Årsskiftesrutiner (november 2014) Årsskifte januari Förberedelser & genomförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsskiftesrutiner (november 2014) Årsskifte januari 2015. Förberedelser & genomförande"

Transkript

1 Årsskiftesrutiner (november 2014) FLEX Reseräkning Årsskifte januari 2015 Förberedelser & genomförande Bäste kund! Det börjar närma sig årsbyte i systemet och vi på FLEX Res skulle vilja informera er kunder om hur ni ska gå tillväga. På följande sidor beskrivs de olika steg du ska följa för att förbereda programmet för det nya året, hur du installerar FLEX årsskiftesversion samt hur du genomför själva årsbytet. Med vänlig hälsning Flex Datasystem

2 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 2 Enklare årsskiftesrutiner med FLEX Online I samband med årsskiftet 2010/2011 infördes nya årsskiftesrutiner för FLEX. En av förändringarna var att programmet byggdes om för att vi som programvaruleverantör inte längre ska vara beroende av att statliga myndigheter publicerat officiella värden för att kunna släppa årsskiftesversionen av programmet. FLEX årsskiftesversion innehåller eventuella regelverksanpassningar som måste göras i programkoden och anpassningar för bl.a. utskrift av kontrolluppgift och arbetsgivardeklaration. I och med att det inte varje år sker ändringar i regelverken som påverkar programkoden och det är långt ifrån alla kunder som skriver ut rapporterna kontrolluppgift och arbetsgivardeklaration är det heller inte alltid nödvändigt att installera årsskiftesversionen för att klara årsskiftesrutinerna. Vår rekommendation är dock att du i samband med årsskiftet uppdaterar din installation eftersom den också innehåller nyheter och förbättringar. Årsskiftesversionen av programmet brukar vanligtvis vara klar under början/mitten av december. Eftersom statliga myndigheter inte har publicerat officiella värden för det kommande året då vi släpper årsskiftesversionen av FLEX har systemet kompletterats med funktioner för att automatiskt hämta in aktuella värden i samband med att funktionen Årsbyte körs. Aktuella värden hämtas av FLEX via internet från vår uppdateringstjänst FLEX Online eller från filer som manuellt laddats ner till FLEX programkatalog från vår hemsidas kundzon. Allmän information och rekommendationer Årsbyte Årsbyte i FLEX kan göras vid valfritt tillfälle, men vi rekommenderar att ni avvaktar till dess att ni laddat ner och installerat programvaran för den ordinarie årsskiftesversionen av FLEX (15.1a) och att vi som systemleverantör publicerat statligt reglerade värden för aktuella länder. Vi informerar per mejl samt på vår hemsida när detta finns tillgängligt. Om du använder flera av delsystemen FLEX Reseräkning, FLEX Tidredovisning eller FLEX Lön ska du endast köra funktionen Årsbyte i ett av dessa, vilket spelar ingen roll då årsbytet får genomslag i alla delsystemen. Hemsidan På vår hemsida hittar du alltid senaste nytt gällande FLEX. Nyhetsbrev Anmäl dig gärna som mottagare av vårt nyhetsbrev, så att vi kan hålla dig informerad om nyheter gällande FLEX. Anmälan för nyhetsbrev gör du i kundzonen på vår hemsida.

3 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 3 Preliminärt releasedatum för FLEX programversion 15.1a FLEX programversion 15.1a kommer i samband med årsskiftet 2014/2015 preliminärt att släppas den 15 december Om regeringen inte får igenom sin budget i riksdagen kan det dock uppstå en situation där årsversionen senareläggs. Vi kommer att hålla er informerade om utvecklingen. Förberedelser Följande förberedelser och planering inför årsbytet bör utföras i god tid innan programuppdatering och årsbytet ska göras. Detta görs vanligtvis av en administratör. 1. Inloggningsuppgifter för kundzon För att kunna ladda ner installationsprogram och anvisningar för nya programversioner av FLEX måste du logga in i kundzonen som finns på vår hemsida. För att logga in behöver du kundnummer och lösenord. Saknar du någon av dessa uppgifter bör du i god tid innan årsskiftet kontakta oss. 2. Installationsprogram och anvisningar på media Om du av någon anledning inte kan använda vår kundzon för att ladda ner installationsprogram och anvisningar kan du få dessa på media (CD eller DVD). Kontakta oss i god tid innan årsskiftet så att vi hinner förbereda utskicket till dig. 3. Kontakta din IT-avdelning För att kunna uppdatera FLEX till den nya versionen kan du eventuellt behöva boka hjälp av ditt företags IT-avdelning. 4. Informera användare Informera dina användare i god tid om vad de behöver tänka på gällande FLEX i samband med årsskiftet. Resenärer kommer t ex inte att kunna registrera resor gjorda under 2015 i FLEX förrän årsbytet genomförts. Du informerar användarna genom att skapa ett så kallat Systemmeddelande. Du skriver själv din meddelandetext och väljer vilken eller vilka användare som det ska visas för. Systemmeddelanden visas för användare då de loggar in i FLEX. Funktionen för att skapa meddelanden hittar du under menyn Arkiv Meddelanden. Se exempel nedan.

