Remissvar. Framtidens äldre omsorg. Teknik o Servicenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar. Framtidens äldre omsorg. Teknik o Servicenämnden"

Transkript

1 Remissvar Framtidens äldre omsorg Teknik o Servicenämnden

2 Innehåll Sammanfattning... 2 Arbetsmetod/Process... 2 Samhällsperspektivet... 2 Service perspektivet... 3 Måltidsservice... 3 Städ och verksamhetsvaktmästeri... 3 Fastighetsperspektivet... 4 Lokaler äldreboenden, nuläget och framtid... 4 Ekonomi lokaler Kostnader... 5 Resultat... 6 Alternativa vägval... 6

3 Sammanfattning En rad frågeställningar dyker upp utifrån utredningen angående framtidens äldreomsorg. Utredningen bör kompletteras med mer underlag både ur fastighets o serviceperspektiv och samhällsbyggnadsperspektiv. Frågor bör besvaras och läggas till det beslutsunderlag som redan finns kring framtidens äldreomsorg. Konsekvenserna ur samhälls- och fastighets o serviceperspektiv bör beaktas i utredningen, kan öppna möjligheten att analysera alternativa vägval vad gäller framtidens äldreomsorg. En fråga är om det föreslagna trygghetsboendet i Öjebyn kommer att vara så attraktivt att alla 51 lägenheter kommer att kunna hyras ur, osäkerhet finns kring vad förändringen får för ekonomiska konsekvenser för kommunen. Förslaget innebär att 2 4 årsarbetare måste sägas upp inom måltidsverksamheten utifrån det som är känt i utredningen. Arbetsmetod/Process Totalt sett är det lite tid för analys och eftertanke kring en omställning i denna storlek. Ingen delaktighet från verksamheter som berörs av den föreslagna förändringen. Exempel samhälls-, fastighets- och serviceperspektivet saknas i utredningen. Bör finnas med för att kunna överblicka de totala konsekvenserna för Piteå kommun. Fastighetskontoret ansvarar för Piteå Kommuns strategiska lokalförsörjning. Fråga: Hur säkerställs att alla perspektiv beaktas i den framtida utvecklingen av Piteå kommuns verksamhet? Fråga: Processen vad gäller framtidens äldreomsorg är redan långt gången, frågan blir då om inriktningen är fastlagd eller finns möjlighet till alternativa vägval utifrån nytt underlag kring samhälls-, fastighets- och serviceperspektivet? Samhällsperspektivet En parallell kan dras till den strukturöversyn som pågår inom BUN:s verksamhetsområde, där har ett tydligt uppdrag formulerats som säkerställer att flera perspektiv beaktas och utgår från vissa överenskomna grundläggande principer och frågeställningar. Utifrån ett samhällsbyggnadsperspektiv finns det ett flertal aspekter som påverkar framtidens äldreomsorg. Befolkningsutveckling och åldersstruktur i olika kommundelar. Historiskt och trendframskrivning ett antal år framåt Hur ser vi framtida satsningar på sammantagen samhällsservice ut i kommundelarna. Vilka geografiska noder ska samhällsplanering utgå från och var ska kommunen tillhandahålla samhällsservice i ett längre perspektiv? Var inom kommunen finns våra äldre och var vill de bo? Förbättrad samordning och planering av hur kommunen bäst ska använda befintliga lokaler för olika typer av verksamheter, en framgångsfaktor för långsiktig kostnadseffektivitet Fråga: Är det i Öjebyn och Hortlax som det finns förutsättningar att bygga och hyra ut trygghetsboende. Hur ser efterfrågan ut, finns det potential att hyra ut 51 lägenheter i Öjebyn? Fråga: Var finns det förutsättningar för att ha Demens- och vård o omsorgsboenden och i vilken omfattning. Generellt framtagna principer för och omfattning av olika typer av boenden?

4 Service perspektivet Måltidsservice Denna omställning innebär att måltidsverksamheten tappar 65 dagsportioner (Frukost, lunch middag och 3 mellanmål). Bedömningen är att enportionsrätter till äldre som bor hemma eller i trygghetsboende kan komma att öka något, dock är det svårt att bedöma eftersom den äldre har möjlighet att välja andra leverantörer. En direkt konsekvens av detta innebär en övertalighet på 2-4 årsarbetare. Detta går stick i stäv med ett av de ställningstaganden som är gjorda i rapporten (se nedan). I utredningen framgår att en analys skall göras kring behovet av fler särskilda boenden under perioden detta kan i framtiden innebära att antalet portioner kommer att öka. Citat från utredningen framtidens äldreomsorg Budget 2012 Måltidskort 3mål + mellanmål Kostnad 80 trygghetsboenden Kvar Åtgärdas Löner 65,83 kr/dag kr/år kr/år 3,1 årsarbetare OH kostnad 5,79 kr/dag kr/år kr/år Hyreskostnad 9,37 kr/dag kr/år kr/år Livsmedel 34,65 kr/dag kr/år kr/år Transporter 3,32 kr/dag kr/år kr/år Förbrukningsinventarier 3,45 kr/dag kr/år kr/år Övriga kostnader 1,40 kr/dag kr/år kr/år Summa 124 kr/dag kr/dag kr/år kr/år De 65 dagsportioner som försvinner från måltidsverksameten kostar idag 3 mkr att producera. 2,4 mkr kan direkt avvecklas medan 550 tkr utgör fasta kostnader som vi inte blir av med. Intäkts och kostnadsramen måste justeras. Redan idag pågår en omställning av måltidsverksamheten, där vi ska minska med 25 årsarbetare, ytterligare personalminskning innebär påfrestning av en redan ansträngd verksamhet. En långsiktig planering av äldreomsorgen utgör en stabil grund för att bemanna måltidsverksamheten vilket skapar trygghet för personalen, utifrån rapporten råder osäkerhet om det kan komma att behövas fler vård och omsorgsboenden under perioden Fråga: Gäller ingen uppsägning av personal även måltidsservice personal? Fråga: Kommer långsiktiga behovet av fler vård och omsorgsboenden analyseras innan personal sägs upp inom måltidsverksamhetet? Städ och verksamhetsvaktmästeri Städverksamheten och verksamhetsvaktmästeri bör inte påverkas av den föreslagna förändringen, dock är ingen djupare analys gjord.

5 Fastighetsperspektivet Lokaler äldreboenden, nuläget och framtid I dagsläget finns totalt 24 tomma lägenheter samt tre storkök, total en yta på 1510 m². Fram till ht 2014 kommer ytterligare 2 kök med en yta på 389 m² att friställas. Som det ser ut i utredningen kommer även kärnhuset med 10 lgh och en yta på 556 m² att stå tomt efter att det nya äldrecentrat är byggt. Totalt sett kostar dessa tomma lokaler 2,1 mkr årligen för Piteå Kommun. En bedömning är att lokaler i centrala delar, Berggården och Österbo finns goda förutsättningar att hitta nya hyresgäster. Konsekvensen av detta är dock att det kan bli helt ny för huset udda verksamhet. I Hortlax och Norrfjärden har upprepade försök gjorts att hitta nya hyresgäster. Förslag finns att ordna bostäder för ensamkommande flyktingbar i de tomma lokaler som finns på Hortlaxgården och Norrgården, förslaget har passerat KS med positivt resultat kvar är ett slutligt beslut i KF den 17/ Konsekvensen blir då att tomhållna ytan minskar till 1562 m² och hyresförlusten till 1,4 mkr. Då det gäller Roknäsgården så har de friställda lokalerna ställt om till förskola, det var enkelt att hitta samordningsvinster med tanke på att det redan fanns förskola i fastigheten. Objekt Benämning Status Yta Lokal Intern Hyra Österbo kärnhuset Tom from m² kr 1119 Österbo - Kök Tom 290 m² kr 1120 Berggården - Kök Tom from ht m² kr 1365 Hortlaxgården Tom 453 m² kr Flykting boende 1365 Hortlaxgården - kök Tom 126 m² kr 1597 Roknäsgården Tom 46 m² kr 1761 Öjagården kök Tom from ht m² kr 1897 Norrgården kök Tom 155 m² kr 1897 Norrgården Tom 440 m² kr Flykting boende Summa m² kr Tabell 1. Tomma lokaler i Piteå kommuns servicehus nuläge och det vi vet om framtiden Fråga: Är det möjligt att ställa om dessa tomma lokaler till demens-/vård och omsorgsboende eller trygghetsboende? Ekonomi lokaler. Investeringskalkyler / bedömningar För att göra de 62 lgh attraktiva som trygghetsboende bedöms att renovering/anpassning krävs. Frågan som uppstår är vilka resurser som krävs då de 62 lägenheterna omvandlas från vård och omsorgsboende till trygghetsboende. I Utredningen bedöms att investeringsbehovet vid omställningen är 4 mkr för ombyggnation och inventarier. Fråga: Vad ligger till grund för bedömningen på 4 mkr? Fråga: Hur stor del av dessa 4 mkr är inventarier?

6 Fråga: Vilka investeringsmedel finns avsatta för omställning från vård o omsorgsboende till trygghetsboende? I utredningen framgår att 75 mkr är avsatta för att bygga ett nytt äldrecentra på backen området samt att under planeringsperioden analysera behovet av ett nytt vård och omsorgsboende/demensboende. Fråga: Vad är investeringsbehovet för äldrecentrat och räcker de avsatta resurserna? Fråga: Är det vettigt och finns det utrymme att satsa ytterligare mkr på ett nytt vård och omsorgsboende/demensboende under 5:års perioden? Investeringsbidrag Vi planering av äldreomsorgen är det viktigt att ta hänsyn till det investeringsstöd som lämnas för särskilda boendeformer, (se nedan utdrag från boverkets webbplats). Regeringen har den 22 december 2011 beslutat att förlänga investeringsstödet för äldrebostäder till den 31 december Investeringsstöd ges för projekt som skapar äldrebostäder genom nybyggnad eller ombyggnad. Stöd ges till bostäder som räknas som särskilda boendeformer enligt socialtjänstlagen och till trygghetsbostäder. Bidragets storlek Vid nybyggnad får du kronor per kvadratmeter i bidrag, vid ombyggnad kronor. Är bostaden tänkt för bara en person får du bidrag för som mest 50 kvadratmeter, varav 15 kvadratmeter för gemensamma utrymmen. Är bostaden avsedd för två personer kan du få bidrag för högst 70 kvadratmeter, varav 20 kvadratmeter för gemensamma utrymmen. Boverkets webbplats Fråga: Påverkar möjligheten till investeringsstöd planeringen och genomförande av framtidens äldreomsorg? Kostnader Vid omställning av vård och omsorgsboende till trygghetsboende är det troligt att Fastighetsskatt/fastighetsavgift tillkommer, detta behöver utredas. Omställningen innebär även att en ny bruksvärdering av läggenheterna bör göras, hur detta påverkar de externa hyresnivåerna kan vi i dagsläget inte bedöma. Blockhyrningen där äldreomsorgen idag täcker de hyresförluster som uppstår i särskilda boenden innebär att en omfördelning av ekonomiska ramar kommer att vara nödvändig. Bedömningen är att vi inte kommer att klara en uthyrningsgrad över 90% vilket innebär en total hyresförlust på ca 400 tkr/år. Om inte antaganden om att dessa lägenheter blir attraktiva i Hortlax och Öjebyn så innebär detta betydligt större hyresförluster, redan vid en uthyrningsgrad på 70% så blir hyresförlusten 1,1 mkr/år. 51 lgh Öjagården, objekt 1761 Risk intäktsförlust vid Risk intäktsförlust vid Risk intäktsförlust Årshyra 50 % uthyrning 70 % uthyrning vid 90 % uthyrning kr kr kr kr 11 lgh Hortlaxgården, objekt 1365 Risk intäktsförlust vid Risk intäktsförlust vid Risk intäktsförlust Årshyra 50 % uthyrning 70 % uthyrning vid 90 % uthyrning kr kr kr kr Tabell 1 hyresförluster vid olika uthyrningsgrad

7 Fråga: Är det gjort någon bedömning hur attraktiva dessa trygghetsboenden blir i framtiden? Fråga: Vilka blir konsekvenserna för Piteå kommun om vi inte fullt ut lyckas hyra ut dessa lägenheter i Öjebyn och Hortlax? Fråga: Vem inom koncernen skall bygga och förvalta trygghetsboenden utifrån kärnverksamhet och renodlingsperspektiv? Resultat Investeringsbehovet och det redan bokförda värdet på dessa lokaler/bostäder genererar en kapitalkostnad (Internränta + avskrivning). Tillsammans med driftkostnaden blir det en totalkostnad som skall ställas i relation till de hyresintäkter kommunen får in. Fråga: Hur ser ekonomin ut för de tilltänkta trygghetsboenden som är planerade? Alternativa vägval Ovanstående frågeställningar skapar tillsammans med de konsekvenser som beredningsgruppen presenterat en överblick över konsekvenserna för Piteå Kommun. Utifrån detta finns det flera alternativa vägval att göra. Några exempel på alternativa vägval: Vad kostar det att anpassa lägenheter på Öjagården och Hortlaxgården så att dessa blir ändamålsenliga för vård och omsorgsboende. Källbogården görs om till ett renodlat trygghetsboende. I den fortsatta utredningen om behovet av vård och omsorgsboende bör de 10 tomma lägenheterna (kärnhuset) och de tomma kökslokalerna vara en förutsättning som skall beaktas. Fråga: Är det möjligt att analysera andra vägval?

Framtidens äldreomsorg

Framtidens äldreomsorg kvalitet och omsorg för Piteås äldre Bakgrund till förändring Fler blir äldre och krav/behov av komplicerade insatser ökar. Enligt en åldersprognos för Piteå år 2010 2020 kommer personer 65 år och äldre

Läs mer

Framtidens äldreomsorg

Framtidens äldreomsorg kvalitet och omsorg för Piteås äldre Bakgrund till förändring Fler blir äldre och krav/behov av komplicerade insatser ökar. Enligt en åldersprognos för Piteå år 2010 2020 kommer personer 65 år och äldre

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden - Fastighets- och serviceförvaltning

Fastighets- och servicenämnden - Fastighets- och serviceförvaltning Fastighets- och servicenämnden - Fastighets- och serviceförvaltning Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och serviceförvaltning Ny politisk organisation gäller från 1 januari 2015 Fastighets- och

Läs mer

Vad är vad, och vad är särskilt boende?

Vad är vad, och vad är särskilt boende? Vad är vad, och vad är särskilt boende? Särskilt boende, SoL 1992. Gruppboende, äldreboende, servicehus, sjukhem, ålderdomshem, vårdboende, vårdbostäder, demensboende, servicelägenheter, omsorgsboende,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-06 1 (10) Plats och tid Samvaron Hamnplan, kl 13:00 16:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO Ingrid Nyman, SKPF Gunilla

Läs mer

Framtidens äldreomsorg

Framtidens äldreomsorg PiteåPanelen Rapport 20 Framtidens äldreomsorg November 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret Framtidens äldreomsorg En beredningsgrupp bestående av politiker från olika partier i kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2014-04-24 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 11:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO Inge Stålnacke, SPRF JaanEric Lundqvist,

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024

Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 3 november 2014 AN-2014/429.319 1 (8) HANDLÄGGARE Per Claug Tel 08-535 378 22 per.claug@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Urban Granfeldt Patrik Fornander Peter Johansson Marina

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023

Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023 2013-11-14 AN-2013/569.182 1 (10) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023 Förslag till beslut Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 91-11-2.6:9 SID 1 (6) SDN 2012-06-14 2012-06-04 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Blackebergs vård-

Läs mer

Lägesrapport omställning måltidsservice

Lägesrapport omställning måltidsservice Handläggare Mats Åström Datum: 2012-01-19 Lägesrapport omställning måltidsservice Personal Samtliga anställda har fått söka om sina tjänster. Måltidsservice har infört nya befattningar och ett förtydligat

Läs mer

Förslag till beslut om omvandling av Långbrobergs trygghetsboende i kv. Svalrocken 17 i Älvsjö till seniorboende

Förslag till beslut om omvandling av Långbrobergs trygghetsboende i kv. Svalrocken 17 i Älvsjö till seniorboende Tjänsteutlåtande Styrelsen 2014-04-24 Ärende 18 Dnr 2014 0374 Sid. 1 (5) 2014-03-26 Handläggare: Gunnar Kempe Telefon: 08 508 360 61 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Förslag till beslut om omvandling

Läs mer

Produktionsstart av tillbyggnad av Wijbackens vård- och omsorgsboende

Produktionsstart av tillbyggnad av Wijbackens vård- och omsorgsboende 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-18 Social- och omsorgskontoret Kommunstyrelsen Äldreomsorgsnämnden Hölö-Mörkö kommundelsnämnd Produktionsstart av tillbyggnad av Wijbackens vård- och omsorgsboende Dnr: ÄON

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2016-2025

Förslag till lokalförsörjningsplan 2016-2025 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-11-01 AN-2015/391.111 1 (10) HANDLÄGGARE Elisabet Bern Öberg 08-535 378 70 Elisabet.Bern-Oberg@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan

Läs mer

DELÅRSRAPPORT KOMMUNSTYRELSEN/INTERN SERVICE

DELÅRSRAPPORT KOMMUNSTYRELSEN/INTERN SERVICE DELÅRSRAPPORT 1 2018 KOMMUNSTYRELSEN/INTERN SERVICE Delårsrapport 1 2018 för Intern Service Strategi: En organisation i framkant Framgångsfaktor: Engagerade medarbetare, god ekonomi och hög kvalitet Ekonomisk

Läs mer

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler Kommunchef Carin Becker-Åström 0220-241 82 Kommunstyrelsen Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler BAKGRUND Sedan ett antal år tillbaka finns ett överskott på lokaler i kommunens

Läs mer

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården.

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården. Socialkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Leif Spjuth, 08 581 69 508 2013-02-25 Dnr 2009-7055 1 Socialnämnden Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Leva och bostrategi - struktur för kommunens framtida äldreomsorg

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Leva och bostrategi - struktur för kommunens framtida äldreomsorg Kommunfullmäktige 2012-12-03 29 Dnr 2012:752/01 Kf 223 Leva och bostrategi - struktur för kommunens framtida äldreomsorg Kommunfullmäktiges beslut 1. Fastställa kommunens struktur för den framtida äldreomsorgen

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Trygghetsboende ska ses en del av utbudet av bostäder i kommunen där

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Medborgardialog om framtidens äldreboende

Medborgardialog om framtidens äldreboende Mötet hölls torsdagen den 10 november 2016 klockan 18-20 på Lyktan i Arjeplog. Cirka 80 personer deltog. Demokratiberedningen genom ordförande Kurt Burman var arrangör. Ingela Lekfalk från Luleå var inbjuden

Läs mer

2015-08- 2 4. Sammanträdesprotokoll. Gagnefs kommun. Sn 31. Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar

2015-08- 2 4. Sammanträdesprotokoll. Gagnefs kommun. Sn 31. Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar Gagnefs kommun Socialnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-24 Sida 2 Dnr 2015:73/13 ----------, GAGNEFS KOMMUN Sn 31 Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar Socialnämnden föreslår

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2014-08-28 1 (8) Plats och tid Öjagårdens samlingssal, kl 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Bostäder för äldre. Socialtjänstens och stadsbyggnadskontorets gemensamma fokus Om Göteborgs stads arbetssätt

Bostäder för äldre. Socialtjänstens och stadsbyggnadskontorets gemensamma fokus Om Göteborgs stads arbetssätt Bostäder för äldre Socialtjänstens och stadsbyggnadskontorets gemensamma fokus Om Göteborgs stads arbetssätt 2019-05-06 Utveckla Aktörer i stadens bostadssociala verksamhet Socialtjänsten 10 stadsdelar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2016-08-11 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Helena Magnussons rum, kl 09:30 11:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO Elsy-Britt Fjällström, SPF JaanEric Lundqvist,

Läs mer

Lokala värden. Per Johansson, VD

Lokala värden. Per Johansson, VD Lokala värden Per Johansson, VD Lokala värden Stockholm Corporate Finance, 19 september 2017 En attraktiv fastighetsportfölj med stabila kassaflöden skapar fortsatt tillväxt Dagens agenda Vår affär lokala

Läs mer

Socialdemokraternas Rambudgetförslag 2014. För Gnosjö kommun

Socialdemokraternas Rambudgetförslag 2014. För Gnosjö kommun Socialdemokraternas Rambudgetförslag 2014 För Gnosjö kommun Politiska prioriteringar för Socialdemokraterna i Gnosjö för Gnosjö Kommun. Det avgörande för att få ordning på ekonomin är att använda våra

Läs mer

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Christinaprojektet Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Piteå växer och befolkningsmängden ökar, och så även behovet av fler förskole- och skolplatser. På Norrmalmområdet i centrala Piteå finns Norrmalmskolan

Läs mer

Rapport moduler för sociala ändamål

Rapport moduler för sociala ändamål Dnr: IFN-2016/00359 för sociala ändamål Behov utifrån ensamkommande barn och unga Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451 maria.boman@vasteras.se

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2008-12-18 Handläggare: Rebecka Strandberg Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

23 Dnr Vo Handlingar - Förvaltningens utredning Beslut Vård- och omsorgsnämnden beslutar

23 Dnr Vo Handlingar - Förvaltningens utredning Beslut Vård- och omsorgsnämnden beslutar Vård- och omsorgsnämnden PROTOKOLL 2010-05-19 Koi'iVW.Instyro **, Sen 23 Dnr Vo0.2010.0085 REDOVISNING AV UTREDNINGSUPPDRAG I BUDGET 2010: SÄRSKILT BOENDE TILL PERSONER SOM FYLLT 90 ÅR Förvaltningens utredning

Läs mer

18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282

18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (42) 2016-03-21 Kf 18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282 Västerviks kommun har idag 462 platser i särskilt

Läs mer

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 7,1 m²/elev 81 840 kr/elev Beskrivning lokaler och nuvarande verksamhet I skolan bedrivs idag

Läs mer

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen

Ny särskild boendeform för äldre. Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Ny särskild boendeform för äldre Bo Engström, Avd chef Strategi och plan, Äldreförvaltningen Lagförslag under beredning Två departementspromemorior Lagrådsremiss Proposition förväntas i juni Förslag till

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Ett boende att se fram emot

Ett boende att se fram emot Ett boende att se fram emot Micasa Fastigheter i Stockholm AB en del av Stockholms stad Ett fastighetsbolag där hyresgästen står i centrum Stockholms stad har valt att samla alla sina omsorgsfastigheter

Läs mer

Servicenämnden handlingar 2013-12-09

Servicenämnden handlingar 2013-12-09 Servicenämnden handlingar 2013-12-09 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Servicenämnden 2013-12-02 1(1) Box 153 301 05 Halmstad Tfn: 035 13 70 00 E-post: servicenamnden@halmstad.se Plats: Halmstad Arena Sammanträdesdatum

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2016-08-25 1 (5) Plats och tid Källbogårdens samlingssal, kl 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO Inga-Britt Hällström, PRO JaanEric

Läs mer

REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN

REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN Författningssamling för Region Gotland REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN Antaget av regionfullmäktige 2017-06-19, 91. Detta dokument innehåller definitioner, organisation, förmedling

Läs mer

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg eller Hur kan kommunen påverka bostadsplaneringen? Och vilka konsekvenser får det för tillgången på bostäder för äldre? Fil dr Lisbeth

Läs mer

Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Veronica Andersson, områdeschef Jan Nilsson, utredare PM 1 (5) VON/2010:59-727 Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Christinaprojektet Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Piteå växer och befolkningsmängden ökar, och så även behovet av fler förskole- och skolplatser. På Norrmalmområdet i centrala Piteå finns Norrmalmskolan

Läs mer

224 Dnr 2015/221-298 KS

224 Dnr 2015/221-298 KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (9) Innehållsförteckning 224 Lokalförsörjning; godkännande av omedelbar igångsättning och ianspråktagande av medel för anpassning av två korridorer på Ekbacka. 225 Lokalförsörjning;

Läs mer

Handläggare Telefon Vår beteckning Datum. Tore Almlöf / Regeringskansliet Finansdepartementet

Handläggare Telefon Vår beteckning Datum. Tore Almlöf / Regeringskansliet Finansdepartementet Handläggare Telefon Vår beteckning Datum Tore Almlöf 0455303027 2019/5811 1.9.1 2019-08-14 Regeringskansliet Finansdepartementet fi.remissvar@regeringskansliet.se Kopia: fi.sba.bb@regeringskansliet.se

Läs mer

5. Omedelbar justering

5. Omedelbar justering SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSHINDER Handläggare: Yvonne Ekman Mohajerpour Telefon: 08-508 25157 SID 1 (6) 2009-03-25 DNR 006/396-2009 Till Skärholmens

Läs mer

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare 1 (5) TINGSRYDS KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2009-11-18 Plats Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Närvarande Göran Andersson,

Läs mer

Bokslutsdialog Tjörns Bostads AB. Möjligheternas ö

Bokslutsdialog Tjörns Bostads AB. Möjligheternas ö Bokslutsdialog 2016-02-26 Tjörns Bostads AB Grunduppdrag Äga och förvalta bostäder Äga och förvalta kommersiella lokaler Äga och förvalta lokaler för kommunal verksamhet Styrande lagar och dokument Aktiebolagslagen

Läs mer

Investeringsbudget- och plan

Investeringsbudget- och plan Investeringsbudget- och plan Investeringsbudget 2020 och -plan 2021-2022 samt långsiktig investeringsplan 2023-2029 Intern Service Sidan 2 av 9 Förslag till investeringsbudget 2020 och plan 2021-2022 samt

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Effekter av regeringens budgetproposition Budgetförslaget ansluter till de, av kommunledningskontoret, framräknade förändringar som beror på yttre faktorer,

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan)

Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan) 2012-10-04 1 (5) Äldrenämnden Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan) Beslutsunderlag Äldreförvaltningens skrivelse den 4 oktober 2012. Hyresavtal för ytor som avser lägenheter.

Läs mer

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed SAMMANFATTNING 2012-11-21 Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed - en studie över förutsättningar och alternativ för att anpassa och optimera skolans och barnomsorgens lokaler utifrån nuvarande

Läs mer

UTREDNING BUN

UTREDNING BUN 2015-11-04 UTREDNING BUN - MALUNG-SÄLENS KOMMUN BAKGRUND Uppdrag stadieindelning Minskning av barn och elever Oförändrad ram (3 år) Arbetet med risk- och konsekvensarbetet Uppdrag KFV fick i uppdrag att

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Verksamhetsfolder Fastighets- och serviceförvaltningen

Verksamhetsfolder Fastighets- och serviceförvaltningen Verksamhetsfolder Fastighets- och serviceförvaltningen Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och serviceförvaltningen Stab Fastigheter Måltidsservice Städenheten AV FASTIGHETER KAN DU FÖRVÄNTA DIG:

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Särskilda boendeformer

Särskilda boendeformer Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Hyressättning lägenheter i gruppbostad Brunnsvägen 41(Vesslan)

Hyressättning lägenheter i gruppbostad Brunnsvägen 41(Vesslan) TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2016:655-709 Planering- och utvecklingsenheten 2017-02-10 1/3 Handläggare Carin Berglund 0152-292 99 Socialnämnden Hyressättning lägenheter i gruppbostad Brunnsvägen

Läs mer

Budget Tjänstemannaförslag till ledningsutskottet Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar

Budget Tjänstemannaförslag till ledningsutskottet Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Budget 2015-2018 Tjänstemannaförslag till ledningsutskottet 2015-03-05 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Kf 113 / 2014 Kommunstyrelsen ger i uppdrag till verksamheterna att påbörja

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Regler för trygghetsbostäder

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Regler för trygghetsbostäder Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Regler för trygghetsbostäder Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Revisionsrapport Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Alf Wahlgren, uppdragsledare Bengt-Åke Hägg, projektledare Fredrik Anderberg, projektmedarbetare Klippans kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:304-107 2016-05-17 1/2 Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. godkänna Strängnäs Fastighets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 16,4 m²/elev 74 184 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet I huvudbyggnaden finns verksamhet

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8)

Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8) Hyresbostäder i Karlskoga AB Org nr 556046-8885 1(8) Delårsrapport 2005 Lansering av ny hemsida och marknadsstödsystem under sommaren 2005 (www.hyresbostader-karlskoga.se). På styrelsens uppdrag avger

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 189 Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-03-07 1 (7) Plats och tid Österbo, kl 13:00 16:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO Marianne Lindberg, SKPF Ingrid Nyman,

Läs mer

INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE

INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE ENKÄT MED KOMMUNINVÅNARE I ÅLDERN 65 80 ÅR USK AB Hans-Åke Gustavsson 08-508 35 066 2011-06-29 hans-ake.gustavsson@uskab.se Intresse för trygghetsbostäder i Huddinge

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning, utredning och utveckling i frågor som rör äldre och åldrande inom: geriatrisk medicin, folkhälsa psykologi, socialgerontologi,

Läs mer

Kostutredning uppdrag om tillagningskök

Kostutredning uppdrag om tillagningskök Tjänsteutlåtande Finanschef 2016-11-11 Magnus Åberg 08-590 972 42 Dnr: magnus.aberg@upplandsvasby.se KS/2015:252 20651 Kommunstyrelsen Kostutredning uppdrag om tillagningskök Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Jonas Hellsten (C) Petter Börjesson, tf teknisk chef. Tuula Lindroth. Lars-Erik Granholm (KOSA) Kommunkontoret Djurås

Jonas Hellsten (C) Petter Börjesson, tf teknisk chef. Tuula Lindroth. Lars-Erik Granholm (KOSA) Kommunkontoret Djurås Tekniska nämnden 2016-04-20 1 (5) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-13.45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Lars-Erik Granholm

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

10 förslag för bättre boende för seniorer

10 förslag för bättre boende för seniorer Socialdemokraterna i Uppsala Uppsala 2013-06-27 10 förslag för bättre boende för seniorer För oss socialdemokrater är en god äldreomsorg grundläggande för ett välfärdssamhälle. När man jobbat och kämpat

Läs mer

Lägesrapport: Omställning av Måltidsservice

Lägesrapport: Omställning av Måltidsservice Datum: 091203 Lägesrapport: Omställning av Måltidsservice 1. Bakgrund I kommunfullmäktiges direktiv för verksamhetsplanering 2004 2006 och årsbudget 2004 beslutades att en översyn av kommunens måltidsverksamhet

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Bo bra hela livet - också när man blir äldre. Barbro Westerholm 2010 11 17

Bo bra hela livet - också när man blir äldre. Barbro Westerholm 2010 11 17 Bo bra hela livet - också när man blir äldre Barbro Westerholm 2010 11 17 Skälen till äldreboendeutredningen 2006-2008 Bristen på platser i särskilt boende Insikten om att det är en myt att alla vill bo

Läs mer

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Holmgren Ulla Datum 2016-08-30 Diarienummer KSN-2015-2455 Kommunstyrelsen Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Skolstruktur södra. Utbildningsförvaltningen

Skolstruktur södra. Utbildningsförvaltningen Skolstruktur södra Uppdrag beslut BUN 47 Översyn av strukturplan Diarienr 16BUN102 Beslut: Barn- och utbildningsnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram material specifikt för Blåsmark

Läs mer

MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN

MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN Miljöpartiet de grönas budget för grundar sig på vår gröna ideologi # Solidaritet med världens alla människor # Solidaritet med djur, natur

Läs mer