Offentliga innovationsupphandlingar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Offentliga innovationsupphandlingar"

Transkript

1 Offentliga innovationsupphandlingar En presentation för Nätverket för innovationsupphandling Niklas Sjöblom Johanna Jonsson

2 Agenda Vilka är vi? Vad är en innovationsupphandling det legala perspektivet LOU:s tillämpning på FoU Undantaget för FoU-tjänster Förkommersiell upphandling Värt att tänka på - konsultjäv Förhandlat förfarande utan föregående annonsering vid offentlig upphandling av varor i FoU-syfte Upphandling av innovativa lösningar Förhandlat förfarande utan föregående annonsering vid ensamrätt Upphandling av innovativa lösningar genom vanliga upphandlingsregler i LOU Konkurrenspräglad dialog vid upphandling av särskilt komplicerade kontrakt Innovationspartnerskap Våra erfarenheter

3 Vilka är vi?

4 Byrån Ledande affärsjuridisk advokatbyrå i Norden. Kontor i: Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Frankfurt, Berlin, Bryssel, Moskva, S:t Petersburg, Hong Kong, Shanghai och New York. Många av Sveriges och världens ledande stora och medelstora företag och organisationer som klienter. Cirka 400 jurister (600 medarbetare). Oberoende, biträder vid såväl regionala som internationella transaktioner. Historia från 1877.

5 Verksamhetsgrupper Arbetsrätt och pensioner Bank och finans Climate Change Corporate Commercial Corporate Compliance & Investigations EU- och konkurrensrätt Fastighetsrätt Fonder och investeringar Företagsbeskattning Företagsöverlåtelser Försäkring Immaterialrätt, marknadsrätt och medierätt Miljörätt Obeståndsjuridik Offentlig upphandling Publik M&A och aktiemarknad Tvistlösning

6 Vad är en innovationsupphandling det legala perspektivet

7 Begreppet innovation och innovationsupphandling Innovation - vad är det rättsligt? Den nationella innovationsstrategin presenterades av regeringen den 11 oktober Innovationsupphandling definieras där som; Upphandling som främjar utveckling och införande av nya lösningar, innovationer. Innovationsupphandling innefattar dels upphandling som sker på ett sådant att den inte utesluter nya lösningar, så kallad innovationsvänlig upphandling, dels upphandling av innovation, det vill säga upphandling av framtagande av nya lösningar som ännu inte finns på marknaden. SOU 2010:56: Innovationsvänlig upphandling tar hänsyn till innovationer medan innovationsupphandling syftar till en innovation. Någon legal definition av begreppet innovationsupphandling finns dock inte.

8 LOU:s tillämpning på FoU

9 LOU:s tillämplighet vid upphandling av FoU-tjänster FoU-tjänster är undantagna från upphandlingsplikt enligt LOU, förutsatt att något av följande kriterier är uppfyllda; Nyttan av FoU-tjänsterna ska helt eller delvis tillkomma någon annan än en eller flera upphandlande myndigheter, dvs. den upphandlande myndigheten delar i någon utsträckning det nyttiga resultatet med en utomstående part, eller; FoU-tjänsterna ska helt eller till viss del (dock inte bara en symbolisk del) finansieras av antingen tjänsteleverantören eller annan aktör som inte är en upphandlande myndighet. Om nyttan av FoU-tjänsten enbart tillkommer den upphandlande myndigheten krävs alltså någon form av sameller medfinansiering för att tjänsten ska vara undantagen upphandlingsplikt. Syftet med regeln är att undanta från LOU sådana FoUtjänster som kan gynna samhället i stort, främst tjänster på ett förkommersiellt stadium.

10 Förkommersiell upphandling Även om en FoU-tjänst är undantagen upphandlingsplikt enligt LOU måste den upphandlande myndigheten tillämpa vissa allmänna EU-rättsliga principer. EU-kommissionens meddelande avseende förkommersiell upphandling beskriver hur inköp av FoU-tjänster bör gå till för att de ska vara förenliga med dessa principer. En förkommersiell upphandling innebär att en upphandlande myndighet genom att; ingå avtal om utförande av FoU-tjänster; medge en delning av FOU-resultaten och risk samt fördelar i utveckling av resultaten; stegvis konkurrensinrikta utvecklingen; samt konkurrensutsätta det kommersiella införandet av de lösningar och produkter som bygger på resultaten kan förmå leverantörer att utveckla innovativa lösningar och produkter som ännu inte finns på marknaden.

11 Diskvalificering på grund av konsultjäv värt att tänka på Likabehandlingsprincipen är utgångspunkten. Principen kräver dock inte alltid att den som har utfört förberedande arbete inför en offentlig upphandling ska behandlas lika med andra leverantörer. Den som utfört förberedande arbete kan ha fördel vid formulering av anbud på grund av information som denne fått under förberedelsearbetet och/eller kan ha intressekonflikt genom att ha kunnat påverka förfrågningsunderlagets utformning. Den upphandlande myndigheten ska i varje enskilt fall pröva om konkurrensen mellan leverantörerna snedvrids om den som utfört förberedande arbete får delta i upphandlingen. Myndigheten får inte avvakta fram till tilldelningsbeslutet med en sådan prövning när den jäviga leverantören hävdar att dennes tidigare engagemang inte medför någon konkurrenssnedvridning.

12 Förhandlat förfarande utan föregående annonsering vid offentlig upphandling av varor i FoU-syfte Förhandlat förfarande utan föregående annonsering innebär att en upphandlande myndighet genomför en upphandling utan ett formellt anbudsförfarande. I praktiken kan den upphandlande myndigheten fritt välja leverantör. Förhandlat förfarande utan föregående annonsering får användas av en upphandlande myndighet som avser att upphandla en produkt eller vara som inte finns på marknaden och som ska användas för forsknings-, experiment-, studie- eller utvecklingsändamål t.ex. en prototyp. Varan måste dock upphandlas om den upphandlande myndigheten vill beställa varan när den väl finns tillgänglig på marknaden. Får inte tillämpas för att ge vinst eller täcka utvecklingskostnader för leverantören eller för att undersöka marknadens intresse för en viss produkt.

13 Upphandling av innovativa lösningar

14 Upphandling av innovativa varor och tjänster De undantag från LOU som redovisats syftar främst till att undanta FoU-tjänster på ett icke-kommersiellt stadium. Undantaget omfattar därför inte upphandling av färdiga FoU-resultat eller -produkter. Sådana varor eller tjänster måste upphandlas i enlighet med LOU. Det finns dock möjligheter att på ett mer kvalificerat sätt utnyttja befintliga upphandlingsregler för att på bästa möjliga sätt upphandla en upphandlande myndighets behov av innovativa varor eller tjänster, t.ex. genom; förhandlat förfarande utan föregående annonsering vid ensamrätt; funktionsupphandlingar; gemensam upphandling av FoU-tjänsten och den färdiga produkten; eller konkurrenspräglad dialog vid upphandling av särskilt komplicerade kontrakt.

15 Förhandlat förfarande utan föregående annonsering vid ensamrätt Det är enligt LOU tillåtet att tillämpa ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering om det på marknaden av tekniska skäl eller på grund av ensamrätt endast finns en leverantör som kan fullgöra kontraktet. Kan aktualiseras då en leverantör har ett patent på den lösning eller produkt den upphandlande myndigheten vill upphandla eller om det endast finns en leverantör som har rätt att bedriva den typen av FoU som myndigheten avser upphandla. Kan leda till gränsdragningsproblem. Vilka krav kan den upphandlande myndigheten ställa rörande en viss lösning? När måste den upphandlande myndigheten acceptera en annan lösning som sedan tidigare finns på marknaden?

16 Funktionsupphandling Utgångspunkten är efterfrågan av viss funktionalitet som kravställs utifrån verksamhetens behov. Beställaren upphandlar funktioner med fastställda egenskaper istället för att specificera innehåll och utförande. Funktionens egenskaper ska gå att mäta och reglera. Leverantören åtar sig ett ansvar för att den avtalade funktionen upprätthålls under avtalstiden. Krav på samverkan mellan beställare och leverantör. Kan omfatta såväl tjänster som produkter.

17 Upphandling av FoU-tjänster och forskningsresultatet inom ramen för samma upphandling Det är möjligt att upphandla både FoU-tjänsten och den slutliga produkten inom ramen för samma upphandling. FoU-tjänsterna och den slutliga produkten kommer då att levereras av samma leverantör säkrar investeringen som den upphandlande myndigheten gör i projektet. Upphandlingen kommer i första hand att avse FoU-tjänsten men med en option som avser köp av FoU-resultatet eller den färdiga produkten. Optionen ger den upphandlande myndigheten möjlighet att beställa den färdiga produkten/forskningsresultatet, men medför inget tvång. Optionen att köpa forskningsresultatet bör vidare gälla en viss avgränsad period eller kvantitet. LOU uppställer också krav på att en option vid en jämförelse med upphandlingsföremålet ska vara av samma natur och omfattning.

18 Upphandling av FoU-tjänster och forskningsresultatet inom ramen för samma upphandling, forts. Svårigheter kring att bestämma priset för ett forskningsresultat som ännu inte finns. Svårigheter kring specificering av upphandlingsföremålet. Specificering av vad FoU-tjänsten ska avse och dessutom specificering av produkten eller FoU-resultatets funktioner. Möjligt att gå ut med Request for Information (RFI) en generell förfrågan till leverantörerna på marknaden. En RFI kan hjälpa den upphandlande myndigheten att formulera förfrågningsunderlaget men kan också fungera som undersökning av intresset för en sådan upphandling. En generell förfrågan minskar också risken för konsultjäv.

19 Konkurrenspräglad dialog beskrivning av processen Allmänt Konkurrenspräglad dialog kan användas vid upphandling av särskilt komplicerade kontrakt, vilket innebär att det inte kan krävas att den upphandlande myndigheten själv ska kunna definiera prestanda- och funktionskrav så att föremålet för upphandlingen klart framgår eller ange hur det upphandlade projektet ska utformas finansiellt eller rättsligt. Kan användas då myndigheten vet vad man vill ha men inte vilken lösning som bäst kommer att tjäna syftet, eller då myndigheten söker ny och okänd teknik. FAS 1 Annonsering/kvalificering/urval Publicera annons med kvalificeringskrav. Urval av leverantörer (minst tre om möjligt) som får gå vidare i processen. Upphandlingssekretess råder från det att upphandlingen påbörjats.

20 Konkurrenspräglad dialog beskrivning av processen, forts. FAS 2 - Dialog Utvalda kvalificerade leverantörer inbjuds till dialog. Syftar till att lösa så många frågor avseende lösningen som möjligt innan de slutliga anbuden ska ges in. Målsättningen är att nå maximal samstämmighet rörande kommersiella villkor. Dialogfasen kan vara arbetskrävande varför antalet leverantörer bör begränsas i möjligaste mån i Fas 1. Det beskrivande dokumentet måste enligt LOU innehålla viktade utvärderingskriterier eller kriterier i fallande prioritetsordning. Denna ordning bör även tillämpas vid ett förhandlat förfarande genom dialog. Indikativa anbud kan begäras löpande under dialogen och utgöra grund för att successivt selektera lösningsförslag och göra nödvändiga ändringar i kontraktsförslag. Den upphandlande myndigheten ska när dialogen avslutas, så långt möjligt, ha säkerställt att det finns leverantörer som är villiga att delta i konkurrensen om kontraktet på önskade villkor.

21 Konkurrenspräglad dialog beskrivning av processen, forts. FAS 3 - Inge anbud och tilldela kontrakt Efter att dialogen har slutförts ska deltagande anbudssökande skriftligen informeras om detta. Den föredragna lösningen/lösningarna ska färdigställas i form av ett förfrågningsunderlag. Utvärderingsmodellen kan ytterligare specificeras men måste följa tidigare angivna ramar med viktning m.m. Ovillkorliga anbud måste inges. Slutliga anbud bör krävas in i samma format som avslutande indikativa anbud i dialogfasen så att jämförelse kan göras. Vid en konkurrenspräglad dialog enligt LOU kan inte någon förhandling ske sedan anbuden inkommit. Om processen sker i form av ett förhandlat förfarande skulle man dock kunna tänka sig att det finns möjlighet till förhandling på basis av inkomna anbud även om förfarandet inletts med en dialog.

22 Förslag rörande regler om innovationspartnerskap Kommissionens förslag till nya upphandlingsdirektiv kom den 20 december Om förslagen antas enligt tidsplanen, i början av 2013, måste direktiven implementeras av medlemsstaterna senast den 30 juni Försörjningsdirektivet och det klassiska direktivet avses ersättas av det föreslagna direktivet om offentlig upphandling och direktivet om offentlig upphandling i försörjningssektorn. Förslagen till nya upphandlingsdirektiv innehåller regler om s.k. innovationspartnerskap. Med innovationspartnerskap avses ett strukturerat partnerskap för utveckling av en innovativ produkt, tjänst eller byggentreprenad som därefter köps in, under förutsättning att de motsvarar överenskomna prestandanivåer och maximala kostnader. Reglerna för ett förhandlat förfarande under konkurrens ska tillämpas. Det enda kriteriet för tilldelning av kontrakt ska vara det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

23 Våra erfarenheter

24 Exempel på projekt Upphandling av bild och funktion i NKS-projektet innovationsupphandling med tillämpning av konkurrenspräglad dialog. Tillämpningen av FoU-undantag inom energisektorn. Problemlösning avseende kommersialisering av interna innovationer.

25 Glöm inte avtalet! Avtal vad, när, hur? FoU-avtal frågeställningar rörande rätten till resultatet men även till bakgrundsrättigheter så att inte resultatet blir onyttigt. Funktionskrav och leverantörens projektansvar inom ramen för high tech och IT-avtal. IT-avtal mjukvaruutveckling och gränssnittsansvar.

26 Kontaktinformation Niklas Sjöblom, partner, advokat Tel: Mobil: Epost: nsj@msa.se Johanna Jonsson associate, jur. kand. Tel: Mobil: Epost: noj@msa.se

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Definition av innovationsvänlig upphandling Upphandlande myndigheter beaktar aktivt möjligheten

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling Innehåll Beskrivning av innovationsupphandling... 3 Semantiken i denna upphandling... 3 FoU-undantag... 3 Processen...

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Utökade möjligheter att förhandla med 2016 (2017?) års lagar Olof Hallberg och Lukas Granlund 27 januari 2016

Utökade möjligheter att förhandla med 2016 (2017?) års lagar Olof Hallberg och Lukas Granlund 27 januari 2016 Utökade möjligheter att förhandla med 2016 (2017?) års lagar Olof Hallberg och Lukas Granlund 27 januari 2016 Disposition och avgränsning Annonserat förhandlat förfarande behandlas Konkurrenspräglad dialog,

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner

Nya upphandlingsdirektiv på gång vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner vilka förändringar innebär de? SOI:s Årskonferens den 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner 2 Agenda Inledning Förslaget till nya upphandlingsdirektiv Sociala hänsyn Intressekonflikter och

Läs mer

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 AGENDA Nyheter i korthet Fem tips om hur du upphandlar affärsmässigt med de nya direktiven Utmaningar

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 . Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 2014-12-08 Anna Lipkin, Konkurrensverket Nina Widmark, VINNOVA Snabbfakta VINNOVA Stimulera Statlig myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Upphandlingsanvisning för Åda Ab

Upphandlingsanvisning för Åda Ab Upphandlingsanvisning för Åda Ab sid 2 (5) 1. Anvisningens tillämpningsområde I enlighet med landskapslag (1994:43) angående tillämpningen i landskapet Åland av lagen om offentlig upphandling ska lagen

Läs mer

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Viktiga nyheter i upphandlingslagarna Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2010-12-06 Dnr 516/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Sammanfattning

Läs mer

Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 2 Förändringar i den nya upphandlingslagstiftningen: inköpscentraler och leverantörsperspektivet

Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 2 Förändringar i den nya upphandlingslagstiftningen: inköpscentraler och leverantörsperspektivet Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 2 Förändringar i den nya upphandlingslagstiftningen: inköpscentraler och leverantörsperspektivet SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller Åsa Edman Vad får

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-08-22 216 Sammanfattning Vägledande

Läs mer

Nya upphandlingsregler 2016. Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015

Nya upphandlingsregler 2016. Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Nya upphandlingsregler 2016 Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 I denna presentation behandlar vi Lagstiftningsarbetet. Annonsering, förfaranden och förhandling. Uppdelning

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

NYA GRUNDER FÖR UTVÄRDERING AV ANBUD MALMÖ DEN17 FEBRUARI 2016

NYA GRUNDER FÖR UTVÄRDERING AV ANBUD MALMÖ DEN17 FEBRUARI 2016 NYA GRUNDER FÖR UTVÄRDERING AV ANBUD MALMÖ DEN17 FEBRUARI 2016 NUVARANDE ONORMALT LAGSTIFTNING LÅGA ANBUD MALMÖ DEN 17 FEBRUARI 2016 TILLDELNINGSKRITERIER I LOU/LUF En upphandlande myndighet ska anta antingen

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden?

Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden? Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden? Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Head of EU, Competition and Public Procurement Sara-Li Olovsson / Senior Associate / Advokat Sollentuna den 22 oktober

Läs mer

Offentlig upphandling senaste nytt på lagstiftningsfronten

Offentlig upphandling senaste nytt på lagstiftningsfronten Offentlig upphandling senaste nytt på lagstiftningsfronten Lunchseminarium Forum för inköp Stockholm den 23 april2013 Anna Ulfsdotter Forssell Advokat / Partner 2 Agenda Förslaget till nya upphandlingsdirektiv

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund Nya upphandlingslagar Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund 2 Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun 1 Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2014-01-09 Reviderad 2014-08-30 1 ALLMÄNT Dessa tillämpningsanvisningar för inköp och upphandling

Läs mer

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Ellen Hausel Heldahl Malmö 161028 Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen

Läs mer

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement Sentensia är ett oberoende konsultbolag som levererar verksamhetsutveckling åt offentlig sektor. Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement och upphandling.

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Meddelande om upphandling. Tjänster

Meddelande om upphandling. Tjänster Medlemsländer - Tjänstekontrakt - Meddelande om upphandling - Öppet förfarande 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:157513-2015:text:sv:html Sverige-Stockholm:

Läs mer

Affärsjuridik enligt Lindahl

Affärsjuridik enligt Lindahl Affärsjuridik enligt Lindahl Ett affärsråd ska vara glasklart. Inte gömmas i en hög av papper. Ett rakare arbetssätt Du vill ha raka svar och tydliga råd. Vårt mål är att alltid leverera relevant rådgivning

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 1 Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 Stefan Gudasic T.f. enhetschef SLL Upphandling SLL Upphandling Avdelningschef Tf Karin Peedu Upphandling vårdens varor och tjänster Jan Matsson 6,5 upphandlare

Läs mer

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling

Volymuppgifter i ramavtalsupphandling Volymuppgifter i ramavtalsupphandling - Lämpligt, möjligt eller till och med nödvändigt? Sveriges Offentliga Inköpares årskonferens 2019 5 april 2019 Maria Lidbom och Alexander Rappe Frågeställningar Kan

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Tilldelningsbeslut ekonomisystem

Tilldelningsbeslut ekonomisystem 2016-05-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/839-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut ekonomisystem Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar, under förutsättning att överenskommelse om avtal kan träffas,

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster 1 (5) Datum 2011-03-21 Identitet SL-2011-01602 TN 1103-079 Trafiknämnden Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster Bakgrund Inom AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) handläggs löpande juridiska

Läs mer

Bilaga 3 Innovationsupphandling

Bilaga 3 Innovationsupphandling Bilaga 3 - Innovationsupphandling Sida 1 (13) Bilaga 3 Innovationsupphandling Med innovationsupphandling avses både utvecklingsfrämjande upphandling, upphandling av nya lösningar samt anskaffning av forsknings-

Läs mer

OPI. Varför behövs innovation i upphandling?

OPI. Varför behövs innovation i upphandling? VÄLKOMNA OPI Varför behövs innovation i upphandling? OPI är en utvecklingsfas innan upphandlingen i syfte att skapa ramar och förutsättningar för innovation. Ger UM möjlighet att skapa innovativa lösningar

Läs mer

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare. Innovativa upphandlingar. Upphandling24:s konferens i Stockholm den 25 september 2008

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare. Innovativa upphandlingar. Upphandling24:s konferens i Stockholm den 25 september 2008 Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare Innovativa upphandlingar Upphandling24:s konferens i Stockholm den 25 september 2008 Innovativa upphandlingar det är möjligt! 2008-09-26 Company presentation

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(9) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i tidigare upphandlingskrönikor, senast i det föregående numret av ERT, behandlat en del av de ändringar i de svenska upphandlingslagarna

Läs mer

Teknik och säkerhetsupphandlingar

Teknik och säkerhetsupphandlingar Presentation OffSÄK:s höstkonferens 2011 Anna Ulfsdotter Forssell /Partner /Advokat Stockholm den 2 Agenda Inledning vad, varför, vem och när? Principerna för offentlig upphandling Kort genomgång av de

Läs mer

Myter och fakta om LOU och LUF vägen till enklare och bättre upphandlingar

Myter och fakta om LOU och LUF vägen till enklare och bättre upphandlingar vägen till enklare och bättre upphandlingar SOI:s Årskonferens 10 april 2013 Kristian Pedersen / Advokat / Partner Erik Olsson / Jur. kand. / Associate 2 Agenda Hur mycket juridik behövs det i en upphandling?

Läs mer

PROMEMORIA. Carl Schwieler. Annika Blomqvist. Datum: 2015-05-20. Social impact bonds vissa LOU-frågor 1 BAKGRUND

PROMEMORIA. Carl Schwieler. Annika Blomqvist. Datum: 2015-05-20. Social impact bonds vissa LOU-frågor 1 BAKGRUND Advokatfirma DLA Nordic KB Kungsgatan 9 PO Box 7315 SE - 103 90 Stockholm, Sweden T +46 8 701 78 00 F +46 8 701 78 99 www.dlanordic.se SE: 916629-6658 PROMEMORIA Till: Från: Carl Schwieler Annika Blomqvist

Läs mer

Strategisk upphandling Så upphandlar du kommersiellt hållbara avtal med de nya reglerna

Strategisk upphandling Så upphandlar du kommersiellt hållbara avtal med de nya reglerna Strategisk upphandling Så upphandlar du kommersiellt hållbara avtal med de nya reglerna Advokaterna Johanna Näslund och Catharina Piper Upphandlingsdagarna 28 januari 2015 NYCKLAR TILL STRATEGISK UPPHANDLING

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(10) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Definitioner och begrepp

Definitioner och begrepp Definitioner och begrepp 1. Upphandling Köp av varor och tjänster samt upplåtande på entreprenad mot ekonomisk ersättning. 2. Upphandlande enhet 3. Inköpscentral 4. Anknuten enhet 5. Beställare En aktör

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

DEN NYA KONKURRENSPRINCIPEN UR ETT SVENSKT PERSPEKTIV -

DEN NYA KONKURRENSPRINCIPEN UR ETT SVENSKT PERSPEKTIV - UPPHANDLINGSDAGARNA 2016 - DEN 28 JANUARI 2016 DEN NYA KONKURRENSPRINCIPEN UR ETT SVENSKT PERSPEKTIV - EU-advokat & Partner vid Gärde Wesslau Advokatbyrå Doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm ROBERT

Läs mer

Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF!

Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF! Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF! Kristian Pedersen, Advokat, Partner Erik Olsson, Advokat, Partner Agenda > Inledning > Upphandling återförsäljning

Läs mer

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader 1/6 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:333534-2012:text:sv:html SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534 Meddelande om upphandling Byggentreprenader Direktiv

Läs mer

Att göra affärer med Region Skåne

Att göra affärer med Region Skåne Att göra affärer med Region Skåne Skåne Livskvalitet i världsklass Anställda inom Region Skåne Region Skåne är en av landets största arbetsgivare med omkring 34 000 anställda En dag i Skåne Koncerninköp

Läs mer

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 3 1.1 Benämningar 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Avtalsform och antal leverantörer som tilldelas kontrakt 3 1.4 Upphandlingsförfarande 3 1.5 Förfrågningsunderlag 3 1.6 Tillhandahållande

Läs mer

SE-Umeå: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2012/S 107-178155. Meddelande om upphandling. Tjänster

SE-Umeå: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2012/S 107-178155. Meddelande om upphandling. Tjänster Medlemsländer - Tjänstekontrakt - Meddelande om upphandling - Öppet förfarande 1/6 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:178155-2012:text:sv:html SE-Umeå: Arkitekt-,

Läs mer

Hjälpmedelskonferens Eva Sveman

Hjälpmedelskonferens Eva Sveman Hjälpmedelskonferens 2018-09-18 Eva Sveman Mycket har hänt och mycket är på gång Nya upphandlingsdirektiv som innebar ny svensk upphandlingslagstiftning Ändrade regler för upphandling av vård- och omsorgstjänster

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA KONKURRENSPRÄGLAD DIALOG

UPPHANDLINGSKRÖNIKA KONKURRENSPRÄGLAD DIALOG UPPHANDLINGSKRÖNIKA KONKURRENSPRÄGLAD DIALOG Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i en tidigare upphandlingskrönika 1 redogjort för de förslag till lagändringar som presenterats i departementspromemorian

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

De väsentligaste ändringarna i nya LOU för leverantörer inom byggoch anläggningssektorn. Fredrik Linder 8 november 2016

De väsentligaste ändringarna i nya LOU för leverantörer inom byggoch anläggningssektorn. Fredrik Linder 8 november 2016 KONFERENS OM LOU SVENSK BYGGTJÄNST De väsentligaste ändringarna i nya LOU för leverantörer inom byggoch anläggningssektorn Fredrik Linder 8 november 2016 www.hamilton.se 2 Program Förhandling Ny grund

Läs mer

SE-Lund: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2013/S Meddelande om upphandling. Tjänster

SE-Lund: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2013/S Meddelande om upphandling. Tjänster Medlemsländer - Tjänstekontrakt - Meddelande om upphandling - Öppet förfarande 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:122173-2013:text:sv:html SE-Lund: Arkitekt-,

Läs mer

FÖRETAGSPRESENTATION. Att tillföra ett mervärde

FÖRETAGSPRESENTATION. Att tillföra ett mervärde FÖRETAGSPRESENTATION Att tillföra ett mervärde Vi erbjuder juridiska tjänster inom merparten av de affärsjuridiska kompetensområdena. Våra klientrelationer bygger på långsiktighet och våra klienter är

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ I SAMBAND MED DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA

ATT TÄNKA PÅ I SAMBAND MED DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA ATT TÄNKA PÅ I SAMBAND MED DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA Principer för offentlig upphandling Lagen om upphandling av koncessioner (LUK) är en helt ny lagstiftning som omfattar upphandling av bygg- och tjänstekoncessioner.

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING AV HYRESAVTAL/ HYRESVÄRDAR

OFFENTLIG UPPHANDLING AV HYRESAVTAL/ HYRESVÄRDAR OFFENTLIG UPPHANDLING AV HYRESAVTAL/ HYRESVÄRDAR FRÅGESTÄLLNINGAR Förhandlat förfarande utan föregående annonsering/direktupphandling vid upphandlingspliktiga hyresavtal? Kan den inneboende upphandlingsplikten

Läs mer

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV BYGGENTREPRENAD UPPHANDLINGAR UR ETT OSUND JURIDISKT STRATEGISK PERSPEKTIV ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Pedersen / Delägare Partner / / Advokat 21 27 september oktober

Läs mer

Riktlinjer för utvärdering av anbud

Riktlinjer för utvärdering av anbud Riktlinjer för utvärdering av anbud - Standardmodell för Sundsvalls kommun I Lagen om offentlig upphandling finns två tilldelningsgrunder. Vilket som ska användas måste bestämmas innan förfrågningsunderlaget

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Företagsledande ställning

Företagsledande ställning Företagsledande ställning VD-avtal och särskilda avtalsklausuler 5 mars 2015 1 Mannheimer Swartling Fullservicebyrå med fyra kontor i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg Omfattande internationell

Läs mer

Underrättelse om Tilldelningsbeslut Objekt Linjetrafik Västerbotten

Underrättelse om Tilldelningsbeslut Objekt Linjetrafik Västerbotten Underrättelse om Tilldelningsbeslut Objekt 18001-18005 Linjetrafik Västerbotten Lycksele 2017-03-10 Innehållsförteckning Underrättelse om tilldelningsbeslut... 1 1 Upphandlingsrapport... 2 2 Lagen om upphandling...

Läs mer

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent

Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent Vad innebär de nya reglerna om offentlig upphandling för Dig och Ditt företag? Gävle 28 september 2017 Birgitta Laurent 1 Fakta om offentlig upphandling Cirka 600-700 miljarder kronor per år (eller är

Läs mer

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar OPI -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar 20171117 AGENDA DAG 1 8:30-9:00 Registrering och kaffe 9:00-09:10 Välkommen 09:10-09.50 Vad är OPI? Catharina Piper, Advokatfirman Lindahl 09:50-10.10

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxemburg Fax: +352 29 29 42 670

2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxemburg Fax: +352 29 29 42 670 Europeiska unionen Offentliggörande av Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxemburg Fax: +352 29 29 42 670 E-post: ojs@publications.europa.eu Information

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Innovationsupphandlingar. FOI perspektiv 28 okt 2014 SBUF. Jan Thorén. TMALL 0141 Presentation v 1.0

Innovationsupphandlingar. FOI perspektiv 28 okt 2014 SBUF. Jan Thorén. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Innovationsupphandlingar i FOI perspektiv 28 okt 2014 SBUF Jan Thorén TMALL 0141 Presentation v 1.0 Hur vi upphandlar påverkar morgondagens Sverige! Med en uppdragsvolym på ca 40 miljarder kronor per år

Läs mer

Publicerad 2010-09-01. Version 2010:1.2 (reviderad 2011-11-11)

Publicerad 2010-09-01. Version 2010:1.2 (reviderad 2011-11-11) Publicerad 2010-09-01 Version 2010:1.2 (reviderad 2011-11-11) Kort om konkurrenspräglad dialog Ett nytt upphandlingsförfarande i lag (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) som kan användas från och

Läs mer

Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn. Construction Management

Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn. Construction Management Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn Innovationsbegreppet Innovationsprocess Idé/uppfinning + Utveckling + Implementering = Innovation Innovationer Brett spann på vad innovationer är Radikala

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

SL:s upphandling av konsultmäklare

SL:s upphandling av konsultmäklare KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2013-06-26 Dnr 155/2013 1 (6) AB Storstockholms Lokaltrafik 105 73 Stockholm SL:s upphandling av konsultmäklare Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet från vidare handläggning.

Läs mer

OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt Via telefon och projektplatsen

OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt Via telefon och projektplatsen OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt 2016-06-01 Via telefon och projektplatsen Annons, prekvalificering Annonsen avseende upphandlingen publicerades i TED Upphandlingen genomfördes som

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling

Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling Sida 1 (17) Enheten för upphandling och konkurrens Dnr 125-322/2014 Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling Sida 2 (17) Innehåll Tillämpningsanvisning för att främja innovation

Läs mer

Umeå Kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Taxiresor -. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

Umeå Kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Taxiresor -. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande - -. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

Konkurrens den sjätte upphandlingsrättsliga principen?

Konkurrens den sjätte upphandlingsrättsliga principen? Konkurrens den sjätte upphandlingsrättsliga principen? Jur.lic. Robert Moldén EU-advokat och Partner vid Front Advokater Doktorand i konkurrens- och upphandlingsrätt vid Handelshögskolan i Stockholm robert.molden@front.law

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

Specimen. Meddelande om tilldelning av kontrakt Resultat av upphandlingsförfarandet. Avsnitt I: Upphandlande myndighet

Specimen. Meddelande om tilldelning av kontrakt Resultat av upphandlingsförfarandet. Avsnitt I: Upphandlande myndighet Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande myndighet I.1) Namn och adresser 1 (ange alla upphandlande myndigheter

Läs mer

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar OPI -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar 20171130 AGENDA DAG 2 8:30-9:00 Registrering och kaffe 9:00-09.45 OPI wrap up: sammanfattning av dag 1 09:45-10:30 Hur har man i Danmark stimulerat näringslivet

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare Kristian Pedersen, advokat. Innovativa upphandlingar

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare Kristian Pedersen, advokat. Innovativa upphandlingar Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare Kristian Pedersen, advokat Innovativa upphandlingar Upphandling24 konferens Stockholm den 4 november 2009 Innovativa upphandlingar nya möjligheter till goda

Läs mer

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun.

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun. 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande --. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Flens kommun- direktupphandling av utbildningstjänster

Flens kommun- direktupphandling av utbildningstjänster KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-05-21 Dnr 639/2014 1 (6) Flens kommun 642 81 Flen Flens kommun- direktupphandling av utbildningstjänster Konkurrensverkets utkast till beslut Flens kommun har brutit

Läs mer