4 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 4 Meddelande som visas då en användare loggar in i FLEX: 5. Uppdatering av FLEX databas För att kunna uppdatera FLEX databas måste du logga in i med en användare som har administratörsbehörighet enligt FLEX behörighetssystem eller med det systemfasta användarkontot ADMIN. Inställningen för administratörsbehörighet finns i FLEX behörighetssystem (behörighetsgrupper) och i användarregistret:

5 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 5 Om du ska använda ADMIN men inte vet lösenordet kan du själv åtgärda detta genom att i FLEX användarregister tilldela ADMIN ett nytt lösenord. Välj först ADMIN i listan till vänster och klicka därefter på knappen Lösenord under fliken Säkerhet. Installation av FLEX årsskiftesversion 15.1a Installationen bör göras under andra halvan av december eller i början på det nya året. Detta görs vanligtvis av ditt företags IT-avdelning. 1. Lås systemet för användare Innan den nya programversionen installeras rekommenderar vi att du låser FLEX för alla användare utom den som du som administratör använder. Använd återigen funktionen för att skapa systemmeddelanden men markera denna gång Lås systemet för användare. Funktionen för att skapa meddelanden hittar du under menyn Arkiv Meddelanden. Om du vill kan du genom att klicka på knappen Schema ange när systemmeddelandet ska visas och låsa systemet. Om du använder denna funktion behöver du alltså inte tänka på att aktivera och avaktivera meddelandet då meddelandet endast visas enligt schemat du lagt in.

6 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 6 Förvissa dig om att användare inte arbetar i systemet genom att granska FLEX Användarlogg som du hittar under menyn Arkiv. 2. Säkerhetskopiera Innan du kör installationen rekommenderar vi att du tar säkerhetskopior i FLEX. Under menyn Arkiv finns funktionen för att säkerhetskopiera systeminformation och under Servicerutiner finns funktionen för att säkerhetskopiera företagsinformation. Säkerhetskopiering under Servicerutiner ska köras på alla företag som finns i er FLEXdatabas. 3. Ladda ner och installera nya programversioner Uppdateringar för FLEX är alltid sammanslagna och det spelar därför ingen roll vilken version av FLEX du uppdaterar från när ni installerar den nya. Samtliga FLEX programvaror som ingår i din installation ska uppdateras till den nya programversionen. Om du t ex har FLEX Reseräkning, FLEX Service och FLEX Portal måste alltså alla dessa uppdateras för att installationen ska fungera.

7 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 7 Installationsfilerna finns på vår hemsidas kundzon under menyvalet Uppdateringar. Klicka på produktnamnen under rubriken Uppdateringar version 15.1a (XXXXX) för att ladda av de olika installationsprogrammen. Lite längre ner på sidan hittar du också uppdateringsanvisningar. Följ de olika anvisningarna noggrant för att installera uppdateringarna på ett korrekt sätt. Tips: För att ladda ner filer från kundzonen, t ex installationsprogram, högerklicka med musen när markören är ovanför länken och välj Spara mål som/save target as: Välj sedan den plats där du vill att filen ska sparas, endera lokalt på din egen dator eller på en nätverksresurs. 4. Uppdatering av FLEX databas När installationen av programvaran för FLEX Reseräkning är klar måste programmet startas för att nödvändiga program- och databasanpassningar ska genomföras. Uppdatering av databasen kräver att du loggar in med en användare i FLEX som har administratörsbehörighet. Se avsnittet Förberedelser, punkten Uppdatering av FLEX databas. När du startat programmet ska du kontrollera att du nu kör den nya versionen, FLEX 15.1a. Information om vilken version av FLEX du kör hittar du längst ner i programfönstret och under? Om FLEX.

8 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 8 Årsbyte Årsbytet ska göras innan du påbörjar registrering av uppgifter på det nya året. Detta görs vanligtvis av en administratör. 1. Lås systemet för användare Innan årsbytet görs rekommenderar vi att du låser FLEX för alla användare utom den som du som administratör använder. Använd återigen funktionen för att skapa systemmeddelanden men markera denna gång Lås systemet för användare. Funktionen för att skapa meddelanden hittar du under menyn Arkiv Meddelanden. Om du vill kan du genom att klicka på knappen Schema ange när systemmeddelandet ska visas och låsa systemet. Om du använder denna funktion behöver du alltså inte tänka på att aktivera och avaktivera meddelandet då meddelandet endast visas enligt schemat du lagt in. Förvissa dig om att användare inte arbetar i systemet genom att granska FLEX Användarlogg som du hittar under menyn Arkiv.

9 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 9 2. Säkerhetskopiera Innan du kör installationen rekommenderar vi att du tar säkerhetskopior i FLEX. Under menyn Arkiv finns funktionen för att säkerhetskopiera systeminformation och under Servicerutiner finns funktionen för att säkerhetskopiera företagsinformation. Säkerhetskopiering under Servicerutiner ska köras på alla företag som finns i er FLEXdatabas. 3. Periodavräkning (vid utbetalning via kassa) Om utbetalning från FLEX Reseräkning sker via kassa ska en sista periodavräkning för det gamla året göras. Alla reseräkningar som gäller det gamla året, 2014, ska vara klara för avräkning då uppgifter från dessa annars inte kommer med vid utskrift av kontrolluppgift och arbetsgivardeklaration. Reseräkningar som registreras efter denna periodavräkning finns naturligtvis kvar i systemet även efter uppdatering av programvara och årsbyte och utbetalas vid nästa periodavräkning. Arbetsgivardeklaration för 2014 kan skrivas ut både före och efter det att årsbyte har gjorts, kontrolluppgift måste däremot skrivas ut efter årsbyte. 4. Årsbyte Kontrollera först att funktionen för automatisk uppdatering av utlandstabell vid årsbyte är aktiverad under Styruppgifter, flik Allmänt. Kör sedan funktionen Årsbyte under menyn Årsrutiner. Om du får ett meddelande om att värden för det kommande året inte kan läsas in bör årsbytet avbrytas och problemet åtgärdas för att du ska slippa manuell justering av värden i efterhand.

10 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 10 FLEX använder som standard först FLEX Online uppdateringstjänst via internet för att hämta nya värden, men om FLEX körs på en dator som av någon anledning inte kan använda tjänsten används istället värden från filer som följde med installationsprogrammet för programuppdateringen. Du kan själv testa om FLEX kan använda FLEX Online uppdateringstjänst genom att under Arkiv Systeminställningar klicka på knappen Test. Om programmet inte kommer i kontakt med FLEX Online bör du först kontrollera med er ITavdelning om detta kan avhjälpas och om det inte är möjligt bör du avaktivera inställningen. Läs mer om hur FLEX Online fungerar i användarmeddelande och handbok. För att få tillgång till aktuella värden måste du via en dator med internetuppkoppling ladda ner filer med aktuella värden från vår hemsidas kundzon. Du hittar filerna under menyalternativet Uppdateringar och de ska sparas i FLEX programkatalog (till vilken programuppdateringen tidigare installerades). FLEX Reseräkning är integrerat med FLEX Tidredovisning och FLEX Lön och funktionen Årsbyte ska därför endast köras i ett av programmen. Om du gjort årsbytet i en äldre programversion ska du inte köra funktionen igen i den nya. 5. Initiera reseräkningsnummer Om du vill att samtliga reseräkningar som registreras på det nya året ska börja med en ny nummerserie, exempelvis 2015xx, ska en initiering göras med funktionen Initiera reseräkningsnummer under menyn Årsrutiner. Då programmet alltid räknar upp

11 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 11 reseräkningsnumret med 1 vid registrering ska initieringsvärdet vara om den första reseräkningen efter årsbytet ska få nummer Kontroller och justeringar Om du har gjort årsbyte i årsskiftesversionen FLEX 15.1a så har anpassningar och justeringar gjorts med automatik men vi rekommenderar ändå att du kontrollerar att ändringarna är korrekta. Om du däremot gjort årsbyte i den gamla versionen måste du manuellt göra nödvändiga justeringar. OBS! Om årsbyte gjorts i ett företag med Norge, Finland eller Danmark som hemland måste du även göra kontroller och justeringar enligt separata anvisningar senare i detta dokument. Under Inställningar Belopp och procent hittar du följande information: 7. Skriv ut kontrolluppgift (vid utbetalning via kassa) Om utbetalning från FLEX Reseräkning sker via kassa kan nu kontrolluppgifter skrivas ut för Upprepa i alla företag Upprepa rutinerna (steg 2-7) för årsbyte i alla företag som finns i er FLEX-databas där värden finns för det aktuella hemlandet. Årsbytet i FLEX Reseräkning är nu klart Programmet är nu anpassat för att kunna hantera reseräkningar för det nya året. Glöm inte att ta bort eller avaktivera systemmeddelandet som låser systemet för era användare.

12 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 12 Finland, Norge och Danmark I detta tillägg hittar du information om funktionen Årsbyte då det aktuella företagets hemland är Finland, Norge eller Danmark. Skattefria traktamenten vid inrikes tjänsteresa Vid årsbyte skapar FLEX Reseräkning traktamentsregler med de ersättningar och avdrag som gäller för det kommande året. Reglerna skapas utifrån standardregler för respektive land. Om ni har skapat ett eget regelverk för beräkning av traktamenten så måste dessa inställningar göras på nytt för det nya året. Inställningar för traktamenten hittar du under Inställningar Resor Traktamenten. Normalbelopp vid utrikes tjänsteresa Dessa värden uppdateras automatiskt när funktionen Årsbyte körs i FLEX. Du kan även uppdatera värdena genom att köra funktionen Uppdatera under menyn Register - Utrikes traktamenten. Skattefri bilersättning Beräkning av bilersättning i FLEX Reseräkning sker med hjälp av funktionen Milgränser för företag som har Norge eller Danmark som hemland. Vid årsbytet kopieras samtliga milgränsmallar i företaget från det föregående till det nya året. Ersättningarna för de olika nivåerna justeras dock inte automatiskt utan detta måste göras manuellt. FLEX Personlig Reseräkning Denna instruktion gäller endast kunder som använder FLEX Reseräkning tillsammans med off-line klienten FLEX Personlig Reseräkning. OBS! Tänk på att programvaran för FLEX Personlig Reseräkning ska uppdateras innan de nya inställningarna läses in. Uppdatera programvaran Programuppdateringen distribueras lämpligen via e-post på samma sätt som inställningarna för FLEX skickas ut till off-line klienterna. Filen som är det installationsprogram som ska köras på klienterna för att uppdatera dessa heter Install_FLEXPersonligReserakning.exe eller INSTALL.EXE. Ladda ner filen från kundzonen och kopiera filen till en arbetskatalog på din dator. Byt namn på filen till t ex INSTALL.EX_ för att minska risken att filen inte kommer fram till mottagare pga. av t.ex. virusskydd och brandväggar. Bifoga filen med programuppdateringen i ett e-postmeddelande (gärna tillsammans med inställningarna, se avsnittet Nya inställningar) och skicka meddelandet till samtliga användare som använder off-line klienten FLEX Personlig Reseräkning. När användare tagit

13 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 13 emot e-postmeddelandet ska den bifogade filen sparas på lämplig plats på datorn, exempelvis Skrivbordet. Filnamnet ska sedan återigen ändras, denna gång till INSTALL.EXE. Användaren startar själv installationsprogrammet innehållande uppdateringen genom att köra filen (t ex genom att dubbelklicka på den). Följ sedan anvisningarna på skärmen. Nya inställningar När årsrutiner är klara i FLEX Reseräkning måste inställningarna exporteras till användare som använder off-line klienten FLEX Personlig Reseräkning. Om ni har konfigurerat FLEX Reseräkning så att export av inställningar sker med automatik när ändringar har gjorts i systemet behöver dessa steg inte göras manuellt. För att exportera inställningar manuellt används funktionen Exportera inställningar som finns under menyn Servicerutiner. Funktionen skapar en fil med namnet FRINST.DTA som innehåller företagets inställningar. Bifoga filen med inställningarna i ett e-postmeddelande och skicka meddelandet till samtliga användare som använder off-line klienten FLEX Personlig Reseräkning. När användare har tagit emot e-postmeddelandet ska den bifogade filen sparas i installationskatalogen för programmet, vanligen c:\program\flex alternativt c:\program\fdresrsql. Nästa gång användaren startar FLEX Personlig Reseräkning kommer de nya inställningarna att importeras per automatik. Om du vill kan du göra manuell import av inställningar i FLEX Personlig Reseräkning. Du använder då funktionen Importera inställningar som finns under menyn Arkiv. Vid manuell import kan filen med inställningar läsas från valfri sökväg.

14 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 14 Belopp och procent för Sverige år 2015 Värden uppdateras per automatik vid årsbyte i FLEX. Här hittar du information om gällande värden och vad som ändrats. Skattefria traktamenten vid inrikes tjänsteresa Värden för traktamenten gällande inrikesresor är oförändrade från 2014 enligt nedanstående tabell. Heldag kr kr Halvdag kr kr Nattschablon kr kr Efter tre månader (ersättning per hel dag) kr kr Reducering av traktamente vid inrikes tjänsteresa (matavdrag) Även värden för reducering av traktamenten gällande inrikesresor är oförändrade från 2014 enligt nedanstående tabell. Reduktion vid fri frukost kr kr Reduktion vid fri lunch eller middag kr kr Reduktion vid helt fria kost (minst tre måltider) kr kr Normalbelopp vid utrikes tjänsteresa Dessa värden uppdateras automatiskt när funktionen Årsbyte körs i FLEX. Du kan även uppdatera värdena genom att köra funktionen Uppdatera under menyn Register Utrikes traktamenten. Reducering av normalbelopp vid utrikes tjänsteresa (matavdrag) Procentsatser för reducering av traktamenten gällande utrikesresor är oförändrade från Reduktion vid fri frukost Reduktion vid fri lunch Reduktion vid fri middag 15 % av normalbeloppet 35 % av normalbeloppet 35 % av normalbeloppet

15 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 15 Representation Gränsvärden för representation är oförändrade från Avdrag för måltidsutgifter vid lunch, middag, supé Avdrag för måltidsutgifter vid övriga måltider Avdrag för t ex teaterbiljetter, greenfee kr/pers kr/pers kr/pers Kostförmån Värden för kostförmån år 2015 är enligt nedanstående tabell. Frukost kr kr Lunch eller middag kr kr Helt fri kost (minst tre måltider) kr kr Skattefri bilersättning Gränsvärden för skattefri bilersättning är oförändrade från Egen bil Tjänstebil, diesel Tjänstebil, bensin och övriga drivmedel kr/mil 6.50 kr/mil 9.50 kr/mil Arbetsgivaravgifter Procentsatser för arbetsgivaravgifter 2015 är enligt nedanstående tabell. Full arbetsgivaravgift för födda ,42 % Arbetsgivaravgift för födda 1989 eller senare 15,49 % Ålderspensionsavgift för födda ,21 % Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige för födda 21,27 % Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige för födda 12,96 % 1989 eller senare Särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster 24,26 % Övriga belopp Inkomstskattegräns för skolungdom, studerande m fl kr kr Prisbasbelopp kr kr

16 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 16 Belopp och procent för Finland år 2015 De flesta värden uppdateras med automatik vid årsbyte i FLEX. Här hittar du information om gällande värden och vad som ändrats. Skattefria traktamenten vid inrikes tjänsteresa Värden för dagtraktamenten gällande inrikesresor justeras fr o m 1 januari enligt nedanstående. Över 6 h, partiellt dagtraktamente 18,00 euro 18,00 euro Över 10h, heldagtraktamente 39,00 euro 40,00 euro Reducering av traktamente vid inrikes tjänsteresa (matavdrag) Värden för reducering av traktamenten gällande inrikesresor är oförändrade från Reduktion vid fri lunch Reduktion vid fri middag 50 % av traktamentet 50 % av traktamentet Måltidsersättning vid inrikes tjänsteresa Värde för måltidsersättning gällande inrikesresor justeras fr o m 1 januari enligt nedanstående. OBS! Prissättning sker på den löneart som är kopplad till utlägg för måltidsersättning, och priset måste justeras manuellt. En måltid 9,75 euro 10,00 euro Två måltider 19,50 euro 20,00 euro Skattefri bilersättning Värden för skattefri bilersättning måste justeras manuellt där prissättningen sker, och detta är vanligtvis via lönearterna. Egen bil (per km) 43 cent 44 cent Passagerartillägg (per pers & km) 3 cent 3 cent

