan även för beräkning av överklagandetiden och eller, om beslut kan överklagas genom kommunalbesvär. Nämnden har beslutat att följande delegationsbeslut inte får fattas i ärende som avser: - Ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda om de är av principiell natur eller av större vikt - Framställning eller yttrande till fullmäktige - Yttrande med anledning av överklagande av beslut fattade av nämnden i dess helhet (7)

11 - Verkställande av åtgärd på den försumliges bekostnad - Yttranden i ärenden av principiell natur eller av större vikt - Verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet Bland annat förekommande lagar regleras i delegationsordningen: - Förvaltningslagen - Sekretesslagen - Miljöbalken - Livsmedelslagen - Smittskyddslagen - Bilskrotningsförordningen - Begravningslagen - Lag om brandfarliga och explosiva varor - Karantänslag - Strålskyddslag Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnade 1 januari 2009 över djurskyddstillsynen till Länsstyrelsen. Vi anser att delegationsordningen bör ses över och beslutas varje år, för att säkerställa att inga förändringar har skett och inte som idag löpa på tillsvidare. Nämnden gör ingen systematisk uppföljning av beslut fattade på delegation. Vi anser att nämnden bör göra stickprovskontroller avseende delegationslistan för att säkerställa god intern kontroll. Vidare bör nämnden få redovisat för sig hur förvaltningen hanterar vissa särskilda fall. 3.5 Kundenkät Förvaltningen tillsammans med övriga kommuner i länet och Region Halland (ej Kungsbacka) genomför vartannat år en kundenkät. Det har genomförts fyra enkäter sedan Den senaste genomfördes i juni 2009, 601 enkäter skickades ut i Falkenbergs kommun och svarsfrekvensen var 51,5 % (genomsnitt 48,2 %). Det samlade betyget för Falkenberg var 4,09 på en 5 gradig skala, genomsnitt i Halland var 4,0. Kundenkäten skickas ut till personer som varit i kontakt med Miljö- och hälsoförvaltningen. Bland annat följande områden behandlades: - Organisationsform; privatperson, företag, offentlig verksamhet. - Antal kontakter. - Typ av ärende (8)

12 - Vad är viktigast, information, diskussion, kunskaper, bemötande m.m. - Tydlig information. - Trevligt bemötande. - Behandlingstid. - Personalens kompetens. - Tillgänglighet. Kundernas bedömning har sedan 2001 haft en positiv utveckling inom ett flertal områden. Vi ser positivt på att kundenkäter genomförs. Vi anser dock att en dokumenterad analys över tid bör göras exempelvis jämförelse med andra kommuner, särskilda områden avseende förbättringspotential m.m. (9)

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av förrådsverksamheten. Teknik- och fritidsnämnden

Granskning av förrådsverksamheten. Teknik- och fritidsnämnden Revisionsrapport Granskning av förrådsverksamheten. Teknik- och fritidsnämnden Halmstads kommun 2009-09-29 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2009-09-29 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av förrådsverksamheten.

Granskning av förrådsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av förrådsverksamheten. Härryda kommun 2010-09-13 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Bakgrund...2 3. Syfte, metod och revisionsfrågor...2

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

Intern kontroll Kattegattgymnasiet, byggprogrammet

Intern kontroll Kattegattgymnasiet, byggprogrammet Revisionsrapport Intern kontroll Kattegattgymnasiet, byggprogrammet Halmstads kommun 2008-05-23 Margareta Bertin Leif Johansson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund,

Läs mer

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06 REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg Anita Andersson Leif Johansson 2004-10-06 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Falkenberg Anita Andersson Leif Johansson 2005-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten

Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten Revisionsrapport* Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten Hylte kommun 2008-02-08 Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3 3 Allmänt...3 4 Anvisningar för beräkning av

Läs mer

Granskning av Miljöoch. hälsoskyddsnämndens debiteringsrutiner

Granskning av Miljöoch. hälsoskyddsnämndens debiteringsrutiner Revisionsrapport Emelie Lönnblad, revisionskonsult Adrian Göransson, revisionskonsult Granskning av Miljöoch hälsoskyddsnämndens debiteringsrutiner Miljö- och hälsoskyddsnämnden Kristianstads kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsarbetet

Miljö- och hälsoskyddsarbetet Revisionsrapport Miljö- och hälsoskyddsarbetet Östersunds kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor 7 oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Granskning av inköpskort, uppföljning. Halmstads kommun. Revisionsrapport. Februari 2012. Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson

Granskning av inköpskort, uppföljning. Halmstads kommun. Revisionsrapport. Februari 2012. Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpskort, uppföljning Halmstads kommun Revisionsrapport Februari 2012 Kerstin Sikander Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund, syfte, avgränsning och metod...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Stefan von Engeström Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK Carl-Stefan von Engeström Projektledare Roger Burström Uppdragsledare

Läs mer

Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden

Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2015-06-25 74 2015.11 (Tillägg: 13.4) 2016-02-11 10 2015.11 (Rev. 13.1 & 13.3) 2017-08-31 91 17KOT65 (Tillägg 1.10 samt rev. 13.2) Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun Örebro kommun 2014-09-12 KS114/2012 orebro.se 2 RIKLTLINJER FÖR INTERN KONTROLL I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden

Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden Revisionsrapport Granskning av kontanthanteringen vid café- och restaurangverksamheten Servicenämnden Halmstads kommun 2009-05-25 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2009-05-25 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson.

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson. REVISIONSRAPPORT Granskning av interna kontrollen Handikappförvaltningen Landstinget Halland 2005-10-03 Anita Andersson Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten Härryda kommun 2009-05-25 Hans Gåsste, Certifierad kommunal revisor 2009-05-25 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...4

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015 www.pwc.se Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun Annika Hansson, Velid Jahic Är kommunstyrelsens och nämndens interna kontroll tillräcklig för att säkerställa

Läs mer

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2013/0011 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren

Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0004 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av överförmyndaren Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Intern kontroll Psykiatrin i Halland.

Intern kontroll Psykiatrin i Halland. Revisionsrapport Intern kontroll Psykiatrin i Halland. Landstinget Halland Januari 2010 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2010-02-24 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Granskning av ekonomisk styrning och uppföljning, måltidsverksamheten. Servicenämnden

Granskning av ekonomisk styrning och uppföljning, måltidsverksamheten. Servicenämnden Revisionsrapport Granskning av ekonomisk styrning och uppföljning, måltidsverksamheten. Servicenämnden Halmstads kommun 2009-07-01 Leif Johansson Carl-Magnus Stensson 2009-07-01 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Lindqvist Johan Datum 2014-04-15 Diarienummer UAN-2014-0205 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Intern kontroll och attester

Intern kontroll och attester Revisionsrapport Intern kontroll och attester Strömsunds kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionskriterier 2.2 Metod

Läs mer

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Revisionsrapport Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Motala kommun Maj 2009 Karin Jäderbrink 2009-05-18 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Granskning av representation, resor och konferenser

Granskning av representation, resor och konferenser Revisionsrapport Granskning av representation, resor och konferenser Halmstads kommun, samt de kommunala bolagen April 2009 Christel Eriksson Leif Johansson Margareta Bertin Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Debiteringsrutiner för barnomsorgsavgifter, uppföljande granskning

Debiteringsrutiner för barnomsorgsavgifter, uppföljande granskning Revisionsrapport Debiteringsrutiner för barnomsorgsavgifter, uppföljande granskning Vara kommun Charlotte Karlsson Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och förslag... 1 2. Inledning... 2 2.1

Läs mer

Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden 1. ANVISNINGAR KOMMENTARER Allmänt om delegation Det är svårt att dra gränsen mellan beslut som kräver delegering och sådana som är ren verkställighet.

Läs mer

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Besöksadress: Postadress: Telefon: Webb: www.ange.se Datum: 2015-02-03 Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Antaget av kommunstyrelsen den 3 februari 2015 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Mölndals Stad. ii ERNsT& YOUNG. Granskning av krav- och faktureringsrutiner. inom nämnden för kultur och fritid MÖLNDALS STAD.

Mölndals Stad. ii ERNsT& YOUNG. Granskning av krav- och faktureringsrutiner. inom nämnden för kultur och fritid MÖLNDALS STAD. Mölndals Stad Revisorerna 2011-12- 07 Diarienr MÖLNDALS STAD ii ERNsT& YOUNG inom nämnden för kultur och fritid Granskning av krav- och faktureringsrutiner Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund, Revisionskonsult Ramavtal Sundsvalls kommun Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Oktober 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Maria Jäger Mars 2013 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1.

Läs mer

Internkontrollplan, Miljönämnden

Internkontrollplan, Miljönämnden Dnr. 2013-MN0199 Dnr 2013-KS0247 / 003 Internkontrollplan, 2013-2014 Miljönämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-08-28 73 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för:

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Kommunala kontokort Haparanda stad Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Martin Gandal

www.pwc.se Revisionsrapport Kommunala kontokort Haparanda stad Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Martin Gandal www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Kommunala kontokort Haparanda stad Martin Gandal Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte

Läs mer

Ann-Sofie Eriksson, Mona J-Åkerström

Ann-Sofie Eriksson, Mona J-Åkerström Cirkulärnr: 1996:162 Diarienr: 1996/2967 Handläggare: Avdelning/sektion: Datum: 1996-11-04 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Ann-Sofie Eriksson, Mona J-Åkerström Plan- och miljösektionen Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Intern kontroll granskning av förrådsverksamheten. Landstingsservice Landstinget Halland. Mars 2011 Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson

Intern kontroll granskning av förrådsverksamheten. Landstingsservice Landstinget Halland. Mars 2011 Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Intern kontroll granskning av förrådsverksamheten Landstingsservice Landstinget Halland Revisionsrapport Mars 2011 Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt Smedjebackens kommun Hans Gåsste Cert. kommunal revisor Februari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 2 Bakgrund och revisionsfråga 2.1 Revisionsfråga

Läs mer

Granskning av. debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun

Granskning av. debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Himn Dagemir Granskning av den interna kontrollen avseende debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun Innehållsförteckning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

System och rutiner 2009

System och rutiner 2009 Revisionsrapport System och rutiner 2009 Smedjebackens kommun April 2010 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Revisionsfråga...4 2.2 Metod och avgränsning...4 3 Leverantörsfakturahantering...6

Läs mer

Övergripande granskning av intern kontroll

Övergripande granskning av intern kontroll Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Surahammars kommun Fredrik Alm Cert. kommunal revisor Surahammars kommun Övergripande granskning av intern kontroll Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Revisionsrapport Kundfakturering Sundsvalls kommun Linda Marklund Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Kundfakturering Sundsvalls kommun Linda Marklund Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Kundfakturering Sundsvalls kommun Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Delegationsordning kultur- och fritidsnämnden antagen den 13 januari 2015

Delegationsordning kultur- och fritidsnämnden antagen den 13 januari 2015 Delegationsordning kultur- och fritidsnämnden antagen den 13 januari 2015 En nämnd får uppdra åt ett utskott, en ledamot eller ersättare eller åt en anställd hos kommunen att besluta på nämndens vägnar

Läs mer

Intern kontroll tekniska nämnden

Intern kontroll tekniska nämnden Revisionsrapport* Intern kontroll tekniska nämnden Gotlands kommun 2008-02-20 Ramona Numelin *connectedthinking PM Intern kontroll fastighetsavdelningen och fastighetsservice 2007 Sammanfattning Jag bedömer

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson 18 mars 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2015

Uppföljning av plan för intern kontroll 2015 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Lars Wedlin 2016-01-20 2015-638 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 januari Uppföljning av plan för intern kontroll 2015 Förslag till

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av projektredovisning

Revisionsrapport Granskning av projektredovisning Revisionsrapport Granskning av projektredovisning Anna Hilmarsson, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Kristianstads kommun Januari 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal Oktober 2017 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport* Granskning av intern kontroll Nordmalings kommun Juni 2007 Åsa Adolfsson *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning och förslag på utvecklingsåtgärder...1 1 Uppdrag och revisionsfrågor...2

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK 'Uppsala r "KOMMUN KONTORET FOR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Sun ZaH-cfc-Xi Alf t{\

Läs mer

Revisionsrapport Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Anneth Nyqvist Maj 2015

Revisionsrapport Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Anneth Nyqvist Maj 2015 www.pwc.se Revisionsrapport Anneth Nyqvist Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen Revisionsrapport* Tillsynsarbete enligt miljöbalken, livsmedelslagen och djurskyddslagen Vaggeryds kommun Januari 2009 Markus Zackrisson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Mats Renborn 2009-09-24

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Mats Renborn 2009-09-24 Revisionsrapport Gotlands kommun Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag Mats Renborn 2009-09-24 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. RESULTAT AV GRANSKNINGEN...4

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet Ljusdal Energi AB Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Hans Gåsste Januari 2016 Granskning av delegationshantering Kungälvs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Externt finansierade projekt

Externt finansierade projekt Revisionsrapport Externt finansierade projekt Gällivare kommun Mars 2010 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Rolf Särkimukka, revisionskonsult 2010-03-11 Hans Forsström Rolf Särkimukka Innehållsförteckning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019 DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen 2018-10-11, 25 INTERNKONTROLL 2019 Rutinbeskrivning Kontrollmoment Metod Frekvens Kontroll ansvarig Administration Resultat av granskning Mottagare

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner www.pwc.se Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner kopplat till de finansiella rapporterna Charlotta Franklin Revisionskonsult

Läs mer

21 Delegation att fatta beslut gällande upphandling av nytt ärendehanteringssystem MHN/

21 Delegation att fatta beslut gällande upphandling av nytt ärendehanteringssystem MHN/ SIG602, v2.0, 2010-02-26 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Register 16 Allmänhetens frågestund MHN/2018-0045 17 Genomgång av föredragningslistan MHN/2018-0046 18 Aktuell information MHN/2018-0047 19 Budgetuppföljning

Läs mer

Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB

Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2017 Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB Granskning av styrning, uppföljning och kontroll av leverantörsfakturor Innehåll 1.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Revisorernas granskning av den interna kontrollen, Landstinget Halland

Tjänsteskrivelse. Revisorernas granskning av den interna kontrollen, Landstinget Halland G Landstinget Halland Tjänsteskrivelse (W t'a&a asa&i5 ht q 01031 Datum Diarienummer 2007-02-12 Ls070056 Konsult & stöd Mats Dahlgren, redovisningschef Ekonomiavdelningen Tfn 035-13 48 60 mats.dahlgren

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (5) 2018-02-13 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Delegationsordning Förvaltningens förslag till

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor

Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor Revisionsrapport* Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor Februari 2007 Robert Heed Josefin Loqvist Göran Persson-Lingman *connectedthinking INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 2016-09-21 2016-4612 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 september 2016 Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Läs mer

Delegationsbestämmelser för Fastighets- och servicenämnden

Delegationsbestämmelser för Fastighets- och servicenämnden ionsbestämmelser för Fastighets- och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans ionsbestämmelser för Fastighets- och servicenämnden ionsordning 2015-01-22 2 Fastighets-

Läs mer

Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Organisation (övergrip. / avdelning / enhet) Dokumentägare, beslutad av (roll) Datum för beslut

Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Organisation (övergrip. / avdelning / enhet) Dokumentägare, beslutad av (roll) Datum för beslut Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Datum för utskrift Organisation (övergrip. / avdelning / enhet) Dokumentägare, beslutad av (roll) Datum för beslut Typ av styrdokument (rutin, riktlinjer, m.m.)

Läs mer

Övergripande granskning av Regionstyrelsens intern kontroll arbete. Region Halland. Revisionsrapport

Övergripande granskning av Regionstyrelsens intern kontroll arbete. Region Halland. Revisionsrapport Revisionsrapport Övergripande granskning av Regionstyrelsens intern kontroll arbete Region Halland Rebecca Andersson, revisionskonsult Kerstin Sikander, Cert. kommunal revisor Carl-Magnus Stensson, Cert.

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Debiteringsrutiner inom hemtjänsten Hallstahammars kommun Utarbetad av Kommunal sektor inom PwC på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

GNESTA gh i KOMMUN -X

GNESTA gh i KOMMUN -X GNESTA gh i KOMMUN -X Gnesta kommun Ink: 2014-10 - 2 9 Dnr För handläggning: 2014-10-29 Revisionsskrivelse Barn- och utbildningsnämnden För kännedom Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Revisionsrapport:

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 delegeringsordning Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 PRINCIPER FÖR BESLUT MED STÖD AV DELEGERINGSBESTÄMMELSER Innebörd Att fatta beslut med stöd av delegeringsbestämmelser

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-09-27 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti

Läs mer

Kontroller Interna kontrollen kan indelas i redovisnings- och administrativa kontroller.

Kontroller Interna kontrollen kan indelas i redovisnings- och administrativa kontroller. INTERNKONTROLLREGLEMENTE Kf 127/2004, Gäller fr o m 2004-12-01 Det yttersta ansvaret för den interna kontrollen har respektive nämnd och styrelse. Detta fastslås i kommunallagens 6 kap 7. Styrelsen har

Läs mer

Granskning av Intern kontroll. Katrineholms kommun. Datum 2010-11-11. Författare. Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Annika Hansson

Granskning av Intern kontroll. Katrineholms kommun. Datum 2010-11-11. Författare. Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Annika Hansson Granskning av Intern kontroll Katrineholms kommun Datum 2010-11-11 Författare Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Annika Hansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning... 1 2 Bakgrund

Läs mer

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna Revisionsrapport* Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna kommun Mars 2007 Karin Jäderbrink Håkan Lindahl *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer