Budgetprocessens betydelse för god ekonomisk hushållning JENS DIETRICHSON OCH LINA MARIA ELLEGÅRD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetprocessens betydelse för god ekonomisk hushållning JENS DIETRICHSON OCH LINA MARIA ELLEGÅRD"

Transkript

1 Budgetprocessens betydelse för god ekonomisk hushållning JENS DIETRICHSON OCH LINA MARIA ELLEGÅRD

2 Upplägg 1) Ekonomiskt nuläge 2) Varför (och när) kan budgetregler påverka den ekonomiska hushållningen? 3) Vad säger tidigare forskning? 4) Budgetregler och finansiella mål i svenska kommuner finns det ett samband med god ekonomisk hushållning? 5) Begränsningar: Orsakssamband eller korrelationer?

3

4 Sverige Inga konkurser eller inställda betalningar i kommuner eller landsting. Generellt stödprogram efter finanskrisen men inga selektiva stödåtgärder sedan Kommundelegationen och Bostadsdelegationen.

5 Kommuner: Årets resultat Årets resultat i procent av totala skatteintäkter Procent

6 Kommuner: Soliditet Soliditet exkl och inkl pensionsåtagande före 1998 Procent Exkl pensionsåtagande Inkl pensionsåtagande

7 Kommuner: Soliditet 2012 Soliditet inkl pensionsåtagande 2012 Andel Procent

8 Landsting: Årets resultat Årets resultat i procent av totala skatteintäkter Procent

9 Landsting: Soliditet Soliditet Procent

10 Landsting: Soliditet 2012 Soliditet 2012 Andel Procent

11 Budgetprocessen Prognos & förslag Förhandling & beslut Implementering & uppföljning

12 Problem i budgetprocessen Vilka problem i budgetprocessen skulle kunna lösas av regler? Två typer av problem: Planerande och implementerande verksamheter har delvis olika intressen. Budgetperioder är begränsade i tid medan verksamheten är fortgående.

13 Svenska kommuners organisering Beslutar om och följer upp budgeten Kommunfullmäktige Kommunstyrelse Kommunstyrelsens förvaltning Skolnämnd Omsorgsnämnd Tekniska nämnden Socialnämnden osv Skolförvaltning Omsorgsförvaltning Tekniska förvaltningen Socialförvaltning Implementerar budgeten

14 Gemensamma resurser olika ansvar Kommunstyrelse/kommunfullmäktige har ansvar för helheten nämnder har endast ansvar för sin del av verksamheten. Nämnders roll i förhandlingen om budgeten är att vara förespråkare för sin egen verksamhet. Nämnder har förhandlingsmakt. T ex har de bättre information om sin egen verksamhet än vad de centrala delarna har.

15 Gemensamma resurser olika ansvar Intressekonflikter är inte nödvändigtvis begränsade till relationen mellan kommunstyrelsen och nämnderna. Återfinns förmodligen även längre ner i hierarkin, t ex mellan skolförvaltningen och enskilda skolor. Problemet är inte heller begränsat till kommuner eller landsting, återfinns t ex inom regeringar mellan en finansminister och ministrar för olika verksamheter.

16 Potentiellt verksamma regler Tre typer av regler som kan minska problem grundade i intressekonflikter: 1) Minska implementerande enheters förhandlingsmakt genom begränsningar av förslagsrätt, förutbestämda ersättningsnivåer (kr per brukare). (Centralisering) 2) Belöna/bestraffa för uppnående av finansiella mål, t ex för att hålla budget. 3) Minska intressekonflikterna genom att inte renodla ansvar, t ex: nämndsordföranden i kommunstyrelsen; kommundirektör chef över förvaltningscheferna.

17 Resursfördelning över tid Budgetperioder är alltid begränsade i tid medan verksamheter i regel inte är begränsade på samma sätt. Om oanvända budgetmedel måste återlämnas vid varje periods slut finns incitament till att spendera alla medel varje period. Om föregående periods faktiska kostnadsnivå används som underlag till nästa periods budget, skapas också incitament till att inte visa överskott eller till att visa underskott.

18 Överskotts- och underskottshantering Att låta implementerande enheter behålla eventuella överskott och underskott kan minska de problematiska incitamenten. Överskottshantering ger implementerande enheter större autonomi och indikerar förtroende. Skapar dock osäkerhet kring när medel kommer att användas - konflikt med (kortsiktiga) finansiella mål?

19 Tidigare nationalekonomisk forskning Stor litteratur som företrädesvis undersökt länder, men resultaten för regioner och kommuner är relativt lika. Centralisering är korrelerat med lägre underskott och lägre skuldökning både i länder och i kommuner/regioner. Finansiella mål, framförallt om de backas upp av trovärdiga sanktioner, ger också lägre underskott. Få kvantitativa studier av regler som minskar konflikter.

20 Tidigare nationalekonomisk forskning Få kvantitativa studier av över- och underskottsregler. En studie av upphandlade varor och tjänster i amerikanska myndigheter indikerar att avsaknaden av överskottsöverföring gör att varor och tjänster som upphandlas i december håller lägre kvalitet. En rapport från 2005 om svenska kommuner finner inget samband mellan överskotts- och underskottsregler och årets resultat per invånare (på kommunövergripande nivå).

21 Budgetregler i svenska kommuner Vi genomförde en enkät under 2010 där ekonomichefer/budgetchefer i 265 svenska kommuner svarade på frågor om sin budgetprocess. Sämre svarsfrekvens på vissa individuella frågor. Resultat från två tidigare uppsatser samt det nya projektet.

22 Budgetregler i svenska kommuner Korrelerat med = statistiskt signifikant i en regressionsanalys med årets resultat per invånare år 2010 som utfallsvariabel. Vi inkluderar variabler som på olika sätt mäter bl a intäkter, tidigare ekonomiska resultat, fragmentering, politisk färg, demografi, typ av kommun.

23 Intressekonflikter 56% av kommunerna uppger att det finns en skillnad i hur kommunstyrelse/ kommunfullmäktige och nämnder värderar att ha en ekonomi i balans. Den här typen av intressekonflikt är negativt korrelerad med årets resultat 2010 på övergripande kommunnivå. Förekomsten av konflikter är positivt korrelerad med att ha upplevt ekonomisk stress och att ha relativt många nämnder. Konflikter är ovanligare i kommuner där nämndsordförande också återfinns i kommunstyrelsen.

24 Centralisering Mäter graden av centralisering i budgetprocessen med frågor om: Nämnderna eller kommunstyrelse som tar fram det första förslaget till budget. Möjligheterna för nämnderna att komma med ändringsförslag under budgetprocessen. Resursfördelningen är styrd av centralt fastställda styckkostnader (kr/elev etc).

25 Centralisering 77% av kommunerna är centraliserade i någon mån, 18% är i hög grad centraliserade. Centralisering är positivt korrelerat med årets resultat, åtminstone i kommuner med relativt hög grad av intressekonflikter. Dock: kommuner som är centraliserade i någon mån låter också i stor utsträckning sina nämnder föra över underskott och överskott till nästkommande budgetår.

26 Risk att bli ersatt vid budgetunderskott Mäter denna risk genom att presentera olika scenarier där den största nämnden/förvaltningen går med underskott och fråga om nämndens ledning och/eller förvaltningschef skulle kunna bli ersatt om det inträffade. I 68% av kommunerna finns det en relativt hög risk att nämndens ledning skulle bli ersatt vid systematiska underskott. Motsvarande risk för förvaltningschefer återfinns i 78% av kommunerna.

27 Risk att bli ersatt vid budgetunderskott Hög risk att bli ersatt vid systematiska underskott för förvaltningschefer är positivt korrelerat med årets resultat. Ingen korrelation mellan risk för nämndens ledning och årets resultat. Kommuner har dock ofta samma risknivå för både nämndens ledning och förvaltningschef.

28 Överskotts- och underskottshantering Frågar om den största nämnden får behålla eventuella överskott (helt eller delvis) och måste föra över eventuella underskott till nästa budgetår. I 45% kommunerna behåller den största nämnden överskott, medan 33% av kommunerna har motsvarande regel för underskott. Hög grad av samvariation mellan de två reglerna.

29 Överskotts- och underskottshantering Att få behålla överskott är positivt korrelerat med årets resultat i kommuner där det finns en förhållandevis stor intressekonflikt. Att tvingas föra över underskott är positivt korrelerat med årets resultat i kommuner med en förhållandevis liten eller ingen konflikt. Mycket ovanligt att ha dessa regler och inte samtidigt också ha en budgetprocess som är centraliserad i någon utsträckning.

30 Övriga förklaringar Variabler som är (stabilt) signifikant korrelerade med årets resultat per invånare 2010: Förändringen av intäkterna. Flerårsbudgetens status. Förorts-, pendlar-, varuproducerande kommun.

31 Övriga förklaringar Saker som inte samvarierar starkt med årets resultat per invånare när vi inkluderar samtliga variabler: Intäktsnivån. Skattekraftsnivån. Starka politiska majoriteter. Storleken på kommunfullmäktige. Om nämndsordförandena sitter i kommunstyrelse. Om kommundirektören är förvaltningschefernas chef. Betyder inte nödvändigtvis att de inte kan spela roll, men de är förmodligen inte de viktigaste förklaringarna.

32 Finansiella mål i svenska kommuner Ett problem i tidigare studier är att mått på länders/regioners/kommuners ambition oftast saknas. Relaterat: ett högre årets resultat är inte nödvändigtvis lika med ett bättre resultat, kommuner och landsting ska ju inte agera som vinstmaximerare. Ett tänkbart sätt att minska dessa problem att titta på vilka finansiella mål som kommunerna satt upp för sig själva.

33 Finansiella mål i svenska kommuner Vi har undersökt vilka finansiella mål som finns i kommunerna genom att granska samtliga 290 årsredovisningar från Intressant också mot bakgrund av kommunallagens krav på att den kommunala budgeten ska innehålla finansiella mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning.

34 Finansiella mål i svenska kommuner Antal finansiella mål 2010 Andel Antal mål

35 Finansiella mål i svenska kommuner Tabell: Målområden, förekomst och måluppfyllelse Förekomst Måluppfyllelse (1) (2) (3) (4) Antal Antal kommuner Mål Årets resultat kommuner 256 Andel i % 88% som följer upp 254 Måluppfyllelse 78% Självfinansiering investeringar % % Soliditet % 98 68% Låneskuld 79 27% 74 82% Nettokostnadsandel 72 25% 72 74% Skattesats 47 16% 47 91% Pensionsåtagande 42 14% 37 68% Investeringsnivå 39 13% 38 63% Likviditet 28 10% 26 85% Kostnadsutveckling 17 6% 15 53% Nämndernas budgetföljsamhet 16 6% 12 33% Eget kapital 15 5% 15 87% Avgiftsfinansierad verksamhet 8 3% 8 88% Generationsprincip 7 2% 5 60% Lånemål, övriga 6 2% 4 50% Kostnadseffektivitet 6 2% 5 80% Andra mål 51 18%

36 Finansiella mål i svenska kommuner Resultatmål i procent av totala skatteintäkter 2010 Andel Procent

37 Finansiella mål i svenska kommuner Kommunerna uppfyller lagkravet i mycket hög utsträckning. Problematiskt för forskningen tyvärr

38 Budgetregler och resultat på nämndnivå Problem i tidigare studier att regler och resultat inte undersöks på samma nivå. Vissa regler borde främst påverka implementerade enheters resultat I vårt fall: risken för förvaltningschefer att bli ersatta vid systematiska underskott och möjligheten att föra över under- och överskott. Vi har inhämtat 2010 års resultat på nämndnivå från samtliga kommuners årsredovisningar och använder denna information i en regressionsanalys. Utfallsmått: den största nämndens resultat i procent av dess totala bruttokostnader.

39 Budgetregler och resultat på nämndnivå Andel Resultat i procent av totala kostnader Behåller överskott Behåller inte överskott

40 Budgetregler och resultat på nämndnivå Andel Resultat i procent av totala kostnader Behåller underskott Behåller inte underskott

41 Budgetregler och resultat på nämndnivå Att låta nämnderna föra över eventuella överskott är starkt positivt korrelerat med nämndernas resultat. Ca 0.9 procentenheters högre resultat och 30 procentenheters högre sannolikhet för överskott. Att tvinga nämnderna att även föra med sig underskott till nästa budgetår är (ibland) negativt korrelerat med nämndernas resultat. Men, nästan alla kommuner har antingen båda reglerna eller ingen och det positiva resultatet för överskott drivs av de som har båda.

42 Budgetregler och resultat på nämndnivå Att ha en relativt stor risk för att förvaltningschefen blir ersatt vid systematiska underskott är också starkt positivt korrelerat med nämndernas resultat. Ca 0.7 procentenheters högre resultat och 20 procentenheters högre sannolikhet för överskott. Centralisering är inte korrelerat med nämndernas resultat, vilket är teoretiskt rimligt, det bör endast påverka storleken på budgeten. Inte beslutet att följa budget eller inte. Inga skillnader med avseende på om kommuner har intressekonflikter eller inte på nämndnivå.

43 Begränsningar Data om budgetregler endast för Kommuner och landsting har till uppgift att leverera tjänster till sina medborgare på ett effektivt sätt, inte maximera årets resultat. Orsakssamband eller bara korrelationer?

44 Högre resultat effektiv verksamhet? Kan budgetregler som är bra för den strikt ekonomiska hushållningen vara problematiska för kvaliteten? En starkt centraliserad budgetprocess riskerar att missa viktig information från nämnder/implementerande enheter. Ett nitiskt hållande av budget varje år skulle kunna inverka negativt på effektiviteten. Många nämnder arbetar under mycket osäkerhet. Rimligare att utvärdera över ett antal år. Svårt att se att möjligheten att föra över överskott skulle inverka menligt på kvaliteten, snarare tvärtom.

45 Orsakssamband eller korrelation? Svenska statens budgetsaldo i förhållande till BNP 6% 4% 2% 0% % % -6% -8% -10% -12% -14%

46 Orsakssamband eller korrelation? Problem att identifiera effekten av budgetregler som kommuner/regioner/länder kan välja själva att införa eller inte. Troligt att höga ambitioner för den ekonomiska hushållningen och att ha vissa typer av budgetregler är tätt sammankopplade. Beror våra och den tidigare forskningslitteraturens resultat istället på att det är svårt att mäta ambitioner på ett bra sätt?

47 Lösningar? Med randomiserade experiment kan forskaren se till att förekomsten av budgetregler är orelaterad till en kommuns karaktär genom att slumpmässigt förse kommuner med regler. Svårt att genomföra i fält och är möjligen inte nog om en viss ambitionsnivå är nödvändig för att en viss regel ska fungera svårt att skilja effekten av regeln från viljan att se till att den efterföljs.

48 Lösningar? I laboratorieexperiment kan både regler och incitamenten att se till att regeln efterlevs kontrolleras genom att deltagarna förses med regler slumpmässigt och får betalt i olika utsträckning för att se efter att regler efterlevs. Ytterst få laboratorieexperiment med budgetregler har genomförts och inga när det gäller t ex över- och underskottshantering.

49 Summering Våra resultat och tidigare forskning indikerar att de regler och normer som styr budgetprocessen påverkar den ekonomiska hushållningen. Centralisering verkar spela roll på övergripande nivå, men inte för nämndernas resultat (men möjligen för storleken på budgeten). Att förvaltningschefer har relativt stor risk att bli ersatta vid systematiska underskott och att låta nämnder behålla överskott mellan budgetår är starkt positivt korrelerat med högre resultat.

50 Tack för att ni lyssnade!

51

BUDGETPROCESSENS BETYDELSE FÖR GOD

BUDGETPROCESSENS BETYDELSE FÖR GOD JENS DIETRICHSON LINA MARIA ELLEGÅRD BUDGETPROCESSENS BETYDELSE FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING SKRIFTSERIE 2014:6 INSTITUTET FÖR EKONOMISK FORSKNING VID LUNDS UNIVERSITET FÖRORD Kommuner såsom vi känner

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Sid 1 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Tjänsteskrivelse 2018-03-19 Handläggare Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Förslag till beslut 1. Värmdö kommuns

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Vision och inriktningsmål Budgetprocess Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 140. Inledning... 3 Begreppsförklaring... 3 Vision, inriktningsmål verksamhetsidé och

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun

Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Karlstads kommun Dnr KS-2004-0379 Dpl 041 Postadress: Förvaltning/Kontor, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottnnggatan 32 Tel: 054-29 50 00 Fax: 054-295070

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2007-08-31

Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskningsrapport 1/2007 Oktober 2007 Ernst & Young AB Per Pehrson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING...3 2 INLEDNING...4 2.1 Syfte... 4 2.2 Metod... 4 2.3 Avgränsningar...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Stina Björnram Anna Gröndahl mars-april 2014 Granskning av årsredovisning 2013 Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Revisionsfråga

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport Delårsrapport 2011-08-31 Vänersborgs kommun Oktober 2011 Håkan Olsson Henrik Bergh Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Uppdraget... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, revisionsfråga

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2017-12-31 Revisionsrapport 2018-03-23 2018 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun Rapport avseende granskning delårsrapport 2011-08-31. Forshaga Kommun Oktober 2011 Innehåll Sammanfattning och kommentarer...1 1 Inledning...2 1.1 Syfte...2 2 Iakttagelser...3 2.1 Periodiseringar och delårsbokslutshandlingar...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

PM-granskningsanteckningar

PM-granskningsanteckningar PM-granskningsanteckningar Datum 4 februari 2005 Till Från Kontor Angående i Finspång Susanne Svensson och Lars Rydvall Norrköping God ekonomisk hushållning 1 Syfte och bakgrund Kommunernas ekonomiska

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning för Falköpings kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Syfte 3 3. Styrmodellen 4 4. Anslagningsbindningsnivå 4 4.1 Kommunfullmäktige 5 4.2 Kommunstyrelse

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2005 KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 2 5. Granskningens omfattning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 3 2013-09-24 285 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS 2013-322

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Budgetprocess och sammanträdesplan Budget 2020 plan

Budgetprocess och sammanträdesplan Budget 2020 plan Budgetprocess och sammanträdesplan 2019 Budget 2020 plan 20212022 4 feb 16 sep feb 21 feb Uppsiktsplikt Till kommunstyrelsens sammanträden den 4 februari och 16 september 2019 kallas styrelseordförande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012 4 november 2013 KS-2013/1409.189 1 (9) HANDLÄGGARE Ralph Strandqvist 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

RIKTLINJER. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv RIKTLINJER Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2016-12-19, 155 Diarienummer KS 2016/469

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Krokoms Kommun 25 september 2014 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 4 Granskningsresultat... 5 Sammanfattning Vår bedömning är

Läs mer

EKONOMIUTBILDNING. Förtroendevalda 2015-01-20. Kenneth Erlandsson, ekonomichef

EKONOMIUTBILDNING. Förtroendevalda 2015-01-20. Kenneth Erlandsson, ekonomichef EKONOMIUTBILDNING Förtroendevalda 2015-01-20 Kenneth Erlandsson, ekonomichef Vad styr oss? Riksdagen Kommunallagen Kommunal redovisningslag Rådet för Kommunal Redovisning God redovisningssed Kommunfullmäktige

Läs mer

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per September 2015

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per September 2015 Lunds kommun Översiktlig granskning av delårsrapport per 2015-08-31 September 2015 Magnus Helmfrid Auktoriserad revisor / Certifierad kommunal yrkesrevisor Lars Starck Auktoriserad revisor Cecilia Isaksson

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING Nummer: 01:3 Blad: (1) BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING A. Nämndernas verksamhet Nämnders och styrelsens ansvar 1 Nämnd och styrelse är ansvarig för att av Kommunfullmäktige i budget beslutad

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

Arvika kommun. Översiktlig granskning delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 7. Arvika Rapport delårsgranskning11.

Arvika kommun. Översiktlig granskning delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 7. Arvika Rapport delårsgranskning11. Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Finansiella mål och god redovisningssed 1 1.2 Mål för verksamheten 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Delårsrapport 2012-08-31

Delårsrapport 2012-08-31 Revisionsrapport Delårsrapport 2012-08-31 Vänersborgs kommun Oktober 2012 Håkan Olsson Henrik Bergh Hanna Robinson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Uppdraget...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Oktober 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Bakgrund 2 1.1 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer

Fagersta kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 7 oktober 2009 Antal sidor 8

Fagersta kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 7 oktober 2009 Antal sidor 8 ABCD Fagersta kommun Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2009 Revisionsrapport KPMG 7 oktober 2009 Antal sidor 8 ABCD Fagersta kommun Granskning av delårsrapport 2009-08-31 Revisionsrapport

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Linda Svensson 2018-03-19 Dnr KS 2018-170 Kommunstyrelsen Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Nämndernas förslag

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Politikerutbildning. Ekonomi

Politikerutbildning. Ekonomi 2019-04-02 Politikerutbildning Ekonomi Agenda Kommunernas ekonomi God ekonomisk hushållning Ekonomiska styrprinciper/årshjul Ekonomistyrning som politiker Kommunernas ekonomi - Kommunen/koncernens storlek

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Deloitte Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Härjedalens Kommun 19 september 2014 Audit.Tax. Consulting. Financial Advisory Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Resultat 4 3. Revisionell

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Anders Hägg Anders Rabb Sandra Volter Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Solna stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens innehåll

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 Mariestad Inledning... 3 Anslagsbindningsnivån... 4 Roller och ansvar... 5 Planeringsprocessen för ekonomi-

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv TJÄNSTESKRIVELSE 1(7) Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomienheten Vipul Vithlani, Ekonomichef 0171-527 16 Vipul.Vithlani@habo.se Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2015-08-31. Härnösand kommun Oktober 2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Ovanåkers kommun. Rapport över granskning av bokslut och årsredovisning KPMG AB Antal sidor: 12

Ovanåkers kommun. Rapport över granskning av bokslut och årsredovisning KPMG AB Antal sidor: 12 ABCD Ovanåkers kommun Rapport över granskning av bokslut och årsredovisning 2014 KPMG AB Antal sidor: 12 2015 KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2016-12-31 Revisionsrapport Värnamo kommun 2017-04-10 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Granskning av Malmö stads kvalitetssystem. Resultat av enkät till samtliga förvaltningar, december 2006

Granskning av Malmö stads kvalitetssystem. Resultat av enkät till samtliga förvaltningar, december 2006 Granskning av Malmö stads kvalitetssystem Resultat av enkät till samtliga förvaltningar, december 2006 Granskningens genomförande Enkät till samtliga förvaltningschefer Frågor inom fyra områden: 1. Demokratisk

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per Oktober 2014

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per Oktober 2014 Lunds kommun Översiktlig granskning av delårsrapport per 2014-08-31 Oktober 2014 Magnus Helmfrid Auktoriserad revisor / Certifierad kommunal yrkesrevisor Alexander Carlsson Auktoriserad revisor / Certifierad

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per 2017-08-31 KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Söderhamns kommun. Oktober Robert Heed Hanna Franck

Revisionsrapport. Delårsrapport Söderhamns kommun. Oktober Robert Heed Hanna Franck Revisionsrapport Oktober 2010 Robert Heed Hanna Franck Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Inledning...1 2.1 Bakgrund...1 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...2 2.3 Revisionskriterier...2

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun

Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun Revisionsrapport* Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun Oktober 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Pär Månsson Certifierad kommunal revisor Auktoriserad revisor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Handlingsplan för en ekonomi i balans 2017 KS-2017/411

Handlingsplan för en ekonomi i balans 2017 KS-2017/411 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2017/411 Ekonomichef 2017-06-05 Kommunstyrelsen Handlingsplan för en ekonomi i balans 2017 KS-2017/411 Förslag till beslut

Läs mer