17 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 17 Belopp och procent för Danmark år 2015 De flesta värden uppdateras med automatik vid årsbyte i FLEX. Här hittar du information om gällande värden och vad som ändrats. Skattefria traktamenten vid inrikes och utrikes tjänsteresa Värden för skattefria traktamenten vid inrikes och utrikes tjänsteresa har förändrats enligt nedanstående tabell. Ersättning per dygn (kostgodtgørelse) kr kr 4 Nattraktamente dygn (logigodtgørelse) kr kr Reducering av traktamente vid inrikes och utrikes tjänsteresa (matavdrag) Värden för reducering av traktamenten gällande inrikesresor har inte förändrats utan är desamma som för Reduktion vid fri frukost Reduktion vid fri lunch Reduktion vid fri middag 15 % av traktamentet 30 % av traktamentet 30 % av traktamentet Skattefri bilersättning Beräkning av bilersättning i FLEX Reseräkning sker med hjälp av funktionen Milgränser. Vid årsbyte kopieras samtliga milgränsmallar i företaget från det föregående till det nya året. Ersättningarna för de olika nivåerna justeras dock inte automatiskt utan detta måste göras manuellt. Till och med km per år 3,73 kr per km 3,70 kr per km Över km per år 2,10 kr per km 2,05 kr per km

18 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 18 Belopp och procent för Norge år 2015 De flesta värden uppdateras med automatik vid årsbyte i FLEX. Här hittar du information om gällande värden och vad som ändrats. Traktamente vid inrikes tjänsteresa utan övernattning (kostgodtgjørelse dagreiser innland) Från och med 6 h upp till 12 h 280,00 kr Över 12 h 510,00 kr 520,00 kr Reducering av traktamente vid inrikes tjänsteresa utan övernattning (måltidstrekk). Observera att det från och med 2015 har ändrats från kronor till procent och att det även finns värde för frukost. Reduktion vid fri frukost 20 % Reduktion vid fri lunch 195,00 kr 30 % Reduktion vid fri middag 250,00 kr 50 % Traktamente vid inrikes tjänsteresa med övernattning (kostgodtgjørelse ved overnattning innland) Övernattning på hotell, resa över 12 h 690,00 kr 710,00 kr Reducering av traktamente vid inrikes tjänsteresa med övernattning (måltidstrekk) Reduktion vid fri frukost Reduktion vid fri lunch Reduktion vid fri middag 20 % av traktamentet 30 % av traktamentet 50 % av traktamentet Reducering av traktamente vid utrikes tjänsteresa med övernattning (måltidstrekk) Reduktion vid fri frukost Reduktion vid fri lunch Reduktion vid fri middag 10 % av traktamentet 40 % av traktamentet 50 % av traktamentet Nattillägg vid inrikes tjänsteresa med övernattning som ej bekostats av arbetsgivaren (ulegitimert nattillegg) Nattillägg 420,00 kr 430,00 kr Kompensation då alla måltider är fria (administrativ forpleining el bruspeng)

19 FLEX Reseräkning Årsskiftesrutiner (november 2014) 19 Allmän kompensation för småutgifter (utrikes) 90,00 kr 90,00 kr Traktamente vid tjänsteresa med övernattning annat än hotell (kostgodtgjørelse ved overnattning pensjonat/brakke) Pensjonatsats(utan kokmöjligheter) 300,00 kr 307,00 kr Brakkesats (med kokmöjligheter) 195,00 kr 200,00 kr Skattefri bilersättning Beräkning av bilersättning i FLEX Reseräkning sker med hjälp av funktionen Milgränser. Vid årsbyte kopieras samtliga milgränsmallar i företaget från det föregående till det nya året. Ersättningarna för de olika nivåerna justeras dock inte automatiskt utan detta måste göras manuellt. Till och med km per år 4,05 kr per km 4,10 kr per km Från km per år 3,45 kr per km 3,45 kr per km Tillägg för anst. med arbetsplats i Tromsø 0,10 kr per km 0,10 kr per km

Årsskiftesrutiner för Kontek Travel 1 (8) Kontek Travel

Årsskiftesrutiner för Kontek Travel 1 (8) Kontek Travel 1 (8) Kontek Travel Årsskiftesrutiner 2017 2 (8) Det börjar närma sig årsbyte i Kontek Travel. Här finner du instruktioner om hur du förbereder programmet för det nya året och hur du genomför årsbytet.

Läs mer

Årsskiftesrutiner (december 2014) FLEX Lön. Årsskifte januari 2015. Förberedelser & genomförande

Årsskiftesrutiner (december 2014) FLEX Lön. Årsskifte januari 2015. Förberedelser & genomförande Årsskiftesrutiner (december 2014) FLEX Lön Årsskifte januari 2015 Förberedelser & genomförande Bäste kund! Det börjar närma sig årsbyte i systemet och vi på FLEX Lön skulle vilja informera er kunder om

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion. FLEX Reseräkning. Version 12.2a

Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion. FLEX Reseräkning. Version 12.2a Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion FLEX Reseräkning Version 12.2a Bäste Kund! I detta användarmeddelande kan du läsa om de nyheter som tillkommit i FLEX Reseräkning version 12.2a. Med vänlig

Läs mer

Nytt löneår 2013 PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 -

Nytt löneår 2013 PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 - Entré Nytt löneår 2013 Innehållsförteckning PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 - NYTT LÖNEÅR 2013... - 3 - Skattefritt traktamente oförändrat...- 3 - Fri

Läs mer

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient.

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient. Visma Byråstöd Installationsanvisning Innehåll Viktigt att tänka på innan du påbörjar installationen... 1 Nya versioner... 1 Uppdatering från Visma Klient i samband med datorbyte... 1 Gör så här när du

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Installationsanvisning fr o m

Installationsanvisning fr o m 1 Installationsanvisning fr o m 2013.4 Från och med version 2013.4 har registreringen av licens förändrats och du behöver registrera den så snart programmet är installerat på datorn. Läs noga igenom avsnittet

Läs mer

6. Nytt kalenderår. Nytt kalenderår i Access Nytt kalenderår i SQL

6. Nytt kalenderår. Nytt kalenderår i Access Nytt kalenderår i SQL 6. Nytt kalenderår Nytt kalenderår i Access Nytt kalenderår i SQL VIKTIGT! Om du arbetar i vår Cloud-miljö eller en liknande miljö, där flera användare arbetar med samma databaser/företag är det väldigt

Läs mer

HogiaLön Classic - version 2014.1.2

HogiaLön Classic - version 2014.1.2 HogiaLön Classic - version 2014.1.2 Installationsanvisningar OBS! Läs först avsnittet om skattedeklaration nedan. Om HogiaLön Classic är installerad och används på flera datorer är det viktigt att uppdateringen

Läs mer

LATHUND FÖR GRANSKAREN

LATHUND FÖR GRANSKAREN PA/KTH-RES/20101206 LATHUND FÖR GRANSKAREN Öppna din webbläsare och skriv in nedanstående webbadressen i adressfältet: https://kth.ebuilder.se/ Du hittar även länken under KTH Intranät/Administrativt stöd/kth-res,

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. för Samhällsbyggnad 2008-01-01. Tur och Retur

Lathund skriva reseräkning. för Samhällsbyggnad 2008-01-01. Tur och Retur Lathund skriva reseräkning för Samhällsbyggnad 2008-01-01 Tur och Retur https://ltu.marakanda.se/ KOM IHÅG ATT Om din reseräkning sedan ska FAKTURERAS så måste du skriva ut en kopia av reseräkningen och

Läs mer

Installationsanvisning fr o m version 2014.1

Installationsanvisning fr o m version 2014.1 Installationsanvisning fr o m version 2014.1 Innehåll Hämta aktuell version från Kundtorget... 1 Detaljerad beskrivning för nedladdning av programmet från Kundtorget... 1 Kontrollera Microsoft.Net Framework

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Arkiv Integration Visma Importera fakturaunderlag eller

Arkiv Integration Visma Importera fakturaunderlag eller Installationsanvisning från Visma Spcs Integration Visma 1.91 Viktigt att tänka på innan du installerar Integration Visma är ett tilläggsprogram till Visma Compact som gör att du kan importera order- och

Läs mer

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion Flex HRM Travel Bäste kund! Version 14.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX HRM Travel i version 14.2a. Bland nyheterna

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion FLEX Reseräkning Bäste kund! Version 15.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Reseräkning i version 15.2a. Bland nyheterna

Läs mer

Kom igång med Visma Byråpaket

Kom igång med Visma Byråpaket Kom igång med Visma Byråpaket Nedan följer en arbetsgång över hur du kommer igång med ditt Visma Byråpaket. När du har genomfört de instruktioner som är aktuella för dig och din byråpaketslösning, kan

Läs mer

Installationsanvisning fr o m version

Installationsanvisning fr o m version Installationsanvisning fr o m version 2013.1 Ta alltid en säkerhetskopia på ditt/dina företag under menyn Arkiv och Säkerhetskopiering inne i programmet innan du installerar/uppdaterar ditt program. Nedladdning

Läs mer

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Inledning Från och med version 2010.1 finns möjlighet att installera Tidbok på en server och sedan låta alla användare jobba mot denna installation I detta dokument finns

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Versionsnyheter från Visma Spcs

Versionsnyheter från Visma Spcs Versionsnyheter från Visma Spcs Visma Lön Special version 2016.00 Vanliga frågor vid årsavslut Måste jag uppdatera till version 2016.00 innan jag gör januarilönen? Ja, du måste uppdatera till version 2016.00

Läs mer

Avstämningar inför årsskiftet 2014/2015

Avstämningar inför årsskiftet 2014/2015 Avstämningar inför årsskiftet 2014/2015 Börja förbereda dig i god tid inför årsskiftet. Redan på hösten kan du stämma av ackumulatorvärden i ditt löneprogram, om du inte gör det kontinuerligt varje månad

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

LATHUND FÖR RESENÄREN

LATHUND FÖR RESENÄREN PA/KTH-RES/20101206 LATHUND FÖR RESENÄREN Öppna din webbläsare och skriv in webbadressen i adressfältet: https://kth.ebuilder.se/ Du hittar även länken under KTH Intranät/Administrativt stöd/kth-res, eller

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn. installationsanvisning Hogia Bokslut Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion Version 12.2a Bäste Kund! Vi har nu släppt FLEX Tidredovisning version 12.2a. Bland nyheterna i denna version kan nämnas utökade möjligheter att kombinera

Läs mer

Installationsanvisning fr o m version 2012.2

Installationsanvisning fr o m version 2012.2 Installationsanvisning fr o m version 2012.2 Hämta aktuell version från Kundtorget - Gå in på vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se eller logga in via programmet under menyn Kundtorget. Logga in genom att

Läs mer

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640 Installation av CW KeyDesign/DoorDesign Detta program görs och underhålls av C/W CadWare AB. CW KeyDesign/Doordesign säljs alltid med underhållsavtal med telefonsupport samt programuppdateringar på websidan:

Läs mer

Användarmeddelande (januari 2013) Ny programversion. Version 13.1a

Användarmeddelande (januari 2013) Ny programversion. Version 13.1a Användarmeddelande (januari 2013) Ny programversion FLEX Reseräkning Version 13.1a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Reseräkning under 2012. Bland nyheterna

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a

Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a Användarmeddelande (maj 2012) Ny programversion Version 12.2a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som tillkommit under våren 2012 i FLEX Lön. Bland nyheterna kan nämnas en funktion

Läs mer

PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD) NYTT LÖNEÅR

PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD) NYTT LÖNEÅR Entré Nytt löneår 2016 Innehållsförteckning PATCHA/UPPDATERA ENTRÉ... - 2 - UPPDATERINGSASSISTENT LÖNEÅRSSKIFTET (WIZARD)... - 2 - NYTT LÖNEÅR 2016... - 3 - Skattefritt traktamente oförändrat... - 3 -

Läs mer

Behöver du fördjupa dig i din avstämning?

Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Behöver du fördjupa dig i din avstämning? Börja alltid med att följa dokumentet/checklistan med årsskiftesrutiner och använd detta avstämningsdokument om du behöver fördjupa dig i varför din avstämning

Läs mer

Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering

Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering 2013-10-24 Version 5.40 Lathund för Reserapportörer i Egenrapportering Har du frågor? Ring: Malin Jonsson 063-165436 Violeth Lindström 063-165321 Jenny Smedman 060-148553 Helene Karlsson 063-165322 Katarina

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som filserver men det

Läs mer

A n v ä n d a r m a n u a l

A n v ä n d a r m a n u a l A n v ä n d a r m a n u a l Palasso RESOR Version 5.21 2010-04-27 Innehåll 1 Om Palasso RESOR... 3 1.1 Starta Palasso... 3 2 Grundfönstret i Reserapportering... 5 2.1 Verktyg... 5 2.2 Menyval... 5 2.3

Läs mer

LATHUND FÖR RESENÄREN

LATHUND FÖR RESENÄREN LATHUND FÖR RESENÄREN Öppna din webbläsare och skriv in webbadressen i adressfältet. Spara sidan som en Favorit i webbläsaren: https://kth.ebuilder.se/ Du hittar även länken under KTH Intranät/Administrativt

Läs mer

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga. Tänk på att starta tidigt då det kan ta lång tid. Allt mellan 30 minuter till 8 timmar beroende

Läs mer

Çrona Lön ppp. Startguide. Välkommen som användare av Crona Lön ppp

Çrona Lön ppp. Startguide. Välkommen som användare av Crona Lön ppp Çrona Lön ppp Startguide Välkommen som användare av Crona Lön ppp Vi på DataVara AB vill hälsa Dig varmt välkommen som användare av Crona Lön ppp, pay per paper, vilket innebär att du endast betalar för

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är slutförd registrera ditt licensnummer under

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT

HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT installationsanvisning HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 15.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 15.2a. Bland

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Expense - Reseräkning

Expense - Reseräkning Vi tar bort allt krångel! Skriv din reseräkning vart du vill, när du vill på en knapptryckning räknar Expense fram alla skattefria och skattepliktiga ersättningar i samband med din resa. Givetvis efter

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk)

Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk) FEBDOK 2014-01-08 Sida 1/10 Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 koncerninstallation (server). För andra operativsystem kan skärmbilderna vara annorlunda

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Fakturering Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du behöver därför efter installationen är slutförd registrera ditt licensnummer

Läs mer

Entré måste vara uppdaterad till senaste versionsnummer som är lägst

Entré måste vara uppdaterad till senaste versionsnummer som är lägst Entré Nytt löneår 2017 Entré måste vara uppdaterad till senaste versionsnummer som är lägst 5.5.3096 Uppdateringsassistenten måste vara genomförd Se separata instruktioner för hjälp med dessa två rutiner

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Singel

Installation av FEBDOK version 5.4 Singel FEBDOK 2014-01-07 Sida 1/10 Installation av FEBDOK version 5.4 Singel Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 lokal klientinstallation. Skärmklipp är hämtade från Windows 7 i norsk version. För andra operativsystem

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion. Version 13.2a

Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion. Version 13.2a Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 13.2a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 13.2a. Bland

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper.

Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper. Skapa nästa års cup Med nedanstående anvisningar kan man mycket snabbt skapa upp en cup med bibehållna inställningar från tidigare gjorda cuper. OBS! Ni ska aldrig återanvända en tidigare cup. Den har

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2014) Ny programversion. Version 14.2a

Användarmeddelande (maj 2014) Ny programversion. Version 14.2a Användarmeddelande (maj 2014) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 14.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 14.2a. Bland

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600

Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600 Arbetsgång för dig som byter från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600 Detta dokument beskriver hur du skapar ett nytt företag från Visma Lön/Lön Special till Visma Lön 300/600. Obs! För att kunna

Läs mer

Nyheter version 2.30

Nyheter version 2.30 Hantverksdata Bilanco 2011-12-08 Nyheter version 2.30 Innehåll UTTAGSREGISTRET...- 2 - ÄNDRADE BELOPP FÖR FRI LUNCH 2012...- 4 - BUISNESS CHECK (BC)...- 5 - PERSONALREGISTRET...- 7 - ORGANISATIONSNUMRET...-

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

Registrering av licens för en befintlig användare fr om version 2013.2

Registrering av licens för en befintlig användare fr om version 2013.2 Fr om version 2013.2 krävs det att du registrerar din programlicens oberoende om du är en helt ny användare eller en befintlig användare av löneprogrammet. Registrering av programlicens via Internet och

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Hogia skatt. installationsanvisning

Hogia skatt. installationsanvisning installationsanvisning Hogia skatt Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2011.XX 3 Installation av IIS för Windows Server 2003 5 Installation av IIS för Windows Server 2008 8 Nyinstallation

Läs mer

Installation av Debatt på klientdator med Oracle10g Debatt version 4

Installation av Debatt på klientdator med Oracle10g Debatt version 4 Installation av Debatt på klientdator med Oracle10g Debatt version 4 1 (20) A Förberedelser 3 B Klientinstallation av Oracle10g 4 Installera programvaran... 4 Konfigurera databaskoppling/-ar... 8 C.NET

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. Version 14.3a

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. Version 14.3a Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 14.3a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning under i version 14.3a.

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9 Sidan av 7 0-0-5 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version.9 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Avstämningar inför årsskiftet 2016/2017

Avstämningar inför årsskiftet 2016/2017 Avstämningar inför årsskiftet 2016/2017 Förbered dig i god tid inför årsskiftet. För att kunna rapportera kontrolluppgifter till Skatteverket är det viktigt att du går igenom vissa inställningar. Redan

Läs mer

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 PLM Group Sverige AB www.plmgroup.se Stenfalksvägen 2 info@plmgroup.se 331 41 Värnamo, Sverige VAT: SE 556420145601 Telefon: +46 370 69 09 50 Telefax

Läs mer

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile.

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile. Kom igång med Näsgård Mark online Generellt Detta avsnitt visar: Skapar administrator konto Hur du överför data från din lokala dator upp till servern. Skapar inloggningsuppgifter till medarbetare Delar

Läs mer

Reseräkning för förtroendevalda. Information och instruktion för registrering

Reseräkning för förtroendevalda. Information och instruktion för registrering Reseräkning för förtroendevalda Information och instruktion för registrering 2019 02 25 Sidan 1. Innehållsförteckning 2. Beskrivning av symbolerna 3. Beskrivning av de olika fälten 4. Information om ersättning

Läs mer

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du behöver därför efter installationen är slutförd registrera ditt licensnummer

Läs mer

Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling

Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling Denna instruktion visar hur en integration mellan MONITOR och Unifaun skapas. Unifaun Orderkoppling Unifaun Orderkoppling är en tilläggstjänst

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk)

Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk) FEBDOK 2014-01-07 Sida 1/9 Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 lokal klientinstallation. För andra operativsystem kan skärmbilderna vara annorlunda

Läs mer

Biometria Violweb. Kom-igång-guide. Januari Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av Biometrias tjänster.

Biometria Violweb. Kom-igång-guide. Januari Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av Biometrias tjänster. Violweb Kom-igång-guide Januari 2019 Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av s tjänster. Innehållsförteckning Systemkrav... 2 Administratörsrättigheter... 3 Hur

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Sidan 1 av 7 2013-12-01 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem Installationsanvisning Hogia Ekonomisystem 1 Stenungsund april 2009 Välkommen som Hogia-kund. Vi hoppas att ekonomisystemet ska vara till er belåtenhet. Leveransen sker via nedladdning från Internet eller

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok.

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok. Innehållsförteckning Systemkrav....................................3 Val av installation..............................12 Behörigheter..................................12 InstallationsCD................................13

Läs mer

Körschema för årsuppdatering 2010-2011. Version 2,18. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen!

Körschema för årsuppdatering 2010-2011. Version 2,18. Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Hantverksdata Bilanco Körschema för årsuppdatering 2010-2011 Version 2,18 Läs igenom dokumentet innan du börjar med årsavstämningen! Innehåll AVSTÄMNINGSLISTA... - 3 - Kontrolluppgifter - test... - 4 -

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Integration mellan Flex Lön och Flex HRM

Integration mellan Flex Lön och Flex HRM Integration mellan Flex Lön och Flex HRM Översikt Övergripande kan integrationen beskrivas med denna bild: Personuppgifter (valbart flöde) Lönetransaktioner och schema Flex Lön Lönespecifikationer och

Läs mer

Filimport till Norstedts Byrå

Filimport till Norstedts Byrå Filimport till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga för att överföringen av filer till Norstedts Byrå ska bli korrekt. Tänk på att starta tidigt på dagen då det kan ta lång

Läs mer

Palasso RES. Lathund Resenär

Palasso RES. Lathund Resenär Palasso RES Lathund Resenär Innehåll Palasso RES... 1 Logga in i Egenrapporteringen... 2 Resor... 3 Inledning... 3 Registrera ny resa... 4 Inrikes resa... 5 Nattraktamente... 5 Registrera måltider... 5

Läs mer

2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna

2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna 2. Stäm av arbetsgivardeklarationen mot ackumulatorerna Avstämning Skatteverket jämför arbetsgivardeklarationerna du har lämnat in under året med kontrolluppgifterna du skickar in vid årsskiftet. Kom ihåg

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer